[ Milan M. Radovic @ 27.09.2006. 20:46 ] @
No comment....
[ fade @ 27.09.2006. 20:56 ] @
ma covek je "advance user" , mozda tebi izgleda da drzi mish kao neuki klinja ,ali primeti da je postavio prst ispod misha , covek pomera prst , to senzor detektuje i mish radi ,.
[ dollar @ 27.09.2006. 20:58 ] @
Probaj ti da skroluješ točkićem dok držiš miša u ruci. Uspećeš, veruj mi :)
[ Bojan Basic @ 27.09.2006. 21:02 ] @
Daj, slika jeste smešna, ali čovek piše knjige, misliš li da koristi pisaću mašinu (ili papir i olovku)? Ko zna šta je želeo u tom momentu da uradi s mišem, pa je ispalo ovako.
[ dollar @ 27.09.2006. 21:05 ] @
Pa Bojane, to što piše knjige ne znači da zna da rukuje pojedinim stvarima :)
Inače, moj deda je pisac. On me je svakodnevno zvao da na njegovom ordinatoru (računaru) registujem (snimim) tekst što je otkucao :) Bolje da ne pričam kako se on koristi mišem i tastaturom :)
[ Bojan Basic @ 27.09.2006. 21:16 ] @
Nisam rekao da ga to kvalifikuje kao kompjuterskog eksperta, ali možeš li da iskucaš makar i dve stranice nekog teksta a da ne upotrebiš miša? Ma kakvo kucanje, ajde pokreni Word bez upotrebe miša — svakako, moguće je, ali ko ne zna da koristi miša sigurno neće znati ni da pokrene Word preko tastature.
[ biotech @ 27.09.2006. 21:17 ] @
ha ha ovo je slika iz nekih novina video sam pre nekoliko dana... puko sam tad od smeha
pa pogledajte mu facu....ona sve govori, a mis mislim da je opticki....

ha ha ha
[ fade @ 27.09.2006. 21:21 ] @
pa uz upotrebu mikrofona i nekoliko sati strpljenja , upotreba misha moze da bude minimalna , skoro da se i ne koristi ,a ako bash hocu , stavicu sticky keys , inace ja sam za nekih 2 sata vezbanja glasovnih komandi imao sasvim dobre rezultate u komandama u wordu , kucanje naravno nema sanse , previshe vezbe.
[ Bojan Basic @ 27.09.2006. 21:26 ] @
Citat:
fade: pa uz upotrebu mikrofona i nekoliko sati strpljenja
...
a ako bash hocu , stavicu sticky keys

Koliko ljudi koji ne znaju da koriste miša zna ovo da podesi?
[ WawaHOO! @ 27.09.2006. 21:34 ] @
U'vatio ga ko da drzi daljinac i menja TV kanale

Mislim da je Basic u pravu, ovo je sigurno detalj u kojem je pogresno uhvacen, ranije je u nekim novinama bio objavljen clanak o tome kako politicari koriste racunare a Vuk je bio u onim boljim poznavaocima. Jeste da je imao jaku konkurenciju (Markovic i Kostunica ) ali ipak je napredniji , ozbiljno
[ fade @ 27.09.2006. 21:38 ] @
pa sigurno onoliko koliko zna da koristi pun potencijal word-a , inace u radu veoma pomaze , brze se radi , nemoras se hvatati za misha svakih 10 sec . U svakom slucaju , ako ih mrzi da pogledaju sta se krije malo dalje u word-u i ako ih mrzi da bace 2 min na to , neka se koriste pecinskim metodama.
[ hakinen @ 27.09.2006. 21:45 ] @
Jel ste probali da uhvatite misa, bas kako ga drzi Vuk? Ako jeste primeticete da palac dolazi pravo na skrol, tako da je covek verovatno hteo nesto da skroluje pa mu je lakse bilo da uvati ovako misa, nego da se guzi tamo pred novinarima da bi normalno stavio misa na sto i skrolao sa njim!! Znaci slucaj je resen :D
[ WawaHOO! @ 27.09.2006. 21:49 ] @
Citat:
a mis mislim da je opticki....

