[ Nemanja Avramović @ 10.11.2006. 16:41 ] @
Kako B92 prenosi, Goran Davidović, prvooptuženi za prošlogodišnji upad na AntiFa tribinu, osuđen je na godinu dana zatvora, drugooptuženi Miodrag Stefanović na šest meseci, a ostali na uslovne kazne.
Što se mene tiče, ovo je sramota za državu! Ja jesam žestoki AntiFa borac, pa je subjektivno mišljenje, ali ja bih svima dao 3+ godina.
Vaše mišljenje?

(Davidović, zvani "Firer", na izricanju presude)

Takođe, osuđen je jedan dan posle 9.11. - dana borbe protiv fašizma. Da li to neko pokušava da, presudom na taj dan, pokaže (lažnu) odlučnost u borbi protiv fašizma?
[ pctel @ 10.11.2006. 16:56 ] @
Citat:
Nemanja Avramović: ...ali ja bih svima dao 3+ godina.

Nisam upucen, jesu li ubili nekog ili samo pretukli? Ako nema mrtvih, kazna od godinu dana je dovoljna.
[ Nemanja Avramović @ 10.11.2006. 16:59 ] @
Stvar je u tome, a to nisam naveo u prethodnom postu, da su njima promenjene optužnice i da su ih za prethodne optužnice čekale veće kazne.
Nisu ubili nikog, nisu tukli (osim par šamara) ali su širili rasnu, versku i nacionalnu mržnju.
[ Tyler Durden @ 10.11.2006. 17:02 ] @
Dobro su prosli. A i sta ocekivati od ove nesposobne drzave.
Ja bi im isto odrezao par godina pa nek se hlade u zatvoru...
[ Ivan Dimkovic @ 10.11.2006. 17:36 ] @
Citat:

Nisam upucen, jesu li ubili nekog ili samo pretukli? Ako nema mrtvih, kazna od godinu dana je dovoljna.

Znaci CD piraterija (kazne od nekoliko god) je veca pretnja za integritet drzave od otvorenih fasistickih ispada.

Oh well.
[ Floyd @ 10.11.2006. 17:55 ] @
Iskreno receno, ne vidim zasto bi trebao da dobije vise. To je samo idiotsko ponasanje, nista vise. Cak me podseca na ponasanje decaka izmedju 10 i 15 godina. S obzirom da nikom nije naneo cak ni lake telesne povrede, nije bilo potrebe za vecom kaznom (barem ga ne terete za to i kolko kontam nije ni pokrenuta istraga).
A sto se same kazne tice...dobice on posten svakodnevni maltret u zatvoru od mnostva Cigana tako da je ta kazna cak i mnogo teza nego sto to deluje na prvi pogled.
[ Nemanja Avramović @ 10.11.2006. 18:12 ] @
Da si bio žrtva ćelavih ne bi pričao da je to "samo idiotsko ponašanje."
Bolje sprečiti nego lečiti!

Citat:
...dobice on posten svakodnevni maltret u zatvoru od mnostva Cigana

Iskreno se nadam da hoće.
[ operacija @ 10.11.2006. 18:23 ] @
Ova tema moze da se pretvori u debeli offtopic, tako da ne bi trebalo da sirimo pricu. Sud je izrekao presudu, na tu presudu sve stranke u postupku mogu da se zale, i neka ostane na tome.
Drugo je pitanje da li je sudija odmerio kazne pod pritiskom ili ne.
[ Nemanja Avramović @ 10.11.2006. 18:28 ] @
Citat:
operacija: Drugo je pitanje da li je sudija odmerio kazne pod pritiskom ili ne.

To je moje pitanje, odnosno vaše lično mišljenje u vezi visine kazne.
[ Floyd @ 10.11.2006. 18:30 ] @
Citat:
Nemanja Avramović: Da si bio žrtva ćelavih ne bi pričao da je to "samo idiotsko ponašanje."
Bolje sprečiti nego lečiti!

Iskreno se nadam da hoće.

Gledaj, ja ne podrzavam skinhede ni u kom snu, ali moras odvojeno da gledas ovaj slucaj i sta oni inace rade. Isto kao sto sudija radi.
Za takav neki ispad (bez nasilja) kontam da realna kazna nije godinu dana nego manje, ali s obzirom da je lik sigurno vec osudjivan (mozda je bio na uslovnoj itd) kazna je ispala mnogo veca.
Pravedno bi bilo da se on kazni za sva kriminalna dela koja je uradio i da nasa policija i sudstvo gleda Cigane kao ljude, samo sto je ta pravda nazalost vrlo daleka od realnosti.
Mislim da je sudija bio pravedan kolko je mogao da bude i da je kazna sasvim dobra s obzirom na to da lik nije napravio ovakav eksces verovatno u zivotu ne bi bio osudjen na vise od uslovne kazne.
Moje skromno misljenje...
[ Deda_Mraz @ 10.11.2006. 19:03 ] @
A kad su se pederi tukli niko nije dobio robiju za to? A kada neko upadne na AntiFa onda se brate robija iako niko udario nisi.

Lično PODRŽAVAM momke u zatvorima i svaka ima čast što su to uradili i imali smelosti da iza svega toga stoje imenom i prezimenom. Jer u redu je da se sastaju tribine AtniFa a nije u redu suprotno!?!? Mislim strašno, država nam je u kurcu i oni našli da se iživljavaju nad momcima, koji su kulturno upali na tribini i pokušali da je sabotiraju..

Opet kažem, kada su ti isti momci i masa (čitaj pola Srbije) išla da bije pedere, niko ništa nije pisao, sada kada su samo prekinuli AntiFa tribinu odamh godinu dana zatvora, zbog čega?! Mnogi ljudi vrlo brzo zaboravljaju ko je rušio Miloševićev režim, ko je glavni za oktobarsku revoluciju, ko ima smelosti da bilo šta javno uradi...

Sve se to zaboravljam i radi se istim tim ljudima iza ledja i šalju ih u zatvore!

Jel zna iko od vas šta je sa glavnim i odgovornim osnivačem ne vladine organizacije Otpor (namerno neću iznostiti ime Organizatora)? Znate li gde se sada on nalazi?

Toiko...
[ Nemanja Avramović @ 10.11.2006. 19:14 ] @
To što nisu optuženi za prethodne zločine je još jedan minus za državu, a vršenje krivičnih dela NIKAKO NIJE plus skinhedima (čuj skinhed a srbin, lol).
[ su27killeryu @ 10.11.2006. 19:14 ] @
Jel ovo stvarno tvoj post?!
[ Nemanja Avramović @ 10.11.2006. 19:18 ] @
Ne znam koga pitaš?

Enivej, @Deda_Mraz: Kako uopšte možeš da podržavaš čoveka koga zovu "Firer", valjda znaš šta je istoimeni čovek radio NAMA (srbima)!?
[ dr.NPN @ 10.11.2006. 19:20 ] @
A zasto se neko raduje kada se nekom drugom desi nesto lose?
Jel' to sad moderno?
[ operacija @ 10.11.2006. 19:22 ] @
Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti
Član 317.
(1) Ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili versku mržnju, ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji,
kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.
(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno prinudom, zlostavljanjem, ugrožavanjem sigurnosti, izlaganjem poruzi nacionalnih, etničkih ili verskih simbola, oštećenjem tuđih stvari, skrnavljenjem spomenika, spomen-obeležja ili grobova,
učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.
(3) Ko delo iz st. 1. i 2. ovog člana vrši zloupotrebom položaja ili ovlašćenja ili ako je usled tih dela došlo do nereda, nasilja ili drugih teških posledica za zajednički život naroda, nacionalnih manjina ili etničkih grupa koje žive u Srbiji,
kazniće se za delo iz stava 1. zatvorom od jedne do osam godina, a za delo iz stava 2. zatvorom od dve do deset godina.

Znaci, kazna je velilka ili ne?
[ Nemanja Avramović @ 10.11.2006. 19:32 ] @
Pa mala je. U okviru zakona ali minimalna (vidi 2. - ovde je bilo i šamaranja), znači od 1 do 8 godina.
[ subhuman @ 10.11.2006. 19:37 ] @
Citat:
Trinaestogodisnji Dusan Jovanovic krenuo je presle subote uvece da kupi koka-kolu. Pedesetak metara od njegovog stana u centru Beograda presrela ga je grupa nesto malo starijih mladica obrijanih glava. Tukli su ga okovanim cokulama do smrti i otkinutim parcetom oluka odvaljenim sa obliznje kuce. Naocigled prolaznika polomljen mu je vrat. Niko se nije umesao.

http://www.nin.co.yu/arhiva/2443/2.html (dobro procitajte ceo tekst)

Da li vas je sramota nakon sto ste ovo procitali? Ja ne znam kakav treba biti covek i koliko nisko treba postaviti svoje moralne kriterijume pa da se ovoga ne gadis i ne osudis.

Malo je i dozivotna.
[ Nemanja Avramović @ 10.11.2006. 19:44 ] @
Nažalost, o ovakvim događajima se priča samo tih dana kad je aktuelno i posle se ćuti. Isto će se desiti i sa ovom temom...
[ Deda_Mraz @ 10.11.2006. 19:49 ] @
Citat:
subhuman: http://www.nin.co.yu/arhiva/2443/2.html (dobro procitajte ceo tekst)

Da li vas je sramota nakon sto ste ovo procitali? Ja ne znam kakav treba biti covek i koliko nisko treba postaviti svoje moralne kriterijume pa da se ovoga ne gadis i ne osudis.

Malo je i dozivotna.

Još crnje i gore je kada ti pandur odvali gumenim metkom pola face sa razdaljine od 1m, i pritom se oslobodi optužbe zbog: Nedostatka dokaza!? za to ne treba doživotna nego Smrtna kazna! Ali bože moj dok su nam obijači trafika na čelu ministara MUP-a ovakvi "ispadi" će biti sasvim normalni.

tako da to što su neki borijane glave razbili nekoga, "nije strašno" (figurativno rečeno)...strašno je to kada VLAST uradi!
[ Trikki @ 10.11.2006. 19:50 ] @
Cestitam Goranu Davidovicu jer je konacno krenuo stopama svog idola Fuehrer-a koji je takodje robijao. I tako, na robiji imao je vremena da zakljuci ko je sve kriv za njegovo st/ranje, sveo racune napisao knjigu. A onda je doslo njegovih pet minuta.

A ovima sto likuju:

Ovo je politicki proces, potpuno montiran i prenaduvan. Mnogo tezi slucajevi se desavaju i nikom nista. Nacelno sam protiv kazne Davidovicu jer to samo potpiruje ionako zaostrene strane i kad tad nekom ce puci tikva. Danas je Davidovic u cuzi, ali sutra ce neko otici pred stroj.

U pamet se Srbi !

[ Nemanja Avramović @ 10.11.2006. 20:13 ] @
Citat:
Deda_Mraz: ...tako da to što su neki borijane glave razbili nekoga, "nije strašno" (figurativno rečeno)...strašno je to kada VLAST uradi!

Žao mi je što tako misliš, i odlučio sam da nemam nikakvih kontakata s tobom više. Ali veruj mi da jeste strašno i to MNOGO, jer sam nešto slično iskusio na svojoj koži.
[ Nemanja Avramović @ 10.11.2006. 20:16 ] @
Citat:
Deda_Mraz: P.S. samo jedno pitanje za tebe Nemanja!? šiptari (seme im se zatrovalo) su dole na Kosovu i Metohiji splaili, uništili i demolirali preko 1000 verski objekata (manastira, crkvi, spomenika...), niko za to nije odgovarao.U Martu 2005, 5-orica srbina (grobara iz Niša) zapale jebe*nu muslimansku džamiju i dobju 2 godine robije!? I još se onaj mamlaz Tadić uvlači u bulju onom muslimanu spahiću ciganu najvećem!!!
Jel imaš neki odgovor na ovo, ili si i ovde izuzetni podržanik AntiSRBSKE nacije?!

Pazi, prvo, nije antisrbske nego antisrpske, ali sa takvim stavovima nije mi ni čudno što ne znaš kako je pravilno.
Mene lično albanci nisu pipnuli, pradedu su mi ubili nemci u logoru, mene su pre par godina šutirali skinsi (zbog rasta kape, ne zato što nisam srbin), tako da veruj mi da sam daleko od anti-srbina, ali imam mnogo toga protiv skinsa i te ideologije.
[ Deda_Mraz @ 10.11.2006. 20:24 ] @
Citat:
Nemanja Avramović: Pazi, prvo, nije antisrbske nego antisrpske, ali sa takvim stavovima nije mi ni čudno što ne znaš kako je pravilno.

Toliko o tvojoj ozbiljnosti i upućenosti pravilnošću pisanja Srpski i Srbski, pošto očigledno da ne znaš da je na oba načina ISPRAVNO !!!

Toliko od mene u ovoj temi, mislio sam da ću stobom da iskomentarišem ovo dešavanje kako treba, ali posle par caka u koje si se ti u'vatio i počeo da cepidlačiš oko gluposti... jbg povlačim se, pametniji popušta!!

Poz.

P.S. isto tako i "onaj peder" mrzi skines i navijače jer su ga ugazili na paradi pedera u BGD-u, ovo nije pitanje lično šta ti se desilo pa si zato protiv, nego uopšteno! Ali više nema veze.
[ Ivan Dimkovic @ 10.11.2006. 20:26 ] @
Citat:

niko za to nije odgovarao.

Sta mene briga sto je neko drugi anticivilizacijska stoka - zar mi treba da odgovaramo istom merom? Kakve veze dzamija u Nisu ima sa nekom crkvom na Kosovu.

Svako ko to opravdava je primitivan na nivou danasnjih palestinaca, i iskreno ne zasluzuje ni milimetar bolju sudbinu od istih.
[ Nemanja Avramović @ 10.11.2006. 20:28 ] @
Srbski nikako nije pravilno :) veruj mi. To jest, ne moraš meni, nego drugima:
http://www.elitesecurity.org/p964387

p.s. Ja sam na početku rekao da sam žestoki AntiFa borac, i rekao sam da je lično mišljenje. A to što ti nisi pročitao...
[ subhuman @ 10.11.2006. 20:34 ] @
Citat:
Deda_Mraz: Još crnje i gore je kada ti pandur odvali gumenim metkom pola face sa razdaljine od 1m,

Gore je kad ti neko odvali pola face nego kad skinsi ubiju dete od 13 godina metalnim olukom tako sto ga time udaraju u glavu i sutiraju cokulama dok ljudi prolaze i mrtvi 'ladni to gledaju?

Nemamo sta vise da pricamo...
[ Floyd @ 10.11.2006. 20:53 ] @
Citat:
Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti
Član 317.
(1) Ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili versku mržnju, ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji,
kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.
(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno prinudom, zlostavljanjem, ugrožavanjem sigurnosti, izlaganjem poruzi nacionalnih, etničkih ili verskih simbola, oštećenjem tuđih stvari, skrnavljenjem spomenika, spomen-obeležja ili grobova,
(3) Ko delo iz st. 1. i 2. ovog člana vrši zloupotrebom položaja ili ovlašćenja ili ako je usled tih dela došlo do nereda, nasilja ili drugih teških posledica za zajednički život naroda, nacionalnih manjina ili etničkih grupa koje žive u Srbiji,
kazniće se za delo iz stava 1. zatvorom od jedne do osam godina, a za delo iz stava 2. zatvorom od dve do deset godina.

