[ time @ 15.05.2006. 06:56 ] @
Sad sam video jutarnji program i dobro je.Rts sam izbacio na broj programa posle 9 a b92 mi je na 1.
[ Davor Vlajkovic @ 15.05.2006. 07:38 ] @
17 godina B92

15. maj 2006. | 07:52 | Izvor: B92

Beograd -- B92 danas slavi 17 godina postojanja, a gledaocima TV B92 tim povodom poklonila je novu programsku šemu.

Od jutros u 7 časova krenuo je novi Jutarnji program koji će se emitovati svakog radnog dana do 9 ujutro. Tu nije kraj novinama. Kako najavljuje glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić, noviteta će biti i u informativnom i serijskom programu.

"Uvodimo novi jutarnji televizijski program - "Dizanje", da bi gledaocima ustajanje i početak radnog dana učinili što pozitivnijim i da bi im pomogli da sve ono što jesu dnevne teškoće lakše prebrode sa svim informacijama i raspoloženjem. Uvodimo u 16 časova polusatne vesti, dakle povećamo obim informisanja, a u 20 časova u narednih mesec dana ćemo emitovati 25 epizoda izuzetno popularne televizijske serije 4400", objasnio je Matić.

http://www.b92.net/info/vesti/...05&dd=15&nav_id=197703
[ Fuzz @ 15.05.2006. 08:48 ] @
Onaj voditelj mi je zesce iritantan....
[ zi:: @ 15.05.2006. 10:12 ] @
Trebace neko vreme dok se ne uhodaju ... Voditeljka se hvali da ne zna ko je to Hari Varosanovic, a onda voditelj kaze: pa to je Hari Poter Hari, a ona kaze da i dalje nema pojma ko je to.

Takodje, puknu top-shop reklamu usred jutarnjeg programa. Jutarnji program bi trebao biti sa malo prekida, sa sto vise servisnih informacija, a ne 10 minuta top-shopa bez logoa gore i trcecih slova dole.

[ ton_majstor @ 15.05.2006. 11:04 ] @
Svež vetar je uvek dobrodošao, ali su odjutros poprilično zabrljali. Nit' su bili zanimljivi, nit' drugačiji, a osim "Sunđer Boba", komotno i RTS (do-"javna" kuća) i ostali piju vodu. Oki, pustimo ih da nam dosade...

Lik je ok, čitao je vesti i dosad, ali je dama-tetka mnogo "propala" i prolupala, pa i nije neka konkurencija "krivoustoj" na JAVNOM No1...

Najgore je što SVI čitaju-prelistavaju novine... kao da nemamo 100 dindži da pokupujemo i sami, da ima šta da se čita... 'beš ga.

Pozdrav!
[ time @ 15.05.2006. 12:48 ] @
Meni se cini kao da su malo pozurili sa novim programom da bi se trefilo bas na rodjendan.Meni su bili zanimljivi jer sam samo cekao neku novu glupost.Ipak pozelimo im srecu:)
[ djricky @ 15.05.2006. 13:54 ] @
Citat:
Davor Vlajkovic:  u narednih mesec dana ćemo emitovati 25 epizoda izuzetno popularne televizijske serije 4400", objasnio je Matić.

hmm....

cudno... http://epguides.com/4400/ kaze da ima samo 19 epizoda :)
[ ghetto superstar @ 15.05.2006. 18:05 ] @
sta je nema vise prenosa iz haga, pa se necim mora popuniti termin
[ Deda_Mraz @ 15.05.2006. 20:55 ] @
Pa polako druže biće haga ihahaaaa
Sada je šeki na redu!

Inače totalno negledam prokleti (ANTI) b92, najgora televizija tako da me baš briga i da su ih ukinuli!
[ nszmduu @ 15.05.2006. 23:10 ] @
Citat:
time: Sad sam video jutarnji program i dobro je.

Znaci, ne mogu da verujem da postoje ljudi kojima je to bilo dobro...

Citat:
zi::: Trebace neko vreme dok se ne uhodaju ...

Nisu oni neka lokalna (seoska) televizija, pa da im treba vreme da se uhodaju.
Moje licno misljenje je da B92 treba ukinuti! Ne zbog ovog pokusaja jutarnjeg programa vec zbog njihove anti drzavne politike! Ja ih tako dozivljavam i ne zelim da mi administrator brise ovu poruku (kao sto je to ucino kad sam rekao da je radio b92 anti-srpska radio stanica).
[ ZaMpA @ 16.05.2006. 00:17 ] @
eh....b92 antisrpska....LoL.
nije antiSRPSKA, al' nije bash ni proSRPSKA.
ali moram priznati da mi tu shtoshta nije jasno....npr jel se secate kad je pao Sloba? Kako je brzo b92 od lokalne-opozicione radio stanice postao nacionalna medijska kuca?Chije su to pare?
mislim...nemojte pogreshno da me shvatite...meni je b92 super...imaju mnogo BBC dokumentaraca...i NG-ovih a ja to volim
Ali primetio sam da im kvalitet programa opada u poslednje vreme, vrte jedno te isto, sve vishe reklama, itd
[ Ivan Dimkovic @ 16.05.2006. 00:25 ] @
Citat:

Moje licno misljenje je da B92 treba ukinuti! Ne zbog ovog pokusaja jutarnjeg programa vec zbog njihove anti drzavne politike! Ja ih tako dozivljavam i ne zelim da mi administrator brise ovu poruku (kao sto je to ucino kad sam rekao da je radio b92 anti-srpska radio stanica).

Pa znas kako, i ekstremni republikanci u USA CNN nazivaju anti-americkom i komunistickom stanicom :-) Imas puno pravo, kao i oni, jel, da neku stanicu karakterises kao anti-nesto-sto-je-tebi-volja ;-) Drzava je, inace, stvar svih gradjana - pa ako bi nesto nazvao "anti-drzavnim" morao bi i to uzeti u obzir, a ne samo neku grupu ljudi koja se tebi, eto, cini, kao reprezentativna za Srbiju :)

To doduse ne menja stvari da je B92 kao i mnoge druge, privatna TV stanica, koja se ne finansira iz tvog novcanika - dakle, daljinski u ruke i menjaj kanal - sigurno ima nesto na frekvencijama sirom Srbije sto tebi odgovara kao TV program.

Ako nema... valjda imas ponude kablovskih programa, ili bar satelitsku antenu ;-)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 16.05.2006. u 01:29 GMT+1]
[ N N @ 16.05.2006. 03:56 ] @
Citat:
Ako postoji neko ko zaista mrzi srbe

Ne postoji niko - javili na B92.
[ Misa_exclusive @ 16.05.2006. 06:23 ] @
Evo, sad sam video, i sve u svemu: JAKO LOŠE!
[ fanfon @ 16.05.2006. 07:39 ] @
Ali ipak bolje od nacionalnog dnevnika na Pinku...
[ ton_majstor @ 16.05.2006. 07:43 ] @
Odjutros, nastavak debakla!

Ona nesrećna voditeljka, oblajhana i isfolirana je udavila svojom pričom o kolegi Iliću sa radija (ona ga zove Šaponja-Ilić, zbog ženinog prezimena, valjda misli da je duhovita?), da je i kolegi voditelju bilo vrlo neprijatno. Dečko je SVETLA tačka i trudi se maximalno. Nju treba pod hitno vratiti u spremačice, tamo može da tračari do mile volje!

Oni prenosi sa radija su potpuno nezanimljivi... gledamo Goricu kako se kerebeči i tonca sa s'leđa... Imaju lep studio.

Dečiji segment je jutros trajao 1 minut. Dakle, sve su uspeli da ukenjaju!

Lutanja ove vrste su apsolutno nedopustiva za TV stanicu koja se hvali da ima toliku tradiciju (dužinski), i dozvolu za nacionalno emitovanje! Zaista je TV5 u pravu da su bolja televizija, spreman sam da to gotovo potvrdim. Mislim da će uskoro i Happy TV imati bolji program...

Pozdrav!
[ reject @ 16.05.2006. 07:56 ] @
Pa nemojte odma' tako. :)
Salim se, sve ste u pravu, "jutarnji program" svih televizija (pa i ostali program) kod nas stvarno
lici na radio u koji je zalutala kamera (parafraziram reci jednog pametnog lika) i tu nije bilo inovacija
odavno.
S druge strane, meni je look&feel B92 definitivno za klasu iznad svih televizija, ali imam utisak da su
se malo izgubili, tj. da ne znaju 'de ce dalje, al' to se osetilo i malo ranije. Mislim, Insajder i slicne emisije
su nesto veoma potrebno sada, ali razni Poligrafi i Utisci Nedelje su stvarno postali nesto za izbegavati.
Citat:
Dečko je SVETLA tačka i trudi se maximalno.

Apsloutno si u pravu, takve ljude treba pustiti da rade i dati im maximalnu podrsku. Iskreno se nadam da
B92 ima sluha za tako nesto.
Citat:
...i tonca sa s'leđa

Tako ti je to, tonci su zamenljivi, nema potrebe da se slikaju, u vecini slucajeva ostaju apsolutno
anonimni, a s druge strane, to su ljudi koji "drze program" svakog radija i moraju biti tu 24h dnevno,
preko njihovih ledja se lomi svako s***** koje se desi ("sto si pustio ovog da toliko lupa?", "sto nisi
snimao to i to", "sto nisi isekao spikera, vidis da je pijan", "kako ne mozes sad da mi iz ovog priloga
izbacis moj glas?", "nadji mi laganu numeru od 6-7 minuta, ali da nije Hotel California", "jel mozes da
mi pokazes gde treba da pritisnem pa da iskljucim emitovanje svih frekvencija?" ...) i cesto rade
veci posao od samih novinara, a plate su im uglavnom mizerija. Uglavnom, toncima sve stize "s'ledja". :)

[Ovu poruku je menjao reject dana 16.05.2006. u 09:09 GMT+1]
[ ton_majstor @ 16.05.2006. 08:25 ] @
reject,

Citat:
"sto nisi isekao spikera, vidis da je pijan"

LOL, LOL!

Offtopic: bio je pijan i tonac. Hahahaaha!

Pozdrav, care!
[ ironman @ 16.05.2006. 10:25 ] @
Meni se toliko svidaju da ih vise uopste i negledam
Imali su mnoogo bolji program ( citaj serije i emisije) dok su isli experimentalno ,
samo sto je meni tada bila losa slika
[ ghetto superstar @ 16.05.2006. 12:44 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Drzava je, inace, stvar svih gradjana - pa ako bi nesto nazvao "anti-drzavnim" morao bi i to uzeti u obzir, a ne samo neku grupu ljudi koja se tebi, eto, cini, kao reprezentativna za Srbiju :)

ne mogu da vjerujem.
konstitutivni narod su SRBI. ostalo su nacionalne manjine sa svim pripadajucim pravima koja su garantovane po Ustavu. stoga se moze usvojiti da je ono sto je anti-srpsko i anti-drzavno jer, majku mu, tako je svugdje u svijetu, sto bi se mi pravili pametni. i u italiji je nacionalni interes, interes italijanskog naroda. bez ulazenja u to koliko je (ili koliko nije) b92 antisrpski.
[ Ivan Dimkovic @ 16.05.2006. 12:48 ] @
Citat:

ne mogu da vjerujem.
konstitutivni narod su SRBI. ostalo su nacionalne manjine sa svim pripadajucim pravima koja su garantovane po Ustavu. stoga se moze usvojiti da je ono sto je anti-srpsko i anti-drzavno jer, majku mu, tako je svugdje u svijetu, sto bi se mi pravili pametni. i u italiji je nacionalni interes, interes italijanskog naroda. bez ulazenja u to koliko je (ili koliko nije) b92 antisrpski.

