[ nntom @ 10.10.2006. 00:26 ] @
Da li je neko od vas bio avanturista i uprkos raznim misljenjima otisao i to da iskusi - odlazak skuterom od 50 kubika u Crnu goru na more ili negde drugde sa slicnom kilometrazom.Ako nekoga zanima kako je bilo , i kako je proslo , koliko je trajao put od jednog mesta do drugog, tajming i ostalo - diskutujte. :)
[ dejan @ 10.10.2006. 11:50 ] @
Zanima nas naravno... Sto, jesi ti bio?
[ jablan @ 10.10.2006. 12:26 ] @
Verovatno nije neki problem, pod uslovom da sa sobom od prtljaga imaš samo četkicu za zube i kupaće gaće.
[ lancia88 @ 10.10.2006. 14:06 ] @
Pozdrav,

ne Jablane, nije problem da imas stosta uz cetkicu za zube ali je problem ako taj skuter ne natovaris u kombi pa onda na more. Tesko je zamisliti da uopste moze skuter stici 500 km u nekoliko turica ali kako bi se popeo uz Brajice recimo...e to nemam pojma, jos sto se hladi vazduhom, pa kad "poleti" sa svih 15-ak km/h uzbrdo...sjajna reportaza za neke trac novine ;)
[ Fuzz @ 10.10.2006. 14:14 ] @
Citat:
lancia88:  pa kad "poleti" sa svih 15-ak km/h uzbrdo...

A iza tebe kolona slepera ciji bi vozaci da te kolju...
[ vladd @ 10.10.2006. 14:56 ] @
Mogu svasta da mu rade posto mu je zadnjica utrnula :).

Nije to nikakav avanturizam, vec maltretiranje u stilu da puzeci ides u setnju. Drugo, takav "put" bi trebao da traje bar dva dana, sa isplaniranim rutama i mestima za odmor. O ometanju saobracaja, i problemima koje mozes da izazoves, ili ne mozes da se "izvuces" iz njih zbog slabog motora, ne bih da nabrajam. Uglavnom, dobar deo puta mozes da "provedes" iza nekog slepera, obasut svezim izduvom...
Manja "smetnja" bi bio da ides sa biciklom, tada si skoro kao pesak, ovako, povremeno, si ucesnik u saobracaju sa "poluprilagodjenom" brzinom, ni da te lako obidju, jos manje da "puze" za tobom.

Poz.
[ r3ct0r @ 10.10.2006. 15:05 ] @
mislim da sa biciklom i jos nekim uputiti se ka moru je najbolja avantura i samom sebi bi dokazao koliko si jak, sto fizicki, sto psihicki ...
Tako da predlazem pre bike-om nego motorom ...
[ tox master @ 10.10.2006. 15:49 ] @
zanimljiva gledista stvarno i prilicno tacna moram da priznam.
u svakom slucaju je lutrija krenuti na prilicno dug put sa skuterom,mislim lutrija je krenuti sa nekim malo starijim autom a za skuter da ne govorimo (ja licno nema sanse da bi se "odvazio" na tako nesto.)
Citat:
A iza tebe kolona slepera ciji bi vozaci da te kolju...

pa dobro sad ni sleperi ne idu puno brze od skutera uzbrdo (neki nemogu ni toliko) tako da bi to bio najmanji problem.
ali ipak bi bila prava avantura to izvesti!
ako neko to uradi bila bi prava stvar ovde citati o tim dozivljajima!

pozdrav
[ sasa022 @ 10.10.2006. 17:32 ] @
Od BG do Cacka - moze.....dalje po "sumama i gorama" je rizicno sa sukterom... U CG bi te neko sigurno zgazio :),ako bi uopste i stigao do tamo jer ipak je takav motor slab za takvu avanturu.
[ nntom @ 11.10.2006. 00:20 ] @
Lep odziv , nema sta. Ali dosta je i potsmeha. Bolje da ne odgovaram.Vidim da su neki vec stvorili sliku pa im sujeta sigurno nece dozvoliti da promene tu projekciju. Jednostavno, hteo sam pored mnogo toga , da probam i to . Mislim da sam napravio dobar izbor motora, zatim , nov je, udoban , tezak, puno mesta za prtljag ispod sedista i u koferu, brzina od 70 - 80 pa rekoh sebi - why not. Kad mogu mauntinac da vozim 200 km onda mogu i skuter 550. Ako nekog zanimaju tehnicki detalji puta, neka pita. Verujem da bi se iznenadili. Zao mi je sto su mnogi podrugljivi i cinicni , pogotovo neki koji su stare face i uzivaju odredjeni stepen respekta na forumu.

Neki ,vidite, skacu padobranom, plivaju s ajkulama,...osvajaju K2 ..... ma...
[ apex @ 11.10.2006. 01:04 ] @
Lepo je to sto smatras da je tvoj motor sposoban za takav podvig, ali tvoje ocekivanje moras priznati jeste malo nerealno. To je motor koji je namenjen iskljucivo gradskoj voznji, njegove karakteristike govore u prilog tome. Uputiti se sa njime na takav put bi podrazumevalo da imas odredjeni stepen mehanicarskog iskustva, makar da mu promenis svecicu, gumu itd. To bi naravno podrazumevalo nosenje dodatnog prtljaga (alata) na put. Nije ni malo bezazleno naci se nocu u nekoj vukojebini. Motor kao sto je tvoj nije predvidjen za tako nesto i verovatno bi doslo do znatnog habanja motora takvim nacinom voznje, tipa terati ga satima uzbrdo sa punim prtljagom.

[ sasa022 @ 11.10.2006. 07:28 ] @
@nntom

Ako si vec naumio to da uradis onda te mi necemo sprecavati.Jednostavno kazemo da takvi skuteri nisu predvidjeni za tako nesto.
Ljudi svasta izvedu,pa ako budes imao dobru taktiku ima sanse da uspes.

Da li si testirao skuter negde po "brdu" 50-ak km ? Kako se ponasa i kako vuce ?

Ako si vec smislio taktiku otkri malo sta i kako si naumio da radis.Mozda ces imati i podrsku.
[ lancia88 @ 11.10.2006. 09:34 ] @
Pozdrav,

nntom, svaki ovakvi tonovi sujete koje napises nas ostale jednostavno pustaju da ostanemo indiferentni prema ovakvoj zamisli. Ipak, potrduli smo se i da kroz, nazvao si to podsmehom, ironicno opisemo sve one nedace bez kojih takav put ne moze proci, to je sigurno. Apex Ti je lepo napisao a imaj na umu da on svasta prcka oko svojih motora, rasklapa ih i sklapa sa sve ekipom entuzijasta oko sebe i daleko bolje zna koji sve problemi nastaju i kod ozbiljnih kubikaza a kamoli kod 49 ccm. Obojica smo svedoci sta se sve moze proci sa dve stare makine, nasa dva zajednicka drugara su obisli Rumuniju i Madjarsku letos na njima ali su ih takodje prethodno potpuno rastavili i sastavili. Ipak, te makine su iz sredine proslog veka ali su im kubikaze dozvoljavale naprezanja koja ocekujes od svog skutera (250 NSU i BMW R50 - 500ccm). Cak ni tako sto su pola radionice poneli na sebi (e to opterecenje dozvoljava tek veca snaga motora) nisu uspeli da prodju bez problema ali za ljude koji su do srafa rastavili svoje ljubimce to nije bilo nemoguce resiti...pa ipak su gurali motor jedan deo puta jer nije moglo da ga se osposobi.

Ako zelis avanturu, srecno. Ako zelis podstrek za tako nesto, ocekuj ga od onih koji ne znaju nista o ovakvim stvarima i ne razocaravaj se ako procitas ovakve poruke koje ne podrzavaju zamisao kao Tvoju jer nas iskustvo uci da ne podstrekujemo nerealno. Imas reportazu o nekome ko je APN-om letos otisao na more ali valjda iz Trebinja, nisam citao o tome detaljno, znaci da se u praksi i uspelo ali ne znam kako se vratio doduse....
[ vladd @ 11.10.2006. 11:29 ] @
To putovanje Joseph B-a (takav mu nick) treba procitati na BJBikers forumu. TO je avantura, dva bajkera, dva motora, kao cetiri drugara. I problemi u putu i ogromno zadovoljstvo.
Naravno, problemi nisu bili tipa, preticao ih sleper dva minuta, i slican horor.
[ ton_majstor @ 11.10.2006. 13:37 ] @
Ako ti je uspelo, sjajno! Onda nam napiši kako je bilo!

