|
[ vujo032 @ 01.11.2006. 17:59 ] @
| Kada vidim Made in China padne mi mrak na oči.
Ne mogu da verujem da neko pravi takvu bofluk,robu očajnog kvaliteta.
Sada se pojavljuje:Made in EU,pa ti gataj koja je to zemlja,neke Boga pitaj skraćenice,
koje valjda treba da zbune kupca.Da li je ovo P.R.C nešto Republic China?
Nije mi jasno zašto neko pravi neki proizvod koji je na oko lep a raspadne se za nekoliko dana.
Verujem da postoje i kvaliteni proizvodi proizvedeni u Kini,jer oni rade i za
renomirane firme,proizvode koji su kvalitetni,ali kako ih prepoznati.
Ne znam kako inspekcija dozvoljava, i ima li bilo kakve kontrole.
Stona lampa sva od plastike,kontakti od limčića,kablovi spolja debeli a unutra dve-tri
licne rukom zavrnute.Nisu zalemljene.Isto tako i produžni kablovi.Čudi me kako nema više požara.
To je kriminal.Na punjaču za baterije nema nikakve regulacije i elektronike.Samo trafo.
Dosta nas to zna i ne kupuje ovakve proizvode,a šta sa ostalima?
Neko je za Kineze a neko protiv,pa me zanima vaše mišljenje. |
[ Ivan Dimkovic @ 01.11.2006. 18:14 ] @
Vidi ovako - 85% svetske zavrsene robe dolazi iz Kine. Medju tom robom ima i djubreta i vrlo kvalitetnih stvari.
Kvalitet robe ces prepoznati - po ceni :-) Niko nije blesav u ovom svetu da ti nesto kvalitetno proda mnogo ispod cene koju moze da dobije ;-)
[ Go(R)@N @ 01.11.2006. 18:20 ] @
Citat: vujo032: Kada vidim Made in China padne mi mrak na oči.
Ne mogu da verujem da neko pravi takvu bofluk,robu očajnog kvaliteta.
Sada se pojavljuje:Made in EU,pa ti gataj koja je to zemlja,neke Boga pitaj skraćenice,
koje valjda treba da zbune kupca.Da li je ovo P.R.C nešto Republic China? Procitao sam na nekom proizvodu ne secam se tacno kom da pise
Zemlja Porekla-MiC kontam da je to Made in China
Verujem da mi je komp pun China Stuffs ali u principu ne kupujem njihove proizvode, mada nemam nista protiv toga da je prodaju takva kakva je. Nemaju svi ljudi para za fancy proizvode a nekima je odlazak na buvljak, cenkanje, kupovina po nizoj ceni vise strast koja ponekad vuce ka bolesnoj strasti.
[ ZaMpA @ 01.11.2006. 18:20 ] @
Paaaa....jeste da je losh kvalitet, ali je jeftino...znash ono "ne mogu oni da ga urade toliko loshe, koliko ce da ga jeftino prodaju". Ja kupujem kod njih neke stvari, kad nemam pare za kvalitetnije.A bogami, da nije P.R.C robe pola nashe zemlje bi ishlo golo&boso. Tako da "za".
[ Ivan Dimkovic @ 01.11.2006. 18:35 ] @
Citat:
Nemaju svi ljudi para za fancy proizvode
Pa i dosta "Fancy Proizvoda" dolaze upravo iz Kine. Sve zavisi za koje trziste su pravljeni.
Mislim nije mi jasno - krs lampa kosta, lupam, 3 evra, i vredi upravo onoliko koliko kosta. Nebitno da li je "Made in China" ili bilo sta - ne moze da bude ista kao i lampa koja u proizvodnji kosta vise od toga.
[ dalibord5 @ 01.11.2006. 19:17 ] @
Jasno je da kvalitet mora da ima cenu.
Ako je neko spreman da nosi obucu od 800 dinara,ne moze ocekivati kvalitet od te obuce.
Kineska roba ne treba da smeta,s vremena na vreme,pojavi se i nesto kinesko a prihvatljivog je kvaliteta sto znaci da oni umeju racionalnije da iskoriste odredjene resurse.
Cini mi se da je i Japan nakon wwII preplavio trziste sveta jeftinom tehnikom,koja je kasnije postala simbol kvaliteta.
To bi,na duze staze,trebalo da dovede do realnijih cena proizvoda za svakog potrosaca.
U pitanju je samo konkurentnost cena.Istina je da kineski proizvodjaci nisu omedjeni brojnim standardizacijama kao EU proizvodjaci,ali svojim poslovanjem sigurno uticu na obaranje cena u nekim segmentima trzista..
[ Ivan Dimkovic @ 01.11.2006. 19:21 ] @
Ma imaju i Kinezi standardizaciju.
Ako otvorite Cisco ruter, npr - videcete da je vecina stvari iz Kine - a Cisco pravi mreznu opremu koja slovi za kvalitetnu. Sve zavisi od koga se kupuje, i ko je radio QA.
To sto stize do tih malih "sve za 1 EUR" kineskih shopova u Srbiji je obicno jeftinija roba - jer su sracunali da ce takvu najbolje da prodaju, takvo nam je trziste. Ista prica i sa Turskom - kada sam bio u Istanbulu nasao sam gomilu izuzetno kvalitetne odece (odela, kosulje, cipele) - ali to niko ne uvozi u Srbiju, jer je procena trgovaca ocigledno da mogu da maksimiziraju profit ako prodaju najjeftiniju robu.
[ bakara @ 01.11.2006. 19:30 ] @
Koliko para toliko i muzike...
negde procitao da kina prozvodi oko 95% svih igracaka na svetu, znaci skoro sve su kineske!
Da li su sve loseg kvaliteta.... nisu, zakljucak izvedite sami!
[ abishai @ 01.11.2006. 19:38 ] @
PROTIV!
Zeznuce sve sto vredi.... :(
[ spartak @ 01.11.2006. 21:13 ] @
Protiv
Sve sto se tamo desava da bi ti proizvodi makar i tako losi dosli do nas ovako jeftini je u najmanju ruku nehumano.
[ OffShore @ 01.11.2006. 21:24 ] @
Kinezi kupise i IBM a i pola ISA:)
Stvar je kako rekoste u cijeni sto je cijena veca to je kvalitetnija roba.
Fama je napravljena kod nas jer se uvozi samo skart,a ne i kvalitetni proizvodi.
Navescu jedan primjer od mene.
u mom gradu postavljam LED DIODE display od 20 kvadratnih metara (5x4) u cijeloj Evropi i USA cijena se krece izmedju 6-7000 EURA po kvadratu, ja sam u Londonu naletio na display koji je bio spreman za kacenje (malo jace kacenje posto je tezak 3 tone) i prepisao sam neke oznak, i na internetu pronasao proizvodjaca:) cijena koju placam je 68 000 US$ sa montazom i dnevnicama za kineze:) to isto bi me kostalo da am kupio u EU oko 120-140 000 evra :)
[ bakara @ 01.11.2006. 21:39 ] @
Jedno pitanje za ove sto su protiv:
Jel` kad pominjemo kinesku robu vi to prvo pomislite na kineze u bloku 70?