A je li to konstutivan narod u Srbiji nekim referendumom ili preko svojih predstavnika u zakonodavnoj vlasti glasanjem utvrdio da B92 ima programsku semu koja je "anti-srpska" (sta god to znacilo, meni bas i nije najjasnije) ... ili jel neki sud presudio to po nekom zakonu koji uredjuje intenzitet "srpstva" (opet, i tu mi treba definicija posto pojma nemam sta ta rec znaci)

Nije?

Onda - odakle nekom pravo da neko misljenje naziva misljenjem jednog naroda - jel to takvi imaju neku nacionalnu licencu da karakterisu sta je "pro-srpsko" a sta je "anti-srpsko" ? Sta ako neko misli drugacije? Sta ako su oni koji misle drugacije u vecini? :-)

Ako ti koji to rade imaju neku nacionalnu licencu - mozes li da mi, molim te, objasnis - gde se dobija takva licenca... posto bih i ja voleo malo da trubim i stvari nazivam "pro-srpskim", "anti-srpskim", "para-srpskim", "meta-srpskim", "kvazi-srpskim", "super-srpskim", "turbo-srpskim" i ostale budalastine.

Hvala :)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 16.05.2006. u 13:56 GMT+1]
[ ghetto superstar @ 16.05.2006. 12:59 ] @
pa rekoh li bez ulazenja u to koliko su oni antisrpski ili ne.
ali ako bas hoces, mislim da oko toga i nema nekog mjesta za diskusiju. kao uostalom i oko toga da li je rts devedesetih bio, ajmo rec`, naklonjen milosevicu. sad moze neko doci i reci da je devedesetih rts bio stub istine i postenog i objektivnog izvjestavanja. ajd` dobro
[ Ivan Dimkovic @ 16.05.2006. 13:05 ] @
Pa pazi, da je RTS bio naklonjen Milosevicu 90-tih to se vrlo lako moze utvrditi objektivnim metodama:

- Analizom dnevnog programa i pracenjem ko je dobijao najvise prostora na RTS-u
- Analizom uredjivacke politike koja je favorizovala ljude oko SM-a i SM-a samog
- Ignorisanjem informacija koje su sadrzale elemente osude lika i dela SM-a

Itd.. dakle matematicki prosto ;-)

Kod B92 mi nije bas najjasnije koja je to metrika "srpstva" koju mnogi koriste, evo i ovde - kako se to stanica naziva "pro-srpskom" ili "anti-srpskom" - koje to uslove treba da zadovolji?

Mislim, kapiram da neka stanica moze da favorizuje aktuelnu vlast, ili aktuelnu opoziciju, neku politicku stranku ili organizaciju gradjana itd... ali favorizovanje "srpstva" mi je oduvek delovalo nekako... metafizicki ;)

Ako inace neko ima tu metriku, jel moze da navede koje su to onda TV stanice pro-srpske i na osnovu cega? RTV Pink, Avala, Happy? Po broju sexofona? Grand Show-u? Broju minuta koliko vrte Cecu Ili...?

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 16.05.2006. u 14:07 GMT+1]
[ ton_majstor @ 16.05.2006. 13:06 ] @
E, a da se ovde smanji DOŽIVLJAJ po pitanju Srpstva, TV i B92... onako!!! Misssim!

B92 je RTV stanica iz SRBIJE i ima dozvolu Vlade SRBIJE i njenih "organa" da emituje wtf...

Ako neko ima primedbe na taj program, treba da cima Uredništvo B92 ili Vladu SRBIJE, ne nas ostale nevine na ES. Pritom, kapiram da je nezadovoljstvo (sobom i okolinom) komplikovano i svakodnevno prisutno, a najlakše je da se "olakšamo" ka HAPPY, Košava, B92 ili slično, pobočnim dešavanjima.
Lično nezadovoljstvo je jedno, a fakta masovnih komunikacija je drugo. Da je B92 ovisan o mišljenju gledalaca, okačio bi upitnik šta hoćemo da gledamo... ovako, smanjimo doživljaj.

RTS je "javni %&/("!#$% servis (nečega), pa svejedno ne traži mišljenje gledalaca šta će da prikazuje! Ne tražimo to i od B92, jer oni od nas ne uzimaju lowu, barem ne direktno.

Pozdrav!
[ Slobodan Miskovic @ 16.05.2006. 13:08 ] @
^WORD!^

Eto kako je Dare odradio lepo KoA ;)
[ Fuzz @ 16.05.2006. 13:17 ] @
Ivane, mislim da je kategoriju "anti-srpski" ipak nesto jednostavnije definisati.
Znaci, ako emitujes filmove o Srebrenici svaki drugi dan do besvesti, ako interpretiras rat kao nesto sto su Srbi izazvali, ako pustas razne likove iz raznih NGO-va da lazu do besvesti, ako dajes 40 puta vise medijskog prostora partiji Cede Jovanovica nego SRS (sem kada ih predstavljas kao gomilu primitivnih koljaca), ako osudjujes Haske optuzenike pre nego sto im je izrecena presuda, ako te ne zanima ni jedan zlocin izvrsen na Srbima u prethodnim ratovima, ako opravdavas medjunarodni polozaj Srbije polozajem Nemacke nakon drugog svetskog rata, ako poredis ubistva u Srebrenici sa Ausvicom, ako iskljucujes ljude iz emisija kad pozdrave sa "Pomoz` Bog"....paaaa...recimo da su to stvari koje te kvalifikuju za anti-srpski medij....
[ ghetto superstar @ 16.05.2006. 13:24 ] @
ok, mozda smo se malo odmakli od teme i to mojom krivicom. ne bi htio da se lock-uje tema zbog toga. pa zato samo ovo i kraj:
@ton_majstor>>> izvinjam se ukoliko sam usled 'nezadovoljstva sobom i okolinom' iscimao nevine ljude na es. rekoh, ovo je forum pa mogu da dam svoje misljenje.

@ivan dimkovic>>> sam si dao recept na osnovu kog bi na jednostavan nacin mogao da utvrdis pristrasnost jednog medija. pokusaj, onako bez predrasuda, vidjeces da se rts '90 i b92 '06 razlikuju samo po suptilnosti plasiranih 'informacija'. takodje pogledaj profil ljudi koji gostuju u emisijama. nacin izvestavanja. ankete koje se zlonamerno tumace, tipa 20% srpske omladine ne bi volelo da ima cimera druge nacionalnosti. pa to znaci i da 80% nema nista protiv toga, zar ne? a ksenofobija je mnogo vise zastupljenija u nekim zemljama zapadne evrope nego kod nas. ako cemo posteno. idealno bi bilo kad ne bi nikako postojala.

zatim, ono sto sve vise iritira populaciju na netu je totalna cenzura komentara na sajtu b92. prosto je nemoguce ostaviti bilo kakav komentar koji se ne slaze sa nacinom razmisljanja moderatora, osim par nepismenih nacionalistickih psovki koje pokazuju nevaspitanost i nisko obrazovanje neistomisljenika.

inace, b92 ima odlican dokumentarni program i mislim da bi bio mnogo gledaniji kada bi se na to orijentisao.

pozdrav
[ Ivan Dimkovic @ 16.05.2006. 13:36 ] @
Citat:
Ivane, mislim da je kategoriju "anti-srpski" ipak nesto jednostavnije definisati.
Znaci, ako emitujes filmove o Srebrenici svaki drugi dan do besvesti,

Ne znam, ne zivim u Srbiji ali kad god sam bio u Srbiji nisam primetio da b92 vrti filmove o Srebrenici svaki drugi dan? Mozda sam gledo TV u pogresno vreme? Kad su poslednji put airovali film o Srebrenici prime-time? :)

Poslednji put kad sam bio u Srbiji i gledao B92 imao sam prilike da gledam Voju Seselja licno kako laze da Englezi nikad nisu isporucili svoje gradjane stranom sudu :-))) Bilo je oko 10h 30 min ujutru - pre mozda jedno godinu dana (TV ne gledam bas tako cesto nigde, a pogotovu ne u Srbiji) :-)

Opet, po cemu je izvestavanje o Srebrenici anti-srpsko? Srebrenica se, pre svega, nalazi u drugoj nezavisnoj i suverenoj drzavi, i strana koja je vec osudjena na dugu robiju za zlocin (Gen Krstic, recimo) pripada toj istoj drzavi, ne Srbiji. Tako da ne vidim bas neku specijalnu vezu.

Citat:
ako interpretiras rat kao nesto sto su Srbi izazvali,

A kako to B92 radi, navedi mi neke vesti sa B92 (www.b92.net) sa indeksima, na kojima B92 prejudicira da su rat izazvali "Srbi" (i koji to Srbi? Drzavljani SCG?)

Citat:

ako pustas razne likove iz raznih NGO-va da lazu do besvesti,

Prvo, ti tvrdis da ti likovi lazu - koji god da su to likovi - znaci tvoja rec protiv njihovih, u to ne mogu da ulazim jer si pausalno okarakterisao NGO-ove kao lazove.

Drugo, i NGO-ovi su udruzenja gradjana na teritoriji Srbije, i dozvolu za rad im je izdala Srbija - i vrlo verovatno su sami clanovi tih NGO-ova Srbi. Dakle, pogresna ti je adresa za zalbu - probaj sa Republikom Srbijom.

Privatni medij, kakav je B92 ima pravo da prenosi izjave NGO-a - i to ga ne cini nista manje srpskim od onih medija koji to ne rade, to su izjave drzavljana SCG.

Ako mislis da postoji elemenat veleizdaje ili borbe protiv ustavnog poretka - okreni 92.

Citat:

ako dajes 40 puta vise medijskog prostora partiji Cede Jovanovica nego SRS (sem kada ih predstavljas kao gomilu primitivnih koljaca),

Dokaz? Za nefer tretiranje politickih opcija bi B92 dobio packu RRA - sad su i nacionalna TV stanica, nisam siguran da bi to tek tako proslo ;-)

Citat:

ako osudjujes Haske optuzenike pre nego sto im je izrecena presuda, ako te ne zanima ni jedan zlocin izvrsen na Srbima u prethodnim ratovima,

Dokaz ?

Ovo je tipican primer klasicnog naivnog spina protiv te TV stanice, nesto sto bi ti Fuzz voleo da je tako ali eto nije - RTV B92 obavestava o svim zlocinima za koje postoji sudski proces ili kredibilna vest, a takvih ima na svim stranama.

Tvoja recenica da njih "ne zanima ni jedan zlocin" je najobicnija prosta laz, inace kreativni narodni instrument po Dobrici Cosicu, ocu jedne bivse drzave.

Hoces da ti izvadim linkove za izvestavanje B92 o zlocinima nad Srbima, nemoj posle da bude da nisi znao ili nisi video :)

Citat:

ako opravdavas medjunarodni polozaj Srbije polozajem Nemacke nakon drugog svetskog rata,

Link, dokaz? :) Ko je to sa B92 izjavio i kada?

[quote]
ako poredis ubistva u Srebrenici sa Ausvicom,[/quote

? Ko to radi i kako?

Citat:

ako iskljucujes ljude iz emisija kad pozdrave sa "Pomoz` Bog"....paaaa...recimo da su to stvari koje te kvalifikuju za anti-srpski medij....

