[ Vostoki @ 05.07.2006. 18:36 ] @
http://www.index.hr/clanak.aspx?id=321297

koji ljubomorni ljudi, a mogu da ma ga...

Samo napred !
[ sasa022 @ 05.07.2006. 20:19 ] @
Nazalost nije jedini...

Juce je pocelo sudjenje Stefanu Kariću....

Takvi nisu nego za metak pa u celo
[ ventura @ 05.07.2006. 20:41 ] @
Voziti se u takvom autu 320kmh je sigurnije nego voziti 160kmh u nekoj šklopociji od golfa 2 ili tako nečega...

Ta auta su napravljena tako da pri brzinama većim od 200kmh oni se dodatno lepe za zemlju povećavajući stabilnost auta, plus ogromne disk kočnice taj auto zaustave sa 320 kmh na 60 kmh, sigurno brže nego što golf II može sa 160kmh da se zaustavi na 60 kmh... Novinari kao i svugde, od buve prave magarca, i u svemu traže eksluzivne skandale, i pokušavaju da naprave neku priču....

[ zaraza @ 05.07.2006. 20:46 ] @
da, na trkackoj stazi...
dok on stigne na autoputu da reaguje pri toj brzini, ode voz u kukuruz....
[ sasa022 @ 05.07.2006. 20:51 ] @
@ventura

Takva voznja je opasna za ostale ucesnike u saobracaju...
Nikome ne zavidim ako ima takav auto,ali moze na mnogo bolji i bezbedniji nacin da se pokaze
sta taj automobil moze.
Ljudi koji imaju takve automobile su sigurno u stanju da plate i organizuju neki auto sou,trku ili slicno.
[ bojan_bozovic @ 05.07.2006. 20:56 ] @
@ventura

Ma svakako nego sta... Pri toj brzini, automobili kao da ti dolaze iz suprotnog smera... Opet, ako do udesa dodje, to ce biti najverovatnije ljudski faktor.
[ Lalemajstormoler @ 05.07.2006. 20:59 ] @
Ne znam za tu brzinu od 320 kmh,ali sam samo jednom vozio auto 195 kmh autoputem Nis-Beograd,i nikad vise ukenjao sam se od straha,auto je bio solidan BMW.
[ Nabukodonosor @ 05.07.2006. 21:01 ] @
@ventura
Ja koliko znam postoji ogranicenje brzine, cak i na autoputu, tako da niko od komarca ne pravi magarca. Tog majmuna bi trebalo u zatvor a ne da se mnogo nesto naglaba o njemu i stabilnosti njegovog auta.
[ Ivan Dimkovic @ 05.07.2006. 21:39 ] @
Citat:

Ja koliko znam postoji ogranicenje brzine, cak i na autoputu

Ima i zemalja gde nema ogranicenja na autoputu ;-) Doduse, Hrvatska svakako nije jedna od njih ;-)

Ova prica me podseti na USA - u USA nema ludila tipa "autobahn-a" gde moze da se vozi onoliko koliko kola mogu da postignu, pa se svi Ameri sa brzim kolima dovijaju i blago prkose zakonu tako sto na vrlo kratkim relacijama voze vise od 90 mph (njihova murija nije bas za zezanje) - jedan moj poznanik iz LA ima bas taj problem sa svojim AMG-om i uvek ga zezam koji ce mu djavo takva kola kad ne moze ni da ih vozi ko covek - na sta on uvek objasnjava da su odlicna za preticanje :)

Uzgred i na autobahnu postoji "preporucena brzina" od 130 kmh (Richtgeschwindigkeit) iznad koje necete dobiti lovu od osiguranja ako slupate kola (i ostanete zivi pritom ;-) a ako napravite jos neko s*anje neka vam je bog u pomoci ;-)

Uzgred - ako iz bilo kog razloga auto od 320 kmh izgubi kontrolu i udari u nesto, isporuka kuci ide u delovima - mada to mu dodje kao feature ;-)
[ ventura @ 05.07.2006. 21:44 ] @
@Nabukodonosor :
Super što se ide u zatvor, sledeći put kad bude vozio 320kmh gde je ograničenje 130kmh, neka ga saobraćajna policija privede, i nek mu sudija dosudi kaznu... Do tad je sve to razglabanje na prazno...

@zaraza:
hehehe... Tvoja priča me je podsetila na jednog matorca... Nedavno mene smara neki penzos tu u kraju, radilo se o BMW M6, zagleda on auto vamo tamo, i sad kao glavno pitanje "Jeli, a koliko ovo može da razvije, jel može 300?", ja reko može... I on na to "Ma da, ali to ne može da se vozi po našim putevima toliko!" ali to je izjavio onako dubokoumno... Ja ga pitam zašto ne može, a on na to "i tako voziš tristo, i šta ćeš ako ti izleti ZEC! Ili SRNA!"

@bobicbranislav2000:
Solidan BMW (a i pitanje je šta je solidan BMW, predpostavljam nešto tipa 10-tak godina staro) nije isto što i nov Brabusov Mercedes od 160,000 evra... Moj usrani Golf 5 koji je dizelaš ide 220kmh, i ja ga vozim 180-190kmh na autoputu i to mu je sasvim normalna brzina...
[ bojan_bozovic @ 05.07.2006. 21:55 ] @
@ventura

Da ali 190 kad drugi voze 160 je 30Kmh razlike. To zato sto Hrvatska nema pravi autoput (bas kao ni mi) gde imas cetiri trake i zadnju, prakticno, za preko 250km/h. ovde, na nasim "autoputevima" imas dve trake, pri cemu se vozi sve od kamiona 80km/h pa navise.

EDIT:

@vostoki

Ljubomora? ne bih rekao, zasto se ne okomise na vlaskike RR kojih po Hrvatskoj ima, svakako?

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 05.07.2006. u 23:09 GMT+1]
[ zaraza @ 05.07.2006. 22:08 ] @
dobro aj sad srna...
al 300kmh je 80m/s sto je na obicnom autoputu previse...
staze imaju kontrolisane uslove, i tesko da ce da se desi da izleti srna ili zec (mada sam ovo poslednje video), ali cak i ako se to desi, auto ima gde da izleti...
[ ventura @ 05.07.2006. 22:21 ] @
@zaraza:

Za ovih 5-6 godina koliko imam vozačku prešao sam oko 200,000 km, više od polovine autoput, nisam napravio ni ogrebotinu na autu a kamoli nešto ozbiljnije, i osim par vrabaca koje sam nalepio na gril hladnjaka, ništa veće od toga mi nije izletelo na put...

Opasnost na autoputu nisu te hipotetičke situacije, srna, zec, pešak vamo tamo... Prava opasnost su drugi vozači, velika većina vozači juga i sličnih krševa koji pre svega nemaju kulturu vožnje, a kao drugo retrovizore su samo videli u časopisu o automobilima, pa se shodno tome i ponašaju na autoputu...

Ako zanemarimo te kretene koji sigurno više ugrožavaju živote drugih nego ovaj mekomudi hvalisavac što je nagazio jednom 320 kmh (a i za to, pa svi bi mi nagazili toliko da imamo takav auto, to je činjenično stanje), naši putevi su relativno bezbedni (Kad kažem naši mislim na Srbiju, Makedoniju, Bosnu, Hrvatsku i Sloveniju), i većina ljudi ima tu osnovnu vozačku kulturu da prati šta se dešava iza i oko njega, da ne izleće kao kamikaza u levu traku bez da pogleda jer su u njegovoj kolotrazi, da ne pretiče pre nego što proveri da li neko isto pretiče itd...

U članku piše isto tako da je klinac vozo 320kmh i prešao 195 kilometara za 28 minuta, što znači da je vozio prosečnom brzinom od 415kmh, što je nemoguće i znači da mali naduvava priču... Verovatno jeste nagazio 320kmh i držao tu brzinu par sekundi, na ravnom i praznom delu puta... Uslikao telefonom i hvalio se nekoj tamo novinarki.. big deal... ima u Hrvatskoj i bržih i skupljih auta, jedina je razlika što se ti ne hvale time..
[ mkdsl @ 05.07.2006. 22:34 ] @
@ ventura

Citat:
Voziti se u takvom autu 320kmh je sigurnije nego voziti 160kmh u nekoj šklopociji od golfa 2 ili tako nečega...

Kome sigurnije? Njemu verujem da je sigurnije, ali prosto me zabole kako je njemu, brine me kako je mom ili tvom detetu koje na balkanskom autoputu obilazi u brzoj traci šleper pri brzini od ~120km/h. I da ga ne zaustavi murija? Ejjjjj, pri brzini od 320km/h u normalnim zemljama se angažuje helikopter i ne postoji nikakvo opravdanje što on nema gde da vozi svoj Brabus... Neka ga turira kući ispred garaže ili nek poštuje propise kao i ostali. Ili neka bude kažnjen kao i ostali (u skladu sa zakonom).
[ bojan_bozovic @ 05.07.2006. 22:40 ] @
U kojoj normalnoj zemlji? U normalnoj zemlji si imao pravi autoput jos pre cedrdeset godina, i vozilo se trista na sat. (pimer Nemacke) Ovo sto mi imamo je krs a ne autoput, i kvalitet puta je nikakav.

BTW sad pogledah taj Brabus, ima boljega od brabusa, Porsche Carrera GT, FerrarI Enzo, Lamborghini Murcielago, i jace i brze, a poneki od tih je i u Hrvatskoj.

EDIT: Jbg, nije fiat nego ferrari ;-)
[ broker @ 05.07.2006. 22:40 ] @
Citat:
ventura:
Opasnost na autoputu nisu te hipotetičke situacije, srna, zec, pešak vamo tamo... Prava opasnost su drugi vozači, velika većina vozači juga i sličnih krševa koji pre svega nemaju kulturu vožnje, a kao drugo retrovizore su samo videli u časopisu o automobilima, pa se shodno tome i ponašaju na autoputu...

Ne znam kuda ti vozis auto, ali ja na putu barabe vidjam iskljucivo u besnim autima i po pravilu imaju BG ili PG table.
[ Vole Domu @ 05.07.2006. 22:51 ] @
Ajde da se ne lazemo.. prvo taj podatak o prosecnoj brzini od 400 pokazuje da lik ocigledno voli da preteruje... Dalje 320 na nasem(njihovom) autoputu je NEMOGUCE... secam se neke emisije na discovery-ju kad su testirali neki aston martin kao da li moze da ravije trista.. i nisu mogli da razviju jer nisu imali dovoljno veliku pistu... a i prica da ti ides 320 i slikas mobilinim je nerealna, blago receno... tip je kenjara i to teska....

[btw] i moj burazer ga je isto gario 570 na seoskom putu u maloj mostanici, usput i preticao kamionce i eto ja sam to slikao... auto je graviran na 220 ali smo isli mnogo brze jer nas je mali zika gurao... nego ne moze kazaljka toliko da skrene...

i na kraju sto nisu postavili tu sliku table a ne slicicu gde se on smeska... kladim se da je ita slika mutna i da se ni ne vidi kolko ide nego eto novinarim se svidela pricica

[ hecky @ 05.07.2006. 22:53 ] @
Da su nasi putevi bezbedni (sem mozda BG-ZG) za voznju 200km/h je pretervanje, a tvrdnja da Srbi imaju "kulturu voznje" je jos vece.

Svabe imaju kulturu voznje, Englezi donekle, a mi Srbi imamo, kako moj kolega kaze "kreativni stil" (aka samo-budala-vozi-po-propisu-style).

Ali, za utehu mislim da smo daleko bolji od Bugara (Ruta NS > Nesebar, 1000km, 5 bliskih susreta sa kamikazama, koji su vozili 100+km/h, english-style... tj. levom trakom).

Jedina pozitivna strana nasih puteva je saobracajna policija: gde jos ima da je kazna za 180kmh (brzinomer je pokazivao 200 pa sam se malo razocarao hehe), 10 eur :))).

Mozda bi trebalo da reklamiramo street racing turizam, kao nacionalnu privredu ;).
[ ventura @ 05.07.2006. 22:57 ] @
Citat:
hecky
Ali, za utehu mislim da smo daleko bolji od Bugara (Ruta NS > Nesebar, 1000km, 5 bliskih susreta sa kamikazama, koji su vozili 100+km/h, english-style... tj. levom trakom).

Eto.. Vozio si po Bugarskoj, da si vozio još po Rumuniji video bi da je naša kultura vožnje na veoma zavidnom nivou u odnosu na njih...

Meni lično ide na onu stvar kada vidim na putu auto bez ijednog retrovizora.. Pa ja bi to sankcionisao i kažnjavao isto kao da auto nema kočnice... pa ne može neko bezbedno da vozi, i da ne ugožava nikoga, a da nema nikakvu predstavu šta se dešava iza njega... Nego svi oni voze u fazonu, kad hoće da pretiču, malo krenu u levo, pa onda sačekaju par sekundi, ako niko ne prozuji ili ne krene da trubi, onda je ok, nastavljaju da pretiču...
[ Vostoki @ 05.07.2006. 23:00 ] @
Hah, ko je gledao film "Taksi" ima scena kada policajac kaze Naseriju, ali vi izazivate nesrece, a onda Sami kaze, ne ja, vec onakvi :----> i pokaze na spaceka koji se pritom zakuca u hidrofor i jos izazove sudar !

U Beogradu je svojevremeno bio neki ludak koji je divljao po gradu, cak je najavljivao policiji kuda ce proci. To je trajalo par meseci. Ali davno, osamdesetih valda. Na kraju je ukrao auto Bregovicu valda, ma ne znam...

[ mkdsl @ 05.07.2006. 23:10 ] @
Citat:
ventura: Meni lično ide na onu stvar kada vidim na putu auto bez ijednog retrovizora.. Pa ja bi to sankcionisao i kažnjavao isto kao da auto nema kočnice... pa ne može neko bezbedno da vozi, i da ne ugožava nikoga, a da nema nikakvu predstavu šta se dešava iza njega... Nego svi oni voze u fazonu, kad hoće da pretiču, malo krenu u levo, pa onda sačekaju par sekundi, ako niko ne prozuji ili ne krene da trubi, onda je ok, nastavljaju da pretiču...

A neko ko vozi 320 ima predstavu šta je ispred njega? Mislimmmmmm daaaaaaaaaaajjjjjjjjjjjjj...
[ hecky @ 05.07.2006. 23:15 ] @
Vozis 200 i:

- trebas zakociti, a ono zemlja na putu (ispala is slepera, opet normalno; ja sam sa 130 naleteo na balvan 1m x 0.1 x 0.1 koji je ispao sa slepera, pa ti vidi)
- upadne tocak u zljeb prilikom obilazenja
- neki idiot odluci napraviti U turn (licno sam video kola sa konjem (pravim, sa 4 noge i repom) kako prave U turn na NS-BG autoputu)
- ljudi ne gledaju stalno u retrovizor, kad vozac pogleda jednom ocekuje da narednih 10 sekundi niko nece naici i pocinje da obilazi... i tu ti naleces sa 200 i ... kaboom

...

A taj lik iz Cro verujem da je zeljan paznje i da je dao nekom 50 eur da mu napravi sliku u Photoshopu :).
[ SmilieBG @ 05.07.2006. 23:55 ] @
Da je neko mudo, lepo bi otisao u Nirburgring, pa se zezao :)
ceo dan - 135 evra... valjda mu je ostalo toliko sitnisa od tolikih kola :)

Poz,
Sale

PS. 220 kmh je opasna brzina, sve preko toga je kocka sa zivotom...
[ milke @ 06.07.2006. 00:33 ] @
Citat:
Vostoki: U Beogradu je svojevremeno bio neki ludak koji je divljao po gradu, cak je najavljivao policiji kuda ce proci. To je trajalo par meseci. Ali davno, osamdesetih valda. Na kraju je ukrao auto Bregovicu valda, ma ne znam...