1986. smo mojih nekoliko drugara i ja, na "maticima" i "apeencima" (znači sve 50 ccm, vazdušno 'lađenje) odlučili da se uputimo u Novi Sad! Da nam dupe vidi put! Ništa važnije od toga!
E sad, poneli smo u rančevima dvotaktola, nešto rezervnih delova, ALAT, pivo za usput, pare i obukli se kao da idemo u Sibir (bio Jun mesec).
Krenulo je ok, stigli smo do Nove Galenike ok, malo su nas zezali panduri na Sajmu i Autoputu, ali 'ajde. Inače smo svi sa Čukarice (jug Beograda).
Pred Batajnicom, meni moj nesretni matik, "overklokovan" da ide skoro 80 kmč, krene da se greje kao som! Jednom apeencu rikne svećica, pa se malo o'ladismo pored kukuruza...
Pošto nismo smeli da pomislimo na autoput, krenemo starim putem. U Bataji, panduri nas uvate i krenu da drkaju kao volove, te gdećete, te kakoćete, te dajtepare, al' se iskobeljasmo! Svi smo imali B kategoriju i-ili PSP, pa kao "legalni smo"!
Pred Inđijom isto kvarovi-hlađenje, do vrha Gore smo malo gurali, malo pauzirali, ali se popesmo na Frušku Goru!
Jedan od nas imao babu i dedu u Grgetegu, pa tu ostadosmo da pijemo vina i lečimo naše premorene 'atove! Prenoćimo!

Ujutro, osokoljeni suvim mesom i čvarcima, skotrljamo se u Karlovce i pošto pola Vojvodine vozi neke dvotočkaše, neometano uđemo u NS, kao oslobodioci! Naravno, BG-table oduševe inače prijatne Prečane, pa tu provedosmo dan!

Vratili smo se vozom. Častili smo konduktera da ih unesemo u vagon.

Što je sigurno, sigurno je.

Pozdrav!

[ tox master @ 11.10.2006. 17:31 ] @
svaka cast ton_majstor!!!
ti si promasio zanimanje definitivno (iako ne znam cime se bavis)!
trebao si pisac da budes u svakom slucaju.
dok sam ovo citao toliko sam se udubio u pricu da kada sam dosao do kraja bilo mi je zao sto nema vise.
prica je extra ,ispricana na zanimljiv nacin ali u svakom slucaju realna i ima svoju pouku.
a razdaljina bg-ns ne bi trebalo da je vise od 100km i to ciste ravnice izuzev fruske gore (ispravite me ako gresim) i ipak se ne moze porediti sa putovanjem na more ali ni automatic se ne moze porediti sa ovim danasnjim ekstra modernim hi-tech skuterima tako da je dikutabilno kako bi skuter izdrzao put do mora (a mozda i nazad ).

Citat:
Lep odziv , nema sta. Ali dosta je i potsmeha.
ja licno ni u jedniom trenutku se nisam podsmevao (ne znam za ostale) vec je to ipak malo previse avanturisticki za mene (ici na more sa skuterom) kada se uzmu u obzir sve situacije koje se mogu desiti usput...
a opet obezbediti se 100% je nemoguce i u krajnjem slucaju ne bi bilo izazova da je tako.
u svakom slucaju mene kad bi neko nagovorio da to uradim prvo sto bi poneo je neko vatreno oruzje pa onda sve ostalo sto bih mogao.svakakve suse ima po putevima koja bi za 20 eura ne znam sta uradila da dodje do para za recimo jedan "smrk"...
ipak bi to bilo lepo uraditi na kraju krajeva i sto neko rece ako si vec planirao da to radis najbolje da dobro isplaniras svaku relaciju koju bi prelazio i za koliko vremena,gde bi spavao,sipao gorivo,odmarao i sebe i motor...
sa dobrim planiranjem bi mnogo vece sanse imao da to putovanje bude uspesno mada ipak i onda ...ne znam,ja ne bi smeo opet.
jedino da me prati jedan auto kao one biciklisti na trkama sa svim mogucim delovima za motor i jednim dobrim automehanicarem za svaki slucaj!!!

pozdrav
[ MatezYU @ 12.10.2006. 10:20 ] @
Kheh..

Isao sam i ja sa svojim 48ccm motorom (4 brzine), Gizmo Lux Indijcem (kopija Honda cetvorotaktnog motora) u jednom cugu 75km bez stajanja. Bila je i to jedna vrste avanture.. Sta da vam kazem.. Isao sam na fax da prijavim ispit.. Kada sam sisao sa motora mislio sam da cu pasti u nesvest.. Bio je kraj avgusta a ja sam se tresao kao prut (mada sam bio obucen u kaput). Prsti mi promrzli.. Oci su me pekle i bile pune komaraca, noge kao da sam jahao bure 3 dana.. Poceo sam da mucam ispred saltera (nisam mogao da pricam kako sam se smrzao) a sav sam bio pogubljen dok sam isao hodnicima fax-a.. Kao da sam pao sa marsa.. Stigao sam za manje od sat i po! Vozio sam konstantno 50-55km/h.. Najgore od svega je ti sto je to max brzina koju ovaj motor moze da izvuce (pod uslovom da ga ne forsiras).. Moze i vise, oko 75-80km/h ali se onda pregrejava..
Kada sam se vracao, reko' da probam super 98 oktana.. Sipam ja a motor se preporodi.. Vuce kao lud.. Kad ono za jedno 30km pocne da prekida.. Pocne da drma.. Svecica nije bila odgovarajuca a motor se malo pregrejao.. Onda sam stao pored kukuruza i hladio masinu... Sva sreca da sam imao rezervnu svecicu, to zamenio i teraj dalje.. Malo sam lakse vozio i stigao ziv do kuce.. (pomislih u sebi, nikada vise)..
Najsmesnije mi je bilo dok sam se penjao na jedan brezuljak.. Znaci konstantno drzim ruku na gasu, polako se penjem na jedan kilavi brezuljak (tipa nagib 2-3 stepena) i osecam kako mi pada brzina na 45km/h, onda kada se popnem na ravno brzina se vrati na 55km/h :) Tako je kilav motor da osetis svaku promenu brzine pri najmanjoj neravnini terena...
Mislim u principu mozes se zezati i otici na more ali trebace ti dosta pauza i zivaca.. Isto tako, ponesi rezervne svecice i nesto sa cime mozes da sredis gumu.. Mene najvise plasi sta ako se probusi guma? Sta onda?
Inace mozes recimo 50km preci pa onda malo odmoriti.. Pa onda opet 50 i tako... Za jedan dan ti je sasvim dovoljno 250km.. U principu bi mogao za dva dana da stignes. Ali pre nego sto krenes promeni ulje u motoru, konsultuj majstora da vidi jel sve ok.. Ali opet ne znam kako ce moci motor sa vazdusnim hladjenjem (ja ga zovem vazdusar) da izdrzi te planincine.. Mozda i moze ali ces praviti pauze na svakih 10km da ga hladis ako neces da ti zariba!
Pozdrav i srecno!
[ vladd @ 12.10.2006. 11:39 ] @
Niko se ne sprda, tema je "glupavo" ozbiljna.

Motor i vozac su "tandem", ekipa, koja treba da "savlada" odredjen put. Ako je motor kilav, sve nedostatke i slabosti motora mora da nadoknadi vozac. E sada, ako je neko toliki mazohista, da umesto prevoza, "vuce" teret i dopunske probleme, tesko da moze da ocekuje da mu se "preporuci" takva avantura, ili da nadje "zagovornike", ili da dobije neku vrstu "odobravanja".
Malo je "klinacki", lici na "moj tata je najjaci", "ja mogu sa mopedom....", pravi "mocni rendzer", jos nedostaje "sport bili" torbica.
Ako to nazovemo i proglasimo "avanturom", nije tacno. To je ludost, kojoj prosto dodeljujemo epitet. Kao da je "avantura" preplivavanje Dunava.. nije nemoguce, u mislima, teoretski, ali...

Poz.
[ dejan @ 12.10.2006. 12:29 ] @
Ja sam pre 4 godine sa 50ccm skuterom imao nekoliko tura od 150-200km u danu (BG-NS-BG, izleti do Kosmaja i okoline), bilo mi je zanimljivo s obzirom da sam i biciklom prelazio slicne kilometraze, nisam imao nikakvih problema, i sa nekih 80km/h nisam se osecao bespomocno... Par puta sam isao Ibarskom, i tu je vec ta brzina vec realno mala, tako da ne mogu bas da verujem da bi se osecao prijatno posle duze voznje...

Naravno, tu stoje i mogucnosti kvarova na koje treba da mislis... ja sam se o'ladio kad mi je npr. skuter pri dolasku na Kosmaj samo krenuo da gubi snagu. Sva sreca pa se samo remen pregrejao, pa je posle pauze sve bilo ok, jer da je bilo nesto drugo, nemam pojma sta bi radio bez alata i mnogo znanja... Takodje, jednom mi je puklo i crevo za hladjenje ali to nije bilo tesko za dijagnostiku pa sam relativno lako otklonio kvar...

