|
[ operacija @ 03.11.2006. 18:06 ] @
| Vecernje novosti su dana 2.11.2006. godine objavile clanak pod naslovom "Lece se od interneta".
U njemu se navodi da je u Beogradu otvoreno prvo savetovaliste za ovisnike od globalne mreze.
Dalje se kaze da vremenom ovisnici prestaju da komuniciraju sa "zivim" ljudima, proredjuju kontakte i okrecu se "virtuelnim prijateljima".
Medju korisnicima interneta postoje izvesne razlike. Najpoznatiji su zavisnici od virtuelnih veza i prijateljstava, takozvani "ceteri" ili "forumasi" (JER SMO TO MI?), kao i oni koji su opsednuti "sajber" seksom. Tu su i opsesivni pretrazivaci informacija, ali i igraci na mrezi, bilo da je rec o interaktivnim igricama ili kockanju. Ovisnicima se smatraju i patoloski korisnici elektronske poste, popularni "mejloholicari".
Svako ko vise od 4 sata slobodnog vremena provodi na internetu je ovisnik.
A sada pauza od interneta. Svi napolje u setnju. |
[ Shadowed @ 03.11.2006. 18:12 ] @
Citat: operacija: Svako ko vise od 4 sata slobodnog vremena provodi na internetu je ovisnik.
Po ovom tvom bih ja bio cetvorostruki zavisnik? :P
[ pantic68 @ 03.11.2006. 18:25 ] @
Da li je neko cuo za teoriju da su oni koji citaju knjige vise od 4 sata dnevno zavisnici od knjiga? To je skoro isto kao ovo sa internetom ali nisam to video u stampi. Ili kod nas niko ne ne cita knjige ili teorija ne stoji. Po drzavnim firmama nekima prodje puno radno vreme citajuci novine. Sta su oni?
[ Goran Mijailovic @ 03.11.2006. 18:35 ] @
Zaludnici.
[ zoran_dojkic @ 03.11.2006. 19:10 ] @
Citat: operacija:
Svako ko vise od 4 sata slobodnog vremena provodi na internetu je ovisnik.
Psiholozi u Americi lepo zarađuju. Kod nas im ovo neće proći.
[ calexx @ 03.11.2006. 20:30 ] @
Citat: Shadowed: Po ovom tvom bih ja bio cetvorostruki zavisnik? :P Ne, ti onda spadaš u neradnike pošto imaš 16 sati slobodnog vremena dnevno. ;)
[ Zoran Rodic @ 03.11.2006. 21:03 ] @
Stvar ukusa
Ne citas jednolicne novine, ne gledas glupavi tv (domaci kanali) vec samo par kablovskih i eto vremena za internet.
Na zalost prestao sam pre par godina da citam knjige i pored pozamasne biblioteke jer nemam zivaca da citam tudje frustracije, pa cu se tome vratiti kad dobijem unuke
Setnje?
2 sata dnevno sigurno + druzenje
Sigurno prelazim 4 sata a mislim da nisam ovisnik
PS
poricanje je uvek znak da ...
[ B4lt4z4r @ 03.11.2006. 21:06 ] @
Nema veze ako sam zavisnik!Meni se svidja....
[ vaske71 @ 03.11.2006. 21:54 ] @
Neverovatno kakve sve ideje padaju psiholozima nije valjda da ce neko nasesti na to !!???
Jebote pa ja sam zavisnik !!!
[Ovu poruku je menjao vaske71 dana 04.11.2006. u 18:54 GMT+1]
[ B4lt4z4r @ 03.11.2006. 21:56 ] @
Brate nisi jedini....Psiholozi su za lecenje a ne mi!
[ djricky @ 03.11.2006. 22:00 ] @
uf, sto bi dobro doslo jedno lecenje od zavisnosti u nekoj banji...
po mogucstvu da ima u blizini neki 2.4ghz AP...
[ calexx @ 03.11.2006. 22:16 ] @
Ja još uvek nisam, posao mi je na neki način vezan za internet pa je to 8 sati koji se ne računaju. Kući ponekad pročitam ovdašnje poruke i usput proberem šta da se skida od muzike a ponekad narežem i koji CD i to je sve. Ne verujem da trošim više od pola sata slobodnog vremena na internet.
[ B4lt4z4r @ 03.11.2006. 22:39 ] @
U pravu si ,neka banja bi odgovarala....Ja svo moje slobodno vreme provodim ispred monitora,i ne zalim se ..
I dalje se druzim,komunikativan sam,imam devojke...Ne bi mogao da zamislim zivot bez interneta
[ bole_i @ 03.11.2006. 22:47 ] @
Kad pogledas s neke strane bolje da si zavisnik od interneta nego od alkohola , droge , turbo folka .....
[ Shadowed @ 03.11.2006. 23:06 ] @
Citat: calexx: Ne, ti onda spadaš u neradnike pošto imaš 16 sati slobodnog vremena dnevno. ;)
Pa, otprilike, mada pre nezaposlen nego neradnik ;).
[ Milan Gligorijevic @ 04.11.2006. 07:47 ] @
A šta je sa televizijom i španskim serijama (računajući i reprizu :))
Slična vest je možda pre mesec dana izašla u blic-u.
[ B4lt4z4r @ 04.11.2006. 08:32 ] @
Kod mene keva,baba i pola komsiluka jedva ceka da pocnu spanske serije!
Jos su se i nagomilale...I oni ce meni da kazu skini se sa kompjutera...Pa cujem komentare:oslepeces,otupavices,poludeces!
Strasno,nemam reci!
[ neca @ 04.11.2006. 09:50 ] @
Pa ja imam u proseku 8-10 sati dnevno?? Sta sam ja? Tezak slucaj? :) predlog, izloacija od racunara?:)
Ne fali mi apsolutno nista...izlazim, druzim se..napijam se...jurim zhene ;) i tako..ne pada mi na pamet da se "skidam" :)
[ Bhamby @ 04.11.2006. 10:17 ] @
Citat: ... objavile clanak pod naslovom "Lece se od interneta"...
Nameću se dva pitanja.
1. Ko leči?
2. Koliko €?
Bitnije je ovo pod 2.
Normalno da smo normalni. Samo neko hoće da nam skida crnu magiju.
[ Zoran Rodic @ 04.11.2006. 11:02 ] @
Citat: Bhamby: Samo neko hoće da nam skida crnu magiju.
ma neeeee
vidis kako si naivan
oni bi format brain
Salu na stranu, ali to moze da prodje tamo gde je internet pristupacan i ima dosta korisnika
Uz ovaj telekom, ovakve usluge i ovaj broj informaticki i internet pismenih ljudi slabo da ce neko okupiti grupu od 20 pacijenata gde ce se jedan drugom predstavljati sa:
"Zdravo ja sam NN i ja sam internet ovisnik"
[ bakara @ 04.11.2006. 11:13 ] @
Zdravo ja sam bakara i zavistan sam od interneta...
U pocetku nije bilo problema, ali...
[ pantic68 @ 04.11.2006. 11:20 ] @
Pre ce ovde zaziveti lecenje od interneta nego sam internet. Mozda uvedu u skole nesto kao prevencija internet ovisnosti i vracanje hriscanskim vrednostima.
[ _djevojka_ @ 04.11.2006. 12:15 ] @
Citat: U njemu se navodi da je u Beogradu otvoreno prvo savetovaliste za ovisnike od globalne mreze.
A da li to savjetovaliste ima web stranicu, da se ovisnici 'prikace'? Virtuelne konsultacije anyone? :)
[ []-_-[] @ 04.11.2006. 12:54 ] @
Citat: _djevojka_: A da li to savjetovaliste ima web stranicu, da se ovisnici 'prikace'? Virtuelne konsultacije anyone? :)
onda nebi bilo efekta lezenja :D
zamisli scenu
njih lece od neta a daju im savete preko neta hahaha
stvarno smesno :D
valjda sam i ja ovisnik
provodim 5-6-7 sati pored PC-a :D
evo od 8:45 jutros :D kozna koliko ce ih biti do veceras
pozz
Edit:
upravo ulece keva u sobu i kaze
ajde nesto da jedes jutros pricali na TV-u
ako sedis puno na kompijuteru i ako nejedes redovno
onda si zavisnik hahahaha
nasla me :D
[ operacija @ 04.11.2006. 13:29 ] @
Savetovaliste se zove "ENTER".
Dalje stoji: "tim mladih strucnjaka na celu sa specijalnim pedagogom Milanom Radovanovicem".
[ nmilosev @ 04.11.2006. 13:33 ] @
Citat: operacija: Savetovaliste se zove "ENTER".
Dalje stoji: "tim mladih strucnjaka na celu sa specijalnim pedagogom Milanom Radovanovicem".