Sta skroluje ?
[ Milos niks @ 27.09.2006. 22:00 ] @
Ustvari tok razgovora ...

Vuk : E jeb$m vas blesave , mogli ste barem neki bolji mis da stavite ... nema ni kvalitetan scrool
Saban : Barem je monitor TFT

dakle reseno ......:))

bas je skoro bila reportaza o nekom ministru koji kao radi za kompom i nesto kuca a nazad onaj blue screen of death :)) Sto se kaze: PR za penzose
[ ZaMpA @ 27.09.2006. 23:15 ] @
"Pliz dont miks gren-madrs end frogs" !!!
[ Milan M. Radovic @ 27.09.2006. 23:55 ] @
Ima i gorih stvari...negde sam video ,neki nas "baja" kao radi za kompom ,snima ga kamera, on kao kucka a na ekranu Win media player sa visualisation....haha...ma sta da vam pricam

Meni se cini da na slici...kao da mu se ovaj kinez/japanac smeje i kaze:
"Pa ne drzi se to tako - ostavi deder - Pokvarices nesto!"
[ QUEST @ 28.09.2006. 07:28 ] @
Srbija se saginjati neće, to je objašnjenje.
[ mrkidivx @ 28.09.2006. 09:08 ] @
Citat:
ranije je u nekim novinama bio objavljen clanak o tome kako politicari koriste racunare a Vuk je bio u onim boljim poznavaocima

Kakvi li su tek ostali, jad i beda si ga nama...
[ nekoko @ 28.09.2006. 09:47 ] @
:D
[ gorang @ 28.09.2006. 09:53 ] @
ocigledno je da je Vuk haker, snasao se covek kako misa da upotrebi kada nema podloge za istog

blejm on chajniiz...
[ ton_majstor @ 28.09.2006. 11:02 ] @
Hehe, momci... još pre deset dana:

http://www.elitesecurity.org/p1287906, pa nadalje. Ovo je ipak ICT forum, nije baš Srbovanje.com!

Mada, svi ministri imaju u kancelarijama one crne IBM desktop-ove i TFT-e. Pogotovo se često emituju onaj savetnik Premijera Srđan Đurić, koji nešto "kao" kucka dok priča mobilnim, potpredsednica Vlade Ivana Dulić-Marković, koja se ceri na e-mailove koje prima, i naravno, ministar pravde Zoran Stojković-Piksi, koji puši ljutu "Drinu" i trese pepeo po tastaturi! (pritom, komp je ugašen.. ili crk'o, svejedno).

LOL!

Pozdrav!
[ Ivan Golubović @ 28.09.2006. 11:51 ] @
Shta bi se desilo kada bi mu dali bezichnog!?

Stavio bi ga u dzep ;)
[ Mobtel @ 28.09.2006. 12:57 ] @
i ovakvi sabani nam kroje sudbinu?!e zemljo nedodjijo
[ brainbuger @ 28.09.2006. 13:21 ] @
ako je zaista uzeo da koristi mis ovako, onda smo stvaaaaaaarno je*ali cvorka!
[ EagleOne @ 28.09.2006. 14:07 ] @
Oko pisaca i kompjutera:
Ne znam zasto mislis da svi pisu koristeci komp, a pogotovo starija garda.
Od druga cale, Vukovo godiste, interesantno zajedno sa Vukom studirao, takodje pisac, i pored kompa u kuci, uvek pise koristeci papir i olovku, a prekucava masinom za kucanje. I mnogi mladji pisci neretko koriste papir i olovku, a zatim im neko treci prekucava...

p.s. ali ne mogu da ne pomenem dedu komsiju, koji je sa 90 godina nabavio komp, brzo ovladao osnovnim principima i offfice-om i po ceo se ne skida sa racunara :)
[ vladd @ 28.09.2006. 16:34 ] @
Alo momci, "poznavaoci" kompjutera, oladite malo. Napljuvaste coveka iz sopstvene "neobavestenosti".

Kada bi vam neko dao misa sa ziro-senzorom, vi bi ga vukli po mouse pad-u, jel, ili bi ga "podigli" od podloge.

Ne ocekujem da imate kod kuce takve spravice, ali...malo informacija.