Elem, da ne duzim... sve je to deo avanture, ali pre nego sto se uhvatis u kostac sa istom, lepo razmisli i o losim stvarima koje mogu da ti se dese... Na kraju, ako se odlucis i izvedes tako nesto, obavezno prenesi utiske!
[ nntom @ 12.10.2006. 19:06 ] @
E ovo vec lici na forum. Zanemaricu prethodne jadne izjave tipa utrnuto dupe koje nista ne bi osetilo, ali pripisacu to nervozno ponasanje nejebicama. Nisi ti jedini koji ima prljav recnik , jer i ja to znam, ali dobro biram kada cu ga upotrebiti , a to sigurno necu da radim ljudima koje ne poznajem i koje ne vidim.Jajare za sada ignorisem , koliko mogu , znbog ostalih.
Elem, smejao sam se do suza dak sam citao post Ton _majstora. MatezYU , super ti je ono skretanje i hladjenje kad si se vracao iz Novog sada .I ja sam letos otisao na kupanje na Strand u Novi sad , ali posle sam skrenuo u qqruze , ali da oladim besiku i naberem jedno 8 purenjaka za kuvanje.HEHEHE. Dejane , hvala ti na tvom iskustvu , vidim da si imao i problema , ali da si ih i lako otklonio.Svaka cast.Meni nije jasno zasto neki posmatraju na sve te avanture sa gnusanjem. Jednostavno previse je sve to negativno i moram reci maliciozno. Kad bih ziveo samo da jedem, s**** i radim ja bi se ubio.Mene ne zanima kafic i blejanje nego nesto cega ce covek kasnije sa suzama u ocima od smeha secati. Pa ne bi se menjao sa nekim nikogovicima ni sekund kao ni sa klincima s kojima igram fudbal.Nista ih ne zanima i sve im je bezveze. Isao sam sa ortacima 2 X stopom u Trst i jedanput sam, jer sam zbog glupog matika zakasnio kuci pa kasnije i na voz u kome su mi bili ortaci.Pa ljudi , nema BRE lepse uspomene od onog SHONEEEE koje se zaorilo u Via Mazzini kad su me ortaci pronasli.Skakali smo zagrljeni ko neke budale a talijani gledaju i nista im nije jasno. Ceo zivot se bavim sportom , trenirao gimnastiku , fudbal , isao u muzicku skolu , k.... mislim dobre ribe. E sad mi se islo na more skuterom i to sam i URADIO! Jeste , vidim da neki nisu razumeli , mojom krivicom mozda,da sam ja VEC bio na moru. Slusao sam vremensku prognozu za taj period od oko 10 dana i odlucio da krenem u nedelju 3. septembra.Pregledao varijator , gume nove , svecica nova pa polako.Poneo sam alat medju kojima i gedoru za tocak i chepove i specijalno shilo za krpljenje tubeles gume. U gepek prostor ispod sedista je stao i alat i jos dosta toga .U kofer je stalo malo manje ali farmerke , trenerka, i jos ponesto, dok sam u najmanji od svega toga - ranac stavio sve ostalo ,pribor za higijenu , ves , majice itd.
Krenuo sam tacno u 05oo iz jednog naselja u Rakovici. Ibarskom magistralom koja je istini za volju kao staklo stigao sam lagano do Stepojevca gde silaskom u kotlinu nastaje prava mora. Magla i vlaga koja kvasi sve. Motor mokar , naocare mokre, rukavice mokre, a ja smrznut ko nikad!!!!Bem ti lebac! Nikada se nisam tako skocanjio. No dobro , sa odmorima od po 15 minuta sam stigao do Rudnika uz koji sam se u gornjoj fazi peo sa 45 km/h.To je nista.To je trajalo smesno minuta jer motor ide dobro.Posle Rudnika sam stao da jedem i odmorim i sebe i motor 15 minuta i malo uhvatim prvo sunce.U Sevojno pre Uzica sam stigao oko 10 sati sto i nije neko vreme, a videcete kasnije i zasto.Tamo sam bio kod prijatelja i nastavio put mora oko 1130.Neko je spomenuop nesto tipa logistike.Imam dobre prijatelje maltene svugde, naravno , logistika je bila i u dzepu jer sam bio spreman na sve neprijatnosti tipa slepovanja , stavljanja na voz i vracanja kuci.
Preko Zlatibora klasika - tesko mu je jer idem 45 na sat , ni manje ni vise.Stizem relativno brzo do Partizanskih voda , dalje put Kokinog broda,Nove varoshi , preko Zlatara i dalje. Stizem do granice , stajem na divno mestu u kanjonu Morace,punoig brzaka i virova i spustam nekim putem skuterom do skoro same vode i parkiram kod nekog bagera. Tu se odmaram na predivnom mestu , toplo je i klopam i usput berem smokve sto me jezivo obradovalo.!!hehehe Nastavljam put Podgorice i stizem u budvu u 18oo.Nalazim se sa svojom tamosnjom logistikom , sestricima i prijateljima i provodim dane vozikajuci sa svaki dan do Ploca , Trstenog i ostalih dobrih plaza nekada i po nekoliko x dnevno.Odlasci do Herceg novog , Kotora i drugih mesta dole u Crnoj gori je vec za mene klasika jer i kad idem kolima to upraznjavam ,ali dozivljaj je mnogostruko lepsi motorom. Dole sam u jednom salonu video Apriliu Sportcuty 200ccm i mislim da je to moj sledeci skuter:)))
Nazad krecem posle 10 dana drndanja i voznje po Crnoj gori , ali ovog puta pisem i belezim vremena i kilometrazu.Krecem iz Budve(cajger 6584) u tacno 5 sati ujutru.Ovog x idem preko Cetinja jer su mi rekli da je odlican put i stvarno , put je za svaku pohvalu za razliku od puta Podgorica petrovac pa i kroz novi tunel. Kod table Podgorica (6642)sam bio u tacno 06:02. Uzbrdo prema Cetinju je isao ne manje od 45 , a najcesce 55 na sat. Spustanje je bilo i do 80 na sat . Nastavljam bez odmora do prve pumpe(3,57L) posle Podgorice i tu odmaram ne vise od 10 minuta. Stizem preko Kolasina i kotline gde sam se opet smrzo u Bijelo Polje (6773) u o8:40.opet sipam corbu(3,67L). Na granicu(6787) stizem u o9:oo i tamo se zadrzavam 10ak minuta.Nastavljam ka Novoj varosi i najvise sam se bojao uzbrdice jer pamtim kako sam se dugo vremena samo spustao u polasku na more, ali sam to presao ko nista sa prosecno maximalnom brzinom od 55 - 60 na sat sto me bas iznenadilo. Moram se osvrnuti na diskusiju po pitanju shlepera. nisam stvarno imao velikih problema sa njima.Mozda sam jednostavno imao srece. Stvarno ne pamtim da me neko ispizdeo.Sve sam prelazio jer naidju i oni na kolonu, na serpentinu.U Novoj varosi (6850) sam bio u 10:30 i ladno prejebo sva crvena svetla za naizmenicno propustanje i kolone na koja se cekalo zbog radova na Zlataru uz kratak odmor zbog fotografisanja pejzaza tako da sam kod Partizanskih voda na Zlatiboru(6898) na pumpi(3,70L) bio oko11:15. Krenuo sam odmah , ali u nameri da nadjem lepo mesto gde cu da klopam(pile :))) ) , naravno livadu gde cu mocu da upijam sunce i otkuliram.Popeo sam se , mislim da su to Bele zemlje i nastavio onda nizbrdo ka Uzicu.Nasao sam super mesto,jeo,dremnuo do 13oo kad sam krenuo put Beograda.Svratio sam kod prijatelja u G. milanovac(7030) i na pumpu(3,9L), ali sam se kratko zadrzao jer sam hteo da stignem kuci, zbog istina losih farova, po dnevnom svetlu. Po Ibarskoj magistrali je bila prava mrtva trka izmedju mene , tipa sa Bravom kojeg sam kao i neka 2 audija A8 prelazio cak 3 puta jer su svako malo nailazili na kolonu.Bilo je zajebancije usput jer su mnogi videvsi skuter So Rakovica palili 4 migavca, dizali palac hehe.I toga je bilo celim putem.Naravno , mogu misliti kakvim su me epitetima obasipali oni koji su uzivali u svojim toplim kabinama kola i kapirali nenormalnim moj poduhvat. U Beograd tj , kod moje zgrade u naselju koje pripada opstini Rakovica bio sam u tacno 17o5.

