[ alexscript @ 15.09.2006. 22:43 ] @
Ovo me muci jos od vaterpolo prvenstva... Tada sam imao priliku da "bacim" pogled na nasu zastavu vise puta nego obicno.
Cini mi se (i mislim da sam u pravu) da je grb na zastavi,onako,kao malo ulevo a ne na sredini.Nesto slicno kao kod zastave Slovenije.
E sad,zasto je to tako? Zna li neko? Meni je nekako lepse da je na sredini...I uostalom,ko je bio zaduzen za to?

Pozdrav svima
[ M.O.D. @ 15.09.2006. 23:07 ] @
http://www.parlament.sr.gov.yu/content/lat/o_skupstini/simboli/simboli.asp
Format zastave je uvek 1,5 : 1 a grb se pomera za jednu sedminu širine zastave u levu stranu u odnosu na centar. Na državnoj zastavi grb se nalazi sa obe strane. Zaključak o korišćenju grba, zastave i himne Republike Srbije 20.08.2004." Službeni Glasnik Republike Srbije" br.95/2004,20.08.2004. p.13
[ alexscript @ 16.09.2006. 01:53 ] @
Interesantno...kako li su odlucili da pomere za 1/7 ulevo i zasto bas za toliko...
[ BojanBG @ 16.09.2006. 02:06 ] @
A kako li su uopste doneli odluku da stavljaju taj grb? Mislim nije da imam nesto protiv njega ali mi smo cini mi se jedina drzava u kojoj se menjaju imena drzave, grb, himna nekim uredbama vlade i preglasavanjem nelegitimnih poslanika umesto na referendumu.
[ salec @ 16.09.2006. 03:09 ] @
Sve ove ostale drzave koje su nalepile grbove na svoje zastave su na neki nacin bile prinudjene na to zbog mogucnosti zabune (Slovenija-Rusija-Slovacka ili Hrvatska-Holandija), ali mi tu bar imamo cistu situaciju. Ovo samo otezava posao deci na likovnom :), kao i improvizovanje zastave, ako bude neke potrebe. Pretenciozno...
[ Trikki @ 16.09.2006. 10:42 ] @
Nekada su Srbija i Bugarska imale zastavu kao i Rusija, a onda je doslo do odluke da se to promeni. Srbi su okrenuli raspored boja, a Bugari su zamenili plavu boju sa zelenom.

[ ar nogard @ 16.09.2006. 10:57 ] @
grb je super na zastavi meni se svidja bas tako kako stoji a i himna je OK konacno su stvari onako kako je oduvek trebalo da budu (koliko li je samo Aleksandar pogresio kada nas je ujedinjavao).
[ ton_majstor @ 16.09.2006. 12:12 ] @
Nije Aleksandar kriv, već njegov otac, Petar. Karađorđevići, uglavnom.

To je inače, najveća istorijska greška srpske države!

Pozdrav!
[ beep @ 16.09.2006. 12:26 ] @
Citat:
ton_majstor:To je inače, najveća istorijska greška srpske države!

E da smo samo jednu napravili.....
[ Ivan Dimkovic @ 16.09.2006. 12:34 ] @
Citat:

To je inače, najveća istorijska greška srpske države!

E Ton_Majstore, posle bitke su svi generali, zar ne? Naravno da je danas, posle svega, to pokazano kao greska i to veoma velika - ali je u tom momentu, pocetkom XX veka, ta odluka bila vizionarska i sasvim u skladu sa zdravom logikom. Zapravo ideja je kopija Bizmarkove ideje o ujedinjenju germanskih naroda u jednu Nemacku - Bizmark je doduse uspeo, a greska Aleksandra je sto nije sagledao potpuno probleme specificne za Balkan.

[ mrkidivx @ 16.09.2006. 12:45 ] @
Pa zato je i rekao da je greška...
[ Au197/79 @ 16.09.2006. 13:05 ] @
uspeli su i Italijani sa Garibaldijem i Francuzi nešto ranije, pa i Španci i Englezi. Samo smo mi nakrivo nasađeni.
[ alexscript @ 16.09.2006. 15:52 ] @
ma grb je ok,zastava je u redu i svidja mi se,ali mi jos uvek nije jasno zasto "vuce" na levo.Zasto 1/7 ulevo? zar nije vizuelno lepse da je na sredini? znaci razlog...mora da postoji neki razlog ma koliko banalan bio.
[ antix @ 16.09.2006. 16:37 ] @
pa šta znam. Meni je ljepše nekako što je grb pomjeren iz centra jer zbog toga mi zastava izgleda dinamičnije

Ali mislim da nema nekakve filozofije ili skrivene poruke iza tog pomjeranja grba ulijevo. Mislim da je jednostavno većini izgledalo ljepše
tako pa su odlučili ta tako i bude.