[ Mikky @ 01.11.2006. 21:47 ] @
ZA
Ja sam takodje stava da treba izdvojiti malo vise para pa kupiti kvalitetnu stvar nego rizikovati sa jeftinom robom. Ko ne zeli kinesku robu nema sta da se buni, moze uvek da kupi ono sto mu odgovara, naravno za visu cenu. Ali jeftina kineska roba spusta cene kvalitetnijoj robi sa zapada i tako indirektno utice da mi kao kupci budemo srecniji. Da nike i adidas nisu prebacili proizvodni proces u kinu mislite da bi kupovali njihove patike za par hiljada dinara? Tesko...
[ djyova @ 01.11.2006. 23:21 ] @
http://www.made-in-china.com/
Prelistajte malo sajt
Ovo sam ja nasao kad sam trazio video sender (bezicni link) za kameru:
http://www.made-in-china.com/s...-Video-Transmitter-BT-2A-.html
Mada sam ranije pronasao i jedan koji "baca" do 30 KM!!! Inace ovi uredjaji su prvenstveno namenjeni za video nadzor, a isti uredjaj sam nasao i kod nas, u nasoj radnji, ali 5x skuplje
Zanima me da neko nije imao iskustva sa narucivanjem sa ovog sajta?
[ bakara @ 01.11.2006. 23:32 ] @
Jedan moj ortak je pokusavao nesto da kupi, ali je tu fazon sto to nije prodaja na malo, vec se prodaje na kontejnere!
Kontaktiras firmu pa se dogovoris oko detalja...cena, kolicina i ostalo, na komad ne moze!
Ali sajt je dobar da se vidi kakav @krs prave kinezi...
[ Fuzz @ 01.11.2006. 23:39 ] @
Protiv
OT
Previse je brate.
Mislim Made in China, Made na brodu, Carinjeni kontejneri na smesno male cifre, 1000 prodavnica - zajednicki bulk dobavljac, 100 metara oko moje zgrade 10 kineskih prodavnica.....
[ popusicko @ 01.11.2006. 23:59 ] @
PRC=People republic of China
I da da nam nije Kineza ne bi imali ovoliko računara.
Znači ljudi što više PRC-ajte
[ CtrlAltDel @ 02.11.2006. 00:31 ] @
mislim da kinezi rade dosta pametno u smislu proizvode i junk i kvalitetne proizvode pa ko ima koliko dubok dzep...
e sad to sto smo mi srbi na dnu lanca ishrane zna se sta nam sleduje...
buvljak i roba koja ce da se raspadne za dva dana...
ali npr. pogledas naseg coveka koji drzi tezgu malo dalje , ima isto kineske stvari ali su mnooogo veceg kvaliteta, e sad zamislite onog u butiku sto skida etikete sa proizvoda i lepi neke desete...
pa vam bude jasno...
sto se racunara i ostale tehnike tice moz i da pise made in eu , pre ce biti assembled in eu , a proizvodnja u kini i sl.
jedino sto me nervira kod cele te stvari sto imamo i mi svoju domacu robu koja moze da se meri kvalitetom ili nekvalitetom i cenom sa kineskom pa opet trcimo kod kineza...
npr. sto bi kupovali kineske, turske i bog te pita cije gace i carape, obicne majce, posteljinu ... lepo u yumco, zvezdaru i sl.
jedino bas ako ne zelite da vam na gacama pise versace ili ime nekog drugog pedera...
sustina - znaju sta rade , mi smo naravno debili ko i obicno i ne znamo da iskoristimo svoju poziciju ...
primer za kraj -> mislim da bi sasvim fino mogla da se proizvode npr. kucista za racunare u Srbiji, rok isporuke smesan, pise made in eu ...
[ tosa @ 02.11.2006. 00:31 ] @
Te patike od 800 dinara, što se gore pominju, verovatno nisu plaćene u maloprodaji više od 100 ovde u Kini.
Ne treba mešati Kinesku robu, našu bedu i javašluk trgovaca... Bilo kakva proizvodnja u Srbiji jednostavno
nema nikakve šanse protiv Kineske. Jedina stvar koja može da konkuriše je stručnost kadrova, mada ako se
nešto ne promeni kod nas i to će uskoro postati nemoguće.
[ Ivan Dimkovic @ 02.11.2006. 07:10 ] @
Citat:
npr. sto bi kupovali kineske, turske i bog te pita cije gace i carape, obicne majce, posteljinu ... lepo u yumco, zvezdaru i sl.
Kao sto Tosa rece, nemoguce je Kinezima konkurisati u ceni - upravo citam kako su uspeli da eliminisu konkurenciju u nekim africkim zemljama - e, sad, zapitaj ti sebe da li nas radnik moze da radi jeftinije od africkog :)
Nema to veze sa "kupuj domace" - jednostavno, proizvodnja se radi u Kini - svako ko to ne radi, a puca na cenu proizvoda, je lud covek.
Umesto glupih kampanja "kupuj domace" treba napraviti kampanju "obrazuj domace" gde bi se stvorio sloj ljudi spremnih da se uhvate u kostac sa globalizacijom i takmice se sa znanjem - batalite te price o proizvodnji - od toga se leba necemo najesti, dokle god je Kineza - a sudeci po statistici - bice ih jos jaaako dugo :)
[ chupcko @ 02.11.2006. 08:43 ] @
Hm, ja kada sam kupio ipod, video sam da pise: "Made in China" i "Designed by Apple in California" :)
Za kojih 100 godina ili ce da bude nekog rata koji ce da zbrise kinu ili ce da proizvode 100% svega :)))).
A za sada, bas me zanima da se javi neko ko ima neku super tehnicku (a i brendiranu) stvar i kaze odakle je :).
[ ventura @ 02.11.2006. 09:44 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Kao sto Tosa rece, nemoguce je Kinezima konkurisati u ceni - upravo citam kako su uspeli da eliminisu konkurenciju u nekim africkim zemljama - e, sad, zapitaj ti sebe da li nas radnik moze da radi jeftinije od africkog :)
Nisam baš toliko siguran... Možda mi ne možemo, ali Rumuni sigurno mogu...
Ja sam obilazio neke fabrike, radi se o sheet metal processing kompanijama, u fabrici koja je na nekih 150-200km od Šangaja plata onog najobičnijeg šljakera fizikalca je bila 140 evra + 30-40 evra za smeštaj i hranu što mu dođe oko 180 evra total... A bio sam i dole južnije u Guangdong i Guangxi provincijama, tamo su plate tipa 120+30, što mu dođe oko 150 evra...
Dok recimo rumuni imaju plate tipa 70 evra, plus još možda 10-20 evra u nekim bonovima za hranu...
[ Fuzz @ 02.11.2006. 09:56 ] @
U tackicama :) Po EU standardima...
[ vujo032 @ 02.11.2006. 12:24 ] @
Ali one kopije poznatih imena koje treba da zbune kupca su za 10:
Panasoanic,Sonyo,Kasio,Nake,Dalidas i ne mogu sada da se setim kakve sam sve viđao.
