[ ZaMpA @ 01.11.2006. 18:45 ] @
Ovo mi ne da mira ovih dana. Zashto narodna banka Srbije vrshi otkup evra da kurs ne bi pao ispod 79din? Ja sam mislio da je dobro kad evro opada? Nemam pojma sa ekonomijom, jel moze neko da mi pojasni ovo?
[ Fuzz @ 01.11.2006. 18:46 ] @
Pa super je ako ne zelis nesto da izvezes npr....
[ Ivan Dimkovic @ 01.11.2006. 18:53 ] @
@ZaMpA,

Svaka promena kursa nekom odgovara, a nekom ne odgovara - samo je pitanje sta je bolje za drzavu :-)

Recimo, ako evro krene da pada - to znaci da je roba koja se proizvodi u Srbiji, a izvozi napolje automatski skuplja, jer njena cena u evrima raste i mi bivamo manje konkurentni.
Ako evro raste - roba koja se uvozi postaje skuplja za gradjane Srbije, jer oni rade za dinare.

Rast evra direktno lose utice na izvoznu moc zemlje, sto je lose - jer je izvoz robe i usluga jedan od najvaznijih nacina povecanja bruto nacionalnog proizvoda.
[ ZaMpA @ 01.11.2006. 19:00 ] @
da vidim dal' sam shvatio: NBS drzi evro na visokom nivou, jer je tako bolje za izvoz (to su rekli i u medijima) znaci ako ja prodam neshto u recimo Nemachkoj za 1eur, dobicu ustvari 84 din za to, a ako je slabiji kurs dobicu 79din. Pa sad ima smisla, ali zashto onda ne dignu kurs na 150din, pa da bude josh bolje za izvoz?

Ako je kurs 1eur==50din pa ja zaradim 100din onda sam zaradio 2eur. ako je kurs 100din onda sam zaradio 1eur. Znaci dobro je i kad je kurs nizak!

Rast evra direktno LOSHE utice na izvoznu moc? zar nije dobro za izvoz ako je evro veci?
[ Ivan Dimkovic @ 01.11.2006. 19:17 ] @
Pardon, mislio sam pad Evra - tj. rast dinara :)

Citat:

da vidim dal' sam shvatio: NBS drzi evro na visokom nivou, jer je tako bolje za izvoz (to su rekli i u medijima) znaci ako ja prodam neshto u recimo Nemachkoj za 1eur, dobicu ustvari 84 din za to, a ako je slabiji kurs dobicu 79din. Pa sad ima smisla, ali zashto onda ne dignu kurs na 150din, pa da bude josh bolje za izvoz?

Ako je evro visok, tvoji proizvodi su jeftiniji = konkurentniji.

Ako je dinar jak, tvoji proizvodi su skuplji.

Medjutim, mora postojati balans - koji daje optimum izvoza, i dovoljno jaku domacu valutu tako da je proizvodnja isplativa, a i standard gradjana dovoljan.
[ Milos niks @ 01.11.2006. 21:15 ] @
Da samo sto je trenutni kurs dinara vestacki napravljen privatizacijom i uslovljavnjem dinarskih transakcija kredita i nema nikakve
veze sa jacanjem ekonomije i proizvodnje .
[ Nemanja Avramović @ 01.11.2006. 21:57 ] @
Ne znam šta je loše, ali meni odgovara (trenutno) što viši kurs evra, imam neke evre u banci pa mi lepše kad uzmem više dinara za manje evra
[ ventura @ 01.11.2006. 23:18 ] @
Trenutno je katastrofa što se tiče kursa za sve koji se bairaju na evrima (otprilike 99% stanovništva)... Cene su formirane po kursu od 88din, a sada se dobija 79din za evro, i nikom ništa... 10% poskupljenje svega...
[ Fuzz @ 01.11.2006. 23:33 ] @
Bas kao sto i bankarski krediti sa deviznim klauzulama prate iskljucivo rast eura, dok padove ne registruju, nego ih koriste za jeftin otkup strane valute
[ hecky @ 02.11.2006. 00:37 ] @
Dinar je ojacao kao posledica naglog povecanja ponude deviza. Velika ponuda deviza je samo privremena (kad se privatizacija veliki firmi zavrsi, priliv deviza ce u naglo opasti).

Drzava zeli da "izravna" skok dinara (zato kupuje devize i usporava rast domace valute), da bi ublazili shok koji ce nastati kad dinar padne na svoju realnu vrednost (posle zavrsetka privatizacije jel).

Naravno ceh placaju gradjani, jer kao sto ventura kaze, dinar je skocio a cene nisu pale.

Kad se zavrsi privatizacija i dinar krene nadole, cene ce pratiti EUR-o i krenuti opet nagore.
[ dr.NPN @ 02.11.2006. 01:20 ] @
I mi o5 dobili po glavi, tj. dzepu!
[ Mladen @ 02.11.2006. 01:34 ] @
Ima i nas kojima tako nesto odgovara :)

Recimo ja koji kao student (i to bas ekonomije) placam stan u Bgu, naravno placam ga u evrima, dok moji roditelji platu dobijaju u dinarima, i za istu platu po nizem kursu sad mogu da kupe vise evra :)
[ ventura @ 02.11.2006. 09:38 ] @
Pa dobro, al ja recimo sve prilive novca dobijam iz inostranstva u Evrima, i meni su sva plaćanja u Srbiji poskupela za 10% - znači plate, doprinosi, porezi, nabavke i sl...
[ renne @ 02.11.2006. 10:52 ] @
Citat:
Fuzz: Bas kao sto i bankarski krediti sa deviznim klauzulama prate iskljucivo rast eura, dok padove ne registruju, nego ih koriste za jeftin otkup strane valute

ovo bas i nije tacno, bar u banci u kojoj sam ja uzeo kredit, ova rata mi je najniza ikad bila :)
[ maji @ 02.11.2006. 11:30 ] @
Na kurs se svakako odrazilo vise faktora tokom 2 polovine ove godine. Visoki devizni prilivi od privatizacije Mobi063 (1,155 milijardi evra), Hemofarma (475,4 miliona evra) i Vojvodjanske banke (385 miliona evra). Zatim je NBS je kroz repo operacije iz opticaja povukla 25 milijardi dinara, putem povecanja obavezne rezerve 72 milijarde, a povećanjem obavezne rezerve za dinarske depozite još 6,9 milijardi dinara. Trenutno je aktuelna i dokapitalizacija Privredne banke Beograd, oko koje se u samoj dokapitalizaciji po nezvanicnim naznakama vrti oko 4 milijarde dinara, tj oko 50 miliona evra.
[ smsnet @ 02.11.2006. 11:36 ] @

Po meni kurs dinara je precenjen zato sto je u toku prodaja secerne repe, uljane repe, suncokreta, i sl., zemljoradnici su napravili ugovore u EVRIMA. Znaci, ako je tona secerne repe 250eur dogovorena pre 6meseci, onaj ko otkupljuje ce danas platiti 10% manje tj. zaradice 10% cistog kesha.
Mozete me optuziti za "teoriju zavere" ali ...

