[ buntovnik @ 13.10.2006. 03:29 ] @
Da li vam Loto nagradna igra deluje kao namestaljka? Mislim da da. Drzava puni odredjene fondove (penzionerske, prosvetne, medicinske) od uplacenog novca na konto loto igre? Bilo bi mi drago da te pare idu u "prave ruke", ali i kada "oni" objave da je neko dobio sedmicu, mozda te pare odu u pogresne ruke a da sedmicu u stvari niko i nije izvukao. Thin about this.
[ U.L.T.R.A. @ 13.10.2006. 03:59 ] @
Ne igram loto, znam da je velika suma u pitanju i da bi kad bih (nedaj Boze) dobio 7-icu bio "primecen", a onda bi se stvorilo mnoooogo problema koje nebih zeleo nikome, pa ni sebi.
Mozda, neki mali dobitak do 10.000eur, to jos ok, ali sve preko toga - jok - not safe...
Dal ga namestaju - ne znam, a ne moze niko da tvrdi jer nije dokazano.
[ Fuzz @ 13.10.2006. 08:29 ] @
http://www.elitemadzone.org/t9...oznica-Da-li-vasem-gradu-vlada
[ neca @ 13.10.2006. 11:35 ] @
Mislim da se u drzavi tako ne pune odredjeni fondovi, vec odredjeni dzepovi....
@ U.L.T.R.A.
Ma snasao bi se ja sa tolikim parama...ne bi mi smetalo uopste veruj...voleo bih ja da imam te probleme, kad odjednom imam tolike pare u dzepu, preznojio sam se samo jednom :)
[ codeus @ 13.10.2006. 11:52 ] @
taj loto nikad da predje 2 miliona... sve mi se cini da drzava neda da neko dobije 10mil ... jer bi tada postao politicki problem kao karic ... sa 10 mil ima da pokupujes 126 poslanika ili 1000 firmi .... da nije namesteno neko bi dobio 7 i kad je 100000E ...
[ Floyd @ 13.10.2006. 20:54 ] @
Meni licno loto deluje ko fin sistem pranja para, al to je samo moje skromno misljenje.
[ bakara @ 13.10.2006. 21:20 ] @
Ja mislim da nije namestaljka...a ne razumem zasto vi mislite da jeste?
U igri je dovoljno para da zaradi i organizator i dobitnici...
[ ventura @ 13.10.2006. 21:22 ] @
Ah te vetrenjače...

Citat:
codeus: taj loto nikad da predje 2 miliona... sve mi se cini da drzava neda da neko dobije 10mil ... jer bi tada postao politicki problem kao karic ... sa 10 mil ima da pokupujes 126 poslanika ili 1000 firmi .... da nije namesteno neko bi dobio 7 i kad je 100000E ...

Kad je premija 100,000 evra, onda igra mnogo manje ljudi nego kad je premija 3,000,000 evra, tako da je očigledno to razlog zašto sedmica ne pada tako često na malim iznosima.

Citat:
buntovnik: Da li vam Loto nagradna igra deluje kao namestaljka? Mislim da da. Drzava puni odredjene fondove (penzionerske, prosvetne, medicinske) od uplacenog novca na konto loto igre? Bilo bi mi drago da te pare idu u "prave ruke", ali i kada "oni" objave da je neko dobio sedmicu, mozda te pare odu u pogresne ruke a da sedmicu u stvari niko i nije izvukao. Thin about this.

Pokušaj da zamisliš ovu situaciju:

U državi postoje ljudi koji bi hteli da ti daju pare, ti im daš nekakav listič, i nakon nedelju dana im vratiš pola novca koji su ti dali, a ostatak zadržiš sebi. E sad, tu se još i država umeša, pa kaže da ljudi samo tebi mogu da daju tako pare, i ti onda postaneš jedini koji može tako da prima pare, a za uzvrat se tališ sa državom. I tako ljudi dolaze tebi, trpaju ti pare u džep, a ti onda uzmeš sabereš sve, vratiš pola para i ostatak zadršis sebi, i svi srećni i zadovoljni.

Pitanje: Da si u takvoj situaciji, da li bi bio dovoljno glup pa kad ti ljudi daju pare, ti uzmeš sve i ne vratiš im ništa? Iako znaš da ako to ljudi saznaju, niko više neće hteti da ti da pare.

Zaključak: Jel vidiš sada koliko je besmisleno uopšte pomišljati da se državnoj lutriji isplati bilo kakva vrsta mahinacija.

[ bakara @ 13.10.2006. 21:50 ] @
Bravo ventura, upravo tako kao sto si napisao...
Svaki dan slusam te price o loto namestanjima da nemam vise zivaca da objasnjavam tim ljudima...
Kad ne razumeju kako funkcionise loto, kako bi razumeli zasto sponzori daju pare za nesto?
[ ventura @ 13.10.2006. 21:57 ] @
Citat:
Floyd: Meni licno loto deluje ko fin sistem pranja para, al to je samo moje skromno misljenje.

A pranje para putem lotoa - glupo. Pretpostavimo da neko želi da opere 1,000,000 evra putem lotoa, iz pranja bi izašao sa samo 40% uloženog novca, odnosno sa 400,000 evra... Ipak postoje mnogo efikasniji načini za pranje novca gde se ne gubi 60% vrednosti u procesu...

[ ar nogard @ 13.10.2006. 22:21 ] @
ko od dobitka eventualne sedmice, iako cvrsto verujem da se namestaju ali pustite sad to, placa porez na sumu dobitnik ili lutrija, negde sam procitao da placa dobitnik pa me zanima da li je to tako?
[ ventura @ 13.10.2006. 22:34 ] @
Naravno da plaća dobitnik. Svako plaća svoj porez, dobitnik na svoj dobitak, lutrija na svoj...

