[ Vostoki @ 20.05.2006. 15:39 ] @
Pre neki dan procitah dve vesti EU jedna se tice Poljske a jedna Srbije.

Kazu, eto Poljaci oduzimaju posao Englezima i jos snizavaju nadnicu ! Da sam juce dosao iz Kampucije i nastanio se u predgradju Volgograda jos bih i poverovao. Nije na Zapadu velika nezaposlenost zato sto posla nema, ili zato sto imigranti oduzimaju posao starosedaocima vec sto mili rodjeni evropejac ne bi taj posao radili ni za istu ni za vecu nadnicu, ni nikad ! Ne samo to, vec stavise, oni kad vide da im se na posao javi stranac oni mu sami smanje nadnicu. Nece da mu daju vise, znaju da je on stoka koja ce raditi i za bilo sta. Eh, kad bi mogli nekako da sve strance posto im ociste kanalizaciju, razvezu smece, operu babe i dede nekako sklone, dezintegrisu da bi ih opet sutra vratili.

A druga vest je upravo bizarna. Kazu Srbija ne moze na belu Sengen listu jer su joj granice porozne i zbog toga na Zapad prodje 300,000 imigranata godisnje ! Ajebote, stvarno treba imati IQ debila (izvinjavam se debilima) pa da se u ovo poveruje. Geografija ih demantuje. Samo neka pogledaju kartu pa vide da Srbija nema granica osim evropskih. Otkuda li dopesacise ti imigranti ? Verovatno u Briselu misle da Srbija na istoku granici sa Sirijom, a na Zapadu sa Francuskom, pa eto samo da predju u poroznu Srbiju i stigli su. Nemoj samo da mi kazu da Belgija bolje kontrolise svoju granicu od Srbije !

Kad sam bio dete obozavao sam Teksa Vilera, a on je imao uzreku: satanskih mu rogova. Ja od danas kazem: Briselskih mu lazi.
[ Ivan Dimkovic @ 20.05.2006. 16:03 ] @
Citat:

Kazu, eto Poljaci oduzimaju posao Englezima i jos snizavaju nadnicu ! Da sam juce dosao iz Kampucije i nastanio se u predgradju Volgograda jos bih i poverovao. Nije na Zapadu velika nezaposlenost zato sto posla nema, ili zato sto imigranti oduzimaju posao starosedaocima vec sto mili rodjeni evropejac ne bi taj posao radili ni za istu ni za vecu nadnicu, ni nikad ! Ne samo to, vec stavise, oni kad vide da im se na posao javi stranac oni mu sami smanje nadnicu. Nece da mu daju vise, znaju da je on stoka koja ce raditi i za bilo sta. Eh, kad bi mogli nekako da sve strance posto im ociste kanalizaciju, razvezu smece, operu babe i dede nekako sklone, dezintegrisu da bi ih opet sutra vratili.

To je bullshit propaganda desnicarskih politicara diljem EU koji tako dobijaju jeftino glasove matoraca i slabo edukovanih koji se i najvise boje za svoj posao.

Sto se tice snizavanja cene rada - tacno je da imigracija snizava cenu rada, ali samo onog za koji je potrebna najmanja kvalifikacija (osnovna skola) - dakle, nek uzmu i uce ako nece da im budu ugrozene guzice - ili nek rade vise ;-)

Inace, mislim da UK ima najmanje problema sa imigracijom od svih zemalja EU - ko god je bio u Londonu je mogao da vidi kako UK imigracioni sistem funkcionise vrlo dobro - daleko bolje od francuskog i sl...

Citat:

A druga vest je upravo bizarna. Kazu Srbija ne moze na belu Sengen listu jer su joj granice porozne i zbog toga na Zapad prodje 300,000 imigranata godisnje ! Ajebote, stvarno treba imati IQ debila (izvinjavam se debilima) pa da se u ovo poveruje. Geografija ih demantuje. Samo neka pogledaju kartu pa vide da Srbija nema granica osim evropskih. Otkuda li dopesacise ti imigranti ? Verovatno u Briselu misle da Srbija na istoku granici sa Sirijom, a na Zapadu sa Francuskom, pa eto samo da predju u poroznu Srbiju i stigli su. Nemoj samo da mi kazu da Belgija bolje kontrolise svoju granicu od Srbije !

Da vidimo - Srbija se granici sa: Albanijom, Makedonijom, BiH - zemljama koje isto nisu na "beloj listi" i koje dele isti problem sa Srbijom. U Srbiju se moze uci i na razne druge nacine - recimo u kamionu, a ko god je imao posla sa SCG carinom verovatno zna koliko su doticna gospoda imuna na "podmazivanje". Da li se neko zapitao kako prolazi onoliki heroin ;-)

Drugo, naravno da Belgija bolje kontrolise svoju granicu od Srbije, jer je clan sengenskog sistema, nema korumpiranu carinu i granicnu kontrolu i ne granici se ni sa jednom rizicnom zemljom + njihov pasos ne dobija svako na lepe oci, kao dvoglavog kod nas (bar do kraja 2005, sad su kao to malo doveli u red).

Trece govori samo za sebe: http://www.unhcr.org/cgi-bin/t....htm?tbl=NEWS&id=441a7d714

Citat:

The largest group of asylum seekers in 2005 was from Serbia and Montenegro, which includes asylum seekers from Kosovo; followed by the Russian Federation, which includes asylum seekers from Chechnya. China remained the third largest country of origin for asylum seekers, followed by Iraq and Turkey.

Cetvrto, Srbija nema potpisan sporazum o readmisiji sa svim zemljama EU - dakle nije u formalnoj obavezi da prima kojekakve ilegalce koji su iz nje zapalili - razlog vise da se njima onda lepo trazi viza.

Peto, cifra od 300000 imigranata godisnje je moguce briselska patka - mozda se radi o 30-tak hiljada (neko je dokucao nulu) jer samo azilskih aplikacija iz SCG imas bar 10 hiljada jer kao sto UNHCR kaze:

Citat:

Since 2001, applications for asylum in 50 industrialized countries have declined by 49 percent. Last year, 336,000 asylum applications were submitted, 15 percent fewer than in 2004.

SCG je na prvom mestu, po istim podacima - nemam tacne cifre al ne verujem da ako je prva ima manje od 5% (15000) - a verovatno i vise, samo u Svedskoj je azil trazilo 2944 drzavljana SCG. Ovome dodaj i "obicne" ilegalne imigrante, zatim belo roblje i prosvercovane jadnike ko zna odakle + naravno ekipu koja ima nas pasos preko korupcije.

Eto tako... toliko o beloj listi.
[ kasaad @ 20.05.2006. 16:03 ] @

Pa ako imas nas pasos onda ga malo pogledaj, kad svatis da njega moze da napravim mika u lokalnoj stampariji onda ces valjda svatiti o cemu pricaju. Ako ni tada ne svatis onda verovatno pripadas onoj grupi koju si pomenuo. izvdinjam se doticnoj grupi usput.

Kas
[ Vostoki @ 20.05.2006. 16:15 ] @
ovde se uopste ne govori o nasim pasosima, nepismeni kasade.

Ako je Belgija tako sigurna evo ja te Dimkovicu pitam. Hajde da ja i ti ostavimo nase pasose kuci, pa da se nadjemo u Briselu, a onda da odemo u rodnu Srbiju. Sta mislis sta cemo uspeti ? Samo to reci. Pa o cemu onda dalje da pricamo ?

Takve sumanute lazi mogu se roditi samo u glavi dokonih birokrata koji za svoj nerad i nesposobnost kinje citav jedan narod, nas srpski. Ali neka, neka, pitacu ih ja za koju godinu gde su stigli sa svojim umovanjima.
[ kasaad @ 20.05.2006. 16:17 ] @
Ne radi se o pasosima? inace pise se Kasaad cisto da ne budes nepismen u buducnosti......

a da ne radi se o pasosima ..nego o zaveri vatikana i cia-e ..kako sam to mogo da zaboravim!!!!

Kas
[ Vostoki @ 20.05.2006. 16:26 ] @
svejedno, o pasosima se vec pricalo i tacno je da oni nisu ok i da bi trebali biti bolji, ali navodna, kazem navodna poroznost nasih granica nema veze sa tim vec upravo se opet radi o prebacivanju krivice jedne nesposobne administracije na citav nas narod pa ti to zovi i zaverom ako ti volja.

I amebi i prabicaru je jasno da ne moze Srbija da kontrolise ko ulazi u EU ! Pa cekaj gde je taj super nadljudski sengen sistem + plus super kontrola + zigovi + pasosi da sprece tolike emigrante da udju !!! Nemogu da verujem da razuman covek tako necemu moze da veruje.

Jedva cekam da BG+RO udju u EU.
[ Vostoki @ 20.05.2006. 16:28 ] @
ili da preformulisem pitanje i za tebe i za Dimkovica:

Kako Srbija moze biti kriva sto neko ilegalno ulazi u EU ? Kako ?

[Ovu poruku je menjao Vostoki dana 20.05.2006. u 17:29 GMT+1]
[ kasaad @ 20.05.2006. 16:38 ] @

Nije kriva sto neko udje, nego sto ne primi tog nekog nazad ..lepo ti je Dimkovic objasnio ono o extradiciji ili kako se god to strucno zvalo.

Kas
[ Vostoki @ 20.05.2006. 16:44 ] @
ahahah, koga to da primi nazad ?

Arape, mi govorimo o ljudima iz trecih zemlja. Mi nemamo obaveze prema EU. Sta imam da pitam Dimkovica kad on sam kaze:

Citat:
Da vidimo - Srbija se granici sa: Albanijom, Makedonijom, BiH - zemljama koje isto nisu na "beloj listi" i koje dele isti problem sa Srbijom. U Srbiju se moze uci i na razne druge nacine - recimo u kamionu, a ko god je imao posla sa SCG carinom verovatno zna koliko su doticna gospoda imuna na "podmazivanje". Da li se neko zapitao kako prolazi onoliki heroin ;-)

Dakle heroin prodje kroz Srbiju jer nasa granica nista ne valja. Onda on prodje i kroz granicu EU koja je fantasticna i sad Srbija je kriva. E stvrano...
[ kasaad @ 20.05.2006. 16:47 ] @

E mene mrzi da tebi dokazujem da je zemlja kugla stvarno ..kad prestanes da se frljas cinjenicama i da verujes u teorije zavere mozda probam jos jednom da ti objasnim a do tad.....

Kas
[ Ivan Dimkovic @ 20.05.2006. 16:48 ] @
@Vostoki,

Upravo u tome i jeste problem - jer sa takvim korumpiranim stanjem granice, EU bi postala jos poroznija na Arape i heroin - zamisli platis Miki cariniku 5000 eur kod Dimitrovgrada, i vozis bez granica do tog Brisela :)

Vidis problem? :)
[ pctel @ 20.05.2006. 16:53 ] @
Citat:
kasaad: ..lepo ti je Dimkovic objasnio ono o extradiciji ili kako se god to strucno zvalo.

readmisija... kad smo vec kod toga, jedan politicar je jos pre nekih godinu dana izjavio da mi imamo sporazume o readmisiji sa svim clanicama EU. Moze li se negde naci tacan spisak sa kim imamo a sa kim nemamo?
[ Vostoki @ 20.05.2006. 16:57 ] @
evropa je vec korumpirana sa ili bez Srbije. Prema tome ne moze poroznost srpskih granica biti izgovor za ogroman broj emigranata tamo. Oni treba da cuvaju svoje granice i nema cega da se boje.

Njihovi sluzbenici i carinici su jos kako korumpirani. Policija se pravi luda, ne radi nista, a onda se izivljava malo i tako u krug, a krivi se neko treci. O cemu oni pricaju i o kakvoj bezbednosti kad ja idem posle 21h sa sestorim ocima otvorenim i to 1500 km od Srbije. Verovatno ce Srbija i za to biti kriva jer mora nekako da su oni dosli svi preko Srbije.

Kad mi neko kaze da je srpsko drustvo kriminalno i u korupciji meni dodje da placem, ali kad mi kaze da je na Zapadu sve ok onda mi se povraca...