A da je greška bilo ujedinjenje... jeste... ne ponovilo se nikada i nikome!
[ Trikki @ 16.09.2006. 17:17 ] @
ko zna mozda ce i ova EU u koju sada svi hrle i gledaju otvorenih ociju sutra biti propala iluzija. To niko ne zna.

Kao sto niko ne zna da li su Pera i Aca zaista hteli Jugoslaviju ili je ona mozda bila i nametnuta, hm ?
[ Java Beograd @ 16.09.2006. 17:26 ] @
Srbija ima dva oblika zastave

- Oficijelna tj., zvanicna - to je ova sa grbom
- Narodna - trobojka bez grba

Obe su u upotrebi i propisano je kad se koja i kako koristi. Inace, to je praksa i u drugim zemljama.

1/7 Ne znam zasto bas toliko, ali ako grb vec nije u centru, onda se moralo definisati koliko je pomeren.
[ Trikki @ 16.09.2006. 17:34 ] @
pa naravno, pogledajte npr. portugalsku zastavu ! Oni imaju slicno nasoj veliki grb ulevo. Skandinavske zastave imaju krst koji je polozen ulevo, ali na jarbolu kada je dignuta levom ivicom zastava pokazuje pravi krst. Englezi npr. imaju centriran krst.

Kad smo vec kod Pere i Ace, i YU trobojka je uzeta po ugledu na saveznicku francusku ali kao kad je ova na jarbolu.
[ Sasa_NS @ 16.09.2006. 19:06 ] @
A koji će nam uopšte taj kraljevski grb? Zar nismo po uređenju republika?
[ salec @ 16.09.2006. 20:16 ] @
Citat:
Sasa_NS: A koji će nam uopšte taj kraljevski grb? Zar nismo po uređenju republika?
Ne mogu da verujem! Sat vremena i jos te nisu flejmovali?
[ Sasa_NS @ 16.09.2006. 20:27 ] @
I ja se čudim... :)
[ BojanBG @ 16.09.2006. 20:34 ] @
A i sto se tice tog ujedinjenja i Kralja Petra koliko me secanje sluzi slovenci i hrvati su trazili to ujedinjenje da bi se oslobodili od Austrougarske a Srbija kao najrazvijenija zemlja u to vreme na Balkanu im se ukazala kao dobra prilika.
[ ton_majstor @ 16.09.2006. 20:43 ] @
Zato se jedan i zvao "oslobodilac", a drugi "ujedinitelj"!

@Ivan: imam ja negde moj spisak grešaka ovog naroda i njegovih vladalaca. One krucijalne su mahom Karađorđevići pravili. Zato ih i ne gotivim. Mada, ovo nije tema o tome.

Inače GRB treba da postoji. Dal' republika ili kraljevina ili komuna komunaca, grb je simbol iznad uređenja.

Nama je grb ovaj koji jeste i lep je. Ne znam zašto je tebi baš "kraljevski".

Pozdrav!
[ Au197/79 @ 16.09.2006. 21:15 ] @
Da se vratimo temi. Logički i laički grb na zastavi je pomeren ka štangli zbog toga što se deo zastave ka njoj manje vijori na vetru i manje se gužva te je grb lakše osmotriv.
[ Sasa_NS @ 17.09.2006. 09:48 ] @
Citat:
ton_majstorNama je grb ovaj koji jeste i lep je. Ne znam zašto je tebi baš "kraljevski".

Pozdrav!

Pa ako ona kruna nije simbol kralja (monarha),onda ne znam šta je... A možeš malo i uporediti grb i ostalo znamenje bivše "Kraljevine Srbije" sa sadašnjim grbom Republike Srbije... Ja tu ne vidim nikakvih (ili bar ne bitnijih razlika)...

