|
[ Milan M. Radovic @ 07.11.2006. 16:06 ] @
| Pre nekoliko dana je bila havarija u Petrohemiji za koji malo ljudi zna jer bi usled probijanja te vesti nastao opsti haos.
Da "sam bog" nije sacuvao pancevce, grad Pancevo bi usao u istoriju kao grad koji ne postoji.
Fabrika je u potpunom raspadu i samo je pitanje kad ce nastati eksplozija, koja ,kako kazu neki ,ako bi se dogodila , razorna moc bi mogla biti i do 30km radijusa....
Da, to znaci da ce i voljeni Beograd biti razoren ako nastane haos.
Samo kad se Beogradu nesto desi onda se prica,a B92 , RTS i ostali ni takli nisu ovu temu.
Neka dodju malo i snime postrojenja i ostalo....svakog dana smo zahvalni bogu sto smo zivi ! |
[ MixMaster @ 15.11.2006. 17:20 ] @
Mislim da je bolje, ako već želiš da RTS (ili B92, TVBK...) snimi to...da ih nazoveš i objasniš kakva je situacija. Ovdje to neće puno pomoći.
Ako je tako kako pričaš, bolje je da ih odmah pozoveš.
Ajde pa javi šta se zbilo.
Pozdrav.
[ Alter Ego @ 15.11.2006. 17:58 ] @
Citat: Milan M. Radovic: Pre nekoliko dana je bila havarija u Petrohemiji za koji malo ljudi zna jer bi usled probijanja te vesti nastao opsti haos.
Da "sam bog" nije sacuvao pancevce, grad Pancevo bi usao u istoriju kao grad koji ne postoji.
Fabrika je u potpunom raspadu i samo je pitanje kad ce nastati eksplozija, koja ,kako kazu neki ,ako bi se dogodila , razorna moc bi mogla biti i do 30km radijusa....
Nije prvi put. Bog nas voli, izgleda. Južna zona je od svog nastanka bila tempirana bomba, ja se sećam kako sam pre 20ak godina kao klinac gledao kako Rafinerija gori. Onda ponovo za vreme bombardovanje ista priča, samo što su gorele sve tri fabrike a podzemni vodotokovi su zatrovani teškim metalima, EDC-om i VCM-om. Što se tiče Petrohemije, kako radi pravo je čudo da do sada Pančevo nije otišlo dođavola. Dok je Azotara radila, deo grada je konstantno bio pokriven amonijakom, znači dan i noć magla od amonijaka. A u školama smo učili da je amonijak bojni otrov (!) Hvala Bogu pa više ne radi. Da bar građani Pančeva imaju neku vajdu od tih fabrika, nego decenijama muzu što iz Novog Sada što iz Beograda a Pančevcima ostaje samo zagađenje i mrvice od enormnih profita koji su otišli u ko zna čije džepove. Bednici, za 40 godina im je bilo teško da podignu zeleni pojas koji je obećavan od početka rada hemijske industrije. Dodatna informacija: industrijska zona je izgrađena na mestu gde su nekada bile šume, jezero, vinogradi i bašte, a u fabričkom krugu Rafinerije se nalazi pravoslavni manastir iz XV veka što je jedinstven slučaj u svetu!!!
JEDINO REŠENJE je blokada svih saobraćajnica dok se ne reši problem zagađenja pa nek nadležni gledaju šta će. Na žalost, za sada nema volje za takvu akciju. Ovo paradiranje gradonačelnika i predsednika republike je sramotno i predstavlja bacanje prašine u oči građanima. Pred izbore se uvek naglo javi briga za zdravlje Pančevaca a kad isti prođu niko više ni ne pominje. Da li bi gospodin predsednik došao u Pančevo da gradonačelnik nije član DS-a? Pa jel na našoj muci zasnivate predizbornu kampanju!? Inače ovaj problem je dospeo u medije tek kad je smrad počeo da stiže i do Beograda. Kad se to prvi put desilo, svi beogradski mediji su prekidali program i detaljno izveštavali o tome, dakle kad zasmrdi u Beogradu - vanredno stanje, a u Pančevu, koga briga.
A onim Pančevcima koji misle da je za grad dobro da ima Južnu zonu - neka pogledaju Bor i šta je njegovim građanima ostalo od nekad slavne industrije i kako sada vlast brine o njihovim problemima.
P.S. Milane, ako može neki detalj o havariji? Ako ti nije zgodno javno, može na PP.
[ Milan Gligorijevic @ 15.11.2006. 19:34 ] @
Ne znam koliko ste informisani ali sinoć su se u Pnačevu oglasile sirene za hemisku opasnost.
Oko 19 ili 20 časova došlo je do povećanog zagađenja, a sirene se oglašavaju u 23:30 za početak i oko 03:00 za kraj hemiskog zagađenja. Ako sam se dobro informisao, sirene su predviđene kada zagađenje premaži podzvoljenu granicu za 10 puta, a sinoć je bilo čak i 25 puta veće!!!
Mi srednjoškolci smo organizovali danas protest ispred opštine. Tačnije, Gimnazija je to sve organizovala, a ostale škole im se pridružile. Oko 10:00 smo izašli iz škole i bili ispred opštine.
Prvi su došli gimnazijalci pa mi (iz elektrotehničke). Većina nas je nakon 30-ak minuta čekanja ispred opštine puštena unutra.
Glavni problemi koliko sam saznao su stanice koje mere zagađenost. Nema ni jedne na dimnjaku i ogradi pomenutih fabrika tako da se ne zna koja fabrika je izazvala zagađenje. Veći problem je što država neda pare za modernizaciju i pored toga što samo rafinerija puni minimum 20% budžeta Srbije!
Održana je vanredna sednica skupštine u 12:00 časova (mogli ste pratiti na TV Pančevu) na kojoj su prisustvovali i predstavnici srednjoškolaca (pored poslanika i još nekih gostiju).
Posebno bih pohvalio jednu učenicu gimnazije koja je postavila mnogo dobrih i konkretna pitanja nakon čega je dobila aplauz cele sale!
Toliko za sada, videćemo šta će se dalje desiti. O narednim okupljanjima i dešavanjima ću vas obavestiti.
[ staticInt @ 16.11.2006. 00:52 ] @
Ja prosto ne mogu da verujem da su ljudi naseli na ovo, nije ovo nikakva katastrofalna nesreća već su radili ono što rade svaki put, pumpali su otpadne vode, sto puta je nivo zagađenja bio veći nego juče pa nisu bile nikakve sirene niti napumpavanje u medijima, ja imam sačuvana merenja iz 2005 ako neko želi da vidi gde je bilo mnogo više benzena u vazduhu nego juče i tada niko ništa nije uradio.
Stvar je da će uskoro izbori pa su političari morali da naprave ovu lakrdiju kako bi dobili na rejtingu, mediji prodaju maglu pričaju prazne priče, ovakve stvari se redovno u Pančevu događaju, ali sada odjednom pred izbore su se svi jako potresli, dok je bio nivo benzena 160 deca su se igrala po parku i sve je bilo normalno a sada odjednom su se svi zabrinuli.
Ja sad kad vidim da ljudi koji važe za intelektualnu elitu krenu da pričaju kako je samo Bog spasao Pančevo juče onda se zabrinem jako, jer ako i takvim ljudima mogu da serviraju laži i prazne priče šta da očekujemo od naroda.
[ staticInt @ 16.11.2006. 00:57 ] @
Citat: mmwc: Ne znam koliko ste informisani ali sinoć su se u Pnačevu oglasile sirene za hemisku opasnost.
Oko 19 ili 20 časova došlo je do povećanog zagađenja, a sirene se oglašavaju u 23:30 za početak i oko 03:00 za kraj hemiskog zagađenja. Ako sam se dobro informisao, sirene su predviđene kada zagađenje premaži podzvoljenu granicu za 10 puta, a sinoć je bilo čak i 25 puta veće!!!
Vau, ma nije valjda, pa do sada je bilo mnogo puta čak i veća koncentracija pa nije bilo nikoga da se javi povodom toga, to pokazuje da vas šetaju ko majmune.
Citat:
Mi srednjoškolci smo organizovali danas protest ispred opštine. Tačnije, Gimnazija je to sve organizovala, a ostale škole im se pridružile. Oko 10:00 smo izašli iz škole i bili ispred opštine.
I šta ste uradili, dali ste još jedan bod političarima, još jedan bod njihovim lažima a i vaša organizacija je sama produkt toga, izašli ste jer ne želite da budete u školi a ne zato što je bila "opasnost", gde ste bili 100 puta do sada?
Citat:
Prvi su došli gimnazijalci pa mi (iz elektrotehničke). Većina nas je nakon 30-ak minuta čekanja ispred opštine puštena unutra.
Glavni problemi koliko sam saznao su stanice koje mere zagađenost. Nema ni jedne na dimnjaku i ogradi pomenutih fabrika tako da se ne zna koja fabrika je izazvala zagađenje. Veći problem je što država neda pare za modernizaciju i pored toga što samo rafinerija puni minimum 20% budžeta Srbije!
Kucate na pogrešna vrata.
Citat:
Održana je vanredna sednica skupštine u 12:00 časova (mogli ste pratiti na TV Pančevu) na kojoj su prisustvovali i predstavnici srednjoškolaca (pored poslanika i još nekih gostiju).
Posebno bih pohvalio jednu učenicu gimnazije koja je postavila mnogo dobrih i konkretna pitanja nakon čega je dobila aplauz cele sale!
Toliko za sada, videćemo šta će se dalje desiti. O narednim okupljanjima i dešavanjima ću vas obavestiti.
[/quote]
Slušao sam tu lujku što je bila za govornicom koja nema pojma o igri koja se vodi, nego mlatara neke baljezgarije koje se prodaju narodu kao magla, vao dobila je aplauz, zato što svi vi pipate po mraku, niko ne razume ništa a svi znaju da se bune za nešto a ni sami ne znate šta, teško mi je kad vidim da čak i omaldinom manipulišu u političke svrhe, pa doke...
[ ton_majstor @ 16.11.2006. 07:26 ] @
Mislim da preteruješ... deca ne mogu mnogo da urade, osim ako imaju glasačko pravo!
Mnogo je bio smešan Tadić, onako podbuo... valjda su ga digli iz kreveta!? Jel' vaš Predsednik opštine stvarno bio promukao od benzena ili se negde drao pa izgubio glas!?
Koliko mi vas je žao, Pančevci, toliko ste sami i krivi, jer samo pasivno osuđivanje nije dovoljno. Čekajte, ako vam dođe Velja Ilić za koji dan, ima nade!!!