A zamislite ovo :
Savetovaliste se zove "NL Pro Group".
Dalje stoji: tim mladih stručnjaka na čelu sa specijalnim pronalazačem i profesorom Žarkom Radosavljevićem!
Nisam mogao da odolim!
[ operacija @ 04.11.2006. 13:49 ] @
Citat: specijalnim pronalazačem i profesorom Žarkom Radosavljevićem
I inovatorom, muzicarem, majstorom za pravljenje Mapa uma, covekom koji je demistifikovao racunar, pobornikom zdrave hrane i ne gledanja televizije, kao i teorijom da je glupo zavrsiti fakultet, vec je bolje doci i zavrstiti kurs u njegovoj skoli.
Nisam ni ja mogao da odolim!
[ ZaMpA @ 04.11.2006. 14:07 ] @
Ako provodim vishe od 4 sata slobodnog vremena na netu onda sam zavisnik? A ako odem da igram basket 4 sata slobodnog vremena shta sam onda? Ajd da otvorimo kliniku za lecenje zavisnosti od sporta, imacemo mnogo pacijenata...
[ dr.NPN @ 04.11.2006. 14:26 ] @
Zdravo, ja sam Damir i zavistan sam od neta, torrenta, bandwidth-a, Cole, hrane, cigara, sex-a... Draga dr. Saveta, kako da se izlecim?
Napominjem da nikada ne idem na chat, niti se dopisujem na bilo koji nacin. Postujem po forumima, i to max tri, ovaj, bench, i jos jedan listam.... Otprilike.
Redovno obidjem trackere, da vidim sta cu da slusam i gledam sledecih dana. Od tv-a sam davno digao ruke. Kada su mi iskljucili kablovsku nisam ni izvalio neko vreme... Ni ne treba mi.
Sta sam ja? Bolestan? Ma vazi!
A neko ko se u odredjeno vreme nacrta-va ispred tv-a zbog spanskih serija, gde stalno kukaju, placu, lazu, varaju i vicu "o adios mio" taj je zdrav? Pih...
Sinoc ja u gradu sa devojkom, sedimo u kaficu, pijemo pitje, kad ulazi riba... Plava, duga kosa, bujne sise izbacene maximalno, majca na bretele, trofrtaljke, ledja gola... Sve golo. A ja u bundi, i smrzavam se kao pi*ka. Termo carape i nije mi dobro... Pa ko je tu bolestan?
Sto bre ne otvore kliniku za lecenje "poremecenog sistema vrednosti"? Kontam da bi imali milione na klinici i uzimali lepu kintu.
E sad, paradoks. Garant ce biti i neko on-line grupno sastancenje preko icq-a ili sl, gde ce se clanarina placati sms-om
Ja provedem nekada i vise od 8 sati na netu, ali to je zato sto nemam pametnija posla. Kada imam posla, radim, ali sta da radim kada nemam? Da gledam TV? Ma vazi, ali juce.
Na netu se informisem, dosta naucim, i cujem misljenja raznih ljudi, realnije se gleda na stvari... Sta ja znam, ne znam kako bih mogao bez neta.
Ali daleko od bolesti....
Mi sa broadbandom jos kako tako, ali sta ce oni sirotani na dial up-u? Njima treba lecenje da se smire dok se konektuju... A ne nesto vise. A koliko nas ima sa broadbandom u odnosu na one koji imaju dial ili nemaju net uopste?
Sve, sve, samo da uzmu kintu... Ali to im u srbiji ne moze proci, jer niko nece da im da pare... Bolje te pare da daju na veci protok...
[ operacija @ 04.11.2006. 14:51 ] @
[ sk300 @ 04.11.2006. 19:34 ] @
Citat: bakara: Zdravo ja sam bakara i zavistan sam od interneta...
U pocetku nije bilo problema, ali...
....sada mi se nakon 5-6 sati neinterneta tresu ruke, pjenim na usta, lupam glavom o zid
a sto je sa onima koji su malo ludi pa su ovisnici o gledanju spanjolskih serija??? E, pa njih u ludnicu, a ne nas!!!
kako je netko rekao: psihologe treba lijeciti!
[ TGCVugi @ 04.11.2006. 20:11 ] @
tako je sk300 one koji pred tv-om njih u ludnicu i pred serijama.
Ja sam ovisnik o PC-u i ponosim se time. Evo danas od 6.30 pa ko zna kako nocas duboko, najverovatnije do 2.00. Sad se bas spremam u multiplayer.Ludo zar ne. Ali to ja smatram ljudima. Svi u lov 15 h na dan. Ja sam svaki dan minimalno 15 pa cak ima i po 20 H. Ali to volim. Obozavam jednostavno. Video sam da u engleskoj ima klinika za odvikavanje, sve takvo treba da se srusi, kao da nikad nije ni postojalo!!
Pozdrav!
[ Dejan Bizinger @ 05.11.2006. 16:33 ] @
Mozete procitati i ova dva teksta i komentare na tu temu.
Kako prepoznati Internet zavisnika
Internet - da ili ne?
[ Marko Medojević @ 05.11.2006. 18:55 ] @
Klinike za odvikavanje od interneta su samo još jedan način da se od glupih ljudi izvuku pare!
[ Marko Medojević @ 05.11.2006. 19:04 ] @
Citat: Ljudi kojima posle korišćenja interneta to postane dominantna aktivnost u toku dana i koji se izoluju od svih drugih društvenih aktivnosti, vremenom se okreću "virtuelnim" prijateljima, odnosno beže od stvarnosti i ako se za kompjuterom svakodnevno koristi četiri sata slobodnog vremena – rekao je Radovanović, objašnjavajući profil "internet zavisnika" i dodao da lečenje traje godinu dana. Kakve su ovo gluposti??!! Zar postoji majmun koji će platiti ovakvu terapiju?!
[ TGCVugi @ 05.11.2006. 19:10 ] @
mare_bj je postoje i takvi koji ce platit za ovo. Ali ja bi si na njihovom mestu pre platio skolu da me nauce kako da me neka budala ne ocedi ko limun!!
[ Ivan Dimkovic @ 05.11.2006. 20:34 ] @
Hehe - pazite se, uvek prilikom citanja takvih "vesti" treba videti koji je "sales pitch"
U ovom konkretnom slucaju - pitch je reklama za "lecenje od zavisnosti od interneta" od strane "eminentnih strucnjaka" - koju ce bez problema platiti bogobojazljivi roditelji koji su vec i ovako i onako culi od prosle ministarke obrazovanja da "kompjuteri - zrace" - sto je vec katastrofa nacionalnih razmera.
Zao mi je te dece koja ce biti podvrgnuta nekom lobotomisanju.
No, dok je curana, bice i podvarka - kaze domaca narodna pamet :)
[ oldboy @ 06.11.2006. 19:27 ] @
u proseku osam sati dnevno+cca jos cetiri sata dnevno pracenja sportskih dogadjaja.ziv i zdrav,ne znam za druge. . .
[ Lord Stark @ 06.11.2006. 19:58 ] @
Ja mislim da je to jos jedan vid nacina i pokusaja kako da se zaradi neka parica.... cista glupost ako mene pitate..
Pa ja sam basket trenirao 5 god i to sam sa loptom provodio najmanje 6h... Pa sta? Sada treba da me proglase za zavisnikom kosarke?!
Strasno....
Ali ipak ako se bacite u razmisljanje malo, mozda i ima likova kojima stvrano treba lecenje...
Inace taj profesor je koji je rekao teze primera " preko 4 sata provedenog na net-u se smatra zavisnikom" je debelo pogresio i nema sanse da mu to prodje. Ima da ga pljuju na sve strane...
Ja mislim da je zavisnik net-a covek koji je zaboravio na prijatelje i koji non-stop provodi na net-u i koji ama bas nema sta drugo da radi osim da kucka na tastaturi i to radi nekih 6 meseci i vise...
Ipak covek pored interneta treba da nadje i druge vidove zabave da vodi zdrav zivot (rekreativan sport, izlasci, drustvo, ribe, sex :))
A to sto mi se uhvatimo kada nam je dosadno, pa odemo na net na nekih 5-6 pa i 10h provedemo nista ne znaci jer je ipak bolje i to nego da gledamo neke zatupljene serije gde samo kukaju....