Priznajem da Vucina i IT tehnologije deluju smesno samo po sebi, ali "dodavanje" i dosoljavanje, pa jos iz neznanja, je bljak.

A tek komentar o "starijoj gardi" za kompjuterom, sinak....
[ mrkidivx @ 28.09.2006. 21:15 ] @
Znači to je neki "specijalni" mish...
[ buljko @ 28.09.2006. 22:42 ] @
Pogled i osmeh ga odaju..... Jeste li videli nekad dete kad' dobije zvecku? Neverovatno lici na ovo! Da li bi Vi (obracam se prosecnim korisnicima kompjutera ako ih ovde ima) IKADA na ovaj nacin uzeli misa u ruke??? Ja i kad' nosim misa na drugi racunar ne nosim to kao soljicu kafe! Mis se uzima (i drzi u ruci) refleksno i samo na jedan nacin! Svako opravdavanje i nalazenje objasnjenja za ovo je jako blizu religiji i verskoj zatucanosti! Zasto ovaj ne bi bio jedan od NEPOZNAVAOCA racunarske tehnike? To sto se slikaju sa racunarom u pozadini je jos jedan razlog za sumnju.
[ EagleOne @ 29.09.2006. 00:17 ] @
Citat:
vladd: Alo momci, "poznavaoci" kompjutera, oladite malo. Napljuvaste coveka iz sopstvene "neobavestenosti".

Kada bi vam neko dao misa sa ziro-senzorom, vi bi ga vukli po mouse pad-u, jel, ili bi ga "podigli" od podloge.

Ne ocekujem da imate kod kuce takve spravice, ali...malo informacija.

Priznajem da Vucina i IT tehnologije deluju smesno samo po sebi, ali "dodavanje" i dosoljavanje, pa jos iz neznanja, je bljak.

A tek komentar o "starijoj gardi" za kompjuterom, sinak....
Dobro bre vladd stvarno ti je komentar kao da imas "30 godina" vise :) nhf, kako covek da se ne nasali kad vidi ovakvu sliku, cak i da je izvadjena iz konteksta.

I ja da zakeram malo :), ako je vec ziro mis, ne stoji mu kabl.

A sto se tice "starije garde" ne vidim u cemu je problem, pa nije valjda covek od 60+ godina mlada garda, pogotovo u pomenutom kontekstu korisnika racunara...

Poz.
[ WawaHOO! @ 29.09.2006. 11:50 ] @
Mis mu je daljinac a TFT je televizor !?
[ bukovski @ 30.09.2006. 11:31 ] @
opasan Mish :P
[ vladd @ 30.09.2006. 21:28 ] @
Znas sta Eagle One, Vucina mi je nekako "blizi" po godinama nego "vecina" na ES. Da je dijabola, ...pesnik covek.
Da nisam vidjao i "ostalu Raju" kako blene u kompjutere, a posebno sta prica, pa i nekako. Nekome treba komp, neko se igra, a neko ce lepo provesti zivot i bez njega. Statistike ne smem ni da pogledam. U zemlji gde je oko 40% nepismeno, 70 % sa osnovnom (racuna se i 4 razreda) skolom, a 85% sujeverno i primitivno, sta reci, a ne zaplakati.

Velika je beneficija, informatika i ovakvi forumi, pa zar treba da "spustamo" nivo.

Sto se tice ziro misa, kabl je komunikacija, ako je ziroskopski, ne mora da bude i bezicni. Bezicni se prilicno izbegavaju za poslovne primene, koje zbog RF "zagadjenja", mogucnost interferencije sa ostalim uredjajima, "kasnjenjem" po ekranu...

Poz.
[ preki @ 30.09.2006. 23:09 ] @
Izvađeno iz konteksta ili ne, smešno je, tu nema zbora, a da li Vuk poznaje računare, ostavljam biografima istog, ne zanima me mnogo.

[offtopic]
A Vladd-e, procenti koje navodiš su, izvini, lupetanje, osim ako ne misliš na neku drugu zemlju, a ne na Srbiju. Nisam od onih koji idealizuju Srbiju, znam vrlo dobro kakvo je stanje, ali nepismenih nema 40% nego ispod 4%, a među mlađima od 65 godina ima oko 0,9% (dakle gro nepismenih čine stariji od 65 godina).

