[ KKnD @ 04.11.2006. 10:54 ] @
Ajde ljudi, treba mi pomoc! Kupujem cetiri zimske gume za Pola 98', pa sam malo zaglibio sa odlukom. Uzeo bih dimenzije
165 ili 175, visina 65, R14. Znam da bi trebalo imati gume i za leto i za zimu, al vec vidim da cu auto voziti sa zimskim koje sad kupim dok ne riknu (inace sam takav: vozim dok ne stane...), tako da je i trosenje gume u letnjim uslovima faktor.
Wintere su uvek opcija, al sam cuo da ima pametnijih resenja za slican novac(btw kolko kostaju u ovim dim.).
Razmisljam o Fulda Krristal Montero 2 gumama (sad imam Fulda Carat Attiro - presle 40000, neverovatno se drze, gume su majka, al ne mogu vise...). Nasao sam ih za 4800/komad, pa ako ima jeftinije, javljajte, da uzimam
Cuo sam da su Continental WinterContact TS800 najbolje "od sve dece" na testovima, a i da nisu bog-zna-kako skupe? Jel imaju da se nabave ovde, i posto?

Dao bih oko 200e, za komplet, al bih moooogao i da se istegnem malo. Interesantni su mi prvenstveno vasi komentari za pomenute gume, ali nisam zatvoren ni za druge proizvodjace (al Nemci su Nemci...).

Poz.

[Ovu poruku je menjao momsab dana 18.01.2007. u 02:56 GMT+1]
[ palomas @ 04.11.2006. 12:57 ] @
A ti ga baš nešto naveliko kompliciraš! Svaka najslabija ZIMSKA guma bolja je po zimi od najboljih i najskupljih ljetnjih guma! Umjesto da trošiš novac na neke razvikane modele, radije uzmi na autootpadu 4 rabljene felge i stavi gore 4 zimske gume, uopće ne mora biti poznati i skupi model guma! U uvijetima klizavosti kolnika, snijega i leda, vidjet ćeš i osjetit veeeeliku razliku! Zimske gume jednostavno su mekše i daleko bolje love se za podlogu!

Kad dođu topliji dani, vratiš opet ljetne gume i sve 5.. Zimske gume su premekane za ljeto, prebrzo se troše i taj luksuz mogu si dozvoliti samo vozači Formule-1 i ostalih trka:)
[ tox master @ 05.11.2006. 01:07 ] @
imas vec slicnu temu o ovome ali malo detaljnije...
ja sam bas danas uzeo dve wintere.
sad cekam sneg da ih isprobam!
http://www.elitesecurity.org/t...paznju-kad-se-kupuju-auto-gume
[ melink @ 05.11.2006. 22:31 ] @

Ja sam prosle godine kupio cetiri Pirelijeve zimsko-letnje gume P400 Aqamile,i prezadovoljan sam.Ovde u N.Sadu kostaju oko 3800 din.sto nije preterano skupo kakvih cena ima.Presao sam skoro 20000 km i do sada nisam imao problema.
POZDRAV
[ vaske71 @ 05.11.2006. 22:50 ] @
Posto radim u firmi Tigar Pirot koja proizvodi winteru a sada winter1 a blizu mesta kog radim je tehnologija ispitivanja gde imaju normalno sve gume iz uvoza o kojima ste culi ili ce te saznati garantujem vam da od winter1 bolje gume necete naci za zimske uslove jer su samo one i Kormoran (michelin) uspele na testu izdrzljivosti
i da ne zaboravim miselin je u korperaciji sa nama vec 30 godina a vec su vlasnici 49% tigra te je tehnologija guma njihova
Po nama Pirocancima najbolje gume (a u to nema sumnje)
winter1 za zimske uslove
635 za letnje uslove
[ bobale @ 05.11.2006. 23:00 ] @
Citat:
tox master:ja sam bas danas uzeo dve wintere
A preostale dve gume su ti letnje?
[ tox master @ 05.11.2006. 23:18 ] @
Citat:
bobale: A preostale dve gume su ti letnje?
sad su nazad koromoran m+s koje su mi bile napred 2-3 godine i vec prosle zime sam video da nemogu vise,bar ne napred.

ps:a ove wintere su mi nekako cudne (ili sam ja nesto istripovo)...
kada vozim malo brze (citaj:preko 100km/h) imam osecaj da auto "leluja" levo-desno ,ne znam kako da objasnim,kao da je put neravan ili kada je auto preopterecen pa se njise levo-desno a kod mene nista od toga nije slucaj...
i jos nesto...jedan lokalni "majstor" mi je pre 2 godine "napravio" optiku i od tada mi je auto vuklo u desnu stranu ko ludo iako su gume bile ok.
sad kada sam stavio ove wintere ne vuce vise u desno nego malo ulevo,ali kad tek krenem,posle 15-20 minuta voznje ne primeti se vise da vuce u stranu...
mislim sta reci,zona sumraka...
[ Ilic Igor @ 05.11.2006. 23:23 ] @
Wintera se pokazala eksta na snegu (bar po priči),
ja uglavnom konbinujem one "multi praktik" zavrtim se neki put (na snegu/poledici) al teraju :).
[ Java Beograd @ 05.11.2006. 23:30 ] @
Od 365 dana u godini, ja po snegu (bukvalno) vozim 1 ili 2 dana, dok komunalci ne očiste sa ulica. Po poledici možda koji dan više, dok ne pobacaju so. Sve ostalo je uglavnom suv kolovoz, odnosno ponekad mokar. Zato je za mene all-season sasvim OK guma, uz pojačani oprez i smanjenu brzinu tokom ovih nekoliko dana.

Naravno, ko ima kintu, dva kompleta felni i guma su zakon.
[ hakinen @ 06.11.2006. 01:01 ] @
Aj pirocanac posto radis na testiranju guma, kako su se pokazale 625 gume, ja sam kupio letos 2 komada i za sada sam zadovoljan, a cekam prvi sneg pa da vidim kako se ponasaju po snegu!! Ali cisto me interesuje tvoje misljenje o pomenutim gumama :D?
[ Miroslav Jeftić @ 06.11.2006. 07:34 ] @
Imate u poslednjem autobild-u test zimskih guma, wintera se na tom testu nije bas proslavila. I ja bih dodao da solidna guma za sva godisnja doba moze biti ok resenje za ogranicen budzet. :-)
[ vaske71 @ 06.11.2006. 22:41 ] @
Citat:
hakinen: Aj pirocanac posto radis na testiranju guma, kako su se pokazale 625 gume, ja sam kupio letos 2 komada i za sada sam zadovoljan, a cekam prvi sneg pa da vidim kako se ponasaju po snegu!! Ali cisto me interesuje tvoje misljenje o pomenutim gumama :D?

Ne radim ja na testiranju guma vec blizu ispitne stanice za gume pa tamo imam prijatelja koji ih testira i od koga normalno mi i znamo koji je dezen gume najbolji dakle 625 je stari tigrov dezen namenjen tipicno nasim putevima punih rupa ,dezen se drzi sjajno vec 12-tak godina i prodaje se sjajno tako da je 625 sto bi se reklo nasa domacinska guma sa kojom netreba prelaziti preko 120 km/h na relacijama duzim od 80 km jer im to i sam index brzine kaze
Sto se tice gume 635(koje najvise i idu narocito za englesku) imate ih u indexu h za brzine do 210 km/h i pokazale su se fantasticno cak i vise nego dobre jedina mana koja se moze naci je to sto su krute i vise odgovaraju malo jacim automobilima a ne pate od greski i po losim drumovima u uzasnim uslovima
Sto se tice Prime ima v index za brzine do 240 km/h po svim kolovozima narocito kisi dezen je izuzetan ali i malo skuplji za nas dzep !!!
Winter1 je jedna od najboljih guma u evropi za sneg i nema premca i sa njima lance mozete zaboraviti sto se tice da ih vozite leti mozete slobodno ali ne vecim brzinama od 100km/h jer tada pocinje habanje pa kasnije zimi nece tako dobro prijanjati na sneg i led ako ih tako ostetite !!!

Citat:
Bryan Fury: Imate u poslednjem autobild-u test zimskih guma, wintera se na tom testu nije bas proslavila. I ja bih dodao da solidna guma za sva godisnja doba moze biti ok resenje za ogranicen budzet. :-)

nemojte bas toliko verovati TV testovima dakle frajer sedne u kola napravi nekoliko testova levo desno itd i odmah s*re kako je nesto dobro a nesto nije bezveze ovde u Tigru na ispitnoj stanici guma koja treba da se isproba stavi se na masinu koju odozdo pritiska valjak mozda 2 tone koji se pomera i levo i desno kriveci gumu sa strane se izazivaju vestacki najgori moguci uslovi kisa led sneg i temperaturne razlike i guma se vrti vrtoglavom brzinom i to vecom sto joj brzinski index nalaze tako se vrti po nekoliko dana non stop i kada kasnije pukne ocitavaju se razlozi pucanja pr garancija gume je 50 000 km a one predu i po 500 000 km pa tek onda puknu , dakle manite se testova na TV za 1 sat i ovakvog testiranja
Uostalom dali ste nekad culi da se Pirocanac zajebo pri kupovini !!!
[ CharlieUE @ 06.11.2006. 23:48 ] @
Otkako vozim auto na njemu su bile tigar gume (nadam se da ce tako i ostati), trenutno imam TG635 koje su odlicne za suvo i kisu ali kad vide sneg... Ok ja sam i trazio letnju gumu i veoma sam zadovoljan. Sto se tice zimske, slobodno uzmi winteru, i mislim da uopste tigar kod nas ima najbolji odnos cena-kvalitet.
Pozz
[ KKnD @ 07.11.2006. 15:48 ] @
Hvala vam ljudi mnogo! Odlucio sam da uzmem ove nove Winter1 gume. A ako uspem da ustedim neku kintu, mozda na prolece uzmem Hitris... Izgledaju nekako... CRUEL, a verujem i da su dobre do j.
Poz!
[ zorpetus @ 07.11.2006. 16:05 ] @
Citat:
vaske71:

Ne radim ja na testiranju guma vec blizu ispitne stanice za gume pa tamo imam prijatelja koji ih testira i od koga normalno mi i znamo koji je dezen gume najbolji dakle 625 je stari tigrov dezen namenjen tipicno nasim putevima punih rupa ,dezen se drzi sjajno vec 12-tak godina i prodaje se sjajno tako da je 625 sto bi se reklo nasa

Nazalost, sto se mene tice, ja sam poverenje u Tigar gume izgubio nakon sto su mi se na 3 komada TG620 i na 2 komada TG621 pojavili oni "klobuci" sa strane.
Ja znam da su nasi putevi losi, no, opet, eto ti klobuci se bas nesto cesto desavaju (ili su se desavali) bas sa Tigar gumama.
Verujem da je Wintera i Winter1 - "druga prica", ali opet, jednom prokockano poverenje kupca se posle ponovo tesko stice. Makar kada sam ja u pitanju.

[Ovu poruku je menjao zorpetus dana 07.11.2006. u 17:18 GMT+1]
[ Ivan Miladinović @ 07.11.2006. 16:57 ] @
E, evo ja uzeo pre par sati 2 Wintere.
Dobije se garancija na 3 godine.

Imam par pitanja, sta to znaci? Ovo sa garancijom?
Na sta je garancija? (znam da je na gumu)

Ako pukne guma? Ako je probusim? Ako istruli?

Vozac sam od pocetka ove godine tako da mi nije bas najjasnije sta znaci garancija 3 godine na gumu?

Ali bi voleo da saznam
[ hakinen @ 07.11.2006. 18:00 ] @
Ja sam kupio 621 a ne 625, tako da te opet pitam pirocanac kako su se te gume pokazale za zimu??
[ Miroslav Jeftić @ 07.11.2006. 18:58 ] @
Citat:
vaske71: nemojte bas toliko verovati TV testovima dakle frajer sedne u kola napravi nekoliko testova levo desno itd i odmah s*re kako je nesto dobro a nesto nije bezveze ovde u Tigru na ispitnoj stanici guma koja treba da se isproba stavi se na masinu koju odozdo pritiska valjak mozda 2 tone koji se pomera i levo i desno kriveci gumu sa strane se izazivaju vestacki najgori moguci uslovi kisa led sneg i temperaturne razlike i guma se vrti vrtoglavom brzinom i to vecom sto joj brzinski index nalaze tako se vrti po nekoliko dana non stop i kada kasnije pukne ocitavaju se razlozi pucanja pr garancija gume je 50 000 km a one predu i po 500 000 km pa tek onda puknu , dakle manite se testova na TV za 1 sat i ovakvog testiranja
Uostalom dali ste nekad culi da se Pirocanac zajebo pri kupovini !

Autobild nije SAT. Koliko god da se postavlja pitanje pristrasnosti ili ne, ipak ti ljudi imaju odgovarajuću opremu da izmere performanse i što je važnije uporede sa ostalim proizvodima na tržištu. Kad dođem u prodavnicu šta ja mogu da testiram? Niko i nije rekao da je guma pukla na testu, već da su performanse drugih bile bolje uz sličnu cenu. Naravno, svako je slobodan da veruje kome hoće.
[ tox master @ 07.11.2006. 19:12 ] @
Citat:
Ivan Miladinović: E, evo ja uzeo pre par sati 2 Wintere.
Dobije se garancija na 3 godine.

Imam par pitanja, sta to znaci? Ovo sa garancijom?
Na sta je garancija? (znam da je na gumu)

e ovako...
to ti je isto kao da nemas garanciju posto to sto imas nema nikakve veze.
garancija na gumu se inace daje na fabricku gresku,znaci bilo sta sto se desi sa gumom a nije prouzrokovano mehanickim ostecenjem tokom voznje to jest tokom koristenja gume.
ako bubnes u neku rupu i na gumi iskoci "bruh" naravno nemas garanciju.
to mislim da je logicno.
a na drugim forumima sam se nacitao slucajeva gde guma nije valjala fabricki i ljudi su reklamirali ali nista od toga.
guma se vraca proizvodjacu na ispitivanje i uvek pogadjate...rezultat bude negativan,znaci utvrde da je guma ostecena napazljivom voznjom,penjanju po ivicnjacima...
tako da bolje nemoj ni da razmisljas o garanciji a posebno na onaj nacin "ma sad cu da je cepam pa ce za godinu dana da mi daju novu gumu".toga nema nigde u svetu a ovde kod nas ti ne daju ni kada nije problem do tebe.
ja sam isto uzeo wintere pre par dana i nisam ni uzimao garanciju kada mi je vulkanizer objasnio kako to ide a sto sam znao i sam ali sam mislio da nisam u pravu...

pozdrav
[ Shomi-1 @ 07.11.2006. 21:57 ] @
Pozdrav

Kakve su Tigrove gume Rotex T2000, juce uzeh dva komada.
[ vaske71 @ 07.11.2006. 22:22 ] @
Evo o cemu se radi nekad je Tigar bio cisto nasa srpska posla ali odkako je citaj Michelin preuzeo celu proizvodnju za auto gumu dogada se na primer ovo :
izade dnevna proizvodnja od 18 000 guma tehnolozi su normalno francuzi oni na primer pregledaju 20-30 regala 1 regal 45 guma i vide samo jednu gresku primer u lose ostampanom slovu odmah zovu ljude koji su zaduzeni za to i oni onako opremljeni masinom sa nozem seku celu citaj celu dnevnu proizvodnju e to sam video samo 2 puta i gledao sa zaljenjem mada znam da su u pravu tako da o losoj gumi nema reci ,drugo masine tj kalupi u kome se peku gume su licno mislenove
Sto se tice Hitris gume ona je namenjena klizavim kolovozima zbog toga ih i zovu suve gume dakle na njoj se voda ne zadrzava a kvalitet je isti kao i kod prime inace veoma veoma dobra ali i skupa guma skoro 90 posto ide za izvoz
Sto se tice 620 je veoma star tigrov dezen mozda i 20 godina stim sto su poboljsane smese gume ali ne idu mnogo pa iz ovoga sami izvedite zakljucak !!!
Dakle kad kupujete savet je kupiti iskljucivo nove dezene (michelin umesao prste ) a oni su
Winter 1
Prima
Hitris
635
621
Stari dezeni
620
625
505
405
Dakle treba znati jedno sada u Tigru ne postoji druga i treca klasa gume vec isklucivo prva !!!
Kada kupujete gumu obratite paznju na sledece mozda jos ima zaostatka u drugoj klasi koja je bila 30% jeftinija od prve klase pa da vas trgovci nebi prevarili treba da znate na svakoj gumi druge klase guma je zigosana znaci opecena pecatom na kojojn pise" DA II KL" a na nalepnici gume je beli krug u desnom dnu nalepnice !!!
Dakle oprez prilikom kupovine a kad kupite potpuno isto je ko kada ste kupili Miselin gumu
Vozacima skutera iako pise Miselin proizvodi ih Tigar a prodaje Mislen
Slobodno mozete povratiti izgubljeno poverenje !!! Tigar je najbolje preduzece od 2002 do sada ako niste znali u nasoj Srbiji !!!Evo i ove godine dobili smo najbolji brend u 2006 !!! Tigar je danas Mislen !!!
Sto se tice garancije od 3 godina vazi na izlizanu gumu znaci ako predes manje od 50000 km a izlize se a da nema pritom fizicko ostecenje namerno secenje busenje namerno itd
E i jos jedno ako imas to ostecenje na svakom boku gume pise datum nedelje prizvodnje na primer 0705 to znaci sedma nedelja 2005 godine tu na levom boku je i smena proizvodnje pa se ta smena nalazi i strogo kaznjava sa po 20% od plate pa sad razmislite dali na Tigrovoj gumi ima gresaka !!!
[ MOSLER @ 08.11.2006. 02:15 ] @

Nije lako povratiti poverenje u nesto kada sam iskusis na svojoj kozi.Meni se pre nekoliko godina desilo da mi pri voznji autoputem brzinom od oko 100km/h pukne nova Tigrova guma.Reklamaciju u radnji nisu hteli da prihvate pa sam morao novu gumu da platim sam.Isto tako nisam cuo da su nekom ko je kupio Tigrovu gumu a ispostavilo se da ima defekt ona zamenjena,a takvih primera ima dosta.Sve se svodi na lutriju da ubodes pravu gumu koja nema feler u tom slucaju pre cu da srecu okusam sa Lotom.
Sto se Wintere tice pre oko pola godine nabasao sam u casopisu na test zimskih pneumatika medju kojima je bila i ona.Zakljucak je bio da se Wintera na snegu solidno ponasa ali zato na suvom i vlaznom kolovozi ima dosta duzi zaustavni put od konkurenata sa testa pa je zato zavrsila negde na zacelju.
[ vaske71 @ 08.11.2006. 23:23 ] @
Citat:
MOSLER: Nije lako povratiti poverenje u nesto kada sam iskusis na svojoj kozi.Meni se pre nekoliko godina desilo da mi pri voznji autoputem brzinom od oko 100km/h pukne nova Tigrova guma.Reklamaciju u radnji nisu hteli da prihvate pa sam morao novu gumu da platim sam.Isto tako nisam cuo da su nekom ko je kupio Tigrovu gumu a ispostavilo se da ima defekt ona zamenjena,a takvih primera ima dosta.Sve se svodi na lutriju da ubodes pravu gumu koja nema feler u tom slucaju pre cu da srecu okusam sa Lotom.
Sto se Wintere tice pre oko pola godine nabasao sam u casopisu na test zimskih pneumatika medju kojima je bila i ona.Zakljucak je bio da se Wintera na snegu solidno ponasa ali zato na suvom i vlaznom kolovozi ima dosta duzi zaustavni put od konkurenata sa testa pa je zato zavrsila negde na zacelju.