Dok se ta smrdljiva Petrohemija ne proda nekome ko će biti ODGOVORAN, ništa od čistog vazduha. Država je i BOG i BATINA, neće se mnogo osvrtati na vašu tužbu. Privatna kompanija je ipak nešto drugo.
Evo, danas opet 60 mikrograma...
A što se tiče vaše "omraze" prema Beogradu, drugi put...
Pozdrav!
[ vladd @ 16.11.2006. 13:57 ] @
Ma nije strasno, imamo euro3 standard, direktor je podneo ostavku koju mu nisu uvazili, krenuce kosava i nema problema. Postoji cak i ministarstvo za ekologiju. Cemu onda brige. Jedan zaposleni iz petrohemije, javno rece da je to normalna, redovna procedura, samo se potrefilo da nije bilo vetra, i malo je smrdelo. Opstinske vlasti, vasi sugradjani, zasedali su, celu noc, neprekidno, trudili se.. I problem ce biti resen. Podnece krivicnu prijavu protiv Eol-a, i primerno ga kazniti, da pazi sledeci put.
Poz.
[ Milan Gligorijevic @ 16.11.2006. 14:01 ] @
Sutra u 09:30 je okupljanje izpred Pančevca i ide se za Beograd.
Prevoz je organizovan i besplatan, svi su dobrodošli.
[ Fuzz @ 16.11.2006. 14:03 ] @
Ja mislim da smo odgledali lepu predizbornu predstavu, a zabole njih sve k... sto se ljudi truju vec godinama. Ni vise, ni manje od ovoga preksinoc.
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2006. 14:06 ] @
Poenta price je da se ovo desava po ko zna koji put.
Posto su, uskoro, je li - izbori, red je da prodefiluje galerija politicara koji ce kritikovati, osudjivati, zahtevati istragu, odrzavati sednice vlade u tom mestu, kritikovati nedostatak autonomije Vojvodine i sl...
A onda se cirkus seli u neki drugi grad :(
I tako...
Jedini nacin na koji Pancevljani mogu nesto da urade je da lepo blokiraju prilaze toj rafineriji, dok se drzava, trenutni vlasnik - ne odluci da ulozi novac neophodan za dovodjenje te rafinerije u stanje koje zadovoljava minimalne zahteve civilizacije.
Ako nisu u stanju - a nek je lepo prodaju - hteli bi leba bez motike.
[ Milan Gligorijevic @ 16.11.2006. 14:10 ] @
Citat: Jedini nacin na koji Pancevljani mogu nesto da urade je da lepo blokiraju prilaze toj rafineriji
Sutra idemo za Begorad, a nadam se da će biti i neke blokade jer ovo više nema smisla. Da li će to biti rafinerija ili neki značajniji putevi ostaje da se vidi.
[ markom @ 16.11.2006. 14:25 ] @
Čekaj Ivane, nedosledan si... Zar nisi ti prvi pričao kako bi napujdao Žandarmeriju na one što blokiraju puteve? :-)
Marko.
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2006. 14:47 ] @
Nisam mislio na blokiranje puteva (put kao auto put, magistrala, gradska uliza), vec blokiranje prilaza rafineriji.
I to zato sto je rafinerija u drzavnom vlasnistvu, a drzava ima obavezu da omoguci elementarne zivotne uslove na povrsini na kojoj ubira porez od gradjana.
Evo - vec vidim, planira se protest u Beogradu - verovatno blokirajuci ulizu Kneza Milosa - pa dokle vise. Blokirajte rafineriju - kad drzava uvidi da gubi pare tamo gde ih dobija, mozda i ucini nesto da se situacija promeni.
[ Milan Gligorijevic @ 16.11.2006. 14:59 ] @
Za sutra nije planirana blokada već pregovori. Ako ne urodi plodom verovatno će doći do neke blokade.
Žalostno je i to što Pančevo ne dobija ni jedan dinar od rafinerije!
Pre ne znam koliko meseci bila je jedna blokada rafinerije i bio je opšti haos u zemlji.
Videćemo šta će posle ovoga biti.
[ ton_majstor @ 16.11.2006. 15:05 ] @
Hehehe, Ivane... "Slippery When Wet"!!!
Markome, njega nećeš uhvatiti rukama, isklizne taj i bućne nazad u vodu!!! Pritom je u pravu, šta ima da blokiraju ulice?
Citat: Žalostno je i to što Pančevo ne dobija ni jedan dinar od rafinerije!
Deder ti nama, sinko... pojasni ovu tvrdnju! Baš me zanima odakle ti ovo? Nije da ti ne verujem, nego mi je suludo.
A, ako odlučite da blokirate Kneza Miloša... za kada je planiran protest ispred Vlade sutra? Da vas zaobiđem nekako, imam posla u Centru?
Iako je to samo "razgovor", biće vas na stotine, pa će svejedno da zatvore raskrsnicu kod Vlade.
Pozdrav!
[ hecky @ 16.11.2006. 15:27 ] @
Bolje blokirajte rafineriju, nego ulice po Beogradu. Prvim ce te mozda postici cilj, a drugim samo nervirate sugradjane :).
[ Milan Gligorijevic @ 16.11.2006. 15:35 ] @
Tu i jeste problem, da Pančevo dobija 1 dinar od prodaje svake litre beznina rafinerija bi cvetala, a Pančevo bio čist grad. Jedino što dobijamo je zagađen vazduh.
Sve pare idu za Beograd i Novi Sad. Mislim da to sad polako ulazi u politiku koju ćemo zaobići.
Ako sam dobro informisan rafinerija u Novom Sadu služi samo kao skladište, tamo se ne odvija proizvodnja. Zato se ti problemi i javljaju kod nas.
Za blokadu nam je bliža rafinerija nego Beograd ;)
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2006. 17:17 ] @
Citat:
Sve pare idu za Beograd i Novi Sad.
A od cega onda zive ljudi koji rade u pancevackim drzavnim sluzbama, i od cega se grade putevi, skole, bolnice i sl?
[ Milan Gligorijevic @ 16.11.2006. 17:28 ] @
Pa još i plate da ukinu!
Koji je to put, škola ili bolnica izgrađna u poslednje vreme u Pančevu?
O tome se radi, valjda bi Pančevo trebalo imati prednost ali izgleda da nije tako
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2006. 17:55 ] @
O tome "kako sva lova ide u Beograd i Novi Sad" :
http://www.cesid.org/zakoni/sr/lok_samouprava.jsp
Zakon o lokalnoj samoupravi:
Citat:
Član 98.
Republika ustupa jedinici lokalne samouprave sledeće javne prihode koji se ostvare na njenoj teritoriji, i to:
1) Porez na dohodak građana, i to na:
(1) prihode od poljoprivrede i šumarstva;
(2) prihode od samostalne delatnosti;
(3) prihode od nepokretnosti;
(4) prihode od davanja u zakup pokretnih stvari;
(5) dobitke od igara na sreću;
(6) prihode od osiguranja lica;
(7) ostale prihode u skladu sa zakonom, i
(8) deo poreza na zarade.
2) Porez na fond zarada po stopi do 3,5%.
3) Porez na imovinu.
4) Porez na nasleđe i poklon.
5) Porez na prenos apsolutnih prava.
6) Deo poreza na promet proizvoda i usluga, i to:
(1) deo poreza na promet proizvoda i usluga određenog za finansiranje javnih rashoda u Republici, ostvarenog na teritoriji jedinice lokalne samouprave, osim poreza na promet proizvoda ostvarenog pri uvozu;
(2) 8% poreza na promet proizvoda i usluga određenog za finansiranje javnih rashoda u Republici, ostvarenog na teritoriji opštine;
(3) 10% poreza na promet proizvoda i usluga određenog za finansiranje javnih rashoda u Republici, ostvarenog na teritoriji grada;
(4) 15% poreza na promet proizvoda i usluga određenog za finansiranje javnih rashoda u Republici, ostvarenog na teritoriji grada Beograda.
7) Naknade za korišćenje dobara od opšteg interesa, i to:
(1) deo naknade za korišćenje mineralnih sirovina;
(2) deo naknade za izvađeni materijal iz vodotoka;
(3) deo naknade za korišćenje šuma;
(4) deo naknade za promenu namene poljoprivrednog zemljišta;
(5) naknada za izgradnju, održavanje i korišćenje lokalnih puteva.
8) Naknade za zahvate u životnoj sredini, i to:
(1) deo naknade za zagađivanje životne sredine;
(2) deo naknade za investicije.
9) Sredstva ostvarena prodajom kapitala u postupku privatizacije, i to:
(1) deo sredstava od uplata po osnovu prodaje kapitala prema sedištu subjekta privatizacije.
Zatim - sledeci clan:
Citat:
Godišnji obim sredstava iz stava 1. ovog člana po pojedinim jedinicama lokalne samouprave utvrđuje se u skladu sa opštim bilansom javnih prihoda i javnih rashoda, polazeći, pre svega, od sledećih kriterijuma:
1) veličina teritorije jedinice lokalne samouprave;
2) broj stanovnika;
3) broj odeljenja i broj objekata osnovnih i srednjih škola;
4) broj dece obuhvaćene društvenom brigom o deci i broj objekata društvene brige o deci;
5) razvijenost;
6) status životne sredine.
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2006. 18:07 ] @
Samo da napomenem da Pancevo ima budzet od oko 2.2 milijarde dinara na 83 hiljade stanovnika (23 hiljade din po stanovniku)
Budzet grada Beograda u 2005 je oko 40 milijardi dinara - na 1.6 miliona stanovnika = 25 hiljada dinara po stanovniku.
Razumem ja da je budzetska situacija losa - ali mi jos vise smeta kada se to koristi za aludiranje da Beograd uzima sve pare, sto je potpuno netacno (Beograd potpuno podmiruje svoje budzetske potrebe iz svog profita - sto se ne bi moglo reci za mnoge druge gradove i opstine)
[ Milan Gligorijevic @ 16.11.2006. 18:11 ] @
[ Fuzz @ 16.11.2006. 18:11 ] @
Ooo, cujem i da je opstina suorganizator protesta...
[ dalibord5 @ 16.11.2006. 18:13 ] @
Pancevo je izuzetno lep gradic.
Ili je bar bio...
Ovo sto se dogadja je velika sramota,krsenje ljudskih prava,narusavanje ekologije,bezobrazno ponasanje ljudi koji bi trebalo da vode racuna o zdravlju ljudi.
Neka se jednom za svagda utvrdi:
-Je li postoji prekomerna emisija stetnih supstanci
-Ima li opasnosti po zdravlje gradjana zbog rada rafinerije
-desava li se nesto sto je protivno vazecim propisima ili ne
-jesu li vazeci propisi adekvatni situaciji
Ne znam da li je praksa u svetu da se rafinerije i petrohemija grade blizu najvece grada u zemlji,i u neposrednoj blizini velikog naselja,ali meni se ne cnini pametnim ziveti u Pancevu.