Malopre mi je cale rekao da Davidovic ranije nije bio osudjivan. Odnosno da niko nije izjavio da je bio osudjivan pa onda kontam da nije ni bio osudjivan.
Ako je to slucaj (kao sto je 90% sansa da jeste) onda je kazna primerena (ma kolko to odvratno zvucalo).
U sudskoj praksi svako ko nije bio osudjivan najcesce dobija minimalnu kaznu. Ne znam da li je to zakonski uredjeno ili nije, ali takva je praksa u svakom slucaju za koji sam cuo do sada.
Tako da u ovom konkretnom slucaju nista nije protivzakonito ili neuobicajeno. Ovaj konkretan slucaj je samo ocigledna slika kolko nam je pravosudje i policija generalno u kurcu. Pricao sam sa par Cigana i video sam par slucajeva na ulici (pandur shiba pendrekom dete od 10-11 godina-dete komplet krvavo). Skineri koji se ponasaju kako se ponasaju (maltretiraju ljude za koje panduri kontaju da su na nivou dzukela) imaju povlastice u smislu da ce on da izmaltretira 10 Cigana za vikend i nece dobiti nikakvu prijavu, a kad napravi neki ovakav eksces bice osudjen na minimalnu kaznu posto nije bio osudjivan ranije. Znaci ocigledna etnicka i rasna podeljenost, kad skineri povrede ego nekog anti-fastistickog studenta dobijaju zatvor, a kad nanesu masovne teske telesne povrede ciganima ne dobiju ni opomenu.
[ operacija @ 10.11.2006. 21:01 ] @
Krađa
Član 203.
(1) Ko tuđu pokretnu stvar oduzme drugom u nameri da njenim prisvajanjem sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

Nekome nesto ukrades - novcana kazna ili do tri godine zatvora (obicno uslov).

Ili,

Neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila
Član 213.
(1) Ko bez pristanka ovlašćenog lica koristi tuđe motorno vozilo,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine

Ukrades nekome auto od 20.000 EURA i opet uslov.

Pazi sad

Neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela ili predmeta srodnog prava
Član 199.
(1) Ko neovlašćeno objavi, snimi, umnoži, ili na drugi način javno saopšti u celini ili delimično autorsko delo, interpretaciju, fonogram, videogram, emisiju, računarski program ili bazu podataka,
kazniće se zatvorom do tri godine.
(3) Ako je delo iz st. 1. i 2. ovog člana učinjeno u nameri pribavljanja imovinske koristi za sebe ili drugog,
učinilac će se kazniti zatvorom od tri meseca do pet godina

Znaci ako na Bulevaru prodajes diskove, to je stav 3. u vezi st. 1 - do PET GODINA!

No comment.
[ Tyler Durden @ 10.11.2006. 21:16 ] @
U hebote, pa na ovim forumima imamo i fasista??
Da ne povjerujes. Apologete zlocina su tako odvratna stvar.
[ staticInt @ 10.11.2006. 21:31 ] @
Procitao sam knjigu doticnog gospodina Davidovica jer mi je zapala pod ruke na sajmu knjiga, u svakom slucaju ovo je jos jedan politicki slucaj koji je prenaduvan, prvo tog coveka ne zovu firer taj nadimak mu je dala zuta stampa, covek nije nikakav fashista nego nacionalista, ta 2 termina nemaju veze jedan sdrugim, dalje covek nikada nije bio osudjivan ima zenu i dete i sasvim je normalan covek kao i svi ostali.
Dobio je ovu kaznu jer je rekao onom gospodinu koji je organizovao skup da je "ustashka svinja", da ne zalazim u detalje organizator skupa je bio Hrvat pa mu je taj pridev zato nametnut.

Cudo je sta danas stampa moze da nacini od ljudi, svi slepo veruju onome sto pishe u novinama, a milion puta ste videli razne baljezgarije po novinama i to je tako, novine uglavnom shire dezinformacije i prenapumpavaju sve radi bolje prodaje i to svi valjda znaju, pre nego sto uletite u razne rasprave oko neke stvari prvo dobro pogledajte o cemu se radi, ako slepo verujete novinama i ovoj nasoj stampi daleko cete da dogurate.

Procitajte knjigu doticnog ako vas zanima sta se dogadjalo.
[ flylord @ 10.11.2006. 21:33 ] @
to za novinare se slazem sa tobom. Ali zasto mislis da i on ne laze? To sto ima decu ne znaci nista. I neko ko ima zenu i decu moze da bude masovni ubica, zar ne?
[ Mikky @ 10.11.2006. 21:38 ] @
Citat:
Deda_Mraz
Lično PODRŽAVAM momke u zatvorima i svaka ima čast što su to uradili i imali smelosti da iza svega toga stoje imenom i prezimenom. Jer u redu je da se sastaju tribine AtniFa a nije u redu suprotno!?!? Mislim strašno, država nam je u kurcu i oni našli da se iživljavaju nad momcima, koji su kulturno upali na tribini i pokušali da je sabotiraju..

Kulturno upali da sabotiraju? To je neki novi termin u srbskom jeziku nastao iz ulicno-navijackog slenga? Koliko ja znam "upasti negde" je po definiciji nekulturno (u najmanju ruku). Kad ih podrzavas sto nisi sa njima kulturno upadao i kulturno sabotirao...
[ Bojan Basic @ 10.11.2006. 21:43 ] @
Citat:
Deda_Mraz:
Toliko o tvojoj ozbiljnosti i upućenosti pravilnošću pisanja Srpski i Srbski, pošto očigledno da ne znaš da je na oba načina ISPRAVNO !!!

Pravopis nije marka paštete već obična knjiga, i tamo može pročitati šta ga zanima svako ko je savladao slova. Ti, izgleda, nisi baš najbolje.
[ staticInt @ 10.11.2006. 21:45 ] @
Citat:
flylord: to za novinare se slazem sa tobom. Ali zasto mislis da i on ne laze? To sto ima decu ne znaci nista. I neko ko ima zenu i decu moze da bude masovni ubica, zar ne?

Sa moje strane gledista kad sam sabro i oduzeo sve price, jako mi je tesko da poverujem da je on lagao za nesto, napisao je tacno sta se dogodilo ni malo nije skidao krivicu sa sebe, procitaj knjigu pa na osnovu zdrave logike rasudi sta je tacno :)
[ abishai @ 10.11.2006. 21:48 ] @
Istina je uvek negde u sredini ;)

Preuvelicavaju novinari sa jedne strane, a on k**** sa druge...
[ Floyd @ 10.11.2006. 21:50 ] @
Operacija, odakle vadis citate svih tih zakona?
[ operacija @ 10.11.2006. 22:10 ] @
Odavde
[ Deda_Mraz @ 10.11.2006. 22:17 ] @
Citat:
Bojan Basic: Pravopis nije marka paštete već obična knjiga, i tamo može pročitati šta ga zanima svako ko je savladao slova. Ti, izgleda, nisi baš najbolje.

Jel to isto ona obična knjiga koju čitaš i u kojoj su neki administratori foruma ovde pisali da je latinica izvorno srBsko pismo?

P.S. Pišimo latinicom...e moji admini
[ Nemanja Avramović @ 10.11.2006. 22:46 ] @
Držite se teme
[ Fuzz @ 10.11.2006. 23:04 ] @
Nazi Srbin prema mom shvatanju stvari, moze biti samo degen...
Sama ta ideja je toliko neopisivo besmislena, da meni kao prve slike Nazi Srba izlecu slike zlikovaca iz Otpisanih.
Ali da neke likove, koji su prema onome sto sam ja video na snimku ustali sa tribine i dobacujuci napustili prostoriju, privode uniformisana lica sa fantomkama na glavi i oruzjem uperenim u glavu Nazi Srba, i da se od toga onda napravi skandal za emitovanje uz filmove o Srebrenici...sta ja znam...
Ja sam licno bio mnogo vise isfrustriran KKK wannabe Cacanima sa Konfederacijskom zastavom...? WT...
[ bojan_bozovic @ 10.11.2006. 23:17 ] @
I Islamske muftije sire mrznju pa nikom nista. Po mom misljenju, svako ima pravo iskazati svoj stav, ma koliko ekstreman bio, ali na miran nacin. kako su se nasilno ponasali, medjutim, i opravdano ce guliti mardelj. Ako je neko rasista ili sovinista, to je njegovo licno pravo. Nemoj sad ovde neko mene da optuzi da sam rasista ili sovinista, kratko, nisam, ali verujem da svako ima pravo na svoj stav.
[ su27killeryu @ 11.11.2006. 00:07 ] @
Davidovic nacionalista, a David katolicko ime, eh...
[ Fuzz @ 11.11.2006. 00:45 ] @
Kako mislis katolicko?
[ zaraza @ 11.11.2006. 01:24 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Po mom misljenju, svako ima pravo iskazati svoj stav, ma koliko ekstreman bio, ali na miran nacin. ..........
ali verujem da svako ima pravo na svoj stav.

pa da...
i oni sto se zovu iracki pokret otpora ili kkao god svoj stav protiv amerikanaca izrazavaj utako sto roknu bombu na pijacu....

nema problema i iskazivanju stava, kakav god on bio...ali ima ukoliko taj stav ugrozava nekog drugog...njegovu slobodu, zivot, imovinu i ostalo....
a to skinhead drustvo je pogotovo sklono 'iskazivanju stavova', pogotovo kada treba da ga iskazu nekome ko je sam, a njih 20...
[ srki @ 11.11.2006. 05:45 ] @
Citat:
operacija:
Znaci ako na Bulevaru prodajes diskove, to je stav 3. u vezi st. 1 - do PET GODINA!

No comment.

Citat:
Ivan Dimkovic:
Znaci CD piraterija (kazne od nekoliko god) je veca pretnja za integritet drzave od otvorenih fasistickih ispada.

Oh well.

U skoro svakoj drzavi je tako jer izbegavanje placanja poreza mnogi smatraju kao najvecu pretnju po drzavu. Tako je covek u Americi ilegalno prodavao Majkrosoftov softver i dobio 20 godina zatvora (pa se ubio) dok sa druge strane postoje legalna nacisticka udruzenja!

Sto se mene tice mislim da je kazna od godinu dana sasvim odgovarajuca s obzirom da je minimalna 6 meseci. Ako neko smatra da treba da dobije 3+ godina onda bi valjda to trebalo staviti kao minimalnu kaznu. Mada licno mislim da je 3 godine ipak preveliko, ima raznih jos nezrelih balavaca kojima je dovoljno i 6 meseci zatvora da shvate neke stvari i minimalna kazna od 3 godine bi ipak bila previse. Znate li sta je 3 godine?

Citat:
Deda_Mraz: P.S. samo jedno pitanje za tebe Nemanja!? šiptari (seme im se zatrovalo) su dole na Kosovu i Metohiji splaili, uništili i demolirali preko 1000 verski objekata (manastira, crkvi, spomenika...), niko za to nije odgovarao.U Martu 2005, 5-orica srbina (grobara iz Niša) zapale jebe*nu muslimansku džamiju i dobju 2 godine robije!?

Treba i vise da dobiju, em su spaljivali nasu dzamiju (koja logika!) em su nas brukali i kaljali nam ugled.

Citat:
Deda_Mraz: Lično PODRŽAVAM momke u zatvorima i svaka ima čast što su to uradili i imali smelosti da iza svega toga stoje imenom i prezimenom.

Mnogo si naivan. Nisu oni imali smelosti da stanu imenom i prezimenom nego su uhapseni pa je policija rekla njihova imena.

Citat:
Jer u redu je da se sastaju tribine AtniFa a nije u redu suprotno!?!?

Oni nisu pravili svoju tribinu nego su uleteli i nasilno prekinuli tudju.

Citat:
Mislim strašno, država nam je u kurcu i oni našli da se iživljavaju nad momcima, koji su kulturno upali na tribini i pokušali da je sabotiraju..

Ma da, bas je kulturno doci nepozvan i onda samarati i vredjati druge. Ako mislis da je to kulturno mislim da imas izopacenu sliku realnosti.

Citat:
Mnogi ljudi vrlo brzo zaboravljaju ko je rušio Miloševićev režim, ko je glavni za oktobarsku revoluciju, ko ima smelosti da bilo šta javno uradi...

Ma da, da nisu svi ljudi tamo bili iz nacionalnog stroja? Oni su najmanje zasluzni za rusenje Milosevicevog rezima.

Citat:
Sve se to zaboravljam i radi se istim tim ljudima iza ledja i šalju ih u zatvore!

Znaci posto sam ja zajedno sa pola Srbije rusio Milosevicev rezim onda mogu da idem i da samaram i vredjam druge ljude i da ne odgovaram. Brate slatki!
[ Nemanja Avramović @ 11.11.2006. 09:09 ] @
srki, slažem se sa tobom u vezi svega, samo moram da te ispravim:

Citat:
srki: Sto se mene tice mislim da je kazna od godinu dana sasvim odgovarajuca s obzirom da je minimalna 6 meseci.

Ipak je minimalna godinu dana, jer:

Citat:

Šamaranje i pretnje su valjda zlostavljanje/ugrožavanje sigurnosti?
[ misaj @ 11.11.2006. 09:57 ] @
Nema sta puno da se siri diskusija na ovu temu... Podrzavam presudu! Mislim da daje dovoljno vremena da neko na sigurnom porazmisli o svojim postupcima. Mada mislim da nece pomoci, tu je problem u psihickom sklopu licnosti.
[ su27killeryu @ 11.11.2006. 10:38 ] @
Citat:
Fuzz: Kako mislis katolicko?

Ja ne znam nijednog pravoslavnog s tim imenom, za razliku od mnogo katolika i jevreja.
[ Ivan Dimkovic @ 11.11.2006. 10:43 ] @
David je cisto jevrejsko ime.

Sto celu pricu o "Srpskom nacisti, sa prezimenom izvedenog od izvornog jevrejskog imena" cini jos bizarnijom - i pokazuje sizofrenicno stanje uma ljudi koji sebe nazivaju "srpski nacisti"

Ja bih te likove poslao kod pravih nacista, posto bi ih oni verovatno odmah stavili u visoku pec.
[ bugsu @ 11.11.2006. 10:44 ] @
ja bi njima bubnuo kaznu pa nek se opamete brate shta im 1godina? nishta, onako stavish mu 10godina pa nek razmisli oce li sledeci put tako neshto uraditi

kod nas su jako slabe kazne ..............uzas
[ staticInt @ 11.11.2006. 11:42 ] @
Koliko puta treba neko da ponovi da covek nije nacista, to kaze i u svojoj knjizi, on sa time nema veze i samo se ogradjuje od toga, novinari su uradili posao pa ga nazvali firerom nalepili mu etiketu naciste i shoviniste iako on veze sa tim nema.
Nasli su mu anti-nacisticku knjigu dok su vrsili pretres i svastike na koricama su hteli da upotrebe kao dokazni materijal iako je knjiga anti-nazi sadrzaja. :)

Pokrenite pricu opet, covek NIJE nacista to su novinarske izmisljotine :)
[ Nemanja Avramović @ 11.11.2006. 11:47 ] @
Pre bih rekao da su to njegove izmišljotine.
[ burex @ 11.11.2006. 11:50 ] @
Citat:
staticInt: Koliko puta treba neko da ponovi da covek nije nacista, to kaze i u svojoj knjizi

Jedno je reći, drugo je uraditi...
[ zaraza @ 11.11.2006. 11:55 ] @

ma jok, nije nacista, samo se tako ceslja...

http://afans.org/node/143
[ zaraza @ 11.11.2006. 12:02 ] @
@deda-mraz

a evo ih oni 'sto stoje iza svojih dela' imenom i prezimenom :P):):):)

http://www.bhserbia.org/uvod.htm

herojski, nema sta....
[ burex @ 11.11.2006. 12:13 ] @
Nadam se da nema previše ovakvih izroda u Srbiji, inače nam se crno piše...

