|
[ ivanv100 @ 03.09.2006. 02:46 ] @
| jel ima neka sema,da se vozi auto na strane table kod nas u srbiji. znam da bih morao da imam vizu,neke zemlje sengena,al izadje mnogo skupo da mi naprave vizu.
jel ima neka kombinacija,da sve bude u redu,cak i kada me zaustave i kontrolisu panduri? |
[ ventura @ 03.09.2006. 02:53 ] @
Treba da imaš radnu vizu, odnosno boravak u inostranstvu. Ukoliko to nemaš, onda činiš carinski prekršaj i auto će ti biti trajno oduzet...
[ ivanv100 @ 03.09.2006. 12:00 ] @
hvala prezimenjace,znam za to,ali jako je tesko dobiti radnu vizu neke od zemalja sengenskog sporazuma. pa i da moze,to mnogo kosta,pa onda car pojede vajdu.
nego znas sta,mnogo ljudi vozi automobile na strane table,mora da postoji neka shema...
[ ventura @ 03.09.2006. 12:14 ] @
Pa nema tu šeme, ljudi voze na falsifikovane radne vize, na Hrvatske i Bosanske pasoše... Ali to je sve na foru, i svaki policajac može da ti oduzme takvo auto... I još da zaglviš zatvora...
[ ivanv100 @ 03.09.2006. 12:22 ] @
ja se licno,ne bih upustao u takvu avanturu,ali kad toliko ljudi vozi,znaci,policija i ne moze da proveri,da li su papiri falsifikovani ili ne?
sta mislis o tome?
[ Slobodan Miskovic @ 03.09.2006. 13:41 ] @
Nije ti potrebna iskljucivo radna viza, potrebno je samo da imas prijavljen boravak u inostranstvu tj. u zemlji na cije tablice hoces da vozis auto.
[ hecky @ 03.09.2006. 21:21 ] @
Da bi vozio auto na strane table moras nositi pasos sa sobom.
Ajd i da nabavis falsh vizu, pandur iz pasosa vidi koliko si boravio izvan zemlje i kada (po pecatima), pa te moze provaliti.
Cak i da ti sve to prodje (pecatiras pasos svako malo), pripremi se na deranje kad te zaustave organi reda (ne postoji univerzalna kazne od 1000 din za strance hehe). Da ne spominjem da je putarina za strance dosta skuplja.
E da, registracija i osiguranje su mnoogo skuplji u zapadnoj evropi. Da ne spominjem sto osiguranje tako pokriva tek 45 dana godisnje izvad drzave (ovako je bar u UK).
Postoji, naravno, opcija da prosto ne platis registraciju, niti osiguranje. Ne do bog da te zaustavi neki pametan pandur (i da provali da vozis bez osiguranja) ili da slupas auto, ici ces u zatvor.
Ako i pored svega gore navedenog zelis voziti auto na strane table, samo napred...
Ima jos jedna zackoljica: Strani auto se ne sme voziti u Srbiji duze od godinu dana, jer cinis carinski prekrsaj, no, ovo ovo tesko mogu da provale :)
[Ovu poruku je menjao hecky dana 03.09.2006. u 22:35 GMT+1]
[ ivanv100 @ 03.09.2006. 22:28 ] @
ok...mnogo je bolje voziti jugica od 500 evra,nego se zezati sa svim tim zackoljicama.
jel ima neko da drugacije razmislja,da ima neku bolju ideju?
jebiga,mazda 323f na austrijske tablice,u extra stanju,samo 700 evra!!!
[ su27killeryu @ 03.09.2006. 22:54 ] @
Jeftinije ti je da kupis papire za taj auto nego da prijavljujes boravak ili uzimas fals pasos ( i to kosta).
[ ventura @ 03.09.2006. 23:02 ] @
Citat: ivanv100: ok...mnogo je bolje voziti jugica od 500 evra,nego se zezati sa svim tim zackoljicama.
jel ima neko da drugacije razmislja,da ima neku bolju ideju?
jebiga,mazda 323f na austrijske tablice,u extra stanju,samo 700 evra!!!
Za auto od 700 evra nemoj uopšte da razmišljaš o vožnji na strane table...
[ Nabukodonosor @ 04.09.2006. 00:35 ] @
A zasto ne?!
[ ventura @ 04.09.2006. 02:05 ] @
Zato što se ne isplati.
[ dintel011 @ 04.09.2006. 08:31 ] @
[ ivanv100 @ 04.09.2006. 09:33 ] @
ok,citam nesto u o oglasima,mogu da se kupe papiri od slupanih i rashodovanih auta. i sta onda dalje? kakva je onda procedura?
[ pctel @ 04.09.2006. 10:48 ] @
Citat: ivanv100: ok,citam nesto u o oglasima,mogu da se kupe papiri od slupanih i rashodovanih auta. i sta onda dalje? kakva je onda procedura?
Pa, nista, imas tri varijante:
1) Sednes i vozis, ako te uhvate kaznice te za carinski prekrsaj, to je novcana kazna.
2) Napravis kalup za broj, stari skines brusilicom, udaris novi i vozis. Ako te uhvate ides u zatvor zbog falsifikovanja.