[ ar nogard @ 13.10.2006. 23:14 ] @
Citat:
ventura: Naravno da plaća dobitnik. Svako plaća svoj porez, dobitnik na svoj dobitak, lutrija na svoj...

ako placa dobitnik gde mu onda stize poreska prijava, ja licno mislim u njegovoj opstini pa sad zamisli da dobijes 7 pa ti u opstini stigne poreska prijava pa to vide oni sto obradjuju prijave pa mi kazi koliko treba vremena od tada da sazna cela opstina i kosi i sta si?
[ ventura @ 13.10.2006. 23:48 ] @
Porez na dobit se ne plaća u opštini, već poreskoj upravi... A to da je moguće otkriti ko je dobio sedmicu... Pa to je više nego očigledno... Da pođemo samo od toga da se iz stana čuje slavlje, i da će okolne komšije sigurno znati šta je u pitanju kroz par sati/dana... Pa do toga kroz koliko službenika prođu dokumenti iz lutrije, pa do toga kroz koliko ruku prođu dokumenti u bankama, poreskoj upravi itd itd... Bar jedno 50-tak ljudi vidi ime i prezime dobitnika...
[ ar nogard @ 14.10.2006. 15:02 ] @
to je i meni sve ok ali ono sto mi nije ok je sto se u stvari to uopste necuje sta ispada sve sedmice dobili neki sa marsa ili iz BGja pa niko nista nezna.
[ ventura @ 14.10.2006. 15:04 ] @
Pa ne zanima to nikoga generalno... Ko se ne otkrije javno u prvih nedelju/dve od dobitka, javnost se više i ne zanima za njega... A da se raspitaš sigurno bi saznao ko je... Ona sedmica od 3 miliona koliko već je bila je otišla u blokove... Sad, sigurno kad bi otišao tamo i raspitao se rekli bi ti tačno ime i prezime...
[ pisac @ 12.09.2007. 13:26 ] @
Pošto su ove godine "sedmice" mnogo učestale, uzeo sam digitron, i posetio sajt www.lutrijasrbije.co.yu

Tokom 2005. godine (51 kolo) izvučeno je 8 sedmica. (8/51)
Tokom 2006. godine (53 kola) izvučeno je 6 sedmica. (6/53)
Tokom 2007. godine (39 kola) izvučeno je 12 sedmica do sada! (12/39).

Pri tome je nivo uplata (broj uplaćenih kombinacija) manje-više isti (oko 2 miliona) od 29.kola 2006. godine nadalje (a do tada je bio ekstremno visok, čak i do 10 miliona). Ove godine je ekstremno bilo 5. i 6. kolo sa preko 3-4 miliona uplaćenih kobinacija, a sva ostala kola se kreću uglavnom nešto preko 2 miliona uplaćenih kobinacija po kolu (od 1.8 do 2.8).

Pošto loto ima oko 15 miliona kombinacija, a u svakom kolu se otprilike prosečno uplati recimo 2.5 miliona kombinacija, matematička verovatnoća za dobijanje "sedmice" je 2.5/15, odnosno oko 17% po kolu. Ovogodišnja statistika pokazuje da je učestalost "sedmice" 12/39 odnosno oko 31% po kolu, što se ne uklapa ni u matematiku ni u prethodne godine!

Možda je slučajnost a možda i "nije".
[ mrkii @ 12.09.2007. 14:58 ] @
ljudi, juce sam se sreo oci u oci sa zelenim stvorenjem visokim oko dva metra koje se pretvorilo u pticu, dobilo ogromno ubrzanje i nestalo iz vidokruga. nakor par sekundi vratilo se, obletelo jedan krug i nestalo. ubrzo se pojavio molder i rekao da mi se ucinilo ali mu nisam verovao jer je ubrzo stigla ekipa u specijalnim odelima koja je dekontaminirala teren. policija je opkolila podrucje. mislim da zataskavaju slucaj jer danas nema vesti o ovom dogadjaju. opet zavera svetskih razmera. pretostavljam da je to stvorenje otkrilo loto prevaru i zelelo da upozori stanovnistvo ionako napacene srbije. ipak zle sile su ga sprecile u tome. ucinilo mi se i da sam na licu mesta video direktora srpske lutrije koji je bio vidno uzbudjen zbog umalo otkrivene prevare. resio sam da istrazim slucaj. obavesticu vas o rezultatima. srecno i samo oprezno.

ps. cista statistika i statisticke varijacije
[ ar nogard @ 12.09.2007. 16:13 ] @
ma da ma ne nije namestaljka kao sto nije namestaljka ni sve ostalo od tih lutrija i nagradnih igara sve je u ovoj zemlji regularno iako mi malo nije jasno kako se sve neki veci dobici desavaju u neko odredjeno vreme kao za sladoled pred kraj sezone ili za pivo bas tu negde malo pre kraja roka a za statistiku pa svasta i matematika je glupa nauka za nas lopove ako nam to odgovara da tako bude mislim SVASTA ko sme uopste i da posumnja u regularnost igara na srecu ovde kod nas bas SVASTA.