Eto. I to sam video . Moram reci da mi skuter nije ni zashtucao ceo put.Kroz svu onu mokru maglustinu , gde je bio motor mokar kao da sam prosao kroz najveci pljusak nije ni kashljucnuo. Presao sam tacno 1456 kilometara. Ono sto mi je nedostajalo, da zadovoljim i one koji misle da hocu da kazem da je sve bilo super jeste nesto kubika vise, drustvo sa drugim skuteristima, bolja oprema zbog hladnoce i na kraju vetrobran koji bi mi uveliko pruzio ugodnije putovanje,vecu brzinu i lakse kretanje , manju potrosnju. Eto bas ovih dana mi je u Slijepcevicu kod Sapca crkla uljna pumpa i zaribao mi je motor u nekoliko navrata i - prozvechao(ko ima ideju sta to moze da bude nek mi javi).Izvadio sam alat , iscureo ulja i napravio mesavinu da bih dosao do kuce.Videcemo na kakav cu odziv naici u firmi gde sam kupio skuter jer je u garanciji.
Zahvaljujem se svima koji su imali strpljenja da procitaju celo ovo moje shtivo i koji su dali doprinos lepoj i zdravoj atmosferi temi koju sam ja otvorio. Hvala svima na savetima , pogotovo svima koji ste mislili da cu tek da odem na put. Zao mi je sto nemam opet 20 godina samo zato sto bih onda imao smelosti da predlozim osnivanje kluba ljubitelja skutera jer mi za vise i nemamo nego za eto neki skuter i da se organizuju zajebancije , putovanja , rostiljijade , slaninijade hehehe.Zamolio bih jos one koji ne veruju u ovo da se postede toga. Deplasirano bi bilo da lazem i sam sebe.
I , ako vidite nekog prosedog na Vitalitiju ili na plavo zelenom metalik bajsu na Adi ili vas neki mali rastura na basketu na Adi to je - moja malenkost. hehehe

Nije isto ziveti i - biti ziv ...

pozdrav svima cak i dezurnim drkadzijama, bez izuzetka :)))))
[ ton_majstor @ 12.10.2006. 20:22 ] @
Care, sada sam JA uživao u tvojoj priči! Kakva avantura!

Jeza mi je prošla kroz kosti kada se setim ranih jutara na motoru (kasnije sam prešao puno km sa MZ ETZ 250)! Nema tog odela koje će te zaštititi! Jedino čista koža i dogrevanje strujom. Kakve crne farmerke, trenerka ili patike!? To samo greškom možeš da obučeš.

Daj bre sliku tog "konjića" da ga vidimo! Zaslužio je!

Inače, ako je prozveckao, moguće je da su ili otišle karike (prsle ili pohabane) ili gornji ležaj na klipnjači, onaj što je na osovinici klipa. Sve zbog pregrevanja, loše mešavine ili zamora materijala! Mada, ima još uzroka...

Pozdrav!
[ nntom @ 12.10.2006. 20:49 ] @
Hvala ton majstore !:))))) Joj da , kad se setim te hladnoce ...u pravu si . Samo neko grejno telo(zensko mozda) hehee
Hvala ti i na dijagnozi.Vozio sam dugo dugo matika i rasturo ga 200 x , popravljao iglicasti lezaj korpe nekoliko x i ostalo dok se jednostavno nije zadnji tocak prelomio :))))) Mislim i ja da su ovde karike ili lezaj , ali se pribojavam da nije lezaj na radilici, tj lezaj klipnjace.I sada ide nesmanjenom brzinom i snagom, ali me nervira to zveckanje kad se pusti gas i kad je u velikoj brzini.Bice dobro ako su samo karike ili sto kazes lezaj na klipu. Evo i slike! ziv bio :)

[img][att_url][/img]

[Ovu poruku je menjao nntom dana 12.10.2006. u 22:07 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao ton_majstor dana 12.10.2006. u 22:45 GMT+1]
[ Marcony @ 12.10.2006. 21:00 ] @
Care, svaka cast!!!
Ja imam Malagutija 125 kubika i razmisljao sam da odemo devojka i ja sa njim iz BG do Crne Gore, ali mi je ipak frka, jer ne poznajem motor toliko dobro da bih mogao nesto i da popravljam uz put (ako se ne daj Boze nesto desi). Mislio sam na voz do PG, ali to mozda sledeceg leta.

Verujem da je voznja bila EXTRA! Isao sam do Novog Sada i Vrsca sa motorom...kao sto i ti kazes, jedino sto mi je falilo je malo vise kubika i drustvo drugih skuterasa u voznji.
[ rafiki @ 12.10.2006. 21:24 ] @
Jes' da je pitanje da li ici skuterom na more ili ne, ali moram da iznesem moja iskustva:

Ja sam davne '84 (1984 da ne bude zabune), isao motorom na more. Isli smo nas cetvorica sa dva Tomos Electronic motora od 90ccm. A kako je to pocelo: jednostavno, jedne letnje veceri gluvarili smo u Zrenjaninu praveci planove za odlazak na more. U to doba na more se islo vozom ili auto stopom. Posto smo bili tinejdzeri odlazak sa matorima nije dolazio u obzir. I u neko doba jedan od nas predlozi da odemo motorima - posto su njih dvojica imali gore spomenute motore i dozvole za njih. Nije mu trebalo puno vremena da i ostale "budale" prihvate predlog. Seli smo na motore, otisli kucama da pokupimo ranceve koji su vec danima bili spakovani i spremi, matorima slagali da krecemo na more nekim nocnim sinobusom iz ZR-a da bi stigli u NS na jutarnji voz za Split i krenuli. Isli smo rutom ZR - Novi Sad - Fruska Gora - Sabac (valjda) pa Loznica, Mali Zvornik, Sarajevo. Sve to smo stigli u jednom danu smenjujuci sat voznje - sat odmaranja. Negde posle Sarajeva smo se popeli na uzvisenje iznad jedna krivine i tu smo prespavali. Pod vedrim nebom u vrecama za spavanje. Tek ujutru smo videli da smo spavali ispred necijeg dvorista :)
Ujutro smo nastavili dalje i negde pre Capljine, na krivini ispred motela Sunce (i dan danas se secam i krivine i motela i zenske koja je tamo radila) drugom motoru je pukla guma. Prosuli su se po putu samo tako i samo ih je vestina vozaca kamiona koji je isao iza njih spasla - obisao ih je za mozda manje od metra. Na svu srecu, jedan od nas cetvorice je imao burazera u Capljini te smo kod njega proveli taj dan sredjujuci motor i odmarajuci se. Treceg dana puta konacno smo stigli u Split, odakle smo trajektom (Porozina se zvao, valjda) otisli u Jelsu na Hvaru.
Na Hvaru smo proveli par nedelja, a onda smo krenuli nazad. Prvo do Splita (istim trajektom, naravno) a onda smo promenili plan i umesto da prenocimo iza Splita, krenuli u nocnu voznju. Relacija je bila otprilike: Split, Livno, pa Jajce i ujutru Banjaluka. Lele.... Naisli smo na nekog tipa iz NS koji se kolima vracao sa mora pa smo odlucili da idemo za njim. Naravno, to znaci da nismo pravili pauze pa mi se posle par sati neprestane voznje dupe uvezalo u masnu. Noge takodje nisam vise osecao. Posto je bilo prilicno hladno, uzeli smo peskire i njima se obmotali. Tako ukraseni stigli smo u Banjaluku taman u vreme kad je postena radnicka klasa kretala na posao. Da ste samo videli kako su gledali "one 4 budale na motorima, obmotane peskirima".
Posto smo se okrepili cuvenim banjaluckim cevapima, nastavli smo dalje do Okucana gde smo se popeli na autoput. Usput smo svratili u Bosanski Brod kod nekog drugara a onda smo nastavili dalje. Posto nam se opet jedna guma probusila, noc smo proveli u slavonskim sumama spavajuci par metara od autoputa. Sutradan smo nekako sredili gumu i nastavili dalje da bi uvece konacno stigli kuci.

Proslo je dosta vremena od onda pa se mnogih detalja i ne secam vise, ali sada znam da je to jedna od onih Once-In-Lifetime avantura. Da li bih isao ponovo tako? Verovatno ne. Da li mi je zao sto sam to uradio? NE! Provod je bio ludacki. Usput smo sreli puno stranaca na motorima, ali niko od njih nije privlacio toliko paznje kao mi sa Tomosima. Jednostavno, gde god da smo zastajali, ljudi su dolazili da nas vide i da se uvere da i neko domaci ide motorima na more a ne samo ovi stranci.

Sto se motora tice, dobro su se pokazali. Imali smo par busenja guma, i malo problema sa svecicama negde u planinama pre Sarajeva. Osim toga sve je bilo OK. Na auto putu smo uspevali da idemo i preko 100km/h, ali nam brzina i nije bila vazna. Video sam dobar deo tadasnje domovine, upoznao gomilu ljudi i proveo tri nedelje slobodan da krenem kud zelim i da stanem gde hocu. I vredelo je.

Eto, to je moje iskustvo, a ti sam odluci da li zelis malo avanture ili si konformista, pa ces avionom do Tivta.

Pozdrav i srecan put...

[ nntom @ 12.10.2006. 21:27 ] @
Marko ,majstore. Nego sta da mi je bilo dobro.Kad sam stigao , sestrici me opkolili i prvo sto sam im premoren rekao je da vise u zivotu ne bih isao kolima na more. Ima ovde vrsnih poznavalaca motoristike i voznje motora.Posebna je prica kad vozish nekog sa sobom ili za sobom.Traba vam mnogo vise snage, mnogo vise koncentracije , mnogo vise mesta za prtlljag i naravno vise srece. Ja sam isao , ako tako uopste smem da kazem , krstarujucom brzinom od oko 65 na sat.Najlepse mi je bilo u koloni kad je motor zbog rasturanja vetra ispred sebe rasterecen, ali je i opasno zbog debila koji se lepe i preticu pola metra od tebe.Ako bi me neko pitao da mu kazem samo jednu stvar zbog koje bi voleo da imam brzi motor i nijednu vise, onda bi to bilo ne zbog same brzine stizanja na neko odrediste vec zbog - sigurnosti. Mislim da je verzija sa motorom na voz do PG super varijanta za tebe i tvoju devojku, a mozda ces i da kupis nesto ozbiljnije pa ces moci da odes motorom i uzivash u dosta dobrom putu, predelima koje iz kola nikad neces videti u potpunosti i osecaja letenja i slobode koju ti bar ne trenutak pruza sav onaj vetar oko tebe.