Pa dobro neka je tako kako kazes , ja vozim tigrove gume od kako sam seo za volanom a to je bilo pre nekih 17 godina i nikad mi se nije desilo da mi pukne guma na 100 km/h !!! Evo sutra cu na poslu pitati iskusne vozace pred penzijom koji su presli i po 3 do 4 000 000 km za njihov zivot iskljucivo na tigrovim gumama pa cu preneti njihove utiske !!!
Samo se nesto bunim
Kako to da firma Tigar za jos malo pa 90 godina postojanja a 50 godina pravljenja auto gume 30 godina saradnje prvo sa BF Goodrich i Michelinom ciji je i sada glavni uvoznik za Srbiju , firma koja je ponos Srbije sada kao najbolji izvoznik za vec 5 godina unazad firma koja je izvoznik u 94 zemlje sveta medu kojima su najveci kupci Engleska (635, prima , hitris) Nemacka(ambasador 621) Francuska(wintera ,635 ,621,725) SAD cije trziste ne mozemo da podmirimo ni 1% a koji nam traze proizvodnju guma za iducih 20 godina unapred isto kao i rusija za 30 godina cije trziste ne mozemo da podmirimo ni 4% da ne pricam o firmama kao sto su firme u Bugarskoj ,Madarskoj ,Poljskoj koje nam bukvalno cine uslugu prodajuci nas proizvod sa samo 10% zarade za njih i zive od nas .Dakle ti pricas da Tigar koji je u prosloj godini imao 90 000 000 evra zarade a koji zaposljava 5 000 radnika ciji je prosek 400 evra a ciji je sada direktor auto gume francuz iz Mislena(inace vodece svetske firme 1 u svetu ) po imenu Falcone kao jedan od najvecih Mislenovih strucnjaka ikada dopustiti to da ti kako kazes ubodes gumu dal je dobra ili losa i jos ti ne priznaju gumu koja je pukla sama od sebe usled voznje po ravnom auto putu na 100 km/h ???
I jos kazes da Winter 1 spada u dnu lestvice ciji je izvoz za strahopostovanje !???
Pa dobro stvarni rezultati kazu ovako Winter 1 je najbolja guma u Evropi a tik iza nje je Mislenov Kormoran a vi verujte kojekakvim testovima u novinama !!!
Ja ovde zavrsavam .
[ MOSLER @ 09.11.2006. 00:25 ] @

Pricao sam o Winteri,Winter 1 je koliko znam drugi model,a test nije sproveo neki nas trecerazredni auto magazin vec se radi o nemackom casopisu(Auto zeitung,drugi test je skoro izasao u Auto Bildu) tako da nemam razloga da verujem da se radi o namesteki.
Druga stvar,kada ti se licno desi da ti NOVA guma pukne i da u prodavnici nece da je zamene a kasnije cujem jos dosta slicnih slucajeva sta onda treba da pomislim-da je sve ovo jedna zavera protiv Tigra ili da nesto sa tim pneumaticima nije u redu.
Ja ne sumnjam da Tigar proizvodi dobre pneumatike ali je cinjenica da izvestan broj njih sa felerom dospe u prodaju,sad da li zbog lose kontrole ili neceg drugog ne znam ali da se fabrika ozbiljnije pozabavila sa reklamacijama musterija sada ovaj razgovor ne bi smo vodili !!!
[ vaske71 @ 09.11.2006. 14:39 ] @
Nekada je ista guma bila Wintera pa posto dugo vremena se nije znalo da je to ustvari neki bezvezni Turski brend pristupilo se preimenovanju zato kada pogledas na nalepnici i dalje pise Wintera ali u zadnjem slovu te reci u a sada je ubacena jedinica, no nije bitno nego da ne nastavljamo sa polemikom ti kupi te gume u novinama plati ih 3 puta skuplje pa ces biti srecan i nece ti se dogadati da puknu same od sebe na 100 km/h , pa kad treba da ih reklamiras ti ces opet doci u Tigar jer je on uopste glavni uvoznikza celu Srbiju svih tih takozvanih svetskih firmi a nije sigurno Trayal .Ako ne verujes a ti pitaj prodavce gde se salju ako uopste znaju preko brda posrednika .
No zalosno u svemu ovome je to sto je Tigar MX na velikom glasu u Evropi i svetu i svaki vozac zna na primer Winteru(ZATO SMO I POLUDELI OD IZVOZA) i veliki deo ih i ima na svom automobilu (sto jeste najbitnije) a ovde u Srbiji mi ih stavljamo tamo negde na zadnjem mestu jer normalno mi Srbi uvek znamo sve najbolje i samo kod nas se desava da gradani jedva sastavljaju kraj s krajem za osnovne zivotne namirnice ali kad je u pitanju guma eee tad su svi bolji od nas i pribegava se kupovanju najskupljih guma jedan komad 16 ili 20 000 dinara pa se potom montiraju na stojadine ,juga ili auta iz inostranstva stara po 20 godina i citaju se svetski casopisi sa doduse nastimovanim sistemima vrednosti ali najbitnije je da sve sto Srbija proizvede da je to krs .
A da dodes u Tigar i da te odvedem pa da vidis u Mislenovom magacinu te tvoje velike svetske firme iz novina cije gume se 5 puta vise reklamiraju na reklamacijama od naseg najstarijeg najgoreg dezena 505 (fica ,buba, citroen) ti bi onda promenio pricu odjedanput
Sve Srpsko je lose a sve svetsko blista !!!
Zivio ti meni i zelim ti da ides manjim brzinama od 100 km/h cisto zbog tebe
CAO !!!
[ Shomi-1 @ 09.11.2006. 22:10 ] @

Vaske71, sta mislis o Rotex T2000?

pozdrav
[ MOSLER @ 10.11.2006. 01:05 ] @

Za razliku od Tigra ja nisam cuo da se ljudi toliko zale na fabricki nedostatak guma drugih proizvodjaca,ali nije ni bitno.Ja samo ne razumem odakle ti to da je Wintera najbolja guma u evropi!!! Michelin sigurno nije lud da to dozvoli da njihov ogranak napravi kvalitetniji i bolji proizvod od maticne fabrike.Pobogu pa to bi to bilo isto kao kada bi Volkswagen dopustio da Skoda napravi bolji auto od njih!
[ popmilos @ 10.11.2006. 16:49 ] @
Pošto je tema veoma korisna i interesantna,može li neko da mi odgovori kakva je guma Tigar Prima koju mi preporučuju da stavim na mog Audija.Dimenzije su 205/55 R16R.Razlika u cijeni je velika između Tigra i Michelin-a.Te gume koštaju kod nas u CG 60 €,dok su Michelin-ke istih dimenzija 135 €.Najvažnije je da mi neko kaže kakve su po kiši.
Hvala!
[ vaske71 @ 10.11.2006. 23:12 ] @
Citat:
MOSLER: Michelin sigurno nije lud da to dozvoli da njihov ogranak napravi kvalitetniji i bolji proizvod od maticne fabrike.Pobogu pa to bi to bilo isto kao kada bi Volkswagen dopustio da Skoda napravi bolji auto od njih!

Ti izgleda nisi uopste procitao moje postove na ovu temu !!! Dakle da ponovim Michelin je otkupio 49% Tigra i to citaj Celu auto gumu (najaci ogranak u Tigru rade 2000 ljudi ) skoro sve Masine 80% najsavremenije doterane su iz njihove fabrike !!! Danas Mislen ako niste znali samo" PRODAJE" dakle sakuplja gume iz svojih ogranaka po evropi npr. od nas iz srbije ide auto guma iz Poljske ide guma za Kamione itd Miselin u Francuskoj pravi samo Gume za Dampere (one ogromne kamione ) i gume za Formule a svi ostali njihovi radnici rade na stovaranju guma koje se dopremaju iz ogranaka i prodaju ih sirom sveta .Dali ti je sada jasno da je Miselin tigar i obrnuto ??? E sad kazes odakle mi ove informacije ? EVO ovako skoro svakih 2 meseca mi imamo sastanak licno svi radnici tigra sa direktorom auto gume citaj FRANCUZOM Falconeom i njegovim prevodiocem u sali sto moram priznati nikada nije bilo u tigru da se direktori sastaju sa najobicnijim radnicima .

Citat:
Shomi-1: Vaske71, sta mislis o Rotex T2000?

Guma je prilagodena tezim terenima i za kisu brzinske oznake T do 120 km/h i H do 210 km/h pa vodi racuna o oznaci inace poprilican brojovog dezena se izvozi za nemacku no ja bih se na tvom mestu ipak odlucio za Ambasador . Inace u dezenu Rotex vise su poluteretne gume za Kombije !!!

Citat:
popmilos: Pošto je tema veoma korisna i interesantna,može li neko da mi odgovori kakva je guma Tigar Prima koju mi preporučuju da stavim na mog Audija.Dimenzije su 205/55 R16R.Razlika u cijeni je velika između Tigra i Michelin-a.Te gume koštaju kod nas u CG 60 €,dok su Michelin-ke istih dimenzija 135 €.Najvažnije je da mi neko kaže kakve su po kiši.
Hvala!

Dugo se vodila polemika strucnjaka u Tigru oko ovog dezena (Prima) dali da je naprave jos u nizem profilu 40 ( na primer 205/40/16 ) ili je bolje da bude 55 pa su prevagnuli putevi po Srbiji iCg i visina automobila od tla te su je pustili u tom profilu .Inace ovo je vrhunska guma sa brzinskim indexom V ili 240 km/h namenjena itekako kisi tj klizavim kolovozima budi bez brige !!!
Srecnu voznju i dobar put zelim svima !!!
[ Med @ 13.11.2006. 13:24 ] @
Nisam ni citao sta ste odgovorili, ali, evo, ako ti je jos aktuelno ... :)
Prosle jeseni sam uzeo Tigar Wintera, sve 4 (ili kupi sve 4, ili ne kupuj nikako).Stavio ih pocetkom novembra i skinuo ih tek negde sredinom marta. Gume su dobre. Ako se dvoumis, nemoj. Corsa je u pitanju. Mislim da sam tad platio gume negde oko 11500 dinara. Sad sam ih ponovo stavio prosle nedelje cim je sneg poceo da promice. Balans po tocku je 180 dinara + 200 dinara sto su mi skinuli tockove i stavili ove. Da, pre nego sto sam uzeo gume, kupio sam na otpadu 4 felne, to me kostalo 30 eura. Tako da se ne njakam sa prepakivanjem guma svake sezone.

Pozdrav.
[ radisasvr @ 13.11.2006. 19:53 ] @
Pozdrav svima.
Moze li neko opsirnije da napise o iskustvima sa Fuldom Montero jer sam ja inace zainteresovan za tu gumu.Fulda je inace u Nisu (175-70-14) oko 4700.00 din a Goodyear UG7 oko 6000.00. Neznam za koju da se odlucim jer imam auto sa pogonom na zadnjoj osovini (Sierra).Dobrodosla su iskustva svih clanova foruma.
Kakva su iskustva kod vozila sa “zadnjim”pogonom (vintera,barum…) odnosno hoce li mi po vasem misljenju biti dovolje i jeftinije gume.Napominjem da mi trebaju za teze uslove (uzbrdice,necisceni putevi itd).
[ KKnD @ 17.11.2006. 19:04 ] @
Imam novi problem. Dogovorio sam se s ocem da on uzme gume preko racuna, tako da ih nisam ja licno kupovao. Stigle su mi malopre, i na njima ne pise Winter1 nego Wintera. Termin proizvodnje je 1006. Ako ja dobro rezonujem to je mart 2006. U cemu je razlika izmedju "nove" i stare gume. Jel me neko zeznuo ili ne?
[ tox master @ 17.11.2006. 21:45 ] @
Citat:
KKnD: Imam novi problem. Dogovorio sam se s ocem da on uzme gume preko racuna, tako da ih nisam ja licno kupovao. Stigle su mi malopre, i na njima ne pise Winter1 nego Wintera. Termin proizvodnje je 1006. Ako ja dobro rezonujem to je mart 2006. U cemu je razlika izmedju "nove" i stare gume. Jel me neko zeznuo ili ne?
ja sam skoro uzeo isto wintere i koliko se secam da na gumi pise wintera a ne winter1...
a ove moje su stare 2-3 meseca (mrzi me sad da idem da gledam na kolima) a u principu je bolje da je guma "svezija" mada mislim da to u tvom slucaju nije bas kriticno.
da su stare godinu-dve to ne bi bilo dobro ali ovako mislim da nema veze...

pozdrav
[ radisasvr @ 20.11.2006. 16:49 ] @
Zar niko nema iskustva sa Fuldom Montero?
[ tox master @ 20.11.2006. 17:39 ] @
Citat:
tox master: ja sam skoro uzeo isto wintere i koliko se secam da na gumi pise wintera a ne winter1...
a ove moje su stare 2-3 meseca (mrzi me sad da idem da gledam na kolima) a u principu je bolje da je guma "svezija" mada mislim da to u tvom slucaju nije bas kriticno.
da su stare godinu-dve to ne bi bilo dobro ali ovako mislim da nema veze...

pozdrav
ipak sam pogresio...
kod mene pise winter1.
ne znam zasto ali mi se ucinilo da pise samo wintera.
a u cemu je razlika uopste izmedju wintera i winter1?

pozdrav
[ simor @ 20.11.2006. 22:06 ] @
Ja trenutno imam napred dve Hitris, a nazad neke stare Continental, i mogu vam reci da su Hitris extra gume. Po kisi se odlicno ponasaju, volan mi ne bezi ko sa onim prethodnim Continental. Sad posto ide zima nameravam te Hitris da stavim nazad umesto Continental, a napred dve nove Winter1. Puno mi je da dajem za 4 nove Winter1, pa bi isao na ovu "budzet" varijantu.

Da li je to dobra ideja? Na prolece bih Winter1 skinuo i uzeo nove Hitris napred, dok bi nazad bile stare Hitris.

(Fiat Punto je u pitanju)
[ Sasa_NS @ 21.11.2006. 00:27 ] @
Citat:
tox master:u cemu je razlika uopste izmedju wintera i winter1?

pozdrav

Vaske71 je već odgovorio na to pitanje. Ne čitaš pažljivo... :)

--------------------------------------------------------------------

"Nekada je ista guma bila Wintera pa posto dugo vremena se nije znalo da je to ustvari neki bezvezni Turski brend pristupilo se preimenovanju zato kada pogledas na nalepnici i dalje pise Wintera ali u zadnjem slovu te reci u a sada je ubacena jedinica..."

--------------------------------------------------------------------

Inače, i ja uskoro kupujem nove gume (sve četiri, za Jugića) i nemam velikih dilema: kupujem Tigar 621.

Već sam nekoliko puta kupovao njihove gume - poslednji put matorom za keca, takođe sve četiri, i bili smo prezadovoljni. Dve godine i kusur, mnogo, mnogo kilometara, a nijedan gumi-defekt... Glave im je na kraju došao loš trap (bolje rečeno, loši putevi) jer su počele da se troše sa strane pa su konačno penzionisane...

[ hakinen @ 21.11.2006. 01:03 ] @
Citat:
simor: Na prolece bih Winter1 skinuo i uzeo nove Hitris napred, dok bi nazad bile stare Hitris.

(Fiat Punto je u pitanju)

Winter1 je guma M+S sto znaci i za zimu i za leto tako da nema potrebe da kupujes nove gume na prolece!!
Inace i ja imam 2 621 i zadovoljan sam za sada sa njima, stoje mi pozadi na fici 145/70 i fica ne mrda nigde u krivinama :D
[ igor76 @ 21.11.2006. 01:20 ] @
Fulda cristal 195/50 r 15

Nisam se razocarao

Sportska voznja po snegu izlazio sam gde je nemoguce

http://www.netshopmarket.com
[ Miroslav Jeftić @ 21.11.2006. 08:11 ] @
Citat:
hakinen: Winter1 je guma M+S sto znaci i za zimu i za leto tako da nema potrebe da kupujes nove gume na prolece!

M+S ne znači da je guma i za zimu i za leto. Wintera je zimska guma (koliko znam).
[ bakara @ 21.11.2006. 08:59 ] @
Citat:
hakinen: Winter1 je guma M+S sto znaci i za zimu i za leto tako da nema potrebe da kupujes nove gume na prolece!!
Inace i ja imam 2 621 i zadovoljan sam za sada sa njima, stoje mi pozadi na fici 145/70 i fica ne mrda nigde u krivinama

Skracenica M+S znaci Mood + Snoow tj. guma za blato i sneg
Znaci nije za leto...
[ vaske71 @ 21.11.2006. 17:23 ] @
Cao opet vidim razvila se diskusija pa da uskocim
Citat:
igor76: Fulda cristal 195/50 r 15

Nisam se razocarao

Sportska voznja po snegu izlazio sam gde je nemoguce

Razlika izmedu Fulde i winter1 je razlika izmedu mrava i slona i tu nemam sta da dodam sto neko rece "ko razume shvatice , ko ne razume platice"
Idemo dalje
Winter1 je cisto zimska guma no moze se voziti u svim godisnjim dobima nezavisno ali i isto tako podrazumeva dobar trap automobila kao i dobru balansiranost automobila i felni i onda nema problema ! Dakle nemozete ocekivati da guma bude dobra ako vam nije balansiran trap trap ce je ostetiti pa bila ona i od celika!!!
Smesa gume je najjbitnoji faktor svake gume dakle nije sve u kramponima a smesa se isprobava specijalnim metodama i testovima ,dakle sama smesa gume treba sto cvrsce prijanjati na kliznu povrsinu no da ne duzim iz svega toga proizilazi ocena smese .Ocena smese ocenjuje se brojevima od 1 do 10 .Ocena 1 je smesa koja se prakticno lepi za tlo ali sa visokim stepenom proklizavanja do 90% a ocena 10 je guma sa ekserima(inace sada zabranjena u svetu) Ocena Wintere je 8 kao i Kormorana (miselin) je 8 !!! E sad kad imate smesu morate imati i odgovarajuci dezen -kranpon kroz koje ce da se gleda da se na primer sto manje nabije snega izmedu brazdi guma i da sneg otpadne kao i razbacivanje vode da sto manje vode udara u blatobrane (jer vas ovo usporava za skoro 30% te se odrazava na vecu potrosnju goriva) .Idemo dalje sada vam treba Lank ( okrugli zicani celicni obruc koji se nalazi unutar bokova gume) , ZA ZIMSKU GUMU ON TREBA BITI STO ELASTICNIJI kako bi vise prianjao za tlo a iz toga sledi da je sto je meksa cela guma tj elasticnija na bokove kada je savijete rukom to je bolja ali ne da je toliko meka da vam se savija pod rukom a da ne upotrebite silu to je vec nesto drugo neverovatno meke gume sa velikim brzinskim indeksom su u stvari sportske gume ali o tome drugi put !!!Da nastavim posto imamo meksu gumu kad je napumpamo ona ce se vise zaobliti na bokovima te kad na primer gledate 175/70/13 delovace vam kao kad gledate 195/70/13 znaci izgledace sire sto ukazuje na zimsku gumu !!!
Idemo dalje dakle sada kad imate najjbitnije stvari pristupa se stavljanju platna najlona i okolnih zicanih oboda unutar gume kao i neverovatno preciznom pecenu gume i kasnijem sisanju gume, e tu smo, videli ste da svaka bolja zimska guma ima gumenu kosu (one sitne gumene bodljice sto izlaze iz gume) one su veoma bitne za test same smese gume a evo kako se to radi .Uhvatis jenu gumenu dlaku gume i istezes je najvise sto mozes i onda vidis koja je granica pucanja dlake !
ONDA OTPRILIKE SHVATIS I KAKVA JE SMESA GUME TJ KOJI KVALITET IMAS PRED SOBOM no vodite racuna o debljini dlake izmedu guma kojih birate i da vas ne vidi prodavac :-) Vidite te dlacice su veoma bitne pa se zato i kaze po pravilu da je wintera zimska guma .
Licno ja ih vozim vec 3 godina a imamo cesto prilike vise nego iko (osim kopaonika) da vozimo po snegu i ledu jer oko Pirota su sve planincine i nadmorske visine do 2000 metara (blizu smo Midora inace najveceg vrha u Srbiji 2150 m) tako da snega i leda u okolnim visim selima ima svake godine na pretek i NIKAD apsolutno nikad me nije zaje*ala i to po kakvom ledu niti bilo kog mog druga niti poznanika !!!
Dakle za zimi samo Wintera - nema greske !!!
Pozdrav ljudi i srecan vam put bilo gde posli !!!

[Ovu poruku je menjao vaske71 dana 21.11.2006. u 22:26 GMT+1]
[ hakinen @ 21.11.2006. 18:31 ] @
Citat:
All-Season Tires with Mud and Snow Designation
If a tire has MS, M+S, M/S or M&S on it, then it meets the Rubber Manufacturers Association (RMA) guidelines for a mud and snow tire!

Odavde je sve jasno!!

Izvor http://auto.howstuffworks.com/tire3.htm

Ja samo znam da stric na sluzbenom autu ima wintere koje tera i leti i zimi skoro 3 godine, i kaze da je veoma zadovoljan mekocom guma, tako da se odlucio da ih tera i leti :D
A uopste se nisu istrosile mnogo!!
[ markom @ 21.11.2006. 19:55 ] @
Prace zimske gume imaju eksere ;-). Ostalo je sve zajebancija... Inače, nisu svuda zabranjene...

Marko.
[ bakara @ 21.11.2006. 21:44 ] @
@markom
Al` kod nAS jesu...

Sto se tice m+s guma:
Citat:
Što znače oznake na zimskim gumama: M + S, pahuljica i indikator habanja?

Zimske gume nose zakonom određenu dodatnu oznaku M + S (javljaju se i označice M & S te M.S., a slova su inicijali engleskih riječi za blato (mud) i snijeg (snow). Simbol pahuljice (slika br. 3) imaju gume koje zadovoljavaju kriterijume posebnog testa u zimskim uslovima i tako postižu visoku razinu prianjanja, puta kočenja, upravljivosti i drugih kriterijuma koji su važni tokom vožnje u zimskim uslovima. Pahuljicu imaju sve zimske gume koje prodaje preduzeće Sava Tires: Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava i Debica.

Simbol pahuljice potvrđuje da zimska guma zadovoljava kriterijume posebnog zahtevnog testa u zimskim uslovima

Dodao sam i jedan .pdf u kome pise sta je potrebno od zimske opreme u raznim drzavama.

Osim zakonom propisane oznake M + S i simbola pahuljice na novijim gumama postoji i takozvani zimski indikator habanja. Tim se indikatorom može utvrditi je li guma s obzirom na svoja svojstva još optimalna za vožnju u zimskim uslovima. Indikator pokazuje kada je dubina kanala u dezenu gaznog sloja niža od 4 mm, koliko je dovoljno za sigurnu vožnju u zimskim uslovima.

