[ buntovnik @ 22.10.2006. 18:51 ] @
Sta znaci rec "cave"? Verovatno je to zargon. Spominje se u pesmama Marchela.
[ Radovan__III @ 22.10.2006. 19:04 ] @
Ima veoma lak nacin da utvrdis, podjes ulicom i kazes svakom " ti si cava ".
[ pctel @ 22.10.2006. 19:10 ] @
@Radovan__III
Lebac je jeftin a ti jedes...
Ako to uradi nece shvatiti nista konkretno, shvatice samo da znaci nesto ruzno. Ja mislim da znam sta znaci, ali prepusticu nekom drugom objasnjenje znacenja i korena reci, posto nisam bas u toku sa zargonom danasnje omladine. Na starom grckom jeziku, rec cava se upotrebljavala za vinski podrum, ali danasnje znacenje izgleda da ne vuce korene iz starogrckog jezika.
[ Go(R)@N @ 22.10.2006. 19:54 ] @
Cave beshe na engleskom pecina, jama, upasti etc. to se nekako moze povezati sa vinskim podrumom iz stare grcke.
[ dalibord5 @ 22.10.2006. 20:00 ] @
Cava je znacilo,nesto u fazonu-kurva,pi*ka,riba u nekom pezorativnom smislu.
Govorilo se "daj ne budi cava" ili "sto sam video dve cave"
[ del-boy @ 22.10.2006. 20:04 ] @
Da, cava predstavlja žensku osobu, ali ja tu reč ne doživljavam u tako negativnok smislu. Po meni je riba = cava. E sad, koliko je uvredljivo reći za neku devojku da je riba to je druga stvar, ali sigurno je uvredljivije reći pi*ka ili kurva!
[ petar_ns @ 22.10.2006. 20:52 ] @
Cini mi se da lekari alergiju oznacavaju sa cave. Tako sam video jednom da su pisali u karton.
[ bakara @ 22.10.2006. 20:58 ] @
CAVA je pi*ka...na srpskom (stari zargon) nije to strana rec, nema potrebe da je prevodite...
[ OffShore @ 22.10.2006. 21:49 ] @
rimtu ti tuki u stau pa civi rau rau :)

Shatrovachki:)

inace u slengu ima brdo dodavanja i oduzimanja, npr:
vanje(du)
renje(va)
ranje(ka)
šenje(pu)
cert(kon)

cava oznacava picu (pica)

inace izraz CAVA je zasticen (vino)
http://europa.eu.int/eur-lex/sl/dd/docs/2002/32002R0753-SL.doc
[ pctel @ 22.10.2006. 22:00 ] @
Citat:
bakara: CAVA je pi*ka...na srpskom (stari zargon)...

Kako stari... u moje vreme toga nije bilo, a nisam bas toliko mator! Otprilike kad se pojavila cava pojavila se i rava - mozda pre 5 godina maksimalno da je neko prvi put upotrebio te termine i oni za sada nisu opste prihvaceni.
[ bakara @ 22.10.2006. 22:32 ] @
Citat:
pctel: Kako stari... u moje vreme toga nije bilo, a nisam bas toliko mator!

Ne znam za tebe, ali kad sam ja bio klinac pricalo se tako (npr. sto si cava...), danas se to retko (ili nikako) moze cuti...
[ zmau @ 22.10.2006. 23:30 ] @
Citat:
u moje vreme toga nije bilo, a nisam bas toliko mator!

Ne znam koliko si ti star, ali http://lyrics.rare-lyrics.com/R/Riblja-Corba/Cava.html je od pre 20ak godina.

Inače, ni ja ne kapiram da je ovaj izraz generalno tako pežorativan kao što se može zaključiti iz ove pesmice.
[ ton_majstor @ 23.10.2006. 08:06 ] @
Cava je matoro barem 30 godina. Starobeogradskomangupski sleng, siguran sam. Momo Kapor je to uobličio u kulturu, a bila je samo ulična usmena "prepiska"!

A znam i sećam se da je cava bio uopšteni pridev za žensko biće, nebitno kojih estetsko-mentalnih kvaliteta!

Ima u latinskom, u medicinskoj terminologiji... recimo, ovo:

Vena CAVA superior (vena, ŠUPLJA, gornja... tj. Gornja šuplja vena), pa sad dal' je pećina ili šupljina... treba konsultovati "Rečnik žargona" Dragoslava Andrića, ako ga ko ima?

Ima link ovde: http://www.gerila.com/knjige/katalog/320.htm i ovde http://www.knjizara.co.yu/inde...a/knjizara.text%3Ftid%3D38429@ o čemu se tu radi...

Pozdrav!
[ pctel @ 23.10.2006. 08:15 ] @
OK, hvala na informacijama, sad vidim da mi je to nekako promaklo.
[ THEPRODIGY @ 23.10.2006. 12:04 ] @
cava je po meni qcka
a rava ti je qrva
[ Vole Domu @ 23.10.2006. 14:41 ] @
jeste zargon jeste mator... i svi ste pomalo u pravu... samo da se slozite... Pi*ka se neuvredljivo kaze vagina, a vagina znaci nesto kao supljina, rupa, uvlaka. Te istom logikom od starogrckog Cava za pecinu uvalu se izvodi pi*ka. Dalje gledanje zena samo kao objekata za prenos 'rupe' je dovelo do toga da se taj izraz koristi i za devojke uopste ("to je cava boli glava"). U novije vreme je izraz poceo i da se primenjuje za nekoga ko je muskog roda ali kukavica. Isto ko sto inace kazu za nekog da je pizda, pi*ka....... CAVA. e u tom smislu mislim da ga je i marcelo upotrebio.
[ pctel @ 23.10.2006. 15:58 ] @
Citat:
Vole Domu: Isto ko sto inace kazu za nekog da je pizda, pi*ka....... CAVA.