[ ton_majstor @ 16.11.2006. 18:52 ] @
Kao stari zlotvor, podsetiću vas na one čuvene parole iz vremena Maspoka sedamdesetih, šiptarske "renesanse" početkom osamdesetih, kao i vojvođanske "jogurat"-revolucije (beše li početkom devedesetih?)...
1. Hrvatska (Zagreb, Split, Pula...) RADI, Beograd se gradi!
2. Priština RADI (hahahaha), Beograd se gradi!
3. Vojvodina RADI, Beograd se gradi!
Mislim, zaista opet prepoznajem to kvazipatriotsko čudo u svemu ovome, oko relacije Pančevo-Petrohemija-Vlada!
Vlada JESTE u Beogradu, ali Beograđani NISU Vlada! Džaba se sukobljavamo.
Pozdrav!
[ Milan M. Radovic @ 16.11.2006. 19:13 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: A od cega onda zive ljudi koji rade u pancevackim drzavnim sluzbama, i od cega se grade putevi, skole, bolnice i sl?
wow...pa ajde onda da svi lepo zrtvujemo nase roditelje,porodicu ,sinove,unuke... da svi umremo od raka da bi se gradile skole i bolnice u Srbiji...sta smo mi Pancevci - zrtve?
Citat: mmwc: Pa još i plate da ukinu!
Koji je to put, škola ili bolnica izgrađna u poslednje vreme u Pančevu?
O tome se radi, valjda bi Pančevo trebalo imati prednost ali izgleda da nije tako :(
Slazem se. Na nama je da biramo da li cemo da umiremo od raka ili da radnici imaju plate po 40k dinara....
Ionako se vrlo dobro zna da se ljudi tamo zaposljavaju lako i preko veze i da se maltene tako i ljudi kontrolisu - novcem, jer je skoro takvo stanje da ide 3 radnika da pritisne jedno dugme. Pricali su mi...ceo dan igraju karte i zajebavaju se...s vremena na vreme odvrnu,zavrnu ventile i urade po nestu....ustvari neki rade a vecina se zajebava... govorim i o rafineriji i petrohemiji.
Zao mi je ako ce neko da izgubi posao.... ali zar su te fabrike sve sto ova drzava moze da pruzi.
Ako jeste,nek je renoviraju..pa koliko para samo ide na svakakve stvari - tipa: za bolnicu u leskovcu potroseno 3M eura...mislim.....
A ako dodje privatnik (neki koji ce biti toliko lud...) prvo ce da otpusti bar 40% radnika.... zbogom - dovidjenja , pa ce biti vise para i za njega i za radnike i za remont....remont je taj koji kosta par miliona eura....ali doooobar remont....
Bas eto slusam kako pricaju - milion za ovo , milion za ono... ***ote pa to nisu hiljade! Znate vi sta je milion.
Evo ja da imam 1M eura... pa sto kolena unapred moje loze (plemenite) bi bilo osiguano...da ladi mu*a i trosi pare...i nista ne rade....
Mislim da smo vec naucili kako funkcionisu ta predizborna pretvaranja....samo da bi dobili glasove i ponovo krali od nas!!
dobro,da ne preskacem temu - Moramo se suociti sa ovim jer su ZIVOTI u pitanju...NASI ! ! ! !
[ Milan Gligorijevic @ 16.11.2006. 19:33 ] @
Citat: cujem i da je opstina suorganizator protesta
Da.
Citat: Vlada JESTE u Beogradu, ali Beograđani NISU Vlada! Džaba se sukobljavamo.
Naravno, i beograđani su pozvani da dođu sutra ispred Vlade oko 11:00
Ispred pančevca će biti 10-ak duplih autobusa, taksisti i ostali prevoznici.
[ Emil Ranc @ 16.11.2006. 19:49 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:i od cega se grade putevi, skole, bolnice i sl?
Verovatno od rafinerije i petrohemije, između ostalog, ali nažalost, ništa od toga se ne gradi u Pančevu. Skoro celo naselje Margita (oko 2km od centra grada) je i dalje u kaldrmi. A, naselje Vojlovica, koje se nalazi odmah do Rafinerije i Petrohemije (razdaljina: 0 km) nema izgrađenu fekalnu kanalizaciju, a neki su tek ove godine dobili TF priključak!
Citat: Ivan Dimkovic:Razumem ja da je budzetska situacija losa - ali mi jos vise smeta kada se to koristi za aludiranje da Beograd uzima sve pare, sto je potpuno netacno (Beograd potpuno podmiruje svoje budzetske potrebe iz svog profita - sto se ne bi moglo reci za mnoge druge gradove i opstine)
Mislim da mašiš poentu, kada kažemo "Sve ide u Beograd" ne mislimo na Grad Beograd, već figurativno na republički budžet, a centar republike je, jelte, Beograd.
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2006. 19:56 ] @
Citat:
Mislim da mašiš poentu, kada kažemo "Sve ide u Beograd" ne mislimo na Grad Beograd, već figurativno na republički budžet, a centar republike je, jelte, Beograd.
Pa, opet - ne izgleda ni da je tako - meni se ipak cini da vecina love ostane na teritoriji opstine sudeci po tom zakonu o samoupravi. Sad, sto je te love malo je sasvim drugi problem - ali don't shoot the messenger :)
Takodje, ako malo razmislis - vecina robe koju Pancevo proizvede biva prodata u Beogradu - dakle pancevacka kasa se najvise puni zahvaljujuci Beogradu ;-))
Sto se tice kaldrme - stvarno ne znam, ali uz budzet od 2 milijarde dinara prosle godine ne znam zasto je drze - ali je to (kako trosite budzet), ipak, na kraju stvar vasih opstinskih izabranika - a ne "Beograda" - geografskog ili "zvanicnog" ;-)
Doduse, NIS - i kako drzava stiti okolinu jeste problem "Beograda" - i bilo bi dobro prisiliti ih da o tome misle - ali to se nece desiti blokadom Kneza Milosa (pare nisu tamo ;-)
[ asatuser @ 16.11.2006. 20:07 ] @
Ljudi, sta vam je?
Niko normalan ne bi zamerio na nabavci zastitne opreme i filtera za fabrike u pancevu & boru. Prodali su mobtel, licencu za 3. operatera i slicno. Prica o buzetu je u najmanju ruku neprimerena u ovakvim situacijama.
Sve izuzev nabavke opreme u cilju zastite zdravlja ljudi je bezobrazno.
[ Alter Ego @ 16.11.2006. 21:27 ] @
Ivane, ti citiraš jedan zakon ove države i očekuješ da to shvatimo kao ozbiljan argument Pa i u Ustavu piše da svi građani imaju pravo na zdravu životnu sredinu. I?
Citat: Emilio Ranchez: Verovatno od rafinerije i petrohemije, između ostalog, ali nažalost, ništa od toga se ne gradi u Pančevu. Skoro celo naselje Margita (oko 2km od centra grada) je i dalje u kaldrmi. A, naselje Vojlovica, koje se nalazi odmah do Rafinerije i Petrohemije (razdaljina: 0 km) nema izgrađenu fekalnu kanalizaciju, a neki su tek ove godine dobili TF priključak!
Mala ispravka: u toku je izgradnja fekalne kanalizacije u Vojlovici ALI priključivanje na kanalizacionu mrežu se plaća i to papreno. Sem toga, kakav je kvalitet života neka ilustruju sledeće činjenice: autobusi lokalnog transportnog preduzeća su ko iz "Ko to tamo peva?" ako ne i gori. Pa jedina veza perifernih delova grada sa centrom su ti truli autobusi koji saobraćaju na jedan sat (kako vikendom idu, Bog sveti zna!). I kada dođe imate 50% šanse da je u pitanju raspadotina koja se dimi i gde vas prašina bukvalno guši i gde moraš da paziš gde sedaš da se ne usvinjiš. Dakle, možda opština i ima pare ali dobar deo građana od toga nema ama baš ništa. A kakvi su prioriteti opštinskih vlasti, pokazuje proletnja akcija renoviranja fasada u centru grada - u pitanju su mahom privatne zgrade. Ej bre, privatna imovina se renovira o opštinskom trošku, a nama deru kožu sa leđa za uvođenje kanalizacije, koja je valjda civilizacijska tekovina, ako ne 20. onda 21. veka. Do ove godine dobijanje telefonske linije je bilo mision imposible. A radnici dotičnih fabrika su mahom iz okolnih mesta i Beograda. Pančevci su tu u manjini. Kakvu onda korist grad tj. njegovi građani imaju od te industrije?
Dalje, opština uredno naplaćuje tzv. ekološku taksu za transport opasnih materija kroz grad. Te pare bi trebalo da idu na projekte zaštite životne sredine. Godinama se već naplaćuje a gde su ti projekti? Radi se jednostavno o nenamenskom trošenju sredstava i stvarno je misterija gde sredstva iz jednog od najvećih opštinskih budžeta u Srbiji odlaze.
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2006. 21:30 ] @
Citat:
Ivane, ti citiraš jedan zakon ove države i očekuješ da to shvatimo kao ozbiljan argument Pa i u Ustavu piše da svi građani imaju pravo na zdravu životnu sredinu. I?
Cek da vidimo ;-)
Budzet koji su usvojile opstine Pancevo i beogradske opstine govori o tome da Pancevo nije bas tako "siromasnije po glavi stanovnika" sto se budzeta tice u odnosu na Beograd.
Sto se zakona tice - deo poreza ubira Pancevo, ne vidim na koji bi volseban nacin mogli da im otmu te pare ;-)
[ Alter Ego @ 16.11.2006. 21:37 ] @
Ne bih da pametujem o nečemu što ne poznajem, ali kako su nam svojevremeno lokalne vlasti objašnjavale, svi(?) prihodi opštine idu Republici koja onda na kašičicu vraća koliko joj je ćef. Navodno je taj procenat bio ispod 5%. E sad, postoje prihodi koji idu direktno opštini i kojima ona raspolaže poput pomenute ekološke takse. Tu su i prihodi od izdavanja građevinskog zemljišta, ali da ne pričam napamet, naći će se valjda neko ko bolje poznaje problematiku.
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2006. 21:45 ] @
Pa ima citiran zakon gore, gde lepo pise sta i kako se deli.
Opstina ima svoje racunovodstvo i zna koliko je naplaceno na njenoj teritoriji - i cisto sumnjam da se ne bi bunili da im neko "odozgo" zakida na necemu sto se lako da proveriti.
Normalno je da se dele prihodi jer drzava omogucuje opstini da prodaje svoju robu i usluge na ostatku teritorije drzave - inace da nije tako danas bi, ko pre 1000 godina imali carine i drumarine na izlazu iz svakog sela i na svakom mostu.