ali i ovo je rofil
Citat:
ventura: Porez na dobit se ne plaća u opštini, već poreskoj upravi... A to da je moguće otkriti ko je dobio sedmicu... Pa to je više nego očigledno... Da pođemo samo od toga da se iz stana čuje slavlje, i da će okolne komšije sigurno znati šta je u pitanju kroz par sati

verujem da bi sew i ti tako veselio za sedmicy svaka cast na hrabrosti.
[ Horvat @ 12.09.2007. 17:25 ] @
smatram da je namesteno :),jer oni u svakom trenutku znaju uplacene kombinacije i znaju koji SIGURNO nije 7-ica i u "5 do 12" mogu da promene predstojecu dobitnu kombinaciju ;)...a izvacenje se vrsi [ako nije promenjeno,ako je promenjeno,onda "nista"] kroz onaj bubAnj,pa koja loptica "slucajno" izleti...eee ...upravo te loptice...jedna je laksa,jedna teza ,pa ce naravno laksa pre da izleti ...ukratko :)

a to da ima 12 dobitaka,koliko sam zapazio ,veci su i dobici...pa moraju da ucine da bude primamljivije...a ko su dobitnici,e to je upitno...ja jos ni od koga nisam cuo da je dobio lovu...smatram da su "neki" ljudi odabrani,da se opere ta lova ,a njima daju procenat [znaci "dobitak" je recimo 3 mill...a "dobitnik" dobije na ruke[racun,what ever] 300 000 ,recimo]

medjutim ipak postoji sansa da nekog bas i "opizdi" 7-ica,bez namestanja :)

p.s. moje licno misljenje :)
[ ventura @ 12.09.2007. 17:39 ] @
Citat:
ar nogard
verujem da bi sew i ti tako veselio za sedmicy svaka cast na hrabrosti.

rofil?

Ne znam gde ti živiš, ali tamo gde ja živim, u komšiluku znaju koliko rolni toalet papira trošim mesečno a kamoli da ne bi saznali da dobijem 2 miliona na lotou... Isto tako kad bi dobio par miliona evra na lotou, sigurno bi bio ladan ko špricer, ono kao, ma da, izvrnuo mi se život naopačke a mene baš briga... To možda ali ovako u ovom teoretisanju i hipotetisanju...

Citat:
Horvat:
smatram da je namesteno :),jer oni u svakom trenutku znaju uplacene kombinacije i znaju koji SIGURNO nije 7-ica i u "5 do 12" mogu da promene predstojecu dobitnu kombinaciju ;)...a izvacenje se vrsi [ako nije promenjeno,ako je promenjeno,onda "nista"] kroz onaj bubAnj,pa koja loptica "slucajno" izleti...eee ...upravo te loptice...jedna je laksa,jedna teza ,pa ce naravno laksa pre da izleti ...ukratko :)

Da bi neko postao doktor nauka, taj samo mora da ide u školu, pa na fakultet, pa na postdiplomske studije, da napiše nekakav doktorat i eto ti doktora nauka... Ništa lakše... Ili lansirati čoveka na mesec... Šta, uzmeš neki metalni cilindar, napuniš ga gorivom, posadiš čoveka na vrh i kresneš odozdo... Ili napraviš procesor, uzmeš malo silikona, premažeš ga nekim sranjima, malo pod uv, malo plastike i eto ti procesor...

Tako zvuči tvoj opis nameštanja loto bubnja...

Citat:
Horvat:
a to da ima 12 dobitaka,koliko sam zapazio ,veci su i dobici...pa moraju da ucine da bude primamljivije...a ko su dobitnici,e to je upitno...ja jos ni od koga nisam cuo da je dobio lovu...

Naravno da se ta informacija neće javno saznati ako dobitnici ne daju izričitu dozvolu.

Kad bi ti dobio loto, da li bi pristao da ti objave ime u novinama?

I bottom line, vratite se na moju prvu poruku na ovu temu - žašto bi se lutrija uopšte zajebavala i komplikovala sa nameštanjima, kad se iovako ubijaju od para.
[ NoneVi @ 12.09.2007. 18:26 ] @
Mislim da ovde vecina ljudi nema pojma kako funkcionise loto, a odatle i poticu price o namestanju.

Znaci ako se za jedno kolo uplati listica za 10 miliona din (npr) i izvuce se 7-ca dobitak je 6 miliona dinara (tj. 60%), a 4 miliona ostaje organizatoru lutrije. ako nema sedmice nagradni fond se prenosi u sledece kolo i tako dok se neizvuce sedmica. (mozda je i 50-50, nebitno)
Jasno??

Ovako radi svaka lutrija na svetu, jedino sto procenti se mozda malo razlikuju ali to je princip. Nema tu neke filozofije, jedino sto je Srbima izgleda u genu da misli da svako oce da ga za'ebe, pa paranoise.

e sad ajde budite realni i recite dali bi se iko zaje8avao sa namestanjem, pranjem para i slicnim glupostima, kad LAKO ubire milioncice sasvim regularno? Cini mi se da je cak propisano koliki procenat zarade ide crvenom krstu, koliki vamo i sl.

I pre nego sto pomislite na to, ne ne smete da organizujete svoju lutriju jer je Lutrija Srbije jedina koja ima dozvolu za tako nesto :-)
[ pisac @ 12.09.2007. 18:27 ] @
Naravno da lutrija kao organizacija neće da namešta loto kada im je lova matematički obezbedjena, ali organizacija se sastoji od pojedinaca, a pojedinci uvek žele više od onoga što dobijaju od organizacije.
[ ventura @ 12.09.2007. 18:47 ] @
Pisac, pokušaj malo više da se upoznaš sa načinom organizacije lotoa i ukapiraćeš da nije tako lako prevariti kompletan sistem...

