[ Machiavelli... @ 14.11.2006. 21:32 ] @
Ljudi raspravljao sam se sa ortakom 100 godina o tome da li su igre bolje na konzoli ili na PC-ju. Naravno posle toliko dodirnutih tema razvoja i jednog i drugog dosli smo do pitanja. Da li su bolje igre na aktuelnoj konzoli ili na 'aktuelnoj' igrackoj konfiguraciji. Sad znam da je malo skakljivo sta je to 'aktuelna' konfiguracija, ali recimo neki prosek koji se kupuje na zapadu za recimo do 1000$? Aj ako neko uopste moze da uporedi argumentovano ove dve stvari nek pojasni. Znam d je tesko porediti, jel prosto nisu stvari iste prvenstvene namene ali eto cisto koliko moze...

Pozz,
Djordje
[ markom @ 14.11.2006. 23:19 ] @
Na "zapadu" sa $1000 teško da možeš da se igraš. No, kad već spominješ pare, najskuplja konyola trenutno je nekih $500 (ako se ne varam, toliko košta PS3), dok je prosek ispod $400. Za te pare, na PC može da se igra tetris. Dakle, čisto ekonomski posmatrano, konzole su znatno bolje.

Marko.

P.S. The XBOX man ;-)
[ hakinen @ 14.11.2006. 23:44 ] @
To je tacno, tj sa manje mara mozes kvalitetno da se igras, ali mene zanima da li ima razlike u slici na recimo televizoru 640x480 50 Hz i recimo na monitoru 1024x768 85 Hz??? Mislim da je tu sustinski gledano najveca razlika!!
E sad postoje televizori sa mnogo boljom rezolucijom, ali onda televizor + konzola = pc konfiguracija!!
To je moje gledanje, mozda gresim!
[ ZaMpA @ 15.11.2006. 00:09 ] @
Konzole su pravljene za igranje, samo za igranje, i nista drugo. Zato su i bolje od kompa, sto se tice igranja. Ali ja ipak vise volim igre na kompu, jer na kompu malo se igram, malo radim, malo ucim, malo pricam sa ljudima. Isto ko sto ima mnogo 'ludjih' foruma od MZa, ali ga ja ipak volim zbog ostatka [es]a

Ali ozbiljno, konzole su bolje, mozda ne sto se tice hardvera i modularnosti (aj zameni graficku na konzoli) ali igre su bolje uradjene, raznovrsnije. Jesi ti nekad cuo da je izasao patch za konzolnu igru? ili da konzolna igra ima bug zbog kog iskache u konzolin OS?
[ Mitrović Srđan @ 15.11.2006. 06:47 ] @
Citat:

Ali ozbiljno, konzole su bolje, mozda ne sto se tice hardvera i modularnosti (aj zameni graficku na konzoli) ali igre su bolje uradjene, raznovrsnije. Jesi ti nekad cuo da je izasao patch za konzolnu igru? ili da konzolna igra ima bug zbog kog iskache u konzolin OS?

Ko bi jos menjao graficku u konzoli?

Naravno da ima patcheva za konzolne igre a takodje i bugova. Odakle ti info da nema.
Preko servisa npr Xbox Live mozes uvek patchovati svoje igre , izvrsiti update itd.
Sve sto je kodirano ljudskom rukom je podlozno bugovima nema to neke prevelike veze
sa platformom.

Inace preferiram konzole za igranje zbog jedne proste stvari. Namenjene su
za igranje samo sto im po defaultu donosi prednost. Postoje gomila hitova
koji nikad nece izaci na PC a vecina hitova sa PC prvo i izadje za konzolu.
O PS3 necu da govorim ;-) samo jedva cekam da ga uzmem.
[ Machiavelli... @ 15.11.2006. 09:49 ] @
Otprilike sam pricao slicnu stvar. Jednostavno je vrlo tesko uporediti konzolu i PC - to su dve razlicite stvari. Razlika u ceni, razlika u trenutku(konzole izlaze redje nego nove graficke i CPU za PC), nameni, kolicini naslova (mada sam bio ubedjivan da 100% igrica izadje i za jedno i za drugo - sto sumnjam).

Sto se mene tice, stvarno nisam neko ko igra 4-5 sati igrice dnevno i OK mi je da se igram na PC-u jel mi naravno sluzi za mnoge druge stvari, ali bas jedva cekam SonyPS3 da probam da se uverim u kvalitet novih konzola(sobzirom da je izasla ili izlazi skorije)...

Pozdrav,
Djordje
[ Nenad Vranjanac @ 15.11.2006. 09:57 ] @
konzole svoju prednost pokazu tek kod first person shooter igrica :-)
ili strategija.
[ ton_majstor @ 15.11.2006. 11:55 ] @
Uvek glasam ZA konzole, one su DEDICATED, tj. predviđene za igranje.