[ dalibord5 @ 17.09.2006. 10:51 ] @
Srbija je veliki deo svoje istorije bila kraljevina,osim ako ne racunamo periode turske okupacije.A bilo bi glupo da na zastavi imamo polumesec ;-)
Nekoliko decenija pod komunistima,kao republika,sto je diskutabilno.
Mozemo biti ponosni sto smo stara evropska nacija,sto smo imali Despote,Kraljeve i dva Cara...
Grb moze oznacavati deo srpske istorije,koje se ne moramo stideti.
Ova zastava je prepoznatljiva i lepa.
Stvarno ne vidim nijedan razlog protiv krune na njoj.Mnogo je smislenije od one bezlicne zastave koju ni sami nismo razlikovali od tolikih drugih..
[ Sasa_NS @ 17.09.2006. 11:13 ] @
Ma ne smeta ni meni to znamenje, jer samo po sebi ne znači ništa. Nerviraju me ti "tihi pokušaji" ponovnog vraćanja kralja i monarhije, odnosno, postepeno navikavanje naroda da tako nešto prihvati zdravo za gotovo...
Po meni, vraćanje na monarhiju je ogroman korak nazad. Uostalom, znate li ijednu republiku koja se (u skorijoj prošlosti vratila) na monarhističko uređenje?

Samo nam treba još i trutina od kralja sa svojom svitom na državnim jaslama...
[ Bleya2 @ 17.09.2006. 11:30 ] @
Grb sa leve strana na svim zastavama simbolise srce koje je sa leve strane u ljudskom telu.
[ ton_majstor @ 17.09.2006. 11:42 ] @
Sasa_NS, POTPUNO se slažemo. Samo, to nije issue ovde!

Kažu, to je mali grb Nemanjića... Baš je lepa.

Pozdrav!
[ Trikki @ 17.09.2006. 13:12 ] @
Dragi Sasa,

mi mozemo diskutovati za i protiv monarhije, ali taj "trut" ima vise veza i uticaja u svetu nego bilo koji politicar u Srbiji. Pored toga, njemu je jako stalo za apanazu, znas on je prosio po Londonu dok nije stigao u Beograd. Informisi se malo, to je oficir, biznismen i aristokrata.

pozdrav !
[ _djevojka_ @ 17.09.2006. 13:29 ] @
Citat:
Trikki: ...
mi mozemo diskutovati za i protiv monarhije, ali taj "trut" ima vise veza i uticaja u svetu nego bilo koji politicar u Srbiji. ...

Ispravka: njegova zena (sadasnja) ima vise veza i uticaja u svijetu nego on i svi politicari zajedno. :)) Kad smo kod informisanja - informisi se malo bolje. :) Od viska glava ne boli. Vadi ga iz kake dosta godina, a nije joj lako to je sigurno, pocev od njegovog frljanja s' padezi, pa do ispada s' medijima... Nego da zaobidjemo pro/con monarhija, i da se vratimo grbu.

Predivan grb, zaista. :) Predivna zastava.

Jeste mali grb Nemanjica. Nazalost, nemam slike na ovom kompu, ali predivno izgleda izrezbaren u drvetu.

Na sljedecoj stranici, u desnom uglu, jos jedna verzija grba:
http://www.relikon.com/GlasHeralda/GH_001.htm

[ Au197/79 @ 17.09.2006. 14:03 ] @
Kad smo kod grba nemanjića zanima me da li iko zna pouzdano kako je on izgledao?

Ove priče o njemu mi deljuju kao čista propaganda jer su to samo rekonstukcije ne starije od par vekova i da su delo nekog lika (Ritera, Bogišića, Žeparovića) a da niko ne zna kako je stvarno izgledao grb.

A osim toga ovaj na zastavi ne liči na onaj sa rekonstrukcije.
[ M-84 AB1 @ 17.09.2006. 14:22 ] @
A ova dva zuta ljiljana ispod dvoglavog orla (mislim na grb Srbije), sta oni predstavljaju?

PS. Ne bih me cudilo da se vise dokumentacije o nasoj srednjevekovnoj istoriji nalazi van Srbije (Vatikan, Engleska...) Mozda se jednog dana sve to otkrije, pa samim tim i Nemanjiciki grb.

PSS. I ako bi vracali kralja, to ne bi bio ovaj jer ne zna ni srpski (sramooota). Ovi mladji bi mogli.
[ _djevojka_ @ 17.09.2006. 14:55 ] @
Citat:
M-84 AB1: A ova dva zuta ljiljana ispod dvoglavog orla (mislim na grb Srbije), sta oni predstavljaju?