Čuveni "Fantom", beli Porše 911, bilo neke 1981. ...
[ Darko Prelic @ 06.07.2006. 02:46 ] @
Treba da se prihvati univerzalni zakon prema kojem bi svaki vlasnik ferarija bio slobodan da vozi kako god želi, tj. 350kmh ako mu se hoće..

Žašto? Zato što ima ferarija, kraj priče.

Biću začetnik peticije, makar za ovaj naš delić sveta.
[ _djevojka_ @ 06.07.2006. 03:31 ] @
Nek' on juri, samo da ne ugrozava druge oko sebe. :)

U dijelovima Sjeverne Teritorije (Northern Territory) u Australiji, ne postoje ogranicenja za brzinu, i do sada je dosta kompanija dovlacilo svoje ljubimce da ih testiraju. Ne vidim koje je to uzivanje da tamo drnda po losim putevima, kada ovdje moze da ide u pravoj liniji stotinama kilometara. S' tim da je pustinja i da nema ko da ga vidi. :)
[ su27killeryu @ 06.07.2006. 09:42 ] @
Kakvi ste vi likovi pola vas nije vozilo preko 200 a pricate da je nemoguce ici preko 300 na nasim putevima, podsjeca me na klince koji pricaju neke gluposti o sexu :)
[ mkdsl @ 06.07.2006. 10:28 ] @
E nek' si nam rekao, djetiću... Eto, ona kampanja u CG posle pogibije Sky-a i uvodjenje rigoroznih kazni za prekoračenje brzine - baš su urodili plodom... No aj ti oplevi 200 na sat po vašim putevima pa javi... Ako nadješ bar 100 metara pravog puta...
[ Ivan Dimkovic @ 06.07.2006. 10:41 ] @
Citat:

Ne vidim koje je to uzivanje da tamo drnda po losim putevima, kada ovdje moze da ide u pravoj liniji stotinama kilometara. S' tim da je pustinja i da nema ko da ga vidi.

Razlog kupovine skupih kola dobrog dela ljudi - oni koji ne spadaju u tu kategoriju obicno nisu aktivni po novinama i ne slikaju se sa kilometrazom ;-)
[ Milos niks @ 06.07.2006. 10:46 ] @
nigde u EU nisu dozvoljene brizine vece od 140 km na sat a ipak novija kola sva idu i voze se preko 140 km/h ,
zar onda ne bi bilo logicno prilikom registracije elektronski ogranciti brzinu na 140km/h ?

Inace moje licno misljenje, coveka koji vozi karavan i ide preko 180km/h treba u ludnicu strpati a auto pod presu
[ mkdsl @ 06.07.2006. 11:00 ] @
Što, karavani nisu sigurni? Evo ja vozim jednog, ne shvatam zašto tako misliš...
[ Lalemajstormoler @ 06.07.2006. 11:21 ] @
Citat:
mkdsl: Što, karavani nisu sigurni? Evo ja vozim jednog, ne shvatam zašto tako misliš...
Pa ne verujem ni ja da ga vozis preko 190 kmh,jel su karavani zaista opasni i nestabilni pri tim brzinama,vozio sam jednog Mercedesa karavana 170 kmh sav se lelujao po putu,mozda i zbog vetra ne znam.
[ Milos niks @ 06.07.2006. 12:02 ] @
Citat:
mkdsl: Što, karavani nisu sigurni? Evo ja vozim jednog, ne shvatam zašto tako misliš...

Nisu sigurni pri vecim brzinama , isto kao i dostavna vozila ... pri tom mislim na karavane koji se ovde voze a to su uglavnonom neki pasasat-i
b2 , b-3 itd. .Naravno da je audi q7 stabilniji od yuga pri vecim brzinama ali pricamo o prosecnim vozilima u srbiji ....

Mene jeza uhvati kada vidim neki passat osamdeset i neko godiste kako ide 180km/h ... sav se leluja po putu a sumanuti vozaci samo po gasu..
sto je najgore tih likova ima jako puno .

Isto vazi i za zastave koje idu 140kmh , dostavna manijacka vozila , drumske krstarice :) ,
autobuse nis expresa :) , cigane sa self-made vozilima , konje , kombajne , traktore , pandure i vozila u pratnji , vozace na cg table .

Neko je rekao da u su najgori bg i pg vozaci .. slazem se ali bg ima 4 mil stanovnika i nalazi se u srbiji a cg .. 500.000 , prosecno
mnogo vise divljaju . (pogotovo novo nastali srpski vozaci u sa CG tablama u srbiji )
[ Ivan Dimkovic @ 06.07.2006. 12:08 ] @
Citat:
Milos niks
nigde u EU nisu dozvoljene brizine vece od 140 km na sat a ipak novija kola sva idu i voze se preko 140 km/h ,
zar onda ne bi bilo logicno prilikom registracije elektronski ogranciti brzinu na 140km/h ?

Ovo bas nije tacno - recimo da u EU zemlji sa najvecim brojem gradjana ovo ne stoji ;-) U Nemackoj generalno na auto putevima van gradskih zona nema ogranicenja brzine - osim u losim vremenskim uslovima ili u slucaju nekih radova i sl... (kada vidite znak 130 u krugu cija je kruznica zuta - to znaci da je 130 preporucena maksimalna brzina, ali ne maksimalna dozvoljena - sto bi bilo prikazano crvenom kruznicom kao u vecini drugih zemalja)

Naravno, ako se vozi iznad preporucene brzine postoje neke posledice kao sto sam vec rekao - u slucaju udesa skoro pa nemate sansu da dobijete pare od osiguranja, a takodje i ako ste napravili jos stete nad tudjim zivotima i imovinom, imate ozbiljan problem :-)

Inace sa vecinom uobicajenih automobila (srednja klasa) po Nemackoj se ne vozi iznad 160-180 na auto putevima, jer preko obicno potrosnja benzina skace u nebo, a benzin nije bas jeftin resurs ovih dana ;-) Naravno, ko vozi kola od 100K+ evra obicno nema tu brigu, pa se moze videti svasta u prvoj traci (tipa vozis 160 a pored tebe proleti neki Ferrari - pitaj boga koliko ide)
[ cozmo_im @ 06.07.2006. 13:16 ] @
Ja sam vozio 5 godina star BMW M5 (presao je bio oko 80.000km tada), odrzavan auto, Nemacki naravno (ujak mi je posedovao taj auto).

Probao sam ga na auto-putu BG-ZAG od aerodroma prema centru. Brzina od oko 210km/h je bila brizna s kojom sam smeo maximalno da vozim par sekundi na toj deonici. Sve preko 160-170km/je bilo jako, jako nebezbedno (iako je auto bio u savrsenom stanju i 210km/h prosto nije ni osecao). Prvo - prelazi se velika distanca za jednu sekundu. Dok odreagujes ako neko izleti u makazice ili neko naglo zakoci, nema sanse da iskontrolises bilo kakav auto. Od reakcije pa do kocenja uvek prodje barem jedna sekunda, a to je 50-60m/s, pa onda zaustavni put sa te brzine, kolotrazi na putevima, rupe... Da ne pricam o tome da nekim manevrom pri toj brzini pokusasas nesto da izbegnes. NEMA SANSE. Pogledajte malo emisiju Fifth Gear, ljudi testiraju sve moguce uslove voznje, i tesitrali su razne sudare pri brzinama od 120-140KM/h - cak i najbezbedniji automobili (sa 5* na crash testovima) se pri tim brzinama lome kao cackalice i pravi se takav karambol. Ne daj boze da pukne guma ili da naglo cimnete volan da izbegnete nesto - dovoljno mi je bilo sto sam video kako to izgleda u tim emisijama.

Video sam nekoliko puta kako ljudi slecu sa novosadskog puta ili skoro da izgube kontrolu NA PRAZNOM PUTU. Recimo ja vozim 140KM/h (nikad preko te brzine) i pretekne me neki manijak u BMW-u, koji mozda ide i svih 170-180kmh. Naleti u toku preticanja na kolotraz i osisao je travu SA SUPROTNE STRANE i zamalo izleteo! To se desavalo nekoliko puta (najnoviji tipovi Audija, BMW-a... ljudi besne i nekontrolisu se, a ne znaju kako da voze tom brzinom).

Nije stvar, svaki dobar auto moze da ide super brzo, problem je prvo reakcija vozaca (cak i ako on nije kriv), stanje kolovoza, nepredvidive okolnosti (neko vam izleti iz suprotne trake, zanosenje slepera, uletanje u makazice, izletanje sa sporednih puteva...). Onda pri velikim brzinama jednostavno nema pomoci. Bas je juce ili prekjuce bila emisija (5. brzina) o tome.

Pa, sad ako ne postujete svoj i tudji zivot - vi vozite brzo.
[ Milos niks @ 06.07.2006. 14:06 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ovo bas nije tacno

Upravo tako "jedino" i to bas jedino u nemackoj na autoputevima i na autoputevima van naseljenog mesta nema ogranicenja brzine ali se sve preko 130km/h smatra za
neobazrivu voznju i po defaultu si kriv za sve sto se desi a ti ucestvujes u tome:)

evo tablice dozvoljenih brzina ...

http://www.answers.com/topic/speed-limit
[ sasa022 @ 06.07.2006. 15:08 ] @
Spomenuli ste FANTOMA

Pre par minuta sam na STB "naleteo" na emisiju mobilAuto i bio je prilog o snimanju filma o "FANTOM"-u.
( momku koji je 79-te u Porseu 911 jurcao po Beogradu )
Film bi trebao da bude gotov u decembru.
[ srdjee @ 06.07.2006. 17:11 ] @
Ehh,
ta Nemacka

[ mrkidivx @ 06.07.2006. 20:22 ] @
Sve u svemu svi ti "frajeri" što voze "besna" kola nenormalnim brzinama su u suštini iskompleksirani tipovi koji time prikrivaju neke svoje mane.

Ako već hoće da pokažu da imaju muda pravac trkačke staze u suprotnom sam za to da im se trajno oduzmu dozvole.

Paćenici...

Citat:
Treba da se prihvati univerzalni zakon prema kojem bi svaki vlasnik ferarija bio slobodan da vozi kako god želi, tj. 350kmh ako mu se hoće..

Žašto? Zato što ima ferarija, kraj priče.

Vrlo duhovito...
[ ventura @ 06.07.2006. 20:29 ] @
Baš bih voleo da Vas - gurue samokontrole, vidim za volanom auta od 500 konja, i ubeđen sam da vi nikada ne bi ste stisnuli gas do daske na otvorenom putu, jer bože moj, to je protiv propisa...

[ mrkidivx @ 06.07.2006. 20:41 ] @
Prvo ja lično nikada ne bih uzeo auto od 500 konja čak i kada bi imao love kao bil gejts jer je to ništa drugo no poziranje i lečenje kompleksa.

Drugo ne upravlja auto čovekom već čovek autom!
[ reject @ 06.07.2006. 20:43 ] @
Slazem se sa svime sto kaze mrkidivx, ali ipak...
Citat:
ventura: ubeđen sam da vi nikada ne bi ste stisnuli gas do daske na otvorenom putu, jer bože moj, to je protiv propisa...

Mislim da bi to bilo prvo sto bih uradio. :)

Mejdutim, to nije tema ove teme. Koliko ja kontam, ako se ovakve stvari mecu po
novinama, bice ljudi koji ce hteti da obore ovaj "rekord", a onda ce poginuti. Nazalost
ce u procesu mozda pobiti neke neduzne ljude.
[ EviLxxx @ 06.07.2006. 21:16 ] @
Citat:
Inace moje licno misljenje, coveka koji vozi karavan i ide preko 180km/h treba u ludnicu strpati a auto pod presu

Naprotiv, karavani su zbog svoje aerodinamike stabilniji i bolje prianjaju na podlogu od "obichnih" automobila!
[ ton_majstor @ 06.07.2006. 21:24 ] @
Moj drug je nestao 2001. godine na autoputu NS-BG, vraćajući se sa nekog službenog puta. Pošto se nije javljao, počnu da ga traže i sasvim slučajno, skoro dva dana kasnije ga nađu u nekim kukuruzima 50 metara od autoputa.

Naravno, mrtvog.

Na putu je postojao mali trag kočenja, desetak metara dug... nikakav drugi trag. Našli su i jedan točak daleko od udesa.

On je znao da vozi. Imao je tada nov Peugeot 406. Ne znam je li bio umoran...

Ostavio je ženu i decu iza...

Pozdrav!
[ Vostoki @ 06.07.2006. 21:39 ] @
meni ovaj Zovko ne deluje kao neki kompleksas. Uopste mislim da su kompleksi nekako manje pojavni kod boigatih ljudi. Pravo kazu Jevreji: Siromastvo nije sramota, ali nije ni cast !
[ Nabukodonosor @ 06.07.2006. 23:00 ] @
Citat:
pogotovo novo nastali srpski vozaci u sa CG tablama u srbiji

Slazem se 1000%. Jedna od najgorih stvari koja je skoro zadesila Srbiju. Cast MALOM procentu izuzetaka, ali to su ljudi koji do skoro nisu nikada seli u auto a sada su na brzinu i za male pare dosli do (za nase uslove) MALO boljih automobila i eto ima sada prilike da pokazu kolike su oni face. Jedva cekam da im pooduzimaju sva ta kola.
[ Nabukodonosor @ 06.07.2006. 23:05 ] @
Citat:
Probao sam ga na auto-putu BG-ZAG od aerodroma prema centru. Brzina od oko 210km/h je bila brizna s kojom sam smeo maximalno da vozim par sekundi na toj deonici. Sve preko 160-170km/je bilo jako, jako nebezbedno (iako je auto bio u savrsenom stanju i 210km/h prosto nije ni osecao). Prvo - prelazi se velika distanca za jednu sekundu. Dok odreagujes ako neko izleti u makazice ili neko naglo zakoci, nema sanse da iskontrolises bilo kakav auto. Od reakcije pa do kocenja uvek prodje barem jedna sekunda, a to je 50-60m/s, pa onda zaustavni put sa te brzine, kolotrazi na putevima, rupe... Da ne pricam o tome da nekim manevrom pri toj brzini pokusasas nesto da izbegnes. NEMA SANSE. Pogledajte malo emisiju Fifth Gear, ljudi testiraju sve moguce uslove voznje, i tesitrali su razne sudare pri brzinama od 120-140KM/h - cak i najbezbedniji automobili (sa 5* na crash testovima) se pri tim brzinama lome kao cackalice i pravi se takav karambol. Ne daj boze da pukne guma ili da naglo cimnete volan da izbegnete nesto - dovoljno mi je bilo sto sam video kako to izgleda u tim emisijama.

Video sam nekoliko puta kako ljudi slecu sa novosadskog puta ili skoro da izgube kontrolu NA PRAZNOM PUTU. Recimo ja vozim 140KM/h (nikad preko te brzine) i pretekne me neki manijak u BMW-u, koji mozda ide i svih 170-180kmh. Naleti u toku preticanja na kolotraz i osisao je travu SA SUPROTNE STRANE i zamalo izleteo! To se desavalo nekoliko puta (najnoviji tipovi Audija, BMW-a... ljudi besne i nekontrolisu se, a ne znaju kako da voze tom brzinom).

Nije stvar, svaki dobar auto moze da ide super brzo, problem je prvo reakcija vozaca (cak i ako on nije kriv), stanje kolovoza, nepredvidive okolnosti (neko vam izleti iz suprotne trake, zanosenje slepera, uletanje u makazice, izletanje sa sporednih puteva...). Onda pri velikim brzinama jednostavno nema pomoci. Bas je juce ili prekjuce bila emisija (5. brzina) o tome.

Pa, sad ako ne postujete svoj i tudji zivot - vi vozite brzo.

Najpametniji post u celoj ovoj sumi pametovanja.
[ Milos niks @ 06.07.2006. 23:13 ] @
Citat:
EviLxxx: Naprotiv, karavani su zbog svoje aerodinamike stabilniji i bolje prianjaju na podlogu od "obichnih" automobila!