Ima ovde pametnih ljudi i sigurno ces dobiti dobar savet od starijih motorista po stazu od mene.

Pozdrav
[ nntom @ 12.10.2006. 21:43 ] @
Matori, ko zna da cita, sve si rekao u poslednjim recenicama.
veliki pozdrav , gene
[ Marcony @ 12.10.2006. 22:03 ] @
Voznja u dvoje...do Vrsca i nazad smo se umorili kao da smo orali taj dan! Ali do NS-a i nazad nisam bio toliko umoran. Lako je devojci...samo se nasloni na mene i uziva u okolini. A ja...pazim na svaku susu na putu :)
[ skora @ 12.10.2006. 22:06 ] @
Svaka vam cast. Uzivao sam citajuci vase dozivljaje.
[ Marcony @ 12.10.2006. 22:28 ] @
Ljudi...nalozili ste me...palo mi je na pamet da krenem za CG u Subotu ujutru. Ali imam jedan "mali" problem. Imam B, ali nemam A kategoriju, a motor je 125 ccm. Koliko su ceste patrole po putevima?
[ apex @ 12.10.2006. 23:05 ] @
Citat:
Ljudi...nalozili ste me...palo mi je na pamet da krenem za CG u Subotu ujutru. Ali imam jedan "mali" problem. Imam B, ali nemam A kategoriju, a motor je 125 ccm. Koliko su ceste patrole po putevima?

Izadji sad napolje i provozaj se jedno pola sata, pa javi jesi li jos za putovanje - ako jos budes mogao da kucas po tastaturi. Eto - mladost ludost.
[ Marcony @ 12.10.2006. 23:31 ] @
Nije problem obuci se.
[ apex @ 12.10.2006. 23:43 ] @
Citat:
Nije problem obuci se.

OK majstore, ja te onda podrzavam. Ako budes krenuo nadam se da ces nam pricati dozivljaje.

pozz
[ nntom @ 13.10.2006. 00:08 ] @
HEHEHE Markony brate, ladno je bre sad. Kad sam ja isao bilo je danju 30 stepeni, a ujutro po kotlonama ako je bilo 5 ubi me.Jezive su razlike i vlaga je najveci problem.Mislim da ti je sada kasno, ali ako imas drustvo do dole i ako te zove nesto , onda brate , obuci se u kozu , ili stavi novine i teraj. Sta da ti drugo kazem. a sto se tice patrola, mene je samo zaustavio neki mufljuz u Novoj varosi i nigde vise. A ti kako hocesh. Vozdra :))))
[ Ivan Miladinović @ 13.10.2006. 00:40 ] @
Uzivao sam citajuci dozivljaje... Heh kraljevi ste. Obozavam motoreeeee!!!

Iskreno mrzim skutere al' ajd. Ja volim malo lepse motorcice...

Ja u planu imam jednog "lepotana" od 250ccm za prolece... Pa dace bog da cu imati i ja sta da pisem...

@nntom - svaka cast tebi care jos jednom...

POzzz svima!
[ dejan @ 13.10.2006. 08:48 ] @
Svaka cast!
[ MatezYU @ 13.10.2006. 09:10 ] @
Ako nemas koznu jaknu obavezno ponesi novine.. Nemas pojma kako to pomaze! Sto vise slojeva to bolje!
[ zokish @ 13.10.2006. 12:47 ] @
Respekt za poduhvat i uspešno putovanje.

A, ako mogu samo da kažem da (nntom) si imao sreće što nisi morao da menjaš/krpiš zadnju gumu, jer kakav sam ja peh imao nikad ga neću zaboraviti.

Iz bog zna kakvog vozila su ispala mala klešta (špicangle, električarska) i u otvorenom položaju mi probuše zadnju gumu tako da izgleda kao zmijski ujed tj. rupa do rupe na cca 2cm, što je, znaju vulkanizeri, vrlo teško za krpljenje čepićima jer se može bukvalno pocepati guma između dve rupe. Ali, to se zakrpilo u sat-dva vremena, najgori deo je bilo skidanje navrtke zadnjeg točka. To je tako jako zategnuto da smo na moment ključ (koji sam jedva našao) stavljali cevku od 1metra, i pri tom ortak od svojih 120kg sedne na skuter i drži obe kočnice da ga ne bi pomerili dok pokušavam da odvijem. U servisnom uputstvu je propisano kao 130Nm ali obzirom da je aluminijumski naplatak to je tako lepo prionulo na navrtku (koja je još i samoosiguravajuća) da sam se zezao pola dana bukvalno ne bi li skinuo točak.
Govorim o Super9, ali iste su felne i kod tebe.

poz.
[ nntom @ 13.10.2006. 20:49 ] @
Zokish majstore , prvo hvala . Citam o tome sto ti se desilo s gumom i prosto sam se najezio. Samo nisi rekao gde ti se to desilo i kako si uopste zalepio gumu. Mislim da sam negde ili u svom pisaniju, ili u obracanju nekom, spomenuo srecu koja je veoma vazan faktor i inace , pa i u voznji motora. Jeste , tesko je skinuti zadnji tocak.Ja sam ga vec skidao kad sam cistio paknove i zato sam i poneo gedoru, a sto kazes mora da se koristi i neka cevka , a to bih vec nasao valjda kod nekog kamiondzije, bem li ga.Ma ne smem ni da mislim , ali opet kazem , to je najbezazelenije sto moze da ti se desi na putu u sarolikoj lepezi zescih sranja.Ja vozim auto 20 godina koliko i motor i svacega sam se nagledao i doziveo kao i svi vi , ali ne sme covek da krece sa negativniim mislima i vruce glave. Ja recimo zbog malera ne nosim trougao u kolima hehe

Matez , cuo sam za novine :) i upotrebio sam neku zaostalu stampu u koferu sa Ade tako da mi je mnogo pomogla u onoj maglustini posle Stepojevca. Ne bi se ni setio da nisam bukljo po koferu u nadi da cu kabanicom malo ublaziti hladnocu jer mi se i mozak bio zaledio, a od cvokota mi je motor sevrdao. Hvala

Dejane , hvala majstore

Ivane, zelim ti da kupis motorce , a ja sam i spomenuo da bi voleo da skupim kintu i da sebi kupim Apriliju sportcity 200.
( http://www.motopuls.com/index.php option=content&task=view&id=446&Itemid=44 ).Kazu da jezivo ide, da je tehnoloski vrh.Video sam je u Budvi , a posle sam otisao na zrenjaninski put 120(prvo malo skretanje posle Lika sistema ili tako nesto - imas tablu) da je vidim u salonu. Mnogo je lepa , i najbolja je ubedljivo kupovina jer kosta oko 3300, ali ako ne budem imao love super mi odgovara , ali bas po svemu ovaj Vitality.

[Ovu poruku je menjao nntom dana 13.10.2006. u 23:16 GMT+1]
[ vladd @ 14.10.2006. 01:00 ] @
Za te pare mozes da pazaris ozbiljan polovan motor, u odlicnom stanju. Mali tocak je mali tocak.
[ Marcony @ 14.10.2006. 15:30 ] @
Evo da se javnem i da kazem da nisam otisao. Nisam mogao devojku da nagovorim, a dosadno mi je da idem sam. Valjda ce biti lepo vreme jos neko vreme pa da je nekako nagovorim.
[ apex @ 14.10.2006. 15:48 ] @
Citat:
Nisam mogao devojku da nagovorim, a dosadno mi je da idem sam

HeHe. Nije tebi dosadno, nego hoces da sacuvas bubrege. namazan si ti momak nema sta :)
[ Ivan Miladinović @ 14.10.2006. 17:23 ] @
Citat:
Marcony: Evo da se javnem i da kazem da nisam otisao. Nisam mogao devojku da nagovorim, a dosadno mi je da idem sam. Valjda ce biti lepo vreme jos neko vreme pa da je nekako nagovorim.

Daj meni motor idem ja

Neznam - trenutno imam takav utisak kao sa autom volim po nekad sam da se vozim...

Da li je tako i na motoru? Ja imam utisak da bi bio u stanju (kad je lepo vreme) da svaki mesec odem na neki put 300+ km od mog mesta ( u jednom pravcu)...

Imam utisak da "nebi silazio sa njega"...

Heh mozda je to zato sto odavno zelim motor... Al' nikako da ga kupim...

Jel se vozite nekad sami ono da odete nemam pojma 100+ km cisto iz zezanja "da se provozate"... Ili ja fantaziram mnogo.