Na sve ovo dodamo i devize od privatizacije + predstojece slave (dolaze stranci ) + novogodisnji praznici ... moze se realno ocekivati da 1eur do nove godine bude 75din... da li ce evro "skociti" ... mozda oko izbora :)

Pozdrav,

[ vladd @ 02.11.2006. 13:00 ] @
Ne bi se "smeli" igrati sa evrom "oko izbora", nema smisla ni logike, a i polako nastaju "drugacija" pravila od onih na koja smo "navikli".
Evro je "pao" zbog priliva, i "trzisnih" zakonitosti (cega ima puno, pada mu cena), sto rece i Milos niks, ali sada je problem da i rast proizvodnje uspesno "prati" trziste, kao i investicije. To su dva "podupiraca" "jakom" dinaru, da bi cela situacija ostala realna i korektna.
Iz razmisljanja treba izbaciti "dilerske kalkulacije", njihova je zarada direktno vezana, prosto, za evro.

Treba razmisljati u smeru, da cemo jednoga dana "ugasiti" dilere, preci na evro, a tada kao "vrednost", preostaju proizvodnja i aktivirane investicije. "Pojacani" dinar nas tada "stavlja" u nesto bolju poziciju.

Lagane "dnevne", "kratkorocne" kalkuacije, nisu "prioritet", mislim na "ugovore u evrima", razna placanja, prihode u evrima, to uglavnom drzavu, na visokom nivou, ne zanima..
[ Pali zari @ 02.11.2006. 19:22 ] @
trenutno nbs vestacki jaca dinar , cim se potrose pare od privatizacije kukala nam majka svima
[ pantic68 @ 02.11.2006. 19:51 ] @
Interesantno je to sto kad padne evro raduju se ovi sto imaju prihode u dinarima a ovi drugi ih mrze. Kad poraste onda onda obrnuto. A za sve to vreme jedni isti dobro obavesteni likovi zadovoljno trljaju ruke.
[ Davor Vlajkovic @ 04.11.2006. 10:35 ] @
Citat:
pantic68:A za sve to vreme jedni isti dobro obavesteni likovi zadovoljno trljaju ruke.

Ja kad hocu da budem obavesten o ovome otvorim novine ili odem na sajt neke banke i proverim kursnu listu. Ne kapiram ko vama brani da to isto radite i tako izbegnete (znacajno) gubljenje vrednosti svog novca...

[Ovu poruku je menjao Davor Vlajkovic dana 04.11.2006. u 11:47 GMT+1]
[ Fuzz @ 04.11.2006. 10:40 ] @
I u novinama nadjes tacnu projekciju kursa za predstojeci kvartal?
[ Davor Vlajkovic @ 04.11.2006. 10:52 ] @
Ne, naravno... ali se zato lako moze zakljuciti da li ce doci do znacajne promene u narednih nekoliko dana.

A i ako se dogode neke znacajnije izmene koje mogu da budu lose po mene, ne treba mi tri meseca da se resim da kontaktiram banku ;)
[ bakara @ 04.11.2006. 11:08 ] @
Citat:
Davor Vlajkovic: Ne, naravno... ali se zato lako moze zakljuciti da li ce doci do znacajne promene u narednih nekoliko dana.

A i ako se dogode neke znacajnije izmene koje mogu da budu lose po mene, ne treba mi tri meseca da se resim da kontaktiram banku

Izgleda da smo mi glupi
I sta onda uradis?.... Prebacis pare u svajcarsku?
[ Davor Vlajkovic @ 04.11.2006. 11:16 ] @
Ako ti kazem moracu da te ubijem

Jednostavno receno - gledam da izjednacim svoju zavisnost od evra sa zavisnoscu od dinara, i onda balansiram kako se odnos EUR:CSD menja...
[ acamat @ 07.11.2006. 23:36 ] @
Sve zemlje u svetu zele da im valuta bude jaka. Jedino ne i Srbija. Zasto? Zato sto su ovi politicari primili debele pare da prodaju sve sto u Srbiji postoji za male pare. Lepo dovedu narod na ivicu bede, firme u stecaje, prodaju ih strancima za mizerne pare (ni 1000 deo koji su Srbi ulozili u izgradnju istih), dobiju lep procenat za to, a stranci odlicne firme za male pare, jeftinu radnu snagu, mlade ljude koji ce da rade kao volovi ako im das platu 300 eura, a on u svojoj drzavi u istoj takvoj fabrici mora da da 3000 evra platu radniku. Pa gde mu se ne isplati. Trebaju samo jos da prodaju eps i postu. Mobilnog operatera su prodali za smesnu cifru (5 puta manju od realne cene). Sad jos to i mogu da zive kao lordovi po belom svetu, a mi Srbi da rintamo za mrvicu hleba i budemo im zahvalni za to sto su nam omogucili visoke plate od 300 eura, a u stvari istina je skroz suprotna. Usput euro trenutno pada svuda u svetu zbog ekonomske situacije evropske unije, a ne zato sto je dinar ojacao. To je samo ugao iz koga posmatras.
[ Milos niks @ 08.11.2006. 00:48 ] @
Ovo je fiktivno izforsirano stanje , ako je dinar stvarno tako jak zasto ne padaju cene ? zasto se ne dozvoli davanje kredita u devizama ili po izboru ?
zasto se ne dozvoli prenosenje deviza iz zemlje ?
Pre neki dan bas dinkic prica kako nbs ne utice na kurs dinara i neki mor*n voditelj samo klima glavom ... sigurno neee

Umesto toga mi imamo ovde golf-a 2 koji kosta 3500 evra a kod nemca takav auto ide na otpad ili ga prodaje za 100 evra, benzin koji je na nivou cene de benzina ali je zato daleko bogatiji sumporom pa katalizatori na kolima ne vrede nista ustvari nemam vise zelju da kuckam ... kada se zavrsi privatizacija i kada se ljudi jos malo zaduze kao recimo hrvati videcemo pravu sliku i videcemo kako je jaka politika stabilnog dinara a do tada neka uziva onaj ko zavisi od "dinara "
[ pctel @ 08.11.2006. 09:30 ] @
Citat:
da vidim dal' sam shvatio: NBS drzi evro na visokom nivou, jer je tako bolje za izvoz (to su rekli i u medijima) znaci ako ja prodam neshto u recimo Nemachkoj za 1eur, dobicu ustvari 84 din za to, a ako je slabiji kurs dobicu 79din.

Da, to jeste tako u teoriji, ali kad se primeni u praksi u Srbiji, nije. To je tako sto mi nismo kao amerikacci pa da hocemo da zaradimo odredjeni iznos $$$ bez obzira na kurs, naprotiv, ako ti hoces da zaradis npr. 400 EUR-a i totalno mi je nebitno da li je to 31.600 ili 35.200 dinara. Ni jedan radnik se nece buniti ako mu platu vezes za EUR, bez obzira sto EUR opada. Sa druge strane, ako mu plata bude fiksan iznos dinara, to vec moze da bude problem. Dzaba sve knjige i teorija, kad je za gradjane Srbije prva valuta EUR. Mislim u praksi je prva, a dinar je prva u teoriji. Evo kako - ja od svoje zarade placam:
1) zakup stana ~50%
2) struja, voda, grejanje, telefon, internet ~20%
3) hrana, pice ~20%
4) benzin ~5%
5) odeca, obuca, sitnice ~5%