[ su27killeryu @ 16.11.2006. 23:27 ] @
Ekoloska taksa = plati i zagadjuj kolko oces?!
[ djolep @ 17.11.2006. 08:17 ] @
Citat: Alter Ego:A radnici dotičnih fabrika su mahom iz okolnih mesta i Beograda. Pančevci su tu u manjini.
Sto se radnika iz Beograda tice mislim da si u zabludi. Mali broj Beogradjana radi smenske poslove u juznoj zoni. Vecina radi 7-15 i na posao dolazi organizovanim prevozom.
To olaksava prebrojavanje. Radnike dovozi (i odvozi) u Azotaru i Petrohemiju ukupno 5 ne bas punih autobusa (u okviru zajednickog aranzmana sa ATP-om), a Rafinerija ima svoj 1 autobus. To je svega oko 250 ljudi. Mozda jos 20-30 budza dolazi redovno svojim ili službenim kolima. U te 3 firme ima oko 4500 radnika.
[ ton_majstor @ 17.11.2006. 08:50 ] @
Citat: ...ali nažalost, ništa od toga se ne gradi u Pančevu. Skoro celo naselje Margita (oko 2km od centra grada) je i dalje u kaldrmi. A, naselje Vojlovica, koje se nalazi odmah do Rafinerije i Petrohemije (razdaljina: 0 km) nema izgrađenu fekalnu kanalizaciju, a neki su tek ove godine dobili TF priključak!
Zar ne mislite da je upravo nesposbno rukovodstvo Opštine Pančevo krivo za to? Ako su pojedinačno i sposobni, onda su verovatno u sukobima, suprotstavljenih interesa... razjedinjeni kroz razne koalicije... i pančevci su glasali za njih! I opet će.
Zar je trebalo da dotera do 120 mikrograma "šita", pa da upale "šizelu"? Koliko puta dosada je to bio slučaj? Nikada, jel'te?
Onaj "promukli" Prešjednik opštine će biti heroj za mnoge, a samo je stegao muda da javi nekom Glavonji iz Stranke da ipak treba da reaguje, jer se Pančevo ne vidi od magle!!!
Znači, neko preko ovog događaja planira debelu promociju i benefit, a vi ste svi (mi, sa vama) alat i sponzori!
Te dao ostavku, te nije... te pokrenuta tužba, te pišu je još uvek... svoje se meso ne jede! Taj Direktor Petrohemije će ili u neku drugu rafineriju, ili u savetnike!
A blatnjava kaldrma je banatska realnost, kao sa slika iz XIX veka. Opušteno, neko će je već asfaltirati.
Pozdrav!
[ Alter Ego @ 17.11.2006. 09:40 ] @
Citat: djolep: Sto se radnika iz Beograda tice mislim da si u zabludi. Mali broj Beogradjana radi smenske poslove u juznoj zoni. Vecina radi 7-15 i na posao dolazi organizovanim prevozom.
To olaksava prebrojavanje. Radnike dovozi (i odvozi) u Azotaru i Petrohemiju ukupno 5 ne bas punih autobusa (u okviru zajednickog aranzmana sa ATP-om), a Rafinerija ima svoj 1 autobus. To je svega oko 250 ljudi. Mozda jos 20-30 budza dolazi redovno svojim ili službenim kolima. U te 3 firme ima oko 4500 radnika.
Nisam mislio na broj kada sam ih pomenuo, već na to da je rukovodstvo uglavnom iz Beograda. Mada ni 250 nije malo to je 10% zaposlenih Petrohemije.
[ Ivan Dimkovic @ 17.11.2006. 10:08 ] @
Citat:
već na to da je rukovodstvo uglavnom iz Beograda.
Pa Pancevo je maltene prigradska zona Beograda - moja firma je isto 25 km od grada u kome zivim deo nedelje i nemam problem sa tim.
Rukovodstvo obicno ima dovoljno finansijskih mogucnosti da zivi u Beogradu ako zeli i da dolazi na posao kolima svako jutro.
[ Alter Ego @ 17.11.2006. 15:05 ] @
Ne nego rukovodstvo (već) živi u Beogradu a radi u Pančevu. I njihova deca ne udišu Pančevački vazduh. Koja je tvoja poenta?
[ vladd @ 17.11.2006. 16:04 ] @
Nema poente, samo nerazumevanje problema, i "akademsko" cavrljanje "iz fotelje". Da ne kazem neku veseliju rec.
O boze, danas je zaglavljena Nemanjina, kako ce mo sami da pravimo guzvu, kada nam i drugi "pomazu". Idemo na "izvor" otrova, da se setamo sa pistaljkama ispred petrohemije, pa da se trenutno resi pitanje onih sto protestvuju. Pocrkace na licu mesta.
Zabavna diskusija, za neke, cuju se "razna" misljenja, demokratsko iznosenje stavova. Lako se zaboravilo na incidente u centru Beograda, na Topcideru...Baric, Obrenovac, Pancevo, Mladenovac, fabrike na NBGd i u Zemunu...pa kada dodje do pomora miseva, valjda ce neko da se uozbilji.
A ne "eko", "euro234", "mi nismo otpad evrope". Jesmo i to i materijalno i moralno. Sva zemlja je zagadjena, a japiji tupe o "brendu" hrane. Pa da nije neko cuclao vesla na zapadu. Znaju da jedino zdravlje ne mogu da kupe, a ako i slucajno neki delic zdravlja moze da se kupi, kosta jezivo...
Poz.
[ Milan Gligorijevic @ 17.11.2006. 16:22 ] @
Sutra je najavljena blokada fakbika južne zone u 12:00
[ markone @ 17.11.2006. 16:35 ] @
nebih puno da filozofiram,
hocu samo da vam skrenem paznju na jednu stvar,
ova tema je pokrenuta pre 10dana, a niko se nije javio do prekjuce kada su se cule sirene u pancevu...
to je zaista zabrinjavajuce........... i krsi se sa idejom da mi ne mislimo na nas grad kako su neki rekli tamo na pocetku...... nego dok mi cutimo i trpimo sve bas briga... kad se zalimo onda sto to sada kazete...
a sto se tice ostale diskusije, svi znamo kakva je situacija, a ja nemam vremena ni realnog ni procesorskog da mlatim praznu slamu....... ovo i tako nece nikome pomoci....
mada mogu da dodam da je politika gadno umesala prste, i to bas izbornu kampanju... da slucajno je tako, kako da ne ...
pozdrav
[ Fuzz @ 17.11.2006. 18:09 ] @
Markone, vi ste trebali da blokirate prokletu fabriku jos mnogo pre. Za mene kao gradjanina Srbije, to i ne bi bilo nesto previse povoljno jer bi drzava u tom slucaju izgubila solidno para. Medjutim, mislim da niko ne zasluzuje da bude trovan na taj nacin i da cemo svi mnogo lakse podneti manje casha u budzetu nego cinjenicu da se negde u zemlji guse deca.
Nazalost, vi ste sacekali da jedna stranka, za potrebe ovog posta nazovimo je Nemokratska Sanka, zakuva svoju predizbornu kampanju bas u Pancevu i iskoristi katastrofalnu ekolosku situaciju u politicke svrhe i to sve uz zvuk sirena. Ja se bojim da takvim pristupom Pancevci i nece bas previse profitirati, iako bih stvarno voleo da sam u krivu i da makar i na ovaj nacin gradjani Panceva ostvare svoje pravo na zivot.
[ ton_majstor @ 17.11.2006. 18:11 ] @
Pošto ste najavili blokadu za sutra, znači da ste prošli loše danas ispred Vlade?
Pozdrav!
[ su27killeryu @ 17.11.2006. 18:13 ] @
Inace da su Vadikali to uradili to bi bilo jako pozitivno ...
[ Fuzz @ 17.11.2006. 18:22 ] @
Ne, ne bi. To nije ni poenta jel`...
Ali lepo je videti da se u Crnoj Gori interesuju za politicku situaciju u Srbiji.
[ savanah @ 17.11.2006. 18:29 ] @
cekajte vratimo se novcu.... prihodu koji se ostvaruje i kroz ove fabrike smrti.jer, nemojmo zanemariti ali pancevacka opstina drzi sam vrh u prosecnom dohodku po glavi stanovnika(ne znam tacan podatak ali radi se o 2-3 mestu u staroj drzavi mislim na srbiju i crnu goru). mogu sa sigurnoscu da tvrdiom da je to samo zbog plata par firmi koje su ovde sporne - petrohemije,rafinerije, azotare ... pa gde su te pare od njihovih zarada?dobro jasno je da naftasi rade za drzavni budzet ali isto tako ovi trovaci nisu u svom gradu nista sagradili, poklonili. da li su kupili bolnici neki neophodni medicinski aparat, da li su kupovali lekove za obolele od karcinoma, da li su renovirali bolnicu?
ovo sto se desava nema presedana, i sramota je da se raspravlja ko je uzeo pare,Novi Sad ili Beograd,jer pare su uzete, napunile su kasu trosene su za ovo i ono.a ovo se nedesava samo danas kad nema vetra, to se desava svakodnevno.mislim razumni ljudi ovo citaju a ne znaju da pancevacka deca usled vazduha kakvog udisu imaju smanjen broj eritrocita, i da je to ovde normalno!
takve fabrike treba zatvoriti a i sta ce takva industrija nama kad smo sad banana republika.sta kao benzin ce nam biti jeftiniji ako sami preradjujemo naftu???
secam se kad je aktuelna bila rasprava o gradnji nuklerke u jugoslaviji, neki cinicni pancevci su odmah rekli dajte to kod nas sagradite nemamo od cega umirati
[ Alter Ego @ 17.11.2006. 18:42 ] @
Zvanični podaci o posledicama zagađenja u Pančevu ne postoje ili se skrivaju od građanstva. Tako da je teško objektivno dokazati štetan uticaj ove industrije. Isto tako, pre nabavke mernih uređaja (inače strana donacija, sačuvaj Bože da se država setila da ih kupi) nije bilo moguće dokazati čak ni samo postojanje zagađenja. Sad to možemo, ali zaboga, postoje dve fabrike i sad je jako teško utvrditi koja zagađuje jer su direktori obe dali časnu pionirsku da oni nisu krivci.
Ja bih kao Pančevac rado pristao da se fabrike izmeste negde drugde, gde ih žele, pa nek nekom drugom pune opštinski budžet. A vi se sad zapitajte ko bi ih poželeo u svom dvorištu!!!
