|
[ Zoran Rodic @ 20.08.2006. 22:12 ] @
| Jeste li za ostrije kazne za prekrsaj u saobracaju?
Naprimer, za voznju u pijanom stanju, oduzmu dozvolu na 1 godinu + ponovno polaganje vozackog
Voznja preko 100 km u gradu ...
Crveno svetlo
pa cak i dozivotno oduzimanje dozvole
Uglavnom, da li mislite da kazne treba da budu drasticnije nego do sada i da li bi to imalo efekta?
|
[ vaske71 @ 20.08.2006. 22:19 ] @
Za voznju u pijanom stanju sa udesom - dozivotno oduzimanje dozvole i zatvor dozivotno
Za voznju u gradu preko 100 oduzimanje dozvole na 5 godina i zatvor 1 godinu
Za druge prekrsaje oduzimanje dozvole (ali ne namestene od strane Mupa)
i da itekako bi imalo efekta !!!
[ ventura @ 20.08.2006. 22:27 ] @
Da li vas dvojica imate auto, odnosno da li svakodnevno vozite isti?
[ hecky @ 20.08.2006. 22:33 ] @
Sistem sa poenima izgleda da radi u zemljama zapadne evrope i mislimd da bi ga trebalo uvesti kod nas ASAP.
Primer UK:
Dozvola se oduzima nakon 12 skupljenih poena (ili 6 u prve 2 godine od dobijanja dozvole).
Evo primera prekrsaja i poena koje donose:
- Motor racing on the highway 3-11 (popularan sport kod nas)
- In charge of a vehicle while alcohol level above limit 10 (postoji i prekrsaj gde vam je nivo alkohola ispod dozvoljenog, a niste sposobni da vozite)
- Exceeding speed limit on a motorway 3-6 (2-4 jurcanja i ode dozvola)
- Leaving a vehicle in a dangerous position 3 (ovo je za one koji vole da parkiraju u raskrsnici)
Kad vam oduzmu dozvolu, morate ponovo polagati (specijalan test). Takodje sa povecanjem broja poena, poskupljuje vam osiguranje za auto.
Ovaj nas sistem sa naplacivanjem kazni nije pravedan, jer bilo ko sa malo vise novaca moze da bez problema vozi kao reli po autoputu (i uopste da se ponasa bahato u saobracaju).
Poredjenja, trackday u UK kosta cca £300. Za taj novac (cca 450 EUR) mogu po Srbiji da vozim reli nekoliko dana, da placam kazne i da me jos jeftinije izadje .
[ dr.NPN @ 20.08.2006. 22:33 ] @
Ocigledno da ne.
[ Mladen @ 20.08.2006. 22:41 ] @
Voznju u pijanom stanju bih tretirao kao pokusaj ubistva (sto i jeste), znaci par godina zatvora. Tu naravno ne mislim 0.5 promila koliko je sad valjda granica, ali 1.5+ svakako
Ove kazne tipa pojas, nedostatak rezervnih sijalica ili ako vozis 60 gde je ogranicenje 50 bih ukinuo, to su ionako gluposti...
[ pctel @ 20.08.2006. 23:13 ] @
Ja sam generalno sklon misljenju da je bolje povecavati kaznjivost nego visinu kazni. Znaci, ako sam ja u zivotu presao 100.000 km i za to vreme svega dvaput "duvao", znaci da se krsenje zakona ne proverava dovoljno cesto. Prekrsioci zakona po default-u misle "necu biti uhvacen" a ne "bas me briga za kaznu, to je za mene sitnica".
Zanima me cisto statisticki sta mislite koja je od dve imaginarne situacije efikasnija:
1) Da svaki put kad prekrsite zakon platite po 1 dinar
2) Da se obesi svaki milioniti prekrsilac zakona, a ostali da se puste.
Po mom misljenju, prvo je daleko delotvornije, znaci slicno tome, kazne treba da budu male a policija da ih pise po ceo dan, pa da svako od nas skupi po 50 kazni mesecno za i naj manji prekrsaj koji napravi.
[ Pablo @ 20.08.2006. 23:15 ] @
Kada bi u BGu strogo postovao sva pravila nikad ne bi nigde na vreme stigao.
[ Nemanja Avramović @ 20.08.2006. 23:18 ] @
Ja ću se složiti sa tobom pctel kad budem malo iskusniji vozač Imam dozvolu malo duže od mesec dana (a vozio sam kola manje od 10 puta i to po 4-5 km po "pokušaju"*).
* - to sam, i dva puta sa ćaletom po 100 km
[ ventura @ 20.08.2006. 23:55 ] @
Kazne su trenutno prevelike da je to postalo besmisleno... Ja sam za najstrožije sankcionisanje vožnje u pijanom stanju i prolaska kroz crveno, i "reckless driving". Oni koji su samo za povećanje kazni, bez povećanje kontrole misleći da će se nešto time postići očigledno se i dalje voze prevozom, pa ne kapiraju kako stvari funkcionišu. Ja sam prešao nekih 200,000 kilometara za ovih 5-6 godina koliko vozim, i alkotest sam duvao par puta... Znači manje nego jednom godišnje, a prelazim ekstremno veliku kilometražu...
A zašto povećanje kazni nema poente, evo i moj lični primer od danas:
Danas sam zaustavljen jer sam vozio 81kmh na pravcu gde je ograničenje 50 kmh. I dijalog između mene i policajca je tekao bukvalno ovako:
Policajac: Zaustavljeni ste zbog prekoračenja brzine, vozili ste 81kmh a dozvoljeno je 50kmh, pođite zamnom da pogledate radar.
Ja: Ma znam da sam vozio malo brže, jbg.. Kolika je kazna?
Policajac: Za ovaj prekršaj sledi prijava kod sudije za prekršaje.
Ja: A može li nešto da se plati na licu mesta?
Policajac: Može, ali kazna vam je 3000 dinara.
Ja: Auu, pa to je skupo, jel može to nešto jeftinije?
Policajac: Reci mi jel si vezao pojas, al nemoj da me lažeš.
Ja: Nisam.
Policajac: Onda ću da ti napišem kaznu za pojas, to ti je 1000 dinara.
Napisa mi uredno kaznu, dao isečak i pustio me. Bio je skroz korektan, ali u principu kakav god da je drkoš, za 1000 dinara bi me pustio i to bi mi još mahao sav srećan... Tako da nema mnogo poente da se kazne dižu na 3, 5, 10, 15 hiljada dinara, kad te svaki saobraćajni policajac pusti za 1000 dinara, i pri tom em efekat nije postignut, jer je kazna smešno niska, em država nije videla nikakvu korist od te kazne jer je to policajac sebi stavio u džep.
Ranije dok je bilo max kazna 1500 dinara, ponekad bi samo platio 1000 dinara, i to kad mi se žuri pa da ne čekam dok piše onu papirologiju, jer se ne isplati, bolje da mi piše kaznu jer za 500 dinara više pre ću da platim te pare kod sudije, i da odu stvarno u budžet nego da pomažem u izgradnji kuće nekom tamo "Milosavljeviću" iz Donjeg Svrljiga.
[ Nenad Vranjanac @ 21.08.2006. 01:35 ] @
sistem sa poenima je dobra ideja, ali bi za pocetak bilo dobro da se i ovaj postojeci sistem primeni.
a ne da nekog ko vozi kola jeftinija od 20'000 evra panduri stalno smaraju, a ove preko 20'000 ne smeju ni da pogledaju.
ili ovo o cemu prica ventura.
[ SqlByte @ 21.08.2006. 03:17 ] @
Koliko sam ja primetio ove godine kad sam bio u Grchkoj na moru, vecina ljudi koji su se vezivali pojasom su bili Srbi :)
U Grchkoj je uveden extra rezhim kazni, 1e = 1km prekorachenja
pre 30km = 2e po km :)
[ lolax @ 21.08.2006. 05:26 ] @
Kazne da, ali i za policajce koji su korumpirani a i njih često kontrolirati jer i oni sami prave mnogo prekršaja.
Alkohol kada je u pitanju, u svakom slučaju kazne pooštriti pa kad plati recimo za 1.0 prom. kaznu od 1500 eura, 3 mjeseca bez dozvole, posjećivanje kursa za antialkoholike (kurs isto mora platiti sam), 2 godine uvjeta i 10 godina uveden u računar za sabiranje bodova pa pogledaj dali se isplati popiti koju i sjesti za volan a skoro svakoj osobi posao je ovisan o vozačkoj dozvoli.
Mislim da nije isplativo.
[ mrkidivx @ 21.08.2006. 07:30 ] @
Citat: kad te svaki saobraćajni policajac pusti za 1000 dinara
Na osnovu JEDNOG primera ne možeš da tvrdiš za sve...
[ broker @ 21.08.2006. 07:47 ] @
Nisu problem niske kazne nego los sistem provere. Sve se svodi na to da policajci geldaju da ispune normu bez mnogo cimanja, a to znaci da sede ceo dan na zgodnom mestu i hvataju one koji bar malo prekorace dozvoljenu brzinu a i tada se sa njiam moze dogovoriti.
Pravi nacin je ili postavljanje policajaca na opasne tacke u celodnevna dezurstva (a tu pre svega mislim na mesta gde je zaista opasno voziiti brzo, gde postoje izricita zabrana preticanja i slicno. Ne moraju da naplacuju kazne jer samim svojim prisustvom regulisu saobracaj.
Ja sam samo jednom platio kaznu, i to za prebrzu voznju, jer samo vozio 67 na sat. Voizo sam uato sa natovarene tri bicikle na krovu i i da sam hteo, nisam smeo da vozim brze. Uz to sam iseo putem koji nisam dobro poznavao, i koji je sporednog karaktera. Nailazim pred most a ono ispred mosta stoji ogranicenje 45 na sat, a odmah iza mosta novi znak, ogranicenja na 70 na sat. Sve potpuno pregledno. Ja samo pustim gas i predjem preko mosta onako koliko je auto imao inerciju.
Medjutim, nesto dalje, iza nekog zbunja, iskace policijac i zaustavlja me... nisam hteo da se raspravljam sa nijim a posto mi ej to bila prva (i jedina) kazna u zivotu, nisam hteo da malerisem nego sam platio pun iznos. Srecom, pa nisam vozio malo brze jer bi mi jos i dozvolu uzeli :)
A zato svakodnevno gledam kako u popasnim krivinama, tamo gde je tupla puna, oni sa besnim kolima i po pravilu BG tablicama preticu slepere, autobuse i cele kolone vizila koje se u takvim situacijama sastave i niti ko o tome brine niti kaznjava.
[ ventura @ 21.08.2006. 08:09 ] @
Citat: mrkidivx: Na osnovu JEDNOG primera ne možeš da tvrdiš za sve...
Ne mogu na osnovu jednog, ali na osnovu stotinjak - mogu. Ovaj što sam napisao je bio najsvežij, svega par sati je proteklo od kako sam napisao poruku, i odkako se to desilo.
Nijedan pandur nije korumpiran, već ti svi učine, eto samo tebi kad te zaustave. Ako baš on nije korumpiran, onda te pošalje kod "šefa", pa ti šefa častiš a ovaj je "pošten" itd itd... Još uvek mi se nije desilo za ovih 5-6 godina, i 200,000 pređenih kilometara da naiđem na policajca koji neće da me pusti za 1000 dinara...
To će biti realnost sve dok oni rade za 18,000 dinara, i dok nisu sankcionisani žestoko za korupciju. Pa MUP nema nikakvu internu kontrolu. Ne može mi niko reći da jedan saobraćajac kome je žena nezaposlena, i koji su došli ko zna odakle, može da ima dva stana u Beogradu, i splav/kafić ispred hotela Jugoslavija i da je sve to napravio sa svojom platom saobraćajca...
Citat: lolax:
Alkohol kada je u pitanju, u svakom slučaju kazne pooštriti pa kad plati recimo za 1.0 prom. kaznu od 1500 eura, 3 mjeseca bez dozvole, posjećivanje kursa za antialkoholike (kurs isto mora platiti sam), 2 godine uvjeta i 10 godina uveden u računar za sabiranje bodova pa pogledaj dali se isplati popiti koju i sjesti za volan a skoro svakoj osobi posao je ovisan o vozačkoj dozvoli.
Jel znaš ti koliko je 1500 evra? Jesi držao te pare nekad u ruci?
Jao bre ljudi, pa kako možete tako da bulaznite...
Ma najbolje je da mu za vožnju u pijanom stanju oduzmemo kuću, ženu silujemo a decu pošaljemo u radni logor i utremo mu seme i prethodne 3 generacije...
Vožnja u pijanom stanju jeste najozbiljnij prekršaj i ja sam da se on najstrožije kazni. Ali budimo realni, ko u Srbiji može da plati kaznu od 1500 evra? Niko. Pa tolike kazne nisu ni u USA. Možemo mi da stavimo i milion evra kaznu, ali to niko neće platiti, umesto toga će ići kod sudije, može da bude krivično gonjen, i kao i za sve ostalo dobiće uslovnu kaznu a zatvora neće ni videti.. Eventualno će odležati par dana u padijaku i to je to... Ali to nije poenta kazne... Ne možeš ti nekome sa kaznom ugroziti život porodice. To se ne dira.
Citat: broker:
A zato svakodnevno gledam kako u popasnim krivinama, tamo gde je tupla puna, oni sa besnim kolima i po pravilu BG tablicama preticu slepere, autobuse i cele kolone vizila koje se u takvim situacijama sastave i niti ko o tome brine niti kaznjava.
Ma da bre... Beograd je sve ... Beograd uzima pare celoj Srbiji, u Beogradu ljudi žive na grbači onih iz provincije, Beogradski vozači divljaju po putevima, niko im ništa ne sme... Čemu te dečije priče?
Što se tiče voznje, kazni i policije imam podosta više iskustva od tebe, i moje iskustvo mi govori baš suprotno - Najbezobzirnij, najdivlji i najopasniji vozači su upravo lokalci. Nebitno da li je to Užice gde sumanuto voze po okolnim putevima sa i do Zlatibora, ili je to u pitanju Crna Gora gde po onim gudurama prave sranja, ili je to u pitanju Đerdapska klisura, gde opet lokalci voze kao manijaci, ili je u pitanju Beograd gde isto lokalci divljaju, jer poznaju put, a i lokalni saobraćajac je Miško, znaš onaj sin od Pere Milovanovića, e pa njegov zet, ili komšija Radeta iz Donjeg Svrljiga... A pošto i Miško saobraćajac ima kompleks Beograda, on mnogo više voli da maltretira BG table nego lokalce, jer se tako oseća mnogo moćnije... Ma neće nemu nekakvi Beograćani da kroje kapu...
To što si opisao, to je tačno pogotovo za lokalne vozače, i iskreno UE i PG tablice u lokalnim krajevima najviše divljaju, generalno više nego svi drugi koje sam video, i na svakih 10 tih divljih lokalaca dođe možda po 1 sa nekim drugim tablicama, i ti baš njega primetiš, jer ti je ponašanje lokalaca verovatno prešlo u naviku...
[Ovu poruku je menjao ventura dana 21.08.2006. u 09:22 GMT+1]
[ Zoran Rodic @ 21.08.2006. 09:19 ] @
Citat: ventura:
Jel znaš ti koliko je 1500 evra? Jesi držao te pare nekad u ruci?
Jao bre ljudi, pa kako možete tako da bulaznite...
Ma najbolje je da mu za vožnju u pijanom stanju oduzmemo kuću, ženu silujemo a decu pošaljemo u radni logor i utremo mu seme i prethodne 3 generacije...
Znam koliko je 1500 ojra i drzao sam u ruci mnogo vise para
A to je NISTA naspram necijeg zivota koji ce on oduzeti.
Sta da kazu roditelji dece koja su izgubila zivot zbog takvih majmuna?
Uostalom, ko ga jebe, nek proda kola pa nek plati kaznu.
Sledeci put ce paziti kako seda za volan i kako vozi.
Namerno sam apostrofirao voznju u pijanom stanju.
Secate se onog lika koji je bio u Utisku Nedelje koji je izazvao lancani sudar kod Beogradjanke?
Ma bolje da cutim da ne navucem tuzbu Gojku za "klevetanje".
Nastavak i zakljucak ove price izvucite sami.
Nije tesko?
Sjajan je predlog sa skupljanjem kaznenih bodova.
A motiv za pokretanje ove teme su MAJMUNI koji voze pijani i oni koji prolaze raskrsnicu KnezaMilosa/SrpskihVladara kroz crveno svetlo sa 110 km/h
E njih treba odrati.
Uzeti im dozvolu na duze vreme i beskrajno ih maltretirati dok ponovo dobiju sansu da sednu za volan
A to da li si vezao pojas u gradu i da li vozis 65 umeto 60, to svakako nije bila motivacija za ovu temu
JEDNOSTAVNO, NE SME SE SEDATI ZA VOLAN U PIJANOM STANJU I TO MORA BITI JASNO.
[ ventura @ 21.08.2006. 09:41 ] @
Vožnja u pijanom stanju jeste debilizam. Ali je isto tako debilno misliti da možeš naplatiti nekome kaznu od 1500 evra.
Znači za saobraćajni prekršaj neko treba da da svoju godišnju platu, i da mu porodica ostane gladna, ili da ide 2 godine u zatvor da to isplati pa da mu opet porodica ostane gladna... Ne ide to tako..
A ne možemo ni da naplaćujemo kazne kao skandinavci, procentualno od plate, zato što svi rade na crno i prijavljeni su na smešno niske plate...
Dakle rešenje je kontrola, i samo kontrola... Kazne su već dovoljno visoke...
[ Au197/79 @ 21.08.2006. 09:50 ] @
Najveći problem u priči kod nas je kao i uvek čovek. To je mlogo kvarljiva roba i treba je odstraniti iz procesa što je više moguće. Lepo se nabave automatski radari, kamere na semaforima...
Ono što moje rođake iz inostranstva najviše zaprepasti je nepostjanje prikrivenih policajaca na putu. Da se voze u nekim neprepoznatljivim vozilima i snimaju kamerom šta rade ostali učesnici, kako prestižu, koliko brzo voze, da li divljaju... Sa kamerama koje nonstop rade, manje bi bilo i muvanja.
To sa tačkama treba da se proširi odredbom da onaj ko izgubi dozvolu mora ne samo da ponovo ide na polaganje, već i da prethodno izađe pred specijalnu psihijatrijsku komisiju (neku koja bi npr. postojala samo u jednom mestu u Srbiji npr. u Padinskoj skeli) koja će utvrditi da li je osoba duševno zdrava i sposobna i dovoljno odgovorna da joj se poveri upravljač u ruke.
[ su27killeryu @ 21.08.2006. 09:57 ] @
Besmisleno je raspravljati o ovome dok god je ogranicenje brzine isto za sleper od 40 tona i motocikl od 300 kg sa vozacem, i dok god je onaj sa 0,51 promila kriv a onaj sa 0,49 nije.
[ broker @ 21.08.2006. 10:30 ] @
Citat: ventura: Ma da bre... Beograd je sve ... Beograd uzima pare celoj Srbiji, u Beogradu ljudi žive na grbači onih iz provincije, Beogradski vozači divljaju po putevima, niko im ništa ne sme... Čemu te dečije priče?
Dobro, ispravljam se, nisu samo BG nego BG i PG table u pitanju. Kakve decije price? U 9 od 10 slucajeva preticanje na duploj punoj rade ljudi sa besnim kolima sa BG i PG registracijama.
Citat:
Što se tiče voznje, kazni i policije imam podosta više iskustva od tebe, i moje iskustvo mi govori baš suprotno - Najbezobzirnij, najdivlji i najopasniji vozači su upravo lokalci.
Kad god putujem nepoznatim putevima ja gledam sta rade lokalci, jer oni najbolje znaju gde su nezgodna mesta na putu, ali i gde se obicno nalazi policija i oni vrlo retko prave probleme.
Za voznju, ne znam d ali imas vise isklustva ali cisto sumnjam, s obzirom na tvoju raniju istoriju preuvelicavanja svojih sposobnosti. Za policiju i kazne ti verujem jer odavno sam sebi pravis imidz obesnog vozaca kakve bas itreba sklanjati sa puteva.
Citat:
Miško saobraćajac ima kompleks Beograda, on mnogo više voli da maltretira BG table nego lokalce, jer se tako oseća mnogo moćnije... Ma neće nemu nekakvi Beograćani da kroje kapu...
Aha bas je tako. Policajci uglavno zaustavljaju obican svet jer znaju da ti nece mnogo da se bune i prave probleme, a ovi sa besnim kolima umeju da imaju nezgodna poznanstva, a ne prezaju ni od laznog svedocenja.
[ Mladen @ 21.08.2006. 10:37 ] @
Citat: Vožnja u pijanom stanju jeste najozbiljnij prekršaj i ja sam da se on najstrožije kazni. Ali budimo realni, ko u Srbiji može da plati kaznu od 1500 evra? Niko. Pa tolike kazne nisu ni u USA. Možemo mi da stavimo i milion evra kaznu, ali to niko neće platiti, umesto toga će ići kod sudije, može da bude krivično gonjen, i kao i za sve ostalo dobiće uslovnu kaznu a zatvora neće ni videti.. Eventualno će odležati par dana u padijaku i to je to... Ali to nije poenta kazne... Ne možeš ti nekome sa kaznom ugroziti život porodice. To se ne dira.
Ventura bre, sta ti to pricas...
Ne moze nekome da se ugrozi porodica? Pa sta radi taj koji sa par promila alkohola sedne za volan?! Jel imas nekog ko ti mozda sad lezi u komi jer ga je udario (pregazio bukvalno) pijani vozac kamiona? Jos jednom kazem, ogromne kazne za 0.5 promila nemaju neku svrhu, ali za neku vecu kolicinu alkohola moraju biti jako stroge kazne!
Da li bi ti seo sa recimo 2 promila u krvi ako znas da ako te uhvate automatski dobijas 10 godina zatvora, bez ikakvih mogucnosti da izbegnes to?
[ ventura @ 21.08.2006. 11:01 ] @
Citat: Mladen:
Da li bi ti seo sa recimo 2 promila u krvi ako znas da ako te uhvate automatski dobijas 10 godina zatvora, bez ikakvih mogucnosti da izbegnes to?
1. Nikada nisam popio ni čašu vina kad vozim, a kamoli da se napijem. To kod mene ne može da se desi.
A ako bi se već stavljao u situaciju neke budale koja vozi pijana, pre bi se plašio kazne od 10,000 dinara ako znam da je šansa 90% da me uhvate, nego da se plašim kazne od 1500 evra ako je šansa manje od 1% da me uhvate....
Aha bas je tako. Policajci uglavno zaustavljaju obican svet jer znaju da ti nece mnogo da se bune i prave probleme, a ovi sa besnim kolima umeju da imaju nezgodna poznanstva, a ne prezaju ni od laznog svedocenja.
