[ dtd.kgs @ 09.05.2006. 12:22 ] @
Na ovom forumu sam tražio temu koja se bavi boravkom u prirodi, planinarenjem, slobodnim hodanjem, brdskim biciklizmom i sl, no međutim - nisam je našao. Smatram da je i to tema dobra za razgovore, razmenu iskustava i sl.
Interesuje me gde nabavljate opremu, gde ste naleteli na povoljne cene pri nabavci, kako se snalazite sa orjentacijom u divljini, karte, da razmenimo GPS track logove, interesantne lokacije kod nas i inostranstvu, akcije vašeg PSD-a i planovi za ovu godinu, dobri planinarski domovi i cene u njima, kako doći najjeftinije na pojedina mesta i sl.
Pišite o vašim iskustvima, pitajte što vam nije jasno - možda će neko imati odgovor i na vaše pitanje.

Pozdrav svima sa dobrom voljom!

Ervin
[ jablan @ 09.05.2006. 13:10 ] @
Prava je šteta što na domaćem vebu nema mesta za planinare. Postoje sajtovi planinarskih društava, ali neki zajednički sajt ne... Možda da pokrenemo nešto slično?
[ broker @ 09.05.2006. 15:31 ] @
Najbolja stvar te vrste je Freebiking, koji nije sapet nikakvom organizacijom nego okuplja ljude koji istinski vole boravak u prirodi.

Planinarenje i uopste uzivaje u prirodi je solo aktivnost i svak njeno ukalupljivanje u neki vid "udruzivanja" samo kvari ceo dozvljaj. U principu po planinarskim drustvima seokupljaju ljudi koji suubedjeni da vole prirodu a pravi ljubitelji prirode se drze dalje od drustava kao i djavo od krsta.
[ jablan @ 09.05.2006. 16:03 ] @
Citat:
broker: U principu po planinarskim drustvima seokupljaju ljudi koji suubedjeni da vole prirodu a pravi ljubitelji prirode se drze dalje od drustava kao i djavo od krsta.

Obrazloži ovo.

Kako ti misliš da čovek koji radi 5 dana u nedelji, nema auto (a i da ima, nema para na bacanje niti volju da vozi 12 sati) ode za vikend u Crnu Goru, Bugarsku ili Makedoniju i napravi visokogorsku turu u sopstvenoj režiji?!

Ja imam prilično dobra iskustva sa planinarskim društvima, ne znam na osnovu čega ti iznosiš takve paušalne ocene. Ja manje volim prirodu od tebe?
[ Au197/79 @ 09.05.2006. 16:07 ] @
Ja sam se navukao na orijentiring. Mada ima trka i po gradu, najbolje su mi one u prirodi. Evo za vikend je bila trka na Košutnjaku. Trčkara se od 3 do 9 kilometra kako kad. Rezultat mi nije cilj. Čisto se lepo provedem, još kad se trči ekipno, to je uživanje.
[ broker @ 09.05.2006. 16:13 ] @
Pa upravo se i svodi na to da ljudi dolaze u drustva da bi se ogrebali za kakav prevoz ili popust. Ni ja nisam gadljiv na to :)

Cak i oni koji su u drustvima aktivni, cesto nisu aktivni radi drustva, nego zato sto tako sebi obezbedjuju nesto sto inace ne bi mogli, obicno i zato sto tako sebe dozivljavaju da su neko i nesto, a neretko se tu u stvari vrte pare.

Ne pricam pausalno, video sam svojim ocima kako ta drustva funkcionisu.

Tako je i sa sajtovima.
[ jablan @ 09.05.2006. 16:25 ] @
Citat:
broker: Cak i oni koji su u drustvima aktivni, cesto nisu aktivni radi drustva, nego zato sto tako sebi obezbedjuju nesto sto inace ne bi mogli, obicno i zato sto tako sebe dozivljavaju da su neko i nesto, a neretko se tu u stvari vrte pare.

Čak i da neko zarađuje na planinarskim turama (mislim to mora da su milioni evra u pitanju!;)), što bi to meni smetalo da uživam u prirodi? Mene niko ne tera štapom da idem preko njih - jednostavno isplati mi se. Pored toga, na neke ture jednostavno ne bih imao muda da idem sam - mnogo je zgodno imati iskusnog vodiča kad si prvi put na nekoj planini, 2500mnv, nemarkirana staza a okolo magla.
Citat:
Ne pricam pausalno, video sam svojim ocima kako ta drustva funkcionisu.

Slušam...