[ Vostoki @ 28.05.2006. 22:43 ] @
cini li vam se da je faksovima odzvonilo ili se jos ne daju ? |
[ Vostoki @ 28.05.2006. 22:43 ] @
[ bakara @ 28.05.2006. 22:50 ] @
Jos se ne daju...
[ Floyd @ 28.05.2006. 22:58 ] @
Definitivno se ne daju.
[ kime1 @ 28.05.2006. 23:22 ] @
u mom okruženju još nije, mada mi nije jasno zašto...
primećujem čak da ljudi ne razmišljaju o tome da je e-mail mnogo jeftiniji (slanje u inost.), a i faks uređaji su dosta skupi (ne razumem se u tehnologiju izrade, ali činjenica je da su telefonski uređaji drastično pojeftinili u međuvremenu)... što se tiče funkcionalnosti, ne vidim nijednu prednost... [ Vostoki @ 28.05.2006. 23:36 ] @
nekad je faks bio jedini nacin, danas nije, ali...
faks oprema je sveprisutna, jednostavna. Mislim da ce u buducnosti faks sluziti za ekspres slanje i najskuplje slanje. [ tdjokic @ 28.05.2006. 23:53 ] @
Malo sam zbunjen. Ovde ili ja nesto ne razumem ili vi ostali.
Koliko sam upoznat, faks ima vrednost dokumenta, dok mejl to nije - mozes sam sebi da ga posaljes. Faks ide u realnom vremenu, hardverski, kao da si poslao neko super ekspres pismo. Od prilike nekako tako. Naravno, savremeno elektronsko poslovanje ima razne metode koje verovatno nadmasuju faks - slanje novca pomocu raznih sifri i brojeva i trikova, ali je za to potreban razradjeni sistem, a faks moze to da uradi i izmedju dva potpuno nepoznata klijenta, jednostavno mu posaljes faks i on ima crno na belo dokument od tebe kojim nesto trazis, obavestavas, priznajes, negiras.... [ a1200 @ 29.05.2006. 00:16 ] @
Citat: tdjokic: a faks moze to da uradi i izmedju dva potpuno nepoznata klijenta, jednostavno mu posaljes faks i on ima crno na belo dokument od tebe kojim nesto trazis, obavestavas, priznajes, negiras.... :-) Ja sam svojevremeno slao/primao faxove modemom (fax modem) zato sto nisam imao sam uredjaj, a nije mi se davalo 200 DM (u to vreme) da bih poslao/primio par komada godisnje... tako da ta prica o dokumentu ne stoji, jer isto tako dokument se moze poslati sa racunara i izmanipulisati veoma lako (skenirao sam svoj potpis, posto nije bilo drugog nacina da posaljem "potpisan" ugovor, i redovno ga koristio - a to je mogao da uradi bilo ko)... U medjuvremenu sam ipak nabavio fax, jer je nezgodno da ti komp bude non-stop upaljen, a i lakse je kad treba odmah nesto sto imas na papiru da posaljes... nemoras da skeniras -> dodajes svoj potpis -> saljes... jednostavno lakse je u nekim situacijama. [Ovu poruku je menjao a1200 dana 29.05.2006. u 03:08 GMT+1] [ pctel @ 29.05.2006. 10:39 ] @
Trenutno je situacija takva da firma ne moze bez faksa, a e-mail moze i ne mora da ima. Faks komunikacija je neka default komunikacija, odredjeni procenat firmi nudi mogucnost izbora fax ili email, ali da se fax izbaci i koristi samo email, to vec teze ide. Faks je na neki nacin direktna komunikacija a email posredna, tako da direktna komunikacija ima prednost.
[ Ivan Dimkovic @ 29.05.2006. 10:43 ] @
Faks ima prednost jer mozes da posaljes potpisane ugovore sa istim, i to je jedini razlog. A tu je i dodatna "sigurnost" jer fax ima caller-id koji moze da se koristi kao identifikacija posiljaoca.
Faks ce otici u penziju kada digitalni potpis bude postao medjunarodno priznata stvar - do tad, doticna krntija ce i dalje praviti buku po kancelarijama i trositi telefonske impulse ;-) [ broker @ 29.05.2006. 11:23 ] @
I emailom se moze poslati potpisan dokument, isto je to, da l dokument skeniras na faksu ili na racunaru.
Fax je jednostavniji za koriscenje. Ipak se tu sve svodi na ukucavanje telefonskog broja i pritisak na dugme za slanje. Potrebna je samo telefonska linija. [ Ivan Dimkovic @ 29.05.2006. 11:36 ] @
Pa da, fora je u jednostavnosti - kao sto Broker rece, kod faxa samo ubacis potpisan dokument u fax, otkucas broj - i to je to.