Loptice za loto (a i bubanj takođe) se drže u trezoru narodne banke do neposredno pred izvlačenje. Bubanj se donosi, raspečatira i komisijski pregleda u prisustvu javnosti (i ti bez problema možeš da prisustvuješ tome). Loptice se važu i mere pojedinačno. Tek tada komisija daje zeleno svetlo za početak izvlačenja, i tada počinje ono što ti gledaš na TV-u. Nakon toga, opet se sve vraća u trezor do narednog izvlačenja... Pojedinac sve i da hoće da namesti izvlačenje, ne može, jer je prevelik broj ljudi uključen u celu pricu...

Znači taj neko mora nekako da uđe u trezor narodne banke neprimećeno, ili da podmiti nekoga da uđe tamo, potom treba da izvrši prepravke na lopticama ili bubnju, potom treba da podmiti celokupnu komisiju, potom nekako treba da reši sve one silne penzose koji nemaju pametnija posla nego se nacrtaju u studiju da prate izvlačenje, potom treba da podmiti sve one koji verifikuju nagradu, a kao šlag na tortu uz sve to treba imati mnogo sreće pa da ne dođe do problema u toku izvlačenja, tipa da se loptica zaglavi ili nešto slično, kad bi se još najmanje desetine ljudi uključile u istragu toga... Besmisleno je uopšte razmišljati o tome. Lutriji nije u koristi da se to lažira, jer joj to direktno izbija pare iz džepa, i sve će uraditi da to spreči..
[ pisac @ 12.09.2007. 19:12 ] @
Kompjuterski program, informacioni sistem? Kako njega štite? On na kraju, pre izvlačenja sedme loptice, daje cifre koje treba izvući da bi neko dobio sedmicu. Dovoljno je samo da uvek odabere jednu cifru koju niko nije uplatio, nju prikaže, i taj kompjuterski "srećnik" će u svakom kolu imati šansu 1:33 da dobije sedmicu. Onda, ako je dobije, listić se odštampa na nekom štampaču (a ionako nema nikakvu zaštitu), i eto srećnog dobitnika.

Naravno, to je samo moja ideja na brzinu. Ne sumnjam da će ljudi koji su u samoj organizaciji imati mnogo bolje i podatke o zaštiti i ideje za ostvarenje svojih ciljeva.

Uostalom, naplata putarine... :-)
[ Marko_L @ 12.09.2007. 19:29 ] @
Ma da, organizacija loto-a se sastoji od jednog kompa i jednog operatera koji tamo sedi sam i barata listićima koristeći softver koji nema nikakvu zaštitu od pokušaja "muvanja". Pa nije to "seoski Bingo TM".
[ pisac @ 12.09.2007. 20:05 ] @
Ljudi, jeste li vi operisani od paranoje? Paranoja u umerenoj količini je zdrava i korisna :-) čak štaviše, neophodna je.

Dakle, može da bude i 10 servera, ali to neće pomoći ako je 20 ljudi u organizaciji. Jeste li vi čuli za zločinačko udruživanje, i slične pojmove (koji se pojavljuju na TV-u)? Koliko ljudi je učestvovalo u "naplati" putarine u svoje džepove?

Dosta više tih negiranja: to je nemoguće, nema šanse, ma da kako da ne, zelena stvorenja iz svemira, sefovi i pečati i komisije,..., jer ste na istom odstojanju od realnosti kao i oni što kažu da je to 100% prevara, da su sve sedmice izmišljene, itd. Hajde sada malo da uzmete zdravu paranoju u glavu pa da razmislite kako bi mogao sistem da se zezne? Ako ste u samoj organizaciji, i ako vas ima dovoljno iz organizacije (zločinačko udruživanje), možete svaki sistem da prevarite, što se pokazalo mnogo puta u svim oblastima. A u organizaciji će vas biti više što je veća para o kojoj se radi. Znači, LOTO je vrlo dobra osnova za "zločinačko udruživanje" jer vrti najmanje 300 000 evra u svakom kolu.

I ja ne kažem da je loto prevara, da me neko pogrešno ne shvati. Ja sam apsolutno neutralan (za sada). Ja samo kažem da je prevara moguća (kao i u svim oblastima), a od pojedinaca koji imaju zdravu paranoju zavisi i od toga da li će eventualna prevara biti otkrivena/sprečena.

Uostalom, da vam je neko rekao da se možda krade na putarinama (pre nego što su ih pohapsili), mogu da se opkladim da bi gomila sa ovog foruma tvrdila kako je to nemoguće jer se to ne sastoji od "jednog čoveka" i iz milion drugih razloga.
[ llux @ 12.09.2007. 20:09 ] @
Cim su prosirili na Bosnu odmah dobi sedmicu neko iz Bijeljine. Postaju providni. Proslo je 2 godine, do sada su se neki dobitnici uklopili, ne bi vise krili da su dobili. A i saznalo bi se bogami, ne moze vecito da se krije. Kako brzo promenise bubanj kad im se pokvario, zamalo da ih provale kad je dvaput izasao isti broj. Ma nije drzava luda da daje nekim slepcima tolike pare. Verovacu tek kada promene sistem, kad ne budu znali sta sam zaokruzivao. Mogu da nadju nacin, specijalne olovke ili nesto...
[ Marko_L @ 12.09.2007. 20:19 ] @
Evo kako funkcioniše loto IS, verujem da je još unapređen do sada
http://www.sk.co.yu/2005/11/skpr01.html
[ pisac @ 12.09.2007. 20:51 ] @
Khmm, sad, kako da ti kažem... radio sam na jednom mestu, više godina, sa jakim serverima vezanim u klasterima, i svim pratećim detaljima, uključujući i sistem ulaska sa šifrom koji se nije koristio godinama jer je ljude mrzelo da kucaju šifru... pa su vrata uvek držali otvorena (a i brava je nešto bila neispravna - godinama). Nisam bio nešto oduševljen ni bezbednošću a ni neprobojnošću celog sistema. A iskreno, ni znanjem ljudi koji su tu radili. Ovde su se vrtele i veće pare nego taj loto, samo je stvar u tome što su ovde te pare pripadale nekome, pa bi bilo koji nestanak automatski značio da će te pare neko i da traži. Kod lotoa je naravno drugačija situacija, i tu nema "nestanka" već samo "dobitaka".