Dosta puta sam kažnjavan, trenutno mi je čak i oduzeta dozvola na 3 meseca, u septembru mi tek prestaje zabrana, ali to je sve zato što vozim malo brže. Ja ne smatram da ugrožavam bilo koga time što na autoputu vozim 160-180, ali isto tako u gradu retko kad prelazim 80-90 kmh... Čak i to gde su me navatali juče je bilo na periferiji grada, na otvorenom pravcu gde nema nikoga...
Vozio sam svakakva auta i bio sam zaustavljan u njima, ali trenutno imam i vozim Golf 5, a pre toga sam imao Audi TT. Oba auta se mogu okarakterisati kao 'besna' od strane nekog ko vozi raspalog juga, ali mogu ti reći da nisam imao niti imam ikakav 'popust' kod policije zbog toga, čak i naprotiv...
Prošlo je to vreme apsolutnog divljaštva, gde je svkao mogao da radi šta hoće... Policija je generalno jako dobro zaštićena, i neće oni sebe da kompromituju... Ako tebe policajac izmaltretira a ti mu pretiš jer znaš tog i tog... Super.. Pozvaćeš tog tipa, on će ti obećati da će taj biti smesta kažnjen, a dobiće samo usmenu opomenu ako i toliko, čisto da se ispuni forma. Tako da panduri to znaju, i ne pogađaju ih previše te pretnje raznoraznih baja...
A na drugu stranu što je većina tih besnih auta skidano sa osiguranja, pa kad vidiš baju u Mercedesu SL500, mislio bi u ***ote ovaj mora da je neko mudo, a on je ustvari luzer koji je dao 10,000 evra za tu mečku, a generlano sebi može da priušti eventualno tojotu jaris... Pa onda recimo BMW 330ci kabrio 2004 godište košta 7000 evra, za te pare možeš da uzmeš šta, evenutalno neku Dačiju ...
Dakle panduri i to isto znaju, nisu oni glupi baš toliko... Tako da oni itakako vole ove u skupljim autima, jer se od njih najlakše uzimaju pare, a i manje ih grize savest... Pogotovo kad vide klinca u dobrom autu, onda se iživljavaju nad njime i naplate mu za sve svoje komplekse i životne neuspehe (kao što se meni dešavalo kad sam sa 18-19 godina vozio Audi TT).
[Ovu poruku je menjao ventura dana 21.08.2006. u 12:11 GMT+1]
[ Milan M. Radovic @ 21.08.2006. 11:23 ] @
Vozim malo vise od 4 meseca,ne pijem dok vozim,ali imam jednu manu - vecito prekoracujem nesvesno brzinu,ali samo u situacijama kad ispred mene nema zive duse...
Ne slazem se u svemu,ali mislim da je najdelotvorniji sistem kod nas "Puknes Srbina po dzepu i naucice se pameti".
Danas se panduri izivljavaju (mislim na mladje kojima fale malo demonstracije da se nadobijaju batina).
Malo redje vidim da zaustavljaju dzipove...hm - ne smeju!
Mada bi ja uveo kazne u odnosu na cenu registracije vozila,jer da je kazna npr. za agresivnu voznju (Tresti muzika,kidamo gume i kurcimo se) kazna 30.000 dinara - Da zaustavi nekog besnog dzipa - opametio bi se jer nije ni mala suma, a da se zaustavi neki "frizirani" yugo - covek bi bankrotirao...
[ AstroDule @ 21.08.2006. 11:33 ] @
Sistem poena bi bio najdelotvorniji.
Kada sakupis odredjen broj, gubis dozvolu i ponovo polazes!
Jos kad bi postojale skrivene kontrole pandura, pa kad uhvate jednog da uzima mito pa ga kazne...
Pijanim bolidima u kolima treba svasta raditi (ali zakon to ne dozvoljava). Uopste ne treba imati sazaljenja prema njima. Ne treba uopste da nas grize savest da li ce imati da plati ili sto ce kaznom sve izgubiti!
[ ventura @ 21.08.2006. 11:42 ] @
Skrivene policijske kontrole, odnosno policija u civilnim autima bi rezultirala lepim ekstraprofitom za domaće kriminalce... Pogotovo u jeku turističke sezone..
Lepo sednu lokalne baje u bilo koji beli auto, sretnu pogodnog turistu, mahnu mu da stane, čovek lepo stane, oni ga opljačkaju, i aj dalje...
[ cozmo_im @ 21.08.2006. 11:56 ] @
Citat: ventura: Dosta puta sam kažnjavan, trenutno mi je čak i oduzeta dozvola na 3 meseca, u septembru mi tek prestaje zabrana, ali to je sve zato što vozim malo brže. Ja ne smatram da ugrožavam bilo koga time što na autoputu vozim 160-180, ali isto tako u gradu retko kad prelazim 80-90 kmh... Čak i to gde su me navatali juče je bilo na periferiji grada, na otvorenom pravcu gde nema nikoga...
Nesto mi se cini da je kod nas na auto-putu ogranicenje 120km/h a u gradu 50 i 60km/h, a na puno mesta i 40km/h. Na medjugradskim putevima (I kategorija) bez znakova 100km/h a uglavnom ogranicenje je 80km/h. Brzinom kojom ti vozis, postajes potencijalni ubica i samoubica na nasim putevima. Dovoljno je u kolotrazima od NS-a ka BGD-u da ti pukne guma na 180km/h ili da ti neko naglo prikoci, izleti ispred tebe, uleti u makazice... na distanci na kojoj neces imati sanse da odreagujes na toj brzini. Dok, recimo, sa 120km/h mozda i mozes nesto da uradis. Svasta sam ja video na tom putu i ti koji su izazvali to nisu vozili ispod 150.
Evo, prvog mene i moju porodicu ugrozavas. Ja uvek vozim max. 10km/h iznad dozvoljene brzine jer je to dozvoljeno po zakonu (na otvorenom putu) ili prilagodjavam brzinu uslovima puta. Moj auto ide max. 170, ali na 160km/h se perfektno ponasa i bez obzira na to, ja uvek postujem ogranicenja. Prvenstveno zbog neke druge porodice koja je u saobracaju oko mene, pa onda tek zbog sebe.
Najvise, inace, volim izraze tipa: "Na pravcu gde nema nikoga". Tako je rekao i jedan moj ortak a sekund kasnije je naleteo na ogromu kolicinu blata (na 35 stepeni, u sred leta) i sleteo s puta i razbio se skroz, iako je bio "Na pravcu gde nema nikoga". Auto BMW 535i, skoro nov tada. Malo covek hteo da proba ide li preko 150...
Otac moje drugarice je nastradao jer je vozio Golf GTI 160km/h "Na pravcu gde nema nikoga". Pukla mu guma, jedva je zivu glavu izvukao. Isto NOV auto.
"Na pravcu gde nema nikoga" je meni izleteo lik sa Audijem A6 nevidjenom brzinom (ali je blaga uzbrdica a on je divljao po sredini puta pa me nije video, a pretpostavljam da je isao preko 150km/h ). Na svu srecu put je na tom mestu bio sirok pa sam ga izbegao za dlaku dok je on izletao sa strane puta, u siblje sa svojim super Audijem...
Mogu ovako do sutra, jer imam dugacak vozacki staz (vise od 15 godina) i preko pola miliona kilometara u raznim automobilima.
Samo jednu kaznu sam platio (krenuo da preticem na isprekidanoj liniji a zavrsio na punoj, u ulici Makenzijevoj jer je pokvaren trolejbus naglo iz krajnje desne pozicije bez ikakvih znakova upozorenja krenuo ulevo, pa sam ubrzao da bih ga izbegao i otisao vise levo te sam uleteo nekih 10m u punu liniju, ja i jos jedan vozac). Posto se nikad ne svadjam s pandurima, a ovaj je bio jako nezgodan, platio sam mu na licu mesta, iako po propisima nisam bio kriv. Njegova je krivica sto nije video gde sam zapoceo preticanje, ali stvarno ne volim da se svadjam i dovodim porodicu u neprijatne situacije.
Ja nisam toliko za novcane kazne (sumanute iznose) vec za sistem kaznjavanja vozaca (na poene, kao i zatvorske kazne i oduzimanje dozvole trajno). Najrigoroznije bih kaznjavao pijance (ja bih uveo ogranicenje na NULA promila, pa ko voli nek izvoli, alkohol u bilo kom obliku u krvi izaziva promene u refleksima), one koji krse ogranicenje brzine, one koji ne postuju pravo prvenstva i prolaze kroz crveno. Najvise nesreca sa tragicnim posledicama u nasoj zemlji se desava zbog prebrze voznje, nepostovanja prvenstva prolaza i pijanstva. Najmanji procenat (zanemarljiv, koliko god to cudno zvucalo u nasim uslovima) nesreca izaziva tehnicka neispravnost vozila.
Toliko od mene.
[ mexico @ 21.08.2006. 12:12 ] @
Citat: ventura: Dosta puta sam kažnjavan, trenutno mi je čak i oduzeta dozvola na 3 meseca, u septembru mi tek prestaje zabrana, ali to je sve zato što vozim malo brže. Ja ne smatram da ugrožavam bilo koga time što na autoputu vozim 160-180, ali isto tako u gradu retko kad prelazim 80-90 kmh... Čak i to gde su me navatali juče je bilo na periferiji grada, na otvorenom pravcu gde nema nikoga...
Oduzeta ti dozvola na 3 (tri) meseca do septembra? Navatali te juce....??? Vozio si dok ti je oduzeta dozvola? Jasno je zasto ti stavljas toliko kritika na zakon....
Inace zakon i treba da stiti ostale od ljudi kao sto si ti. 160-180 na autoputu? 80-90 po gradu? Pokusavsas svima da se dokazes kao inteligentna osoba a NIKAKO ne shvatas koliko ugrozavas druge kada vozis 160-180 po autoputu. Jednostavno, za pocetak: koliko je duzi zaustavni trag tvog auta sa 120 (max dozovoljeno) i recimo 160 (donja brzina koju si naveo)?
Nemojte samo da se nadje neko da opet spominje Nemacku i delove bez ogranicenja i slicne stvari. I to zato sto niko od takvih ne navodi koje su konsekvence takvih "neogranicenja". Niko ne kaze da ako se nesto izazove takvom voznjom koje je preko preporucene brzine kazne su teske a i osiguranja ne pokrivaju stetu uz jos gomilu drugih konsekvenci.
Citat: ventura: Vozio sam svakakva auta i bio sam zaustavljan u njima, ali trenutno imam i vozim Golf 5, a pre toga sam imao Audi TT. Oba auta se mogu okarakterisati kao 'besna' od strane nekog ko vozi raspalog juga, ali mogu ti reći da nisam imao niti imam ikakav 'popust' kod policije zbog toga, čak i naprotiv...
Citat: ventura: A na drugu stranu što je većina tih besnih auta skidano sa osiguranja, pa kad vidiš baju u Mercedesu SL500, mislio bi u ***ote ovaj mora da je neko mudo, a on je ustvari luzer koji je dao 10,000 evra za tu mečku, a generlano sebi može da priušti eventualno tojotu jaris... Pa onda recimo BMW 330ci kabrio 2004 godište košta 7000 evra, za te pare možeš da uzmeš šta, evenutalno neku Dačiju ...
A koliko kosta Golf5 ili Audi TT skinut sa osiguranja? Onako luzerski?
Inace imam dosta protiv juga ali svidjalo se to ljudima ili ne ima ih dosta u saobracaju. Najmanje ih je "raspalih". Vise ima "raspalih" golfova, audija, bmw-a i slicnih. Caki i deo onih koji izgledaju lepo spolja, uvezeni su jeftino jer su bili karambolirani pa se kod nas popravljeni voze u sumnjivom stanju. Tehnicki gledano oni su veca opasnost nego jugici.
Ali...
Zakoni se i prave zbog vecine. To sto u nekoj zemlji zivi glavom i bradom Alonso ne znaci da treba sva ogranicenja brzina i zakon prilagode njemu. Zna se gde se vozi velikim brzinama. Ode se na stazu i vozi se kolko god hoces brzo.
[ ventura @ 21.08.2006. 12:22 ] @
Citat: mexico:
Vozio si dok ti je oduzeta dozvola?
Ne nego ću da se vozim autobusom...
Inace zakon i treba da stiti ostale od ljudi kao sto si ti. 160-180 na autoputu? 80-90 po gradu? Pokusavsas svima da se dokazes kao inteligentna osoba a NIKAKO ne shvatas koliko ugrozavas druge kada vozis 160-180 po autoputu. Jednostavno, za pocetak: koliko je duzi zaustavni trag tvog auta sa 120 (max dozovoljeno) i recimo 160 (donja brzina koju si naveo)?
Ajd stvarno da vidimo koliki mi je zaustavni trag.
Šta misliš, da li je veći zaustavni trag Golfa 5, 2004 godište koji se servisira na 7500km, pri brzini od 180kmh, ili zaustavni trag nekog jugića kog god hoćeš na 120kmh?
Pre bih rekao da ću se ja sa golfom brže zaustaviti nego taj sa jugom. A Audi TT ili BMW M6 tu i da ne spominjem, oni bi se duplo brže od golfa zaustavili.
Inace imam dosta protiv juga ali svidjalo se to ljudima ili ne ima ih dosta u saobracaju. Najmanje ih je "raspalih". Vise ima "raspalih" golfova, audija, bmw-a i slicnih. Caki i deo onih koji izgledaju lepo spolja, uvezeni su jeftino jer su bili karambolirani pa se kod nas popravljeni voze u sumnjivom stanju. Tehnicki gledano oni su veca opasnost nego jugici.
Istina je da je većina tih 'boljih' auta u katastrofalnom stanju jer ih vlasnici ni ne održavaju, jer nemaju pare za to... Ali isto tako se ni jugići ne održavaju... Kod nas se ide kod majstora samo kad auto ne može dalje da ide... Za inspekcijski servis je retko ko čuo, osim onih kojima je auto pod garancijom pa rade servis da ne bi izgubili istu.
A koliko kosta Golf5 ili Audi TT skinut sa osiguranja? Onako luzerski?
Pojma nemam... Nekih 6-7 hiljada, ne više...
[ broker @ 21.08.2006. 12:38 ] @
Citat: Ventura
A ako bi se već stavljao u situaciju neke budale koja vozi pijana, pre bi se plašio kazne od 10,000 dinara ako znam da je šansa 90% da me uhvate, nego da se plašim kazne od 1500 evra ako je šansa manje od 1% da me uhvate....
Kakve veze ima sansa da te uhvate sa iznosom kazne? Ja vidim samo jednu vezu: ako policija naplati veci iznos kazni drzava moze vise para da ulozi u sredstva za obezbedjenje saobracaja.
Dosta puta sam kažnjavan, trenutno mi je čak i oduzeta dozvola na 3 meseca, u septembru mi tek prestaje zabrana, ali to je sve zato što vozim malo brže. Ja ne smatram da ugrožavam bilo koga time što na autoputu vozim 160-180, ali isto tako u gradu retko kad prelazim 80-90 kmh... Čak i to gde su me navatali juče je bilo na periferiji grada, na otvorenom pravcu gde nema nikoga...
Sine, nemoj vise da se javljas u ovoj temu. Ovim si sve rekao. Treba da si u buvari a ne ovde.
Vozio sam svakakva auta i bio sam zaustavljan u njima, ali trenutno imam i vozim Golf 5, a pre toga sam imao Audi TT. Oba auta se mogu okarakterisati kao 'besna' od strane nekog ko vozi raspalog juga, ali mogu ti reći da nisam imao niti imam ikakav 'popust' kod policije zbog toga, čak i naprotiv...
Pored toga sto si ocigledno visestruki kriminalac, sam omalovazavajuci stav prema ljudima koji ne voze besna kola, a koji su u ogromnoj vecini i koji se u saobracaju ponasaju normalno, potpuno te iskljucuje iz kruga diskutanata cija rec ima vrednost.
Covece, pa ti si putujuci ubica bez imalo grize savesti!
Citat: choks87
Mada bi ja uveo kazne u odnosu na cenu registracije vozila,jer da je kazna npr. za agresivnu voznju (Tresti muzika,kidamo gume i kurcimo se) kazna 30.000 dinara - Da zaustavi nekog besnog dzipa - opametio bi se jer nije ni mala suma, a da se zaustavi neki "frizirani" yugo - covek bi bankrotirao...
To ne bi bilo lsoe, madakazene u pricnipu treba dabudu drakonske, tako da je nebitno koji auto vozis, odnosno da to bude problem da plati svakome. Nije problem to sto neko nema para, uvek moze da "odradi" robiju u zamenu. Zivot nema cenu a svako ko se u saobracaju ponasa tak da tudje zivote dovodi u pitanje, treba da ima status ubice a ne da mu se gleda socijalni status.
Citat:
Lepo sednu lokalne baje u bilo koji beli auto, sretnu pogodnog turistu, mahnu mu da stane, čovek lepo stane, oni ga opljačkaju, i aj dalje...
Aha, jeste, tako mali Ventura zamislja zivot... sve ko na filmu :)
Citat:
Vozio si dok ti je oduzeta dozvola?
Ne nego ću da se vozim autobusom...
Ovo je vec bolesno...
[ ventura @ 21.08.2006. 12:45 ] @
Kakve veze ima sansa da te uhvate sa iznosom kazne?
Pa efektivnije je ako te više puta uhvate i naplate ti prekršaj, nego kad te jednom uhvate, pa jednom platiš samo...
Sine, nemoj vise da se javljas u ovoj temu. Ovim si sve rekao. Treba da si u buvari a ne ovde.
Evo idem odmah...
Covece, pa ti si putujuci ubica bez imalo grize savesti!
Ne bih baš rekao... Ja samo imam realne poglede na svet...
Aha, jeste, tako mali Ventura zamislja zivot... sve ko na filmu :)
Jesi ti nekad vozio auto u Bugarskoj?
Vidiš, tamo su ti 'civilni panduri' veoma česta pojava i imao sam nekoliko bliskih susreta kad su pokušali da me zaustave... Naravno, kad vide da ih ne jebeš ni 2% onda odustanu...
Meni je interesantno da se prepucavam sa vama, jer pokušavam da vam učinim uslugu, i da vam malo otvorim oči da vidite kako stvari izgledaju u stvarnosti. I smešno mi je da vas gledam kako ovde prosipate baljezgarije, i samo ispadate smešni a da toga niste ni svesni...
[ mexico @ 21.08.2006. 13:04 ] @
Citat: ventura: Ne nego ću da se vozim autobusom...
Naravno. Ili u zatvor. A sto se ne bi vozio autobusom? Da ne vide svi da si "luzer"? Ovako samo ti vidis.
Citat: ventura:Ajd stvarno da vidimo koliki mi je zaustavni trag.
Šta misliš, da li je veći zaustavni trag Golfa 5, 2004 godište koji se servisira na 7500km, pri brzini od 180kmh, ili zaustavni trag nekog jugića kog god hoćeš na 120kmh?
Zaustavni trag TVOG automobila 160 i zaustavni trag TVOG automobila na 120... Ne brkaj babe i zabe.
Citat: ventura:Pojma nemam... Nekih 6-7 hiljada, ne više...
Pa mogao si da kupish i novog Logana za te pare...
@Ventura
U pocetku su tvoji postovi bili zanimljivi jer se ovde na forumima smatralo da razgovaramo sa odraslom i odgovornom osobom. Vremenom je ipak doslo do toga da samo volis da se razmeces, iz nepoznatih razloga, s necim o cemu, evidentno, nemas dodirnih tacaka. Bez ljutnje, ali tvoji stavovi su na nivou maldjeg tinejdzera koji prepricava svoje fantazije sto nije i nikako ne moze da bude osnova za razumnu diskusiju. Bar ne ovde. Mozda na velikom odmoru medju drugarima....
[Ovu poruku je menjao mexico dana 21.08.2006. u 14:22 GMT+1]
[ cozmo_im @ 21.08.2006. 13:10 ] @
Nakon ovolikih neozbiljnosti koje sam sad procitao od strane vozaca koji je i dalje u saobracaju i pored oduzete dozvole odsada na kilometar zaobilazim sve automobile tipa Golf 5 i Audi TT.
Ne znam da li neko uopste cita nesto kad ide na teoretske casove o voznji. Nesto sto se zove Poznavanje saobracajnih propisa i bezbednost u saobracaju.
Vidis, Ventura, ja se uopste ne brinem za tebe, radi ti sa sobom sta hoces, ali NEMOJ dovoditi mene, moju porodicu i ostale ucesnike u saobracaju u opasnost.
Moze svako da ima svoj stil voznje dokle god postuje propise i bezbednost u saobracaju.
Sticajem okolnosti radio sam u jednoj grani saobracaja (vazduhoplovstvo) te znam koliko se skupo placa bilo kakvo krsenje propisa i bezbednosti. Pomnozi to sa par hiljada puta i dobices nastradale u drumskom saobracaju koji su isto tako krsili propise i bezbednost ili su nastradili od tih prekrsioca.
[ Shomy#1 @ 21.08.2006. 13:18 ] @
Posto sedmicno barem jednom idem u BiH, gdje je uveden sistem bodova, a zivim i vozim po Beogradu, predstavicu svoje vidjenje ovih novih kazni i sistem bodova.
Ako se ne izvrši rekonstrukcija policije, država nikakve vajde nece imati od ovih kazni nego ce samo saobracajci biti bogatiji.
U Bosni si do sada morao dati 10 maraka (5 eura), i svi gresi su ti oprošteni.
Sada sa ovim novim sistemom bodovanja i većim kaznama moraš dati malo više da te puste, ali bez obzira koliko daš manje je nego da te boduje. Jer u Bosni kad te zaustavi policajac njegov cilj je da ti pronadje nesto neispravno, pocinje sa tehnickom ispravnosti vozila a zavrsava sa brojem zihenadli u prvoj pomoci, samo da ti uzme tih 10 maraka.
U Bosni je lakše postati direktor nego saobracajac. Znam ih nekoliko, zive kao grofovi.
U Srbiji je do skora bila ista situacija, ali sada kada me zaustave (uvek sam bio ispravan i vozio koliko je dozvoljeno), samo pogledaju dokumenta i pozele mi Sretan put. Kad mi se to prvi put desilo (na putu Valjevo-Loznica, 3 ujutro, nigde nikoga) nisam mogao da verujem, vec sam prebirao po novcaniku, kad ono Sretan put !? Ali ne verujem da sam bio kriv da bi me vodio sudiji ili napisao kaznu, 10 eura bi zavrsilo posao. Sada mozda 20?
Da budem jasan, ja sam za to da svaki majmun koji obilazi kolonu, pretice u krivini, vozi pijan ili na bilo koji nacin ugrozava ostale vozace i pesake bude primereno kaznjen, ali kaznjen tako da svi od toga imamo koristi i drzava i mi vozaci, jer je jedan takav sklonjen sa ulice.