[ su27killeryu @ 17.11.2006. 19:45 ] @
Mislim da su te fabrike mogle vise biti izmjestene iz naselja, mada kad su pravljene cilj je bio samo da se maknu od BGa a Pancevo je bilo planirano kao radnicko naselje ne bas kao grad, bar su meni tako rekli.
[ NENAD_85 @ 17.11.2006. 20:28 ] @
Izgleda da je ekologija bitna samo nama koji smo rodjeni u Pancevu i koji smo upoznati sa svim problemima,od ekonomske
stagnacije do ekonomskog kraha.Svakodnevno osecamo posledice zagađenja, a Ustav nam garantuje zdravu zivotnu sredinu.
Jeste li se ponekad upitali zasto je sve bas tako?
Znate li da na mestima bitnim za opstanak i razvoj nase opstine nema Pancevaca.
Upravni odbori u fabrikama južne zone postavljeni su iz Beograda.Na celu Petrohemije je pukovnik Dragomir Krstovic (jedan od glavnih jataka Mladica).
Znate li da ukoliko ste platili porez od recimo deset hiljada dinara,samo 470 din se vraca u opstinu Pancevo (toliko o temi ‚‚koliko se vraca para").
Znate li da Pancevo ima veci buđet od cele Crne Gore - gde su te pare?
Zasto u novom ustavu nema ni "d" od decentralizacije zemlje?
Znate li koliko u Pancevu ima obolelih zahvaljuci južnoj zoni?
Znate li koji je osecaj kada vam neko iz porodice ima rak?
U kakvim uslovima radi bolnica u Pancevu?
A o parama po glavi stanovnika da ne pricam, Pancevo je jedna od opstina sa najmanje zaposlenih prema podacima nacionalne sluzbe za zaposljavanje.
Koliko se gradi po gradovima u Srbiji, a koliko u Pancevu?
"Prljavi" industriski nacin proizvodnje u Pancevu doneo je znatan prosperitet na planu opsteg razvoja gradova po Srbiji (najmanje u Pancevu), on je u isto vreme prouzrokovao niz slozenih procesa negativnih promena prirodne sredine,koja ugrožavaju ili čak destruiraju život u Pancevu.
Nadam se da ce nadležni,a i građani ostalih gradova imati vlastite eticke,a i kulturne potrebe i minimum solidarnosti za prevazilaženje ovog ekoloskog problema koji muci stanovnike opstine Pancevo...
Pozdrav :-)
[Ovu poruku je menjao NENAD_85 dana 17.11.2006. u 23:36 GMT+1]
[ Fuzz @ 17.11.2006. 21:40 ] @
Citat: NENAD_85:Znate li da u mestima bitnim za opstanak i razvoj nase opstine nema Pancevaca.
Kojim mestima?
Citat: Na celu Petrohemije je pukovnik Dragomir Krstovic (jedan od glavnih jataka Mladica).
Da, garant...
Citat: Znate li da ukoliko ste platili porez od recimo deset hiljada dinara,samo 470 din se vraca u opstinu Pancevo (toliko o temi ‚‚koliko se vraca para").
Da li se u Pancevo vraca manji procenat nego u ostale gradove u Srbiji?
Citat: Znate li da Pancevo ima veci buđet od cele Crne Gore - gde su te pare?
Pitaj ekipu u opstini.
Citat: Zasto u novom ustavu nema ni "d" od decentralizacije zemlje?
Zato sto su se svi vise bavili pitanjem autonomije Vojvodine umesto zdrave decentralizacije na nivou drzave.
Citat: Znate li koliko u Pancevu ima obolelih zahvaljuci južnoj zoni?
Ne, a siguran sam da ne znas ni ti. U svakom slucaju situacija je vise nego alarmantna.
Takodje sam siguran da ne znas koliko ima obolelih u Boru ili Vrbasu ciji gradjani zive sa mozda i najzagadjenijim vodotokom u Evropi, a zagadjuje ga iskljucivo privatizovana industrija.
Citat: Znate li koji je osecaj kada vam neko iz porodice ima rak?
Da, znam.
Citat: U kakvim uslovima radi bolnica u Pancevu?
Brutalnim u odnosu na neke druge bolnice i domove zdravlja u Srbiji.
Citat: A o parama po glavi stanovnika da ne pricam, Pancevo je jedna od opstina sa najmanje zaposlenih prema podacima nacionalne sluzbe za zaposljavanje.
Sigurno su sva radna mesta premestena na jug...
Citat: Koliko se gradi po gradovima u Srbiji, a koliko u Pancevu?
Ma sve je novo. Show program. Doduse Suboticani su napravili onu fontanu na koju su potrosili para kao pomahnitali Saudijac, ali to je otprilike to.
Citat: "Prljavi" industriski nacin proizvodnje u Pancevu doneo je znatan prosperitet na planu opsteg razvoja gradova po Srbiji (najmanje u Pancevu), on je u isto vreme prouzrokovao niz slozenih procesa negativnih promena prirodne sredine,koja ugrožavaju ili čak destruiraju život u Pancevu.
Nadam se da ce nadležni,a i građani ostalih gradova imati vlastite eticke,a i kulturne potrebe i minimum solidarnosti za prevazilaženje ovog ekoloskog problema koji muci stanovnike opstine Pancevo...
Pozdrav :-)
Solidarnost gradjana ti nece mnogo pomoci. Pritisak...mozda....
[ Milan M. Radovic @ 17.11.2006. 22:08 ] @
Dragi Pancevci,da ne kazem braco Pancevci. Posto je protest protekao bez rezultata.
Sutra se svi nalazimo u 12:00 ispred redakcije Pancevca i idemo da blokiramo put ka juznoj zoni
Ne znam ko je vodja protesta tacno ,ali sve u svemu to mi je danas javljeno.
Vidimo se sutra.
[ ton_majstor @ 18.11.2006. 09:11 ] @
Ajde, neka vam je sa srećom...
Gledam vesti jutros, niko vas ne j..e! Svi su toliko zaokupljeni kampanjom, izborima, Kosovom, "euroatlantskim integracijama", Hagom... kao da ne postojite!?
Tj. postojite samo kao "pain in the ass" (oprostite, molim vas!), tj. SMETATE u odsudnom času naše otadžbine!!!
Pozdrav!
[ BigHakuna @ 18.11.2006. 10:13 ] @
@ton-majstor
Ref:♫♪♪♫
Zbog takvog stava tvog,
moji se snovi ruse;
i mrzim postove tvoje,
jer nemas srca, jer nemas duse.
♫♪♫♪♪♫
[Ovu poruku je menjao BigHakuna dana 18.11.2006. u 11:32 GMT+1]
[ Milos niks @ 18.11.2006. 11:26 ] @
Ej , Pancevci, sa srecom u prezivaljavanju ...... nadam se da ce te se dozvati pameti i sa moltovljevim koktelima blokirati centralnu zgradu nbs i traziti deo tog kolaca od 4milijarde eura , jbg. kada potrosnja deviznih rezerva moze da bude izgradnja puta u bosni , skolovanje cg studenata , beskonacno ulaganje u zastavu .
Valjda je zdravlje stanovnistva najveci prioritet u trosenju novca iz buzeta ... yeah right , not in serbia :( .
[ Fuzz @ 18.11.2006. 11:31 ] @
Kojeg puta u Bosni?
[ ton_majstor @ 18.11.2006. 14:09 ] @
Bighakuna, jel' to Jašar ili Šaban?
Grozan si... samo sam surovo realan, recimo... "stari smrad". Nažalost.
Ajde, Fuzz... ne kloparaj, vidiš da smo uvek sebi sami i jedni drugima najteži teret! Mada, ima tu nekog vraga...
Skini me sa "praćenja", osećam se kao da me pratiš i dok sam u WC-ju! Skinuću i ja tebe...
Pozdrav!
[ BigHakuna @ 18.11.2006. 14:26 ] @
Nije ni Jašar ili Šaban,
nego je Tzetza, valjda.
evo ti 1 (kec) iz Poznavanja Prirode i Drustva ;)
Jašara ili Šabana od topic-a su napravili ovi silni postovi tipa:
te pred skupstinu ... te pred opstinu, 'ajmo kod Anana...
Lepo im kaze Dimkovic da DDoS-uju glavnu kapiju rafinerije i tacka.
Sve mi se cini da se cak i iza ovog topica (postova) kriju filigranski radovi pred izbore,
stecena paranoja... :(
Pozdrav.
[ _djevojka_ @ 18.11.2006. 15:07 ] @
@BigHakuna,
Citat: ...
Jašara ili Šabana od topic-a su napravili ovi silni postovi tipa:
te pred skupstinu ... te pred opstinu, 'ajmo kod Anana...
Lepo im kaze Dimkovic da DDoS-uju glavnu kapiju rafinerije i tacka...
Pa fino im je rekao, samo lakse reci nego uraditi. :) Cim prestane da im kaplje para, neko ce da dotrci iz BeGeDe-a. :)
Uostalom, zar izlazak citavog grada/populacije pred opstinu nije dovoljan da gradska vlast odluci i uradi nesto po tom pitanju? Koga biraju da im sjedi u foteljama? Je l' to k'o porcelanske lutke, da ih gledaju i da tamo stoje i skupljaju prasinu, ili da rade nesto konkretno?
Hajde da je bilo i desetak autobusa iz Panceva u Beogradu - to je kao da dzina ujede komarac. Ako ga i primjeti, samo ga pljesne, i nema vishe.
p.s. Hajde budi drug, pa nemoj da kontaminiras MZ takvim stihovima. :) A ako ces ipak da kontaminiras, onda to radi sa autenticnim stihovima (citaj: original).
[ ventura @ 18.11.2006. 17:50 ] @
Blokiraće rafineriju, ove na vlasti će boleti k****, iskoristiće to za politička prepucavanja i jeftine poene, skočiće cene goriva što će opet značiti jeftine političke poene za nekoga, a onda će ostatak Srbije da jebe kevu Pančevcima zbog tih zajebancija kad poskupi gorivo, i na kraju nikom ništa...
Ne radi se to tako...
[ BigHakuna @ 18.11.2006. 18:00 ] @
e pa ako je tako,
to je kao Infinite Loop, tu pomaze jedino debugging tool tipa buldozer ili sta vec...
[ staticInt @ 18.11.2006. 19:11 ] @
Samo gledam onog Mikovica sto vodi onu raju ko majmune, cela atmosfera me podsetila na devedeste, zabavljaju se sa glupostima, mlate praznu slamu, presipaju iz supljeg u prazno, niko od tih ljudi tamo ni ne zna zasto protestuje, a misli u stvari da zna, vodaju ih ko majmune. Najvise me je uvredila izjava glavne urednice lista "Pancevac" koja je izjavila da su svi prokleti koji ne dodju na protest, o cemu mi pricamo?!