Sa emailom moras da skeniras dokument (nema svako skener pri ruci, a svaka firma sasvim sigurno ima fax ;-) - onda da iz mail programa juris sliku da je stavis kao attachment (a da ne zaboravimo - svaki skener ima neki svoj softver i nacin snimanja dokumenta - ubistvo za kancelarijske radnike) pa onda problemi ako su slike prevelike ili ciljana kompanija ima neki strogo nasetovan spam filter... itd... itd... Fax je daleko udobniji ;-) [ Fuzz @ 29.05.2006. 12:02 ] @
Pa udobniji je dok ne pocne ono "dajte mi signal za faks", "da li ste poslali, mi nismo nista dobili", "molim vas ponovo signal", "stigla je samo jedna stranica"...
[ Davor Vlajkovic @ 29.05.2006. 17:27 ] @
Simpatičan tekst na ovu temu:
http://www.blacktable.com/leitch050803.htm Citat: The papers all went through, the little machine beeped and he gave me a "sheet of the confirmation." As I walked out the front door, disgruntled, grumbling, unconvinced, the guy waved to me. "Good luck!" he said. "I hope it went through this time!" :)) [ ton_majstor @ 29.05.2006. 19:37 ] @
Lično ga ne koristim, ali SVI moji poslovni poznanici uopšte ne mogu da rade bez faxa. I ponude, prepiska, previewi ugovora, cenovnici... sve to ima dozu OZBILJNOSTI preko faxa. Neki ljudi e-mail (opravdano?) smatraju nesigurnim, neozbiljnim i odrazom puke nužde, eventualno EXTENZIJOM komunikacije (loša iskustva sa virusima, nepotrebnim attachmentima, odurnim Outlook Express-om).
Povremeni problemi komunikacije dva faxa jesu ponekada prisutni, ali kapiram da na iole normalnim TT-centralama, faxovi rade besprekorno. Mahom greši ljudski sync-start... Pozdrav! [ su27killeryu @ 29.05.2006. 21:19 ] @
Heh kad smo kod ovoga imam Diamond Supra fax modem i kada primam faxove npr. iz Bosne ili Srbije dolazi strana za 10-15 sekundi a ovdje iz Podgorice po par minuta, nisam uhvatio na vrijeme cini mi se da se ispise nesto ECM MMR (guglao sam pa znam otprilike sta je).
[ sasa022 @ 29.05.2006. 23:29 ] @
Definitivno FAX se jos uvek cvrsto drzi
Kad smo vec kod ove teme - koji Win program preporucujete za prijem faxova ( sa FAX-a na PC ) [ a1200 @ 29.05.2006. 23:50 ] @
[ pctel @ 02.06.2006. 00:57 ] @
Citat: sasa022: koji Win program preporucujete za prijem faxova ( sa FAX-a na PC ) Ima vec u windows-u, samo ga treba dodati preko add/remove programs. Kad smo vec kod ove teme, cini li vam se da je email-ovima odzvonilo ili se jos ne daju? [ vladimirt @ 02.06.2006. 18:08 ] @
Kad se pojavio bioskop, mnogi su predviđali da će pozorište prestati da postoji. Kad se pojavila TV, predviđano je izumiranje i bioskopa i radia. A postoje i dalje.
Zaboravlja se da novi medijum obično nije zamena za stari i da vrlo često mogu dobro da se dopunjuju (što nije slučaj kod tehnologije -- CD umesto LP, npr.). Mislim da će e-mail opstati. Naravno, neće biti korišćen u tolikom obimu kao danas. [Ovu poruku je menjao vladimirt dana 02.06.2006. u 19:20 GMT+1] [ Dragi Tata @ 02.06.2006. 18:36 ] @
Kamo puste sreće da im je odzvonilo. Neverovatno je koliko kancelarijskog sveta ne ume da koristi skener. Faks je totalno glupa, nepouzdana i neudobna naprava koja uz to i redukuje kvalitet poslanog dokumenta. Dabogda se svi faksovi sveta pokvarili.
[ tdjokic @ 02.06.2006. 19:57 ] @
Hajt'jos par reci, pa necu vise, majke mi Meni se ipak cini da je Ivan Dimkovic rekao sustinu:
Citat: A tu je i dodatna "sigurnost" jer fax ima caller-id koji moze da se koristi kao identifikacija posiljaoca. Faks ce otici u penziju kada digitalni potpis bude postao medjunarodno priznata stvar Recimo, nekakav tender. Ti posaljes faksom prijavu, 6 sati pre isteka roka. Imas dokaz da je faks otisao, oni tamo imaju papir, sa tvojim podacima, da si se zaista prijavio, eventualno te i obaveste povratno telefonom itd. i sve OK. A kad posaljes mejl - on ode tamo pa drema negde dok se "ovlasceno lice" ne smiluje da proveri mejlove itd. Ono jeste da ima i onih automatskih odgovora ali je to ipak za sada fluidno. Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|