Obracun je pravljen ugrubo, na brzinu, pa ne zamerite ako sam nesto zaboravio. Zakup je naravno u EUR, sto cini vec pola. Ajd da kazemo da su ovi racuni vezani pretezno za dinar, mada vise rastu kad raste EUR, tako da su nekim delom sigurno vezani za EUR, ajd nek je to cetvrtina, znaci 5% moje zarade. Hrana i pice su takodje vise vezani za dinar, ali opet, cene brze rastu kad EUR raste, tako da cu i tu reci da su takodje barem jednom cetvrtinom vezane za EUR, znaci 5% moje zarade. Benzin je u potpunosti vezan za EUR i cene na svetskoj berzi, on nema nikakve veze sa dinarima. Odeca, obuca i slicne sitnice su takodje uvoznog porekla, znaci vezane za EUR, mada kretanje cena zna da kasni zbog "lenjosti" prodavaca da spuste cene, ali zato su vredni da podignu kad EUR skoci.
Dakle da saberemo:
50+5+5+5+5=70% EUR
15+15=30% din

U firmi u kojoj radim, cene su vezane za EUR, tako da se mnogo ne obraca paznja sto je nabavka nekih artikala vrsena po kursu od 88 a prodaja po 81 dinar. Svi bilansi se obracunavaju u EUR, tako da firma takvom prodajom ne ide u minus. Sa druge strane, ako na racunu neke firme stoji naprimer 400.000 dinara, a kurs EUR se promeni sa 80 na 100 dinara, firma ce pretrpeti gubitak od 1.000 EUR-a. Tada ce firma morati da poveca sve (pa i izvozne) cene kako bi nadomestila gubitak.

Ta ekonomska teorija je pisana u Americi, Engleskoj, Svajcarskoj, Japanu i slicnim zemljama, a nasi su samo uzeli i preveli, tako da je to znanje koje studenti steknu na Ekonomskom fakultetu neprimenjivo u slucaju Srbije.
[ andre2000 @ 08.11.2006. 10:55 ] @
Meni je super to što se NBS brine za firme koje izvoze, ali SVIMA OSTALIMA odgovara da je jak dinar. Pa batice, ako je tako, da ja dam i pola moje plate izvoznicima, da se manje sekiraju, ako se sve u ovoj zemlji ravna prema njima
[ vladd @ 08.11.2006. 11:54 ] @
Pa nisi bas u pravu. Ne dajes ti njima nista. Izvoznici ( pa i turizam) su "pravi" proizvodjaci novca. Ostatak privrede i ne-privrede smo videli kako "funkcionise" za vreme velikog stampanja novca. Na kraju je sistem spao na trange-frange, kupis hleb za koju milijardu...
To je inace vrlo "klizav" teren, i ako "ostale" aktivnosti ne "isprate" jacanje dinara, bice lose. Ako potraje, izvoznici mogu da pocnu da se "snalaze" tako sto ce evre(ili dolare) drzati izvan Srbije...pa cirkus ponovo krece..
[ pctel @ 08.11.2006. 12:18 ] @
Citat:
vladd: Ako potraje, izvoznici mogu da pocnu da se "snalaze" tako sto ce evre(ili dolare) drzati izvan Srbije...pa cirkus ponovo krece..

Ne shvatam sta hoces da kazes... Zasto bi njima bilo bolje da evre i dolare drze na jednom mestu nego na drugom? Ciljas na to da u Srbiji ne mogu da drze EUR-e, vec dinare?
E, tu sam te cekao, ako vec drze dinare, onda im odgovara sta - pa da EUR pada. Tu cinjenicu sam, eto, zaboravio da pomenem - izvoznici ne mogu trajno drzati EUR-e na deviznom racunu, vec, cim pristignu imaju rok od par dana da trce u banku sa zahtevom da im se to preracuna i prebaci u dinare. A onda, ako EUR jaca, oni iz dana u dan imaju realno manje novca, bez obzira sto se iznos dinara ne menja. To je cirkus, a ne ovo o cemu ti pricas - ako EUR raste onda niko nije lud da drzi pare u Srbiji (gde moraju biti u dinarima), a ako EUR pada, onda ispada da im je jos i naj bolje da ih drze u Srbiji :-)
Znaci, ne da nisi u pravu, vec je situacija dijametralno suprotna!
Drugim recima, Srbija kao zemlja po default-u ne odgovara izvoznicima, a kad se ovako nesto dogadja, onda im i odgovara, po malo.
[ Boris Stevanovic @ 08.11.2006. 21:04 ] @
Bas me zanima kako mislite da NBS vestacki odrzava kurs (vi sto to mislite)? Imajte u vidu da su devizne rezerve iz dana u dan sve vece, a da inflacija ne raste. Koje to instrumente monetrane politike NBS primenjuje da postigne ove tri stvari ? Ako mi neko odgovori na ova pitanja ja ga kandidujem za Nobela :)
[ vaXca @ 09.11.2006. 01:02 ] @
Kao prvo nije EVRO nego EURO!

Drugo, da veoma je lose kad Euro pada. Jer ja umjesto da placam skolarinu 10000 dinara (rata) nekada davno to je bilo 120€, a sad mi je to 128€!!! I kad moram da jedem, i placam racune i sve placam skuplje... Aj da se taj kurs setka gore dolje stalno... Ali on se setka samo pocetkom mjeseca i to drasticno pada. Sad mi recite da je to do Eura. Nije nego do Dinara. Jer je Euro jedna on najstabilnijih valuta. Jer da je do Eura ne bi i Dolar, i Funta i sve ostale valute setale gore dolje. Nego to Dinar namijestaju. I od toga nema niko koristi nego Vlada. Pa cak ni Vi... Jer jednog mjeseca plata vam je 200 € a sljedeceg 205€ a onog tamo 195€... A cijene? Cijene ostaju iste.

Tako da mislim da to nikome ne odgovara.
[ Davor Vlajkovic @ 09.11.2006. 01:30 ] @
Citat:
vaXca: Kao prvo nije EVRO nego EURO!

http://sr.wikipedia.org/wiki/Euro ;)
[ dalibord5 @ 09.11.2006. 09:42 ] @
Citat:
vaXca: Kao prvo nije EVRO nego EURO!

Uh,sto volim kad je neko ovako ubedjen u nesto,pa jos zeli i druge da ubedjuje...
Niti je mnogo vazno da li se kaze euro ili evro,niti sam siguran da je EURO ispravno.
Mozda u Hrvatskoj zele u EUROPU,mi bi trebali da zelimo ulazak u EVROPU.
A i usima mi vise prija cuti evro....
I na kraju,potpuno nebitno u ovom slucaju.
[ vaXca @ 09.11.2006. 10:34 ] @
To nema nikakve veze sa Hrvatima, al ajde... Zasto Grci i Slovenci kazu Euro? Zasto Albanci...Italijani... Kazu Euro? Zasto Amerikanci kazu Euro? Zato sto je ta rijec uzeta iz Europe.. a ne zato sto to Hrvati hoce...
[ mexico @ 09.11.2006. 10:58 ] @
Citat:
vaXca: To nema nikakve veze sa Hrvatima, al ajde... Zasto Grci i Slovenci kazu Euro? Zasto Albanci...Italijani... Kazu Euro? Zasto Amerikanci kazu Euro? Zato sto je ta rijec uzeta iz Europe.. a ne zato sto to Hrvati hoce...

Jednostavno: zato sto Grci govore grcki, Slovenci slovenacki, Albanci albanski, Italijani italijanski i tako redom. U njihovim jezicima se tako kaze sto ne mora znaciti i za nas. Zasto Englezi kazu "water" a mi voda??? Da pocnemo da govorimo "water"??

Citat:
vaXca: Drugo, da veoma je lose kad Euro pada. Jer ja umjesto da placam...