Izvor: http://www.laguma.co.yu/laguma/site/news.php?id=5&idn=35

Dodao sam i jedan .pdf u kome pise sta je potrebno od zimske opreme u raznim drzavama.
[Ovu poruku je menjao bakara dana 21.11.2006. u 22:55 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao bakara dana 21.11.2006. u 22:56 GMT+1]
[ miske_maksica @ 20.12.2006. 18:12 ] @
Jel zna neko,neke dobre univerzalne gume.Velicina 175/65 R14.
[ Mbit @ 20.12.2006. 19:44 ] @
zašto sve tigrove gume, a samo njih sam i koristio, imaju i kada su nove prepoznatljivo udubljenje na mestu "šava" na boku gume.
[ millko @ 20.12.2006. 19:45 ] @
univerzalna guma,tj. ako mislis na ono "ljeto-zima" ta guma nepostoji.to je samo suplja prica nekih vulkanizera koji pojma nemaju.ne postoji guma koja koja je adekvatna za ljetnju i zimsku voznju.
[ tox master @ 20.12.2006. 21:28 ] @
koliko ja znam u narodu je poznato da su m+s gume "univerzalne".
nigde nije zabranjeno da leti vozis zimske gume ali to niko ne radi (pretpostavljam :)).
ja sam do sad vozio te m+s gume i leti i zimi ali nije to to...
te gume cim prodju jedno leto kad dodje zima vise nemaju ni 30% osobina koje su imale kad su bile nove a posle dve godine da i ne govorimo.
naravno kad kazem da nemaju vise iste osobine ne mislim na dubinu sare nego na tvrdocu gume i sposobnost "lepljenja" za sneg.
kada sam prve godine pre zime kupio dve nove kormoranke bile su stravicne po snegu,penjao sam se gde niko nije mogao (ne bas bukvalno).
vec sledece zime je situacija bila dosta losija,dok je temperatura bila oko 0 bilo je ok,na malo vecem minusu gume uopste nisu prijanjale za podlogu i tesko sam uzlazio uz brdo bez guranja.
da napomenem da posle dve godine voznje sara izgleda sasvim ok ali kao sto rekoh od prijanjanja nema nista.
ovu trecu zimu nisam smeo da cekam sa njima pa sam kupio dve nove wintere koje cekam da isprobam...

ps:od tih "univerzalnih" guma mislim da je najbolje uzeti savu s2 ako se planira voznja i leti i zimi.
mislim da se one (valjda zbog oblika sare) najmanje trose na vrucem asfaltu u odnosu ne recimo savu s3 i slicne gume.

pozdrav
[ RAMBRAKER @ 20.12.2006. 21:44 ] @
Sava za zimu , ne znam tacno kako se zove model .... i naravno Wintera (TIGAR) !
[ millko @ 20.12.2006. 22:18 ] @
tox master,poptuno si upravu za s2.ja vozim vec duzi niz godina na sava eskimo s2,probao sam s3,al ipak ostajem na s2 iz razloga sto bolje "hvataju" snjeznu podlogu.s druge strane,zimska guma iznad 13 stepeni u + se ubrzano trosi,osobine kocenja su neuporedivo gora u odnosu ljetne gume u ljetnom periodu.znaci,najbolje je imati komplet zimskih guma i komplet ljetnih,pocetno ulaganje je malo vece,al isplati se to brzo iz razloga sto na takav nacin mozes bezbrizno voziti minimalno 5 god!s druge stane,koristenjem zimske gume u ljetnom periodu trajanje gume je max 1 god,u ovo necu pominjati jos vozne osobine iste u tim uvjetima.poz
[ nibleri @ 21.12.2006. 21:05 ] @
evo danas nađoh i kod nas WinterA odgovarajućih dimenzija pa me zanima imali smisla dati pare za nešto drugo kad je ovako nahvalište?!

205/55/16 je propisana dimenzija za moje auto a ponuda je sljedeća:

polovne Good Year Ultra Grip 7 (24/04) vožene jednu zimu, kod prijatelja mi) 300 KM četri komada

nove Good Year Ultra Grip 7 oko 1000 KM

nove Dunlop WS M3 oko 1100 KM

nove Sava E3 680 KM

nove Tigar WinterA 460 KM

zanima me isplatili se rizikovati za ove polovne ili su bolje i ove Tigrove nove nego UG7 polovne?!
[ tox master @ 21.12.2006. 21:41 ] @
@nibleri
pa sad ne znam sta ti ustvari trazis od guma ali od svih varijanti po meni je najbolja varijanta uzeti wintere posto su otprilike tu negde u klasi sa s3 ako ne i bolje a koliko vidim dosta su jeftinije.
ja kada sam kupovao wintere bila je razlika 1-2 eura izmedju save i tigra.
ove good year nisu puno para a i ta prica da su vozene jednu zimu je diskutabilna a i da jeste tacno ipak su te gume stare skoro 3 godine pa je pitanje u kakvom je stanju materijal od kog su napravljene bez obizra kako spolja izgledaju.
opet da kponovim da je najbolja varijanta da uzmes te wintere a na prolece neke polovne letnje ili jos bolje nove (ako budzet dovoljava) i miran si par godina a sto je najbitnije miran si par zima.

pozdrav
[ nibleri @ 21.12.2006. 22:02 ] @
@tox master

bitna mi je sigurnost na cesti uopšte a podrazumjeva se da se netrebaju potezati lanci za svaku uzbrdicu ukoliko se pođe na snjeg ( jer ga kod mene u Mostaru nema :) )

pa se i ja pitam imam li potrebe za nekih 500eura troška ako se može proći sa oko 230 eura a svakako nemam mogućnosti za nekom većom brzinom od 120 km/h a i to su kratki intervali po Bosni

što se tiče ljetnih imam već 225/45/17 prednje su neke kontinentalke (16/05) a zadnje pilot primaci mišelinke (29/04) pa kontam svakako da im malo produžim vjek ali kao prvo radi sigurnije vožnje

a gledala sam cjene guma u Beogradu i vidim da su WinterA ove dimenzije oko 100 eura komad pa mi nešto ove kod nas prejeftine?!
[ tox master @ 21.12.2006. 22:29 ] @
sto se tice sigurnosti ne znam sta da ti kazem,imam ih tek oko mjesec dana mada sam obisao mnogo foruma koji se bave auto-tehnikom i slabo sam fde video da se neko zalio na winteru posebno sada kada to michelin kontrolise.
a i meni je na prvi pogled bilo malo pojeftino to...
ja sam moje gume 175/70/13 platio 60 km komad a te "velike" gume nisam ni gledao tako da ne znam koja je cena.
pogledaj koji je datum prozivodnje na tim winterama,ove moje su bile stare oko 3-4 nedelje.
moguce mozda da su te malo starije pa su na "snizenju"...
a ako vec imas resenje za leto onda ti je najbolje da uzmes te wintere i nemas frke sa snegom par godina gde god da krenes pa makar i preko Romanije!

pozdrav
[ vinovnik @ 22.12.2006. 10:48 ] @
Zivim na planini i svakog dana putujem na posao kolima. Vozim Golfa II i na njemu imam Sava eskimo S3 gume. Odlicno gaze sneg i savladjuju ozbiljne uspone bez vecih problema. Sa Vinterom nemam iskustva. Sa Fuldom nisam uopste bio zadovoljan.
[ Anjamen @ 27.12.2006. 10:43 ] @
Da pomognem čoveku koji je pitao za Tigar 621 i 625..
I kod mene se na 621 pojavio mehuric ali su i dosta trajale, sto se tice 625, koje trenutno imam, jednostavno to nije za sneg i bljuzgavicu ali za ne-zimske uslove je skroz dobar izbor.
Ako se odlučim da uzmem zimske gume za stare čelične felne to će biti Winter1, kupujmo koliko toliko domaće ;-)
[ tox master @ 05.01.2007. 00:34 ] @
ej ljudi nemojte kupovati wintere da se ne biste zeznuli kao ja!!
salim se malo!
ja kupio wintere i jedva cekam sneg da ih isprobam ali nista od toga izgleda ove godine a pitanje i narednih godina.
jeste slusali ovih dana na tv o globalnom zatopljavanju?
kako je krenulo za par godina i kod nas nece biti zime kao u tropskim predelima.

pozdrav
[ indicator1 @ 05.01.2007. 09:37 ] @
Ja bih samo da upozorim da Wintera nije bas nesto trajna guma. Ako planirate da je vozite cele godine, bolje uzmite nesto drugo. Ja sam evo potrosio 2 seta u poslednje cetiri godine, prosecno prelazeci 15-tak hiljada godisnje, znaci gume su mi trajale oko 30.000 km. Problem je sto se ne potrose vec se deformisu, tako da pocnu da tresu i ne mogu se balansirati (prvi set) ili pocnu da vuku u stranu i to primetno (drugi set). Posto na autu imam 2 letnje + 2 Wintere, ja sam ih vozio na prednjoj osovini 3-4 zimska meseca a ostatak godine na zadnjoj. Verovatno da su vozene samo zimi duze bi izdrzale, ali nemam uslova za to. Inace pre sam imao zimske Goodyear koje sam koristio na isti nacin i trajale su mi sve dok im se nije potrosila sara (60.000).
Wintera je stvarno odlicna za sneg i bljuzgavicu, nije tvrda pa je voznja udobna. Medjutim, mana joj je slabo kocenje po mokrom, hoce lako da prokliza.
[ nibleri @ 05.01.2007. 21:16 ] @
e pa ja stvarno ne znam je li pri pomenu zimske gume jedina pomisao (kod mnogih) snjeg!?!?!?!?

pa zna se da se zimska guma vozi 3-4 mjeseca a snjeg ni u kom slučaju na cesti nije toliko dugo što bi po mome bilo da se traže karakteristike za ledenu cestu više nego za pokrivenu snjegom

ja sam uzela UG7 jer su me upozorili na nemogućnost balansiranja WinterA
[ tox master @ 05.01.2007. 21:29 ] @
pa kod mene i jeste pomisao prvo na sneg za sta mi zimske gume prvenstveno sluze.
inace da zivim u ravnici ne bi ni uzimao zimske gume posto po ravnom idu dobro i letnje naravno ako se vozi malo sporije i opreznije (kao sto ja radim zimi).
ali posto u mom kraju ima brda moram da imam neke zimske gume zbog uspona gde se najbolje vidi kvalitet gume.

Citat:
ja sam uzela UG7 jer su me upozorili na nemogućnost balansiranja WinterA

moje su se balansirale normalno.
a voleo bih i ja da uzmem ug7 ali posto se radnicka klasa vozi na tigru i na savi (uglavnom) moram i ja da se uklapam u trend!

pozdrav
[ Shomi-1 @ 06.01.2007. 18:03 ] @
Koliko je ogranicenje brzine sa brzinskim indeksom "T"? Da li je to 190Km/h ili 120km/h kao sto neko rece ovdje. Vozio sam auto prije par dana 140km/h nekih 5 minuta auto putem pa ne znam da li sam ih s***o ako sam prekoracio brzinski indeks.

pozdrav

[Ovu poruku je menjao lancia88 dana 06.01.2007. u 19:38 GMT+1]
[ tox master @ 06.01.2007. 18:35 ] @
pa ja mislim da gume nece da se zeznu ako se voze brze nego sto je propisano (mozda ima veze na duze staze).
ali u tvom slucaju to se nije desilo.
ta oznaka pretpostavljam da znaci da proizvodjac garantuje da do navedene brzine garantuje za integritet gume i na njeno normalno funkcionisanje.
pogledaj ovde
http://www.autogume.net/tumacenje.html

ps:ne znam da li sam ikad video auto gume sa indeksom brzine ispod 190km/h...

pozdrav
[ Shomi-1 @ 06.01.2007. 19:43 ] @

Da, na ovom sajtu pise da je "T" do maksimum 190Km/h. To me i zbunilo jer je neko bas u ovoj temi rekao da je "T" do 120km/h, cini mi se da je to rekao Vaske71, covjek koji radi u fabrici Tigar.

poz.
[ vaske71 @ 06.01.2007. 23:43 ] @
Citat:
Shomi-1: Da, na ovom sajtu pise da je "T" do maksimum 190Km/h. To me i zbunilo jer je neko bas u ovoj temi rekao da je "T" do 120km/h, cini mi se da je to rekao Vaske71, covjek koji radi u fabrici Tigar.

poz.

Tacno je Shomi brate da je "T" do 190 km/h po indeksu brzine u idealnim uslovima ali kada uzmes nase puteve punih rupa,terene itd sigurnosni index je od -50 do -70 km/h pa sam naveo namerno do 120 km/h jer su i meni tako rekli upravo ljudi sa ispitne stanice .Dakle ovo vazi za sve gume nema veze koji proizvodac da ih pravi .Sto se tice kvaliteta i vece brzine od propisane mozes ih ti voziti i 190 km/h ali ti ne bih preporucio .Ipak ja ovde govorim o stvarnim bezbednim brzinama a ne o onim napumpanim kojim se proizvodaci dice .Bezbedno vozi brate to je najbitnije od svega !!! I odgovor na tvoje pitanje gore nisi unistio gume sto si vozio 140 km/h za 5 minuta nebi ih unistio i da si vozio i 5 sati na 180 ,km/h ali ako je dobar put prvenstveno !!!

@Nibbleri@ a sam uzela UG7 jer su me upozorili na nemogućnost balansiranja WinterA
Nibleri duboko su te zaj*bali te osobe koje su ti to rekle da winter1 ne moze da se balansira !!! To su najverovatnije mesari ili pekari i savet bezi od njih sto dalje i to brzinom munje i ne zaboravi propustila si priliku da vozis Miselin gume (Winter1) inace najjaceg proizvodaca u svetu na 1 mestu a zast ti ovo kazem ? Pa zato sto je Mislen vec kupio Tigar i sada su vecinski vlasnici vec celog Tigra inace Tigar Tires sada vec novog brenda novog imena koji su nam postavili !!!

[Ovu poruku je menjao vaske71 dana 07.01.2007. u 01:07 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao vaske71 dana 07.01.2007. u 01:07 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao vaske71 dana 07.01.2007. u 01:09 GMT+1]
[ lancia88 @ 07.01.2007. 09:02 ] @
Pozdrav,

mislim da je ovo sto Vaske pise krajnje odgovoran pristup problematici i savetujem da se ovo stalno ima na umu. Dakle, opreznije gledanje na eksttremne vrednosti deklarisane od proizvodjaca i trebalo bi da je stvar OK makar se i vozilo preko preporucenih 120 km/h. Ja na jednom od svojih vozila Wintere i prezadovoljan sam njima kao uostalom i svim Tigar gumama koje sam ikada i kupovao, naravno, u domenu normalne, svakodnevne voznje bez posebnih naprezanja. Sve se kod mene dobro balansira i ne znam odakle ta informacija ali ne kazem da je nemoguce da je bilo problema na bazi kojih se stvorilo ovakvo misljenje. Kazem samo da ne znam za takav problem licno, niti sam cuo od nekoga pre ovog pominjanja u temi.

Inace, zna li Vaske ponesto o gumama za motore mozda? ;)
[ Shomi-1 @ 07.01.2007. 15:05 ] @

Ja sam ga vozio autoputem od Sarajeva prema Zenici koji je skoro izgradjen i put je perfektan. Asfalt je "kao staklo" ravan. A i gume sam kupio prije dva mjeseca tako da su kao nove.

Hvala Vaske71 na pojasnjenju!
[ vaske71 @ 07.01.2007. 19:03 ] @
Citat:
lancia88: Pozdrav,

Inace, zna li Vaske ponesto o gumama za motore mozda? ;)

Jedine gume koje tigar pravi za motore su gume za skutere manjih dimenzija od 10 do 15 cola a na gumama pise Mishelin dakle uopste nema oznake tigra iako ih tigar radi no radi se o tome da ih mi ovde i jedini radimo kolko znam u svetu a prodaje ih Mislen jer je to njihova orginalna licenca (sto se tice skutera) a u francuskoj mislen radi gume za trke tj. za motore vecih kubikaza.Inace da vam kazem samo jedan primer o njihovom kvalitetu .Licno sam bio prisutan kad su jednom momci utovarali te gume u sleper (mislim da je bio kamion firme Banex iz beograda) doso je sef smene i video jednu jedva umazanu gumu od prasine dakle jednu od 6 do 6500 komada koliko stanu u sleper i nalozio momcima da ih sve skinu (sto je ubitacan posao) i produvaju jednu po jednu sa kompresorom ,momci su poludeli njihov voda grupe je kaznjen sa 20% od plate a meni sa strane bilo je zao momaka koji utovaraju ali sam i video koliko mislen polaze na kvalitet bilo koje gume pa kad uporedim sta pricaju pojedini forumasi u vezi Tigrovih tj Mislenovih guma o nesavrsenosti i losim karakteristikama dode mi da puknem od smeha jer treba samo da se vidi makar na 5 minuta kako se u tigru radi u poslednjih 4 godina od kako nas je Mislen preuzeo pa da smesta promene misljenje i da se dice time sto je i u srbiji jedna firma svetskog renomea (Tigar inace tuce sve rekorde u izvozu u Srbiji u zadnje 4 godine i dobija nagrade za najbolji brend)
Pozdrav !!!
[ lancia88 @ 08.01.2007. 09:39 ] @
Pozdrav,

ustvari sam po nicku mislio da imas veze sa motorima, zato sam pitao, nema veze.

Po meni je Tigar vec godinama unazad jedno sasvim primereno resenje, Wintera je samo jos sveobuhvatnije resenje i nastavak te, po meni, veoma dobre price o Tigru. Setih se, u medjuvremenu, da sam cuo sa probleme oko balansiranja Trayal guma i to onih koji se prodaju kao druga ili treca kategorija, nove se gume ne daju izbalansirati ali se one i prodaju u Trayal prodavnicama bas kao druga klasa pa nanize pa ko zelid a rizikuje, to mu je.
[ nibleri @ 08.01.2007. 11:06 ] @
@vaske71

meni je ovaj prodavač pomenuo nemogučnost balansiranja WinterA onako usput dok sam čekala da mi UG7 namontiraju a jedan je forumaš to pomenuo iz vlastitog iskustva, mada mislim da je sam kriv za to jer ih je vozao i ljeti pa je moguće da je guma ok u skladu sa propisima i namjeni

UG7 smo juče isprobali i mislim da su odlične što se tiče držanja na cesti a o izdržljivosti ćemo za 2-3 godine, nadam se :)

za MICHELIN ENERGY E3A lično nemam pohvalu jer smo ih 2005 kupili i pravo je bučna guma

isto mogu reći da smo imali jednom i Barunke koje su se "stvrdle" ili šta već nakon jedne godine i proklizavale su na mokrome mada je vjerovatno dosta toga i do našeg asvalta pa stoga mislim da je ova tema prvenstveno potrebna da se podjele iskustva radi sigurnosti na cesti a ne da bi se prepucavali tako da se izvinjavam ako sam nekoga naljutila, nije bilo namjere

svakako je smješno porediti UG7 i WinterA jer je odnos cjene 130 eura naspram 60 eura tako da i ako WinterA ima nekih manjkavosti u odnosu na UG7 može joj se oprostiti

Pozdrav!

[ bruyoni @ 24.03.2007. 11:50 ] @
Jedno pitanje za Vasketa, ili bilo koga drugog ko zna, ako moze da mi resi nedoumicu. Interesuje me dali je tigar Hitris i usmerena i asimetricna guma (znaci da postoje gume za levu, odnosno desnu stranu vozila na kojima je utvrdjen smer obrtanja). Ili je samo asimetricna, tj da ima spoljnu stranu dok nema smer obrtanja. Pitao sam po radnjama, negde mi kazu ima samo spoljnu stranu, neki su mi rekli da samo ima smer obrtanja potpuno zanemarujuci natpis "spoljna strana" na zidu, dok su mi u Tigrovoj radnji i NS rekli da postoje levi odnosno desni pneumatici kao i smer obrtanja. E sad posto kupujem gumu u metrou nesto nemam zelju da mi uvale, recimo, tri leve i jednu desnu pa bi da se malo vise "obrazujem".

Hvala

Pozdrav!

Bruja
[ samo1epartner @ 28.03.2007. 17:37 ] @
Ovo je pitanje vise za Vasketa71 a i za sve koje vise znaju o gumi Rotex T2000.
Zelim kupiti ove gume i montirati na mom autu Citroen Berlingo . Zelim znati dali je moj izbor prav ili je bolje uzeti TG635 . Zelim da mi malo vise napisete o tome a zelim znati i detalje .
Hvala vam na odgovoru

[Ovu poruku je menjao samo1epartner dana 29.03.2007. u 17:48 GMT+1]
[ vaske71 @ 29.03.2007. 22:23 ] @
Za @ bryjoni @ i @ samo1 epartner @
Sutra ili najkasnije u ponedeljak proveravam , sa ekspertima ( nasim domacim ljudima koji ne lazu ) u Tigru na vasa pitanja , dobicete informacije iz prve ruke one prave a ne nasminkane - sto ce te cuti od prodavaca ili reklama !!!
Pozdrav !!!

[Ovu poruku je menjao vaske71 dana 31.03.2007. u 22:27 GMT+1]
[ tweeester @ 30.03.2007. 14:57 ] @
@bruyoni

Idi i pogledaj gume, ako guma ima spoljnu stranu uvek pise na njoj "outer side" (ili slicno), takodje, ako ima smer rotacije onda uvek imas strelicu i natpis "rotation", nema tu nikakav prodavac da ti prica price, na gumi sve pise.
[ samo1epartner @ 31.03.2007. 11:15 ] @
Hvala ti Vaske na informacijama . Naveo sam ti da je moj auto Citroen Berlingo tako da retko i kada prelazim brzine preko 100km/h , a i ako se desi onda sigurno nije vise od 120 km/h . Rekao si mi da mi preporucujes gume Prima a ja ne znam nista o njima pa bi te opet zamolio da mi malo vise napises o tim gumama , karakteristike , izdrzljivost , osobine a i gde mogu bar na netu da procitam o tim gumama a i da ih vidim . Da napomenem samo da je rec o dimenzii 175 / 70 / 14 . Sta kazes o gumi TG621, kakva je ona , dali je dobra za moj auto ?
Pozdrav i hvala ti na odgovoru !