[ kasaad @ 20.05.2006. 17:09 ] @

Tu cu se sloziti sa tobom, naravno da je i zapad daleko od idealnog ali SRBIJA TM je ipak to sve sto je na zapadu lose dovela do savrsenstva.

Kas
[ pctel @ 20.05.2006. 17:19 ] @
Definitivno su kvarni kao muckovi. Znam desetak ljudi koji su iskesirali 1000 EUR-a i bez problema dobili sengensku vizu za vise ulazaka, dok meni koji ispunjavam sve moguce uslove ali nisam podmazao, bez obrazlozenja odbijaju zahtev za odlazak na CEBIT. Videli ljudi da imam milion dinara na racunu pa misle "sta je za njega hiljadu eur-a"... E, pa necete, korumpirana gospodo, makar ja vise nikada ne presao granicu EU.
[ Vostoki @ 20.05.2006. 17:25 ] @
eh dragi moj pctele, pa sta je readmisija ?

Ajde da malo razmislimo. To znaci vi ste obavezni da primite svog gradjanina nazad, ako ga mi vise ne zelimo. Kakve li ove ludosti nisam cuo ! Pa recite mi bese li ikada igde ikoje zemlje sveta da svog gradjanina nece primiti slobodno nazad samo ako li joj se javi na granici ?

No, jasna je igra Zapada gde su oni nama hteli uvaljivati i gradjane koje ne zele, a nisu nasi. Ili bar da su mogli pohvatati nase ilegalce ja bih rekao u redu, ali nisu mogli ni to. Posle se cude otkud Madrid, London, Njujork... i opet ista sema isti plot: oni imaju bazu u inostranstvo. Da, ali kako su usli, e pa to se ne pita. Britanija je cak ostrvo, ali sve jedno baza ja u Bosni, Angoli, Kajmakcalanskim ostrvima...

[ Tyler Durden @ 20.05.2006. 19:24 ] @
Vostoki, ti si potpuno odlijepio.... :)
Sta ti je taj "zapad" tako strasno uradio da ih toliko prezires?
O cemu ti pricas, sta tebi nije jasno?? Ljudi se masovno svercuju preko Dunava (ili preko Save, jer je Bosna jos tezi slucaj od nas).. Znas li koliko je bilo slucajeva prevrtanja camaca prosle godine pri prelasku iz Bosne i davljenja tih ljudi. Bar 4-5.

A koliko ih samo prodje u kamionima... sto slazem se nije samo nasa krivica. Bar je jednaka kao i hrvatska ili ostalih zemalja kroz koje ide "tranzit"...
Ja bas i nisam nailazio na vijesti kako je na batrovcima u nekom kamionu pronadjeno toliko i toliko ilegalnih imigranata...

[Ovu poruku je menjao Tyler Durden dana 20.05.2006. u 20:27 GMT+1]
[ pctel @ 20.05.2006. 19:41 ] @
Citat:
Tyler Durden: Znas li koliko je bilo slucajeva prevrtanja camaca prosle godine pri prelasku iz Bosne i davljenja tih ljudi. Bar 4-5.

Ne razumem. Bosna se nigde ne granici sa EU. Mi tamo mozemo tako sto samo pokazemo licnu kartu, oni ovamo takodje mogu bez vize. Postoji li neki problem koji ja ne vidim?
[ ZaMpA @ 20.05.2006. 19:43 ] @
da emigranti prolaze kroz Srbiju, ali ono shto vostoki hoce da kaze je, zashto ih ne zaustave na granicama EU zemalja kad su njihove granice tolko bolje od nashih? krive nas da sluzimo za tranzit emigranata, a ni sami ne mogu da ih zaustave.

[ Ivan Dimkovic @ 20.05.2006. 20:52 ] @
@Pctel, porediti stepen korupcije EU i Srbije je smesno - i ti sto dodju da alociraju vize su korumpirani jer im se moze, posto su na privremenom boravku u korupcionaskom raju.

EU nije slobodna od korupcije, korupcija je na visokom nivou - ali to uopste nije ni bitno za vize, bas se upravo i radi o korupciji niskog nivoa.

Citat:
No, jasna je igra Zapada gde su oni nama hteli uvaljivati i gradjane koje ne zele, a nisu nasi.

Odakle ti ideja da ce da posalju nama neke koji "nisu nasi"? U sistemu readmisije postoji jasna procedura - ako neces, ne mora al zaboravi na sengen. Hoces da kazes da Hrvatima vracaju Arape jer Hrvati imaju kompletirane sporazume o readmisiji? Ili Bugarima mozda? Ili Rumunima?

A da... nas jedino mrze njih sve vole - stara pesma :)

Citat:

evropa je vec korumpirana sa ili bez Srbije.

Ovo vec prelazi u SF - svaka zemlja je korumpirana (osim eventualno skandinavskih), ali nivo korupcije Srbije je daleko daleko blizi proseku africkih zemalja nego EU. Srbija bi svakako spustila prosek korupcije Evrope za red velicine da sutra postane deo EU (kao i Bugari uostalom).

Citat:
Prema tome ne moze poroznost srpskih granica biti izgovor za ogroman broj emigranata tamo. Oni treba da cuvaju svoje granice i nema cega da se boje.

Problem je sto ako pustis sve sa SCG pasosem (a to je, zapravo, beli sengen) - to znaci da u EU moze uci bilo ko sa tim pasosem, jer je SCG pasos papir koji se dobijao bez ikakvih problema.

Kapisci?

Ako ne verujes da su Srbi izdavali pasose mnogima bez ikakve evidencije - sta da ti radim, ako imas neke poznanike ili prijatelje u diplomatiji probaj da se raspitas.

Ko EU garantuje da Srbi nece poceti "made-to-order" passport biznis cim taj pasos postane jednostavan nacin svima da udju u EU. Iz ranijeg iskustva se vidi da je i onako jadan SCG pasos bio lep biznis nekom, mogu da zamislim kakav bi posao bio EU-ready pasos.

Zato se i zahteva da se skroz poostri procedura sa jedne strane, i da se potpise readmisija - pa ako si izdao pasos Arapu, dobices ga nazad ako je ilegalac :-)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 20.05.2006. u 22:11 GMT+1]
[ Vostoki @ 20.05.2006. 21:29 ] @
Dimkovicu stil ti je CNN-ovski:

ti znas da smo izdavali pasose, a ja da proverim ako imam nekog u diplomatiji ! Ma nemoj -:)

Opet ti kazem ovde se ne raspravlja o pasosima, o tome vec ima tema, vec o (ne)bezbednosti Sengen granica za koje Brisel zeli da okrivi zamislite molim vas Srbiju ! Capisci ?

OT: Stvar je jedne zemlje kome ce dati svoj pasos i to se regulise zakonom. Ne zelim nikoga da vredjam ali ko sve ima Francuski pasos, ko Nemacki, ciji su drzavljani bili companija 7/7, a ciji ubica Tea Vajgela. Na kraju, pa koliko se ti kao poreski obveznik osecas zadovoljno radom te iste policije, Nemacke konkretno ???
[ miamilanche @ 20.05.2006. 23:35 ] @
ma u celoj ovoj prici problem je ipak malo drugacije prirode

elem, trenutno u zemljama EU se nalazi oko 300 000 sto ilegalnih emigranata sto politickih azilanata koji su se tamo navukli devedesetih godina.

E sad stvar je u tome da su svi oni jako pametno a za neke tamo rodjene i vaspitane ljude totalno nelogicno unistili sve svoje papire i lepo i fino zive na racun tih istih zemalja i nemaju nameru da se vracaju. Mozda ce se neko setiti price od prosle godine kada je izbio skandal oko priznavanja prava na povratak u srbiju romima kojih je bilo po nekim procenama blizu 100 000. E pa sad lepo zamislite da vam neko u trenutku tresne iz rukava velikim transportom toliku kolicinu ljudi koji sa sobom imaju samo zavezljaj i po jedan sendvic.

Drugi deo price je u tome da svi stanovnici kosova imaju pasose koji se izdaju u Srbiji i do kojih je verovatno vrlo lako doci jer su arhive razvucene po unutrasnjosti i sam bog zna koliko se stanovnika kosova i metohije svakodnevno vrzma oko nas pokusavajuci da zavrse svoje administrativne poslove. Jer zamislite se samo na osnovu kog dokumenta na primer Hasim Taci prelazi granicu? i na koji administrativni i legalni nacin je dosao do do putne isprave. Mnogo je to zamrsena i smrdljiva drzavna rabota da bi mi obicni gradjani nemamo pojma sta je u stvari problem.
[ pctel @ 20.05.2006. 23:45 ] @
Znaci ovde se tvrdi da se pasos SCG izdavao za pare drzavljanima drugih zemalja? Sad mene zivo interesuje po cemu je bolji SCG pasos nego pasos te druge zemlje? Po cemu su to konkretno drzavljani SCG privilegovaniji prilikom putovanja od drzavljana drugih zemalja? Bio sam ubedjen da smo dno dna, ali, raduje me kad cujem da nije tako.
[ Milos niks @ 21.05.2006. 00:11 ] @
Citat:
miamilanche: ma u celoj ovoj prici problem je ipak malo drugacije prirode

elem, trenutno u zemljama EU se nalazi oko 300 000 sto ilegalnih emigranata sto politickih azilanata koji su se tamo navukli devedesetih godina.

E sad stvar je u tome da su svi oni jako pametno a za neke tamo rodjene i vaspitane ljude totalno nelogicno unistili sve svoje papire i lepo i fino zive na racun tih istih zemalja i nemaju nameru da se vracaju. Mozda ce se neko setiti price od prosle godine kada je izbio skandal oko priznavanja prava na povratak u srbiju romima kojih je bilo po nekim procenama blizu 100 000. E pa sad lepo zamislite da vam neko u trenutku tresne iz rukava velikim transportom toliku kolicinu ljudi koji sa sobom imaju samo zavezljaj i po jedan sendvic.

Drugi deo price je u tome da svi stanovnici kosova imaju pasose koji se izdaju u Srbiji i do kojih je verovatno vrlo lako doci jer su arhive razvucene po unutrasnjosti i sam bog zna koliko se stanovnika kosova i metohije svakodnevno vrzma oko nas pokusavajuci da zavrse svoje administrativne poslove. Jer zamislite se samo na osnovu kog dokumenta na primer Hasim Taci prelazi granicu? i na koji administrativni i legalni nacin je dosao do do putne isprave. Mnogo je to zamrsena i smrdljiva drzavna rabota da bi mi obicni gradjani nemamo pojma sta je u stvari problem.

Tacno je to . Masa ljudi se svakodnevno deportuje na Kosovo , uglavnom Albanci poreklom iz albanije.. koji nemaju veze sa kosovom ali ipak to im je default odrediste , dodje im kao neko smetliste za emigrante,azilante,krimose iz cele evrope ... cigane opet zbog principa legalnog naslednika bivse SFRJ , bez obzira iz koje su ex republike dosli deportuju u Srbiju . U tome prednjaci Nemacka (iz nepoznatih razloga :) . e sada sledi LOCK ... nemojte uzvisenu rasu arijevaca da nam dirate, njihove principe demokratije i ljudskih prava:)
[ maliradojca @ 21.05.2006. 00:11 ] @
Meni samo nije jasna cinjenica da se tokom 90-ih lakse izlazilo iz zemlje, nego sada kada je "kao" demokratija, je ne putujem ali moj matori ide cesto u EU.
[ Fuzz @ 21.05.2006. 00:15 ] @
Ivane, kvalitet informacija ,o svojoj zemlji, kojima ti raspolazes, je krajnje zabrinjavajuci....
[ mrkidivx @ 21.05.2006. 02:52 ] @
Citat:
Meni samo nije jasna cinjenica da se tokom 90-ih lakse izlazilo iz zemlje, nego sada kada je "kao" demokratija

He he, a što je još čudnije pre 30 i više godina za vreme ćopavog i onog najtvrđeg komunizma se sa lakoćom odlazilo u druge zemlje a sada...

