|
[ mima_cool @ 10.07.2006. 03:16 ] @
| Elem, podstanari smo nekoliko godina i na neku foru dobili smo stambeni kredit od 100.000 eura na 15 godina - kamata 11.5 % :((( Mesecna rata bi nam bila oko 1160 eura.
Dakle, uslovi kredita grozni.
Suprug i ja imamo dvoje dece. Kiriju za stan placamo 400 eura. Ako odustanemo od kredita gazdi stana koji iznajmljujemo u sledećih 15 godina ćemo pokloniti 72.000 eura i opet ćemo biti podstanari, a ako uzmemo kredit banci ćemo pokloniti oko 100.000, ali će nam ostati nas stan.
Trenutno od firme koju imamo možemo sa strane CHISTO da sklonimo mesecno 2000 - 3000 evra (kad kažem chisto mislim bukvalno chisto). Problem je što ne možemo unapred znati da ćemo i sledećih nekoliko godina isto zaradjivati, dakle plasi me buducnost, a s druge strane drugi izlaz od ova dva nemamo.
Na zalost nismo sposobni (priznajem) da te pare koje nam ostaju stavljamo sa strane pa da kažemo „Sacekajmo još 2-3 godine pa ćemo od naših para kupiti stan !” Ne mogu vise da budem podstanar, želim svoj stan, da mi deca imaju svoju sobu, želim svoj mir...
Šta uraditi ovde, a ne napraviti fatalnu grešku? Rizikovati sa kreditom ili ne? Šta biste vi uradili na nasem mestu?
Pozdrav i hvala unapred na svakom savetu
--------------------------------------------------------------------------------
|
[ kime1 @ 10.07.2006. 04:49 ] @
Ono što bih ja uradio - uzeo bih manji stan (50 kvm), koji bi koštao oko 75k verovatno. Sa uplatom rata može i da se požuri (mada se to baš i ne isplati, jer oni kamatu obično uzimaju u celosti), ili da se čuva dodatno zaradjeni novac, kao neka garancija... u svakom slučaju dobro je imati neki back-up, barem za 5-6 rata (u vidu keša, ili neke nekretnine koja se može lako unovčiti- zemlja,ili na pomoć roditelja ako se može računati...)
Kamata je izuzetno visoka i u rangu je potrošačkih kredita na godinu dana (za kućne aparate), ja ne znam šta bi sa ovim kamatama sa reklama od 4-5%...
Iz tog razloga ja bih ipak razmislio, jer možda se može doći do boljeg kredita (u roku od godinu dana možda), jeste da ćeš za 15 god gazdi kupiti novi stan, ali pod ovim kamatama, banci ćeš kupiti dva.
Ne bi trebala biti oduševljena (po meni) što si uopšte dobila kredit, jer ispunjavate sve uslove, i vi banci činite uslugu, a ne ona vama...
Znači, ja bih uzeo što manji stan (koji smatraš da bi bio dovoljan), kredit na što manji rok, raspitati se za eventualno povoljnije kamate kod drugih banaka, posle planirati preseljenje u veći stan (bez kamata)
Kao što i sama kažeš, više ti se isplati da u iznajmljenom stanu štediš za svoj, pod ovakvim uslovima.
[ Buum @ 10.07.2006. 06:23 ] @
Taj kredit je isuviše nepovoljan i moja preporuka je da ga ne uzimate. Pogledajte ponude drugih banaka (nikako se ne vezujte samo za jednu) ili sačekajte da još malo padnu kamate.
Dalje, ako je tačno da mesečno možete da izdvojite 2000-3000 evra, to znači da 100.000 možete da uštedite za tri-tri i po godine. Razmislite onda da li vam se isplati da sada uzimate kredit za stan ili da još malo iskulirate kao podstanari. Ako su gazde problematične, promenite stanodavca.
Pozdrav,
Buum
[ darkon @ 10.07.2006. 08:02 ] @
Mislim, šta reći...
Citat: Na zalost nismo sposobni (priznajem) da te pare koje nam ostaju stavljamo sa strane
Da sam na vašem mestu, ja bih ipak preispitao ovakav svoj stav.
Stavite sve na papir pa vidite. Mene bi cifre vrlo brzo naterale da ponovo razmislim.
[ mima_cool @ 10.07.2006. 12:38 ] @
1. manji stan ne mozemo, postoji dosta razloga. Izmedju ostalog je i to sto moramo uzeti svih 100.000 kredita.
2. kamate od 4-5% postoje, ali samo u pricama. Mi ne znamo nikoga ko je kupio stan sa takvom kamatom na zalost.
3. doticna banka je bila jedina koja je htela da nam da kredit.
4. imamo fore jos samo nedelju dana otprilike da nadjemo stan, posle toga gubimo kredit.
[ anon7994 @ 12.07.2006. 22:31 ] @
Citat: mima_cool: 1. manji stan ne mozemo, postoji dosta razloga. Izmedju ostalog je i to sto moramo uzeti svih 100.000 kredita.
Ko moze da vas primora da uzmete 100.000 evra ako to ne zelite? Samo se uzima ono sto je potrebno.
Citat: [2. kamate od 4-5% postoje, ali samo u pricama. Mi ne znamo nikoga ko je kupio stan sa takvom kamatom na zalost.
Navedene kamate postoje. Rec je o kreditima koji se odobravaju uz subvenciju drzave, a koji su namenjeni ljudima cija su mesecna primanja niza od 100.000 dinara. Kamata za kredite bez subvencije drzave je za koji procenat visa i krece se oko 6% za kredite odobrene u evrima (postoje i krediti koji se odobravaju u svajcarskim francima sa nizim kamatnim stopama, ali tu je valutni rizik na period od 20-30 godina mnogo izrazeniji).
Citat: [3. doticna banka je bila jedina koja je htela da nam da kredit.
Ne znam kolika su vasa primanja, ali stambeni krediti se odobravaju osobama koje imaju primanja cija rata ne prelazi 50% ukupnih primanja. Tako, za ratu od 1160 evra, vasa udruzena primanja (vasa i vase supruge) bi trebala da iznose min. 2320 evra (naravno to je neto iznos na koji se placaju porezi, doprinosi i sl.).
Ukoliko vasa primanja ne dostizu taj iznos, vec kada govorite o iznosu od 2000-3000 evra koji vam svakog meseca ostaje, mislite na sredstva firme, vi zapravo ne dobijate stambeni kredit, vec firma dobija namenski kredit za kupovinu stambenog/poslovnog prostora, sto je velika razlika...
Bilo bi neophodno izneti sve detalje da bi se dobio konretan odgovor.
[ z@re @ 13.07.2006. 01:10 ] @
Mislim da bi ovo trebalo vratit nazad u Cekaonicu, tema je poprilicno ozbiljna i moze eventualno pomoc nekom kasnije, a doticna osoba koja je postavila nema privilegije pisanja u MadZoneu.
[ Mister Big Time @ 13.07.2006. 02:53 ] @
A sto ne uzmete neki stan na periferiji grada? Za 50-ak hiljada evra mozete sasvim pristojno nesto da uzmete. A to znaci i manji kredit, manja rata za otplatu... I guess?
11.5% je smesno... cisto dranje.
[ Black_eyed @ 13.07.2006. 08:55 ] @
Citat: mima_cool: Elem, podstanari smo nekoliko godina i na neku foru dobili smo stambeni kredit od 100.000 eura na 15 godina - kamata 11.5 % :((( Mesecna rata bi nam bila oko 1160 eura.
Vas ima da obozavaju u toj banci ;)))
Citat: mima_cool:
Na zalost nismo sposobni (priznajem) da te pare koje nam ostaju stavljamo sa strane pa da kažemo „Sacekajmo još 2-3 godine pa ćemo od naših para kupiti stan !” Ne mogu vise da budem podstanar, želim svoj stan, da mi deca imaju svoju sobu, želim svoj mir...
za 100.000 E koje poklanjate banci ja bih VRLO BRZO postao sposoban da te par ostavim po strani pa da toj deci jednog dana kupite jos jedan stan od tih para a ne da kukate....Pa ako placate stan 400E a deca vam nemaju sobe koliki je taj stan? Sorry ako sam malo grub ali mi se cini da bacate pare kroz prozor iz neracionalnih razloga. Ne znate sta buducnost nosi ali bi ste ipak uzeli kredit na 15 g. Ustedite za 2 godine 70.000E ili za 1,5 godinu 50.000E pa onda uzmite kredit da dobacite do velikog stana.
[ indicator1 @ 13.07.2006. 09:35 ] @
11.5% je stvarno previse, ocigledno postoji neki razlog (mozda vam firma postoji manje od 2 godine, mozda su vam zvanicne plate male...) zasto je to tako. Ja bih na vasem mestu zahtevao reviziju kredita cim malo odmakne placanje (kad banka vidi da ste redovne platise) i to na bar 9%. Takodje ja licno bih trazio indeksiranje u CHF i na taj nacin obori jos kamatu za nekih 1.5%, smatram da banke namerno plase sa tim rizikom od klizanja svajcaraca jer im je komplikovanija procedura. Tako bi vama rata sa npr 7.5% kamate bila 920e.
Na ruku vam ide sto ce uskoro uvesti pojam transfera kredita, tj mocice te da prebacite svoj kredit u drugu banku koja nudipovoljnije uslove (uz placanje penala od 2-2.5% na preostali dug). Sve u svemu ako ste vec uzeli kredit, ostaje vam samo da se izborite vremenom za bolje uslove, a ako niste, savetujem vam da probate na nekom drugom mestu
[Ovu poruku je menjao indicator1 dana 13.07.2006. u 10:47 GMT+1]
[ indicator1 @ 13.07.2006. 10:02 ] @
Citat: mi kao firma kupujemo stan koji nakon toga dodeljujemo nama tj. muzu i meni
E sad sam procitao ovo i jasno mi je zasto vam je tolika kamata. Onda na zalost zaboravite ovu pricu, jer to sto vi imate nije stambeni kredit. Mora da ste imali neki dobar razlog kada ste se odlucili na ovu skuplju varjantu, jer ce vas ovakav kredit izaci nekih cca 50.000 EUR skuplje nego klasican stambeni.
Jedino mozete da pokusate sa prebacivanjem kredita iz EUR u CHF, mada ne znam koliko banke to cine u slucaju nestambenih kredita.
[ dejankr @ 13.07.2006. 10:05 ] @
Mislim da se ovakav kredit nikako ne isplati. Kamata je isuviše visoka, a ako stvarno možete da odvajate sa strane 2000-3000 EUR, ne vidim zašto se ne strpite još godinu-dve i sami kupite stan za keš. Otvorite račun po viđenju u banci, i kao što bi ste uplaćivali ratu kredita, uplaćujte to što možete da odvojite i to ne koristite. Drugo, da li vam baš treba stan od 100000 EUR? Ne znam koliki stan kupujete, ali ako malo izađete iz centra, možete sasvim pristojan stan kupiti za mnogo manju cenu po kvadratu nego što bi ste plaćali u centru.
Inače ja i žena smo skoro bili u sličnoj nedoumici. Imali smo neku ušteđevinu za malo jače učešće za kredit za neki veći stan ali nedovoljno da sami kupimo stan. Srećom, uspeli smo nekako da se ispozajmljujemo i kupimo manji stan van centra (Višnjička Banja) koji će nam biti dovoljan narednih 5-6 godina. Do tada se nadam da ćemo vratiti pozajmice i uštedeti za razliku za neki veći stan. Istina je da bi smo sa većim stanom u startu rešili probleme za mnogo duži period, ali realno nama u ovom trenutku veći stan i nije potreban (imamo bebu od godinu dana). Računica je da ću stan moći da prodam za iste ako ne i veće (kupljen je u izgradnji) a ako odvajamo onoliko koliko bismo plaćali ratu kredita (ili možda malo jače) ne bi trebalo da bude problem da uštedimo za razliku. Plus, nismo vezani za banku. Znam da moj slučaj nije u ovom trenutku primenjiv na vas ako nemate od koga da pozajmite osim od banke, ali ja bih na vašem mestu ipak sačekao bolje uslove ili probao da uštedim.
[ hecky @ 13.07.2006. 11:05 ] @
Za Srbiju se ne moze reci da ima stabilnu ekonomiju, a stambeni krediti su jos nova stvar kod nas.
Svi diskutuju o TRENUTNIM kamatama, a niko se ne pita sta ce biti za 15-25 godina.
U zemljama zapadne evrope, gde stambeni krediti nisu novina, postoji pregrst zakona i organizacija koji vam mogu pomoci ako ponestane para za placanje rata. Vecina banaka ce uciniti gomilu ustupaka (produzivanje roka otplate, davanje "grace" perioda dok se ne oporavite, ...), pre nego vas izbace na ulicu.
Sta ce domaca banka uraditi ako ne platite? Ja tipujem da ce vas izbaciti iz stana brzinom svetlosti i prodati isti, brze bolje na nekoj aukciji ispod trzisne cene. A ako ne dobiju para koliko hoce, tuzice vas ne bi li izvukli razliku.
Ne zaboravite da je kamata VARIJABILNA, sto znaci zavisi od enonomskih prilika u Evropi.
U relativno stabilnoj ekonomiji, kakva je UK, pre 10-ak godina se desilo "kurshus" sa cenama nekretnina (kamate su skocile sa prijatnih 6% na jezivih 12%). Jel imate plan B za tu situaciju?
Ukratko, razmislite sta ce te raditi ako ponestane para ili kamate odu u nebo.
[ Deda_Mraz @ 13.07.2006. 11:53 ] @
Možda nisam ravnopravan da diskutujem o ovome, jer sam još mali...
Mislim da nikako ne treba uzimati kredit, pogotovu u našoj zemlji...ukoliko nisi 100% siguran da ćeš sa platom moći da vratiš kroz X godina sav taj kredit.
Upravo iz razloga koji je naveo @hecky, jer ako ti se slučajno desi da nemaš recimo za jedan mesec da platiš ratu (desi se smrtni slučaj, troškovi oko pogreba...mnogo para tu ide i samo znate...nedaj bože nikome, nego samo za primer pišem), ovi će te sa osmehom na licu izbaciti napolje, dok eto u drugim zemljama postoji makar 0.5% tolerancije pa eto imaš taj neki mesec pauze da se povratiš, produženje roka za možda par meseci...