U prvom slucaju mozes da se provuces sa prekrsajem, drugi slucaj je krivicno delo koje ces do kraja zivota imati upisano u policijskom dosijeu, neces moci da radis u drzavnim sluzbama i bice ti uzeto kao otezavajuca okolnost prilikom svakog sledeceg kontakta sa zakonom.
3) Postoji i legalna procedura kad se trazi uvozna dozvola za uvoz sasije automobila pa se onda pojavis na carini sa sasijom, dozvolom i kupoprodajnim ugovorom. Ako se ispostavi da dobijanje te dozvole nije problem i da imas svu dokumentaciju potrebnu za carinjenje, sa papirima koje dobijes u carinarnici i starom saobracajnom ides u policijsku stanicu gde ti izdaju novu saobracajnu sa novim brojem.
[Ovu poruku je menjao boki dana 04.09.2006. u 21:56 GMT+1]
[ hecky @ 04.09.2006. 15:23 ] @
Jel ti vredan malo bolji auto svog tog stresa koji ces dozivljavati svaki put kad te zaustave panduri?!
[ Nabukodonosor @ 04.09.2006. 18:25 ] @
Citat: Zato što se ne isplati.
Jel pricamo o laznim papirima? Ako o njima pricamo, ne vidim kako se ne isplati. Ako pricamo o legalnim...onda nema sta da pricamo, one ne moze nikako ni da ih dobije. Potrebna mu je radna dozvola ili rezidenca (pricam za Italiju) a on ne moze da je dobije nikako.
[ ivanv100 @ 04.09.2006. 18:48 ] @
jbg,ja nisam neka osoba koja voli da reskira,ne volim neproverene varijante i kombinacije,ali ljudi...verujte mi na rec,bas sam se danas raspitivao,svi zivi voze te automobile na strane table! ne ulazim u to da li su im papiri regularni,ili ne...ali kako je to moguce?
ma ipak bih ja nekog yugica,pa bog da me vidi...ne bih da se zezam sa fals papirima..
[ ivanv100 @ 04.09.2006. 18:50 ] @
marjane,kakva je situacija u kraljevu sa ovim autima?
[ Nabukodonosor @ 04.09.2006. 21:11 ] @
Pa ne voze se toliko. Mnogo ima kola na CG table, a kad pogledas i to ti je polu-legalno...dok ne postane potpuno nelegalno. Tih automobila mislim da ima najveci procenat u Srbiji bas u Kraljevu. Od 10 automobila 8 su na CG table, a 2 na KV. Zalosno.
[ mile1990 @ 04.09.2006. 21:40 ] @
zato sto ventura vozi samo najbesna kola i on ne zna za ova manje besna
flejmuje forum svakom porukom. ako koristis pretragu ima da vidis da je vozio
najnoviji porse pre koju godinu i da je reko da je s***** bmw kabrio.
malo pre toga je prosio po internetu za porse od ljudi
sad je spao sa konja na magarca ali i dalje ima mocan auto golf 5
isto ima golf kao sto je imao i porse ali samo sa tatom sme da ga vozi
e za njega nije auto od 700 evri njega mrzi da kuca za 700 evri
a ivan nek uveze skoljku pa nek prepakuje na neki ovde sto ce kupi za male pare rashodovan
i ima super auto za malo para
[ hecky @ 04.09.2006. 21:51 ] @
Hmmm, pa nemacki auto od 700 eur kod nas neka kosta 2000 eur.
Znaci "ustedeces" 1300 eur.
A u stvari neces ustedeti nista, jer ces sve potrositi kazne i putarinu za godinu-dve :) (ako te ne uhapse i ne oduzmi vozilo u medjuvremenu).
Zaboravi carinski prekrsaj, ti bi vozio neregistrovan auto, bez osiguranja. To je vec ozbiljan prekrsaj.
A razlika izmedju auta od 700 eur i od 2000 eur, u Srbiji, nije neka drasticna.
Da uzmes auto od 10-15k eur pa da kazes da si ustedeo gomilu para. Ovako... puno muke malo koristi.
[Ovu poruku je menjao hecky dana 04.09.2006. u 23:02 GMT+1]
[ dintel011 @ 04.09.2006. 23:28 ] @
Osiguranje moze i ovde da se plati ako je zeleni karton istekao, to je 1. sto policajci traze da vide.
[ hecky @ 04.09.2006. 23:45 ] @
Sta odem u DDOR i oni ce da mi osiguraju nemacki auto?! Malo mi je to sumnjivo.
[ ivanv100 @ 04.09.2006. 23:50 ] @
kad procitam kakve sve peripetije mogu da dozivim sa autom na strane table,eee prosto mi muka. sto nekih kombinacija,a ni jedna nije sigurna.rekoh...bolje jeftiniji auto,a legalan,nego bolji,pa posle problemi samo!
i ovi ljudi,koji voze automobile na cg table,ukoliko ne odobre preregistraciju,sta ce da rade sa njima?
da ih vrate u crnu goru,da ih nekom prodaju za dzabe u bukvalnom smislu reci,jer ce ih crnogorci ucenjivati,pa ce golfa 4,prodavati za 1000 evra!!!!
strasno se nerviram,zbog ovih nasih zakona u srbiji!!!!!!!!!!
crnogorci uvoze automobile koje hoce godiste,u bosni je pretpostavljam slicno,samo kod nas je ovako,kako je!!!!!!!!!!!
prosto da covek poludi!
pa bar da imamo neku mocnu auto industriju,nego imamo onu jadnu i bednu zastavu,koja je skroz pukla,i nema nista,osim sto miskovic iz delte,pakuje onu domacu verziju "punta".
srbija ionako nema razloga da stiti domacu auto industriju,kad je u bukvalnom smislu reci i nema!!!!!
sto da bude jednostavno,kad moze da bude komplikovano!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[ pctel @ 05.09.2006. 00:49 ] @
Citat: ivanv100: ovi ljudi,koji voze automobile na cg table,ukoliko ne odobre preregistraciju,sta ce da rade sa njima?
