[ stex @ 24.07.2006. 13:22 ] @
Za jedno dve, tri nedelje krenuo bih na put kroz Srbiju (autom) sa drugaricom iz inostranstva, pa me interesuje sta bi bilo zanimljivo da joj pokazem. Put bi trajao oko 7-8 dana i spavali bi u satoru (preferiram pored nekog jezera). Za sada planiram ovaku neku rutu:
Zrenjanin - Bela crkva (jezera) - Srebrno jezero (jezero) - Bor (Borsko jezero) - Soko Banja (Soko grad) - Nis (Cela kula) - Pirot (????) - Leskovac (leskovacki rostilj) - Kopaonik - Tara (Etno selo, Sarganska osmica) - Zlatibor (????) - Divcibare (????) - Zrenjanin

Sta bih mogao da joj pokazem sto ce joj biti zanimljivo ili sto vredi videti, pojesti, a da je manje vise na toj turi? Hteo sam da uvrstim Gucu ali taj festival je kasnije i ne uklapa nam se u raspored jer bi krenuli negde oko 8. avgusta.
Takodje bi mi dobro dosle informacije oko nocenja. Za istocni deo znam gde bi mogao da postavim sator ali na zapadni nemam pojma. Odgovaralo bi mi negde gde jos ima kampera.

Hvala
[ fearless @ 24.07.2006. 14:44 ] @
Zlatibor definitivno ne sme da propusti, kako zbog hrane tako i zbog predela...
Citat:
Odgovaralo bi mi negde gde jos ima kampera.

Otprilike svuda.
[ Aleksandar Đokić @ 24.07.2006. 17:43 ] @
posle Leskovca svrati do Vlasotinca da se okupate u Vlasini :), zatim Vlasinsko Jezero ne bi bilo lose
[ dalibord5 @ 24.07.2006. 22:14 ] @
Strazilovo,manastir Tumane kod Golupca i isposnica svetog Zoosima iznad manastira.To ne sme da se propusti jer mesto nije turisticki eksploatisano a stvarno je posebno...
[ broker @ 25.07.2006. 07:40 ] @
Gde nadje etno selo na Tari? :) Verovatno mislis na onu Kusturicinu naseobinu za koju ti traze malo bogatstvo da udjes i pogledas (mada cujem malo su spustili cene).

Ako ces devojci da pokazes Taru onda imas dve nezaobilazne destinacije: Mitrovac i Predov krst.

ne znam koliko poznajes teren, ali kada krenes za Sargan, pre nego sto prodjes kroz tunel ispod Sargana skreni levo sporednim asfaltnim putem, on dalje prelazi u makadan i ma na jednom mestu kod sumarske kuce skreces desno i imas precicu koja te vodi na Milosevac, jedno od najlepsih mesta na Tari (na karti ces se lako snaci: nadji vrh Zboriste. Put ide od Sargana desnom stranom Zborista i izbija na zaravan pod samim Zboristem. Ceo put od Sargana dotle je fenomenalan (mi ovo inace prolazimo bajkovima). Sa Milosevca mozete da odete do Zaovinskog jezera, pa na Mitrovac, tu mozete da bacite pogled na tepih livadu (livada na debelom sloju treseta koje pluta na podzemnom jezeru), i opet jos jedan Vidikovac (cini mi se da se zove Banjska stena).

Predov krst je lakse dostupan sa Perucackog jezera. Ceo put do gore je takodje izvanredan za oko i dusu, a na predovom krstu obavezno otidjite do Vidikovca (Biljeska stena), gde mozete i da nocite, jer ima uredjena sumska drvena koliba. Takodje odlazak do Jagostice je izuzetno dobra ideja, a ako ste raspolozeni za malo planinarenja, Veliki Stolac je nezaobilazna stvar.

Na Zlatiboru, imate takodje etno selo (pravo) u Sirogojnu, vodopad u Gostilju, manastir Uvac, Ribnicko jezero, Vodice, a i Murtenica je blizu.