[ Floyd @ 21.08.2006. 13:21 ] @
Kazne su SASVIM dovoljne.
Mislim, zaustavi nadrkani pandur mog druga ko nije vezao pojas (njegova stvar) i nema opremu u autu, to ce ga kostati 3000 dinara. Decko radi za 8-9 hiljada mesecno. Jel to posteno? Naravno da nije posteno nekome uzeti trecinu mesecne plate zato sto nije vezao pojas i nije imao trougao u kolima...
[ Lalemajstormoler @ 21.08.2006. 13:26 ] @
Citat: Floyd: Kazne su SASVIM dovoljne.
Mislim, zaustavi nadrkani pandur mog druga ko nije vezao pojas (njegova stvar) i nema opremu u autu, to ce ga kostati 3000 dinara. Decko radi za 8-9 hiljada mesecno. Jel to posteno? Naravno da nije posteno nekome uzeti trecinu mesecne plate zato sto nije vezao pojas i nije imao trougao u kolima... Pa sta mu je sad jeftinije da plati 3000 din nego da se veze i nabavi opremu za auto?
[ Floyd @ 21.08.2006. 13:30 ] @
Citat: bobicbranislav2000: Pa sta mu je sad jeftinije da plati 3000 din nego da se veze i nabavi opremu za auto?
Ma ja sam za da kad neko zaboravi da veze pojas pandur ima pravo da mu gazi facu.
[ broker @ 21.08.2006. 13:35 ] @
Citat: Shomy#1:
U Srbiji je do skora bila ista situacija, ali sada kada me zaustave (uvek sam bio ispravan i vozio koliko je dozvoljeno), samo pogledaju dokumenta i pozele mi Sretan put.
He, he i meni se skoro desilo isto. Zaustavi me iz cisa mira, uze dokumenta, pogleda vrati, zahvali i pozdravi me. Ja sedim i pitam se: sta ovo bi?
:)
Mislim, zaustavi nadrkani pandur mog druga ko nije vezao pojas (njegova stvar) i nema opremu u autu, to ce ga kostati 3000 dinara. Decko radi za 8-9 hiljada mesecno. Jel to posteno? Naravno da nije posteno nekome uzeti trecinu mesecne plate zato sto nije vezao pojas i nije imao trougao u kolima...
Kako nije posteno? Ako taj tvoj drug ima mozga on ce poceti da se vezuje i nosi propisanu opremu, te ce tako da stedi 3000 dinara svaki put ga da ga zaustave. Jeste da bi bilo bolje da tvoj ortak zna zbog cega je neophodno da bude vezan i ima opremu, ali ako mu je to mnogo da svari, i prazan novcanik je dovoljno recit.
[ mexico @ 21.08.2006. 13:50 ] @
On ako ima da plati trecinu mesecne plate za nevezivanje pojasa ili nemanje trougla slobodno ne mora da se vezuje i ne treba mu trougao. Voznja nije "vozis i ne mislis"!!! Svakome je ostavljeno pravo da li ce da postuje zakone ili ne. Ako ne postujes sta je cudno sto budes kaznjen.
Citat: Floyd: Ma ja sam za da kad neko zaboravi da veze pojas pandur ima pravo da mu gazi facu.
Ne treba da mu gazi facu a ne treba ni cvece da mu pereda. Traba da ga kazni. Jednostavno!!!
U dosta postova ovde sam priumetio da se ljudi zale na policiju i to najcesce zato sto su morali da plate manje ali bez kazne. Najcesce su bile opravdane kazne (prekoracenje, crveno svetlo), ali bilo je i onih banalnih (nekompletna prva pomoc) za koje novcana kazna nije obavezna. Ali tu je onda krivica policije 50%. Ostala polovina je ne onome ko mitom izbegava kaznu. Mozda jesu bezveze kazne ali zar mislite da bi STVARNO pisali prijavu za svako nemanje kompletne prve pomoci. Cak i kada napishu prijavu za tako neshto plati se kazna, ispravi nedostatak i sledeci put nema kazne. Mozda nije "macho" nacin resavanja problema (jer samo "papucici" imaju potrebnu "bezveznu" opremu u kolima) ali je problem resen a i policajcima se ukida navika naplate "dzeparca" umesto kazne. Na kraju krajeva policajci, mozda, bas i nalaze takve sitnice samo da bi uzeli neku kintu. Kada bi znali da su sanse za tako neshto male, da vecina NECE da plati, brzo bi iskorenili tu naviku. Prema tome za takvo stanje nisu samo policajci krivi. Ima dosta i naseg udela u tome.
[ ventura @ 21.08.2006. 14:06 ] @
Naravno. Ili u zatvor. A sto se ne bi vozio autobusom? Da ne vide svi da si "luzer"? Ovako samo ti vidis.
Pa autobusom ne želim da se vozim uopšte jer nemam za to potrebe... A uostalom, vozačka mi je i oduzeta jer ja glumim poštenjačinu, pa neću da podmićujem pandure i da im stavljam pare u džep već insistiram na pisanju kazne/prijave. I kad se toga nakupilo, ode meni dozvola na 3 meseca, 10 meseci uslovno. Sad je samo razlika što odmah policajcu stavim 1000 dinara u džep i nikom ništa...
Pa mogao si da kupish i novog Logana za te pare...
Mogao sam da kupim nekoliko logana za 34 hiljade evra, al jebiga, golf je malo bolji...
Zaustavni trag TVOG automobila 160 i zaustavni trag TVOG automobila na 120... Ne brkaj babe i zabe.
A zašto sada okrećeš priču?
Vozi jugo 120 po autoputu, vozim ja sa novim autom 180.
Mene treba uhapsiti, jebati mi kevu, i strpati u zatvor jer navodno ugrožavam živote drugih, a tog u jugu ne treba, iako je mnogo veća šansa i mnogo veći rizik da on sa jugom napravi s*****.
Ne znam da li neko uopste cita nesto kad ide na teoretske casove o voznji. Nesto sto se zove Poznavanje saobracajnih propisa i bezbednost u saobracaju.
Ja nisam ni polagao vožnju ovde već u USA, dobio sam vozačku za cca 15 minuta, pa ne znam ni osnovne saobraćajne znakove :)
[ superbaka @ 21.08.2006. 14:17 ] @
zar nasi zatvori imaju tolike kapacitete?
[ mexico @ 21.08.2006. 14:21 ] @
Citat: superbaka: zar nasi zatvori imaju tolike kapacitete?
Ma shalio sam se. Maloletnici ne idu u zatvor zbog lovackih prica.
[ Fuzz @ 21.08.2006. 14:40 ] @
Citat: ventura: Vozi jugo 120 po autoputu, vozim ja sa novim autom 180.
Mene treba uhapsiti, jebati mi kevu, i strpati u zatvor jer navodno ugrožavam živote drugih, a tog u jugu ne treba, iako je mnogo veća šansa i mnogo veći rizik da on sa jugom napravi s*****.
Pa to je prica koja se obicno koristi kao opravdanje za divljanje po nasim pateticnim putevima. Prvi problem je sto ne uzimas udaljenost koju ces preci pre nego sto uopste pritisnes kocnicu. Znaci postoji nesto sto se zove vreme reakcije. Ono sto je zanimljivo je da se tokom tog vremena automobil i dalje krece istom brzinom. U ovom slucaju, 60 km/h brze nego taj Jugo o kojem pricas. Drugi je problem gubitak kontrole pri tim brzinama. Znaci rupa, mrtav pas, kubik sljunka...nista neobicno na nasim (auto) putevima. Ode ti guma, i....pa mozes samo da pevas...jos jedno izvesno vreme...
[ vuki1 @ 21.08.2006. 14:41 ] @
Kazne treba biti formirane po platama.
Tipa crveno svetlo 10%......
Inace imam dozvolu 4 meseca, zaustavljen 20-tak puta i duvao 3,4 puta. Nikada ne pijem kad vozim jer vozim auto koj se vodi na firnu pa nesmem da imam ni 0,01...
Ako neko kaze da nikada nije krsio propise onda on nije ni vozio...
Zasto bi stajao na semaforu kad nema nikog iz suprotnih smerova...
[ mexico @ 21.08.2006. 14:47 ] @
Citat: vuki1: Zasto bi stajao na semaforu kad nema nikog iz suprotnih smerova...
Pa da pesaci predju ulicu..... Ili da pretrci klinac koji zuri iz skole kuci a zeleno mu je na semaforu....
Ima jos....
[ pctel @ 21.08.2006. 15:43 ] @
Citat: To ne bi bilo lsoe, madakazene u pricnipu treba dabudu drakonske, tako da je nebitno koji auto vozis, odnosno da to bude problem da plati svakome.
Apsolutno pogresno. Ako me neko kazni da platim onoliko koliko ne mogu, onda cu morati u zatvor, to ce se onda negativno odraziti na psihicko i materijalno stanje moje porodice, dok se vratim neko drugi ce mozda zauzeti moje radno mesto pa cu ostati i bez prihoda, zbog toga cu u zatvoru nastojati da naucim nesto sto ce mi kad izadjem olaksati put do novca, naprimer mogli bi tamo da me nauce da otkljucavam brave i deaktiviram alarme... i eto jos jednog problema za drzavu.
Ovako, naplate mi 1.000 dinara, ja se malo pocesem po glavi jer mi kazna nije prijatna ali nije ni takva da moze da izazove haos u mom zivotu. Nastavim dalje, pa ako mi nije dovoljno, 5 km dalje druga patrola jos hiljadarku... pa sve tako dok se ne opametim.
U protivnom, ako je kazna 15.000 dinara cak i sam policajac ce znati da ne mogu to da platim i da mi ostane dovoljno za racune i hranu dok ne stigne sledeca plata.
Citat: Kakve veze ima sansa da te uhvate sa iznosom kazne?
Pa ima. Pretpostavimo da ja mogu da izdvojim mesecno 4.000 dinara za kazne a da mi to ne ugrozi egzistenciju. Znaci, policija moze da bira - ili ce me uhvatiti jednom, pa mi naplatiti 4.000 ili ce me uhvatiti 4x i naplatiti po 1000 dinara. E, sad, prema mom misljenju, 4 hvatanja deluju vise vaspitno nego jedno, jer ako covek 4x napravi prekrsaj i 4x ga uhvate, on ce pomisliti "ovo ocigledno mora da se postuje, ovi ne popustaju" a ako ga tri puta niko ne uhvate a jednom uhvate, on ce sledeci put pomisliti "za ovo je mnogo veca verovatnoca da me ne uhvate" pa ce nastaviti sa cinjenjem prekrsaja. Moze jedna anketa - kad se osecate neprijatnije: kad vas patrola zaustavi zbog prekrsaja ili dok placate novac u banci? Ili, druga: kad odlucite da postujete pravila, na koga mislite, na policajca ili na sluzbenicu u banci? Kod mene je u oba slucaja odgovor ovo prvo. Znaci, zakljucak svega ovoga je da ljudi izbegavaju cinjenje prekrsaja jer misle da nece biti uhvaceni a ne jer smatraju prekrsaj isplativim.
[ mexico @ 21.08.2006. 16:00 ] @
Citat: pctel: Apsolutno pogresno. Ako me neko kazni da platim onoliko koliko ne mogu, onda cu morati u zatvor, to ce se onda negativno odraziti na psihicko i materijalno stanje moje porodice, dok se vratim neko drugi ce mozda zauzeti moje radno mesto pa cu ostati i bez prihoda, zbog toga cu u zatvoru nastojati da naucim nesto sto ce mi kad izadjem olaksati put do novca, naprimer mogli bi tamo da me nauce da otkljucavam brave i deaktiviram alarme... i eto jos jednog problema za drzavu.
Ovako, naplate mi 1.000 dinara, ja se malo pocesem po glavi jer mi kazna nije prijatna ali nije ni takva da moze da izazove haos u mom zivotu. Nastavim dalje, pa ako mi nije dovoljno, 5 km dalje druga patrola jos hiljadarku... pa sve tako dok se ne opametim.
U protivnom, ako je kazna 15.000 dinara cak i sam policajac ce znati da ne mogu to da platim i da mi ostane dovoljno za racune i hranu dok ne stigne sledeca plata.
Neko moze da kaze da i 1.000 dinara moze da se odrazi na "psihicko i materijalno stanje moje porodice"... i ostali bla bla truc... Da ne treba mozda da ga posalju na letovanje kad napravi prekrsaj???
Ako je kazna 15.000 dinara TI PRVI treba da znas da ne mozes da platis pa nemoj da pravis prekrsaj. Pazi i razmisljaj o tome. U tome je osnova visokih kazni. Cilj visokih kazni je da dovedu do toga da se ne naplacuju jer nece biti prekrsaja. A nece ih biti jer ce ljudi paziti da ne bi morali da placaju drakonske kazne.
Totalno je pogresno i nemoralno kritikovati visinu kazne. Jer to je KAZNA.
[ broker @ 21.08.2006. 16:20 ] @
Citat: pctel: Ako me neko kazni da platim onoliko koliko ne mogu, onda cu morati u zatvor, to ce se onda negativno odraziti na psihicko i materijalno stanje moje porodice, dok se vratim neko drugi ce mozda zauzeti moje radno mesto pa cu ostati i bez prihoda, zbog toga cu u zatvoru nastojati da naucim nesto sto ce mi kad izadjem olaksati put do novca, naprimer mogli bi tamo da me nauce da otkljucavam brave i deaktiviram alarme... i eto jos jednog problema za drzavu.
To je tvoj problem. Unapred znas sta je opasno da radis, znas koliko ce da te odrape ako to uradis, pa sam od tebe zavisi da li ces to da uradis ili ne. Sam snosis posledice svojih postupaka i ne mozes krivicu prenositi na nekog treceg.
Citat:
Pretpostavimo da ja mogu da izdvojim mesecno 4.000 dinara za kazne a da mi to ne ugrozi egzistenciju. Znaci, policija moze da bira - ili ce me uhvatiti jednom, pa mi naplatiti 4.000 ili ce me uhvatiti 4x i naplatiti po 1000 dinara.
Koja smejurija... :) Mora da se salis, jer ovo neko zdrav ne moze da misli ozbiljno.
[ bakara @ 21.08.2006. 16:25 ] @
Meni (iskreno) odgovara sadasnje stanje, kad me uhvate uvek uspevam da napravim dil, a ako se kazne jos vise povecaju dil cu jos lakse praviti. Ko jos nosi 15kdin za placanje kazne?
Ps. Pogledajte moj potpis i mislite o tome...
[ vaske71 @ 21.08.2006. 17:59 ] @
Ventura @ tebi se izgleda nikada nije desilo da te udari kolima neki pijani majmun sa 2 promila u tvoje auto pa da ti vriste i zena i deca kao meni (nedaj boze da se desi i najgorem neprijatelju) da vidis kako bi na brzinu promenio misljenje o kaznama.
A sto se tice tvoje voznje u gradu od 80-90 KM/h prodi ti sinko u Pirot 80-90 km/h kroz naselja tom brzinom kroz nase rupe na putu i videces koliko ti vredi to sto imas golf 5 od 32000 evra !!! Raspasce se na delove za samo kilometar !
Naravoucenije;
Avion je svakako skuplji od tvog auta , pa se opet desavaju katastrofalne nezgode !!!
Naravoucenije na Pirotski:
Ako nastavis teka da letis ko muva bez glavu ,sigurno od boga nec da zamines !!!
[ lolax @ 21.08.2006. 18:19 ] @
Ja sam naveo svoj primjer za kaznu, a dali će netko sumnjati u to sasvim je svejedno jer potrebe nikakve nemam da iznosim neistinite stvari jer nema vajde.
Kazna u Švicarskoj ima osnovna i plus dodatna koja je ovisna o primanjima.
[ su27killeryu @ 21.08.2006. 18:30 ] @
Sta ste koji moj napali na venturu kao da vi nikad niste prekoracili brzinu, i koja je razlika izmedju 10 i 40 km/h vece brzine?! Obojica krsite zakon. Btw evo nesto iz susjedne Hrvatske za razmisljanje...
http://www.youtube.com/watch?v=eCZdakVV7OU
[ Ivan Dimkovic @ 21.08.2006. 19:21 ] @
U Srbiji ce svanuti kad kazne krenu da se naplacuju iskljucivo preko racuna a ne "na licu mesta" - iz prostog razloga sto kolika god kazna bila, lokalnom drotu ce se isplatiti da se nagodi za neke manje pare koje su prihvatljive i prekrsiocu, a i drotu za korupciju. Naplata preko racuna bi omogucila bolje pracenje statistike prekrsaja, i lakse oduzimanje dozvola cestim pociniocima prekrsaja. Drotovima bi poreska trebalo da strogo kontrolise imovinsko stanje (a - kupio si kola, lepo - a pokazi ti lepo cekove od plate... ) kako bi se izbegle "nagogbe" - a takodje bi trebalo uvesti i instant telefon za prijavu korumpiranih drotova uz visoke novcane nagrade za svaki dokazan slucaj i svedocenje na sudu.
Naravno, MUP Srbije ovo nece uciniti u skorije vreme, jer je pandurska korupcija zapravo jos jedan vid balkanskog socijalnog mira - pandurima nisu neke plate, al eto - svako malo ih posaljes "na dezurstvo" da se nakupe malo korumpirane love. Isto vazi i za carinike i ostalu zgadiju. Da nije tako, u Srbiji bi vrlo brzo imali "drzavni udar" ispred Vlade u vidu nezadovoljnih pripadnika policijskih snaga - kao onomad sto su strajkovali specijalci.
[ hecky @ 21.08.2006. 20:41 ] @
Ne bi se samo panduracija bunila i strajkovala, vec i obicni gradjani .
Navikli ljudi da placaju po 1k din za kazne i sad ces ti da dizes cene. To je ko da si hleb i mleko poskupeo.
Ovo je tuzno ali istinito .
Vidite koji su dzumbus napravili ovi sverceri kola (tzv. vlasnici kola sa CG tablicama), kad im je Dinkic rekao da moraju da plate carinu i porez!
Navikli smo mi da malo drzava krade, malo mi i na kraju svi srecni .
Jedan malo glup primer:
Milosevic bio "diktator", pravio reda po Balkanu 10 godina, isao u ratove (i gubio), ljudi ginuli, teritorije izgubljene i nista, dlaka sa glave mu nije falila.
Djindjic probao malo reda da napravi i ups, posle 3 godine ode mu glava. Mislite malo o tome .
[Ovu poruku je menjao hecky dana 21.08.2006. u 21:55 GMT+1]
[ Dark_Runger @ 21.08.2006. 21:26 ] @
Ma treba nas sto vozimo kola sve pobiti.
Bolje spreciti nego leciti
[ Milos niks @ 21.08.2006. 21:49 ] @
Oko ovoga par stvari ne mogu da svarim ....
Da neko za prekoracenje brzine od 10km/h , moze da ode u mardelj , na onom j... mostu preko beske je
40/kmh , ustvari na svim mostovima i nadvoznjacima ali ovaj je najduzi , ali na njima svi voze ne ispod 60kmh
znaci ajde sada sve kaznite , sta je tu problem ? ocigledno postoje malo idiotski zakoni ...
Dakle vratimo se na mardelj , zar ne moze neka kazna u vidu manje socijalne kontaminacije pojedinca ,
tipa skupljanje djubra po autoputu , neka deltanost po bolnicama itd. ? to bi bilo efektnije i pravednije .....
2. Sto se uopste tolerisu alkoholisani vozaci ? To je po meni najteze delo , a ove jajare se orijentisu
samo na vezivanje pojaseva sto u krajnjem slucaju moze da smanji posledicu sudara ne i da ga spreci
sto bi valjda trebao da im bude cilj .
[ Nenad Vranjanac @ 21.08.2006. 22:47 ] @
hecky- ovo je stvarno iskusno receno .
najveci problem na ovoj teritoriji, kao sto je vec receno je sto
koji god sistem kazni bude uveden, odredjena ekipa ce ga izbeci, odredjena ce izvrdati sa manjom kaznom, a tu je i ekipa koja ce na novom sistemu da omasti brke.
srbija bato.
lepo rece neko- kamere na sve strane i samo cestitka da ti stigne na kucnu adresu.
pa kad ti komsiju zena izbaci na ulicu zato sto je nju i decu ostavio bez leba, da vidis kako ce svi u ulici da voze po propisima.
i da dovedemo neku stranu ekipu po principu tendera (nemci, austrijanci, svajcarci, koji nemaju rodjake i poznanike), apsolutno nezavisnu, i samo da se sece u korenu.
plus internu kontrolu maskiranu i u pandure i u vozace pa kad nekoliko njih bude “visilo na terazijama” zbog primanja/davanja mita, da vidis kako ce da bude po p.s.-u
pa kad za 50 godina izumre generacija koja “selektivno krsi propise, ali tako da ne narusavaju bezbednost “ ima da imamo saobracaj ko schwica.
sto se tice ogranicenja- stvarno ima smesnih primera- kod mene su u jednoj ulici zgazili dete ne tako davno i sad je u toj ulici sa 4 trake ogranicenje 40 (a bilo 60). ej, pa nije to dete zgazio neko ko je isao 60 nego neko ko je isao 100. mogu oni da stave i 20, kad ce se naci neko ko ce da “oceni da je bezbedno 80-90”, a proci ce nekaznjeno jer zna simica iz donjeg svrljiga
sto se tice 0 promila- to je nazalost nemoguce, jer neki ljudi fizioloski imaju do 0.5promila, iako nisu nista popili. a da kazne treba da budu krvave, treba
neka mi neko objasni na primeru- evo mi i spanija- pre 20 godina se i nismo toliko razlikovali (u ekonomiji i kulturi...) zasto tamo sad kad oces u nekom selu da predjes ulicu, svi gaze po kocnici, a ovde te niko ne **** 2%? glavna fora je kad pada kisa da iz nesaniranih rupa okupas sto veci broj pesadinaca koji cekaju 16icu.
kako su oni za 25 god evoluirali a mi degradirali?
znaci samo umereno visoke, ali UVEK PRIMENJENE kazne
[ madamov @ 22.08.2006. 07:24 ] @
Citat: neka mi neko objasni na primeru- evo mi i spanija- pre 20 godina se i nismo toliko razlikovali (u ekonomiji i kulturi...) zasto tamo sad kad oces u nekom selu da predjes ulicu, svi gaze po kocnici, a ovde te niko ne **** 2%? glavna fora je kad pada kisa da iz nesaniranih rupa okupas sto veci broj pesadinaca koji cekaju 16icu.
Ovo mogu i ja da potvrdim, doduše ne znam kako je bilo pre 20 godina, ali u Madridu nema šanse da vozač ne stane da propusti pešaka da pređe ulicu i neće krenuti sve dok pešak ne stane na trotoar sa druge strane ulice, ma koliko ulica bila široka. Inače, u vožnji vole da voze brzo i često nepropisno, ali ovo sa propuštanjem pešaka me fasciniralo.