Malogradjanski skup, koji predvode neke marionete i ljudi koji ubiraju politicke poene preko gradjana kojima prodaju maglu i koje neprestajno lazu.
Sve se ovde radi preko ulice, podsetilo me na obicnu rulju koja ide ko muva bez glave, zahteva nesto a u stvari daje politicarima poene, zasto se taj gospodin Mikovic nije setio pre godinu ili dve da se bavi time a 1000 puta do sada je bilo zagadjenje i vece pa se nisu oglasvale sirene niti je bilo gde u stampi to pomenuto.
Ovo je obicna politicka igra, cim prodju izbori bice opet "vuk pojeo magarca" i nikom nista.
[ Milan M. Radovic @ 25.11.2006. 14:58 ] @
POZIVAM SVE PANCEVCE DA 25 I 26 PROTESTUJU / BLOKIRAJU ULAZ KOD RAFINERIJE SA NAMA !
PROTEST TRAJE DANONONCNO,VEROVATNO DO PONEDELJKA,A U ZAVISNOSTI KOLIKO NAS BUDE DOSLO - MOZDA I 5 DANA!
Molio bih Vas da protestujete jer vama zivoti i zivoti vasih najmilijih zavise od ovoga!
Ja sam bio juce i bilo je super (jedino ladno malo...al sta da se radi)
Kuvalo se vino,jelo se pecivo,blokirale se cisterne,slusala muzika.
Sve radimo kako bi sto duze izdrzali i nadamo se da imamo Vasu podrsku!
Dodjite i Vi veceras! Ulaz u rafineriju mora ostati blokiran!
p.s. Ukoliko imate neki dobar CD sa kvalitetnom muzikom ,ponesite da pustamo...
[ Nikola-15 @ 25.11.2006. 22:18 ] @
Upravo sam se vratio sa protesta, nakon celodnevne podrske. Danas smo, kao organizacija "Glas mladih" po Pancevu delili letke sa natpisom "PROBUDI SE", ne bi li pokrenuli vec iznemogle gradjane koji su izgubili nadu u bilo sta bolje. Ljudi nas bodre po ulicama, ali nam opet to nista ne znaci, ako ne vidimo REZULTATE! Nas vazduh i dalje smrdi, imamo osecaj da zivimo u buretu kiselog kupusa. Ovo je poruka koju sam postovao na sajtu B92, pre nekoliko minuta, i iz sveg srca se nadam da cemo na neki nacin svima otvoriti oci.
Citat: Gradjani Panceva se bore vec dugi niz godina izlazeci na ulice, protestujuci ispred opstine, uzvikujuci razne parole, boreci se za svoj grad i za svoj zivot. Ali sve sto smo ikada dobijali bile su prazne reci i obecanja, kako bi se ucutala masa. Politicari su dolazili i odlazili, ali je nase pitanje i dalje ostajalo nereseno. Ljudi vise nemaju kud, umorni su od raznih protesta, jer u ovom rezimu ne vide onoga ko bi ponudio izlaz i resenje situacije, a ne prazne price. Ne znam koliko ti ljudi stvarno shvataju, ali mi se zaista trujemo, iz dana u dan sve vise. I ne treba prestati da se borimo. Mi, mladi gradjani panceva, necemo prestati da se borimo, i koliko je u nasoj moci, tezimo ka tome da isteramo stvar do kraja. Izacicemo na ulice, i sutra, i prekustra, sve dok nekim ljudima ne stavimo do znanja da nesto mora da se menja, jer ovako kako je, nije dobro! Ovom prilikom molim i pozivam sve kojima je stalo do svoga grada, do sebe i svoje porodice da podrzi ovu akciju sve do njenog konacnog resenja.
Za ovo moraju da znaju, ne samo gradjani Panceva koji su veoma dobro upaznati sa ozbiljnoscu situacije, vec svi oni koji se zalazu za bolju drzavu, i za ekologiju u njoj, za sve one koji se zalazu za ljude, jer nas u Pancevu sve manje ima.
Ovom prilikom pozivam sve one, koji mogu, koji zele, a moraju da zele, da vec od ovog trenutka, pocnu da se bore za svoja prava, za pravo na zivot. Mi, srednjoskolci, a nadam se i svi gradjani Panceva, sledece nedelje, izacicemo na ulice i pokazacemo svima koji sede u koznim foteljama, sta mi mislimo. Pokazacemo im kolika je nasa zelja da i dalje zivimo, ali da zivimo u jednoj cistoj i boljoj sredini, bez vecernjih magli, dimova i smradova, koji se protezu nasim gradom!
[ ton_majstor @ 26.11.2006. 10:31 ] @
Čujem da vas je malo tamo... hmmm... ne razumem gde je ta opštinska "vrhuška" da vas podrži?
Čujem, bude po 50-100 ljudi!!! Zar ceo taj "hepening" ne gubi smisao, osim da sa vama popunjavaju vesti, ako već nisu popunili Irakom, ruskim špijunima, cunamijima u Japanu... ?
Gde je ostatak od barem 1000-5000 ljudi iz Pančeva da budu tu, sa vama? Bolesni, smoreni, izgubili nadu? Bah... to je mentalitet da će uvek neko drugi da rešava i moje probleme!
Zato vam slutim jednu intervenciju, kao u zatvorima pre par dana. Naravno, gosn. ministar Zoran Stojković-Piksi će nama ostalima već objasniti da ste uljudno uklonjeni sa kapija... da vam ne smetaju prolazeće cisterne.
[irony]
Citat: Ukoliko imate neki dobar CD sa kvalitetnom muzikom ,ponesite da pustamo...
Može "Chemical Brothers"?
[/irony]
Pozdrav!
[ Milan M. Radovic @ 26.11.2006. 18:23 ] @
Citat: ton_majstor: Čujem da vas je malo tamo... hmmm... ne razumem gde je ta opštinska "vrhuška" da vas podrži?
Čujem, bude po 50-100 ljudi!!! Zar ceo taj "hepening" ne gubi smisao, osim da sa vama popunjavaju vesti, ako već nisu popunili Irakom, ruskim špijunima, cunamijima u Japanu... ?
Gde je ostatak od barem 1000-5000 ljudi iz Pančeva da budu tu, sa vama? Bolesni, smoreni, izgubili nadu? Bah... to je mentalitet da će uvek neko drugi da rešava i moje probleme!
Zato vam slutim jednu intervenciju, kao u zatvorima pre par dana. Naravno, gosn. ministar Zoran Stojković-Piksi će nama ostalima već objasniti da ste uljudno uklonjeni sa kapija... da vam ne smetaju prolazeće cisterne. :(
[irony]
Može "Chemical Brothers"?
[/irony]
Pozdrav!
haha....
Pa da,nazalost ljude iz Panceva boli K da nesto urade sami...vise bi voleli da neko to uradi umesto njih.
Dok se napijaju subotom po starcevu,kacarevu itd...mozda sad u nedelju bude vise
Ja sam juce dosao i kad sam video koliko malo ima ljudi..rekao sam...dzaba sve...
[ hecky @ 26.11.2006. 18:28 ] @
http://www.b92.net/info/vesti/..._category=12&nav_id=221405
Glavna i odgovorna urednica Pančevca Marija Andrić razočarana je izostankom podrške građana. "Da nas je bilo više ovih dana, mogli smo da blokiramo otpremu železnicom, da nam se ne smeje cela Srbija. Oni i dalje izvlače gorivo đeleznicom, oni pumpaju do Čukarice i tamo pune cisterne. Ovaj narod je pokazao da folirantski i pozerski narod, da nije kadar nešto da promeni za svoju decu", rekla je Andrićeva.
Auch
@Milan M. Radovic
Mozda trebate da delite pivo na protestu !
[ time @ 26.11.2006. 18:32 ] @
definitivno nisu/nismo zasluzili bolje.
[ time @ 27.11.2006. 23:47 ] @
[ hecky @ 28.11.2006. 09:55 ] @
Da li je neko od vas Pancevaca pomislio da podnese tuzbu protiv drzave i NIS-a?
Lepo se skupite, pa podnesete kolektivnu tuzbu, na neki milionski iznos (EUR-a naravno).
S obzirom koliko vas godina unazad truju, mozete finu nagodbu da izvucete.
[ ton_majstor @ 28.11.2006. 11:55 ] @
Hecky, KO???
Vidiš da od 50.000+ njih ukupno tamo, maksimalno 100 sedi ispred kapije Rafinerije... znači, približno 0.01%, tj. statistički... NIKO.
Zašto bi se Vlada cucala oko tog mizernog procenta-promila?
Zašto bi tih 0.01% snosili troškove tužbe za ostale?
Pa, sve i da DOBIJU na sudu (što je jednako verovatnoći da dobiju 7 na LOTO-u) milione za odštetu, KO i KAKO će to da rasporedi na pravilne delove??? LOL!
Nemojmo... grehota je prema bolesnoj deci ili njihovim očajnim roditeljima, ako već treba da napravimo nekakav poredak... tj. prioritete.
Pozdrav!
[ hecky @ 28.11.2006. 15:28 ] @
Dobili bi na sudu nema greske .
Jel gledate vi malo filmove (hint: erin brockovich) ?
Puno advokatskih kuca radi za procenat, po sistemu no-win-no-fee (naplacuju se iskljucivo od odstete, ako je dobiju).
Advokat, naravno, rasporedi odstetu, u dogovoru sa tuziteljima, a prema nacinjenoj steti.
PS Da se tako nesto igrom slucaja desilo u bilo kojoj drugoj zemlji, advokati BI SE OTIMALI ko ce da ih zastupa.
[ Fuzz @ 28.11.2006. 19:42 ] @
Mislis u nekoj zemlji u kojoj proces za otmicu jabuke traje ispod 6 godina?
[ staticInt @ 28.11.2006. 19:44 ] @
Cekajte da li vi stvarno mislite da se ovi protesti desavaju zato sto je neko opasno zagadjenje, to traje vec desetinama godina a sada je tek pokrenuto bas pred izbore, sada svi obilaze Pancevo i govore o ekologiji.
Da nema ovih srednjoskolaca kojima su isprali mozgove i koje su doterali tamo da "blokiraju" ulice sede na zimi i ko budale daju drugima politicke poene tamo niko ne bi ni dosao, 3 coveka blokiraju prilaz rafinerije, samo veliko LOL!
Tesko se grize ruka koja daje hleb, ja ne znam sta je u glavama tih mladih ljudi koji misle da se bore za svoje zdravlje, prvo i osnovno od cega ce Pancevo da zivi bez juzne zone, od cega?
Da li vi stvarno zelite da 5000 porodica ostane gladno?