Ne, ljudi ce jednostavno da postanu Crnogorci. Samo odes u Crnu Goru, regulises boravak, kazes da ti je ponizajuce da budes Srbin i za par dana/nedelja postao si Crnogorac. Tada je auto sa CG tablama jedino sto smes da vozis. To je 100% legalna varijanta, pa ako ti odgovara onda izvoli. Mada, sad mi pade na pamet, ne moraju ni da postanu Crnogorci, dovoljan im je stalni boravak u CG. Takodje ako ti odgovara Bosna, pretpostavljam da nije neki narocit problem otici tamo i prijaviti boravak. Ide se bez pasosa, samo licna karta i u principu bi trebalo da je dovoljno da odes u njihovu policiju i kazes "evo, ja dosao" i oni moraju da ti upisu boravak. Mislim, mozda i ne moraju, ali je u njihovom interesu da znaju ko je gde, a ne da imaju neke tako fantome za koje ni ne znaju da su se tu doselili, tako da ce sa zadovoljstvom pristati da te evidentiraju. Ljudi koji voze auta sa stranim tablama su uradili upravo to - ako svaki treci drzavljanin Srbije zivi van Srbije, zasto bi ti bilo cudno sto svaki deseti auto ima strane table? Narocito u sezoni godisnjih odmora. Dosli ljudi malo da obidju svoje. Mozda je neko nesto i falsifikovao, ali realno takvi se mogu pripisati statistickoj gresci. Za CG da i ne govorimo - Crna gora ima vise svojih drzavljana u Beogradu, nego tamo.
[ McKracken @ 05.09.2006. 01:39 ] @
@mile1990: Ti stvarno nemas pametnija posla nego da mlatis po forumu?
[ Nabukodonosor @ 05.09.2006. 01:44 ] @
Citat: Ne, ljudi ce jednostavno da postanu Crnogorci. Samo odes u Crnu Goru, regulises boravak, kazes da ti je ponizajuce da budes Srbin i za par dana/nedelja postao si Crnogorac
Da, a onda ce kod kuce da ima status stranca i "privilegije" kao i svaki stranac. Pitam se kako ce uzme kredit ili nesto slicno. Sve zbog auta od 2000 eura. Ma da...
[ pctel @ 05.09.2006. 10:10 ] @
@Nabukodonosor
Pa, sto bi rekao moj deda, ne moze i jare i pare. Ili onu drugu - ko ne plati na mostu, platice na cupriji. Sigurno je da ce da bi dobili ta prava zrtvovati neka druga prava. Inace, ako si hteo da kazes da to nece raditi, varas se, ja poznajem nekoliko njih koji su vec u proceduri. Cak i sto se mene licno tice, ne bi mi bio problem da budem drzavljanin Crne Gore, jer i ovako se ne trudim da iskoristim mnoga svoja prava ovde - ne uzimam kredite, ne zanimaju me banke, pare drzim "u slamarici", ne koristim usluge zdravstvenih, obrazovnih i pravosudnih institucija, kad bolje razmislim nemam nikakvih kontakata sa drzavom izuzev placanja poreza, tako da mi ne bi smetalo da budem ni drzavljanin Nigerije a kamo li Crne Gore. Jedini razlog sto to nisam uradio - ne vidim cemu sve to cimanje oko promene drzavljanstva. Eventualno mozda zato sto je Srbija uvek nekako na vetrometini politickih zbivanja a Crna Gora u zavetrini, tako da ce drzavljani CG imati vecu slobodu kretanja dok ce drzavljani Srbije jos dugo biti gledani kao neko ko kolje, ubija, krade, laze i ne kupa se. Za Crnu Goru vecina planete nikad nije ni cula, dok je Srbija jedna od naj poznatijih drzava, na zalost uglavnom poznata po losem.
[ ivanv100 @ 05.09.2006. 11:05 ] @
ma nismo mi losi uopste,kao narod! nego smo mnooogo glupi!
auto,koji kod nas kosta 10000 evra,u nemackoj je 6000 !!!!
bog te jebo,ko da imamo standard svedjana!!!!!
a ljudi rade za platu od 200 evra!!!!
pa nam tako u stvari,uvoznici kojekakvih polovnih automobila iz nemacke,dodju kao neki sverceri!!!!!!
gle,kakav apsurd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! kupujemo automobile preko,i preprodajemo ih u srbiji,bar za 30% uvecanu cenu!!!! hahahah...
ko da mi imamo standard nemaca,a nemci nas!!!!!
u skole obavezno uvesti predmet "logika" !
[ pctel @ 05.09.2006. 11:22 ] @
Citat: ivanv100: kupujemo automobile preko,i preprodajemo ih u srbiji,bar za 30% uvecanu cenu!!!!