Pored navedenih primera u ovoj temi, mene strašno nervira još nekoliko stvari:
- nedavanje migavca kod skretanja
- ulazak u raskrsnicu iako je i početniku vidljivo da istu neće preći kada se ugasi zeleno svetlo na semaforu. Tipičan primer se može svakodnevno videti na uglu Kneza Miloša sa Miloša Pocerca, oni jadnici što čekaju po 15 minuta da bi iz Miloša Pocerca skrenuli ka autoputu ne mogu da prođu jer je nekom bilo bitno da pređe još tri metra.
- parkiranje u fazonu "brzo ću ja, neće nikom smetati" na tramvajskim šinama ili u žutoj traci u Sarajevskoj
- pričanje mobilnim telefonom u toku vožnje, a pogotovo popizdim kada vidim nekog da kuca SMS poruku u vožnji
[ Shomy#1 @ 22.08.2006. 07:38 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:
Naravno, MUP Srbije ovo nece uciniti u skorije vreme, jer je pandurska korupcija zapravo jos jedan vid balkanskog socijalnog mira - pandurima nisu neke plate, al eto - svako malo ih posaljes "na dezurstvo" da se nakupe malo korumpirane love. Isto vazi i za carinike i ostalu zgadiju. Da nije tako, u Srbiji bi vrlo brzo imali "drzavni udar" ispred Vlade u vidu nezadovoljnih pripadnika policijskih snaga - kao onomad sto su strajkovali specijalci.
Cuo sam da je pre par godina ministar Makedonske policije za jedan dan smenio kompletnu saobracajnu policiju, privremeno razmestio policajce iz drugih službi na njihovo mesto, i raspisao konkurs za nove saobracajce.
Zna li ko sta o tome?
[ Fuzz @ 22.08.2006. 07:43 ] @
Citat: hecky:
Jedan malo glup primer:
Milosevic bio "diktator", pravio reda po Balkanu 10 godina, isao u ratove (i gubio), ljudi ginuli, teritorije izgubljene i nista, dlaka sa glave mu nije falila.
Djindjic probao malo reda da napravi i ups, posle 3 godine ode mu glava. Mislite malo o tome :).
Stvarno glup...
[ broker @ 22.08.2006. 08:16 ] @
Pliciju nije tesko dovesti u red. Meni se svidja sto u USA policajac imakameru na kolima i mora da se parkira takoda se co njegov kontakt sa zaustavljenim vozacem snimi. Em tako nema priliku da radi na crno em se skuplja dosta materijala za razne TV show :)
[ Au197/79 @ 22.08.2006. 09:47 ] @
OT: Stvarno mi nije jasno ustrojstvo policije. Primaju se u nju svakakvi ljudi, uz neki kursić ala Božidar Adžija. Niko ih ne kontroliše. Imaju obuku kao vojska: sadejstvo sa oklopnim transporterima i helikopterima, pucanje iz mitraljeza i kalašnjikova, a bogme i minobacača i bestrzajaca. Samo su po imenu policija u suštini su čista milicija.
Pošto znam kako je ustrojena vojska, nije mi jasno, ako je već imitiraju, što je ne ustroje tako. Korist bi bila višestruka. Znači da čovek iz jednog mesta ide na školovanje (ne kurs!) u drugo, a prethodno prođe gomilu testova i ispitivanja (čak i porodice). Pa kad završi da ga šibnu bar 300 km dalje od mesta rođenja. Da ga kontrolišu do besvesti i ocenjuju svake godine. Pa ako se dobro pokaže da napreduje i ide na doškolovavanje. U zavisnosti od ocene da može birati prekomandu u veće mesto ili mesto rođenja.
Tako je moj ćale iz Hercegovine se školovao u Zagrebu a na kraju završio u Raški, a da ni on niti iko njegov nikad nije bio u Srbiji (osim dede u 2. sv. sa partizanima). Tu radio i napredovao i na kraju imao takve ocene da je prekomandovan u Beograd.
I fora je ranije bila da se plate računaju po proseku republike. Tako je oficir u Sloveniji imao 4 puta veću platu od oficira u Makedoniji. I ako zasere nešto samo ga prekomanduju u Makedoniju. E za naše obične policajce treba uvesti platu po opštinskom proseku. Pa za kaznu prekomanda u Crnu Travu :)
To bi valjda sredilo policiju, a jedini problem bi ostao sud. Sa dobrom policijom veći bi pritisak bio na njih da se uzmu u pamet, jasno bi se videlo gde smrdi.
[ pctel @ 22.08.2006. 12:24 ] @
Citat: pa kad za 50 godina izumre generacija koja “selektivno krsi propise, ali tako da ne narusavaju bezbednost “ ima da imamo saobracaj ko schwica.
Mislim da imamo prenaduvanu sliku o pridrzavanju propisa u inostranstvu. Pogledajte ko naj manje postuje ogranicenje brzine - upravo stranci! Dok vozim na ivici besmisleno niskih prekoracenja ili, kao sto neko pomenu za tacno 10km/h vise, tako da ne mogu da me uhvate, sa moje leve strane svako malo kao da stojim prozuji po neki auto sa zvezdicama na tablici. Neko bi rekao da su nase kazne za njih niske pa se njima isplati da daju 20 EUR-a svakoj patroli na koju naidju, ali ja mislim drugacije - zapadnoevropljani su prilicno stedljivi ljudi i ni malo nisu skloni bacanju 20 EUR-a u vetar, vec su ljudi navikli da voze 150km/h pa im je neizdrzljivo da postuju ogranicenja, koja su na nasim putevima u proseku 50km/h. Za mene je vec normalno da izmedju dva grada udaljena 100 km putujem tacno 2 sata jer zelim da izpostujem svaki saobracajni propis, ali za njih nije, oni su navikli da takvu razdaljinu prelaze za manje od sat vremena, pa im je cak i sat i po uzasno mnogo za tako kratak put. Sad se udaljih od poente onoga sto sam hteo da kazem, evropljani striktni postovaoci propisa a mi srbi sve delikvent do delikventa, nece bas biti da je tako.
Inace, imam ja jednu zanimljivu pricicu. Pre oko godinu dana, jedan saobracajac u Lajkovcu koji je bio veoma dosledan u primeni zakona je prekomandovan u Beograd. Do toga je doslo zato sto je pisao kaznu nekom poznatom funkcioneru iz vlade, uopste ne ulazeci u diskusiju "znas li ti ko sam ja", pa se ovaj naljutio i intervenisao. Medjutim, kad je dosao ovamo, za dan je potrosio 3 bloka kazni na razne tatine sinove koji su navikli da ih niko ne dira. Rezultat svega toga je da je isti sutradan vracen za Lajkovac uz komentar "nije on za Beograd".
Citat: Pa kad završi da ga šibnu bar 300 km dalje od mesta rođenja.
Generalno, po tim manjim mestima bez tranzitnog saobracaja cini mi se da policija mnogo savesnije obavlja svoj posao. A, i kako bi drugacije, u takvim mestima se svi poznaju, pa kad bi neko primio mito, za to bi u roku od 3 dana znalo pola opstine... Tako je sasvim normalna pojava da covek predje i po 1000 km kroz 3 drzave i niko ga nigde nista ne pita a na pola kilometra od kuce mu pisu kaznu za neku sitnu neispravnost na vozilu. Meni se desavalo da mi ne pisu, ako se izvinem i kazem da cu sutra popraviti. Medjutim, onda mora tako i da bude, jer taj me poznaje i sledeci put kad me zaustavi ako vidi da sam ga slagao, ima da lupi naj vecu mogucu kaznu. Znaci, kazna nije uvek jedini nacin da se stvari dovedu u red. Nikada se nije desilo da mi policajac koga poznajem trazi mito, vec samo onaj koga vidim sad i nikad vise. Niti mu ja ponudim, jer znam da nece prihvatiti od onog ko ga poznaje a tako samo sebi mogu napraviti problem.
[ Ivan Dimkovic @ 22.08.2006. 12:33 ] @
Ovo:
Citat: pctel
Mislim da imamo prenaduvanu sliku o pridrzavanju propisa u inostranstvu. ]
i ovo:
Citat: Pogledajte ko naj manje postuje ogranicenje brzine - upravo stranci! Dok vozim na ivici besmisleno niskih prekoracenja ili, kao sto neko pomenu za tacno 10km/h vise, tako da ne mogu da me uhvate, sa moje leve strane svako malo kao da stojim prozuji po neki auto sa zvezdicama na tablici.
Nemaju veze - jer si ti pomenuo "pridrzavanja propisa u inostranstvu" i onoga sto ti vidis u Srbiji od strane stranaca.
Stranci se prilagodjavaju ponasanju u nekoj zemlji - ako znaju da se zakon ne postuje, ne postuju ga ni oni - ali u njihovim zemljama, u zavisnosti od efikasnosti drzave zakon se postuje vise ili manje - obicno vise. Prekoracenje brzine je sitan prekrsaj, ali nema teoretske sanse da ti izbegnes kaznu ako te snimi foto aparat kojih ima na mnogim putevima - posle probijanja poena, oduzima ti se dozvola - i tu, opet, nema sanse da nekom "turis 1000 u dzep"
Jednostavno, pridrzavanje zakona nema veze sa ljudima, vec sa efikasnoscu drzave u sprovodjenju zakona. Ja uopste ne mislim da je neki Englez, Nemac i sl... manje ili vise posten od Srbina - vec da zemlje u kojima oni zive imaju bolje sprovodjenje zakona pa oni znaju da se ne isplati zezati se sa zakonom.
Citat:
Inace, imam ja jednu zanimljivu pricicu. Pre oko godinu dana, jedan saobracajac u Lajkovcu koji je bio veoma dosledan u primeni zakona je prekomandovan u Beograd. Do toga je doslo zato sto je pisao kaznu nekom poznatom funkcioneru iz vlade, uopste ne ulazeci u diskusiju "znas li ti ko sam ja", pa se ovaj naljutio i intervenisao. Medjutim, kad je dosao ovamo, za dan je potrosio 3 bloka kazni na razne tatine sinove koji su navikli da ih niko ne dira. Rezultat svega toga je da je isti sutradan vracen za Lajkovac uz komentar "nije on za Beograd".
To je upravo problem - drzava nema efikasan aparat za sprovodjenje zakona kada obicni "funkcioneri u vladi" imaju mogucnosti da unistavaju ljude koji posteno rade svoj posao. Sve je to deo istog problema.
[ Branis @ 22.08.2006. 12:53 ] @
Slucajno sam naisao na ovu temu i moram da se ukljucim... Naime pre pet dana poginula je 13-godisnja devojcica, cerka moje sestre. Prelazeci glavni put na pesackom prelazu (koji nije obelezen nigde u selu iako je duzina tog magistralnog puta kroz selo 1,5 km i preseca ga 6 sporednih ulica) na nju je naleteo velikom brzinom automobil (kojim je upravljao vlasnik privatne benzinske pumpe koji vec iza sebe ima saobracajku sa smrtnim posledicama) i na licu mesta je usmrtio bacivsi je 30 metara od mesta udara. Ljudi shvatite, da ogranicenje brzine kroz naseljeno mesto nesluzi tome da bi vi platili kaznu ili ne, vec da bi bili u stanju da reagujete na eventualne greske ostalih ucesnika u saobracaju, jer se od pesaka ne moze uvek ocekivati da znaju pravila niti da mogu realno da procene brzinu vozila u mogucnost bezbednog prelaska preko puta. I dvogodisnje dete kada izadje na trotoar, i baba od 90 godina, i slepi i da dalje ne nabrajam su ucesnici u saobracaju i nisu duzni da IMAJU DOZVOLU DA BI KAO PESACI ucestvovali u njemu. Zasto niko ne ulazi u svoje dvoriste ili garazu sa 80-100 na sat? Zato sto zna da je tamo negde blizu njegovo dete i vozi 20 ili 10 na sat. Ako nam je svest na niskom nivou ( a sigurno jeste), POSAO saobracajne milicije je da kontrolise saobracaj i sankcionise prestupnike i ako oni ponavljaju prekrsaje ODUZETI im pravo da ucestvuju u upravljanju vozilima. Milicija se hvali da ima radare koji hvataju na kilometar, a kod nas se postave tako da ih primete svi i onda smanje brzinu i nikom nista. Apelovao bih i na vozace koji imaju obicaj krecuci se iz suprotnog smera od radarske kontrole i ablenduju ovima iz kontra smera da to vise nerade, jer na taj nacin upozoravaju prestupnike. Jako sam skeptican prema nasoj miliciji, jer ih vise vidjam na duznosti po kaficima i kladionicama, nego da kontrolisu saobracaj pored puta. Toliko...
[ madamov @ 22.08.2006. 13:21 ] @
Citat: Nemaju veze - jer si ti pomenuo "pridrzavanja propisa u inostranstvu" i onoga sto ti vidis u Srbiji od strane stranaca.
Pri tome većina tih sa stranim tablicama koji tako voze nisu stranci, već naši na "privremenom radu" u inostrantstvu. Pa ovde rade ono što nikada ne bi radili tamo jer znaju da može da prođe.
[ Fuzz @ 22.08.2006. 13:38 ] @
@ Branis
Zaista mi je zao Brano...
[ su27killeryu @ 22.08.2006. 14:03 ] @
Da ali je on nije ubio sa 50-60 pa ni 80 km/h vec po mojoj procjeni sa najmanje 130-140. Fora je u tome sto njemu nije frka (od zakona) da vozi toliko jer i da mu naplate kaznu njemu to nije nista a nama da naplate kaznu za recimo 55 km/h nama je to puno, bez obzira sto je to 100 puta bezbjednije od njegove voznje.
I da, slozio bih se s madamovim, i obicno su to Mecke.
[ Nenad Vranjanac @ 22.08.2006. 14:12 ] @
Citat: pctel: Generalno, po tim manjim mestima bez tranzitnog saobracaja cini mi se da policija mnogo savesnije obavlja svoj posao. A, i kako bi drugacije, u takvim mestima se svi poznaju, pa kad bi neko primio mito, za to bi u roku od 3 dana znalo pola opstine
ja bih isto tako mogao da kazem da u velikom gradu nikad ne znas da li je neko, ko pokusava da te podmiti, u stvari interni, i da je zbog tog straha manje prisutna korupcija nego u malim mestima gde tacno znas od koga smes da uzmes.
dakle, zanimljiva dedukcija, ali u realnom zivotu neprimenjiva.
Citat: pctel:Mislim da imamo prenaduvanu sliku o pridrzavanju propisa u inostranstvu. Pogledajte ko naj manje postuje ogranicenje brzine - upravo stranci...
da li si slucajno primetio u preko 80% tih automobila polumesec okacen o unutrasnji retrovizor?
ostatak su nasi gastarbajteri.
e, sad kad bi mogao da otpratis ta vozila do granice sa madjarskom i malo dalje, iznenadila bi te iznenadna promena stila voznje kako napreduju ka severozapadu.
[ hecky @ 22.08.2006. 14:21 ] @
Ovde vlada pravi do ya*a oglase za ponasanje u saobracaju. Cak sam i ja poceo da vozim normalno :).
Pogledaje video klipove, sjajno su uradjeni:
http://www.thinkroadsafety.gov.uk/mediacentre/mediapage.htm
Ovaj preporucujem srpskim sumaherima (jako je dobar):
http://www.thinkroadsafety.gov...s/slowdown/download/2005tv.mpg (3,325kb)
Takva kampanja i nama treba, steta sto nemamo dovoljno love/volje da pokrenemo tako nesto...
[ Milos niks @ 22.08.2006. 15:16 ] @
ma kakva kampanja , ovo sto je brana ispricao je zalosno ... i svakom slucaju mi zao kada cujem za takve stvari, ali
nije prvi put da se visestruki prestupnici vracaju za volan kao da nije nista bilo . Jednostavno za takve ljude pravda
nije jednaka kao za sve ostale .. to je problem , neko ce da ide u mardelj zato sto nema da plati kaznu za pojas i
prekoracenje brzine od 20km/h a neko nece ako onesposobi ili nesto gore pesaka na pesackom prelazu .
Ajde sada jedna mala anketa , da li ste nekada videli vozila iz pratnje (bia, policja , k-p ),kako iz
neobjasnjivih i nepotrebnih razloga divljaju po putevima ? zasto to rade i zasto ne budu sankicionisani ?
A i dalje tvrdim da za neke ljude nije resenje naplata kazne nego vise neki prisilan celodnevni rad
[ EagleOne @ 22.08.2006. 15:40 ] @
Poslednjih mesec dana vise puta sam bio u urgentnom centru na prijemnom odeljenju.I mislim da svako ko tamo prozivi 10tak sati i vidi posedice dve-tri teske saobracajne nesrece, dobro ce da razmisli kako ce sledeci put voziti. Utisak je neizbrisiv!
I mislim da bi u tomm smeru trebale da idu i kazne. Dakle da onog ko ne zna nauce, ko ne razume da razume, ako i pose toga nastavi isto onda ocigledno nesto nije u redu sa psihom. A ne samo da stimulisu deo svesti o parama.
Ne znam da li sam ovde pisao o drugu koji uvek pazljivo vozi i je i pri brzini od 5-6kmh iduzi u rikverc ubije babu, i drugu koji je kroz naselje isao oko 180, slupao se, cudom preziveo, cudom nikog ubio. Prvi u padini, drugom nista, vec vozi bez dozvole.
Sistem nije OK. Od polaganja voznje pa nadalje, pogledajte nase statistike, najvise nezgoda i najvise poginulih su iz kategorije polozio pre 1-2 godine. I najvise udesa se desava pri brzinama oko 60kmh.
Mnogo kilometara sam presao, vozim 5 godina, samo jednom alko testiran, znaci ni to nije ok. Treba uvestu kontrolu policije. Nije nemoguce, kako svi mi nismo placali GSP karte 10 godina, pa onda se svi vaspitali za mesec dana, sve je izvodljivo.
Nisu ni drugi bolji od nas, brata od tetke mi je udario auto na peasckom prelazu ispred osnovne skole, jedva je preziveo, sud. proces je trajao tri godine, dobio je smesnu odsteticu, vozac nije kaznjen zatvorom, dobio je odredjene casove drustveno korisnog rada. Za te tri godine porodica je jedva zivela od privatnih detektiva osiguravajuce kompanije i tuzenog, koji su po ceo dan uhodili dete pokusavajuci da dokazu da nema teske povrede. Sve je zavisilo od cene advokata. Amerika.
[ vaske71 @ 22.08.2006. 17:59 ] @
Branis primite moje najdublje saucesce to jos jednom dokazuje kazne za koje se ja zalazem a one trebaju biti toliko ostre da kada neko i pomisli na alkohol za volanom i za vrtoglavim brzinama u naseljenom mestu dobro razmisli sta ce da radi.
No na drugoj strani zaista ima glupih kazni poput rezervnih sijalica i nosenja kacige za automatik moped koga usput moze ponekad preteci i bicikal !!!
[ lolax @ 22.08.2006. 17:59 ] @
Kako se pridržavati saobraćajnih propisa kad te "domaći" prisiljavaju da ih kršiš.
Prije par dana na magistralnom putu u naseljenom mjestu zaustavio sam auto da bih propustio pješaka da pređe preko pješačkog prelaza. Iz suprotnog pravca vozač je takođe zaustavio svoj auto, no međutim sledeći koji je vozio iza mene iako je imao razmak oko 70-80 metara nije se zaustavio nego je običao oko moje desne strane gdje je bilo proširenje puta i zaustavio svoj automobil ispred mene otvorio vrata i počeo da psuje, vređa i pljuje po mom autu.Moj kolega inače Švicarac se zapanjio te tražio da pozovemo policiju, tek kad sam mu objasnio da bi morali poslije ići po sudu i dokazivati šta je bilo jeftinije je bilo oprati auto i nastaviti put.Mislim da ovakvi primjeri mogu da se događaju samo kod nas na Balkanu.
[ pctel @ 22.08.2006. 19:09 ] @
Da, Citat: Milos niks:da li ste nekada videli vozila iz pratnje (bia, policja , k-p ),kako iz
neobjasnjivih i nepotrebnih razloga divljaju po putevima ?
Ko to nije video, video sam sa prozora i kad je onaj ministar iz bivse vlade zgazio onu devojku dok je stajala na trotoaru dok je vozeci suprotnim smerom u saobracajnom spicu brzinom od blizu 100km/h pokusao da proleti kroz raskrsnicu na kojoj je bilo upaljeno crveno svetlo. Sluzbenici te vlade su bili totalno nenormalni sto se toga tice, svakoga dana su dolazili na posao praceni urlajucim sirenama i isto se tako vracali... Stanovnici centralnog dela prestonice su vec bili proklinjali dan kada su smenili Milosevica... u njegovo vreme se samo on tako vozio a onda je 40 hajduka nastavilo da im probija bubne opne. Ovi novi su postali tisi pa urlaju znatno manje, medjutim nastavili su da seju smrt - automobil ministra Ljajica je takodje usmrtio coveka, automobil ministra Lalovica je dobro poznat po tome da ume od zdrave osobe da napravi invalida... Imali smo priliku da gledamo i ulicnu trku dva zanimljiva aktera - predsednika drzave i radnika americke ambasade. Srecom, pesaka nije bilo u blizini. Automobilu ministra Naumova saobracajni incidenti nisu nista manje poznati.
Zenu jednog ministra necu da pominjem, jer je taj ministar iskreno zalio sto je ona usmrtila pesaka i nije hteo da prikriva njenu krivicu... Kad ja predjem ulicu van pesackog prelaza to znaci da sam "kraci" za 2.000 dinara, kad potpredsednik vlade predje ulicu van pesackog prelaza to znaci da se tu mora napraviti pesacki prelaz.
Cesto vozim Ibarskom magistralom pazljivo prateci znakove i vozeci maksimalnom dozvoljenom brzinom i vidim kako neki tako zatamnjeni Audi u vlasnistvu vlade projuri pored mene kao da je nekom zivot u pitanju. Mislim, ako za mene postoji ogranicenje 60km/h i nije bezbedno ici brze, kako je onda bezbedno da on tu projuri sa barem 120km/h?! Sta, kao on zuri, a ja ne zurim?! Ja moram da ustanem u 6 sati da bih stigao na vreme, a on mora da spava do 7 i da stigne pre mene?!
[ Milos niks @ 22.08.2006. 21:27 ] @
I ja sam isto skoro svakodnevno na tim rutama , svasta sam video ... pravo je cudo sto nema vise zrtava , neretko ljudi sasvim zaustave auto ili
skrenu u stranu , u neku njivu da bi ih izbegli ..