Pa, da, ljudi vise i ne razlikuju sta je sta. U moje vreme se znalo - pi*ka je polni organ, pizda je karakterna osobina.
[ rebalza @ 23.10.2006. 18:44 ] @
ma odavno se to koristi kao karakterna osobina, bilo za muskarca ili devojku !!! A naravno moze i da se koristi kao oznaka za devojku, kao sto se kaze cupi moze i cava

cudno mi je da toliko malo ljudi uopste culo, a meni je to u sklopu svakodnevnog govora
[ ton_majstor @ 23.10.2006. 20:24 ] @
Vole Domu, nije vagina SAMO ono na šta svi prvo pomisle!

VAGINA znači omotač, ovojnica! Imaš više vagina na svojoj ruci, veruj mi! Kroz njih nekoliko ti prolaze tetive koje ti povlače prste napred-nazad, na primer! Ima ih po celom telu! Kod žena jedna više.

Marčelo je CAVA upotrebio kako je hteo. Meni je cava-cava. Žensko, uopšte. Nema tu naznaka ikakvih karakternih osobina! Za estetske se ne prijavljujem.

Pctel, u pravu si.

Pozdrav!
[ Vole Domu @ 26.10.2006. 14:22 ] @
Citat:
ton_majstor: Marčelo je CAVA

Slazem se......

Nije pitanje kako ga pctel, i ostatak starije generacije koriste nego sta to znaci u zargonu... a zargon jeli evoluira pa moramo uzeti u obzir i starija i novija znacenja....

Citat:
ton_majstor:
VAGINA znači omotač, ovojnica!

da pogresio sam tu. 3 iz latinskog prirodni smer
[ Boboje @ 26.10.2006. 14:34 ] @
cava = riba
rava = malo slobodnija riba, da ne kazem radodajka ;)

ovde na potezu Smederevo, Palanka, Mladenovac izraz "cava" je skoro potpuno zamenio izraz "riba". prvi put je poceo da se koristi pre nekih 4-5 godina, kao sto neko rece.
[ dr.NPN @ 26.10.2006. 16:36 ] @
@ Vole Domu> A sta imas ti protiv Marcela?

Po meni, on je jedan od najboljih MC-jeva na ovim prostorima, a bogami i EX-yu.

Ima najjace tekstove koji imaju tezinu i dosta su realni, naravno ima i zezanja, ali Marcelo je najjaci mc.
I Nigrutin je skroz ok, ali on samo purnja bukse, kara bicarke i to, u svom je fazonu, volim i njega da slusam.
[ Nenad Vranjanac @ 27.10.2006. 01:06 ] @
latinski
cava, pridev {kava} = šuplja
cave, glagol {kave} = izbegavaj [npr. cave penicillini]
vagina, imenica = ovojnica, omotac

kako je moguće da se niko ne seća pesme bore djore sa albuma 8. nervni slom - cava??!!
de ste rasli, sta ste slusali? ;-)

p.s. jedino sto vredi od ovih domacih "repera" je ajs i ekipa oko njega.

[Ovu poruku je menjao Nenad Vranjanac dana 27.10.2006. u 02:21 GMT+1]
[ dr.NPN @ 27.10.2006. 01:57 ] @
Citat:
Nenad Vranjanac:
kako je moguće da se niko ne seća pesme bore djore sa albuma 8. nervni slom - cava??!!
de ste rasli, sta ste slusali? ;-)
Ko nije slusao? Ja jesam

Citat:
Nenad Vranjanac:
p.s. jedino sto vredi od ovih domacih "repera" je ajs i ekipa oko njega.
Sto je skoro ceo Basiviti.
[ THEPRODIGY @ 24.11.2006. 21:22 ] @
Citat:
dr.NPN: Sto je skoro ceo Basiviti.:)

Ajs nije u bassivity-ju niti ce biti jer se prava ekipa iz bassivity-ja raspala!!!
Sada je u fazonu juice kojeg slusaju najgori jadnici ovog sveta , posebno ova nova pesma sa minom koja nije ni za qra*!!!
Najbolji reper ikada je bio Moskri !!! Jebi ga Moskrija vise nema R.I.P. Moskri !!!
Ajs je dobar reper sa losim rimama (nekome je zanimljiv ali nije dobar)

Junky for life !!!
Alkos do smrti !!!
Prti Bee Gee zakon!!!
[ Nemanja Avramović @ 25.11.2006. 11:22 ] @
Citat:
Boboje: ovde na potezu Smederevo, Palanka, Mladenovac izraz "cava" je skoro potpuno zamenio izraz "riba". prvi put je poceo da se koristi pre nekih 4-5 godina, kao sto neko rece.

Ja ovde u Mladenovcu "cava" (a ni "rava") ne čuh godinama... dobro, "cava" možda... ali reeeeeeetko.
[ Boboje @ 27.11.2006. 01:02 ] @
ja sam cuo taj izraz minimum dva puta na autobuskoj stanici u Mladenovcu. i minimum jednom u onoj pivnici gde su sad karaoke nedeljom. mozda se i varam ali mislio sam da se to cesto koristi kod vas. ovde u Palanci to je kao dobar dan.
[ Nemanja Avramović @ 27.11.2006. 14:00 ] @
Pa možda se koristi u nekom drugom krugu ljudi. Ljudi sa kojima sam ja u kontaktu slabo to koriste