Nije samo 30%. Cena + transport + carina + PDV podigne cenu za minimum 50%, jos uvoznik da zaradi 20%, dodjosmo do 70%, tehnicki pregled, osiguranje takse i porezi 10%, sve u svemu samo da sednes da vozis kosta 80% vise od cene koja je u inostranstvu. Verovatno ces pozeleti da se vozis jeftinije - na plin, to je jos minimum 15%, trebace ti patosnice, trokut, sajla, sijalice, prva pomoc i slicne sitnice sve ukupno 5%, znaci tacno dupla cena je sasvim realna.
[ hecky @ 05.09.2006. 12:03 ] @
Dadzbine za uvoz kola u UK su:
- 17.5% porez
- 10% carina
Verujem da je slicno u ostatku EU.
U EU su polovna kola jeftinija jer:
- ljudi ne zele da voze slupana-popravljena kola (pa su drasticno jeftinija)
- ruke majstora su skupe, te je jeftinije voziti noviju auto jer se po pravilu manje kvari
- veci standard, pa cena auta brze opada
- fabrike automobila su vecinom u EU, pa nema carine
Iz prilozenog, vidi se da nasa drzava ne namece nesto posebno visoke dadzbine na uvoz vozila.
Kod nas su kola skupa, iz prostog razloga: nismo u EU . Takodje, nizak standard odrzava visoku cenu starih auta.
[ Ivan Dimkovic @ 05.09.2006. 12:14 ] @
Citat:
Da, a onda ce kod kuce da ima status stranca i "privilegije" kao i svaki stranac. Pitam se kako ce uzme kredit ili nesto slicno. Sve zbog auta od 2000 eura. Ma da...
Koji je problem da kao stranac u Srbiji uzmes kredit ako zadovoljavas iste uslove (stalni prihodi i sl..)? :-)
Osim toga, Srbija je jedna od onih zemalja gde na zalost stranci, pa i drzavljani sa boravkom u inostranstvu, imaju vise privilegija od drzavljana rezidenata :(
[ Fuzz @ 05.09.2006. 13:28 ] @
Gostoprimljiv narod, sta ces...
[ jms_uk_2001 @ 06.09.2006. 16:09 ] @
Citat: hecky: Dadzbine za uvoz kola u UK su:
- 17.5% porez
- 10% carina
Verujem da je slicno u ostatku EU.
U EU su polovna kola jeftinija jer:
- ljudi ne zele da voze slupana-popravljena kola (pa su drasticno jeftinija)
- ruke majstora su skupe, te je jeftinije voziti noviju auto jer se po pravilu manje kvari
- veci standard, pa cena auta brze opada
- fabrike automobila su vecinom u EU, pa nema carine
Iz prilozenog, vidi se da nasa drzava ne namece nesto posebno visoke dadzbine na uvoz vozila.
Kod nas su kola skupa, iz prostog razloga: nismo u EU . Takodje, nizak standard odrzava visoku cenu starih auta.
takodje ovde [u UK] su polovna kola jako jeftina jer imaju volan na 'pogresnoj' strani u odnosu na ostatak Evrope.
npr. Nemci znaju da mogu da uvale njihove polovnjake lako u centralnoj/istocnoj Evropi.
s druge strane, ne vidis mnogo UK polovnjaka na beogradskim ulicama.
[ Trikki @ 06.09.2006. 18:27 ] @
mislim sve se moze dok te ne uhvate. Mene, medjutim, zanima kako ti mislis da vozis austrijska kola, imas nekoga ko ce ti pokloniti ?
[ ivanv100 @ 06.09.2006. 22:06 ] @
ko da mi pokloni? alo,bre,nemam nikog tamo! lepo stavim pare u dzep,odem kod ovih sto prodaju automobile na strane table....i eto...gotovo.
tako sam ranije razmisljao....
medjutim,posle ovih korisnih saveta sa foruma,ne pada mi napamet.
[ Trikki @ 07.09.2006. 20:11 ] @
e sad malo stani da ti objasnim.
Prvo ti kad kupis kola na Zapadu moras ili da ih prevedes na sebe (to ne mozes posto nisi rezident) ili da ih odjavis u svrhu izvoza (gubis Zapadne table a to ti neces). Prema tome jedini nacin je da zamoli nekoga da ti da auto da se malo vozikas.
Inace ti si verovatno redak primer coveka koji zeli da kola registruje na Zapadu a vozi u Srbiji. Srbija je zbog niskog osiguranja raj.
[ hecky @ 07.09.2006. 20:56 ] @
Pa nije bas... ovde posaljes u DVLA staru saobracajnu (u okviru koje postoji formular za promenu vlasnika) i za nedelju dana ti stigne nova postom. Znaci ne traze ti nikakav ID.
Sve u svemu, sa stranim tablama ti je kao da nosis veliki natpis na autu koji kaze "ZA POLICIJU: IMA PARA, ZAUSTAVLJAJ"!
Jedina svetla strana je sto ne moras placati parking tikete .
[ ventura @ 07.09.2006. 22:58 ] @
Ljudi koji voze na strane table u Srbiji obično mnogo ne brinu o 'formalnostima' poput važeće registracije, da li je auto ukraden sa istom tom registracijom itd...