PSX je bio jači, tj. ozbiljno bolji za igranje od 486, PI, PII, pa čak i od PIII sa slabijim GF kartama i sa manje RAM-a!

PS2 je do SKORO (godinu i po unazad) tukao sve živo na PC, sem u rezoluciji i AA, AF... tu nije mogao da parira. Optimizacija je mahom bila SJAJNA. I dalje je dobar, mada već precenjen...

PS3 još uvek ne znam, valjda će da bude dobar? Za te pare (kažu 500 e), možeš da kupiš VRLO osrednji laptop ili neki krš od "Semprona" (45000+ ), pa da samo zamišljaš da si "faca u Kostolac!"

Ovo je zasada trajnije rešenje.

Pozdrav!
[ maliradojca @ 15.11.2006. 12:13 ] @
Je ne znam da li sam omatorio ili... Uglavnom meni su mnogo bile zanimljivije igre na Sega Mega Drive2,Nintendu, ili moze i ps1 , nego ove danas.Isto mislim i o igrama za Pc, sve su slicne ,retko koja igra se zaista razlikuje od ostalih 2000 koliko izadje godisnje.
[ Mitrović Srđan @ 15.11.2006. 12:22 ] @
Citat:

konzole svoju prednost pokazu tek kod first person shooter igrica :-)
ili strategija.

Preporucujem pre nekog iznosenja ironije da ozb proucis tematiku;-)
Da si iole pregledao spisak igara za ps3 video bi shootere kao sto su

• fall of man
• killzone
• cod3
• moha
• killing day
• UT 2007
• Project Delta

Uvek mozes da kupis misa i igras FPS na ps3. Predpostavljam da za manu
uzimas igranje FPS na misu. o Strategijama stvar je takva da ih - nema
bar onih kvalitetnih. Imao je npr RA za ps1 secam se ;-)
Mozda ce izuzetak biti Possession.
Uostalom sta je sa akcionim igricama , sportovima itd?? PC nece
prici ps ni za 150 god
[ Nabukodonosor @ 15.11.2006. 13:10 ] @
Citat:
najskuplja konyola trenutno je nekih $500 (ako se ne varam, toliko košta PS3)

Koliko ja znam PS3 jos nije izasao, a i cena se zna tek otprilike.

Sto se teme tice, i ja glasam za konzole jer su u svakom pogledu bolje ako ne racunamo neke high-end PC masine.
[ bakara @ 15.11.2006. 14:22 ] @
Pa ako je samo igranje u pitanju, konzola naravno...da bi se tako naigrao na Pc treba ti puno vise para nego sto ta konzola vredi...
[ su27killeryu @ 15.11.2006. 15:38 ] @
Ton majstore kod mene je na ePsx emulatoru Gran Turismo 2 izgledao deset puta ljepse nego na PSXu, i to na konfiguraciji K6-2/400 sa VooDoo trojkom...

A igre koje su bile pisane za PC npr. Unreal Tournament na ovoj konfiguraciji izgleda nevidjeno cak bih rekao da je bolji i od vecine FPSa na PS2, leti u 1024x768 sa max detaljima.
[ ZaMpA @ 15.11.2006. 16:22 ] @
E to je dosta loshe sto se igre mogu patchovati preko Xbox live-a jer ce to dozvoliti kompanijama da skracuju rokove i (josh vishe)pritiskaju programere, a to ce dosta lose uticati na kvalitet igara koje izlaze. Po meni je najveci adut konzola to shto se igre moraju izdati kao (kako tako) dovrsene, jer jednom kad izadje to je to...
[ Vole Domu @ 15.11.2006. 17:23 ] @
Citat:
Nenad Vranjanac: konzole svoju prednost pokazu tek kod first person shooter igrica :-)
ili strategija.

hehe, ma da....
meni je najjaca stvar bila Dune na sega master systemu (ALEX KID FOREVER) (shinobi world rules)!!!,
'besh Caesar IV na kompu...
btw jel izashao mozda Caesar prvo na nekoj konzoli????
jel igrao neko counter na konzoli?
unazad kad pogledam Counter je uzeo 70% mog igrackog vremena... a nisam mogao da ga igram na konzoli
i warcraft (mada za ovo nisam siguran)
[ sk300 @ 15.11.2006. 17:34 ] @
komp je dobar ako radis na njemu, ucis, igras se....
ako hoces samo za igranje, uzmi konzolu.

najveca prednost kod konzola je to što nema "jace" i "slabije" kako kod kompa. znaci, kupis i 2 godine igras na istoj konfiguraciji nove igre, a komp nakon 5 mjeseci moras nadograđivati ako zelis igrati nove igre.
[ M-84 AB1 @ 15.11.2006. 18:11 ] @
Najbolje je da za 1000$ uzmes konzolu i neki krs Sempron (ala Kostolac) sto rece ton_majstor, ali onda i daljem mozes da radis i da igras. Naravno konzole su usmerene samo ka igranju, i stvarno osim rezolucije (a i to moze da se resi) sve ostalo je strava.