[ maliradojca @ 11.11.2006. 12:44 ] @
Burex to nije nazi lik , nego neki klinac zajebant u sorcu sa buvljaka , jebiga sad ispada sve sami nacisti, a nema ih ni saka jada
[ Fuzz @ 11.11.2006. 12:44 ] @
Draza se u grobu okrece...
Mislim ova visa rasa je stvarno impresivna. Kao kad gledam one confederate nigga killin` white power amere...sve jedna faca debilnija od druge...

Citat:
su27killeryu: Ja ne znam nijednog pravoslavnog s tim imenom, za razliku od mnogo katolika i jevreja.

Kao sto Ivan rece, David ne moze biti jevrejskije ime. A Jevreji i katolici...pa recimo da nije isto :)
Licno, cisto sumnjam da znas mnogo katolika koji se zovu David.
[ pctel @ 11.11.2006. 13:10 ] @
Citat:

Moje misljenje je sasvim jasno - za ubistvo jedna kazna, za kradju (intelektualne svojine) druga kazna, za udareni samar treca kazna, za blebetanje okolo cetvrta kazna. Evo, pre samo nekoliko meseci smo imali slucaj da neki tamo cova objavi nesto u novinama i izazove takvu versku mrznju da zamalo pokrene treci svetski rat, pa koliko se secam uopste ne bude osudjen, a neko u Novom Sadu malo zvizdi u zatvorenoj sali i za to dobije godinu dana. Ajd dobro i da se potrudim da razumem kako je u redu da dobije godinu, nego neko jos tvrdi da je to malo?! Mozda i jeste, ali onda bi onog iz Danske trebalo obesiti, proporcionalno posledicama koje su jedan i drugi izazvali.

Citat:
Ivan Dimkovic: Ja bih te likove poslao kod pravih nacista, posto bi ih oni verovatno odmah stavili u visoku pec.

Svojevremeno sam poznavao dosta takvih - to su obicno momci koji su dali sebi da budu face u kraju, onda su razmotrili moguce nacine i izabrali taj - da budu celavi i da glume neke buntovnike... Primetio sam da ih policija dosta maltretira jer su takvi kakvi su ali nikad nisam shvatao zasto, a i postize se kontra efekat. Ljudi zele publicitet, hoce da su u centru paznje cak i po cenu da dobiju poneki samar od policije i prespavaju iza brave.
[ N N @ 11.11.2006. 13:27 ] @
Citat:
Nadam se da nema previše ovakvih izroda u Srbiji, inače nam se crno piše...

Takvih izroda koji se trude da Srbe predstave kao fašiste/naciste (whatever), nažalost, ima poprilično...
[ mulaz @ 11.11.2006. 13:51 ] @
WTF? zar nije veliki deo saradnje cetnika sa nacisti bila samo komunisticka propaganda? zar nije Cika Draza pre par godina dobio mislim da ordel casti od Amerike, jer je spasio ne znam koliko americkih pilota, ili koga vec? Odakle sad draza nacist?

ps:
bila jedna grupa nazi/skinheada ovde u sloveniji, i jednom su isli da se prijave negde na neku listu nacista (mislim da u nekoj hitlerovoj kuci, ili ne znam gde vise). Kad su dosli tamo, oni jih vratili i rekli jim "ne primamo nize rase" :))
tako da.. istovremeno biti sloven i nacista, je dobar razlog da se sam zatvoris u upaljenu pec
[ shumar @ 11.11.2006. 13:54 ] @
Kazna je preoshtra, sta god da su pricali. Ovde slobode govora nema... Trebalo ih je kazniti samo za shamaranje. I to po zakonu koji se odnosi na to.

Shto se tice piraterije, mislim da je, dok se ne poboljsha standard u Srbiji, potpuno besmisleno kaznjavati. Kad moj cale (doktor) bude mogao da kupi windows i office, a da se to ne odrazi na kucni budzeti, tad nek rade sta 'oce. A do tad... Sad ce neko reci da se mora od necega poceti... Ovo definitivno nije neshto od cega treba poceti... Samo Microsofti i par kompanija ciji se softver prodaje kod nas imaju koristi. Porez na ovo je neznatan, tako da gradjani nemaju nikakve, cak ni indirektne koristi...

Naciste ne podrzavam. Mislim da su ovi likovi bili placeni da to urade, kako bi nashtetili ugledu Srbije, pa ispadosmo mi Srbi nacisti, jbt. Josh dodajte one filmove tipa Srebrenica... I ona fora sa paljenjem dzamije je totalno debilna... Mislim, zashto zapaliti dzamiju, kad je procenat shiptarskih islamskih vernika neznatan. I shto se onda zamerati ostalim muslimanima, samo zbog shiptara? Debilno... Ali, uopshte svetiti se tako i pokazati da smo i mi stoka ko i oni... Debilno. A za onog nesrecnika sto je lapo-cetnik, lapo-nacista, to je neki degen, a Draza se 100% prevrce u grobu. KKK... Mislim, zar oni ne napadaju samo crnce. Sta ce oni koji k u Srbiji? Kolko ima crnaca u Srbiji? A shto se tice zastave konfederacije, ja je trazim 100 godina, neku veliku, preko celog zida. Ne zato shto imam bilo kakvu vezu sa mrznjom prema crncima/KKK. Nego, volim southern rock, tipa Lynyrd Skynyrd, Alman Brothers,... A u ostalom, super je zastava. Takodje mislim da je pobeda unije u gradjanskom ratu ubila svaku shansu da od Amerike bude neshto da valja. Evo vidie dokle su dogurali. Prvo propagirali toleranciju, a sad najveca policijska drzava, agresor, itd.

U, jbt, ala je ovo offtopic...
[ su27killeryu @ 11.11.2006. 14:04 ] @
Citat:
Fuzz

Kao sto Ivan rece, David ne moze biti jevrejskije ime. A Jevreji i katolici...pa recimo da nije isto :)
Licno, cisto sumnjam da znas mnogo katolika koji se zovu David.

Znam par Albanaca ovdje koji se tako zovu, i definitivno nisu jevreji (mislim nisu pobozni uopste ali znam da im stariji idu u katolicku crkvu).
[ Nemanja Avramović @ 11.11.2006. 14:07 ] @
Evo detaljno optužnice:

http://www.okruzni.sud.ns.srbi...k=view&id=268&Itemid=2
[ Jelena Tasic @ 11.11.2006. 14:11 ] @
Uopste se ne slazem da je kazna ostra a sloboda govora nema nikakve veze sa sirenjem rasne, verske i nacionalne mrznje. I ne radi se tu uopste o samo par shamara, chovek se nalazi na chelu ekstremno orijentisane grupe i kao takav snosi daleko vecu odgovornost. Hteo je da bude glavni i da bude 'faca', pa neka bude faca do kraja. Trebalo je da mu daju i vise od godinu dana a medijska paznja je sasvim ok, malo edukativne funkcije medija ne bi skodilo - znam nazalost mnogo ljudi sa ekstremnim stavovima (sto je najtragicnije cak i sa fakultetskim diplomama) koji uopste nisu svesni tezine reci koje izgovaraju i mogucih posledica.
[ ghetto superstar @ 11.11.2006. 14:30 ] @
Prvo da nešto raščistimo, da ne bilo zabune: bilo kakav srpski fašistički pokret je u najmanju ruku sumanuta ideja oslobođena bilo kakve logike i iole zdravog razuma, potpuno identična ideji crnca učlanjenog u KKK. Kao i slike kombinacija majica sa Dražinim likom/heil hitler pozdrav.

Ali ono što mene interesuje je sledeće: ukoliko prihvatimo da je ovo što se desilo primjer širenja nacionalne mržnje (a odgovarajući sudski organ presudom tako utvrdio) možemo li biti malo manje licemjerni i osvrnuti se na mnoštvo sličnih primjera oko sebe. Recimo na blogu b92 http://blog.b92.net/node/2680 možete između ostalog vidjeti i fotomontažu srpskog patrijarha Pavla na, ajmo barem reći, bezukusan način. E sad ko se pozove na slobodu govora, samo će dati argument u ruke ljudima koji brane Davidovića jer onda pak i on ima pravo na to i tužba će u tom slučaju imati pravo da se pozove samo na par šamara koji potpadaju pod lakše tjelesne povrede i za koje je predvidjena novčana kazna!

Da li je moguće u Srbiji 2006. godine koja se deklariše kao proevropski orijentisana zemlja glasno reći da ta slika objavljena na sajtu b92 na kom ne može svako da postuje, vrijeđa osjećaje jednog naroda/vjerske zajednice, kako god. Da li je to u najmanju ruku vrijeđanje u rangu onog: 'jebem ti mater ustašku'. Samo sa jednom razlikom, za j****** ustaške majke se ide u zatvor na godinu dana a za fotomonatažu se dobije 150 pohvalnih komentara, jer niko ne može ostaviti drugačji koji odsakče od projektovane ideje.

I za kraj da odgovorim čovjeku koji je postavio topic. Mislim da će veća kazna za Davidovića biti poštena samo onda kada se budu (na bilo koji način, za početak) sankcionisali ovakvi 'ispadi'. I kada prestanemo da se trudimo da budemo 'veći katolici od pape'.

[ Au197/79 @ 11.11.2006. 14:38 ] @
Milsim da je kazna preniska jer je u pitanju šef organizacije. Pa služenje civilnog roka je 9 meseci tako da ću ja da služim istu kaznu ko taj bolid. Osim toga poznat je slučaj iz Dimitrovgrada kad je Nebojša Ivanov, bugarski šovinista, verbalno napao novinarku Zoricu Milevu rekavši da je srbomanka i time zaradio 18 meseci ćorke. Ovaj nije smeo da dobije manje za teže delo.
[ shumar @ 11.11.2006. 14:51 ] @
Posto je bio glavni u organizaciji, mogliu su da nadju josh dokaza, pa da ga po drugoj osnovi poshalju na mnogo duzi odmor. Shirenje mrznje!? A sto ne kazne B92 i onaj njihov fashisticki blog?
[ staticInt @ 11.11.2006. 14:55 ] @
Citat:
ghetto superstar: Prvo da nešto raščistimo, da ne bilo zabune: bilo kakav srpski fašistički pokret je u najmanju ruku sumanuta ideja oslobođena bilo kakve logike i iole zdravog razuma, potpuno identična ideji crnca učlanjenog u KKK. Kao i slike kombinacija majica sa Dražinim likom/heil hitler pozdrav.

Ali ono što mene interesuje je sledeće: ukoliko prihvatimo da je ovo što se desilo primjer širenja nacionalne mržnje (a odgovarajući sudski organ presudom tako utvrdio) možemo li biti malo manje licemjerni i osvrnuti se na mnoštvo sličnih primjera oko sebe. Recimo na blogu b92 http://blog.b92.net/node/2680 možete između ostalog vidjeti i fotomontažu srpskog patrijarha Pavla na, ajmo barem reći, bezukusan način. E sad ko se pozove na slobodu govora, samo će dati argument u ruke ljudima koji brane Davidovića jer onda pak i on ima pravo na to i tužba će u tom slučaju imati pravo da se pozove samo na par šamara koji potpadaju pod lakše tjelesne povrede i za koje je predvidjena novčana kazna!

Da li je moguće u Srbiji 2006. godine koja se deklariše kao proevropski orijentisana zemlja glasno reći da ta slika objavljena na sajtu b92 na kom ne može svako da postuje, vrijeđa osjećaje jednog naroda/vjerske zajednice, kako god. Da li je to u najmanju ruku vrijeđanje u rangu onog: 'jebem ti mater ustašku'. Samo sa jednom razlikom, za j****** ustaške majke se ide u zatvor na godinu dana a za fotomonatažu se dobije 150 pohvalnih komentara, jer niko ne može ostaviti drugačji koji odsakče od projektovane ideje.

I za kraj da odgovorim čovjeku koji je postavio topic. Mislim da će veća kazna za Davidovića biti poštena samo onda kada se budu (na bilo koji način, za početak) sankcionisali ovakvi 'ispadi'. I kada prestanemo da se trudimo da budemo 'veći katolici od pape'.

Potpuno se slazem sa ovim, kada pro-demokrate i uopste povodnici neo-liberalnih misli shire propagandu koja je jako ruzna i blati srpsku tradiciju, religiju itd. onda je to ok i cool, ali kad neko ucini verbalni delikt dobije godinu dana zatvora, ceo proces je politicka namestljka, znam da se gomila predmeta koja su ubistva reshavaju po 5-6 godina, cak i vise, a ovo su reshili preko noci, sve je ovo velika montaza.
[ staticInt @ 11.11.2006. 14:56 ] @
Citat:
shumar: Posto je bio glavni u organizaciji, mogliu su da nadju josh dokaza, pa da ga po drugoj osnovi poshalju na mnogo duzi odmor. Shirenje mrznje!? A sto ne kazne B92 i onaj njihov fashisticki blog?

Pa B92 je cool, to je Evropski i super, kad pljujes po nasoj crkvi i po nasoj tradiciji to je cool :)
[ sezam @ 11.11.2006. 15:01 ] @
Visina kazne nije problem, problem je sto takav slucaj mora prvo da dospe na TV i novine i jos da neko izvuce politicku korist da bi zakon bio primenjen. I super je taj biznis sa pisanjem knjiga u zatvoru, lepo se zaradi a mozes i da dobijes nobelovu nagradu za mir ako si bas bio zabrljao pa se pokajao.
[ maliradojca @ 11.11.2006. 15:18 ] @
Ta slika na sajtu B92 je akt luzera, i bolesnih umova.Ja nisam vernik, ali ono je neverovatno.Zajednicko svim medijima, pokretima i slicnim lezillebovickim organizacijama koja se bore za tzv. gradjansko drustvo je to da pljuju po svom narodu, tj. po sebi.Samo je tuzno u celoj prici sto ti likovi blate jednu naprednu i svetlu ideju o gradjanskom drustvu, do kog ce tesko doci upravo zbog njih samih. malo offtopic :)
[ bojan_bozovic @ 11.11.2006. 15:32 ] @
Citat:
Prvo da nešto raščistimo, da ne bilo zabune: bilo kakav srpski fašistički pokret je u najmanju ruku sumanuta ideja oslobođena bilo kakve logike i iole zdravog razuma, potpuno identična ideji crnca učlanjenog u KKK. Kao i slike kombinacija majica sa Dražinim likom/heil hitler pozdrav.

Pa postoje dupli standardi. U USA nemoj da si crnca nazvao crncugom (nigger), a islamske muftije mogu da podrzavaju Iran kako hoce, i da prozivaju Jevreje i zapad ali niko ne sme da ih takne. Kako su se samo uzbudili zbog onog danskog stripa sa Muhamedom, a Jevreje i zapad mogu da pljuju kako vole. I ne daj boze da neko kaze nesto protiv Islama, da ga mrak ne pojede http://en.wikipedia.org/wiki/Theo_van_Gogh_(film_director)

bagovit je ovaj forum preko mere
http://en.wikipedia.org/wiki/Theo_van_Gogh , treci Theo.
[ NS85m @ 11.11.2006. 15:46 ] @
Moje misljenje je da su kazne od 1 godine za prvooptuzenog i 6 meseci za drugooptuzenog previsoke!

Godinu dana za recenicu "Smrdljiva Crnogorcino idi kod Mile Djukanovica" (ili tako nekako) i 6 meseci za podignutu ruku???