Ipak je matori znao šta radi.
[ Wega @ 21.05.2006. 09:03 ] @
da, znao je matori sta radi. zavuk'o nam ga je da ni sledecih 10 generacija nece doci sebi.
[ Ivan Dimkovic @ 21.05.2006. 10:17 ] @
Citat:

Ivane, kvalitet informacija ,o svojoj zemlji, kojima ti raspolazes, je krajnje zabrinjavajuci....

Citat:

Dimkovicu stil ti je CNN-ovski:

Vidite, momci - ja kazem samo ono sto znam, ako vi smatrate da nije tacno - lepo, stil mi je CNN-ovski i izmisljam price. Ja samo necu ulepsavati nesto sto jednostavno ne moze biti ulepsavano.

Ne znam koji je vama cilj sa Srbijom, ali moja zelja je da Srbija bude nekorumpirana zemlja gde razni krimosi nece dobijati privilegije - a da li ce ta Srbija biti u ili van EU, nebitno dok je razvijena i nekorumpirana. Problem sa pasosima je upravo u tome sto su mnogi dobili SCG pasos bez (tj. daleko od) EU-kompatibilne procedure, u daleko vecem broju nego u okolnim zemljama.

Ako vi smatrate da je nacin da se protiv toga nesto uradi ulepsavanje i pricanje kako je EU korumpirana i zla, a mi jadni, eto, nista krivi samo ispastamo - mislim da gresite. Tu pesmu sam slusao 15 godina i nekako mi se cini malo... bez veze.

@Fuzz, @Vostoki - ako malo bolje razmislite, stvar bi Srbija mogla da resi vrlo lako - samo treba da izda komplet novu seriju novih pasosa sa novim pravilima. Takodje, i ta procedura je u toku i nadam se da ce biti gotova brzo.

Sto se readmisije tice, @Vostoki - notorna cinjenica je da je iz ex-SFRJ i iz Srbije u EU izbeglo dosta ljudi 90-tih (ovde ce neko spekulisati i da je to delom krivicom bas EU, ali hajde da se ne bavimo tim za momenat) - EU hoce da resi taj problem na nacin koji njoj (EU) najvise odgovara - i to je to, ne mozes im nista, svaka zemlja (pa i Srbija) uvek hoce da resi problem kako njoj najvise odgovara. Cinjenica stoji da vrlo verovatno ima nekoliko stotina hiljada izbeglica sa ovih prostora tamo - sto azilanata, sto ilegalnih.

Takodje, @Vostoki, primeti da Hrvatska, Rumunija i Bugarska imaju sporazum o readmisiji sa svim zemljama, i nemaju neki preteran problem - moguce je da bi Srbija imala daleko veci problem od Hrvata ali onda:

a) Ako smatras da nam bolje veze sa EU ne trebaju ili da je to prevelika cena za nas (Srbiju), onda prihvati te zahteve EU kao cinjenicu, i prestani da prozivas EU sto hoce da se resi ljudi koji su ilegalno tamo, a poticu sa ex-SFRJ prostora - svako ima pravo da uredjuje svoju granicnu politiku - i Srbija, i EU.

b) Prihvati kao cinjenicu da mi (Srbija) moramo da zagrizemo metak, prihvatimo neke ilegalce zarad boljih odnosa sa EU i to je to - nema tu puno price o nepravdi.

Citat:
pctelZnaci ovde se tvrdi da se pasos SCG izdavao za pare drzavljanima drugih zemalja? Sad mene zivo interesuje po cemu je bolji SCG pasos nego pasos te druge zemlje? Po cemu su to konkretno drzavljani SCG privilegovaniji prilikom putovanja od drzavljana drugih zemalja? Bio sam ubedjen da smo dno dna, ali, raduje me kad cujem da nije tako.

Ni po cemu - ali kad mozes da ga dobijes za male pare, i ako si kriminalac, svaki drugi pasos je dobrodosao.

Citat:

He he, a što je još čudnije pre 30 i više godina za vreme ćopavog i onog najtvrđeg komunizma se sa lakoćom odlazilo u druge zemlje a sada...

Znas, vozio mene jedan taksista u NYC-u prosle godine i pita me odakle sam - ja kazem iz YU, a on meni kako je on iz Libije, i kako se seca kako je bio u SFRJ 70-tih godina, kako je izgubio sve svoje stvari u gradu - i kako je za nekoliko sati dobio poziv u hotelu i sve stvari su mu nadjene. Ta "stara" SFRJ je ipak bila pojam za red za SCG, i tesko da je "crveni pasos" izdavan van vrlo striktne procedure.

Citat:

Tacno je to . Masa ljudi se svakodnevno deportuje na Kosovo , uglavnom Albanci poreklom iz albanije.. koji nemaju veze sa kosovom ali ipak to im je default odrediste , dodje im kao neko smetliste za emigrante,azilante,krimose iz cele evrope ... cigane opet zbog principa legalnog naslednika bivse SFRJ , bez obzira iz koje su ex republike dosli deportuju u Srbiju . U tome prednjaci Nemacka (iz nepoznatih razloga :) . e sada sledi LOCK ... nemojte uzvisenu rasu arijevaca da nam dirate, njihove principe demokratije i ljudskih prava:)

Posto sam prosle godine gotovo svake nedelje putovao iz Berlina za Beograd (i nazad) - evo ti par mojih iskustava:

- Avion je uvek imao bar nekoliko deportanata ka SCG
- Ljudi su obicno bili romske etnicke pripadnosti, bar po izgledu
- Gotovo uvek su imali SCG pasose, sto se videlo iz koverti koje su iznosili nasi murkani na izlazu iz aviona i cekanju na granicnom prelazu

Dakle, SCG pasos je dovoljan Nemcima da ih deportuju u Srbiju ako se zavrsila procedura deportacije - a odakle njima SCG pasos, o tome se vec moze pricati i moze lako da se desi da ima veze sa onim o cemu sam pricao gore. A mozda su i zaista iz SCG - zbog korumpirane procedure izdavanja pasosa, sami smo krivi zasto se pitamo "da li je neko sa SCG pasosem zaista iz SCG ili ne" - o tome se i radi kolege @Fuzz i @Vostoki ;-)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 21.05.2006. u 11:28 GMT+1]
[ mrkidivx @ 21.05.2006. 11:13 ] @
Citat:
da, znao je matori sta radi. zavuk'o nam ga je da ni sledecih 10 generacija nece doci sebi.

A ovi nam ga sad ne zavlače, jel!?

Citat:
Znas, vozio mene jedan taksista u NYC-u prosle godine i pita me odakle sam - ja kazem iz YU, a on meni kako je on iz Libije, i kako se seca kako je bio u SFRJ 70-tih godina, kako je izgubio sve svoje stvari u gradu - i kako je za nekoliko sati dobio poziv u hotelu i sve stvari su mu nadjene. Ta "stara" SFRJ je ipak bila pojam za red za SCG, i tesko da je "crveni pasos" izdavan van vrlo striktne procedure.

O tome i ja pričam, znao se neki red.Kad se setim kad mi je moj pokojni matori pričao da on kao mladić ostavi nezaključanu vespu na ulici i sutradan, gle čuda, ona stoji netaknuta.

Kad vidim sve ove titiće a i ove sad "demokratske" titiće poželim da se ćopavi povampiri.

[Ovu poruku je menjao mrkidivx dana 21.05.2006. u 12:14 GMT+1]
[ Vostoki @ 21.05.2006. 11:43 ] @
...jedino jos niko da mi objasni po cemu je Srbija kriva zbog prisustva ilegalnih emigranata na teritoriji EU ?

[ Ivan Dimkovic @ 21.05.2006. 11:59 ] @
Pa nije "kriva" ali dobar deo ilegalnih imigranata u EU imaju SCG pasos.

EU to hoce da resi na nacin koji je za njih najjeftiniji.
[ boogooyagha @ 21.05.2006. 12:11 ] @
Razlog zasto Srbija nije na beloj sengenskoj listi je samo jedan, jer se to koristi za politicke pritiske iz EU na Srbiju, end of story.
Sve ove price o poroznosti granica, azilima i sl. padaju u vodu kada se ima u vidu sledece. Broj zahteva za azil iz zemalja koje su u poslednje vreme dospele na belu sengen listu je minimalizovan. Bugari i Rumuni vise ne traze azile a dolaze iz jednako siromasnih i korumpiranih drzava sa poroznim granicama.
Problem imigracije u EU iz trecih zemalja se ne lomi u Srbiji vec u samoj EU a vize su u nasem slucaju samo sargarepa za Srbiju.
[ Ivan Dimkovic @ 21.05.2006. 12:15 ] @
Citat:

Sve ove price o poroznosti granica, azilima i sl. padaju u vodu kada se ima u vidu sledece. Broj zahteva za azil iz zemalja koje su u poslednje vreme dospele na belu sengen listu je minimalizovan.

Da, ali su te zemlje pre toga potpisale sporazume o readmisiji i prihvatile svoje ilegalne imigrante u EU nazad. Uzgred, SFRJ je i 90-tih bila u samom vrhu azilskih aplikacija, daleko ispred Rumunije i Bugarske.

Srbija ima dvostruki problem jer ne samo da mora da prihvati vise imigranata od Rumunije, Bugarske i sl..., nego je vrlo veliko pitanje da li su to stvarno njeni imigranti. Za sta je sama Srbija, sorry, kriva - a ne neko drugi, upravo iz razloga koje sam pominjao gore, a glede izdavanja putnih isprava mnogima bez neophodnih uslova.

Tako da pre nego sto neko EU osudi za "politicki pritisak na Srbiju" nek dobro razmisli od ove dve stari:

1. READMISIJA da li je Srbija potpisala sve dokumente kao i njeni susedi koji su na "beloj listi"? Naravno da nije
2. korumpirani sistem davanja pasosa koji se sad bas upravo Srbiji sveti - bas zato sto cemo morati da primimo i ljude koji zaista sa Srbijom nemaju puno veze, a nalaze se na teritoriji EU kao ilegalci.

Ili, jednostavno - ne moramo da ih primimo, mozemo da zajebemo celu tu pricu o belom sengenu i nastavimo da funkcionisemo ovako kako funkcionisemo, mozda dok svi ti ilegalni emigranti sa SCG pasosem ne umru od starosti :-))))

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 21.05.2006. u 13:36 GMT+1]
[ Milos niks @ 21.05.2006. 12:36 ] @
Citat:

Hehehh Romi :) Zasto su bili uglanom romi ? Sta mislis kako su dobijali SCG pasos , cigani koji su bili na teritoriji BIH ? evo imam bas ovde u blizini porodicu iz bosne koja
je deportovana 2001 godine .... Dakle ....
[ Ivan Dimkovic @ 21.05.2006. 12:39 ] @
Citat:

Sta mislis kako su dobijali SCG pasos , cigani koji su bili na teritoriji BIH ?

Ne znam, kako? Kako su stanovnici BiH dobijali pasos Srbije i Crne Gore?

U tome i jeste problem. Ne u EU.

Siguran sam da Nemac nece poslati nekog sa pasosem BiH ili Hrvatske u Beograd. Pasos je vrlo ozbiljan drzavni dokument - to sto smo se mi (Srbija) sa tim zajebavali, i izdavali ga pitaj-boga-kome-sve-ne, je na zalost danas samo nas problem.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 21.05.2006. u 13:44 GMT+1]
[ Vostoki @ 21.05.2006. 12:46 ] @
ma ne, Ivane nisi u pravu za sve, a tvrdoglavo odbijas cinjenice.

Nije Srbija nikome davala pasos tek tako, a i da mu je dala sta ce mu kad nista ne vredi ? Radi se o tome da je Srbija imala veliki broj izbeglica srpske nacionalnosti koji su lako dobijali drzavljanstvo i pasose. Po meni to je OK. I Italija daje po pravu krvi pasose cak i onima rodjenim u USA bez da su i videli Italiju.

Problem koji ti govoris je drugi a forsira ga EU. Oni hoce da kad uhvate gradjanina ilegalca da onda mogu da utvrde da li je on nas drzavljanin ili ne. Ako ima dokumenta ok, ali ako nema njima treba saradnja nasih organa i onda da oni kazu: da jeste saljite ga ili ne, on nije nas.