Ne bi me čudilo da se pojave motori:Kamasaki,Susuki,Yamaka i sl.
Kada sam već kod motora.Jedan moj drugar dobio od firme motor sa tri točka,
ne onaj tri -bike,već terenac.Kineski.Sav asimetričan,nosači nakrivo zavareni,verovatno iz ruke,
ne uklapaju se maske,a kada ga je oprao,pocrkali osigurači,i sijalice i zezalo palenje.
Meša brzine i sve u svemu je maltene neupotrebljiv.
Verovatno ima i kvalitetnih kineskih motora.Koštaju i do 4000 Eura.Svideo mi se neki
od 250 kubika polučoper.KEE WAY-Supershadow 250 od 2700 Eura i već sam počeo da
razmišljam da ga kupim,kada sam pročitao na ES-u da niti zvuči,niti ide kao V motor.
Verovatno je to samo jedna sjajna i lepa zujalica,koja samo izgledom podseća na "pravi" motocikl.
Evo i fotke gore pomenutog lepotana.
[ vladd @ 02.11.2006. 12:48 ] @
Ja sam ZA kinesku robu. Naravno, postoji kineska roba raznih nivoa kvaliteta, ali to bi trebalo da bude "uredjeno" i definisano trzistem, kontrolom kvaliteta..
Niske cene su niske cene, e sad ako se "preteruje, ne moze se ocekivati ni Harley za 2000€, ali se za male pare moze zabaviti, nesto nauciti..na kraju, "imati" neki prevoz, u skladu sa mogucnostima budzeta.
Proslo je vreme "vecitih" proizvoda, kucnih aparata, garderobe(dzemperi i cipele koji traju 5 i vise godina), automobila, koji "rade" par desetina godina. Ni "zapadna" industrija nije vise u tom trendu, par puta godisnje se "izbacuju" novi modeli, nove "tehnologije", novi zahtevi.. trendovi se "okrecu" prema ubrzanoj potrosnji, cestim promenama "robe" ("najteze" mi padaju "kineske novotarije" po pitanju kompjutera).
BTW, Kina je svetska sila, malo drugacija od ostalih "silnika", koji su vekovima pljackali planetu, postali su i "svemirska" sila, tako da mi "maleni", koji smo nekada.... mislili da smo nesto, sada nemamo ni tehnoloska znanja ni resurse, da bi "parirali", ili "razmatrali" da ne kazem ocenjivali sta valja ili ne. Prema nasem standardu, hvala im na "ponudi", a mi i dalje mozemo, osim pojedinaca, da "gledamo meso a jedemo kupus".
Harli je Harli, 20000€ je deset puta vise od 2000, a bajkeri su ionako "u dusi", a ne u "modelu" motora.
Poz.
[ tosa @ 02.11.2006. 13:09 ] @
@ventura
Mogu Rumuni i besplatno da rade kada Kinezi imaju daleeeeko povoljnije sirovine, hint: količina...
[ vujo032 @ 02.11.2006. 14:11 ] @
vladd,
ti ode u krajnost.Ne pucam ja na Harli,već mislim (a u to me ubeđuju i ljudi koji se razumeju u umotore)
da mi je bolje da kupim (uvezem) polovnog stranca za te pare ili čak i za manje,jer Japanac je Japanac.
Znači razmišljam u klasi,gde ti ode na Harli.
Kvalitetan motor može da se popravi i ima servis i delova.
A ovih Kineskih koje ne mogu ni da izgovorim (yang,dun,čung,ming) ima milion modela i nađi ti deo za njega za
nekoliko godina.A Japanac ako se pokvari to je standard,servisi i delovi su tu.
[ abishai @ 02.11.2006. 15:45 ] @
Jos jednom, protiv
Stvar je u tome sto ce bukvalno zatvaroti mnoge velike firme koje prave kvalitetnu robu (tacnije vec su se neke i zatvorile), jer oni naprave krs, a malo je ljudi koji cene kvalitet + uvaljuju plagijate samo tako...
Ja imam neke stvari na kojima je "made in USA", ne mora to da pise, npr. duks je dovoljno pogledati i vidi se razlika itekakva... takodje i ostale stvari koje imam... zato ce kinezi i s**bati sve...
[ pantic68 @ 02.11.2006. 18:52 ] @
Jos jednom za
Kako kinez ili bilo ko drugi moze da sj*be bilo sta radom i proizvodnjom. Valjda se stvari s*ebavaju lelemudanjem.
Kina nije proizvodjac djubreta kako to ovde neki misle vec normalna privreda sa nesto jeftinijom radnom snagom. Poslovna politika nasih trgovaca je da nabavljaju najjeftinije djubre a nadam se da se secate austijskog alata sa pijace (brusilice koje crkavaju kod drugog ukljucenja i sl) . To nema veze sa geografijom vec sa ponudom i potraznjom, dok ima kupaca za djubre bice i djubreta.
Ja licno jedva cekam da se proizvodnja automobila ustali u kini pa da kupim nov automobil za 2-3 hiljade evra. Ovi novi evropski automobili su bruka. Samo plastika i pop nitne. Na mercedesu recimo branik ima 1 kg a sa unutrasnje strane stiropor da ne bi izgubio oblik da bi nesto skinuo treba razbusivati nitne. Na vecini automobila kad skinete ogromni branik ispod zjapi jedno veliko nista, stednja na svakom koraku.Nema vise hromiranih branika i pocinkovanih safova. Ali zato je elektronike sve vise. Jeftina je proizvodi se u kini i tako je fensi.
A ako mislite da ne sluzi nicemu varate se. Sluzi da poveca profit. Kad se ubaci neki elektronski sklop kupci plate da bi to dobili. Kad posle nekog tacno proracunatog vremena crkne onda plate da bi je promenili a rado bi platili da je nema kao na starim autima ali nema nazad. Recimo merac protoka vazduha na opelovim modelima. Jedno parce plastike sa jednom elektronskom komponentom i konektorom. Proizvodnja toga ne moze da kosta preko 3 evra a prodaje se za 200 e. I uobicajeno crkava na 50 hiljada km. Pa to je porez na budale. Da su cene automobila sve nize razumeo bih ali cene rastu i to solidnim tempom. Ali nece dugo. Ipak tona gvozdja i plastike kosta 1000 e a ostatak je zarada i ima tu lepog mesta za pojeftinjenje.
Ono sto smeta vecini kod kineza je sto je to milijarda jeftinih radnika vise to jest konkurencija. Niko ne voli konkurenciju. Ovi paraziti iz zastave omutavise trazeci zabranu uvoza automobila. Telekom ce da vrda do sudnjeg dana, itd. Ali imaju i drugi ljudi pravo da zive koliko god to nekom smetalo.
[ vujo032 @ 02.11.2006. 20:33 ] @
Ne kažem da je sve loše što dolazi iz Kine,ali sam čuo da ti Kineski automobili nisu
zadovoljili nijedan kreš test i da su očajni po pitanju pasivne i bilo koje zaštite.