O boze...

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 16.05.2006. u 14:46 GMT+1]
[ DDN @ 16.05.2006. 13:50 ] @
Fuzz je rekao dobar deo istine, ko god gleda B92 cesto ce steci takav utisak.
Stvarno ponekad preteruju.

Jasna mi je ta politika "svi treba da shvate sta se radilo u nase ime", ali opet nije bas logicno da se Live streljanje muslimana pusta od jutra do mraka?
Meni to bas i ne pomaze, a sumnjam i drugima.
BTW, jel za to treba neka dozvola? Svake vesti, neko nekog ubija.

@Ivan Dimkovic
Samim tim sto zivis van Srbije i ne gledas B92 mozda ti i nisi bas prava osoba da komentarise rad iste TV stanice?
Realno, mislim da B92 ne moze niko da oceni kao maksimalno objektivnu televiziju.
Malo je glupo da trazis linkove i dokaze jer ne verujem da niko normalan ne vodi takvu arhivu "anti-srpskih" izjava, vesti i sl.
Jednostavno treba da gledas :)

Sa druge strane opet je dobro cuti i drugu stranu price, za razliku on RTS-ovih vesti i izvestaja, treba sve da se cuje, a to nam B92 donosi.
Sto se tice komentara na sajtu, to je tek posebna prica, jednostavno ne postoji ni D od demokratije prilikom izbora komentara.

Pozdrav

[ Fuzz @ 16.05.2006. 13:58 ] @
Pa "O BOZE!"...bas tako...
Mislim nije nikakva konstrukcija...gledao sam `Utisak nedelje` kad je Olja Beckovic iskljucila coveka iz emisije nakon doticnog pozdrava...

Citat:
Ne znam, ne zivim u Srbiji ali kad god sam bio u Srbiji nisam primetio da b92 vrti filmove o Srebrenici svaki drugi dan? Mozda sam gledo TV u pogresno vreme?

Ocito jesi...

Citat:
Poslednji put kad sam bio u Srbiji i gledao B92 imao sam prilike da gledam Voju Seselja licno kako laze da Englezi nikad nisu isporucili svoje gradjane stranom sudu :-)))

Pa o cemu mi pricamo onda? Na cemu se zasnivaju tvoji stavovi? Mislim stvarno si cudan.

Citat:
Opet, po cemu je Srebrenica anti-srpska? Srebrenica se nalazi u drugoj drzavi, i strana koja je osudjena za zlocin (Gen Krstic, recimo) pripada toj istoj drzavi, ne Srbiji.

Postoje znas, i ti Srbi koji zive van granica R Srbije. Neobicno, ali...

Citat:
A kako to B92 radi, navedi mi neke vesti sa B92 (www.b92.net) sa indeksima, na kojima B92 prejudicira da su rat izazvali "Srbi"?

Errr...ovde govorimo o televiziji ako se ne varam. Znaci pracenje programa TV b92 smatram dovoljnim mazohizmom da bi jos pratio vesti na njihovom sajtu...ili trazio indekse...

Citat:
Prvo, ti tvrdis da ti likovi lazu - koji god da su to likovi - znaci tvoja rec protiv njihovih.

Mislis da cu izgubiti spor?

Citat:
Drugo, i NGO-ovi su udruzenja gradjana na teritoriji Srbije, i dozvolu za rad im je izdala Srbija. Dakle, pogresna ti je adresa za zalbu.

Jeste, i jeste.
Ali Srbija nije propisala popunjavanje programske seme b92 njihovim nebuloznim izjavama.

Citat:
Privatni medij, kakav je B92 ima pravo da prenosi izjave NGO-a - i to ga ne cini nista manje srpskim od onih medija koji to ne rade.

Pa imaju pravo na sve, ovo je Srbija, zemlja slobodnih medija...ali selekcija NGO`s koju vrse ih cini ne manje srpskim, negoooooo....

Citat:
Dokaz ?

Ovo je tipican primer klasicnog spina protiv te TV stanice - RTV B92 obavestava o svim zlocinima za koje postoji sudski proces, a takvih ima na svim strana.

Tvoja recenica da njih "ne zanima ni jedan zlocin" je najobicnija laz, kreativni instrument po Dobrici Cosicu.

Hoces da ti izvadim linkove :)

Sad bi ja trebao da se pozivam na mrmota ili sta?

Citat:
Link, dokaz? :)

Kao sto rekoh...ne pada mi na pamet... + prijateljska primedba...postoji i realni svet koji nije linkovan...
[ Ivan Dimkovic @ 16.05.2006. 14:00 ] @
Citat:

@Ivan Dimkovic
Samim tim sto zivis van Srbije i ne gledas B92 mozda ti i nisi bas prava osoba da komentarise rad iste TV stanice?

Nisam - ni najmanje prava osoba za to, ali mogu da primetim da je web sajt pun izvestaja o zlocinima koje Fuzz moze nazvati "Zlocinima nad Srbima" . Koliko god da sam puta gledao B92 u Srbiji nisam primetio neku znacajnu razliku u nacinu izvestavanja u odnosu na njihov web sajt.

Sto je u direktnoj kontradiktornosti sa onim sto Fuzz prica - kako B92 nikad ne obavestava o "zlocinima nad Srbima" - to je najobicnija laz, koju sam uvek spreman da pobijem, iako je potpuno irelevantno da li neko od nas dvojice u pravu na zalost.

Ja uopste, pritom, ne bih ulazio u objektivnost B92 i drugih - svi mediji u Srbiji osim par izuzetaka su jako losi - ne zbog politicke objektivnosti, vec zbog potpunog odstustva relevantnih vesti i istrazivackog novinarstva - B92 recimo i cini malo promene sa otvorenim izvestavanjima o korupciji i pritiskanjem vlasti da objavljuje informacije (setimo se razgovora sa optuzenim od strane ministra policije)

Ako pogledas neki medij u iole funkcionalnoj drzavi - videces da je gro vesti ili direktno vezano za ekonomiju (investicije, izvoz, stvaranje radnih mesta, kretanje na berzi, kretanje valute, nezaposlenost, rast industrije, BNP, itd...) ili za bitne svetske vesti koje su u diretknoj vezi sa zemljom, i pritom te vesti nisu komentari na komentar (politicara), vec izvestavanje o usvajanju zakona i prenosenje zvanicnih izjava ako su bitne.

U Srbiji, na zalost, vecinski prostor medija su sepurenja domacih politicara, price o nekim stvarima iz proslosti, i prepricavanje licnih dozivljaja sta je uradjeno u EU/UN/NATO/itd... - ko da je to bitno.

Evo sad izvestavaju o tome sta je Kostunica izjavio i sta on misli da je stav Nemacke :)))) Nemacka je svoje rekla u podrzavanju odluke EU o prekidu razgovora sa SCG, njena kancelarka je isto to potvrdila u obracanju skupstini DE pre neki dan - e, al nasi mediji moraju da se bave refleksijama i pogledima politicara i sta oni misle o nekoj odluci kako bi je "protumacili narodu", ko da je to bitno i 2%

Naravno, ne izvestavaju koji su rezultati ekonomskog dela posete - i da li je bilo rezultata uopste :(

@Fuzz - pa eto, ja ti nudim neki podatak, kao npr linjovanje na vesti B92 o zlocinima nad Srbima, a ti meni mrmota :-) Pa jeste, otprilike tako ide i tvoja argumentacija - mrmoti i sta si ti video na TV al eto ne mozes da pokazes ;-)

Dobro... WEB B92 nema veze sa TV B92, i TV B92 ima alternativni program za domace trziste u kome ne pominje zlocine nad Srbima... ja ne mogu da dokazem suprotno sto znaci da si ti u pravu...

Eto..

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 16.05.2006. u 15:03 GMT+1]
[ BytEfLUSh @ 16.05.2006. 14:02 ] @
Da li na ES-u postoji makar jedna osoba koja je pročitala pravilnik??!

http://www.elitesecurity.org/o/pravilnik/korisnici

Pravilo broj 13. Dosta više o politici i nacionalizmu.
[ ton_majstor @ 16.05.2006. 14:02 ] @
Citat:
@ton_majstor>>> izvinjam se ukoliko sam usled 'nezadovoljstva sobom i okolinom' iscimao nevine ljude na es. rekoh, ovo je forum pa mogu da dam svoje misljenje.

Nema razloga da se izvinjavaš, druže! Jedini trik je da je ovo IT forum i da ovakve rasprave balansiraju na ivici ili van Pravilnika ES-a!
Znači, i ti i MI (ivan i ja) smo donekle zloupotrebili ES (sic). Toliko.
Ostalo je da smo svi ipak ljudi i subjektivni, pa se tako i ponašamo, online ili offline.

'beš B92... mada im je BBC-otkup sjajan.

Pozdrav!

[ DDN @ 16.05.2006. 14:15 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Sto je u direktnoj kontradiktornosti sa onim sto Fuzz prica - kako B92 nikad ne obavestava o "zlocinima nad Srbima" - to je najobicnija laz, koju sam uvek spreman da pobijem, iako je potpuno irelevantno da li neko od nas dvojice u pravu na zalost.

To se slazem, izvestava se o svim zlocinima, Fuzz nisi u pravu sto se tice toga.
Mozda se Fuzz pogresno izrazio, problem po meni je sto sve dokumentarne emisije o proslim vremenima (rat,zlocini) su vezane iskljucivo za srpsku stranu.
E to je vec ono sto mnogima smeta.
Kao sto sam rekao, jasno mi je da svi moraju da shvate sta se radilo u nase ime u proslim ratovima, ali pobogu zar je to jedino sto se dogodilo?
Ispada da nije bilo rata, nego su samo Srbi isli i ubijali civile.

Da se ne lazemo, znam mnoge druge slucajeve i zlocine koji jednostavno ne postoje u programu B92.

[ Milos niks @ 16.05.2006. 15:18 ] @
konstitutivan narod u srbiji su na papiru srbi a praksi Jugosloveni , dakle politika koja se trenutno vodi od strane " Srpske" vlasti je
jugoslovenska , mnoge politcke stranke su pritscima sa strane ili unutra postale ex-jugoslovenske . Tim sledom su i mediji postali
jugoslovenski :), tako je i sa b92 . Evo samo RTS primer , javni servis a pola udarnog termina dnevnika i info emisija je o tome
koji ministar je izjavio neku glupost i prepucavanj pol. partija . Dakle ima neku politcku kontrolu , koja stoji iza uredjivace kontrole
sadrzaj i tako se balansiraju prioriteti za emitovanje . B92 isto tako verovatno ima "nekoga" ko je zaduzen za ubacivanje " marketinskog"
matrijala tipa srebrnica , srbi monstrumi , itd . Ne zato sto je to istina ili gledaliste trazi , nego cisti marketing kome nekome sluzi svrsi .

poz

[ Ivan Dimkovic @ 16.05.2006. 18:35 ] @
Hajde ljudi, molim vas - manite se "konstitutivnog naroda" - Srbin je etnicka pripadnost, i Srbin moze biti svako ko u licnoj karti / pasosu stavi nacionalnost "Srbin" - Srbin kao etnicka pripadnost moze biti gradjanin Srbije, Hrvatske, Bosne, Australije a mozda jednog dana i Marsa. Etnicka pripadnost je jedna vrlo neprecizna i maglovita definicija - moze se naslediti i preko krvne veze, ili preko prihvatanja tradicije i tralala... nema nikakve zakonske i univerzalne definicije sta je potrebno da bi se neko prozvao delom etnicke grupe.