Pogresno si shvatio poentu teme. Manje je bitno (da ne kazem nebitno) kako to deluje na iznimne, pojedinacne, slucajeve. Mnogo je vaznije kako se takva situacija (pad evra) odrazava na celokupno drustvo i stanje u njemu. Cak i ako, hipoteticki neko uzme da deli po 1.000evra svim gradjanima u drzavi sigurno ce se naci pojedinci koji ce tvrditi da to nije dobro i da im ne odogovara. A opste gledano to moze biti jaaaako dobro za celo drustvo. Znaci opsti interesi su iznad pojedinacnih, licnih.

[ Nemanja Avramović @ 09.11.2006. 11:08 ] @
Citat:
vaXca: Kao prvo nije EVRO nego EURO!

Ako kontinent zoveš Europa (kao Hrvati, Crnogorci, etc.) onda je valuta EURO. Ja vala živim u Evropi i valuta je EVRO.
[ Milos niks @ 09.11.2006. 12:31 ] @
Citat:
Boris Stevanovic: Bas me zanima kako mislite da NBS vestacki odrzava kurs (vi sto to mislite)? Imajte u vidu da su devizne rezerve iz dana u dan sve vece, a da inflacija ne raste. Koje to instrumente monetrane politike NBS primenjuje da postigne ove tri stvari ? Ako mi neko odgovori na ova pitanja ja ga kandidujem za Nobela :)

1. Sprecava slobodne tokove deviza (evra, dolara itd.)
nedozvoljava slanje novca iz zemlje .
nedozvoljava isplatu kredita u devizama .

2. Devizne rezerve se pune privatizacijom ne nekim rastom proizvodnje

3. Inflacija je vezana direktno za dve prethodno navedene stvari.

Koliko znam kurs evra se formira na dnevnom nivou i to po principu traznje na medjubankarskom trzistu , e sada zamisli situaciju pri kojem nbs dobija 1.400.000.000 evra od privatizacije i recimo neko iz Sc banke dodje da "razmeni" 500.000 evra jer jednostavno mora ( obrati paznju na ovo MORA ) da isplati u dinarima i sve ostale banke dolaze sa istim zahtevom . Sta mislis u kom smeru onda ide kurs i zasto ?

Inace takse koje drzava naplacuje se nesmanjuju , cene hrane se ne smanjuju sve ostaje na istome ... da dinar zaista jaca pri naletu razvoja proizvodnje cene bi isle dole , ovako mozemo da ocekujemo da se u jednom trenutku ne bude isplatila bilo kakva proizvodnja , recimo dodje evro na 60 dinara , zasto bi se bilo sta proizvodilo .... hrana, ruda ili bilo sta druge bice jeftinije da se kupi iz EU nego da se proizvede . Ovo se inace vec desava , jer je naprimer kupus uvezen za 3.30 din po kg ... mislim da bi uskoro trebao isti taj kupus u c-marketu za nekih 6 din po kg .jednostavno nasi proizvodi se postati nekonkurenti i to onda vise niko nece moci da spase mini kreditom od 5.000 i slicnim glupostima

PS: Za nobela predlozi sebe i napisi neki argument ..a ne izjavu za stampu ministra finansija ... pa da normalno diskutujemo
[ Majstor Duja @ 09.11.2006. 16:50 ] @
Citat:
Boris Stevanovic: Bas me zanima kako mislite da NBS vestacki odrzava kurs (vi sto to mislite)? Imajte u vidu da su devizne rezerve iz dana u dan sve vece, a da inflacija ne raste. Koje to instrumente monetrane politike NBS primenjuje da postigne ove tri stvari ? Ako mi neko odgovori na ova pitanja ja ga kandidujem za Nobela :)

Zbog ovakvih smo upravo tu gde smo! Uvek im treba neko drugi da mu sipa pamet u glavu...jadna li nam majka!

@Milos Niks:
Jalov ti je taj posao, ne moze to tako, jednostavno nema gde da ta informacija da udje!
[ Boris Stevanovic @ 09.11.2006. 18:17 ] @
Citat:
Milos niks: 1. Sprecava slobodne tokove deviza (evra, dolara itd.)
nedozvoljava slanje novca iz zemlje .
nedozvoljava isplatu kredita u devizama .

2. Devizne rezerve se pune privatizacijom ne nekim rastom proizvodnje

3. Inflacija je vezana direktno za dve prethodno navedene stvari.

Koliko znam kurs evra se formira na dnevnom nivou i to po principu traznje na medjubankarskom trzistu , e sada zamisli situaciju pri kojem nbs dobija 1.400.000.000 evra od privatizacije i recimo neko iz Sc banke dodje da "razmeni" 500.000 evra jer jednostavno mora ( obrati paznju na ovo MORA ) da isplati u dinarima i sve ostale banke dolaze sa istim zahtevom . Sta mislis u kom smeru onda ide kurs i zasto ?

Inace takse koje drzava naplacuje se nesmanjuju , cene hrane se ne smanjuju sve ostaje na istome ... da dinar zaista jaca pri naletu razvoja proizvodnje cene bi isle dole , ovako mozemo da ocekujemo da se u jednom trenutku ne bude isplatila bilo kakva proizvodnja , recimo dodje evro na 60 dinara , zasto bi se bilo sta proizvodilo .... hrana, ruda ili bilo sta druge bice jeftinije da se kupi iz EU nego da se proizvede . Ovo se inace vec desava , jer je naprimer kupus uvezen za 3.30 din po kg ... mislim da bi uskoro trebao isti taj kupus u c-marketu za nekih 6 din po kg .jednostavno nasi proizvodi se postati nekonkurenti i to onda vise niko nece moci da spase mini kreditom od 5.000 i slicnim glupostima

PS: Za nobela predlozi sebe i napisi neki argument ..a ne izjavu za stampu ministra finansija ... pa da normalno diskutujemo

1. Vec diskutovano ovde. Koristi pretragu i videces da je sve to moguce, tesko, ali moguce.
2. Devizne rezerve rastu vec godinu dana. Argument da rastu privatizacijom stoji, ali svi mislite na Mobtel sto nije tacno. Rezerve rastu zato sto je obavezna rezerva koju drze poslovne banke kod NBS velika.
3. Inflacija jeste vezana za te dve stvari, ali nisi odgovorio kako.

Citat:
Majstor Duja: Zbog ovakvih smo upravo tu gde smo! Uvek im treba neko drugi da mu sipa pamet u glavu...jadna li nam majka!

