[ Divjak @ 19.08.2006. 21:28 ] @
Kupio sam novi chipsy Max labelovan - "sa ukusom piletine"...
U sastavu nema ničega što ja ne jedem, međutim piše da je proizvod na bazi peleta, pa me zanima šta je to, odnosno kako se dobija?

Hvala!
[ JankoNIS @ 19.08.2006. 22:53 ] @
Koliko je meni poznato, izraz "pelet" se koristi za tanku plocicu necega, ili nesto u tankom sloju. Tako se zovu i plocice sa nosacima za tranzistore u toku proizvodnje, pre secenja i pakovanja u kucista.
[ milanche @ 19.08.2006. 23:38 ] @
Pellet je i komad municije za vazdusnu pusku (sto bi se srpski reklo: dijabola)
[ dalibord5 @ 20.08.2006. 08:25 ] @
Ako je to PELAT mozda se radi o tanko secenom paradajzu.
Mada ne znam kakve veze ima kako je secen ako se radi o aromi u cipsu.
[ MileG @ 20.08.2006. 23:41 ] @
Ja sam cuo za "pelte". To je neka vrsta hrane ali se ne sjecam o cemu se radi. Takodje ima i neko drugo ime ali :o) ni toga se ne sjecam! Jedino sto znam je da je to muslimanski naziv za tu neku hranu. Blabla...
[ netman @ 21.08.2006. 02:55 ] @
Pellets-peleti, odnosi se na način "pakovanja" rastresitih proizvoda u male valjke, liče na brikete samo malo duži. Operacija se obavlja pomoću velikih mehaničkih presa. Često se peletira hrana za životinje.
Kakvog oblika ti je taj chips? Da nije možda na bazi PILETA :-)
[ Divjak @ 21.08.2006. 05:10 ] @
Hvala svima na trudu, međutim i dalje nemam odgovor...

Citat:
netman: Pellets-peleti, odnosi se na način "pakovanja" rastresitih proizvoda u male valjke, liče na brikete samo malo duži. Operacija se obavlja pomoću velikih mehaničkih presa. Često se peletira hrana za životinje.
Kakvog oblika ti je taj chips? Da nije možda na bazi PILETA :-)

Da, slične definicije sam i ja našao... Mada, kada se kaže da je nešto na bazi nečega, onda se obično misli na glavni sastojak, a ne na pakovanje...
Takođe našao sam da je to neki organ kod ptica u kome se čuvaju nesvarene materije... To mi je malo čudno, mada šta sve ljudi jedu...

[ ton_majstor @ 21.08.2006. 12:35 ] @
Taj organ je "voljka".

Garantujem da smo ga svi jeli po malo u pilećim parizerima ili mesnim prerađevinama do sada u životu.

Neumesno je govoriti o mesu, a da mesa nema nigde!

Pelet... valjda dijabola. Ako piše na kesi da je na bazi PILETA, to je čist PLEONAZAM!

Pozdrav!

[ djolep @ 21.08.2006. 12:39 ] @
Nepismeni su. Radi se o obliku. Pellets su u ovom slucaju listici.
Evo i opisa sa njihovog sajta www.marbo.ba:
Citat:
Max je originalan hrskavi peletts od pšenice i domaćeg krompira.

Inace pise se pellets, a ne peletts.
[ ton_majstor @ 21.08.2006. 13:20 ] @
Hmmm, lepo je da radi bosanski sajt, a da je original "pod konstrukcijom"! Đes' .ba!?

Ako je "type" greška na kesici, onda nije strašno. Mnogo je veći problem što Marbovi čipsevi na ovoj vrućini jako brzo izgube svojstva i nisu ono što očekujemo. Svejedno gde su kupljeni... C, Maxi, podrum pića... rok trajanja je OK, ali su organoleptička svojstva DEGRADIRANA. Čak, meni poznata deca a i odrasli neće da ih jedu ili kupuju, a deca samo lepe ona tatoo-sranja!

Peletts je oblik proizvoda, forma... nije sadržajno određen.

Pozdrav!
[ Divjak @ 21.08.2006. 16:19 ] @
OK! Još jednom se zahvaljujem svima na odgovorima...
Bilo je naivno od mene da očukejem da formulacija opisa nekog proizvoda "odavde" ispunjava neke standarde...
A sad konačno da pojedem taj pellts.. :)