Recimo zapišite 5 Italijanskih registracija koje vidite u gradu, i onda ih ukucajte na ovaj sajt:
http://coordinamento.minintern...pub/ver2/SCAR/cerca_targhe.htm
garantujem vam da ćete na sajtu pronaći 4 od 5 ;)
[ Nabukodonosor @ 08.09.2006. 18:27 ] @
Citat: Sve u svemu, sa stranim tablama ti je kao da nosis veliki natpis na autu koji kaze "ZA POLICIJU: IMA PARA, ZAUSTAVLJAJ"!
100% si u pravu!
[ dintel011 @ 08.09.2006. 21:19 ] @
Citat: Sta odem u DDOR i oni ce da mi osiguraju nemacki auto?! Malo mi je to sumnjivo.
Sta ima da ti bude sumnjivo, odredjene osiguravajuce kuce izdaju polise za vosila sa stranim registracijama, okreni npr dunav pa pitaj.
Citat: Takodje ako ti odgovara Bosna, pretpostavljam da nije neki narocit problem otici tamo i prijaviti boravak. Ide se bez pasosa, samo licna karta i u principu bi trebalo da je dovoljno da odes u njihovu policiju i kazes "evo, ja dosao" i oni moraju da ti upisu boravak. Mislim, mozda i ne moraju, ali je u njihovom interesu da znaju ko je gde, a ne da imaju neke tako fantome za koje ni ne znaju da su se tu doselili, tako da ce sa zadovoljstvom pristati da te evidentiraju.
Apsolutno netacno. Treba razgraniciti prijavu boravka i prebivalista, da ne davim, nemozes tek tako ni jedno ni drugo, pitaju te gde si, zasto i kako si dosao 9koji granicni prelaz).
Npr turisticki mozes da ostanes maximum 90 dana, sve ostalo je prekrsaj.
A da bi dobio BiH CIPS licnu kartu za stranc(samo sa tim dokumentom bi mogao legalno da vizis auto na BiH tablice u Srbiji) e je veoma komplikovano, znaci zaboravi.
Citat: Ljudi koji voze na strane table u Srbiji obično mnogo ne brinu o 'formalnostima' poput važeće registracije, da li je auto ukraden sa istom tom registracijom itd...
Recimo zapišite 5 Italijanskih registracija koje vidite u gradu, i onda ih ukucajte na ovaj sajt:
http://coordinamento.minintern...pub/ver2/SCAR/cerca_targhe.htm
garantujem vam da ćete na sajtu pronaći 4 od 5 ;)
Mozda nebrine neke vozace ali policiju brine, prosla su vremena kada nisu stali sta je sta u saobracajnoj dozvoli, ko zna kako izgleda italijanska saobracajna, zna o cemu pricam.
Sto se tice sajta ciji si link ostavio, to je za proveru dali vozilo ima potragu, tj dali je ukradeno.
Citat: Citat:
Sve u svemu, sa stranim tablama ti je kao da nosis veliki natpis na autu koji kaze "ZA POLICIJU: IMA PARA, ZAUSTAVLJAJ"!
100% si u pravu!
Uopste nemora da znaci,
Vozim veoma dugo na strane table i sve pisem iz licnog iskustva.
[ goran67 @ 09.09.2006. 01:10 ] @
Ja sam dugo vozio stranca, do pre godinu ipo dana, i kad mi je dosadilo da me zaustavljaju svaki drugi dan i maltretiraju i mene i zenu oko nepravilno vezanog pojasa - prodao sam ga majstoru koji ga je rasturio u delove.
[ Stele @ 09.09.2006. 18:28 ] @
Moj prethodnik je spomenuo rasturanje kola u delove, pa kad smo već kod toga interesuje me sledeća situacija. Doteram kola iz Italije sa italijanskim tablama a potom ga rasparčam u delove, naravno sve sem bloka motora i školjke.
E sad, kakve bi bile posledice ako me prijavi neki zajedljivi komšija!
Pozdrav!
[ hecky @ 09.09.2006. 18:35 ] @
Uvozio bi robu bez placanja dadzbina drzavi?
To se u narodu zove sverc i carinski je prekrsaj.
Ko uradi takav prekrsaj, preti mu oduzimanje robe, novcana kazna ili zatvorska kazna zavisno od tezine prestupa (vrednosti robe?).
[ balamoory @ 18.10.2006. 10:35 ] @
Kolko vremena uobste moze da se vozi auto sa strane table u Srbiji?I s koje osiguranje?Danas sam zvala "Dunav" , traze 110€ mesecno/633€za godinu dana/
Kazem"Pa onda bolje mi je da vozim sa "Zeleni karton" ,"Pa,Da,moze"
Sta ne moze nesto jeftinije?Ja sam sa stalni boravak ovde, auto mi je star....Neko da zna nesto?
[ pctel @ 18.10.2006. 17:02 ] @
Pa to je to, ljudi sa "stalni boravak ovde" treba da voze automobile koji su registrovani i osigurani ovde, a ljudi koji su dosli malo onako, oni voze sa stranim zelenim kartonom.
[ ivanv100 @ 18.10.2006. 19:02 ] @
Uhhh...ljubim te u padeze!!!!!
[ hecky @ 18.10.2006. 19:16 ] @
@balamoory
To je cena da osiguras strani auto u RS i ne moze jeftinije.