Svejedno, opet dolazimo do toga da su ljudi koji rade u sistemu (programeri npr.) veoma upoznati i sa sistemom i sa mogućim načinom da se sistem zaobiđe. A naročito ako se udruže sa nekom komisijom koja uparuje privremene sa zapečatiranim rezultatima... Recimo, 3 člana komisije, svaki dobije po 50 000 evra po "sedmici"... puna kapa.
[ pisac @ 12.09.2007. 20:56 ] @
Ah, nisam odoleo da ne napišem ovo:
Citat:
Marko_L: Evo kako funkcioniše loto IS, verujem da je još unapređen do sada

Jeste, izgleda da je "unapređen", i to verovatno ove godine. To se odmah vidi po broju sedmica koje su izvučene. Hehehe ;-)
[ m.stojanov @ 12.09.2007. 21:23 ] @
Nisam citao prethodne postove, ali kratko da odgovorim na temu: Mislim da je Loto namestaljka, da oni kontrolisu ucestalost sedmica jer vidim da posle 6 izvucenih brojeva imaju tacan podatak koji se brojevi ocekuju za sedmicu, a verujem da izlaze kuglice koje oni prethodno odrede.
[ ventura @ 12.09.2007. 22:13 ] @
Citat:
pisac: Kompjuterski program, informacioni sistem? Kako njega štite? On na kraju, pre izvlačenja sedme loptice, daje cifre koje treba izvući da bi neko dobio sedmicu. Dovoljno je samo da uvek odabere jednu cifru koju niko nije uplatio, nju prikaže, i taj kompjuterski "srećnik" će u svakom kolu imati šansu 1:33 da dobije sedmicu. Onda, ako je dobije, listić se odštampa na nekom štampaču (a ionako nema nikakvu zaštitu), i eto srećnog dobitnika.

To je sprečeno jednom vrlo prostom i vrlo efikasnom metodom. Sve uplaćene kombinacije se snime na read-only medijum (CD) i odnesu u sef pre nego što počne izvlačenje. Oficijalan rezultat je podatak sa tog CD-a u sefu, a ne onaj koji vidimo na TV-u, jer ta TV baza eventualno može biti podložna manipulaciji.

[ ~Vojvoda @ 12.09.2007. 22:42 ] @
Zaista ne shvatam cemu tolika frka? Ako neko misli da je namesteno neka ne igra. Ja znam da sam odavno prestao sa klinackim lozenjem na lotto, jer sve i da nije namesteno sanse za dobitak 7-ice su smesne, a tek ako je namesteno i da ne pricam...
Naravno sve te "pricice" o namestaljki uglavnom plasiraju neki profi-lotto igraci koji tamo izigravaju neke munje kao ono, lotto kombinatorika, pa jos malo Teorije zavereTM, i eto super pricice.

Ja sam odavno batalio pricu "da deda-Mraz postoji", a oni koji jos veruju u to lepo neka cekaju svaki utorak vece ispred kioska krizirajuci. Shavatio sam da pare ne padaju sa neba,pojstoje mnogi koji misle suprotno. Savko ko igra lotto trebaju mu pare, pa neka radi ako mu trebaju pare, ako nema dovoljno neka radi vise, Ili neka smisli neki bolji i sigurniji nacin kako da dodje do para, ne znam koji su to nacini, ali sigurno znam da lotto nije jedan od njih.
[ Bananaman @ 12.09.2007. 23:43 ] @
Loto je opijum za narod vise nego bilo koja religija... Kroz primamljivo obecanje lake i brze zarade i lagodne egzistencije do kraja zivota psiholoski se kupuje socijalni mir. Ljudi koji pasionirano igraju loto manje misle na realne probleme, sto je san svake vlasti. Dodatni benefit za drzavu jeste sto se krzo loto ogromne pare slivaju u njen budzet. U takvoj situaciji, kada 50% svih uplacenih para ostaje njoj, drzavi (preko Drzavne lutrije) ne pada na pamet da vara narod jer ce on uredno svake sedmice da joj placa legalni i dobrovoljni harac zvani uplata tiketa.

Posto, dakle, nije u interesu drzave da vara, ostaju nam pojedinci i insajderske grupe koje bi to eventualno pozelele. No, za razliku od ovdasnjih paranoika, (potencijalni) kriminalci stave prst na celo i razmisle - ako pokusaju da prevare drzavu i igrace, te laziraju izvlacenje i dobitak, moguci dobitak im je xxxxxx evra. Ali, tu se kace sa daleko opasnijom interesnom grupom - tom istom drzavom kojoj nije ni u finansijskom, a jos manje politickom interesu da kompromituje "zlatnu budzetsku koku" - loto.