Koliko su dobri ti keš krediti, toliko i zla stvaraju ako imaš i najmanji problem sa njima...
[ dejankr @ 13.07.2006. 12:19 ] @
Citat: Deda_Mraz: Možda nisam ravnopravan da diskutujem o ovome, jer sam još mali...
Mislim da nikako ne treba uzimati kredit, pogotovu u našoj zemlji...ukoliko nisi 100% siguran da ćeš sa platom moći da vratiš kroz X godina sav taj kredit.
Upravo iz razloga koji je naveo @ hecky, jer ako ti se slučajno desi da nemaš recimo za jedan mesec da platiš ratu (desi se smrtni slučaj, troškovi oko pogreba...mnogo para tu ide i samo znate...nedaj bože nikome, nego samo za primer pišem), ovi će te sa osmehom na licu izbaciti napolje, dok eto u drugim zemljama postoji makar 0.5% tolerancije pa eto imaš taj neki mesec pauze da se povratiš, produženje roka za možda par meseci...
Mislim da je kod nas baš problem što banka ovde teško može da te izbaci iz stana. Na zapadu gde je sve to mnogo sređenije ćeš daleko brže ostati bez stana/kuće u slučaju da nisi par meseci u mogućnosti da plaćaš. Nedostatak ovakve zakonske regulative su banke često navodile kao razloge zašto su stambeni krediti ovde još skupi. Doduše, nisam siguran da li se u poslednje vreme nešto promenilo...
Dejan
[ indicator1 @ 13.07.2006. 12:22 ] @
Citat: jer ako ti se slučajno desi da nemaš recimo za jedan mesec da platiš ratu (desi se smrtni slučaj, troškovi oko pogreba...mnogo para tu ide i samo znate...nedaj bože nikome, nego samo za primer pišem), ovi će te sa osmehom na licu izbaciti napolje, dok eto u drugim zemljama postoji makar 0.5% tolerancije pa eto imaš taj neki mesec pauze da se povratiš, produženje roka za možda par meseci...
Ovo nije tacno, naprotiv krediti kod nas su "rastegljivije" prirode nego na "zapadu", ne zato sto se banke brinu za nasu dobrobit, vec zato sto su im slabi instrumenti sile. Kakvo nam je sudstvo, znas koliko ce trajati npr naplata potrazivanje kroz realizaciju hipoteke ili uterivanje duga zirantu - sigurno par godina. Zato ce svaka banka radije pristati na neku vrstu sporazuma nego dugotrajno sudjenje. Uostalom, kroz ovolike kamate imaju uracunat faktor rizika pa i ako "puknu" na odredjenom procentu duznika, ipak su debelo zaradili (cisto za one koji ne znaju, manje banke kao nase sredstva sticu zaduzivanjem kod velikih banaka, a kamate koje pri tome placaju su u opsegu 2-3%, pa sad sracunajte koliko zaradjuju).
Da li uzeti kredit ili ne, to je stvar licne procene. U ovoj zemlji nista nije sigurno, ni posao ni kamata a bogami ni sama zemlja, rizik postoji samo treba izvagati. Mislim da smo mi licno skloni kockanju, eto samo primer oko "uvoza" automobila preko Crne Gore, ljudi su se kockali misleci da ce ustedeti a ispade da su bacili pare.
[ Deda_Mraz @ 13.07.2006. 12:34 ] @
Hmmm zanimljivo..nisam znao da male banke uzimaju/pozajmljuju pare za izdavanje kredita kod većih banaka !?
Znači maltena dve banke dobijaju od jednog uzimaoca kredita, ukoliko se kredit uzima u manjima bankama.
Pa eto nije loše da u Srbiji otvoriš banku, otvoriš malu banku za ~5.000.000 € (čini mi se da je toliko potrebno novca za otvaranje) i pozajmljuješ kredite drugih banaka da bi dao svojim klijentima
Inače jel bi...da vam je to zadnja šansa za ospatank, znači sada ste na dnu..nemate dalje, jedini način vam je da uzmete kredit od recimo 150.000 €, i da znate da ćete 100% vratiti taj novac u predvidjenom roku, recimo imate neku prespektivu za neki manji biznis pa znate da će vam se novac vratiti i moćićete da isplaćujete kredit redovno na mesečnom nivou... i uz to sticajem okolnosti možete da birate u kojoj zemlji ćete uzeti kredit (znam da je ovo moguće ~0,..0%).
Jel bi uzeli kredit u Srbiji ili Nemačkoj, Danskoj...!?
[ Branko Santo @ 13.07.2006. 16:10 ] @
Odgovor je lak, posto je vasa firma, vi sebi date platu za 1.000 eura vecu i dobijete stambeni kredit!
A pitanje je da li osoba koja je postavila temu jos prati!
[ Ivan Dimkovic @ 13.07.2006. 16:19 ] @
Tesko ce to da se isplati (plata) ako je i firma njihova - ako dajes sebi platu 1000 eura vecu, to znaci da ces morati da platis jos bar 600-700 eur poreza, doprinosa drzavi i sl... ako zelis da ta plata stvarno bude relevantna za banku, sto se strucno zove dvostruko oporezivanje ;-)
Moguce je da se ljudima isplati ta varijanta kupovine stambenog prostora preko kredita firme, ako im se to na neki nacin odbija od poreza firme, ili na to ne placaju porez jer je to ulaganje u firmu - jer onog momenta kad ti profit svoje firme pokusas da prebacis u licni dohodak, ili kao bonus/premiju radniku ti na to moras da platis drzavi porez + doprinose.
E sad pitanje kako se onda taj stan / prostor prebacuje na njih... mada u Srbiji mnogi tako "dobijaju" stanove od poslodavca i placaju znacajno manji porez nego kao kada bi to bila zarada (kes) od koje bi kupili sebi stan.
[ Fuzz @ 13.07.2006. 18:42 ] @
Plus sto sa platom od vise od soma prelazis milion dinara godisnje i placas dodatni porez...
[ Mister Big Time @ 14.07.2006. 02:04 ] @
Citat: Fuzz: Plus sto sa platom od vise od soma prelazis milion dinara godisnje i placas dodatni porez...
Jel? Jedan tip koga znam iz vidjenja ima oko 1300e platu... ne znam da li je zvanicno (prijavljeno) ali nesto se nije zalio da placa dodatni porez ili bilo kakav porez na toliku platu?
A posto je na ovoj temi pitanje o kreditu za stan, a radi se o firmi.. zar nije firmama veca kamatna stopa? Tipa uzimas za poslovni prostor, automobil firme itd... onda kao i u svemu vece cene idu za firme pa i za kredite?
[ Davor Vlajkovic @ 14.07.2006. 02:20 ] @
Citat: Mister Big Time: A posto je na ovoj temi pitanje o kreditu za stan, a radi se o firmi.. zar nije firmama veca kamatna stopa? Tipa uzimas za poslovni prostor, automobil firme itd... onda kao i u svemu vece cene idu za firme pa i za kredite?
Ovo je školski primer diskriminacije. Firme se ovde nažalost još uvek doživljavaju kao neko od koga treba izmusti pare, a ne olakšati mu poslovanje kako bi se brže razvio i kao rezultat toga uposlio više ljudi i platio više na ime poreza i doprinosa...
[ indicator1 @ 14.07.2006. 08:16 ] @
Dama koja je postavila ovaj topic nazalost nema dozvolu za postovanje u ovom forumu.Zato joj preporucujem neka pitanja postavlja u topicu http://www.elitesecurity.org/t188200 a ljudi sa ovog topica neka ponekad skoknu i tamo da vide sta je sve zanima.
[ Ivan Dimkovic @ 14.07.2006. 08:20 ] @
Premestio sam temu u Cekaonicu kako bi svi mogli da ucestvuju u njoj.
[ voka @ 14.07.2006. 12:33 ] @
rizik uvek postoji. ti bi trebala da kao malo više počneš da ekonomišeš sa kintom. ta kinta koja ti ostaje čisto daje mogućnost da uzmeš manji kredit od 50,000 eur, kupiš gajbu dvosobnu, lepo je otplaćuješ. stvarno ne kapiram šta će ti kredit od 100 soma. jedino ako kupuješ kuću. u svakom slučaju i 2-sobna gajba je ok. deca će imati svoju sobu i ti tvoj mir. kasnije, ako posao ide dobro, stan možeš uvek da prodaš i uzmeš veći. ljudi treba rizikovati. nema druge. pozz, srećno.
[ mima_cool @ 14.07.2006. 14:03 ] @
Puno hvala administratoru za vracanje teme u Cekaonicu. Eto me ovde za koji sat pa cu probati da malo bolje objasnim situaciju. Sad moram da idem.
[ mima_cool @ 14.07.2006. 21:53 ] @
Ovako, mi ne mozemo postavljati uslove. Mozemo ili odbiti kredit ili ga uzeti. Dobili smo ga preko veze.
Uslove sam vec rekla ranije. Odobreno nam je 100.000 i moramo uzeti celu sumu. Na kraju krajeva i zelim da kupimo stan od 100 m2 - cetvoro nas je, a i ne kupuje se stan svake 3 godine.
Kredit smo dobili kao firma, ne kao fizicka lica. Ponavljam - NIJEDNA banka nije htela da nam da kredit. Ne zelim da jos 3 godine stavljam novac na stranu i ne mogu da cekam vise. Kad god bi skupili neku svotu novca, uvek su se desavali neki neplanirani izdaci i mi smo ustedjenu cifru smanjivali. Dosta mi je toga ako mozete da razumete - necu vise da budem beskucnik. Imam decu kojoj treba nesto da obezbedim u zivotu.
[ voka @ 15.07.2006. 11:27 ] @
onda reskiraj. uzmite kredit i šta vam bog da. realno, bolje da daješ ratu kredita za svoj stan, nego da ga daješ gazdi i da se potucaš po tuđim kućama i da doživotno budeš podstanar. iskreno vam želim da posao narednih 15 godina ide super ( na toliko si i dobila kredit, zar ne ? ), da uspete da otplatite kredit i da ti budeš smirena. samo mene plaši toliki iznos rate za otplatu kredita. toliki novac. budi hrabra. i ako puknete, uvek možeš biti podstanar. baš sam ti od pomoći!? pozz
[ Bananaman @ 15.07.2006. 14:07 ] @
Znaci, jedva mozete da ostavite 2-3000 evra mesecno sa strane, zivite kao podstanari nekoliko godina u stanu koga placate 400 evra, a rata za kredit bi vam bila 1150 evra. Ono sto se vidi iz postavki koje ste dali na forum da niste sampioni u baratanju novcem. Ako je tacan broj tih "nekoliko" godina koliko ste u tom statusu bar tri, mogli ste da ustedite bar 70.000 evra, ako ne i vise. Ako su vas okolnosti i sprecile da to stavite na gomilu ili vam se mogucnost da uzimate 2-3000 javila tek u poslednje vreme, mislim da je prilicno razmazeno tvrditi kako za 400 evra ne mozete da nadjete stan koji odgovara vasem zivotnom stilu (u BG). Opet, razumem potrebu da se stambeno bude "svoj na svome" (deca, buducnost i sl.), ali malo treba i razmisliti, ako ni zbog cega drugog, ono zbog bas te dece... Da li vam neko/nesto garantuje da cete u narednih 15 godina imati stabilan priliv za placanje rate? Sta ako se neko od vas (ne daj boze) razboli i/ili izgubi posao/odluci da ne zeli vise da zivi sa onim drugim?? Ako propadne firma? Ako vam se ukazu neplanirani izdaci za nesto? Nemojte misliti da "crtam zlo"... Samo razmisljam o worst case scenarijima o kojima bih i sam razmisljao da zelim da se upustim u stambeni kredit (a imam decu)...
Odluka je na vama. Kredit o kome razmisljate je zelenaski, a pristup koji gajite ("hocu odmah da resim problem, a ne za 3 godine" i to da ste ziveli godinama kao podstanari i niste skupili ustedjevinu za stan) je opasan jer ukazuje na nedostatak dugorocnog planiranja. Kuca se kuci postepeno, a ne "na bum". Mislim da se od tih par hiljada evra koliko vam cisto ostaje moze sasvim lepo ziveti u odlicnom stanu kao podstanar i sasvim pristojno ustedeti za svoju nekretninu. To trazi zrtve? Heh... Valjda ima nekih stvari za sta se vredi zrtvovati.
[ mima_cool @ 16.07.2006. 06:00 ] @
Citat: Bananaman: Ako su vas okolnosti i sprecile da to stavite na gomilu ili vam se mogucnost da uzimate 2-3000 javila tek u poslednje vreme, mislim da je prilicno razmazeno tvrditi kako za 400 evra ne mozete da nadjete stan koji odgovara vasem zivotnom stilu (u BG).
Ja ni u jednom trenutku nisam rekla da ovaj stan u kojem smo podstanari nama ne odgovara ako si na to mislio. Ne odgovara nam status, a ne stan ili cifra.
[ mima_cool @ 16.07.2006. 06:09 ] @
Citat: Da li vam neko/nesto garantuje da cete u narednih 15 godina imati stabilan priliv za placanje rate? Sta ako se neko od vas (ne daj boze) razboli i/ili izgubi posao/odluci da ne zeli vise da zivi sa onim drugim?? Ako propadne firma? Ako vam se ukazu neplanirani izdaci za nesto?
U prvom postu sam i rekla da me plasi buducnost, medjutim...Niko od nas ne moze da gleda na dugorocno. Razmisljajuci tako moze da se desi i da sledecih godina necemo imati ni tih 400 eura za kiriju, zar ne?
To pitanje "sta ako se razbolimo ili izgubimo posao" da li vezujes za to sto je kamata visoka ili sto je rata velika ili uopste zato sto uzimamo kredit?
[ Bananaman @ 16.07.2006. 13:04 ] @
Ako se desi los scenario, nije isto izdvajati mesecno 400 ili 1150 evra, zar ne? A ako vam ne odgovara status podstanara, a stan i cifra su vam ok pa vam je "dunulo" da se skucite - onda cete prihvatiti rizik i to je to. Neko ce se ovajditi - ili vi i banka ili samo banka.