Ja kad sam video trailer za COD2 za XBox, strefila me je kap. Znaci i onako dobra grafika, ali i framerate!!! To je kul sto sve igre rade isto i DOBRO za predvidjenu konzolu.
A sad sam video trailer za COD3 za PC, i evo javljam se sa onog sveta da kazem da je jednostavno SLOG. A ko zna kako ce izgledati na konzolama.

POZ
[ ton_majstor @ 15.11.2006. 20:21 ] @
Citat:
Ton majstore kod mene je na ePsx emulatoru Gran Turismo 2 izgledao deset puta ljepse nego na PSXu, i to na konfiguraciji K6-2/400 sa VooDoo trojkom...

Pa, naravno... to nisam ni osporio! Ipak, to su PSX igre, nisu PC-eve. A, lepo se igralo i na TV-u!

Samo da te podsetim da te 1998. godine nije bilo mnogo TAKO kvalitetnih naslova na PC. Uvek su konzolne igre išle ispred... vremena.

Ipak sam matori igrač.

Ontopic, sačekaj PS3... ako bude povoljan, pazari za IGRANJE. Za Net i ostale Office stvari moramo prvo da se uverimo kako rade!

Pozdrav!
[ Mitrović Srđan @ 15.11.2006. 20:55 ] @
Citat:

Koliko ja znam PS3 jos nije izasao, a i cena se zna tek otprilike.

Sto se teme tice, i ja glasam za konzole jer su u svakom pogledu bolje ako ne racunamo neke high-end PC masine.

Cena se naravno zna jeftinija varijanta 500$ skuplja (veci hard , wifi kartica) 600$.
Izlazi naravno 17 novembra tj u petak.
Uzecu lepo ps3 za igranje imam 3 pc za rad i to je to ;-)
[ Nenad Vranjanac @ 15.11.2006. 21:42 ] @
Citat:
blood: Preporucujem pre nekog iznosenja ironije da ozb proucis tematiku;-)
Da si iole pregledao spisak igara za ps3 video bi shootere kao sto su

Uvek mozes da kupis misa i igras FPS na ps3. Predpostavljam da za manu
uzimas igranje FPS na misu. o Strategijama stvar je takva da ih - nema
bar onih kvalitetnih. Imao je npr RA za ps1 secam se ;-)
Mozda ce izuzetak biti Possession.
Uostalom sta je sa akcionim igricama , sportovima itd?? PC nece
prici ps ni za 150 god

ma dobro, setili su se i misa nakon 25 godina da stave, i sada zaista, nakon toliko godina, jeste drugacije.
samo ti treba jos i kvalitetan tv, jer kako moze ozbiljno da se igra fps/p&c na 768x576 (ili koliko je vec standard???)

do skora se sve svodilo na NFS i tomb raider
[ ton_majstor @ 15.11.2006. 22:20 ] @
Nisi fer, ali 'ajde...

Miš je odmah bio dodatni pribor za PSX. I igrao se RA sa njim samo tako. Koštao je "kao Sv. Petra kajgana", ali... 25 godina? wtf?

Citat:
jer kako moze ozbiljno da se igra fps/p&c na 768x576 (ili koliko je vec standard???)

Paaa, kad možeš da gledaš TV sa 720x576 sve ove godine, možeš i da se poigraš malko u toj rezoluciji...

Na zvaničnom sajtu piše da je rezolucija PS3 HDTV, što bi ZAISTA trebalo da bude dosta. Na duuuugi period.

Pritom, noćas retko koji sajt o PS3 radi kako treba. Sve je zagušeno ljudima koji čekaju "kopile"! Čak i Wikipedia "trza".

Pozdrav!
[ Mitrović Srđan @ 15.11.2006. 23:26 ] @
Citat:

ma dobro, setili su se i misa nakon 25 godina da stave, i sada zaista, nakon toliko godina, jeste drugacije.
samo ti treba jos i kvalitetan tv, jer kako moze ozbiljno da se igra fps/p&c na 768x576 (ili koliko je vec standard???)

do skora se sve svodilo na NFS i tomb raider

Ocito nikada nisi video ps a kamoli odigrao sta na njemu. Ako T raider smatras za nekog
predstavnika psx konzole onda stvarno ne znam. PSX je iimao gomile serijala
tipa Gran Turismo , Metal gear solid , PES , final fantasy , Resident evil itd....gomile.
Sto se tice rezolucije imas HDTV pa igraj na rezolucijam o kojima na PC mozes samo
da sanjas. O tvom pojmljenu rezolucije poredjenju PC vs konzole necu da govorim ;-)

@ton_majstor
a dune??? ;-))

[ Nenad Vranjanac @ 15.11.2006. 23:55 ] @
ma daj blood, to sam lupio prve dve igrice tog tipa koje su mi pale na pamet. ja ne volim ni jedne ni druge.

mene zanimaju igre tipa donkey kong 1 i 2 na SNES-u (predjena oba , zatim SMW i kirby na game boyu, alex kid i wonderboy 3. voznje i 3d platforme me ne zanimaju. jedino sto sam igrao na PS-u su bili sportowi i crash.