[Ovu poruku je menjao samo1epartner dana 31.03.2007. u 12:54 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao samo1epartner dana 31.03.2007. u 13:00 GMT+1]
[ vaske71 @ 31.03.2007. 20:56 ] @
Sve forumase koje zanima izgled .tip. cena Tigrove tj Mishelin i Bf Godrich neka odu na ovu adresu http://www.tigarmh.tigar.com/
a ja sam tu da vam pomognem !!!
Pozdrav i dobar i srecan put vam bio gde god krenuli !!!
[ bruyoni @ 31.03.2007. 21:11 ] @
E hvala Vaske! Znaci Hitris nije bas toliko dobra... Da bude jos veselije Tigar napravio jos jedan pneumatik u T indeksu Sigura. Videh je na sajmu ali jos nista nema o njoj na site-u. Ona ima simetrican usmeren dizajn :D ne moraju a lome glave oko nje ljudi ko sa Hitrisom
[ samo1epartner @ 01.04.2007. 17:51 ] @
Pa Vaske , bas zato sto si ti tu za da nam pomognes mi te i pitamo o tome . Ostavi tigrov sajt i napisi nam nesto vise o gumi TG621 i TG635 . Cenim tvoje mislenje i zato napisi koju rec o ovim gumama . U velikoj sam nedoumici i ne znam koje gume da kupim za moj auto .
Pomozi mi .
[ bakara @ 01.04.2007. 18:27 ] @
Citat:
bruyoni: Da bude jos veselije Tigar napravio jos jedan pneumatik u T indeksu Sigura.

A to polako pocinje i da nam daje do znanja da je tigar "prerastao" domace trziste, i mozemo samo da se nadamo da ce njihova cenovna politika da ostane ista i da nece da se uobraze
[ samo1epartner @ 04.04.2007. 19:07 ] @
Vaske ! Hoces li nesto napisati o gumama TG621 ili neces ? Neznam zasto te nema evo vec nekoliko dana ali ako si tu i citas ove komentare molim te napisi koju rec o ovim gumama . Pozdrav !
[ vaske71 @ 11.04.2007. 15:53 ] @
Hocu brate napisacu a razlog sto me nema toliko je nerviranje oko adsl modema koji sam dobio a 7 dana nisu mogli ovi iz telekoma da mi odobre nalog jer su bili pod praznicnim raspolozenjem te je retko ko radio sta treba da radi
Tigrov stari dezen 621 je prava sto se kaze domacinska guma namenjena bas nasim trecerazrednim putevima po srbiji punih rupa , veoma dobre ocene smese a narocito u zadnjih godinu dana te je najbolji izbor kvalitet-cena na nasem trzistu !!!
621 je dezen pravljen pomalo za sva godisnja doba onako po naski a narocito je dobar za kisu !!!
Brzinski index zaboravi jer je preporucena ona prava brzina do 120 km/h - ako hoces da ti dugo traju .Inace nisu preterano sklone habanju -izlizanosti pod uslovom da su ti trap kao i felne veoma dobro izbalansirani !!!
Ukratko nasa domacinska guma za sve terene a jedino bolja od nje ti je 635 koja bas i ne pati od navedenog brzinskog indeksa a pored wintera1 koja je zimska guma ide i najvise za izvoz narocito u Englesku !!!
Ukratko sve Tigar tires gume za sada tuku sve rekorde u odnosu na cenu-kvalitet u Evropi a 7 mesto u svetu te razloga za sumnju nema a najbolji pokazatelj tome je da Tigar ima unapred zagarantovani posao 17 godina sa sadasnjih 5000 radnika a najveci pokazatelj je upravo Mislen 1 u svetu koji nas je sada vec otkupio totalno te od nas napravio firmu vrednu postovanja !!!
Izdvojicu vam najbolje dezene koji su oprobani itekako a u kome nema onih preterivanja koja ce te naci u hvalisavim garancijama i cuti od prodavaca

Za leto Za prolece Za jesen Za zimu
635, 635 , 635 , Winter 1
621 , 621 , 621, Winter 1
Prima , Prima , Prima , Winter 1
Rotex , Rotex , Rotex, Winter 1

Opet da napomenem ova tabela vam vazi iskljucivo za nase puteve punih rupa !!!

[obrisan suvisan citat...]

[Ovu poruku je menjao bakara dana 11.04.2007. u 17:52 GMT+1]
[ vlada01us @ 11.04.2007. 17:13 ] @
Ma Vaske, stani malo. Smanji gas. Da budemo realni, kol'ko para, tol'ko muzike. Tigar je treca stavka u Michelinu. Prve i najbolje su Michelin, zatim BF Goodrich, tek onda dolazi Tigar.
Citat:
Ukratko sve Tigar tires gume za sada tuku sve rekorde u odnosu na cenu-kvalitet u Evropi a 7 mesto u svetu

Daj neki link za ovo. Nije da ti ne verujem, ali...
[ vaske71 @ 11.04.2007. 21:52 ] @
Ne shvatas nije Tigar 3 stavka u Mislenu kao sto nije ni drugi BF Godrich kao ni 4 Kormoran I 5 Kleber !!! Sve ovo sto sam ti naveo drzi Mislen samo sto Mislen prodaje sve ove gume tj- Kleber i Tigar prave 95% sve putnicke gume dok se ne dovezu mashine u naredne 3 godine iz Klermon ferana (predstavnistvo mislena) -onih 5% pravi sam Mislen a tu su gume vecinom za sportske automobile najvise klase isto tako 90 % tigar radi i gume za dvotockase skutere dok onih 10% su takode u mishlenu -za sada Mishlen pravi jos samo gume za dampere 100% .Dakle sport program preuzece BF Godrich dok Tigar preuzima kompletnu auto gumu za putnicka obicna vozila a Kleber ti dode za poluteretnu gumu i kao ispomoc BF Godrichu !!! Firma kormoran radi iskljucivo teretnu gumu .Dakle sve ti je ovo Mishlen tj Mislen kao veliki gazda prodaje gume po svetu i dovozi nam kaucuk od cega ove firme proizvode gume !!!
Citat:
vlada01us:
Daj neki link za ovo. Nije da ti ne verujem, ali...

Link neces naci nigde za ovo sto ti govorim a sto proizilazi iz sastanka na svaka 2 meseca sa direktorom auto gume sa svim radnicima Tigra tj - dokle se stiglo i kako dalje - inace direktor se zove Falkone !!!
Jedino sto za sada znam a sigurno ce ostati da proizvodi Mishlen je Guma za Formule i guma za dampere (one ogromne kamione - inace ove gume se dovoze i u Tigru a jedna tezi od 200 pa i do 500 kilograma )
[ vlada01us @ 11.04.2007. 22:23 ] @
Ja te sad bas nista ne razumem. Kakve veze ima sve ovo sto si napisao sa kvalitetom Tigar guma? Jel ovo treba da znaci da su Tigar gume u vrhu po kvalitetu, ili znaci nesto drugo?
[ lancia88 @ 12.04.2007. 07:49 ] @
Pozdrav,

ne, nikako ne znaci to....znaci da je Mislenu dojadio status koji ima pa pokusava da izvrsi svoj ekonomsko samoubistvo jer poverava izraziti najvece segmente svoje proizvodnje izraziti losem proizvodjacu.

Ja stvarno ne razumem kako nista ne razumes....ali ako i ne razumes onda razmisli sam: da li bi poverio svoj renome, brand i poslovnu osnovu nekome ko ce svojim losim kvalitetom izrade da sve to srusi? Eto, budi makar na trenutak na celu grupacije Mislen pa ces valjda shvatiti. Ukoliko posedujes znacajne trzisne segmente na razlicitim trzistima, nema potrebe da radikalno izjednacavas i jednoobrazujes kvalitet iz svoje grupacije standardizacijom na svoj najvisi kvalitet jer pojedina trzista to ne zahtevaju. Ovde se upravlja prema postojecoj konkurenciji i relevantnom okruzenju na konkretnom trzistu. To podrazumeva da nije nuzno da Tigar proizvodi budu u samom vrhu proizvodnje Mislen grupacije jer trziste na kome su prisutni pod oznakom Tigra to ne zahteva. Naprosto, konkurencija je takva.

Sa druge strane, imas primer da je sama proizvodnja u Tigrovim pognima dosegla onaj nivo pouzdanosti, kvaliteta i osvojenih tehnologija da moze da proizvodi najveci segment u Mislenu, nebitno pod kojim brandom iz ove grupacije. Eto, ja pokusao da pojasnim.....
[ vaske71 @ 12.04.2007. 14:33 ] @
Ajde da to pokusam da objasnim ovako
Imas Mislen koji je apsolutni vlasnik Tigra ,BF Godricha ,Klebera,Kormorana ... Dakle Mislen posto su firme njegove po svim zakonima ovog sveta uradice sledece
Svoju texnologiju prebacice u nezaboravi svoje pogone samo sto su one u drugim zemljama i odredice ko ce sta da proizvodi a pod " njegovim imenom" !!!
Znaci Mislen je taj gazda koji nabavlja materjal i daje ga njegovim firmama u drugim zemljama sa svojom tehnologijom i njihovim texnolozima a nasim radnicima !!! Mislen nece dirati one Tigrove dezene koji su se dobro prodavali i prodaju se na trzistu pod brendom Tigar Tires cak ce jos vise uticati na nase Tigrove tehnologe
da izmisle neki novi dezen a uz njihovu strucnu pomoc primer za to su dezeni - Prima,Hitris,Sigura ... a starije dezene koji su i bili dobri napravice jos bolje a neki od dezena gde su oni umesali prste su jos bolji -635,621, Rotex ...
Ono sto nije bilo nekog kvaliteta ce ukinuti kao sto su i ukinuli na pr dezen 505 , 404 , 605 ... a iako jos nije ukinut a razmislja se o ukidanju dezen 620 !!!
Gume za traktore 11.2-24 ,12.4-28 kao i gume za kamione 11.00-20 ,12.00-20 itd koje smo mi proizvodili ukinuli su kod nas a premestili u firmi Kormoran koja se inace bavi sada samo proizvodnjom guma za traktore i kamione i veoma mali deo za putnicke automobile - koji prelazi kod nas !!!
Dakle poenta je da mi Tigar Tires proizvodimo obicnu putnicku gumu a ne sport program (pilot)
Sport program proizvodice samo BF Godrich dok ce Kleber u celoj prici proizvoditi gume za poluteretna vozila !!!
dakle sve ovo ti je korporacija Mislen a sam Mislen posto je dala materijal ,platila radnu snagu i sve potrebstine kao i prevoz- prodavace sve ove gume po celom svetu !!! - i ujedno izbeci pokret Zelenih koje su kod njih placali astronomskim ciframa !!!
Miselin prodaje mi ove firme koje sam nabrojao gore radimo po njihovoj texnologiji sa njihovim texnolozima i svi dobijaju !!!
ili u prevodu - daj mi materjal i masinu koliko god da sam glup a kad ti stojis pored mene i pricas mi kako da je napravim -napravicu je !!!
I jos jedno - nije ovo od juce, Mislen i Tigar su zajedno vise od 30 godina kao i sa ostalim firmama
Ovo sto sam vam naveo rade i sve ostale firme koje nemaju veze sa nama - jedan od primera ti je i Pireli , Continental i Good YEER - oni su vec odavno zajedno
Sada se trenutno vodi bitka za Kinesko trziste !!!
I tu bih vec stao !!!
I jos jedno sto sam zaboravio da kazem za sve ove navedene firme gore imas odeljenja za prodaju guma u toj zemlji tj- sve gume nezavisno kog proizvodaca od navedenih gore u nasoj zemlji imas a distribuiraju se odavde iz pirota - te imas cak i gume za formulu 1 kao i damperke samo ih trebas naruciti i tvoje su

[Ovu poruku je menjao vaske71 dana 12.04.2007. u 15:47 GMT+1]
[ vlada01us @ 12.04.2007. 15:48 ] @
AJde sad ja da citiram sebe
Citat:
Ja te sad bas nista ne razumem. Kakve veze ima sve ovo sto si napisao sa kvalitetom Tigar guma? Jel ovo treba da znaci da su Tigar gume u vrhu po kvalitetu, ili znaci nesto drugo?

Dakle prosto pitanje u vezi kvaliteta Tigar guma. 635, hitris, prima, valjaju li ili su treca klasa u odnosu na druge, jace marke? Izguglao sam nekoliko testova, i review-a raznih marki, i Tigar je pri dnu po kvalitetu. Po njihovoj prici, naravno. Sta ti kazes?
[ vaske71 @ 12.04.2007. 20:07 ] @
Sta da kazem Ko razume shvatice - ko ne razume, druge gume skuplje zbog dobrih reklama platice !!!
Ovo ne vazi samo ako vozis neko besno sportsko auto i ides brzinama vecim od 240 km/h - e onda ti ne treba nista sto Tigar moze da ponudi !!!
Znas li kako Pirocanac bira dobru gumu ???
Prvo pita 100 ljudi oko sebe Ej kakve gume vozis ?Kako se ponasaju po kisi snegu ledu ? Kolko ih vremena koristis ? Kolko si sa njima preso km ??? a kolko kostaju ?
a neveruje ni u kakve toboze nasminkane testove - jer nece nikada da zezne sam sebe !!!
Sto bi verovao u te testove i prodavce i reklame - kad moze da pita ljude oko sebe - u Pirotu vazi pravilo kako za sve tako i za mene i greske nema !!!
Ljude pitaj oko sebe za gumu ovu ili onu a ne veruj u testove i sminku !!!
Ja kad kupujem gumu za moje auto idem na ispitnu pitam za savet i savet i dobijem a pitam i stare iskusne i probne Tigrove vozace koji imaju iza sebe i po citaj nekoliko miliona predenih kilometra na skoro svim gumama koje mozes naci po svetu - pa onda i dobijem savet !!!
Imaj na umu da najbolje firme u gumenoj industriji nemaju hiljade reklama o kvalitetu - za najbolje firme se zna i bez reklama ili da izmenim pitanje
Kome ces verovati firmi koja radi putnicku gumu 70 godina i stara je 100 godina ili nekoj firmi koja pravi gumu 10 godina i postoji 15 godina ???
I na kraju - nisam ja ovde da bih ubedivao ljude da kupuju Tigrove gume i sudio o kvalitetu drugih firmi - vec da kazem onu pravu nenasminkanu stranu o tigrovim gumama -zbog cega mogu i zesce na***ti jer radim u toj firmi - a posto me vi pitate o Tigrovim gumama a necete da posetite njihov sajt osecam se duznim -jer mi je ES jedna od svetinja - i ako na kraju ne moram nista ni da odgovaram !!!

[Ovu poruku je menjao lancia88 dana 13.04.2007. u 01:03 GMT+1]
[ Orlando11 @ 12.04.2007. 21:50 ] @
Pozdrav svima.

Razmišljam se da promenim gume na kolima. Već sam odlučio da to bude Tigar samo se još nisam odlučio za model.
Razmišljam se između Tg-635, Hitrisa i Prime.
Na predhodnom automobilu sam imao 635 i bio sam baš zadovoljan. Kada sam prodao auto već su prešle 45000 i mogle su da se koriste još neko vreme. Čak je i vožnja bila dosta mekša nego sa nekim Holandskim gumama koje su bile na kolima.
E sad vidim da postoje novi dezeni pa sam u trilemi šta da uzmem. Cenovno su sve tri gume tu negde.
Ako nešto znači felne su čelične 15-ce, a nikada ne vozim preko 130 (i to retko kada).
Vidim da vi ovde na forumu dosta znate o Tigar gumama, pa ako može neko porešenje tipa: ove su bolje na suvom, ove na kiši, sa ovima je kraći zaustavni put....

Hvala.
[ vaske71 @ 13.04.2007. 14:10 ] @
Od navedenih guma 635, prime i Hitrisa - a ako si vozio 635 uzmi Primu .Razlika izmedu Prime i 635 je ta sto je prima meksa i ima bolji gaz u vodi - te je bolje usmerava -tu dobijas i manju ustedu na gorivu koje koristis . Osim toga Prima ima i veci brzinski index V - do 240 km/h (mada onaj stvarni bezbedni index je -50 km/h znaci 240-50 = 190 km/h -sto je stvarno ogromna brzina a ionako nemas je gde voziti po nasim putevima !!! Prima u odnosu na 635 ima mnogo manje buke pri brzininama vecim od 150 km/h - takode zbog elasticnosti ima i mnogo siri gaz - te si sa njom i stabilniji ali opet kazem pri brzinama vecim od 150 km/h u odnosu na 635 . Po snegu se ponasa potpuno isto kao i 635 -ali to i nisu zimske gume !!! - no ako se uzme u obzir letnja guma u odnosu na vecinu drugih proizvodaca sa letnjim gumama - onda su i prima i 635 pravi divovi za sneg -ali opet kazem to nisu zimske gume !!!
Jedina mana Prime u odnosu na 635 je sto se Prima daleko losije ponasa po putevima 5 reda - znaci po losim terenima - Brdsko-planinski krajevi bez asfalta ,
kao i po vecem blatu i kamenju !!!
Nadam se da sam ti bar malo pomogao oko odluke !!! - a dobra stvar kod tebe kao i kod vecine dobrih vozaca je sto ne prelazis 130 km/h te zakljucujem da ti je srednja brzina 60-80 km/h -sa ovim brzinama Prima ce ti trajati barem 2 meseca duze od 635 - ukratko trajace one i trajati,trajati ....
pozdrav i srecan ti put ma gde posao !!!
[ vlada01us @ 13.04.2007. 15:10 ] @
@vaske
Citat:
Jedina mana Prime u odnosu na 635 je sto se Prima daleko losije ponasa po putevima 5 reda - znaci po losim terenima - Brdsko-planinski krajevi bez asfalta ,
kao i po vecem blatu i kamenju !!!

Kako se ovo ispituje u Tigru? Koliko traje ispitivanje novog modela pre nego sto krene u prodaju?
[ Orlando11 @ 14.04.2007. 21:15 ] @
Hvala na odgovoru. Uzeću Primu. A što se tiče puteva pete kategorije, ako i negde naletim na hjih vozim 20 na sat. Neću da razbijam auto bez veze. Što se tiče putnih brzina, najviše volim da vozim 100-ku na auto putu. Tada se ni gume, ni motor a ni vetar ne čuju. Uživanje.
[ vaske71 @ 15.04.2007. 13:41 ] @
Citat:
vlada01us:

Kako se ovo ispituje u Tigru? Koliko traje ispitivanje novog modela pre nego sto krene u prodaju?

Ispituje se na 2 nacina
1 nacin je na mashini namenjenoj za ispitivanje guma - guma se napumpa sa predvidenim pritiskom , stavlja se na i balansira na 1 felni i postavlja na mashinu
Mashina inace se sastoji iz jednog ogromnog valjka koji u stvari imitira vozilo i vrti se brzinom predvidenom indeksom gume te se pomera pod razlicitim uglovima - koji se isto komjuterski steluju - dok istovremeno pritiska gumu tezinom koliko se nasteluje a krece se od 1 do 5 tona . Onda se simuliraju razliciti vremenski uslovi
Tako se 1 guma vrti mnogo dana - sve dok ne pukne - onda se guma skida i sece isecak od nje te se salje na daljnje analize da se vidi razlog zbog cega je stradala i sve to upisuje i salje timu tehnologa koji to prosleduju dalje do onoga ko je izmislio proizvod te ga on sa svojim timom strucnjaka analizira i prepravlja i donosi lek o istom proizvodu .Normalno analize o daljem nacinu proizvoda idu na potpis najvecih koji to odobravaju ili ne te izdaju dalji nalog timovima !!!

2 Nacin -dok se vrsi ispitivanje na ispitnoj - isto samo duzi vremenski period gume testiraju probni vozaci koji zaista divljaju sa probnim vozilima po svakakvim terenima i gledaju da sto vise ostete gume te istovremeno i zapisuju i prosleduju utiske svojim nadleznim koji dalje opet prosleduju do texnologa i tako u krug !!!

Ova dva nacina ispitivanja traju i po nekoliko citaj godina - sve dok oni odozgo ne daju nalog i kazu Proizvodnjo -kreni !!!

Kada proizvodnja krene - iz magacina guma texnolozi zaduzeni za to biraju sumnjivu gumu na primer 4-5 guma od 100 000 ( inace nedeljna proizvodnja Tigra )
onda ih nose na rengen za gumu ispituju udaraju pecat i salju na ispitnu na ispitivanje .
Ako ti texnolozi inache francuzi dobijaju rezultate da sa 1 gumom nesto nije bilo u redu - gledaju gumu tj koja ih je smena proizvela i formiraju mobilne timove koji te gume izdvajaju i citaj seku - unistavaju gume od tog do tog broja sa masinama ( jednom se desilo da su isekli oko 4000 guma ) te prosleduju sekundarnim sirovinama !!! Zatim se donosi nalog o kaznjavanju cele smene sa po 20% plate a glavni texnolog smene sa pola plate !!! Tako 1 glavni texnolog napravi 3 puta i oprasta se sa firmom - bez obzira koliki mu bio radni staz !!!

No na drugoj strani svake 3 smene izbaci se oko 40-50 guma od 18000 do 20000 guma i unistavaju se zbog 1 ostecenog slova -inace tim gumama nista ne fali ali posto sada Tigar nema 2 i 3 klasu guma one se unistavaju !!!

Toliko nadam se da ti je sad jasnije koji je brend Tigar odnosno Mislen i sta znaci to ime !!!
[ vlada01us @ 15.04.2007. 14:56 ] @
Hvala na pojasnjenju. Pitao sam zbog ovoga, citat sa Tigar sajta u vezi Prime-
"It’s been developed in 15" and 16" rim sizes during 2004 and by the end of 2004 already produced in 10 sizes."
Nista drugo ne pise o ispitivanju.
[ vaske71 @ 18.04.2007. 21:04 ] @
Tigar poceo sa proizvodnjom pneumatika u sport programu od 4 aprila izbacen je za sada novi dezen za sportake od 17 coli
Guma je 225/45 ZR 17 Syneris u brzinskom indexu W - 270 km/h koja ce se proizvoditi kod nas a za neko vreme nezna se tacno i brzinski index Y -300 KM/h
Inace za sada gorenavedena dimenzija tuce sve rekorde u ispitivanjima do sada
Javljacu dalje pozdrav !!!

