[ Sasa Kostic @ 26.09.2006. 20:06 ] @
Znamo kada i kako se to radi. Ali... nekako je pochelo. Mene zanima kako. Verovatno se ni na shta konkretno ne misli kada se kazhe Vi. Ali onaj bukvalan prvod... "Vi..." koji mi? Ochi? Oba pola?

Da vidimo sta inteligencija misli
[ ad0lf @ 28.09.2006. 21:55 ] @
persiranje naravno potice iz severne persije, kao i poznata marka brodova pershing, zatim pirsing kao i pasiranje stim sto su poslednja dva izraza iz juznijih krajeva

[Ovu poruku je menjao ad0lf dana 28.09.2006. u 23:17 GMT+1]
[ Sasa Kostic @ 28.09.2006. 22:08 ] @
eto vidite, drugovi, sta nas Adolf zna
[ ad0lf @ 28.09.2006. 22:18 ] @
ma znam ja svasta jos nesto "drugovi i drugarice", ne ustrucavajte se pitati...
[ ZaMpA @ 28.09.2006. 22:35 ] @
Aha! Evo moje teorije:

Garant su se tako ranije obracali samo kraljevima i faraonima i ostalim high-end likovima, i to zbog sledeceg:
Pshto su mislili da su ti kraljevi i faraoni bogovi, kada kazu vi, misle na "ti kralju faraone i ostali bogovi" pa zato kazu u mnozini odnosno "vi"
primer:

Podanik Bedni: Shta radite VI O Kralju Faraone?
Kralj Faraon: Nishta evo igramo stoni fudbal..
PB:Pa ko pobedjuje?
KF:Pa mi, naravno!
PB:Kako li sam samo mogao sumnjati Vashu stonofudbalersku nadmoc!

eto!...

[ su27killeryu @ 28.09.2006. 23:12 ] @
Pa ne znam vjerovatno potice od teskih snobova vjerovatno Engleza.
[ KnightOfDoom @ 29.09.2006. 01:50 ] @
Ja iskreno sumnjam da su faraoni igrali stoni fudbal .
[ braker @ 29.09.2006. 03:14 ] @
Citat:
su27killeryu: Pa ne znam vjerovatno potice od teskih snobova vjerovatno Engleza.

Ja lichno ne nalazim nikakvu razliku izmedju 'ti' i 'vi'-naravno prevedeno na eng.Tako da bih ovoj teoriji pristupio sa odredenom rezervom.
[ old @ 29.09.2006. 05:21 ] @
(Ja sam sa Gospodom Bogom "na ti", uz puno poštovanje.)

Šta mislite o poltronskom pisanju "vi" velikim slovom? To je toliko odomaćeno (bar na Internetu) da je postalo standard, "nepisano pravilo", a takve stvari na kraju postanu i "pravilne".

Da li vam je, kao što marketing stručnjaci govore, privlačno da vidite u tekstu često ponavljanje reči "vi"?

Ili vidite to kao signal za opasnost - mi hoćemo Vaš Vaš Vaš novac?

[ su27killeryu @ 29.09.2006. 07:00 ] @
Ne toliko davno(vijek ili dva ) u Engleskoj se koristila rijec "thee"
[ braker @ 08.10.2006. 17:50 ] @
Citat:
su27killeryu: Ne toliko davno(vijek ili dva :p ) u Engleskoj se koristila rijec "thee" :)

ili "thou":-) pozzzz
[ SqlByte @ 08.10.2006. 23:01 ] @
a sada je to sve zamenio 1337 speek... to jest "teh" :)
[ codeus @ 09.10.2006. 00:13 ] @
..ja mislim da su to izmislili "Bunjevci" (sa severa Backe) .. tamo mladji bunjevci persiraju roditeljim sa "VI" .. ima onaj vic .. kaze sin caletu ... Oce da se teras TI u pizdu materinu .. na sta ce matori "Sta si kazo" .. sin: da se terate VI u pizdu materinu .. cale:Tako sam i mislio...
[ Roten @ 10.10.2006. 00:10 ] @
Mislim da persiranje potice iz latinskog jezila. Tamo se prvi put srece : "per Lei", a verovatno je istina da je pocelo od nekog kralja, cara...Inace persiranje postoji skoro u svim jezicima (u engleskom samo pismeno- veliko slovo). Samo je razlika koje je to lice, kod nas je drugo lice mnozine, kod Nemaca je trece lice mnozine. Postoje jos neke razlike: Nemci persiraju uglavnom nepoznatim osobama, a onima koje poznaju bez obzira sto treba da ih postuju kao starije ili... ne persiraju. E, a mozda i nije poreklo iz latinskog!! ;)
[ DjoleReject @ 10.10.2006. 00:59 ] @
To sve potice od toga sto ne smes koristiti imenicu nego - Vase Velicanstvo, Vasa Visosti...

Valjda je ideja da je taj toliki baja da mu ni ime ne mozes izgovoriti, a ni obratiti mu se direktno, nego samo nekom odredjenom aspektu njegove ogromnosti :)

Pa iz toga direktno ne sme ni TI.