PS i ostala ekipa su neprikosnoveni u igricama tipa {fudbal/basket, voznja i platforme}. to apsolutno stoji i nisam ni pokusao da to osporavam.

quake3 i cs, zatim RTS - nema sanse, osim ako si u S&M fazonu.

Citat:
ton_majstor:Paaa, kad možeš da gledaš TV sa 720x576 sve ove godine, možeš i da se poigraš malko u toj rezoluciji...

verovao ili ne, probao sam, i bilo mi je... mucno. NARAVNO sve ovo je pitanje UKUSA (neko voli garavu, neko voli plavu...)
ja igram gotovo iskljucivo strategije, sto objasnjava moj stav... ;-)
[ su27killeryu @ 16.11.2006. 00:10 ] @
Citat:
ton_majstor: Pa, naravno... to nisam ni osporio! Ipak, to su PSX igre, nisu PC-eve. A, lepo se igralo i na TV-u! ;)

Samo da te podsetim da te 1998. godine nije bilo mnogo TAKO kvalitetnih naslova na PC. Uvek su konzolne igre išle ispred... vremena.

Ipak sam matori igrač.

Ontopic, sačekaj PS3... ako bude povoljan, pazari za IGRANJE. Za Net i ostale Office stvari moramo prvo da se uverimo kako rade!

Pozdrav!

Na TVu je slika bila koliko se sjecam u 320x240, kod mene 1024x768, OGROMNA razlika.

PS3 bih uzeo jedino zbog Gran Turisma, ostalo me ne zanima. Ja recimo volim ozbiljnije simulacije voznje koje se jelte moduju i updateuju svako malo sto na PS3 ne moze, vidio sam da izdaju neke patcheve za nesto ali to jednostavno nije to. PS3 sa tastaturom misem i Linuxom (uz dualboot) bi recimo mogao da bude nova Amiga 500, cisto zbog toga sto je standardan u odnosu na PC (nema milion kombinacija hardvera).
[ ton_majstor @ 16.11.2006. 07:36 ] @
Citat:
Na TVu je slika bila koliko se sjecam u 320x240, kod mene 1024x768, OGROMNA razlika.

Naravno, ali sadržaj, SADRŽAJ... prosta rezolucija nije nikada merilo za zanimljivost ili kvalitet igre. Većina igara koje volim i danas ih igram sasvim lepo izgledaju i u 800x600 i u 1024x768.
Koliku je rezoluciju imala Amiga, C64, Spektrum? ...pa se mnogi i danas naježe kad se sete šta su sve radili pre 15 godina na tim, sada smešnim kompovima.

Probao sam da se igram na 21 inču, 1600x1200... Farcry. Osim početnog UŽASA i vizuelnog šoka, posle 15 minuta sam podrazumevao sve ono pokretno lišće, travu i vetar! Znači, očas se naviknemo na dobro.

Pozdrav!
[ time @ 16.11.2006. 08:27 ] @
Citat:
Znači, očas se naviknemo na dobro.
ovo je istina.kad se samo setim kad sam prvi put video 3D igru.blejao sam kao tele i nisam mogao da verujem sta mi se desava:)
slicno je i za pioxel shadere dok sada i ne obratim paznju da li se nesto sija ili ne.
dzabe je fenomenalna grafika kad igra nema dusu.neke igre samo ukljucim da vidim sta li je tu tako spektakularno i skontam da igra nije dobra.svi su poceli da broje frejmove i stvar je samo ko ce poterati neku zahtevnu igru na vise fps-a.sve u svemu dosli su neki novi klinci koji su preskociji jedan period igranja gde je bilo vazno samo dobro se zabaviti.

pozdrav
[ Mitrović Srđan @ 16.11.2006. 12:06 ] @
Citat:

quake3 i cs, zatim RTS - nema sanse, osim ako si u S&M fazonu.

Pogledaj moj post pre ovih par i prooguglaj za svakim FPS
koji donosi ps3 pa onda reci jel nema sanse.
[ Nenad Vranjanac @ 16.11.2006. 12:21 ] @
a da ti pogledaj moj prethodni post, gde sam se (prilicno jasno) ogradio od ps3 i ostalih NAJnovijih konzola?
[ su27killeryu @ 16.11.2006. 23:34 ] @
Citat:
ton_majstor: Naravno, ali sadržaj, SADRŽAJ... !

Sta sadrzaj?! Vidis li da sam igrao igru koja je za PSX, i mogao sam ih igrati sa ePsxom 99%, a Bleem se ja mislim pojavio jos dok nije izasao PS2
[ Nabukodonosor @ 16.11.2006. 23:53 ] @
Odlican tekst na ovu temu. :D Iz jednog starog broja SK-a. Kuzmanovic...