Verujem da, ako izadjete na ulicu i pitate 20 ljudi sta je potrebno da bi covek mogao da se zove Srbin, cete dobiti bar 10 razlicitih odgovora ;-)

Ono sto je relevantno za ocenu javnog mnjenja u Srbiji je cije drzavljanstvo ti ljudi imaju - gradjani Srbije imaju potpuno jednaka prava bez obzira na njihovu etnicku (kako se to kod nas zove - nacionalnu) pripadnost - zastita manjina postoji u odredjenim regijama ne zato sto manjine, po zakonskoj definiciji, nemaju sva prava (sto bi bilo krsenje Ustava) - nego zato sto mora postojati pozitivisticki zakon tamo gde postoji potreba da se ustavom garantovana prava zastite na zakonski nacin.

Sa tim u vidu, svi gradjani SCG, sa trajnim prebivalistem u Srbiji su jednaki pred zakonom kako u pogledu svojih obaveza - ali i prava. Jedno od tih prava je da svako, uz dovoljne tehnicke uslove i uslove propisane zakonom o radiodifuziji, moze imati TV stanicu.

Da pojednostavim - ako jednog dana udruzenje feministkinja Srbije stekne finansijke uslove da otvori svoju TV stanicu, u skladu sa propisima RRA (koji i nisu tako opsirni) - one ce imati TV stanicu, na kojoj ceo bogovetni dan mogu da pustaju feministicku propagandu, koliko god nekom ta propaganda smetala - postoji nivo kvaliteta i zastite dostojanstva licnosti, ustavnog poretka, demokratije i slobode govora - koji je propisala radio-difuzna agencija, ako je sve unutar tih granica - problema ne moze biti .

Tako isto i B92, koji je po definiciji privatna stanica - ima prava da uredjuje svoj TV program. Suditi o TV programu B92 kao "anti srpskom" je diskutabilno i vrlo skakljivo - pre svega, nece se sa tim sloziti svi Drzavljani SCG koji su etnicki Srbi i borave na teritoriji Srbije (dakle Srbijanci 100% po svakoj definiciji) - a drugo, sama metrika je, kao sto vidimo, vrlo labava i neprecizna - Fuzz i ja se, recimo, ne slazemo ni oko istinitosti argumenata protiv B92, a kamo li oko relevantnosti toga za karakterisanje stanice kao anti-srpske.

Pretpostavljam da smo i Fuzz i ja Srbi - sto nas cini kompetentnim za takvu raspravu, zar ne? :)

Dakle - pustite indeks "srpstva" B92-jke i slicnih, vec se drzite kvaliteta TV programa - na zalost, nema bas puno besplatnih TV stanica ni u Srbiji a ni u svetu koje mogu da se pohvale sa visoko kvalitetnim TV programom (izuzetak su recimo BBC, Discovery, National Geographics, itd...)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 16.05.2006. u 19:39 GMT+1]
[ Oliver Klaćik @ 16.05.2006. 21:34 ] @
Za definiciju pojma "konstitutivan narod" moramo sačekati donošenje novog ustava (ako to u opšte doživimo), pa da vidimo da li je Srbija država Srba i 'ostalih' ili država svih njenih građana. Ja nisam Srbin, ali sam ceo svoj život proveo u Srbiji... I sankcije... I ratove... I služio sam vojsku... I smatram Srbiju svojom državom, čak i ako me deo Srba ne smatra ravnopravnim građaninom...

I neka mi neko definiše pojam "anti - srpstvo". Politika 'veliko - srpstva" je dovela do toga da danas ima MNOGO manje Srba u Hrvatskoj, na Kosovu i nešto manje u Bosni. Politika "veliko - srpstva" je dovela da Srbija izgubi Kosovo. Politika "veliko - srpstva" je dovela da stotine hiljada Srba pobegne iz Srbije u inostranstvo, a da milioni Srba koji nisu imali gde da pobegnu gladuje. Meni baš ta politika 'veliko - srpstva' zvuči kao 'anti - srpstvo'.

A ja sam 'anti - srbin' ako se zalažem za evropsku, bogatu i perspektivnu Srbiju... Ja, koji nisam hteo da odem iz Srbije i ako sam mogao... Ja, koji sam odrastao u srpskoj kući moje keve,a koga su Srbi hteli da tuku jer mi je ćale Slovak...

Morate jednom zauvek prestati sa tim prozivanjem 'anti - srpstvo', 'domaći izdajnici', 'strani plaćenici', jer zaista nemate pojma o čemu govorite....

[Ovu poruku je menjao Oliver Klaćik dana 16.05.2006. u 22:42 GMT+1]
[ darkoass @ 17.05.2006. 00:14 ] @
meni je stvarno zao sto od svih kanala vatam samo b-92.nadam se da ste svi zapazili onu plavu voditeljku sto menja izraze lica ko brus-li . e pa prosle godine a i delom ove , dok je trajala hajka na trgovce ta gospodjica je govorila kako trgovci zaradjuju 50 % od prodajne cene robe i bogate se na narodu.slazuci one face pri tom objavljivanju doslo mi je da je zadavim i ako to ne bi mogao nikom da uradim. 90 % robe u radnji prodajem sa marzom ispod 10 %,. mleko 0% cigarte8% suhomeslato 10 %. radim za jebenu drzavu i jedva sastavljam kraj sa krajem i posle svega neko tako nesto da izjavi i da slaze takve face . jezim se
ali ja imam samo b-92
izvinite sto sam vas davio
[ Fuzz @ 17.05.2006. 08:46 ] @
Citat:
@Fuzz - pa eto, ja ti nudim neki podatak, kao npr linjovanje na vesti B92 o zlocinima nad Srbima, a ti meni mrmota :-) Pa jeste, otprilike tako ide i tvoja argumentacija - mrmoti i sta si ti video na TV al eto ne mozes da pokazes ;-)

Dobro... WEB B92 nema veze sa TV B92, i TV B92 ima alternativni program za domace trziste u kome ne pominje zlocine nad Srbima... ja ne mogu da dokazem suprotno sto znaci da si ti u pravu...

Eto..

Zbunjujes me sa tim retro-izmenama...

Dakle, mrmot se odnosi na tvoju konstataciju kako b92 izvestava o svim zlocinima. Mozda...ako izvestavanjem smatras 10 sekundi u okviru Proces TV-a ili kako se vec zove u kojima spomenu da je Naser Oric optuzen za zlocine u regionu Bratunca. To je to. Ako to uporedis sa cinjenicom da je na programu b92 u raznim emisijama ubijeno izmedju 20-22 milijarde muslimana, dolazis do mrmota o kojem ti govorim.
Ali kao sto rekoh, cudno je sa koliko ti ubedjenja komentarises program televizije koji ne pratis vec godinama. I jos jednom ti ponavljam da nemam nameru da ti linkujem "vesti" sa b92.net-a. Mislim zasto bi to radio? Da menjam tvoj stav izgradjen na osnovu informacija koje ne posedujes?
[ Ivan Dimkovic @ 17.05.2006. 08:58 ] @
A, jel ima neka TV stanica koja je po tom pitanju, i po tvom licnom kriterijumu objektivnija Fuzz - cisto me informativno zanima ako kad svrnem u Srbiju imam vremena da bacim pogled na TV - cisto da vidim na sta mislis?
[ Fuzz @ 17.05.2006. 09:11 ] @
U tome je sustina...pogledaj program bilo koje druge TV.
[ jablan @ 17.05.2006. 09:21 ] @
Fuzz, ja sam evo u Srbiji i imam uvid u lokalne TV programe i slažem se sa Ivanom. Evo ovih dana jedna od nezaobilaznih vesti na B92 (i radiju, i TV i sajtu) je suđenje Branimiru Glavašu za zločin protiv srpskih civila. Shvatam ja da tebe srpski zločini više bole, ali oni neće nestati tako što ćemo ih mi ignorisati. Štaviše, ignorisanjem ćemo se samo lakše odlučiti da ih u budućnosti ponovimo.
[ Fuzz @ 17.05.2006. 09:39 ] @
Ignorisanje zlocina je jedna stvar.
Ali ispiranje mozga je nesto potpuno drugo.
Pogotovo ako se plasiraju informacije koje nemaju veze sa cinjenicama. Over and over and over and over and........ over again.
Kazi mi npr. koliko si puta video emisiju o zlocinima muslimana pod vodstvom Nasera Orica nad Srbima u podrucju Bratunca npr.? A ti zlocini su kljucni za razumevanje dogadjaja u Srebrenici. Ali prica o Srebrenici je ta koja se vrti do besvesti i to jos ispricana na jedan potpuno nakaradan nacin.
[ broker @ 17.05.2006. 09:48 ] @
Ma iz aviona se vidi da je B92 premazan debelim naslagama boje. Ne bih isao dotle da to nazivam antisrpskom politikom koju zagovaraju ali je sasvim jasno da otvoreno zagovaraju neke politicke opcije ne prezajuci od iskakanja van novinarske etike.

Od svih televizija koje imaju nacionalnu frekvenciju, B92 je defiinitivno najneobjektivnija. Mozda ima neka mala lokalna TV koja je pod vecim uticajem sa stane.
[ Fuzz @ 17.05.2006. 09:51 ] @
Mozda...
[ Ivan Dimkovic @ 17.05.2006. 09:54 ] @
Dobro, Fuzz, evo ja sam clueless stranac koji hoce bolje da se informise o "pravoj slici" - mozes li da mi preporucis medije u Srbiji koji su, po tebi, objektivni

Citat:

Kazi mi npr. koliko si puta video emisiju o zlocinima muslimana pod vodstvom Nasera Orica nad Srbima u podrucju Bratunca npr.? A ti zlocini su kljucni za razumevanje dogadjaja u Srebrenici. Ali prica o Srebrenici je ta koja se vrti do besvesti i to jos ispricana na jedan potpuno nakaradan nacin.

Naravno da je zlocin zlocin, i da se ni jedan zlocin ne moze zaboraviti - ali primeti da je Srebrenica, na nacin koji je izvedena, cist genocid - zlocin koji je plakajuci priznao jedan od generala i dobio 40 godina robije - znas kako funkcionisu mediji? Po skandaloznosti informacija, tj. "jacini" efekta po stanovnistvo koje gleda TV - Srebrenica je na skali skandaloznoti ipak medju najvisim u Bosni zbog:

- Nacina na koji je izvedena (sistematski odvojeni muskarci od zena, i ubijeni ne u borbi vec sistematski u nekoliko dana)
- Umesanosti stranaca u sva dogadjanja (UN) i njihovom jako losem handlovanju cele situacije i nemogucnoscu da urade bilo sta
- Broju zrtava (koja god cifra da se uzme, za toliko dana to je vrlo visoko pogotovu ako se uzme nacin na koji je stvar izvedena)
- Padom jedne strane vlade zbog toga
- Validnim presudama za genocid, izrecenim generalima odgovornim za isti zlocin, koji su to priznali btw.

Sve to doprinosi medijima (kako stranim tako i domacim) da upravo za to imaju najvece pokrivanje ako gledamo minutazu - Zlocini Nasera Orica su naravno zlocini po svakoj pravnoj definiciji i nemoguce je neki zlocin tretirati kao manji od bilo kog drugog, ali za medije i nacin njihovog funkcionisanja je to "yet another" tipican gerilski zlocin za vreme gradjanskog rata - neki lik "heroj" za jedne a generalno lopina i krimos kao i vecina drugih, ima svoju ekipu koja nocu terorise sela unaokolo i ubija civile sa druge strane - jeste, to je zlocin, i treba ga osuditi za to - ali medijski to nije nista novo, takvih imas bar 10000 u svakom momentu na zemaljskoj kugli gde god besni neki rat.