[ djordje @ 06.11.2006. 21:05 ] @
Zanimljivo je kako funkcionise odbrambeni mehanizam u ljudskom mozgu :)
[ lord Vader @ 06.11.2006. 22:42 ] @
Pričali su o zavisnosti od neta i na drugom dnevniku RTS-a. Ne mogu da verujem. Znači ljudi koji gledaju 4 sata dnevno TV nisu zavisnici ali ovo je druga stvar, ovo je internet! Kako ih bre nije sramota da se tako izlupavaju na dnevniku. Zašto je internet drugačiji od bilo kakve druge aktivnosti? Šta je sa ljudima koji sede po kafićima i kafanama svaki dan, šta je sa onima kojima je kladionica kuća, onima koji čitaju romane i romane... Niko ne može da se prolupi kao što to mogu novinari
[ Marko Medojević @ 06.11.2006. 23:33 ] @
Citat: Znači ljudi koji gledaju 4 sata dnevno TV nisu zavisnici ali ovo je druga stvar, ovo je internet! I jeste druga stvar! To što ljudi gledaju TV po ceo dan odgovara državi jer na taj način manipuliše masom! Sa internetom je priznaćeš malo drugačije jer tu već ne mogu da te kontrolišu nikako jer sam biraš izvor informacija.
Mislim da je prva klinika za odvikavanje od interneta otvorena u Kini, a šta mislite zašto? Zato što je internet velika pretnja konzervativnim sistemima.
[ pantic68 @ 06.11.2006. 23:48 ] @
Kako ne shvatas zasto je internet drukčiji i opasniji od drugih stvari. Gledaš li kad tv? Neskriveno ispiranje mozga glupim sadržajima pa zatim filovanje propagandnim porukama. Vlast je grubom silom, nasim novcem zavela monopol na elektronskim pa i štampanim medijima.
I sad tu neki internet kvari celu koncepciju. Kako da odrede šta ćemo gledati na netu. Šta će biti kad svaki seljak bude kratio zimske veceri na netu umesto puni glavu gledajući rts. Kina nešto pokušava sa filtriranjem adresa a naši su zauzeli stav da je lakše ugušiti širenje mreže. Iza svih loših stvari ne stoji samo nesposobnost, čini mi se da je ovde zatucanost naroda primarni cilj svake dosadašnje vlasti.
edit: covek me pretekao sa istom idejom
[ VladaSu @ 07.11.2006. 00:19 ] @
Ja sam Vlado i zeleo bih moj problem da podelim sa vama.
Sve je pocelo '98. Na Intrnetu provodim u proseku 17 sati dnevno (u Mb: oko 100 Mb)
Dioptrija mi je -6, imam slabo srce i oko 144 kg.
Mislim da mi je Internet unistio zivot, ali ne mogu da ga se resem jer je on sve brzi, veci i bolji....
Ali sam cuo za firmu HL Pro Group - Darka Ladosavljevića!!!
HL Pro Group!
Odviknite se od Interneta za samo 7 dana.
Tablete za odvikavanje od Interneta . 100% delotvorno.
Ovu neverovatnu ponudu mozete dobiti sa samo 150 evra ako pozovete odmah.
Kao poklon dobijate cekic za monitor i tastaturu.
MISLIM DA CE OVO BITI SLEDECE....
[ Marko Medojević @ 07.11.2006. 01:22 ] @
Sad će u narkiću-parkiću početi da valjaju kredit za adsl umesto dopa i eksera!
[ _djevojka_ @ 07.11.2006. 03:51 ] @
Citat: U njemu se navodi da je u Beogradu otvoreno prvo savetovaliste za ovisnike od globalne mreze.
Savjetovaliste uposljava ljude. Oni eventualno ne bi imali posla, a ovako ga imaju. Trebaju im musterije, ovaj, pacijenti. Iz ekonomskog ugla, nesto se desava. Naci novu bolest, identifikovati potencijalne bolesnike, platiti, 'izlijeciti ih', primiti platu. Mikroekonomija za sebe.
Onda sjesti za kompjuter, napisati naucni rad. Ukljuciti internet, uspostaviti kontakt sa drugim ljudima iz oblasti, svakim danom sve veci broj poruka. Procitati sve te e-mail-ove, odgovoriti na njih. Napraviti web stranicu koja objasnjava svrhu savjetovalista, svrhu lijecenja, kako stupiti u kontakt. Krece interesovanje, sve vise pacijenata. Vrsi se raspodjela posla. Neko mora da provodi po nekoliko sati dnevno i da kontaktira sve te strucnjake iz oblasti, da nastavi da pise naucne radove, da nastavi da kontaktira potencijalne pacijente. Da li to raditi licno, ili uposliti jos jednu osobu? Ko na kraju postaje 'zavisan' i od cega? Hocemo i te na lijecenje u sopstvenoj klinici?
[ Silencer @ 07.11.2006. 09:16 ] @
Lepi odgovori nasmejao sam se slatko, al hocu i ja malo da odgovorim :)
Evo me na poslu uzivam, citam madzone, i vidim ovu zanimljivu temu.
Racunar koristim 16 godina i jos od '97 god koristim internet znaci to je 9 godina zavisnosti. Dok sam bio dete iso u skolu zezao se alkoholisao igrao igrice i surfovo i vishe od 4 sati ja sam sad zavisnik. Ok mogu reci da sam bio, ali meni je internet pomogo da dodjem do nekih saznanja sto se tice nove tehnologije. Sta ovim hocu reci... Ta zavisnost mi je pomogla da naucim ovo sto danas radim u trenutnoj firmi. I ok sad ja trebam da idem da se lecim od zavisnosti????? NIKAD! Pa meni je sam taj internet posao. Moram da imam chat, nakacen sam na 4-5 irc mreze zavisi :P MSN / ICQ obavezno (to mi nije posao al hocu da budem u kontaktu sa ljudima, a i tu mi je i neka tehnicka podrska), moj posao se bavi administracijom racunara i mreze i sredjivanje baze podataka kao i dizajniranje.
Igram World of Warcraft jer sam negde procitao da je to zavisnost i da nemam zivot :( Jebiga sednem tako kad mogu da ga odigram volim i to mi je neko moje zadovoljstvo. Naravno izlazim u grad zezam se ne toliko :) ali imam drustveni zivot :D
Sad ja ne znam ako oni kazu da 4 sata je zavisnost a ja po mojem misljenju ja stvarno mogu reci da provedem i 12 sati na netu, al sigurno ne za dzabe nego zboog stvari koje me interesuju.
Mozda su trebali da preciziraju 4 sati interneta dal to obuhvata mojih 24 / 7 non stop online, ja ne gasim svoj racunar :( Meni ne mogu da pomognu :(
[ Aleksandar Marković @ 07.11.2006. 10:15 ] @
[ ChilliLed @ 07.11.2006. 18:02 ] @
Nazalost i sa mnom je ista situacija . Samo sto ja nisam debeo , nego dosta mrshav , zato sto cesto zaboravim i da jedem .
[ Marko Medojević @ 07.11.2006. 23:00 ] @
Citat: Licno koristim internet nekih 6-7 godina, ali samo za pronalazenje informacija koje mi trebaju. Naravno i chatujem sa ljudima na udaljenim mestima, jer zaista internet za to i sluzi. Imam komsiju u Americi, kumu u Danskoj, sestru u Svajcarskoj i zaista mi je jeftino kada sa njima pricam preko Skype ili MSN. Samo polako! Tako i narkomani pričaju, ja duvam samo povremeno čisto da se malo opustim, pa onda za par godina po neki ekser ... i znate već dalje kako ide.
Vidim da ćemo se ja i ti družiti na grupnoj seansi lečenja od interneta! :)
[ xspeed @ 08.11.2006. 21:19 ] @
Ne pijem samo ponekad ne drogiram se ne vijam kurve ne pusim pa jeb jel mogu bar da provedem par sati na netu.Sta je sa onim babama koje gledaju non stop glupe serije jesu li one ovisne ili likovi koji stalno idu na pecanje???
[ damirh @ 08.11.2006. 21:20 ] @
Nista ljudi, otvaram irc kanal #lecimo_se_za_dz
I oni koji nisu spremni da provedu 4+ sata na kanalu dnevno ti nisu spremni da budu izleceni, ne moraju ni da dolaze...klin se klinom izbija, zar ne?:))))
[ operacija @ 09.11.2006. 14:50 ] @
Citat: xspeed : likovi koji stalno idu na pecanje
Zavisnost od pecanja.
Cik neka neko njih izleci/odvikne od pecanja. Nema sanse.
[Ovu poruku je menjao operacija dana 09.11.2006. u 18:54 GMT+1]
[ pantic68 @ 11.11.2006. 23:34 ] @
Citat: xspeed: ili likovi koji stalno idu na pecanje???
A likovi koji gaje golubove, imaju iskrivljen vrat od gledanja u nebo i hvale se da više para troše na njih nego na porodicu. Da ne pričam koliko ih je došlo do prosjačkog štapa zbog trkačkih konja. Kako neko reče svaka luda nadje svoje veselje.
[ operacija @ 15.11.2006. 20:37 ] @
A sta cemo sa kladionicama?
[ djordje @ 15.11.2006. 21:06 ] @
Ici cemo u kladionicu, posle toga kuci na internet a sutra na pecanje.... Kome smeta nek se nosi u k****...