Citat:
Od pojave Xboxa 360 je prošlo sasvim dovoljno vremena za ponovno postavljanje pitanja o realnoj budućnosti PC-a kao igračke platforme

Globalni trend tehnološkog razvoja oduvek je bila minijaturizacija. Prvi kompjuteri, mašine industrijskog kalibra, smeštene u hangarima i napajane omanjom hidrocentralom lagano su preseljavane u sve manje i manje hale, da bi naposletku završile u prostorijama ispod 100 kvadrata. Od toga do kancelarije i sobe nije prošlo puno vremena. Osamdesete i devedesete godine prošlog veka strpale su male i udobne računare na gotovo svačiji sto. Dizajn je bio „strimlajnovan”, uspostavljeni su standardi od kojih je najvažniji bio onaj koji se ticao obima i zapremine. Kompjuteri su prestali da budu tehnološka niša nalik na amaterske radio-stanice.

Pre upuštanja u analizu problema koji još nisam pomenuo valja naglasiti da su emancipacija i omasovljenje kućnih računara plod dva glavna faktora: Interneta i igara. Potonji faktor, po analizama svakog razumnog poznavaoca tehnologije i brze informatičke istorije, predstavlja osnovni zamajac tehnološkog razvoja PC-a u širem smislu. Da nije bilo ovog softverskog motora, ne bi bilo ni brzinske, multimedijalne ekspanzije, što je jasno kao dan. No, desetak godina predvidljive evolucije sada se okreće naglavačke. Predznak udobnosti, funkcionalnog dizajna i lake razumljivosti tehnologije sada postaje negativan. PC računari najnovije generacije, namenjeni vrhunskoj interaktivnoj multimediji postaju sve glomazniji, kompleksniji, skuplji i nedostupniji. Točak istorije počinje da se kreće u obrnutom smeru.

Ako neko želi da poseduje moderan PC koji je u stanju da tera najnovije igre, sada i u bližoj budućnosti, mora da poseduje znanje, pare i prostor u prilično nerealnoj meri. Snažne grafičke karte koje jedu struju zahtevaju jaka napajanja, sa dovoljno velikim kućištima koja omogućavaju ugradnju i ventilaciju. Proizvođači hardvera se utrkuju u kreaciji i advertajzingu sve većih i kompleksnijih sistema vodenog i vazdušnog hlađenja, opcionih i obaveznih dodataka, grafičkih karti koje teže 3 kilograma i zauzimaju dva slota na matičnoj ploči... U želji da se uzme lova, izmišljaju se sve besniji fazoni: SLI i crossfire povezivanje dve monstruozne grafičke karte u sistem koji teži kao pola katodnog monitora, zauzima pola kubnog metra prostora i zahteva 500 W napajanja. Jedan upgrade podrazumeva drugi: zbog SLI-a ćete kupiti još veći case sa još snažnijim napajanjem, jako napajanje će zahtevati dodatne ventilatore zarad normalnog rada sistema, stari UPS vam više neće biti dovoljan, kao ni kompaktni sto koji ste nabavili pre nekoliko godina. Vaš kompjuterski kutak će početi da se naduvava kao balon, upravo srazmerno pražnjenju vašeg novčanika. Žurci se pridružuje Microsoft sa obelodanjivanjem sistemskih zahteva za Windows Vistu, DirectX 10 koji će podržavati specijalne add-on karte koje će proračunavati fiziku u igrama i ostavljati „glavnoj” grafici da se bavi teksturisanjem... A onda ćete nabasati na video iz novog Crytekovog enginea koji će potvrditi tu priču. Za kartu koja će proračunavati fiziku nećete imati prostora jer je SLI zauzeo sve slotove na uskoj PCI-E ploči niti će napajanje od 500 W moći da je tera. Veće kućište, više para... A možda da probijem deo zida i uđem u komšijin stan sa novim kućištem od 2,3 metra visine? Gde je granica ovog ludila? Moderan računar za uspešno teranje najnovijih igara lagano počinje da liči i zvuči kao avionski motor sa Boeinga, iščupan sa krila i postavljen da impozantno smeta nasred sobe. On je nestabilan zbog obilja faktora: novog operativnog sistema, delova od 10 različitih proizvođača, bučan zbog simfonijskog orkestra od 10 kulera, zahteva negu i čišćenje kao beba, troši struju kao frižider, šporet i veš-mašina zajedno, košta kao dobar polovan automobil, zaprema 60% vaše radne sobe... A tu je i potrebno znanje da sve ovo sastavite, sklopite i otklonite tekuće probleme bez zakupljivanja teretnog kamiona i nošenja računara u servis.