Srebrenica je, da se tako izrazim, donela nesto "novo" :( u ratu u Bosni sto se nije videlo na Balkanu nekoliko decenija, i zato je dobila i najvise medijske pratnje.

To nikako ne znaci da ona moze biti opravdanje za bilo sta drugo, niti da je "druga stana" bez zlocina, niti da ti zlocini ne treba da budu procesirani i kaznjeni - ali, cisto - sa stanovista funkcionisanja medija, Srebrenica je tipicna ekstremno (ultra!) skandalozna vest, koja je osudjena da se vrti na medijima zbog svoje same skandaloznosti.

Tako funkcionise svet - nadji mi jedan medij na ovom svetu koji vesti sortira po nekom drugom kriterijumu a da to nije neki drzavni medij sa agendom drzave.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 17.05.2006. u 11:11 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 17.05.2006. 10:08 ] @
Cisto da ne bude zabune, Fuzz - cilj mog posta uopste nije ulazenje u detalje oko tih stvari koje su i ovako i onako Off-Topic za ES.

Jedino sto pokusavam da ti kazem da je stvar koju ti pominjes da dobija previse pokrivenosti na B92 (ako je i tako), da ta stvar medijski ima svako opravdanje (logika medijske kuce) da bude medju prvima zbog svih onih stvari koje sam naveo.

Mozda, tj. siguran sam, tebi neke druge stvari imaju prioritet i da bi vise voleo da se o njima prica na "headline" nivou po medijima - zato te i molim da mi saopstis koja to TV stanica u Srbiji ima, po tebi, bolju i objektivniju sliku dogadjaja.

@edit (sorry ;-) primeti i moje misljenje da ne bih voleo da se uopste proslost, afere i subjektivni komentari politicara vrte konstantno po medijima u Srbiji, vise bih voleo da ako upalis TV prvo gledas izvestaj iz privrede zemlje, uspesima nasih firmi na globalnom trzistu, informacije o stanju na srpskoj berzi, rastu GDP-a, zaposlenosti, ulaganja i sl... a da politicare i ovakve stvari ostavis za kraj, u poslednjih par minuta vesti.

Vise bih voleo da B92 i drugi posvete deo svojih vesti na intervjue sa uspesnim privrednicima koji ce motivisati ljude da poboljsaju zivot i sl...

Mozda cemo jednog dana doziveti i to.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 17.05.2006. u 11:19 GMT+1]
[ jablan @ 17.05.2006. 10:15 ] @
Citat:
broker: Ne bih isao dotle da to nazivam antisrpskom politikom koju zagovaraju ali je sasvim jasno da otvoreno zagovaraju neke politicke opcije ne prezajuci od iskakanja van novinarske etike.

Možeš li "iskakanje van novinarske etike" ilustrovati nekim primerom?

Ja se slažem da je B92 pristrasna televizija, ali da je opcija koju forsira proevropska i ništa više. Naravno je da u Srbiji postoji masa ljudi kojoj uvođenje evropskih tekovina (efikasni sudovi, tržišna privreda, poreska disciplina, transparentni tokovi novca itd) ne ide na ruku i naravno da će se oni svim silama truditi da proevropsko u glavama birača pretvore u "antisrpsko", ma šta to značilo.
[ Davor Vlajkovic @ 17.05.2006. 10:20 ] @
Citat:
jablan: Ja se slažem da je B92 pristrasna televizija, ali da je opcija koju forsira proevropska i ništa više. Naravno je da u Srbiji postoji masa ljudi kojoj uvođenje evropskih tekovina (efikasni sudovi, tržišna privreda, poreska disciplina, transparentni tokovi novca itd) ne ide na ruku i naravno da će se oni svim silama truditi da proevropsko u glavama birača pretvore u "antisrpsko", ma šta to značilo.

Amin, zemljače ;)
[ Ell Diablo @ 17.05.2006. 10:38 ] @
Pa to sto ne znaju koliko epizoda ima serija The 4400 dovoljno govori o njima. Alli ipak,serija je extra,pratim je redovno a i pozdravljam promenu termina. Ne slazem se sa Ivanom u nekim stvarima,ali je dosta toga i u pravu. Ljudi,pa nigde u svetu ne postoji vise "objektivno informisanje",a vi to hocete kod nas. Da nije tuzno bilo bi smesno. Ko finansira taj i diktira sta se pusta u etar. E dosta oft. vratite se na komentarisanje KVALITETA Tv B92! Pozdrav svima
[ Fuzz @ 17.05.2006. 10:59 ] @
@ Ivan
Ako ti nije cilj da ulazis u detalje, onda u njih nemoj da ulazis. A ne da pises stvari kao sto su...

Citat:
primeti da je Srebrenica, na nacin koji je izvedena, cist genocid

Po kojoj definiciji brate? Zna se sta je genocid, a ono sto se desilo u Srebrenici nema veze sa tim. Kao sto i sam kazes, pobijeni su vojnosposobni muskarci, od kojih su 99% i bili vojnici. Dakle radi se o ratnom zlocinu. Zlocinu koji je preuvelican do neslucenih razmera. Od igranke sa ciframa, do zanemarivanja cinjenice da je veliki broj tih ljudi poginuo u ratnim dejstvima. Jer kao sto i sam znas Naser Oric nije ubijen u Srebrenici. Zasto? Pa zato sto se sa jos 10ak hiljada pripadnika Armije BiH izvukao iz okruzenja. Mislis da je to uspeo bez borbe i bez zrtava? Ispada da u Srebrenici nema muslimana koji je poginuo u borbi. Kad smo vec kod Nasera...

Citat:
Zlocini Nasera Orica su naravno zlocini po svakoj pravnoj definiciji i nemoguce je neki zlocin tretirati kao manji od bilo kog drugog, ali za medije i nacin njihovog funkcionisanja je to "yet another" tipican gerilski zlocin za vreme gradjanskog rata - neki lik "heroj" za jedne a generalno lopina i krimos kao i vecina drugih, ima svoju ekipu koja nocu terorise sela unaokolo i ubija civile sa druge strane - jeste, to je zlocin, i treba ga osuditi za to - ali medijski to nije nista novo, takvih imas bar 10000 u svakom momentu na zemaljskoj kugli gde god besni neki rat.

Ako su za tebe zlocini Nasera Orica gerilsko zastranjivanje, onda stvarno....
Ali ne mogu te kriviti sto si neinformisan...informises se na b92.net
Naser Oric i snage pod njegovom komandom su na najsvirepiji nacin pobile izmedju 4000 i 4500 civila. Ako kazem da je najmanje zrtava ubijeno vatrenim oruzjem, mislim da mozes steci predozbu o cemu se radi. Starost zrtava se krece od novorodjencadi do baba 1912 godiste i slicno. Spisak zrtava je javno dostupan i mogu ti ga poslati ako zelis. Indikativan je upravo zbog pola i starosti zrtava. I za razliku od Srebrenickog zlocina, ovaj ima sve karakteristike genocida. I sto je jos zanimljivije, odigravao se do samog osvajanja Srebrenice u kojem su ucestvovali i mnogi borci VRS ciji se clanovi familija nalaze na doticnom spisku.

I ti sad meni objasnjavas da ovaj zlocin nije dovoljno spektakularan da bi ga b92 medijski ispratio? Fali vatromet, sta?

Citat:
Mozda, tj. siguran sam, tebi neke druge stvari imaju prioritet i da bi vise voleo da se o njima prica na "headline" nivou po medijima - zato te i molim da mi saopstis koja to TV stanica u Srbiji ima, po tebi, bolju i objektivniju sliku dogadjaja.

Vec sam ti rekao, po pitanju odnosa prema svome narodu, svaka stanica ima bolji odnos od b92.

Citat:
sorry ;-) primeti i moje misljenje da ne bih voleo da se uopste proslost, afere i subjektivni komentari politicara vrte konstantno po medijima u Srbiji, vise bih voleo da ako upalis TV prvo gledas izvestaj iz privrede zemlje, uspesima nasih firmi na globalnom trzistu, informacije o stanju na srpskoj berzi, rastu GDP-a, zaposlenosti, ulaganja i sl... a da politicare i ovakve stvari ostavis za kraj, u poslednjih par minuta vesti.

I ja bih voleo isto. Ali to tako ne ide. Ni na b92 ni na bilo kojoj drugoj televiziji. b92 se cak i manje bavi ekonomskim temama od nekih drugih televizija. A generalno se svi malo bave ekonomskim temama jer....jbg...nema ekonomije :)
[ Ivan Dimkovic @ 17.05.2006. 11:20 ] @
@Fuzz, ja se ne informisem preko B92, ali dobro znam da je General Krstic osudjen na osnovu tuzbe za genocid - takodje je doticna persona priznala mnoge stvari za vreme sudjenja:

http://www.un.org/icty/news/Krstic/krstic-cd.htm

Citat:

On 15 and 16 August 2001, Krstic and the prosecution filed their respective notices of appeal against the Trial Chamber's Judgement of 2 August 2001 (Trial Chamber I - Judges Rodrigues (Presiding), Riad and Wald) convicting Radislav Krstic of genocide, crimes against humanity and violations of the laws or customs of war and sentencing him to 46 years' imprisonment. The Appeals Chamber and date for the appeal hearing will be confirmed in due course.

Od strane suda osnovanog od strane UN, i priznatog od strane Srbije. I tu ja zavrsavam pricu o genocidu, posto svaka dalja prica je:

a) off-topic
b) osporavanje presude UN suda - sto je em jos vise off-topic em ni ti ni ja verovatno nismo kompetentni da o tome raspravljamo

Dakle, bolje je da prestanemo.

Citat:

Ako su za tebe zlocini Nasera Orica gerilsko zastranjivanje, onda stvarno....

Ja ti lepo rekoh, i ponavljam ti jos jednom - da sam ti ja objasnio kako to izgleda sa stanovista medija - nisam nigde primetio u mom postu (ispravi me ako gresim) pominjanje mog misljenja o Oricu ili zlocinima Srba itd... to je potpuno irelevantno, niti verujem da ljude koji ovo citaju moje misljenje o tome preterano zanima.

Citat:

Vec sam ti rekao, po pitanju odnosa prema svome narodu, svaka stanica ima bolji odnos od b92.