:) Covece ... pa jesi li..... ustvari da eto formula 1 , reli trke , kruzne trke , indy car svi voze karavane :) good one , pogotovo karavane sa zadnjom vucom
iz 80 i neke godine oni su vrhunac aerodinamike onako kockasti , eto ferari sada pravi karavane , jer su dosli do istog zakljucka kao i ti .

Citat:
Nabukodonosor: Slazem se 1000%. Jedna od najgorih stvari koja je skoro zadesila Srbiju. Cast MALOM procentu izuzetaka, ali to su ljudi koji do skoro nisu nikada seli u auto a sada su na brzinu i za male pare dosli do (za nase uslove) MALO boljih automobila i eto ima sada prilike da pokazu kolike su oni face. Jedva cekam da im pooduzimaju sva ta kola.

Dodatak : Ima jako mnogo njih koji i prave namerno prekrsaje , crvena svetla , u-turn u punoj liniji i slicno .. verovatno , mangupi voze kola koja ne bi trebalo da voze
jer su prekrsili zakon, zajebali drzavu, one koji su kupili euro 3, i sve ostale jer su jeftinije prosli.. pa sada ako se za to ne odnose zakoni na njih zasto bi onda postovali i druge zakone ...
[ Nabukodonosor @ 06.07.2006. 23:18 ] @
Vidim sad da se skupljaju po Srbiji potpisi da se legalizuje ovaj kriminal (mislim na CG table). Ako se to desi onda je ova drzava stvarno otisla u qurac. Ako to puste organizovacu peticiju da se legalizuje prostitucija i teske droge. Kad vec drzava popusta pod pritiskom kriminalaca.
[ Wega @ 06.07.2006. 23:24 ] @
Citat:
:) Covece ... pa jesi li..... ustvari da eto formula 1 , reli trke , kruzne trke , indy car svi voze karavane :) good one , pogotovo karavane sa zadnjom vucom
iz 80 i neke godine oni su vrhunac aerodinamike onako kockasti , eto ferari sada pravi karavane , jer su dosli do istog zakljucka kao i ti .

najpre se raspitaj malo o rasporedu tezine, polozaju motora, polozaju vozaca i sl. pa da nastavimo sa tom pricom.

karavan je tezi i samim time masa vozila je pravilnije rasporedjena.
[ sasa022 @ 07.07.2006. 00:02 ] @
Citat:
Bas bih voleo da Vas - gurue samokontrole, vidim za volanom auta od 500 konja, i ubeden sam da vi nikada ne bi ste stisnuli gas do daske na otvorenom putu, jer boze moj, to je protiv propisa...

@ventura
Veoma dobro zapazanje.... Ali jedno je probati jednom-dvaput,a drugo je to raditi stalno.
Tu moramo povuci granicu...
OK je tako jak auto voziti "malo" brze,ali da ta voznja nije divljanje i ugrozavanje drugih ucesnika
u saobracaju.
Citat:
Uopste mislim da su kompleksi nekako manje pojavni kod boigatih ljudi.

@Vostoki
Mislim da gresis - Oni jednostavno moraju biti NAJ i cesto ne biraju sredstva da to i budu.U svemu tome
cesto prilicno preteruju.Izmedju ostalog u to preterivanje spada i suludo jurcanje jakim automobilima
uz krsenje svih pravila jer ONI jednostavno MORAJU da imaju prednost.
[ Milos niks @ 07.07.2006. 00:11 ] @
Citat:
Wega: najpre se raspitaj malo o rasporedu tezine, polozaju motora, polozaju vozaca i sl. pa da nastavimo sa tom pricom.

karavan je tezi i samim time masa vozila je pravilnije rasporedjena.

autobuse je tezi i samim tim je masa vozila bolje rasporedjena :) ovaj o aero dinamici ,
ti o tezini a i jedan i drugi nikakve ozbiljne cinjenice ja sam svoje izlozio i ovo ubedjivanje je smesno
, da zanemerimo to sto imam i jednog karavana ( novijeg ) i jednu limuzinu i oba dva vozim redovno .

A posto si mi predlozio da se raspitam oko vozila , evo ovako imam dva pa cu ti reci iz prve ruke ....
golf 3 19.d i golf 3 1.9d karavan = identicni osim sto je karavan nestabilniji , ima vece rastojanje izmedju osovina
, teze "zadnjicu" u krivinama , nepregledniji , tezi za parkiranje :) , vozac je na istom mestu , motor isto .. pa eto

Da li sam napisao nesto sto nije istina i hoces li da kazes da nije tako ?

[Ovu poruku je menjao Milos niks dana 07.07.2006. u 01:21 GMT+1]
[ Zeleni zub @ 07.07.2006. 00:18 ] @
Oko prvog maja ove godine sam bio na nekom putu u Rasku svojom Samarom 1300.
Slikao sam i evo detalja kako ona ide 180 km/h !!!

Naravno da je rec o sali i da sam to izmontirao u Photoshopu (nikakva mudrost, kazaljku rotirao za ~180 stepeni od stvarne brzine u tom trenutku), ali svi prijatelji kojima sam sliku poslao su posumnjali na otkacenu kazaljku u instrument tabli + krivine ispred mene itd...

[ StORM48 @ 07.07.2006. 02:53 ] @
@Ivan Dimković

Grešiš za ograničenje u Nemačkoj :)

Na autobanu POSTOJI ograničenje, ali je zakonski regulisano i iznosi 250km/h (zbog toga nigde ne stoji znak). Zato se sva nemačka vozila (ona namenjena prodaji u DE) blokiraju na 250km/h. U tom smislu, ne postoji brzinsko ograničenje, sve dok brzina ne pređe 250km/h, premda se retko dešava da neko nadrlja zbog toga. :)

Ovo je 100% tačna informacija :)

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 07.07.2006. u 04:12 GMT+1]
[ StORM48 @ 07.07.2006. 03:02 ] @
@Milos niks

Just for the record: Top modeli iz Audija, nose prefiks RS, i upravo su karavani (isključivo bili do pre par godina, ali su zaljubljenici tražili i sedane, jer ih više vole). Aerodinamika nije nešto što se pakuje u kutije. Ona se projektuje, od modela do modela i smatraj da je Audi RS stabilniji od najmanje 95% običnih automobila.

Audi se nikada nije igrao sa svojom reputacijom (ne da ja znam). :)

Ista priča i za Alpinom (ne onom koja "pravi muziku", već onom drugom, BMW-ovom). Sve Alpine predstavljaju najskuplje moguće BMW-ove, a ipak su karavani.

Pozdrav
[ EviLxxx @ 07.07.2006. 03:46 ] @
@ Milos
Kako mozhesh da poredish karavan, koji je "obichan" automobil sa nekim trkachkim?! Da stvar bude josh gora ti navodish autobuse, kamione...Daj, malo razmisli pre nego neshto odvalish. Lepo sam naveo da je karavan stabilniji od "obichnog" automobila, a ne od tamo nekog sportskog nabudzhenog ferarija. Drugo je to shto si ti napisao, tvoje subjektivno mishljenje, ali chinjenice govore sasvim drugu stvar, a to je da su karavani stabilniji od "obichnih" automobila! Lepo ti je chovek rekao da pogledash po netu, a ne da navodish svoja subjektivna zapazhanja.

@Zeleni Zub
fina slichica, k'o stvorena za ku*chenje
[ Gojko Vujovic @ 07.07.2006. 07:35 ] @
Citat:
StORM48:
Na autobanu POSTOJI ograničenje, ali je zakonski regulisano i iznosi 250km/h (zbog toga nigde ne stoji znak). Zato se sva nemačka vozila (ona namenjena prodaji u DE) blokiraju na 250km/h. U tom smislu, ne postoji brzinsko ograničenje, sve dok brzina ne pređe 250km/h, premda se retko dešava da neko nadrlja zbog toga. :)

Ovo je 100% tačna informacija :)

Many car manufacturers (including Mercedes, BMW, and Audi) electronically limit the speed of their cars to 250 km/h (155 mph) in a Gentlemen's Agreement, although this is not a legal requirement. Porsche vehicles, for instance, are known for not having this restriction, and many aftermarket car tuners offer to remove the limiter.

http://en.wikipedia.org/wiki/Speed_limit

...there is no speed limit on the Autobahn, except where marked ...
http://usembassy.state.gov/ger...rvices/driving_in_germany.html
[ Wega @ 07.07.2006. 08:29 ] @
Citat:
autobuse je tezi i samim tim je masa vozila bolje rasporedjena

sta reci dalje...

karavani su nazad tezi ~100kg.

potrazi podatke za bmw e46 touring i obican pa ces videti.

ili jos bolje potrazi podatke za autobus sanos...zaboravi na bmw-a
[ su27killeryu @ 07.07.2006. 08:36 ] @
mkdsl fina CG na slikama a ?!

Kad oces dodji provozacu te 250 da ne idemo dalje od Podgorice, naravno u kontrolisanim uslovima (koliko-toliko, a imamo i pistu od ~3km na koju idemo).

A evo i jednog snimka kao pravljenog za ovu temu

http://borko.pervertygo.com/M6.wmv

P.S. Kombi je stabilniji od karavana, pogotovo ako je natovaren, to svaka komsinica zna bre
[ ventura @ 07.07.2006. 09:04 ] @
Citat:
su27killeryu: A evo i jednog snimka kao pravljenog za ovu temu :)

http://borko.pervertygo.com/M6.wmv

Samo da napomenem da ovo nema veze sa M6...

1. Previše je sporo... BMW M6 mnogo brže ubrzava, ovo se vuče kao gladna godina...
2. Kočenje je isto tako mnogo agresivnije na pravoj M6, ovo je previše meko kočenje... On da samo pipne kocnicu na toj brzini sa 300 bi smanjio na 250
3. Na obrtaljki nema M logoa, malo čudno ako je u pitanju M6 ;)
4. Kada kamera snima napolju, sve je presporro za 300kmh.. pre bih rekao da je u pitanju oko 200kmh...
5. Ovo nije snimano kod nas... Moguće je čak i da je neko iz zajebancije sinhronizovao to sa ortacima na Srpski, a da je za volanom neki Meksikanac...

I čisto da ne bude da pričam u prazno kad se radi o M6-ici, evo jedan snimak, kod mene u kraju, ja sam za volanom:
http://www.dvukovic.info/m6/Video009.mp4

[Ovu poruku je menjao ventura dana 07.07.2006. u 10:33 GMT+1]
[ EviLxxx @ 07.07.2006. 10:07 ] @
Ih, bre, Ventura, sto ga nisi snimio na auto-putu pa da uzhivamo
[ ventura @ 07.07.2006. 10:26 ] @
Snimio sam i na autoputu, al neću da se kompromitujem ;)
[ su27killeryu @ 07.07.2006. 10:27 ] @
Citat:
ventura: Samo da napomenem da ovo nema veze sa M6...

1. Previše je sporo... BMW M6 mnogo brže ubrzava, ovo se vuče kao gladna godina...
2. Kočenje je isto tako mnogo agresivnije na pravoj M6, ovo je previše meko kočenje... On da samo pipne kocnicu na toj brzini sa 300 bi smanjio na 250
3. Na obrtaljki nema M logoa, malo čudno ako je u pitanju M6 ;)
4. Kada kamera snima napolju, sve je presporro za 300kmh.. pre bih rekao da je u pitanju oko 200kmh...
5. Ovo nije snimano kod nas... Moguće je čak i da je neko iz zajebancije sinhronizovao to sa ortacima na Srpski, a da je za volanom neki Meksikanac...

I čisto da ne bude da pričam u prazno kad se radi o M6-ici, evo jedan snimak, kod mene u kraju, ja sam za volanom:
http://www.dvukovic.info/m6/Video009.mp4

[Ovu poruku je menjao ventura dana 07.07.2006. u 10:33 GMT+1]

1. Sporo?! Sasvim solidno ubrzava za tu brzinu, ni F1 bolidi ne ubrzavaju puno brze pri toj brzini.
2. Otkud znas da je stisnuo punu kocnicu?! To i nije bas pametno pri 300.
3. E to ne znam.
4. Nije, cini ti se.
5. Meni lici na nas autoput. (pogledaj snimak i putokaze sa strane)
[ ventura @ 07.07.2006. 10:47 ] @
Citat:
su27killeryu
1. Sporo?! Sasvim solidno ubrzava za tu brzinu, ni F1 bolidi ne ubrzavaju puno brze pri toj brzini.
2. Otkud znas da je stisnuo punu kocnicu?! To i nije bas pametno pri 300.
3. E to ne znam.
4. Nije, cini ti se.
5. Meni lici na nas autoput. (pogledaj snimak i putokaze sa strane)

1. Hmm.. Pa mislim da znam kako M6 ubrzava, a ovo nije definitivno pravi snimak kako M6 ubrzava... Kada krećeš iz mesta on leti do negde 160-180, a na toj brzini kad sastavi tad kreće pravo ubrzavanje i moraš dobro da se držiš jer si za par sekundi već došao do limita...
2. Pa naravno da nije stisnuo punu kočnicu.. Da je stisnuo punu kočnicu zaustavio bi se na 100 .... Pri tolikoj brzini čak i malo pipkanje kočnice će ga sigurno zaustaviti na 250 ako ne i manje...
3. E pa to je prvo što sam primeti oi zbog čega mi je ceo snimak bio veoma sumnjiv...
4. Jeste... I ne zaboravi da je sa suvozačkog sedišta uvek sve još mnogo brže izgleda... Eno onaj moj snimak... Tu sa suvozačkog mesta izgleda kao da idem 200, a nisam išao brže od 80-100...
5. Pa naš autoput ima i zaustavnu traku... Jedino gde nemamo je Beograd - Pančevo, na šta ovo podseća... Međutim ta relacija je jako kratka, i nema nigde deo puta koji ovako izgleda... Prema tome, to nije snimano u Srbiji...

Ono što predpostavljam da jeste, da je lik uzeo običan BMW 6, igrao se malo sa kompjuterom, prepravio kilometar sat, i onda kao nabijao do 300 (moguće je da u samom i-driveu ima da se uđe u neki skriveni config meni gde se to menja, jer je taj auto kompjuter na točkovima) ... A vrlo verovatno da to nisu uopšte naši likovi u pitanju, već da je neko iz zajebancije uradio sihnronizaciju...

[ mkdsl @ 07.07.2006. 10:55 ] @
Citat:
su27killeryu: mkdsl fina CG na slikama a ?!

Kad oces dodji provozacu te 250 da ne idemo dalje od Podgorice, naravno u kontrolisanim uslovima (koliko-toliko, a imamo i pistu od ~3km na koju idemo).

Crnogorac sam, i pitam se gde ćeš me to provozati 250 a da traje duže od 10 sekundi... Koji put, PG - Nikšić (good luck) ili PG - Virpazar? Možda bi u kanjon Morače...
[ su27killeryu @ 07.07.2006. 11:01 ] @
Hmm od Zabjela do aerodroma?!

Btw nije ti bas "sladak" komentar za SKY, nije da sam bas volio da se to organizovalo tek kada su poginule well-known face ali treba cijeniti svaciji trud.
[ su27killeryu @ 07.07.2006. 11:05 ] @
Citat:
ventura: 1. Hmm.. Pa mislim da znam kako M6 ubrzava, a ovo nije definitivno pravi snimak kako M6 ubrzava... Kada krećeš iz mesta on leti do negde 160-180, a na toj brzini kad sastavi tad kreće pravo ubrzavanje i moraš dobro da se držiš jer si za par sekundi već došao do limita...
2. Pa naravno da nije stisnuo punu kočnicu.. Da je stisnuo punu kočnicu zaustavio bi se na 100 .... Pri tolikoj brzini čak i malo pipkanje kočnice će ga sigurno zaustaviti na 250 ako ne i manje...
3. E pa to je prvo što sam primeti oi zbog čega mi je ceo snimak bio veoma sumnjiv...
4. Jeste... I ne zaboravi da je sa suvozačkog sedišta uvek sve još mnogo brže izgleda... Eno onaj moj snimak... Tu sa suvozačkog mesta izgleda kao da idem 200, a nisam išao brže od 80-100...
5. Pa naš autoput ima i zaustavnu traku... Jedino gde nemamo je Beograd - Pančevo, na šta ovo podseća... Međutim ta relacija je jako kratka, i nema nigde deo puta koji ovako izgleda... Prema tome, to nije snimano u Srbiji...