[ Floyd @ 15.11.2006. 23:27 ] @
Garant su psiholozi pricali da postoje ljudi zavisni od telefona, televizora i slicnih stvari u svoje vreme.
U redu, mogu da shvatim da postoje ljudi koji zaborave na neke stvari u zivotu blejuci ispred racunara CEO dan provedu na IRCu, ali ima i ljudi koji od tog interneta nauce nesto, zarade nesto itd (sto ne bi mogli nigde drugde), a takve informacije i takva vrsta trzista ne postoji drugde.
Bre ne mozes vise nista da radis u zivotu a da ti "strucnjaci" na vestima i u novinama ne pricaju da si g****. Nisam sklon teorijama zavere, ali ovo sad vec postaje smeshno. Kad ti stalno neko govori kako treba da zivis svoj zivot i kako si u stvari slab, pocnes da se osecas kao mali i nesposoban. Mozda nekom odgovara da masa bude glupa i slepa, ko zna... Postaje mi vec previse cudno.
[ D.i M.e @ 22.12.2006. 02:05 ] @
Neverovatno šta mi se desilo! Danas sam čitao ovu temu, tako što sam došao sa Gugla tražeći stranice o zavisnosti od Interneta. Ovo sam tražio bez ikakvog povoda, onako mi je došlo to. I onda večeras oko 19.40 menjam kanale na televizoru i kada je bio „Pink“ ugledam neki notebook računar i pomislim da verovatno pričaju o nekom istraživanju Republičkog zavoda za statistiku (o tome sam pročitao danas na nekom sajtu). Kad ono pričaju o zavisnosti od Interneta i to o nekoj ustanovi za lečenje. Nažalost, prilog je bi pri kraju, pa sma čuo samo da „pacijenti“ dolaze jednom nedeljno. Ako neko ima broadband vezu može da skine emisiju „Nacionalni dnevnik“ pa da iseče taj deo (nalazi se negde oko 40-og minuta emisije) i da okači negde.
[ D.i M.e @ 26.02.2007. 23:47 ] @
Sve više tinejdžera zavisno od kompjutera i interneta
Među zavisnicima je najviše šesnaestogodišnjaka koji su zbog računara u stanju čak i da napuste školu
Defektološko savetovalište „Entera” u Pop Lukinoj 20 leči one koji imaju problema sa zavisnošću od kompjutera. Terapija traje čak godinu dana i košta oko 1.000 evra.
NAVIKE - Zavisnost od kompjutera je stanje u kom je korišćenje računara dominantna životna aktivnost, koja pojedinca izoluje u odnosu na sve ostale društvene tokove. Ispoljava se u više oblika, od zavisnosti od igranja kompjuterskih igara do prekomernog korišćenja interneta, i karakteristična je za sve uzraste, ali najviše za tinejdžere.
- Najviše naših pacijenat ima šesnaest godina, a starosna granica se očigledno spušta u odnosu na ranije. Glavni pokazatelj njihove zavisnosti je povećan broj sati koji provode igrajući igrice ili „surfujući" internetom. Oni zanemaruju svoje obaveze, i u kući i u školi, a nije retkost da napuste školovanje, izgube sve prijatelje i da ne komuniciraju s ljudima van sveta igrica i interneta - kaže za "24 sata" Milan Radovanović, pedagog i direktor „Entere".
"Entera" svojim pacijentima pomaže da promene životne navike.
- U toku tretmana pokušavamo da stvorimo kod zavisnika nova interesovanja - vodimo ih na kuglanje, stoni tenis, basket. Edukujemo ih o njihovoj bolesti, savetujemo ih u vezi s njihovim problemima. Time im menjamo kritični oblik ponašanja i stvaramo novi - objašnjava Radovanović.
Svetska istraživanja pokazuju da čak 10 odsto ljudi koji koriste internet imaju patološku potrebu za internet sadržajima. Stručnjaci preporučuju roditeljima da na vreme reaguju, već na prve znake zanemarivanja obaveza zarad što više vremena provedenog za kompjuterom. Veoma je važno da roditelji na pravi način pristupe detetu u trenutku kada problem još uvek nije akutan.
- Roditelji ne bi trebalo da donose detetu hranu u sobu, i da mu na taj način omoguće da se čak i u vreme obroka ne odvajaju od kompjutera. Nije dobra ni druga krajnost, u kojoj roditelji seku kablove za kompjuter i pokušavaju zabranom da reše probleme - savetuje Radovanović.
Najvažnija je prevencija
PROBLEMI „Entera" je ustanova koja se na nov način bavi prevencijom i tretmanom bolesti zavisnosti - alkoholizma, narkomanije, kockanja, zavisnosti od kompjutera, kao i ostalih poremećaja u ponašanju. Najveća pažnja se posvećuje preventivnom radu koji je zasnovan na saznanjima i dostignućima svih relevantnih nauka, uzimajući u obzir i način života modernog društva.
V. Latas
http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=6953
[ D.i M.e @ 04.03.2007. 16:19 ] @
NET ZAVISNOST
Ljubavnici i ljubavnice su stvar prošlosti, ljudi se sve više zaljubljuju u svoje kompjutere!
Ljudi mogu da održavaju vanbračnu vezu s tehnologijom: varaju svoje partnere s kompjuterom, uz koji provode sve svoje vreme. Ljubavnici i ljubavnice postaju stvar prošlosti.
Kompjuteri postaju sve izraženiji, čak i sve prisniji deo našeg svakodnevnog života. Oni su promenili način na koji radimo, način na koji međusobno komuniciramo... ali su, isto tako, postali i izvor smetnji, pa čak i nesklada, u našim najbliskijim odnosima, objavio je "Glas Amerike". Amerikanci se, u stvari, zaljubljuju u svoje kompjutere.
Tehnologija je ljudima omogućila da rade na svojim kompjuterima praktično svuda i u svako vreme.
- Danas je 84 odsto ljudi zavisnije od kompjutera nego što su bili pre samo nekoliko godina - kaže Entoni Rodio, tehnološki konsultant, ističući da je upravo zato mnogim ljudima tako teško da se odvoje od onlajn života. - Ustanovili smo da su ljudi koji su najčvršće povezani sa svojim kompjuterima upravo oni koji od njih najviše zavise u svom poslu.
Oni često, i kad dođu kući s posla, sedaju za kućni računar, pretvarajući se da moraju da nešto urade za posao. Ali, vrlo brzo se ta aktivnost na kompjuteru pretvara u krstarenje po internetu ili nešto drugo, za sopstveno zadovoljstvo - kaže Rodio.
Istraživanje kompanije "Support.com" pokazalo je da gotovo dve trećine Amerikanaca više vremena provodi sa svojim kompjuterom nego sa bračnim partnerom. Psihoterapeut Linda Majls, autorka knjige "Novi brak", kaže da su kompjuteri postali ozbiljna smetnja u mnogim odnosima.
- Nedelje i nedelje mogu da prođu a da se partneri ni ne pogledaju. Vrlo je važno ostvariti svakodnevni kontakt sa svojim partnerom, a ne da se između vas stvori zid - ili kompjuter - kaže Majls.
Tehnologija može da postane zavisnost, tvrdi stručnjak za međuljudske odnose Dejvid Kolman, poznat kao "doktor za narušene veze". On to upoređuje sa održavanjem ljubavne veze van braka.
- Ranije, kad bi se za nekoga reklo da održava vanbračnu vezu, to je značilo da ima ljubavnicu ili ljubavnika. Danas to nije nužno ista stvar. Ljudi mogu da održavaju vanbračnu vezu i sa tehnologijom: varaju svoje partnere s kompjuterom, uz koji provode sve svoje vreme.
Godinama govorimo o razumnom konzumiranju alkohola, razumnom uživanju u duvanu; mislim da ćemo uskoro morati da počnemo da govorimo i o razumnoj upotrebi elektronike - kaže Kolman.
Tehnologija se danas sve više koristi i za komunikaciju. Kolman upozorava da prejako oslanjanje na imejl, tekstualne poruke preko mobilnih telefona i instant poruke mogu da štete bliskim vezama, jer ne postoji stvarni odnos "davanja i primanja" - nijedna strana ne vidi reakcije druge strane.
Nekad se o problemima razgovaralo licem u lice; danas, mnogi svoje viđenje problema iskažu partneru u imejl. Komunikacija, kaže Kolman, postaje potpuno jednostrana, jer više nema prekidanja, rasprave, interakcije mimikom, govorom tela.
Kinezi zavisnost leče elektrošokovima
Kineske vlasti izuzetno su uspešne u nameri suzbijanja problema zavisnosti od alkohola i droga. Kako i ne bi, kad svoje pacijente leče elektrošokovima i drugim radikalnim metodama. Ovog puta istu praksu uspešnog lečenja odlučili su da primene i na zavisnike od interneta.