Cela ova kampanja je politicki potkovana nazalost i ima politicku inicijativu, pocev od naseg lista Pancevac gde radi gomila mediokriteta koji pisu onako kako im onaj iznad diktira pa nadalje, sto se nisu nasli ovde 2005 godine kad je koncentracija bila 180, tada nista nisu pisali, naravno zato sto nisu dobili direktivu da pisu.
Strasno je sto se koristi omladina, javna glasila da bi se ostvarivala politicka dobit i da bi se prosirila kampanja pred izbore. Ono za sta omladina ovde treba da se bori je da sami svi odu pred vladu i da traze pare za modernizaciju postrojenja u juznoj zoni, samo tako se nesto moze uraditi, nemojte dati da vas ona urednica Pancevca voda kao majmune, ona je zena prosta, radi po tudjem diktatu i to ne radi sigurno u vasu korist vec u njenu jer je dobila pare za to.
[ Fuzz @ 28.11.2006. 19:56 ] @
Citat: staticInt: Cekajte da li vi stvarno mislite da se ovi protesti desavaju zato sto je neko opasno zagadjenje, to traje vec desetinama godina a sada je tek pokrenuto bas pred izbore, sada svi obilaze Pancevo i govore o ekologiji.
Citaj od pocetka, pa ces videti sta mislimo.
[ hecky @ 28.11.2006. 20:44 ] @
Neverovatno .
Pa sta ako je politika umesana i dolaze izbori, ako ce to pomoci da se resi problem? Pa moze nekad politika da bude i u sluzbi gradjana, npr. da se iskoristi publicitet i uopste momentum cele price da se zaista resi problem. Makar neko zaradio koji politicki poen?
Jao Pancevo ce da krepa od gladi ako zatvore rafineriju. Pa krepace od neceg drugog ako je ne zatvore. A i treba da je zatvore samo privremeno, dok urade remont. Malo da dignu cenu goriva skupili bi lovu za cas.
Treba pokrenuti tuzbu odmah i raztrubiti medijima. Makar proces trajao 10 godina, samo podizanje tuzbe ce izmeniti stvari, jer su i drzava i NIS svesni da proces gube garantovano.
[ ton_majstor @ 29.11.2006. 11:53 ] @
Citat: Malo da dignu cenu goriva skupili bi lovu za cas.
Ovo je "komunjarski", "socio-patološki" trip. Zašto bi tako rešavali problem? Cena goriva MORA da padne. Kao i svuda, pada mu cena na svetskom nivou.
Rafinerija mora da se nađe u budžetu za 2007. Drugačija tumačenja su soc-populizam bez potpore...
Heki, heki!!! Sram te bilo, truješ gore od Petrohemije!
Pozdrav!
P.S. MORAM ovo:
Zaista, šta će Pančevu to sve? Lepo i bogato su mogli da žive od zanatstva, poljoprivrede i blizine reka... obe!
Podseća me na onu foru kad je posle WWII "drug" Tito pitao lokalne političare šta uspeva u smederevskom kraju? Oni kažu, "grojze", on razumeo "gvojze"! Pa eto, dobiše čeličanu! Hahahaha! Naravno, legenda, ali simpatično!
Pančevci, šta ste mu rekli tada?
Pozdrav!
[Ovu poruku je menjao ton_majstor dana 29.11.2006. u 14:50 GMT+1]
[ hecky @ 29.11.2006. 14:13 ] @
To je najgori scenario, ako drugacije ne mogu da nadju novce. Idealno bi uradili to od novca od privatizacije.
Priznaces, da je ovo svesno trovanje stanovnistva ZLOCIN, koji DRZAVA cini i mora da stane ODMA' / SAD / JUCHE.
Drzava = gradjani koji zive u njoj => gradjani moraju da obestete ostecene gradjane.
[ staticInt @ 29.11.2006. 15:34 ] @
Inače glavna urednica lista "Pančevac", tzv. Mara Dandara je radila u toj rafineriji 5 godina i nije joj ništa smetalo, ali sad kad je dobila pare diže kuku i motiku na tu rafinerju, stvarno je sramota šta se u Pančevu događa, meni je žao samo ove omladine što slepo prati mediokritete i idiote koji to rade zbog para a ne zato što im je do njih stalo.
[ Alter Ego @ 29.11.2006. 15:46 ] @
Citat: staticInt: Tesko se grize ruka koja daje hleb, ja ne znam sta je u glavama tih mladih ljudi koji misle da se bore za svoje zdravlje, prvo i osnovno od cega ce Pancevo da zivi bez juzne zone, od cega?
Da li vi stvarno zelite da 5000 porodica ostane gladno?
Da ovo izjavi neka matora komunjara, ne bih se začudio. Ovako, jedino što mi pada na pamet je da ti neko tamo radi pa zato staješ u odbranu trovača. Ako je to u pitanju, O.K. mogu da razumem. Ali ako stvarno ovako misliš... no comment
Pančevo je postojalo i pre Južne zone, i ako istoričari ne lažu, u toku većeg dela njegove istorije se u ovom gradu sasvim lepo živelo a da zarad toga nije moralo da se žrtvuje zdravlje građana. A sad po tebi ispada da 100000 hiljada ljudi treba da se truje da 5000 porodica šatro ne bi ostalo gladno (BTW broj sigurno nije toliki da ne dužim zašto)!? Pa u ovom gradu su prestale da rade i veće fabrike nego što su Rafinerija i Petrohemija (Utva, Tesla, Staklara...) pa nikom ništa, snašli se ljudi rade nešto drugo. Snašli bi se i ovi iz Južne zone.
Citat: staticInt: Cela ova kampanja je politicki potkovana nazalost i ima politicku inicijativu, pocev od naseg lista Pancevac gde radi gomila mediokriteta koji pisu onako kako im onaj iznad diktira pa nadalje, sto se nisu nasli ovde 2005 godine kad je koncentracija bila 180, tada nista nisu pisali, naravno zato sto nisu dobili direktivu da pisu.
Strasno je sto se koristi omladina, javna glasila da bi se ostvarivala politicka dobit i da bi se prosirila kampanja pred izbore. Ono za sta omladina ovde treba da se bori je da sami svi odu pred vladu i da traze pare za modernizaciju postrojenja u juznoj zoni, samo tako se nesto moze uraditi, nemojte dati da vas ona urednica Pancevca voda kao majmune, ona je zena prosta, radi po tudjem diktatu i to ne radi sigurno u vasu korist vec u njenu jer je dobila pare za to.
Kako god, ovo je bila prilika da se nešto uradi po tom pitanju, da su protesti zaživeli ne bi bilo bitno ko ih je i kako pokrenuo. Jedini način da se problem zagađenja reši je blokada pošto se pokazalo da je to jedini način da se skrene pažnja vlasti.
[ ton_majstor @ 29.11.2006. 18:58 ] @
Citat: Pa u ovom gradu su prestale da rade i veće fabrike nego što su Rafinerija i Petrohemija (Utva, Tesla, Staklara...) pa nikom ništa, snašli se ljudi rade nešto drugo. Snašli bi se i ovi iz Južne zone.
Eto, imate najveći Buvljak na Balkanu! NedajBože da ga ukinu, gde ćemo da se oblačimo i trgujemo?
Citat: Priznaces, da je ovo svesno trovanje stanovnistva ZLOCIN, koji DRZAVA cini i mora da stane ODMA' / SAD / JUCHE.
U najboljem slučaju, posle izbora 2007.
[img][att_url][/img]
Ovo je Peking, jedan od nazagađenijih gradova na svetu, a ovako već danima izgleda i Beograd i većina Srbije.
Cela ova gungula je posledica lošeg vremena. Inače smo uvek bili zagađeni (setite se perioda kad se pola Bgd-a grejalo na ugalj, lož-ulje i drva, a svaka bela zgrada imala kotlarnicu).
Pozdrav!
[ Fuzz @ 29.11.2006. 20:55 ] @
Citat: Alter Ego: Da ovo izjavi neka matora komunjara, ne bih se začudio. Ovako, jedino što mi pada na pamet je da ti neko tamo radi pa zato staješ u odbranu trovača. Ako je to u pitanju, O.K. mogu da razumem. Ali ako stvarno ovako misliš... no comment
Pančevo je postojalo i pre Južne zone, i ako istoričari ne lažu, u toku većeg dela njegove istorije se u ovom gradu sasvim lepo živelo a da zarad toga nije moralo da se žrtvuje zdravlje građana. A sad po tebi ispada da 100000 hiljada ljudi treba da se truje da 5000 porodica šatro ne bi ostalo gladno (BTW broj sigurno nije toliki da ne dužim zašto)!? Pa u ovom gradu su prestale da rade i veće fabrike nego što su Rafinerija i Petrohemija (Utva, Tesla, Staklara...) pa nikom ništa, snašli se ljudi rade nešto drugo. Snašli bi se i ovi iz Južne zone.
Da, presli bi u IT sektor. O cemu ti pricas bre? Tebi neko zvuci kao matora komunjara? Pa ti sa ovom spikom licis na napaljenog pubertetliju...
Niko ne brani nikakve trovace. Ali ne mozes samo tako gasiti fabrike kako se tebi digne. Pogotovo ne u mrtvoj ekonomiji. Kazes ne treba "100000 hiljada ljudi treba da se truje da 5000 porodica šatro ne bi ostalo gladno"? Pa pre ce biti da Pancevo ima 85 hiljada ljudi. 1,2 ili 5 hiljada porodica na gradic od 85 hiljada ljudi i nije tako beznacajno kako se tebi cini. Da ne kazem, rezon ti je zesci...
Citat: Kako god, ovo je bila prilika da se nešto uradi po tom pitanju, da su protesti zaživeli ne bi bilo bitno ko ih je i kako pokrenuo. Jedini način da se problem zagađenja reši je blokada pošto se pokazalo da je to jedini način da se skrene pažnja vlasti.
Blokada verovatno jeste jedini nacin da se skrene paznja. A da je bitno ko je tu "inicijativu" kao pokrenuo - itekako je bitno.
To je uostalom pokazao i odziv gradjana Panceva. Jer kad je ta inicijativa rezultat predizborne kampanje neke stranke, koja je btw imala 4 godine vremena da se pozabavi tim problemom, onda mozes biti siguran da ce njihova borbenost i zalaganje za interese i spas gradjana Panceva naglo splasnuti cim se zatvore biracka mesta.
[ operacija @ 29.11.2006. 21:42 ] @
Citat: Zagađenost vazduha u Beogradu, najviše benzenom, i dalje je veoma visoka, pre svega zbog saobraćaja.
Zagađenje, a ne magla
Koncentracija benzena u centru grada u 13 časova bila je 24 mikrograma po metru kubnom. Prema podacima gradskog Zavoda za javno zdravlje, dozvoljena količina benzena je pet mikrograma po kubnom metru. To zagađenje potiče od saobraćaja, a doprinose mu i nepovoljni meteorološki uslovi.