Ne mislim da su to ljiljani, nego krinovi. E sad, nemam knjizurinu pored sebe, ali ako me sjecanje sluzi ima razlike. Ili bice da sam polupala loncice, pa da je to drugo ime iste biljcice. :)

Asocijacije? Prva pada na pamet sljedeca:

Tamo daleko,
Gde cveta beli krin,
Tamo su zivote dali
I otac i njegov sin.

Cvijet je inace skoro svugdje prisutan u nasoj istoriji, u jednoj formi ili drugoj. Dalje, tri latice - moze da asocira i na sveto trojstvo.

Citat:
PS. Ne bih me cudilo da se vise dokumentacije o nasoj srednjevekovnoj istoriji nalazi van Srbije (Vatikan, Engleska...)

Pa dosta dokumentacije se i nalazi van Srbije. Obidji samo muzeje po Londonu, i bice ti jasno koliko su pokupili iz ostalih zemalja. Naravno, prica ide da su to bili sve pokloni njihovoj kraljici. Jest' ono, svi docekali da joj daju po pedestak komada iste stvari. Jedna joj nije bila dovoljna. :)

Citat:
PSS. I ako bi vracali kralja, to ne bi bio ovaj jer ne zna ni srpski (sramooota).

Pa sramota da odes sa kojim kilom zlata, a da to ne bude dovoljno za osnovno skolovanje.

Drzavni simboli:
http://www.parlament.sr.gov.yu..._skupstini/simboli/simboli.asp
[ despotbg @ 17.09.2006. 16:15 ] @
PSS. I ako bi vracali kralja, to ne bi bio ovaj jer ne zna ni srpski (sramooota). Ovi mladji bi mogli.[/quote]

Mislim da su njegovi sinovi tj. mladi princevi gori nego on tj. da znaju manje srpskog od njega. Gledao sam neku emisiju gde pricaju na belom dvoru na engleskom kako studiraju negde u engleskoj, nijedan od njih nije ni pomenuo da ima nameru da se vrati u srbiju!
[ EagleOne @ 17.09.2006. 17:22 ] @
Kad sam video orla Nemanjica, podsetilo me... Bio sam pre 20tak dana u hramu Svetog Save, ne znam da li ste primetili, ali na cetri unutrasnja ugla krsta kog formiraju crkveni zidovi postavljeni su veliki u kamenu isklesani orlovi Nemanjica. U prici za nadzornikom radova, prvi put ga video, saznam da ce ih skinuti, jer su vec isklesani oni "nasi" srpski orlovi, sa 4S, kao sa zastave, i uskoro ce zameniti ove "katolicke". ?:). Pitam ja kako to mislite, "pa znate veliki je problem sa uredjenjem hrama, 1000 struja se tu mesa, sve sto vidite na zidovima je samo probno tu, jos nista nije definitivno odluceno, stalno skidamo i vracamo, katolicka crkva zeli da ima uticaja na uredjene, ali ne samo oni, svasta nam poklanjaju... blablabla". Nisam heraldicar, ali mi je izgledalo da su na zidovima orlovi Nemanjica.
:)
A sto se tice krina, ljiljana itd. Pogledajte srednjovekovne grbove i zastave, nase i strane, ali hriscanske, prepune su ih. Posto se verovatno pitas zbog ex Bosnjacke zastave.
[ M-84 AB1 @ 17.09.2006. 17:37 ] @
Citat:
Posto se verovatno pitas zbog ex Bosnjacke zastave.

Bas zato.
Kao i, zasto je ispod lava u CG grbu zelen pod? ;-)

PS. Sto se tice princeva, nisam mislio ni na njih, nego na neku trecu generaciju koja bi bila rodjena i odgojena u Srbiji.

POZ
[ EagleOne @ 17.09.2006. 18:27 ] @
Citat:
M-84 AB1: Bas zato.
Pretpostavio sam :).
U pitanju je grb dinastije Kotromanic, tacnije od Tvrtka I Kotromanića kralja Bosne i Srbije i td., sa malim stilskim izmenama:

Navodno "ljiljan" je idejno od biljke Lilium Bosniacum, ne preterano bitno, s obzirom da je opste rasprostanjen simbol...

edit: secam se da sam nekada citao da je Tvrtko izabrao grb nalik na tadasnji da li Francuski, da li bio neki sliht ili sta ne secam se...