Referenca: www.statserb.sr.gov.yu
[/offtopic]
[ Bojan Basic @ 30.09.2006. 23:42 ] @
Khm, što se tiče nepismenosti, očigledno su na tom sajtu računali samo one koji ne znaju da drže olovku. Nadam se da ćeš se složiti sa mnom da ni ovakve ni u ludilu ne možemo nazivati pismenima. Upoređujući s ovima vidimo da je otprilike 1/7 našeg uzorka nepismena. Čekaj, kad bolje razmislimo taj uzorak odnosi se samo na one koji umeju da kucaju na računaru. Sigurno je situacija s ostalima daleko gora, tako da bez problema možemo i prebaciti vladdov procenat.

A ako se slučajno ne slažeš s ovim poslednjim rezonovanjem, uporedi ove i ove, i eto ti 40% nepismenih samo među korisnicima kompjuterâ.

Slažem se s tobom oko jedne stvari: da su procenti koje je vladd naveo zaista izmišljotina. Realnost je mnogo surovija nego što je on prikazao.
[ mulaz @ 01.10.2006. 00:46 ] @
heh.. tako ja drzim mis kad citam e-booke.. lepo se naslonim.. ogroman font, full screen.. misa u ruku.. i samo scroll dole :)
[ preki @ 01.10.2006. 00:58 ] @
Odosmo sa teme, ali 'ajde.

Evo objašnjenja iz Republičkog zavoda za statistiku o brojkama koje sam prethodno naveo.

"Lica koja su završila više od tri razreda osnovne škole smatrana su pismenim. Takođe, pismenim su smatrana i lica koja su završila jedan do tri razreda osnovne škole, kao i lica bez škole, koja su bila u stanju da napišu i pročitaju kratak tekst u vezi sa svakidašnjim životom."

Oni koji napišu "ne-znam" i ostalo što si naveo, imenjače, spadaju u pismene. Ne pišu ispravno, ali su pismeni.

Naravno da se slažem da prosečan Mile nije baš uzor na koga trebamo da se ugledamo i da su mu olovka i knjiga daleki, ali da je nepismen, nije.

Ako Vuk i ne ume da radi sa računarom, bar može biti uzor po pitanju pismenosti.

edit: "He, he, ni ES ne dozvoljava spojeno ne znam"
[ Bojan Basic @ 01.10.2006. 01:19 ] @
Citat:
preki:
Oni koji napišu "ne-znam" i ostalo što si naveo, imenjače, spadaju u pismene. Ne pišu ispravno, ali su pismeni.

Da zavirimo u rečnik, radi objašnjenja terminologije:
Citat:
nèpismen, -a, -o 1. koji ne zna ni pisati ni čitati. — Ja imam nepismenu majku, seljanku. Dom. Do toga vremena i nepismeni ljudi bili [su] u državnim službama. Vodn. 2. pej. koji piše slabo, nevešto, neknjiževno; što je napisano lošim jezikom, neknjiževno. — »Djelo Artamanovih« izdala je u nepismenom i nekulturnom prevodu »Narodna prosvjeta«. Zog. Nicali su slobodarski i blitvinski listovi, nepismeni, mucavi. Krl.

Dakle, opravdano je i „tvoje“ i „moje“ tumačenje. Lično nikada neću nikoga ko piše „neznam“ nazvati pismenim, tj. opredeljujem se za drugo navedeno značenje (a ako se tebi sviđa da su takvi pismeni, samo napred, literatura te podržava koliko i mene). U tom pogledu je statistika koju je dao vladd sasvim razumna, a lično bih rekao i daleko blaža od realnosti.
[ mrkidivx @ 01.10.2006. 07:15 ] @
Tačno, samo što je spojeno "ne znam" daleko pismenije od totalne nepismenosti.
[ vladd @ 01.10.2006. 12:55 ] @
Ako se neko ne portpisuje sa X a takvih je 0,9% (mada, s obzirom na ostale informacije, to kao da je mereno u centru BG). Ako neko ne moze da procita jednostavan tekst i razume ga, on je nepismen, iako moze da "nacrta hijeroglif" koji se smatra potpisom.
Takvih je preko 45%. Padeze ne "poznaje" 65% gradjanstva (i 8% "politicara"). Stranim (medjunarodno "priznatim", operativnim, kao sto su engleski, francuski, nemacki, ruski, spanski), ne "raspolaze" 75% gradjanstva, to spada u "ekstra" obrazovanje, pogranicna govorenja jezika, uz relativnu pismenost na tom jeziku, ova "statistika" nije uzela u obzir.