Pogledaj terms and conditions od postojece polise (strane) da li uopste pokriva Srbiju (npr. moja ne pokriva). Pa ako pokriva, ne moras da placas dodatno osiguranje.
Nemoj se zezati da vozis auto na strane table bez odgovarajuceg osiguranja, jer ce policajac traziti da vidi vazecu polisu, na kojoj pise koje zemlje pokriva.
[ balamoory @ 18.10.2006. 22:29 ] @
Do sad sam vozila s Zeleni karton i nisam imala probleme. izgleda cu morati tako i da nastavim.
Anyway.Hvala
P.S. Sta “Uhhh...ljubim te u padeze!!!!! ”....Jel me razumete?To je mislim vaznie
[ dintel011 @ 21.10.2006. 12:00 ] @
Zavisi od starosti auta dali mozes da ga uvezes privremeno na "999" tablice ili ako si vec regulisala stalni boravak mozes trajno da ga uvezes.
Na strane table mozes da vozis koliko god hoces, po zakonu je predvidjeno maximalno 6 meseci a preko tog perioda,duzna si da ga preregistrujes na "999" tablice a to sto auto mora da ispunjacva euro 3, to je druga prica...
Moj ti je savet da vozis kao i do sada, osiguranje u Dunavu nemoj da uzimas ako ti vazi zeleni karton, jer to je bacanje para, zasto bi auto osiguravala dva puta?
Kad ti istekne zeleni karton, vidi sta ti je jeftinije, Dunav osiguranje ili da produzis osiguranje to strano koje vec imas.
A sto se tice perioda od 6 meseci,meni licno nikada nisu gledali pecat u pasosu kad sam usao u Srbiju zadnji put, a uvek mozes da se provozas do najblizeg granicnog prelaza, izadjes iz Srbije, napravis polukruzno i bas te briga narednih 6 meseci...
[ balamoory @ 21.10.2006. 13:14 ] @
E to je vec neki otgovor.Hvala.
Auto mi je stvarno star i Zeleni karton iztekao.U Dunav su mi rekli da tu nemogu da napravim nov u Srbiji. Jel to tacno?Ili samo u Dunav ne moze?Jel znas mozda Dintel011?
Ja se izvinjavam ako nije tu mesto ovo pitanje
[ dintel011 @ 27.10.2006. 23:29 ] @
Ako ti je istekao zeleni karton imas samo dve LEGALNE varijante:
1. uplatis osiguranje kod Dunava
2. uplatis osiguranje u inostranstvu - normalno da obuhvata teritoriju Srbije
Nelegalne varijante ti nesavetujem, jer zbog ustede od 200-300e mozes da dobijes crveni pecast u pasosu.
[ hecky @ 28.10.2006. 11:57 ] @
Ako ces uplacivati osiguranje u zemlji gde je auto registrovan, raspitaj se
- da li pokriva Srbiju (moje pokriva EU + jos neke zemlje, ali ne i Srbiju)?
- da li postoji ogranicenje po pitanju duzine boravka izvan maticne zemlje (moje pokriva samo do valjda 45 dana izvan UK u godinu dana)?
Ova pitanja mozda smesno zvuce, ali ako dodje do potrazivanja od osiguranja, veruj, oni ce prevrnuti svaki kamen, ne bi li nasli nesto sto ce smanjiti iznos koji treba da isplate.
[ cccca @ 13.07.2008. 03:42 ] @
imam vazecu grcku vizu(poslovnu multi vizu)i auto koji je na italijanske tablice koji se vodi na ime moje majke.dali ja mogu voziti taj auto sobzirom da imam grcku grcku vizu?
[ vukasinami @ 14.04.2009. 18:46 ] @
zeleo bih da uvezem stranca pa da li mi neko moze objasniti kako to da odradim i koji su mi papiri potrebni pocev od pasosa pa do prijave boravka,ovlascenja.da li mogu biti prijavljen u bosni npr i da sta je potrebno od ovo dvoje da li pasos ili prijava?
da li moze prodavac da ti napise ovlascenje ili je najbolje traziti od nekog svog da to odradi naime imam tetku u svajcarskoj.
kako to ide sa njihovim registracijama na koliko se oni registruju jer se cuo svasta pa bi mi najvise odgovarala informacija iz prve ruke.
unapred zahvalan na odgovoru!
[ dekism84 @ 14.04.2009. 19:39 ] @
Vidi ,to da vozis auto na stranim tablama ti ne preporucujem, nece ti biti jeftinije sigurno... Ono sto ti preporucujem je da iskoristis ovu preregistraciju sa CG tablica. U narednih 3 meseca ce biti moguce vrlo jednostavno registrovati bilo koji strani auto, samo ces morati da platis carinu i PDV. Drzavi trebaju pare, i ne postoji mehanizam koji ce ograniciti preregistraciju samo CG tablica...
[ vukasinami @ 14.04.2009. 19:53 ] @
drugar meni je najveci problem ta kataloska vrednost auta,zato sto mi ovde uzimaju dosta.u pitanju je renault velsatis tamo mi je tetka nasla za 4000 a ovde placam porez i carinu na skoro duplu vrednost.i iz tog razloga sam se odlucio na ovu varijantu
[ HoT_Steppa @ 14.04.2009. 21:54 ] @
Sustina pustanja preregistracije crnogoraca i automobila sa E tablama je da za 3 meseca vise nece moci drzavljani Srbije da voze auto na strane table.