Ali taj problem je veoma veoma kompleksan i povezan je i sa sindromom poljskog vodoinstalatera. Italija je zemlja sa najmanjim procentom emigranata u EU - ispod 2%. Razlog tome je trojak:

- zaostajanje Italije za bogatijim zemljama
- ogroman priliv migranata unutar Italije sa siromasnijeg juga (mezzogiorno)
- neverovatno komplikovana administracija

pa ipak ilegalaca ima ihahaj ! I sad sta radi Italija.

S vremena na vreme oni objave opstu amnestiju i daju prava da se prevedu u legalno. Onda svi oni izmile iz budzaka i odu pravo u srce policije i tu se regulisu. Sad su dali cak 700,000 mesta !!! Kako je to moguce, pa jednostavno oni ih ne mogu vise isterati iz zemlje jer nemaju snage (da verovali ili ne ,ne mogu !) Prodi je pljuvao na Berluskonija ali sutra ce on to isto uraditi. Rezon je jasan, daj kad su vec tu neka i placaju porez drzavi ! Italijani se mrste, ali tu nema sta.

E i sad oni kazu, pa to je Srbija kriva. Ne verujem.
[ Ivan Dimkovic @ 21.05.2006. 12:49 ] @
Citat:

Nije Srbija nikome davala pasos tek tako, a i da mu je dala sta ce mu kad nista ne vredi ? Radi se o tome da je Srbija imala veliki broj izbeglica srpske nacionalnosti koji su lako dobijali drzavljanstvo i pasose. Po meni to je OK. I Italija daje po pravu krvi pasose cak i onima rodjenim u USA bez da su i videli Italiju.

E pa ako ti je OK, onda:

Citat:

Problem koji ti govoris je drugi a forsira ga EU. Oni hoce da kad uhvate gradjanina ilegalca da onda mogu da utvrde da li je on nas drzavljanin ili ne. Ako ima dokumenta ok, ali ako nema njima treba saradnja nasih organa i onda da oni kazu: da jeste saljite ga ili ne, on nije nas.

Izvini, a koja to zemlja nece? Sta bi to Srbija htela - da bude "patriota" sa njenim etnickim grupama van nje i da deli pasose sakom i kapom cim neko kaze da je "srbin u dusi", ali eto da se, ***i ga, ne utvrdjuje posle da li je neko drzavljanin ili nije.

Jebi ga, to su medjunarodne obaveze definisane ugovorom o readmisiji i to ili hoces da prihvatis, ili da zaboravis na slobodno putovanje.

Objasni mi zasto samo Srbija ima problem sa tim?

Citat:

Ali taj problem je veoma veoma kompleksan i povezan je i sa sindromom poljskog vodoinstalatera. Italija je zemlja sa najmanjim procentom emigranata u EU - ispod 2%. Razlog tome je trojak:

Ma reci ti meni kako, bre, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Madjarska, i sl... nemaju taj problem - ali samo Srbija ima muku da potpise te sporazume?

ZASTO?
[ Vostoki @ 21.05.2006. 14:18 ] @
ma kakvi, ma otkud ?

Otkud ti uopste ideja da Srbija davala pasos bilo kome ? Ajde kad si tako informisan, dokumentuje to molim te.

Sprdas se sa ozbiljnim stvarima. Pasosi su davani tek po dobijanju drzavljanstva i to su skoro sve bili Srbi iz Hrvatske ili Bosne i to ne po dusi vec po nacionalnosti. Mi to mozemo jer mi to hocemo, a ako ti nije jasno onda se informisi malo bolje. Hrvati su davali takodje pasose Hrvatima u Vojvodini bez da su ovi ikada otisli u Hrvatsku. Stavise Srbija je tu bila i manje izdasna.

Da bi ja kao stranac dobio italijansko drzavljanstvo moram 8 godina da sam rezident i jos 2 da cekam.
A Italijan rodjen u Kanzasu moze da ga dobije za tri meseca samo ako mu je tata ili mama italijan a da nikad nije krocio u Italiju niti ce !

A mi smo nase izbeglice jos cimali i drzali provizorno bez i licne karte, imali su izbeglicke. Znaci Italija moze sta hoce, a Srbija ne moze Srbinu i to izbeglici koji uz to prebiva i rmba po Srbiji da da drzavljanstvo ?!

[ Vostoki @ 21.05.2006. 14:34 ] @
http://www.index.hr/clanak.aspx?id=317188

Tako to rade Veliki britanci:

Visoki britanski dužnosnik za azil od 18-godišnje žrtve silovanja tražio seks

VISOKI dužnosnik najvećeg britanskog centra za imigrante nudio je osamnaestogodišnjoj djevojci, žrtvi silovanja iz Zimbabwea, pomoć pri podnošenju zahtjeva za azil u zamjenu za seks, piše ugledni britanski list Guardian.

Pedesettrogodišnji James Dawute mladu je Tanyu prvo tražio telefonski broj, obećavajući da će joj pomoći u traženju zahtjeva.

Razgovori mobilnim telefonom i SMS poruke dokazuju Dawuteove nemoralne namjere. U razgovorima je Dawute mladu Tanyu tražio podatke o bankovnom računu kako bi joj mogao staviti novac na račun.

Tada ju je nagovorio da se vrati u Lunar House, najveći britanski centar za imigrante smješten u Croydonu, u južnom Londonu, kako bi se našli. Sastanak Tonye i Jamesa Dawute održao se prošle srijede.

Tijekom razgovora koji je trajao sat i pol Tonya je raspravljala s Dawuteom o tome hoće li spavati s njim ili ne. On je rekao da zna kako "dobiti" njezin slučaj. Kada je ona pitala čime joj to može zajamčiti, on je rekao da će joj to otkriti u hotelskoj sobi. "Reći ću ti nasamo jer ćeš spavati sa mnom", bile su njegove riječi.

Dawute je rekao da će se pozabaviti njezinim zahtjevom čime je došao u očit sukob interesa. U snimljenom razgovoru Dawute Tonyi nudi pomoć u razgovoru za traženje azila tako da na brojna pitanja na koja mora odgovoriti da najprihvatljivije odgovore. Još joj kaže da će u njezin dosje ubaciti prepravljeni sažetak zahtjeva za azil kako bi joj povećao šanse da ga dobije.

Političari svih britanskih stranaka zgroženi su slučajem koji je izazvao veliku zabrinutost. Konzervativac David Davis podsjetio je da je vlada već u siječnju bila upozorena da se u Lunar Houseu događaju takve stvari, a ništa nije učinila.

Kada se sučio s novinarima Guardiana, James Dawute je zanijekao nuđenje pomoći za seks s tinejdžericom. Rekao je da da joj je pomagao stupiti u kontakt s imigrantskim humanitarnim udrugama. Također je rekao da on nema moć utjecati na tijek njezina zahtjeva za azil. "Ona je ranjiva žrtva silovanja. Ne bih želio spavati s njom. Ja sam otac četvero djece", dodao je Dawute.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova u subotu navečer je rekao da je Dawute suspendiran i da će slučaj istraživati Direktorat za imigraciju i državljanstvo. Očekuje se najviša razina istrage koja će uključivati i sumnje na korupciju.
[ bojan_bozovic @ 21.05.2006. 14:41 ] @
E pa Vostoki, ako smo im lepo dali drzavljanstvo, a ilegalno su u EU, mogu i da nam se vrate, zar ne? ;-) Sve mi se cini da neko ne zeli politicki vruc krompir (izbeglice) u ruke, a sto se prodaje pasosa tice, moguce je da ni tu nije sve cisto.

Poz.
[ Milos niks @ 21.05.2006. 15:54 ] @
Posto je Vostoki delimicno odgovorio Ivan-u , ja mogu samo par stvari da dodam ... odkud toliki stanovnici sa SCG pasosom i otkud toliki stanovnici
koji nisu drzavljani srbije (niti su legalno ) u srbiji ?
Za vreme ratnih dejstava po ex yu, princip je bio etnicki ocistiti teritorije , u hrvatskoj
su etnicki ciscene teritorije sa obe strane - u BIH isto - sa kosovom je nesto drugacije dok je bilo pod srpskom upravom , nije bilo etnicki
100% cisto, siptara je bilo svugde sada to nije tako gde su siptari tu nema srba . Na teritoriji Srbije nije
bilo ratnih dejstava i nije bilo take vrste etnickog "ciscenja" . Rezultat toga je bilo da se velika kolicina
izbeglica slila u srbiju .

svi ti stanovnici su dobili SCG pasose , drzavljansta , najvise iz politickih interesa tj. kupovine glasova tadasnje vlasti i nikada se nisu vratili
na teritorije odakle su stigli.Cak su jedno vreme BIH gradjani mogli da izvade tadasnji Jugoslovenski (iako clanice samo SCG) pasos na osnovu onog starog
SFRJ pasosa to su naravno svi iskoristili ( kao i pomenuti romi ).

Sada se medjutim desava jos jedna mutna radnja: na kosovu se masovno daju ,pasosi,licne karte ,izvodi iz knige rodjenih itd . falsh dokumenta po kojima
lica koja ni na koji nacin nisu SCG dravljani to odjednom postaju . SCG trenutno nema kontrolu nad kosovoma da to zaustavi . A KFOR-u je to legalno jer
su po njima to legalno izabrani pretstavnici vlasti. Siptarima i albancima to odgovra i kraj price .... Pa kada se preterano namnoze za kapacitet kosova,
pocece da legalno migriraju na jug srbije i onda ce biti otkud toliki broj siptara tamo .

O sigurnosti granica nemam reci , samo prosle godine sam presao oko 50 puta granicu sa rumunijom (naravno bez pasosa:).

[ Ivan Dimkovic @ 21.05.2006. 16:28 ] @
Citat:

Otkud ti uopste ideja da Srbija davala pasos bilo kome ? Ajde kad si tako informisan, dokumentuje to molim te.

Srbija nije imala preciznu evidenciju kome su izdavani pasosi iz mnogih DKP-a sirom sveta - u nekim slucajevima su samo evidentirani brojevi putne isprave. Krajem 2005 je potpuno poostrena procedura izdavanja pasosa u DKP-ovima i ta praksa vise nije moguca jer komplet dokumenti moraju ici u Beograd na proveru i tek uz odobrenje mogu biti izdati.

A do tad, pitaj ti boga kome je sve izdat pasos napolju i uz pomoc kakve dokumentacije.

Citat:

Sada se medjutim desava jos jedna mutna radnja: na kosovu se masovno daju ,pasosi,licne karte ,izvodi iz knige rodjenih itd . falsh dokumenta po kojima
lica koja ni na koji nacin nisu SCG dravljani to odjednom postaju . SCG trenutno nema kontrolu nad kosovoma da to zaustavi . A KFOR-u je to legalno jer
su po njima to legalno izabrani pretstavnici vlasti. Siptarima i albancima to odgovra i kraj price .... Pa kada se preterano namnoze za kapacitet kosova,
pocece da legalno migriraju na jug srbije i onda ce biti otkud toliki broj siptara tamo .

KFOR i Pristina izdaju SCG pasose sa dvoglavim orlom?

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 21.05.2006. u 17:51 GMT+1]
[ ogenox @ 21.05.2006. 18:27 ] @
Dimkovic#
Citat:
Pa nije "kriva" ali dobar deo ilegalnih imigranata u EU imaju SCG pasos.

To jeste tačno, ali to nema nikakve veze sa našim pasošima, našim granicama ili sa bijelom šengen listom!
98% tih ljudi je legalno ušlo u EU, a ilegalni imigranti su postali onda kada su im istekle dozvole za boravak, tj. vize.
Dakle, ti ljudi nisu u gepeku ušli u EU.
Kada je Newcastle bio domaćin Partizanu u kvalifikacijama za UEFA Cup, prije 5-6 godina, 80% navijača Partizana koji su išli sa klubom je ostalo tamo, i samim tim su postali ilegalni imigranti.
Sve je to pitanje situacije u našoj zemlji i želje mnogih da odu odavde kako bi se "usrećili" (uf), a ne pitanje procedure dobijanja vize.
Ja sam u čevrtak aplicirao za Njemačku vizu, a priložio sam toliko papira da očekujem da mi uz vizu ponude i stambeni kredit, a možda mi ponude i da usvojim nekog malog Njemca.
Ja sam, srećom, imao neku vezu, pa sam bio pred kraj njihovog radnog vremena (bio sam bukvalno poslednji) i samo sam predao, dali su mi potvrdu i rekli da u srijedu dođem po pasoš. Niko me ništa nije pitao.
Hoću da kažem, na neki način naši ljudi tamo odlučuju ko će dobiti vizu, a ko ne. Ima jedna Njemica koja odlučuje, ali njoj je presudna preporuka naših ljudi zaposlenih u ambasadi, jer je njoj svaki dokument isti - nema pojma šta je.
Sa pravom vezom i Legija bi dobio vizu.