O ovome vec mozemo da diskutujemo - generalno imas 3 pristupa celoj prici (rat u Bosni) od strane medija:

a) Forsirati medijsku pokrivenost zlocina prema etnickoj grupi koja je vecina u zemlji gde funkcionise TV
b) Forsirati medijsku pokrivenost zlocina prema drugim narodima/etnickim grupama od strane etnicke grupe koja je vecina gde je TV
c) Koristiti pokrivanje identicno onom koje koristi vecina mainstream stranih svetskih agencija - koje ne mora da bude objektivno niti nuzno tacno

---

Evo reci cu ti moje misljenje o svakom od ovih pristupa:

a) Problem je naravno koliko ima smisla da B92 Srbima prica o zlocinima nad Srbima - daleko je bolje da to isto neko u Bosni prica muslimanima i sl..., jer su Srbi sve to slusali 15 godina i to verovatno preuvelicano (kao i ostali ucesnici rata respektivno) - i, drugo, sta tu ima sto generalno stanovnistvo ne zna? Ili nije saznalo od Slobinog RTS-a? Ako bi svaka strana samo pricala o zlocinima nad tom stranom, bojim se da se nista nece dogotiti po pitanju resavanja problema, i cela stvar ce se zataskati kao 1945-te godine.

b) Problem je opet, sto ljudima kao sto si ti metoda b) deluje "anti-srpski" i sto izaziva negativne emocije kod ljudi koji su ili zrtve rata od strane druge strane, ili su u tom ratu direktno ucestvovali. Neko drugo misljenje bi bilo da je bolje ljude informisati o zlocinima koji su izvodjeni bas u njihovo ime, kako se ne bi ponovili, no to je samo moje misljenje a misljenje je kao guzica - svako ima svoje.

c) Generalno, po meni, jedini logicni nacin - jer objektivne istine verovatno i nema, jer su ucesnici svega toga ljudi sa svih strana koji su verovatno u velikoj meri i zrtve celog sistema koji ih je u taj rat uvukao

Primeti, Fuzz - da razni ljudi mogu ili a) ili b) tretirati kao "anti-srpski" , i mislim da ipak ne postoji nacionalni konsenzus o tome sta je ispravna strategija te bih te lepo molio da ne koristis termin "anti-srpski" za b) posto ni ja to ne radim za a)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 17.05.2006. u 12:32 GMT+1]
[ Fuzz @ 17.05.2006. 12:33 ] @
Pa...generalno se ne slazem sa dobrim delom ovoga sto si rekao. I sad bi verovatno trebao da nakucam jedan kilometarski OT post baveci se pojedinacnim....bla...
Kao sto si rekao, bolje je da prestanemo. Pa ti mozda jednom uz pivo pokazem koliko si u zabludi :)
[ DjoleReject @ 17.05.2006. 14:43 ] @
Malo ste se previse bacili po tome "ko je poc`o rat" i slicno. Toliko se prica o tome da ja cim cujem rec "zlocin" pozelim da i sam napravim neki, jer je to (pored neprejebane "tranzicije") najkoristenija rec u nasim medijima. Postoji jedna krajnost u kojoj niko ne zna za uzasne stvari koje su se desavale, ali smo mi u kratkom roku prejurili na drugi kraj vage, pa vise kao i da nemamo tema koje ne ukljucuju nekog zaklanog civila... Pocinje da deluje kao lesinarenje, a ne zelja da se krivci kazne. Svi imaju neke zlobne i poluskrivene motive zbog kojih se time bave i to sve kad se pomesa daje jako odvratnu corbu (u kojoj paradoxalno, sama strahota ubijanja neduznih ostaje skoro manje bolesna od potrebe da se na tom lesu nekako profitira). Iz ovih, ukratko navedenih razloga, mislim da bi svi ucesnici diskusije ucinili jedan predivan gest da jednostavno batale razgovore na tu temu, ne zbog cenzure, nego da ih neko slucajno ne pomesa sa gore opisanom djubradi (a ne sumnjam da im u tom drustvu nije mesto)...

A ja imam jedno pitanje koje me muci vec nekih pet - sest godina, a nikako da nadjem relevantnog sagovornika. Naime, secate li se veceri petog oktobra 2000 kad program koji se zvao Srbijasume odjednom postaje TV B92? Znaci, oni su bili radio stanica, koja je postojala sa jednim ciljem - srusiti Slobu. Ako vam je ovo diskutabilno, uzmite da preterujem, pa zadrzite samo tvrdnju da su bili informativna radio stanica lokalnog karaktera. O vlasnickim odnosima takozvane televizije "Srbijasume" ne bih polemisao, jer je jasno sta su oni bili, ali mislim da to i nije relevantno za B92.
Pitanje glasi - po kom principu oni dobijaju tu frekvenciju???

-Da li je to neka "ratna zasluga", i ako je takva, u kom zakonu ove drzave je opisana i nadasve, kako je moguce tek tako dobiti frekvenciju (cak i lokalnu, da ne pricamo o celoj zemlji)

-Sta se desava sa dotadasnjim vlasnicima? Koliko god sve to bila farsa, ipak je postojalo neko preduzece (svejedno koje vlasnicke strukture) i ako zelite nesto da im oduzmete, zar nije neophodno da to prodje nekakve sudske procese koji ne mogu da se zavrse za nekoliko sati???

-Ko su ljudi koji mogu nesto oduzeti bez suda? Koliko sam ja upoznat (a nisam previse upoznat:) cak ni vlada ne moze otudjiti vlasnistvo javnog preduzeca bez ozbiljne procedure.

-Ako uzmemo da je sve ovo oko oduzimanja legalno, kako je moguce jednostavno dodeliti toliko vredan resurs nekome, bez da se pitaju (posredno ili neposredno) i poreski obveznici, koji su to na kraju krajeva i platili.

-Ako je sve to bio nekakav perverzni tip nacionalizacije, kako to da je prvi put kod nas nacionalizacija izvedena u kontra smeru - od naroda (javno preduzece) ka pojedincu (Veran Matic)?

I jos gomila pitanja koja proizilazi iz navedenih, a nikad nisam cuo da ih je iko postavio u javnosti, verovatno u strahu od medijske moci dobitnika u ovom ...hm... poslu. Ja bih voleo da me neko upucen obavesti da jednostavno nemam informacije koje lepo dokazuju da kradje nije bilo, ali molim da se suzdrzite od subjektivnih stavova tipa "...i Robin Hud je krao od lopova i to je bas pozitivno za demokratizaciju zemlje..." jer mislim da su to argumenti dostojni divljaka iz Masai plemena, koji u svom moralu imaju pozitivnu kradju (kad ja cornem kravu komsiji) i negativnu kradju (kad je on lapi od mene).

Samo da dodam da sam ja bio na praksi iz TV predajnika na tadasnjim "Srbija sumama" i tehnika koju sam video je bila pristojna. Ima li neko info, gde je to zavrsilo i da li i na danasnjoj devedeset dvojci ima te "nacionalizovane" tehnike.
[ ghetto superstar @ 17.05.2006. 18:07 ] @
samo jedna sitnica:
danas je na b92 prva vijest bila da je nocas kamenovana kuca sociologa religije Mirka Đorđevića u Šimanovcima koji je sinoc kritikovao zivot i djelo vladike nikolaja velimirovica na rts-u. aloooo!!! prva vijest!!! u zemlji koja je 'visedimenzionalno' i na nebrojen nacin sjebana, u kojoj rijetko sta funkcionise, koja ima vise problema nego engleska loseg vremena i koja ako nista drugo, ima pregrst *ebeno vaznih vijesti. ali ne, po uredjivackoj politici b92, najbitnije je u ovom trenu saopsiti gradjanima srbije da je neko kamenovao kucu, gdje niko nije povredjen i da je materijalna steta 2 (dva) polomljena prozora!!!! nema dalje.

[Ovu poruku je menjao ghetto superstar dana 17.05.2006. u 19:54 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 17.05.2006. 18:17 ] @
Citat:

A ja imam jedno pitanje koje me muci vec nekih pet - sest godina, a nikako da nadjem relevantnog sagovornika. Naime, secate li se veceri petog oktobra 2000 kad program koji se zvao Srbijasume odjednom postaje TV B92? Znaci, oni su bili radio stanica, koja je postojala sa jednim ciljem - srusiti Slobu. Ako vam je ovo diskutabilno, uzmite da preterujem, pa zadrzite samo tvrdnju da su bili informativna radio stanica lokalnog karaktera. O vlasnickim odnosima takozvane televizije "Srbijasume" ne bih polemisao, jer je jasno sta su oni bili, ali mislim da to i nije relevantno za B92.
Pitanje glasi - po kom principu oni dobijaju tu frekvenciju???

Ima neki press release na netu koji mnogo toga objasnjava odakle B92-jci TV - i kakve veze Srbijasume imaju sa tim.

Izgleda su ugovore o osnivanju zajednickog preduzeca sklopili cuveni "privremeni upravnici" B92 iz 1999 (Nikacevic & Co) i to po vrlo "povoljnim" uslovima za B92, sve kod poznate drugarice Arezine the Sudije ;-) Gospoda su htela da koriste ekspertizu i opremu B92 za emitovanje partijski korektnog programa ;-)

Eh, kako se nekom obiju o glavu dela iz proslosti ;-) He he he... kako ih zalim

http://www.nettime.org/Lists-A...s/nettime-l-0011/msg00047.html

Citat:

RADIO B92 press release

Radio B92 seeks return of equipment held illegally by Srbijasume

BELGRADE, November 5, 2000 - Radio B92 has filed charges against the
public company Srbijasume seeking to annul the contract establishing
the joint company Srbijasume B92, which broadcasts as Terra
Television. We have incontrovertible information that the contract
establishing the joint company, between the former usurping management
Radio B92 and Srbijasume, is a damaging and illegal agreement,
recklessly entered into to the disadvantage of Radio B92.

Under that contract, Radio B92 contributed to the joint company its
valuable television production and transmission equipment.
Srbijasume's investment appears to be a fiction. It is defined as
'the right to additional construction ad the adaptation of certain
facilities' which is forbidden under the law.

The documents establishing the company, which could only have been
accepted by such a judge as the disgraced Milena Arezina, describe
Srbijasume as the majority shareholder, thus giving it control of the
entire company through its representatives on the board of management.
Aleksandar Nikacevic who, as director, signed the contract on behalf
of Radio B92, immediately become director of the joint company,
continuing to receive a salary from Srbijasume, where he is still
employed.

This "ecological television station", regarded by many as one of the
most blatant program pirates in Belgrade, was also one of the most
aggressive promoters of the Yugoslav Left and the Socialist Party of
Serbia in the recent election campaign. Terra Television also
provided commercial airtime to Srbijasume free of charge. Thus it is
obvious that the entire project has been based on an attempt to annex
somebody else's property to Srbijasume, through reckless business
dealings and violation of the law, to the disadvantage of Radio B92.

Once Radio B92 was returned into the hands of its legitimate owners,
we demanded that Srbijasume return our equipment which had been
invested in the joint company and assume all obligations under this
intentionally damaging contract. The director of Srbijasume made
public statements saying that the company would accept that demand.
Subsequently, however, it became apparent that the Srbijasume
management, particularly the company's media division and its director
Petar Savic, now planned to establish their own television station and
were in fact attempting to obstruct this deal and again undermine
Radio B92. This was obvious when, despite pledges given at a meeting
the company refused to turn over the equipment to Radio B92 for
safekeeping until all disputed issues were resolved, although this
equipment is undeniably Radio B92's investment.

The equipment in question was removed from the Radio B92 studios in
Dom Omladine between the September 24 elections and the October 5
revolution and stored clandestinely in the premises of the Srbijasume
Institute. At the same time, Srbijasume moved to expeditiously wind
up the joint company, concealing the documents involved in this
procedure from Radio B92, in order to preserve the option of paying
the company's debts from the sale of Radio B92's equipment, because
Srbijasume B92 has never owned any other property. The information
received by Radio B92 indicates that copyright fees, unpaid leases,
unpaid salaries and other obligations have made this debt very high
indeed.

Radio B92 considers that these damaging and illegal activities
included criminal offences committed by certain individuals who still
refuse to compensate Radio B92 for damage. Those individuals will be
charged. Radio B92 expects that in this, and similar cases seeking
redress for the consequences of quasi-legal violence and theft, the
new authorities will implement the law promptly and that those
responsible will be punished, that all equipment will be returned and
Radio B92 compensated for other damage.