Ko zeli da zavrne drzavu, ima na raspolaganju daleko manje rizicne i mnogo isplativije nacine od laziranja lotoa.
[ ŽIKI @ 13.09.2007. 00:30 ] @
Slazem se da drzavi nije u interesu da vara...tako da ne verujem da se namesta. Jedino me uvek zanimalo gde odlaze pare od ne podignutih dobitaka,jel se zna ko kupi taj kajmak:),tj. jel tacno regulisano kome idu te pare? Svako kolo ima negde oko 200.000 trojki pa verovatno se ne podigne 1-5%, to kad se nakupi ispadnu lepe parice..
[ llux @ 13.09.2007. 06:00 ] @
Ma da Vojvoda, kako onome ko je dobio sedmicu sanse nisu smesne? Da sam siguran da nije namesteno igrao bih do kraja zivota jer to i nije tako skupo. Kazem vam, ako ne namestaju neka promene sistem da ne znaju sta sam zaokruzio. Neka smisle nesto
[ ~Vojvoda @ 13.09.2007. 13:33 ] @
Citat:
llux: Ma da Vojvoda, kako onome ko je dobio sedmicu sanse nisu smesne?

Ko je taj onaj? Da nisi mozda ti, ja ili neko treci? Koliko je tih "srecnika"? A koliko je gubitnika? Sta mislis cije su pare otisle tom srecniku?
Citat:
llux: Da sam siguran da nije namesteno igrao bih do kraja zivota jer to i nije tako skupo. Kazem vam, ako ne namestaju neka promene sistem da ne znaju sta sam zaokruzio. Neka smisle nesto

Opet ti kazem, ako mislis da je namesteno nemoj da igras, a problem nije u pravilima i u postenju vec u pohlepi. Kako ti zaradjujes svoj novac? Da ne zivis mozda od igri na srecu? Zar nemas pametnija posla od igranja lotto-a, recimo da smislis neki drugi nacin zarade novca, ali ne lakse je mastati: "Timmy! Live in lie! Timmy!"(ko gleda SP razumece me)
99% ljudi koji igraju lotto su se "navukli" kao i narkomani, igraju, izgube j*bu majku onima iz Drzavne Lutrije nazivaju ih lopovima, a opet slecece nedelje vidis ih kako se manicno ponasaju da uplate novac onima koje su pre nekoliko dana nazvali prevarantima. Inace tom problematikom se odavno bave i psiholozi i psihijatri, ustanovili su skoro sve faze i raspolozenja kod individue, tako da se to skoro moze svrtati u oboljenje, kada postoje razne bolesti zavisnosti sto ne bi postojala zavisnost od igri na srecu?
[ llux @ 13.09.2007. 15:37 ] @
Nek je zavisnost, samo da je istina. Igrao bi ja loto. A da smislim nesto sto ce mi doneti milion evra, nema sanse
[ Horvat @ 13.09.2007. 17:48 ] @
@ventura ... da ,zasto bi uzimali sto posto kad mogu 50% cistog kesa...e,pa ,i sam si propratio temu o vava tablama [vanuatu]...znaci ljudi su prokleti grabe sto vise,a kad puno zgrabe hoce jos vise,simple as that...

a slazem se i ja za to da ne bih voleo da se procuje da sam dobio 7-icu,medjutim to je prakticno nemoguce,jer uvece ce postojati par ljudi koji su iz prve ruke to saznali,pa onda par ljudi koji su "u poverenju" to culi i tako se krug nastavlja...
primera radi,kad je bila ona coca cola-ina nagradna igra sto deli telefone,to znam da su ljudi dobijali,jer sam cuo par osoba [iz druge trece ruke] koji su osvojili,a sto je najzanimljivije,dobijali su ih "burzuji" ,kojima u sustini ni nije potreban tel,vec imaju telefone koji kostaju nekoliko puta koliko podeljen u cc nagradnoj igri ;)

p.s. zivo me zanima kako loptice "slucajno" izlete kroz onu cev,dakle sema samog bubnja,kako funcionise,ako ima neko nek mi prosledi

jer ,ako ,npr. u bubanj pre izletanja jedne od dobitnih loptica se ubaci vazduh...u trenutku koji je kompjuterski "nasumicno" odabran,a posto kod komjutera nista nije random [sve je zadano nekom formulom]...to se moze izmanipulisati...medjutim,moguce da je formula prekoplikovana ,pa i nije moguce ovako nesto...

mozda je neko i razumeo sta sam hteo da kazem :D
[ Emil Ranc @ 14.09.2007. 01:51 ] @
Citat:
Horvat:...a sto je najzanimljivije,dobijali su ih "burzuji" ,kojima u sustini ni nije potreban tel,vec imaju telefone koji kostaju nekoliko puta koliko podeljen u cc nagradnoj igri ;)

Ovo i ne iznenađuje previše, pa upravo ti "buržuji" su i kupovali najviše koka-kole i slali najviše kodova.
[ Horvat @ 15.09.2007. 19:31 ] @
verovatno...ali prvi primer za koji sam cuo,je da je xy osoba dobila posle 3. koda ;)
[ Pneos @ 15.09.2007. 20:21 ] @
mislim da je lakse namestiti Bingo nego Loto.
[ kundak @ 15.09.2007. 20:31 ] @
Baš sam danas pričao sa ćaletom o tom i obojici nam je čudno da se na zapadu objavljuju imena likova koji dobiju i po nekoliko miliona eura ili funti i intervjuišu ih u novinama i na TV a kod nas se kao kriju za pišljivih par stotina hiljada eura. Pa da izađeš na ulicu možeš od njih deset navatati bar jednog koji ima uštekanih stotinak hiljada eura u jorganu.
Čim je tolika tajnovitost u pitanju tu nisu čista posla a što reče matori *Čim je Dinkić tu umešao prste tu nisu čista posla*
[ Emil Ranc @ 15.09.2007. 21:05 ] @
O, bože :)
[ Horvat @ 16.09.2007. 03:52 ] @
kundak...LOL :D:D:D

pa cekaj...pocni od sebe,ti prvi da dobijes npr. 3 miliona i 234hiljade eura :D...da li bi ti hteo da ti lice bude u svim dnevnim novinama,da delis intervjue,kako se sada osecas i te fore????