Magla iznad Beograda je, zapravo, zagađenje.
Ova vest sve govori.
[ Fuzz @ 29.11.2006. 22:01 ] @
A magla iz Novog Sada?
Nista, sutra da se zatvori rafinerija NS i obustavi saobracaj u sirem centru Evroazije....
[ ton_majstor @ 30.11.2006. 09:57 ] @
Fuzz, nije samo vaša Rafinerija kriva. Igrom slučaja, gledam ceo Srem do Fruške gore sa moje terase i pola tog smoga i sranja stiže od TENT Obrenovac, kad vetar duva ka Sremu.
Ovih dana je sve tamo žuto-braon i u dimčini, barem par kilometara u vazduh!
Svi smo bolesni i kijamo, kašljemo, peku nas oči. Vojvodina je cela u magli, pola Šumadije i Pomoravlja je u smogu. Kragujevac se ne vidi od štroke. Čačak isto. Tek kad se popne iznad 500-700 metara n.v, vidi se koliko nam je loše.
Treba nam emisija o CELOJ Srbiji, ne samo o Pančevu!
Pozdrav!
[ Fuzz @ 30.11.2006. 10:11 ] @
Treba nam i nesto vise od emisije.
[ Alter Ego @ 30.11.2006. 12:19 ] @
Citat: Fuzz:Citat:
Da, presli bi u IT sektor. O cemu ti pricas bre? Tebi neko zvuci kao matora komunjara? Pa ti sa ovom spikom licis na napaljenog pubertetliju...
Niko ne brani nikakve trovace. Ali ne mozes samo tako gasiti fabrike kako se tebi digne. Pogotovo ne u mrtvoj ekonomiji. Kazes ne treba "100000 hiljada ljudi treba da se truje da 5000 porodica šatro ne bi ostalo gladno"? Pa pre ce biti da Pancevo ima 85 hiljada ljudi. 1,2 ili 5 hiljada porodica na gradic od 85 hiljada ljudi i nije tako beznacajno kako se tebi cini. Da ne kazem, rezon ti je zesci...
Izvini, ali mislim da sam malo upućeniji od tebe kako stvari stoje u ovom gradu. Jeste, nema 100000 stanovnika u samom gradu, ali zaboravljaš okolna naselja, koja takođe osećaju zagađenje. I ovo što sam izjavio je dobro promišljeno bez obzira kako tebi zvuči. Jer živim u Pančevu od rođenja, svi članovi porodice su mi ili radili u Južnoj zoni ili još uvek rade a i sam sam neko vreme radio tamo. ton_majstor je okačio sliku Pekinga sa jasnom porukom da ekonomski razvoj zahteva žrtve - između ostalog u vidu zagađenja. Zna se zašto Kinezi hrle iz provincije u velike gradove - da bi živeli bolje pa makar po cenu nezdravog života. Ali što se tiče našeg problema stvari stoje malo drugačije: fabrike su tu trideset, četrdeset godina (kako koja) i kada se uzmu u obzir zagađenje koje su proizvele sa jedne strane i koristi koje je grad od njih imao sa druge, jasno je da postoji velika nesrazmernost između ove dve kategorije. Pančevo je danas zapušten i praktično mrtav grad. Kultura, sport, zdravstvo, sve je to na niskim granama: pozorište nemamo, sportski klubovi tavore po nekim regionalnim ligama, zdravstvene ustanove su na nivou republičkog proseka, i da ne nabrajam dalje. Da može bolje, pokazuje primer Vršca. Tamo ljudi lepo žive, grad se razvija, a gle čuda, nemaju ni Rafineriju ni Petrohemiju.
Zaključak: SVAKA vlast bez griže savesti kupi kajmak od prljave tehnologije a Pančevcima ostaje zagađenje i mrvice od enormnih profita koji se ovde stvaraju. E pa gospodo, ne može više tako. Puna su vam usta demokratije i Evrope, ali to tamo tako ne može, već ako si zagađivač imaš samo dva izbora: da zatvaraš biznis ili da smanjih zagađenje. Pa vi sad pokažite na delu koliko vam je stalo do demokratije!
Što se tiče posla, zna se, buvljak, mala privreda i to je to. U fabrikama koje su tema diskusije se zapošljava isključivo "po preporuci" sa retkim izuzecima deficitarnog kadra, tako da je teško naći nekoga ko tamo radi a da je jedini iz familije. Tako da tvoja računica od 5000 porodica pada u vodu. Osim toga, značajan deo zaposlenih i nisu Pančevci već iz okolnih sela i uglavnom imaju zemlju ili neki svoj biznis. Na kraju krajeva, ovakva politika zapošljavanja dovela je do tehnološkog viška i iluzorno je očekivati od onoga ko sutra bude kupio ova preduzeća da zadrži sve zaposlene. Dakle pre ili kasnije će par hiljada zaposlenih da ode odatle. I da se razumemo, jedna stvar je kad te truju a ti od toga nemaš ništa a druga kad je to tvoj svestan izbor. Meni je lično prihvatljiva varijanta da se zaposlim na rizičnom radnom mestu ALI da imam odgovarajuću platu, beneficije i zaštitu. Jedino što ništa od toga ovde nema, već zaposleni bukvalno prodaju svoje zdravlje, a jedino što imaju (bolje reći, do sada su imali) je garancija da će se firma pobrinuti za njih kad ih zdravlje napusti i relativno dobru socijalnu zaštitu (što je na žalost postala velika stvar u ovoj zemlji). E ali sada je tranzicija, više niko nije siguran pa i to pada u vodu. Kao što rekoh, radio sam tamo i mogu da kažem da na svakom koraku se srećeš sa opasnim materijama a zaštita je 0. Vlada opšta atmosfera nemara i nezainteresovanosti.
Citat: Fuzz:Citat:
To je uostalom pokazao i odziv gradjana Panceva. Jer kad je ta inicijativa rezultat predizborne kampanje neke stranke, koja je btw imala 4 godine vremena da se pozabavi tim problemom, onda mozes biti siguran da ce njihova borbenost i zalaganje za interese i spas gradjana Panceva naglo splasnuti cim se zatvore biracka mesta.
U to ne sumnjam.
[Ovu poruku je menjao Alter Ego dana 30.11.2006. u 13:31 GMT+1]
[ Alter Ego @ 30.11.2006. 12:38 ] @
Citat: ton_majstor: Fuzz, nije samo vaša Rafinerija kriva. Igrom slučaja, gledam ceo Srem do Fruške gore sa moje terase i pola tog smoga i sranja stiže od TENT Obrenovac, kad vetar duva ka Sremu.
Ovih dana je sve tamo žuto-braon i u dimčini, barem par kilometara u vazduh!
Ja sam tamo služio vojsku i odgovorno izjavljujem da je Obrenovac vazdušna banja u odnosu na Pančevo
Mada, njihovo zagađenje uglavnom odlazi dalje sem pepela koji pada oko elektrane.
[ Leyla77 @ 08.02.2007. 09:09 ] @
Pozdrav,
vidim da je tema malo zamrla, a situacija i dalje aktuelna. Nemam ustvari nista novo da dodam dosadasnjim postovima, ali toliko sam besna da ovime sebicno olaksavam sebi dusu. Nije mi jasno kako Pancevci nista ne uspevaju da naprave!!!! Ovde je potreban neki drugi pristup. Neka je sabotiraju, sruse, zatvore sve puteve......neka radnici ne odlaze na posao dok ne ugrade filtere ili sta je vec potrebno. Verovatno zvucim mnogo naivno, ali takva sam...ko Don Quhote...uvek bi da se borim protiv nekih vetrenjaca i nepravda bilo koje vrste me totalno izbacuje iz takta. Place mi se pri samoj pomisli na svu onu jadnu decu koja udisu taj otrov:(
Ne znam da li sam pocela da tripujem, ali juce navece je u Subotici smrdio vazduh na benzin:( (doduse ne znam da li benzen i benzin imaju isti miris - hvala bogu nisam imala prilike da proverim).
Eto toliko.
[ majakovac @ 17.10.2007. 02:17 ] @
Zdravo budnima a i onima koji spavaju.Sada je tačno 3:11.Javljam se iz komsiluka Juzne zone,tacnije vojlovice.Pre jedno 15 minuta cula se jaka eksplozija iz pravca J.Z.Jos uvek se nezna sta je eksplodiralo.Od industriske magle vidljivost pada na 1 metar.Uzas!Stalno se pitam:Gde ja to zivim???
[ Milan M. Radovic @ 18.10.2007. 10:24 ] @
Citat: majakovac: Zdravo budnima a i onima koji spavaju.Sada je tačno 3:11.Javljam se iz komsiluka Juzne zone,tacnije vojlovice.Pre jedno 15 minuta cula se jaka eksplozija iz pravca J.Z.Jos uvek se nezna sta je eksplodiralo.Od industriske magle vidljivost pada na 1 metar.Uzas!Stalno se pitam:Gde ja to zivim??? E i ja sam cuo to,bio sam nekako budan u to vreme. Ja sam inace na strelistu... one zadnje crvene kule pred vojlovicu i meni je vidik predivan na zuti "mokraca" dim i ostalo. TO je sve tempirana bomba,samo je pitanje vremena kad ce biti ono Cernobil varijanta. Kosava ce sad pa necemo vise osetiti toliko jer ce presisati pancevo,ali treba da napravimo dzinovski ventilator i da usmerimo ka BG,znas kako bi se "evropljani" odma pobunili eee...
@Tina
Eeee... pokusano to mnogo puta vec... dzaba, izlazili smo na ulice,pretili,palili (retko palili) ali nista... Velika je to masinerija (politicka) da bi mogli da je srusimo.
[ kreculj @ 30.11.2007. 13:22 ] @
Bolje i da ne dolaze iz B92, RTS PINK-a ili ostalih drzavnih televizija ispasce da je ovde sve OK i da bi mogli da uglave jos jednu fabrikicu izmedju petrohemije i starceva jer za to nema mesta u Beogradu.
Pa vidite ljudi da oni i neizvestavaju nista bitno sto se nalazi u Vojvodini, i sad ovaj strajk u Naftnoj industriji sto direktno pogadja ministre na vlasti, kao da se nista ne desava,.... ali prevarili su se.
Gledajte TV Pancevo i videcete u cemu je rec.
Bolje da placamo pretplatu koja ce biti preusmerena za izgradnju TV tornja ali koji ce se nalaziti u Vojvodini i prenositi prave vesti koje se odigravaju. Nego ovako da nas truju o pozarima i poplavama u africi a nevide sta se desava na 7km od beograda....
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|