Drugo (ako je ovo iznad bilo prvo), znam 7 momaka iz CG koji žive (i kradu) na relaciji Spain-Italy-France i koji nemaju svoje SCG pasoše (zabranjen im je ulazak u skoro sve zemlje EU), već imaju lažne pasoše-jedan ima slovenački, dvojica poljske, a ostali imaju češke pasoše. To zapravo i nisu lažni pasoši, pasoše su izdali njihove vlasti, ali izmišljenim ljudima. Toliko o korupciji u EU.

Inače, čini mi se da su najavili da će i kod nas od 01.01.2007. početi da izdaju biometrijska dokumenta (sa čipom) i u njima će biti svi podaci, kao i digitalni otisak prsta, čak i matični brojevi roditelja etc. Zato su, navodno, i najavili poskupljanje viza od sledeće godine, jer će biometrijska dokumenta poskupiti vize. (Ne znam samo zašto sada naplaćuju 35 € samo da bi udarili pečat, no dobro.)
Valjda će se tada i našim dokumentima više vjerovati.
[ Ivan Dimkovic @ 21.05.2006. 19:31 ] @
Citat:

To jeste tačno, ali to nema nikakve veze sa našim pasošima, našim granicama ili sa bijelom šengen listom!
98% tih ljudi je legalno ušlo u EU, a ilegalni imigranti su postali onda kada su im istekle dozvole za boravak, tj. vize.
Dakle, ti ljudi nisu u gepeku ušli u EU.

Nema veze sa pasosima ovaj slucaj - ali ima veze sa readmisijom. Evropa hoce da, ako navataju takve (sto im je istekla viza) - da mogu bez frke da ih spakuju u sledeci avion i vrate u Srbiju.

Srbiji to ne odgovara, jer takvih ima mali milion - a svi imaju SCG pasos, pitaj boga odakle a moguce je i da su, kako si ti naveo, samo zapalili iz Srbije legalno i odlucili da se ne vracaju - znaci sutra bi dobili 100 hiljada likova koji imaju nas pasos, a pitaj boga odakle im. Sta sa njima?

E, sad se tu nadju ljudi poput nekih ovde - koji optuju EU za neku podlost.... ko da se bilo koja druga zemlja drugacije ponasa prema ilegalcima (osim Amerike)

Srbija je u nebranom grozdju, morace da prelomi izmedju ulaska u beli sengen + evropskih integracija za sta ce morati jos da plati cene zbog tih imigranata, ili da nastavi sa prkosenjem celom svetu i forsiranjem teorije kako smo mi u pravu a drugi nas mrze. Nista se nece desiti ako izaberemo onaj drugi izbor - samo ce ljudi u Srbiji imati probleme - i to obicni ljudi, ne politicari i bogati.
[ ZaMpA @ 21.05.2006. 20:11 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Srbija je u nebranom grozdju, morace da prelomi izmedju ulaska u beli sengen + evropskih integracija za sta ce morati jos da plati cene zbog tih imigranata, ili da nastavi sa prkosenjem celom svetu i forsiranjem teorije kako smo mi u pravu a drugi nas mrze.

moze ovo da se reshi i ovako:
josh neko vreme otezemo sa readmisijom, a izdamo nove biometrijske pasoshe, i pozovemo sve koji trenutno imaju SCG pasosh da uzmu novi, a kad apliciraju za novi isproveravamo ih uzduz i popreko, i onima koji su stvarno SCG izdamo pasoshe a onima koji nisu ne izdamo. Tada potpishemo sporazum o readmisiji, i sve cool. Sve ovo moze da potraje do 3 godine, ali boze moj... tako ne primimo "ilegalce" vac samo one koji su stvarno iz SCG, a i potpisali smo sporazum o readmisiji

[Ovu poruku je menjao ZaMpA dana 21.05.2006. u 21:11 GMT+1]
[ Go(R)@N @ 21.05.2006. 21:14 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Jebi ga, to su medjunarodne obaveze
Aha...
Pitaj Amere sta su medjunarodne obaveze :)
[ Ivan Dimkovic @ 21.05.2006. 21:16 ] @
Mislim da mi i Ameri nikako nismo u istom polozaju :) Pre svega, Ameri ne traze azil po svetu - a takodje, i ako im nesto ne odgovara od obaveza prema drugim drzavama, ne moraju da potpisu - njima svakako nije steta.

Postalo je vec dosadno porediti Srbiju sa najacom ekonomijom sveta - da se malo, za promenu, ravnamo sa slicnima? a? ;-)

Uostalom, kao sto sam rekao - nema te sile koja Srbiju moze da natera da potpise te sporazume ako nece - naravno, moze da zaboravi na putovanja bez viza, ali svakako moze da prkosi do mile volje :-)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 21.05.2006. u 22:17 GMT+1]
[ Go(R)@N @ 21.05.2006. 21:23 ] @
Bez poredjenja i s njim, mi smo smo svi jednaki pred Bogom i zakonom.

Zakon je za sve isti kako za bednu Srbiju tako i za super silu Ameriku.

;)

Pozdrav!
[ Ivan Dimkovic @ 21.05.2006. 21:43 ] @
Citat:

Zakon je za sve isti kako za bednu Srbiju tako i za super silu Ameriku.

Zakon koji potpises - kao sto rekoh, Srbija NIJE potpisala sve zakone koje treba - i zato nema "beli sengen" , zar je to toliko tesko da se prihvati?

Amerika moze da bira koje zakone hoce da potpise, jer ima ekonomsku moc da utice na same zakone i tok istorije. Uzgred budi receno, cisto sumnjam da Amerika nema potpisan zakon o readmisiji sa EU - ne vidim ama bas nista sto bi ih sprecavalo da to urade - uostalom mnogo vise ljudi hoce da emigrira u USA nego u EU.

[ Vostoki @ 21.05.2006. 21:48 ] @
nazalost Ivane nemoguce. Nije moguce da se ravnamo sa nama slicnima jer nama nema slicnih ne samo u EU vec ni na svetu.

Ja licno nisam jos sreo naroda koji prikuplja dokaze protiv sebe i spreman je svakojake lazi primiti za istinu.

A rezultat se vidi...
[ Ivan Dimkovic @ 21.05.2006. 21:53 ] @
Citat:

Ja licno nisam jos sreo naroda koji prikuplja dokaze protiv sebe i spreman je svakojake lazi primiti za istinu.

Najtuznije je sto se korumpirani krimosi skrivaju iza pojma "narod" - daj bre, ako postoji korupcija u izdavanju pasosa - to treba reci a krivce bre u zatvor. Prosle godine je otkriveno da je Sudija Vrhovnog Suda Srbije primao mito... jel ako to kazes javno i konstatujes kako ti je vrhovni sud korumpiran, to "prikupljanje dokaza protiv svog naroda" ?

NIJE - u Srbiji ima dovoljno postenog sveta koji hoce da digne svoj glas protiv opste korupcije koja je zavila ovu zemlju u crno.

A tzv. "patriote" i "pravi Srbi" koji za sve krive EU, USA i sl... i sakrivaju se iza pojmova "srpstvo", "jedan narod", "vera" i sl.. mi se apsolutno gade.

Najbolje je da svi cutimo, i da ko RTS 90-tih pustamo virtuelnu realnost gde Srbija ima naftna polja, najveci privredni rast na svetu, najvise genijalaca na svetu - i vlast koju bi svako drugi samo pozeleo :)
[ Go(R)@N @ 21.05.2006. 22:06 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Zakon koji potpises - kao sto rekoh, Srbija NIJE potpisala sve zakone koje treba - i zato nema "beli sengen" , zar je to toliko tesko da se prihvati?
Polako, polako kad sam rekao da je zakon isti za sve nisam odvajao teret zakona Srbije od tereta zakona USA. Srbija treba da podmiri svoje obaveze ako cemo po zakonu.
Samo koji zakon USA omogucuje da vrslja po belom svetu u potrazi za izvorima energenata skriveni pod "demokratijom"
Kad su toliko vec mocni sta ce im naftna polja Arabije i Iranski nuklearni potencijal ili samo zele da prosire "demokratiju"
Ko je sledeci?
[ Vostoki @ 21.05.2006. 22:07 ] @
Kako jedan narod moze da iskoreni korupciju kad je on izlozen pritiscima koji se ticu sam njegove egzistencije ? Meni ovo lici na 1914.

[ bojan_bozovic @ 21.05.2006. 22:13 ] @
Citat:
Kako jedan narod moze da iskoreni korupciju kad je on izlozen pritiscima koji se ticu sam njegove egzistencije ? Meni ovo lici na 1914.

Je li, a koji su to pritisci koji ugrozavaju nasu tj. moju i tvoju egzistenciju? To sto Mladic nije u Hagu? To sto ce Crnogorci dabudu nezavisni ako tako odluce (a to pravo im ne osporavam, mozda im ga ti osporavas?)? Meni ovo lici na vatikanske zavere, omiljenu temu "nebeskog naroda" uz pivce u nekom bircuzu ;-)
[ Ivan Dimkovic @ 21.05.2006. 22:23 ] @
Citat:

A koji su to pritisci?

Hoces da se setas bez viza u EU - ***i ga, mora tvoja drzava da garantuje za tebe.
Hoces da EU firme ulazu vise u tebe - ***i ga, moraces da usvojis zakone koji im garantuju sigurnost kapitala.
Hoces da izvozis u EU - ***i ga, moraces da usvojis zakone o kontroli kvaliteta i da dozvolis uvoz robe.

Odakle ti ideja da ove stvari ugrozavaju tvoju egzistenciju? Jel se one moraju?

Ne mora da se trguje sa EU - imas CIS zemlje, bliski istok, Afriku, Kinu i sl...
Ne mora ni da se putuje bez viza po EU - nisam cuo da je to egzistencijalna potreba kao voda ili struja
Ne mora ni da se ulaze iz EU u Srbiju - ima firmi iz drugih zemalja.

Dakle, nista od toga se ne mora.

Ne vidim sto svi kukaju sta neki Brisel kaze ako im Brisel nije bitan - i misle da mogu da se inate.

Drugi (Hrvati, Bugari, Rumuni, Madjari, itd...) su ukapirali da im se vise isplati da budu dobri sa EU - prihvatili njihova pravila igre, i to je to. Mozda im je bolje, mozda i nije - ne vidim sto bi to bila stvar Srbije ako Srbija nece da prihvati ta ista pravila.

Citat:

Kad su toliko vec mocni sta ce im naftna polja Arabije i Iranski nuklearni potencijal ili samo zele da prosire "demokratiju"

Nego... hoce li ti ovo sutra kupiti rucak ili platiti kredit za gajbu? :) Ili je mozda pametnije da se ne bavimo poslovima USA i svetskim nepravdama? :)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 21.05.2006. u 23:26 GMT+1]
[ Vostoki @ 21.05.2006. 22:28 ] @
pa ne bavimo se mi njima nego oni nama !
[ Ivan Dimkovic @ 21.05.2006. 22:30 ] @
Kako se oni bave? Vizna politika EU nije stvar Srbije nego EU.

Ako neces da postujes njihova pravila - neces ni biti na njihovom spisku... Your choice.

Jel neko Srbe tera da putuju bez viza u EU - ne.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 21.05.2006. u 23:36 GMT+1]
[ Vostoki @ 21.05.2006. 22:37 ] @
ma vidi, ono sta ja zelim reci je da se vodi politika pritiska i politika principa bez principa.