ja znam da ja ne bih :)
[ ventura @ 16.09.2007. 09:59 ] @
Citat:
kundak: Baš sam danas pričao sa ćaletom o tom i obojici nam je čudno da se na zapadu objavljuju imena likova koji dobiju i po nekoliko miliona eura ili funti i intervjuišu ih u novinama i na TV a kod nas se kao kriju za pišljivih par stotina hiljada eura. Pa da izađeš na ulicu možeš od njih deset navatati bar jednog koji ima uštekanih stotinak hiljada eura u jorganu.
Čim je tolika tajnovitost u pitanju tu nisu čista posla a što reče matori *Čim je Dinkić tu umešao prste tu nisu čista posla*

Moguće.. Sigurno šetajući ulicom možeš sresti ljude koji imaju poprilične sume... 'Samo' što ne znaš ko su... A kad se ti pojaviš u novinama sa imenom i prezimenom, ida si osvojio toliko i toliko, i da ti je nakon poreza prebačeno toliko i toliko, onda svi znaju tačno koliko ti imaš novca na računu.. Ne treba da nagađaju uopšte...

A to što u USA se objavljuju imena dobitnika, to je zbog toga što je USA jedno 30-40 puta veća po stanovništvu od Srbije, a po teritoriji nekoliko stotina puta, i što je još bitnije, čak ni najveći powerball dobitnik koji je osvojio 315 miliona (nakon opcije isplate odmah i plaćenog poreza on je dobio na račun 93 miliona) nije uopšte zanimljiv ljudima kojima bi bio zanimljiv loto dobitnih u Srbiji (kriminalcima), jer postoje gomile i gomile ljudi koji imaju više para od tog loto dobitnika, pa ako nešto hoće da im rade, uopšte ne moraju da čekaju da neko dobije na lotou...
[ cover66 @ 19.09.2007. 06:05 ] @
Logicno je da se loto ne namesta, 50% uplate ide drzavi, prihod je zagarantovan, Lutrija je glavni profitni centar Vlade Srbije, da li bi vlada da se igra sa narodom, ja sam dugo verovao da nema interesa za namestanje, ali ...

50% ide drzavi ali ne i gladnim pojedincima, a ima ih. Danas se oko lutriju motaju "gladni" koje mi jedan prijatelj formulisa kao "oni kojima ni mrvica ne ispada iz usta". Dakle ja sam siguran da se loto namesta i prestao sam da ga igram, razlog moje sigurnosti je statistika izvucenih sedmica ove godine koja se kosi sa svim zakonima verovatnoce, racunica je prosta:

Svako kolo se uplati manje od 2 miliona kolbinacija (od ukupno 15,38 miliona), po logici stvari bi svaka 2 meseca (svakih 8 kola) trebala da se izvuce sedmica
a mi imamo situaciju da se izvalce po mesecno. Sa dinamikom uplate vrednost od 30 miliona dinara se pokriva tek nakon 4 kola, tako da lutrija ulazi u dubiozu cestim izvlacenjem sedmica jer isplatu mora da finansira iz nekih drugih izvora ;-). Dakle pitanje je sta se zeli postici, mozda se zeli prelivanje novca na licne racune "gladnih", unistenje lutrije a zatim privatizacija. To je vec poznat scenario iz privrede gde su od 2001 godine unistavane najuspesnije kompanije (one koje su preostale od "crvenih"), prelivan novac na privatne racune a zatim prodavane budzasto.

Tipicna je bila situacija u periodu od januara do maja ove godine, u vreme pregovora o novoj vladi, sedmica je izvlacena skoro svako kolo, odlazeci nisu znali kome ce pripasti Lutrija u raspodeli vlasti pa su je muzli do iznemoglosti, na taj nacun se kako sami imaju obicaj da kazu "namiravaju". Neka samo neko ode na sajt lutrije http://www.lutrijasrbije.co.yu/ i prebroji broj izvucenih sedmica u periodu januar - maj 2007, shvatice da tu ima prostora za ozbiljnu istragu.
[ Muki Men @ 21.09.2007. 19:40 ] @

"Loto" čista nameštaljka nema tu nikakve priča.

"Čista sreća"
[ IvoD @ 03.11.2007. 16:56 ] @
Ja sam radio u lutriji 7 god. pa evo vam mišljenja.
Sve igre se mogu namestiti ali je pitanje da li se to isplati organizatoru? Pored,u startu najčešće, 50% odbitka od uplate, svaki dobitak veći od 10.000,00 se oporezuje sa 20% a naredne godine ti taj dobitak povećava ukupan prihod, čitaj platu i sl., pa se opet oporezuje po progresivnoj skali. Dalje, te pare ćeš trošiti, a gde god ih potrošiš tu je porez od 18 ili 8% i tako u nedogled.
Inače onaj ko hoće da zaradi (kažem zaradi a ne igra) na lotou ne ide na sedmicu nego sistemima juri niže dobitke i za period 10-11god. igranja istih sistema zarada je oko 30 - 37% pa ko je uložio malo procenat mu ništa ne znači preveden u apsolutni iznos. Sistemaš za sedmicu kaže: ''ako se uklopi''.
[ tahuti @ 03.11.2007. 21:15 ] @
http://science.slashdot.org/article.pl?sid=07/11/01/198205

Radi se o studiji MegaMillion lotoa, isto kazu, ako nejuris premiju bolje je gledati manje dobitke.
[ chip @ 04.11.2007. 23:51 ] @
Ma nameshtaljka! :)
[ ventura @ 05.11.2007. 00:09 ] @
Citat:
IvoD
Inače onaj ko hoće da zaradi (kažem zaradi a ne igra) na lotou ne ide na sedmicu nego sistemima juri niže dobitke i za period 10-11god. igranja istih sistema zarada je oko 30 - 37% pa ko je uložio malo procenat mu ništa ne znači preveden u apsolutni iznos. Sistemaš za sedmicu kaže: ''ako se uklopi''.