Ono što predpostavljam da jeste, da je lik uzeo običan BMW 6, igrao se malo sa kompjuterom, prepravio kilometar sat, i onda kao nabijao do 300 (moguće je da u samom i-driveu ima da se uđe u neki skriveni config meni gde se to menja, jer je taj auto kompjuter na točkovima) ... A vrlo verovatno da to nisu uopšte naši likovi u pitanju, već da je neko iz zajebancije uradio sihnronizaciju...

1. Za par sekundi od 180 do limita?! Za to mu treba bar 10ak sekundi (do 250), a preko aerodinamika cini svoje i ovo je sasvim sasvim realno ubrzavanje za te brzine.
2. Pa dobro, mozda je nije ni stisnuo :) Razlika izmedju Ma i recimo 645 je par desetinki sto se kocenja tice znaci neprimjetno.
3. Kod ostalih sestica crveno pocinje na manje obrtaja, da je nesto htio da prepravlja dodao bi i taj znak.
4. Ma cini ti se, na kraju kazaljka laze 10-15 pri krajnjoj ali je primakao 3 glave u svakom slucaju.
5. Znam da ima zaustavnu, na kraju mozda su ljudi snimali i u inostranstvu.
[ Mauricije @ 07.07.2006. 11:07 ] @
Citat:
su27killeryu:

P.S. Kombi je stabilniji od karavana, pogotovo ako je natovaren, to svaka komsinica zna bre :)

To si i u pravu.
Sprinter 310D 1998 natovaren sa oko 300kg ravnomerno rasporedjene tezine ide ko zvijezda po standard tranzitu, ali sto smo videli ispred sebe to smo i obisli, a ponasa se kao brod, znaci malo zaljulja ali ne oseca nista.
Licno iskustvo.

Inace Zovku bi trebalo zatvoriti da se malo opameti, a svaka voznja preko 200 na nasim putevima je cista ludost i nije bas preporucljiva.

Eto, pzz!
[ Stefano @ 07.07.2006. 12:20 ] @
Ventura, obrati paznju na boju osvetljenja cajgera, kod M verzija (M5 i M6 ovih aktuelnih) je ovako roze-crvena kazaljka, i beli brojevi, dok je kod ne-M BMW-a narandzasto osvetljenje.

Inace ja imam ortaka za koga se nadam da ce ipak poziveti mnogo godina, ali on svog Audi A6 vozi na granici rizicnog, jeste da je taj moj drug presao sigurno 200-300000 km od kad ima dozvolu, ali ponovo posle svake voznje sa njim drago mi je sto se nismo negde slupali. A kuriozitet je sto on neda ljudima da se vezuju u autu, tako da stvarno voznja sa njim nije preporucljiva, ja se uvek krisom vezem, i tesim se sto ipak ima 6 airbagova u autu za nedaj Boze.
[ Milos niks @ 07.07.2006. 13:23 ] @
Citat:
EviLxxx : Kako mozhesh da poredish karavan, koji je "obichan" automobil sa nekim trkachkim?! Da stvar bude josh gora ti navodish autobuse, kamione...Daj, malo razmisli pre nego neshto odvalish. Lepo sam naveo da je karavan stabilniji od "obichnog" automobila, a ne od tamo nekog sportskog nabudzhenog ferarija. Drugo je to shto si ti napisao, tvoje subjektivno mishljenje, ali chinjenice govore sasvim drugu stvar, a to je da su karavani stabilniji od "obichnih" automobila! Lepo ti je chovek rekao da pogledash po netu, a ne da navodish svoja subjektivna zapazhanja.

Ko je poredio trkacki auto i karavan , procitaj ponovo sta sam napisao ?
Evo ja sam ti poredio golf 1.9 dizel i golf 1.9 dizel karavan ... mislis da 1.9 dizel sportski auto ? Sve sto sam naveo , govorim iz svoje licne prakse , vi se drzite podataka na netu, pa poredite audi rs i e46,alpine lepooo jer verovatno vozite karavane pa niste objektivni ...( neko meni rece da sam subjektivan ) .

@strom48 Audi se nikada nije igrao sa svojom reputacijom ? A audi TT ?

[Ovu poruku je menjao Milos niks dana 07.07.2006. u 14:47 GMT+1]
[ ventura @ 07.07.2006. 14:14 ] @
Citat:
su27killeryu: 1. Za par sekundi od 180 do limita?! Za to mu treba bar 10ak sekundi (do 250), a preko aerodinamika cini svoje i ovo je sasvim sasvim realno ubrzavanje za te brzine.

Veruj mi da nije... Dosta često vozim upravo BMW M6 i znam kako to čudo ubrzava... Nemoj sad bukvalno da me uzimaš za reč, ali kada idem tasko 160-180 po autoputu, i kad nabijem gas do daske (a pri tom sam u M modu), auto bukvalno zalepi za sedište, i nakon samo par trenutaka se upali limiter i tek tad provališ koliko brzo ideš...

Citat:
su27killeryu:
2. Pa dobro, mozda je nije ni stisnuo :) Razlika izmedju Ma i recimo 645 je par desetinki sto se kocenja tice znaci neprimjetno.

Ne bih baš rekao da je neprimetna razlika... Kočnice i gume na M seriji su mnoogo ozbiljnije nego na 'običnoj' šestici, koliko sam mogao da primetim, ovako, odokativno...

Citat:
su27killeryu:3. Kod ostalih sestica crveno pocinje na manje obrtaja, da je nesto htio da prepravlja dodao bi i taj znak.

Ne znam na koliko počinje crveno na običnim šesticama, nisam se nikad vozio u običnoj, ali kažem ti, da je M imao bi M logo na obrtaljki, i žuto M dugme na volanu... On na ovom autu nema ni jedno ni drugo... Da je snimao oko menjača trebalo bi da se vidi Power dugme, dugme za kontrolu menjača i ogibljenja, i još jedan M logo na menjaču, ali nije to snimano pa ne mogu da tvrdim da to nema...

Citat:
su27killeryu:4. Ma cini ti se, na kraju kazaljka laze 10-15 pri krajnjoj ali je primakao 3 glave u svakom slucaju.

Ono zbog čega mislim da to nije tačno je, zato što vozi običan 645, i zato što kad se kamera digne, to uopšte ne izgleda kao 300kmh... Skini sa neta, imaš dosta snimaka kada baš BMW M6 ide 300kmh, pa ćeš videti da je drastična razlika...

[ mrkidivx @ 07.07.2006. 15:06 ] @
...i tako se tema pretvorila u pubertetsko prepucavanje koji je brži, jači, agresivniji...
[ su27killeryu @ 07.07.2006. 15:16 ] @
mrki ako ti se ne svidja preskoci, ja ne citam teme koje mi se ne svidjaju.

Trebamo li mozda svi da odobravamo njegovo "vidi me idem 320" ponasanje?!

Ventura ne znam za to ali vozio sam motore brze od M6 i znam da to nije bas par trenutaka od 180 do 250 (valjda). Sto se kocnica tice razlika se uglavnom osjeti kod nekoliko uzastopnih jakih kocenja tj. na stazi. Mozda su mu nasi uvalili fake volan i tablu ko zna
[ mrkidivx @ 07.07.2006. 15:49 ] @
Citat:
Trebamo li mozda svi da odobravamo njegovo "vidi me idem 320" ponasanje?!

Naprotiv.
Zato je i usledio moj komentar.
[ deki45 @ 07.07.2006. 20:52 ] @
Ventura ...pa ti si sa Banjaje?
[ ventura @ 07.07.2006. 21:06 ] @
Citat:
deki45: Ventura ...pa ti si sa Banjaje?:):):)

Da .. :)
[ deki45 @ 07.07.2006. 21:18 ] @
Pa vidjao sam ja tu bembaricu ispred Zamka...mocna je,nema sta...
[ su27killeryu @ 07.07.2006. 21:33 ] @
Pazi Ventura taj Brabus ce se prije zaustaviti sa 200 nego 20 godina stari Passat sa 150, ali sa 210 vec nece, imaj to u vidu.
[ mrkidivx @ 07.07.2006. 21:37 ] @
Citat:
Za nekoliko redova veličine je manja verovatnoća da će se to desiti na automobilu koji košta 160,000 evra i koji se servisira na 7500 km kao i svaki novi automobil kod nas...

Stvarno!?

Pa eto pre nekoliko godina je i Sena vozio bolid formule 1 koji je možda 10 puta skuplji od pomenutog automobilčića pa se slupao a kamoli neki umišljeni moron.Ajde što se taj slupa za njega nije šteta ali neko ni kriv ni dužan.

Citat:
Dakle, ta auta su napravljena da idu brzo, i sigurnija su pri toj brzini, nego velika većina automobila na cesti koji idu 150-160

Daj ne lupetaj...
[ ventura @ 07.07.2006. 22:01 ] @
Momci, vidim ja da sa vama nema diskusije... Dobro je zapazio ovde neko, lupate gluposti kao kad klinac priča o sexu, a sex je video samo na pornićima... Ako hoćete da se uverite u ono što ja pričam, morate da se provozate u nekom supercar-u, pa da lično to oprobate...

Do tada je glupo uopšte diskutovati o performansama, ubrzanju, kočenju, držanju na putu, sa nekim ko je to gledao samo na TV-u...

[ enes_k1 @ 07.07.2006. 22:17 ] @

Prije par godina imao sam priliku da s provozam u BMW-u 850csi kao suvozac na pisti. Pri nekih 250 kmh prednji kraj auta predvidjenog za velike brzine, pretenciozno graviranog cini mi se na 340 ( nisam siguran ali se sjecam da je preko 300 ), poceo je jednostavno da podrhtava . Izgledalo je kao da ce se odvojiti od asfalta, nastranu to sto je sila pritiska takva da ne da nema sanse da drzis telefon i uslikas tablu nego jedva drzis volan ( to sam primjetio po grcu na licu vozaca ).
A druga stvar je sto kod auta tezine 1t pri brzini od 100 kmh na svaki od cetiri tocka sila pritiska je jedva 13kg tako da to znaci da se prakticno lebdi u zraku.
Sudeci po svemu neko je sve nas a i njih tamo samo dobro naprzio jer znam sta se desilo meni kad sam brzinu prekoracio za svega 20 km vise od ogranicenja na auto putu BG-ZG.
[ Milos niks @ 07.07.2006. 22:40 ] @
@enes cinjenica gledao sam neki filmic skoro o f1 , gde neki konstruktor prica kako vozilo ako naidje na bilo kakvu neravninu
na putu i izgubi direktni kontakt sa podlogom , bukvalno odlebdi u vazduh . dizajn je napravljen tako da , vazdusne struje
guraju auto za podlogu .

Citat:
ventura: Momci, vidim ja da sa vama nema diskusije... Dobro je zapazio ovde neko, lupate gluposti kao kad klinac priča o sexu, a sex je video samo na pornićima... Ako hoćete da se uverite u ono što ja pričam, morate da se provozate u nekom supercar-u, pa da lično to oprobate...

Tako je , malo manje neta a vise prakse . Inace licno sam vozio keca , kome kada zakocis sa recimo 60 kao posledicu zanosenja
mozes da skrenes u ulicu pod 90 stepeni . Takavih kola ima jako puno na ulicima , kao i vozila sa jakim masinama od po 250hp
koja se ne odrzavjau a monstrumi ih gaze svakom prilikom .

Nego reci , koliko si vozio po ovim ulicicama , mislis li da je to bezbedno po okolinu ( ne vezano za manijake koji voze juga 120 km/h na istoj relaciji )?

[Ovu poruku je menjao pajaja dana 30.04.2007. u 18:31 GMT+1]
[ mrkidivx @ 07.07.2006. 22:58 ] @
Citat:
Do tada je glupo uopšte diskutovati o performansama, ubrzanju, kočenju, držanju na putu, sa nekim ko je to gledao samo na TV-u...

Pa ćeš ti kao "iskusan profesionalac" da nas podučiš...
[ enes_k1 @ 07.07.2006. 23:12 ] @
Citat:
Milos niks: @enes cinjenica gledao sam neki filmic skoro o f1 , gde neki konstruktor prica kako vozilo ako naidje na bilo kakvu neravninu
na putu i izgubi direktni kontakt sa podlogom , bukvalno odlebdi u vazduh . dizajn je napravljen tako da , vazdusne struje
guraju auto za podlogu .

Sve je to OK , ali i vazdusne struje funkcionisu pomocu sistema spojlera ( za koje vecina misli da su tu samo radi estetike kao u NFS ) samo do odredjene granice, a ona je osim kod bolida F1 na nekih 270 kmh.
Pa uostalom jel zna neko od silnih "trkaca", bez uvrede pravim vozacima, na kojoj brzini borbeni avioni pocinju polijetanje odnosno odvajanje od piste?
[ ventura @ 08.07.2006. 00:01 ] @
Citat:
mrkidivx: Pa ćeš ti kao "iskusan profesionalac" da nas podučiš...

Ko je rekao da sam ja "iskusan profesionalac"? WTF?

Jesi se vozio nekada u autu koje ima više od 500 konja? U autu koje ima više od 400? 300? 200? nisi... O čemu mi ovde pričamo onda... Vi se ovde ubeđujete samnom, i tvrdite da nešto što sam lično više puta probao nije tako, jer vi imate neke druge pretpostavke u glavi, a o tome ste čitali ili videli na TV-u... Uzmi i provozaj auto od 500+ konja, pa onda možeš da mi kažeš da nisam u pravu, a sve do tada ispadaš smešan sa nekim svojim teorijama...

Citat:
enes_k1: Sve je to OK , ali i vazdusne struje funkcionisu pomocu sistema spojlera ( za koje vecina misli da su tu samo radi estetike kao u NFS :) ) samo do odredjene granice, a ona je osim kod bolida F1 na nekih 270 kmh.
Pa uostalom jel zna neko od silnih "trkaca", bez uvrede pravim vozacima, na kojoj brzini borbeni avioni pocinju polijetanje odnosno odvajanje od piste?

Vr kod manjih aviona tipa Cessna, Piper i sl. je oko 60 čvorova (~108 kmh), Vr kod Boeinga 747 i sl. je 154 čvora (~277 kmh), borbeni avion tipa F16 ima rotation speed od negde 125-135 čvorova, u zavisnosti od konfiguracije, i uostalom kakve to veze ima sa automobilima?
[ enes_k1 @ 08.07.2006. 00:05 ] @

Ventura cudi me da ti nisi skontao kakve veze ima, stvar je u tome sto masa njih ne moze ni da zamisli kakve su brzine u pitanju.
Dovoljno je to sto si napisao da sve price padnu u vodu osim za one koji misle da betmen stvarno postoji
[ zaraza @ 08.07.2006. 01:20 ] @
e preteraste....
kakve veze ima V2 kod borbenog aviona sa automobilom...
avion LETI, a automobil ide po zemlji....sem toga, Piper Cub recimo, moze da poleti sa svega ~70km/h....
i sta to dokazuje?
[ EviLxxx @ 08.07.2006. 01:29 ] @
Citat:
zaraza: i sta to dokazuje?

...da Betmen postoji !!