[ mima_cool @ 16.07.2006. 14:23 ] @
U firmi imamo oko 70.000 eura kapitala. Tako da racunam da ako nesto krene lose uzecemo taj novac da pokrijemo kredit. Mada onda firma nece imati sa cim da radi.
[ momsab @ 16.07.2006. 14:50 ] @
100 kvadrata za cetvoroclanu porodicu?!!!
hm, moj slucaj je ovakav: nas 4oro u 72-75kvadrata, 3,5 soban stan, nema frke
kapital se koristi za poslovanje firme ako ne zelite da propadne posao
licno, ja ne bih uzimao kredit u ovom slucaju... 400e mesecno kao podstanari nije losa cena
bolje prosiriti posao ulazuci mesecnu razliku izmedju kirije i rate
[ mima_cool @ 16.07.2006. 14:54 ] @
Citat: momsab:
bolje prosiriti posao ulazuci mesecnu razliku izmedju kirije i rate
Da...i dokle tako? To smo i radili dok nam se nije pojavila ova sansa za kredit.
Ljudi, shvatite : odobreno nam je 100.000 i MORAMO uzeti celu sumu, ne mozemo vise da biramo ili smanjujemo cifru. A za te pare naravno da cu kupiti 100 m2.
[Ovu poruku je menjao mima_cool dana 16.07.2006. u 16:08 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao mima_cool dana 16.07.2006. u 16:08 GMT+1]
[ Davor Vlajkovic @ 16.07.2006. 16:10 ] @
[ _djevojka_ @ 16.07.2006. 16:24 ] @
Citat: mima_cool: Da...i dokle tako? To smo i radili dok nam se nije pojavila ova sansa za kredit.
Ljudi, shvatite : odobreno nam je 100.000 i MORAMO uzeti celu sumu, ne mozemo vise da biramo ili smanjujemo cifru. A za te pare naravno da cu kupiti 100 m2.
Uz duzno postovanje mima_cool, ne vidim svrhu da pitate sta drugi ljudi misle o vasoj odluci, ako ste vec sami odlucili kako cete i sta cete da radite.
Kao sto je neko gore naveo, banka uvijek prvenstveno sebi cini uslugu, pa onda drugima.
Stan ne mora da se uzima svake tri godine, neki uspiju da sagrade jednu kucu za citav zivot - a neki - nijednu. Svako je u razlicitoj situaciji.
Vama jeste odobreno 100.000, ali to ne znaci da morate sve da potrosite. Vas pravnik i vi najbolje mozete da vidite za sta vas ugovor obavezuje - nadam se da ste konsultovali bar jednog prije nego sto potpisete bilo sta.
-Da li vam je bankar uradio racunicu koliko ste duzni da platite banci u interesu (za prvu godinu / drugu / trecu / cetvrtu / petu) - da li ste uradili projekciju koliko glavnice otplacujete/a koliko samog interesa?
-Da li vam je rata fiksna/varijabilna i na koliko?
-Ako kojim slucajem odlucite da refinansirate dug sa drugom bankom, koju formulu ta banka primjenjuje - tj. koliko ce vas kostati prelaz? Ovo je pogotovo bitno ako vam je rata fiksna na duzi period?
-Da li ste uradili projekciju koliko brze biste mogli da otplatite kucu ako uplacujete npr. 100 evrica ekstra svakog mjeseca?
-Da li ste se raspitali kod te banke kakve su vase obaveze ako jedanput ne uplatite mjesecnu otplatu? Da li ce da vam stan daju na dobos? Jeste li dobili sta na papiru o ovoj mogucoj situaciji?
-Da li cete otplacivati stan u jedanput mjesecno/na rate; ili imate mogucnost/vise vam odgovara da se skida sa racuna sedmicno/svake dvije sedmice - da li ste pitali za varijantu - sta da se desi da pare iz biznisa slucajno ne legnu taj dan na racun - da li placate jos neki dodatni trosak/kaznu i koliko?
-Banka ce vam vjerovatno traziti kompletno osiguranje stana, i zeljece da bude prva na listi u slucaju da stan izgori/bilostadrugodasedesinedajboze - da se njima isplati dug - jel' oni traze da osigurate preko njih - ili preko nekog drugo - jeste li razmisljali koliko ce vas to kostati (oni samo pokrivaju svoju guzu).
-Da li vam je banka dala kompletnu amortizacionu tabelu - plan amortizacije?? (jel' se tako prevodi amortization table) - ali u sustini daje sume koje cete otplacivati sedmicno/svake dvije sedmice/mjesecno - sa ratom, koliko interesa placate - sta od otplate pokriva glavnicu - sta interes i cjelokupnu projekciju za period otplate.
-Da li ste uracunali koliku razliku u komunalijama morate da doplacujete?
-Gledajuci da ce ovo biti vas stan, i da necete vise biti postanari i da gazda nije duzan da vam popravlja kad nesto rikne, da li imate fond za NEDAJBOZE?
-Da li imas predstavu koliko treba tvojoj porodici da PREZIVI za jednu sedmicu, koliko da SASVIM NORMALNO ZIVI, a koliko kad dodju rodjendani/slave/nova godina/proslave? Ovo pitam, jer je moguce da dosta ljudi ne stavi tacnu granicu izmedju novcanog priliva/troskova koji idu za biznis i onih koji su njihovi licni. Da li imate tobogane i vrhove u biznisu, ili je konstantno tokom citave godine? Ako je roller coaster, da li si uradila projekciju bar za tri mjeseca? Ako nisi, predlazem da pratis troskove svakog clana - ako se kupi i zvaka - da se i ona zapise na papir, i to prati sedmicu po sedmicu, prvi mjesec. Prve sedmice stavi troskove u grupe - transport - hrana - itd itd; i rasclani sa ukucanima da li oni znaju znacenje onog sta je neophodno za zivot/potreba i sta je zelja/luksuz. Druge sedmice, ponovo prati, i vidi da li ima promjena u trosenju, i tako nastavi jos deset sedmica. Tek ces onda imati uvid gdje pare idu. One su ti k'o vreca buva, kao sto ces i sama saznati na kraju tog eksperimenta (ako do sada nisi bila svjesna na sta ukucani trose novac). Na osnovu toga, bices sposobna da napravis projekcije troskova - bice onih neplaniranih - ali bice onih za koje ces znati - npr. struja - svake godine moze da raste bar deset procenata - znaci - zabiljezi sebi da je to nesto sto je tako, i bice ti lakse kad racuni dodju.
-Kasica prasica? Nadam se da imate jednu. :)
-Ne vidim zasto se osjecate prisiljeni da ostanete sa tom bankom, iako kazes da je preko veze. Ako imate stvari od njih na papiru, nista vas ne sprecava da odete do druge banke i da trazite bolje uslove. Svaka banka ce vam otvoriti vrata, ako vide da mogu da zarade od vas. To sto ce oni izgubiti pola procenta, ne znaci nista naspram novca kojeg ce zaradjivati od vas.
-Takodje, da li vas kosta samo drzanje racuna kod banke? Da li se to placa isto mjesecno, ili udare vam ravnu cifru po godini? Jeste li razmisljali da je i to eventualno trosak?
-Ne znam kako funkcionise kod tebe, jer nisam kupovala nekretnine kod vas (jos uvijek?:), ali ovdje imas obicno dva racuna - glavni racun/dug za kucu i svakodnevni racun (offset). Objasnjavam samo skeleton, jer zavisi od banke do banke sta ti nude u kojem paketu. Elem, na svakodnevni racun uplatis novac kad kod hoces/mozes, i sa njega se svakog odredjenog vremenskog perioda (sedmicno/svake dvije sedmice/mjesecno) skida novac za ovaj glavni racun. Takodje, ako odlucis, ti uvijek mozes da dodas sama novac na glavni racun. Bitna stvar je sljedeca - ako je varijabilna interest rate, onda ti se racuna i suma na offset/svakodnevnom racunu, kada se obradjuje koliko interesa imas da platis mjesecno - tako da ispadne sljedece:
$100,000 duga na glavnom racunu
$10,000 imas na offsetu/svakodnevnom racunu
----------
Interest rate ti se racuna na $90,000. Samim tim, drzanjem sto vise novca na offsetu na neki nacin smanjuje interest rate - ali opet moras da izracunas i uporedis da li je isplativije to ili da koristis taj novac u biznisu; ne zaboravi faktore kao sto su inflacija itd.
Takodje, ako je fiksna interest rate, mozda samo 15% novca na offsetu moze da se racuna - tj. da umanjuje obracun interesa na kraju mjeseca. Varijacije na temu, pa procesljaj ugovor prije nego sto bilo sta potpises.
-Ako hocete da izvucete novac sa glavnog racuna (ako ste pretplatili/imate viska na racunu - a hitno vam zatreba jer riknuo bojler npr.?) - da li ima neki minimum, i da li placate neku sumu (i koliko) kad dizete taj novac? Sta ako ne mozete? Jeste li razmisljali o tome?
-Sem NEDAJBOZE fonda, da li imate napisan testament (ako su djeca ispod 18 godina), ako se nesto nedajbozedesidanassutranikad sa vama?
-Ako ti i muz oboje radite, i ako ste oboje stavljeni kao kupci stana, a s' tim cete oboje otplacivati taj stan - da li imate zivotno osiguranje? Sta se desava ako se neko oklizne na ledu? Da li biste imali dovoljno zaliha da prezivite bar tri mjeseca/platite za operaciju/nastavite sa redovnim uplatama? Da li osiguranje pokriva kucnu/bolnicku njegu, ako osoba prezivi, ali ne bude u stanju da zaradjuje.
-Da li si procitala relevantne zakone koje te kace pri potpisu tog ugovora? Jel' pratis Sluzbeni list? Jel' znas kako ce na tebe da utice skok od cetvrt procenta/pola procenta/citav procenat/dva/tri i da li mozes da izdrzis i do koje granice vec sada ili ces da cekas pa da vidis sta ce se desiti sa tobom i tvojom djecom - neizvjesnost u buducnosti?
Ovo je sve sto mi je palo na pamet u proteklih desetak minuta, kao neke osnovne stvari koje bi covjek mogao sebe da pita prije nego sto potpise ugovor o kupovini stana. Ne zaboravi da bitnu ulogu igra tvoja veza za covjekom tvog zivota - da li ste na slicnoj frekvenciji u vezi raspolaganja novcem, i kakvi su vam prioriteti oboma.
Stan se ne kupuje svake tri godine, ali takodje, uvijek je moguce kupiti jedan manji (a prihvatljiviji), ubrzati otplacivanje istog, biti u potrazi za boljim, i vecim, i kupiti kada situacija i ponuda budu bolji; a ne zakopati se u startu.
Kako god da odlucite, sretno. :)
[ _djevojka_ @ 16.07.2006. 16:31 ] @
p.s. Zaboravih raznorazne drzavne dazbine, kao i najgoru varijantu - da budete prinudjeni da prodate stan. Ako se nakon svega ovog cifre slazu, i mozes da mirno spavas nocu kad sagledas najgore scenarije, onda ces znati da li je to za tebe.
A mozda vec znas? :)
[ mega023 @ 16.07.2006. 17:06 ] @
Evo mog misljenja:
Vi ste trenutno podstanari i imate gazdu (vlasnika stana) sa kojim mozete kako hocete...
Mozete sutra da odete od njega i da nadjete drugi, povoljniji, veci, prostraniji stan da iznajmite...
Niste NIKOME DUZNI jer od nikoga nista niste uzeli!
Ako uzmete kredit vi zivite bukvalno kod banke u stanu i narednih 15 godina!!!! a zbog rate od hiljadu i kusur evra koje trebate da isplatite banci necete spavati mirno narednih 15 godina u svom prelepom novom stanu, jer ste duzni banci za nase uslove ogromnu sumu novca. Tako da fakticki niste resili problem, mozda ste ga jos pogorsali. (Pogotovo ako nedaj boze nesto krene lose sa poslom, a s' obzirom kako je nasa ekonomija sigurna...).
u kratko sto bi moj otac (pravink, strucnjak za nekretnine) rekao:
KO KUPUJE NA KREDIT - UMIRE NA RATE!
Moj savet vam je da bolje da bolje ostanete jos podstanari dok cene kredita jos malo ne padnu. Ako vam taj stan ne odgovara iznajmite neki drugi.
Ako uzmete taj kredit, za 4-5 godina bice vam krivo sto ste uzeli ovaj kredit jer ce rate kredita znatno pasti, a vi niste ni na pola puta sa otplatom vaseg kredita. Osecaj novog stana bice lep prvih godinu dve ali kada se nagomilaju ostali problemi, deca krenu u skolu, da studiraju i sl... Takodje nekretnine ce postati veci teret u narednih 4-5 godina tako da ce sama stvar sto posedujete stan od 100 kvadrata da vas kosta dosta!
Resenje:
1. Sacekati da padne cena kredita (par godina)
2. Za tih par godina pokusajte da sacuvate sto vise novca (sef u banci, katanac na novcanik, nema rasipanja). Sa 2-3k eur mesecno vi mozete da kupite jednu garsonjeru godisnje. Slazem se sa vam da vasa porodica ne moze da zivi u garsonjeri, ali nju mozete uvek lako iznajmiti i ona ce vam biti siguran priliv novca svaki mesec. Takodje to je idealan nacin da "zarobite" novac i da, a kada vam bude trebao novac za kupovinu velikog stana mozete je relativno brzo i lako prodati. Za 5 godina vi mozete da imate preko 100 kvadrata garsonjera koje samo trebate da prodate i da kupite veliki stan. Tada mozete uzeti veliki stan i na kredit ako tada bude rata normalna. Prodate 2-3 garsonjere za ucesce da smanjite ratu kredita, i ostavite dve garsonjere jer one ce vam isplatiti taj kredit za veliki stan!!!! Nadam se da ste razumeli poslednju recenicu ozbiljno! (procitajte jos jednom)
3. Prijatelju koji vam je "pomogao" oko kredita za iskreno zahvalite.
Na ovaj nacin nemate rizika, nemate dranje od 11%, niste nikome nista duzni!!!
Ovo je bukvalno, sto narod kaze, "zrno po zrno pogaca".