Da li bi mogao da pojasniš ovo nama neukima koji nismo radili u lutriji? Ako je moguće da i malo matematike da uključiš.
[ IvoD @ 05.11.2007. 11:04 ] @
Citat:
ventura: Da li bi mogao da pojasniš ovo

Ako usprem da pronadjem u nekom ćošku koju zaostalu knjigu okačiću par primera.
U medjuvremenu probaj sa nekim programom za simulaciju loto izlačenja tako što ćeš izabrati brojeve (više od 7 tj. sistem koji bi mogao da plaćaš nedeljno) pa pokreni par stotina izvlačenja (nedelja) i vidi koliko imaš 6-tica, 5, 4, 3. Uzmi prosečan iznos iz zadnjeg kola za sve dobitke pa pomnoži i stavi u odnos sa potrebnim uplatama.
Procenti koje sam naveo odnose se na 606 izvlačenja (čitaj nedelja).
Inače puni sistemi koji potencijalno donose najveću dobit su skupi pa ljudi igraju skraćene sisteme kako bi uključili što više brojeva (recimo 14, 15) što podrazumeva da ti neki dobici propadnu kroz rupu iako su brojevi uključeni u sistem pa ako npr. pun sistem da 30 5-tica ti ćeš u skraćenom imati 10-20 zavisi koliko si skratio (platio) sistem.

P.S. Nemoj da se raduješ ako ti se uklopi 7-mica i odmah otrčiš i kreneš da uplaćuješ sisteme jer to je slučajnost (1: 16.700.000). Inače u SAD se npr. godišnje leči 2-3% ljudi od kockanja.
[ vladd @ 05.11.2007. 11:28 ] @
"Igra na srecu" su jednokratni piramidalni sistem, gde masa ljudi da novac odmah, pola uzme organizator, a ostatak se stimulativno podeli na mali broj igraca.
Pametni ljudi organizuju samostalne "piramidalne" sisteme bez gubitka novca, ili sa minimalnim gubitkom, u zatvorenom krugu prijatelja.

Nikome ne odgovara da je loto, bingo, i sl prevara ili namestaljka, pogotovo sto bi sa takvim renomeom organizator izgubio sigurnu zaradu, i samo stetu imao, tako da se organizator brine o regularnosti. To bi isto bilo kao kada bi pekar prodavao hleb od loseg brasna. Imao bi jednokratnu zaradu, i moze da ugasi posao.

No, izrazi "prevara" i "namestaljka" su sredstvo ozlojedjenih igraca, koji nisu dobili zadovoljavajucu premiju ili su u solidnom minusu, da naprave sebi "ventil za odusku" i opravdanje za "los potez" u zivotu, i dozivljenu "losu srecu".

Nema tu "srece", naizgled lici da ima, ali nema. Jednostavno igra velikih brojeva, gde veliki broj korisnika mora da "gubi", da bi sistem bio odrzan, i naravno da nisu srecni. A tu ne vazi "demokratija", da vecina "izglasa" da je u pitanju prevara ili nesto drugo.

Poz.
[ rale2rale @ 29.07.2015. 07:58 ] @
http://www.blic.rs/Vesti/Drust...z-da-je-LOTO-u-Srbiji-NAMESTEN

Da li je ovo dokaz da je "LOTO" u Srbiji NAMEŠTEN? Video
I.Z.K. | 28. 07. 2015. - 23:40h izmena vesti 08:56h | Komentara: 1280

Milioni gledalaca večerašnjeg 59. kola igre na sreću "Loto" nisu mogli da veruju svojim očima kada se peti broj kombinacije pojavio najpre na ekranu, pa je tek onda kuglica sa tim brojem izvučena iz bubnja.

Večerašnje izvlačenje je izazvalo veliku sumnju kod gledalaca da je namešteno.

Nakon naizgled regularnog izvlačenja prva tri broja (4, 33, 12) došao je na red četvrti broj.

Iz bubnja je izvučena četvrta kuglica sa brojem 27, ali se na ekranu najpre pojavio broj 21, pa zatim 27 kao peti broj.

Na ekranu se, takođe, video odmah i broj takmičara sa pet pogodaka, a peta kuglica još uvek nije izvučena.

Iz bubnja je izvučena četvrta kuglica sa brojem 27, ali se na ekranu najpre pojavio broj 21

Na red je konačno došla i peta kuglica, i iz bubnja je izvučena, pogađate, kuglica sa brojem 21!

Nakon toga su u jednom trenutku na ekranu bile sve same 27-ice, da bi onda nestala sva grafika sa ekrana.
Na ekranu se pojavio i broj 27 kao peti, a 21 je tek nakon nekoliko trenutaka izvučen

Voditeljka je tokom izvlačenja spornih četvrte i pete kuglice bila vidno zbunjena, pa je usledila kraća pauza, zbog navodnih tehničkih problema, pre izvlačenja šeste i sedme kuglice.
I izvučeni brojevi su 27, 27, 27, 27 (?!)

Izvlačenje dobitne kombinacije igre na sreću "Loto" ide uživo.

Inače, danas nije izvučena sedmica.
[ Java Beograd @ 29.07.2015. 08:07 ] @
Već postoji tema, nemoj da nastavljaš diskusiju na ovoj temi.