Hajd' da u ovoj temi reknem poshto je vezano za Betmena; drugar se hvali da ima drugara, chiji je brat video da je neki lik prichao da mu je neki lik prichao da je njegov brat video Betmena i Robina!! Pa vi sada vidite i povezhite to sa automobilima
Da,da, bili su u Betmobilu! Tralalalalalalalalalalalalalalalalalalalalalalalalalalalaaaaaa
[ bojan_bozovic @ 08.07.2006. 01:35 ] @
@evilxxx
:-)
@ostali

Da mi kazete zasto ima firmica po USA i zap.Evropi koje budze sportske aute i na 1000 KS? Da bi moglo da leti, verovatno ;-) BTW spojleri ce raditi i na 500Km/h, a jos da vas podsetim da sportski auto nije 400Kg kao F1 vec dosta tezi, i moze da koristi i ono sto je u F1 zabranjeno (ili ev. bilo zabranjeno) za poboljsanje prianjanja za podlogu (poseban aerodinamicki donji deo sasije koji stvara potpritisak). Ista se ta kola voze po GTM i drugim sampionatima, uz male izmene.

Ako zelite da znate, najjaci auti su bile Formule 1 iz osamdesetih, kad je bio dozvoljen turbo, 1200-1400KS na kvalifikacijama, malo manje na trci, pa opet nije letelo. ;-)
[ Nenad Vranjanac @ 08.07.2006. 02:16 ] @
malo ste se udaljili od sustine teme. opravdnja nema, nasi putevi za te akrobacije nisu predvidjeni, ova kategorija sto golfovima 2 idu 150 jesu zaista najopasniji, tu su i jugici i ostali krsevi, sto uopste izlaze na ulice bez kocnica i sl. ali i m6 koji ulivaju vozacima osecaj sigurnosti pa voze 250 su velika opasnost.
[ StORM48 @ 08.07.2006. 02:17 ] @
Eto sad se zagazili na moj teren, pa moram da se umešam...

Kakve bre brzine poletanja? Ne postoje fiksne brzine poletanja, već samo brzina prilikom koje se postiže unforced roll, koja je fabrički propisana za DOSLOVNO SVAKI MODEL AVIONA PONAOSOB.

Crosswind će učiniti da Boing 747 ne može da započne roll ni pri 200nm, a kamoli manje. Dalje, uticaj flapsova (nikad ispod 5).. itd. itd..

Nemojte da se frljate nakakvih google podacima. Izgleda komično.

Pozdrav
[ ventura @ 08.07.2006. 10:12 ] @
Citat:
bojan_bozovic
Da mi kazete zasto ima firmica po USA i zap.Evropi koje budze sportske aute i na 1000 KS? Da bi moglo da leti, verovatno ;-) BTW spojleri ce raditi i na 500Km/h, a jos da vas podsetim da sportski auto nije 400Kg kao F1 vec dosta tezi, i moze da koristi i ono sto je u F1 zabranjeno (ili ev. bilo zabranjeno) za poboljsanje prianjanja za podlogu (poseban aerodinamicki donji deo sasije koji stvara potpritisak). Ista se ta kola voze po GTM i drugim sampionatima, uz male izmene.

Te spojlere ispod šasije ima i M6, a verujem i da ih ima i taj Brabus od tog klinca, kao i svaki auto sa tom snagom... Pokušaću sada da nađem link, ali negde sam kao zanimljivost pročitao da Ferrari F360 ima takav podpritisak da bi teoretski pri brzini od 160kmh mogao da se vozi po plafonu a da ne padne...

[ ventura @ 08.07.2006. 10:22 ] @
Citat:
StORM48: Eto sad se zagazili na moj teren, pa moram da se umešam...

Kakve bre brzine poletanja? Ne postoje fiksne brzine poletanja, već samo brzina prilikom koje se postiže unforced roll, koja je fabrički propisana za DOSLOVNO SVAKI MODEL AVIONA PONAOSOB.

V1, Vr, V2 jesu propisane za svaki avion posebno, ono što sam ja dao je Vr za Cessnu 172 i Boeing 747 pri standardnoj konfiguraciji flapsova i maksimalnoj takeoff težini...

Inače, ukoliko nizi znao Vr nekog aviona se određuje tako da se nakon tog roll-a može odmah postići i V2 najbolja brzina penjanja, i to je ujedno i brzina na kojoj je avion bezbedan ukoliko dođe do otkazivanja jednog od motora... Uzmi simulator, iskonfiguriši flapsove na 20, isprazni gorivo i pazload, i siguran sam da ćeš uspeti da se odlepiš sa piste na 110 čvorova ako ne i manje, i onda odmah ugasi jedan od motora nakog toga, i videćeš zašto je specifiran baš taj Vr koji je u knjigama...

Citat:
StORM48:
Crosswind će učiniti da Boing 747 ne može da započne roll ni pri 200nm, a kamoli manje. Dalje, uticaj flapsova (nikad ispod 5).. itd. itd..

Nemojte da se frljate nakakvih google podacima. Izgleda komično.

Još samo da mi objasniš kako crosswind može da utiče na smanjenje brzine poletanja, pa da upišem časove "Aircraft General" ponovo... Downwind i upwind su vetrovi koji mogu da utiču na brzinu poletanja, dok crosswind može samo da izgura avion sa piste u neku stranu ako je jak...

Ako hoćeš da diskutuješ na temu avijacije, možemo da otvorimo drugu temu...Ali ova je ionako već debelo u OT...
[ cozmo_im @ 08.07.2006. 10:28 ] @
Vr - rotation speed kod svakog aviona se racuna u zavisnosti od raznih uslova i uvek je drugacija. Uzima se MTOW, duzina piste, spoljna temperatura, stanje piste, brzina i pravac vetra, nadmorska visina piste, kao i odabir polozaja flapsova. Inace, neki avioni mogu da polete i bez flapsova u odredjenim situacijama (Fokker F-28 moze to redovno). Isto tako, svaki avion ima tzv. unstick speed - brzina pri kojoj pocinje sam da se odvaja od zemlje, bez uticaja flapsova ("samopoletanje"), pa ako se ona zanemari moze doci do tail strike situacije (kada rep aviona cese pistu). I ona se uzima u ozbir prilikom racunjana brzine rotacije. Jedna od najbitnijih brzina pri poletanju je V2 (Vr+10-15KTS) kada se ustanovi pozitivan "rejt" penjanja, uvlace se tockovi, cisti se konfiguracija i avion ubrzava. Na toj brzini je 100% siguran nastavak poletanja i u slucaju otkazivanja nekog od motora, uvek se targetira ta brzina da ne bi doslo do sloma uzgona.

[ mrkidivx @ 08.07.2006. 11:33 ] @
Ventura, ti očigledno ne kapiraš neke stvari.Uopšte nije bitno da li se neko vozio sa nekim autom od 300, 500 ili 1000 konja to apsolutno ništa ne dokazuje.Poenta je da se i takva sigurna vozila itekako kvare a još pri pogibeljnim brzinama predstavljaju opasnost za sve, drugo pitanje je stručnost onoga ko želi da upravlja dotičnim vozilom pri velikm brzinama, znači pljuneš veliku kintu za moćan auto i odmah si kvalifikovan da izigravaš Šumahera!?

Jednostavno onaj ko želi da se kurči neka se prijavi za trke pa neka tamo jurca do mile volje ne ugrožavajući ostale, a sad što mnogi imaju intelekt uspaljenog trinaestogodišnjaka pa tek kad se dogodi neko s***** otvore oči je posebna priča.
[ ventura @ 08.07.2006. 12:58 ] @
Citat:
mrkidivx: Ventura, ti očigledno ne kapiraš neke stvari.Uopšte nije bitno da li se neko vozio sa nekim autom od 300, 500 ili 1000 konja to apsolutno ništa ne dokazuje.Poenta je da se i takva sigurna vozila itekako kvare a još pri pogibeljnim brzinama predstavljaju opasnost za sve, drugo pitanje je stručnost onoga ko želi da upravlja dotičnim vozilom pri velikm brzinama, znači pljuneš veliku kintu za moćan auto i odmah si kvalifikovan da izigravaš Šumahera!?

OK, po kom osnovu ti tvrdiš da su ta auta toliko opasna pri tim brzinama?

Da li si se nekada vozio toliko brzo? Da li si se nakad vozio u nekom moćnijem autu (preko 200ks)? Da li si se nekada vozio u superautu (preko 400ks)? Nisi?

Pa kako onda možeš da donosiš zaključke o tome kako se neki auto od 500+ ks ponaša pri takvim brzinama, kada nisi to lično iskusio?

Ovde se na ovoj temi od muve pravi magarac. To što je neki klinac nagazio 320kmh nekoliko desetina sekudni tek toliko da uslika to telefonom, ne znači ništa... Digla se frka jer je on vozio 320kmh... Jeste, vozio je. Pa šta? Što se ne digne frka kada neo sa jugićem ide autoputem i pritom nema nijedan retrovizor, nema ispravnu signalizaciju, kočnice, i auto mu je ceo generalno neispravan... Stani na autoput i na svako 5 minuta će proći bar po jedan takav automobil... Šta raditi sa njima? Oni sigurno nose više rizika nego taj klinac, pa opet niko o njima ne raspreda nadugačko i naširoko (a trebalo bi)...

Novinari su generalno senzacionalisti... Svi oni žele da baš oni objave neku senzaciju, neku top priču itd... U toj trci za senzacionalizmom oni pišu mnogo gluposti i preterivanja, a objektivnost je nešto strano o čemu su čitali samo u knjigama... Dakle, klinja je išao 320 na sat. Nije nikoga ugrozio. Činjenica je da je taj auto napravljen za te brzine, i da ići tom brzinom ne nosi toliko rizika koliko je ovaj novinar nasrao, a nasrao je da bi mu tekst dobio na senzacionalizmu i to je to. To je cela poenta svega.
[ Nenad Vranjanac @ 08.07.2006. 13:27 ] @
@ventura evo ja jesam (kao suvozac doduse). jel sam sad kvalifikovan da dam misljenje?
[ ventura @ 08.07.2006. 13:37 ] @
Citat:
Nenad Vranjanac: @ventura evo ja jesam (kao suvozac doduse). jel sam sad kvalifikovan da dam misljenje?

Nisi... Možeš da daš subjektivno mišljenje, ali pošto nisi vozio auto, nisi kočio, nisi držao volan, onda ne možeš da daš potpuno objektivno mišljenje...
[ cozmo_im @ 08.07.2006. 13:59 ] @
Evo, ja vec rekoh, vozio sam M5 (nije isto sto i M6, ali je odlicna masina) i nije sigurno voziti preko 170-180 na nasim putevima a kamoli vise. Na 210 km/h sam se osecao APSOLUTNO nesigurno na autoputu BGD-ZAG. Znaci, NEMA sanse da se odreaguje ukoliko vam neko izleti, ukoliko pukne guma, ukoliko naletite na cuvene kolotrage (kojih ima svugde). A da ne pricam o tome da, recimo, pri brzini od preko 200km/h ne daj boze da vam sleper izleti ispred (imaju obicaj da ulecu u levu traku) pa da morate naglo da kocite na putu prepunom neravnina... kao sto se desilo jos jednom liku ispred mene, ovog puta na zrenjaniskom putu, popio je njivu sa strane jer je vozio suludo brzo po onim rupcagama, samo je prozujao pored nas i izleti mu sleper (krene da pretice traktor) i jedino sto je uspeo je da sleti u njivu (BMW serije 5 je bio u pitanju). A da li bih vozio auto na pisti preko 300km/h (ili na stazi)? Pa naravno, bez straha. Ali to je sasvim druga prica.

Uopste ne kazem da je nemoguce voziti preko 300 na auto-putu, moguce je, ali automatski ste samoubica i ubica. Ne postoje dzaba ogranicenja, znakovi, propisi... citao sam statistiku i skoro najveci procenat udesa se desi zbog PREKORACENJA brzine, svugde u svetu. I to je to. Nema price. Yugo koji nema retrovizor, ili ima slabije kocnice, ili otkud znam sigurno ne moze da ide ni 110, a kamoli dovoljno brzo da napravi karambol kakav bi neko napravio vozeci M6 brzinom od preko 200km/h u slucaju nekog udesa. Neispravni automobili uglavnom stradaju tako sto ili izlete sa puta zbog pucanja nekog dela na trapu ili, doduse jako jako retko, prelete u suprotnu traku (ima statistika, mislim da je jako mali procenat udesa izazvan neispravnoscu automobila).

Evo jednog od primera (sajt MUP RS):

"U pomenutom periodu najčešći uzrok saobraćajnih nesreća bila je neprilagodjena brzina (3.570 slučajeva), nepropisno izvodjenje radnji vozilom (1.763), nepoštovanje prvenstva prolaza (1.271) i psihofizičko stanje vozača – alkohol, droga, umor (302)"

Skoro i da nema udesa zbog tehnicke neispravnosti vozila. Slazem se da je ispravnost jako, jako bitna, ali ti automobili neuporedivo su sporiji, dotrajali su i redje se voze van grada ili se voze na kracim relacijama i samim tim nemaju tolikog uticaja kao izazivaci nesrece. Uglavnom - najvise od prekoracenja brzine i ljudski faktor.

Ostavite izivljavanje za trkacke staze, a svest o sebi i drugim ucesnicima u saobracaju ponesite sa sobom, na put.
[ ventura @ 08.07.2006. 14:22 ] @
Citat:
cozmo_im:
Skoro i da nema udesa zbog tehnicke neispravnosti vozila.

Evo jedna situacija koja se desila mom ćaletu pre 6-7 godina...

Išao je autoputem BG-Niš, vozio tako oko 180 kmh standardno... I negde oko Požarevca, taman pre nego što je krenuo da prođe autobus u desnoj traci, vozač autobusa je naglo skrenuo u levu traku da ne bi vozio po kolotrazima, i moj ćale se zabije u zaštitnu ogradu isprevrće se i uništi auto skroz... Njemu sreća nije ništa bilo jer je bio vezan pa je samo rame iščašio...

Autobus je bio u vlasnišvu nekog raspalog državnog preduzeća, nije imao retrovizore, nit je vozača zanimalo da gleda da li neko ide u levoj traci... Naravno, uzrok nesreće - neprilagođena brzina vožnje..

Da li je to stvarno razlog udesa?

Da li bi se moj ćale zakucao u ogradu da ovaj vozač autobusa nije naglo skrenuo u levu traku, i praktično ga zakucao za ogradu? Ne bi, jer je pre toga prošao gomilu autobusa čiji vozači mu nisu naglo izleteli...

Da li bi mu se to desilo da je išao 120kmh? Verovatno... Jedino bi možda i ostalo nešto od auta nakon sudara...

[ su27killeryu @ 08.07.2006. 14:44 ] @
Sa 120 na 80 je put kocenja kraci bar 40 metara nego sa 180 na 80.

Misli o tome.
[ StORM48 @ 08.07.2006. 15:23 ] @
@ventura

Vidim da Ti upisivanje nije baš puno pomoglo. Možda da razmisliš bar o panoramskom letu, ako ništa drugo ;)

Da je letenje čitanje knjiga, kao što nije, ne bi Ti bio potreban nalet za sticanje letačke dozvole, već bi Ti rekli "ok je, ti si naučio celu knjigu - evo Ti dozvola!".

Bilo bi lepo da je tako, ali nije. Elem, čemu služi ATIS, ako je upwind i downwind "everything that counts"? Upwind i downwind (kao i crosswind uostalom) kao takvi (idealni)postoje samo u teoriji. Ako si na stazi 27, a ATIS javlja vetar na 195/32KIAS, objasni mi molim Te, da li je to downwind ili crosswind? U celu priču umešaj visinu i pridruženi pritisak, pa ćeš možda shvatiti zašto se Vr, V1 i V2 RAČUNAJU za svako poletanje, prethodno se IPAK konsultujući i sa referentnim vrednostima. Prosto rečeno, ne postoji idealni upwind, lociran na 0 u odnosu na nos, ili na 180.

Dalje, upwind i downwind, koji su idealni, u uzdužnoj osi, povećavaju/smanjuju minimalnu dužinu poletne staze prevashodno i njihov direktan uticaj nema baš mnogo veze sa ovim, pošto se pomenute vrste pritisaka rutinski uračunavaju u Vr i V2, čime se anulira efekat vetra. Osim svega ovoga, trebao bi da znaš da brzina kod aviona NIJE isto što i brzina ostalih stvari. Najpre zato što airspeed indikator spada u PITOT STATIC grupu, direktno zavisnu od temperature, pritiska, nadmorske visine i protoka vazduha. Zato i postoje dve vrste brzine koje se uzimaju u obzir - indikovana i prava (true) brzina, koja predstavlja prelet u jedinici mere, meren u odnosu na nivo zemlje.