Poslednji u nizu slučajeva šokiranih zavisnika od interneta je Sun Jitin (17), ali umesto da ide na tretmane psiholoških razgovora u kojima bi se moglo doći do pronalaska uzroka problema njegove zavisnosti, nesrećni Sun svakog dana podvrgunut je elektrošokovima - "za svoje dobro". Na ovako radikalan korak kineske vlasti odlučile su se posle saznanja da im je čak 14 odsto tinejdžera zavisno oa interneta, čime je započela ova "električna" kampanja.
http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=5352
[ IvoD @ 15.03.2007. 10:21 ] @
Koliko vidim svi se branite da nismo zavisnici. Ja sam zavisnik i intersuje me da li postoji neka državna ustanova kojoj bi se javio na lečenje? Hoću da se prijavim pa pošto sigurno neće moći da me izleče podneću zahtev za dobijanje invalidske penzije ( internet invalid penzioner 100%).
Pa stavim invalidsku knjižicu u gornji džep sakoa da viri dva prsta i prošetam gradom a norod: vidi ide drug internet invalid jebooooote, pa padaju pod saobraćaj...
Nemojte da se smejete, pi i Dafina i Jezda su isplaćivali visoke kamate prvim štedišama, nego ajde da mi lepo formiramo grupu za lečenje dok ne nastane gužva.
P.S.
A šta ako nas izleče???!!!?
[ Sebastian.jovanovski LOL @ 16.08.2007. 17:17 ] @
uh ja sam toliko zavisan.Imam internet 5 godina a koristim ga non-stop.nekih 5 sati za World of Warcraft i oko 3 sata za chat a posle skidam muziku a kompjuter mi radi od 7 ujutru do 12 uvece
[ kUdtiHaEX @ 16.08.2007. 18:01 ] @
Get a life. Dzizs f.... krajst....
[ New Village DC @ 15.09.2007. 23:56 ] @
CCC... koji ste vi zavisniciiii!!!! Jos malo pa ima da se spricate bitovima u venu. Onako opticki kabal direktno pod kozu pa teraaaaj...
[Ovu poruku je menjao New Village DC dana 16.09.2007. u 23:11 GMT+1]
[ Bhamby @ 16.09.2007. 21:40 ] @
Citat: ...
Marko J. (14) iz Beograda sve ređe je izlazio iz svoje sobe. Prestao je da se druži s prijateljima, da razgovara sa ocem i majkom. Iz dana u dan na svaki njihov ulazak u sobu sve je agresivnije reagovao.
Na kraju, majka je ulazila samo da bi mu donela sendvič ili sok, a vremenom je prestao potpuno da reaguje na njeno prisustvo. Lice mu je bilo bledo i ispijeno, pogled sužen. Jedne noći zatekla ga je da spava za kompjuterskim stolom, a ubrzo je otkrila da već nekoliko dana nije išao u školu. Tek tada je shvatila da je vreme da potraži pomoć.
...
Code: http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=20052§ionId=37
[ Nemanja Avramović @ 17.09.2007. 10:40 ] @
LOL! Meni je ovo smešno
Pa moj posao se svodi na celodnevno sedenje ispred računara, računar mi je upaljen u proseku 16 sati dnevno, kada nemam obaveze oko fakulteta sedim za računarom 10-12 sati dnevno, i tako već godinama... pa opet nisam agresivan kad mi roditelji uđu u sobu... otprilike da je taj Marko J. tražio neki p0rn na netu čim je tako reagovao kad mu neko uđe u sobu Ili se jednostavno - drogira
[ Marko Medojević @ 17.09.2007. 10:55 ] @
Citat: ...
Marko J. (14) iz Beograda sve ređe je izlazio iz svoje sobe. Prestao je da se druži s prijateljima, da razgovara sa ocem i majkom. Iz dana u dan na svaki njihov ulazak u sobu sve je agresivnije reagovao.
Na kraju, majka je ulazila samo da bi mu donela sendvič ili sok, a vremenom je prestao potpuno da reaguje na njeno prisustvo. Lice mu je bilo bledo i ispijeno, pogled sužen. Jedne noći zatekla ga je da spava za kompjuterskim stolom, a ubrzo je otkrila da već nekoliko dana nije išao u školu. Tek tada je shvatila da je vreme da potraži pomoć.
... Samo što su ovakvi tekstovi namenjeni zatucanom delu populacije. Ostalim ljudima ovi idiotski tekstovi deluju smešno, zapravo da nisu žalosni bili bi smešni. A tim "nazovi" psihijatrima je jedini cilj da opelješe kretene koji će im dovesti decu!
[ CharlieUE @ 17.09.2007. 14:55 ] @
Ma ljudi Marko J. igra World of Warcraft, poznajem dosta takvih pacijenata koji po ceo dan samo igraju WOW, i uopste mi nije jasno. Ljudi su bas kao iz ove price, bledi, ispijeni, bez refleksa itd. Cuvajte se, opasnije je od bilo kakve droge.
Pozz
[ lega99 @ 17.09.2007. 16:48 ] @
Ljudi koliko vidim vi se segacite i sprdate, ja ima u kuci jednog takvog ovisnika cerku od 16 godina, zalosno ali je istinito.
Srbi bolesni od Interneta
16. septembar 2007.
Ako ispred računara provodite 30 sati nedeljno, a to vam nije u opisu posla, ne družite se ni sa kim, tresete se i imate hemoroide, potrebna vam je ozbiljna pomoć, piše beogradski list Pres u nedelju. Marko J. (14) iz Beograda sve ređe je izlazio iz svoje sobe. Prestao je da se druži s prijateljima, da razgovara sa ocem i majkom. Iz dana u dan na svaki njihov ulazak u sobu sve je agresivnije reagovao. Na kraju, majka je ulazila samo da bi mu donela sendvič ili sok, a vremenom je prestao potpuno da reaguje na njeno prisustvo. Lice mu je bilo bledo i ispijeno, pogled sužen. Jedne noći zatekla ga je da spava za kompjuterskim stolom, a ubrzo je otkrila da već nekoliko dana nije išao u školu. Tek tada je shvatila da je vreme da potraži pomoć. Ako za kompjuterom provodite u proseku 30 sati nedeljno a da vam to nije radna obaveza, onda je vreme da se obratite lekaru, jer to je prvi simptom zavisnosti koja ništa manje nije opasna od narkomanije ili akoholizma. Da su Srbi podlegli uticaju tehnologije koja ih odvaja od porodice i okruženja (46 odsto srpskih domaćinstava ima kompjuter, a 27 odsto i pristup internetu), pokazuje sve veća potreba za terapeutima specijalizovanim za „variolu 21. veka”, kako su mnogi okarakterisali ovu bolest!
Specijalni pedagog Milan Radovanović, iz Defektološkog savetovališta „Entera”, kaže da je sve više onih koji mu se javljaju za pomoć. Terapije su identične onima koje se primenjuju pri lečenju zavisnosti od droge i alkohola, ali je poremećaj po simptomima i posledicama najsličniji zavisnosti od kocke.
Strah od svetlosti
„Zavisnik se, osim toga što provodi veći deo dana pred kompjuterom, povlači u sebe. Fiziološke potrebe obavlja samo u pauzi između dve igrice ili ako mu neko od ukućana prinese da nešto pojede ili popije”, objašnjava Radovanović.
Zavisnik redovne obaveze u najtežim slučajevima u potpunosti zanemaruje. Teške su i psihološke posledice kao što su slabljenje pamćenja, loša koncentracija, otežano mišljenje. Osim socijalnih i psiholoških, tu su i fizički problemi, kao što su kriva kičma, oboljenje zglobova, slabljenje vida i hemoroidi, na koje nisu imuni ni 15-godišnjaci.
„U mojoj ordinaciji je terapeutski krevet okrenut prema prozoru. Taj položaj svima odgovara osim zavisnicima od kompjutera, jer im smeta svetlost koja dopire kroz prozor”, kaže Radovanović i dodaje da nema pravila koja kategorija stanovništva može da oboli. „Ne zavisi ni od pola, ni materijalnog statusa, ali ni od starosne dobi. Najbrojnija je populacija od 14 do 25 godina, ali sam imao slučaj jedne gospođe koja je imala 63 godine.”
Osim pomenutih simptoma i posledica koje se leče odlaskom na psihoterapije, najekstermniji su oni kojima je potrebno kliničko lečenje. Njima, kao i kod ljudi zavisnih od kocke, drhte ruke, preznojavaju se i previše su nervozni.