Nije bitno da li cu ja ili ti ili neko treci putovati vec se radi o pristupu. Tacno je da nasi dokumenti moraju da se menjaju. Mi moramo da prihvatimo pravila igre koja su vec prihvacena u EU. Ja takodje podrzavam ulazak Srbije u EU, ali ovde se radi da se nasa zemlja zeli okriviti za nesto sa cim nema veze.

Otkud takva zabrinutost jednog dijasporca ? Ima tu dosta i emocija i patriotizma ali gledano i prostim interesom dobro je da ti je domovina stabilna i priznata. Ja sutra idem na posao i svi ce me pitati: sta bi sa CG ?
[ Ivan Dimkovic @ 21.05.2006. 22:40 ] @
Citat:

ma vidi, ono sta ja zelim reci je da se vodi politika pritiska i politika principa bez principa.

Hoces da kazes da su neke druge zemlje uspele da dobiju "beli sengen" bez potpisivanja komplet ugovora o readmisiji?

Vidi, readmisija je princip - svidelo se to Srbiji ili ne. To je uostalom i najvazniji uslov - sve ostalo su sitnice.
[ ZaMpA @ 21.05.2006. 22:48 ] @
e to sa vizama TOLIKO nema veze sa realnoscu...ima veze samo sa politikom i interesom.
neko je pomenuo "copavog" i kako se sa tim pasoshem moglo svuda. A jel to bilo tako jer smo bili demokratska drzava? Sto smo potpisali readmisiju i sl. NE, to je bilo tako jer se "copavi" inatio sovjetima&Co. pa smo imali povlastice.

Moze Srbija da potpise sve i svashta, ali dok njima odgovara da mi budemo bannana drzava, mi ce mo to i biti. I ne mozemo da uticemo na to, vec samo da igramo po njihovim pravilima, dok jednog dana ne budemo dovoljno mocni da budemo ravnopravni.
[ Ivan Dimkovic @ 21.05.2006. 22:52 ] @
Citat:

neko je pomenuo "copavog" i kako se sa tim pasoshem moglo svuda. A jel to bilo tako jer smo bili demokratska drzava? Sto smo potpisali readmisiju i sl. NE, to je bilo tako jer se "copavi" inatio sovjetima&Co. pa smo imali povlastice.

SFRJ jeste bila ugledna clanica medjunarodne zajednice i verujem da je postovala sve tadasnje procedure i sporazume sa zemljama EEZ.

Sengen je nastao tek kasnije.

Citat:

Moze Srbija da potpise sve i svashta, ali dok njima odgovara da mi budemo bannana drzava, mi ce mo to i biti. I ne mozemo da uticemo na to, vec samo da igramo po njihovim pravilima, dok jednog dana ne budemo dovoljno mocni da budemo ravnopravni.

Pa mozemo da uticemo na to - da postanemo dovoljno mocni ;-) A to cemo postati jacom ekonomijom - a to ce se desiti kad prestanemo da prkosimo celom svetu :)
[ buljko @ 21.05.2006. 23:03 ] @
Ovoliko pljuvanja po samome sebi odavno nisam video (doduse ni citao ovakve teme). Da se iza nekog nicka ne krije mozda Natasa Kandic ili Sonja Biserko???
[ ZaMpA @ 21.05.2006. 23:06 ] @
Ne bih znao, mozda se i krije, ali to nisam ja...ja sam lepo napisao ko sam.
[ Ivan Dimkovic @ 21.05.2006. 23:34 ] @
Takodje :)

Nekome je to "pljuvanje po sebi" a nekome drugom reality check. Ako mene neko u inostranstvu pita o Srbiji uvek kazem sve najbolje. Ali mi svakako ne pada na pamet da u prici sa ljudima iz Srbije karikiram stvari i pricam bajke kao iz rezije serijala RTS90-tih

Fantasticno je i da je nekom pominjanje endemske sistemske korupcije u Srbiji, koja zazire i u nacine izdavanja putnih dokumenata, kontrolu granice i sl.., u stvari asocijacija na "Natasu Kandic" ;-)

No dobro - mozda je zanimljivije pricati o visevekovnom mucenistvu :)))

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 22.05.2006. u 00:37 GMT+1]
[ Tyler Durden @ 22.05.2006. 08:20 ] @
Hm, ja u prici sa ljudima iz inostransta bas i ne pricam sve najbolje o Srbiji. Zato sto nije bas sve u najboljem redu. Ili je to izgleda samo meni i jos 2% ljudi... ili mozda ja zivim u nekom paralelnom univerzumu gdje Srbija u poprilicnom *****..

[Ovu poruku je menjao Tyler Durden dana 22.05.2006. u 09:21 GMT+1]
[ buljko @ 22.05.2006. 10:32 ] @
Da ne zivite u zabludi, niko nije tvrdio da je ovde sve u redu, naprotiv. Moje je pravo da mislim da sam bolje obavesten sta se desava u MOJOJ zemlji od nekoga ko to cita iz TUDJIH novina! Ali tvrditi da je tamo sve u redu, da nema korupcije, da vlada apsolutna pravda, da se sve radi da bi se nama pomoglo i da je Srbija, Srbi ili sta vec u ovoj zemlji ISKLJUCIVI krivac za sve sto se desavalo zadnjih godina... To me podseca na gorepomenute individue i to je, sto neko rece, za povracanje!
[ Ivan Dimkovic @ 22.05.2006. 10:42 ] @
Ma dobro, bre :) A sto ti brines da li ima korupcije u Briselu - to je problem Brisela - ako Srbija ima problem sa korupcijom u Briselu, koji direktno smetaju Srbiji, uvek to moze da navede i da povede diplomatske akcije protiv toga.

Uopste mi nije jasna ta ideja "politike tudjeg dvorista" - EU ima relativno jake mehanizme za borbu pritiv korupcije koji naravno ne funkcionisu apsolutno savrseno (kao ni nigde drugde), ali svakako daleko bolje od mehanizama u Srbiji, i to je jedino sto je ovde bitno. To da li neki Airbus radi neku visoku korupciju u nekim velikim avio kompanijama, mozda, radi, recimo, kupovine aviona - je stvar tih drzava tamo i tih kompanija, ne Srbije.

Bottom line je - korupcija u Srbiji deluje direktno na tebe, a hipoteticka korupcija u EU svakako ne deluje na tebe -

A pravo EU je svakako da ne mora da primi u svoju "visa-free" zonu zemlju koja je za red velicine vise korumpirana od proseka EU, a to je Srbija danas - ako Srbija misli da nije korumpirana, i da ne treba da se menja - so be it, ali ne moze ocekivati od Brisela da promeni svoj stav prema vizama samo zato sto mi mislimo da smo bolji od Bugara.

Razmisli, kao da pravimo fudbalsku reprezaciju - i u nju hoce da udje klinac iz kraja, koji samo zna da dribla i da se cepa - mi ga naravno ne primamo u reprezentaciju. E sad taj klinac krene da se dere i buni kako, eto, i neki u nasoj reprezanticiji su imali par zutih kartona i to je, valjda, neko nebesko opravdanje da on isto treba da bude u reprezentaciji bez da nauci da igra fudbal :-)

@Edit - uzgred, zapitaj se zasto zvanicna Srbija ne obavestava svoje gradjane o statusu pregovora o "belom sengenu" sa EU - zasto se taji da smo u poslednje 2 godine samo potpisali jedan ugovor o readmisiji i to tek kada nam je ta konkretna zemlja zapretila da ce nam poptuno uskratiti vize. Naravno, ministri zaduzeni bas za to se sigurno bave nekim drugim poslom (uvodjenjem monarhije?!?! - to je valjda posao Ministra Inostranih Poslova, i za to prima platu od gradjana Srbije)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 22.05.2006. u 13:43 GMT+1]
[ su27killeryu @ 22.05.2006. 12:26 ] @
Tesko ovi prelamaju u mozak Ivane :D
[ biotech @ 22.05.2006. 12:56 ] @
ma dobro si im rekao, politka tudjeg dvorista. tako je isto i sa osumnjicenima za ratne zlocine. kad im kazes da mi treba da ih isporucimo odgovor na to je a sto oni ne isporucuju.

kad treba nekom da se izvinimo, odgovor je a sto se oni nama.... to je glavna stvar, ocisti kod svoje kuce pa onda imas pravo da kenjas drugima sto su losi...
ma nista od ove srbije, brate nista.... treba bezati glavom bez obzira, i ne okretati se.
bitno je da hoce da kupe patike sa dvoglavim orlom, ma zabole me za to
[ ogenox @ 22.05.2006. 14:05 ] @
Čitam kako ste nezadovoljni stanjem u Srbiji, pa se sjetih svoje muke. Ja sam nezadovoljan i stanjem u Srbiji i stanjem u Crnoj Gori. Dakle, ja moram da brinem o stanju u dvije države, jer mi pola najbliže familije živi u Crnoj Gori, a druga polovina živi u Srbiji. Kako god okreneš-manjina sam, i tamo i ovdje, ovdje sam Crnogorac, a tamo sam Srbin.

Možda mi i nije tako loša pozicija, koju državu prije stave na bijelu listu-uzimam pasoš te države!

Citat:
biotech:ma nista od ove srbije, brate nista.... treba bezati glavom bez obzira, i ne okretati se.

Da li mi to predlažeš da se vratim u Crnu Goru, je li?

[ biotech @ 22.05.2006. 14:29 ] @
Citat:
ogenox: Čitam kako ste nezadovoljni stanjem u Srbiji, pa se sjetih svoje muke. Ja sam nezadovoljan i stanjem u Srbiji i stanjem u Crnoj Gori. Dakle, ja moram da brinem o stanju u dvije države, jer mi pola najbliže familije živi u Crnoj Gori, a druga polovina živi u Srbiji. Kako god okreneš-manjina sam, i tamo i ovdje, ovdje sam Crnogorac, a tamo sam Srbin.

Možda mi i nije tako loša pozicija, koju državu prije stave na bijelu listu-uzimam pasoš te države!;)

Da li mi to predlažeš da se vratim u Crnu Goru, je li? 8)

nije mi palo na pamet to, ide gde ti je volja.
i pre bi delio ljude na lopove i postene nego nekako dugacije.
[ ogenox @ 22.05.2006. 14:56 ] @
Citat:
biotech: nije mi palo na pamet to, ide gde ti je volja.
i pre bi delio ljude na lopove i postene nego nekako dugacije.

Znam na šta si mislio, nego sam poslije rezultata referenduma u dilemi.

Šalim se, ostajem da se sa vama borim za bolju Srbiju!
[ bojan_bozovic @ 22.05.2006. 15:25 ] @
I ovamo i tamo je j... mu majku, i sam referendum i nesavisnost sam po sebi Crnogorcima nece pomoci, kao i ovde, mora pravni sistem da se dovede na nivo EU i iskoreni korupcija... Nego, ko Draskovica placa da uvodi kraljevinu ovde? Iskreno, mora referendum da bude ovde (ako ga bude uopste) a dotad bi mu bilo bolje da cuti. Nisam za monarhiju republika je vise nego dobra, nego ako bude referenduma ovde, kako bude, ali da ministar spoljnih poslova uvodi monarhiju je neukusno.
[ Vostoki @ 22.05.2006. 17:41 ] @
Nego da se vratimo na temu.

Ja ne verujem da ce EU postojati kroz par godina, bar ne u ovom obliku. Zasto onda da idemo tamo, bolje da pravimo zakone po uzoru na USA i Japan i da se integrisemo u pravom smeru.

Vec sada u Italiji gde ja zivim je ocito nezadovoljstvo EU. Italija kao osnivac gleda mrko na novopridosle, novopridosli se osecaju isfrustrirani jer su neispunjena ocekivanja. I u celoj toj prici evo ti Srbije. Ona bi verovatno trebala za sve to da bude glavni krivac.

Problem je u tome sto Zapadna Evropa stagnira jer je ogrezla u neradu i administraciji. Najveci sljakatori su vam ti isti gastarbajteri na koje oni pljuju. Pljuju jer je ukinuto robovlasnistvo za kojim oni placu pa ipak moraju i gastarbajtera da tretiraju kao coveka iako mu na svakom koraku govore da nije tako...