Zaboravio sam da pomenem radnike i obezbedjenje ambasada :(
[ Branis @ 23.08.2006. 07:33 ] @
Zahvaljujem se onima koji su mi izjavili saucesce i onima sto misle kao ja. Inace i danas ujutro kada idem na autobus nista se nije promenilo (samo sto je svez buket cveca pored puta) i dalje jure 100 na sat (naselje Kisac kod N.Sada, ali verujem da je i ostalim mestima tako). Pa sta treba ocekivati za desetak dana kada 300 dece treba najmanje dva puta da predje preko tog magistralnog puta koji deli selo na dve polovine. Verujte mi da mi dodje da "odglumim" pretrcavanje na pesackom prelazu i da neteram doticne da zakoce pri toj brzini i da zavrse u kanalu ili banderi...Nikad radar nisu postavili, to vam odgovorno tvrdim. Obicno to rade u vecim gradovima, da bi valjda imali vise svedoka da nesto rade. Tako znaju povremeno staviti radar (uvek na istom mestu pa i babe znaju napamet) na ulazku u N.Sad iz pravca Novog groblja gde postoje po dve trake sa obe strane, nijednog pesaka ili bicikliste (staza za njih je 10 metara od puta), gde se nesecam da je ikad bilo nekakve nesrece (prolazim tuda 20 godina) i maltretiraju one koji su se mozda priblizili 70 na sat. Pa valda postoje neke crne tacke (neobelezene) gde se prvo mora nesto urgentno preduzeti a kada to resimo ajde i ovo ostalo gde su krsenja pravila minimalna. Ja bih predlozio sledece. Da milicija uvede dezurni broj, gde bi mi gradjani prijavljivali nesavesne vozace (broj registarske tablice i opis prekrsaja), pa kad ima tri prijave - na informativni razgovor u SUP. Svako ozbiljnije prekrsenje brzine uz kaznu i upisati u vozacku, druga kazna dupla i opet upisati u vozacku, treca oduzimanje vozacke na 6 meseci itd. Na taj nacim bi zapretili i onima, koji imaju toliko para (i besna kola), da im i svakodnevno placanje kazne ne znaci nista. Pozdrav savesnima a za ostale poruka da voze kao da znaju da ce njihovo dete prelaziti preko puta i da tako prilagode brzinu, jer ogranicenje na 60 neznaci da treba da voze tom brzinom, vec ako treba da je jos smanje i prilagode uslovima i situaciji na putu.
[ su27killeryu @ 23.08.2006. 09:52 ] @
Citat: Branis: Ja bih predlozio sledece. Da milicija uvede dezurni broj, gde bi mi gradjani prijavljivali nesavesne vozace (broj registarske tablice i opis prekrsaja), pa kad ima tri prijave - na informativni razgovor u SUP.
Kako se volimo sa komsijama mislim da bi to bio pravi haos, kako cu ja da objasnim policajcima da sam samo ubacio auto u dvoriste ako me je komsija prijavio da sam prosao 200 ulicom i to lijevom trakom?!
[ ventura @ 23.08.2006. 10:01 ] @
Cilj policije nije da naplati što više kazni već da reguliše saobraćaj.
Ako policija postavlja radar uvek na istom mestu, njima je cilj da svi vozači to zapamte, jer sledeći put kad prolaze pored tog mesta obično će svi usporiti jer misle da je tu radar. I dovoljno je opet svremena na vreme ponovo postaviti patrolu, čisto da se podsete i efekat je potpun.
To naprimer rade stalno na bulevaru oslobođenja kod autokomande. Radar zna da stoji i po mesec-dva non stop dole, da se svi lepo nauče, i posle ih nema godinu dana, tek povremeno, a ipak svi voze polako jer znaju da može dole radar da ih sačeka...
[ cozmo_im @ 23.08.2006. 10:52 ] @
Zamenik načelnika Uprave Saobraćajne policije, pukovnik Blagoje Milinić, kaže da je za većinu saobraćajnih nesreća kriv tzv. ljudski faktor. "Najčešći uzroci nesreća bili su prekomerna i neprilagođena brzina, s čestim izletanjem vozila van kolovoza ili prelaženjem na suprotnu traku puta, nepropisno preticanje, vožnja u pijanom stanju i neustupanje prvenstva prolaza", kaže on.
http://www.b92.net/info/vesti/...08&dd=23&nav_id=208952
[ broker @ 23.08.2006. 11:13 ] @
Najveci uzork nesreca je ipak neodgovarajuca saobracajna signalziacija ili neodgovarajuce regulisan saobracaj.
Totalna je budalastina da magistralni putevi prolaze kroz svako selo.
Uzmite za primer magistralni put od Plavskog jezera do Niksica. Uopste ne prolazi kroz naselja, vec svako malo naidjes na raskrsnicu (selo to, 200m - selo ono, 150 m). To je potpuno drugaciji nacin voznje, kada si opusten, i nema promene ogranicenja brzine svaki cas zbog naseljenih mesta.
[ Au197/79 @ 23.08.2006. 11:50 ] @
Mnoge magistrale su silom prilaika prošle kroz naselja. Kad su ih projektovali tu nije bilo naselja, a onda su se mesta pokraj kojih prolaze proširila, a u najvećem borju slučajeva je baš magistrala uzrokovala razvoj stambenih naseobina. Uz naš pogani mentalitet i želju da nam magistrala prolazi ispod terase, građenje bez ikakvih dozvola... Pogledajte Ibarsku magistralu i kolko dvorišta direktno ima kapiju na magistralu, put koji je samo za kategoriju niži od autoputa! I onda se dobijaju tekve nebuloze koje su i protivne zakonima da se ima pešački prelaz na magistrali ili semafor. Mada oni se zakonski verovatno pokrivaju time što na tom delu proglase da nema magistrale, kao što u Beogradu nema autoputa (a sve oznake pokazuju da ima).
[ Individue @ 23.08.2006. 14:22 ] @
Tuga je citati sta se desava kod nas povodom tog pitanja. Najbolje resenje protiv toga je ipak strah vozaca od previsokih kazni. Ne mislim u vezi naplacivanja kazni od strane policije vec fotografisanjem preko radara koji su brojni ali i nasumicno postavljeni po gradu, tja lokacija im bi se menjala redovno. Isto vazi i za magistrale... Govorim iz iskustva (nemacka) posto su ovde u mestu gde zivim upravo to sproveli i vozaci su uglavnom mirni ko bubice jel se nikada ne zna gde ce da ih saceka radar. Takodje i poeni znaju da pomognu, od odredjenog broja poena u DE mora da se ide na nekakvu psiholosku terapiju pa tek onda na ponovno polaganje ispita.
Ono sto me je u Srbiji zapanjilo sto ljudi voze jako brzo i na jako nezgodnim lokacijama. Iako vozim golfa 4 karavan, onim magistralnim putem oko avale sam vozio max 60 koliko je i ogranicenje. Ali j... to kada se na krivini zalepi neki dzip iza i krene da zaobilazi 100 kmh na 30 m prave deonice iza jake krivine. Necu da zamisljam sta bi moglo da se desi da je izleteo traktor ispred. A sto je jos gore to rade i vozaci u krntijama, izgleda da nisu svesni kako se jedan jugo zanosi kada vozi i samo 80kmh iza krivine.
A odnos vozaca prema pesacima je NIKAKAV. Na raskrsnici ustanicke i vojislava ilica ima deo gde se skretanje ulevo (iz ustanicke u vojislava ilica), i zeleno na pesackom istovremeno desava. Kad je zeleno NEMA sanci da predjes od vozaca, niko da se zaustavi da propusti pesake (kao sto bi inace i trebalo da bude) pa tek onda da nastave voznju.
Muka mi je od onih ljudi sto samo pricaju kako je infrastruktura glavni krivac za nesrece koje se desavaju, ona je jedan od cinilaca, ali najbitniji cinilac je vozac sam koji da ima malo vise paznje prema svojoj okolini moze da sacuva dosta zivota.
A i jos nesto, sto voziti 150 umesto 120 kmh ? Tih 30 kmh viska donosi neku ustedu od 25 minuta vremena, medjutim da li je vrednije tih 25 minuta ili vasi i tudji zivoti? Neko je i napisao da koliko se sporo vozi po beogradu da nigde ne moze da stigne na vreme, pa gospodo... kreni malo ranije nece ti skoditi ;)
[ ventura @ 23.08.2006. 14:32 ] @
Citat: Individue:
A i jos nesto, sto voziti 150 umesto 120 kmh ? Tih 30 kmh viska donosi neku ustedu od 25 minuta vremena, medjutim da li je vrednije tih 25 minuta ili vasi i tudji zivoti? Neko je i napisao da koliko se sporo vozi po beogradu da nigde ne moze da stigne na vreme, pa gospodo... kreni malo ranije nece ti skoditi ;)
Jeste kad se jednom u mesec dana voziš negde 100-200 kilometara i to je to... Međutim ako nedeljno prelaziš 1000-1500km, onda itekako ima razlike da li ćeš u autu da provedeš 25% manje vremena... Odnosno da umesto 20 sati vožnje, za volanom provedeš 15...
[ Individue @ 23.08.2006. 14:55 ] @
Citat: ventura: Jeste kad se jednom u mesec dana voziš negde 100-200 kilometara i to je to... Međutim ako nedeljno prelaziš 1000-1500km, onda itekako ima razlike da li ćeš u autu da provedeš 25% manje vremena... Odnosno da umesto 20 sati vožnje, za volanom provedeš 15...
Da, sto da ne ? Time ne bi ugrozavao nicije zivote, a ne samo da nedeljno prelazim 1000 1500 km. Pre dve nedelje sam imao prilike da predjem oko 3500 km u toku jedne nedelje (a od toga 2x 1600 km u jednom cugu) i sve je bilo normalno. Mislim sta sad, vozim 15 sati umesto 20 a ovih 5 sati dobitka ionako nemam zasta da iskoristim (standardan odmor od dugog puta), umesto toga fino normalno provozam stanem negde nasred puta, rucam odmorim se, odspavam sat dva i nastavim voznju. Ipak voznju shvatam i kao uzivanje a ne nepotrebnu guzvu. Znam da vozim i 170 kmh, ali tamo gde je to dozvoljeno (nemacka), i ako je put prazan i sve to.. ali to ne znaci da cu u srbiji i drugim zemljama da ludujem iznad dozvoljene brzine. U srbiji na onom poluautoputu vidis vise policije i leseva zivotinje na ulici u jednom danu nego u recimo austriji/nemackoj za celu godinu, pa to ne sprecava ljude da voze kao budale.
A kad sam u gradu, ionako ne vozim previse, koristim redovno gradski prevoz, brze je i prijatnije (bez ucmalog trazenja parkinga).
[ Zoran Rodic @ 23.08.2006. 14:59 ] @
@ventura
Vezes li makar pojas?
I jesi li se bar jednom posle ovoliko postova zapitao jeli ispravna tvoja teorija?
Nemoj shvatati ova pitanja zajedljivo, ozbiljno te pitam
[ ventura @ 23.08.2006. 15:09 ] @
Citat: Individue: Da, sto da ne ? Time ne bi ugrozavao nicije zivote, a ne samo da nedeljno prelazim 1000 1500 km. Pre dve nedelje sam imao prilike da predjem oko 3500 km u toku jedne nedelje (a od toga 2x 1600 km u jednom cugu) i sve je bilo normalno. Mislim sta sad, vozim 15 sati umesto 20 a ovih 5 sati dobitka ionako nemam zasta da iskoristim (standardan odmor od dugog puta), umesto toga fino normalno provozam stanem negde nasred puta, rucam odmorim se, odspavam sat dva i nastavim voznju. Ipak voznju shvatam i kao uzivanje a ne nepotrebnu guzvu.
Da li voziš konstantno tu kilometražu ili to voziš jednom godišnje?
Citat: alkion: @ventura
Vezes li makar pojas?
Da, pojas mi je uvek vezan, i meni i suvozaču.
[ andre2000 @ 23.08.2006. 15:36 ] @
Ja sam za još veće kazne za saobraćajne prekršaje, ali bih isto tako prvo skinuo ograničenja od 50 na glupim mestima koja su postavljena izgleda samo zato da bi panduri mogli da uzmu pare, i uveo bih u zakon da se na sudu priznaje snimak diktafona kada ja snimim pandura koji mi traži mito, i oštre kazne za pandure u takvim situacijama. I još nešto bih uveo, cinkarenje drugih vozača u sprezi sa bodovanjem prekršaja: ja vidim majmuna ispred mene kako je prošao kroz crveno, zapišem tablicu, vreme, mesto, pošaljem pandurima, oni njemu kaznu, a meni oproste 2 boda. A ako on slaže da nije bio tamo, suđenje, pa kad se na sudu potvrdi moja prijava, on da plati troškove suđenja (sa sve mojom dnevnicom) i oduzimanje dozvole.
[ Individue @ 23.08.2006. 16:29 ] @
@ventura, konstantno, stavise ove godine sam presao 1600 km oko 8 puta u jednom cugu dosada. A inace sto je problem ustati pola sata ranije ? Kafica itd pa na put ;)
[ Nenad Vranjanac @ 23.08.2006. 20:37 ] @
uuuu... ne valja kafica pred put ;-)
a i pustite ga ljudi, jel vi ne vidite da vas provocira, ili znate nesto sto ja ne znam?
[ ventura @ 23.08.2006. 21:17 ] @
Citat: Individue: @ventura, konstantno, stavise ove godine sam presao 1600 km oko 8 puta u jednom cugu dosada. A inace sto je problem ustati pola sata ranije ? Kafica itd pa na put ;)
Očigledno ne shvataš poentu... Prešao si čitavih 15.000 kilometara za 8 meseci... Upravo ono što sam i rekao, jednom mesečno napraviš neki duži put i to je to..
Stvari se drastično menjaju kada svakodnevno prelaziš 100+ km po gradu, a svaka dva-tri dana neki duži put... Tada ta 'zanemarljiva' vremenska razlika postaje itekako bitna..
[ Individue @ 23.08.2006. 21:29 ] @
a nije ni cudo sto su ti sklepkali vozacku na 3 meseca, ja se takvih kao tebe radije sklanjam ;) Ti bi ozbiljno trebao da porazmislis o time sta cinis svojoj okolini. Mislim da ipak nisi kompetentan da govoris o sigurnosti saobracaja, nazalost :(
[ Zoran Rodic @ 23.08.2006. 21:54 ] @
http://www.b92.net/info/vesti/...08&dd=23&nav_id=208952
Prenosim samo pocetak teksta:
Ozbiljne saobraćajne nesreće u Srbiji su u poslednje vreme gotovo svakodnevne. Prema zvaničnim podacima MUP-a, ovog leta je znatno povećan broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim posledicama, a samo u junu i julu i delu avgusta u Srbiji je poginulo 170 osoba, a 3.600 ih je povređeno.
[ ventura @ 23.08.2006. 22:38 ] @
Citat: alkion: http://www.b92.net/info/vesti/...08&dd=23&nav_id=208952
Prenosim samo pocetak teksta:
Ozbiljne saobraćajne nesreće u Srbiji su u poslednje vreme gotovo svakodnevne. Prema zvaničnim podacima MUP-a, ovog leta je znatno povećan broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim posledicama, a samo u junu i julu i delu avgusta u Srbiji je poginulo 170 osoba, a 3.600 ih je povređeno.
Možda je razlog tome što 90% stanovništva ide na odmore negde, a veliki broj njih putuje automobilom... Ili je možda neki mnogo skriveniji razlog u pitanju, a ja kao neko ko ne veruje u teorije zavere to nikako ne mogu da dokučim...
[ Stefano @ 23.08.2006. 23:54 ] @
Nije tacno da u EU svi voze po ogranicenju.
Upravo sam u Italiji, vozio sam relaciju Genova-Venecija i nazad prosli vikend a pre par dana Genova-Milano. U pitanju su autoputevi. Ogranicenje je 130 kmh. U pocetku sam vozio u ogranicenju do 130 kmh, ali vidim da domaci vozaci ni malo ne postuju ogranicenja. Dosta automobila me je stizalo, tako da sam posle vozio oko 150-160 kmh ali je i tada bilo onih koji su me stizali i to ne malo njih, stiugla su me i 2 porsea koji su sigurno isli preko 200 kmh. Radar sam video samo jednom i to u mestu Quarto d Altino u okolini Venecije, pored hotela Holiday Inn gde sam odseo.
Ventura je potpuno upravu i potpuno ga podrzavam, na autoputu je potpuno optimalna brzina 160-180 kmh, to dobri automobili i ne osete, ovde trenutno vozim Alfu 156 rent-a-car i taj auto prosto ne oseca brzinu od 160 kmh, osecam se kao kad u Puntu vozim 80 kmh (posto sam i punta vozio ovde).
Ogranicenje od 120 kmh kod nas je idiotsko. Pogotovu sto jedino kod nas policija nema nikakvu toleranciju. Recimo u Hrvatskoj je ogranicenje 130 kmh, tolerancija je 10% koliko se secam, i uz to dodajte jos gresku brzinomera i realno se moze voziti 150 kmh a da nema opasnosti da te zaustave i kazne.
Pozdrav iz Milana.
[ pctel @ 23.08.2006. 23:56 ] @
Letnje vreme inace pogubno deluje na koncentraciju vozaca. Evo, i meni se desio manji incident - zaustavio sam automobil ispred kioska i izasao da kupim flasicu vode, a rucnu nisam potegao pa se automobil sam preparkirao onako kako je hteo, znao i umeo. To mi se u normalnim uslovima nikada ne bi desilo, ali dehidrirao organizam ocigledno svu paznju usmerava na flasicu vode, zanemarujuci sve ostalo oko sebe.
[ dejankr @ 24.08.2006. 09:06 ] @
Citat: Stefano:
Ogranicenje od 120 kmh kod nas je idiotsko. Pogotovu sto jedino kod nas policija nema nikakvu toleranciju. Recimo u Hrvatskoj je ogranicenje 130 kmh, tolerancija je 10% koliko se secam, i uz to dodajte jos gresku brzinomera i realno se moze voziti 150 kmh a da nema opasnosti da te zaustave i kazne.
Pozdrav iz Milana.
Ne možeš porediti ograničenja u EU (pa čak i u Hrvatskoj) i kod nas, s obzirom na stanje naših puteva.
Takođe, vodi računa da je vozni park daleko lošiji u Srbiji nego u zemljama koje pominješ, pa i to utiče na sveopštu sigurnost saobraćaja.
Btw, pre par dana kada sam vozio putem Požega-Valjevo, ispred mene se odronilo par stena (jedna je bila više od pola metra u prečniku). Srećom, na vreme sam zakočio jer nemam običaj da vozim brzo (pogotovo kada vozim dete) a i put je bio takav da i ne dozvoljava brzu vožnju (krivudav, sa puno rupa i radova na putu). Međutim, poenta je da koliko god dobro auto imaš, nikada ne možeš da znaš šta sve može da ti se desi i da li ćeš uspeti da izreaguješ na vreme. Strpljen-spašen!
[ Stefano @ 24.08.2006. 10:52 ] @
Vidi ovako, kod nas su ljudi navikli da su putevi u losem stanju, ali je stanje povodom toga sve bolje i bolje. Autoputevi su u najvecem delu deonica renovirani i presvuceni novim asfaltom, cak su na oko te renovirane deonice lepse nego u Italiji. Ima jos delova koji nisu renovirani kao naprimer Novi Sad-Beograd u pravcu ka Beogradu i jos nekoliko mesta, ali veliki deo autoputa ka Nisu i Leskovcu, i ka Hrvatskoj granici i autoput Batajnica Beska su u odlicnom stanju, posto su u proteklih par godina dobili nov asfalt. Doduse upravu si za ovo da drugi putevi kao taj koji pominjes nisu u zavidnom stanju, i to je potpuno tacno. Doduse ja ne putujem puno po Srbiji, van autoputa tako da nemam predstavu u kakvom su stanju ti putevi oko Kraljeva, Uzica i drugih gradova.
Ali da se radi na poboljsanju putne mreze-radi se i to niko ne moze da porekne.
Sto se tice voznog parka, u Hrvatskoj sam poslednji put bio avgusta 2005, zaista je bolji vozni park nego kod nas, ali ne toliko kao sto ljudi misle. I kod njih idalje ima Jugica, Golf1,2, Kadeta i ostalo, naravno u mnogo manjem broju nego kod nas.
Dok je u Italiji potpuno druga situacija. Najveca vecina automobila su modeli maksimalne starosti 5-7 godina, recimo najlosiji auto kojih ima u vecem broju je Punto 1 i Golf3 za ovih 12 dana koliko sam u Italiji video sam samo 2 Fiat Una, ni jednog Golf 1,2 ni jednog Kadeta, ni jednog BMW kockicu i slicne. Jednostavno u EU se ne isplati voziti te stare modele na koje se placaju razne takse i veca registracija (ne znam tacno sta da buem iskren nije me mnogo interesovalo, ali ako budem imao vremena raspitacu se posto sam do nedelje u Italiji)
[ Branis @ 24.08.2006. 11:31 ] @
Za venturu i njegove istomisljenike : Ako bi TVOJE dete prelazilo preko kolovoza, da li bi vise voleo da naidju kola brzinom 40 ili 80 km na sat? Da li ce nesto znaciti tih 15 min koje ces "ustedeti" brzom voznjom, ako nedajboze strada TVOJE dete ili ti ugasis neciji zivot. Zar to treba sve da se desi da bi ti neke stvari usle s du**** u glavu?
Cini mi se da ce se sve svesti na to da PAMETNOG NE TREBA a BUDALU NE VREDI SAVETOVATI!
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2006. 11:52 ] @
Najveci problem su putevi i ocajna saobracajna mreza.
Nije samo problem @Stefano u "asfaltu" nego u samom dimenzionisanju puteva, prevelikog protoka automobila i sl... Beograd je recimo shupcina kakve nema u blizoj okolini do Pakistana mozda - bez pravih obilaznica, sa jednim mostom preko Dunava i sl... to je lepo funkcionisalo kada je Beograd bio varosica sa 300-400 hiljada ljudi, ali danas ne funkcionise. Takav haos kakav nastaje u gradu stvara nevidjenu nervozu kako kod vozaca tako i kod svih ostalih koji slusaju trubljenje i ostala s*anja - lepo je pozivati se na neke zapadne vozace u njihovim zemljama koji kulturno voze, ali ja ne znam nikog ko bi ostao normalan posle visestrukih "tretmana" u Kneza Milosa ili na Brankovom mostu.
Drugi problem su totalni nedostatak infrastrukture za pesake u mnogim mestima van Beograda - u mnogim mestima ljudi prelaze magistralne puteve ono... ***ote, ne mozes da ih krivis jer verovatno nema dovoljno pasarela i svega toga - da ima, poslao bih ih na idiot-test, ovako nisu oni krivi sto bi morali da idu 5km severno da bi presli ulicu.
Trece - takozvani "auto put" Beograd-Novi Sad - prosle godine sam se prolazio tuda, i nije mi jasno sa kojim pravom neko to moze da nazove auto-putem, pogotovu na onom delu gde nije bas najjasnije kome pripada traka?!?! To je malo siri magistralni put za sad, dok mu ne zavrse drugu traku.