„Kome se ovo ne dopada, neka uzme konzolu najnovije generacije”, reći će neko. Nažalost, ukoliko trend PC povećavanja ne počne da jenjava, ovo će postati sasvim plauzibilna opcija. U poređenju sa skupim i glomaznim Frankenštajnom, elegantna mala kutija iste snage koja staje ispod televizora postaće sve primamljivija i ljudima koji nisu mogli da zamisle igranje van PC platforme. Što je mnogo, mnogo je brate! Simpatična hobi-avantura i čaroban svet PC entuzijasta lagano počinje da podseća na ekstremni sport. Većina ljudi će umesto freeclimbinga po stambenim zgradama ipak izabrati džoging, zar ne?

Od pojave Xboxa 360 je prošlo sasvim dovoljno vremena za ponovno postavljanje pitanja o realnoj budućnosti PC-a kao igračke platforme. Kada PS3 konačno bude završen, ovo pitanje će biti postavljeno sa dvostruko snažnijim tonom. Sve ovo počinje da liči na evolutivnu borbu dinosaurusa i malih kompaktnih sisara, čiji nam je ishod, naravno, poznat.

Zasto sam ja uvek za konzole.
[ su27killeryu @ 17.11.2006. 00:32 ] @
Da da, s tim sto ti za jednu igru za PS3 treba 60-70 era

Sto se Xboxa 360 tice nista spec. nema gran turisma a uostalom proizvodi ga ms, dovoljno razloga za izbjegavanje
[ bkaradzic @ 17.11.2006. 06:35 ] @
Citat:
su27killeryu: Na TVu je slika bila koliko se sjecam u 320x240, kod mene 1024x768, OGROMNA razlika.

Na SDTV tj. na običnom TV-u je rezolucija oko ~640x480 (ovo kažem od prilike za frejm bafer, broj piksela se razlikuje na PAL i NTSC TV-ovima). Na konzolama sledeće generacije osim Nintendo Wii, minimum rezoluciju koju igra mora da podržava je tzv. HDTV 720p (tj. frejm bafer od 1280x720). PS3 ima maksimalnu rezoluciju od 1080p (1920x1080), a XBOX360 1080i (1920x540 frejm bafer isprepletano). Inače ovu 1080i rezoluciju je imao i stari XBOX i PS2. Na XBOX-u većina igara nije je koristilo zbog količine memorije koju je potrebno alocirati, a na PS2 zbog premalo video memorije pa je celu sliku bilo potrebno u 4 puta po 1/4 ekrana sa frekvencijom od 120Hz (samo GT4 ima ovu rezoluciju).

Inače što se konzole vs. pc tiče, problem sa PC igrama je piraterija pa malo firmi pravi PC igre eksluzivno. Takođe oni koji prave igre za konzole, portuju igre na PC, ali ti portovi su uglavnom zbrzani, kasne po par meseci ili godina (zavisi od ekskluzivnosti igre za konzole). Pre par godina u prodavnicama igara PC igre su zauzimale veći deo prostora, imale su velike kutije, a sada su svedene na jednu malu policu, i većina su value/casual igre i edutainment.
[ ton_majstor @ 17.11.2006. 08:06 ] @
Citat:
Sta sadrzaj?! Vidis li da sam igrao igru koja je za PSX, i mogao sam ih igrati sa ePsxom 99%, a Bleem se ja mislim pojavio jos dok nije izasao PS2

Pa, o tome ti pričam, nisi igrao PC-igru, nego PSX-igru! PC je "izigravao" PSX, hehehe... pogledaj naslov ovog threada!

Vidim da se uglavnom slažemo u stavovima.

"Bleem"-emulator je izašao još davno pre PS2, i prvo se pojavio za SEGA Dreamcast, ako se ne varam. Na njemu je odmah sve bilo mnooogo lepše nego na PSX, ali... SONY jedini ostade u igri.

Gran Turizmo je VRH, i ostaće vrh. Zbog njega, i samo zbog njega bih kupio PS3. KONZOLA! Tačka.

Pozdrav!
[ Deda_Mraz @ 17.11.2006. 08:46 ] @
Uvek, ali UVEK sam bio za neku konzolu, i tVrdim (ubiVen) da su igrice 8x kvalitetnija i bolje na konzolama nego na računaru.

Ahhh nikad neću žaliti 1998 godine kada sam dao 450 maraka za PS1

Nadam se da ću uskoro pazariti PS3 ili možda pak dvojku!
[ TGCVugi @ 17.11.2006. 08:54 ] @
Imam ps2 i xbox i da usporedimo igru! evo naprimer nfs Most wanted (trash od igre)
Play Station 2 (spojen na HDTV), i PC 7950 GX2 graficka, na pc je 10x lepse igrat i lepse izgleda, tako da sam ja definitivno za pc zbog njegovih ostalih mogucnosti! Istina je da su neke igre sa konzole neponovljive... ali pustimo istoriju!!!
[ Mitrović Srđan @ 17.11.2006. 12:51 ] @
Citat:

Da da, s tim sto ti za jednu igru za PS3 treba 60-70 era

Sto se Xboxa 360 tice nista spec. nema gran turisma a uostalom proizvodi ga ms, dovoljno razloga za izbjegavanje

A PGR ;-)
Ajd sad navedi 1 dobar razlog zasto je konzola za izbegavanje ako je radi M$? bas me zanima.