Pazi kad ne vidim razlog tvojoj frustraciji.
[ ton_majstor @ 09.11.2006. 20:13 ] @
Citat:
EVRO PADA, OGREV SKAČE
Dok je evro bio 85 dinara, trgovci su metar drva prodavali za 3.000 dinara (35 E), a od kada je počeo da pada, umesto 2.700, oni traže 3.200 dinara (40 E)

Ko kaže da smo tražili evre - laže. Uvek smo govorili koliko dinara treba za metar, a ako neko hoće da plati u evrima, nismo se bunili - kaže jedan od prodavaca

BEOGRAD - Cena drva za ogrev skače, uprkos tome što evro iz dana u dan pada! Dok je evro bio 85 dinara, trgovci su metar prodavali za 3.000 dinara, što je 35 evra, a od kada je počeo da pada, umesto 2.700, oni traže 3.200 dinara, odnosno 40 evra.
Redakciji Pressa javili su se čitaoci koji su hteli da kupe drva, ali su od toga odustali jer prodavci "pumpaju" cenu ogreva. Prodavci su, prema njihovim rečima, sve dok evro nije počeo da pada cenu drva isticali u evrima, a sada traže dinare.
- Dok je evro bio 85 dinara, odgovaralo im je da traže 35 evra za metar drva. Ali, kada sam im pre neki dan ponudio isto toliko, samo su se nasmejali. Sada drva prodaju za dinare, i to traže 3.200 dinara za metar drva, što je 40 evra. Navodno, seljaci od kojih oni kupuju drva sada neće ni da čuju za evre, traže samo dinare. Veću cenu u dinarima opravdavaju time da je sada puna sezona za ogrev - kaže Vukašin V.
Prodavci drva na beogradskoj Trošarini, međutim, uglas kažu da su drva čak od letos pojeftinila i da je cena uvek bila u dinarima.
- Ko kaže da smo tražili evre - laže. Uvek smo govorili koliko dinara treba za metar, a ako neko hoće da plati u evrima, nismo se bunili. Mislite da narod ima devize, pa da bilo šta kupuje za njih - navodi jedan od trgovaca koji drva dovozi iz Kosjerića.
Njegov mlađi kolega kaže da su drva letos koštala od 3.200 do 3.500 dinara.
- Tada nije ni bila sezona, bilo je manje drva, pa je samim tim i cena bila veća. Cena zavisi od toga koliko će nam dozvoliti uprava šume da sečemo. Nama cenu ne diktira evro. Tako može da se desi i da sada "skoči", a može i da "padne" - kaže mladić koji nije želeo da se predstavi bojeći se inspekcije, jer bez dozvole prodaje drva na ulici.
Starica Đurđija Petrović na Trošarini kupuje dva metra drva i žali se.
- Ma, nego šta nego da je skupo, ali, niko me ne pita! Moram na nešto da se grejem, tako mi je celog života - kaže ona.
S. GAVRIĆ

Izvor: Press.

Ekonomiju niko neće strpati niukakve uske "okvire", jer ljudi sami slobodno određuju načine na koje prihoduju. Eto, ni zelena pijaca nije nit' poskupela nit' pojeftinila iako je Evro pao za više od 10%.

Pozdrav!
[ pctel @ 09.11.2006. 20:34 ] @
Citat:
Redakciji Pressa javili su se čitaoci koji su hteli da kupe drva, ali su od toga odustali jer prodavci "pumpaju" cenu ogreva.

Pa, dobro, u cemu je problem? Zakon ponude i potraznje. Trgovci mogu da traze i 8.000 dinara ako imaju kome da prodaju po toj ceni. Zakonom je regulisana samo cena hleba, struje, benzina i mozda eventualno jos par sitnica kojih ne mogu da se setim, sve ostalo trgovci mogu da naplacuju koliko god zele. Slucajno znam da trgovci ucenjuju i svoje "dobavljace" drva, njima pricaju pricu kako slabo ide prodaja i traze manju nabavnu cenu nego sto je bila letos. Lepo su smislili da pred zimu uzmu duplu zaradu, a kurs EUR-a sa time nema bas nikakve veze. Drva pored puta na 100 km od Beograda se mogu naci za 2.200 dinara koliko su bila i tokom leta, pa ko voli nek izvoli.
[ mulaz @ 09.11.2006. 20:58 ] @
Citat:
vaXca: To nema nikakve veze sa Hrvatima, al ajde... Zasto Grci i Slovenci kazu Euro? Zasto Albanci...Italijani... Kazu Euro? Zasto Amerikanci kazu Euro? Zato sto je ta rijec uzeta iz Europe.. a ne zato sto to Hrvati hoce...

slovenci po pravilima kazu eVro, a po novome pravilno je oboje (jer bi u suprotnom morali menjati i napis na svin novcanicama)

http://www.evro.si/pogosta-vprasanja/uvedba/
Citat:

Kdaj v Sloveniji pišemo 'evro' in kdaj 'euro'?

Voditelji držav članic EU so enotno ime za evropsko valuto (euro) izbrali na zasedanju Evropskega sveta decembra 1995 v Madridu. Poleg odločitve, da bo skupni valuti ime euro, so se voditelji takrat dogovorili, da bo v veljavi zapis euro v vseh članicah ter da odstopanja, vključno s sklanjatvijo in množino, niso dovoljena, razen če država uporablja drugo abecedo, kot je primer Grčije. Takšna odločitev je bila nato potrjena še v uredbah Sveta EU iz leta 1997 in 1998. Slednja ureja še vprašanje centa ali stotina, pri katerem so nacionalne različice dovoljene.

Težava se je pojavila z vstopom novih članic 1. maja 2004, saj si je Slovenija poleg Latvije, Litve in Madžarske prizadevala, da bi bil mogoč nacionalni zapis evro, a so ostale članice vztrajale pri enotnem zapisu.

Zato so oktobra 2004 na zasedanju Odbora stalnih predstavnikov Sveta EU v Bruslju na pobudo nekaterih novih članic sprejeli kompromis glede zapisa imena skupne evropske valute. Slovenija je pisanje imena evro z "u" sprejela, ker gre za lastno ime valute in ker se že uporablja v vsej zakonodaji Evropske unije, vztrajali pa smo na pravici do sklanjanja po nacionalnih pravilih, kjer se končnice pripenjajo na koren besede, to je na prve tri črke. Skupna valuta se bo tako pisala euro, dovoljeno pa je sklanjanje po nacionalnih jezikovnih pravilih. Tako bo v slovenskih različicah evropske zakonodaje in ostalih pravno-formalnih besedilih EU ime skupne valute zapisano euro. V vsakdanjem življenju, uradni in siceršnji javni rabi ter poslovanju, pa se bo evro v Sloveniji še vedno pisal z "v", kar pa seveda ne izključuje možnosti uporabe zapisa euro.
[ nkrgovic @ 09.11.2006. 21:35 ] @
Citat:
pctel: Ciljas na to da u Srbiji ne mogu da drze EUR-e, vec dinare? E, tu sam te cekao, ako vec drze dinare, onda im odgovara sta - pa da EUR pada. Tu cinjenicu sam, eto, zaboravio da pomenem - izvoznici ne mogu trajno drzati EUR-e na deviznom racunu, vec, cim pristignu imaju rok od par dana da trce u banku sa zahtevom da im se to preracuna i prebaci u dinare. A onda, ako EUR jaca, oni iz dana u dan imaju realno manje novca, bez obzira sto se iznos dinara ne menja.

Ovo sam vec nekoliko puta cuo, a nije istina. Jednostavno, firma gde radim ima iskljucivo devizni priliv (softver, priliv iz US), i prima novac iz inostranstva u dolarima. Kad dolari stignu oni stoje na deviznom racunu sve dok NAMA ne zatrebaju dinari (da platimo plate, racune, sta god..). Tako radimo vec par godina i niko nam nikad nije nista zamerio... Ne znam uopste odakle ti ideja da ce drzava da ti odredi sta ces ti da radis sa svojim parama...