[Ovu poruku je menjao EagleOne dana 17.09.2006. u 20:20 GMT+1]
[ EagleOne @ 17.09.2006. 19:26 ] @
Da simbol ljijana definitivno ima veze sa Francuskom: http://en.wikipedia.org/wiki/Fleurs-de-lys

A da ne tupim procitajte i sami:

Grb Srbije: http://en.wikipedia.org/wiki/Coat_of_arms_of_Serbia
Grb Crne Gore: http://en.wikipedia.org/wiki/Coat_of_arms_of_Montenegro
[ alexscript @ 17.09.2006. 20:57 ] @
aha,dobro sad mi je jeasnije.Znaci mozda sbog guzvanja na vetru a mozda i srca.Mozda i jedno i drugo.Sve u svemu bar ima neki konkretan razlog.

A sto se tice ljiljana,verovatno su navijali za Fiorentinu.Forzza!
[ M-84 AB1 @ 17.09.2006. 21:53 ] @
Da, da... Procitao sam ovo za grbove Srbije i Crne Gore. Smorim se kad neko kaze 'cetri S' al dobro... Ne zna narod. Bas me zanima od kad se taj znak cetri ocila vezuje za Srbe. Da li je postojao i u vreme Nemanjica?

[ salec @ 17.09.2006. 22:55 ] @
Citat:
M-84 AB1:Bas me zanima od kad se taj znak cetri ocila vezuje za Srbe. Da li je postojao i u vreme Nemanjica?

To je zapravo "parafraza" Vizantinskog grba koji je imao 4 "B" (v, vita, ili beta) od "Vasileus" (ustvari, i to su bila ocila, ali drugog oblika) i stoga mislim da je "4 s" carski, dakle Dusanov grb, jer se on svim silama trudio da, tacku po tacku, preuzme sva obelezja i mesto Vizantije kao "lidera na Balkanu" :)) .
[ EagleOne @ 17.09.2006. 23:30 ] @
Salec me je prestigao.
Grb je nastao po ugledu na grb i zastavu vizantijske dinastije Paleologa cije je moto bio "Βασιλεύς Βασιλέων, Βασιλεύων Βασιλευόντων" tj, Basileus, Basileon, Basileuon, Basileuonton - Kralj nad kraljevima vlada nad vladarima.

Zeleci da bude nastavljac vizatijske imperije i tradicije Dusan je prihvatio i grb Paleologa, kao sto salec rece.

Zastave dinastije Paleologa:

Naravno i dvoglavi orao je vizantijski, i nije samo Car Dusan preuzeo ocila Paleologa, pojavljuju se u grbovima vladarskih porodica tog vremena. Ne znam tacno kako je nastao ovaj danasnji dvoglavi orao (u upotrebi od II srp. ustanka), tj. cijih je ruku delo. Crnogorski je npr. kopija ruskog dvoglavog orla.

[Ovu poruku je menjao EagleOne dana 18.09.2006. u 00:48 GMT+1]
[ dalibord5 @ 18.09.2006. 07:07 ] @
A sta simbolizuje dvoglavi orao?
Takve zverke u prirodi nema.
Je li to simbolicki prikaz "dvoglavosti" crkvene i svetovne vlasti,olicene u jednom vladaru?
Dvoglavi orao je cest simbol u evropskoj heraldici.
[ M-84 AB1 @ 18.09.2006. 14:22 ] @
Da, on predstavlja vlast boga na nebu i vlas vladara na zemlji, mada ne znam ko sve ima danas taj grb
Mi, Crnogorci, Rusi, Albanci...
Ko jos?
Nemacki orao je jednoglav (Nemci su racionalni, oni imaju normalnogo orla ;-)

A sta ce lav u CG grbu, malo me podseca na Engleze?

[ _djevojka_ @ 18.09.2006. 16:02 ] @
Citat:
dalibord5: A sta simbolizuje dvoglavi orao?
Takve zverke u prirodi nema.
Je li to simbolicki prikaz "dvoglavosti" crkvene i svetovne vlasti,olicene u jednom vladaru?
Dvoglavi orao je cest simbol u evropskoj heraldici.

Pa jeste cest simbol, ali sta predstavlja - stvarno diskutabilno. Zavisi iz kog ugla gledas. Jedan gleda na istok, drugi na zapad; mozda jedan gleda prema proslosti, a drugi prema buducnosti? Jos u starom Egiptu su slikali pticice raznih vrsta, a ne bi me zacudilo da su to germani provukli nekako kroz svoje prste i koristili u sklopu svojih slicica.