[Ovu poruku je menjao vaske71 dana 19.04.2007. u 14:42 GMT+1]
[ samo1epartner @ 19.04.2007. 10:45 ] @
Ma Vaske pricaj ti nama o gumama koji su u brzinskom indeksu do 120 km/h . Nemamo mi puteve za vece brzine od ove . Pozdrav
[ vaske71 @ 19.04.2007. 13:31 ] @
Znam da znate ali prilikom kupovine guma treba da pogledate ovo http://www.tigartyres.com/tigarmh/topic.php?id=37
Ovo bi trebalo da zna svaki vozac a cisto zbog vas !!!
A ono gore vezano za gumu Syneris 225/45 Zr 17 w je za one forumase koji Tigar ne vide u najboljem svetlu te sumnjaju da u Srbiji ne postoji nista od onoga sto evropa i svet ima !!!

[Ovu poruku je menjao vaske71 dana 19.04.2007. u 14:42 GMT+1]
[ vlada01us @ 19.04.2007. 15:55 ] @
Ajde dobro, sta ti hoces da kazes u vezi Tigar guma? Cinjenica je da su te gume niza klasa, takozvane "budget", citaj low, i da su kao takve dosta dobre. I to niko ne spori. Na raznoraznim testovima u svetu, i review-ima su te gume dobre u svojoj klasi tj. za nekog Yuga, keca, ladu samaru i sl. Za neki ozbiljniji auto nikako. Sada, ti mozes da pricas i dalje kako Pirocanac kupuje nesto-gume, a trazis od nekoga da tebi bezuslovno veruje. Jel tvoja rec zakon kad se radi o Tigar gumama? Da te podsetim-
Citat:
Sto bi verovao u te testove i prodavce i reklame - kad moze da pita ljude oko sebe - u Pirotu vazi pravilo kako za sve tako i za mene i greske nema !!!

Znaci ne veruj raznoraznim testovima, samo Vasketu... Ajde, molim te.

Ja sam ti napisao sta Tigar pise o ispitivanju guma-
""It’s been developed in 15" and 16" rim sizes during 2004 and by the end of 2004 already produced in 10 sizes."

A evo kako to radi ozbiljna firma
http://www.nokiantyres.com/testing_en
[ vaske71 @ 19.04.2007. 17:11 ] @
Od sada ce vam Vlada01us pisati o onim pravim gumama a ne o onim Low gumama koje Tigar -inace firma bez iskustva proizvodi -
posto je veliki strucnjak na tom polju od njega ce te dobiti informacije vezane za vas automobil ali ne trebate voziti Jugo , keca i ladu samaru vec Ferari ,porche,Lamburgini i na njih namontirati cuvene gume Nokia !!!
Ja zavrsavam sa ovom temom srecno!!!
Srecan vam put ma gde posli !!!

[Ovu poruku je menjao bakara dana 19.04.2007. u 18:46 GMT+1]
[ vlada01us @ 19.04.2007. 17:19 ] @
Ovo si ti naveo-
Citat:
Ukratko sve Tigar tires gume za sada tuku sve rekorde u odnosu na cenu-kvalitet u Evropi a 7 mesto u svetu

Kad sam ti trazio link za ovu izjavu, ti si rekao nesto u stilu. linka nema ali ja sam rekao da je to tako...

Edit
inace te Nokian gume, na njima je postavljen brzinski svetski rekord u voznji po ledu. A ne na "svetski cuvenim" Tigrovim gumama.

[Necemo da se vredjamo...]

[Ovu poruku je menjao bakara dana 19.04.2007. u 18:44 GMT+1]
[ vaske71 @ 19.04.2007. 18:28 ] @
Ja saam lepo napisao " Najbolja guma odnosa cena-kvalitet "a ne najbolja gume u evropi i svetu !!!
A posto toliko zelis linkove trazi po engleskim sajtovima na primer gumu rotex (inace sasvim obicnu gumu koju tigar proizvodi ) pa vidi sta pisu Englezi posto u srbe ne verujes !!!
A cemu tolika mrznja za Tigar ? Ti kao nikad nisi vozio na Tigar gumama ? Mozda ti nisu vratili reklamaciju - zato sto si ih ti ostetio - pa sad ubedujes forum kako ti ne valja firma sa 100 godina iskustva nego pricas o Nokian gumama i osvajanju brzinskog svetskog rekorda u voznji na -pazi po -LEDU - ko kad ce neko ovde sa foruma voziti po ledenim jezerima ???
Kad vec pricas o prvacima sveta u gumenoj industriji - sto ne navede na primer Mislen ( N0 1 u svetu) i njihove svetske rekorde koje tuku jos od pre tvog rodenja pa i dan danas !!! te Bolidi formule 1 nose njihove gume !!!
Inace vec sam objasnio da je Tigar = Mislen i sta vise reci !!! - pa mozes mrzeti Tigar od danas do sutra !!!

[Ovu poruku je menjao bakara dana 19.04.2007. u 19:43 GMT+1]
[ ventura @ 19.04.2007. 18:59 ] @
@vaske71:

Da li znaš gde se mogu kod nas naći gume u dimenziji AT205/85R12 i AT255/70R12, ali da su malo tvrđe?

Ja imam neke "Carlisle Badlands A/R" međutim izgleda je to premekana guma, jer se non stop buši.. Kad god malo izađem u neki teren koji nije trava ili šumski put, obavezno nađem izbušenu gumu i neku trsku ili trn unutra...
[ vaske71 @ 19.04.2007. 19:13 ] @
Ha, ha, ha bar da neko unese malo smeha
Ventura - jasna mi je poruka -odustajem definitivno !!!
[ ventura @ 19.04.2007. 19:25 ] @
?

Ja te ozbiljno pitam
[ vaske71 @ 19.04.2007. 19:34 ] @
Nema to kod nas a imas ih na http://www.hahmcycleparts.com/...FG=ITP&Type=ATV&Page=9
[ ventura @ 19.04.2007. 19:49 ] @
To znam, mogu ih poručiti preko neta (a i od dilera ovde svejedno), međutim, radi se o tome što su te gume strašno meke. Jel znaš ti neku vrstu ili oznaku koja bi značila veću tvrdoću gume, pa da bar po tome tražim?

[ vlada01us @ 19.04.2007. 19:59 ] @
Citat:
...osvajanju brzinskog svetskog rekorda u voznji na -pazi po -LEDU - ko kad ce neko ovde sa foruma voziti po ledenim jezerima ???

Pa ti kao "veliki strucnjak" iz Tigar=Mislen bi trebao da znas kakvog kvaliteta mora da bude ta zimska guma na kojoj se vozi300+ km po ledu. Ili ti znas samo za winter1?
[ vaske71 @ 19.04.2007. 21:33 ] @
Ne znam kako ti mogu pomoci @Ventura @ ove i slicne moto gume se ne rade ovde - tj sa tom sirinom balona od preko 200 a za cvrstocu gume mora postojati jos oznaka na toj gumi tj cvrstoca i mekoca gume zavise od smese gume te broja platana u njima kao i korda i lanka mozda ti ovo moze pomoci http://www.tigartyres.com/tigarmh/article.php?aid=128

Sto se tice tebe @Vlado01us@ sa tobom je veoma naporno razgovarati
Kod nas u Pirotu ima jedna dobra izreka-- Na led ti ne pomagaju ni kozne gace !!! - a kamo li brzine preko 300 km/h sto ti pricas !!!
Ja sam ovde na forumu da bih pomogao ljudima sto se tice Tigrovih guma tj da kazem onu pravu istinu o njima dok si ti ovde samo da bi kontrirao meni
nastavi ti i dalje sa pricom o gumama za led sa kojima mozes da ides na 300/km/h pa i vise - Jbt ko kad smo na Antarktiku a ne na balkanu !!!
[ lancia88 @ 19.04.2007. 22:21 ] @
Pozdrav,

vlada01us, povuci malo rucnu, nije Ti ovo ni prvi forum ni prva diskusija gde nastojis da deyavuises sagovornika raznim sitnim podmetanjima. Time skreces sa teme ali i izazivas reakcije, sve su to nezeljene stvari na forumu. U svakom slucaju, preporucujem opciju sam-svoj-moderator jer na taj nacin sve bude kako valja i niko uvredjen. Naravno, uvek ostaje ona druga opcija ali tada neko obavezno ne bude zadovoljan pa kako hoces....
[ servis.impuls @ 23.10.2007. 15:55 ] @
Hajde da malo podgrejemo temu.
Zima, izgleda, pocinje, pa sam resio da uzmem i zimske gume. Na prethodnim autima sam imao razne zimske gume (trayal t200 / kumho kw7400 / Tigar WinterA), ali jedino je Wintera radila posao dve zime i prolazila tamo gde se i lanci muce. Sada imam problem sa izborom jer mi je potrebna zimska guma u dimenziji 195/55R15, brzinski index H ili bolji. Nazalost WinterA te kriterijume ne zadovoljava, a posto su finansije ogranicene, izbor se sveo na Savu S3 ili BF Goodrich WinterG. O S3 Eskimo sam cuo sve najbolje, ali obzirom da sad imam letnje SAVA Intensa (njihov top-model, trt-mrt),Savu bih rado zaobisao.

Zna li neko nesto o ovoj WinterG? Prednosti, mane, cena? Traze mi 5530.- po komadu, je li to OK?

Hvala.

Vaske, oseti se prozvanim.
[ vladd @ 23.10.2007. 18:50 ] @
Ne razumem bas insistiranje na brzinskom indeksu, za zimske gume, nekako je u suprotnosti. Voznja i po kisi nije preporucljiva preko 100km/h, osim ako nije neka pista.
Po snegu ili vecim "problemima" po putu, smatram, ne samo nebezbedno, nego i sasavo voziti brzo. Ako nema leda ili snega, tu je rizla ili so koja zadrzava vlagu, proizvodi projektile prema donjem postroju, a o gumama, za takve potrebe..i "brzinu", mozda neki postroj sa T84...

Poz.
[ skorohaker @ 23.10.2007. 18:58 ] @
servis.impuls
Ne vredi, covek je rekao da je zavrsio sa ovom temom. Svaki castan covek mora da drzi rec, PR-ovi ne moraju. E sad, uvek postoji zaobilazenje problema otvaranjem klon teme, pa ko ima stomak...
[ ivan71yu @ 30.10.2007. 12:24 ] @
Pre nešto manje od mesec dana kupio sam dve Rotex T2000 155/70 13 koje su odmah po montiranju na auto izazvale vibracije u volanu pri brzini od 40 km/h. Poslao sam ih na reklamaciju ali sam juče dobio odgovor da je sa gumama sve OK?! Kao da ja nemam šta da radim nego da se zezam i maltretiram sa takvim stvarima!!! Interesuje me da li je neko ovde imao sličnih problema i da li zna kako ih rešiti (osim naravno da kupim nove gume drugog proizvođača a ove sa kojima nisam prešao ni 50 km bacim)?
[ vladd @ 30.10.2007. 12:52 ] @
Ja sam pocetkom marta ove godine uzeo 4 gume, sticajem okolnosti Tigar, posto sam menjao felne, a mesec dana pre toga, potrosio pare na druge, manje gume.

I proklinjem dan kada sam uzeo Tigar, i prva stvar koja sledi je skupljanje para i "bacanje" djubreta.

Osim sto sam se druzio sa vulkanizerima, vise nego sa prijateljima, posto obicno ne stignem gde sam naumio, auto me je, zbog guma, "ostavio" na terenu, da ne kazem na putu, do sada osam puta, za 6 meseci, prvi mesec je sve izdrzalo.
Te "zapekla, te pusta sa strane, prvi put zam posle mesec i po, menjao sve ventile (iako su novi postavljeni), i zadnji put pre nedelju dana, kada je guma, posle kraceg puta, nicim izazvano, osim voznjom, normalnom, ispustila na parkingu.
Nikakve nosivosti ili brzinski faktor ne vaze. Vozeno je 30+30km, u cugu, i auto parkiran. Ujutru legao. Kod vulkanizera nista, guma je jednostavno toliko plasticna i kruta, da u normalnoj voznji ispusta sa strane. Toliko o nosivosti.

Zbog tih "guma", kupio sam, pride, dve pumpe, noznu i elektricnu, hidraulicnu dizalicu (posto standardna ne moze da se postavi kada guma potone), i dva ne bas jeftina spreja, za "bezbednu voznju"...

Zlo jedno. To nisu gume za auto tezi od 700kg, i koji se vozi 100km na sat...
Fica, peglica, i neki Yugo, bez duse, mogu da "podnesu" ovaj proizvod...

Poz.
[ BigFoot @ 30.10.2007. 18:35 ] @
Danas je izbor pao na Sava Eskimo S3. Profil 195/65-R15 je bio 3830 din.
[ skorohaker @ 09.11.2007. 23:39 ] @
Citat:
vladd: Ja sam pocetkom marta ove godine uzeo 4 gume, sticajem okolnosti Tigar, posto sam menjao felne, a mesec dana pre toga, potrosio pare na druge, manje gume.

I proklinjem dan kada sam uzeo Tigar, i prva stvar koja sledi je skupljanje para i "bacanje" djubreta.

Zbog tih "guma", kupio sam, pride, dve pumpe, noznu i elektricnu, hidraulicnu dizalicu (posto standardna ne moze da se postavi kada guma potone), i dva ne bas jeftina spreja, za "bezbednu voznju"...

Poz.

Tigar pokrece svetsku autoindustriju :-) Svasta treba da se kupi kad se odlucis na Tigar.
[ mirkee @ 14.11.2007. 19:00 ] @
Cao ljudi
Treba mi 2 gume 110/90/10.
Gde da ih trazim? Beograd.
Hvala
[ RS TURBO @ 15.11.2007. 10:18 ] @
najbolja guma za nase trziste i nase uslove ti je Sava Escimo S3 guma nije skupa a veoma su kvalitetne i dobre ja ih imam 4 godine i nijednu zimu se nigdje nisam zaglavio ni stao sa njima tako da njih preporucujem svima koji misle uzeti zimske gume a dobre su i hankook icebear mada mi se sava predobro pokazala za zimske uvjete i snijeg
[ BigFoot @ 15.11.2007. 12:37 ] @
Skidaš li ih na proleće ili si ih vozio 4 cele godine? I ja preporučujem Sava Eskimo S3, ali samo za zimu. Rekao bih da se prilično troše leti, više od Winter-e. Kakva je razlika izmedju sadašnje Tigrove Winter1 i nekadašnje WinterG ili WinterA? Je li to sve ista guma?
[ vladagrujic @ 15.11.2007. 20:18 ] @
Gospodo, povedite računa gde kupujete Tigar gume. Iz vlastitog iskustva znam da Tigar mora da se kupi isključivo na benzinskim pumpama Nis-a ili fabričkim prodavnicama. Ukoliko te gume kupite kod nekih privatnih prodavaca (da sada ne imenujem) može se desiti da vam nakon 2 meseca volan izleti iz ruke. Guma stara 3 godine (takođe Tigar, kupljena na benz. pumpi) savršeno se kotrlja dok je ova stara 2 meseca za smeće. Što se tiče garancije, ovi iz Tigra, izgleda uopšte ne priznaju te njihove čuvene papiriće. Tako ti ja kupim, pre par godina, dve gume TG 620, i zamislite čuda obe puknu na istom mestu, kod unutrašnjeg obruča, pored same ivice felne. To se desilo nakon 2 nedelje korišćenja. Nisam baš bio za takvo uvaljivanje od strane dotične fabrike, pa sam gume poslao na reklamaciju. Za odgovor možete već da naslutite. Doslovce je pisalo: Guma oštećena usled udarca od oštri predmet. To bi bilo još u redu da oštećenje nije bilo uz samu felnu (tu jednostavno ne možeš da priđeš ni špijunom za štelovanje ventila). Od Tigra, danas bi kupio (ako baš moram), jedino gume sa oznakom Rotex. One su predviđene za inostrano tržište, a tamo ne prolazi baš svašta. Za Vinteru mislim da je odlična guma. One prve serije su bile naj bolje, zato što su pravljene od izuzetno meke smeše. Jedino nisu bile za leto (brzo su se trošile). Kasnije su izbacili tvrđu varijantu koja je mogla da se vozi i leti. Ja trenutno na mom autu imam 4 gume Sava Eskimo S3 (namestio sam ih pre 2-3 dana) i mislim da su za naše uslove najbolje (nešto poput prvih serija Vintere). Za kraj još nešto. Ukoliko hoćete sigurnu vožnju nema kompromisa. Leti 4 letnje gume, a zimi, 4 zimske gume. Nije fora staviti zimske gume samo na pogonske točkove, zato što taj auto mora da se i zaustavi (na to se inače baš i ne misli).
[ rida @ 16.11.2007. 16:12 ] @
nedavno sam kupio Toyotu RAV 4, godiste 2002...koje zimske gume mi preporucujete da kupim?
dimenzije: 215/70 R16

[Ovu poruku je menjao rida dana 16.11.2007. u 18:12 GMT+1]
[ RS TURBO @ 16.11.2007. 21:58 ] @
ja bi ti preporucio Sava escimo S3 daleko dobre gume za zime i snijega samo bas te dimenzije ne znam ima li sava ali su ti to gume za zime predobre i neces imati problema sa njima :) pozzz
[ vladagrujic @ 16.11.2007. 23:27 ] @
Koliko ja znam, Rav 4 spada u Suv vozila i za njih idu specijalne terenske gume (one koje mogu i po asfaltu, ili one druge koje su namenjene samo za loš put). Najbolje je da kontaktiraš ovlašćeni servis i da ti oni preporuče odgovarajuću dimenziju, vrstu gume i proizvođača.
[ Ka2 @ 17.11.2007. 18:00 ] @
U velikoj sam dilemi sto se tice zimskih guma. Naime, sada imam ALL SEASON TG621 gume. Imam i dve nove SAVA ESKIMO S3 M+S koje mi came u podrumu. Hteo bih da ih stavim. Kako imam samo dve mislio sam da ih stavim napred jer sam do sada uvek slusao da se bolje gume stavljaju napred, na pogonske tockove. Medjutim, po raznim forumuma odjednom se pojavljuju ljudi koji me ubedjuju kako bih bolje gume UVEK trebalo da stavim nazad! Malo sam procunjao netom i zaista nasao takve podatke. Na jednom sajtu se kaze:

Stavite zimske gume na sva četiri točka

Najbolje je staviti zimske gume na sva četiri točka. Ako ste stavili zimske gume na prednju osovinu one moraju biti stavljene i na zadnju. U suprotnom može doći do zanošenja i proklizavanja vozila u krivinama.

Ako se zimske gume postave na zadnju osovinu, preporučljivo je, ali ne i obavezno, da budu stavljene i na prednju osovinu.

Takodje, ovo isto preporucuje i Michelin:

http://www.michelin.co.uk/uk/auto/auto_cons_bib_pqr_neuf.jsp

Sta vi mislite o ovome? Kako mi preporucujete da stavim 2 zimske gume? I ovde sam citao samo dobre komentare o ovoj Savinoj gumi.

[Ovu poruku je menjao momsab dana 17.11.2007. u 19:34 GMT+1]
[ X Files @ 17.11.2007. 18:48 ] @
4 gume sa 'kramponima' su sigurno bolje od 2 gume sa 'kramponima', kako zbog kočenja (zaustavnog puta) tako i zbog zanošenja u stranu. Moje iskustvo je da je zanošenje u stranu opasnije. Niko ne može da me ubedi da su dve zimske gume 'dovoljne'. Po ledu i snegu ništa nije dovoljno.

Što se tiče pitanja gde postaviti istrošene gume, ne znam. Testovi koji pominje Mišelin se verovatno odnose na iskustvo jednog mog drugara koji je imao nezgodu na novosadskom putu: "...i odjednom, gledam ja i čudim se ja šta će zadnji deo mojih kola ispred mene" :) BTW: Bio je happy end :)

[ Ka2 @ 17.11.2007. 18:58 ] @
Naravno da su 4 gume sa kramponima bolje nego dve, tu mi nisi otkrio toplu vodu. :) Ali kako nemam jod dve, bolje je i dve nego nijedna. Slazes li se? Iz tvoje poruke bi se zakljucilo da savetujes da ih stavim pozadi? Ili sta? Nisi mi najjasniji. Moje gume nisu istrosene. One su sasvim ok. Samo bih ipak da stavim zimske, i to dve. Ove moje su kao ALL SEASON, e sad' me zanima kakve su one uopste za zimu?
[ tox master @ 17.11.2007. 20:55 ] @
pozdrav

ja sam prosle zime uzeo dve nove winter1 gume i bio sam zadovoljan (sa ono malo snega sto je bilo) ali sve vise vidim komentara kako se ljudi zale na garanciju i ostale probleme pa se bojim da ih uzmem ponovo da ne nabasam na takve primerke pa cu izgleda ipak uzeti savu eskimo.