Pazi, moguce je da gresim, ali ako gresim:

- Gresim vec par godina
- Niko nam nikad nije nista rekao bilo smo predavali poreske izvestaje, kad pricamo sa bankom... nikad niko nista.
[ Nenad Vranjanac @ 09.11.2006. 22:11 ] @
@ pctel kako sam cuo to ogranicenje cena hleba je pred ukidanjem/ukinuto.

a to za cene stana u unutrasnjosti debelo gresis. jesu nize, ali su srazmerne platama. raspitaj se bolje.
edit: evo linka, ispostavilo se, iz druge teme. izmesali se tabovi u operi ;-P
http://www.elitemadzone.org/p1348026
ali odgovor ostaje isti= najbolje bi bilo da se sa prosecnom bg platom placa cena prosecnog stana u unutrasnjosti ali zna se kako to ide...

sto se tice euro/evro varijante, sta cemo onda sa nemcima koji kazu oero, a englezi ne kazu euro vec [yu-rou]??!!?

http://en.wikipedia.org/wiki/L...tic_issues_concerning_the_euro

a? ;-)

[Ovu poruku je menjao Nenad Vranjanac dana 10.11.2006. u 09:17 GMT+1]
[ pctel @ 10.11.2006. 01:50 ] @
Citat:
nkrgovic: Kad dolari stignu oni stoje na deviznom racunu sve dok NAMA ne zatrebaju dinari (da platimo plate, racune, sta god..)

Zanimljivo. Kod mene to ne moze. Probao sam jednom, ali banka zove svakih dva dana da upozori da nisu dobili zahtev za prebacivanje sredstava na dinarski racun. Jednom su pare pristigle 31.12. pa onda nova godina, vikend, bozic, vikend, pravoslavna nova godina, da bi 15.01. zvali po ko zna koji put i rekli da ako u toku dana ne posaljem zahtev da ce obavestiti NBS. Inace, ja sam tada mislio da ce te devize moci da se upotrebe za sluzbeni put u inostranstvo i za uvoz robe, ali ne, te se moraju prodati a za navedene svrhe kupiti druge - cisto presipanje iz supljeg u prazno posle kog opet imas devize na deviznom racunu, ali si kraci za 2 provizije !!!
Nego, nisam razumeo, hoces da kazes da ceo iznos mozete da konvertujete kad vam se cefne, ili da vam dozvoljavaju i parcijalno konvertovanje?!
Citat:
Nenad Vranjanac: a to za cene stana u unutrasnjosti debelo gresis. jesu nize, ali su srazmerne platama. raspitaj se bolje.

Ako ti nije tesko citiraj kad odgovaras, ovako ne mogu da nadjem gde sam ja to na ovoj temi pominjao cene zakupa stana u unutrasnjosti?!
[ vaXca @ 10.11.2006. 21:05 ] @
Citat:
Pogresno si shvatio poentu teme. Manje je bitno (da ne kazem nebitno) kako to deluje na iznimne, pojedinacne, slucajeve. Mnogo je vaznije kako se takva situacija (pad evra) odrazava na celokupno drustvo i stanje u njemu. Cak i ako, hipoteticki neko uzme da deli po 1.000evra svim gradjanima u drzavi sigurno ce se naci pojedinci koji ce tvrditi da to nije dobro i da im ne odogovara. A opste gledano to moze biti jaaaako dobro za celo drustvo. Znaci opsti interesi su iznad pojedinacnih, licnih.

Prvo... nisam musko nego zensko... Drugo ne kazem da sam pojedinac, nego imas na hiljade studenata ili bilo ko kome roditelji ili neko zivi u CG i dobija pare da bi prezivio odatle...

I poenta sa Euro i Evro... nije kako ko kaze nego kako se pise... Jer englezi kazu Jurop(Europe), pa i dalje za Euro kazu euro... To je izvuceno iz kontexta te rijeci i tako je citaju... Ali naravno vi i da kako mozete to eVro bi pisali cirilicom i stampali novcanice i pravili kovanice gdje bi pisalo EBPO... Nego nebitno...
[ Nemanja Avramović @ 10.11.2006. 22:18 ] @
Bogami, ja čuh engleze kako kažu "juro" za evro
[ Fuzz @ 10.11.2006. 22:34 ] @
Ma prave se Englezi...
Nego...nije li lepo sad prodavati stedne zapise NBS i kupovati inostranu valutu...
Bas se lepo za.ebava ekipa...
Gledacemo predizborne kampanje sa vatrometom....
[ Nenad Vranjanac @ 11.11.2006. 01:06 ] @
Citat:
Nemanja Avramović: Bogami, ja čuh engleze kako kažu "juro" za evro :)

ma nemas ti pojma sta si gledao ;-)

a inace na novcanici eura, ko pazljivije zagledate videce da pise i EYPO. tako da smo mi na vreme usli u celu pricu pisalo bi i EBPO, sigurno. u tome i jeste fora sa EU. oni se gistro loze na te ravnopravnosti i sl.
[ Ivan Dimkovic @ 11.11.2006. 09:15 ] @
Pisace "Evro" na novim serijama kad Bugari udju.
[ nkrgovic @ 11.11.2006. 15:54 ] @
Citat:
pctel: Zanimljivo. Kod mene to ne moze. Probao sam jednom, ali banka zove svakih dva dana da upozori da nisu dobili zahtev za prebacivanje sredstava na dinarski racun. Jednom su pare pristigle 31.12. pa onda nova godina, vikend, bozic, vikend, pravoslavna nova godina, da bi 15.01. zvali po ko zna koji put i rekli da ako u toku dana ne posaljem zahtev da ce obavestiti NBS. Inace, ja sam tada mislio da ce te devize moci da se upotrebe za sluzbeni put u inostranstvo i za uvoz robe, ali ne, te se moraju prodati a za navedene svrhe kupiti druge - cisto presipanje iz supljeg u prazno posle kog opet imas devize na deviznom racunu, ali si kraci za 2 provizije !!!
Nego, nisam razumeo, hoces da kazes da ceo iznos mozete da konvertujete kad vam se cefne, ili da vam dozvoljavaju i parcijalno konvertovanje?!

Najnormalnije covece - pa to su nase pare :). Znaci stigne mi 5K, pa 3K, pa 10K... Onda mi u jednom trenutku zafale dinari, ja dam nalog za konverziju recimo 7K... :). Kad placamo ka inostranstvu, naravno koristimo devize - sa svog deviznog racuna. Nema tu nikakvog problema... Jednostavno : svojim parama raspolazemo kako god hocemo. Ja stvarno ne vidim zasto bi bilo drugacije - i zasto bi ti neko odredjivao sta radis sa svojim novcem?
[ pctel @ 11.11.2006. 16:42 ] @
Citat:
Kad placamo ka inostranstvu, naravno koristimo devize - sa svog deviznog racuna.
Zanimljivo. Ovo sam cak svojevremeno dobio odgovor od svog knjigovodje (koji je jedan od naj strucnijih u drzavi) da nije moguce. Pitao sam i ljude u banci - isto kazu nemoguce. Kazu mora da se izvrsi promet radi evidencije.

Edit: Nasao sam u cemu je problem - maja firma je sve svoje devizne prilive dobijala iz Crne Gore i Kosova i Metohije, pa je zato te devize morala da proda pa ako joj trebaju da za dobijene dinare kupi druge i dvaput plati proviziju:
Citat:
http://www.carinskatarifa.com/novosti/novosti_nbj.htm

Priliv iz Crne Gore, odnosno sa Kosova i Metohije realizovaće se u skladu sa Zakonom o privremenom obavljanju određenih poslova platnog prometa na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 9/01), što znači da je rezident tako ostvarene devize dužan da proda banci ovlašćenoj za poslove sa inostranstvom, pri čemu je banka ovlašćena za poslove sa inostranstvom dužna da ih proda Narodnoj banci.