E da ajd dajte neki "bajkerski forum" ako je zabranjeno ovako moze na PP.

Hvala i pozzz.
[ apex @ 14.10.2006. 18:31 ] @
Code:
http://www.bjbikers.com/forum/
[ nntom @ 15.10.2006. 00:36 ] @
HAHAHAHA MArko brate, zao mi je sto nisam ranije napisao ovu moju reportazicu jer ti niko sigurno pre dve ili 3 nedelje ne bi savetovao da ne idesh. Sada je istini za volju malo drugacije.Hladno je, znas i sam.Ako vec hoces da idesh , za bubrege ne brini , jer dole u CG jos ima rusa , a de su rusi tu su i ruskinje pa nek ti miluju bubrege hahahahaahaha

PS zao mi je sto nisam temu otvorio pre odlaska jer bi sigurno, po odzivu i reakcijama, napravili lep karavan do CG. Bice zdravlja nesto cemo da organizujemo.

Vladde brate , znas i sam da ne mozemo bas sve da uradimo onako kako je pametno i da kazem logicno.Gde bi nam bio kraj da smo svi mudri i pametni , proracunati i trezveni. Prvo ne bismo izlazili iz kuce , jer je previse opasno , zbog sijaset stvari. Drugo , sigurno bi pre k... dobru ribu a glupu, nego prepametnu , a jezivo neprivlacnu. Male gume - ma ko ga jebe.Bice i vecih.Polako.... sve mi znamo , ali jebiga , kad nam se nesto svidi onda se racionalno baca u zapecak i mnogo je vaznije da ti oci sjaje. Svidja se meni ta Aprilia sport city 200 , ima velike tockove , pogledaj i ti, ali jebiga, 3380 evrica. Zajebano...Vozim krs auto , a kupio sam neki tamo Kymco za 1600. I za njega je smesna , mala uljna pumpa 118 evra!!! , a sta onda da pricam i mislim za delove za Apriliu...Posle 7000 treba da promenim kaish koji je oko 40 evra, a za ove druge , vece je oko 200 evra.Gde je sve ostalo.? Sve je to zajebano... odgovora na sve - nema... :))))

pozdrav
[ ton_majstor @ 16.10.2006. 09:16 ] @
Uozbiljite se...

Noćas sam došao sa tog puta (iz CG).

Juče je bio DIVAN, vedar i topao dan! Svejedno, NIJEDAN motocikl na celom putu. Juče ni u Podgorici nije bilo puno motordžija.

U CG je po danu toplo, manje-više... noć je ledena, jutro i veče takođe! Ostaje "prozor" od nekih 6 sati po ovom jesenjem vremenu za vožnju, po danu!
Put je dobar u CG, ali je od Zlatara (Kokin Brod) do Užica prilično opasno, ima puno radova... propuštanja. Opasno je i od Ćelija do BGD, jer svi deru kao sumanuti... tu svi voze min. 90 u koloni, busevi te obilaze sa 110, a kad te to DUNE u prolazu, moli se Gospodu!

Jedino panduri nisu nit' česti, nit' arogantni! A Nedelja je bila.

Zanima me šta su ti rekli na Granici, u Brodarevu... prvo Srbi, a onda Crnogorci?

Pozdrav!
[ nntom @ 17.10.2006. 00:28 ] @
Ton majstore , pa cekaj , ti si isao motorom ili kolima dole?????Nije mi bas najjasnije. A sto se tice granice, u odlasku me niko nije zaustavio , samo u povratku sam dao LK i saobracajnu i vozacku za evidentiranje.
pozdrav
[ ton_majstor @ 17.10.2006. 08:48 ] @
Neeee, išao sam na 4 točka! Izvinite ako sam vas doveo u zabludu!

Samo sam hteo da kažem da je TRENUTNO gotovo sumanuto ići dole na 2 točka, osim na nekom Custom Toureru!

Kao ovaj, npr:

I ja sam prošao tako na "granici", ni 5 minuta čekanja na onim šalterima. Mada, ŽAO mi je što nemam neko ovakvo "zvere" da laganica putujem i stanem gde god mi se pripi.. , a ne da meračim proširenja i autobuske stanice.

Mislim da ću sledeći put nositi memorijsku karticu od 1 GB, zbog prelepih predela kroz koje se prolazi!

Zlatibor, Zlatar, kanjon Ibra, onaj gornji Tarin plato, vrhovi pred kanjon Morače, sam kanjon Morače... put za Nikšić, Ostrog!

1000 prizora, nemam reči, pogotovo sada kada je tamo u CG sve prepuno narova, maslina i drenjina koje rađaju...

Šume duž celog puta su u svim bojama wallpapera, koje zamislite! Kakvo leto, kakvi bakrači!

IZVINITE za ovaj emotivno-vizuelni offtopic!

Pozdrav!

[ vladd @ 17.10.2006. 10:30 ] @
Kada bre stignete da uzivate u prirodi . I jos da "nabijete prosek" do mora za 12 sati (satic gore-dole). Ja izgleda da sam redak baksuz.Uz tri ili cetiri kraca stajanja, celim putem becim oci zbog radova na putu, pre Ljiga, posle Ljiga, rupe pre Rudnika, radovi na putu oko Milanovca, poljoprivredne masine oko Cacka (i Zastave koje obaraju rekord u sporoj, "sigurnoj" voznji), plus cuveni cacanski semafori na magistralnom putu na ukrstanju sa kozjim stazama, policija oko Uzica. Na Zlatiboru drugi odmor, pa "divne" krivine niz Zlatar, pljusak sa gradom, pa kod Prijepolja opet radne masine, raskopine, reklame na radiju za sunecenje....
I sta ima lepo u kanjonu Morace,, osim vode po putu, sljunka, par sudara (na srecu samo stradale limarije), zastoji...
U Podgorici vec smatram da sam na moru, jos par sati voznje, 28€ kazna za prekoracenje cudnih ogranicenja (ravan put, 60 ogranicenje, odjednom ogranicenje 40 u duzini 80 metara, i bas tu patrola.. ni radar im ne treba).

I jos da sam na motoru, od 50ccm, sa svojih 100kg, tesko da bih imao "prosek" 40km/h, kada sa 150ks(i 4 tocka) imam prosek 50km/h. I toj snazi, i bogu, mogu da zahvalim na par "izvlacenja" iz makaza.

Izgleda da sam ja za "strejt sex" sto se tice voznje motora, ne volim "perverzije", ili mucenje samog sebe. Zasto bih "u cugu" isao celu stazu. Ostao bih na Zlatiboru koji dan, u Podgorici jos neki, pa niz "magistralu" po par dana u raznim mestima.

Poz.
[ Sasa_NS @ 17.10.2006. 12:27 ] @
Citat:
vladd: Kada bre stignete da uzivate u prirodi :).

I sta ima lepo u kanjonu Morace,, osim vode po putu, sljunka, par sudara (na srecu samo stradale limarije), zastoji...

Spusti koji put pogled malo dole, primetićeš sigurno jednu od najlepših reka na ovim prostorima (a ja sam ih se nagledao dosta)... Nisi valjda toliko prestravljen onim kanjonom i spustom da ne primetiš tu lepotu? :)

@nntom

Svaka čast na poduhvatu. Kad bih imao vremena i mogućnosti, i sam bih rado napravio tako nešto...
[ vladd @ 17.10.2006. 15:36 ] @
Nije "problem" u kanjonu, vec u dijabolama u saobracaju, od njih sam "prestravljen", od raznih "Fandja" sa krsevima, do "opreznih" sto se vuku po putu, od "nervoznih" sto preticu sve zivo, pa se zaustave pored puta zbog neke nuzde (istrcavaju iz zbunja ), pa opet "reli", od poljoprivrednih masina, zaprega i viljuskara koji eto, stalno nesto "vredno rade" po magistrali, od vozaca renoa 4 i kadeta "kockice"(dizela, naravno, ON je za "duge puteve") koji eto "malo trosi" a "dobro ide", pa kada svi voze 80, oni "malo trose" sa 40, a kada svi voze 40 oni "dobro idu" sa 60...

A inace, silazio sam do lepe reke, probao i da pecam, lepo se odmorio, ali je to uticalo na "prosek", pa sam u Budvu stigao za veceru. Za neke stvari jednostavno treba odvojiti vreme, i uzivati, a ne "sa puta" gledati. A to je malo drugacija prica od one "u cugu" do mora, pa ko izdrzi...