@ka2
pa logika je da je najbolje staviti 4 zimske gume.
ali je isto tako i logika staviti samo dve gume na pogonske tockove (posebno ako je prednja vuca) jer sta ti vredi ako ih stavis nazad i ne proklizava ti zadnji kraj ako nemozes da upravljas zato sto su ti lose gume napred?! osim ako ne vozis viljuskar!
sad ce neko da kaze sigurno da je ovo glupost ali ima mnogo ljudi koji nemaju para da uzmu 4 zimske i 4 letnje gume ili samo 4 zimske gume.
ja uglavnom uvek imam dobre gume napred (prednja vuca) i nemam brige osim naravno ako idem da se trkam sa nekim po krivinama pa mi zadnji kraj pretice prednji.
a zimi je logicno da covek vozi sporije i da ulazi u krivine dosta manjom brzinom nego po suvom putu tako da ovo proklizavanje zadnjeg kraja nije uopste kriticno osim naravno ako zadnje gume nisu "celave" totalno.
sto se tice kocenja,ista stvar,naravno da je bolje sa 4 nove gume ali i sa dve je sasvim ok ako je vozac svestan svojih sposobnosti ,stanja vozila i puta.

pozdrav
[ vladagrujic @ 19.11.2007. 00:08 ] @
Pozdrav.
Sve je to lepo, to što ste napisali. Ali ipak morate znati da u vožnji ne zavisi sve od nas samih, već i od spretnosti ostalih vozača. Ja se lično moje greške ne bojim, dok se plašim situacija gde ne mogu da ispravim grešku drugog vozača. Zato smatram da auto mora da bude uvek potpuno ispravan (u to podrazumevam i sve 4 zimske gume zimi). Pravovremeno nećeš moći da reaguješ (da zakočiš naglo ili da izbegneš prepreku na putu) ukoliko ti auto nije adekvatno "obuven" po ovakvom snegu (ili ti bljuzgavici). Ovaj rezon, da se nema para za sve 4 zimske, pa su dobre i 2 gume na pogonskim točkovima, dok su na drugoj osovini lošije, liči mi na sledeću konstataciju: Zašto da održavam kočnice na jednoj osovini, kada mogu da se zaustavim i sa ovima na drugoj. Zato molim sve one, koji misle da su dovoljno vešti, da savladaju kritične situacije sa zimskim gumama postavljenim samo na jednoj osovini, da po ovakvim danima uopšte ne voze auto. Ovo ne samo zbog njihove bezbednosti, već i zbog svih nas ostalih. Jednostavno polovična rešenja nisu dobra. Znam da će neki reći da su 2 zimske+2 letnje bolja kombinacija od 4 letnje gume. Prolazićeš sa kolima gde inače ne bi mogao, ubrzavaćeš bolje i postizati veću brzinu. Međutim kada budeš hteo da zakočiš, promeniš putanju ili neko izleti pred tebe (ne daj bože), auto nećeš moći da kontrolišeš. Vozilo će imati bolju trakciju napred tako da će zadnji deo da teži da se okrene oko prednjeg.
[ Azzrael @ 19.11.2007. 09:05 ] @
U potpunosti se slazem sa Vladom i apelujem na sve kolege da shvate da je najbitnije imati sve 4 gume iste (cak ne samo iz iste serije vec i iz iste nedelje). Ja sam oduvek vodio racuna o ogibljenju, kocionom sistemu i gumama. Celo leto sam vozio primu (195/55/R15) na BMW 316i, presao oko 40.000 km i nijednom se nisam pokajao. Guma je izuzetna za srednju klasu, pruza meni dovoljnu preciznost i brzu reakciju. Vise od polovine kilometraze presao sam na autoputu (180-200km/h) i nikada nisam osetio nedostatak prijanjanja cak i po najvecem pljusku. Ali dosla je zima i prve bljuzgavice. Pre par dana kada je pao prvi sneg, jedva sam ziv dosao od Pozarevca do Beograda. Iako odlicna za leto, ova guma po snegu nema apsolutno nikakvo prijanjanje. Vozio sam 50 na sat i jedva uspevao da ga odrzim na putu. Zato imam 4 wintere 185/65/R14 koje sam kupio prosle zime u ovo vreme i za koje opet mogu reci sve sto sam napisao i za primu u letnjim uslovima! Ta guma je za sneg sasvim zadovoljavajuca i pruza prijatan osecaj bezbednosti prilikom voznje. Zato ne mogu a da ne pomenem da dobijem boginje svaki put kad cujem da neko pametuje kako postoje "all season" gume i da M+S znaci Leto + Zima
Naravno opet je dobra guma samo preduslov za bezbednu voznju. Najvise zavisi od nas samih i od toga sta nam se mota po glavi dok vozimo. Zato pamet u glavu i polako.
Pozz
[ tox master @ 19.11.2007. 09:54 ] @
@Azzrael
@vladagrujic
slazem se sa vama obojicom u potpunosti,sve sto ste napisali je na mestu i tacno 100% ali ima jedna cinjenica zbog koje vecina ljudi se nece sloziti sa vama ili bolje receno nece poslusati ove savete....ovo je jos uvek balkan i ljudi su navikli da "budze" sve i svasta pa tako i ovo sa gumama.
ne znam da li je posledica krize koja je vladala (ili jos vlada) na ovim prostorima li je to jednostavno nas mentalitet.
ja ovih dana bas razmisljam da uzmem jos dve nove save eskimo (imam dve wintere od prosle zime) ali se dvoumim jos posto auto vrlo malo koristim i leti a zimi jos manje i uglavnom su to relacije po 10-ak kilometara van grada a inace sam veoma pazljiv u zimskim uslovima tako da bi mogli da mi daju 4 polovne letnje gume i 99% da ne bi napravio nikakvu #$%^&&** jer bez obzira kakve gume imam drzim dovoljno rastojanje da mogu da stanem u svakoj situaciji bez problema,jedino sto ne bi mogao mozda da se ponem uz najmanje brdasce ali to je vec druga stvar.

da me ljudi koji ovo citaju ne shvate pogresno,ne mislim da se sa dve dobre gume moze zimi voziti kako treba i blizu bezbedno ali mislim da je i bezveze da neko kupi 4 zimske gume i da mu auto bude u garazi citavu zimu jer nema potrebe za njim.
mada nikad se ne zna kada moze nesto hitno da iskrsne,zato ljudi pamet u glavu!

ps:guma glavu cuva!

pozdrav
[ nibleri @ 19.11.2007. 10:51 ] @

Citat:
meni je ovaj prodavač pomenuo nemogučnost balansiranja WinterA onako usput dok sam čekala da mi UG7 namontiraju a jedan je forumaš to pomenuo iz vlastitog iskustva, mada mislim da je sam kriv za to jer ih je vozao i ljeti pa je moguće da je guma ok u skladu sa propisima i namjeni

UG7 smo juče isprobali i mislim da su odlične što se tiče držanja na cesti a o izdržljivosti ćemo za 2-3 godine, nadam se :)

za MICHELIN ENERGY E3A lično nemam pohvalu jer smo ih 2005 kupili i pravo je bučna guma

isto mogu reći da smo imali jednom i Barunke koje su se "stvrdle" ili šta već nakon jedne godine i proklizavale su na mokrome mada je vjerovatno dosta toga i do našeg asvalta pa stoga mislim da je ova tema prvenstveno potrebna da se podjele iskustva radi sigurnosti na cesti a ne da bi se prepucavali tako da se izvinjavam ako sam nekoga naljutila, nije bilo namjere

svakako je smješno porediti UG7 i WinterA jer je odnos cjene 130 eura naspram 60 eura tako da i ako WinterA ima nekih manjkavosti u odnosu na UG7 može joj se oprostiti

ovo napisah nekad u januaru

nisam čitala zadnje postove pa se izvinjavam

ali samo da iznesem svoju ocjenu za UG7 : 10+

juče smo ih isprobali na neočišćenoj cesti na -4 i izvukle su nas na Blidinje bez problema

gume su vožene neka 3 mjeseca početkom ove godine i sad su ponovo u upotrebi

pozdrav
[ Ka2 @ 19.11.2007. 17:22 ] @
Sve je to tacno sto vi pricate U TEORIJI ali u praksi ja vozim 10 godina i NIKADA nisam imao zimske gume i nikada ni jedan problemcic zimi nisam imao. I moj otac isto, on vozi jedno 30 godina i ne znam da je ikada imao zimske gume. Ja licno doduse uglavnom vozim po gradu...
[ vladagrujic @ 19.11.2007. 17:56 ] @
Ka2, jedno pitanje? Koliko kilometara si do sada prešao sa autom? Iz iskustva znam da je vožnja po gradu u suštini nešto sasvim drugo od vožnje po otvorenom putu. Kada te zadesi vejavica i visina snega od minimum 10cm na putu 200 - 300 km od kuće, pitao bi tebe i tvog tatu da li bi isto to i dalje mislili. Iskreno, nešto čisto sumnjam da ti tata nikada nije vozio one čuvene Tigrove kramponke od pre 25 godina (uzgred šara im liči na šaru gume kamiona). Ka2, kada budeš preživeo jedno 2,3 zanošenja i okretanja od 360 stepeni i više na putu, shvatićeš ove moje reči. Dotle, ostaje mi samo da se nadam da ti nećeš biti taj drugi vozač u kritičnoj situaciji na putu.
Poz. Vlada
[ SmilieBG @ 19.11.2007. 18:16 ] @
I ja pazarih 4 nove gume + 4 celicne felne (van Srbije doduse). U pitanju su 15" Goodyear (cini mi se nesto 7+ oznaka).
Uglavnom, treba da ubijem oko 5.000 km po zimi sa njima i ne zelim da razmisljam. Jos je tu i kraci put na Zlatibor u planu.

Tako da svakako svima preporucujem da kupe sve 4 zimske (makar i dobre polovne!) nego da se voze na All Season ili jos gore na letnjim gumama u toku zime.

Znam kako je frka sa lovom i sve dole - ali zivot nema cenu. Ni vas a vala ni tudji. Ako bas bas nemate prilike da pazarite 4 zimske gume, onda izbegavajte voznju u zimskim periodima ako ima puno snega i svakako prilagodite voznju vremenskim uslovima.

Poz,
Sale
[ Ka2 @ 19.11.2007. 19:40 ] @
Ok Vlado, verovatno si u pravu. Ja sam svojim autom malo presao iako cesto vozim, to su uglavnom krace deonice jer zivim u centru. Najvise predjem leti kada idem na more. U svakom slucaju, po gradu najvise vozim ali ne i moj cale, on vozi svuda i garantujem da nikada nije imao zimske gume, evo danas je kupio 4 LETNJE Bridgestone... a extra je vozac... a ja kada se setim po kakvom sam snegu vozio svog keca sa nekim Tigar letnjim (ili all season, sve jedno) gumama, doduse po gradu, onda secam se da sam ga vozio po auto putu BG-NIS na -15 bez ikakvih problema, mislim da ove dve zimske koje planiram da stavim samo mogu da mi pomognu... u kombinaciji sa dve dobre "all season" pozadi mogu da budem samo na dobitku...

Ipak, staviti dve nove gume napred ili pozadi je stvar koja ima toliko podeljenih misljenja da se ne secam da sam skorije video nesto oko cega se ljudi toliko prepiru. :)
[ BigFoot @ 19.11.2007. 19:51 ] @
Da se ja pitam, ja bih ovu temu malo lock-ovao
Umesto opravdane i produktivne rasprave na temu koje zimske gume koristiti zimi, odosmo u beskorisno ubedjivanje nekih da zimi treba koristiti zimske gume...
[ tox master @ 03.01.2008. 00:16 ] @
pozdrav

izgleda svi kupili gume,neko letnje neko zimske,neko nikakve i sad svi cute!

ja sam pre oko mesec dana uzeo dve debica frigo 2 i imao sam trilemu kako tema kaze izmedju winter1,save eskimo i debice frigo 2 i na kraju sam uzeo debicu jer sam na nekoliko meta procitao kako se ljudi zale na winter1 iako sam ja prosle zime uzeo 2 nove winter1 i bio extra zadovoljan iako nije bilo nesto snega.
od prosle zime nisu skidane i ove godine kad je pao prvi sneg vidim da to nije to kao sto je bilo prosle godine,jednostavno sara se nije skoro nikako postrosila ali guma nema vise prijanjanja kao sto je imala kad je bila nova.
sad kad sam stavio dve debice napred a tigra pozadi nemam nikakvih problema ma kakav put bio.
posebno u zadnje vreme kada sneg stalno pada bez problema idem uz uspone bez obzira sto je visina snega 20-ak cm i niko jos nije prosao pre mene a tako i na ugazenom snegu.
do sada sam uvek uglavnom imao dobre gume napred a pozadi kakve budu i zadnji kraj je bio nestabilan dok sad skoro da je nemoguce zaneti zadnji kraj (pokusavao sam namerno).

jos da kazem da su ove gume debica vrlo slicne savi eskimo po sari i stvarno su gume extra za te pare a mozda cak i bolje od winter1 iako im je ista cena dok je sava skuplja za nekih 10-ak eura.
dve gume debica frigo2 175/13+ reglaza trapa + pranje vozila =65 eura
za ovoliko para se ne bi tresao od muke kad vidim kako pada sneg a ja trebam negde da idem sa autom.

pozdrav!
[ 101010 @ 03.01.2008. 00:57 ] @
Tek pocela 2008. a ja stalno u kolima po ovom snegu i "ociscenim" putevima. I jednu stvar moram podvuci, vec je rekao vladagrujic, ovih dana najvise se plasim drugih vozaca pogotovo u krivinama.
I zbog tog razloga razmisljam da prvi put kupim zimske gume. Stalno vozim u gradu, mislim na zimu, za takvu voznju nisu nepohodne zimske, ali evo kako sam krenuo po snegu po unutrasnjosti i nizbrdicama (3x gore od uzbrdica) nije svejedno. Poznajem moj auto, ponekada ga izbacujem iz balansa-drift, uvek nove iako letenje gume...ali sinoc iza mene vozi drug sa istim kolima istim gumama, 2x se okrenuo za 180stepeni, ne znam kako, ja nisam, ali necu da saznam.

Maximalana koncentracija, stalno ispitujte put i ponasanje kola, shodno tome dozirajte brzinu i kocnicu, koci se menjacem, krivnu prodjite sa laganim gasom, ne otpustajte gas naglo, pazite na ostale vozace, prilagodjavate putanju tako da uvek mozete izvesti sigurno mimoilazenje sa vozilom iz suprotnog smera, dobra svetla, brisaci, grejanje, kocnice da ujednaceno koce, mislite unapred, nemojte se pouzdati u nagle korekcije brzine i smera jer mogu poci naopako. Naravno zimske gume ;)

Pozdrav
[ komplikovan @ 22.01.2008. 23:14 ] @
Pozdrav svima sa foruma!
Po svemu sudeci, zima je skoro prosla i vreme je da se Wintera polako odlozi do narednih hladnih dana. U potrazi sam za dobrom letnjom gumom. Nakon duzeg traganja odlucio sam se za Tigrove TG635, koje ste i vi (a i Vaske, koji se nazalost povukao) prilicno nahvalili.
U Tigrovim prodavnicama su mi skrenuli paznju da je taj dezen gume povucen iz proizvodnje i da ga nece vise dobijati, ali su mi predlozili da uzmem nov, koji se zove SIGURA. Na njihovom sajtu nema nista o ovom 'novom' dezenu (635 je jos uvek aktualan). Guglajuci, saznao sam da ih ima u prodaji u Ceskoj, ali ni tu nema vise podataka, cak ni slika.
Da li neko od vas zna nesto vise o ovom novom dezenu koji proizvode? Ako neko ima iskustva sa istim, bio bih mu zahvalan ako bi ih izneo!
Pozdrav!
Milosh
[ amickey @ 24.01.2008. 15:53 ] @
cesto citam raznorazne forume ,nase i inostrane.
nikada ne ucestujem ,do sada.
igrom slucaja potrebne su mi nove gume na dostavnom vozilu zastava poly i imao sam priliku da danas vidim te nove tigrove guma sigura.Nadao sam se da cu naci nesta na netu ,ali nista.
Zivim u Pirotu ,pa cu nesto pronaci na licu mesta i dati info o tome ostalima.
[ amickey @ 24.01.2008. 16:37 ] @
upravo sam razgovarao sa mojim rodjakom koji je radio na razvoju ove gume u tigru.
sigura je zamena za 621 ,njena unapredjena verzija ,gde su vecina mana otklonjene.
probni vozaci su zadovoljni gumom ,narocito po kisi i klizavom vremenu.mnogo je upravljivija od 621 i meksa.
koliko ce bit itrajna i imuna na lose puteve ,vreme ce pokazati.
ja sam odlucio ,rizikovacu ,kupujem ih sutra.
[ komplikovan @ 25.01.2008. 08:41 ] @
@Amickey
Hvala na informacijama. Nisam jos uvek otisao do neke od njihovih prodavnica da je i uzivo vidim. Za sada se dvoumim oko Sigure ili Energy e3b. Mada me je prodavac iz Tigra (preko telefona) odgovarao od toga uz obrazlozenje da je 'veliki rizik uzimati e3b za nase puteve'. A s druge strane, malo je cudno sto o njoj nista nema na sajtu, a ni prodavci nemaju preterano mnogo informacija...
U svakom slucaju, svi bismo bili zahvalni ako bi nam izneo svoje utiske o Siguri, kada je budes stavio.

Pozdrav!
[ Swiper @ 26.01.2008. 16:26 ] @
Zahvaljujem se Vasketu na trudu u ovoj temi ali imam pr pitanja za njega
Podseća me na mog druga koji je ceo život pio Coca Colu i od kada radi za Pepsi u njega se kune i ništa drugo ne pije
Mi, drugovi, ga zezamo kako su mi isprali mozak tamo Šalim se..
Mada i on sam tvrdi kako na sastancima to toliko potenciraju da ti jednostavno udje u glavu.. Psihologija je opasna nauka

Interesuje me jedna stvar.. Ako je toliko Winter1 dobar kao što se priča i ako Michelin toliko ulaže u svoje fabrike, ima ogromnu proveru, uništavaju ogroman broj guma (ako sam lepo shvatio) ako na jednoj nadju grešku itd, zašto onda svi kažu da se izbegava guma koja je proizvedena u Turskoj npr? Jel tamo ne mogu da stave jednog Falcone #2 da isto uradi što je uradio sa Tigrom?

Još nešto, to što Piroćanci kupuju samo Tirgrove gume i što samo sebi veruju nikakvo merilo nije. Jednostavno to se u Pirotu pravi i cene svoj proizvod. Ja da imam baštu, ne bih išao po paradajz na pijacu ili u megamarket Ne kažem ja da je loš ali mi je malo čudno da je baš najbolji u Evropi..

Pozdrav i sve najbolje..
[ amickey @ 01.06.2008. 20:51 ] @
Setio sam se ove teme odnosno gume Sigura ovih dana posto sam zbog spona morao da idem na reglazu trapa .
Moj utisak o ovim gumama posle nekoliko meseci je da je gume znatno upravljivija ,mada i meksa od 621 ,puno je tisa,ali se ipak gazeci sloj prilicno brze trosi...
[ deki2free @ 31.10.2010. 22:35 ] @
Koja zimska guma i dimenzije za Peugeot 307?

Gledao sam

BF Goodrich winterG i G-Force Winter GO, Sawa Adapto i Eskimo, Kleber Krisalp HP2, ne bih Tigar winter1 - nije bas dobra kada je kisno vreme!

svaka prepoporuka u tom cenovnom rangu je dobrodosla...

[ vladd @ 31.10.2010. 23:16 ] @
Ni jedna od navedenih guma se ne ponasa bolje od Wintere po kisi, odnosno, zanemarljive su razlike. I solidno su slicne po ceni, naravno, tigar je najjeftiniji, ali ne dramaticno.

Winteri je zameren uvecani trag kocenja po suvom kolovozu, i nista vise, u tom cenovnom rangu. Po snegu se ponasala bolje od mnogih iz doticne klase.

Poz
[ rfe @ 31.10.2010. 23:50 ] @
UltraGrip + Goodyear.
[ jnk @ 01.11.2010. 08:31 ] @
vladd: winter1 se po mnogim testovima pokazala kao loša po kiši a i moje lično iskustvo to potvrđuje.
[ vladd @ 01.11.2010. 10:39 ] @
Ne sporim da je pokazala, ali ne smatram da su ostale navedene bolje. Ipak je rec o najjeftinijim gumama.

Po kisi se mnoge gume pokazuju lose, par osobina gume cini svoje, ali i nacin odabira gume. Najcesce se kupuju najjeftinije gume. Retko ko obraca paznju na visinu, nosivost, variranje pritiska(obicno se standardno naduvava na jednu vrednost, tioa 1,8 ili 2 bara, bez obzira da li ce u vozilu biti jedna, dve ili pet osoba i teret). Nije konforno svaki cas prilagodjavati pritisak, a gume sa visokim bocnim ivicama su najosetljivije, najvise se primete problemi neadekvatnog pritiska(veceg ili manjeg).

Mogu da tvrdim, da niko nije menjao pritisak guma zbog kise, tako da "iskustva" imaju malo drugaciju dimenziju

Samo smatram da od goreponudjenih ni jedna nije stepenik vise kvaliteta u odnosu na Winteru.

Goodyear ultragrip je guma koja se nalazi na mnogim prvim mestima testova, tako da je nekoliko spratova iznad Save, Bf, Klebera, hankooka...

Licno smatram da je dovoljno da je guma nova, sveza(da nije spavala godinama u magacinu, ili nabavljena kao skart), i da uz smanjenje prosecne brzine u odredjenim nepovoljnim uslovima, kompenzujemo losije ponasanje same gume.

Ako Winter ima npr 5m duzi trag kocenja po kisi pri 60km/h, pri 40 ce biti u zoni bezbedne duzine traga, bice znacajno kraci. Ako se oseca akvaplaning pri 80 u mokrim krivinama, pri 50 sigurno nece.

U svakom slucaju, koja god guma je na vozilu, moguce je iskociti iz granica mogucnosti gume, neopreznom voznjom.