I da dodje do najgoreg scenarija i nedajboze posao krene nagore (ili nedaj boze propadne) vi imate uvek nesto za sta da se uhvatite.
Kirija od 2-3 garsonjere moze da vas izdrzava, a ako "puknete" sa teretom od hiljadu i par evra kredita mesecno, vi ste sto se kaze "ugasili"!
Da se ja pitam ja bih ovako radio, pogotovo ako jos imate malu decu i koja jos uvek nemaju velikih potreba za prostorom.
[Ovu poruku je menjao mega023 dana 16.07.2006. u 18:29 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao mega023 dana 16.07.2006. u 18:31 GMT+1]
[ p3j4 @ 17.07.2006. 00:38 ] @
@mega023
Word! Slažem se sa tobom u potpunosti! Htedoh i sam da napišem nešto slično danas, ali nisam stigao zbog obaveza, pa si me preduhitrio :-)
Nego,
Citat: Suprug i ja imamo dvoje dece. Kiriju za stan placamo 400 eura. Ako odustanemo od kredita gazdi stana koji iznajmljujemo u sledećih 15 godina ćemo pokloniti 72.000 eura i opet ćemo biti podstanari, a ako uzmemo kredit banci ćemo pokloniti oko 100.000, ali će nam ostati nas stan.
Ovo bi bilo tačno da u narednih 15 godina ne uštedite ni jedan jedini evro! Ne znam da li ste razmišljali na sledeći način, ali, recimo da ako biste bili u prilici da plaćate banci kredit od 1150 evra mesečno narednih 15 godina, onda bi recimo mogli da budete podstanari za 400 evra mesečno i za tih 15 godina štedite najmanje 1150-400=750 EUR mesečno, što će za 15 godina biti 135.000 EUR, tako da nikako posle 15 godina podstanarstva ne možete završiti bez vašeg stana kao što si napisala kada se situacija sagleda ovako ;-) A sa vašim prihodima, siguran sam da bi mogli uštedeti još i više! Ne moram ni da pišem koliko ćete lakše noću spavati bez obaveze od 1150 EUR mesečno, i u slučaju ako vam posao nekad ne daj bože stane ili propadne neće se desiti ništa dramatično jer čete imaćete šansu da se izvučete i oporavite pošto ćete imati "slamaricu" koju ste punili svo to vreme, a u suprotnom možete ostati na ulici bez ikakve ušteđevine...
Razmislite dobro o onome što vam je mega023 predložio, i ako smem dodati - ne uzimajte taj kredit!
Pozdrav i sve najbolje!
[Ovu poruku je menjao p3j4 dana 17.07.2006. u 02:01 GMT+1]
[ mima_cool @ 17.07.2006. 03:24 ] @
Svima hvala, narocito "devojci" za iscrpan odgovor.
Da joj odgovorim samo da osiguranje nismo u obavezi da platimo. Sto se tice recenice "necete vise biti postanari i gazda nece biti duzan da vam popravlja kad nesto rikne..." - ovde u Srbiji gazda nikada ne placa ono sto se pokvari vec to sami podstanari placaju.
Ljudi, toliko sam se ubedacila posle ovih odgovora (ovde je 4 h ujutru, a ja sam se probudila ko vampir razmisljajuci) da vise ne znam sta mi je ciniti. Trenutno u banci imamo ustedjeno 14.000 eura. Da li mislite da je bolje do Nove godine ustedeti do 30.000 pa kupiti neki stan u izgradnji i eventualno ga izdati ili nesto drugo mozda?
U tom slucaju i dalje sam usrani podstanar, jer ne mozemo ziveti u jednosobnom stanu . Uopste nisam pametna.
A stan trazimo vec 2-3 meseca da kupimo i nikako nam se nije dalo da nadjemo uknjizen da nam odgovara. Mozda je sudbina tako htela, jer je mozda bolje da ne uzmemo kredit, ko zna...
[ _djevojka_ @ 17.07.2006. 05:10 ] @
mima_cool, nema ovdje pametne ili glupe odluke, nego samo odluke koja vama oboma odgovara i vasoj situaciji. Ukakeni podstanar je samo stvar psihe, a to se da promijeniti ako to prepoznas.
mega023 predlaze zanimljive varijante gdje ce neko drugi da radi za vas stan od sto kvadrata, ali to sve zavisi od vaseg strpljenja i dosljednosti pri stednji. Samo od vas zavisi koliko ste spremni da rizikujete.
@mega023
Citat: mega023
Evo mog misljenja:
Vi ste trenutno podstanari i imate gazdu (vlasnika stana) sa kojim mozete kako hocete...
Mozete sutra da odete od njega i da nadjete drugi, povoljniji, veci, prostraniji stan da iznajmite...
Ako vam je bitno gdje cete da stanujete (zbog djece/npr.vrtic/skola), i zelite da nastavite da zivite u tom stanu gdje se nalazite, onda nista ne sprecava i tog gazdu da danas/sutra kaze da ce da prodaje stan uskoro, pa cete biti prisiljeni da se selite i kad on/a hoce. Svaki novcic - dvije strane.
@p3j4
Citat: Ne znam da li ste razmišljali na sledeći način, ali, recimo da ako biste bili u prilici da plaćate banci kredit od 1150 evra mesečno narednih 15 godina, onda bi recimo mogli da budete podstanari za 400 evra mesečno i za tih 15 godina štedite najmanje 1150-400=750 EUR mesečno, što će za 15 godina biti 135.000 EUR, tako da nikako posle 15 godina podstanarstva ne možete završiti bez vašeg stana kao što si napisala kada se situacija sagleda ovako ;-)
Hajde da se i ustedi tih 135.000 evrica nakon petnaest godina. Da li ce za tu sumu (ako samo stede paru po paru/dinar po dinar/cent po cent/evric po evric) moci da kupe stan od 100 kvadrata na istom mjestu za istu cijenu poslije 15 godina? Novac nece vrijediti isto, a cijena nekretnine ce skociti. Takodje, 400 evrica mjesecno nece ostati konstanta cifra tokom tih petnaest godina.
mima_cool, koju god varijantu da izaberete, bitno je da mozete da spavate mirno nocu.
[ McKracken @ 17.07.2006. 05:21 ] @
Ako vam vec daju kredit na firmu onda razmisite o varijanti da koristite ta sredstva za potrebe firme, povecate obim poslovanja (ako je to moguce u vasoj delatnosti) i na taj nacin kompenzujete troskove banke. Takva konstrukcija bi vam omogucila da dodjete do stana brze i jeftinije.
Za dve ili tri godine ce taj kredit moci da se proda nekoj drugoj bankci pod boljim uslovima.
[ dalibord5 @ 17.07.2006. 06:53 ] @
Vec za 40 000 evra moze kvalitetno da se resi stambeno pitanje 4-clane porodice.
Moze i da se nadje stan u zakup za 150 evra.Pa da se ustedi razlika za nekoliko godina...
Kupiti stan od 100 000 evra na kredit je trenutno najveca glupost koja se moze napraviti.
Prvo,ako ulozis sva sredstva u nesto,sigurno pucas.
Ako postoji i najmanja sansa da nesto krene naopako-krenuce.
Murphy nikada ne spava...
Imate izuzetne prihode za pojmove vecine podstanara Srbije.
Stan u predgradju kosta mnogo manje nego oni na dobrim lokacijama u gradu.
Periferija sve manje predstavlja periferiju.
Ako je neko podstanar,a ja mu kazem da kod mene stan u novogradnji kosta 700 evra po kvadratu,a da "stara" gradnja(od pre 10-tak godina) moze da se nadje za 500 evra...i to 15 km od centra Zemuna i 22 od centra Beograda.
Koliki je taj stan od 100 000 evra?
40 000 evra se moze skupiti sa tolikim prihodima.
Sve ostalo je snobizam i ne shvatanje situacije.
Covece,placate 400 evra stan mesecno!
Imate velike cista prihode!!!
A zivite kao podstanari...
Ako je muka i frka,ustedece se na zdrav i staromodan nacin za jedan stan u predgradju.
Ako je potreban stan u centru ili na atrktivnim lokacijama Novog Beograda,onda...
Onda i nije tolika frka...
[ mexico @ 17.07.2006. 09:23 ] @
@mima_cool
Odluka je teshka ali iz sasvim drugih razloga: hoces li da napredujes u zivotu ili ces da stagniras? Ako hoces da ides napred prihvatices kredit i imati SVOJ stan (koji je garancija banci da ces vracati kredit) koji ces moci da sredjujes, uredjujes i odrzavas kako ti zelis. Ako zelis da stagniras ostaces podstanar i stalno pokusavati da ustedis "jos malo" pa "jos malo" pa onda "jos malo".... Pojavice se i poneki "vanredni" trosak koji ce tu i tamo malo "naceti" usredjevinu (ali na kratko...) itd itd.
Saveti tipa "cekaj da krediti postanu povoljniji" su prilcno losi saveti. Krediti su kasnije UVEK povoljniji nego onda kada ih uzimas. Ako uzmes kredit za 5 godina, da si sacekala jos 2 godine sigurno bi bilo povoljnije. I tako u krug. Nisu trenutno krediti kod nas povoljni ali ako poredis sa nekim drugim drzavama jos mnooooogo godina ce kod nas biti nepovoljnije nego kod njih. Ako cekas da se uslovi izjednace ni tvoja deca nece onda uzimati kredite...
Kredite treba uzimati ali, naravno, u granicama mogucnosti. Treba razmisljati i kako ce biti u buducnosti samo treba, ipak, izbegavati "kataklizmicna" scenarija.
Naravno da treba dobro izvagati i sve druge mogucnosti. Kupovina stanova za iznajmljivanje, recimo. Ili prosorivanje biznisa koji trenutno radite.
Ukoliko kupovinom stana ressavate egzistencijalno pitanje stanovanja, generalno moj vam je savet da prihvatite kredit ali samo posle dobre analize da li je to TRENUTNO u granicama onoga sto racuna kao povoljna ponuda ili ne.
O diskusijama za koliko evra moze kvalitetno da se resi suvisno je govoriti.
Stanovi za porodicu za 40.000 evra na normalnim lokacijama ne postoje.
Lokacije 15 km od centra Zemuna i 22 km od centra Beograda ne smatraju se normalnom ponudom (kao ni eksluzivni stanovi). Nije to pitanje frke vec sto domaca infrastrukrura nije adekvatna za takvu udaljenost. Svakodnevna ili mesecna nabavka, lekari sve je to daleko, putevi ne bas tako dobri ili su previse optereceni. Nisu stanovi bez razloga jeftiniji na tim udaljenostima. Postoji dosta razloga za to.
[ p3j4 @ 17.07.2006. 10:32 ] @
@_djevojka_
Citat: Hajde da se i ustedi tih 135.000 evrica nakon petnaest godina. Da li ce za tu sumu (ako samo stede paru po paru/dinar po dinar/cent po cent/evric po evric) moci da kupe stan od 100 kvadrata na istom mjestu za istu cijenu poslije 15 godina? Novac nece vrijediti isto, a cijena nekretnine ce skociti. Takodje, 400 evrica mjesecno nece ostati konstanta cifra tokom tih petnaest godina.
Ne, naravno da novac za 15 godina neće vredeti isto, bas kao što ni cene nekretnina neće biti iste, ali moj odgovor se odnosio na citirani deo da posle 15 godina podstanarstva ponovo neće imati stan ako SADA ne uzmu kredit od banke. S druge strane, sigurno da je najgluplje rešenje držati novac svo to vreme negde u sefu i sl. jer je to onda "mrtav" kapital koji ne služi ničemu, zato ga treba ulagati (u posao, štednju, ili možda nešto treće, a najskloniji sam onoj varijanti koju je izneo mega023) i neprestalno uvećavati, pa tako za 15 godina nećeš imati 135.000 evrica, već mnoogo više (naravno ako radiš pametno) ;-)
[ Mobtel @ 17.07.2006. 12:46 ] @
mesecna rata 1150 eu *12meseci*15 godina =207 000 eu
a uzeces 100 000?
..po ovom banka je dobra 107 000 eu za 15 godina ili godisnje 107 000/15=7.133 ili mesecno/12= 594eura!!!
ti vracas mesecno banci 1150 eu od cega je 594 kredit a glavnica 556 eu?!
Ja bi debelo razmislio ali i onda bi ze zahvalio i pobego glavom bez obzira?
pa ako je ovaj tvoj kredit preko ''veze'' kakav bi bio onaj sto nema taqkvu dobru ''vezu''?
[ Mobtel @ 17.07.2006. 12:48 ] @
ja banku koristim iskljucivi kao sef..tj odnesem kesh i cuvam ga dok ne naidje neka prilika za investiranje..kamata ne neinteresuje to je stednja po vidjenju tako da uzimam i stavljam kesh kad god to ja ocu....
[ Mobtel @ 17.07.2006. 12:53 ] @
u principu ako ti taj stan trenutno neogovara od 400 eu sigurno mozes da iznajnis neki za recimo 500 koji ce biti veci..a ostaje ti 650 eu..ti za iznajmljivanje stana mesecno dajes manje nego sto ces davati banci za ratu!!!`
[ mima_cool @ 17.07.2006. 20:03 ] @
Hvala vam svima na javljanju, zaista ste divni. Obecavam da ću se javiti čim nešto konkretno uradim po ovom pitanju. Bicete obavesteni kako smo prošli. Sve vas pozdravljam i drzite nam palceve !
[ mega023 @ 18.07.2006. 12:46 ] @
I dalje mislim da je pokloniti banci preko 100.000 evra za tih 15 godina jako glupa ideja... Prst na celo, brojeve na papir...
a to "sa il' nikad", "moram da uzmem kredit odma', necu da budem vise podstanar" to je malo nezrelo...
Citat: mexico:
Saveti tipa "cekaj da krediti postanu povoljniji" su prilcno losi saveti. Krediti su kasnije UVEK povoljniji nego onda kada ih uzimas. Ako uzmes kredit za 5 godina, da si sacekala jos 2 godine sigurno bi bilo povoljnije. I tako u krug. Nisu trenutno krediti kod nas povoljni ali ako poredis sa nekim drugim drzavama jos mnooooogo godina ce kod nas biti nepovoljnije nego kod njih. Ako cekas da se uslovi izjednace ni tvoja deca nece onda uzimati kredite...