To su, po nas (mozda) "tuzne" i nenasminkane brojke. Ali to su operativni podaci, kojima raspolaze ostatak sveta, kada nas "tretira" za komunikaciju (bolje receno manipulaciju). A mi mozemo da pricamo da smo 100% nebeski narod...

Starosne populacije je malo teze "obraditi", neki "stariji" kandidati ne zele da komuniciraju sa ispitivacima. Medju mladjima je situacija nesto jednostavnija, ali je teze odabrati reprezentativan uzorak.

Vucina je svakako pismen, za neke stvari je dijabola, a da je IT tehnologija "vezana" za neke "klince" koji razbijaju CS po igraonicama, i da nisu "oni" "strucnjaci" za IT.

Stav i "podsmeh", koji se formirao, nije primeren ni forumu ni korisnicima, lici na klinacki podsmeh nekome ko nosi naocare, i kao da Vuk ne moze da "ovlada" tim "tehnikama", sam ili uz pomoc svojih prijatelja, npr prof. Milan Bozic(matematika), prof. Mitrakovic (elektronika, koji je, btw, doneo sa Bouldera, nekoliko PC racunara u BG, medju prvima).

Poz.
[ mrkidivx @ 01.10.2006. 13:49 ] @
Citat:
kao da Vuk ne moze da "ovlada" tim "tehnikama", sam ili uz pomoc svojih prijatelja

Pa što onda nije ovladao nego se blamira?
[ preki @ 01.10.2006. 14:04 ] @
Vidi Vladd, ja se slažem i sa tobom i sa Bašićem, da je opšte obrazovanje u Srbiji na niskom nivou, ali ono što pokušavam da pojasnim je da nepismenost nije to što neko napiše ne-znam (mislim na spojeno, a stavio sam crticu jer je ES obrazovaniji od nekih, pa ne dozvoljava spojeno pisanje). UN i sve ostale zemlje, nepismenost tretiraju upravo kako sam naveo u prethodnom postu. Može se reći za nekoga da je nepismen i u "samnom" slučaju, ali to je samo dodatno značenje. Kao kad nekome kažeš da je konj :o)

Pošto nastavljaš sa navođenjem procenata, zamoliću te da navedeš izvor. To kako nas svet vidi imaš recimo ovde:
https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/rb.html#People

Ako ne veruješ Republičkom zavodu za statistiku, evo i CIA raspolaže sa sličnim podacima o pismenosti.

Vuk može da nauči da koristi računar, možda i ume da ga koristi, ne znam. Slika je smešna sama po sebi, taman i Bil Gejts bio umesto Vuka na slici.
[ vladd @ 01.10.2006. 18:31 ] @
Ma menije Vuk smesan kada ga vidim, a ne "za" racunarom.

"Izvori koje imam" su ministarstvo prosvete (operativni podaci), naravno, izmenjeni, odnosno, malo drugacije su obradjivani, moze se polemisati o "kriterijumima", ali nepoznavanje padeza...
Bili su, inace, proletos, plasirani u javnost preko novina, ali niko nije obratio paznju (odeljak jednog teksta). Mnogi ne "vole" da "slusaju" lose vesti.

Ono sto CIA plasira na net-u, tesko da mogu da prihvatim kao operativne cinjenice. Ili "nasminkanu" statistiku, koja mozda predstavlja "uspeh" u nekom periodu.

Nije lose ni pogledati spiskove i zapisnike sa birackih mesta, ili neke "indirektne" pokazatelje, izvestaje specijalnih skola, socijalnog...