Sto je previse, previse. Znam za slucaj kada je jedan lik izbo nozem drugog, ovaj jedva preziveo, a on dobio godinu dana zatvora. Jedna recenica (mozda cak i istinita!) = ubadanje coveka nozem ???
[ bojan_bozovic @ 11.11.2006. 15:57 ] @
Upravo tako, ali to se zove, hmm... political corectness... manjine mogu pljuvati po vecini ali obrnuto kje sovinizam, sirenje verske i nacionalne mrznje i dize se medijska hajka. Ne smem reci da je neko prljavi zatucani mudzahedin na zapadu, to je odmah sirenje verske mrznje (iako je istina mozda), a posledice mogu biti i zatvor, kao u komunizmu. Zar nije istina da su neki belci usrana stoka, kao sto ima usranih crncuga i zatucanih mudzahedina, a da to Amerikanac u Americi ne sme reci, nit Englez u Engleskoj. Tako ce i ovde da bude.
[ dexxx @ 11.11.2006. 16:06 ] @
Kada se uz ovoliku medijsku pompu prati suđenje nekom zbog verbalnog delikta i dva šamara, normalno je da će kod javnog mnenja doći do polarizacije. Dok će jedni tvrditi da je istog trebalo obesiti, drugi će ga podržavati - a ni jedni ni drugi neće znati ko je on, za šta se zalaže, i šta je do sada učinio.
Smatram da je kazna previsoka. U Srbiji, gde sexualni manijaci dobijaju 3 godine zatvora, kazna za ovo krivično delo je apsurdna. Postavlja se pitanje da li se iza te kazne krije nešto drugo, nešto više... Možda su ti ljudi osuđeni i za nešto što su ranije skrivili. Mi to ne znamo.
Međutim, oni koji ovde postuju nešto tipa: " ma ja bih njemu dao 10 godina..., ili 5... ili doživotnu..." su isto tako ostrašćeni kao i ovi osuđeni. Gradom se šetaju kriminalci, vlast pravi dilove sa ubicama, manijaci čekaju decu ispred vrtića, a TV ne prestaje da žvaće o jednoj psovki, praćenoj mrkim pogledom, i 2 šamara upućenim tipu koji je ... (neću dalje, možda uhapse i mene) - ko je pratio život&priključenije tog organizatora tribine, biće mu jasno šta sledi posle 3 tačkice.

Samo da napomenem... kad sam bio klinac, i mene su šamarali skinsi... ali mi nisu zatvorili oči, kao nekima ovde.
[ NS85m @ 11.11.2006. 16:14 ] @
Ako organizator te tribine ima veze sa Djukanovicem, posle Milinog indirektnog priznavanja nezavnisnog Kosova, ne bi mi ga bilo zao da su ga zgazili, a ne sto su mu rekli da smrdi... Covek je mozda Crnogorcina, sto nije nikakva uvreda, i za mene kazu da sam Srbenda. Danas svaki treci stariji covek smrdi, pa postoji osnovana sumnja da ta Crnogorcina smrdi.

Citat:
Postavlja se pitanje da li se iza te kazne krije nešto drugo, nešto više... Možda su ti ljudi osuđeni i za nešto što su ranije skrivili. Mi to ne znamo.

Jedino ovo moze da opravda tako visoke kazne.
[ bojan_bozovic @ 11.11.2006. 16:26 ] @
Citat:
Ta slika na sajtu B92 je akt luzera, i bolesnih umova.Ja nisam vernik, ali ono je neverovatno.

To je satira. I karikature onoga Danca su satira. Mozes da vidis http://www.aina.org/releases/20060201143237.htm eto ovde. I svi to vide kao zdravu satiru izuzev... Hocemo li ubijati satiricare? To mudzahedini rade, vidi link gore kako je prosao holandski reziser.
[ Java Beograd @ 11.11.2006. 16:35 ] @
Citat:

Sasvim tako. Biti srpski nacionalista i veličati Hitlera i nacizam, osobu i pokret koja je definitivno nano najviše zla srpskom narodu, može samo neko bez grama mozga.

A ono sa Slovencima i fašistima u Hitlerovoj kući je baš kul. :) Mo'š misliti kad bi se pojavili Srbi na takvoj proslavi. Njihov prijem bi bio najkul.
[ Vole Domu @ 11.11.2006. 16:38 ] @
Citat:
dexxx:
Smatram da je kazna previsoka. U Srbiji, gde sexualni manijaci dobijaju 3 godine zatvora, kazna za ovo krivično delo je apsurdna.

potpuno se slazem...
Citat:
dexxx:Kad sam bio klinac, i mene su šamarali skinsi... ali mi nisu zatvorili oči, kao nekima ovde.

iskusno sroceno...
[ Nemanja Avramović @ 11.11.2006. 16:43 ] @
Citat:
NS85m: Ako organizator te tribine ima veze sa Djukanovicem, posle Milinog indirektnog priznavanja nezavnisnog Kosova, ne bi mi ga bilo zao da su ga zgazili, a ne sto su mu rekli da smrdi...

Organizator je Antifašistička akcija NSa a ne profesor koji je u to vreme izlagao svoje mišljenje.

Citat:
dexxx: Smatram da je kazna previsoka. U Srbiji, gde sexualni manijaci dobijaju 3 godine zatvora, kazna za ovo krivično delo je apsurdna.

Ja mislim i dalje da je preniska, a sexualni manijaci treba da dobiju 30 godina (recimo..)

Citat:
dexxx: kad sam bio klinac, i mene su šamarali skinsi... ali mi nisu zatvorili oči, kao nekima ovde.

I mene su, pre par godina, i to mi je otvorilo oči - pre toga ih nisam mrzeo, sad ih mrzim. Što se mene tiče mogu i oni da mrze i mene i bilo koga drugog, ali ne mogu da prete ljudima i da ih tuku. Za tako nešto - tvorza!
[ Ivan Dimkovic @ 11.11.2006. 16:50 ] @
Moje licno misljenje da su mnogi sagovornici u ovoj temi potpuno izgubili kompas :(

Pazi sad, kazna je losa - zato sto za silovanje dobijes 3 godine... Pa, zar vam nije palo na pamet da je kazna od 3 godine za silovanje losa, a kazna od 1 god za kombinaciju krivicnih dela od kojih je jedno i sirenje mrznje zapravo dobra?

Razmislite malo u kakvom drustvu zelite da zivite - da u bilo kojoj civilizovanoj zemlji upadnete na neki skup, i nalupate samare nekome + da sirite neku nacionalisticku mrznju, cekao bi vas debeo racun i, naravno, zatvorska kazna - jer drustvo treba da se bori protiv takvih sirovina, kako drugima to ne bi palo na pamet, i kako bi oni koji su pretrpeli stetu bili zadovoljeni. Lupanje samara je fizicki napad, i kao takav zna se sta nosi. Probajte panduru da lupite samar, pa da vidite kako to izgleda.

Jako je lepo sto su u Srbiji poceli da kaznjavaju za takve stvari - bice jos bolje kad krenu da kaznjavaju kako treba i za ostale stvari, kao recimo 30 a ne 3 godine za silovanje.

Ali, uzimajuci vase argumente o "nepravdi" u obzir, cini mi se da bi drustvo koje bi zadovoljilo sve zapravo bila totalna anarhija?

PS - sto se linkova na B92 tice - smatram i napaljene "progresivne" klince podjednako ostrascenim i produktom jednog loseg drustva u kome smo ziveli, ali ne vidim kako time moze da se opravdava jedno krivicno delo - razmisljate kao adolescenti sa 12 godina - "kako pera moze da radi ono ziki, a ja ne mogu miki"

Uostalom, to je nase dvoriste - izgledace onako kako ga mi uredimo.
[ pctel @ 11.11.2006. 17:10 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Kako su se samo uzbudili zbog onog danskog stripa sa Muhamedom, a Jevreje i zapad mogu da pljuju kako vole.

Pa to pricam, kad neko kaze nesto protiv islama onda se samo "uzbude" a kad kaze protiv Jevreja (tj u korist Nacizma) onda se uopste ne uzbude, nego ga mirno i stalozeno strpaju u zatvor.

Citat:
Zar nije istina da su neki belci usrana stoka, kao sto ima usranih crncuga i zatucanih mudzahedina, a da to Amerikanac u Americi ne sme reci, nit Englez u Engleskoj.

Da isto tako ima muslimana terorista, ali se ne sme reci... eventualno se sme nacrtati...

Pa dobro, ko je kriv Davidovicu sto je pricao a nije nacrtao Crnogorca, dodao mu one krivuljice koje u stripovima oznacavaju da nesto smrdi i nacrtao jedan putokaz prema Milu Djukanovicu. Cela Srbija bi se smejala a on ne bi sad isao u zatvor. Ili mozda ipak bi?
Citat:
Možda su ti ljudi osuđeni i za nešto što su ranije skrivili

A, znaci moze i sudjenje za nesto sto ne pise u optuznici?! Zanimljivo.
Citat:
Što se mene tiče mogu i oni da mrze i mene i bilo koga drugog, ali ne mogu da prete ljudima i da ih tuku.

Pa to pricam. Ako neko preti i tuce treba zbog toga da ide u zatvor a ne zato sto je nacista/komunista/kapitalista/ovo ili ono.
[ abishai @ 11.11.2006. 17:14 ] @
Citat:
bila jedna grupa nazi/skinheada ovde u sloveniji, i jednom su isli da se prijave negde na neku listu nacista (mislim da u nekoj hitlerovoj kuci, ili ne znam gde vise). Kad su dosli tamo, oni jih vratili i rekli jim "ne primamo nize rase" :))

haha :))
[ Nemanja Avramović @ 11.11.2006. 17:33 ] @
Citat:
pctel: Pa to pricam. Ako neko preti i tuce treba zbog toga da ide u zatvor a ne zato sto je nacista/komunista/kapitalista/ovo ili ono.

Pa zbog toga su i u zatvoru.
[ pctel @ 11.11.2006. 17:44 ] @
Citat:
Nemanja Avramović: Pa zbog toga su i u zatvoru. :)

Tako kazes? Ali i dalje ostajes pri tome da je kazna za pretnju i samare od godinu dana zatvora preblaga?! Mislim, cisto onako, neko usao u neku zgradu, udario nekom par samara, psovao i pretio... da iskljucimo subjektivni pogled na problem, sto si jos na pocetku bio korektan pa priznao:
Citat:
Ja jesam žestoki AntiFa borac, pa je subjektivno mišljenje

Kakva je kazna adekvatna toj vrsti dela?
[ Fuzz @ 11.11.2006. 17:45 ] @
Citat:
bojan_bozovic: To je satira.

Ne, to nije satira.
Sad da ti neko skine sa fotke kevinu glavu i nakaci je na telo neke raspadnute drolje koja je razdrljila pi.ku, ti bi to nazvao satirom? Ha, ha...ha.
Bas me zanima kad tog blog pederka neko razmulja po asfaltu, da li ce to biti ocenjeno kao fasisticki ispad...
[ Nenad Vranjanac @ 11.11.2006. 17:56 ] @
kazna sama po sebi je tu negde- ok, ali pouka je nikakva kao i uvek.

btw. jel gledao neko film sajam tastine (b willis i t. hanks) i predstavu chicago?
to je otprilike ista prica, nema veze ni ko je kriv ni koliko, samo da se pise.
u stvari kad malo bolje razmislis najgori raspaljivaci mrznje su u stvari mediji, zar ne?
[ pctel @ 11.11.2006. 18:06 ] @
Citat:
kad malo bolje razmislis najgori raspaljivaci mrznje su u stvari mediji, zar ne?
Uvek bili, cemu razmisljanje?!
[ Nemanja Avramović @ 11.11.2006. 18:14 ] @
Ja sam rekao da je to da je kazna mala moje mišljenje i tako će i ostati :)

Citat:
pctel: Mislim, cisto onako, neko usao u neku zgradu, udario nekom par samara, psovao i pretio...

Drugo je kad neko tako upadne i udari par šamara, a drugo je kad upadne organizovana grupa (nebitno da su skinhedsi), prete i šamaraju okolo.

[ Floyd @ 11.11.2006. 18:25 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Razmislite malo u kakvom drustvu zelite da zivite - da u bilo kojoj civilizovanoj zemlji upadnete na neki skup, i nalupate samare nekome + da sirite neku nacionalisticku mrznju, cekao bi vas debeo racun i, naravno, zatvorska kazna - jer drustvo treba da se bori protiv takvih sirovina, kako drugima to ne bi palo na pamet, i kako bi oni koji su pretrpeli stetu bili zadovoljeni. Lupanje samara je fizicki napad, i kao takav zna se sta nosi. Probajte panduru da lupite samar, pa da vidite kako to izgleda.

Nije problem u tome sto je kazna za ometanje skupova i lupanje samara godinu dana. Sto se mene tice moze da bude i 5 godina posto na skupove ionako ne idem.
Ono sto mene buni je sledece... kako to da se toliko paznje pridaje bas tom krivicnom delu. I to bas tolika medijska pratnja. Bas upadanje na skupove, a nesto kao SILOVANJE (nesto sto moze da upropasti jedan ceo zivot) postaje kompletno zanemareno. Zasto je toliko velika kazna za nevezivanje pojasa, a ljudi se bez problema izvlace sa dzakovima gandze i eksera u podrumu?
Kome se mi dokazujemo kao slepci? Kome nije sve jasno kad pogleda na jednu ulicu u Srbiji? Nije mi jasno koga pokusavamo da prevarimo..
[ Nenad Vranjanac @ 11.11.2006. 18:26 ] @
Citat:
Nemanja Avramović: Ja sam rekao da je to da je kazna mala moje mišljenje i tako će i ostati :)

polako, take it easy, seti se anakina skywalkera ;-)

bolje bi bilo da svaki dobije po godinu, nego jedan 12, a ostali da se izvuku.
takva vrsta sankcije bi i daleko bolje unapredila sistem, nego da od nekoga napravis mucenika i sveca, a ostalih 11 jos jace motivises na "righteous cause".
kao sto je u temi o brzoj voznji zakljuceno bolje je primeniti solidan zakon, nego imati savrsen neprimenjen.

q:
Citat:
Ono sto mene buni je sledece... kako to da se toliko paznje pridaje bas tom krivicnom delu. I to bas tolika medijska pratnja.

a:
Citat:
btw. jel gledao neko film sajam tastine (b willis i t. hanks) i predstavu chicago?

[Ovu poruku je menjao Nenad Vranjanac dana 11.11.2006. u 19:50 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 11.11.2006. 18:28 ] @
Pa u tom smislu, kazna od godinu dana je super - pod uslovom da odlezi godinu dana - prekratka da postane "svetac" a taman dovoljno duga da mu braca u zatvoru objasne neke stvari ;-)

Verujem da ce mrzeti homoseksualce jos vise kad izadje :-) He he he he....
[ Pirossi @ 11.11.2006. 18:29 ] @
Citat:
Bas me zanima kad tog blog pederka neko razmulja po asfaltu, da li ce to biti ocenjeno kao fasisticki ispad...

pa čoveče, šta čekaš? nađi ga i razmuljaj a onda ćeš u ustanovu sa "kariranim" pogledom na nebo.

kazna je, po mom mišljenju, primerena.
inače nam je zakonodavstvo u haosu.

za silovanje samo 3 godine!?
mada, takve "obožavaju" u ćorci.
[ Trikki @ 11.11.2006. 18:36 ] @
Ako se ovako nastavi fasizam ce sasvim sigurno zavladati u Evropi.

Normalan um ne moze da shvati kuda to idu Zapadne demokratije i na kakav se sve nacin bescasti Evropsko i Hriscansko ime. Nekada nepojmljive stvari danas su sasvim normalne. Npr. svi su skocili na Muslimane zbog toga sto su uvredjeni jer se vredja Muhamed, a argument je bio: pa i mi vredjamo (naseg) Hrista, Mojsija.

Pazi sad: tvoja keva je kurva, ali nemoj da se ljutis jer ja mislim da je i moja !