U većini slučajeva pomoć terapeuta traže članovi porodice, ali tek svaki deseti zavisnik se podvrgne terapiji. Radovanović kaže da je na početku najteže i da svi koji počinju lečenje rade to, uslovno rečeno, pod pritiskom okoline. Lečenje traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Rezultati se postižu u većini slučajeva, a ukoliko je moguće pacijentima se u potpunosti zabranjuje korišćenje računara. Tamo gde su računari potrebni za obavljanje poslova, patološka upotreba se svodi na korisničku. Marko J. s početka naše priče još odlazi na terapije, a za dva meseca terapeuti će dati svoju procenu. (Mondo, Pres)
[ yellowsunshine @ 17.09.2007. 17:00 ] @
Citat: lega99: [
Specijalni pedagog Milan Radovanović, iz Defektološkog savetovališta „Entera”, kaže da je sve više onih koji mu se javljaju za pomoć. Terapije su identične onima koje se primenjuju pri lečenju zavisnosti od droge i alkohola, ali je poremećaj po simptomima i posledicama najsličniji zavisnosti od kocke.
Zar ste toliko ludi da ne vidite da je ovo reklama za šljam i slepce koji koriste nepismene ljude i one u problemima da bi zarađivali leba preko motike! Znam dosta ljudi koje su takvi bednici (razna savetovališta i sl.) dobro opelješili.
Još jednom NE REKLAMIRAJTE TE ZLE LJUDE!
[ lega99 @ 18.09.2007. 00:15 ] @
@yellowsunshine,
Da nemam kocnica vec bi te poslao negde, to ako ti ne mozes neke stvari da shvatis to je tvoj problem. Sta mislis da je meni lako sto sam ovo javno napisao i sto imam takav problem u kuci, mislis evo budale reklamira neke prevarante, niko te ne tera da ides kod tih lekara imas i besplatno jos uvek. Da li ste procitali neku knjigu iz psihologije, sve je za vas sprdacina, vecina i ne shvata da su postali ovisnici. Dok god shvatas da nesto nije ok nisi ovisnik i relativno si normalan, kad prestanes da kapiras da to nije ok onda si fijukno nacisto. Da li si mozda pogledao neku naucnu TV emisiju strane proizvodnje, bio je neki klinac koji zivi u USA i samo igra neku on-line igricu, jedva da nesto spava, jede za kompom, prestao je da ide i u skolu, majka place narice ne zna sta da radi i to je za tebe normalno. Da li si procitao o smrtnim slucajevima u igraonicama gde neki klinac ne moze da se odvoji od kompa, sedi tako za kompom dva-tri dana i na kraju rikne. Najverovatnije sve to ne znas to je "trula kapitalistiicka propaganda, lazu, uzbunjuju postenu radnicku klasu", a mozda ne stizes da to pratis vaznije su on-line igrice. Jedno je kad ti je posao da sedis za kompom i kad za to primas platu, zavrsis posao dodjes kuci i zivis normalno a ovo je nesto sasvim drugo. Niti sam nepismen a usput sam zavrsio faks i bavio se profesionalno kompjuterima. Koliko sam samo narkomana video ovih godina, smrcu javno lepak u autobusiu br.16 dok ne stignu do grada i nabave dnevnu porciju droge, kako je onaj nesrecnik upao u kavez sa medvedima, bio je pijan i drogiran, jel i to lazu novine i TV.
A i ja naivan mislim napisace jos neko nesto pametno
[ D.i M.e @ 18.09.2007. 14:29 ] @
Mislim da niko ne spori da postoji i ovakva vrsta zavisnosti (osim samih zavisnika), ali da se ne lažemo: onaj gornji tekst, kao i svaki drugi gde se spominju neke privatne ustanove za lečenje, su samo obične reklame, uklopljene u tekst da bi stekle neki veći ugled.
A to što kao majke plaču i ne smeju ništa da im kažu i urade: pa mislim, ako stvarno postoje takve osobe, onda one i zaslužuju da im to rade, jer ipal ta deca od njih zavise, odakle im izvor prihoda, samo da se zavrne slavina pa da vidimo šta će da bude.
[ yellowsunshine @ 18.09.2007. 15:00 ] @
Glavni problem je u tome što roditelji za svoje greške okrivljuju druge, kao u ovom slučaju gde majka krivi internet za probleme svog sina! Nije problem to što je sin zavisnik od interneta već što je danguba, a za to su krivi jedino roditelji i njihovo vaspitanje. Da nema interneta onda bi taj dečko po ceo dan gledao tv, čitao stripove ... i opet bi dangubio.
[ lega99 @ 19.09.2007. 09:59 ] @
Mogu samo da pretpostavim koji su tvoji pogledi na zivot i kako zivis...
1. Najverovatnije nisi ozenjen i nemas decu
2. Ako nije ovo pod tackom 1. nego si ozenjen i imas decu onda sigurno zlostavljas i zenu i decu; samari, prut, kajs-opasac, uskracivanje hrane. Svaki dan pune su novine takvih storija o "dobrim roditeljima"
3. Najcesci su oni koji po diskusijama ili prijateljima pricaju u stilu "ma ja bi ovo i ono , videli bi oni svog boga" a u stvarnosti manji su od makovog zrna, kuci ne smeju ni da pisnu.
[ viss02 @ 19.09.2007. 12:51 ] @
Čitajući sve ovo, ja iako provodim mnogo vremena za kompjuterom i internetom naravno sebe ne smatram zavisnikom pošto nisam izvan realnog sveta. Sigurno da neću da se družim sa "lošim momcima" ali imam ekipu (iz rl) sa kojima sam ok....
A što se tiče krive kičme, to je već priča za sebe: svi moji drugovi, poznanici iz škole IMAJU KRIVU KIČMU. Da li to znači da su zavisnici?
[ bimbic @ 19.09.2007. 14:53 ] @
U potpunosti prihvatam sto je rekao lega99,samo sto ne opravdavam nacin na koji debatuje sa ostalim ucesnicima foruma.Ja sam imao priliku da vidim nesto slicno.elem,pozvan sam od strane jednog prijatelja da mu podesim brzi internet.On ima svoj salon igara.Kada sam dosao kod njega,niko od prisutnih u sali me nije ni primjetio da sam usao(nisam sitan,imame cirka 190 cm,85 kg :-))prisutni su imali od 14 do 30 god. njihova lica su sve govorila.Totalno blijeda lica,izduzena lica,vidio sam mnoge narkomane,ali se ovo moze porediti i sa tim.Imao sam priliku da u istom salonu vidim kako decko zalaze telefon kako bi "produzio sate".Od kolege sam saznao da su se cak neki hvalisali kako su za nekim igricama provodili i 26 sati bez,pa i sa nekim blagim prekidima.Bilo je i slucajeva vrtoglavica.Mislim da je to devijantna pojava,iako provodim dugo vremena za netom,ali ipak imam zadovoljavajuci drustveni zivot i barem mi se cini da se znam kontrolisati.
Pravo da Vam kazem i sam ne znam kako napraviti klasifikaciju od zavisnosti i nezavisnosti od interneta.E sad bjezim u setnju.pozdrav
[ stil @ 19.09.2007. 15:31 ] @
To je isto kao i sa svim ostalim stvarima u zivotu. Treba naci pravu meru u svemu. Ima jedna prica koju sam cuo od pcelara. Pcelar je imao dobrog prijatelja . Jednom prilikom kada je doslo vreme da se vrca med covek ga je zamolio da dodje kod njega u pcelinjak da mu pomogne. Kada je prijatelj dosao i pre nego sto je cedjenje meda pocelo , pitao ga je da li moze da jede med. Pcelar mu je rekao : - Naravno . Mozes da jedes koliko god hoces. I tako covek je jeo i jeo dok nije umro. Sad tesko da se moze reci sada da je med nesto opasno. Sta vise ljudi ga smatraju za lek. Tako isto i internet moze biti veoma koristan ako se ne pretera , sto zavisi od samog coveka , da li ima samokontrolu ili ne.
[ Nemanja Avramović @ 19.09.2007. 15:45 ] @
Slažem se. A to što si napisao važi za apsolutno sve, ne samo za med i internet
[ Stefan Markic @ 19.09.2007. 18:54 ] @
Citat: djricky: uf, sto bi dobro doslo jedno lecenje od zavisnosti u nekoj banji...
po mogucstvu da ima u blizini neki 2.4ghz AP... :)
[ DjoleReject @ 20.09.2007. 00:17 ] @
Citat: lega99: Mogu samo da pretpostavim koji su tvoji pogledi na zivot i kako zivis...
1. Najverovatnije nisi ozenjen i nemas decu
Kako ga to diskvalifikuje?