We appeal to all professional organisations, our journalist colleagues
and our audience both at home and abroad to display their solidarity
with us and assist us in reclaiming our property which has been seized
and held by various parasitic groups left over from the Milosevic
regime.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 17.05.2006. u 19:21 GMT+1]
[ Au197/79 @ 17.05.2006. 19:34 ] @
Citat:
ghetto superstar: samo jedna sitnica:
danas je na b92 prva vijest bila da je nocas kamenovana kuca sociologa religije Mirka Đorđevića u Šimanovcima koji je sinoc kritikovao zivot i djelo vladike nikolaja velimirovica na rts-u.

To i jeste najznačajnija vest. Dokle još postoji takav siledžijski mentalitet, takva nemogućnost podnošenja tuđeg mišljenja ova zemlja ima neizvesnu budućnost. A to je konstanta od kad su dizali hajku na Obradovića i Karadžića, a posle njihove smrti ih okivali u zlato.

Svaka druga vest je bila prolaznog karaktera.

[Ovu poruku je menjao Au197/79 dana 17.05.2006. u 20:35 GMT+1]
[ ZaMpA @ 17.05.2006. 21:07 ] @
Ima i mnogo vaznijih vesti od toga, a mnogo gore je to shto takva vest kao udarna samo promovishe siledzijski mentalitet.

Gosp. Djordevic je kritikovao zivot i delo Nikolaja Velimirovica i kasnije mu je neko razbio prozor. Nije sigurno da su mu razbili prozor zbog toga, ali recimo da jesu; osobe koje su u stanju da urade takvu glupost (da razbiju nekom prozor zbog kritike) su u velikoj manjini (da su u vecini, ne bi mu samo prozor razbili). Dalje: koriste rec "kamenovali", to sto se desilo TEHNICKI gledano i jeste kamenovanje, ali slozicete se sa mnom da ne biste rekli za 2 razbijena prozora "kamenovanje".

i onda krace deo od kog mi se povraca: to sto su par budala razbili prozor gosp. Djordjevicu novinari b92 su DIREKTNO povezali sa nesposobnoscu Koshtunicine vlade, i kako je ta vlada podstakla extremnu klerikalizaciju itd, itd. ALOOOOO!!!!! (bez obzira kakva je koshtunicina vlada, to nije ono o cemu zelim da raspravljam) ovo ja zovem pristrasnost, neodgovorno novinarstvo i LUPETANJE. oni lepo stave LUPETANJE kao udarnu vest, kojom indirektno sve poshtovaoce Nikolaja Velimirovica oslikavaju kao nasilne kretene koji razbijaju prozore sociolozima, time samo provocirajuci josh vishe budala koje razbijaju prozore.
[ Ivan Dimkovic @ 17.05.2006. 21:17 ] @
Pa naravno da je klerikalizacija, kad Vlada jedne sekularne drzave utvrdi obavezan namet za slanje postanskih posiljki koji se direktno usmerava u potpuno neregulisani i privatni fond jedne verske organizacije sa zvanicnim ciljem izgrandje bogomolje.

Naravno da je klerikalizacija kada pop sedi u odboru za izdavanje nacionalnih radio i TV frekvencija, i to jos i mora da bude svesteno lice po zakonu, opet, jedne za sada jos sekularne drzave.

Naravno da je klerikalizacija kada se usvaja bez problema zakon o verskim koga kritikuju bas svi, gde verske zajednice ne placaju porez, nemaju fiskalne kase ili regulativu finansija - ali imaju puno pravo na racune, donacije i pruzanje usluga za novac, i gde se izvdvaja novac gradjana, potpuno neregulisano iz drzavnog budzeta pritom bez pitanja poreskih obveznika da li hoce da placaju tako nesto (a placaju duplo, i kroz porez i za "usluge" sve bez PDV-a, za razliku od civilizovanih zemalja gde je to na licnom izboru pojedinca, i ako vec placa porez crkvi sigurno ne placa nista vise preko toga popovima).

Naravno da je klerikalizacija kada posle TV emisije gde je kritikovana ne licnost doticnog "sveca", nego sama jeres po hriscanskoj definiciji vezana za beatifikaciju takve osobe koja izmislja neko novo nacionalno hriscanstvo - cistu jeres, tom coveku neko posle demolira stan (da, slucajno - mozda je i sam sebi demolirao stan, ko zna). No, kakav "svetac" takva i njegova "cuda".

Sve ovo nije klerikalizacija drustva nego pristrasno informisanje?... kako da ne - nije mozda u Iranu po merilima Ajatole Homeinija, jos je daleko od njega - mada, ko zna....

Tako su i mnogi tolerisali jednog drugog satrapa i sve se iscudjavali kako se neko napolju ili izdajnicki unutra buni i istog naziva diktatorom u nastajanju. Tako ce se mozda posle dosta "iscudjavanja" i povracanja desiti naglo otreznjenje - mozda bude i kasno kao i prosli put :(

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 17.05.2006. u 22:29 GMT+1]
[ ZaMpA @ 17.05.2006. 21:29 ] @
Okej.Okej. necemo polemisati o vladi i klerikalizaciji (iako se slazem s tobom).
Mislim da za ta 2 prozora nije odgovorna Vlada Srbije. To shto su njemu razbili prozore nema veze sa Vladom, vec sa policijom i skim vec. Zamisli da je neki sociolog npr. na sva usta hvalio Velimirovica, a ja mu posle razbio prozor jer mi je bio iritantan. U tom slucaju mislim da b92 NE BI reagovao kako je reagovao u ovom slucaju. Njihovo pravo je da izveshtavaju o cemu GOD HOCE i KAKO GOD HOCE, ali se po tome kako koriste to pravo vidi da su pristrasni i neobjektivni shto ce im samo shkoditi na duze staze.
[ Ivan Dimkovic @ 17.05.2006. 21:35 ] @
E hajd da vidimo malo

Evo odsurfovao sam na RTS.co.yu da vidimo sta kaze svetionik nepristrasnosti potpuno zasticen od uticaja politike i bla bla bla:

JAVNI SERVIS

http://www.rts.co.yu/

Presek za danas:

- KOŠTUNICA: PRUŽAMO BRATSKU RUKU DA RAVNOPRAVNO GRADIMO ZAJEDNIČKU BUDUĆNOST
- PATRIJARH PAVLE: JEDINSTVO NARODA SRBIJE I CRNE GORE ISTORIJSKO I NERASKIDIVO
- GALJAK: EU ČVRSTO IZA DOSLEDNOG STAVA O REFERENDUMU U CG
- MITROPOLIT AMFILOHIJE: SVETINJE SU SVEDOK NERAZORIVOG JEDINSTVA

Vidim, za razliku od B92 - RTS se bas potrudio da kao javni servis, javnost izvestava o stvarima koje su za danas ipak bile najvaznije.

Sad ozbiljno, sta je, bre, ovo jel za ovo ljudi placaju obaveznih 300 din mesecno - da od 4 naslovne vesti 50% budu vesti posvecene izjavama nekakvih popova, i to izjavama nekakvih popova u cistu svrhu dnevne politike i platforme o drzavi jedne od stranaka na vlasti u Srbiji (mogu da primetim da su ostale vesti bile manje-vise to isto ;-)

I posle mi neko pominje B92 i nekakvu pristrasnost... LOL ;-)

Pristrasnost B92 (ako mislis da je ima) ne placas, mozes uvek da promenis kanal ili da B92 prosto izbrises iz memorije TV-a i da zaboravis da je ikad postojao, skroz dzabe, ne kosta nista - a "nepristrasno" RTS djubre placas 300 din mesecno gledao ga ili ne, ti ovo gore fiinansiras... Jos jedan fair deal, kao i placanje nameta crkvi na svaku prodatu postansku markicu ;-))

Ma jok, nema tu ni k od klerikalizacije - ja sam samo zvakao pogresan kaktus jutros :)

@edit - uploadovao sam snapshot web-sajta, da ne ispadne da ja lupam gluposti ili stvarno jedem kaktuse ;-)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 17.05.2006. u 23:00 GMT+1]
[ techtris @ 17.05.2006. 22:08 ] @
He he..... a pogodite ko je večeras gost na jadnom servisu

Ali dobro... tu je RUS 2.... RUS, JS.... ne znam ni kako se sad zovu, piše RTS a stalno pominju TV Beograd

[Ovu poruku je menjao techtris dana 17.05.2006. u 23:13 GMT+1]
[ Slobodan Miskovic @ 17.05.2006. 22:29 ] @
I onda bacite pogleda na Britanski javni servis BBC, tj. na njihov sajt i vesti.

[att_img]
[ ZaMpA @ 17.05.2006. 22:37 ] @
Ej choveche lagano.
NISAM rekao da je RTS nepristrasan, vec da je b92 pristrasan.
NISAM rekao ni to da je RTS jako dobra tv kojoj treba verovat i koja je uzor dobrog novinarstva.
NISAM rekao da se podrzavam to da deo od prodaje markica ide bilo kome osim onom ko ih prizvodi.
takodje, SLAZEM SE da novi zakon o verama ne valja, iz razloga koje si naveo.

rasprava je o b92.koja je veoma pristrasna.

to shto se neko slaze sa mnom,(u ovom slucaju b92), ne cini ga nepristrasnim.
mogli su lepo da izveste kako je tom choveku razbijen prozor jer je blatio velimirovica- i to je to....nek onda ljudi zakljuce da li je to zvog vlade srbije, marsovaca ili kaktusa

NE TREBA ONI DA UCE LJUDE DA LI JE NEKOM RAZBIJEN PROZOR ZBOG KLERIKALIZACIJE DRZAVE.
ako hoce da izveshtavaju o klerikalizaciji nashe drzave, nishta ih ne sprecava da naprave reportazu "klerikalizacija nashe drzave". Zar ne?

[Ovu poruku je menjao ZaMpA dana 17.05.2006. u 23:38 GMT+1]
[ Fuzz @ 17.05.2006. 23:38 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
Sad ozbiljno, sta je, bre, ovo

Kako objasniti nekom za koga je Patrijarh Pavle "nekakav pop"....

I ne mogu da verujem da se neki ljudi i dalje tresu na pomisao da se procenat novca od postanskih markica izdvaja za Hilandar.
Valjda bi bilo bolje da zaravnamo crkve...napravimo parking...za trzni centar...
[ Ivan Dimkovic @ 17.05.2006. 23:48 ] @
Citat:

Kako objasniti nekom za koga je Patrijarh Pavle "nekakav pop"....

Dobro, izvinjavam se - Patrijarh :) Kakve to sad veze ima da je od 4 - 2 vesti na javnom informativnom servisu bilo posveceno popovima i Patrijarsima - izvinjavam se ako sam uvredio onog drugog popa, verovatno ima i on neki cin :)

Ako zanemarimo semantiku u vezi zvanja doticnih predstavnika te lepe verske zajednice - da li bi se ti slozio da je takva struktura vesti na RTS-u objektivnija i manje pristrasna od, recimo, B92? :)

Citat:

I ne mogu da verujem da se neki ljudi i dalje tresu na pomisao da se procenat novca od postanskih markica izdvaja za Hilandar.

Prvo, nije tacno da se (valjda) 7 dinara po postanskoj posiljci izdvaja za Hilandar vec za izgradnju drugog verskog objekta i to na teritoriji Srbije. Do your books.