Mada ja u tome ne vidim nista lose, mozda je bolje sagledati ceo problem, lakse se resava.

Mislim da je "veca poenta" u NIVOU price na ES forumu

Poz.
[ tdjokic @ 26.11.2006. 17:34 ] @
Mislim da smo se malo ogresili o Vuka. Sto kaze covek, i meni je on specificno smesan, cim ga vidim, ali sam slucajno pogledao sliku opet i malo detaljnije i lepo se vidi da on ustvari vrti tockic, ali palcem - u skladu sa cinjenicom da je misa uzeo u saku, sto je zaista neobicno, ali jos uvek ima nekog smisla.

[ Zoran Rodic @ 26.11.2006. 17:57 ] @
Tomo, ajde iskreno, da li si ikada palcem vrteo tockic na mishu?
[ bakara @ 26.11.2006. 19:25 ] @
Citat:
alkion: Tomo, ajde iskreno, da li si ikada palcem vrteo tockic na mishu?

Ja recimo tako radim kad citam dugacak text, ali ja imam bezzicnog misa...
[ ton_majstor @ 26.11.2006. 19:39 ] @
Uzeo sam da iskopiram Vuka, i bogme, pravilnom upotrebom i pozicioniranjem prstiju, uspeo sam da kontrolišem ekran sa mišem u ruci!

Nije lako, ali može!

Vuk RULEZ!!!

Pozdrav!
[ Marko_L @ 26.11.2006. 19:57 ] @
Ja sam jednom prilikom radio čoveku prezentaciju za njegovu firmu koja je bila podešena tako da se klikom na skrol dugme menja ekran, a vrtenjem naravno skroluje. To je odlično poslužilo zato što isti nije morao da sedi za računarom, već je mogao da bude okrenut ka klijentima i drži govor, a miš uzme u šaku i palcem kontroliše prezentaciju koja je pomoću projektora bila prikazana na platnu. Ne vidim šta je tačno na ekranu u ovoj konkretnoj situaciji, ali možda je slična stvar u pitanju.
[ tdjokic @ 26.11.2006. 21:31 ] @
Citat:
alkion: Tomo, ajde iskreno, da li si ikada palcem vrteo tockic na mishu?

Dugo, dugo nisam imao tockic, koristio sam najprostijeg misa - sa 2 tastera, tako da ne mogu da odgovorim na ovo pitanje. Ali, buduci da Vuk stoji i nesto divane a mis u ruci - sta ce drugo, nego palcem (ili sa dve ruke, sto bi valjda bilo jos manje estetski) !

Izvuce se Vuk, moras priznati
[ boccio @ 26.11.2006. 23:57 ] @
Citat:
Marko_L: Ja sam jednom prilikom radio čoveku prezentaciju za njegovu firmu koja je bila podešena tako da se klikom na skrol dugme menja ekran, a vrtenjem naravno skroluje. To je odlično poslužilo zato što isti nije morao da sedi za računarom, već je mogao da bude okrenut ka klijentima i drži govor, a miš uzme u šaku i palcem kontroliše prezentaciju koja je pomoću projektora bila prikazana na platnu. Ne vidim šta je tačno na ekranu u ovoj konkretnoj situaciji, ali možda je slična stvar u pitanju.

^ good point... vuk stoji, tako da mu je verovatno lakse da ovako drzi misa i nesto skroluje po ekranu... mislim da mnogo preterujete sa ovom temom, bas ga udaviste sa vukom i mishem :)
[ kelja @ 27.11.2006. 00:04 ] @
He,he sad mi je boccio dao slagvort...
"Ko da strepi mrki vuce
s planinskoga gladna misha"...

:-)
[ tdjokic @ 27.11.2006. 01:11 ] @
Citat:
boccio: mislim da mnogo preterujete sa ovom temom, bas ga udaviste sa vukom i mishem :)

Nije mi bila namera da davim, ali sam bas pre nekoliko dana nabavio optickog misa i, naravno, ima tockic, a desila se jos jedna koincidencija (kolega me bas danas u shali uputio na ovu temu) i tako sam shvatio da smo se ogresili o Vuka, makar i virtuelno, pa sam hteo to da ispravim. Toliko.