Muslimani grade dzamije gde nikada nisu ziveli, a Evropljani sklanjaju crkve vekovima stare. Naravno odnos prema veri, korenu, svome ja, precima, sve je to vezano. Jednostavno covek je tako napravljen, mozda je to neki amanet predaka, gen, ne znam... Covek jednostavno mora da zna ko je.

Ja to gledam ovako: kako covek koji ne postuje svoje pretke moze biti dobar predak nekome ? Ili: ako ja nepostujem svoje pretke i tako vaspitam moje potomke, hoce li oni voleti mene ? A, ako me nece voleti pa sto da ih opste radjam ? Medjutim tada ne treba mi ni zena, ni brak ni nista. U osnovi to je cist nihilzam.

Dobro da vise ne duzim, videcemo sta ce biti...

[ Ivan Dimkovic @ 11.11.2006. 18:41 ] @
Vidi, Trikki,

Kritika dogmi je i dovela da ta Evropa postane ono sto jeste - sloboda misljenja je izazvala humanizam i renesansu, a to je dovelo do industrijske revolucije. Um funkcionise najbolje kada je slobodan - a, to, iziskuje i mogucnost kritike - sa merom, merom koja je odredjena da ta kritika ne krsi tudje pravo na slobodan zivot.

Ja ne znam gde se to po "Evropi" sklanjaju crkve, btw.
[ operacija @ 11.11.2006. 18:48 ] @
Citat:
operacija: Ova tema moze da se pretvori u debeli offtopic

Receno jos na prvoj strani.
[ ghetto superstar @ 11.11.2006. 19:20 ] @
Citat:
Probajte panduru da lupite samar, pa da vidite kako to izgleda.

Napad na policajca se smatra u startu krivičnim djelom i klasifikuje se kao napad na službeno lice.
Za šamar komšiji ide prekršajna prijava. Kazna je 2000 din (bila, možda je sad nešto veća) i samo NOVČANA kazna.

@operacija>>> ja ne vidim gdje je taj offtopic, većina izrečnenih stvari direktno ili indirektno ima veze sa presudom, al hajde....
[ Fuzz @ 11.11.2006. 19:22 ] @
Citat:
Pirossi: pa čoveče, šta čekaš? nađi ga i razmuljaj a onda ćeš u ustanovu sa "kariranim" pogledom na nebo.

Sigurno tebe cekam da me posavetujes.
[ Carlito Brigante @ 11.11.2006. 19:41 ] @
Da zaista imamo pravnu drzavu, do incidenta na tribini u Novom Sadu ne bi ni doslo, jer je ne bi ni bilo. Organizatori, predvodjeni Zoranom Petakovim & co, godinama sire mrznju svojim aktivnostima usmerenim protiv Srpske Pravoslavne Crkve, vojske i ostalih institucija na najodvratniji moguci nacin. Dakle, da je pravna drzava reagovala na vreme pomenuti bi, po istom clanu Krivicnog zakona (koji sakcionise i versku mrznju), trebao biti poslat na "sluzbeni put", tako da bi svoje tribine mogao eventualno organizovati u kantini KPD-a Sremska Mitrovica.

[Ovu poruku je menjao Carlito Brigante dana 12.11.2006. u 11:40 GMT+1]
[ pctel @ 11.11.2006. 20:37 ] @
Citat:
Carlito Brigante: Da zaista imamo pravnu drzavu, do incidenta na tribini u Novom Sadu ne bi ni doslo, jer je ne bi ni bilo.

Da, sad se setih...
Moj prijatelj je organizovao javne skupove i pritom je morao da potpise da je odgovoran za postovanje javnog reda i mira, morao je da angazuje obezbedjenje, da svakom garantuje bezbednost...
Jednom kad su mu se pobila dvojica oko ko zna cega proveo je dosta vremena u policiji i od tada to vise ne radi.
[ staticInt @ 11.11.2006. 21:43 ] @
Citat:
Carlito Brigante: Da zaista imamo pravnu drzavu, do incidenta na tribini u Novom Sadu ne bi ni doslo, jer je ne bi ni bilo. Organizatori, predvodjeni Zoranom Petakovim & co, godinama sire mrznju svojim aktivnostima usmerenim protiv Srpske Pravoslavne Crkve, vojske i ostalih instucija na najodvratniji moguci nacin. Dakle, da je pravna drzava reagovala na vreme pomenuti bi, po istom clanu Krivicnog zakona (koji sakcionise i versku mrznju), trebao biti poslat na "sluzbeni put", tako da bi svoje tribine mogao eventualno organizovati u kantini KPD-a Sremska Mitrovica.

Zakon se selektivno primenjuje u tome i jeste problem, za sirenje mrznje prema nasoj crkvi dobijas aplauz a za par ruznih reci zatvor od godinu dana. :)
[ codeus @ 12.11.2006. 02:41 ] @
... sta reci posle ovoliko postova .... po meni 99.9% slucajeva koji se pojave na TV i imaju sudski epilog su politicki montirani ... svidjalo se to nekom ili ne ... za samar godinu dana je PUNO ... za "sirenje necega" je malo ... kompromis .. daj da mi njih osudimo jer mi se cini da nismo bili na godisnjici borbe protiv fasizma ...
nacizam cveta svuda zbog stanja u celom svetu koji je otisao u qrac ... nesimpatisem ni naciste ni pandure ni crvene beretke a najvise popizdim na jevreje kad im neko uvrne ruku odmah je antisemita ...
to sto su momci "organizovana grupa" pa i panduri su organizovana grupa koja upada u kafice (nepozvana) i samara okolo .. a za sirenje svih oblika mrznji i netrpeljivosti su odgovorni politicari i mediji ... ne bi imali ovoliko ratova da nam nije politicara i RTS-a ...govori tiho i nosi hekler sa sobom ... kad ti neko pridje i k**** zasto nisi beo ... rafal .... sa budalom mozes samo na "negov" nacin.
[ srki @ 12.11.2006. 06:20 ] @
Citat:
Trikki: Ja to gledam ovako: kako covek koji ne postuje svoje pretke moze biti dobar predak nekome ?

Ni nasi preci nisu postovali svoje pretke pa su odbacili staroslovenske bogove i prihvatili hriscanstvo. Zasto bih sada ja onda morao da cuvam "hriscanske vrednosti" kada ni oni nisu cuvali prethodno nasledje. Ako su moji preci zeleli da se lako menja nas stav prema religiji pa onda ako mene postane bas briga za crkvu to je sasvim normalno i u skladu sa ponasanjem nasih predaka. To znaci da mi postujemo nase pretke ako lako menjamo poglede na stvari. Tako su moji baba i deda postali komunisti jer su smatrali da je to bolje pa tako i ja njih postujem ako radim nesto sto smatram da je bolje i zato ja nisam komunista. Ako smatras da su tvoji preci pogresili to ne znaci da ih ne postujes. Mada i bez obzira na sve to, meni je ipak vaznije da postujemo nasu decu i nase potomke nego nase pretke i mi treba da se ponasamo tako da nasoj deci bude bolje a ne da nasim precima bude bolje....

Takodje lepo je Ivan objasnio da sloboda misljenja i sloboda kritike moze samo da doprinese razvoju i ako ti nekoga kritikujes to ne znaci da ga ne postujes. Naravno zakonom je regulisano da to kritikovanje ne predje u vredjanje i klevetu i ako crkva ili bilo ko smatra da mu je zbog laznih tvrdnji ugrozen ugled ili pravo na slobodan zivot onda moze da podnese tuzbu.
[ kelja @ 12.11.2006. 08:19 ] @
Citat:

Da zaista imamo pravnu drzavu, do incidenta na tribini u Novom Sadu ne bi ni doslo, jer je ne bi ni bilo. Organizatori, predvodjeni Zoranom Petakovim & co, godinama sire mrznju svojim aktivnostima usmerenim protiv Srpske Pravoslavne Crkve, vojske i ostalih instucija na najodvratniji moguci nacin.

Uf...kad vidim koliko su neki zabrinuti za 'institucije' ove kvazi-drzave...hvata me jeza...
[ maliradojca @ 12.11.2006. 08:55 ] @
Tih godinu dana je , po meni OK za nekog dilera(gudre), koji dobijaju uglavnom uslovne kazne.Ali ima fora oko ovoga sudjenja, znaci neko je rekao da ce kazna biti zestoka za primer,znaci mora da robija.Ali ta kazna ce dati tom liku znacaj koji do sada on nije imao, tj. sad moze da se oglasava po medijima, pise knjige... Debilna drzava mu je ucinila uslugu, e sad ovde je sve pod nadzorom EU , tako da je ovo logican sled dogadjaja.
[ ton_majstor @ 12.11.2006. 10:44 ] @
Citat:
u stvari kad malo bolje razmislis najgori raspaljivaci mrznje su u stvari mediji, zar ne?

Hmmm, kroz istoriju gledano... ipak Crkve i ostale zverske zajednice, nebitna konfesija.

Pozdrav!
[ Carlito Brigante @ 12.11.2006. 10:46 ] @
Citat:
kelja: Uf...kad vidim koliko su neki zabrinuti za 'institucije' ove kvazi-drzave...hvata me jeza...

Zasto da ne budemo zabrinuti? Vise me brinu takvi napadi nego kad nekoliko autsajdera napadne i nalupa na nekakvoj 'antifasistickoj' tribini (btw jel' ovo i dalje 1945.???) grupu luzera koji su je organizovali, a kojima je to jedini posao u zivotu.
[ Tyler Durden @ 12.11.2006. 11:20 ] @
Ja mislim da je vrijeme za zakljucavanje ove teme. Bilo je sasvim dovoljno advokatisanja fasizma.
[ Trikki @ 12.11.2006. 11:21 ] @
Za srki-ja:

ne ne nisam to mislio. Ne moram ja da se sa mojim dedom slazem, ali danas je porodica tako urusena da ljudi vise ne znaju ni gde im je deda ni sta radi. Sutra nece znati ni ko im je deda.

Sv. Sava je cak uneo neke elemente preslovenskog u nasu veru, on ju je obogatio, oplemenio. Srbi su primanjem hriscanstva postali bolji ljudi, a danas ljudi pljuju na Hriscanstvo, ama nove ideje nema ! Samo se ide u nihilizam. Grci su narod koji ima najslavniju mitologiju, ali spoznavsi hriscanstvo i jevandjelje oni su ga smesta i oberucke prihvatili i cuvaju ga i danas 2000 posle.

Za Ivana:

sklonili su crkvu u CG, a u Amsterdamu ili negde u NL ima jedna crkva sto je pretvorena u pijacu, ali ne znam tacno koja. Daj mi malo vremena da nadjem ili ovde neko ima iz NL pa bih molio da potvrdi (ili negira) ?
[ kelja @ 12.11.2006. 11:29 ] @
Pa zato sto ovakve kakve su,mnoge institucije ovde ne bi trebalo ni da postoje.Npr,vojska koju si spomenuo u svom postu.Jedina svrha vecine institucija ovog sistema je pruzanje iluzije pravne i ozbiljne drzave.Meni to ne treba.U drzavi u kojoj je legalizovana mafija,u kojoj roditeljima decu vracaju iz vojske u kovcezima,u drzavi u kojoj je uz blagoslov(ili nemo svedocenje)vlasti izvedena jedna od najsurovijih pljacki(tzv.privatizacija)...zaista mi se jebe za SVE institucije...Eto tako.
Vise sam zabrinut za sudbinu svog deteta,ako bude prinudjeno da zivi ovde, nego za sudbinu polupropalih institucija.

"Sv. Sava je cak uneo neke elemente preslovenskog u nasu veru, on ju je obogatio, oplemenio. Srbi su primanjem hriscanstva postali bolji ljudi,"
Deder,Trikki objasni mi ovu prvu recenicu?koje elemente je Sveti Sava uveo u koju veru?
A ova,druga recenica...ako je moguce,bi li i nju pojasnio malo?
[ Trikki @ 12.11.2006. 14:48 ] @
kelja,

slavljenje Slave ti je recimo preuzeto iz prethriscanskog obozavanja raznih Bozanstava. Verovanje u Boga zastitnika. To je duboko utkano u svest Srba tako da danas Srbi i ako ne veruju u Boga i ne idu u crkvu ipak slave Slavu. A to ti je ono nase iskonsko starosrpsko. Sa pravom kaze ep. Bulovic: "Gde su Srbi tu se slavi Krsno Ime i obrnuto: gde se slavi slava tu zive Srbi !"

Imaju to naravno i drugi narodi u drugom obliku: recimo zastitnik Novog Sada je Sv. Djordje, a po katolicima Sv. Florijan. Sv. Paskal je zastitnik Parme, Sv. Dimitrije Soluna, Djordje Engleske, a Andrej Skotske itd itd ... Moreplovci uzimaju Sv. Nikolu za zastitnika, nekad je to bio Posejdon...

Drugi deo recenice, u koji vidim sumnjas, je taj da su Srbi primanjem Hriscanstva, najpre i za pocetak postali pismeni. To je jako vazno i patrijarh Pavle i kaze da smo onda i postali narod jer dok su drugi o nama pisali mi nismo ni bili narod. Ne samo da sa primanjem hriscanstva ulazi i pismenost, vec se srpska drzava snazno i brzo razvija i to traje sve do dolaska mnogo nadmocnijih Osmanlija...

Isto imas kod katolika Iraca, Sv. Patrika (Patrikije)..., St Istvan (Stefan) kod Madjara i mnogi drugi...

[ nkrgovic @ 12.11.2006. 14:55 ] @
Citat:
Trikki:
Sv. Sava je cak uneo neke elemente preslovenskog u nasu veru, on ju je obogatio, oplemenio. Srbi su primanjem hriscanstva postali bolji ljudi, a danas ljudi pljuju na Hriscanstvo, ama nove ideje nema ! Samo se ide u nihilizam. Grci su narod koji ima najslavniju mitologiju, ali spoznavsi hriscanstvo i jevandjelje oni su ga smesta i oberucke prihvatili i cuvaju ga i danas 2000 posle.

OK, nacionalizam i antinacionalizam je jedno, a lupetanje po istoriji nesto sasvim drugo.

1) Sava Nemanjic je ziveo nekoliko stotina godina POSTO su srbi "primili" hriscanstvo. To primanje je, pri tom bilo ediktom i po principu "rekao zupan od sutra ste svi hriscani". Oni koji su se bunili su prolazili onako kako je njegov dragi tatica sveti Simeon najbolje pokazao na primeru Bogumila.

2) Grci su "spoznali" hriscanstvo tako sto je tek u cetvrtom veku njegovo ispovedanje DOZVOLJENO u tadasnjem Rimskom carstvu. Znaci ne pre 2000 vec pre 1600 godina. Takodje, nisu ga bas ni oberucke prihvatili vec je i kod njih to islo po drzavnoj direktivi, prvo fazorizujuci, za vreme Konstantina, sve monoteisticke religije, a zatim laganim prelazom na ono sto danas zovemo "pravoslavno hriscanstvo".
[ jnk @ 12.11.2006. 16:50 ] @
meni je zao zbog broja ljudi koji su zastranili u razmisljanju.

a smatrao sam da je ovo napredniji forum.....

a ono gomila mladih fasista i boraca za prava crkve i vojske.....

[ kelja @ 12.11.2006. 17:07 ] @
Citat:
jnk: meni je zao zbog broja ljudi koji su zastranili u razmisljanju.

Eh...da,to zaista boli...
Citat:
Trikki: kelja,

slavljenje Slave ti je recimo preuzeto iz prethriscanskog obozavanja raznih Bozanstava. Verovanje u Boga zastitnika. To je duboko utkano u svest Srba tako da danas Srbi i ako ne veruju u Boga i ne idu u crkvu ipak slave Slavu. A to ti je ono nase iskonsko starosrpsko. Sa pravom kaze ep. Bulovic: "Gde su Srbi tu se slavi Krsno Ime i obrnuto: gde se slavi slava tu zive Srbi !"