Ipak, da vidimo šta kaže FAA:

Citat:
Rotation speed, abbreviated VR, is one of three important airspeed settings calculated before every flight. The others are V1 - the speed beyond which a safe stop on a runway is no longer possible; and V2 - the minimum speed needed to keep a plane flying should an engine fail after the aircraft surpasses V1. Some of the factors affecting VR and V2 are the weight of the aircraft, the air temperature and the altitude of the airport. The heavier the aircraft, the more lift, and thus speed is needed to get it off the ground. Aircraft also need to go faster to fly on a hot day than on a cool day. Hot air is less dense than cool air and less density produces less lift for the same speed. Similarly, the higher the altitude, the less dense the air. Aircraft need more speed to leave the ground at a place like Denver than at a place like New York, with all other factors such as weight being equal. Some of these factors also are important in calculating V1, although the key factor is the length of the runway that is being used.

Hint: proveri Vr vrednosti koje si dao - u kojim jedinicama su izražene - KIAS ili KNOTS? A onda uporedi šta koja znači. :)

Ovo čisto da ne ostanem nedorečen. Izvinjavam se svima što sam priču odveo u duboki off-topic, jer ovo je bilo čisto informisanja radi.

On-topic: iako ne volim manijake na putu, lično sam se mnogo puta uverio da je skuplji auto skuplji ne bez razloga - nagle reakcije i nepredviđene prepreke je lakše izvesti sa takvim automobilima, red veličine 5 puta. Tako da, ako za sigurnu vožnju jugićem uzmemo do 120km/h, ja sa snažnijim automobilom mirne duše mogu da vozim 180, a da mi reakcije budu staložene, kao i vozaču jugića pri gore-pomenutoj brzini.

Toliko od mene. Over and out!

Pozdrav
[ Nenad Vranjanac @ 08.07.2006. 15:27 ] @
@ventura- odlicno, posto si ti jedan od retkih (a ovde izgleda jedini) kompetentan, ok.
mislim, bez uvrede, ali ako ti kazes da su ljudi sa krsevima opasnost a ti nisi, to prilicno deluje kao subjektivno misljenje.
jer i vozaci jugica i golfica su sigurni u sebe.
[ mrkidivx @ 08.07.2006. 16:26 ] @
Citat:
pritom nema nijedan retrovizor

A jel taj retrovizor na autoputu toliko bitan da bi izbegavao retardirane morone koji se kurče sa svojom "makinom"?

Normalno da nije u redu da se ide sa bilo kakvim neispravnim autom pa bio on jugo ili mercedes.

Citat:
Nije nikoga ugrozio

Ali mogao je zar uvek treba da se desi najgore pa da pojedinima dođe iz du**** u glavu.

Citat:
Činjenica je da je taj auto napravljen za te brzine

I to automatski znači da svaki moron mora da ih vozi tom brzinom!?

Citat:
Da li si se nekada vozio toliko brzo? Da li si se nakad vozio u nekom moćnijem autu (preko 200ks)? Da li si se nekada vozio u superautu (preko 400ks)? Nisi?

Pa kako onda možeš da donosiš zaključke o tome kako se neki auto od 500+ ks ponaša pri takvim brzinama, kada nisi to lično iskusio?

Tebi neke stvari očigledno nikako ne idu u glavu ako je neko vozio auto velikom brzinom to ga apsolutno ne čini stručnjakom koji je sposoban da donese sud o ponašanju vozila koje ide brzo.O tome mogu pričati samo profesionalci.

Jednostavno vozilu koje se kreće velikom brzinom nije mesto na javnom putu!

Citat:
Da li bi mu se to desilo da je išao 120kmh? Verovatno... Jedino bi možda i ostalo nešto od auta nakon sudara...

E vidiš u tom "verovatno" je poenta-čovek bi imao šanse da izbegne nesreću.
To samo potvrđuje moju tezu-sporije JE bezbednije!
[ mkdsl @ 08.07.2006. 18:14 ] @
Citat:
ventura:Išao je autoputem BG-Niš, vozio tako oko 180 kmh standardno... I negde oko Požarevca, taman pre nego što je krenuo da prođe autobus u desnoj traci, vozač autobusa je naglo skrenuo u levu traku da ne bi vozio po kolotrazima, i moj ćale se zabije u zaštitnu ogradu isprevrće se i uništi auto skroz... Njemu sreća nije ništa bilo jer je bio vezan pa je samo rame iščašio...

Tvoj ćale je vozio 60km/h brže od maksimalne dozvoljene brzine na našem autoputu, što predstavlja saobraćajni prekršaj za automatsko oduzimanje dozvole, bilo ili ne bilo udesa...

Citat:
Autobus je bio u vlasnišvu nekog raspalog državnog preduzeća, nije imao retrovizore, nit je vozača zanimalo da gleda da li neko ide u levoj traci... Naravno, uzrok nesreće - neprilagođena brzina vožnje..

Da li je to stvarno razlog udesa?

Da nije imao retrovizore ti ne verujem, nijedan vozač ne sme da izveze autobus iz garaže koji nema retrovizore, kao i sve ostalo što je propisano zakonom. Ja imam položeno za sve kategorije sem A, i iz mnogih garaža ne možeš da izadješ bez retrovizora, a kamoli da udješ u garažu.

I da, to jeste stvarno razlog udesa, sve dok se autobus kretao propisanom brzinom. Zakon je jednak za sve i precizno je napisan.

Citat:
Da li bi se moj ćale zakucao u ogradu da ovaj vozač autobusa nije naglo skrenuo u levu traku, i praktično ga zakucao za ogradu? Ne bi, jer je pre toga prošao gomilu autobusa čiji vozači mu nisu naglo izleteli...

Da li bi vozač krenuo u preticanje da je na vreme primetio tvog oca? Ili je on, sa 180, bio toliko udaljen od njega da ga ovaj nije ni spazio? Da, možda bi se to i desilo da je išao 120km/h, mada čisto sumnjam, jer autobusi mahom ne idu brže od 100-110km/h po auto putu...
[ Gojko Vujovic @ 08.07.2006. 18:23 ] @
Uzrok udesa je slab auto jer da je išao preko 300, autobus ne bi ni stigao da ga udari!!11
[ cozmo_im @ 08.07.2006. 18:38 ] @
@StORM 48

Ma covek je negde izguglao to o avionima... nemam sta da dodam na tvoj post (ionako sam i ja to isto napisao), slazem se 100%.
[ cozmo_im @ 08.07.2006. 18:39 ] @
Citat:
ventura:Išao je autoputem BG-Niš, vozio tako oko 180 kmh standardno... I negde oko Požarevca, taman pre nego što je krenuo da prođe autobus u desnoj traci, vozač autobusa je naglo skrenuo u levu traku da ne bi vozio po kolotrazima, i moj ćale se zabije u zaštitnu ogradu isprevrće se i uništi auto skroz... Njemu sreća nije ništa bilo jer je bio vezan pa je samo rame iščašio...

Tvoj otac je kriv, nije postovao ogranicenje brzine. Kratko i jasno. Covek verovatno nije ni stigao da ga vidi - ili ga je kasno video. Jednostavno, prebrzo je vozio i sam je kriv.
[ ventura @ 08.07.2006. 20:15 ] @

Moraću definitivno da se odviknem od borbe sa vetrenjačama...

U pravilnik ES-a bi trebalo ubaciti stavku:
- Onaj ko se ne slaže sa generalnim mišljenjem teme, ili čije mišljenje imalo iskače od generalnog mišljenja, nema dozvolu za postovanje.

[ EviLxxx @ 08.07.2006. 20:41 ] @
Hajd' se bar zadrzhite na temi o automobilima, bez proseravanja na temu aviona i letenja!
[ su27killeryu @ 08.07.2006. 21:56 ] @
E da znas kako moj ujko vozi space shuttle
[ mkdsl @ 08.07.2006. 22:24 ] @
Mislim da ova slika baš ocrtava ovog mladića koji voli da "gazi po gasu" ...

[ su27killeryu @ 08.07.2006. 22:33 ] @
Hahaha kakav car
[ EviLxxx @ 08.07.2006. 23:09 ] @
Citat:
su27killeryu: E da znas kako moj ujko vozi space shuttle

Eeeeee, i mog druga drug je jednom video neki shuttle....a, sada ja kapiram-to je bio tvoj ujko!
[ bakara @ 08.07.2006. 23:20 ] @
@ventura
ti umesto da slavis sto ti je otac ostao ziv, ti trazis krivca u vozacu autobusa... Pa sta ako je skrenuo, vozac mora da racuna na to moze da pogresi i onaj drugi...
I dobro ti imas dobar auto nikad ne gresis, postujes sve propise (osim brzine naravno), naidje neciji cale koji nepostuje propise, vozi yuga, udaris ga i...mozda ubijes...
I da li je posle vazno ko je kriv?
[ mrkidivx @ 09.07.2006. 02:54 ] @
Citat:
- Onaj ko se ne slaže sa generalnim mišljenjem teme, ili čije mišljenje imalo iskače od generalnog mišljenja, nema dozvolu za postovanje.

Ili bolje rečeno onaj ko se ne slaže sa venturinim mišljenjem...
[ Nenad Vranjanac @ 09.07.2006. 05:02 ] @
Citat:
ventura: Moraću definitivno da se odviknem od borbe sa vetrenjačama...

gledaj to sa ove strane- prakticno je nemoguce da bilo ko od nas ubedi tebe, a i obratno, tako da je nesvrsishodna rasprava.
a i pre ce biti da si ti neke ljude hteo da iskljucis iz diskusije, jer si ih okarakterisao kao nekompetentne. ;-)
[ ventura @ 09.07.2006. 07:09 ] @

Veliki problem ove države, odnosno ljudi, a najtragičnije omladine, je to što su godinama bili podvrgavani ispiranju mozga putem javnih medija, pa su se svi transformisali u zombije bez imalo kritičnosti prema tome šta kaže televizija..

Ovde su televizija, novine i novinari mali bogovi, sve što kažu se uzima zdravo za gotovo, verujemo u sve moguće teorije zavere, nebeski narod, najpametniji smo, i sl...

Na ovoj temi sam ja izrazio različito mišljenje od onoga što je napisano u novinama, i automatski sam bio napadnut kako bi brže bolje promenio mišljenje i složio se sa tim tekstom... Pri tome kao osnovu svog stava nisam uzeo iskustva trećih lica, novina, TV-a, nego sam izneo svoja lična iskustva. I vrlo je interesantno da su moje lično iskustvo o ovoj temi, veoma žestoko osporavali ljudi na osnovu priča nekog trećeg (čuli su da..., poznato je da..., prijateljevog prijatelja, novina, TV-a, priznatih 'stručnjaka' u zemlji i inostranstvu, srpskih genija i sl.)...

[ ventura @ 09.07.2006. 07:15 ] @
Citat:
Nenad Vranjanac: gledaj to sa ove strane- prakticno je nemoguce da bilo ko od nas ubedi tebe, a i obratno, tako da je nesvrsishodna rasprava.
a i pre ce biti da si ti neke ljude hteo da iskljucis iz diskusije, jer si ih okarakterisao kao nekompetentne. ;-)

Baš bih voleo da čujem po čemu su dosadašnji diskutanti bili kompetentni da iznose svoja mišljenja na ovu temu...

Ajde da raspravljamo o bezbednosti i performansama mlaznih borbenih aviona, jer smo u novinama čitali da oni strašno ugrožavaju našu bezbednost... Dovešćemo nekog pilota ko je stvarno vozio takav avion da nam kaže stvarno kako stoje stvari, a onda će stručnjaci sa ovog foruma (naravno ukoliko se ne slaže sa mišljenjem novinara) da ga napadnu i tvrde kako nije u pravu jer oni tako nisu videli da piše u novinama i na TV-u, pa će onda čak i da se javi neko ko će reći da se on jednom vozio u putničkom avionu i on zna tačno koje su performanse i kako se ponaša mlazni avion u letu..

Povlačite neku analogiju? Ne?

[ Wega @ 09.07.2006. 07:53 ] @
pa kada bi svako iznosio samo svoj iskustva i znanje a ne nacula, rekla-kazala i znam garija koji zna garija, pola tema bi imale 1 ili 2 odgovora.

misljenje je kao dupe, svako ga ima.

mojih 1650 para.
[ mrkidivx @ 09.07.2006. 08:04 ] @
@ventura

Ti si stvarno nedokazan!

Ovde nisu krivi nikakvi novinari, televizija, itd, ovde se jednostavno radi o zdravom razumu.Ja stvarno ne znam da li tebi treba
neko da crta stvari kao što je, na primer, prilagođena brzina uslovima puta ili nešto što se zove ograničenje brzine.

Hajde da uzmemo za primer da neko vozi superbezbedan auto (što ne postoji) i da je super dobar vozač (što je još diskutabilnije)
i zacepi 250 ili 300 ili ne znam koliko km/h po javnom putu (i autoput spada u JAVNI put) gde imaš i mnogo manje vešte kao i nervozne/neiskusne/možda i pijane/stare i ko zna kakve vozače, čije ponašanje po putu može biti nepredvidivo i
koji nisu navikli da im s leđa dolazi trkački automobil brzinom koja je 2 ili 3 puta veća od normalne ili od one kojim se oni kreću.

Da li smatraš da po tom i takvom JAVNOM putu je normalno da se neko kreće velikom brzinom?

Zar je na kraju krajeva bitno ko bi skrivio eventualni udes, da li dotični koji se kretao nenormalnom brzinom ili možda neko od pomenutih vozača koji je naglo prešao u susednu traku ili napravio neku drugu nepredvidljivu radnju.Nesreće se desila i tačka!

Javni putevi NISU trkačke piste po kojima bi neko zadovoljavao svoju bolesnu sujetu i lečio komplekse!
[ bojan_bozovic @ 09.07.2006. 08:40 ] @
Ajmo ovako, svako nek zadrzi svoje misljenje, ali i da padne jedan lock, inace ce i ovo u [es] bisere. Po Autobahnu je mozda drugo, a po ovim nasim putevima, trista na sat samo uz banzai
[ EviLxxx @ 09.07.2006. 08:49 ] @
Stvarno, ae lock, vec na zadnjih par stranica ni rechi o ovom Hrvatu.
[ mkdsl @ 09.07.2006. 09:32 ] @
Citat:
ventura: Veliki problem ove države, odnosno ljudi, a najtragičnije omladine, je to što su godinama bili podvrgavani ispiranju mozga putem javnih medija, pa su se svi transformisali u zombije bez imalo kritičnosti prema tome šta kaže televizija..

Ovde su televizija, novine i novinari mali bogovi, sve što kažu se uzima zdravo za gotovo, verujemo u sve moguće teorije zavere, nebeski narod, najpametniji smo, i sl...

Naprotiv, ja mislim da su ovde svoje mišljenje izneli ljudi koji NISU zadojeni televizijom i novinama. Jer u doba najgorih kriza u ovoj državi, jedino su ovakvi poput Marinka i pravili sranja po ulicama, jer prosečan čovek nije imao ni gde da kupi beznin. A danas ko osudjuje postupke takvih drumskih divljaka (koji su takodje i protivni zakonu), odmah dobija epitet "zombija bez imalo kritičnosti"... Uopšte mi ne smeta što sam zombi, smeta mi što će i opet neko poginuti na ulicama zbog neprilagodjenih brzina ne-zombija...

Citat:
Pri tome kao osnovu svog stava nisam uzeo iskustva trećih lica, novina, TV-a, nego sam izneo svoja lična iskustva...