Ipak mislim da je tradicija na strani mnogih proizvođača auta i da nikako nemožeš
tako da računaš."tona gvožđa i plastike".Koliko ima pozicija i alata i ispitivanja,
čitavi timovi konstruktora da bi neki sklop dobio atest.
Jeste sve više se dešava da se cele serije auta povlače zbog nekih grešaka koje se
otkriju kasnije (eksplodira akumulator,sedišta se previše greju i sl.),ali sam
takođe skeptik u vezi tih auta od 2000 - 3000 Eura.
Tačno je i to da se ugrađuje elektronika i tamo gde nema neke potrebe za njom.
Moj drugar vozi "starog" mercedesa kombi na kojima sajla za gas služi baš dugo
i retko ko je morao da je menja.A vozači ovih novih modela kukaju kako često
otkazuje neki senzor gasa (valjda radi na principu udaljenosti papučice) i da je taj senzor
preko sto eura.
Dobro da ne odlutam od teme,ja ipak mislim da Ima mnogo,ali baš mnogo đubreta koje kinezi
prodaju i čovek se samo iznervira kada kupi neku glupost.
Pazi sad ovo:baterija za moju nokiju u Meratoru košta skoro 2500 (da dve i po hiljade)din.
kod Kineza možda sto (i nešto) dinara.U radnjama gde se prodaju mobilni košta od
350 do 1000 din.U Conradovom katalogu za ovu godinu košta 35 Eura.Šta kupiti?
Za 2500 din koliko košta ova u merkatoru mogu da kupim skoro akumulator za auto.
Da li je bolje kupiti Kinesku,pa menjati svaka 2-3 meseca.Može li da drži bar dva dna.
A kineski punjači za mobilni imaju samo trafo i grecov spoj (diode).
Mnogo ima ljudi koji ne znaju pa kupe takav punjač.To je KRIMINAL.
[ Vladokv @ 02.11.2006. 20:39 ] @
Ja kupujem kinesku robu. Made in China su mi i patike, mobilni, komp... I radi odlicno, mada nije bilo jeftino. Kina sve pravi,
a oni sto se zale kupuju prejeftinu robu. Njihova roba sa jacom cenom je extra.
Znaci ja sam ZA
[ pantic68 @ 02.11.2006. 21:30 ] @
@vujo032
Zato sam i rekao kad se proizvodnja automobila uhoda. Kad kineski automobili budu imali prihvatljiv kvalitet i cenu evropskim proizvodjacima nece preostati nista drugo nego da usklade cene. I da ne obaraju vise kvalitet. Vecina kupaca u svetu ne moze da menja auto kao carape. Konkurencija je sustina a trenutno stanje u autindustriji mi deluje vise kao dogovor velikih proizvodjaca. Dok je takvo stanje bilo u IT idustriji PC je kostao 10 puta vise nego danas.
A sto se tice cene od 2-3 k evra pa nisam mislio na luksuzne limuzine uostalom nasi su se hvalili kad su uklepali amerima jugice po 3999 $.
Kineske baterije jesu uzas ali i one originalne na novim telefonima su kineske. Video sam kineske baterije za starije nokie koje traju 10-15 dana i od 100 kom ni jedna nije reklamirana. Malo su skuplje ali ne drasticno. Stvar je u tome sto su nasi trgovci spremni da ustede 2 centa po komadu makar celu kolicinu bacili. Mada nece ih baciti vec uvaliti narodu koji je isto tako spreman da ustedi na pogresnom mestu.
U sapcu se desavalo da nemas gde da kupis bateriju koja valja ali zato jedno isto djubre mozes da kupis u c-elektroniku za 10 e ili u nekoj prcvari za 5 e. Sto se tice baterija stanje se malo popravilo ali kod punjaca treba biti jako obazriv jer mogu da upropaste i bateriju i telefon. Polako se stvaraju firme koje imaju neki renome koji nije stvoren bombastom reklamom za mesec dana vec izgradnjom poverenja kod musterija.
[ Bojan Basic @ 02.11.2006. 22:53 ] @
Ne smetaju mi kineske majice i slični proizvodi, i slažem se da mogu biti korisni i onima što traže kvalitet, tako što spuštaju cene kvalitetnim stvarima. Ipak, nikako se ne bih složio da Kinezima treba dozvoliti proizvodnju baš svega. Upravo ova tema inicirala me je da napišem jedno svoje iskustvo; pročitajte pa u sklopu ove priče o automobilima, koja je aktuelna u poslednjih nekoliko poruka, razmislite: ako su „brendiranim“ automobilima ovo (očito) sporedne stvari, kako bi to tek izgledalo kod malog Kineza u garaži?
[ Alter Ego @ 02.11.2006. 23:55 ] @
I Japanci su počeli sa jeftinim plagijatima pa vidi gde su sada. A Kineza 10 puta više
[ Trikki @ 03.11.2006. 01:49 ] @
Adidaske iz 1986 i adidaske iz 2006 su kao nebo i zemlja. Zasto ?
Pa ove potonje se prave po vukojebinama Azije, a ove su se nekad pravile u Evropi. Nazalost socijalisticke drzvae EU tipa Francuske, Italije i Skandinavije oterale su fabrike iz svojih zemalja.
Ko razume shvatice...
[ nicr @ 03.11.2006. 10:53 ] @
Citat: Nazalost socijalisticke drzvae EU tipa Francuske, Italije i Skandinavije oterale su fabrike iz svojih zemalja. hehe, otisle su one same.... Otvore firmu bogu iza nogu i pokrenu proizvodnju za male pare, porezi smesni, a rezultat, dobijaja se ISTI proizvod kakav bi se dobio da ga se sklepa u Francuskoj, Italji ili u nekoj drugoj clanici EU, ALI uz daleko manje inpute. Uraaaa za jeftinu radnu snagu.
ps. predji na NIKE
[ Deda_Mraz @ 03.11.2006. 16:06 ] @
Nije više Made in China nego Made in PRC...vrištao sam kada sam ugledao gde se napravila moja nova "Gorenje" (slovenija za one naupućene) mikrotalasna
Inače kako to misliš za ili protiv? Pa sve svetkse kompanije imaju tamo fabrike, jer je radna snaga izmedju 5-15 $ mesečno!
Inače kinezi umeju da naprave stvari da padnete na dupe... samo je problem što obično kod nas u bloku 70 se prodaju stvari E kvaliteta, a ne A ili B.
[ vujo032 @ 03.11.2006. 18:03 ] @
Citat: Deda_Mraz:
Inače kako to misliš za ili protiv?
Mislio sam na invaziju Kineza i njihove robe (a pre svega robe) kod nas.
[ Deda_Mraz @ 03.11.2006. 20:48 ] @
Ahaa....
Opet nemam ništa protiv, imaju da se nadje kod njih zanimljive i korisne stvarčice za male pare
[ NOVISAD @ 03.11.2006. 21:14 ] @
Pa vecina (citaj: originalnih) proizvoda vodecih svetskih marki se proizvodi u Kini, kako tehnika, obuca tako i ostale stvari. Proizvode se u Kini jer je tamo znatno jeftinija radna snaga, ali je sve pod nadzorom date firme/fabrike te je sve jednakog kvaliteta kao i iz neke drzave. Ali naravno, tu su i oni pravi kinezi sto kopiraju i prave falseve, ali takve stvari se prodaju u Kineskim prodavnicama, a ne u buticima.