Imaju to naravno i drugi narodi u drugom obliku: recimo zastitnik Novog Sada je Sv. Djordje, a po katolicima Sv. Florijan. Sv. Paskal je zastitnik Parme, Sv. Dimitrije Soluna, Djordje Engleske, a Andrej Skotske itd itd ... Moreplovci uzimaju Sv. Nikolu za zastitnika, nekad je to bio Posejdon...

Drugi deo recenice, u koji vidim sumnjas, je taj da su Srbi primanjem Hriscanstva, najpre i za pocetak postali pismeni. To je jako vazno i patrijarh Pavle i kaze da smo onda i postali narod jer dok su drugi o nama pisali mi nismo ni bili narod. Ne samo da sa primanjem hriscanstva ulazi i pismenost, vec se srpska drzava snazno i brzo razvija i to traje sve do dolaska mnogo nadmocnijih Osmanlija...

Isto imas kod katolika Iraca, Sv. Patrika (Patrikije)..., St Istvan (Stefan) kod Madjara i mnogi drugi...

Trikki,
ja vidim da si ti dobar covek...To da se u hriscanskim praznicima zadrzalo mnogo toga paganskog poznato mi je od ranije...
Nisam samo siguran sta Sv.Sava(koji je cini mi se jedna od retkih licnosti u istoriji Nebeskog Naroda za koju se ne moze reci nista lose)ima s tim...

A sad,po drugi put,drugi deo recenice:
Srbi su negde uporedo sa primanjem hriscanstva dobili i pismenost i prvi knjizevni jezik(staroslovenski).To je(valjda?)istorijska cinjenica.Medjutim...tvoja teza da primanje hriscanstva i sirenje pismenosti poboljsavaju moralne kvalitete jednog naroda u najmanju ruku je neozbiljna...
[ N N @ 12.11.2006. 17:20 ] @
Citat:
meni je zao zbog broja ljudi koji su zastranili u razmisljanju.

Jedna nezrela ličnost ima nakaradan stav i odmah se nađu oni koji generalizuju stvari.

Citat:
Kakve veze imaju vojska i crkva sa fašizmom, 'leba ti?
Biće da ti previše čitaš forum B92.
[ maliradojca @ 12.11.2006. 17:20 ] @
Citat:
jnk: meni je zao zbog broja ljudi koji su zastranili u razmisljanju.

I ti si verovatno nezadovoljan svojim zivotom ?
Mislim odakle ti pravo da tako govoris o tudjim misljenjima koja se razlikuju od tvog.Ovde niko ne brani fasizam, a ne vidim gde je veza izmedju crkve, vojske(osim mozdau tvojoj glavici).
[ kelja @ 12.11.2006. 17:41 ] @
He..momak nije povezivao crkvu i vojsku...nego je samo konstatovao da na forumu zaista ima mnogo,da se eufemisticki izrazim,'konzervativnih' tipova,koji je li,ne opravdavaju fasizam,nego se pozivaju na onu 'cuvenu'argumentaciju..."a kad nase Svetinje diraju..onda nista..."ili"Ma ti pederi i nisu zasluzili nista bolje,jerbo su oni dirali nase Svete Institucije..."
'Borac za prava crkve i vojske'-fina ironija...
[ maliradojca @ 12.11.2006. 17:56 ] @
Ne izmisljaj,ovde niko ne opravdava fasizam. To sto ti pominjes je rekao jedan (1) ucesnik, a i ima pravo valjda na svoje misljenje.Kao sto i vi imate pravo da ne volite drzavu u kojoj zivite i da taj stav iznosite.
[ kelja @ 12.11.2006. 18:06 ] @
To,rodoljube...e posle ovoga slutim sledi LOCK:-)

Ovo je onako..kako da kazem...bas lepa zavrsna rec...

A sad svi na svoje radne zadatke:-)
[ Trikki @ 12.11.2006. 19:13 ] @
naravno da je pismenost strahovito vazna. Prvi slavan narod na teritoriji Evrope ujedno je bio i prvi pismeni narod Evrope - Grci.

Nastanak civilizacije temelji se na nastanku pisma. Pismenost je i danas jedan od vaznih parametara i imate ga uvek u pregledu drzave.

Pismenost naravno nemora da ima veze sa moralom.

Sv. Sava je jedinstvena licnost evropske istorije koji je u svoje vreme pravilno ocenio i rezonovao sta je korisno za narod. Prvo, Sv. Sava je uocio da je dobro i vazno da narod ima svoju crkvu. Tacno je da nas je pravoslavavna vera zauvek ucinila bracom sa Grcima, ali je isto tako jasno da smo po narodnom karakteru mi razliciti narodi. Dobro, je dakle da srpski episkopi budu Srbi.

Tako je Sv. Sava ispoljio diplomatsku umesnost.

Treca vazna stvar je rad na prosvetiteljstvu. Danas ima nekih koji kazu: a crkva, znamo to je inkvizicija, mracni vek, svetosavlje, gluposti. To su neznalice ili zlonamernici koji zaobilaze istinu. Kazu, popovi se ne kupaju, a Sv. Sava je jos pisao i prirucnike o higijeni i dr.

I na kraju Sv. Sava je stvorio obicaj zaduzbinarstva kod Srba koji traje evo i do danas. I posle njega su mnogi srpski vladari podizali zaduzbine i brinuli o crkvi. Cak po meni gotovo nezabelezen primer u istoriji, Mehmed Pase Sokolovica, koji iako Vezir nije zaboravio svoje korene i aktivno ucestvovao u obnovi srpske patrijarsije...

Znaci pogledaj: vera, diplomatija, prosvetiteljstvo, zaduzbinarstvo. Sta treba vise ?
[ su27killeryu @ 12.11.2006. 19:56 ] @
Pomagao je jer je njemu i Turcima bilo lakse da tako kontrolisu raju, mislis li da bi gomila manastira u Srbiji, pogotovo na Kosovu, opstala za vrijeme Turaka da su ih oni htjeli rusiti?! Nego tako im je jednostavno bilo lakse. Ovamo kod nas u Crnoj Gori su rusili kako su stigli, i za njih smo bili divljaci.

Sv. Sava jeste ucinio dosta naravno i on je bio covjek i imao je svoje "mane" koje su mane za crkvu, za mene nisu (recimo zenskarenje itd.)

A ovog Davidovica kad nisu poslali na 3-4 godine nista nisu uradili. I ne vidim sto kome smeta ta tribina ako se odrzava u zatvorenom prostoru i ne pravi buku
[ Nenad Vranjanac @ 12.11.2006. 20:09 ] @
Citat:
Trikki:Danas ima nekih koji kazu: a crkva, znamo to je inkvizicija, mracni vek, svetosavlje, gluposti. To su neznalice ili zlonamernici koji zaobilaze istinu.

hm... mozda crkva nije direktno odgovorna za mracni vek, mozda je samo zloupotrebljena kao sredstvo, ali istorijska cinjenica ostaje...
[ Fuzz @ 12.11.2006. 20:14 ] @
Radi se o jednoj, tacno odredjenoj crkvi.
[ mrkidivx @ 12.11.2006. 21:15 ] @
Svet bi bio mnogo lepše mesto da nema religija, bar jedan razlog manje za ratovanje...
[ maliradojca @ 12.11.2006. 22:40 ] @
Citat:
kelja: To,rodoljube...e posle ovoga slutim sledi LOCK

Ovo je onako..kako da kazem...bas lepa zavrsna rec...

A sad svi na svoje radne zadatke
Rodoljub, drago mi je.Za prijatelje Rodja.
Citat:
mrkidivx: Svet bi bio mnogo lepše mesto da nema religija, bar jedan razlog manje za ratovanje...
Da da slazem se
[ bojan_bozovic @ 13.11.2006. 07:23 ] @
Citat:
Ne, to nije satira.
Sad da ti neko skine sa fotke kevinu glavu i nakaci je na telo neke raspadnute drolje koja je razdrljila pi.ku, ti bi to nazvao satirom? Ha, ha...ha.

Fuzz, to jeste satira i jos malo satire za tebe.
[ Fuzz @ 13.11.2006. 08:20 ] @
Ovo je kao neki argument?
[ bojan_bozovic @ 13.11.2006. 08:40 ] @
Sta ti mislis? Naravno da branim svoje misljenje. Eto, Ameri pljuju svoga predsednika, a ne daj boze neko da ismeva patrijarha da ne bude razmazan po asfaltu ;-)
[ Fuzz @ 13.11.2006. 08:57 ] @
Poredis Patrijarha i Busha...da li to stvarno zahteva dodatni komentar...
[ bojan_bozovic @ 13.11.2006. 09:22 ] @
Cekaj, obojica su javne licnosti, nisu li? Nit sam republikanac iz USA, nit vernik Srpske pravoslavne crkve, dakle na sta konkretno mislis?
[ Fuzz @ 13.11.2006. 09:32 ] @
I Stoja je javna licnost...sve je to isto, jel tako...
[ bojan_bozovic @ 13.11.2006. 09:35 ] @
Naravno da je isto, biti poznat ima i negativne posledice, izmedju ostalog i kritiku, u ciju osnovanost necemo ulaziti.
[ Fuzz @ 13.11.2006. 09:49 ] @
Pa ako su za tebe Bush, Stoja i Patrijarh isto, onda ja vise stvarno nemam sta da ti kazem.
[ bojan_bozovic @ 13.11.2006. 09:52 ] @
Fuzz, imas pozitivno misljenje o patrijarhu, pa ti satira smeta, mada ne mozes opovrci cinjenicu da je ipak satira. Mogu razumeti da ne mozes biti objektivan sada.
[ Fuzz @ 13.11.2006. 09:58 ] @
Imam vise nego pozitivno misljenje o Patrijarhu.
Ali ovo nema nikakve veze sa tim.
Kao sto danas osudjujem ovakav vid bolesnog izraza, tako sam osudjivao i debilne karikature Proroka Muhameda.
[ bojan_bozovic @ 13.11.2006. 10:04 ] @
I religija se kritikuje danas, islam, katolicanstvo, pravoslavlje, smetalo ti to ili ne.
[ Fuzz @ 13.11.2006. 10:11 ] @
A ono je kritika? Zanimljivo...
[ mrkidivx @ 13.11.2006. 12:48 ] @
Fuzz gledaj malo south park da vidiš šta je satira...
[ Fuzz @ 13.11.2006. 13:24 ] @
Taj aspekt South Parka mi se nikad nije svidjao...ustvari on me i najvise odbijao odbijao od doticne serije...
A kao sto znas i sam, ismevanje religije je strava funkcionisalo sve dok nisu ugrozena Hayesova religiozna osecanja, tako da je pitanje izrugivanja verskim ubedjenjima vrlo osetljivo, cak i kada se radi o bizarnim new age tvorevinama kao sto je "sajentizam".
[ Ivan Dimkovic @ 13.11.2006. 13:40 ] @
Citat:
Fuzz
cak i kada se radi o bizarnim new age tvorevinama kao sto je "sajentizam".

Hehe u silnom napadu politicke korektnosti glede ismevanja religija, kolega Fuzz ipak ne vidi problem da ismeje neku religiju koja u njegovom sistemu vrednovanja jeste bizarna ;-)

Razmisli, nekom je i Patrijarh bizaran - nekom Muhamed. Poenta nekog progresivnog drustvenog uredjenja je da um ima slobodu da to iskaze, sve dok to iskazivanje nije akt nasilja nad drugima.

Nemam problem da neko ismeva Patrijarha ili Muhameda ili Sajentologe na satirican nacin, sve dok taj neko ne udje na neciji skup i krene da lupa samare drugima jer ne misle isto - pocinje od samara, a zavrsava se sa nekim Ausvicom ili Jasenovcom ili Srebrenicom.
[ Milos niks @ 13.11.2006. 13:42 ] @
U vezi topica ...

Sta mi smeta , 1 udruzivanje i organizacija radi izvrsenja nekog dela fizickog nasilja i sprovodjenja sopstvene pravde , sto nisu lepo skupili kriticnu masu pa pred vladu ili kod ministra pa zabranite to i to ili ce mo da nastavimo da kampujemo na sred nemanjine ulice .

2. PR policije , da li je bilo osnovane potrebe da se angazuje anti teroristicka jedinica , automatsko oruzije , 100 specijalaca za osobe koje cak nisu imale nijedan zabelezen slucaj da su koristile oruzije , da ne pricamo kada su uhapseni i kada su se svi uverili da nema opasnosti od oruzano dejstva i dalje su bili pod "dugim" cevima .

Zasto ?
Zar policija i sudstvo sluzi za marketing pred stranom i domacom javnoscu ?

3. Ne pozivajte se na EU i nemce kao svetionik ljudskih prava , nemacka je drzava koja sistematski od 90g salje cigane van svojih granica ( etnicko ciscenje , kulturna kontaminacija ), mogucnost drzavljanstva za cigane u nemackoj je statisticka greska a oni na pricaju o ljudskim pravima isti ti likovi koju su izmslili fasizam , isti likovi koji sudalo blagoslov za martovsko paljenje crkava na kosovu i etnicko proterivanje ne siptara

E sada sto se tice vera jedno pitanje ? kako drzava u kojoj postoji "Zakon" i ustav kao najvisi pravni akt moze da tolerise religuju ( bilo koju ) .Jednostavo dve stvari koje su u suprotnosti . Religija ( sve religije neke manje neke vise ) pozivaju na diskriminaciju zena . Jos jedan primer , citajuci neke delove ****** na net-u nasao sam da poziva na izvrsenje krivicnih dela , kamenovanja, bicevanja , odsecanja delova tela, ubistvo .

Na koji nacin su ovakve stvari dopustene u drustvu ?

pozdrav
[ mrkidivx @ 13.11.2006. 14:01 ] @
Citat:
Taj aspekt South Parka mi se nikad nije svidjao

Mene je baš taj aspekt south parka i privukao, najgore je (a i opasno) kada se neko ili nešto stavlja na pijedestal nedodirljivosti.
[ Fuzz @ 13.11.2006. 14:06 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Hehe u silnom napadu politicke korektnosti glede ismevanja religija, kolega Fuzz ipak ne vidi problem da ismeje neku religiju koja u njegovom sistemu vrednovanja jeste bizarna ;-)

Kolega Fuzz je ocekivao ovakvu reakciju :) I nema napad politicke korektnosti...uf...naterao si me da sebe oslovljavam u trecem licu...
Pa iskreno receno - ne, ne vidim nikakav problem u tome. Ako si se imalo pozabavio njihovim ucenjem, jasno ti je zasto ih tako karakterisem. BTW, kako ih ocenjuju u zemlji tvog trenutnog prebavilista?

Citat:
Razmisli, nekom je i Patrijarh bizaran - nekom Muhamed. Poenta nekog progresivnog drustvenog uredjenja je da um ima slobodu da to iskaze, sve dok to iskazivanje nije akt nasilja nad drugima.

A u ovom slucaju je to akt nasilja prema vernicima...

Citat:
Nemam problem da neko ismeva Patrijarha ili Muhameda ili Sajentologe na satirican nacin, sve dok taj neko ne udje na neciji skup i krene da lupa samare drugima jer ne misle isto - pocinje od samara, a zavrsava se sa nekim Ausvicom ili Jasenovcom ili Srebrenicom.