Mene zanima gde kod nas ima da se nadju HDTV televizori u kojoj radnji ima najveci izbor?
[ TGCVugi @ 17.11.2006. 13:43 ] @
Citat:
A PGR ;-)
Ajd sad navedi 1 dobar razlog zasto je konzola za izbegavanje ako je radi M$? bas me zanima.

Da i mene isto zanima ovo pitanje?

Pa HDTV-a ovde u hrvatskoj ima skoro u svakom ducanu..
[ Mitrović Srđan @ 18.11.2006. 16:37 ] @
Pa ima i ovde ali zelim da znam koji brand bi bilo najbolje pazariti i koji model.
Posto je to ipak za nase pojmove veca investicija ;-)

Inace izasao je ps3 juce JUPIIIIIII svi ga hvale . Naravno svi oni
koji su ga se dokopali.
[ TGCVugi @ 18.11.2006. 16:48 ] @
Ej na ovo pitanje nemogu da odgovorim,benq ili sony..ne znam stvarno, po mojem jaku su losi, piksel ima je ogroman i velik odziv k tome ....moj brat vec razmislja o ps3,,hehe
[ ZaMpA @ 18.11.2006. 17:26 ] @
Nintendo Wii ili PS3? shta mislite? kontam da ce PS3 da ima bolju podrshku ovde kod nas,lakshe ce se nabavljati igre itd.. ali stvaaarno mi se svidja onaj kontroler!!!
[ AcaNDr @ 18.11.2006. 21:07 ] @
Citat:
Na "zapadu" sa $1000 teško da možeš da se igraš. No, kad već spominješ pare, najskuplja konyola trenutno je nekih $500 (ako se ne varam, toliko košta PS3), dok je prosek ispod $400. Za te pare, na PC može da se igra tetris. Dakle, čisto ekonomski posmatrano, konzole su znatno bolje

Mislim da se od pojave Xbox 360 i Playstation 3 konzola svet igara na istim promenuo na bolje,pogoto što se igraju na televizorima visoke rezolucije (hdtv) i sa takvim rezolucijama koji su veće nego na komjputeru,kompjuter ne može ni da presmrdi.Znači za takvo neko zadovoljstvo će vam trebati malo više nego 400 $,recimo 1400 $,jer jedan hdtv košta oko 1000$(prosečan),a da ne spominjem i cene od 300.000 dinara(da ne pretvrama u $)
[ Mitrović Srđan @ 18.11.2006. 21:54 ] @
Zampa to je kao da poredis nekog lepog malog mini morisa i bembaru 7.
PS3 je daleko jaca masina od Wii. Ali nintendo pravi konzolu za sitnu zabavu
i malo para. O igrama da ne priicam.
[ DjoleReject @ 20.11.2006. 15:22 ] @
Rasprava je presla iz PC-konzola u konzola 1 - konzola 2.
Valjda je i ovo nekakav odgovor na pocetno pitanje.
[ nkrgovic @ 20.11.2006. 17:30 ] @
Citat:
blood: Zampa to je kao da poredis nekog lepog malog mini morisa i bembaru 7.
PS3 je daleko jaca masina od Wii. Ali nintendo pravi konzolu za sitnu zabavu
i malo para. O igrama da ne priicam.

A je'l kad kupis "bembaru" (BMW?) dobijes rectal proble, ili ti samo zavale neki implant ispod koze... :) ? Bez uvrede, ali ja Sony-ju ne bi verovao NISTA, posle odredjenih desavanja. Zajedno sa IBM-om su na mojoj "ovo u moju kucu nece uci" listi. (A ni Nemacka kola bas ne volim... :) )

Sto se tice jacine, skoro procitah pricu da razlike uopste nisu tolike... Iako Sony nudi neke silne gigaflopse na papiru, izgleda da ce oni i ostati tamo, bar za sve sem naucnih primena... Mozda PS3 bude fina masina za Seti@Home, ali za igrice... Taj njihov dizajn sa 7 vektorskih pajplajna, sa po 128K memorije, a onda na deljenoj magistrali... I nije neki :). XBox 360 je preko duplo sporiji "na papiru", ali ima mnogo normalniji API, i mnogo normalniju arhitekturu koju je i te kako lakse koristiti i programirati. Wii mozda jeste sporiji od XBox-a, ali ima opasan kontroler, plus sto su igre za Nintendo uvek bile specificne... Za taj tipak igara Wii je zver, a ako hoces da igras igre kao one za XBox, onda uzmi XBox a ne Nintendo.