[ pantic68 @ 04.11.2006. 01:15 ] @
Adidaske iz 1986 i adidaske iz 2006 su kao nebo i zemlja. Zasto ?
Adidas patike ce biti onoliko kvalitetne koliko to upravni odbor firma odluci makar ih pravili na papui novoj gvineji ili u patagoniji. Ne mislite valjda da neki kinez nesto bogalji na svoju ruku?
[ vujo032 @ 04.11.2006. 13:33 ] @
Ja npr. imam kvalitetne termose kupljene u Nemačkoj koji dugo drže temperaturu i super su.
Ali kupim spolja metalni-Kineski za ribolov koji treba samo da posluži da prenesem kafu iz kafića
preko puta do mesta gde pecam.
E,sad na termosu piše da je 0.5 l,a ustvari ne može da stane nije ni upola od napisane zapremine,
i još je pri tom svaki peti bušan,jer ima rupe na spoju,što može da se vidi ako se zaviri unutra.
Znači nije dobro zavaren i curi.
Može li čovek da se obrati nekoj inspekciji koja će da ih kazni ?
[ pantic68 @ 04.11.2006. 14:00 ] @
Ne moze inspekcija da resava takve stvari a i svi vec dobijamo bodlje od tih podmitljivaca. Sam si kriv. Kad znas da je svaki peti supalj bice da si ih dosta kupio i mozda naveo trgovca da nabavi novu kolicinu. Prvi put si trebao da odes u doticnu radnju i da mu vratis robu koja nije to sto ti je receno da jeste a ako ne naidjes na razumevanje onda angazujes inspekciju.
[ Deda_Mraz @ 04.11.2006. 21:43 ] @
kakva bre inspekcija...ko ce se smara sa tri miliona kineza i njihovom robom
[ pantic68 @ 04.11.2006. 22:36 ] @
Pa ako je kupovao na buvljaku ima i to svojih drazi - ko lutrija. Ja sam komp sa kojeg trenutno pisem kupio za desetak evra pod neispravan reko' ako sve ostalo bacim limarija ce da valja. Bio samo osigurac u napajanju.
[ Lord Stark @ 05.11.2006. 20:42 ] @
Sve firme teze ka jeftinoj radnoj snazi, e sad ja mislim da velika neozbiljnost radnika (citaj:kineza) dovodi do toga da
prozivodi nisu kvalitetni jer se sada gleda samo kvantitet a ne kvalitet. Jer ovog direktora boli uvo da li ce nekom da traju
tike recimo 5 mes. ili god. (uzeo sam za primer). Kinezi su oduvek poznati po neradnosti pa shodno time dolazi do
proizvoda losijeg kvaliteta.
Naime, svaka novoosnovana firma tezi ka tome da se pokaze da je bas njihov proizvod bolji i kvalitetniji u odnosu na
konkurenciju. E kad se probije na trzistu ikad dobije naklonost potrosaca, njemu vide ne ide u prilo da daje nmp. XXXXX$
ulaganja u taj proizvod jer ne mora vise da se dokazuje. Zato pocinje da otvara fabrike gde je jeftinija radna snaga, (jelte
u kini) sa ciljem da sto manje ima gubitka u proizvodnji i sa ciljem da zaradi sto vise para :). Jer se sve vrti oko kolicine novca... Kao uvek...
E sad ja sam z to da se dovede neki zakon i da se osnuje neka inspekcija u okviru drzave u kojoj je otvorena ta firma koja bi nadgledala proizvodnju proizvoda, ako bi ustanovila da se ne pridrzava onoga cega bi trebalo da se pridrzava,
da sankcionise i najstrozije kazni velikom novcanom kaznom... :)
Dakle moj odgovor je da i ne. ;)
Pa sta vam je nisu kinezi tako losi...
[ dalibord5 @ 06.11.2006. 06:58 ] @
Nisu Kinezi krivi,mi smo g**** ;-)
Istina je da drzava treba da obezbedi postovanje propisa i standardizaciju i da kaznava one koji prodaju robu neuslovnog kvaliteta.
Mozda ne moze bas da kaznjava,ali moze da "natera"prodavca,uvoznika,da zameni ili vrati novac kod proizvoda koji ne zadovoljava odredjene standarde.
Mislim da takvo pravilo i postoji.
Kupac ima pravo na zamenu obuce ili povracaj novca,ukoliko mu obuca koju je kupio ne izdrzi prvih 6 meseci,normalne upotrebe.
Zakon stiti potrosaca,ali mnogi to ne znaju i to pravo ne koriste.
[ Vladokv @ 06.11.2006. 07:03 ] @
@ Lord Stark
Kinezi su vredni i uporni. Nisi ti video koliko se oni trude i bakcu po buvljaku, cak i po ocajnom vremenu. Njihovi prozvodi su kvalitetni u poredjenju sa cenom. Kineske patike mi traju oko 3 godine. I kostaju oko 5000 din. Lepo na njima pise "Made in China". Voleo bih da vidim tebe kako bi napravio dobre patike od ocajnih sirovina za jako kratko vreme(takva je situacija sa patikama od 10€ ovde)
[ Ivan Dimkovic @ 06.11.2006. 07:13 ] @
Citat:
e sad ja mislim da velika neozbiljnost radnika (citaj:kineza) dovodi do toga da
prozivodi nisu kvalitetni jer se sada gleda samo kvantitet a ne kvalitet
Kinez za porciju pirnca napravi patike kakvi nasi "vredni socijalisticki radnici" ne bi napravili za 50x vece pare. I ko je onda tu neozbiljan i lenj.
Ako pogledas cenu proizvoda, kao sto Vladokv rece, mislim da ces dobiti jako visok odnos kvalitet/cena - te patike ne vrede ni 1 EUR u velikoprodaji - mislim, hej? Sta ocekujes od toga?
[ Lord Stark @ 06.11.2006. 13:04 ] @
Pa dobro, mozda sam malo preterao sto se tice marljivosti kineza, ali ja sam izvadio najgrublju definiciju proizvodnje. Normalno da ima kineza koji se lome od posla da bi napravili nesto i time obezbedili novac za porodicu...
Ali ako pogledas malo i upitas se, zasto ne vrede njihovi proizvodi ni 1 € u evropi?
Zato sto njihov standard kvaliteta ne ispunjava norme evropske unije, i zato se prodaju po nizoj ceni...
Naravno u to se ukljucuje jeftina radna snaga i jeftine sirovine...
Ali zar onda upotreba jeftinijih sirovina ne dovodi do toga da kvalitet proizvoda bude los?
naravno da ne ubrajamo nestrucne kadrove... Onda bi bilo svasta...
Nigde u svetu situacija ne cveta, posebno u nerazvijenijim zemljama... Svi se bore za pare koja je osnovna pokretnica zivota, jer si bez para niko nista....