Ali ti si to svoje iskustvo gradio na javnim putevima, a ne na pistama predvidjenim za tako nešto. A to malo nije fer ("Ja vozim Brabusa, ko vas je*e što vozite Jugiće, zbog vas će neko da pogine...").
[ su27killeryu @ 09.07.2006. 11:20 ] @
Ventura postoji nesto sto se zove zakon, i po njemu je sve preko 120 krsenje istog. Ja se slazem da je to ogranicenje stavljeno u doba fica ali se bezbjedna brzina nije pomjerila vise od 50% definitivno.
[ Nenad Vranjanac @ 09.07.2006. 16:17 ] @
@ ventura e, vidis u tome i jeste caka- sad npr. pokusavas neistomisljenike da etiketiras kao masovne potrosace.
ko se ovde poziva na novine.
istina je da auti iz visoke klase mogu da se voze kako ti kazes. to ti niko ne osporava. isto tako je neosporivo da takvom voznjom znacajno raste rizik, ma sta ti mislio o tome.
[ hecky @ 09.07.2006. 17:21 ] @
Tvrditi da je voznja 200km/h (bile gde u svetu, a pogotovo kod nas) je bezbedna ako je vozach "vest", a auto dobar, je ordinalna glupost.

Ja sam svojevremeno vozio auto 200km/h, a juce motor 130mph... i slikao tablu telefonom samo da bi poslao burazeru video klip. Ali tvrdim da sam svaki put svoj zivot, a i tudji, svesno stavljao na kocku.

Inace, normalno vozim 10-15% iznad ogranicenja, ali ponekad mi "dodje". Ljudi smo, imamo potrebu za adrenalinom i dokazivanjem, ali ko rutinski vozi 180-200, kocka se sa bogom (agnostik sam, al ovo dobro zvuci).

Cinjenica da Ventura radi u kockarskoj industriji, donekle pojasnjava stvari :)
[ bojan_bozovic @ 09.07.2006. 17:31 ] @
A Marinko ljudi, sta bese s njim? Cini mi se da to bese topic ovog threada
[ hecky @ 09.07.2006. 17:47 ] @
Malo dosadno statistike :)....

Izvor:
http://www.cfit.gov.uk/mf/reports/rssm/pdf/rssm.pdf

Research by Taylor et al5 on linkages between speed management and
collisions indicates that, broadly, a 1 mph reduction in average speed could
be expected to reduce accident frequencies by about 5%. This work also
shows that for each type of road, the frequency of collisions increases
roughly with the square of the average traffic speed. For example, on
urban roads in general a 10% increase in speed is associated with a 21%
increase in collisions.

Differences in speeds also contribute to accidents. Research by TRL
suggests that if a driver drives at more than 10-15% faster than the
average speed of traffic around him, he or she is more likely to be involved
in a collision6.
[ mrkidivx @ 09.07.2006. 18:40 ] @
Citat:
A Marinko ljudi, sta bese s njim? Cini mi se da to bese topic ovog threada

Pa ovde se celo vreme i govori o ljudima poput marinka.
[ Stefano @ 09.07.2006. 19:02 ] @
dobro jel moze neko da mi odgovori na sledece pitanje:

sta ja da radim ako mi se vozi preko 200km/h a da ne ugrozavam druge Gde postoji pista da me mine zelja. Pretpostavljam da se pista aerodroma Nikola Tesla ne iznajmljuje u te svrhe
[ DrJekyll @ 09.07.2006. 19:42 ] @
Citat:

sta ja da radim ako mi se vozi preko 200km/h a da ne ugrozavam druge

Upises skolu za pilote :mrgreen:
[ mrkidivx @ 09.07.2006. 19:54 ] @
Citat:
sta ja da radim ako mi se vozi preko 200km/h a da ne ugrozavam druge

Tamo gde je i mesto-prijavi se za trke.
[ Dalibor81 @ 09.07.2006. 20:01 ] @
Ako imas auto koji zasluzuje bar neke pohvale, mozes sa emisijom "SAT" da dogovoris voznju, ali ocekuj pored sebe lepu konkurenciju.
Pozdrav
[ su27killeryu @ 09.07.2006. 20:05 ] @
Citat:
heckyko rutinski vozi 180-200, kocka se sa bogom (agnostik sam, al ovo dobro zvuci).

Paa sad onda se ja kockam svaki put kad izadjem na autoput, ali vec razlika izmedju 200 i 250 je npr. OGROMNA. Izmedju 120-180 mozda postoji par procenata veca sansa za sudar. Uostalom najmanje nesreca se desava na autoputu (prelistaj novine) a tamo se najbrze vozi.
[ strba @ 09.07.2006. 20:19 ] @
Citat:
Ventura postoji nesto sto se zove zakon...

Apsolutno.. koji to put u nasoj zemlji ima ogranicenje brzine vece od 120kmh.. nijedan
Voziti brzinom vecom je krsenje zakona..
E sada ako neko hoce da postuje zakon onda ga postuje do kraja...... valjda je tako...

Nije za komentar ako se na jednoj strani kritikuje piraterija i na sva zvona poziva na hapsenje i dugogodisnju osudu... pocinilaca, a na drugoj propagira 200kmh+ brza voznja kao nesto normalno na putevima (max 120) zemlje Srbije.....

Da ne ulazimo u diskusije bolji vozac/auto losiji vozac/auto..

Pozz

p.s Nikako da zaboravim "trku" izmedju golf-a 5 (200ks) i nekog automobila (ferrari-ja pisale su novine) od pre nekoliko meseci kada je u golfu poginulo 5 ljudi zeljni valjda brze voznje i dokazivanja.... od golfa je ostala samo hrpa metala.... jezivo..
[ cozmo_im @ 09.07.2006. 20:29 ] @
Citat:
Na ovoj temi sam ja izrazio različito mišljenje od onoga što je napisano u novinama, i automatski sam bio napadnut kako bi brže bolje promenio mišljenje i složio se sa tim tekstom... Pri tome kao osnovu svog stava nisam uzeo iskustva trećih lica, novina, TV-a, nego sam izneo svoja lična iskustva. I vrlo je interesantno da su moje lično iskustvo o ovoj temi, veoma žestoko osporavali ljudi na osnovu priča nekog trećeg (čuli su da..., poznato je da..., prijateljevog prijatelja, novina, TV-a, priznatih 'stručnjaka' u zemlji i inostranstvu, srpskih genija i sl.)...

Evo, ja sam izneo svoje iskustvo, vozio sam M5 i napisao sam, iz mog ugla, kako izgleda voziti odlican automobil preko 200km/h na nasem autoputu. Nimalo sigurno (iako je auto bio u odlicnom stanju i vrlo siguran). Ja niti sam cuo od drugog nekog, nit' sam gledo na TV-u, nit' cito u novinama. Vozio sam taj auto jedno mesec dana i to je moj zakljucak. Isto tako, moj brat iz Nemacke, inace policajac (i to saobracajni i recni), je dolazio sa Calibrom 2.0 16v (150KS). Taj auto itekako ide preko 200km/h. Kako smo krenuli i stigli na 200km/h negde kod SC na BEG-ZAG autoputu, odmah je usporio i rekao mi "Not safe to drive here". Na novosadskom autoputu covek nije hteo da vozi preko 120-130km/h kad je video stanje puta i kako se odvija saobracaj. Rekao mi je da imamo losu signalizaciju na putu, nije obelezen kolovoz dobro, asfalt je los, nema puno prostora za sigurnu, brzu voznju kao u Nemackoj. I, da, ima vise teretnih vozila na putu te kategorizacije.

Prema tome, moze da se stisne do daske, nije problem, nisam osetio da M5 ili Calibra nesto izgledaju nesigurno kad se voze - mislim na ponasanje automobila, lezanje, vesanje, upravljivost. Sve je to dobro i sigurno, ali nije problem to. Problem su i drugi ucesnici u saobracaju, totalno nepredvidivi, rupe koje mogu napraviti svasta, neobelezen put, dosta sporednih puteva koji se neobelezeni ukrstaju, kao i sama reakcija coveka (vozaca) pri toj brzini u uslovima srpskih puteva. I na savrsenom putu, dovoljno je da ti neko na preko 200km/h uleti u makazice ili naglo zakoci ispred tebe, ili krene na tebe recimo (nepaznjom)... Ne daj boze da ti pukne guma, naletis na blato, sljunak i sl. (cesta pojava kod nas). Nije problem nikakav da se sedne u mocnu masinu i drmne po gasu. Problem je kad se pojavi citulja u novinama, ili vise njih...

Malo OT, sto se tice avijacije: ja nisam pilot, ali sam vrlo skolovan za tu oblast. Moze se reci da sam ja "druge oci pilota"... ili "oci pilota, ali na zemlji". Pa izvucite zakljucke (iako sad radim nesto drugo, sticajem okolnosti) koji je to posao. Ionako ne volim da se hvalim, niti to pominjem, ali ne volim da mi neko posredno kaze da sam nesto procitao u novinama ili cuo od ko zna koga.

Svako ko preko 30km/h vozi vise od dozvoljene brzine, ovde na nasim putevima, je za mene vrlo nesavestan, nesiguran, neodgovoran i opasan vozac. A presao sam dovoljno stotina hiljada kilometara za ovih 15-16 godina koliko vozim bez ijednog udesa, uz samo jedan jedini prekrsaj (u gradskoj voznji pri brzini od 40-50km/h) i smatram da imam neko solidno iskustvo da mogu da procenim ko je opasan vozac. Ne mora da bude los vozac, ali svako ko se tako igra sa sudbinom drugih (za njega me bas briga) je veoma opasan vozac.
[ zaraza @ 09.07.2006. 20:30 ] @
Citat:
Stefano:

sta ja da radim ako mi se vozi preko 200km/h a da ne ugrozavam druge Gde postoji pista da me mine zelja. Pretpostavljam da se pista aerodroma Nikola Tesla ne iznajmljuje u te svrhe

ne, ali se 'iznajmljuje' pista u Batajnici :)
ne pratim to nesto preterano, ali raspitaj se kod ovih sto budze kola...cuo sam par puta da su tamo vozili...
[ hecky @ 09.07.2006. 23:45 ] @
U UK hoce da uvedu da se Road Tax (kod nas je to registracija) placa u zavisnosti od puta koji koristite i razdaljine koju predjete (putevi u gradu ce kostati npr. £0.10/km, a izvan £0.01/km).

E sad da bi to ostvarili, sva vozila ce imati ugradjen GPS modul sa 2 way komunikacijom sa HQ.

Dodatna korist sistema je da kad server primi podatak da je mali djokica vozio 60mph u 30mph zoni, automatski mu doda 3 poena na dozvolu i posalje poziv za sud ili tiket.

Nadam se da se nasi nece toga setiti :).
[ StORM48 @ 10.07.2006. 01:55 ] @
@ventura

Samo ću ovo reći - od svih koji su na ovoj temi pomenuli letenje, jedini si Ti koji o tome pričaš bez pola sata naleta (ne kao putnik). Toliko. :)

Over & out.
[ su27killeryu @ 10.07.2006. 10:08 ] @
Da se vratimo na temu...

http://www.index.hr/clanak.aspx?id=321639

Kakav debil od ministra
[ Milan M. Radovic @ 11.07.2006. 20:10 ] @
Citat:
su27killeryu: Da se vratimo na temu...

http://www.index.hr/clanak.aspx?id=321639

Kakav debil od ministra

Boze moj sta tu ima da se prica...
Tatin sin "Mangup", moze mu se... a to smo mi krivi jer smo takve pustili da vladaju
Sto je tamo taj Marinko ovde je Karic junior... i onak ministar neceg ovde u Srbiji ,valjda poljoprivrede sto je usmrtio zenu na pesackom - naravno - nije kriv.

A sto je najgore - cice se i loze na takve - kuda ide ova omladina!?
[ -sfx- @ 11.07.2006. 22:53 ] @
Malo sam prevrteo temu i dosao do zakljucka da ovde nema toliko nekompetentnih koliko nedojebanih. Neko je napravio genijalnu analogiju sa nekim ko misli da je jebac, jer je gledao karanje na TV-u. A sto vise bude gledao TV, to ce manje karati.
[ Milan M. Radovic @ 12.07.2006. 02:26 ] @
Citat:
-sfx-: Malo sam prevrteo temu i dosao do zakljucka da ovde nema toliko nekompetentnih koliko nedojebanih. Neko je napravio genijalnu analogiju sa nekim ko misli da je jebac, jer je gledao karanje na TV-u. A sto vise bude gledao TV, to ce manje karati.

Sto volim ovu filozofiju...mada je ne kapiram uvek
[ dr.NPN @ 12.07.2006. 02:46 ] @
Citat:
choks87: Sto volim ovu filozofiju...mada je ne kapiram uvek

Kad porastes, kaz'ce ti se samo....
[ Miloje Sekulic @ 12.07.2006. 06:24 ] @
fotografirao je mobitelom kontrolnu ploču svoje "jurilice" pri brzini od 320 km/h.

mnogu su jaki

Miloje
[ Mobtel @ 12.07.2006. 12:16 ] @
ali je izbrisao snimke
[ Milos niks @ 12.07.2006. 13:03 ] @
jurilica :)))) dobro nisu napisali asfaltni munjo-prc .....
[ C A I N @ 12.07.2006. 15:10 ] @
najbrze sta sam se vozi je 240 sa mercedes e320 avangard,a skoro svaki dan idem jedno 170 na magistrali od mosta na neretvi pa do metkovića(ima jedno 15 km)
[ skymobile @ 12.07.2006. 17:52 ] @
Audi A8 '01, 2.5 tdi sa fabrickih 132KW, nacipovan na nekih 165KW, autoput BG-NIS, na delovima gde nije bilo guzve 240-250Km/h. Vozen maximalno 265Km/h na BG-ZG autoputu. Mogu vam reci da nisam seo u auto koji vise uliva sigurnost od A8, mada se nisam u S8 vozio, tako da mislim da je on vrh. Zamislite nalet vetra kada idete sa A8 250 i prodjete pored juga koji ide max 100Km/h, luuuudilooooooooooo
[ vuki1 @ 12.07.2006. 18:43 ] @
Licno mislim da nije opasno voziti brabusa 300 ako nije guzva ili ako auto put nije kao nas.
[ Vostoki @ 12.07.2006. 20:53 ] @
ma dzabe vam auto ako nemate put.
[ markolazarevic @ 13.07.2006. 00:55 ] @
Samo jedno pitanje, zasto se neko ne bi vozikao sa formulom po srpskom auto-putu?
[ dr.NPN @ 13.07.2006. 01:10 ] @
Ljudi taj kroat je postigao to sto je zeleo: Svi pisu i pricaju o njemu, sad je on kao neki baja, za neke baja, za neke ljakse....

Zatvarajte vise temu, sest strana ste ispucali bezveze.... Svi nesto lupetaju....
[ zaraza @ 13.07.2006. 01:55 ] @
bas dnas gledah na diskaveriju emisiju u kojoj likovi voze svoja brza kola po stazama namenjenim za to....oni koji pojma nemaju uzasavaju se te brzine, a iskusni trkaci tvrde da je voznja brzinom 320kmh izuzetno opasna (na stazi)....
sta onda reci o mamlazu koji fura svoja kola tom brzinom na obicnom putu...
[ su27killeryu @ 13.07.2006. 09:44 ] @
Ja sa Yugom TDI 270 km/h... TDI sve crveno...
[ xtraya @ 14.07.2006. 18:21 ] @
TDI? ima TDI Radio u Beogradu :)

hmm, nece nesto link da radi (gojko ga ubio) ali evo za AAC stream http://streaming.tdiradio.com:9090
[ bojan_bozovic @ 14.07.2006. 18:43 ] @
Da li ste postigli koncenzus? ;-)
[ mrkidivx @ 14.07.2006. 19:20 ] @
Citat:
Zamislite nalet vetra kada idete sa A8 250 i prodjete pored juga koji ide max 100Km/h, luuuudilooooooooooo

VAU mora da se baš osećaš nadmoćno...
[ mkdsl @ 14.07.2006. 20:13 ] @
I ja se osećam nadmoćno kada trčim na 100 metara sa klincem od 10 godina
[ bojan_bozovic @ 14.07.2006. 21:10 ] @
Citat:
Audi A8 '01, 2.5 tdi sa fabrickih 132KW, nacipovan na nekih 165KW, autoput BG-NIS, na delovima gde nije bilo guzve 240-250Km/h. Vozen maximalno 265Km/h na BG-ZG autoputu. Mogu vam reci da nisam seo u auto koji vise uliva sigurnost od A8, mada se nisam u S8 vozio, tako da mislim da je on vrh. Zamislite nalet vetra kada idete sa A8 250 i prodjete pored juga koji ide max 100Km/h, luuuudilooooooooooo

Vidis skymobile, sustina je biti nadmocan (u bilo cemu), a ne osecati se tako. Prvo ne bi bilo lose ne nacipavati srpski jezik, na primer.
[ skymobile @ 15.07.2006. 01:17 ] @
Citat:
mrkidivx: VAU mora da se baš osećaš nadmoćno...