Kredite treba uzimati ali, naravno, u granicama mogucnosti. Treba razmisljati i kako ce biti u buducnosti samo treba, ipak, izbegavati "kataklizmicna" scenarija.
Pa najbolji savet je onda ljudi svi u banke svi uzimajte kredite i nemojte brinuti za otplatu, za procenat kamate, za iznos rate,... zar ne?
Cinjenica je da je 11,5% mnogo i da je taj kredit nepovoljan. Tu ne treba mnogo mozga da bi se to zakljucilo.
I cinjenica je da je uzimanjem ovog kredita zapusena jedna rupa a otvorena jedna mnogo veca.
I dalje mislim da je moj predlog dosta dobar jer bolje da pare koje ja zaradim rade za mene 15 godina nego da ja radim za neku alavu banku 15 godina!
Citat: mima_cool: Hvala vam svima na javljanju, zaista ste divni. Obecavam da ću se javiti čim nešto konkretno uradim po ovom pitanju. Bicete obavesteni kako smo prošli. Sve vas pozdravljam i drzite nam palceve !
Ja vidim da je ovaj kredit vec uzet, jer koliko vidim vi razmisljate samo na tu stranu i to je kraj price, tako da verovatno vise necu nista postovati ovde sem "Bravo!!! Cujemo se za 15 godina!!!" kada cujem da ste uzeli/dobili kredit!
[ indicator1 @ 18.07.2006. 14:59 ] @
Lako je biti pametan ako imas stan i reci "nisam lud da uzimam kreditit". Ja vas potpuno razumem, i sam sam dugo bio primoran da budem podstanar, znam dosta ljudi u takvoj situaciji i muke kroz koje oni prolaze. Ko nije doziveo da ih gazda izbaci iz stana sa suprugom u 7 mesecu trudnoce i malim detetom (nije moj licni primer, ali sam prisustvovao takvoj sceni), ne zna sta znaci biti podstanar u Beogradu. Znaci, ako imate sanse, resite svoje stambeno pitanje sto pre. Na zapadu niko ne kupuje stan za kes, vec iskljucivo na kredit (ma sta stan, i kola i letovanje i sve ostalo). I tamo je kamata od 4% - 4.5% vrlo dobra, tako da u najboljem slucaju jednog dana mozda tako bude i kod nas. Znaci na kredit ne treba gledati kao na bolest vec na sredstvo da ostvarite cilj koji drugacije ne bi nikako mogli.
Medjutim , ono sto vama banka nudi ima samo jedno ime :pljacka. Ja i dalje ne vidim zasto idete na ovu najskuplju mogucu varijantu, a ne npr na klasican stambeni kredit. Vec sam pisao u prethodnom postu, ali na ovaj nacin bi mozda mogli da imate kamatu mnoooogo povoljniju kamatu. Opet nisam siguran ni da li shvatate kakve sve troskove sa sobom nosi kredit. Troskovi obrade, konverzije novca, osiguranja i ostalih gluposti kod nasih banaka se krecu oko 3% sto znaci da u startu treba da spremite 3000 evra. Zatim su tu trosak poreza na stan (5000evra) i nedaj boze ako kupujete preko agencije njihova provizija (standardno 3%) , pa to je vec preko 10.000 evra koje treba spremiti u startu , a gde su pare za renoviranje?
Sve u svemu ja na vasem mestu ovaj kredit ne bih uzeo, ali odluka moze biti samo vasa.
E, da evo i ja da dam glas za preporuku za ulaganje u nekretnine manje vrednosti ( garsonjere). Znaci uzmite za kes nesto zgodno za izdavanje, zivite jos neko vreme kao podstanari pa kad naletite na povoljniji kredit, lako cete prodati garsonjeru (a mozda i dve) i kupiti veliki stan. Ja sam upravo tako i radio i za deset godina od 1-sobnog stigao do 4-sobnog stana.
[Ovu poruku je menjao indicator1 dana 18.07.2006. u 16:45 GMT+1]
[ mima_cool @ 20.07.2006. 06:01 ] @
Da li neko zna da mi odgovori na sledeće : ako uzmemo kredit i nakon 5 godina hoćemo da ga prodamo, jer više ne možemo da placamo, da li ćemo biti na gubitku ili svoj na svome?
Pitanje takođe vazi i za nakon 10 godina recimo.
[ mexico @ 20.07.2006. 09:42 ] @
Citat: mega023: I dalje mislim da je pokloniti banci preko 100.000 evra za tih 15 godina jako glupa ideja... Prst na celo, brojeve na papir...
a to "sa il' nikad", "moram da uzmem kredit odma', necu da budem vise podstanar" to je malo nezrelo...
Da li to znaci da neko i tebi poklanja pare kroz platu? Zamisli da poslodavac kaze zaposlenom koji, recimo, ima platu 300evra, "zasto bi ja tebi poklonio 10.800 evra u naredne tri godine?". Znaci niko nista ne poklanja nikome: niti poslodavac zaposlenom niti onaj ko uzima kredit banci.
Krediti NIKADA nisu povoljni pa cak ni u mnogo razvijenijim zemljama nego nasoj. Ono sto se nama cini povoljnijim nego kod nas je isto tako nepovoljno za njih u njihovoj ekonomskoj situaciji.
Citat: mega023: Pa najbolji savet je onda ljudi svi u banke svi uzimajte kredite i nemojte brinuti za otplatu, za procenat kamate, za iznos rate,... zar ne?
Cinjenica je da je 11,5% mnogo i da je taj kredit nepovoljan. Tu ne treba mnogo mozga da bi se to zakljucilo.
I cinjenica je da je uzimanjem ovog kredita zapusena jedna rupa a otvorena jedna mnogo veca.
Cemu radikalizacija i uopstavanje mog odogovora. Niti svima trebaju krediti niti svi treba da uzimaju kredite. Imas ljude koji nikada u zivotu nisu i nece uzeti kredit a imas i one koji non stop zive na kredit i od kredita. Imas i ljudi koji uzmu kredit za nesto pa posle prodje dugi niz godina do sledeceg. Jednostavno svako treba da izvaga i odluci sta mu je bitnije i prioritetnije. NIKO ne moze imati sve. Necega se uvek treba odreci da bi se dobilo nesto drugo. E, sada, tu dolaze licne zelje, mogucnosti i samokontrola do izrazaja pa ce svako doneti odluku za sebe.
Nezrelo je razmisljanje kako niposto ne treba uzimati kredit kao ni razmisljanje da treba obavezno uzeti kredit. I razmisljanje da neko hoce da te "opljacka", "prevari" i ko zna sta jos. Ponavljam krediti su UVEK i svuda nepovoljni ako samo gledas vrednost onoga sto nabavljas i vrednost koju stvarno otplacujes.
Ali ja znam za veliki broj ljudi, i kod nas a i svuda po svetu, koji su na kredit dosli do raznih vrednosti (stanovi, kuce, automobili, camci, avioni...) ali, iskreno, ne znam nikoga ko je odvajao neki period pare (3, 5, 10, 20... godina), ulagao u banku i nakon toga kupio tu stvar za koju je stedeo. Sve to zvuci jako, jako lepo u teoriji ali poznajete li vi nekoga ko je, recimo, tako kupio stan ili kucu??? Bilo gde, bilo koja drzava???
Citat: mima_cool: Da li neko zna da mi odgovori na sledeće : ako uzmemo kredit i nakon 5 godina hoćemo da ga prodamo, jer više ne možemo da placamo, da li ćemo biti na gubitku ili svoj na svome?
Pitanje takođe vazi i za nakon 10 godina recimo.
Sta da prodas? Kredit? Nekome kome prodas kredit moraces da nesto das za otkup. Recimo stan ili deo novca od prodaje stana!
[ Miroslav Jeftić @ 20.07.2006. 09:50 ] @
Najjednostavnije (i najpouzdanije) vam je da pitate banku koja je procedura u tom slučaju - morali bi vam tačno reći. Čisto nekom običnom logikom, mogu se kladiti da se banka dobro obezbedila i da bi vam u tom slučaju taj raskid dooobro naplatila.
[ mima_cool @ 20.07.2006. 09:59 ] @
Citat: mexico: Sta da prodas? Kredit? Nekome kome prodas kredit moraces da nesto das za otkup. Recimo stan ili deo novca od prodaje stana!
Ne kredit nego ako hocu da prodam stan, to sam mislila.
[ mexico @ 20.07.2006. 10:18 ] @
Citat: mima_cool: Ne kredit nego ako hocu da prodam stan, to sam mislila.
Pa sve zavisi. Uglavnom daleko si od svoga u toj varijanti. Razlog je sto su rate koje placas u pocetku veci deo kamata a mali deo glavnica kredita. Tako da ako si otplacivala 50% vremena ne znaci da si otplatila 50% kredita. Drugo je pitanje da li je kredit bio namenski - stambeni. U tom slucaju nesto je postavljeno kao garancija, zalog. Verovatno taj stan. Mozda i neka druga nepokretnost. Cak i ako je taj stan postavljen kao zalog moze, uz dogovor sa bankom, da se proda. U tom slucaju sa bankom i dogovaras "finansijski aranzman" oko prodaje stana i ko sta dobija, a jedan veci deo tih opcija se nalazi u ugovoru o kredititanju koji potpisujes sa bankom. Moj ti je savet da zatrazis ugovor o vasem kreitu, makar opsti, pre potpisivanja na dan dva da procitas. Dosta toga mozes saznati odatle.
[ indicator1 @ 20.07.2006. 10:20 ] @
Ne znam da li je ovo racunica koja vas zanima ali evo:
posle 5 godina otplate vaseg kredita (100.000, 15 godina, 11%) iznos glavnice bice 82.500. Do tada ste ukupno platili 60*1130 = 68500. Da bi banci prevremeno otplatili kredit ona ce vam zaracunati penale od 1.5% tj moracete da im vratite 82500+1200 = 83700. Porez na stan 5000 + sitni troskovi otprilike 2000 = 7000e. Sredjivanje stana minimum 5000, znaci kad sve saberete 68500+83700+7000+5000=164000.
Ova je cifra minimum a mislim da realno treba dodati jos 5-10000e.
Stan cete moci da prodate (ako ne bude nekih velikih prmena na trzistu) max +10% od onoga sto ste ga platili, znaci 110000. Za 5 godina ste ustedeli 60*400= 24000 sto niste podstanari, znaci ukupno 134000.
Eto to je racunica kako je ja vidim, u najboljem slucaju u gubitku ste 30000 a mislim da ce realno biti 40000 i vise.
[ mima_cool @ 20.07.2006. 10:51 ] @
Hvala puno. Tako nesto sam i pretpostavljala. Katastrofa !
[ Mobtel @ 20.07.2006. 19:00 ] @
Citat: mima_cool: Hvala puno. Tako nesto sam i pretpostavljala. Katastrofa !
u svakom smislu te reci
[ mima_cool @ 21.07.2006. 08:10 ] @
Gojko, a sto mi setate temu ? :)
[ mexico @ 21.07.2006. 16:01 ] @
Citat: mima_cool: Gojko, a sto mi setate temu ? :)
hehe
OT
rekao bih sporta radi ;-)
/OT
[ dejankr @ 21.07.2006. 17:27 ] @
Citat: mima_cool:
Ljudi, toliko sam se ubedacila posle ovih odgovora (ovde je 4 h ujutru, a ja sam se probudila ko vampir razmisljajuci) da vise ne znam sta mi je ciniti. Trenutno u banci imamo ustedjeno 14.000 eura. Da li mislite da je bolje do Nove godine ustedeti do 30.000 pa kupiti neki stan u izgradnji i eventualno ga izdati ili nesto drugo mozda?
Po meni je ovo mnogo bolje rešenje nego da ulazite u taj kredit, pogotovo ako Vas stan u kome trenutno živite zadovoljava. Prvo, zato što na taj način ne morate da uzimate nepovoljni kredit i narednih 15 godina brinete da li ćete imati da platite ratu. Drugo što niste na gubitku (u slučaju kredita plaćate daleko više od cene stana), nego Vam taj stan zarađuje novac. Treće, što Vam taj stan ostaje, pa kada rešite, uvek možete da ga prodate ili ostavite deci kad porastu.. Četvrto, zato što ako stan kupite u izgradnji, sigurno ćete ga moći prodati skuplje nego što ste ga platili (kada se završi zgrada i sredi okolina...). Ulaganje u nekretnine je svuda unosan posao. U stvari, kada bi ste samo stavljali na stranu to što bi ste davali banci za mesečnu ratu, Vi bi ste svakih par godina mogli kupiti neki manji stan i izdavati ga! Meni se to čini kao mnogo bolje rešenje čak i da živite sve vreme u izajmljenom stanu! E sad, znam da čovek teško može da razmišlja o stanu kao investiciji kada je podstanar, i potpuno Vas razumem što želite da budete "svoj na svome", ali eto Vam još jedne teme za razmišljanje!
Naravno, kupovina stana u izgradnji nosi svoje rizike, i tu tek treba biti obazriv. Ja sam svoj kupio u izgradnji, bez previše razmišljanja (doduše angažovali smo advokata da isproverava papire), i sve je srećom prošlo u redu. Međutim sada kada slušam priče kako su pojedini ljudi prošli, shvatam koliko čovek tu treba da bude obazriv.
[ smsnet @ 31.07.2006. 15:08 ] @
Postovani,
Ja sam u slicnoj situaciji kao i pokretac ove teme...
Elem, kredit koji je ona dobila ocigledno nije namenski. Ja sam u jednoj banci preko "veza i vezica" pokusao da "izmuvam" slican kredit...
Kamate za stambeni kredit su oko 7.5% indeksirano u EUR i 4.5% indeksirano u CHF.
Kada sam se preracunao koliko cu u slucaju dobijanja "prijateljskog kredita" vratiti banci, odustao sam.