Mislim da je time sve receno.
[ vukasinami @ 14.04.2009. 23:02 ] @
bogami i jeste ,drzavi se nece ostati duzan
[ dintel011 @ 15.04.2009. 18:52 ] @
Citat: HoT_Steppa: Sustina pustanja preregistracije crnogoraca i automobila sa E tablama je da za 3 meseca vise nece moci drzavljani Srbije da voze auto na strane table.
Mislim da je time sve receno.
Osim ako imaju privremeni ili stalni boravak van Srbije.
[ Nabukodonosor @ 16.04.2009. 01:24 ] @
Pa i do sada je samo tako moglo. Ako ne racunamo CG table. Ne znam sta se sada menja.
Jel ima neko predstavu kolika je kataloska vrednost Audi-a A4 96. godiste 1.6 benzinac, italijanske su mu table? Barem nesto okvirno, znam da niko ne zna precizno. Jel ima negde gde to moze da se pita?
[ sasa022 @ 16.04.2009. 05:23 ] @
@Nabukodonosor
Spediteri ( i agencije ) koji su u poslu oko uvoza automobila imaju kataloge - pitaj njih.
Da li ova preregistracija omogucava licima koja imaju prijavljeno prebivaliste ovde i boraviste u inostranstvu da mogu da preregistruju "strance" na SRB table ?
[ Nabukodonosor @ 16.04.2009. 11:30 ] @
Pa ja mislim da moze, nekako mi je logicno. Hvala ti za info.
[ vilil1 @ 16.04.2009. 12:09 ] @
Citat: sasa022:Da li ova preregistracija omogucava licima koja imaju prijavljeno prebivaliste ovde i boraviste u inostranstvu da mogu da preregistruju "strance" na SRB table ?
Ne bi trebalo da moze. Onda bi svi koji su na privremenom radu-gastarbajteri, to radili. Kupi neki stari auto pa ga uveze ovde. Koliko sam upoznat, oni ce zabraniti ljudima koji su prijavljeni ovde da voze auto sa stranim tablicama, iako su prijavljeni i u inostranstvu i imaju strana dokumenta. Recimo stranu vozacku.
[ Slobodan Miskovic @ 16.04.2009. 12:11 ] @
To sto pricas nije moguce niti ce se desiti.
[ Nabukodonosor @ 16.04.2009. 12:21 ] @
Citat: vilil1: Ne bi trebalo da moze. Onda bi svi koji su na privremenom radu-gastarbajteri, to radili. Kupi neki stari auto pa ga uveze ovde. Koliko sam upoznat, oni ce zabraniti ljudima koji su prijavljeni ovde da voze auto sa stranim tablicama, iako su prijavljeni i u inostranstvu i imaju strana dokumenta. Recimo stranu vozacku.
Cekaj bre malo. Znaci kada moji roditelji npr. dodju iz inostranstva svojim autom, morace da parkiraju auto na granici, zato sto ima strane table?! Gde je tebi tu logika?!
[ vilil1 @ 16.04.2009. 12:23 ] @
Ne znam da li sam bio jasan. Ukoliko su prijavljeni i ovde, imaju boravak, nece moci da voze auto sa stranim tablicama.
[ Nabukodonosor @ 16.04.2009. 12:32 ] @
Bas me zanima ko se od ljudi koji rade preko odjavio ovde. Znam da moji roditelji nisu, bas me zanima da li ce moci kolima da dodju na odmor. Mislim, smesno.
[ vilil1 @ 16.04.2009. 12:39 ] @
Pa nije smesno. Po zakonu je svako duzan da se odjavi ukoliko je van zemlje duze od 60. dana. Druga je prica sto to niko ne radi. Jednostavno, ukoliko hoces da vozis auto sa stranim tablicama, ne mozes imati prijavljen boravak u Srbiji.
[ Slobodan Miskovic @ 16.04.2009. 12:53 ] @
A sta ako dolazis svakih 2 meseca na 1 dan u Srbiju zbog posla? :-)
[ vilil1 @ 16.04.2009. 13:14 ] @
Kakve to veze ima sa prijavom boravka?
[ Slobodan Miskovic @ 16.04.2009. 13:21 ] @
Ima jer se odjavljivanje radi samo ako duze od 60 dana neces biti u Srbiji. A ako dolazis jednom u dva meseca nzaci da nemas zasto da se odjavljujes...a prijava boravka je nesto sasvim drugo, boravak prijavljujes tamo gde neas stalno mesto prebivalista. Boravak i prebivaliste su dve razlicite stvari.
[ vilil1 @ 16.04.2009. 13:31 ] @
Naravno da su razlicite stvari. Prebivaliste je mesto gde stalno zivis, boraviste je mesto u kome se privremeno nalazis. Zato se i kaze na privremenom radu...Ti u inostranstvu imas boravisnu dozvolu. Ne mozes boraviti na dva mesta istovremeno, zbog toga se i odjavljujes odavde.
[ Slobodan Miskovic @ 16.04.2009. 13:42 ] @
Potrebe za odjavljivanjem ima samo ako se duze od 2 meseca ne posecuje prebivaliste.
