Citat:
mist: @_djevojka_
Da si pazljivije pročitala videla bi da sam naplatio osiguranje i naručio još jedan laptop.
Pa nisam pazljivo citala, ali opet je dobro da si mogao naplatiti osiguranje.
Citat:
Nije najbolje da ne šaljem.
Pa komentar je da ne saljes jer si napisao:
Citat:
To nije malo. To nije jeftino. Ja mnogo krvavo radim da bih zaradio taj laptop.
Zao ti je da se rastanes sa novcem, pa je najsigurnije da stoji na deponiji, bez imalo rizika. A normalno da bi ti bilo zao, pogotovo ako si posteno radio i zaradio. Ne vjerujem da nisi bio upoznat sa problemima koje su drugi ljudi imali (naravno, ne svi). Da si samo uradio pretragu /ES forum/, a i na drugim forumima, mogao si procitati vise o toj problematici, ali kao i sa bilo cim drugim, odlucio si da ti je rizik relativno prihvatljiv - cim si izabrao postu. Znaci, moguce da stigne, a sasvim moguce i da ostanes praznih ruku. I nikom nista na kraju, jer si uspio naplatiti. Jesi ljut, ali nisi potpuno opeljesen, zar ne? Pokusaj drugi, i izgleda da si opet izabrao postu. Zasto? Da dobiju i drugi lap-topic? Castis ih bas.
Citat:
Nije to "valjda znaš u kojoj zemlji živiš". Pa znam, ali nismo se za to borili.
Izvini, ko se borio? I za sta? Obicno se prethodna generacija bori i za sebe, i za ove koje dolaze. Kad ta borba pocinje? Otkad se covjek ukljuci u neki produktivan rad, ili se racuna ako postojis - nesto se 'desava'? Pa nece promjena sama od sebe. A pogotovo nece mnogo da se desi ako jedan radi, dok svi ostali gledaju. Da zaobidjemo politiku.
Citat:
To je isto kao da vas zaustave na ulici i otmu vam laptop iz ruke. Pa to je protivzakonito, ljudi.
Pa i mnostvo drugih stvari je protivzakonito, pa se opet desavaju.
Citat:
Ali manje je uočljivo.
Naprotiv, opsteprisutno je. Znaci, bode oci, i stoji, i ljudi se opet odlucuju da koriste usluge jednog dinosaura. Dok ljudi masovno ne pocnu da zaobilaze usluge koje oni pruzaju (citaj: bojkot), i dok ovi ne ukapiraju da im manjka para u kasi, nema nista od promjena. Lupiti ih po dzepu, pa vidjeti reakciju. Do tada, njima odgovara ovako kako jeste, jer nema nekog posebnog razloga sto bi se oni cimali da promijene nesto. Pa ne nestaju njima lap-topici, nego tebi i drugima.
Citat:
A izgleda da su tako jako povezani da im niko ništa ne može.
Pa ne moras biti povezan. Dok pojedinci koji rade tamo ne shvate da ono sto drze u rukama su necije druge stvari, a ne da ih prisvajaju zamjenicom 'moje', nastavice da rade to sto rade. Od pojedinca sve pocinje, a onda predje na grupu (citaj: jedan kvaran zub, dva kvarna zuba, tri kvarna zuba...). Znam nekolicinu savjesnih ljudi koji rade tamo, i svaka im cast sto opstaju u takvom (ne)zdravom okruzenju, tako da se ovi komentari ne ticu onih koji rade svoj posao kako treba.
Citat:
Samo niko nije razmišljao o tome da to osiguranje koje sam ja naplatio od američke pošte nije palo s marsa. Američka pošta će to da naplati od naše pošte, koja je državna firma i izdržava se iz vašeg i mojeg poreza. Jel ima neko da mu to nije jasno? I koliko puta tako dnevno? Koliko ukradenih pošiljki smo mi platili iz našeg džepa? Taj što je meni maznuo laptop maznuo je pare svima vama. E dok to ne bude jasno, ništa nismo uradili.
Pa nije jasno ljudima koji su ti maznuli lap-topic. U stvari, mozda i kopchaju, samo eto, to je
indirektno lupanje po dzepu, a drzava iovako-ionako uzima. Ne vide da je to njihov dinar, u tome je stvar.
Citat:
I ponoviću još jednom za _djevojku_ : ne bi trebalo da razlika u slanju poštom ili privatnim carrierom bude u bezbednosti pošiljke. Gde ste to pročitali? Razlika je samo u komforu usluge i u brzini.
Pa ne bi trebalo, ali izgleda da jeste tako ispalo u tvom slucaju. Bezbjednost posiljke za mene znaci da ce stici u jednom komadu (po mogucnosti bez ogrebotina, preturanja, guzvanja - jer je dobro zasticeno, da ne dodje mokro, ubudjalo, i da sve funkcionise bas onako kako ga je posiljalac skenirao prije nego sto ga je zapakovao). Naravno, ovdje se ne oslanjam na ideju da postom saljem osjetljive tehnicke stvari, jer ima dosta tumbanja. Znaci, od tacke A do tacke B, kako god znaju i umiju (jer kazu da servisiraju odredjeno geografsko podrucje).
U ovom slucaju nije razlika samo u komforu usluge i u brzini, nego je i pitanje da li ce stici do destinacije na koju je adresirano. Znaci, dzaba komfor, dzaba brzina, dzaba sve, ako ne stigne. I da stigne osobi kojoj je najmjenjeno, naravno. :) Platis $75 da ti ne stigne, ili platis $300 da ti stigne. Na to se svelo.
Evo i meni je otislo mnostvo stvari, ako ces se sta bolje osjecati (ono, nisi jedini) i to sam slala na nekoliko adresa. Nekoliko puta platila i pracenje, koje se - vjerovao ili ne - odrzalo do granice. Poslije granice, stvarima se gubi trag. Pa pocetkom godine sam uradila eksperiment i slala nekoliko razglednica i jos pretplatila (kontam, za svaki slucaj, da vidim da li ce to sta pomoci), i isto to uradila i na drugom kraju zemljine kugle. Kad obicnu razglednicu nisu u stanju da dostave, sto bi im neko ukazao povjerenje sa necim vecim (i jos platio za uslugu, pa i pretplatio)? Eksperiment ponavljam svake godine, i nista se bitnije nije promijenilo. Tuzno.
Kolektivno kad sastavimo cifre nekolicine poznaninka, prijatelja i rodbine - nekoliko hiljadarki (i nisu dinari), petocifreno. Kad smo sabrali, nisu to sve neke 'specijalne' stvari, nego stvari koje ljudima znace - ok, bilo je i par tehnickih, ali mimo toga, nekom poslati lijek, ili knjigu za studije - mislim, kome ce te stvari? Jedna zena stalno plete salove za svoju unucad, i kome ce ti ti salovi znaciti bilo sta sem njima? Nit' je dizajnerski d&g*, ali kad su spali na to i da takve stvari uzimaju, onda stvarno jadno da jadnije ne moze biti. I da, lijepo je cuti da nekom nesto stigne. :)
Zanima me samo koliko ljudi je odlucilo da napise oficijelnu zalbu (ako su nesto slali i nije im stiglo), ili svi sjede i cute, i tjese se - trenutno je tako, valjda ce se popraviti?
*dumb & gullable