Danas u drzavnoj sluzbi imate platu od oko 25.000, u privatnoj firmi imate vecu platu, ali se bela plata krece od 17.000 - 25.000 din Kada se to sabere i podeli sa dva ( polovina primanja moze da se optereti ) dobijate pristojnu ratu od 250 - 300 eur. Moguce da je ta cifra sada i veca zbog pada kursa evra za oko 8% Sve u svemu toliko se krece i kirija za neki prosecan stan u BGDu Verujem da ste oboje "prijavljeni" na neku belu platu. Ukoliko je ta cifra 10K din., predlazem da je povecate na 20-22K u periodu od 6 meseci ( tromesecni izvod za banku i kreditni biro + tolerancija dok nadjete stan i uplatite neku ratu... ) kada udjete u semu i placate ratu bez zakasnjenja vratite platu na 10.000 i smanjite troskove prema drzavi.
Mimo, predlazem ti dve solucije.
1. Intesa banka daje kredit u EUR 7.5% sa primanjima od oko 40.000 din ( ti i suprug ) mozete dobiti oko 40.000eur sa ratom od oko 250eur. ili 50.000 sa ratom od oko 300eur ( tolerancija greshke +-10% )
Znaci, ukoliko imas 20.000eur kesha + 50.000 eur od banke = 70 000 eur = extra dobar stan negde na periferiji ( filmski grad, skojevska, zarkovo, cerak, ) 1m2 = 1000 stara gradnja do 1300 nova gradnja eur.
Znaci resavas pitanje stambenog prostora, placas ratu koja je manja od kirije koju placas sada, uvek mozes u BGDu da zaradis 300eur ako ne daj boze ostanes bez posla i VISAK para koji kazes da mozes da ustedis ulazes u PREVREMENU otplatu kredita ( do 20% godisnje otplacujesh BEZ provizije, a preko 20% placas 2% )
2. Druga solucija je EFG banka 4.5% u CHF
Ne daj da te u banci zaplase svajcarcima. Kao "to za Vas nije povoljno" i tako to... ja sam sluzbenici u Sosijete banci rekao "gospodjice ako je to za mene nepovoljno, to znaci da cete vi vise zaraditi - dajte mi u francima, ja zelim da vi zaradite" ;)
"Svajcarac" se najvise isplati na kraci period ( do 5god. ) ali kako ti ne mozes da uzmesh mnogo para za kredit od 5god. uzimash na 30god, da bi se "uklopila" u ratu, a otplacujesh ga prevremeno u roku od 5 god. ( sa mesecnim viskom od 2000eur mislim da neces imati problema )
Nadam se da sam pomogao :)
p.s.
Zasto su u svim bankama sluzbenici za stambene kredite zenskog pola?
Takodje, moram reci da mi je potpunu informaciju o troskovima koji me ocekuju dala jedino sluzbenica EFG banke sve ostale su bile "kao pale sa marsa..."
[ _djevojka_ @ 31.07.2006. 16:25 ] @
Citat:
p.s.
Zasto su u svim bankama sluzbenici za stambene kredite zenskog pola?
Takodje, moram reci da mi je potpunu informaciju o troskovima koji me ocekuju dala jedino sluzbenica EFG banke sve ostale su bile "kao pale sa marsa..."
Ne bih se slozila sa ovakvim stavom. Iz mog iskustva, ako neko nije kompetentan, ne pomaze mu jel' zensko ili musko. :)Otprilike polovina sluzbenika u bankama sa kojim sa dolazila u kontakt su bili muskarci. Sa gos'n sluzbenicima je sve fino dok znaju, a kad ne znaju, pola njih ne zele da se cimaju/tesko/lijeno/nema vremena, dok druga polovina na koje sam naletjela razmislja 'sta ona ima da pita'. Mnoge sam lijepe knjige procitala u kancelarijama ovih posljednjih, jer bas kod njih insistiram da mi izdetaljisu od 'a' do 'z'. U pocetku im je izgovor da ti mogu poslati informacije (jer ne zele da se cimaju sa tobom), ali onda im fino kazes da si specijalno zbog njihove banke uzeo dan sa posla. Posto je deset ujutro, ima dana i mozes strpljivo da cekas...pocne telefoniranje, sjednes i pravis biljeske. :)
Ako sluzbenici kazem da joj informacija nije tacna, i zamolim je da provjeri sa nadleznima cisto radi klarifikacije, polovini je tesko/lijeno/nema vremena, dok druga polovina je izuzetno spremna da saradjuje ako predlozis da ti ona to provjeri, a da joj ti saopstis svjeze informacije iz druge banke. Lijepa rijec dosta rjesava. Na kraju dana svi zadovoljni: ti sa svojim informacijama, ona sa svojim - koje moze da predlozi nadleznima/ide njoj u prigod/pomjera se na ljestvici.
Na kraju dana, opet zavisi na koga ces da naletis. Dosta strpljenja i dobra knjiga. :)
[ mima_cool @ 31.07.2006. 22:08 ] @
Citat: Ukoliko je ta cifra 10K din., predlazem da je povecate na 20-22K u periodu od 6 meseci ( tromesecni izvod za banku i kreditni biro + tolerancija dok nadjete stan i uplatite neku ratu... )
Bojim se da to nije dovoljno. S obzirom na to da smo privatna firma traze i VELIKI plus u poslovanju zadnje 3 godine koji mi ne mozemo da prikazemo.
Jedno sam shvatila gledajuci sajtove i drugih banaka. Nama je kamata 11.5 %, a ne recimo 4,75 % zato sto uzimamo kredit kao firma, a ne kao fizicko lice.
Evo primera kod HVB banke za kupovinu poslovnog prostora za firme:
Minimalni iznos kredita: EUR 20.000 u dinarskoj protivvrednosti
Maximalni iznos kredita: EUR 100.000
Kamatna stopa: 11% godišnje na ostatak duga
Period otplate: Do 10 godina
Efektivna kamatna stopa Od 12,12 % do 15,97 %
Naknada: 2%, min 400 EUR
Preduslovi
Registrovan u Srbiji
Posluje najmanje dve pune godine u svojoj delatnosti
Otvoren paket "Company" u HVB Banci
Pozitivan rezultat poslovanja za prethodne dve godine
Sve poreske obaveze izmirene
Račun je najduže 15 dana bio u blokadi
[ smsnet @ 31.07.2006. 22:08 ] @
@_djevojka_
Po tvojoj adresi vidim da si iz .au, ne znam da li si kredit trazila u .au ili u .srb ( ili kako vec ) ali ja sam ovde obishao sledece banke:
Hypo banka ( srpskih vladara ) ZENSKO!
Sosjete banka ( dedinje ) ZENSKO!
Intesa ( na b.brdu ) ZENSKO!
EFG ( durmitorska, vojvode stepe i klinicki centar ) ZENSKO!
Moj prijatelj je obisao komercijalnu banku i takodje naleteo na ZENSKO.
Znam da nema veze sa temom :) ali nisam mogao da ne primetim...
Informacije koje su mi sluzbenice precutale:
- Kursna razlika ( meni daju kredit u dinarima, a ja moram da platim stan u Evrima) Cuo sam neke price da ce to drzava srediti nekom "uredbom" da se mogu davati devizni krediti... ali koliko vidim do jeseni nista od toga.
- informacija o tome da ja na pocetku prvo placam kamatu, pa tek onda glavnicu.
- vinkularna ( ili kako se vec zove ) kamata
Najvishe me nerviralo to sto me pitaju kolika mi je plata, koliko imam kesha, ukuckaju to u neki formular i dobijem izvestaj "mozete dobiti od nas xxx EUR" od troskova spominju samo 1.5-2.5% banci i oko 2.5%nacinalnoj korporaciji za osiguranje kredita ... a ostalo... ne postoji ili ne znaju.
Pozdrav,
[ _djevojka_ @ 01.08.2006. 08:49 ] @
Citat: smsnet: @_djevojka_
Po tvojoj adresi vidim da si iz .au, ne znam da li si kredit trazila u .au ili u .srb ( ili kako vec )...
Bila sam u gostima i kod jednih i kod drugih. :) Btw .srb ne zvuci lose. Bar znaju odakle si. :)
Nemam neko pretjerano ocekivanje od sluzbenica/sluzbenika gdje god da odem, sem da su uljudni/kulturni. Ako znaju, super, ako ne znaju, predlozis im koga da pitaju, sacekas ili odes do druge osobe (ako sam na telefonu, zahvalim se, dovidjenja, ponovo okrenem isti broj, druga osoba se javi itd.).
Gledajuci da se dosta ljudi na njima istresa, kriveci ih za sve sto ne znaju ili sto bi trebali znati, lijepa rijec zaista dosta moze da ucini. Oni znaju samo onoliko koliko su ih ovi gore na vrhu spremili, mada dosta zavisi i od njihove samoinicijative - da budu dobri u poslu koji rade; zavisi sta im je motivacija. Jos ako dodas nadrndanog sefa/seficu, brrrr... Takodje, oni nisu tu da te opreme koji najbolji kredit da izaberes, nego da ti iznesu povoljne informacije u vezi njihovog kredita. Nema ljutis. :) Ako cute, to je super. Ja se nadam da to vrijeme koriste da razmisljaju o rjesavanju mog problema/nalazenju informacija kojih sam trazila. Znaci, ako samo odgovore na ona pitanja koja ih ja pitam (a imam i sta da ih pitam), ja sam happy. :) Sve ostalo je...bonus. :)
Svako je odgovoran za sopstveno finansijsko obrazovanje, pa ne bih ni nalazila shodno da mi oni prosvjetljuju put...'znate, Vi cete prvo otplacivati kamatu nama, pa tek onda Vas stan'. Ako vec dodjes u situaciju da mozgas o vecim stvarima, izvol'te sa bankarom, ili nekim sa vise iskustva, npr. zakazes poslovni sastanak sa menadzerom ogranka te banke. Varijacije na temu. Ne bih da te obeshrabrim, ali i kod njih ima rupa. Neki uopste ne prate vanjska dogadjanja, nego samo - sta se desava u njihovom sokaku. Nema savrsene usluge, savrsenog savjeta. Ima samo - znas/ne znas, kod koga mozes da saznas. Bar moj utisak.
Citat:
Najvishe me nerviralo to sto me pitaju kolika mi je plata, koliko imam kesha, ukuckaju to u neki formular i dobijem izvestaj "mozete dobiti od nas xxx EUR" od troskova spominju samo 1.5-2.5% banci i oko 2.5%nacinalnoj korporaciji za osiguranje kredita ... a ostalo... ne postoji ili ne znaju.
Pozdrav,
Pa nema sta da te nervira. Tako su im sefovi/shefice rekli, koju proceduru da postuju. Na svako pitanje kolika mi je plata itd., ja ih upitam kolika je njihova. :) Odmah uspostavimo dobru komunikaciju, pa se dodje drugim nacinom do informacija. Ako ne znaju troskove, nek' ih saznaju. Oni rade tu, pa mogu da se informisu. Uvijek mozes da sacekas pa da razgovaras sa nekim iznad njih. Ako i ovi ne znaju, sacekas dok i oni saznaju. Zato i kazem dobra knjiga pomaze. Ako ti slucajno kazu ili vidis da ima ogroman red - Neka drugi cekaju. I ti cekas. Dosao si sa ciljem, a izasao bi mnogo ranije da su sluzbenici obavjesteni. Za desetak sati njihovog rada, mogu da dobiju mnogo vise - tipa, koliko ce banka da ubire u kamatama tokom samo jedne godine. Ako im se to ne isplati, molim lijepo, ima banaka.
U vezi troskova: Trazi kopiju njihovog standardnog (generalnog) ugovora za nekretnine, pa ga procesljaj u detalj. Ako se tu navode neki drugi troskovi / pravila u nekim drugim brosurama te banke, procitaj i njih. Sad ces reci, prosao si cetiri banke, pa kako to da nema prave. Kad prodjes petnaest, vidis ko kakvu igru igra; jos ako dobijes pismenu ponudu - odneses kod konkurencije, i pitas koja je njihova najbolja ponuda. Mozda zvuci nemilosrdno da ih presretnes da gomilom pitanja, ali ako je to ono sto ti pomaze da naucis vise o njihovoj ponudi, nema zasto da im se izvinjavas. Valjda si dosao sa ciljem da obezbjedis sebi/svojoj porodici/firmi dobar kredit. Oni ce zaraditi iovako ionako.
Takodje, da ne ispadne jednostrano, moram da kazem da ima i divnih sluzbenika/sluzbenica. Samo sto se teze nalaze. :)
[ smsnet @ 03.08.2006. 11:46 ] @
Najnovije vesti.
Zovem danas banku i kazem
"kredit je xxx eur, na nnn godina imam yyy platu, rata ce biti zzz eur zanima me koliko cu posle 5godina ja dugovati banci, jer mislim da cu za 5godina imati kesha da otplatim kredit u celosti."
Devojka sa druge strane zice kaze "zao nam je gospodine, ali takvu racunicu Vam mozemo reci tek kada Vam uplatimo sredstva na racun"
Znaci, reci ce mi da prvo otplacujem kamatu ( i koliko ) tek kada me ulove u misolovku...
Kako da saznam tu informaciju?
Pozdrav,
Dejan
[ _djevojka_ @ 05.08.2006. 13:57 ] @
smsnet, predlozila bih ti malo drugaciji pristup, jer ovaj prvi nije urodio plodom:
1. Nema puno koristi od telefona, sem ako nemas sposobnu/poznatu osobu koja ce odgovoriti na tvoj poziv. Ne mogu da te se otarase kad odes licno. Ovako si im bezimena osoba, nemaju neko lice da ti okace kada pricaju sa tobom, i vazniji su im klijenti koje vide uzivo - oni su im valjda zivi ljudi - ovi ostali - ko ih shisha.
2. Trebas da im navedes koji je to NJIHOV paket/plan za koji se raspitujes, i za koji trazis informacije. Znaci, da budes specifican.
Citat: smsnet: Najnovije vesti.
Zovem danas banku i kazem
"kredit je xxx eur,
Sasvim ok.
Citat:
na nnn godina imam yyy platu,
Ovo zadrzis za sebe.
Citat: rata ce biti zzz eur
E sad, jel' se ovo raspitujes za njihov plan gdje ce kamate biti fiksne tokom odredjenog vremena, ili za neciji drugi plan; ili ce kamate varirati? Sto specificnije pitanje, to bolje.