I zato ljudi pokusavaju da dodju do para tako sto za jeftinije sirovine pravi proizvode i prodaje ih u inostanstvu. njega bas briga kakvog je kvaliteta, vazno je da je napravio proizvod i izvukao pare iz njega. Time je obezbedio pare za sebe i radnike i nahranio usta porodicama.... pa sad neka potrosac bude kriv sto za jeftine pare uzima proizvod i ne traje mu ni mesec dana.....
[ Ivan Dimkovic @ 06.11.2006. 13:12 ] @
Citat: Pa dobro, mozda sam malo preterao sto se tice marljivosti kineza, ali ja sam izvadio najgrublju definiciju proizvodnje. Normalno da ima kineza koji se lome od posla da bi napravili nesto i time obezbedili novac za porodicu...
Ne samo da ih "ima" nego vecina njih radi daleko vise sto bi bilo koji evropljanin podneo - i kostaju manje, sto je i razlog zasto se cela industrija seli tamo.
Citat:
Ali ako pogledas malo i upitas se, zasto ne vrede njihovi proizvodi ni 1 € u evropi?
Zato sto njihov standard kvaliteta ne ispunjava norme evropske unije, i zato se prodaju po nizoj ceni...
Naravno u to se ukljucuje jeftina radna snaga i jeftine sirovine...
Diskutabilno - pre svega, u ceni jednog proizvoda figuriraju sledeci parametri:
* Cena proizvodnje (dakle, materijal + radna snaga)
* Ponuda i potraznja na trzistu za takvim proizvodom
* Broj "ruku" koje se ugradjuju izmedju, i njihova cena, posebno maloprodaje ako je na luksuznom mestu
Jedne "Nike" patike koje kostaju $200 kostaju samo malo iznad "obicnih" kineskih patika u samoj proizvodnji (pricamo o par dolara), medjutim kad kupujes "Nike" ti placas ne samo taj materijal vec i brand koji stoji iza - sve radnike u tom "brandu" i premium zato sto su te patike daleko vise trazene od nekih kineskih kao i high-street maloprodaju i njihov lokal na lepom mestu, itd...
Ima udela tu i kvalitet, ali daleko od toga koliko mislis da moze da igra.
Kinezi i te kako umeju da zadovolje sve standarde, ali samo ako se to trazi - kao sto rekoh, otvori kompjuter, primetices da je gomila komponenti iz Kine - one zadovoljavaju sve FCC, DIN i sl... zahteve, jer je to i trazeno od njih - a i dalje kostaju jeftinije nego da ih prave Japanci, Nemci i sl...
Citat:
Ali zar onda upotreba jeftinijih sirovina ne dovodi do toga da kvalitet proizvoda bude los?
Tacno, ali je takodje tacno da ima i kvalitetnih kineskih stvari, samo kostaju malo vise - i ocigledno ih ne uvoze u Srbiju jer su prodavci procenili da ce najvise da zarade ako prodaju najjeftiniji krs - sto i jeste tuzna istina, ali za to nisu krivi Kinezi.
Citat:
naravno da ne ubrajamo nestrucne kadrove... Onda bi bilo svasta...
A ko treba da se bavi sklapanjem patika ili lampi? Doktori nauka? :-)
[ bakara @ 06.11.2006. 14:26 ] @
@Lord Stark
Znaci i ti si od onih sto mislis da su kineze lenji i nesposobni da naprave nesto kvalitetno...
overi ovo http://www.made-in-china.com/
Inace pored mene zivi porodica kineza koje poznajem licno, gazda ima 32godine i vozi novi bmw 3, zena mu vozi polovan passat karavan, burazer mu vozi neku novu meckicu (mislim da je c klasa), a svaki dan im dolazi ortak koji vozi novi bmw X5...
Sva trojica su kupili zajedno automobile pre par meseci...siroti mali kinezi, rade za saku pirinca
[ ar nogard @ 06.11.2006. 14:34 ] @
Sta ima sporno oko kineske robe i pitanja za ili protiv, a ako se misli na kvalitet i tu postoji kineska dzabe roba i kineska kvalitetna roba sto bar prodavci treba da znaju prilikom nabavke. Konkretan primer imas dukseve decije od 200 dinara nabavne cene koji traju mesec dana zato sto se posle pranja upropaste a imas i od 500 kinte koji traju dok ti klinacu ne omali i izgleda isto kao i kad je kupljen a pitanje bi trebalo da glasi JEFTINA ROBA ZA ILI PROTIV zato sto je isti slucaj i sa domacim proizvodima konkretno u tekstilu su iste cene za gore pomenute stvari a isto i traju toliko koliko platis. Uostalom koliko se kod nas strane robe pojavljuje na trzistu a da je ne prave kinezi.
[ _djevojka_ @ 06.11.2006. 14:42 ] @
Citat: bakara: ...siroti mali kinezi, rade za saku pirinca :)
Ne, nego vrijedni mali Kinezi.
[ vujo032 @ 06.11.2006. 17:25 ] @
@ar nogard
a pitanje bi trebalo da glasi JEFTINA ROBA ZA ILI PROTIV!
Možda si u pravu.Ja sam samo hteo da naslovim Made in China i da čujem vaše cenjene komentare,
jer sam bio u nedoumici,ali zbog potrebnih 15 karaktera,morao sam nešto da dodam i ispalo je kako je ispalo.
Neko će reći da je možda bilo pravilnije > za i protiv <,itd,ali sam nešto morao,pa ja na brzaka prvo što mi je palo.
Meni je npr krivo kad moja keva kupi papuče,koje su na oko lepe i udobne i niko ne očekuje da traju ne znam koliko,
a one se raspadnu za par sati hodanja.Šteta što bilo ko pravi takve stvari.
[ DaliborP @ 06.11.2006. 17:38 ] @
Ja se drzim stare poslovice:
"Nisam toliko bogat da kupujem jeftine stvari"
[ acamat @ 07.11.2006. 23:19 ] @
Ljudi, China vlada svetskom elektronikom, ali ne samo zbog jeftine radne snage. Oni proizvode sve moguce proizvode. Proizvode ovo djubre koje prodaju nama jer smo idioti pa ga kupujemo, ali imaju i zaista vrhunsku tehniku. Pa racunar koji posedujete je napravljen u Chini njihovom tehnologijom. Neko je napisao da ono sto valja od njihove robe je skupo. Nije tacno. Npr. aparat koji se primenjuje u medicinske svrhe, radi analize krvi, proizveden u USA kosta 18000 eura i radi oko 250 testova. Aparat made in China, namenjen za istu svrhu, kosta 12000 eura i radi 400 testova. A manja je reklamacija za ovoj aparat iz Kine. Morate da shvatite da Kina diktira svetskom ekonomijom i da su na taj nacin resili da ovladaju svetom, a ne ratovanjima. Ima ona izreka jednog bogatasa: "Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari" Razmislite iduci put kada kupujete kod kineza neku stvar za 10 dinara koja ce se pokvariti za dva dana, pa odete i kupite ponovo, ponovo i ponovo. Preracunajte koliko cete para tako dati, a koliko da ste kupili isti takav proizvod ali skuplji. Ipak ima razloga zasto je nesto skuplje, ali definitivno Kinezi imaju vrlo kvalitetnu robu, ali nama cim pomenes Kineze asocijacija je skart.
