[ zorg @ 19.10.2006. 11:56 ] @
Odnosno cime ih mazu kako bi ih odrzavali tokom zime ???
Predpostavljam da je nesto ne-bas-tako-zdravo cim se na pijaci svi prave ludi kad ih to pitam.
[ burex @ 19.10.2006. 23:01 ] @
Nisam siguran čime ih mažu (iliti prskaju), ali ja & moja porodica prilikom berbe jabuka pazimo da se nigde ne udare i pažljivo ih poređamo u gajbe... To je to - bez ikakvog tretiranja. Moguće da je ta "mast" ostatak nekog otrova koji su uzgajivači koristili za zaštitu, ali ne mora da znači da je još uvek štetan po zdravlje...
[ SPAVAC @ 20.10.2006. 00:12 ] @
Jabuke zimi same ispustaju tu "mast" da bi se zashtitile...
[ ton_majstor @ 20.10.2006. 08:11 ] @
Mislim da je to potpuno prirodna pojava, ali samo kod nekih vrsta jabuka. U pitanju nije "mast", nego voštana materija. Npr, sorta "grini smit" to ne stvara, kao ni neke pegave žute vrste, ali znam da one crvene (delišes, jonatan?) to uvek rade.

Inače, pravilno skladištenje jabuka za zimu, prema receptu mojih URBANIH predaka je da se SVAKA posebno uvije u papir (ne valjaju novine, zbog boje... nekada olova) i stavi u gajbe, pa u podrum ili garažu, gde je SUVO i ne previše hladno!!!

Ajde neko ko zna više da nas edukuje koja je koja vrsta i za šta je najbolja (kompot, sveža, sok, kolači)? Neću linkove-sajtove, dajte vaša iskustva, sa slikama, ako može!!?

Pozdrav!
[ zorg @ 20.10.2006. 12:56 ] @
E pa lepo ako je prirodna pojava.
Ja sam bio skeptican kada su me prodavci u to uveravali. Ovih dana nemaju takvu reputaciju da im se moze verovati...