Pogledajte samo Francusku. Nekadasnja sila. Sa punim pravom kazem nekadasnja. Iz Svedske se mladi iseljavaju i idu za Ameriku. Britanija mudro stoji van ludog drustva...

Dok sam ziveo u Srbiji sirom otvorenih ociju sam slusao o EU, a sada kad zivim u EU sa jos vecim divljenjem gledam na Ameriku !!! Ko mi ne veruje, neka proba, onda ce se setiti mojih reci.
[ Ivan Dimkovic @ 22.05.2006. 17:53 ] @
Nisu sve EU zemlje takve kakve ti navodis - sam si primetio da UK recimo nema tih problema. Nemacka ima daleko manje probleme sa imigrantima od Francuske, i Sl.

E sad, to da je USA daleko fleksibilnija po pitanju rada i imigracije je tacno - ali opet, ne vidim kakve to veze ima sa kontekstom viza - EU nam ne da blanko visa-free putovanje, jer hoce da se otarase imigranata koji su dosli iz nasih krajeva i hoce da uspostave sistem da mogu uvek da ih vrate ako ponovo zalutaju tamo.

Da USA ima gomilu imigranata sa Balkana koji vise na socijalnoj pomoci, siguran sam da bi se i oni pobunili. Doduse, u USA i ne postoji koncept zivota na drzavnim jaslama pa niko normalan i ne ide tamo ako stvarno nece da radi.

Citat:

Ja ne verujem da ce EU postojati kroz par godina, bar ne u ovom obliku. Zasto onda da idemo tamo, bolje da pravimo zakone po uzoru na USA i Japan i da se integrisemo u pravom smeru.

Mislim da masis poentu - nema ama bas nikakve razlike izmedju EU i USA zakona sto se stvari koje nama nedostaju tice i koje od nas trazi EU. Jedina bitna razlika izmedju USA i mnogih EU drzava je radna/socijalna, poreska i imigraciona politika, nesto sto Srbija svakako nema ni nalik EU niti ce imati u skorije vreme (niti mislim da treba, btw).

Prilazenje EU znaci usvajanje opstih modernih civilizacijskih zakona i tekovina (sigurnost privatne svojine, stroga kontrola finansija, striktna razdvojenost sudske, izvrsne i zakonodavne vlasti, smanjenje korupcije, propisna kontrola granica, slobodna trgovina, demokratija u izborima, prava manjina i finansijska sloboda regiona itd...) koje svakako nece odmoci Srbiji - sam cin spajanja sa EU je stvar isplativosti u nekom trenutku, ali je potpuno pozeljno ispunjavanje uslova za prilaz EU koji su svakako isto sto i ispunjenje uslova da se Srbija smatra normalnom modernom drzavom.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 22.05.2006. u 18:58 GMT+1]
[ Vostoki @ 22.05.2006. 18:24 ] @
ne znam samo kako to stranac moze u EU da zivi na drzavnim jaslama ? Ej javi mi molim te -:)

Inace Britanija je u EU mnogo manje nego Francuska. Hehe pametan je Englez...

Emigranti su ti u Evropi dezurni krivci. ko misli suprotno evo ja imam jedan predlog: Nega nas sve proteraju sutradan, neka okuvaju Vartolomejsku noc. Ne bi ti to dragi moj oni nikad uradili jer bi se podavili sutra u sopstvenim govnima !
[ su27killeryu @ 22.05.2006. 18:28 ] @
Kakvog li naroda ima :rolleyes:
[ bojan_bozovic @ 22.05.2006. 18:51 ] @
Ahm.. khm...

Vostoki,

Citat:
SJEVERNA je Koreja u ponedjeljak proslavila 62. rođendan svog predsjednika Kim JongIla "sunca 21. stoljeća" te zaprijetila još jednom SADu uništavanjem ako napadnu Pjongjang. Službena agencija KCNA je prenijela je čestitku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

O RLY? OMFG LOL!!

nakon toga posta gore, i potpisa, zasto uopste ocekujes ozbiljno da te shvatimo?
[ Ivan Dimkovic @ 22.05.2006. 19:16 ] @
Citat:
Vostoki
ne znam samo kako to stranac moze u EU da zivi na drzavnim jaslama ? Ej javi mi molim te -:)

Nisi cuo za pojam "Azilant" - evo ja cu da ti ga malo pojasnim - kad dodjes iz oblasti koja je ugrozena, a to je recimo sasvim slucajno bio Balkan, dobijes jednu specijalnu dozvolu boravka gde eto imas i pristup javnim fondovima. Razvijene drzave moraju da primaju takve zbog pravila UN - al eto ako nema readmisije postoji problem sa vracanjem i kad istekne "period ugrozenosti" koji je svakako na Balkanu istekao.

Osim toga, cak i da nisu azilanti vec samo ilegalni - i to je finansijski problem za drzavu jer ilegalni imigranti ne placaju porez, zatim i oni moraju imati elementarnu zdravstvenu negu itd.. itd...

Citat:

Inace Britanija je u EU mnogo manje nego Francuska. Hehe pametan je Englez...

Britanija je po svim svojim zakonima ne samo punopravna nego i jedna od najvaznijih clanica EU - jedino sto Britanija nema a Francuska ima je sengenski sporazum (Britanija je korisnik) i EU valuta. Porediti Britaniju i Srbiju je besmisleno - sve sto ima Britanija, a Srbija isto treba da ima - je bas sadrzano u uslovima EU za pristup Srbije istoj :-)))

Samo se ti nadaj da je Britanija drugacija od EU - verovatno tamo izdaju pasose na lepe oci, ili mite sudije sa 100K evra kao na brdovitom Balkanu ;-)

Uzgred, i za Britaniju nam treba viza ;-)

Citat:

Emigranti su ti u Evropi dezurni krivci. ko misli suprotno evo ja imam jedan predlog: Nega nas sve proteraju sutradan, neka okuvaju Vartolomejsku noc. Ne bi ti to dragi moj oni nikad uradili jer bi se podavili sutra u sopstvenim govnima !

Mislim da brkas pojmove legalnih i ilegalnih imigranata, verovatno namerno ;-) Problem EU su oni ilegalni kao i oni koji su azilanti a vise nema razloga da budu ;-)

Nece biti nikakve Vartolomejske noci - ali Srbima ce trebati viza sve dok ne prihvate da moraju da prihvate svoje ilegalce i krimose nazad bez pogovora kao i (skoro) sve njene komsije :-)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 22.05.2006. u 20:24 GMT+1]
[ EagleOne @ 22.05.2006. 19:21 ] @
Ontopic, offstream :)).

Ne znam da li neko gledao dokumentarac o, uglavnom, Romima deportovanim iz Nemacke u Srbiju, bi pre koju godinu. I slucaj onog dvadesetogodisnjeg decka, Roma, koga su iscupali iz njegove zemlje, zivota, kuce, skole i prijatelja i bacili ovde, jezivo. Kafka uzivo.

Ukratko za one koji nisu gledali, zamislite mene, vas, bilo koga, dolaze vam u kucu hapse vas i sutradan se nalazite na aerodromu, recimo u Tirani, na putu ka obiznjem kartonskom naselju Roma, gde su vam rekli da imate neku rodbinu, nikoga ne poznajete, ne znate jezik, nemate novac, samo odecu na sebi, zaboravite prijatelje, kucu, fakultet, posao, devojku, a tu zemlju i ljude prvi put vidite u zivotu.
Decko je po svemu Nemac, valjda je kao beba "donesen" u Nemacku, gde je i ziveo ceo zivot, znaci isao u skolu imao prijatelje, devojku, studirao dakle isao na fakultet, radio, i PRC. Dokumentarac ga prati nekoliko dana, lik je uvek u istoj odeci, pokusava da dodje do nekih zvanicika Nemacke ambasade, koji ga kuliraju. Prica je nenormalna, prikazuju coveka kako sedi sa nekim rodjacima Romima u uradi-sam-kuci on ih ne razume, oni ne znaju nemacki, znam da ce ovo da zvuci ali, decko ne izgleda kao nasi romi, drugacije je obucen, drukcije se ponasa, ocigledno iz druge kulture, druge price, zaboga ima naocare i izgleda kao geek :). Mislim sta mu ostaje nego da zavrsi kao na kraju Kafkinog romana, ili Hickokovog filma...
Uh, mislio sam da se takve stvari ne mogu desiti Nemackoj....
[ bojan_bozovic @ 22.05.2006. 19:25 ] @
E jbg, ako trebam plakati zbog toga dok africka deca umiru od gladi trebam da se obesim, smesta! Ima i mnogo nesrecnijih od toga Roma, pa nikom nista.
[ Ivan Dimkovic @ 22.05.2006. 19:30 ] @
@EagleOne,

Ja sam sedeo ispred devojke u avionu koja je ceo put plakala - bas iz istih razloga, zena je zivela vise od deceniju u Nemackoj, skroz se integrislala tamo, zivela u stanu, radila (na crno) i vodila skoro sasvim normalan zivot - osim cinjenice da nikad nije imala papire.

Navatali je jednog dana - nije imala kartu u metrou... i naravno sproveli i deportovali.

Jeste, EU imigracioni zakon je vrlo ostar prema ilegalnoj imigraciji i nije kao americki (uzgred i americki se menja) - ali on je takav kakav je, i to bi ljudi koji idu tamo trebali da znaju.

Citat:

Decko je po svemu Nemac, valjda je kao beba "donesen" u Nemacku, gde je i ziveo ceo zivot, znaci isao u skolu imao prijatelje, devojku, studirao dakle isao na fakultet, radio, i PRC. Dokumentarac ga prati nekoliko dana, lik je uvek u istoj odeci, pokusava da dodje do nekih zvanicika Nemacke ambasade, koji ga kuliraju.

Od 2005 je promenjen imigracioni zakon tamo, mislim da je sad mnogo teze izbaciti nekog ko vec zivi tamo, ali je takodje jos teze uci za one koji nisu kvalifikovana radna snaga.
[ EagleOne @ 22.05.2006. 19:48 ] @
Citat:
bojan_bozovic: E jbg, ako trebam plakati zbog toga dok africka deca umiru od gladi trebam da se obesim, smesta! Ima i mnogo nesrecnijih od toga Roma, pa nikom nista.
Niko ti ne kaze da treba da places, ja sam ovo pomenuo jer me je na to podsetila vasa diskusija o ilegalnim emigrantima i EU, pricali ste o svemu sem o tome da su i ti emigranti ipak ljudi, i da ima svakakvih slucajeva.

@Ivan Dimkovic
Eto. Znam zakon je zakon i u pravu si, ali mi je drago da su ga promenili, ocigledno na obostranu korist, Nemacke i nekih ljudi koje je bilo nehumano deportovati...
[ su27killeryu @ 22.05.2006. 20:08 ] @
Ljudi smo i mi ovamo...
[ Vostoki @ 22.05.2006. 20:16 ] @
ma ja ne znam sta si ti zapeo za vize, pa ja godisnje podnesem vise papira Kvestoru nego bilo koji u ambasadi. Ihaj sta tek nama rade, a ionako niko nema para za putovanje. Ni na zapadu se ne putuje jer je sve skupo.

Videcemo za 10 godina. Amerikanci ce se popeti na Mesec opet i na Mars, a EU ce slati demarkacionu komisiju u Sandzak i deliti komesarske funkcije. Britanija nije u sengenu i "evru" i to je dovoljan pokazatelj za buducnost. Kad je Britanija izgubila ? A ti tvoji Nemci su usli u evro i onakvu marku upropastili nacisto. Sad svi placu, e pa...

U Parizu ni reflektorom ne mozes naci Francuza !
[ Ivan Dimkovic @ 22.05.2006. 20:23 ] @
Citat:

Videcemo za 10 godina. Amerikanci ce se popeti na Mesec opet i na Mars, a EU ce slati demarkacionu komisiju u Sandzak i deliti komesarske funkcije. Britanija nije u sengenu i "evru" i to je dovoljan pokazatelj za buducnost. Kad je Britanija izgubila ? A ti tvoji Nemci su usli u evro i onakvu marku upropastili nacisto. Sad svi placu, e pa...