[ vaXca @ 09.11.2006. 01:10 ] @
Pa bas... ni za ni protiv...
Za nas koji kupujemo te proizvode je super. Jeftina radna snaga to proizvodi i onda je i nama jeftinije. Ali zamislite njih koji rade za npr. 0,3 dinara po satu??? Ja mislim da niko od vas ne bi radio za te pare ni u snu! A oni tako rade svaki dan, po 10-15 sati da bi imali nesto da jedu... E to je beda!
[ bojan_bozovic @ 09.11.2006. 01:31 ] @
Kojom bre tehnologijom? Ako Intel pravi procesore tamo, ne znaci da su projektovani u Kini i da su to radili Kinezi, pre ce biti da su doktori nauka sa UCLA, MIT ili Stanforda bili zaduzeni za to. ;-)
[ vaXca @ 09.11.2006. 10:39 ] @
Ne kazem da su ih oni projektovali, naravno da nisu. Ali su oni uradili onaj dio bez kojeg to ne bi imalo koristi... SKLOPILI GA... I da bi mi imali toliko racunara po svijetu da nije njihove masovne proizvodnje?
Pa danas cete prakticno sve vidjeti da je made in China, a ako ne to Strated in.... Finished in China... Tako da ;)
[ ar nogard @ 09.11.2006. 11:37 ] @
Kojom bre tehnologijom? Ako Intel pravi procesore tamo, ne znaci da su projektovani u Kini i da su to radili Kinezi, pre ce biti da su doktori nauka sa UCLA, MIT ili Stanforda bili zaduzeni za to. ;-)
Ti kao da si pao sa marsa kad se cudis da kinezi imaju vrhunsku tehnologiju a primera ima milion da bi ti sad navodio i u elektronici i u gradjevinarstvu gde su najbolji i u industriji tekstila,automobila i mnogo toga rade iskljucivo sa svojim strucnim kadrovima iz svojih skola i univerziteta a to sto ti za to nisi cuo ne znaci da su oni samo cista i jeftina radna snaga u ostalom to ce se i pokazati za jedno 100 godina kada ce definitivno biti No1 u svetu po mnogo cemu. (ne volim ih ni ja mnogo ali su stvari takve kakve su inace po tehnologiji i kadrovima pogledaj nas mi smo na najnizim granama u svetu a i definitivno najlenjiji ako taj izraz postoji)
[ SqlByte @ 09.11.2006. 14:42 ] @
Ja ne vidim razliku izmedju jednog radnika kineza i jednog radnika nemca ? ljudi rade svoj posao koj im nalazhe firma, firma nije luda da placa 1500e neko nemca, kad mozhe da preseli fabriku u Kinu i da placa 150e...
Isto je i sa "fush" robom, ako neko hoce da pravi ta sra**a, nece da placa skuplje radnu snagu, vec ce da uzme kineze, ne razumem chemu ovolika rasprava ?!
[ vaXca @ 10.11.2006. 21:23 ] @
Gledajte... Kad pomenuste robu... Mnogo je kvalitena kineska roba.. o da! Shafran je njihova firma koja pravi obucu. I ja vec zadnje 4 godine nosim njihovu obucu. Jer, kupim patike za 15E i one mi traju najmanje godinu dana, uz svakodnevno nosenje?! Imam cizme koje sam kupila prije 3 godine i platila 24E i jos mi traju jos su ko nove. A iste takve sam vidjela kod drugarice, ona ih je platila 120E i nisu joj trajale ni citavu zimu... Znaci kvalitet postoji.
A zasto Kinezi ne bi bili pametni i geniji? Pa ljudi njih ima 3,4 MILIJARDE!!! Pa ako kod njih ne mogu da se nadju geniji onda ne znam gdje mogu...
Slazem se s ovim da oni preko ekonomije i sve ove trgovine osvajaju svijet. Pa sta mislite zasto ih salju svugdje po svijetu da zive i rade, da otvaraju kineske butike? Pa bas zato... Mislite da imaju oni para da dodju iz Kine u Srbiju ili Ameriku ili bilo gdje drugo? Kako da ne... To im drzava daje pare da odu i da otvore biznis... E to su mali ruzni pametni Kinezi!
[ VladaSu @ 10.11.2006. 23:51 ] @
Pre par godina sam drugu isao da pomognem da istovarimo patike iz kamiona.
Pola kamiona smo istovarili za buvljak u Subotici, a pola za butike u Beogradu.
Isti slucaj i sa majcama. Na buvljaku su kostale 10 evra a u gradu preko 40.
Sta mislis koliko je marza u buticima patika? Bez preterivanja: 300-400-500%! (Na osnovu ulazne kalkulacije).
I Kinezi imaju kvalitetno, ali to treba platiti.
Razmisli kada kupujes neku robu da li ces je platiti 10 puta skuplje.
Ako nadjes original, onda OK, mada je to tesko naci.
Meni licno je bolje da imam svaki mesec novu majcu srednjeg kvaliteta nego jednu kvalitetnu.
Znam likove koji kupuju farmerice za 150 evra i nose ih 4-5 godina. Kada se peru farmerice onda ne mogu ici do grada jer nemaju nista drugo.
Ko vidi da je to original? Da li se tako lece kompleksi ili sta? Ne razumem.
Ja sam i za jedno i za drugo. Sto bi me nervirala kineska roba?
[ VladaSu @ 10.11.2006. 23:55 ] @
Citat: vaXca: To im drzava daje pare da odu i da otvore biznis...
Mislim da svaka porodica koja ode dobije 50.000 dolara.
[ su27killeryu @ 11.11.2006. 00:01 ] @
Hahah dobra!
[ VladaSu @ 11.11.2006. 00:12 ] @
Ako je ovo reakcija na 50.000 dolara moram da ti kazem da se nisam salio.
[ bakara @ 11.11.2006. 07:18 ] @
Da bi otisao iz zemlje kinez dobija od drzave 5000 dolara, s tim sto se ne znam koliko ne moze vratiti u zemlju.
S tim novcem se njih nekoliko udruze...i tako opstaju, nisu oni bogati rodjeni...
I jos nesto:
u kini ne mogu imati vise od jednog deteta, zato decu radjaju ovde, cim dete napuni godinu salju ga u kinu, tamo ga podizu babe i dede.
Sve porodice koje ja znam u proseku imaju po troje dece, i vadjaju se sa njima jako retko, samo kad odu u kinu...
[ Ivan Dimkovic @ 11.11.2006. 09:00 ] @
Citat:
Ako je ovo reakcija na 50.000 dolara moram da ti kazem da se nisam salio.
Onda se informisi malo bolje ;-)
[ Fuzz @ 11.11.2006. 09:07 ] @
Citat: vaXca:
Pa ljudi njih ima 3,4 MILIJARDE!!!