[ vilil1 @ 16.04.2009. 14:04 ] @
Citat: Potrebe za odjavljivanjem ima samo ako se duze od 2 meseca ne posecuje prebivaliste.
Hm, gde si to nasao, evo sada bas citam zakon, ne mogu to da nadjem. Ajd' molim te, navedi clan zakona, ili je neki drugi zakon u pitanju?
Ima ovo -
Član 13.
Građani koji nameravaju da borave u inostranstvu duže od 60 dana dužni su da pre
odlaska prijave odlazak u inostranstvo.
Građani iz stava 1. ovog člana dužni su da prijave privremeni dolazak ili povratak u
zemlju najkasnije u roku od tri dana od dana dolaska, odnosno povratka u mesto
prebivališta.
U slučajevima iz stavova 1. i 2. ovog člana građani su dužni da prijave i maloletnu
decu ukoliko ona putuju sa njima.
[ Slobodan Miskovic @ 16.04.2009. 14:26 ] @
Prilikom prijave mora da se promeni boraviste ako se boravi duze od 60 dana. Ako se ne ostaje duze od 60 dana ne mora da se menja boravisna adresa.
[ vilil1 @ 16.04.2009. 14:48 ] @
Pa da, tako i pise u zakonu. Ja sam pitao za "posecivanje", gde si to nasao? Ili je to slobodna interpretacija?
[ Nabukodonosor @ 16.04.2009. 15:23 ] @
Dobro, i sta ce da rade osobe koje kao u Slobodanovom slucaju idu na svakih mesec dva van i vracaju se, hoce li oni moci da voze auto na strane table?
I drugo, sta ce da rade svi ovi ljudi koji rade u inostranstvu i koji se GARANTUJEM TI u 99% slucajeva ne odjavljuju ovde, i ne prijavljuju vlastima svaki put kada hoce da dodju?! Hoce li da im oduzimaju auto na granici? Jel nece nikome dati da dodje u zemlju? Aha.
[ Ivan Dimkovic @ 16.04.2009. 15:42 ] @
Citat:
I drugo, sta ce da rade svi ovi ljudi koji rade u inostranstvu i koji se GARANTUJEM TI u 99% slucajeva ne odjavljuju ovde, i ne prijavljuju vlastima svaki put kada hoce da dodju?! Hoce li da im oduzimaju auto na granici? Jel nece nikome dati da dodje u zemlju? Aha.
Dovoljno je da pokazes regulisan privremeni/stalni boravak u inostranstvu (dozvolu boravka / dozvolu naseljavanja) - posto ne mozes imati primaran boravak (residence) na 2 mesta u isto vreme.
Isto to vazi i za porez.
Nema uopste nikakve potrebe da se prijavljujes/odjavljujes specijalno - teritorija na kojoj provodis vise od 180 dana godisnje je mesto primarnog boravka i koristi se za "sitnice" tipa kome placas porez, gde registrujes vozilo, itd... Da to >nije< Srbija se vrlo lako utvrdjuje uvidom gore pomenutu dozvolu boravka i u pecate u pasosu, posto nasi organi granicne policije lupaju pecate i pri ulazu i pri izlazu iz Srbije, pa je moguce vrlo lako utvrditi koliko dugo si bio u njoj ako neko postavi pitanje :)
[ vilil1 @ 16.04.2009. 16:01 ] @
Citat: Dovoljno je da pokazes regulisan privremeni/stalni boravak u inostranstvu (dozvolu boravka / dozvolu naseljavanja) - posto ne mozes imati primaran boravak (residence) na 2 mesta u isto vreme.
Jesi li siguran u to? Ja sam prijavljen u Svedskoj, imam Svedsku dozvolu boravka u pasosu, kao i njihovu vozacku dozvolu. Takodje sam prijavljen ovde, imam nasu LK, kao i nasu vozacku. E to je ono sto sada hoce da sprece, odnosno da ne dozvole voznju sa stranim tablicama, ako si prijavljen i ovde. Kako ce da provere da li sam prijavljen i ovde? E, to vec ne znam.
[ Nabukodonosor @ 16.04.2009. 16:23 ] @
Nema to pojma prijatelju! To ne moze da se izvede ni u snovima, a rekao sam ti gore i u primeru zasto. Morace da zabrane dolazak svima nasim ljudima iz inostranstva onda, a to nema veze sa zivotom.
[ vilil1 @ 16.04.2009. 16:29 ] @
Mislim da moze da se izvede. Imas upisan maticni broj u pasosu, i to mu je dovoljno da mu izadju podaci o tebi, da li si prijavljen ovde, gde si prijavljen, da li si odjavljen...
[ Nabukodonosor @ 16.04.2009. 16:33 ] @
Ne kazem ja da tehnicki nije izvodljivo, ali zamisli sledecu situaciju: leto, ili pred novu godinu, dolaze svi na odmor, sa parama koje ce da trose ovde, i na granicama vracaju ljude jer ne mogu svoj auto da voze koji je na strane table. ?! Ako ti ovo vidis kao moguci scenario, onda ne znam sta dalje da ti kazem.
[ vilil1 @ 16.04.2009. 16:45 ] @
Ako se dobro secam, Dacic je rekao da vise to nece moci da se radi, i naveo BG, CG, BiH...Nije to upuceno "pravim" gastarbajterima, na zalost i niih ce da kaci.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|