Poz.
[ nntom @ 18.10.2006. 01:46 ] @
Ton majstore , ovaj motor sto si ga okacio izgleda nestvarno dobro !!!! UH Strasno je lepo sto znash i da gledas okolo i primetish ono cime se pune baterije za ovaj nas beton i dolazecu zimu. Mnogo je lepo stvarno sve to sto si opisao.Lepa zemlja , nema sta,

Vladd-e majstore, ne reche nam da li se nesto upecao i gde si to pecao.Super je kad si se odlucio i na to, svi znamo da pecanje podrazumeva cekanje, hladnokrvnost i upornost. A sto se tice proseka moram ti reci da sam i sam bio zgranut ili strasno iznenadjen kad sam pogledao na sat kad sam stigao kuci, 4 sata i 5 minuta sa Zlatibora(Bele zemlje , sto je malo blize Uzicu i nizbrdo).Pogledao sam i na rucni sat i na onaj dig na tabli skuta i to je bilo to.Kolone su mi bile smesne.Sve sam preticao zivo , na Zlataru nisam stajao na semaforima koji naizmenicno propustaju vozila.Tako da nije bilo ni guzve , a ni inace zbiog sezone koja je ipak bila na izmaku. A dijabole ne morash da spominjes . To je izgleda deo folklora .Zesci vozaci sve. Kreteni zbog kojih skace kosa na glavi i klecaju kolena. To su oni "besmrtni" koji pune "Politiku" sobom i nazalost drugima. poz
[att_img]

[Ovu poruku je menjao nntom dana 18.10.2006. u 02:58 GMT+1]
[ vladd @ 18.10.2006. 15:06 ] @
Ma to je prednost motora, ne moras da blejis u koloni. U Cacku si me i biciklisti preticali. Na Zlataru smo 20 min cekali da se neki monstrum izkobelja iz ostre krivine, u Prijepolju kolona iza viljuskara koji vozi sredinom puta..
To sve motor "prevazidje".
Mada, kada pomislim da posle par sati "gradske voznje" po sebi imam mazuta, stroke, i nesto mi krcka u zubima..
[ Marcony @ 19.10.2006. 06:42 ] @
Ma dobro, ali tu je kaciga, i dobra volja, tako da ako nesto i uleti u usta taj se osecaj krckanja veoma brzo zaboravi.
[ MatezYU @ 19.10.2006. 13:05 ] @
Meni jednom dok sam vozio motor sletela nejlon kesa na glavu... Vozim ja, a pored mene projuri ogromni kamion.. Podize se prasina, vazduh zaviori i sa puta se digne nejlon kesa i pravo na facu.. Fuj!!! Zgrozio sam se!
To je mana motora...
[ Marcony @ 19.10.2006. 17:24 ] @
A kaciga???
[ zokish @ 20.10.2006. 08:23 ] @
pa je l' kaže čovek da je nosio kesu! :)
[ pisac @ 05.12.2006. 21:18 ] @
Čitam ovu temu (koju sam našao u temi "EliteSecurity Biseri"), i na početku sam se baš dobro nasmejao, ali ne momku koji hoće skuterom na more, već onima koji ga odgovaraju od toga

Dečki ne znaju šta je život i avantura, verovatno im se dotični (život) svodi na kuckanje na tastaturi i izlaske u kafiće, eventualno neki udoban put do udobnog mesta na kome će da sunčaju svoje stare promrzle kosti

Ja sam više puta biciklom putovao malo po Srbiji, po autoputevima, regionalnim putevima, varoškim kaldrmama i seoskim makadamima, pešačkim stazama, brdima i livadama, nekad uz malu pomoć voza (Beograd-Niš pa dalje biciklom), i uvek sam se super provodio čak i kada na cilj stignem usred noći mokar i gladan i promrzao.

Na Tasosu sam iznajmio skuter 49ccm i za nekoliko dana prešao 600km (recimo jednog dana sam obišao 2 puta celo ostrvo). Na Krfu sam isto drndao skuterom po ostrvu, ali sam tada nešto manje koristio skuter pošto sam došao na more kolima (i to je neka vrsta avanture, ako predjete granicu kod Bitole pa krenete onim grčkim brdima).

Inače, neko pomenu reno 4. Pa, išao sam na Crnogorsko more sa njim, ja i dve drugarice. Super smo se proveli. U povratku je nešto počelo da trese, pa smo vozili 80 sve do beograda (ispostavilo se da se izobličila polovna guma koju sam stavio pre puta). Svratili smo tada usput i na Kosovo (sa BG registracijom) u neko albansko selo gde sam neko vreme služio vojsku (da evociram uspomene pre nego što počne rat koji se naslućivao). Nigde u Srbiji nisam video tako lepe prirodne predele kao na Kosovu, ali takođe nigde u Srbiji nisam video i toliko ludaka u vozilima kao tamo (ljudi koji stvarno samoubilački voze, započinju preticanje u očigledno nemogućim situacijama, prelaze prugu pored spuštene rampe dok se voz već približio na 50m, itd...)

Moja prva devojka (još iz osnovne škole) je obišla celu evropu a ponešto i van evrope Trabantom (tj. njen ćale i cela porodica u Trabant, pa na put... a koferi na krovu i u prikolici). Šta bi na to rekli ovi što se plaše da izadju iz kuće kada duva jači vetar?
[ nntom @ 05.12.2006. 22:04 ] @
Pishche , pravo da ti kazem , nisam odavno bio na ovom forumu i bas sam se iznenadio kada sam procitao da se moja tema nalazi medju biserima. opet, hvala ti na "razgovoru".Nece bre brate nikada shvatiti koliko je zivot bedan i kad odes u neke godine treba nekome o necemu da pricash .Ja se sa radoscu secam mojih stopiranja do Trsta, muke na putu, dozivljaja sa ortacima i tone , tone gluposti koje smo pravili. Samo napred i veliki pozdrav nntom
[ moler1 @ 05.12.2006. 22:11 ] @
kad se krece?
[ nntom @ 05.12.2006. 23:50 ] @
xaxaxaxa majstore !!! Cu da idem i sledece godine. ma da , samo cu sada na forumima malo da potrazim drustvo. Ako imas motor i osecash se bajkerom idi na www.bjbikers.com . To ti je lep sajt i naravno odlican forum. Ajd , ziv ti ja :)
[ slobodan81 @ 07.12.2006. 19:16 ] @
i moj matori je pre dvasetak godina i vise isao svojim tomosom 15-icom par puta ljubljana- negotin- ljublana. taj motor ne znam koliko je imao kubika ali neverujem da je imala vise od 50 a mozda i jeste. nisam dugo mogao da verujem u to ali su mi neki njegovi ortaci to i dokazali. povodom toga mi je rekao da je to uzivane i da ce mu sve to ostati u secanju kao veoma lep dozivljaj. posle toga je kupio neki motor takozvani norton i kasnije neki bmw i znaci uvek je na toj relaciji isao sa tim motorima i nikad nije imao vecih problema osim guma i jednog udesa iz kog se jedva izvukao. i dan danas voli i vozi motore i nista drugo ga od prevoznih vozila ne interesuje . u vozackoj dozvoli ima samo A kategoriju i nista drugo ne vozi bio sneg led kisa sunce on swvoj motor vozi.
[ nntom @ 07.12.2006. 20:14 ] @
Slobodane uci od matorog kako se zivi. Ali ovo ti je vreme maminih i tatinih sincica koji nista ne kapiraju , sve im je bezveze i naravno cool im je da kazu ono cuveno ZNACHI 5x u recenici od 6 rechi. Kenjatori. Ziv bio i nastavi caletovim stopama.
[ sloper @ 17.12.2006. 22:34 ] @
Jedna od lespih tema na forumu. Citajuci, uzivao sam o tvojoj avanturu sa skuterom i stvarao slike jer sam i sam ove godine sa burazom isao motorom na more. Ko nije okusio voznju motorom nema pojma kakvo je to uzivanje. Mi smo isli preko Cacka pa preko bosne Sarajeva, Mostara, Trebinja i na kraju Bijela na moru. Celo putesestvije je trajalo 2 dana, jer smo nocili u Cacku zbog Moto skupa, i Mostaru. Obisli smo bas carsiju u Sarajevu, muvali se ceo dan po Mostaru (stari most, cevabdzinice itd).

Inace hteo sam da kazem da je za svaku pohvalu tvoja hrabrost, sto si se uputio na takav put, sa takvim motorom.

To se zove pravi bajker - avanturista.

P.S. nesto sad razmisljam, mi smo prosli pored nekih motorista koji su pravili pauzu blizu Zlatibora. Cini mi se, koliko se secam, da je pored par vecih motora pored puta bio parkiran i jedan manji motor, nesto kao skuter. Kazi mi kad ja to tacno bilo, kojeg datuma?