Citat: zanima me koliko cu posle 5godina ja dugovati banci, jer mislim da cu za 5godina imati kesha da otplatim kredit u celosti."
Mozda da drugacije formulises pitanje, jer nije ti u cilju da im kazes da ces otplatiti taj kredit u cjelosti. :) Oni zaradjuju bas od tih kamata, pa da im kazes da nece od tebe imati prihoda stvara relativno negativnu sliku u startu. Znaci, nema tu incentive da se oni bas potrude kako da TEBI pomognu da im platis sto manje. Mozda da ih pitas koliko ces kredita otplatiti do tada ili koliko ces im (godisnje) platiti u kamatama? Ovo drugo je manje lican pristup, jer svodi raspitivanje cisto na cifre, nema emocija, cisto kalkulacija.
Citat: Devojka sa druge strane zice kaze "zao nam je gospodine, ali takvu racunicu Vam mozemo reci tek kada Vam uplatimo sredstva na racun"
Vrijeme da odes u banku licno, razgovaras sa drugom sluzbenicom, trazis da razgovaras sa njenim menadzerom, odes u drugu filijalu (?) te banke, odes u sasvim drugu banku, ILI sam napravis amortizacionu tabelu uz pomoc informacija iz banke. Ne znam da li neko ima bolji prijedlog?
Citat: Znaci, reci ce mi da prvo otplacujem kamatu ( i koliko ) tek kada me ulove u misolovku...
Pa ocigledno da ti nisi mis kada se aktivno raspitujes o informacijama, pa ne znam zasto sada sebe stavljas u tu poziciju.
Nemoj da te obeshrabri njihova nespremnost da ti izadju u susret.
[ ulise @ 13.09.2006. 13:08 ] @
Mislim da je to stvar psihe ipak. Ljudi kazu ja gazdi poklanjam 75000 za 15 godina, ali izvinite, pa i on vama poklanja svoj stan na koriscenje, zar ne ? Izracunajte koliko cete pokloniti za 15 godina naftnoj, prehrambenoj i drugoj industriji ?!
[ Stefano @ 13.09.2006. 14:40 ] @
Stambeni krediti su svugde takvi kakvi su...kad na kraju izracunas koliko si dao banci, vidis da si joj "poklonio" 50-150% vrednosti stana.
Navescu primer mog rodjaka iz Italije. Covek je bio podstanar od 1991 do 2001 u Milanu, stan u sirem centru grada (kao kad bi u BG bio na Vracaru), i 2001 odlucio da uzme kredit. Ne mogu da se setim da li na 15 ili 20 godina, no to i nije bitno u celoj prici, bitno je to sto je i njegova racunica da ce banci platiti gotovo jos jedan stan iste vrednosti. Cini mi se da stan vredi 120000 eur, a da ce banka dobiti 240000 eur. Stambeni krediti su uvek takvi kakvi su. Bilo bi idealno kad bi kamata bila 1% godisnje, ali to je ne moguce i ne postoji nigde u svetu.
Tako da nemojte da se zavaravate da smo mi EU da bi kod nas bilo mnogo bolje, odnosno mnogo lakse doci do stana.
Neko je cini mi se rekao treba videti prioritete slazem se...
Pitao bih pokretaca teme, kakav on kredit planira da uzme, odnosno kakav bi mu kredit dodelila banka. Da li je to kredit za kupovinu poslovnog prostora, ili pak cash kredit. Cisto da znam zasto je tako visoka kamata.
Nije mi jasno kako i pored tih prihoda i kapitala firme ni jedna druga banka vasoj firmi nije htela da odobri kredit. Da li je to neka rizicna delatnost u pitanju (ne morate da mi odgovorite ako ne zelite).
Sta uraditi u ovom slucaju. Ako kredit "morate" da uzmete, mozda je i dobra solucija da se uzme nekoliko manjih stanova za izdavanje, ali sam siguran da je najbolja solucija da se tih 100 hiljada eur ulozi u posao, ako je posao siguran (mada nista nije sigurno)
[ hecky @ 13.09.2006. 15:28 ] @
Pa nije bas isto kod nas i u EU.
U UK su kamate: 5-6% + STAMP duty (za prosecan stan je 1%) + fiksni troskovi tipa procena stana, advokat, ... (ti fiksni troskovi ne prelaze 0.5% vrednosti stana). Takodje, vrednost nekretnine u proseku raste 5-10% godisnje.
Znaci nisu ko kod nas: 7% kamata + 2.5% osiguranje + 2.5% konverzija kursa + sudski troskovi + procena + ... = PUNO!
[ Stefano @ 13.09.2006. 17:34 ] @
Mozda je u UK povoljnije, ali ponovo kad sve zbrojis, ti banci "poklonis" (pod znacima navoda) jos jedan stan.
Cini mi se da je to kljucno, sto je neko napisao pre, kljucno je razbiti tu mentalnu barijeru.
Definitivno koliko god stambeni kredit bio povoljan ti banci "poklanjas" bas 50-70% vrednosti tvog stana, a uglavnom oko 100% vrednosti.
Jedino treba videti kakva je mogucnost oko kupovine stanova na kredit pa da ih izdajes i da od toga pokrivas ratu za kredit, to je ipak neko relativno sigurno ulaganje u buducnost.
Recimo bas u Italiji je pre 10-tak godina bilo "popularno" (pod znacima navoda ponovo) uzimanje velikih kredita da kupis stambenu zgradu sa 10-15 stanova i da tu zgradu izdajes i pokrivas ratu za kredit. Mozda je to tamo popularno i sada.
[ Trikki @ 13.09.2006. 19:20 ] @
Po meni najvaznije je znati kolika ce rata biti i da li je prihvatljivo. Banke uglavnom daju da to bude oko 1/3 plate, a mozete kombinovati i sa supruznikom. Ono sto mnoge ljude najvise zezne je upravo visina rate. Npr. imali ste kiriju od 400 evra, a rata vam je sada 600 evra ali vi nemate kud i to tako 10, 15 godina. A troskovice samo rasti, deca, pa godine/bolest...
Ja placam stan 400 evra, a 400 odvajam za stednju. Za deset godina ja cu gazdarici dati 48,000 evra, ali isto toliko cu i ustedeti. Dakle 48,000 odlazi u nepovrat, ali banci bi takodje na ime kamata platio skoro 40,000. Dakle, za "samo" 8000 evra ja imam slobodu, da odem u mozda manji stan, da promenim lokaciju, a pored toga imam solidnu ustedjevinu pa mogu mozda i da obrnem novac za svaki slucaj, mogu da uzmem sabbatical, moze dosta toga...
[ broker @ 14.09.2006. 06:48 ] @
Banci ne poklanjas nista. Njima placas za uslugu pozajmice para. Kamata je takva kakva je i tu se nista ne moze promeniti. Stvar je samo naci najpovoljnije uslove.
Pare koje das stanodavcu zaista bacas, jer ti njemu samo placas uslugu najma stana i od toga ti nista ne ostaje. Kada uzmes kredit, bar otplacujes stan i on ti na kraju ceo ostane.
Najpovoljniji krediti su oni uz subvenciju drzave. Dobra stvar je sto ti krediti nisu nedostupni, i ne trebaju veze da ih dobijes. Potrebno je samo da se ispune svi uslovi.
Najveci prolem su pocetni troskovi. Banka ti uzme 2.5% vrednosti kredita na ime obrade kredita, sto je cista pljacka, s obzirom da ti vec naplacuju uslugu kreditiranja kroz rate. Drzava ti takodje uzme 2.5% na ime njene obrade kredita. Onda ti uzmu jos 5% za prenos vlasnistva, a tu su i razni spoljni strucnjaci da ti uzmu novac za svaki dokument koji moras da obezbedis. I na kraju, ceka te i kursna razlika. Sada izgleda povoljno sto je kurs dinara visok, ali kada se okreen curak, onda se hvatas za glavu.
Uz to kredit je veliki rizik. Sta ako recimo dozivis sobracajku pa se po bolnici razvlacis 6 meseci? Za to vreme nemas dovoljno novca da otplacujes rate, a banke interesuje samo da placanje budu redovna. Ocas posla mozes da ostanes bez stana.
[ Ivan Dimkovic @ 14.09.2006. 08:04 ] @
Ja bih se strpeo sa tim stambenim kreditima u Srbiji jos jedno par godina, jer ce kamate svakako ici dole, a ekonomija ce se stabilzovati tako da nece biti naglih promena kursa.
Citat: Broker
Uz to kredit je veliki rizik. Sta ako recimo dozivis sobracajku pa se po bolnici razvlacis 6 meseci? Za to vreme nemas dovoljno novca da otplacujes rate, a banke interesuje samo da placanje budu redovna. Ocas posla mozes da ostanes bez stana.
Pa pazi - u najgorem slucaju ces izgubiti taj stan sto imas, ali opet - i da se razbolis 6 meseci a najmis stan od nekog isto tako ces biti na ulici, zar ne? Jedina razlika je sto ces za kreditiran stan izgubiti nesto vise novca, ali opet - taj rizik postoji ali je krajnji ishod imanje stana za razliku od najma :)
[ petkons @ 14.09.2006. 14:20 ] @
Ja sam uzeo stambeni kredit pre dobrih 16 meseci, i od tada ga redovno otplaćujem.
Imam jedan savet za pokretača teme: Nađite banku koja daje stambeni kredit, a da uslov nije da se plata prima preko njih. Tada je dovoljno da doneseš platne liste za prethodnih 6 meseci, i to treba da bude dovoljan dokaz kolika ti je plata. Ja sam svoje platne liste sam napravio i overio na sumu koja je dovoljna za dobijanje kredita. Varijanta da zovu i privere platu je nemoguća: Tajnost plata je zagarantovana, i niko nema pravo da preko telefona pita kolika vam je plata. Jedino što mogu da urade (a i uradili su) je da zovu i provere da li ste zaposleni tamo gde piše da jeste (a firma je vaša, i koga će da zovu...) Znači sa ovim sam rešio dovoljnu platu da mi odobre kredit, a i ono da je maksimalno opterećenje 50% plate. Šta je to njih briga, ako redovno plaćate rate... i ako imate izvore finansiranja koji će to obezbediti... A ako ne, imaju dovoljno obezbeđenje: hipoteka na taj stan, osiguranje tog istog stana vinkulirano na banku, osiguranje života takođe vinkuliranu na banku...
Znači, tražite klasični stambeni kredit ali kod banke kod koje ne mora da se prima plata. Pre 16 meseci je tako moglo, verovatno može i sada.
I još nešto: mene je u banci gde sam uzeo kredit prijatno iznenadilo to što nisam morao da konvertujem devize i da imam troškove tog tipa. Isplatili su ljudima od kojih sam kupio stan sve u devizama u kešu, a ja nisam imao nikakvih troškova oko toga. A otplata rate kredita je po srednjem kursu iz novina na dan kada se plaća rata...
[ mima_cool @ 14.09.2006. 16:00 ] @
Evo red je da se javim da kazem sta smo uradili.
Nismo na kraju kupili stan, nismo uspeli da nadjemo uknjizen na lokaciji koju smo mi hteli.
Iz banke su nam dali krajnji rok 1. septembar i to je to.
petkons, puno hvala na ovim informacijama koje nisam znala. Mozes li da mi kazes kako si sam napravio platne liste? Ja sam vlasnik i direktor svoje firme, ali mi je plata oko 15.000.
[ petkons @ 15.09.2006. 10:43 ] @
Ako već praviš za sebe platnu listu svaki mesec, i samim tim vršiš isplatu plate sebi, šta te sprečava da napišeš platu kolika je potrebna? To je za banku jedini validan dokument o visini plate. Dakle napraviš jednu stvarnu listu za isplatu, i drugu za banku. Jednostavno, i funkcioniše.
[ Trikki @ 15.09.2006. 20:33 ] @
jos samo te molim petkons da mi kazes koja je to banka, upravo bih da narucim iz Italije tri garsonjere u Novom Sadu.
[ Java Beograd @ 16.09.2006. 17:43 ] @
Sasvim je pogresno razmisljanje i racunica "Koliko cu ja banci da poklonim kroz kamate". Zasto ?
Na primer: Kupujes stan od 50k. Sa 7% kamate (otprilike) banci kroz rate posle 20 g vratis oko 80k. Za to vreme NE PLACAS KIRIJU, a nekretnina ciji si vlasnik, posle 20 godina vredi bar koliko si banci platio tj. 80k. Sta si izgubio, tj. poklonio ?
Kamate u Srbiji jesu visoke, ali su se veoma priblizile takozvanim "svetskim" (Kad Srbin kaze 'svetski' uvek misli na desetak najbogatijih i najuredjenijih zemalja) Nemojte ocekivati da ce kamate pasti na 3%. To nema nigde.
Ako gledate satelitske kanale preko kablovske, obratite paznju na bankarske reklame za kredite. Meni su zapale za oko reklame Britanskih banaka. Sitnim slovima pise: ne vazi za stanovnike Severne Irske !!! Brate, iako je sve to UK, bankar bi radije da izbegne glavobolju, pa ga ne interesuje ni hipoteka ni ucesce.
[ smsnet @ 17.09.2006. 18:46 ] @
Proslo je vec mesec dana pa da vam kazem sta sam uradio...
Neko je ovde rekao da banku ne zanima prosek plate. To nije tacno ili bar ne u potpunosti :) Banku ne zanima prosek plate, ali zanima kreditni biro. Tako da sam dobio kredit samo na osnovu 1/2 primanja ( plate ) bez obzira sto su sva ostala primanja evdidentirana na mom racunu u toj banci.
Od trenutka podnosenja zahteva pa do danas je proslo skoro 3 nedelje, a banka ( EFG ) jos uvek nije odgovorila da li mi je odobren kredit. Razlika u odnosu na pocetak jula meseca je u procentu koji banka uzima kao proviziju ( sada je 1.5%, a bila je 2.5% ) dok Intesa ne naplacuje bankarske troskove.