Citat:
2. Ako nije ovo pod tackom 1. nego si ozenjen i imas decu onda sigurno zlostavljas i zenu i decu; samari, prut, kajs-opasac, uskracivanje hrane. Svaki dan pune su novine takvih storija o "dobrim roditeljima"
Posto je poznato da se roditelji dele na one koji odgajaju dangube, propalice i lezilebovice koji nemaju nikakvu odgovornost u zivotu i na one koji muce svoju decu. Sredina ne postoji...
Citat:
3. Najcesci su oni koji po diskusijama ili prijateljima pricaju u stilu "ma ja bi ovo i ono , videli bi oni svog boga" a u stvarnosti manji su od makovog zrna, kuci ne smeju ni da pisnu.
[/quote]
Najlakse cemo prepoznati onoga "koji sme da pisne" po tome sto su mu deca 24/7 na netu. Jel` to neka samoodbrana ili sta??? Evo, ja nemam decu i odgovorno tvrdim da ti kao roditelj imas itekako poluge vlasti u svojim rukama samo nemas hrabrost da ih upotrebis. Sirok je bulevar izmedju toga da te se deca plase i krajnosti u kojoj se plasis ti njih.
Ako mene pitas, mama i tata koji deci dopuste svaku glupost koja im padne na pamet nisu uradili razlicit posao od onih koji svoju decu gaze. I jedni i drugi su proizveli bica nesposobna za zivot.
Kao i za svaku zavisnost i za ovu postoji garantovan lek: Prestani! Ako zelis da neko tvoj bude izlecen - nateraj ga da prestane. Ako ne mozes da ga nateras molbom, na raspolaganju su sve moguce restrikcije. Da li bi ti bilo zao da macolom razbijes kompjuter, ako smatras da bi to donelo zdravlje tvom detetu?I tako dalje, i tako dalje...
Ali sve je ovo glupost, jer je jasno da internet zavisnost ne postoji, postoji samo omogucen blejacki zivot i ja tu ne vidim drugog krivca do roditelja.
Kada vidim onu nesrecnu decu obolelu od leukemije, dodje mi da nadjem djubre koje se prvo setilo da alkoholizam i narkomaniju (posledicno i sve druge zavisnosti) nazove bolescu. Onaj ko ove gluposti zove bolescu nije nikada video bolest. Evo garantujem svakom zavisniku od interneta izlecenje. Uslovi su odresene ruke i mnogo para. Pa ako volite svoju decu, javite se na mail: [email protected]
[ damirh @ 20.09.2007. 13:34 ] @
Tesko je izleciti nekog ko ne zeli da bude izlecen.
Ako mu razbijes monitor, najbliza igraona, prijatelj sa kompom ce biti prvi izbor. Ukidanje dzeparca mi se takodje ne cini kao resenje. Ako neko zeli nesto do te mere takve sitnice ga nece spreciti da sedne za komp.
Ja se licno mogu smatrati ovisnikom racunara/wow-a i slicno. Desavalo se da dodjem sa posla, oko 17h se logujem u wow i trgnem se vishe chasova posle ponoci...da ne kazem da ponekad docekam i zoru. Ali, to se ne desava svaki dan, pored svega toga, uspevam i da stignem da se napijem sa drustvom, provozam se bajkom, pa cak i da imam devojku. Ne smatram da mi je potreban bilo kakav psiholog/psihijatar da mi kaze da sedenje pred kompom nije zdravo, znam ja to i sam. Ali sta me briga, ako ne potrosim pare na internet i razne gadgete, potrosicu ih na travu ili svakodnevni alkohol.
Neki porok moram da imam cisto da ne bih umro zdrav :)
btw. da li je nekom palo na pamet da neko sedne za komp da bi upoznao nekog? slozicete se da je mnogo lakse pronaci srodnu dushu preko neta nego izlaskom u grad. kada vidim da je nekom neka domaca narikacha od pesme stavljena u potpis ili interesovanja istog trenutka me prodje zelja da pricam sa tom osobom...dok u real-life ne nosimo takve etikete na sebi pa je stoga mnogo teze proceniti ko je kakav. Internet to sve olaksava, samo se mozda nekom desi da taj cilj zaboravi na putu do njega....
[ viss02 @ 03.10.2007. 00:59 ] @
@damirh: odlično si sve rekao, a posebno mi se sviđa
Citat: damirh: Internet to sve olaksava, samo se mozda nekom desi da taj cilj zaboravi na putu do njega....
Možda ja po nekim klasifikacijanma spadam u zavisnike, ali smatram da čovek nije zavisnik sve dok može da se kontroliše i ima "crvenu lampicu". Ja znam da bi mi secondlife.com oduzeo mnogo vremena, tako da se i ne uključijem na tako nešto. Većina zavisnika verovatno bi non-stop igrala dotičnu "igricu".
Sa druge strane zavisnost može da bude da ne prođe dan a da se ne konektujemo na internet, mada ja to opravdavam time da na internetu imamo posla pa se zato konektujemo. Ovo uglavnom pričaju ljudi koji se malo razumeju, i nemaju potrebe za izlaskom na net svakog dana.
A zavisnost od TV-a? Nisam video da to neko spominje (izvan ove teme), mada je i logično jer je tv u svakoj kući uvek uključen. Ja nemam tv i lepo mi je bez njega.
Razilia između TV-a i interneta
TV uglavnom zaglupljuje jer možeš samo da gledaš ono što emituju, i menjaš kanale ako ti ne odgovara. Na Internetu ipak postoji veća mogućnost izbora i odluke, a za pojedine stvari treba malo da se uključi mozak, što kod Tv-a nije slučaj jer može 2 puta da se gleda jedna epizoda DOMAĆE SERIJE (pomaže zaboravljanje čitanja)
[ D.i M.e @ 03.10.2007. 01:12 ] @
Amerikanci zanemaruju prijatelje i seks zbog neta
Surfovanje Internetom postala je opsesija za mnoge Amerikance pa mnogi od njih kažu da ne mogu da zamisle da prođe više od nedelju dana a da oni ne budu na globalnoj kompjuterskoj mreži, a čak jedan od trojice ispitanika kaže da zapostavlja prijateljstvo i seks zarad neta. U istraživanju je 1.011 Amerikanaca upitano koliko dugo bi se osećali dobro bez odlaska na Internet i 15 odsto je reklo da bi to bilo jedan dan, ili manje, 21 odsto bi izdržalo par dana, a 19 odsto nekoliko dana. Samo jedna petina bi izdržala nedelju dana bez Interneta. "Ljudi su nam pričali kako postaju nervozni, kako se osećaju izolovanim i kako im je dosadno kada su primorani da ne budu na netu. Osećaju se kao da su odsečeni od sveta, prijatelja i porodice", rekla je En Mek, direktor JWT firme koja je obavila istraživanje. Za 48 odsto ispitanika mobilni telefoni i Internet su postali više nego esencijalni delovi njihovog života i kada bi im oduzeli Internet oni bi se osećali kao da im je nešto važno uklonjeno iz njihovih života. Više od četvrtine ispitanika, njih 28 odsto, priznaje da manje vremena provodi u socijalizaciji s drugim ljudima zbog toga što vreme provode na Internetu, dok 20 odsto njih kaže da ima manje seksa zbog toga. Mobilni telefoni su nadmašili televizore u pitanju bez kojeg uređaja ispitanici ne bi mogli da žive, ali Internet je tu bio ubedljivo naveden kao nešto najznačajnije što se poseduje. V. T.
http://www.danas.co.yu/20071003/commedia2.html#6
[ D.i M.e @ 27.10.2007. 11:27 ] @
Novosti: Treći jahač apokalipse
"Prestani da bi živeo" - alkoholičari, narkomani i zavisnici od interneta, koji odluče da se leče, prvo što će ugledati u specijalizovanim ustanovama biće baš ova poruka. To je put koji moraju da savladaju ako žele da žive normalno. Jedni će ga potražiti,drugi će ga uspešno preći, a treći, opet, neće ni pokušati. Ili će to učiniti kada bude kasno.
Psihijatar u Savetovalištu za bolesti zavisnosti Bolnice za mentalno zdravlje u Drajzerovoj ulici u Beogradu Maja Stanković navodi za "Novosti" da se od zavisnika - starih i novih poroka uopšte - njima najmanje za pomoć javljaju internet zavisnici.
"Informaciju da je neko zavisan od interneta dobijamo najčešće kada nam se obrate zbog drugog problema, droge ili alkohola. Kroz te zavisnosti saznajemo da je prisutna i treća, preterana zaokupljenost internetom. Jer, najčešće, ove tri zavisnosti idu zajedno i jednako su opasne", kaže Stankovićeva.
Za razliku od alkoholizma i narkomanije, zavisnost od interneta uglavnom ne prijavljuju. Ne shvataju je ozbiljno, niti je većina, što je pogrešno, smatra bolešću. Tu je greška.