[ nntom @ 19.12.2006. 21:12 ] @
Sloperu majstore , hvala ti na lepim komentarima i mogu ti reci da , kad sam se vracao s mora mislio da idem bas tim putem preko Mostara , Trebinja, Sarajeva , ali bi mi to bilo previse daleko i nemam vishe tamo nikoga gde bi mogao da se smestim i odmorim ili ako nesto podje po zlu da mi pomogne. Ne , nije moj motorcic bio pored tih velikih jer , prvo , ko bi jos "vukao" za sobom neki skuter , a drugo ja sam isao bas sam.
Znas , ne znam da li se ponavljam, ali, ebi ga u zivotu nikako ne ide bash onako kako covek planira...neko je emotivan , a neko manje...ja sam pozeleo sebi za rodjendan motor , a nisam imao prebijene pare.Krpio kraj sa krajem i jedva da sam imao za rachune.Sve sto sam imao lepo u zivotu i lep zivot, lepe planove ,lepu i divnu devojku pored sebe koju sam cekao 7 godina da zavrshi ta svoja 2 faksa i - otishla je. Sve se rasprishilo u nekoliko momenata. Kad eto ti chuda, moj vajni prijatelj mi vratio neki novac koji mi je dugovao dosta godina, obezvredjen naravno. Radio sam u nekoj sektaskoj firmi 3 meseca , otero ih u kuvac, nesto ustedeo od plate, dodao na onaj dug i sebe za rodjendan castio jednim , za mene , od lepshih skutera koje sam video u zivotu.Svi se verovatno pitaju zasto skuter od 1650 eura kad sam mogao za to da kupim jezivu mashinu. E zato , sto mi se smucilo nesto polovno , krpljenje kola i motora i charapa i majci i svega. I hteo sam da kupim nesto novo i to sam i uradio i za svoj 42. rodjendan kupio sebi nesto sto zelim ceo zivot.Za te pare ne mogu da kupim nista novo sto mi se svidja.Sad je , naravno taj skuter presao vec 10000 km i pala mu je znacajno cena, ali neka.Vredelo ga je onako lepog , sjajnog , bljestavog videti u mojoj sobi. xexexe Ali da se vratim na temu, Treba mi jaci motor, jeste.Ne znam kada cu uspeti da dodjem do njega , zbog para naravno, ali jednog dana...Mashtam da ovih nekoliko godina sto mi je ostalo kvalitetnog zivota , dok sam jos u snazi, prodjem ovu nashu zemlju i njene lepote uzduz i popreko. Videcemo. Za sada cekam da vidim da li cu da nadjem korektan posao i nesto ustedim, da naravno nadjem saputnicu. I moram ti reci da za sledecu godinu opet planiram da idem na more i to bas tom marshrutom kojom si isao ti ali ovog puta cu moratio da organizujem drustvo. Bedak je bez drustva.Samo ima jedan problem a to je , ko ce da krene na voznju sa matorcem od 42 god. zar ne. Bez obzira kako se nosio , kako izgledao i sta slusao. Uh , raspricao sam se...Ako vidish crveni metalik kymco Vitality u gradu i ako vidish crni retro shlem na glavudzi vozacha , mahni , svirni... Ajd ziv ti ja i ziveo ti meni 100 godina !!!

PS Idi na www.bjbikers.com ako hoces da ucestvujes u forumu i iskustvima motorista.Ima dosta lepog i pametnog da se cuje i vidi. I , onaj baner u flashu na vrhu je moj poklon tom sajtu, pa malo i da se pohvalim. I takodje tek sad videh da si iz White church hahaha. Bio ja letos prvi put , naravno skuterom i pitaju me gde si bio , a ja im kazem bio u White church xaxaxaxa Ajd sad...

[Ovu poruku je menjao nntom dana 19.12.2006. u 22:26 GMT+1]
[ RAMBRAKER @ 19.12.2006. 23:46 ] @
Moze jedno Strucno pitanje .... koliko bi bilo udobno da se krene nekim KTM-om od 200-250 ccm (misli se na Enduro iliti Cross Motor) ?
[ sloper @ 24.12.2006. 17:13 ] @
Fenomenalno. Mi smo se posle te voznje jos vise napalili i odmah isplanirali da sledece godine idemo ponovo tim istim putem (na moje insistiranje, pojeo sam cevape u neogranicenim kolicinama, i u Sarajevu i u Mostaru) ali ovog puta ,da odemo do Pule na moto skup. Mislim da je tamo fenomenalno, pricaju ljudi koji su bili tamo, kazu da je Italija u malom. Pogotovo me plivlaci taj put jer nisam tamo nikad bio, a u povratku da svratimo do plitvickih jezera, a mozda i preko Zagreba da se vratimo, mada je posle onaj put od Zagreba prema Beogradu malo dosadan, dosadno je auto putem voziti, sve jedno te isto, ali videcemo.

Ja imam trenutno "problem" jer sam se nalozio na Varadero 1000, i paralelno sa tim prodajem svoju Hondu, Africu Twin 750, jer je to uslov da kupim Varadera. Voleo bih da Varaderom idem na taj put ali to je trenutno jako daleko od mene.

Mogu da ti zahvalim jer sam iz tvog posta video adresu www.bjbikers.com i odmah otisao tamo i uclanio se.Svidja mi se sajt, pravi sajt za ljubitelje bajkerizma

Za kolegu koji hoce da ide Crosericom od 200 ccm na more, pa sta reci posle price o odlasku na more skuterom , samo montiraj gume za asfalt i cepaj, i ako jos uvek oklevas dali da krenes, samo se seti tipa koji je startovao ovu temu, procitaj je i krenuces sigurno

Pozdrav
Boba - sloper
[ nntom @ 24.12.2006. 21:39 ] @
RAMBRAKER !!!!!!!! Evo kako cu da ti odgovorim... EH , da ja imam 250 kubika......

SLOPERU majstore, strava ti je taj plan !!!!!! Lepa ta Hrvatska majku im...Spicis magistralom... uh , Samo ne znam koliko je sigurno sa nasim tablama.Sigurno ce biti dobro, a sto se tice vracanja auto putem , mislim da ti to i nije neophodno jer toliko toga ima da vidish sporednim putevima i po onim malim malim mestima. Jedino ako si bash umoran...A ja se zablenuo opet u skuter, ali malo zesci onaj Aprilia Sportcity 200.Video si na BJB kako je momak istestirao u Grckoj sa ribom pozadi , a navikao na veliki motor.E vidish , taj skuter mi se svidja jer ipak sam urbani tip i smatram da mi je bolje za ovu guzvu imati skuter. Ali na zalost , ta Aprilija mi je samo san jer sam bez posla i bez velike sanse da je kupim. Borba brate... Ajd...
[ vujo032 @ 24.12.2006. 21:57 ] @
Za mene nije nikakvo čudo,otići sa skuterom na more.To je možda podvig za današnju generaciju koja ne izlazi napolje,
i ne vidi belog dana sedeći za kompijuterom.
Da li verujete da je jedan Slovenac iz ex Yu išao sa pony expresom (takođe 50 ccm),na moto skup u Švajcarsku?
Putovao je više od mesec dana,ne znam tačno,poznavao je taj motor u prste,i bio je to neki "čičica" sa
kačketom,na kome je bila značka koja je predstavljala klip od motora.Ovo je nebitno,ali čisto da dočaram sliku.
[ nntom @ 25.12.2006. 21:04 ] @
Vujo , brate , ni meni nije jasno sto su se svi oni koji se cude toliko iznenadili. Ko nije procitao ja sam stigao sa 3 odmora do Rudnika(zbog hladnoce) , na Rudniku pola sata, sa odmorom od sat i po u Uzicu kod prijatelja,jedno 5 sipanja goriva od po 10 minuta i sa odmorom od sat i nesto na Morachi za 12 sati u Budvu i to od Podgorice isao onim brdima i krivinama do Petrovca , a ne tunelom ili lepim putem preko Cetinja. Pa to je sasvim podnosljivo i kako ja volim da kazem , stigoh za jedno malo jache radno vreme. Pa mislim da mi se vishe motor izmaltretira u gradu stani kreni, a ako mu se nesto i desi usput pa jebiga zaustavim neki kamion , zamolim , bem li ga , preziveo bi a sta sve kao nisam. Vidis taj slovenac recimo...Pony expres je kao bicikl maltene ali bre resio covek i bole ga kita.Vole ljudi razne stvari. Ajd ziveo..
[ skora @ 25.12.2006. 22:39 ] @
Nije cudno ni da se biciklom ide na takva putovanja. Poznajem lika, koji je zajedno sa jos par prijatelja, isao biciklom do Turske(vratili su se kombijem kuci). Presli su 1600 km za 10 dana....
[ nntom @ 26.12.2006. 22:52 ] @
Kakvi majstori.!!!!!!!Ja sam prosle godine vozio bajs ko blesav i na kraju odem za Zrenjanin i kad su me videli na kapiji hteli da me proglase za ludaka i odma napravili roshtilj da dodjem sebi. heheheehe
[ StefaN_TomoS_BGD @ 24.10.2007. 18:55 ] @
Pozdrav

Interesuje me dali neko zna kako da mi bude sto tisi zvuk auspuha,imam tomos bt50s i na njemu rezonantni auspuh *laser* i vrlo je bucan..ako neko ima neku ideju bio bih mu zahvalan..
[ Bane Stajic @ 17.11.2007. 20:15 ] @
Ako mislite da je preci 1000km nesto pogledajte ovo (18.600km) http://mopedtrip.com/
[ nosidam @ 30.04.2009. 19:38 ] @
Da ne otvaram novu temu i mislim da moze da bude dodatak ovde.

Da li je dozvoljeno voziti skuter od 49 kubika u crnoj gori i hrvatskoj s obzirom da je to u pitanju trajna registracija i ako jeste sta je potrebno za to i da li je vreme limitirano?