Zbog navedenog su iz banke redovno zvali i podsecali nas na nase duznosti. Sad jedino mogu da im budem zahvalan zbog toga.
[ pctel @ 11.11.2006. 17:59 ] @
A sad malo da se vratim na svoje prethodne tvrdnje...
Ovde sam objasnio zasto ta teorija o vezi kursa i izvoza nije tacna na primeru Srbije. Ukratko, Srbija ima formalno dinar kao valutu, ali razmislja, racuna i kad moze pare drzi u EUR-ima, tako da njenom izvozu ovakva situacija ne steti, vec koristi:
Citat:
(guverner Jelasic)
inflacija je stavljena pod kontrolu i to na način u koji je malo ko verovao - uz podizanje nivoa deviznih rezervi (trenutno 10,3 milijarde dolara) i održanje rasta bruto društvenog proizvoda na nivou od pet do šest odsto. Takođe, smanjen je spoljnotrgovinski deficit i ostvaren značajan rast izvoza koji je u septembru iznosio 540 miliona dolara, što je najveći mesečni izvoz u poslednjih deset godina.
[ mexico @ 14.11.2006. 10:36 ] @
Citat:
vaXca: Prvo... nisam musko nego zensko...

Sorry.....

Citat:
vaXca: Drugo ne kazem da sam pojedinac, nego imas na hiljade studenata ili bilo ko kome roditelji ili neko zivi u CG i dobija pare da bi prezivio odatle...

hehe.. Utoliko je manje bitan vas stav: studenti-stranci. Naravno da njima odgovara da evro bude sto vise (po moguctstvu 400-500 dinara) a cene da budu kao sto su sada. Kao sto ti rekoh pitanje iz naslova teme odnosi se na funkcionisanje i dobro/lose po ovu drzavu i njene gradjane. Iz ovoga sto navodis ispade da je dobro za nasu drzavu sto je evro pao, jer "hiljade studenata ili bilo ko kome roditelji ili neko zivi u CG" moraju da promene vise evra za dinare pa nase zalihe evra postaju vece.

[Ovu poruku je menjao mexico dana 14.11.2006. u 12:40 GMT+1]
[ Vladimir P. Filipovic @ 14.11.2006. 13:40 ] @
Prvo, "jaka" valuta u smislu kursa ne znaci nista u poredjenu s jakom valutom u smislu stabilnosti. Italijanska lira je (mislim) uvek vredela hiljaditi deo marke ili tu negde, ali Italijani nisu ziveli hiljadu puta gore od Nemaca. Japanski jen obicno vredi oko pola dinara.

Svaki put kad se promeni vrednost necega u odnosu na nesto drugo, nekome to bude dobro,a nekome lose.

(Konkretno za ovo: Recimo da je evro bio 100 dinara i da si prodavao Nemcima maline za 1000 dinara odnosno 10 evra tonu (brojevi su smesni i sluze samo kao primer) i da je to bila razumna cena da otplati tvoje troskove i ostavi nekakv profit. Evro padne na 80 dinara i ti mozes ili da im sad trazis 12.5 evra (pa Nemci kazu "necemo, jeftinije nam je da kupimo iz Cilea") ili da ostanes na 10 evra ali odjednom za njih dobijas 800 dinara, sto vise nije dovoljno da ti otplati troskove. Ili nesto izmedju, svakako je lose po tebe. A po onog ko kupuje televizore od Nemaca je dobro.)

Svaki put kad se desi neka nagla promena, neko se okoristi, a neko bude ostecen. Sto naglija i veca promena, to je rezultat ekstremniji. Ovo je, na duge staze, lose. Ljudi se onda cesto s razlogom obeshrabre i nece da ulazu ni u kakvu proizvodnju, od poljoprivrede do industrije usluga. Rizik je veliki, i slaba je uteha to sto ce se mozda desiti bas takve nagle promene koje ce tebi ici u korist.

Zato je jedan od ciljeva kojima bi teoretski trebalo da stremi drzava sa sve Narodnom bankom to da na razne nacine spreci, ublazi ili bar uspori takve promene, i na taj nacin na duge staze utice na bogacenje celog naroda i kolektivno povecanje kvaliteta zivota. Nekad ovo ne uspeva, ili nedovoljno uspeva. Nekad se to i ne radi, jer neko proceni da je u tom trenutku ipak bolje* dozvoliti ili cak podstaci neku naglu promenu.

(* "Bolje" moze da znaci bolje za drzavu i drustvo, ali moze da znaci i bolje za trenutnu vlast ili cak samo bolje licno za tog ko utice na odluku. Recimo, u jeku inflacije devedesetih, Narodna banka je mesecno stampala nove pare za isplatu penzija i drzavnih plata. Ovo je bilo uzasno za ekonomsku ravnotezu zemlje, ali pogodno za vlast.)

A nije poenta da preko noci evro padne na 30 dinara, ili da Narodna banka svakom gradjaninu pokloni 100 evra, ili da se odjednom cene hleba prepolove. Kratkorocno, svi bismo se ovim odusevili ali na duge staze bi nam kao drustvu stetilo.
[ Milos niks @ 14.11.2006. 19:19 ] @
Citat:
Vladimir P. Filipovic: Recimo da je evro bio 100 dinara i da si prodavao Nemcima maline za 1000 dinara odnosno 10 evra tonu (brojevi su smesni i sluze samo kao primer) i da je to bila razumna cena da otplati tvoje troskove i ostavi nekakv profit. Evro padne na 80 dinara i ti mozes ili da im sad trazis 12.5 evra (pa Nemci kazu "necemo, jeftinije nam je da kupimo iz Cilea") ili da ostanes na 10 evra ali odjednom za njih dobijas 800 dinara, sto vise nije dovoljno da ti otplati troskove. Ili nesto izmedju, svakako je lose po tebe. A po onog ko kupuje televizore od Nemaca je dobro..

Ajde da se drzimo tvojih primera :)

1. Kurs 1 evro - 100 dinara . Srbin proizvodi maline prodaje ih za 100 din/ kg , proda ih za 100din/kg za 100 kg malina prodatih nemcima kupuje TV za 100 evra .

2. Kurs 1 evro - 50 dinara . Srbin DVA zajebe proizvodnju malina jer mu se ne isplati i gaji za sebe kuruz samo da prezivi , NE proizvede 100kg malina ,NE proda 100kg malina nemcima i ni NE kupi TV je nema pare iako je on jeftiniji za njega ( 50 evra ...dinar jak , nema zajebancije) .

Evo sta bi ti izabrao da si na mestu Srbina 1 i Srbina 2 :) . Izvinjavam se sto sam ovako banalizovao stvari ali u praksi ovako stoje stvari trece solucuje nema .. ili nije primenljiva za domace uslove .

pozdrav
[ braker @ 14.11.2006. 21:39 ] @
@Milos niks

No hard feelings,ali ochigledno ne razumesh makroekonomska kretanja.
Vladimir P. Filipovic je imao pravo za apsolutno sve shto je rekao u prethodnom postu.Ovakav kurs dinara odgovara iskljuchivo uvoznicima.Roba se i dalje nabavlja po istim cenama,izrazhenim u ojrima,dok je prodajna cena formirana po kursu od 88 din/e,od pre par meseci.Na koji nachin su izvoznici u ovom sluchaju 'oshteceni' objashnjeno je u Filipovicevom postu.
Spoljno trgovinski deficit jeste donekle merilo (ne)kvaliteta nacionalne ekonomije,a ovakvim potezima vlade i narodne banke on se samo uvecava.