Zato je bolje poznavati gume, poznavati limite guma, i prilagoditi se okolnostima.

Kupovina bolje, skuplje ili najskuplje gume, pomerice margine voznje, ali zasigurno nece margine biti u beskonacnosti. Svakako da najbolje i naskuplja guma nece sacuvati glavu pri prebrzoj voznji..

Mozda je bolje da se sazivimo sa nekim nedostacima, i vozila i gume, i da malo vise obratimo paznju na detalje eksploatacije. Zarad licne bezbednosti.

Poz

P.S. napumpati winteru na 2,2 bara(na vozilu oko tone), po kisi, i posmatrati razliku, treba da se nesto bolje ponasa, posto je povrsinski mekana guma
[ deki2free @ 01.11.2010. 14:23 ] @
Citat:
vladd: Ne sporim da je pokazala, ali ne smatram da su ostale navedene bolje. Ipak je rec o najjeftinijim gumama.

Po kisi se mnoge gume pokazuju lose, par osobina gume cini svoje, ali i nacin odabira gume. Najcesce se kupuju najjeftinije gume. Retko ko obraca paznju na visinu, nosivost, variranje pritiska(obicno se standardno naduvava na jednu vrednost, tioa 1,8 ili 2 bara, bez obzira da li ce u vozilu biti jedna, dve ili pet osoba i teret). Nije konforno svaki cas prilagodjavati pritisak, a gume sa visokim bocnim ivicama su najosetljivije, najvise se primete problemi neadekvatnog pritiska(veceg ili manjeg).

Mogu da tvrdim, da niko nije menjao pritisak guma zbog kise, tako da "iskustva" imaju malo drugaciju dimenziju

Samo smatram da od goreponudjenih ni jedna nije stepenik vise kvaliteta u odnosu na Winteru.

Goodyear ultragrip je guma koja se nalazi na mnogim prvim mestima testova, tako da je nekoliko spratova iznad Save, Bf, Klebera, hankooka...

Licno smatram da je dovoljno da je guma nova, sveza(da nije spavala godinama u magacinu, ili nabavljena kao skart), i da uz smanjenje prosecne brzine u odredjenim nepovoljnim uslovima, kompenzujemo losije ponasanje same gume.

Ako Winter ima npr 5m duzi trag kocenja po kisi pri 60km/h, pri 40 ce biti u zoni bezbedne duzine traga, bice znacajno kraci. Ako se oseca akvaplaning pri 80 u mokrim krivinama, pri 50 sigurno nece.

U svakom slucaju, koja god guma je na vozilu, moguce je iskociti iz granica mogucnosti gume, neopreznom voznjom.

Zato je bolje poznavati gume, poznavati limite guma, i prilagoditi se okolnostima.

Kupovina bolje, skuplje ili najskuplje gume, pomerice margine voznje, ali zasigurno nece margine biti u beskonacnosti. Svakako da najbolje i naskuplja guma nece sacuvati glavu pri prebrzoj voznji..

Mozda je bolje da se sazivimo sa nekim nedostacima, i vozila i gume, i da malo vise obratimo paznju na detalje eksploatacije. Zarad licne bezbednosti.

Poz

P.S. napumpati winteru na 2,2 bara(na vozilu oko tone), po kisi, i posmatrati razliku, treba da se nesto bolje ponasa, posto je povrsinski mekana guma

Nisam siguran da je u dimenzijama 195/65 r15 Tigar Wintera najbolja, cale na golfu ima Sawa Adapto 175/70 r13 i ta guma je odlicna za sve vremenske uslove - normalno zimske!

Tigar je do 15" sasvim ok, ali preko nisam siguran, za malo vise para mozda moze da se uzme mnogo bolja guma, narocito kada je kisa i klizavo, Tigar se pokazao po snegu - neosporno!
[ vladd @ 01.11.2010. 14:54 ] @
Bolje pazljivije citati, nego proglasavati.

Ne redjam po top listi ni jednu gumu, po meni su sve slicne, jedino cena izdvaja winteru od ostalih, i po tome je No1...
I pomalo po ponasanju na snegu, iz licnog iskustva. Te dve osobine su konstatovane, i nikakva integralna "top lista" nije bitna.

Sve su to podjednako dobre ili lose gume, kako je kome drago, ali svaku losiju osobinu koja ih krasi, treba razumeti i kompenzovati u voznji.

Cak i da su najbolje po ADAC-u, ili nekom drugom, objektivnijem testu.

Prosto se ne moze tvrditi, bez nekih ogranicenja, da je neka guma iz te klase "bolja".

Mozda je nekome tesko da posmatra problem bez rangiranja, to razumem, ali koriscenje vozila, i pripadajuce opreme, je stvar tehnicke kulture, a ne prostog proglasenja top liste ili mis guma, montiraj i vozi, tako je najbolje, sto lupati glavu...

Jednostavno iz ponude treba odabrati ono sto najvise odgovara, prvo vozilu, pa uslovima voznje(okolina i lokacija), pa srazmerno ocekivanom opterecenju vozila, prilagoditi vrstu, tip i pritisak u gumama. Cena ima nekih efekata, stimulise recimo, kupovinu 2 kompleta guma...

I ne treba glorifikovati neku marku posebno, a ne treba ni diskvalifikovati.
Naravno, govorimo o "oko50€" kategoriji guma..
Svaka ima mana, od ponasanja na ledu, preko udobnosti, do habanja povrsinskog sloja. Pa ne znam kako da je dobra kao nova, ako se brzo pojede gazeca povrsina, eto smanjenja bezbednosti.

Poz
[ cozmo_im @ 01.11.2010. 18:40 ] @
Meni je Winter1 guma BOLJA po kisi od TG621 i Tigar Sigure! I to dosta bolja (ne sto su nove, nego sto je bolja, iskustvo je jos i od ranije).
Jos ako je ispod 15 stepeni napolju, tek tu se oseti drasticna razlika. U kocenju i brzoj voznji po pljusku, stabilnosti u krivinama...

Nikad nisam vozio Winter1 kad je leto ili prolece, pa ne znam kako se ponasa pri visokim temperaturama, ali na 15-20 stepeni i nize, bolje mi se ponasa od gorenavedenih Tigrovih letnjih guma.

Doduse, moj auto ima 900kg...
[ enkkara @ 03.11.2010. 14:36 ] @
Možda sam malo off topic, ali vidim da se raspravlja i o pritisku u gumama.. vozim golf 5 na bridgestone blizzak lm-30 gumama 205/55/r16. Uglavnom sam u vozilu sam i eventualno još jedna osoba, bez ikakvog tereta. Gume duvam na 2,0 bara...koji pritisak je idealan za gore navedeno?

I još nešto-prijatelj kupuje gume - r15, a odlučio se na jeftinije.. u izboru su neka American koju mu preporučuje vulkanizer kojem je vjerovatno stalo da je proda a on je na priču zagrizao, a je preporučujem tigar wintera1 ili sava s3! cijene su približne ili iste...molim mišljenje! ja imam dobra iskustva sa sava s3-po snijegu je odlična, dok sam za tigar čuo dosta pohvala! gume će voziti isključivo zimi, ima garnituru ljetnih guma!

[Ovu poruku je menjao enkkara dana 03.11.2010. u 15:55 GMT+1]
[ deki2free @ 03.11.2010. 18:55 ] @
Citat:
enkkara: Možda sam malo off topic, ali vidim da se raspravlja i o pritisku u gumama.. vozim golf 5 na bridgestone blizzak lm-30 gumama 205/55/r16. Uglavnom sam u vozilu sam i eventualno još jedna osoba, bez ikakvog tereta. Gume duvam na 2,0 bara...koji pritisak je idealan za gore navedeno?

I još nešto-prijatelj kupuje gume - r15, a odlučio se na jeftinije.. u izboru su neka American koju mu preporučuje vulkanizer kojem je vjerovatno stalo da je proda a on je na priču zagrizao, a je preporučujem tigar wintera1 ili sava s3! cijene su približne ili iste...molim mišljenje! ja imam dobra iskustva sa sava s3-po snijegu je odlična, dok sam za tigar čuo dosta pohvala! gume će voziti isključivo zimi, ima garnituru ljetnih guma!

[Ovu poruku je menjao enkkara dana 03.11.2010. u 15:55 GMT+1]

Kupio sam Sava s3, jer nije imalo vise Winter-e u 3 vulkanizerske radnje u okolini!

Vozio sam Winteru i S3, razlika je neznatna, tigar je malo jeftiniji, jos jeftinija varijanta ti je Debica Frigo! Ali Debica mi se najbrze pojela, nisu zimske gume za toplo vreme i

leto (tada ih obicno stavim na zadnje tockove). Ako ces ih voziti cele godine onda je najbolje Sava Adapto!

Debica i Sava su ti pod GoodYear, Tigar pod Michelin, ali nisu ni prici tim proizvodjacima! Koliko para toliko muzike!

[ Swiper @ 03.11.2010. 20:47 ] @
Ja imam trenutno Savu S3 195/65/R15 na Golfu 4 i mogu da izjavim da nikada više ne kupujem tu gumu. Jako je dobra za sneg, medju najboljima, dok za suvo i mokro blagi užas (što i testovi pokazuju), medju najgorim gumama je u tom delu. Ako izračunate koliko dana u godini imate stvarno snega onda ćete da vidite da je samo par dana sneg na ulicama. Opet, sve zavisi gde živite :)
I još nešto, nenormalno brzo se troši :(
[ grozda @ 08.11.2010. 13:55 ] @
Winter Tire Demonstration - Module 1 of 6

Iz 6 delova, prvi počinje odavde, pa redom do 6.
http://www.youtube.com/watch?v=P03wqClnq-0&feature=related
[ vladd @ 08.11.2010. 15:09 ] @
I obratiti paznju na tekst "...pri nizim brzinama osobine su priblizne..."

I tu je negde sustina prilagodjavanja uslovima. Sa dobrim zimskim gumama, granica je pomerena, ali ne beskonacno, naprotiv, samo desetak km vise.

Ako se uzmu u obzir sve okolnosti i uslovi, a ne SAMO gume, neophodno je, zaista ozbiljno, smanjiti brzinu u losim uslovima, s obzirom da je veci procenat neuvezbanih ili lose uvezbanih vozaca, velika razlicitost vozila i trapova, stanje amortizera...

Sustina je u ozbiljnom analiziranju uslova i mogucnosti, i prilagodjenja, i to sa odredjenim stepenom sigurnosti, brzinskom marginom 30% nizom od mogucnosti vozila i guma.

Poz
[ cozmo_im @ 08.11.2010. 15:28 ] @
Recimo mom autu odgovaraju mekse gume - tipa Winter1, koje ce se, u nekim uslovima ponasati i na ovom vremenu bolje od neke letnje koja je tvrdja. I oseti se.

Na nekom drugom vozilu je sigurno obrnuto.

Mnogo stvari utice na gumu, tako da dobar izbor guma treba traziti u iskustvu korisnika nekog odredjenog tipa vozila a ne samo u testovima.
[ vladd @ 08.11.2010. 17:19 ] @
Menjali su vozilo na testu, i primetna je razlika izmedju vozila(cak primetnija nego medju gumama).

Stanje vozila, oprema(abs, esp i sta god da je ubaceno u tom pravcu korekcija), trap(vrsta vesanja), amortizeri gasni, uljni, stelujuci, sa posebnim rezimima delovanja, sve to utice na vozne sposobnosti, a na snegu su jos izrazenije i pri manjim brzinama.

Dobra guma je visnja na torti, finalni koristan detalj, ali ne i svemoguc. Cisto da se nekome ne pojaca hrabrost sa novim zimskim gumama, i pomisli da moze da obara brzinske rekorde.

Poz
[ zex24 @ 23.11.2010. 14:01 ] @
Da ne otvaram novu temu...
Danas sam gledao Michelin Alpin A4 zimske gume u jednoj od prodavnica i primetio sam da na nekim gumama postoji linija duz gume (slika je zakacena). Zanimljivo je sto je bilo ukupno 6 guma na polici - dve nisu imale saru a ostale jesu. Te sare sam primetio i na Goodyear Ultragrip 7+ gumama (sare su druge boje).
Sta znace ove sare? Brine me nesto sto sam procitao ovde negde na forumu a to je da se gume nize klase jednog modela obelezavaju linijom duz gume. Sad ne mogu da nadjem tu temu ali bih zeleo, ako neko zna, da neko kaze sta znaci ova sara na gumi tj cemu sluzi.

[Ovu poruku je menjao bakara dana 23.11.2010. u 21:00 GMT+1]
[ Anjamen @ 23.11.2010. 15:17 ] @
Pre neki dan sam zastao pored parkiranog vw pola sa ug7plus.
Ne znam da li su vulkanizer i vlasnik tog vozila nešto popili ali usmereni V dezen je na prednjim točkovima "preusmeren" ka zadnjim tj. gume su postavljene naopako!
Očigledno neki supertest
[ Zarko Silic @ 23.11.2010. 16:26 ] @
Citat:
zex24: ako neko zna, da neko kaze sta znaci ova sara na gumi tj cemu sluzi.

Znaci to da linija treba da stoji spolja prilikom montaze. (Podatak za vulkanizera).
[ X Files @ 23.11.2010. 16:37 ] @
Što se tiče klasa guma, ranije je taj podatak za Tigar gume rimskim brojevima bio ugraviran na obodu. Verujem da i za ostale gume mora biti jasno ispisan podatak te vrste.

E sad, prosečan vozač pojma nema da postoje "klase", što neki prodavci vešto koriste da po istoj ceni naplate lošiju gumu. Neki su toliko drski da ošmirglaju ili skalperom odstrane taj podatak na samoj gumi. Plus, nude i besplatnu montažu kod "njihovih" vulkanizera, kojima je inače "odsečen" jezik.

Srećom, išao sam kod svojih vulkanizera, koji su me momentalno vratili u prodavcnicu, da zamenim. kasnije je bilo ono ... ne radim ja zapravo ovde, nego moja žena koja je trenutno kod kuće, ja se ne razumem...
[ Swiper @ 23.11.2010. 19:23 ] @
^^Može malo više o ovome? Neki link/slika?:D
[ ivan_sim @ 24.11.2010. 01:06 ] @
Imam kadet suza KARAVAN.

Koja dimenzija gume 13'' je "po katalogu" za ovaj auto?

Da li je za sneg i uopste za zimske uslove bolja uza ili sira guma?

Posto zivim u selu, na jednom delu puta imam bas veliku uzbrdicu duzine oko 200m a na polovini je nepregledna raskrsnica,
Imam problema sa izlaskom po snegu. Naime obicna suza izadje bez problema, a karavan vrlo tesko verovatno zato sto je dosta duzi.

Imam 2 gume 165/80/r13 trayal t200 m+s bukvalno kao nove vozene samo par meseci prosle zime.
Letos sam vozio siguru.
Pitanje je sta uzeti za ovu zimu pored ovog trayala jer moram zameniti sve 4.
[ jnk @ 24.11.2010. 01:53 ] @
Tigar winter1 ce ti biti neuporedivo bolji od trajala.
[ srdjan_m @ 24.11.2010. 08:33 ] @
Tigar jeste bolji od Trajala ali kad čovek već ima dve skoro nove Trajal gume, onda bolje da dokupi još dve takve. Poželjno je imati sve 4 iste gume. Inače, za zimske uslove tj. za sneg su bolje uže gume.
[ Zarko Silic @ 24.11.2010. 08:45 ] @
Citat:
ivan_sim: Imam 2 gume 165/80/r13 trayal t200 m+s bukvalno kao nove vozene samo par meseci prosle zime.
Letos sam vozio siguru.
Pitanje je sta uzeti za ovu zimu pored ovog trayala jer moram zameniti sve 4.

Ako ova dimenzija moze da stane na Kadeta i ako ti ne smetaju smanjene performanse "ljute masine" zbog znatno veceg tocka na zavrsetku "prenosnog mehanizma", ovu dimenziju mozes slobodno da zadrzis.

Isto tako, ako si lokalpatriota, mozes i proizvodjaca da zadrzis.

Na jacim uzbrdicama, za vreme utabanog snega, ipak treba koristiti lance. Zbog toga, obrati paznju pri kupovini tih lanaca, da li mogu bezbedno da se smeste u prostor ispod blatobrana. Ako to nije izvodljivo, onda je bolje preci na originalnu dimenziju tocka kod koga je pneumatik: 155R13 kao zimski, odnosno 175/70 R13 kao letnji.
[ ivan_sim @ 24.11.2010. 23:04 ] @
Kupio sam danas dve nove trayalke 165/80/r13.
Wintera gotovo da je i nema nigde a i cena je 4250++
Trayal je 3150 din, 3godine garancije.
Lance imam skoro nove kupljene prosle godine i koristeni samo 1 dan.

@zarsilic:
U prostoru oko tocka ima i mnogo vise mesta nego sto treba skoro po 3-5 cm sa svake strane - ipak je to karavan tako da se lanci montiraju bez problema za 2 minuta bez pomeranja ili podizanja vozila.
Sada spremno cekam sneg!
[ jnk @ 25.11.2010. 01:33 ] @
Ajde da si kupio patike koje se nikom ne svidjaju pa da precutim, ali kupio si najgore moguce gume na trzistu i s obzirom da je bezbednost u pitanju moram to da ti kazem. pamet u glavu i polako.
[ veselinovic @ 25.11.2010. 20:24 ] @
Citat:
ivan_sim: Kupio sam danas dve nove trayalke 165/80/r13.
Wintera gotovo da je i nema nigde a i cena je 4250++

Tih 4250 dinara je oko 40 E?
Kako kod nas u Srpskoj te iste gume ( doduse 175/70/13) kostaju oko 30 E sa sve montazom?
N-ta klasa ( kad n tezi beskonacno) ili izvozne stimulacije?
[ ivan_sim @ 25.11.2010. 23:07 ] @
U celom gradu u kome ima vise od 100++ prodavnica sam nasao samo jednu Winteru r13 i to 175/70.
Nove isporuke ocekuju tek za 15-ak dana.
U tigrovom predstavnistvu nemaju nista od guma R13 i neznaju kada ce da im stigne i da li ce uopste da ima.
Tako da voleo ne voleo mora trayal.
A panduri vrebaju na svakih 200m, da li imaju neku akciju ili sta li je ne znam.
A kazna "samo" 15.000 jedva sam se iscupao vise puta da ne pisu.
[ Nocni @ 26.11.2010. 02:35 ] @
Citat:
ivan_sim
A panduri vrebaju na svakih 200m, da li imaju neku akciju ili sta li je ne znam.
A kazna "samo" 15.000 jedva sam se iscupao vise puta da ne pisu.

O kakvoj kazni se radi? Zar nije ukinuta obaveza koristenja zimskih guma do naredne godine?
[ milovanmaric @ 26.11.2010. 07:31 ] @
Citat:
Nocni: O kakvoj kazni se radi? Zar nije ukinuta obaveza koristenja zimskih guma do naredne godine?

Pazi, rekli su da je ukinuta. Ove sedmice je akcija AMS i policije za bezbednost na drumu, te je ove nedelje moguce uraditi besplatan tehnicki pregled vozila, cisto da znas kakva je situacija. Elem, odem ja u utorak, da odradim taj pregled, i imam sta da vidim, ja tamo a policija dosla da pokupi statisticke podatke sa tih pregleda koji su bili dan ranije.

Policajac pita: Koliko je bilo vozila do sada?
Tehnicar mu kaze: Imali smo oko 300 vozila.
Policajac: Od toga koliko ispravnih?
Tehnicar: Negde oko 10 vozila.
Policajac: Koje su neispravnosti ostalih vozila?
Tehnicar: U vecini slucajevima gume, pa svetlosna signalizacija, potom trap i kocnice.

I ja to gledam i slusam, sve se desava ispred mene, sve on to zapisa, uze i neke papire od njih i ode on svojim putem.

Sad ne znam, sta su mislili pod tim gumama, ali da ce nesto biti posle ovih pregleda, neiskljucujem mogucnost da pocnu da masovno zaustavljaju i salju na vanredne preglede, gde ce shodno statistickim podacima, medju prvim stvarima potencirati gume, to jest dubinu sare na gumama. Neznam, koje su tehnicki minimumi bili za pneumatike u starom zakonu, mozda ce se za sada osloniti na taj clan iz starog zakona sto se tice guma, dok ovaj nov clan ne pocne da zivi.
[ vaske2 @ 26.11.2010. 18:35 ] @
Ove zime:zimske gume obavezne samo na pogonskim tockovima ili sve 4 letnje sa dubinom sare od naj manje 4mm.Sledece zime od 01.11 do 01.04 obavezna sva 4 zimska pneumatika.
[ Nikola M @ 27.11.2010. 09:44 ] @
Aj da kažem za one kategorije guma:
ima na gumi osim tipa, dimenzije itd odštampan i jedan mali krug sa slovom E i brojem unutar kruga. To označava klasu, s tim što je E1,E2,E3,E4 prva klasa (najbolje), onda E5,E6,E7,E8-druga, E9,E10,E11,E12 - treća, i E13 i sve preko = škart.
Ovo je neko spomenuo ovde na forumu, i reče takođe da kod nas ne postoji prva klasa jer sve ide u izvoz, drugu trgovci uzmu sebi i u prodaji su uglavnom treća i škart klasa(kad prođe).
Odem ja da pogledam, kod mene E12 (inače tigar sigura, nebitno) i na zadnjim E10. Kod kolege isto E12. Ceo parking smo pregledali, na jednom mestu E6(neka debica, zaboravio sam koja), svuda E12, i na par mesta E13 (nismo gledali džipove i besna kola).
Interesovalo me ovo, odem do radnji i vulkanizera, i ista situacija, svuda E12, s tim što sam naleteo na neke Hankook sa E9, al neka leva dimenzija, ne odgovara mi. Bio sam u međuvremenu u Temišvaru, u nekom hiper-marketu, tamo sam naleteo na Trayal t-200 klase E6, a sve ostale (i njihove i uvozne) su E12. U Makedoniji sam bio kod par vulkanizera čisto da bacim oko, imaju svašta ali je i tamo sve E12 kao i kod nas. Iz svega ovoga ja sam zaključio da je čovek stvarno u pravu za te klase i kategorije.