Uostalom, pravi auto-put po pravilu mora imati odvojene pravce fizickom ogradom + uvek mora imati pomocnu traku - sto nije bas slucaj sa SCG 'auto putevima' na svim mestima.
Naravno, tu je i odredjen broj ludaka, "vladinih funkcionera" , "bogatih biznismena" koji ne postuju ni jedan saobracajni propis znajuci da ce sa 1000-2000 din da zavrse stvar. Voznja 150 km/h na auto-putu Beograd Nis tokom dana i nije neki problem, problem je kad imas morona koji vozi preko Brankovog Mosta 150 na sat u 23:00 - a ima i takvih, ponajvise zasticenih od zakona.
I, last but not least, ogroman problem je sto mnogi vozaci voze u preterano alkoholisanom stanju - pitaj boga sta bi bilo da svakog zaustavis i checkiras mu krv - jedno pivo, i nije strasno - ali ja sam par puta bio svedok gde su neki ljudi koje znam "hteli da me prevezu" u toksikovanom stanju :) Iako se njima cini da mogu da voze, njihove reakcije su verovatno jako jako usporene i mogu da izazovu problem kako drugima tako i sebi.
Jbg, puno problema - a malo volje za resavanjem.
[ mexico @ 24.08.2006. 12:30 ] @
@Ivan Dimkovic
Citat: Tema: Re: Ostrije kazne u saobracaju?
Sorry ali odvlacis temu u debeo off-topic. Sada ce ventura and Co. tek da razvodnje temu jos vise kako je, inace, u redu voziti po licnom nahodjenju i placati "kaznice" samo da ne izgleda u ocima spozorusa kao luzer, jer, eto, problem (najveci) su putevi a ne vozaci.
Nije da ti je tekst pogresan ali nije u duhu naslova. To da li je put los ili dobar ne znaci da treba da se pravila (isto losa ili dobra) ne postuju. Postovanje pravila zavisi od nas samih, direktno, pa cak i od ljudi koji su ovde na forumu i to moze da se primeni odmah. Na saobracajnu infrastrukuturu mozemo da uticemo ali samo indirektno na zamrsen nacin i vremenski jako zahtevan. Ali mozemo da uticemo... Medjutim i sa savrsenom infrastrukturom ces uvek imati problem sa nepostovanjem, makar i liberalnijih, pravila kao i kazne za iste.
[ Mikky @ 24.08.2006. 14:19 ] @
U ljudskoj psihi je da se ponasa neodgovorno pa tek onda kad se desi nesto lose da se zapita zasto je radio tako kako je radio a ne drugacije
Primer 1.
Ja kad sam bio u srednjoj skoli, neke predmete sam toliko mrzeo da sam prvo cekao da dobijem keca pa onda da sednem da naucim za 3 da bi krajnja ocena bila 2. Lakse bi mi bilo da sam odmah naucio za 2 nego posle da ucim pod pritiskom pa i jos za vecu ocenu. Na srecu malo sam odrastao pa ne razmisljam vise tako iako nisam vise u skoli.
Primer 2.
Clan ES-a Vanja Petreski nadam se da mi nece zameriti sto ga koristim kao primer. Na temama o bodibildingu bio je jedan od aktivnijih i zbog nekih naizgled visih ciljeva kao sto je fizicki izgled zanemario je svoje zdravlje i opste stanje.
neki postovi vanje pre nego sto su poceli zdravstveni problemi
http://www.elitesecurity.org/p177051
poruka od vanje + nekoliko sledecih: http://www.elitesecurity.org/p313675
poruka od filmil na koju se vanja poziva u gornjem postu: http://www.elitesecurity.org/p150707
*ovde mi nije cilj da ulazim o raspravu o BB vec navodim samo kao primer kako ljudi uzimaju zdravo za gotovo neke stvari
Primer 3.
Nesreca koja se desila pre nedelju dana u tivtu gde je covek vozio gliser blizu obale usmrtio dvoje plivaca na licu mesta. Prakticno je prepolovio elisom motora devojku od 20ak godina. Covek je vozio gliser blizu obale (iz ma kog razloga, ali zna se zasto se obicno setaju fancy mashine u blizini velikog broja ljudi, bilo da su te masine gliseri, automobili ili telefoni...) i time prekoracio zakonsko ogranicenje o minimalnoj udaljenosti.
http://www2.serbiancafe.com/lat/vesti/14/31678/
Ovi primeri nemaju direktne veze sa tipom problema o kome pricamo ali imaju veze sa time kako ljudi razmisljaju. Nedaj boze da vam se desi neka nesreca pa da tek onda pocnete da mislite kako ste to mogli da izbegnete samo da ste se drugacije ponasali, ali posle nema nazad.
[ ventura @ 24.08.2006. 17:30 ] @
Necu vise da se smaram sa kretenima na ovoj temi kojima je najveci zivotni domet da ponekad maznu juga od caleta da bi obrnuli krug oko zgrade, i da onda ovde prosipaju muda o tome kako je opasno voziti brze od 120kmh, i kako su oni svi veoma iskusni vozaci i svesni rizika i ostalih sranja, a pri tom imaju 30 i kusur godina...
Citat: Mikky:
Primer 3.
Nesreca koja se desila pre nedelju dana u tivtu gde je covek vozio gliser blizu obale usmrtio dvoje plivaca na licu mesta. Prakticno je prepolovio elisom motora devojku od 20ak godina. Covek je vozio gliser blizu obale (iz ma kog razloga, ali zna se zasto se obicno setaju fancy mashine u blizini velikog broja ljudi, bilo da su te masine gliseri, automobili ili telefoni...) i time prekoracio zakonsko ogranicenje o minimalnoj udaljenosti.
http://www2.serbiancafe.com/lat/vesti/14/31678/
Vec sam ostavio komentar na sajtu B92 vezano za ovaj dogadjaj.
Da ponovim,
Ludost je glisirati na 50 metara od obale, pogotovo u blizini plaze i kupaca. Medjutim ne treba lincovati odmah ni sve vozace glisera/jahti/camaca i uzimati zdravo za gotovo da su oni za sve krivi. Nisu uvek vozaci krivi iz razloga jer su kupaci jako bezobzirni i nepazljivi (na svoju stetu), na pedalinama se voze nekad i po 1km udaljeni od obale, na dusecima odplutaju jako daleko, i nije neobicno videti kupaca cak i 500m od obale... Pogotovo je opasno sto naprimer u Budvi, ja jos nijednom nisam uplovio u marinu a da nisam prosao barem pored jedne pedaline.
Ti ljudi koji se sa pedalinom vozikaju na ulazu u veoma prometnoj marini su imbecili. A pogotovo kada lepo stanu, pa se onda i kupaju tu. Oni nemaju pojma da njih skiperi malo veceg broda uopste nece ni videti, jer je mrtav ugao isped pramca broda ogroman...
Da ne spominjem kada sunce bije, pa kad je od odsjaja sa vode nemoguce uociti i pedalinu, a kamoli glavu kupaca... Ili kad ronioci neobelezeni rone na veoma prometnim zonama (Trsteno, iza Sv. Nikole itd.), i kada nisu obelezeni bovama, ili kada u marini vade skoljke ili popravljaju nesto, pa ti sad treba po mehuricima da nagadjas da li je to ronioc ispred tebe ili je nesto sasvim deseto. (tako je i poginuo jedan ronilac prosle godine u marini)
Kapetaniju zabole da resava ove stvari.. Njima je cilj da svakog vlasnika broda zaustave jednom u sezoni, naplate mu kaznu koja zavisi od cene i velicine broda, i onda si miran... Eventualno te kazne ponovo ako bas radis nesto toliko debilno kao sto je glisiranje u blizini obale i sl. Medjutim kaznu popijes samo ako te neko prijavi, posto ljude iz kapetanije zabole uvo da rade svoj posao... A recimo bezbednost nauticara je na katastrofalnom nivou... Dovoljno je samo navesti cev izmedju jaza i trstena na koju se nabilo bar 10 plovila u zadnjih 5-6 godina, kad se to desi iz kapetanije odseku 3-4 metra cevi, cisto da se ne vidi, ona posle mesec dana ponovo ispliva i to je to... Nepostojanje signalizacije, karti i drugo, o tome i da ne pricam, mogla bi se knjiga napisati...
Da se vratim na vest - licno mislim da je taj lik sa gliserom zesci retard i da ga treba strpati dugo vremena na robiju (cuo sam iz prve ruke sta se desilo), ali kada se desi tako neki ne srecni slucaj ne treba odmah zauzeti stav linca pre nego sto se sagledaju sve cinjenice..
[ mega023 @ 24.08.2006. 19:17 ] @
oduzimanje dozvole ne resava problem jer ce ljudi voziti i bez dozvole...
(objasnicu dole detaljno) resenje je samo udri po dzepu i da vidis...
objasnjenje...
Prosle godine oko 20-og januara, poceo je da pada sneg
(sluzba ga jos nije pocistila jer ju je opet "iznenadio" sneg u Januaru)
i bilo je dosta klizavo na putu. Kretao sam se glavnim putem jako sporo (oko 20)
i iz sporedne ulice mi izlece lik bez zaustavljanja i bez kocenja po toj klizavici i pravo u moj auto.
Izadjem napolje a on uapalio auto i pobegao... Potrcao sam za njim, ali
je bilo toliko klizavo da sam mogao da se prospem pa sam odustao...
Upamtio sam tablice, zapisao u telefon i pozvao policiju.
Napolju ultra hladno, ispod minus deset...
Trebalo im je vise od pola sata da se dovuku, a
na toj hladnoci sam proveo preko 1h dok nisam dao izjavu
i obavio to sto je trebalo... smrzo se ziv...
Sutradan mi javalja inspektor iz SUP-a da je lik bivsi policajac,
da dozvulu su mu oduzeli pre dve godine (ali njemu ocigledno ni netreba posto vozi bez nje...)
Kasnije tog dana cale mi javlja da isti taj lik ima preko 100 saobracajnih prekrsaja
i da sud vodi gomilu sporova protiv njega...
E ovo moze samo u Srbiji!!!!
Ovaj bi na zapadu vec istrulio u zatvoru
a na istoku bi verovatno goreo na lomaci!!!
Posle vise od godinu i po prvi put sam bio pozvan u Sud povodom toga da dam iskaz.
Sudija mi kaze da je lik uhapsen i da je u zatvoru i da se obavezno odazovem sledecem pozivu
jer ce taj dan spojiti vise slucajeva protiv njega i da se to sve obavi u jednom danu
da ga ne vade iz konzerve svaki dan...
Steta na autu je bila oko 700 eur, osiguranje naravno s*** za isplatu,
ovog juri pola grada za stete koje im ja napravio u saobracajnim nesrecama...
I cemu onda osiguranje, cemu sluzi saobracajna dozvola, cemu sluzi policija i sudstvo,
cemu sluze zakoni? Ovaj debil ce izaci napolje za 6 meseci i sve po starom...
[ hecky @ 24.08.2006. 20:27 ] @
Srbija:
6,000,000 stanovnika
444 osobe poginule u saobracajnim nezgodama za prvih 7 meseci 2006 (63 mesecno)
UK:
60,000,000 stanovnika
3500 osoba poginulo za godinu dana u 2005 (291 mesecno)
Znaci u proseku, kod nas se gine preko 2 puta vise nego u UK (a u UK se u proseku predje mnooogo vise kilometara nego kod nas, a i kola ima vise).
Ionako nas ima sve manje (ratovi, bela kuga, ...), glupo je da jos i ovako gubimo populaciju ;).
[ hecky @ 24.08.2006. 20:33 ] @
Da imaju 3 grama mozga, MUP bi postavio bilboarde na svim autoputevima sa fotografijama unakazenih ljudi u saobracajnim nesrecama.
Onako bez cenzure, sa sve krvlju, izvijenim metalom i parcicima tela.
Da vidite kako bi se smanjio broj sumahera, sto voze 100km/h kroz grad!
[ Stefano @ 24.08.2006. 22:14 ] @
Ja sam definitivno protiv toga da neko vozi Brankovim mostom 150+ kmh. Ja sam na Brankovom mostu samo jednom vozio sumanuto brzo 140 kmh ali samo jednom. Ali ogranicenje od 50 kmh koliko je na Brankovom mostu je sumanuto nisko. Pa ako ides 50 kmh i autobus ce te stizati. Sad se oni vade to je u gradu pa mora, ali, evo bas sam pre neki dan isao u Veneciju, i na onom mostu-nasipu izmedju Mestre i Venecije ogranicenje je sasvim pristojnih 90 kmh. E to su prava ogranicenja. Po meni na Brankovom mostu treba da bude 80 kmh i da vidis kako bi onds bilo manje onih koji voze iznad ogranicenja.
[ ventura @ 24.08.2006. 23:12 ] @
Citat: hecky: Da imaju 3 grama mozga, MUP bi postavio bilboarde na svim autoputevima sa fotografijama unakazenih ljudi u saobracajnim nesrecama.
Onako bez cenzure, sa sve krvlju, izvijenim metalom i parcicima tela.
Da vidite kako bi se smanjio broj sumahera, sto voze 100km/h kroz grad!
Da MUP želi da radi posao kako treba, postavili bi policajce na svakom ćošku, uveli cruisere i obaveznu internu kontrolu, pa da vidiš kako se stvari dovode u red...
Problem je u tome što radi socijalnog mira nekome ne odgovara da policiju dovede u red, jer to znači da bi trebao policiji da da veće plate, a veće plate znači da bi morao odnegde drugo da uštine, a kad uštine negde drugo onda paraziti kao npr. radnici zastave nemaju od čega da prime pkate, i onda nastane s*****...
Recimo da sam se pre 30 minuta vratio iz Hrvatske, u Hrvatskoj sam svo vreme vozio 130-140kmh, i prošle su me 3 krstarice, i sreo jednu običnu patrolu, a kad sam prešao u Srbiju negde kod Sremske Mitrovice sam prošao patrolu sa nekih 160kmh, verovatno su spavali u autu...
U Hrvatskoj nisu nešto velike kazne, isto kao kod nas, ali poenta je, da sam u Hrvatskoj vozio brzo 100% bi bio zaustavljen, i to ne jednom već verovatno par puta... A kod nas je upitno da li će uopšte biti radar, ili su majstori otišli u kafanu pored puta ili spavaju, a i kad te zaustave pustili bi me sigurno jer oni sad jure Turke a ne domaće, tako da ono... Bezpredmetno je pričati...
[ hecky @ 25.08.2006. 00:01 ] @
Nije fora izbacivati represivne mere u prvi plan. Mi Srbi smo imuni na to (korupcija, inat, bla bla...). Dok se neke druge stvari ne srede vise pandura = jos vise korupcije.
Ali sta reci na bilboard sa fotografijom sjebanog auta i textom npr. Porodica Nikolčević, poginuli 23/08/2006 na ovome mestu...
Nesto u tom fazonu.
Pa i da naidje Gumball 4000 vozac, pa usporio bi.
A i mera ne zahteva neku veliku investiciju, niti neku izmenu u policiji
[ De La Noche @ 25.08.2006. 02:27 ] @
Recimo da sam se pre 30 minuta vratio iz Hrvatske, u Hrvatskoj sam svo vreme vozio 130-140kmh, i prošle su me 3 krstarice, i sreo jednu običnu patrolu, a kad sam prešao u Srbiju negde kod Sremske Mitrovice sam prošao patrolu sa nekih 160kmh, verovatno su spavali u autu...
U Hrvatskoj nisu nešto velike kazne, isto kao kod nas, ali poenta je, da sam u Hrvatskoj vozio brzo 100% bi bio zaustavljen, i to ne jednom već verovatno par puta... A kod nas je upitno da li će uopšte biti radar, ili su majstori otišli u kafanu pored puta ili spavaju, a i kad te zaustave pustili bi me sigurno jer oni sad jure Turke a ne domaće, tako da ono... Bezpredmetno je pričati...
Znaci u Hrvatskoj si vozio cavuljski jer znas da ima murije, a zato cim si presao u Srbiju, tap po gasu na 160, pa ces biti brze kuci
citavih 10-15 minuta u odnosu na 120.
Lave, ne postuju se propisi samo kad je opasno, pa ih vredi postovati, nego i kad je to propis, sto nisi takav gazda pa u svojoj firmi,
nemoj da prijavis PDV do 10og u mesecu, vec ga prijavi recimo sa malim zakasnjenjem, kao to je bezveze, imas brz kompjuter !?! pa ne moras bas tacno,
kao sto imas brza kola pa nije tvojih 120 isto kao i od nekog yuga. Nego bi bilo bajo kazna 500k, pa se nije za igrati, je l' da ;)
Ja tu olupinu od Golfa 5 ne bi ni smeo da vozim preko 120.
Inace vozim Grand Ciroki 2005 i od drugara-suvlasnika firme Audi A6 isto 2005, i ja isto volim da ih zgazim ponekad onako za svoju dusu,
ali bas nesto i ne jurim okolo da pricam na sav glas kako treba ne postovati propise.
Opusti se malo, ne moraju svi ovde da znaju kako ludo vozis i kako si neustrasiv i to sve sa duplikatom vozacke dozvole.
Naravno, ako je to sve istina ;)
DLN
[ ventura @ 25.08.2006. 08:07 ] @
Citat: De La Noche: Znaci u Hrvatskoj si vozio cavuljski jer znas da ima murije, a zato cim si presao u Srbiju, tap po gasu na 160, pa ces biti brze kuci
citavih 10-15 minuta u odnosu na 120.
Ne. Ja znam da i u Srbiji i u Hrvatskoj ima murije. Jedina je razlika što znam da ako vozim brzo u Hrvatskoj, 9 od 10 puta bi me uhvatili i kaznili. To isto kad radim u Srbiji, šansa je da će me možda 1 od 10 puta uhvatiti. A i kad me uhvate plaćam 1000 dinara i to je to...
Citat: De La Noche:
Ja tu olupinu od Golfa 5 ne bi ni smeo da vozim preko 120.
Pojasni malo, zbog čega ne bi smeo da voziš, i zbog čega je auto star 2 godine i redovno održavan - olupina?
Ovakvim izjavama ispadaš smešan jednako kao oni što obrnu krug oko zgrade, pa su sad ovde ne znam ni ja kako iskusni vozači.
Inace vozim Grand Ciroki 2005 i od drugara-suvlasnika firme Audi A6 isto 2005, i ja isto volim da ih zgazim ponekad onako za svoju dusu,
ali bas nesto i ne jurim okolo da pricam na sav glas kako treba ne postovati propise.
Gledaj, ja ne vozim auto od drugara, pere, žike, od brata od tetke e pa njegovog šuraka, i sl. Ja vozim SVOJ auto, kog sam ja kupio sa 0 km u autosalonu, i koga ja vozim na servis na svako 7500km, i koji ne vozi niko osim mene, i tačno znam do tančnina kakav je auto i koje su mu mogućnosti.
Ja nigde nisam rekao da ne treba poštovati propise. To su ovi kompleksaši izvukli iz nekog konteksa. Ja sam siguran da vozim mnogo bezbednije od njih, nikada nisam popio ni gutljaj alkohola pa onda seo za volan, pored škole nikad ne vozim brže od 40kmh, propuštam pešake na prelazu, kad vidim klince na ulici da hoće da pređu stanem im i zagradim put da ne može neki manijak da krene da me obilazi, i sl.
To što ja vozim po autoputu 160-180kmh, to apsolutno nikako ne ugrožava bezbednost u saobraćaju, i nikako me ne pravi rizičnim vozačem. Lupanja poput onoga "šta da ti izleti nešto", "šta da ti pukne guma" i sl. ne vredi ni komentarisati, jer takvi ljudi nisu samostalno prešli ni 100km na autoputu, čim mogu da lupaju takve gluposti.
[ su27killeryu @ 25.08.2006. 09:40 ] @
"Za venturu i njegove istomisljenike : Ako bi TVOJE dete prelazilo preko kolovoza, da li bi vise voleo da naidju kola brzinom 40 ili 80 km na sat?"
Vidis sto se djece tice ja bih vise volio da to ogranicenje bude recimo 5 km/h. Nego bi ti onda dosao i rekao kako moras da drzis kvacilo i da ti brzina od 10 km/h mnogo vise odgovara a ja bih ti svo vrijeme s*ao kako ugrozavas bezbjednost saobracaja.
[ hecky @ 25.08.2006. 09:47 ] @
Ti si u kockarskoj industriji jel?
Znaci razumes se u verovatnocu i tako to, pretpostavljam?
Slazes se povecanjem brzine povecava rizik od nezgoda?
Vreme reagovanja je puno duze pri 180 (u odnosu na 100), te postoji niz kriznih situacija u saobracaju koje su prosto neresive pri toj brzini (sem ako nemas kristalnu kuglu, NE MOZES predvideti ponasanje drugih vozaca, hint: Porodica sto je nedavno zaginula kada se kombi zabio u njihov auto na "autoputu").
Sanse su da ti neces upasti u jednu od tih situacija, ali ako se tvojom ideju vodi 100 ljudi, jedan ce se barem parkirati u nadvoznjak sa 180 (probability is a bitch).
Reci lepo volim da vozim sa gasom do daske i *ebite se, nemoj da prosipas objasnjena kako je tvoj golf fantasticna masina, a ti si sumaher i kako je savrseno bezbedno voziti 180 po "autoputevima" (koji to i nisu) Srbije .
[ su27killeryu @ 25.08.2006. 09:52 ] @
Mislim da je 180 na njegovim kolima daleko od gasa do daske. Mene pogotovo kao vozaca motocikla mnogo vise brine sto neko vozi 80 pod alkoholom nego ako ventura vozi 180.
[ ventura @ 25.08.2006. 09:55 ] @
Citat: hecky:
Vreme reagovanja je puno duze pri 180 (u odnosu na 100), te postoji niz kriznih situacija u saobracaju koje su prosto neresive pri toj brzini (sem ako nemas kristalnu kuglu, NE MOZES predvideti ponasanje drugih vozaca, hint: Porodica sto je zaginula kada se kombi zabio u njihov auto na "autoputu").
Nesrećni slučajevi se dešavaju, i dešavaće se uvek pa taman i svi da voze 60kmh.
Radi se o tome što ja ne vozim 180kmh u sred grada, već vozim na pojedinim delovima autoputa gde je to moguće. Recimo na delu autoputa između Beograda i Požarevca (iz pravca Požarevca) nije bezbedno voziti 180kmh jer ima dosta nepreglednih krivina za tu brzinu, ali je sasvim ok voziti 140kmh. Isto tako postoje pravci gde se može voziti sasvim bezbedno i 250kmh, jer je sve jako pregledno, i imaš kompletan uvid u celu situaciju na putu. Poenta autoputa je da te ne može iznenaditi odron, ili šleper koji se pokvario iza krivine, jer su te stvari isključene na autoputu. Isto tako na toj relaciji PO-BG, nećeš voziti 250 već 140, jer ne vidiš dovoljno daleko ispred sebe da bi mogao bezbedno da reaguješ 80 u levoj traci ili sl.
