[ pctel @ 20.04.2006. 03:11 ] @
Svima je sigurno poznato da Telekom primenjuje razlicite cene svojih usluga u zavisnosti da li se radi o pravnim ili fizickim licima. Zanimaju me misljenja da li je to protivzakonito, tj. da li je to tipicna diskriminacija jedne grupe potrosaca?
[ Joker @ 20.04.2006. 06:06 ] @
Takvu politku ima i Elektrodistribucija, vodovod i kanalizacija, cistoca ............
[ pctel @ 20.04.2006. 11:50 ] @
Citat:
Joker: Takvu politku ima i Elektrodistribucija, vodovod i kanalizacija, cistoca ............

Tacno, ali to je offtopic na forumu "Fiksna telefonija" pa predlazem da se ovog puta zadrzimo na temi.
[ Davor Vlajkovic @ 20.04.2006. 13:25 ] @
Ja se secam da sam negde procitao da je protivzakonito prodavati robu/uslugu pod istim uslovima a razlicitim cenama za razlicite klijente. Valjda bese Zakon o zastiti konkurencije.

Inace, ova pojava je nista drugo do cist bezobrazluk. Stavise, valjda je logicnije da upravo biznis korisnici imaju vece popuste jer u proseku prave vece racune od fizickih lica.
[ pctel @ 20.04.2006. 14:01 ] @
Evo, iskopah tekst zakona:
Citat:

...
Član 12.

Potrošačima se proizvodi i usluge nude pod jednakim uslovima.

Ako pojedine grupe potrošača iz socijalnih, zdravstvenih i humanitarnih razloga imaju pravo na posebne uslove pri kupovini proizvoda i usluga, prodavac odnosno davalac usluga kod koga se ostvaruje pravo na posebne uslove dužan je da odobrene uslove i ostvarivanje tog prava jasno i vidljivo istakne.
...
Član 16.

Zabranjeno je:
...
* 3) vršiti diskriminaciju potrošača u pogledu vrste, kvaliteta, cene proizvoda i usluge ili količine proizvoda, kao i uslova za isporuku kupljenog proizvoda, odnosno pružanje usluge potrošaču.
...
Član 78.

Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

* 1) ne istakne jasno i vidljivo posebne uslove koje odobrava pojedinim grupama potrošača (član 12. stav 2);
...

Dakle, po clanu 12 Telekom moze da ima samo osnovnu cenu i povlascenu cenu za socijalnu kategoriju stanovnistva (fizicka lica) a u cenovniku treba da napise prvo visu cenu a zatim i nizu cenu na koju imate pravo ako ste fizicko lice. Isticanje cene za fizicko lice kao podrazumevane cene a cene za pravno lice kao nekakve specijalne cene je zabranjeno zakonom, sto se vidi i iz clana 16.

Po clanu 78 telekom treba kazniti novcanom kaznom od 1.000.000 dinara zato sto nije jasno istakao osnovnu cenu i nije naznacio da fizicka lica smatra specificnom, socijalno ugrozenom kategorijom potrosaca.
[ Davor Vlajkovic @ 20.04.2006. 14:18 ] @
Citat:
pctel:Po clanu 78 telekom treba kazniti novcanom kaznom od 1.000.000 dinara zato sto nije jasno istakao osnovnu cenu i nije naznacio da fizicka lica smatra specificnom, socijalno ugrozenom kategorijom potrosaca.

Amin!

Idem sad da napisem jedno lepo pisamce g-dinu Bojanu Dimitrijevicu, ministru trgovine.
[ BastardX @ 05.05.2006. 19:13 ] @
http://www.telekom.nadlanu.com...I/Tarife.aspx?ac=solo&br=7

Lokalni sabraćaj - Privatni korisnici

Slab saobraćaj 2 min 0,152 din
1 sat 15-17,21-07 = 4,56 din

Jak saobraćaj 1 min 0,304 din
1 sat 07-15,17-21 = 18,24 din

Neznam dal dodje jos nesto na ovu cenu sem onog impulsa na pocetku poziva?
[ kostas_bgd @ 05.05.2006. 20:10 ] @
Citat:

Ja se secam da sam negde procitao da je protivzakonito prodavati robu/uslugu pod istim uslovima a razlicitim cenama za razlicite klijente. Valjda bese Zakon o zastiti konkurencije.

Inace, ova pojava je nista drugo do cist bezobrazluk. Stavise, valjda je logicnije da upravo biznis korisnici imaju vece popuste jer u proseku prave vece racune od fizickih lica.

Konkurencija i monopol su dva suprotna pojma, bar po Štaklbergovoj tabeli tržišnih stanja. ;)

[ pisac @ 05.05.2006. 20:33 ] @
Citat:
BastardX:
Slab saobraćaj 2 min 0,152 din
1 sat 15-17,21-07 = 4,56 din

Jak saobraćaj 1 min 0,304 din
1 sat 07-15,17-21 = 18,24 din

21,5232 je cena sa porezom, a u jefinijoj tarifi je pola od toga.
[ StORM48 @ 26.01.2008. 14:12 ] @
Baš sam video vest i setih se ove teme.
Dakle, jednakost definitivno postoji samo u knjigama:

Citat:
Škodina vozila bez PDV-a za Srbe s Kosova
nebojsa - 22. januar 2008.

Auto kuća „Vidovdan” saopštila je da će u akciji koju sprovodi do kraja januara, Srbima sa teritorije Kosova i Metohije omogućiti kupovinu „Škodinih” putničkih vozila bez PDV-a. Ista ponuda važi i za sve firme koje budu htele da nabave teretno vozilo „rumster praktik” od 9.120 evra. Krediti će se građanima odobravati bez odlaska u banku, a omogućen je i operativni lizing do šest godina, uz besplatno kasko osiguranje prve dve godine za „fabiu sedan”, „fabiu komi”, „fabiu 2”, „oktaviu”, „rumster” i „superb”. Tako, na primer, za „fabiu 2 ambient” učešće iznosi 971 evro, rata na 72 meseca 182 evra, a na 60 meseci 199 evra. (Tanjug)

IZVOR

A mi ostali smo papci.
Mislim, zabole me za njihov popust, ali verujem da ima onih koji bi rado voleli da ostvare taj popust. Pa nije valjda da samo Srbi s Kosova žele da voze nove automobile? Gde su ostale nacionalnosti i gde su oni koji nisu s Kosova?

Mislim stvarno...

Neka me članovi s Kosova ne shvate pogrešno. Samo ne vidim po čemu sam ja (ili neko kraj mene) lošiji.

Pozdrav
[ Davor Vlajkovic @ 26.01.2008. 14:36 ] @
Ček', na stranu diskriminacija, mene interesuje na osnovu čega su oni oslobođeni PDV - odluke uvoznika, ili pak (ne)nadležnog ministarstva za KiM?

Srbija je zaista zemlja čuda.
[ Pali zari @ 26.01.2008. 19:11 ] @
ne cuda nego hard core apsurda