Znaci problem je mnogo ozbiljniji nego sto sam mislio :)
[ BigHakuna @ 11.11.2006. 09:21 ] @
Citat: vaXca: A zasto Kinezi ne bi bili pametni i geniji? Pa ljudi njih ima 3,4 MILIJARDE!!! Pa ako kod njih ne mogu da se nadju geniji onda ne znam gdje mogu...
[ Deda_Mraz @ 11.11.2006. 10:36 ] @
Citat: VladaSu: Meni licno je bolje da imam svaki mesec novu majcu srednjeg kvaliteta nego jednu kvalitetnu.
Znam likove koji kupuju farmerice za 150 evra i nose ih 4-5 godina. Kada se peru farmerice onda ne mogu ici do grada jer nemaju nista drugo.
Ko vidi da je to original? Da li se tako lece kompleksi ili sta? Ne razumem.
Ja sam i za jedno i za drugo. Sto bi me nervirala kineska roba?
Pokušavam da te skontam, ali mi ne ide najbolje. Ne razumem čemu tolika odbojnost prema originalima i skupim stvarima!?
Po tvom zaključku onaj koji kupi farmerke od 150€ je pun kompleksa i pokušava da ih leči u gradu!?!?!
[ flylord @ 11.11.2006. 11:03 ] @
Iskreno neki i jesu. Stalo im je do skupe odece vise nego do leba, a nemaju pare za to. I onda na kraju stvarno kupe skupe farmerke (majicu, dux...) i imaju samo jedan primerak te odece. Ali bitne da svi vide sta on ima. Takav je zivot
[ VladaSu @ 11.11.2006. 11:46 ] @
Citat: Deda_Mraz: Pokušavam da te skontam, ali mi ne ide najbolje. Ne razumem čemu tolika odbojnost prema originalima i skupim stvarima!?
Po tvom zaključku onaj koji kupi farmerke od 150€ je pun kompleksa i pokušava da ih leči u gradu!?!?!
Problem je sto sam tog poznanika upoznao sa vlasnikom radnje i ovaj mu je rekao kolika mu je nabavna cena, 10 puta manja.
A inace taj poznanik nema za hleb da kupi i nosi jeden farmerice 5 godina i stalno je u njima. Sta su to nego kompleksi?!?!?
Drugo je kada neko ima para pa kupi, ali kada neko nema sta da jede sledecih mesec dana.... pa se grebe i kuka kako nema para.....
Jeb*le ga farmerice.
A ono za 50.000 hiljada, tako mi nesto ostalo u secanju. Ali svejedno, poenta je ista, koja jos drzava daje pare da se iselis???
Znam da 5.000 i 50.000 hiljada nije isto ali dobili su pare da se isele.
Ja bih emigrirao i da moram da platim 5.000 dolara.
[ vladd @ 11.11.2006. 18:51 ] @
Iako se odmaklo od teme, da dodam, to sto neko kupi jednu vrednu stvar, to je njegov izbor. Ne mora uvek da se lece kompleksi, i nisu "kompleksi", u vecini, osnov zivota.
Svako voli nesto lepo, da se malo "istegne" preko gubera, da se bolje oseti, da se nagradi, da poboljsa raspolozenje.
Slicno hobiju. Imam prijatelja, koji guli patike 3 godine, ali ima sporteksov stap, za pecanje, jedan, i obozava ga, ide na pecanje, uziva... Ne sluzi mu da se "hvalise" ili da nekome nesto "dokazuje", on kao moze, sposoban, ima se..
Prosto, najprostije, voli to.
[ X Files @ 11.11.2006. 21:46 ] @
Evo, ukucao sam reč China u Google-u i prvi link sa CIA sajta :)
https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/ch.html
... dakle, cim ih je CIA uzela u razmatranje - vrede :)
Šalu na stranu, po mojim saznanjima kvalitet kineske robe je generalno proporcionalan
"kvalitetu" države u kojoj se ta roba prodaje. Drugim rečima, uglavnom se bolja (i skuplja)
kineska roba se prodaje u razvijenijim zemljama nego u Srbiji. Na primer, kad jedna
Amerika uveze 2,000,000 kineskih pamučnih košulja (...i kupi 1 njihov avion :) ), ne bih
rekao da su im prodali falš robu.
Tako da je teško praviti generalno ZA ili PROTIV.
Kada je u pitanju Srbija, imao sam i pozitivna i negativna iskustva. Garderobu nikad ne
kupujem kod njih, mada je par koleginica reklo da su kupili identične (i kvalitetne) zimske
jakne za decu, koje su se prodavale i po buticima za znatno veću cenu.
Ja verujem u Kinu, i ne doživljavam ih po onome što vidim po njihovim buticima.
Pogledajte samo spisak pronalazaka koje je Kina imala:
(potražite sekciju) Science and technology
http://en.wikipedia.org/wiki/China
http://en.wikipedia.org/wiki/China#Science_and_technology
Svemirski program:
Science and technology in the People's Republic of China
http://en.wikipedia.org/wiki/Science_and_technology_in_China
Neko ko je sposoban da ode u kosmos, ma koliko u tome učestvovali stručnjaci sa američkih
univeziteta - vredi.
Na osnovu ovoga gore, zapitam se da li uopšte imam pravo da ih komentarišem.
[ vaXca @ 11.11.2006. 22:22 ] @
Veoma se slazem s tobom...
[ Stefano @ 11.11.2006. 23:12 ] @
Citat: VladaSu: A inace taj poznanik nema za hleb da kupi i nosi jeden farmerice 5 godina i stalno je u njima. Sta su to nego kompleksi?!?!?
offtopic
Izvini ali uz duzno postovanje, taj tvoj poznanik je totalni idijot.
Ne shvatam ljude koji sve daju samo za jedno parce original garderobe, kao ni one koji kupuju falsh robu, znaci ne robu niskog kvaliteta, nego bas bas falsh, imitaciju gde preko celih grudi pise Armani ili slicno.
To su ljudi koji beze od svoje realnosti.
kraj offtopica
[ pantic68 @ 11.11.2006. 23:58 ] @
Kad smo vec kod kvalitetne originalne robe da ispricam sta sam cuo od jednog prijatelja koji drži radnju sa kineskom robom. Inače nije kinez. Svrate neki momci iz kraja da pogledaju patike i nadju jedan model od 25 maraka (tada su marke bile aktuelne) zaključe da da nisu loše ali da će ipak otići u glavnu ulicu da u izvesnoj radnji kupe original. E sad to bi možda i bilo u redu da vlasnik te radnje i ovaj moj prijatelj ne kupuju zajedno robu od istih kineza u nbg. I " original " je koštao 80 maraka.
[ stevane @ 13.02.2007. 10:40 ] @
China rules!
[ virtualx @ 13.02.2007. 11:39 ] @
kad nebi bilo kineza sta bi onda sirotinja kupovala.
a da kazem da sam ja uzeo mp3 player creative i na njemu pise made in china.
ali player je kvalitet maximalan,i 2 godine garancije
a mogao sam uzeti i mp3 player neke ljeve marke za duplo manju cijenu sa istim karakteristikama.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|