Inace, mislim da ti je sedam dana malo da kvalitetno vidite sve to sto ste naumili.
[ Misa_exclusive @ 25.07.2006. 08:34 ] @
Da, da. ukoliko vam je do gurmanluka - svratite u Leskovac!
BTW Roštiljijada je početkom septembra. :)
[ stex @ 25.07.2006. 10:38 ] @
Citat:
broker: Gde nadje etno selo na Tari? :) Verovatno mislis na onu Kusturicinu naseobinu za koju ti traze malo bogatstvo da udjes i pogledas (mada cujem malo su spustili cene).

Da na to mislim :) To moram da joj pokazem jer joj se strasno svidjaju Kusturicini filmovi. Gde se tacno nalazi vodopad u Gostilju (i gde je to)?

Citat:
Inace, mislim da ti je sedam dana malo da kvalitetno vidite sve to sto ste naumili.

Plasim se da je tako :(, ali ona ostaje kod mene dve nedelje, a hteo bih i da joj pokazem Vojvodinu.

Citat:
guslac: posle Leskovca svrati do Vlasotinca da se okupate u Vlasini :), zatim Vlasinsko Jezero ne bi bilo lose

Ako voda nije hladno dolazimo sigurno. Koliko je veliko to jezero i gde se tacno nalazi?

Jel ima neka istorijska obelezja usput, nesto kao spomenik u Kragujevcu lii Cela kula u Nisu? Sta ima zanimljivo na Divcibaru?
[ broker @ 25.07.2006. 13:47 ] @
Gostilje ti je relativno blizu Sirogojna. Mozes i jedno i drugo da obidjes u istom potezu.

U Gostilju imate dobar prostor za kamp.
[ Black_eyed @ 25.07.2006. 14:00 ] @
Sto ne ubacis rafting na Tari ili Drini?
[ since1986BC @ 25.07.2006. 15:22 ] @
Pocetkom avgusta je zajecarska gitarijada (~ 2-3. avgust)

...mislite o tome :)
[ Bhamby @ 25.07.2006. 15:34 ] @
Citat:
stex: Ako voda nije hladno dolazimo sigurno. Koliko je veliko to jezero i gde se tacno nalazi?

http://sr.wikipedia.org/wiki/Vlasinsko_jezero

[ veseliz @ 25.07.2006. 16:21 ] @
Ako svracas u Pirot, obavezno idi u manastir Poganovo, i na Zvonacko jezero. Mozes da svratis i u manastire Temska (jako lep) i Sukovo (preobrazenje). A ako imas vremena idi i na Babin Zub. Sto se tice klope... znas sta ti je nezaobilazno... cuveni kackavalj i jagnjetina (ja je licno ne jedem, ali kazu da nema nigde takve), a rostilj je takodje fantastican. U svakom slucaju, klopu ces da pamtis, kao i manastire i predivnu prirodu.

Eto to sam ti napisao jer sam video one ???? a ako se setim jos necega dodacu. Naravno ako treba bilo kakva informacija tu sam.
[ broker @ 25.07.2006. 16:47 ] @
Za rafting na Tari im treba najmanje dva dana vremena, a za rafting na Drini... ovaj... to bas i nije neki provod. :)

Medjutim, ako bi isli prema Prijepolju, tu mogu da svrate da vide Sopotnicu, a mogli bi i da izvedu poludnevni rafting Limom, pocev od manastira Kumanice (taman da vide i cuveni manastir). Tri stvari odjednom...

[ stex @ 30.08.2006. 09:52 ] @
Na zalost, zbog jos kraceg vremena nego sto smo imali, morali smo da ogranicimo nase putovanje kroz Srbiju na svega 6 dana. A i vreme nas nije u pocetku bas najbolje posluzilo, pa smo i sa te strane bili malo limitirani.

U svakom slucaju, devojka iz Francuske je na svoj blog site napisala svoje kratko vidjenje putovanja, pa ako Vas interesuje posetite http://causeimacow.skyblog.com/8.html
[ M-84 AB1 @ 30.08.2006. 10:36 ] @
A, jel rafting na Tari u Srbiji, ili u Crnoj Gori, ili u oba?
[ S_Kid @ 30.08.2006. 19:44 ] @
Lep putopis, čovek ni ne zna šta sve ima da vidi u svojoj zemlji dok mu neko drugi ne pokaže.
Simpatična ti je devojka.
[ jojzi @ 01.09.2006. 23:40 ] @
Imate i rafting na Veternici...

Ko dodje na rostiljijadu!!!