A tresu se ljudi koji veruju u jedan drugi vid moderne drzave, kvalitativno razlicit od srednjevekovnog vilajeta ili teokratije poput Irana.

Citat:

Valjda bi bilo bolje da zaravnamo crkve...napravimo parking...za trzni centar...

Ovo sto ti radis je neuspesan pokusaj najobicnije zamene teza popularne u jednoj ideologiji koje se danas mnogi u Srbiji naprasno gnusaju ali su ipak negde zadrzali iste metode pri razgovoru - bar ja ne bih da zabranim crkve (a ja sam napisao post na koji se pozivas) - daleko bilo, vec sam govorio o klerikalizaciji drzave - dakle, o procesu postepene mutacije sekularnog drzavnog aparata u neki vid pseudo crkvene drzave gde eto drzava placa crkvu, drzi popove u odborima za frekvencije i sl. Da li vidis razliku izmedju toga i nepostojece zelje za ukidanjem crkve?

Ili je to u bibliji administracija frekvencija dodeljena komunikatorima sa bogom :-) Doduse, ima neke logike ;-)

A pare koje se na perfidan nacin kradu od poreskih obveznika i usmeravaju u poslove koji ni po Ustavu nisu poslovi drzave bi, umesto toga, mogle da se upotrebe i za neke stvari koje jesu u poslu Drzave:

- skole i opremu za obrazovanje dece
- porodilista
- lekove
- zdravstvene ustanove
- pomoc invalidima i socijalnim slucajevima
- puteve i ostalu infrastrukturu
- male fondove za razvoj privrede
- marketing drzave na medjunarodnom polju

Valjda je to daleko manje "pro-srpski" od direktnog prebacivanja novca na privatne i neoporezive racune verskih organizacija.

Sta ces, ti i ja nemamo istu definiciju korisnog po drzavu.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 18.05.2006. u 01:00 GMT+1]
[ ZaMpA @ 18.05.2006. 00:18 ] @
@Fuzz
nema ovo veze sa crkvom. problem je shto te pare od markica idu za izgradnju pravoslavnih hramova, a u ovoj drzavi ima mnogo razlicitih veroispovesti, a ima i ateista i sad ti njih terash da placaju za pravoslavnu crkvu...to nije u redu
nemoj pogresno da me shvatish, ja sam pravoslavac, ali to nije u redu.

nema veze da li je RTS pristrasniji od b92 ili obrunuto ili su oboje mnogo manje pristrasni od CNNa. b92 gura propagandu kao novinarstvo, shto je jako loshe. to shto RTS pravi propagandu za vlast (koja god da je u datom trenutku) ne znaci da su ostale TVstanice dobile moralno opravdanje da rade isto to ali za drugu stranu.
Iskreno ne znam koji je medij u srbiji nepristrasan, i kad dodju izbori ne gledam tv jer svaka stanica ima svog "favorita". od toga mi se smuci, i drago mi je da je jedna takva vec ugashena
[ Bananaman @ 18.05.2006. 01:33 ] @
I tako, milina jedna... Placa se RTS, a gleda se SBB (ili B92 on the air); katolici, ateisti, agnostici i ini placaju za pravoslavnu bogomolju; sta je sledece? Znam! Doplatni harac za izgradnju stadiona FK Vozdovac. Ah, a vi ste za Banjice? Tjah... Life's a bitch...
[ ton_majstor @ 18.05.2006. 10:11 ] @
Samo dolivam benzin na vatru, ali:

Citat:

EVO JA!

Ne zbog samih para, na kraju krajeva, popovi i žive od naših para, retko imaju realan izvor prihoda (manite me kalendara, sveća i pribora za Slave). Pod realno ubrajam praktično, prodaju PROIZVODA Crkve, ne i usluge građanima (krštenja, svadbe, sahrane i ostale sveštene radnje), jer za to i nema zvanične TARIFE (sic!).

Najviše mi smeta što neko (Vlada) umesto mene to odluči i NAMETNE MI TO! Nije to bre, PDV pa da MORAM da platim ili pregled kod lekara ili lukac na pijaci!

Šta ako sam katolik, zašto "moja" parohija na Banovom Brdu MORA da živi od Rima ili Slovenije, a ne od Srbije? Zašto MENI neko ne preusmeri novac na račun od markica? Zašto JA MORAM da cimam Rim da šalje kintu, jer smo u buli sa parama, pa se sveštenici i časne sestre voze tramvajem (moji pravoslavini popovi svi voze min. Golf 4), a ne smem da cimam Beograd i Vladu Srbije!

Muslimane neću ni da pominjem...

TRESEM SE, ETO! Na nepravdu, na nejednakost, ma na čiju štetu ona bila! Srbin sam, pravoslavac, ali... grrrr.

Pozdrav!
[ Fuzz @ 18.05.2006. 12:05 ] @
Uuuu, sta vas je...pa ajd polako...

@ Ivan
Citat:
Dobro, izvinjavam se - Patrijarh :) Kakve to sad veze ima da je od 4 - 2 vesti na javnom informativnom servisu bilo posveceno popovima i Patrijarsima - izvinjavam se ako sam uvredio onog drugog popa, verovatno ima i on neki cin :)

Pa ima veze jer pokazuje tvoje nepostavanje i netrpeljivost prema velikom coveku i duhovnom autoritetu ovog naroda. Kao takav, ima pravo da izrazi svoje misljenje koje javni servis prezentuje javnosti. Uostalom izvukao si vesti jednog dana i na uzorku n=1 izvlacis nekakve zakljucke. Pogledaj danas vesti npr.
Citat:
Ako zanemarimo semantiku u vezi zvanja doticnih predstavnika te lepe verske zajednice - da li bi se ti slozio da je takva struktura vesti na RTS-u objektivnija i manje pristrasna od, recimo, B92? :)

Pristrasna cemu....Srbiji? Tragicno.
Citat:
Prvo, nije tacno da se (valjda) 7 dinara po postanskoj posiljci izdvaja za Hilandar vec za izgradnju drugog verskog objekta i to na teritoriji Srbije. Do your books.

Pardon...eto imas jedan argument...
Citat:
A tresu se ljudi koji veruju u jedan drugi vid moderne drzave, kvalitativno razlicit od srednjevekovnog vilajeta ili teokratije poput Irana.

Pa ovo je najblaze receno neukusno. Ako ti poredis drustveno uredjenje u Srbiji sa onim u Iranu...mislim jesmo li deo iste "osovine zla"?
Citat:
Ovo sto ti radis je neuspesan pokusaj najobicnije zamene teza popularne u jednoj ideologiji koje se danas mnogi u Srbiji naprasno gnusaju ali su ipak negde zadrzali iste metode pri razgovoru - bar ja ne bih da zabranim crkve (a ja sam napisao post na koji se pozivas) - daleko bilo, vec sam govorio o klerikalizaciji drzave - dakle, o procesu postepene mutacije sekularnog drzavnog aparata u neki vid pseudo crkvene drzave gde eto drzava placa crkvu, drzi popove u odborima za frekvencije i sl. Da li vidis razliku izmedju toga i nepostojece zelje za ukidanjem crkve?
Ili je to u bibliji administracija frekvencija dodeljena komunikatorima sa bogom :-) Doduse, ima neke logike ;-)

A ovo sto ti radis je najobicnije razbacivanje frazama popularnih kod srpskih "prozapadnih" politicara u momentima kad im nedostaju argumenti. Svestenik je kao duhovni autoritet jedan od clanova odbora i ja ne vidim sta je tu sporno. Kao sto si imao prilike da primetis, frekvencija nije dodeljena nikakvoj POP TV niti SPC Live-u.
Citat:
A pare koje se na perfidan nacin kradu od poreskih obveznika i usmeravaju u poslove koji ni po Ustavu nisu poslovi drzave bi, umesto toga, mogle da se upotrebe i za neke stvari koje jesu u poslu Drzave:

- skole i opremu za obrazovanje dece
- porodilista
- lekove
- zdravstvene ustanove
- pomoc invalidima i socijalnim slucajevima
- puteve i ostalu infrastrukturu
- male fondove za razvoj privrede
- marketing drzave na medjunarodnom polju

Kultura jeste u domenu drzave. A istom tom logikom si mogao zakljuciti da su se pare namenjene SNP-u mogle nameniti za razvoj malih i srednjih preduzeca.
Citat:
Sta ces, ti i ja nemamo istu definiciju korisnog po drzavu.

Mislim da smo to davno zakljucili :)

@ZaMpA, Bananaman, ton_majstor
Vasi postovi se u principu odnose na istu stvar...zasto se pomaze izgradnja hrama SPC-a, a ne Katolickog, Islamskog ili mozda Pokreta za svesnost Krsne...
Pa ja cu navesti samo nekoliko razloga:
-Ovo je Srbija. Zemlja u kojoj vecina stanovnistva ispoveda pravoslavnu veru.
-SPC je za razliku od Katolicke i Islamske zajednice pretrpela ogromnu materijalnu stetu za vreme drugog svetskog rata i to uz punu podrsku vodja ovih zajednica
-Nakon rata komunisticka vlast se nije preterano zalagala za obnavljanje hramova vec je vrsena dodatna razgradnja i pljacka crkve
-Rim nema para da finasira prevoz svojim predstavnicima....hahahahahaha:)
-Islamska zajednica nema para da finansira odrzavanje svojih dzamija...hahahahaha:)
[ Ivan Dimkovic @ 18.05.2006. 12:12 ] @
Dakle, Fuzz je svojim postom potvrdio da se njegova i moja vidjenja drzave razlikuju fundamentalno.

U principu tu vise nema mesta diskusiji - Fuzz je za drzavu koja ce favorizovati ne samo jednu etnicku grupu kao preferiranu zakonom i porezima, vec i vecinsku religiju te etnicke grupe - i uzimati svim gradjanima, nevezano za veru, etnicku pripadnost i sl... namet radi finansiranja takvih projekata.

Samim tim, i javni servis cele te drzave treba da bude podredjen takvim stvarima kao sto se vidi iz strukture vesti.

Nije ni cudo sto je B92 po Fuzzovim merilima anti-srpski i pristrasan - jer eto danas sam uspeo da se informisem preko tog istog B92, kako je Vrhovni Sud Srbije dosudio da se Miri Markovic vrate pare za kauciju, jer podredjeni sud nije ni ispostovao zakonsku proceduru koju je trebao da ispostuje - takodje sam uspeo i da procitam novi plan za finansiranje opstina Republike Srbije po "svedskom modelu" zvanom "Robin Hud" (citat nije moj, vec tvorca ideje!) Ministra Finansija, o planu donosenja zakona o intelektualnoj svojini i sl... (www.b92.net) - to su sve same anti-srpske stvari, i mene da sam pravi Srbin takve stvari i ne bi trebale da zanimaju.

Sa druge strane, Fuzz se mogao danas informisati preko javnog servisa RTS-a (www.rts.co.yu) o misljenjima popova o stanju van Republike Srbije tj. referendumu u Crnoj Gori, izjavi Amfilohija (press release?) i pogledima srpskog Premijera glede stanja u susednoj republici koja inace nije njegov resor. Tek negde pri kraju ima nesto o intelektualnoj svojini. Ovo su, pak, stvari koje treba da zanimaju svakog vaskolikog Srbina.

Svakom ono sta treba ;-)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 18.05.2006. u 13:19 GMT+1]
[ BytEfLUSh @ 18.05.2006. 12:18 ] @
Kršenje pravilnika u ovoj temi je naprosto zapanjujuće.

Ne može ovako. Lock.