E sad, još samo da nađemo način kako da dođemo do boljih "klasa" odnosno da ne nabavljamo gume metodom uzaludnih pokušaja. Pa nije valjda da treba da idemo u inostranstvo da bi pazarili srpske gume..
[ Zarko Silic @ 27.11.2010. 10:21 ] @
Nikola,

gde si ovo procitao? Ovo o cemu pises?

Ko ti je rekao da sa klasa kvaliteta oznacava sa oznakom "E" ?

Oznakom E oznacava se zemlja i njen proizvod u okviru ECE normativa.

Tako na primer E1 oznacava saglasnost od strane Nemacke, E7 od Madjarske, E10 od Srbije i tako dalje.

Ovo je standardna upotreba slova "E" na svim proizvodima.

Prema tome, ako pise E12, to znaci da zadovoljava Austrijski normativ koji je jedan od najstrozijih na Svetu po pitanju M+S pneumatika.

Ako je u pitanju nekakav drugi proizvod, na primer protivpozarni aparat onda bi oznaka E23 znacila da se radi o proizvodu koji zadovoljava najstrozije kriterijume.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 27.11.2010. u 12:53 GMT+1]
[ zus @ 27.11.2010. 12:34 ] @
Nisam mogao da nađem karakteristike Tigar Wintere, tj. zanima me koliki je dozvoljen min./max. pritisak u tim gumama.
[ Zeleni zub @ 27.11.2010. 13:41 ] @
@Zare
Pa ima smisla to sto kazete i ti i Nikola:
Zaista je prva klasa iz Nemacke, tu oko sedme je iz Madjarske a mi naravno preko desetke :)
[ vladd @ 27.11.2010. 14:56 ] @
Citat:
zus: Nisam mogao da nađem karakteristike Tigar Wintere, tj. zanima me koliki je dozvoljen min./max. pritisak u tim gumama.

Toliko o "kvalitetu" Wintere, i "domacoj pameti", pruzanju logistike, tehnickih informacija. Njih ne zanima eksploatacija, vec samo kupi, vozi, zameni, kupi opet...

S obzirom na oznaku nosivosti, i cinjenicu da je zimska guma u pitanju, zavisno od dimenzije, za visoke bocne profile bi bilo dovoljno-pozeljno 1,8-2 bara, a za nize profile, , takodje zavisno od oznake nosivosti, 2-2,2 bara.

NAravno, uz povecana opterecenja, teret ili broj putnika, dodati 0,1-0,2 bara.

Najbolje je priblizno napumpati gumu, i proveriti kakav je otisak traga, ako je ravnomeran i cetvrtast, to je dobar i odgovarajuci pritisak. A tu se ne moze pogresiti za vise od 0,2 bara.

Poz
[ zus @ 27.11.2010. 16:51 ] @
Citat:
vladd: Toliko o "kvalitetu" Wintere, i "domacoj pameti", pruzanju logistike, tehnickih informacija. Njih ne zanima eksploatacija, vec samo kupi, vozi, zameni, kupi opet...:)

S obzirom na oznaku nosivosti, i cinjenicu da je zimska guma u pitanju, zavisno od dimenzije, za visoke bocne profile bi bilo dovoljno-pozeljno 1,8-2 bara, a za nize profile, , takodje zavisno od oznake nosivosti, 2-2,2 bara.

NAravno, uz povecana opterecenja, teret ili broj putnika, dodati 0,1-0,2 bara.

Najbolje je priblizno napumpati gumu, i proveriti kakav je otisak traga, ako je ravnomeran i cetvrtast, to je dobar i odgovarajuci pritisak. A tu se ne moze pogresiti za vise od 0,2 bara.

Poz

Hmm, pitam iz razloga što je na mom autu preporučeno (Eco) 3.2 (fabrički je imao Continetal gume).

[Ovu poruku je menjao zus dana 27.11.2010. u 20:37 GMT+1]
[ Nikola M @ 27.11.2010. 20:33 ] @
Baš ovde sam pročitao, na forumu, napisao je neko ko radi sa gumama i to me je baš zaintersovalo. Mislim, to je moj zaklljučak, možda sam se i zeznuo, ali eto napisao sam šta sam primetio, a znajući da kod nas ima mnogo stručnjaka za podvale izgleda mi sasvim izvesno da je tako.
[ Zarko Silic @ 27.11.2010. 20:42 ] @
Citat:
zus: Hmm, pitam iz razloga što je na mom autu preporučeno (Eco) 3.2 (fabrički je imao Continetal gume).

O kom vozilu je rec?

Slican podatak sam sretao kod "madjarskog" Suzukia (pisalo u uputstvu), a bio je netacan.

2 (+-0,2) bara je prosecna vrednost kod vecine (90%) vozila.

Nikola, svasta se moze procitati na NETu, a vrlo cesto o necemu pisu osobe sa skromnim obrazovanjem i znanjem.

Trudimo se, koliko je u nasoj moci, da na ESu takve pojave iskorenimo.

[ zus @ 27.11.2010. 20:44 ] @
U pitanju je Corsa D. Proverio sam i u knjizi i na poklopcu od goriva.
[ zus @ 27.11.2010. 20:57 ] @
Upravo sam otišao do kola da proverim...

Code:
3 ljudi + stvari     2.0 - 1.8 Comfort
3 ljudi + stvari     2.7 - 2.5 Eco
5 ljudi + stvari     2.6 - 3.2 Eco
                   pred. - zadnje

do sada sam najčešće vozio sa 2.7 - 2.5
[ Zarko Silic @ 27.11.2010. 21:01 ] @

Ovo su podaci za Corsu.

3,2 Bara se odnosi na vozilo pod punim opterecenjem i za dugu voznju na autoputevima sto je u praksi vrlo retko.

Za prosecne uslove predlazem da prednje duvas na 1,9, a straznje na 1,7 Bara. Na ovakav nacin ces najbolje sacuvati svoje vozilo od vibracija, a voznju ces uciniti udobnoiom.
[ zus @ 27.11.2010. 21:19 ] @
Oko 3 ih napumpam samo kad pođem na odmor (Grčka), po gradu otprilike oko 2.2. Svakako ću poslušati tvoj savet i smanjiti na 1.9 - 1.7
Hvala ti na odgovoru.
[ Zarko Silic @ 27.11.2010. 21:36 ] @
Bitno je i to da merac pokaze pravilnu vrednost,

U stvari, to je najveci problem. Vecina meraca na pumpama i kod vulkanizera pokazuju vecu vrednost od one koja je u pneumatiku.
Svojevremeno sam kontrolisao "javne merace" i rezultati su bili porazavajuci. Od 10 samo je jedan pokazivao realnu vrednost, dok su preostalih 9 gresili od 0,1 pa sve do o,6 Bara pokazujuci vecu vrednost.
Nadam se da je danas situacija drugacija.

Ako se zeli pravilno kontrolisanje pritisaka u pneumaticima potrebno je kupiti kvalitetniji merac. Merac sa preciznijom skalom.

Na primer kao sto su ovi:

itd.

Nisu preskupi (dvadesetak eura) a traju, prakticno vecno.

[ Nocni @ 27.11.2010. 22:19 ] @
Treba jos napomenuti da se gume pumpaju hladne... posle duze voznje pritisak sam raste pa ako svratite na autoputu na pumpu da provjerite gume, vecinom ih necete pravilno napumpati ili ce vam mjerac pokazati vecu vrijednost... Ako istu gumu provjerite ujutro sa istim mjeracem imace manju vrijednost...
[ Zarko Silic @ 27.11.2010. 22:51 ] @
Naravno, povecanjem temperature povecava se i pritisak u pneumatiku. Vrednosti date u tabeli se odnose kada je barometarski pritisak 1000mBara a temperatura 20 C.

U svin drugim uslovima, ove vrednosti nisu relevantne.

Isto tako se podrazumeva da se kontrola "javnih meraca" mora obaviti u relativno izolovanim uslovima postujuci fizicke zakone u okruzenju. Isto tako, jednu takvu kontrolu moguce je sprovesti samo sa adekvatnom opremom.

Vas moderator moze da se pohvali jednim instrumentom u vlasnistvu (vrlo retkim na ovim nasim prostorima) , kojim je moguce izvrsiti takvo merenje:

Neverovatno, ali je moguce, da se i nakon vise od 15 godina, ovaj instrument proizvodi u neizmenjenom obliku (na zalost i sa neizmenjenom cenom)

http://www.alliedelec.com/search/productdetail.aspx?SKU=3720541

[ vladd @ 28.11.2010. 00:34 ] @
Cena je malo problematicna, sprava ne vredi toliko ni pre 30 godina a danas pogotovo.

Mogu se naci kvalitetni manometri, sa skalom ili digitalni, a za cifre 100-200$ se mogu nabaviti gotovo laboratorijski senzori.

Za 500$ se moze pazariti par kompleta beskontaktnih senzora

Za vozila je sasvim korektan klasican manometar, do 5 bara, tacnosti 0,1 bar, sa burdonskom cevi.

Vazno je malo cesce proveravati gume, i pre i posle voznje, da se stekne utisak o variranju pritiska, recimo pri uobicajeni turama.

Otisak tocka, ili habanje guma(pod uslovom ispravnog trapa), takodje su iskustveni pokazatelj, da se izvrsi korekcija za novi set guma, ili nastavi sa dobro odabranim pritiskom.

Poz
[ Zarko Silic @ 28.11.2010. 15:19 ] @
Citat:
vladd: Cena je malo problematicna, sprava ne vredi toliko ni pre 30 godina a danas pogotovo.

Mogu se naci kvalitetni manometri, sa skalom ili digitalni, a za cifre 100-200$ se mogu nabaviti gotovo laboratorijski senzori

Ovo i jeste laboratorijski manometar. Japanski "COPAL" samo takve i proizvodi.

I mene je malo zacudilo da se nepromenjeno proizvodi deceniju ipo i da mu je cena skoro identicna onoj koja je bila kada sam ga kupio.

Medjutim, "senzor" koji je u njega ugradjen, poseduje temperaturnnu stabilnost od 0 do 50 C sa greskom od +- jednog digita (sto praktizno znaci 0,01 Bar) u slucaju opsega do 10 Bara.

To je i za danasnje laboratorijske senzore ozbiljan podatak.

Naravno, nije potrebno kupovati takv merac jer je za prosecnog korisnika on nepotreban ali je pozeljno posedovati jedan precizan manometar (kao sto su na primer oni cije sam fotke prethodno postavio) kojim ce se kontrolisati pritisak u pneumaticima jer su ovi "javni meraci" netacni.

[ zex24 @ 30.11.2010. 16:56 ] @
Citat:
zex24: ako neko zna, da neko kaze sta znaci ova sara na gumi tj cemu sluzi.

Citat:
zarsilic: Znaci to da linija treba da stoji spolja prilikom montaze. (Podatak za vulkanizera).

Gume sa kupio na drugom mestu (isti model). Linije duz gume (kao na zakacenoj slici) ne postoje. Sa strane gume pise samo smer rotacije i nigde nije naznaceno koja strana gume ide spolja. Kad se pogleda sara na gumi vidi se da je simetricna. Mislim ipak da ove linije nisu podatak za vulkanizera.
[ pisac @ 30.11.2010. 21:25 ] @
Kada guma ima smer rotacije, onda ne može postojati strana koja obavezno ide spolja, jer gumu ne bi mogao da namontiraš na drugoj strani automobila.
[ pisac @ 01.12.2010. 01:50 ] @
Citat:
vladd:Otisak tocka, ili habanje guma(pod uslovom ispravnog trapa), takodje su iskustveni pokazatelj, da se izvrsi korekcija za novi set guma, ili nastavi sa dobro odabranim pritiskom.

Na prednjim gumama, na sredini gume šara mi je 4.5mm, a na četvrtini do ivice 3.5mm (na obe strane gume). Po tome bi ispalo da mi gume nisu bile dovoljno napumpane tokom vožnje. Gume su inače uvek bile napumpane tačno po uputstvu na hladno, a u vožnji pritisak ode i dosta preko. Mada, kada ih gledam tako napumpane (na hladno), uvek imam utisak da nisu baš dovoljno napumpane. Ali rekoh, valjda proizvođač zna šta zašto je stavio taj pritisak.

A možda je to zato što ih svakodnevno cepam u krivinama (takav mi je stil vožnje), pa se više troše na stranama nego na sredini?
[ Zarko Silic @ 01.12.2010. 09:46 ] @
Uzduzne strafte po obodu pneumatika imaju ulogu identifikacije pneumatika u okviru fabrickog magacina koje se vrsi elektro-optickim putem i nemaju nikakve veze sa kvalitetom, ili klasom kvaliteta.

Svojevremeno je uloga slicnih strafti bila oznacavanje "spolja" pozicije. Danas ne.
[ vladd @ 01.12.2010. 10:30 ] @
Citat:
pisac: Na prednjim gumama, na sredini gume šara mi je 4.5mm, a na četvrtini do ivice 3.5mm (na obe strane gume). Po tome bi ispalo da mi gume nisu bile dovoljno napumpane tokom vožnje. Gume su inače uvek bile napumpane tačno po uputstvu na hladno, a u vožnji pritisak ode i dosta preko. Mada, kada ih gledam tako napumpane (na hladno), uvek imam utisak da nisu baš dovoljno napumpane. Ali rekoh, valjda proizvođač zna šta zašto je stavio taj pritisak.

A možda je to zato što ih svakodnevno cepam u krivinama (takav mi je stil vožnje), pa se više troše na stranama nego na sredini?

Izgleda da nisu napumpane kako treba, uputstvo je prosta preporuka, za nekakvo uniformno koriscenje....i habanje guma.

http://www.tirerack.com/tires/tiretech/techpage.jsp?techid=1

http://www.tirerack.com/tires/tiretech/techpage.jsp?techid=147

http://www.tirerack.com/tires/tiretech/techpage.jsp?techid=3

Ako vec "cepas po krivinama, imas visok bocni profil, prouci malo ova pisanija, pa odaberi ono sto odgovara tvojim uslovima...

Naravno, proba je majka svakog saznanja..

Poz
[ Deep|Blue @ 01.12.2010. 14:17 ] @
@zarsilic
da li si mozda testirao kompresore sa digitalnim manometrima na pumpama Lukoil i EKO?
[ pri3rak @ 01.12.2010. 14:23 ] @

los primer

Ovo je biciklisticki manometar, koji je dobar za merenje pritiska na presta ventilu, ali ne bas sretno resenje za auto ventil.Kada se adapter za prestu skine ostane (gola) plastika koja se u (ne kratkom, ali) koncnom i merljivom vremenu razdrnda i ne traje vecno :)
[ Zarko Silic @ 01.12.2010. 17:43 ] @
Citat:
Deep|Blue: @zarsilic
da li si mozda testirao kompresore sa digitalnim manometrima na pumpama Lukoil i EKO?

Ne, ako je merac novijeg datoma ne bi trebalo da gresi previse. Problem je u tome sto je greska od 0,1 bar skoro redovna kod ovih meraca a ova vrednost (od 0,1) nije zanemariva.

Najsigurnije je proveriti pritisak na nekoliko meraca pa izracunari nekakvu srednju vrednost koja bi mogla da se prihvati kao realna.

Citat:
pri3rak
los primer

Ovo je biciklisticki manometar, koji je dobar za merenje pritiska na presta ventilu, ali ne bas sretno resenje za auto ventil.Kada se adapter za prestu skine ostane (gola) plastika koja se u (ne kratkom, ali) koncnom i merljivom vremenu razdrnda i ne traje vecno :)

Nije los primer. Schwalbe je odlican proizvodjac pneumatika za biciklove; isto tako, instrumenti na kojima se potpisuje ovaj proizvodjac spadaju u solidnije (ili cak u odlicne). Uz mnoge ciklomanometre dobije se set adaptera koji se lako postavljaju tako da se sa lakocom mogu prikljuciti na bilo koji ventil.
Upravo na ovoj fotografiji nalazi se jedan od takvih adaptera.

Bez adaptera to izgleda ovako:

Inace, merna skala kod ciklomanometara je minimalno 10 Bara i obicno su senzori kvalitetniji od onih namenjenih automobilskim pneumaticima.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 01.12.2010. u 21:05 GMT+1]
[ pri3rak @ 01.12.2010. 18:33 ] @
Merna skala je veca zbog guma koje se pumpaju i preko 10 bari (tabulari na drumasima). Inace rekao si kod mnogih, kod onih koji su na nasem trzistu dolaze samo sa adapterom za prestu ... Schwalbe je solidan proizvodjac guma za bicikle to je nesporno :)
[ SomiKnight @ 02.03.2012. 14:13 ] @
Vidim bilo je preporuka za digitalni manometar, malo je starija tema ali mislim da nema veze.

Posto sam jedino ovo nasao da ima da se kupi u prodavnici http://www.trotec.de/en/produc...easuring-instruments/pressure/ , to sam i uzeo. Medjutim u odnosu na jednu pumpu na kojoj sam probao prikazuje 0.3 bara manje nego tamo. Na jos jednoj pumpi je razlika 0.5 bara.
Izgleda da sam se zeznuo sto nisam pazario Schwalbe Airmax Pro , mozda je on precizniji. Mada pitanje je koliko su ovi na pumpama tacni.
Ima li neko predlog, gde mogu proveriti ovaj manometar? Tj, zna li neko gde ima bazdaren manometar i uporedim sa njim?
[ vladd @ 02.03.2012. 16:54 ] @
Po mom iskustvu, doticni digitalni je sigurno tacniji od ovih na pumpama. Samo zbog korisnika, koji se prema njima odnose kao prema tudjem, zlom manometruk koji je za jednokratnu upotrebu, a posle se baca.

Dobri manometri se nalaze u industriji i po laboratorijama, ali se mogu naci i kod ozbiljnih vulkanizera, koji brinu o svom priboru. Pogotovo ako je set pribora i alata od neke renomirane firme a ne neka ekstrajeftina koneska varijanta(moram da se prisetim da su Kinezi ipak velesila koji skakucu do svemira, tako da zasigurno imaju visokotehnolosku i preciznu opremu..).

I to bi bila preporuka za mesto za testiranje doticnog meraca pritiska u gumama. Jedna dobra stvar je sto je dosta linearan, pa ako ustanovis gresku, da pokazuje manje ili vise neku vrednost, onda ces na dalje imati precizan instrument, sa tacno utvrdjenim odstupanjem prikazivanja vrednosti.

Poz
[ SomiKnight @ 02.03.2012. 20:06 ] @
Ok, onda kada budem prolazio pored neke vece vulkanizerske radnje da proverim, uz nadu da sa vecim prostorom ide i kvalitet :) , pa na dva tri mesta i da uporedim. Ako ista pametno ustanovim napisacu ovde.
[ Zarko Silic @ 02.03.2012. 20:07 ] @
Mozda Kinezi skakucu po svemiru. Mozda Kinezi imaju i kvalitetne instrumente, ali ovo sto stize do nasih prodavnica sigurno ne spada u svemirsku tehnologiju.

Neretko se metodom lizanja mnogo preciznije izmeri napon na krajevima baterije nego sto ce to obaviti prosecan velikoserijski pijacni kineski unimer.

Isto vazi i za ove manometre. Pipkanje pneumatika je sigurnija metoda.

Dobar i pouzdan instrument se ocigledno mora platiti.

Na vecini benzinskih pumpi manometri za merenje pritiska u pneumaticima ne pokazuju tacne vrednosti. Odstuipanja mogu biti veca od 0.5 bara sto ih cini potpuno neupotrebljivim.

P.S. Prilikom merenja pritiska u gumama veoma je vazan i podatak o temperaturi vazduha u gumama. Na ovo treba posebno obratiti paznju.
[ SomiKnight @ 02.03.2012. 22:02 ] @
@Zarko Silic

Zaboravih da pitam, sa onim instrumentom Copal sto ste proveravali odstupanja na pumpama i vulkanizera, jeste proverili koliko i da li odstupa schwalbe na primer prilikom merenja?
[ Zarko Silic @ 02.03.2012. 22:09 ] @
Nisam. Ne posedujem ni jedan od tih malih digitalnih meraca.

Ma, ovi kineski instrumenti sto se valjaju po Limundoima ne vrede ni toliko malo koliko kostaju. Poslednji, ali stvarno poslednji koji sam kupio bio je jedan termometar za automobil. Nakon kratkog vremena sam kupio jos 2, cisto provere radi, i svi su gresili za 3 do 5 stepeni. Potpuno su neupotrebljivi obzirom da se odokativno temperatura moze proceniti preciznije.

I sto je najgore od svega, ne mogu se ni bazdariti, a ne vredi ni da znate koliko tacno gresi jer razlicito gresi na razlicitim temperaturama. Na primer ako je temperatura 20C onda pokaze tacno, a ako je 0 onda gresi za +3 stepena. Na -10 gresi za -2 stepena i sl.

Postoji verovatnoca da i ovi meraci pritiska funkcionisu na slican nacin.

Ocigledno da i tu vazi pravilo koliko para toliko muzike.

[Ovu poruku je menjao Zarko Silic dana 02.03.2012. u 23:25 GMT+1]