Pa eto, ja imam problem. Zasto? Pa zato sto to ismevanje i nepostavanje proizvodi ekstreme. Zato sto se stvara tolika kolicina povredjenosti i revolta kod ljudi da onda dolazi do incidenata. Zato sto to stvara plodno tlo za pojavljivanje cak i ovakvih degena (iako su oni samo degeni, pomodne budale bez neke posebne smislene filozofije).
Paralela izmedju Ausvica, Jasenovca i Srebrenice...pa...nema bas previse veze sa zivotom...
[ Fuzz @ 13.11.2006. 14:08 ] @
Citat:
mrkidivx: Mene je baš taj aspekt south parka i privukao, najgore je (a i opasno) kada se neko ili nešto stavlja na pijedestal nedodirljivosti.

Aha...zato od Hrista treba napraviti degenerika...
Ne, i dalje ne razumem....
[ mrkidivx @ 13.11.2006. 14:34 ] @
Zar nas istorija nije već naučila da slepo verovanje vodi u ratove i propast, krstaški ratovi, inkvizicija, moj bog je bolji od tvog boga, bog je tako hteo...
[ Fuzz @ 13.11.2006. 14:40 ] @
Pa ne mozes ti osporiti veru u Boga zbog Krstaskih ratova i Inkvizicije...
Vera i zloupotreba vere su dve potpuno razlicite stvari.
[ anon28907 @ 13.11.2006. 15:03 ] @
U ovakvim situacijama je stvarno bezveze racunati na "pomoc" Drzave. Najveci fasisti su na vlasti, a ovo su obicni nedokazano idioti. Problem je sto neki iz "obicnih" predju u nesto vise tj. da saradjuju sa drzavom kao npr. obrazovci ...
Hocu da kazem treba spreciti ovakve pojave bez "saradnje" drzave.

btw. ne nazivajte sve "celavce" nacistima (info: Vikipedija1, Vikipedija2, ex-yu rash).

Smrt fasizmu!

[ ghetto superstar @ 13.11.2006. 15:32 ] @
Citat:
mrkidivx: Zar nas istorija nije već naučila da slepo verovanje vodi u ratove i propast, krstaški ratovi, inkvizicija, moj bog je bolji od tvog boga, bog je tako hteo...

SVAKI rat ikada vođen na ovoj planeti je bio čisto ekonomskog karaktera, počev od plemenskih ratova u Africi oko teritorije za ubijanje zebri ili šta već, do krstaških ratova koji su imali čisto osvajački karakter sa prividno drugim razlogom. Obrati pažnju malo na istorijske čitanke. E sad, praktični razlozi su se uvijek nalazili u skladu sa trenutnom situacijom i istina je da je većina bila pod krinkom vjere, jer je vjerovatno tako lakše 'naložiti' običnog čovjeka na rat. Da nije bilo religije, budi siguran da bi se našao neki drugi već pogodan razlog za to.

[ Nenad Vranjanac @ 13.11.2006. 16:52 ] @
Citat:
Fuzz: Aha...zato od Hrista treba napraviti degenerika...
Ne, i dalje ne razumem....

ne razumem kakve ovo veze ima sa south parkom. ajd ti malo pazljivije gledaj par epizoda pa onda revidiraj ovaj post.
[ Fuzz @ 13.11.2006. 17:01 ] @
Pa pazljivije ne ide...
[ commissar @ 13.11.2006. 17:09 ] @
@Nenad Vranjanac: bog i dusa da ti ili nisi gledao pazljivo, ili cak uopste neke epizode gde se J.C. izvrce ruglu.....
Meni licno to ne smeta, cak mi se i dopada, ali Fuzz uopste ne prica gluposti....
[ commissar @ 13.11.2006. 17:13 ] @
Sto se "Firera" tice.....
Smatram da je kazna preostra.
Ali ako nekad glupost bude bila krivicno delo, onda bi morao da dobije najvecu zaprecenu kaznu. Ono sto su oni hteli da izvedu, se nikad ne radi na onaj nacin. Zna se, maske, "rekviziti", i - lumperaj. Zatim - lastin rep ;)
[ mrkidivx @ 13.11.2006. 17:56 ] @
Citat:
Pa ne mozes ti osporiti veru u Boga zbog Krstaskih ratova i Inkvizicije...

Pa, ovaj, što taj dotični "Bog" nije nešto uradio po pitanju krstaških ratova i inkvizicije, što nije intervenisao zbog zloupotrebe svog "lika i dela"?

Znaš pametni su ti likovi što su izmislili religije vrlo moćna i zgodna stvar za manipulaciju masom.

Citat:
Vera i zloupotreba vere su dve potpuno razlicite stvari.

Opet, što onda "onaj odozgore" ne interveniše...?
[ Nenad Vranjanac @ 13.11.2006. 18:05 ] @
@mrki pitanje ti je na mestu, ali pogresnom... ;-) jeste sve to lepo i istinito, ali nema veze sa ovim.

ja sam gledao vise epizoda sa J.C. ali bice da sam ili propustio te na koje ciljas, ili je stvar percepcije ko je tu izvrnut ruglu.
[ pejcha @ 13.11.2006. 18:25 ] @
Tek sada vidim koji sam ja dobrotvor. Ovaj je za samar i vredjanje popio godinu dana. Menjaju se vremena to je dobro. Meni su slomili nos, levu ruku i jedan zub, levu jedinicu. Verbalno vredjanje na rasnoj osnovi :) hah ha pa ne znam gde da pocnem. I nikom nista. Kamo srece da sam ih tuzio i sudio im isti, sta mislite koliko bi dobili....
[ kelja @ 13.11.2006. 19:33 ] @
Citat:
Fuzz:"Bas me zanima kad tog blog pederka neko razmulja po asfaltu..."

Aiii...alaj ostar recnik imaju ovi smerni vernici...
[ Trikki @ 13.11.2006. 19:40 ] @
Ja vidim vezu:

Ausvic: 7,000,000 ubijenih, izvodjac Nemci,
Jasenovac: 700,000 ubijenih, izvodjac Hrvati,
Srebrenica: 7,000 ubijenih, izvodjac Srbi

neka je slava i pokoj dusi mucenicima.
[ Fuzz @ 13.11.2006. 19:43 ] @
Ja nisam smeran vernik...nazalost...
I ne prenosim svoj plan vec projekciju buducih dogadjaja.

Citat:
mrkidivx: Pa, ovaj, što taj dotični "Bog" nije nešto uradio po pitanju krstaških ratova i inkvizicije, što nije intervenisao zbog zloupotrebe svog "lika i dela"?
Znaš pametni su ti likovi što su izmislili religije vrlo moćna i zgodna stvar za manipulaciju masom.

Pa vidis, ja sam South Park gledao, pa mogu da pricam o istom. A ti o veri ocito apsolutno nista ne znas.

Citat:
mrkidivx: Opet, što onda "onaj odozgore" ne interveniše...?

I opet...kako da ti objasnim kad te ustvari ne zanima. Ukratko, Bog nije Interventna Brigada MUP-a Srbije...
[ Fuzz @ 13.11.2006. 19:46 ] @
Citat:
Trikki: Ja vidim vezu:

Ausvic: 7,000,000 ubijenih, izvodjac Nemci,
Jasenovac: 700,000 ubijenih, izvodjac Hrvati,
Srebrenica: 7,000 ubijenih, izvodjac Srbi

neka je slava i pokoj dusi mucenicima.

Veza je "s" u Ausvic, Jasenovac, Srebrenica, ili...
[ johann @ 13.11.2006. 21:47 ] @

Ja kaznu za Firrera smatram sasvim dobro odmerenom, on je bio neko vreme u pritvoru a to vreme se racuna u kaznu i uz dobro vladanje ce izaci par meseci ranije i to je to.

Mogao je on i njegova horda istomisljenika (jadnika ispranih mozgova) da premlati sve ucesnike skupa ne bi dobio puno vise mozda dve-tri godine.

Sve je to kreten do kretena jaki su samo kad su organizovani ko copori, a kad sateras jednog u cosak cvili ko kucence.

Pozdrav normalnim ljudima.
[ mrkidivx @ 14.11.2006. 01:46 ] @
Citat:
A ti o veri ocito apsolutno nista ne znas.

Znam samo da je kao taj tvoj bog svemoguć, al očigledno mu se prilično jebe za događaje na zemlji...
[ Fuzz @ 14.11.2006. 07:34 ] @
Zanimljivo...ne znas apsolutno nista o religiji...ne zanima te...ali te to ne sprecava da se uvredljivo odnosis prema njoj. I smatras da si napredan...
[ ventura @ 14.11.2006. 08:07 ] @
Da vas ja podsetim o čemu vi ovde razgovarate.

Neki tamo imbecil (koji uz to ima i ženu i dete kolko sam čuo), sa grupom ostalih imbecila upada među grupu ljudi, prekida im skup, šamara učesnike, (pri tom je taj isti lik jevrejskog porekla a odaje se za Nacistu), i za to dobije godinu dana zatvora.

Ovde se ne diskutuje o liku koji je krenuo do prodavnice da kupi hleb i mleko, pa ga policija uhapsila iz čista mira, a sudija nepravedno i bezrazložno osudio na godinu dana.

[ mrkidivx @ 14.11.2006. 08:46 ] @
Fuzz, jednostavno ne kapiram da "veliki gazda" odozgo nije intervenisao na silne zločine "svojih sledbenika" počinjene u njegovo ime (krstaški rat, inkvizicija, itd).Ako to nije moglo da izazove njegovu konkretnu akciju ne znam šta bi više od toga moglo.

Ovim bih završio sa dotičnim offtopic-om.
[ Ivan Dimkovic @ 14.11.2006. 09:12 ] @
@Ventura - thumbs up.

Alo bre, banda imbecilnih celavaca siri nekakvu "nacisticku ideologiju" u 2006-toj godini - i uzima sebi za pravo da upada na skupove i samara ljude jer misle drugacije.

Naravno da je to za zatvor - a za sta je drugo? Za usmenu opomenu i izvinjenje "gospodinu" Fireru?

Hvala bogu da se drustvo u Srbiji polako ali sigurno vraca na normalu - dok je Srbija bila bar socijalno uredjeno drustvo (pre haosa 90-tih), takvi likovi bi godinama okopavali krompir u Zabeli, a danas bi neki da ih slave kao nekakve "firere"

Steta sto u Srbiji u zakonodavstvu jos nema instituta odstete u pravoj vrednosti - pa da "Firer" plati lepo dnevnice svih koji su bili prisutni na tom skupu + 3x bonus za pretrpljen bol. Ako nema, lepo mu se oduzme stan, auto i sl.. i proda na dobos. Hajd da vidimo kako bi sledeci put njegovi sledbenici isli sa takvom budalom.
[ dexxx @ 14.11.2006. 11:51 ] @
@ Ivan Dimković
A mogli bi i da mu uzmemo i par litara krvi...neće da se baci...
A što mu ne bi i decu prodali u belo roblje... sigurno ih je već zatrovao ideologijom...

@fuzz

Dobro si primetio za vezu sa tri S... :) Čudi me kako niko nije pomenuo Sarajevo... onda bi imali 4... mogli bi i grb da sklopimo :)

Offtopic:
sećam se da je Nataša Kandić pre god-dve, pred kamerama lupila šamar nekom čoveku koji je valjda držao skup lica raseljenih sa Kosmeta... Mada se nešto ne sećam da je interventna brigada pod punom ratnom opremom došla da je pokupi...
A nešto nisam siguran ni da je osuđena...
U stvari... možda je to bila DRUGA VRSTA šamara.
Nadam se da su u Ustav stavili različite klasifikacije šamara. Zato, kad vas neko klepi, prvo pogledajte taj i taj član, pa tek onda peglajte papire za tužbu...
[ Predrag Orlic @ 14.11.2006. 12:25 ] @
Fašizam je isto sastavni deo demokratije, kao i teror manjine nad većinom...
[ Jelena Tasic @ 14.11.2006. 12:27 ] @
Dexxx, to sto ti uporno pokusavas da radis na ovoj temi je zestoka relativizacija. Shamar kao shamar, mogu i ja da ga lupim sad sama sebi pa necu dobiti godinu dana. Jesi li procitao onu optuznicu? Doticni "Firer" je organizovano okupio grupu, upao na skup (dakle sa predumisljajem, to nije bilo spontano i u afektu, vec planski i sa namerom, a i sam znas da se u pravu to razlicito tretira), vredjao ljude na nacionalnoj osnovi, fizicki maltretirao neke od njih + zastrasivanje, zatim delio letke dakle propagandni materijal koji su takodje negde prethodno, s nekim ciljem i namerom, odshtampani i to verovatno ne prvi put. Pri tom to nije petnaestogodisnji neizivljeni klinac koga bih eventualno mogla da sazaljevam vec tridesetogodisnja osoba koja bi trebalo da bude svesna svojih postupaka. To sto on treba da odgovara krivicno, ne znaci da su Srbi fashisoidan narod, i nije mi jasno kako vam takve stvari uopste padaju na pamet. Pa i u Engleskoj su osudili istorichara na tri ili pet godina (ne secam se tacno) zbog nekih 'naucnih' pokusaja da dokaze kako se Holokaust zapravo nije desio, da li to znaci da Englezi sami sebe proglashavaju za fashisoidan narod... ?
[ Fuzz @ 14.11.2006. 12:34 ] @
Citat:
Jelena Tasic:  Doticni "Firer" je organizovano okupio grupu, upao na skup (dakle sa predumisljajem, to nije bilo spontano i u afektu, vec planski i sa namerom, a i sam znas da se u pravu to razlicito tretira), vredjao ljude na nacionalnoj osnovi, fizicki maltretirao neke od njih + zastrasivanje, zatim delio letke dakle propagandni materijal koji su takodje negde prethodno, s nekim ciljem i namerom, odshtampani i to verovatno ne prvi put.

Znaci radio je istu stvar koju aktivisti LDP-a obavljaju kontinualno?
[ dexxx @ 14.11.2006. 12:39 ] @
@Jelena
Drago mi je što tvrdiš da Srbi NISU fašistoidan narod, i samom tom rečenicom si pobrala moje simpatije. Stvar je u tome da ovde (u Srbiji) ima previše ljudi koji tvrde suprotno, i to pokušavaju da nam prodaju. Zato se i nađem nekad u (za moje stavove krajnje banalnoj) situaciji da latentno branim nekoga ko to NE zaslužuje (ovaj slučaj) samo da bih pokazao koliko sam PROTIV gomile medijski exponiranih likova koji pokušavaju da nama usade krivicu, istu koju su imali (i imaju) Nemci posle Drugog sv. rata; - tipa "krivi ste, suočite se".
Nadam se da sam pojasnio svoje stavove.

Relativizujem? Bravo. Ponovo pogodak. Naravno da relativizujem. Zašto? Zato što ne volim dvostruke aršine. Kakve dvostruke aršine? Pročitaj prvo offtopic mog prethodnog posta, pa onda ovu rečenicu ispod...

.

..a onaj drugi šamar, koji sam pomenuo... puj pike ne važi?
[ Ivan Dimkovic @ 14.11.2006. 14:50 ] @
Citat:

@ Ivan Dimković
A mogli bi i da mu uzmemo i par litara krvi...neće da se baci...
A što mu ne bi i decu prodali u belo roblje... sigurno ih je već zatrovao ideologijom...

Ne, samo treba da odgovara za svoje postupke po zakonu.

Ako organizujes grupu ljudi po pravilima nasilne ideologije i upadnes negde da lupas samare, to je tezak prestup koji remeti ustrojstvo civilizovanog drustva kome Srbija tezi - i kazna od godinu dana zatvora je srazmerna sa tim. Ko nije u stanju da postuje elementarne norme civilizacije moze slobodno da ide u neku africku zemlju gde su i ostali takvi, pa ce da bude jednak sa njima.

Citat:

Fašizam je isto sastavni deo demokratije, kao i teror manjine nad većinom...