U medjuvremenu sam obishao jos neke banke i razocarao se. Nekoliko njih ne daje kredit u CHF ( Intesa ) , neke mi traze da unapred navedem nekretninu ( Hypo ) koju cu kupiti ( zamislite sada da odem sa adresom nekretnine u banku i predam papire za kredit... da li ce me prodavac cekati 2-3meseca? Ne verujem. )
Povoljna okolnost po mene je bio pad kursa evra ( od 87 na 83 din. ) tako da sam na osnovu toga dobio mogucnost za jos par hiljada evrica za istu ratu.
Takodje, veoma bitna napomena za sve koji ulaze u pricu sa kreditom: PROVERITE INFORMACIJE SA CALLCENTRA U VISHE FILIJALA! MEni se desilo da sluzbenica u callcentru i sluzbenici iz nekoliko filijala daju potpuno razlicite/kontradiktorne informacije. Radi se o HVB banci ( ako je ovo antireklama neka moderatori obrishu :)
Pozdrav,
Dejan
[ smsnet @ 17.09.2006. 18:49 ] @
Na jednom hrvatskom forumu sam naisao na jako zanimljiv clanak o novosagradjenim stanovima. Procitajte, prica je iz Zagreba, ali se 100% moze preslikati na situaciju u Beogradu.
===============================================
Mnoge novosagrađene stambene zgrade imaju zajednički hodnik premalen i za obiteljsku kuću, premale prozore slabe kvalitete, stanove visoke tek 2,45 metara, parkete tanke poput lesonita, sobna vrata koja se ne zatvaraju, keramiku koja se guli nakon godinu dana upotrebe... Tek useljeni stanovi, preskupo plaćeni, umjesto veselja postaju noćna mora prezaduženim vlasnicima. Kako se kupci mogu zaštititi od prevara investitora i izvođača?
Prevare mogu biti vidljive i nevidljive. Među vidljivima najčešće su niža kvaliteta opreme od ugovorene, neravni zidovi i stropovi, loše postavljena keramika, stropovi na visini manjoj od 2,45 metara, neispravne instalacije, vlaga u stanu, mali prozori i prozori bez roleta ili grilja...
Trikovi škrtih izvođača
Među nevidljivim zakidanjima su slabija toplinska i zvučna izolacija, površina manja od ugovorene, parketi tanji od standardnih ili oni niže klase, pločice niže klase, zidne pločice postavljene na pod, jedan premaz bojom, sobna vrata postavljena kao ulazna, premalo raznih utičnica i slično.
Štedi se i na razne načine na zajedničkim dijelovima zgrade, pa se ugrađuju premali liftovi, rade preuska stubišta ili se ostavi premalo parkirališnih mjesta. Često se zajedničke prostorije zgrade pretvaraju u poslovne prostorije, stanove ili garaže. Uobičajeni je model da se zajednički prostori ostave takvi do tehničkog pregleda zgrade, a zatim se pretvore u komercijalno vrijedne kvadrate i prodaju. Kupci obično ništa ne pitaju jer su jedva dočekali useljenje.
‘Standardna oprema’
U zagrebačkom Gradskom zavodu za prostorno uređenje savjetuju kupcima da provjere ima li građevina pravomoćnu građevinsku dozvolu i je li izvedena u skladu s dozvolom. To se utvrđuje isključivo prema ovjerenom glavnom projektu koji na uvid treba zatražiti od prodavatelja, a po mogućnosti uz stručnog pomagača. Kupcima također savjetuju da provjere je li za građevinu izdana uporabna dozvola.
Od prevare se možemo zaštititi samo preciznim ugovorima s potpunim troškovnicima uređenja stana i zgrade. Naime, stručnjaci kažu da kupci novih stanova najveću pogrešku počine već u startu kad bez dodatnih pitanja potpisuju kupoprodajne ugovore na temelju marketinških izjava o “standardnoj” opremi u stanu, “klasičnom” parketu, “talijanskoj keramici” i slično.
Zaštita su precizni ugovori
Hrastov parket može biti prve ili treće klase, može biti debeo jedan ili dva centimetra, što čini drastičnu razliku u kvaliteti i cijeni. Keramika također može biti prve ili neke nepoznate klase, stubište može biti obučeno u pločice ili mramor i tako dalje.
Jedini su lijek dodaci ugovoru u kojima će investitor precizno navesti sve što će ugraditi u stanove.
Primjerice, vrstu i proizvođača kupaonske keramike, vrstu i klasu parketa, vrstu i proizvođača radijatora, točan tip stolarije i tako redom. U tom slučaju zakon štiti kupce jer propisuje da izvođač nema pravo podići cijenu stana zbog promjena na tržištu i mora u stan ugraditi ono što je naveo u ugovoru. Dakle, izgovori o naglom poskupljenju cigle, pločica, parketa, električnih kabela i tko zna čega, pa i kvadrat stana sad stoji 100 eura više - ne prolaze na sudu.
Zašto kupci šute?
Kako će laici kad uđu u stan, znati je li ih investitor prevario? Najpametnije je angažirati stručnjaka, sudskog vještaka ili nekoga sličnog, da detaljno pregleda prostor i otkrije skrivene uštede. Njihova je cijena znatno manja od cijene koju poslije treba platiti za promjenu parketa, pločica, prozora...
No, problem je to što mnogi kupci, posebno u Zagrebu, pristaju na sve moguće kompromise i ne žele se svađati s investitorima jer je novih stanova na tržištu premalo pa znaju da će, ako odustanu, prodavatelj začas naći druge, manje zahtjevne mušterije.
10 najčešćih nevidljivih prevara:
1. slabija toplinska i zvučna izolacija
2. površina stana manja od ugovorene
3. nekvalitetni prozori i vrata
4. nekvalitetan krov
5. parketi tanji od standardnih ili niže klase
6. keramičke pločice niže klase
7. zidne pločice postavljene na pod
8. samo jedan premaz bojom
9. sobna vrata ugrađena kao ulazna
10. bojler malog kapaciteta
10 najčešćih vidljivih prevara:
1. razlika u površini i do 20 posto
2. različiti dovratnici i vratna krila
3. neravni zidovi i stropovi
4. neravni podovi s nejednakim fugama
5. loše postavljene keramičke pločice
6. stropovi niži od 2,45 metara
7. neispravne instalacije
8. vlaga u stanu
9. premali prozori bez roleta ili grilja
10. kosi zidovi i stropovi koji umanjuju korisnu površinu
Uštede na zajedničkim dijelovima zgrade:
1. premali lift
2. preusko stubište
3. zajedničke prostorije pretvorene u stan, garažu ili poslovni prostor
4. premalo parkirališta
5. neuređeni kolnici, rasvjeta i pristupna cesta
[ Java Beograd @ 18.09.2006. 15:09 ] @
Veoma lep tekst, nesumnjivo. Upravo sam pre koju nedelju bio u stanovima u naselju "Filmski grad". (beogradjani znaju ko je to sagradio) Prethodni post je objasnio stanje u tim stanovima. Biser koji sam cuo je da su ugradjeni bojleri KOD KOJIH SE GREJAC NE MOZE ZAMENITI !
[ smsnet @ 18.09.2006. 19:39 ] @
Slazem se za stanove u filmskom gradu. POgledao sam ih. Nisam odusevljen. Najveci problem kod tih stanova je to sto potkrovlje i prizemlje kosta isto koliko i 1,2 ili 3 sprat. Koliko sam upucen cena mora da ide bar 10% dole! Takodje, neverovatno je da cena m2 terase iznosi isto koliko i stan ( 1200eur ) Neka me ispravi neko ako gresim, ali cena terase/lodje je od 50-75% cene m2 stana.
Najjaci su mi bili iz TAS011 agencije, uradili su neku zgradicu na Vidikovcu i prodaju stanove od 20ak m2 sa terasom od 17m2!
Da li mozete da poverujete... terasa od 17m2 po ceni od 1300eur/m2 :)
Pozdrav,
[ Trikki @ 18.09.2006. 21:07 ] @
ljudi koji kupuju jeftinije stanove u izgradnji ili cak u planu, nisu kupci vec investitori !
[ smsnet @ 19.09.2006. 11:33 ] @
U velikom broju slucajeva njihova "investicija" zavrshi u dzepovima nekog prevaranta.
Novine u Srbiji su pune takvih prica. B92 i RTS su imali u nekoliko navrata emisije o prevarama sa stanovima ... cuvena je i ona firma "Delta Legal" koja "gradi" stanove na Karaburmi... uzeli kesh, digli kostur zgrade i zbrisali.
Pozdrav
[ petkons @ 19.09.2006. 11:46 ] @
Citat: Trikki: jos samo te molim petkons da mi kazes koja je to banka, upravo bih da narucim iz Italije tri garsonjere u Novom Sadu.
E, pa pre 16 meseci je moglo, ako sada ne može tako, šta da vam kažem... zakasnili ste.
[ Trikki @ 19.09.2006. 19:51 ] @
ne, ja pitam koja je banka ?
[ petkons @ 21.09.2006. 10:34 ] @
Da ne bi reklamirao banke, šaljem ti na private
[ Anjamen @ 28.11.2006. 14:47 ] @
U Filmskom gradu je glavni problem to što čovek lako može da bude žrtva duple prodaje stana kao što je to slučaj sa belo - narandžastim zgradama u Miloja Zakića koje još nisu useljene a iste stanove prodaju oba investitora. Jedan čak nije ni investitor već je dobio zemljište od opštine i nekim čudom i dalje radi to što radi...
Znači oprez ili zaobilaženje lokacije!!!
[ smsnet @ 28.11.2006. 19:03 ] @
Generalno kupovina stanova u oblacima je kocka. Sanse da Vas investitor zavrsne za stan su 80%, a da probije rokove po par meseci bar 50%.
Nagora stvar je to sto se prodaju stanovi po krajnjoj ceni, znaci platite 1200eur/m2 sa PDVom za stan u oblacima, a i krajnja cena je tolika. Vi ste suinvestitor, a placate krajnju cenu.
Elem, ja zaista ne razumem ljude koji ce dati teshko zaradjene pare (ne moze kredit), za nesto sto jos uvek nije zavrsheno, iza cega stoji sumnjiv agent, jos sumnjvija firma, a na gradilistu se muva samo par radnika... ali dok je ovaca bice i sisanja.
Takodje, ja sam naleteo par puta na stan u izgradnji koji ima upotrebnu dozvolu!? To ne moze, bar ne bi smelo da moze u normalnoj zemlji :)
Pozdrav,
[ johann @ 28.11.2006. 22:51 ] @
Malo da se ukljucim u diskusiju,
U Novom Sadu nema teorije da se pocne sa izgradnjom objekta koji nema regulisanu dokumentaciju i placene komunalije unapred pre pocetka izgradnje, gradske vlasti su ULTRA rigorozne cim zabodes asov u zemlju evo inspektora da proveri dokumentaciju. A sto se tice duple prodaje stanova to se ranije desavalo, ali to se da proveriti sa advokatom pre kupovine nene nekretnine.
Pozdrav.
[ dejankr @ 29.11.2006. 09:54 ] @
Nisam siguran kako je moguće proveriti neuknjižen (pa čak i uknjižen) stan da li je prodat više puta. Ja sam prošle godine kupovao stan (takođe u izgradnji) i angažovao sam advokata da isproverava papire. On mi je otvoreno rekao, da što se tiče dozvola je sve OK, ali postoje rizici na koje uvek moram da računam a to je da stan neće biti završen u roku, što se gotovo uvek dešava, i da stan može da bude prodat više puta, što se navodno sada retko dešava (bilo je i nešto vezano za CG koje nije pominjano u građevinskoj dozvoli iako je stan trebalo da bude priključen na daljinsko grejanje ali to nije relevatno za ovu diskusiju).
Suština je da sam ja u tom trenutku imao samo kupoprodajni ugovor overen u sudu, ali je to i neko drugi mogao da ima u slučaju da je stan prodat još nekome. Sudski overitelj samo lupa pečat na ugovor i uzima svoju taksu, i on i da hoće ne može da proveri da li je stan još nekome prodat. Samo uknjiženje stana opet traje jako dugo (ako nemaš neku vezu) a u međuvremenu je teoretski opet moguće da se stan proda nemom trećem. Inače, kad pogledam savete agencija za nekretnine kako se vrši kupo-prodaja stana (strogo prazan stan prilikom kupoprodaje, odmah ulazak u posed), vidim da ni sa gotovim stanom nije mnogo bolja situacija.
Advokat je na fin i indirektan način pokušavao da mi stavi do znanja da ako nemam puno poverenja u investitora (ne poznajem ga i sl) da nije pametno da se upušam u to. Ja ipak nisam odustao i mada je na kraju manje-više sve ispalo OK (rok jeste probijen nekoliko meseci ali je investitor bio korektan i odbio mi od cene kiriju koju sam za to vreme plaćao kao podstanar) ipak nikome ne bih savetovao da se upušta u takav rizik. Ja sam bio u situaciji da mi se žurilo sa stanom pa nisam previše razmišljao ali kada sam posle počeo da razmišljam gde je sve moglo da krene naopako shvatam da sam imao više sreće nego pameti.
[ smsnet @ 29.11.2006. 11:12 ] @
Verujem da se ni u BGDu ne moze poceti sa izgradnjom bez dozvole o gradnji, ali... kada investitor dobije dozvolu za recimo garazu+pr+Isprat+potkrovlje on odradi to, dobije upotrebnu dozvolu, a onda udje u prenamenu... od garaza, podruma i potkrovlja napravi stanove i proda po istoj ceni kao i I,II ili III sprat.
Jos jedna grozna stvar koju sam video je pravljenje kanjona... zgrade zauzimaju 100% parcele, sa ulaza ides pravo na ulicu, zgrada ima bar 2 sprata vishe nego sto bi smela da ima, preko puta je takava ista zgrada. Takvih primera ima na vracarskom platou i u Ratka Mitrovica.
Neverovatno zvuci da se u novim stanovima pravi spavaca soba u stancicu od 35-40m2 (SVI novi stanovi koje sam video )
Cetvrta, jos neverovatnija, cinjenica je da se u nekim stanovima ulazi u kupatilo/wc iz kuhinje!
Sve u svemu, posle pogledanih 10ak novih stanova, ja sam se odlucio za staru gradnju.
Pozdrav,
[ Anjamen @ 04.12.2006. 09:04 ] @
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|