Ne NADMOCNO, ne, ne osecam se nikako jer se redovno kupam :D

Citat:
bojan_bozovic: Vidis skymobile, sustina je biti nadmocan (u bilo cemu), a ne osecati se tako. ...

Mozda tvoja sustina, moja ne.....

Citat:
bojan_bozovic: ....Prvo ne bi bilo lose ne nacipavati srpski jezik, na primer.

Pojasni malo sta ti nije jasno od ovog sto sam napisao? Ako ti nije jasan pojam "nacipovan" reci da ti pojasnim, nije problem....

Eh da, Audi nije moj nego od jednog mog jako dobrog prijatelja. Ja nemam toliko para da bih mogao da odrzavam takav auto, jer to nije za svaciji dzep. Samo registracija mu je oko 550eura, jedna guma, nova normalno ~300eura a da ne pricam o disk plocicama (280 eura za prednje tockove, 8 komada) koje se kod njega menjaju svakih 6 meseci, jer taj auto ne moze polako da se vozi. Takav auto nije problem kupiti, ali odrzavanje je dranje u pravom smislu reci. Ja vozim Vectru 2.0 16V sa 150 konja motorom i ide sasvim dobro. Nisam je vozio preko 200 Km/h jer je za taj auto prilicno rizicna brzina.
[ mkdsl @ 21.07.2006. 16:35 ] @
Izvor: http://www.blic.co.yu/danas/broj/strane/hronika.htm

Citat:
ĆUPRIJA - Tijana Trajković (18) iz Beograda, identifikovana je kao druga žrtva teške saobraćajne nesreće koja se dogodila u utorak na autoputu Beograd-Niš kod Ćuprije. Identitet devojke potvrdila je najbliža rodbina.

U pomenutom udesu poginuo je i Aleksandar Srdanović (42) iz Beograda, dok je njegov sugrađanin Borislav Pantović (27) teško povređen. Pantović je zadobio povrede glave i vrata, kao i više preloma na rukama i nogama. On je juče operisan u beogradskom Urgentnom centru i nalazi se u šok-sobi. Srdanović, Trajkovićeva i Pantović su se u utorak uveče vozilom „dodž’’ kretali iz pravca Niša prema Beogradu i oko 21.15 časova, zbog neprilagođene brzine, udarili u zaštitnu ogradu.

U trenutku udara, Pantović i Trajkovićeva su ispali iz džipa, dok je Srdanović, koji je upravljao vozilom, pronađen za volanom. Očevici nesreće su posvedočili da se džip „dodž’’ kretao brzinom većom od 200 kilometara na čas. Od siline udarca 45 metara zaštitne ograde je uništeno, a vozilo je prešlo u suprotnu traku autoputa, što je prouzrokovalo lančani sudar tri automobila. U tim vozilima nije bilo povređenih.

Toliko o sigurnosti vožnje u dobrom autu pri brzini od 200km/h. Svaka dalja diskusija je neumesna.

[Ovu poruku je menjao mkdsl dana 21.07.2006. u 17:49 GMT+1]
[ su27killeryu @ 21.07.2006. 16:54 ] @
To smece od Dodgea (vjerovatno ona lamina od Duranga) lezi gore od FAPa trinaestice tako da me ne cudi ishod. Sta li je ta tinejdzerka samo trazila s njima, ovo treba odstampat i ispred svake srednje zalijepit.

E da, i ne bih toliko terensko vozilo nazvao automobilom, kamoli dobrim.
[ Ivan Dimkovic @ 21.07.2006. 16:57 ] @
Citat:

Takav auto nije problem kupiti, ali odrzavanje je dranje u pravom smislu reci.

Odrzavanje za A8/S8 nije dranje, te stvari se mogu i trebaju saznati pre kupovine auta - cena odrzavanja tog auta je sasvim u skladu sa njegovom klasom i cenom nove masine, a to je luksuzna limuzina, sa akcentom na luksuzna. Da nije tako, A8 bi vozili svi redom, penzioneri(*), studenti i samohrane majke(*).

(*) Ovde ne racunam bogate penzionere Floride, juzne Nemacke i sl... kao i samohrane majke, udovice mafijasa :-)
[ mkdsl @ 21.07.2006. 17:16 ] @
Citat:
su27killeryu: To smece od Dodgea (vjerovatno ona lamina od Duranga) lezi gore od FAPa trinaestice tako da me ne cudi ishod.

Jesi li ikad vozio FAP-a? Evo ja jesam, FAP 2026, dužio ga u vojsci, i nisam ga vozio 200km/h. Ne znam kako si uspeo da izvršiš poredjenje, voleo bih da elaboriraš.

Citat:
Sta li je ta tinejdzerka samo trazila s njima, ovo treba odstampat i ispred svake srednje zalijepit.

Je li ovo zaista neophodno u ovoj diskusiji? Ili čisto da ima šta da se kaže? Poenta je vožnja, a ne ko je bio u vozilu.

Citat:
E da, i ne bih toliko terensko vozilo nazvao automobilom, kamoli dobrim.

SUV nije terensko vozilo, ali te sad apsolutno razumem. Nemaš pojma o čemu pričaš.
[ su27killeryu @ 21.07.2006. 17:25 ] @
Sto se tice FAPa figurativno sam to rekao mada vozio sam nekolicinu naravno ali sam vozio i par tih ogromnih dzipova i vjeruj mi da sam imao jako slican osjecaj po tom pitanju, sto se tice ovoga drugog pogodilo me je jbg pa mozemo i da preskocimo.

Inace kad kupujes gume za SUV trazis li gume za SUV ili za terensko vozilo?! To bi isto bilo kao kada bi rekao da PC nije racunar nego PC.

http://www.hondafanclub.hr/dictionary/19/

Toliko o tome da nemam pojma.
[ mkdsl @ 21.07.2006. 17:45 ] @
Citat:
su27killeryu: To bi isto bilo kao kada bi rekao da PC nije racunar nego PC.

PC jeste računar, ali je i Mac računar, zar ne?

Citat:
http://www.hondafanclub.hr/dictionary/19/

Toliko o tome da nemam pojma.

Izvinjavam se, bio sam ubedjen da si rekao TERETNO a ne terensko vozilo. Stigao me umor, jbg. Imaš izvinjenje od mene.
[ mrkidivx @ 21.07.2006. 17:50 ] @
ovde bi zaista trebalo da konstantno lepimo koje su sve posledice NEPRILAGOĐENE brzine.
[ skymobile @ 21.07.2006. 17:58 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Odrzavanje za A8/S8 nije dranje, te stvari se mogu i trebaju saznati pre kupovine auta - cena odrzavanja tog auta je sasvim u skladu sa njegovom klasom i cenom nove masine, a to je luksuzna limuzina, sa akcentom na luksuzna. Da nije tako, A8 bi vozili svi redom, penzioneri(*), studenti i samohrane majke(*).

(*) Ovde ne racunam bogate penzionere Floride, juzne Nemacke i sl... kao i samohrane majke, udovice mafijasa :-)

Pa jeste Ivane, sve to stoji, ali recimo uporedjivali smo za A6 i A8 troskove odrzavanja, i za A6(koji je prosle god proglasen za jednu od omiljenih limuzina raznoraznih mudonja) troskovi su drasticno manji. Mada A8 je stvarno nesto ne svakidasnje, to mozete osetiti samo ako ga provozate, to se ne moze videti na parkingu. Jedan moj drugar ima obicaj da kaze : "Sva auta mogu da se uporedjuju ali osmica je nesto sto nema konkurenta"
[ mkdsl @ 21.07.2006. 18:05 ] @
Hteo sam samo, kao neko ko poseduje sve vozačke kategorije sem A, pa samim tim imam koliko/toliko iskustvo, da se osvrnem na zakon koji je izuzetno precizno napisan. Na autoputevima Srbije postoje ograničenja brzine koju poštuju vozači putničkih vozila i ono je generalno 120km/h sem u zonama gde je to posebno naglašeno. Pod to ograničenje potpadaju i TERENSKA vozila, dok TERETNA vozila, u zavisnosti od kategorije, kao i vozila iz kategorije D imaju SVOJA ograničenja - dakle, ne 120km/h već manje. Dakle, vozili luksuznu limuzinu ili terensko vozilo, pred zakonom se tretirate isto. I zbog nepridržavanja ograničenja brzine dešavaju se nesreće, i pred zakonom apsolutno je nebitno da li ste vozili Brabusa ili Porsche Cayenne Turbo S SUV ukoliko ste to ograničenje brzine prekoračili.

Samo toliko.
[ Ivan Dimkovic @ 21.07.2006. 18:53 ] @
@Skymobile,

Sam si odgovorio sebi na pitanje - A8 jeste klasa za sebe. A6 je auto vise-srednje klase dok je A8 luksuzna limuzina za visu klasu. Sve je prilagodjo toj maloj razlici izmedju srednje i vise klase potrosaca ;-)
[ bakara @ 22.07.2006. 22:17 ] @
@gojko
sto nam obrisa poruke?
Da ne vozis audi? :)
[ ton_majstor @ 23.07.2006. 12:24 ] @
Ne, nego ovo, pa da počisti VAŠE đubre:

[img][att_url][/img]

Pozdrav!
[ mrkidivx @ 23.07.2006. 15:04 ] @
Jel to vozilo za skupljanje pošandrcalih vozača audia koji voze 500 na sat po javnim putevima
[ THEPRODIGY @ 23.07.2006. 22:00 ] @
ljudi to vam je isto kao da imate intel dual core, 3 gb ddr-a,ati x1900xtx pa da igrate neku igru na 640x480 16bit , no shadows, antialiasing - no , no reflections.... to ja igram tako cs:s sa ati9600pro 2.4 celeron 512 rama .
Yugo : Nisan Skyline = 100 : 300
[ mrkidivx @ 24.07.2006. 02:10 ] @
I šta je pouka ove pričice ako imaš nisan skyline piči po autoputu 300 na sat!?!?
[ bakara @ 24.07.2006. 09:24 ] @
Ni ja nisam shvatio sta je pisac hteo da nam kaze?
[ THEPRODIGY @ 24.07.2006. 11:12 ] @
a koja kola vi imate , koliko brzo idete !
pola vas gura auto do limita !

Citat:
mrkidivx: I šta je pouka ove pričice ako imaš nisan skyline piči po autoputu 300 na sat!?!?

ja bi isao !
[ markom @ 24.07.2006. 11:22 ] @
Ja moj Avensis nikad nisam vozio više od 180 ...

Marko.
[ mrkidivx @ 24.07.2006. 13:06 ] @
Citat:
a koja kola vi imate , koliko brzo idete !
pola vas gura auto do limita !

I kakve to veze ima?
Znači ako neko ima besna kola sad je kao faca?
Vidiš ograničenja brzine važe za SVE!

Citat:
ja bi isao !

Dečko pamet je jedna od stvari koja se ne može kupiti...
[ Lekic @ 27.04.2007. 11:12 ] @
Jao bre ljudi. Pa dal ste normalni.

Ventura, nemoj da pricas puno. Veruj mi bolje je. Neke stvari jesu neke nisu kako ti kazes. Vecina nije. Al ajde nema veze.

Ono za karavane... Strahota. Ljudi uzmite procitajte nesto.

Nemacka ima uslove za puteve tipa "no limit" mi nemamo i zato svako prekoracenje treba kazniti. Bilo koja voznja preko 140 kmh trebalo bi da povlaci oduzimanje i dozvole i vozila. Opasan si po okolinu, auto na tim brzinama predstavlja oruzje u rukama deteta. Kraj price.

Vidjao sam ljude kako voze putem BG - PA i po vise od 200 kmh, a moj Saab 95 na 100 se ljulja. Suzuki Svift pri istoj brzini maltene poskakuje. Znam ja savrseno da tu moze da se razvije ogromna brzina. Meni licno ne treba tatin sin koji ce sesti u BMW-a M6 koji ni ne zna sta je taj auto, i pokusati da proleti pored mene 300 kmh dok ja idem 100 kmh. S obzirom na put velika je verovatnoca da ce ga ulegnuce na putu pri toj brzini povuci i da ce me tresnuti otpozadi i baciti me preko zastitne ograde. Meni takvi ne trebaju, a pogotovo ljudima sa starim i slabijim kolima.

Prema tome, u zatvor sa takvim ljudima. Ako nisi u stanju sebe da kontrolises onda ce te sistem iskontrolisati.

Ovom tipu sa Brabusom... ne znam sta bi rekao... njemu nista nema potrebe pricati. Debil. Kada bude izazvao sudar, daj Boze da on pogine a ne neko neduzan za volanom drugog automobila. Da stvar bude gora, taj kreten nece osecati ni grizu savesti posle.
[ Lesli Eldridz @ 28.04.2007. 13:48 ] @
Aferim. Kad takvi ginu to je u stvari dobra stvar, stvar za radovanje. A ako nece sami da ginu, onda im treba malo pomoci, prosipanjem ulja, stakla, eksera ili cega slicnog tamo gde ovi debili divljaju. Sve to treba uza zid pa metak u celo, lepo neki kazu. I njima, i onim pandurima koji u takve gledaju sa strahopostovanjem zato sto ovi maloumnici imaju takva i takva kola. Cede neke tamo jadnike sa olupanim kantama zbog celavih guma, a ovim debilima se klanjaju. Sve to da se eliminise, kad danas - sutra krene ciscenje nase zemlje od tog sljama, i to je to. To sto neko moze da savije gvozdenu sipku debelu 3 cm i da digne 200 kila ne znaci da sad moze da ide ulicom i da bije koga stigne. Civilizacije podrazumeva pravila koja vaze za sve, a ko nece da postuje ta pravila - u sumu pa divljaj. Ili u sumu, ili izolacija. To mi najbolje treba da znamo, ovo oko izolacije. A uzrok te nase izolacije su upravo takvi debili. Takav debil kad ode u civilizaciju postuje sva pravila koja tamo vaze, a onda dodje ovde na Balkan pa se izivljava, gradi kuce bez dozvole, divlja kolima, urči se, podmicuje itd, itd. Docim je u civilizaciji manji od makovog zrna. E kad se sav taj iskot koji je iz svojih rupica izgmizao devedesetih pokolje, poguši, na silu polomi i utera mu se strah u koske vo vjek i vjekova - tek tad ce Balkan da se civilizuje i da stvarno, a ne samo na papiru, udje u bilo kakve unije, ili sta vec tad bude aktuelno.
[ MOSLER @ 02.05.2007. 14:41 ] @
Procitao sam svih 10 strana ove teme ali nisam video nigde da je neko postavio snimak kada ovaj "mladi biznismen"
juri 320 km/h,pa evo snimka.

http://www.youtube.com/watch?v=OSgRcNA43to

Ako pazljivo pogledate obrtomer koji je na nekih 4800 rpm shvaticete da nema sanse da auto juri 320km vec znatno sporije,negde oko 250-270km/h.Ocigledno je nesto muvano sa cajgerom!