Teror nije deo nikakve demokratije, koliko ja znam, vec kriminal kaznjiv zakonima demokratskih drustava. Za ugrozavanje tudjih prava, zdravlja i svojine se odgovara pred zakonom.

Citat:

Znaci radio je istu stvar koju aktivisti LDP-a obavljaju kontinualno?

I oni samaraju ljude organizovani po hordama?

Citat:

sećam se da je Nataša Kandić pre god-dve, pred kamerama lupila šamar nekom čoveku koji je valjda držao skup lica raseljenih sa Kosmeta... Mada se nešto ne sećam da je interventna brigada pod punom ratnom opremom došla da je pokupi...

Mozda zato sto Natasa Kandic nije grupacija potencijalno opasnih ljudi sa nasilnom ideologijom koji su u stanju da izazovu vece povrede civilnom stanovnistvu i da se suprotstave policiji uz zrtve na policijskoj strani, sto nacisti jesu?

Ili treba da ti se to crta?

Ono, kad si registrovani nasilnik ili si procenjen kao potencijalna opasnost i za obicnu policiju, policija se ponasa u skladu sa tvojom opasnoscu, i opremaju se tako da ne pretrpe zrtve - alo 2+2= ?

Ili mislis da je Natasa Kandic jednaka opasnost po policiju i gradjane kao i 30 celavih nacista naoruzanih hladnim oruzjem? Common sense, anyone?
[ Fuzz @ 14.11.2006. 14:58 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: I oni samaraju ljude organizovani po hordama?

Prekidaju skupove, otimaju plakate, vredjaju, etc. Ne mozes nekome iscupati plakat iz ruku bez upotrebe fizicke sile.
[ dexxx @ 14.11.2006. 15:14 ] @
Eto, a pokušao sam lepo... Stvarno jesam. Ne smem reći "Bog mi je svedok" da me neko ne bi etiketirao kao mantijaša.

@Ivan Dimković
1. Ako ne znaš koliko je 2+2, postavi temu... siguran sam da će ti neko odgovoriti.
2. "Alo" se kaže kad se javljaš na telefon (neko doda i "H" ispred "A" ali nema veze, freestyle). Nije mi samo jasno otkud ta reč u postu... možda ti je zvonio telefon dok si kuckao?

N.K. je predsednik organizovane, vrlo dobro finansirane (iz sumnjivih izvora, doduše) grupacije ljudi koji su itekako opasni po zdravlje ljudi (šamaranjem - po fizičko) i svojim stavovima, i konkretnim političkim dejstvom (po mentalno).
Isključivost, zastranjenost, ostrašćenost... to su osobine koje karakterišu jednako Davidovićevu i Kandićkinu ekipu. Po meni su oni slični. Ali ova prva (Firerova) ekipa se bar deklariše kao srpska. Dovoljno da ih smatram manjom pretnjom po Srbiju.

Dvostruki aršini, g. Dimkoviću;
kad se okuplja firerova ekipa, oni čine "hordu", a kad se okuplja LDP oni nisu "horda"? Isti metodi, samo dijametralno suprotna ideologija. Branićemo one koji su nam stavovima bliži, jel tako? Treba li da ja tebi nacrtam?

Za kraj, da i ja napišem tu istu reč, možda je politički korektno... ALO?
[ DaliborP @ 14.11.2006. 15:19 ] @
Citat:
dexxx:
Po meni su oni slični. Ali ova prva (Firerova) ekipa se bar deklariše kao srpska. Dovoljno da ih smatram manjom pretnjom po Srbiju.

dexxx, ja ne znam da li si ti svestan sta pises.

[ dexxx @ 14.11.2006. 15:29 ] @
@DalborP:
Srbi nisu nikad bili fašisti. Niti će ikad biti. Zato smatram da je ovo tlo vrlo neplodno za takve frikove. Stoga ih i smatram manje opasnim. Kao što već napisah, i ja sam imao problema sa njima kad sam bio klinac...setih se hita ... Dead Kennedys -Nazi punks fuck off... :) Ali znam da mi nijedan skins nikad neće reći da su Srbi zločinci, i da treba da ispaštaju za sve "grehe" koje su učinili. A ovi drugi će mi to nabijati na nos, iako sam imao 13 godina kad je počeo rat.
To je poenta.
[ _djevojka_ @ 14.11.2006. 15:35 ] @
@dexxx,
Citat:
...kad se okuplja firerova ekipa, oni čine "hordu", a kad se okuplja LDP oni nisu "horda"?

Horda je horda, grupa, grupacija, zovi kako hoces.

Citat:
Isti metodi, samo dijametralno suprotna ideologija. Branićemo one koji su nam stavovima bliži, jel tako? Treba li da ja tebi nacrtam?

Politicka opredjeljenja zadrzati za sebe ili u kantu, ne da se gadjate smecem po forumu. Inace ce i ova tema niz tobogan, pa ce moderatori lupiti lock.

Evo crtanja:

Igras se klikera sa drustvom - klikerash se? :) Grupica (neko drugo drustvo) sjedi nekoliko metara dalje, pricaju i gledaju sta radis. Neki klipan dodje sa tim svojim drustvom i stane ti na kliker i lupi ti samar, samo zato sto se njima ne svidja da se igras. Sta bi ti uradio?

Jel' normalno da te neko maltretira samo zato sto si ziv?

Jel' normalno da neko istresa njihovo nezadovoljstvo (ko zna zbog cega?) na tebi?

E kad se stavis u takve cipele, mozda ce ti biti jasnije zasto nije normalno da neko nekog ugnjetava, i to planirano. Bilo samarom, bilo cim drugim.

[ Ivan Dimkovic @ 14.11.2006. 15:36 ] @
@dexxx,

Tvoj zakljucak ocigledno nema veze sa realnoscu - realnost je da je organizovana grupa ljudi poznatih policiji po nasilju upala na skup gradjana, i nalupala samare ucesnicima nasilno prekidajuci skup - sto je otvoren akt nasilja sa predumisljajem kaznjiv po krivicnom zakonu Srbije.

Ta organizovana grupa je, u isto vreme, sledbenik ideologije koja je u ovoj zemlji kao i na celom kontinentu povezana sa nasiljem i zlocinima najgore vrste, sto je i opravdalo preventivnu akciju policije (opremljenost i brzinu). Jok - nego su trebali da posalju 2 policajke da ih lepo zamole da napuste skup.

Nema tu nikakvih dvostrukih arsina i ne znam ti ja cega - vec je u pitanju uspesna akcija srpske drzave u borbi protiv organizovanog nasilja. Za sta toj istoj drzavi treba cestitati.

A razlog zasto ste ti i ekipa tvojih istomisljenika nezadovoljnih akcijom kaznjavanja nasilnika ne znam - a jos manje mi je jasno kako to mozete da dovodite u vezu sa ljudima koji tvrde da su "Srbi fasisoidan narod" - kada na ovom primeru upravo vidite suprotno, u Srbiji se fasizam kaznjava - na primeru.

Citat:

Dvostruki aršini, g. Dimkoviću;
kad se okuplja firerova ekipa, oni čine "hordu", a kad se okuplja LDP oni nisu "horda"? Isti metodi, samo dijametralno suprotna ideologija. Branićemo one koji su nam stavovima bliži, jel tako? Treba li da ja tebi nacrtam?

Slobodno ti crtaj sta hoces, ali ja nemam apsolutno nikakav problem da ako LDP neko prijavi policiji da su ih napadali i krsili njihove slobode ili pravo na zdrav zivot i da onda budu privedeni + da im bude sudjeno po zakonu.

Ali mi nije jasno kakve to veze ima sa ovim konkretnim slucajem osim sto tebi ocigledno smetaju LDP i Natasa Kandic, pa ne mozes da izdrzis i da ih u potpuno nepovezanom slucaju pomenes - ja te ljude nit volim nit mrzim niti me iskreno briga za njih (da nije vas koji ih tu i tamo pomenete, ne bih ni cuo nista o njima), ali svakako nisam jos cuo da su oni povezani sa organizovanim nasiljem - ako jesu, treba da robijaju.
[ Fuzz @ 14.11.2006. 16:46 ] @
Jao Ivane, pa ne budi lud! Ko bre da ih hapsi? Pa spicili bi nam sankcije za 26 minuta.
Svaki pokusaj hapsenja bilo koga od te ekipe se predstavlja kao budjenje sila mraka.
Zato je moguce da jedna Natasa Kandic samara clanove porodica ubijenih i otetih na Kosovu (sto naravno ne iznenadjuje...to je ona ista Natasa koja kaze da nece izaci na referendum jer je u ustavu prepoznala teritorijalne pretenzije Srbije prema "drugim teritorijama").
Ove likove su osudili. Ok. Nazi degenerici - ko vas .ebe.
Ali daj da vidimo za sta su osudjeni.
Za samar? Ajde neka i drugi odgovaraju za samar.
Za prekid tribine? Ajde neka i drugi odgovaraju za isto.
Za sirenje nacionalne i verske netrpeljivosti prema ne-Srbima? Ajde da se odgovara za isto krivicno delo upereno protiv Srba.
U suprotnom, od sacice frustriranih degenerika dobicemo mucenike. Pogotovo ako se od toga napravi medijski spektakl ravan reakciji na Kristalnu noc. Pa Hrvati su otisli u je.eni Livorno i formirali kukasti krst na tribini uz podizanje ruke u nazi pozdrav. Vest je objavljena. To je to. Nema dalje.
A mi sebe predstavljamo kao drzavu u kojoj nacisti samo sto nisu preuzeli vlast. I to sve zbog upada nekolicine degenerika na jednu tribinu. Na kojoj je uzgred budi receno zloupotrebljavana i sama ideja antifasizma.
[ Ivan Dimkovic @ 14.11.2006. 17:29 ] @
Vidi, @Fuzz, ne znam za taj slucaj sa Hrvatima i kukastim krstom ali:

- Kakve to veze ima sa ovim?
- Jel Hrvatska to odjednom deo Srbije pa da mi bude posebno bitno?
- Kacenje nazi simbola nije isto sto kacenje nazi simbola i upadanje na skupove uz napadanje ljudi uz verbalno i fizicko nasilje

Citat:

Za samar? Ajde neka i drugi odgovaraju za samar.
Za prekid tribine? Ajde neka i drugi odgovaraju za isto.
Za sirenje nacionalne i verske netrpeljivosti prema ne-Srbima? Ajde da se odgovara za isto krivicno delo upereno protiv Srba.

Odgovaraju za sva 3 - i zbog toga je optuznica teza.

Nije isto kad tebe neko na ulici zajebava i ti mu zveknes samar i da ti recimo organizujes bandu krimosa, odete na neciji skup - i uz verbalno ponizavanje krenete da im lupate samare.

Nemojte sad da se pravite neobavesteni, i ti Fuzz i ostali - svi jako dobro razumete o cemu se ovde radi, i uopste mi nije jasno cemu to mesanje Natase Kandic, nepravdi, Kosova i sl... - kada je ovo ocigledno normalan potez jedne normalne drzave.

Ako imate neki identican slucaj u Srbiji gde, po vama, ima dvostrukih arsina - a lepo otvorite neku drugu temu i lepo se pozalite.

Jel moze nesto Srbija pametno da uradi a da to nekome ne smeta !?!??!

Ne znam ni sto se prave specijalni komentari oko svega ovoga - za to su krivi glupi senzacionalisticki mediji - ovde je drzava zavrsila stvar i totalno je besmisleno da se o ovome toliko galame dize.
[ DaliborP @ 14.11.2006. 17:31 ] @
Kad bi postojali dokazi da su odredjenje NGO organizacije direktno krive za jedan svetski rat i smrt 60 miliona ljudi, verovatno bi svaka vlast reagovala podjednako ostro na neki NGO ispad(iskreno ne znam koji da usporedim?) kao sto se sad reaguje na okupljanje ljubitelja fasizma ili nacisticke ispade slicne ovom.

[ Fuzz @ 14.11.2006. 17:50 ] @
@Ivan
Sto se pravis glup kad nisi brate?
Ja od pocetka uopste ne sporim da ih treba kazniti.
Ali imam problem sa cinjenicom da se neka druga ekipa ne kaznjava za ista dela.
I takodje, kao i ti, imam problem sa senzacionalistickim pristupom citavoj ovoj stvari. Zato i spominjem Hrvate. Jer bi kroz medije mogao zakljuciti da je problem nacizma u Srbiji toliko uzeo maha da dim iz toplana ne izlazi zbog grejne sezone, vec...
A Hrvati brate opusteno. Nije se ni desilo. Sto naravno da nije ispravan pristup, ali nije sigurno ni ovo sto se kod nas praktikuje.
Sto se Natase tice, JJJM, spomenuta je zato sto je samarala ljude i zato sto siri govor mrznje. A mnogo je uticajnija od grupe degena ciju filozofiju samo nekolicina budala shvata ozbiljno.

[Ovu poruku je menjao Fuzz dana 14.11.2006. u 19:52 GMT+1]
[ Trikki @ 14.11.2006. 17:54 ] @
Hej mr guiness,

svakako da ngo nisu nikakva nevinasca ! Oni su placeni i instruirani da sprovode necije interese. A da izazivaju sukobe, rade i to. Sta ono bese, izvestaj iz Racka ? Markle ? Tajni otrovi ?

[ commissar @ 14.11.2006. 18:34 ] @
@Trikki: pazi, siris govor mrznje ;)
Ovih dana vodu pije samo pljuvanje po sebi kao i po svom narodu i izjave tipa "zbog ________ stidim se sto sam Srbin" i to je razmisljanje demokratski orijentisane osobe ;)
Sve ostalo je fasizam, nacizam, vracanje na 1990-te i sl....
[ misk0 @ 14.11.2006. 20:13 ] @
Procitao citavu temu, tj citam je vec par dana... ajd kao svrbi me tastatura pa da napisem koju.
IMHO : Kazna je adekvatna, takodje se slazem da nisu oni nikakva prijetnja Srbiji jer mi je smijesna pomisao Srbi - Nacisti :D.
Da, slazem se da slicna ili gora djela u drzavi prolaze nekaznjeno, ali to nije tema ove diskusije. Isto tako se slazem da je tema i citav dogadjaj bespotrebno ispolitizovan.
ES koliko znam bi trebao (u sustini i jeste) operisan od svih oblika politickih rasprava. Nekim ljudima bilo kakva tema u kojoj se spominje drzava vuce na politiku.
Mislim da je receno sto se moglo reci, dajte da zavrsimo sa ovim....

[ operacija @ 14.11.2006. 21:59 ] @
Na visinu kazne koju ce sud odmeriti uticu i nekoliko olaksavajucih/otezavajucih okolnosti:
1. Stepen krivice (umisljaj, nehat)
2. Pobude iz kojih je kr. delo ucinjeno
3. Jacina ugrozavanja ili povrede zasticenog dobra
4. Okolnosti pod kojima je delo ucinjeno
5. Raniji zivot ucinioca (krivicno osudjivan, neosudjivan)
6. Licne prilike (ozenjen, neozenjen, ima decu, nema decu)
7. Drzanje posle ucinjenog krivicnog dela (izrazio kajanje...)
8. Odnos prema zrtvi krivicnog dela
9. Druge okolnosti koje se odnose na licnost ucinioca

Nakon sto sve ove okolnosti sud oceni, odredjuje visinu kazne u rasponu izmedju propisanog minimuma i maksimuma, stim sto se visina kazne moze izreci i ispod propisanog minimuma (u tacno odredjenim slucajevima), a takodje se moze izreci i uslovna osuda.
[ flylord @ 14.11.2006. 22:42 ] @
dosta je 10 strana :)
Hvala vam svima, ali neki stvarno nemaju granicu, jos fuzz-ova poruka od malopre me je pocela vuce da zakljucam temu