Ali... ovaj... Britanija jeste u EU ;-) To sto nije deo EU finansijskog sistema ne znaci da nema zakone identicne sa EU (posto je, je li, clan) - a upravo te zakone EU trazi od nas da uvedemo :)

Citat:

U Parizu ni reflektorom ne mozes naci Francuza !

Ni u Londonu ces pre naci Indusa, Pakija, Iranca i sl... nego original "Brita" ali je UK drzava svih njenih gradjana :-)))

Nego, Vostoki - ja sam se malo izgubio, sta ti nama hoces zapravo da kazes?

Da je EU losa tvorevina... ok, mozda i jeste...

Ali kakve veze to sa Srbijom ima - Srbija nije u EU. A zakoni koje EU od nas traze da usvojimo su zakoni koje imaju i Ameri, Englezi, Francuzi i svi ostali... Objasni mi sta ti u tome vidis toliko lose?
[ Vostoki @ 22.05.2006. 20:29 ] @
lova je glavna.

Lova je glavna i Englezi znaju sta rade. Pazi sta sam ti rekao.

Hocu da kazem da EU polako postaje hidra i te packe sto nama deli Brisel su plod maste ogrezlih birokrata i samo u sumanutoj glavi moze da se rodi takva ideja. Prpa bato jer gube neradnicko tlo pod nogama. Americka vlada ima 5 ministara, a efikasniji su 10 puta od ovih 25 evropskih.

Zamisli molim te sta su u Italiji uradili. Izbacili su onakvog uma i stvaraoca kao sto je Berluskoni i doveli penzionisanog Prodija. I sada je predsednik Italije komunista od 81 godinu ! Ljudi moji pa jel nije jasno o cemu pricam ?
[ bojan_bozovic @ 22.05.2006. 20:44 ] @
Pa cekaj Vostoki, to je kao do Brisla a ne Talijana ;-)

Dalje Vostoki, cudnim arsinom meris, jer space race je samo radi prestiza, kao i dosada od 1957. kada tu stvarne kinte bude i Evropa ce se ukljuciti, ne mislis li da je probitacnije pustiti Ruse i Amere da ginu sve dok se to ne bude isplatilo ;-)

Dalje, da te podsetim da EU ima vec sada po BNP jacu ekonomiju od americke i 460 miliona stanovnika - kada se nove zemlje u EU razviju za 50 godina stvari ce biti sasvim drugacije ;-)

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 22.05.2006. u 21:47 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 22.05.2006. u 21:57 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 22.05.2006. 21:03 ] @
Citat:
lova je glavna.
Lova je glavna i Englezi znaju sta rade. Pazi sta sam ti rekao.

Uh bre... svaka drzava ima pravo da izadje iz Evro sistema ako smatra da joj fiksirana kamatna stopa ugrozava ekonomiju. Ne verujem da su Nemci krelci i da se guraju u Euro sitem ako im to ne odgovara ;-)

Citat:

Hocu da kazem da EU polako postaje hidra i te packe sto nama deli Brisel su plod maste ogrezlih birokrata i samo u sumanutoj glavi moze da se rodi takva ideja. Prpa bato jer gube neradnicko tlo pod nogama. Americka vlada ima 5 ministara, a efikasniji su 10 puta od ovih 25 evropskih.

To naravno sve stoji - opet ne znam kakve veze ima sa zakonima koje Srbija treba da usvoji ;-)

I kakve to nama specijalne packe Brisel deli? Nikako da to ukapiram.

Engleska (ako ih gledas kao neku ne-EU silu) i USA nam inace dozvoljavaju slobodan ulaz bez viza, i ulazu u nas sakom i kapom bez uslovljavanja bilo kakvih reformi i promena? :-))

Citat:

Zamisli molim te sta su u Italiji uradili. Izbacili su onakvog uma i stvaraoca kao sto je Berluskoni i doveli penzionisanog Prodija. I sada je predsednik Italije komunista od 81 godinu ! Ljudi moji pa jel nije jasno o cemu pricam ?

Mislim da je to problem Italijana a ne Brisela, zar ne? ;-)

Nego... malo se gubim, prvo si pricao da EU koristi imigrante kao izgovor za sve lose i statijaznam i kako eto redukcija imigracije je jedna losa stvar jer imigranti odradjuju poslove - ali zar nije Berluskoni pripadnik radikalnije desnice koja bas i ne mirise imigraciju? Daleko od toga da mislim da je Prodi bolji, ali mi nisi ti malo jasan ;-)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 22.05.2006. u 22:14 GMT+1]
[ Vostoki @ 22.05.2006. 21:57 ] @
Evo, ok malo je OT ali vazno je da razmenimo misljenja.

Pha, kazu da je Prodi bolji za strance, ali stajaznam, vec sam regulisao boravak i to za vreme strogog Bosi-Finija tako da mi je vaznije da sad ne pobede komunisti. Medjutim zelja mi se ne ostvaruje i ja polako pakujem kofere. Italijanski narod je krenuo putem komunistickih bespuca i meni je zao jer mi je Italija puno pruzila. Jebiga Ivane propade i Evropa. Zato mi je i krivo sto nas narod tako ucenjuju, a sve svoje guraju pod tepih.
[ Ivan Dimkovic @ 22.05.2006. 22:20 ] @
Citat:

Pha, kazu da je Prodi bolji za strance, ali stajaznam, vec sam regulisao boravak i to za vreme strogog Bosi-Finija tako da mi je vaznije da sad ne pobede komunisti.

Hehe - znaci kad si ti prosao, sad drugi i ne moraju ;-) Ma ok je to, samo te lepo molim da onda ne pricas o "Evropi koja krivi imigrante za sve" kada Berluskoni upravo predvodi takvu skolu misljenja, a eto sad tebi to i odgovara (naravno, nista lose ne mislim tim, i treba) posto si uspeo da se etabliras tamo pod njim ;-))

Mislim da Evropi generalno treba jedna Margaret Tacer - ali to je vec duga OT prica :-)

Citat:
Italijanski narod je krenuo putem komunistickih bespuca i meni je zao jer mi je Italija puno pruzila.

Mislim da ne ubacujes sve parametre u jednacinu Italije - pre svega, Italija je manje-vise 'torn country' sto se ekonomije tice vec vise decenija, gde ekonomski razvijeniji sever finansira i jug. Problem je nastao sto je vecina kompetencije Italije (tog severa) direktan konkurent nadolazecoj kineskoj ekonomskoj i industrijskoj imperiji.

To je vec problem grandissimo ;-) Jer je to bitka koja je na duze staze izgubljena - Italiji je prvo otisla industrija kola dodjavola, tekstilna industrija polako ide, otisla je i industrija stilskog namestaja i sl... dakle, morace dosta toga da se menja kako bi Italija ostala konkurentna.

Naravno, u takvom slucaju ces videti kako javnost "svinguje" cas kod desnih, cas kod levih - jer i sama javnost pokusava da pronadje sebe u nekoj opicji koja ce Italiju izvuci iz krize. Na zalost Italija je trenutno zemlja kojom vladaju starci - i Berluskoni i Prodi su odavno zreli za penziju i Italiji generalno nedostaje neko mladji i sposobniji.

Finalno - nije bas Italija otisla u komunizam - imali su oni blisku ljubav sa komunizmom pre samo par decenija, i to direktnu ;-) Ovo sad je nista za to vreme :)

No ovo je heavy off-topic - poenta je, nije bas EU kriva sto Italiji lose ekonomski ide - Kineze niko nije "izmislio" vec su sami dosli do pozicije da mogu da sutiraju druge iz posla ;-)

Citat:

Jebiga Ivane propade i Evropa.

Evropa je u krizi kako identiteta tako i ekonomije (globalizacija, Kinezi, Indusi, nova pravila igre) - ali opet, nije samo Evropa u tom sosu :)

Citat:

Zato mi je i krivo sto nas narod tako ucenjuju, a sve svoje guraju pod tepih

Fora je sto je dobar deo njihovih "ucena" dobar za nas - Srbija sa EU zakonima je napredna Srbija... a da li ce Srbija biti u EU ili ne je, kao sto sam vec davno rekao, stvar procene isplativosti.
[ Slobodan Miskovic @ 22.05.2006. 22:32 ] @
Citat:
Italija je manje-vise 'torn country' sto se ekonomije tice vec vise decenija, gde ekonomski razvijeniji sever finansira i jug.

Sa ovim se ne bi slozio jer ljudi sa juga ne zive kao ovi severnjaci *ichke nego je standard mnogo manji, da sever finansira jug ne bi juznjaci bili puni mrznje prema severu vec je obrnuto. Sve dok postoje partije koje imaju podrsku (Lega Nord recimo) nece u Italiji biti bolje.

Citat:
Italiji je prvo otisla industrija kola dodjavola, tekstilna industrija polako ide, otisla je i industrija stilskog namestaja i sl...

Upravo, samo zaboravio si mleko :) parmalat...

[ Vostoki @ 22.05.2006. 23:16 ] @
ne, radi se o tome da posto sam prosao pod tezim uslovima prosao bih i po laksim, a sto se tice potencijalnih emigranata u Italiju moja preporuka je NE ! Idite bolje u USA ili Britaniju.

Na jugu Italije primanja su cak i veca na severu. Stos je u mentalitetu koji zene uopste ne priznaje. Moj kolega iz bas Napulja (prestonice juga) kaze da mu keva 20 godina nija mogla naci posao. Dakle plate su vece nego na severu ali skoro pola stanovnistva ne radi. Takodje i problem sa Kamorom, totalna korupcija... to su dva sveta.
[ Milos niks @ 23.05.2006. 00:03 ] @
Sto se tica azilanata u usa , devojka moga druga je sa kosova , azil je trazila u NYC ... 2000 godine ... posle 11 meseca je izasla pred sudiju koji treba da odluci da li je azil opravdan ili ne , nesto je muljala i radila za to vreme ali to nije bitno ...

Sto se tice roma :) ... nemci kada uhvate roma bez ikakvih papira salju ga u srbiju , srpska policija kada uhvati roma bez ikakvih dokumenata ... ne znam ... uglavnom mu udare packu i puste ga dalje ..
[ Turin Turambar @ 17.06.2006. 18:59 ] @
Svaka cast na temi i diskusiji. Gotovo svako je izneo neka zanimljiva shvatanja i razmisljanja, ali moram da priznam da se najvise slazem sa misljenjem Ivana Dimkovica. :)
Na zalost, mali broj ljudi u Srbiji ima takvu svest. Ovde se populisticke, pateticne, nacionalisticke, verske i nadasve - prazne price, bolje prodaju i vise se o njima razmislja nego o sebi i svojoj rodjenoj deci. Rezultat toga, kao i izbegavanje suocavanja sa stvarnoscu i sopstvenim ogledalom je upravo razmisljanje da je uvek neko drugi kriv, ili je, eto, visa sila, a prezir prema snalazljivijem i sposobnijem i "klip u tocak" je praksa.
Ipak, verujem u onih 3% pameti koja moze da izbavi ovu zemlju iz svega toga. Ali cinjenica je da strane sile (nazovimo ih tako) znaju za nasu stecenu (sada vec i urodjenu) glupost i neslogu i zato stalno i idu na tu kartu. Ako ne volis, ne branis i ne cenis sebe, drugi ce to ciniti jos manje. Zapravo, iskoristice tvoju glupost za svoju korist. Nema tu niceg loseg, to je zakon jaceg, pametnijeg i obazrivijeg. Krajnje je vreme da mi postanemo takvi.

[ Floyd @ 17.06.2006. 19:09 ] @
Puno mi imamo jos da jashemo da bi mogli da igramo njihovu igru. Tu su takvi resursi, veshtina i organizacija da zvoni.
[ Vostoki @ 18.06.2006. 08:28 ] @
Floyd je ovde u pravu.

Evo sad cujem da je Sarkozy u Francuskoj pojacao imigrantski zakon. To nece resiti nista, jel Francuz nikad ne bi radio ono sto ce raditi imigrant. Njima imigranti trebaju.