Ako niste do sada skapirali, ja nikada nisam ni naveo da je savršeno bezbedno i savršeno uredu po svaku cenu uvek voziti sa gasom do daske... Već da postoji mnogo situacija kada ta brža vožnja ne ugrožava nikoga i može savršeno bezbedno da se vozi.
[ dejankr @ 25.08.2006. 10:18 ] @
Sećam se kada sam pre par godina na autoputu Beograd-Niš video šta malo magle može da uradi vozačima koji i nisu preterano brzo vozili. To je bilo negde između skretanja za Požarevac i skretanja za Kragujevac. Kolona automobila koji su učestvovali u lančanom sudaru je bila preko kilometar dugačka. Poneko je i uspeo da zaustavi na vreme, ali već neko iza bi se skucao u njega i tako opet...
Savršeno bezbedna vožnja, na žalost, ne postoji.
[ Bojan Basic @ 25.08.2006. 14:14 ] @
Izgleda da ovi sistemi s poenima stvarno deluju. :D
[att_img]
[ ventura @ 25.08.2006. 14:56 ] @
Citat: Bojan Basic: Izgleda da ovi sistemi s poenima stvarno deluju. :D
Za one koji ne razumeju Italijanski:
Izvinjavam se;
Ostalo mi je još samo 5 poena, pa moram da poštujem ograničenje.
[ Milos niks @ 25.08.2006. 15:21 ] @
Ostrije kazne bi po meni trebale da budu i za pesake , milijon puta vidim ljude koji prelaze na crveno i to bez pregledanja saobracaja okolo
nego onako laganica , pa onda majke sa decom koje lagano pretrcavaju ulicu , penzionere koji se zatrce da pretrce ulicu pa onda onako
lagano se prosetaju jer im ponestane energije , trkace za autobusima itd.
E sada postoji jos jedan rebus , ako policija dozvoljava da cigani voze njihove betmobile vise od 80kmh , neregistrovane , sa
pitanje kakvim karakteristikama u kocenju ( cuj kocenju :) , i to ispade onako nekako drzanje socijalno mira .. bezbedno po sve
zasto je onda manje bezbedno voziti 100% tehnicki ispravan auto 180kmh na nekim deonicama puteva
Sa strane policije mi se cini da je o.k. , sa strane ravnopravnosti rasa i naroda isto o.k. jer ako je njima dozvoljeno zasto nije
nekome drugom koji se razlikuje samo po tome sto nije rom (ciganin) .
A inace dva ili tri puta sam presao 180kmh , prosecno vozim 20km vise od dozvoljene brzine .
[ Tyler Durden @ 25.08.2006. 15:43 ] @
Ostrije kazne naravno i to posebno novcane. Bilo bi dobro kada bi mogle da se urade neke vrste "letecih" kazni, pa za ove siromasne po dzepu, a za lovatore i sponzore po oduzimanju i vozacke i zabrani voznje. Svakoga tamo gdje najvise boli.
[ Nenad Vranjanac @ 25.08.2006. 16:09 ] @
Citat: Milos niks:E sada postoji jos jedan rebus , ako policija dozvoljava da cigani voze njihove betmobile vise od 80kmh , neregistrovane , sa
pitanje kakvim karakteristikama u kocenju ( cuj kocenju :) , i to ispade onako nekako drzanje socijalno mira .. bezbedno po sve
zasto je onda manje bezbedno voziti 100% tehnicki ispravan auto 180kmh na nekim deonicama puteva
Sa strane policije mi se cini da je o.k. , sa strane ravnopravnosti rasa i naroda isto o.k. jer ako je njima dozvoljeno zasto nije
nekome drugom koji se razlikuje samo po tome sto nije rom (ciganin) .
pa naravno da i njima treba zabraniti, a ne drugima dozvoliti. s jedne strane price o euro 3 i drugim glupostima, a s druge sklopocija od spaceka u saobacaju.
[ Horvat I @ 25.08.2006. 16:19 ] @
Trebalo bi i kod nas uvesti oduzimanje vozila za ostrije prekrsaje,ko sto se sprema u Madjarskoj
[ pctel @ 25.08.2006. 17:22 ] @
Citat: Milos niks: Ostrije kazne bi po meni trebale da budu i za pesake
Zasto ostrije, pa dovoljno je da se PRIMENJUJU postojece. Stanite pola sata na kruznom toku na slaviji pa prebrojte koliko pesaka predje ulicu u pravcu u kom policajac polozajem tela zabranjuje. Kad bi tamo stajao policajac pa svakom penzioneru koji to uradi naplacivao po 50 dinara, skupilo bi se toliko para da ne moze da stane u onog policijskog Punta. Ma kolika kazna bila, ako se ne naplacuje, nema efekta.
Citat: E sada postoji jos jedan rebus , ako policija dozvoljava da cigani voze njihove betmobile vise od 80kmh , neregistrovane , sa
Nikada nisam cuo da je "betmobil" ubio nekog, dok ovi 100% tehnicki ispravni svakog dana usmrte po nekog, tako da nema smisla porediti. Ti automobili su registrovani kao poljoprivredna vozila (sakupljanje sekundarnih sirovina nije bas poljoprivreda, ali dobro, i od jednog i od drugog se isprljas do guse a ne zaradis bas mnogo).
@Bojan Basic
Ovo je neka fora, nema sanse da vozac iza procita u toku voznje dozvoljenom brzinom.
[ De La Noche @ 26.08.2006. 02:05 ] @
Ne. Ja znam da i u Srbiji i u Hrvatskoj ima murije. Jedina je razlika što znam da ako vozim brzo u Hrvatskoj, 9 od 10 puta bi me uhvatili i kaznili. To isto kad radim u Srbiji, šansa je da će me možda 1 od 10 puta uhvatiti. A i kad me uhvate plaćam 1000 dinara i to je to...
Nisi mi odgovorio, a verujem da si ukapirao.
Znaci ti nigde nisi rekao da ne treba postovati propise, ali zato u CRO vozis 130, jer ih ima na 9/10 lokacija,
pa ce da svira po dzepu, ali u SR opusteno 160-180, jer je sansa 1/10 i to sa soma dinara prolazi.
Pa kako ih to postujes onda ? Imaginarno ?
Sto onda u hrvatskoj ne vozis 180, pa kad te zaustave a ti im otvoris oci kako ti imas golfinu
u kojoj je bezbedno ici 180 i da to apsolutno ne ugrozava bezbednost i tebe ne cini rizicnom kategorijom vozaca ?
Usput im reci da jure nekog sa kecom koji siba tuda 65
Gledaj, ja ne vozim auto od drugara, pere, žike, od brata od tetke e pa njegovog šuraka, i sl. Ja vozim SVOJ auto, kog sam ja kupio sa 0 km u autosalonu, i koga ja vozim na servis na svako 7500km, i koji ne vozi niko osim mene, i tačno znam do tančnina kakav je auto i koje su mu mogućnosti.
Ja nigde nisam rekao da ne treba poštovati propise. To su ovi kompleksaši izvukli iz nekog konteksa. Ja sam siguran da vozim mnogo bezbednije od njih, nikada nisam popio ni gutljaj alkohola pa onda seo za volan, pored škole nikad ne vozim brže od 40kmh, propuštam pešake na prelazu, kad vidim klince na ulici da hoće da pređu stanem im i zagradim put da ne može neki manijak da krene da me obilazi, i sl.
To što ja vozim po autoputu 160-180kmh, to apsolutno nikako ne ugrožava bezbednost u saobraćaju, i nikako me ne pravi rizičnim vozačem. Lupanja poput onoga "šta da ti izleti nešto", "šta da ti pukne guma" i sl. ne vredi ni komentarisati, jer takvi ljudi nisu samostalno prešli ni 100km na autoputu, čim mogu da lupaju takve gluposti.
Pazi nemam nista protiv tebe, niti te poznajem, niti znam ista o tebi. Tek po malo na osnovu citanja ovde.
Vidim da te pljuju i da ti se smeju. To me ne interesuje.
Covece, trudis se kao i svi Srbi da budes pametniji od samog sebe i svih ostalih oko sebe.
Pa ne mozes ti selektivno primenjivati zakone i propise. Postani premijer ili vec ko pa to radi.
Kako bi ti to opravdao brzinu od 180 na tvom Golfu, koji je usput budi receno jedna obicna kanta od automobila,
a ogranicio je nekom yugu na recimo 50, a nekom malo novijem yugu na 75 ?
Pazi, OK je, jasno je da ti kao vozac malo boljeg auta od golfa 2 ili golfa 3 mozes da vozis malo brze od tih golfova, i to ti niko ne spori,
ali sta ti zelis da dokazes sve vreme protivljenju zakonima.
Pa na tim propisima, i postovanju istih se zasniva cela zapadna civilizacija, i sad kao ti znas da ti mozes da vozis brze.
Eto, to je onako bezveze.
Pa u Americi koja ima prosecan vozni park kakav se kod nas vidi samo po auto salonima je ogranicena brzina u vecini drzava na 65 milja,
a ponegde na 80 milja. I sad su oni ludi, a samo smo mi Srbi pametni.
Pa ja prvi pljujem taj zapad za razne stvari, ali treba gledati kako su oni sami uredili sopstveno dvoriste i kopirati ih na svakom koraku.
Inace taj tvoj auto je totalni trash, mislim ne zato sto je tvoj, nego zato sto je kanta.
Znaci, ja imam grand ciroki 4.7 V8 limited, kupljen nov prosle godine, dovezen sa Floride. Znaci ja sam prvi vlasnik,
sto ti kazes 0km, itd, pa ne divljam sa njim, jer prosto kad god idem negde autoputem, cesto mi se desi da mi neko izleti i tako dalje,
i ne zelim da se osecam ko da mi gori pod nogama, vec uzivam da krstarim sa 120-140 i da stignem gde sam krenuo odmoran i bez stresa.
Da ti ne pricam o ovim nazovi putevima kod nas gde je umetnost voziti slalom sa raznim traktorima, bicklistima, itd.
Pa tu nije sigurno voziti 30 na sat, a i pri toj brzini moze tocak da ti ostane u nekoj rupi.
Takodje moj drug, sa kojim imam firmu (sto ti rece pera mika zika, tekina strina) je kupio prosle godine u Nemackoj Audi A6 3.0TDI V6,
e sad ne znam da li me to diskvalifikuje jer nije moj, sto ti rece ;), ali i ja taj auto cesto vozim.
Tek je sa njim uzivanje voziti i ne juriti. A i kad ga zalozim ne idem okolo da se hvalim kako ja mocnu masinu vozim 200 i kako je to sigurno.
Sustina cele price je da postoji potreba za regulisanjem saobracaja sto zbog bezbednosti, sto zbog organizacije saobracaja,
e sad, uvek ce se naci neko da se pravi pametniji od drugih ali takve treba marginalizovati ;)
U nekoj drugoj poruci mozemo da raspravljamo o tome kako mi to vidimo da bi trebalo da izgleda.
DLN
[ ventura @ 26.08.2006. 09:53 ] @
Znaci ti nigde nisi rekao da ne treba postovati propise, ali zato u CRO vozis 130, jer ih ima na 9/10 lokacija,
pa ce da svira po dzepu, ali u SR opusteno 160-180, jer je sansa 1/10 i to sa soma dinara prolazi.
Pa naravno, ako znam da ću 100% platiti kaznu ako vozim brže od ograničenja, normalno da ću da poštujem ograničenje... Nisam baš toliko bahat i bogat pa da mi je ćef da bacam pare kroz prozor...
Sto onda u hrvatskoj ne vozis 180, pa kad te zaustave a ti im otvoris oci kako ti imas golfinu
u kojoj je bezbedno ici 180 i da to apsolutno ne ugrozava bezbednost i tebe ne cini rizicnom kategorijom vozaca ?
Ne shvatate da ja sa policijom nemam nikakvih problema... Oni rade svoj posao, ja svoj... Nihov posao je da zaustave onoga ko prekoračuje brzinu i da ga kazne, bez obzira da li taj neko vozi juga ili lamorghini. Ja se čak nikad ni ne svađam sa policijom... Ako mogu da ih nešto počastim da me puste probam, ako ne, uredno potpišem zapisnik i kod sudije posle.. I tamo uvek kažem jeste vozio sam toliko i toliko, potpišem... Fer plej... Nekad ja njih zajebem, nekad oni mene...
Ono što meni ide na q, su lupetanja pojedinih članova ovde kako je onaj ko vozi 160kmh psihopata i potencijalni serijski ubica, a to izjavljuju na osnovu nekih svojih iskrivljenih stavova.
Kako bi ti to opravdao brzinu od 180 na tvom Golfu, koji je usput budi receno jedna obicna kanta od automobila,
a ogranicio je nekom yugu na recimo 50, a nekom malo novijem yugu na 75 ?
Ok, pošto ti i svi ostali totalno promašujete poentu. Da probam da uprostim:
Da li se slažeš da je pri brzini od 160kmh mnogo sigurnije voziti Golf 5, nego recimo Jugo 55?
Da li se slažeš da je pri brzini od 200kmh mnogo sigurnije voziti Audi A8, nego Golf 5?
Da li se slažeš da je pri brzini od 240kmh mnogo sigurnije voziti Lamborghini, nego Audi A8?
Da li se slažeš da je idiotizam nekoga obeležiti kao potencijalnog ubicu nakon izjave da vozi 160kmh, a ne uzimajući u obzir koji je automobil u pitanju?
[ Stefano @ 26.08.2006. 09:56 ] @
Citat: na tvom Golfu, koji je usput budi receno jedna obicna kanta od automobila
De La Noche, bas si preterao kad kazes da je Golf 5 kanta od automobila. Golf 2 jeste, mozda i Golf 3, ali za nase uslove Golf 4 je dobar auto a Golf 5 je ekskluziva.
[Ovu poruku je menjao Stefano dana 26.08.2006. u 11:48 GMT+1]
[ Branis @ 26.08.2006. 11:36 ] @
Ventura, ti ocigledno kada se prica o bezbednosti u saobracaju mislis samo na svoju LICNU bezbednost kao vozaca automobila i nikako da shvatis da osim tebe naokolo postoje jos drugi ucesnici u saobracaju, kojima ti krecuci se 50% vecom brzinom u gradu ugrozavas bezbednost, jer ljudi kada vide kola prvo procene UDALJENOST pa na osnovu toga pokusavaju da procene recimo bezbednost prelaska preko pesackog, ukljucivanje u saobracaj sa sporednog puta itd. Po tebi bi izgledalo trebalo da vazi pravilo koliki je trag kocenja za pojedine automobile, pa bi recimo tebi zbog boljeg ABS sistema kocenja trebalo dozvoliti u gradu 90 na sat.
[ Milos niks @ 26.08.2006. 12:01 ] @
Citat: pctel: Nikada nisam cuo da je "betmobil" ubio nekog, dok ovi 100% tehnicki ispravni svakog dana usmrte po nekog, tako da nema smisla porediti. Ti automobili su registrovani kao poljoprivredna vozila (sakupljanje sekundarnih sirovina nije bas poljoprivreda, ali dobro, i od jednog i od drugog se isprljas do guse a ne zaradis bas mnogo).
.
Nisu registrovani kao bilo sta . Molim te kako mozes da registrujes onako nesto kao poloprivrednu masinu ?, imam 4 registrovane masine ,
i dobro znam sta je potrebno za regostraciju istih . Ne mora da ubije nekoga da bi bio nebezbedan , mada statisticki ima ih mnogo manje nego kola
tako da ih stavrno bez veze porediti a i ostali ucesnici u saobracaju beze od njih kako ih vide
[ cozmo_im @ 26.08.2006. 12:43 ] @
Citat: ventura: Ok, pošto ti i svi ostali totalno promašujete poentu. Da probam da uprostim:
Da li se slažeš da je pri brzini od 160kmh mnogo sigurnije voziti Golf 5, nego recimo Jugo 55?
Da li se slažeš da je pri brzini od 200kmh mnogo sigurnije voziti Audi A8, nego Golf 5?
Da li se slažeš da je pri brzini od 240kmh mnogo sigurnije voziti Lamborghini, nego Audi A8?
Da li se slažeš da je idiotizam nekoga obeležiti kao potencijalnog ubicu nakon izjave da vozi 160kmh, a ne uzimajući u obzir koji je automobil u pitanju?
Prvo da razjasnimo nesto (da ne citiram kilometre):
1. Ja imam svoj automobil sa kojim sam presao 180.000km. Minimum jos toliko sam presao sa drugim automobilima od kojih su neki bili isto moji. Sa bubom samo oko 70.000km (naizmenicno sam ih vozio posto volim Bubu). Ostatak sa drugim automobilima ovde i u inostranstvu.
Moj auto je Toyota Corolla, najpouzdaniji i najprodavaniji auto svih vremena (da malo ja sad hvalim). Kupljen sa 0km (kao i Buba) redovno odrzavan, samo moje "ruke i noge" ga voze.
Minimum 150.000km sam presao na autoputu, od toga barem 70.000km sa Corollom na autoputu (i u inostranstvu, recimo Turska, Grcka...). Presao sam oko 10.000km u Nemackoj sa BMW M5 automobilom svog ujaka.
Automobile koje sam vozio u poslovne svrhe, mrzi me da nabrajam, presao sam ihihaj kilometara po autoputu, gradu... i slicno. Od keca do Audija.
I imam duzi vozni staz od tebe (15 godina sam vozac).
NIJEDAN auto nije sigurno voziti iznad 160km/h kakav god da je, pogotovo na nasim putevima (ne znas ti kako je u Turskoj recimo...). Corolla odlicno lezi i ide i do 170km-h, uopste ne oseca i izuzetno je siguran za voznju, ali to nije sigurna voznja. Inace, Jugo i ne moze vise od 140.
Ovo tvoje nabrajanje nema smisla iako su to izuzetno sigurni i dobri automobili. Ali to nema veze sa brzinom voznje. Veze ima samo reakcija coveka a ne automobila. Preko 120km-h se gine u direktnim sudarima, prevrtanjima, izletanjima, dzaba ti bilo kakav ultra-mega auto. Preporucujem ti da gledas malo TopGear, Fifth Gear, DSF i ADAC-ove emisije gde sudaraju automobile pri brzinama vecim od 90km-h. I to najbolje automobile. I na 140km-h ne ostaje NISTA od njih. Nikakvo vozacko umece ti nece pomoci na 160km-h jer jednostavno nemas vremena da shvatis sta se desava i vec si u gomili izguzvanog lima.
Totalno bezveze razmisljas, bezbednost u saobracaju cini nacin voznje a ne ovaj ili onaj auto. Auto se samo pravi bezbedniji da se pokusa da se smanji smrtnost nesavesnih vozaca. Medjutim, nijedan sigurnosni sistem nece spasiti nesavesnog vozaca, niti ce uspeti nesto da uradi na brzini od 160 i vise. Broj poginulih se samo povecava, ne smanjuje se, jer ljudi upravo tako razmisljaju - ax, imam super mega auto sad cu ja da ga vozim... i misli da je siguran pri brzini od 180km-h recimo... a to sto ce u udesu da ubije sebe i jos petoro u saobracaju... to nista.
U zadnjih nekoliko dana su kod nas ginuli ljudi u najnovijim Meckama, X5 i sl... - uzrok: Prebrza voznja.
Razmisli malo, ne lupaj bezveze.
[ De La Noche @ 26.08.2006. 12:53 ] @
Ok, pošto ti i svi ostali totalno promašujete poentu. Da probam da uprostim:
Da li se slažeš da je idiotizam nekoga obeležiti kao potencijalnog ubicu nakon izjave da vozi 160kmh,
a ne uzimajući u obzir koji je automobil u pitanju?
Naravno da je sigurnije voziti Lamborghini nego A8, i ostala tvoja poredjenja, respektabilno,
ali ima tu jedan drugi problem. Sigurnije je voziti i avion 640, nego lamborgini 240, pa on nije ipak da ide po putu.
Znaci pored bezbednosti automobila, treba voditi racuna i o drugim faktorima.
Putevi su projektovani kako su projektovani, imaju poluprecnike krivina koji trpe odredjene brzine, itd.
Njihova sirina je takva i takva.
Ja ne kazem da si ti psiho jer vozis 160-180, ali ta voznja je za oktavu rizicnija od one 120-140.
Ne sa aspekta tvog auta, vec sa aspekta svih drugih faktora.
Tu ne pricamo samo o autoputu, vec i o nasim ostalim putevima.
Ja nisam sofer niti taksista, ali vozikam se tamo-vamo, kopaonik, more, selo, budimpesta, zlatibor.
Kad vozim 130 znas kako uzivam i stignem odmoran u odnosu na 170-190. Ne merljivo.
To mi je rezon, za ostalu pricu mi puca.
Citat: Stefano: De La Noche, bas si preterao kad kazes da je Golf 5 kanta od automobila. Golf 2 jeste, mozda i Golf 3, ali za nase uslove Golf 4 je dobar auto a Golf 5 je ekskluziva.
O tome se i radi. Recimo za Kubance je sada Gold 2 pojam, u poredjenju sa njihovim voznim parkom.
Ja sam malo mladji pa znam iz price, ali mozda ti znas sta je za rumune bila nasa zastava 70-ih i pocetkom 80-ih.
Golf 5 je jedan obican narodski auto, i moderan prema danasnjim okolnostima. Enterijer mu je ocajan, i dosadan.
Nije u poredjenju sa Golfom iz 80e, ali i dalje jednostavno prost.
E to nije nikakav trkacki auto niti neki monstrum na cetiri tocka, ali posto je situacija u nasoj zemlji takva kakva je,
onda neko ko ima da ga kupi, uzme kredit, lizing levo desno, ga vozi kao da je seo direktno u formulu.
Ne mislim ovde na Venturu licno nego generalno govoreci. Elem, takvi koji tako skupe za auto u ovakvoj sredini
misle da mu se sve moze, itd, a u stvari to je auto koji ide 120-130 i to je to. Mislim ide on i brze, ali ide i yugo brze pa nije sigurno.
E sad kad vec pricamo o bezbednosti saobracaja, svi se slazemo u kakvoj zemlji zivimo i da tu ima fundamentalnih problema,
sto se i vidi po tome gde smo, e sad zamisli to iz ugla da nam se to sve desilo izmedju ostalog jer je vecina u nasoj zemlji sama tome doprinela
svojim neradom, svojim nezalaganjem za opstu dobrobit drustva, gledajuci samo usko licni interes,
i sad gledaj kako vecina takvih ljudi reaguje u nekim obicnim svakodnevnim pojavama,
pa zamisli kakva je svest pesaka prema saobracaju koji izlecu na sve strane,
pa onda svest vozaca koji bacaju djubre po auto putu, pa onda onih koji voze slaba kola, pa onih koji voze jaka kola,
pa onih koji projektuju saobracajne propise, pa onih koji kontrolisu saobracajne propise, pa deci koja nisu edukovana da
ne treba trcati po putu, pa projektantima puteva koji su to sve gurali kroz naseljena mesta, i jos pritom krajcovali sa svake strane po pola metra,
i u tim okolnostima ja, ili neki vozac treba da se ponasa kao da zivi u Australiji i kao vozi 200 jer moj auto to podrzava.