Neko gore rece da su orlovi anoreksicni - mislim stvarno, da su u punoj velicini, gdje bi stali? :) Jedna stvar kako izgledaju u prirodi, ali zbog estetike, sta fali da smrsaju koje kilo? Nisu na pisti, after all.
[ EagleOne @ 18.09.2006. 19:22 ] @
Dvoglavi orao ima dugu istoriju, koja seze i pre Vizantije. Inace mislio sam da vizantijski dvoglavi orao simbolizuje rimsko carstvo, zapadno i istocno, ali izgleda da nije orignalno odabran iz tog razloga...

Padom Konstantinopolja, Ugari su odlucili da je na njih red da preuzmu stafetu nastavljaca rimskog carstva, pa je tako dvoglavi orao stigao i u germanske grbove...
http://en.wikipedia.org/wiki/Double-headed_eagle

[Ovu poruku je menjao EagleOne dana 18.09.2006. u 23:00 GMT+1]
[ salec @ 18.09.2006. 22:24 ] @
Levo zapad, desno istok... i odmah znas kuda carevina "smera".

Nemacka ima samo jednoglavog orla i on cini mi se gleda na istok...
[ Milan M. Radovic @ 18.09.2006. 23:34 ] @
A sta se vi sekirate kad ce oni jos 2 puta da menjaju to.2 puta sigruno.
1 - kad ode kosovo
2 - kad ode vojvodina

...a kasnije ce ostati sandzak

"nas srba ce da ima toliko da svi stanemo pod jednu krusku"
[ M-84 AB1 @ 19.09.2006. 11:45 ] @
Kad ono kruska visoka 20 km (carobni pasulj)

:-)

Edit: Ne znam cemu toliki strah za Vojvodinu?

[Ovu poruku je menjao M-84 AB1 dana 19.09.2006. u 19:18 GMT+1]
[ Nemanja Avramović @ 19.09.2006. 15:17 ] @
Citat:
choks87: A sta se vi sekirate kad ce oni jos 2 puta da menjaju to.2 puta sigruno.
1 - kad ode kosovo
2 - kad ode vojvodina

Kad/ako ode Kosovo, mislim da ćemo se i dalje zvati Srbija (odnosno država će se tako zvati)...
[ Milan M. Radovic @ 21.09.2006. 08:26 ] @
Citat:
EagleOne

Naravno i dvoglavi orao je vizantijski, i nije samo Car Dusan preuzeo ocila Paleologa, pojavljuju se u grbovima vladarskih porodica tog vremena. Ne znam tacno kako je nastao ovaj danasnji dvoglavi orao (u upotrebi od II srp. ustanka), tj. cijih je ruku delo. Crnogorski je npr. kopija ruskog dvoglavog orla.

[Ovu poruku je menjao EagleOne dana 18.09.2006. u 00:48 GMT+1]

\

oo..pa mi smo turci...
[ milke @ 21.09.2006. 17:00 ] @
Citat:
M-84 AB1: Edit: Ne znam cemu toliki strah za Vojvodinu?

Strah, ili želja?..
[ nkrgovic @ 21.09.2006. 18:30 ] @
Citat:
EagleOne: Dvoglavi orao ima dugu istoriju, koja seze i pre Vizantije. Inace mislio sam da vizantijski dvoglavi orao simbolizuje rimsko carstvo, zapadno i istocno, ali izgleda da nije orignalno odabran iz tog razloga...

Iz wiki teksta koji si ti linkovao:
Citat:
In Byzantine heraldry, the heads represent the dual sovereignty of the Emperor (secular and religious) and/or dominance of the Roman Emperors over both East and West.

Znaci:
- Car (Vasilevs, Autokrator.... ) je gospodar i duhovni i svetovni. Njegova je vlast jednaka bozijoj - ne zaboravite da su neki od tih careva i bili bogovi (Oktavijan je bio prvi, koliko se secam).
- Rim se prostire i na istok i na zapad i zeli svoje domene na oba. Poenta ove naizgled ocigledne price je u selidbi prestonice u Konstantinopolj i zelji da se pokaze da Romejski car (kako smo mi njega zvali) iako stoluje u drugom gradu i dalje predstavlja gospodara Rima, Italije i Sicilije, podjednako kao i Palestine, Persije ili Egipta...