[ Vostoki @ 28.05.2006. 18:02 ] @
Hteo bih malo do Londona pa me interesuje kakva je procedura za vizu i imali kakvih olaksica posto sam rezident u Italiji. Cujem da Englezi daju vizu na 6 meseci ili ne daju. Ima li ko kakvih prakticnih iskustava po tom pitanju ?

Drugo, Svajcarska, treba/ne treba viza ?
[ vukad @ 28.05.2006. 18:08 ] @
Za Svajcarsku ne treba, za UK sam cuo da vise ne daju 6-mesecne za turiste.
[ Ivan Dimkovic @ 28.05.2006. 18:10 ] @
Britansku turisticku vizu od 6 meseci do 10 godina mozes dobiti bez problema kao drzavljanin SCG a rezident EU (prvi put ce ti mozda dati samo na 6 meseci) - u DE je procedura oko par sati, istog dana dobijas pasos nazad i to je to. Ponesi samo dovoljno papira koji pokazuju da si integrisan u IT (radis, par cekova od plate i sl...)

Moguce je da mozes i da apliciras online.

Takodje, kao rezident EU sengen zemlje (u ovom slucaju Italije) ti ne treba viza za ulaz i privremeni turisticki boravak u Svajcarskoj, dozvola boravka u pasosu je dovoljan dokument.
[ Vostoki @ 28.05.2006. 18:13 ] @
ne znam hoce li mi praviti problem posto mi ugovor o poslu traje do 1.sep ? Da ponesem ugovor o zakupu stana, rcaune i to.
[ markom @ 28.05.2006. 18:21 ] @
Pa ako nameravaš da produžiš ugovor u poslu, verovatno neće. Do kad ti važi boravak u IT?

Takođe, sigurno će ti trebati £45 u € protivvrednosti u kešu za vizu od 6 meseci.

Citat:
Za Svajcarsku ne treba, za UK sam cuo da vise ne daju 6-mesecne za turiste.

U decembru prošle godine su davali ...

Marko.
[ Vostoki @ 28.05.2006. 18:34 ] @
boravak je do novembra, pp da je viza multi, britanska.
[ markom @ 28.05.2006. 18:37 ] @
Britanci i izdaju samo multi vize na najmanje 6 meseci.

Marko.
[ Ivan Dimkovic @ 28.05.2006. 19:57 ] @
Citat:

ne znam hoce li mi praviti problem posto mi ugovor o poslu traje do 1.sep ? Da ponesem ugovor o zakupu stana, rcaune i to.

Ne bi trebao da bude problem za vizu od 6 meseci (ponesi svaki papir - generalno pravilo desne ruke je sto vise papira imas, to si manje sumnjiv :-)

Medjutim ako zelis duzu vizu, moraces da nabavis pismo poslodavca gde oni pisu da nameravaju duze da te zaposle tj. da ti produze ugovor.
[ Vostoki @ 28.05.2006. 20:08 ] @
mada pricalo se na konsilu EU da se rezidentima ukinu vize unutar EU i EAA, ne znam dokle se stiglo s tim.
[ Nabukodonosor @ 28.05.2006. 23:29 ] @
Evo moj cale je pre neki mesec (cini mi se u decembru) dobio vizu odmah. Sta vise nije ni ulazio u ambasadu vec je keva otisla umesto njega a on je bio po gradu. :D Inace, isto je kao ti rezident u Italiji, tako da mislim da neces imati nikakvih problema sa tim. Cista formalnost.