Jebi ga, ali ne moze to tako.
Mi moramo da se menjamo iz osnove, ali ne zbog ne znam evrope ili nekog levog sa zapada, nego zbog nas samih.
To se upravo vidi na ovako malim primerima, znaci obican gradjanin zapocetak ne treba da baca otpatke po putu,
roditelj da vaspita decu da se ne trci po putu ko muva bez glave, oni koji voze slabija kola da nemaju kompleks nize vrednosti
pa da lete kao da imaju avion, oni sa jacim da nemaju kompleks vise vrednosti, oni koji regulisu saobracajne propise da ne postavljaju
neka smesna ogranicenja i neke gluposti, oni koji kontrolisu saobracaj neka to stvarno i rade, a ne da ih neko namaze sa 50 dinara,
pa oni sto prave puteve da ne maznjavaju sa svake strane po malo, itd.
E onda ce se bezbednost u saobracaju drasticno povecati i smanjiti broj raznoraznih nepogoda.
Nije moguce to uraditi samosvesno nekom evolucijom, vec upravo nadzorom drzave i kontrolom i kaznjavanjem.
Eto to bi bilo moje misljenje na temu ostrijih kazni u saobracaju.
Pozdrav
DLN
[Ovu poruku je menjao De La Noche dana 26.08.2006. u 14:11 GMT+1]
[ lostv @ 30.08.2006. 01:35 ] @
Citat: Mi moramo da se menjamo iz osnove, ali ne zbog ne znam evrope ili nekog levog sa zapada, nego zbog nas samih.To se upravo vidi na ovako malim primerima, znaci obican gradjanin zapocetak ne treba da baca otpatke po putu,roditelj da vaspita decu da se ne trci po putu ko muva bez glave, oni koji voze slabija kola da nemaju kompleks nize vrednosti pa da lete kao da imaju avion, oni sa jacim da nemaju kompleks vise vrednosti, oni koji regulisu saobracajne propise da ne postavljaju neka smesna ogranicenja i neke gluposti, oni koji kontrolisu saobracaj neka to stvarno i rade, a ne da ih neko namaze sa 50 dinara,pa oni sto prave puteve da ne maznjavaju sa svake strane po malo, itd.E onda ce se bezbednost u saobracaju drasticno povecati i smanjiti broj raznoraznih nepogoda.
Nije to bas tako lako druze , to ne moze da uradi ni najbolja vlada za kratko vreme sa ne znam ni ja koliko novca uvek ce se neka budala naci koja ce raditi protiv zakona i krsiti taj zakon.Nemozes ti da promenis sve ljudske svesti to je nemoguce, to kad bi uspeo ti bi bio bog, pametno zboris ali ne detaljno vec povrsno.Ne mozes ti nikad postici postotak manjeg smeca na ulici od ovog sad ako uvedes kazne za tako nesto ? nemoguce je to uraditi jer taj zakon bi bio katastrofalan jednostavno nebi mogao da kontrolises taj zakon pa bi dospeo u situaciju da naprimer njih 1000 baci papircic na ulicu i niko ih nevidi a onda nahvatas nekog jadnika koji nema pojma o cemu se radi i naplatis njemu kaznu.
Mi prvo i osnovno sta treba da radimo pre nego sto se uvedu savremeni zakoni je da mozemo u potupunosti da kontrolisemo zakone, npr USA je razvijena drzava ali mi nikad ne mozemo da imamo iste zakone kao oni jer oni su jednostavno napredniji od nas.Mi moramo prvo ugraditi u Beogradu kompletan VIDEO NADZOR jer ti nemozes da dokazes da je neko bacio obican papircic ili sta vec a malo je glupo da ides preko otiska prstiju ako covek nece da prizna da je bacio papircic na ulicu :))) kapiras a onda je to jako smesno kada na SUD stigne neko + angazovao advokata zato sto su ga kao krivo optuzili da je bacio papircic na ulicu :(((( a ti nemas dokaz mozda je nosio naprimer rukavice i bacio veliku flasu od piva plasticnu na sred Knez Mihajlove ako ga nisi slikao KAKO CES DOKAZATI bilo sta ? a kako je to smesno zbog obicne flase ili papircica se napravila tolika frka a zamisli da tih frka imas svaki dan 1.000.000 to je nemoguce sprovesti u Srbiji, zaboravi Srbiju narednih 100 godina jer ovde nema znanja kao prvo a sve ostalo je smesno.Ovde se uvode zakoni koji se nemogu kontrolisati pa onda se dospeva u situaciju da zakon nije isti za sve ?
Jako malo ljudi pametnih radi u nasoj vladi da bi izgurali takve zakone , mi nemamo ni 2 pristojna mosta nego idemo preko starog mosta kad je Brankov krcat.Mi smo prodali telekom i ni sami neznamo sta sa tim parama da radimo , mozda da kupimo ostrvo u Grcku :))) pa da bude Srbija u Grcku naravno ovo je sala.
Ocu da ti kazem da ovde nije kao u Nemackoj ili USA zakoni su razliciti.
Npr ako odes u Holandiju i zelis da se opustis neces da pijes alkohol vec zapalis Joint mozes slobodno da radis sta god zelis ali ako samo dodjes u Srbiju na odmor npr kao turista iz Holandije i kojim slucajem zapalis Joint a namirise te neki murjak eto ti ga pentrek u glavu :))) ni sam policajac nezna zasto ali tako je moze i to da ti se desi a zamisli jos kakav osecaj ima taj turista u tom trenutku nista nije uradio , ukrao,ubio,svercovao itd itd vec kupio u Holandiji za njegove potrebe
da pusi.
Zato postujte zakon onakav kakav jeste !!!
Poz
[ hecky @ 30.08.2006. 09:34 ] @
Imam utisak da se ovaj post se svodi na samohvalu Venture kako ima dobar auto i kako dobro zna da vozi (ali vise kako ima dobar auto, koji je platio 35k eur, sa depozitom od 50% i kako to ne moze svako, te kako su ljudi koji mu kontriraju ljubomorna raja bez love).
Sa tim argumentima ce pobiti sve druge, zdravorazumske .
Sve u svemu nadajmo se da ga nece argumentovano ubediti neka njiva, jendek ili ne daj boze zaspali vozac kombija iz suprotnog smera.
[ pctel @ 30.08.2006. 11:41 ] @
Citat: hecky: Imam utisak da se ovaj post se svodi na samohvalu Venture kako ima dobar auto...
Dobar auto???? Pa znas li ti sta je on sve imao?! Pre 4-5 godina je vozio crni Porche 911 GT2 cija je jedna felna vredela kao ovaj ceo Golf5. Golf5 je za njega krsina, jeftin niskobudzetni auto, nesto sto danas svaki seljak moze da ima. Sto bi stari ljudi rekli, presao sa konja na magarca. Ili, kako bi on rekao, izgubio je stil:
Citat: ventura: 27.03.2001. u 19:25
inace... jebes tog BMW-a 3jku... to mozda kosta max 80.000dem ... ja sam kupio pre 3 nedelje Porsche 911 Turbo, 19" turbo wheels, natural brown leather interior, higlighted stiches, GPS, CD Changer... sve zajedno me je izaslo 116.400$ iliti 256.080dem ... iliti za te pare mogu da kupim 3 takva BMW-a
+ sam prosle nedelje doplatio za keramicke kocnice 5500$, takve kocnice oni montiraju na GT2 i GT3
Down Payment je bio 25.000$, + ostatak odplacujem na rate u narednih 6 meseci...
To se zove stil... a ne nekakvi BMW-ovi koji svaki mamlaz moze da kupi...
Bas mi je zao coveka, sigurno mu nije bilo lako da se pomiri sa takvim ponizenjem da sedne u Golfa5. Jedino sto me u svemu tome raduje je to sto sa Golfom verovatno nema probleme kakve je imao sa Porche-om:
Citat: ventura:28.05.2001. u 17:26
mozda su neki i videli crni GT2 kako se vozika po BG-u :)
al sabanila, cale nece da me pusti samog ... on mora u autu da sedi...
[ hecky @ 30.08.2006. 12:03 ] @
Pazi sad ovo?!
Pa jel tema Ostrije kazne u saobracaju? ili Vidi sto Ventura ima lepa kola?
Offtopic:
Golf 5 jeste "dobar" auto, jer ga u vecini zapadne Evrope ljudi ne mogu priustiti.
[ mile1990 @ 30.08.2006. 13:39 ] @
ventura je smeker starog kova
on je svasta trgovao u svojoj mladosti burnoj
kada sam pogledao na guglu svasta sam video za tog gospodina
ranije je jos na sezamNet BBSu bio haxor slao mailbombove
onda je prosio za porse
to je bilo u decembru 2000
Citat:
Dear Sir/Madam,
I am eighteen (18) years old and I would like to have a Porsche but I
do not have enough money. I have invested all of my savings in stocks I
will need probably couple of years to make enough money to buy a
Porsche. And I can not wait that long... If you have an old porsche
that You do not need, or if You would like to make any donation, please
e-mail me ( [email protected]). I will appreciate any kind of help.
Best Regards,
Danko Vukovic
[email protected]
[email protected]
vidim da je kasnije 2001 vec poceo da zaradjuje na berzi mesecno dovoljno za jedan porse
to je napisao na ES na onoj temi sto je PCTEL naveo
kasnije je 2002 svasta radio
prodavao je viagru i ostale munje preko njegove multinacionalne kompanije SCI CHEM LTD
Citat:
Please visit our website at www.sci-chem.co.yu, for largest online
selection of chemicals and labware products.
Price (per KG): $78.50
Name: g-Butyrolactone
CAS No.: 96-48-0
Chem. Abstr. Name: Dihydro-2(3-H)-furanone
Purity (min): 99.9%
Butanediol (max): 0.06
Specific Gravity (20/20oC): 1.132
Refractive Index (20oC): 1.436
Moisture (max.): 500 ppm
Boiling Point: 206oC
Freezing Point: -43oC
Appearance: Bright, n.s.m.
Colour (max.): 30 (ASTM, PtCo)
Payment PPT, by SWIFT wire transfer.
Shipping to USA $35/kg.
Regards,
Danko Vukovic
Sci Chem LTD
www.sci-chem.co.yu
takodje je 2002 razvijao i softver za berzu
Citat:
Hello,
I have started beta testing of my Cutter software (new version), and I
am displaying results at www.dtrfund.biz (or dtrfund.com).
Today is the first day of trials, thay should be running until the 1st
January 2003, and if everything is ok, I could start trading with real
money.
I had 1.73% return for today, in 9 cycles (open/close position), and
18 trades.
Please take a look at my website once in a while, look at the results
and tell me what you think.
Danko Vukovic
www.dtrfund.biz
imao je i neke odlicne ideje u vezi investiranja
Citat:
I have some business idea on my mind for some time already, and I
would like to share it with you to see what you think.
I have some offers to buy commercial properties in Europe, those are
located in exclusive shopping centers, the exclusive parts of town...
Best locations there are.
Lets take just one property for example. The property has 37 square
meters (about 350 square foot), and it cost 140,000 euro to purchase.
The rent for this property is 1,200 euro per month.
If I purchase such propery, that would be 10% annual return on the
initial investment, plus additional value of the property after the 10
years period.
I was thinking of going to a bank and taking a 10-15 years loan, buy
these premises, rent them, and have them pay itself for 10 years.
After that I would get those premises practically for no money.
What do you think about this idea? Would banks be intrested in
supporting such venture?
Danko Vukovic
medjutim cudi me zasto je onda ventura dolazio kod bergera u skolu berze da ga ovaj lik uci osnovama berze
i to sredinom 2003 a tad je vec imao milione da nas sve kupi
tade se i hvalio da valja neke sanirane naocare i da mu je to biznis
takav flejmer rusi ugled ESa i njegovi stavovi su prilicno poljuljani nakon svega ovoga
u vezi hvaljenja kako je dobar vozac i kako vozi najbrze
ima jos priloga za biografiju vanserijskog smekera i gospodina
[ pctel @ 30.08.2006. 14:13 ] @
Citat: mile1990: takav flejmer rusi ugled ESa i njegovi stavovi su prilicno poljuljani nakon svega ovoga
Ne, naprotiv, ventura doprinosi ugledu ES-a. Meni je licno podsticaj da dodjem na ES kako bih pratio razvoj njegovog lika i dela, a eto usput procitam jos po neku temu
[ lostv @ 30.08.2006. 15:34 ] @
Citat: Da li se slažeš da je idiotizam nekoga obeležiti kao potencijalnog ubicu nakon izjave da vozi 160kmh, a ne uzimajući u obzir koji je automobil u pitanju?
Naravno da nije idiotizam jer brzina u Srbiji od 160kmh na nasim putevima i nasom celom infrastrukturom nije normalna i zato te svrstaju u grupu potencijalnih ubica jer su sigurno radili testove pre toga i zakljucili da brzina od 160kmh nije normalna i da se plase da ako izleti neko na ulicu mozes ga pokupiti ili se nabosti negde ili proklizati negde i udariti u neki auto pa ubiti npr porodicu sa 3 male dece.Taj zakon stiti ljude batice ne mozes doneti drugi zakon osim da ogranicis brzinu kako za jednog tako za sve.Znas ti koji bi to bio zakon kad bi pisalo Audi A3 moze da vozi 160 a npr Golf 5 nesme nikako ali ako je dizel mozda i sme :))) a vozila se kod nas kategorisu pod B kategorijom, pa kako mislis da mozes kontrolisati takve zakone druze :)))) mislim nemoj da se ljutis ali ja ti mogu reci da si u pravu ali nisi 100%,,,, treba mnogo novca za tako nesto a opet je beskorisno jer ne mozes ti kontrolisati takav zakon a evo tvojih primera.
Citat: Da li se slažeš da je pri brzini od 160kmh mnogo sigurnije voziti Golf 5, nego recimo Jugo 55?
Koga briga za sve ovo batice . naravno da je sigurnije ali kao sto neko kaze na vecim brzinama i na nasim putevima nije bas tako sigurno za voznju samo kad pogledas koliko je klizista , raznih neobelezenih ostrih krivina itd itd itd milion razloga nikad nesmes voziti brzinom od 160kmh a ne ove abnormalne cifre do 240kmh ,ubijes nekog i posle molis da platis kao da nista nije bilo to ne moze u Srbiju.Jednom sam putovao iz Zagreba za Beograd auto putem koji se vodi kao jedan od nasih glavnih auto puteva, koji naravno nije osvetljen i vozio sam oko 160kmh neko nije cak ni obelezio znak da se radi jedna traka i samo mi se ispred mene u sekundi nasao onaj gvozdeni branik na ulici kazem sreca da je bio suv kolovoz pa sam uspeo da se usmerim u drugu traku inace da nije bilo tako vreme i da sam samo 1 sekund zakasnio na KROV batice bi otisao ili bi mi se onaj branik zaboo u auto ma otkud znam sta bi bilo sve u svemu nebi bilo dobro, a zamisli mala kisica pocne ili je padala pre tebe na nekom delu kolovoza a ti ulazis tu sa velikom brzinom ma batice ima da pokupis sve zivo na toj deonici od dece do baba ,zaba itd itd.
ZAKON JE TAKAV
Singapur ima najlepse zakone za mene i ne samo to nego sa velikim postotkom uspevaju da kontrolise takve zakone ,pa idi tamo i zivi ,trazi njihovo drzavljanstvo, osim za droge nije bas OK bar tako mislim nisam 100% siguran, raspitaj se malo ako vec nisi ima drzave koje daju razne zakone a koje tebi odgovaraju.Jos jednom kazem i ja znam da hvali jako mnogo zakona pametnih ali nema niko da ih napise pravilno jer neznaju ljudi ali ovo tvoje uporedjivanje i zaprepascenje zakonu koji je OK jednostavno je nemoguce sprovesti,doraditi itd itd.Mada opet nema pravo niko tebe da naziva ili obelezava kao potencijalnog ubicu niti da osudjuje jer ovo zadnje je posao SUDA a da li si potencijalni ubica moze da bude pretpostavka sto opet nesme da se uzima u obzir jer takve presude mogu da donose samo psihijatri na osnovu tvojih prekrsaja itd itd npr uhvate te jednom da si vozio brzo na tom mestu a drugi put da si nekog udario pa posle toga odmah proletis tim istim putem 160kmh ukazuje na to da nisi uracunljiv batice , ne postujes zakon i svrstaju te odmah u grupu potencijalnih ubica.
Pozdrav
[Ovu poruku je menjao lostv dana 30.08.2006. u 17:10 GMT+1]
[ Zoran Rodic @ 30.08.2006. 15:34 ] @
Naprosto, nema nacina na koji mogu iskazati zahvalnost gospodinu Danku za ucesce u ovoj temi cime je na direktan nacin potvrdio da drzava nesto mora preduzeti na prevenciji ovog problema
A sto se tice njegove poslovne politike, to je njegova stvar.
Ovo je Srbija i tu nista nije cudno
Na kraju krajeva, nisu li se i braca Trotter obogatila
PS
Mozda jednog dana i kupi od Gojka ceo forum
[ Bojan Basic @ 30.08.2006. 15:58 ] @
Ma nisu naša ograničenja ništa, kad sam video ovo u Poljskoj umal’ me šlog nije strefio i morao sam da ovekovečim taj prizor (a usput vidimo i koliko poštuju zabranu parkiranja).
[att_img]
Citat: pctel:
@Bojan Basic
Ovo je neka fora, nema sanse da vozac iza procita u toku voznje dozvoljenom brzinom.
Verovatno si u pravu, ali zašto misliš da je vozač koji je zalepio to obaveštenje razmišljao o tome?
[ Individue @ 03.09.2006. 16:11 ] @
Poginuo vozač pežoa kod Međuvršja
3. septembar 2006. | 14:26 | Izvor: Beta
Čačak -- U sudaru tri automobila na magistralnom putu Požega-Čačak kod mesta Međuvršje poginuo je Rade Majstorović (34) iz Čačka.
Majstorović je poginuo vozeći pežo u kome su teške telesne povrede zadobili njegovi saputnici M.L. (16) iz Arilja i troje Čačana, Stanko Janjić (23), Katarina Divić (20) i Jovanka Belić (18), koji su prebačeni u čačansku bolnicu.
Kako se navodi, do nesreće je došlo sinoć oko 22.55 kada je Majstorivić usled neprilagođene brzine izgubio kontrolu nad vozilom, koje je prešavši na suprotnu stranu puta, udarilo o brdo pored puta, odbio se i direktno sudario sa golfom i džipom koji su dolazili iz suprotnog pravca.
Vozač džipa beograadske registracije Zoran Ranković (37) iz Rakovice i vozač golfa užičke rgistracije Zoran Milićević (46) iz Požege zadobili su lakše telesne povrede.
[ Zoran Rodic @ 05.09.2006. 11:34 ] @
[ Pneos @ 14.06.2007. 20:43 ] @
Mislim da ostrije kazne nemaju nikakvog efekta jer ljudi su jednostavno takvi. Kazne bi po meni trebalo i smanjiti.
[ alexpalma @ 11.12.2009. 16:41 ] @
vozim 11god trenutno sam u parizu preso sam preko 50.000 km u pijanom stanju (siguran sam u to). nikada nisam ni mrava zgazio ali nikada nisam prekoracio brzinu . jednostavno kad popijem ne prelazim 40km na sat. to ne znaci da je to ispravno i ja mislim da kad se pije volan ne u ruke.... ali sa druge strane svakodnevno gledam na ulicama srbije takozvane pametne vozace koji jurei rizikuju da ugroze i moj zivot . zna se tacno gde ,otprilike i kad se desavaju nezgode. sve to moze da se resi vrlo lako . ovakav zakon nema nigde u evropi i nemoj da neko prica neke price koje i sam ne zna . ko nema iskustva i ne poznaje dobro pavu sliku saobracaja ne bi trebalo da prica o tome. policajci bi trebalo da procene kad se susretnu sa vozacem da li je on uopste sposoban da vozi a zbog cega to nije bitno i koje su kazne. da rezimiramo zakon je neprikladan za nase drustvo i treba se ici sa vise kontrola a ne vecim kaznama postepeno povecati i poostriti i kazne . policija treba vec jednom da postane policija. ili po naski ZAKON JE NEDOPRAVEN pozdrav od mene.....
[ fanfon @ 11.12.2009. 16:59 ] @
Citat: Pneos: Mislim da ostrije kazne nemaju nikakvog efekta jer ljudi su jednostavno takvi. Kazne bi po meni trebalo i smanjiti.
Nisam bas siguran. Kad nekog jednom rebnu 5000 din zbog nevezivanja pojasa ili neupaljenih oborenih svetala ili motociklistu zbog nenosenja kacige, sledeci put taj nece razmisljati kako ima para na bacanje.
[ flighter_022 @ 12.12.2009. 01:00 ] @
Pre jedno 2 godine na ulazu u Sremsku Mitrovicu bio je vrlo poučan bilbord...
Slika mladog čoveka, okrvavljena faca, i komentar ispod: ON JE ŽURIO
[ srlexic @ 12.12.2009. 01:47 ] @
Ukoliko pogledamo unazad, već su nekoliko puta pokretane razne akcije, ali je brojka uvek ostajala slična approx 1000 umrlih na putevima godišnje. Kazne jesu preskupe, po meni, ali bi trebalo ipak da nateraju nesavesne vozače da se uozbilje.
Takođe, ogromne kazne bih uveo i za motocikliste jer njihova bahatost zaista prelazi sve granice :(
[ stil @ 12.12.2009. 06:10 ] @
Juče mi se "žali" kolega. Nikad brže autobusom nisam stigao tamo gde sam krenuo. Kako ? Pa nikoga osim autobusa nema u za to predviđenoj traci :)
[Ovu poruku je menjao stil dana 12.12.2009. u 21:53 GMT+1]
[ pedjaman @ 17.01.2010. 14:49 ] @
Mene više brinu nebulozne kazne kao za nepotpisanu vozačku dozvolu !?!?
Juče su napravili masakr u Beogradu, 5000 din i par kaznenih bodova.
Više detalja ovde:
http://www.ujdurma.com/2010/01/17/potpisana-vozacka-dozvola/
Naravno to nije uopšte legalno jer ga niti nema u Zakonu niti ima ikakvu svrhu.
Ispravio sam link... bio je malko pogrešan
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|