"Tanka je linija izmedju zaokupljenosti i zavisnosti", kaže specijalni pedagog u savetovalištu "Entera" Milan Radovanović. Mladi, recimo, jedva umeju da prepoznaju da su se promenili. Ne osete da su postali zarobljenici "čarobne kutije".
Takve promene najčešće vide njihovi najbliži. Doktorka Stanković navodi primer majke koja joj se nedavno javila dok je dežurala u bolnici. Ona je navela simptome i čudno ponašanje njenog sina koji je tek krenuo u srednju školu.
Dečak je postao agresivan, nije poštovao nikakve dogovore, danonoćno je bio iza zatvorenih vrata u zatamnjenoj sobi. Ostavljala mu je hranu ispred vrata. Slabo je jeo. Kada je jednom ušla, ispred dečaka bila je gomila cigareta, a on je manijakalnim pogledom nešto kucao po tastaturi.
Bio je potpuno opčinjen time što je radio. Dečak je u osnovnoj školi bio vukovac, ali je prekinuo školovanje, potpuno se distancirao od spoljnog sveta. Odbijao je telefonske pozive prijatelja, a majka je mislila da ga je obuzela droga.
"Mi smo, medjutim, odmah prepoznali bolest. Znali smo kako možemo da mu pomognemo, ali se, nažalost, ta žena više nije javila", kaže doktorka.
Nema pouzdanih podataka o tome koliko ima sajber zavisnika. Barata se brojkama do 20.000. To još nije epidemija, ali je, kako navodi Maja Stanković, zavisnost, posebno kod mladje populacije, srednjoškolaca i studenata, u ekspanziji.
Zbog toga, kaže ona, treba očekivati i povećan broj zavisnika u njihovoj ustanovi.
( MONDO)
[ Milosvidikovac @ 01.11.2007. 20:19 ] @
Ja sam zavisnik samo od saut parka. Čekam noću do pola 2 da počne iako u 7 krećem na faks. Ali meni je lepo
[ Nemanja Avramović @ 01.11.2007. 22:25 ] @
Nikad nisam gledao SP na TV-u. Čemu to kad svakog četvrtka rano ujutru izlazi nova epizoda? Skineš i gledaš kad hoćeš
[ D.i M.e @ 15.07.2008. 22:37 ] @
Nije baš za ovu temu, al’ ajde da prenesem.
Citat: Milan Mišić
Zaglupljivanje Internetom
Da li „medij svih medija” reprogramira naš mozak?
21. VEK
Smišljajući kako da počnem ovaj tekst o Internetu, pošto sam prethodno obavio sva istraživanja (preko Interneta), učinilo mi se da bi bilo zgodno da prvo navedem koliko je korisnika Interneta u Srbiji. Naravno, opet je u pomoć priskočio Gugl (na mom kompjuteru podešen da mi najpre izbacuje rezultate strana na srpskom): pretraga na zadatu frazu „broj korisnika Interneta” momentalno mi je (0,30 sekundi) ponudila 10.900 „serbian pages” koje sadrže ove tri reči, baš po redu kako sam ih napisao.
Kliknuo sam na jedan od sajtova koji su bili u vrhu liste. Bio je to „forum” gde je jedan od učesnika savetovao da se ode na sajt RATEL-a. I zaista, na njegovoj početnoj stranici bio je odeljak „tržište”, sa statistikom o korisnicima Interneta u Srbiji, ali prilično bajatom, iz 2005.
Vratio sam se jedan korak unazad, kad mi je pažnju privukao „Odgovor predsednika Upravnog odbora RATEL-a na poslednji intervju Aleksandre Smiljanić na funkciji ministarke za telekomunikacije”. Kliknuo sam i na to i pročitao fotokopiju teksta koji je objavljen u listu „Danas”. Pre nego što sam se vratio poslu, pogledao sam poštu, odgovorio na jedan i-mejl.
Gore navedeno je u stvari pravi šlagvort za ono što sam bio naumio da pišem – baš o tome kako je Internet velika blagodet koja će nam željenu informaciju pronaći fantastično brzo. Naše je samo da je iskoristimo.
Konačno, tema je – da li Internet, nudeći nam instant ogromnu količinu informacija, u svakom slučaju neuporedivo više nego što smo u stanju da konzumiramo, menja naš „intelektualni instrumentarijum”: način na koji čitamo, razmišljamo i pišemo.
Potvrdan odgovor na ovo pitanje je, u stvari, osnovna teza provokativnog eseja Nikolasa Kara objavljenog u najnovijem broju američkog mesečnika „The Atlantic” ( http://www.theatlantic.com/doc/200807/google), čiji naslov glasi „Da li nas Gugl zaglupljuje”? Podigao je veliku prašinu u „blogosferi” (pretraga je izlistala 204.000 stranica).
Polazeći od ličnog iskustva pisca koji je stalno ispred kompjutera, Nikolas Kar na početku navodi kako u poslednjih nekoliko godina ima neprijatan osećaj da mu neko, ili nešto, „reprogramira mozak”. Simptomi su da mu nije više lako da se udubi u neku knjigu ili neki dugačak članak; „duboko čitanje” koje mu je nekad bilo udobna navika, sada je veliki napor. Koncentracija počinje da mu opada, a misli da lutaju već posle nekoliko stranica. Čak i kad ne radi, opet je ispred kompjutera: čita i odgovara na i-mejlove, pregleda naslove, gleda video-klipove, sluša audio-snimke, ili jednostavno skače od jedne stranice do druge.
To ga je podstaklo da se posveti ovom problemu i, na kraju, formuliše zaključak, sličan onome do kojeg je davne 1960. došao i već pomalo zaboravljeni Maršal Makluan: da mediji ne samo obezbeđuju elemente za razmišljanje, nego oblikuju i sam proces razmišljanja.
Naravno, pre skoro pola veka nije bilo ni nagoveštaja nečega poput Interneta, koji je, kako opravdano konstatuje Kar, postao „medij svih medija”. I kao takav počeo da uveliko menja mozgove onih kojima je postao obavezni deo posla i života (ne obavezno ovim redom).
Kar iznosi mnoštvo primera iz ličnog iskustva, ali i nalaze studije o onlajn navikama. Primerice, petogodišnja analiza poseta sajtu Britanske biblioteke, koja nudi raznovrsne pisane informacije, pokazala je da su korisnici skloni ovlašnom pregledu tekstova, skakanju sa izvora na izvor i retkom vraćanju na bilo koji na pomenuti način jednom već „konzumiran”.
To znači da se „onlajn” ne čita na tradicionalni način – kroz koncentrisanu akciju vida i uma – već se samo „prolazi” kroz tekstove. Ljudi danas, doduše, čitaju mnogo više nego pre Interneta, ali, sa druge strane, čitaju mnogo površnije, bez one vrste mentalnih veza koje su (nekad) podrazumevale duge sate uz debelu knjigu.
Prirodu Interneta kao beskrajnog rudnika informacija danas oblikuje glavni posrednik u njihovom pribavljanju – Gugl. Ova korporacija, najveći biznis i tehnološki fenomen ovog veka, svoje milijarde dolara zarađuje time što korisnike (kojima ne naplaćuje), prodaje oglašivačima – to su oni „sponzorisani” linkovi. Njegov je interes dakle da otvorimo što više stranica, što podrazumeva da na svakoj budemo što kraće.
Znanje koje nudi Internet jeste sve obimnije, ali istovremeno i sve pliće. Ali cena koju plaćamo za ovaj besplatan rudnik činjenica jeste dezorijentisanost, istovremeno posvećivanje mnogim izvorima – nijednom sa dubokom pažnjom – to postaje nešto sasvim normalno.
Ko želi da lično proveri da li mu je mozak reprogramiran, neka pokuša da na kompjuteru pročita nešto klasično, recimo „Rat i mir”. Ili neka uzme ta dva debela toma iz Gutenbergove galaksije. Ishod će, u oba slučaja, garantovano biti isti.
[ momsab @ 16.07.2008. 12:32 ] @
urkatko, neko ima problem sa odrzavanjem koncentracije :)
meni nije problem da procitam knjigu od preko 1000 strana ili neki duzi zanimljiv (mora da bdue zanimljiv) clanak (koji odstampam) a non-stop sam na netu
u poslednje vreme zanimljivi clanci su retki, uglavnom su suvoparni txt
sta znaci udubiti se u citanje? sto se bibilioteke tice, nisu ljudi ludi da citaju sa monitora detaljno ako mogu da odstampaju :)
gugle ne prodaje korisnike oglasivacima nego korisnicima nudi oglase oglasavaca (kakva zamena teza...)
citanje knjiga na racunaru se ne preporucujue... ko stvarno procita "rat i mir" na racunaru zreo je za psihijatra, ortopeda, ocnog lekara...
svasta ljudi pisu a bez uradjenih istrazivanja...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|