Vidish,ja cu pre ili kasnije kupiti taj plazma TV koji sam odavno oshacovao,medjutim,ako se sa ovakvom monetarnom politikom nastavi,pitanje je da li ce taj isti izvoznik i naredne godine biti spreman da finansira gubitke poslovanja uzrokovane potezima NB/vlade.I shta bi sa liberalnim ekonomijom gde se cene formiraju na osnovu ponude i potrazhnje,a jedna od pojavnih vrednosti novca je i novac kao roba.

Ah da,na trenutak sam zaboravio da se blizhe izbori,pa se 'niska' inflacija kod onih koji ne poznaju tematiku,moze prezentovati i kao jedno od dostignuca vladajuceg finansijskog establishmenta.
[ Milos niks @ 14.11.2006. 22:26 ] @
Citat:
braker: @Milos niks

No hard feelings,ali ochigledno ne razumesh makroekonomska kretanja.
Vladimir P. Filipovic je imao pravo za apsolutno sve shto je rekao u prethodnom postu.

.

Nema ljutnje :) zato si, profesore, ti tu da mi sve lepo objasnis .. makroekonomija 1-o-1 for dummis..

Citat:
braker:

Vidish,ja cu pre ili kasnije kupiti taj plazma TV koji sam odavno oshacovao,medjutim,ako se sa ovakvom monetarnom politikom nastavi,pitanje je da li ce taj isti izvoznik i naredne godine biti spreman da finansira gubitke poslovanja uzrokovane potezima NB/vlade
.

Ako se bavis malinama ...neces . :))) A uvoznika ce uvek biti i ti ces da finansiras njegove gubitke ako hoces da kupis robu .

[ teddy @ 15.11.2006. 00:41 ] @
ODBOR ZA STANDARDIZACIJU SRPSKOG JEZIKA

Komisija za odnose s javnošću i rešavanje neodložnih pitanja

Kom. br. 7, 18. septembar 2001. godine

Odluka br. 21

U srpskom je evro

Zahvaljujući Narodnoj banci što nam se pravovremeno obratila, slobodni smo da joj saopštimo naše mišljenje, koje ujedno predstavlja Odluku br. 21 Odbora za standardizaciju srpskog jezika:

Naziv nove valute treba u srpskom da glasi evro (muškog roda), genitiv evra, u množini evri.

Obrazloženje

Otkako je u javnosti počelo da se govori o novoj evropskoj valuti, u našim sredstvima javnog informisanja mogla su se sresti dva oblika: euro, prema načinu pisanja u zapadnoevropskim jezicima, i evro.

Poslednjih meseci oblik evro preovlađuje, i njemu treba dati prednost. Naime, novčana jedinica je dobila ime po skraćenom obliku reči Evropa, odnosno evropski. U funkciji prefiksoida, takav oblik odranije je postojao u složenicama kao Evroazija, Evrovizija, evrokomunizam, evrokupovi, evrodolar i slično. U jezicima gde se kaže Europa (Europe) on glasi euro, ali budući da mi kažemo Evropa, i skraćeni oblik treba da ima v. Tako je i u ruskom jeziku, gde se piše kao i kod nas (evro).

Argument po kome bi trebalo reći euro, jer je to navodno "izvorni oblik", nije održiv. U ovom slučaju nema izvornog jezika, nego je posredi međunarodni termin koji svaki jezik prilagođava svojim pravilima. Otuda se pisani oblik euro u engleskom izgovara "jurou", u nemačkom "ojro", u francuskom s mutnim vokalom koji se u tom jeziku beleži sa eu i tako dalje, uvek u skladu s izgovorom imena Evrope u dotičnom jeziku.

Napomenimo da za ovakve slučajeve nije sasvim ispravno upotrebljavati izraz "prevod", jer se nazivi novčanih jedinica ne prevode nego prilagođavaju (adaptiraju). Primera radi, nemačko Mark i rusko rublj, sa suglasničkim grupama kakve ne dolaze na završetku srpskih reči, kod nas su dobile završno a (marka, rublja); u naziv francuske valute ubacili smo nepostojano a (franak, franka), a u množini pretvaramo k u c (franci), sasvim kao i u domaćim rečima tipa članak.

Množina evri u početku će možda delovati malo neobično, ali to je problem koji se javlja i kod drugih imenica stranog porekla sa završetkom na kratko -o (fijasko, kimono, flamingo, gaučo, salto, rodeo i sl.), od kojih nijedna nema ustaljen oblik množine. U svakom slučaju, za množinom neće biti velike potrebe, pošto se naziv valute najčešće upotrebljava posle broja, u genitivnom obliku evra.

Komisija je svoje mišljenje utvrdila na petoj ovogodišnjoj sednici, održanoj 17. septembra 2001. godine. Sednici su prisustvovali: Ivan Klajn, predsednik, te članovi: Branislav Brborić, Drago Ćupić i Slobodan Remetić. Odsutan je bio Novica Petković, ali je i on prethodne večeri konsultovan i imao je istovetno mišljenje s ostalim članovima Komisije.

http://www.rastko.org.yu/filologija/odbor/odluka021.html

Dakle, nekima ni posle pet godina nije jasno da je jedino evro (uz to i malim slovom, kao što se pišu imena svih drugih valuta) pravilno na srpskom.

Možda će im biti jasnije na desetogodišnjicu ili pedesetogodišnjicu ove odluke.
[ braker @ 15.11.2006. 00:42 ] @
Citat:
Nema ljutnje :) zato si, profesore, ti tu da mi sve lepo objasnis .. makroekonomija 1-o-1 for dummis..

Ironija je lepa stilska figura,ako se odgovarajuce koristi,a titula mi nazhalost ne prilichi:-)
Recheno znaju i menadzeri sa Vishe Poslovne-naravno bez omalovazhavanja.

Dodushe i ne bi bio problem u planiranje poslovanja,koje se finansira iz deviznih izvora,ugraditi i mogucu kratkorochnu DESETO% devalvaciju valute koja odredjuje ukupne troshkove.Samo treba biti blizak ovim bogom-sam-dan vlastodrzhscima,pa predvideti takvo neshto.Mislim,daj bre,logika stvari ne dozvoljava zemlji u tranziciji tu vrstu luxuza.

Da,najlepshe u celoj prichi je poskupljivanje kredita.Kamata na mesechnom nivou kod kredita za privrednike iznosi u proseku 2% na mesechnom nivou,zahvaljujuci opet merama NB koje za cilj imaju veshtachko odrzhavanje kursa dinara.Ako josh uzmemo u obzir da finansijske inekcije omogucavaju upravo malim i srednjim preduzecima opstanak i razvoj na trzhishtu,a chija je uloga u nacionalnoj ekonomiji izuzetno vazhna,chitava pricha dobija tragi-komichnu notu.
Opet se zaboravljam.Mesham dnevno-politichke i ekonomske interese,ebiga.

Citat:
Ako se bavis malinama ...neces . :))) A uvoznika ce uvek biti i ti ces da finansiras njegove gubitke ako hoces da kupis robu .

Ah ne,ne bavim se malinama-I used to grow hamp,fuer export,natuerlich:-)....Ovaj drugi deo-hm,kako bih ti rekao,jednostavno nema smisla.