Citat:
AcaNDr: Mislim da se od pojave Xbox 360 i Playstation 3 konzola svet igara na istim promenuo na bolje,pogoto što se igraju na televizorima visoke rezolucije (hdtv) i sa takvim rezolucijama koji su veće nego na komjputeru,kompjuter ne može ni da presmrdi.Znači za takvo neko zadovoljstvo će vam trebati malo više nego 400 $,recimo 1400 $,jer jedan hdtv košta oko 1000$(prosečan),a da ne spominjem i cene od 300.000 dinara(da ne pretvrama u $)

Ta "visoka" rezolucija je najcesce 768p : 1024x768 ili 1366x768. NIje bas rezolucija koja je nedostizna za PC. Najveca HDTV reezolucija je 1920x1080, to mozes imati na svakom modernom PC-u. Takodje, ako ti neko nije spomenuo, i za PC ti treba monitor... :) HDMI se jednostavno konvertuje u DVI, i obrnuto - dok za novi XBox cak ima i VGA kabl :), tako da mozes i PC zakaciti na TV, ili konzolu na monitor, po zelji.

Inace ja se bas i ne igram... :) Hteo sam da kupim XBox 360, ali ga nema... Sad razmiljam da uzmem XBox. Glavni razlog, i po meni glavna prenost: Casual Gaming. Konzolu upalis, igras se 10 minuta i ugasis... Na PC-u ti se "moderna igra" podize duze od toga :). O nedostatku muke sa Windowsom, drajverima, pecevima i ostalim glupostima necu ni da pocinjem.
[ Mitrović Srđan @ 21.11.2006. 19:31 ] @
Citat:

Najveca HDTV reezolucija je 1920x1080, to mozes imati na svakom modernom PC-u

Bas da vidim tu masinu koja ce da potera CoD 3 na toj rezi ;-)

Heh koje igre za Wii? Zelda.
Silni gigaflopsi se vide na in-game filmicima kojih na netu bar ima zilion.
Mora se opet uzeti u obzir da je ps3 nova stvar a da je xbox360 vec
neko vreme na trazistu. Sacekacemo pa cemo vidieti.
Uostalom uvek mozes da teras neku igru na 1024x768 na PC
skidas crackove i patcheve i pomolis se Bogu da ti konfiguracija
bude u snazi jos bar 5 meseci ;-)

jedino sto mi se ne svidja je RSX nvidijin GPU ;( vise mi se svidja Xenos
Mislim da ce vreme ga gaziti polako jel i sada vec nije vrh vrhova.
Ono sto mozda tera xbox sada je tzv Efficiency factor tj faktor
iskoriscenosti nejgovog GPU koji je sada vec oko 90% koliko sam pratio.
Xenos moze da prikaze 500 000 000 poligona a uz faktor iskoriscenosti
znaci u real world aplikaciji oko 450 000 000. qq

[Ovu poruku je menjao blood dana 21.11.2006. u 21:56 GMT+1]
[ nkrgovic @ 22.11.2006. 02:40 ] @
Citat:
blood: Bas da vidim tu masinu koja ce da potera CoD 3 na toj rezi ;-)

Da, ali to ne menja, ni na koji nacin, jednacinu isplativosti. Poenta je samo u tome da MOZES. To ti je jednostavno kontraargument prici "da, ali za konzolu ti treba TV od x000 EUR-a, a PC radi na monitoru". Samo zelim reci da i konzola i PC rade i na TV-u i na monitoru.

Citat:

Heh koje igre za Wii? Zelda.
Silni gigaflopsi se vide na in-game filmicima kojih na netu bar ima zilion.
Mora se opet uzeti u obzir da je ps3 nova stvar a da je xbox360 vec
neko vreme na trazistu. Sacekacemo pa cemo vidieti.
Uostalom uvek mozes da teras neku igru na 1024x768 na PC
skidas crackove i patcheve i pomolis se Bogu da ti konfiguracija
bude u snazi jos bar 5 meseci ;-)

jedino sto mi se ne svidja je RSX nvidijin GPU ;( vise mi se svidja Xenos
Mislim da ce vreme ga gaziti polako jel i sada vec nije vrh vrhova.
Ono sto mozda tera xbox sada je tzv Efficiency factor tj faktor
iskoriscenosti nejgovog GPU koji je sada vec oko 90% koliko sam pratio.
Xenos moze da prikaze 500 000 000 poligona a uz faktor iskoriscenosti
znaci u real world aplikaciji oko 450 000 000. qq

[Ovu poruku je menjao blood dana 21.11.2006. u 21:56 GMT+1]

Lele... A da ti uzmes u obzir da neki od nas igraju igre jer su ZABAVNE? Osim ako nisi programer za konzole (A nesto mi kaze da nisi), stvarno ne vidim sta ima da ti se svidja neki GPU ili CPU... :) . A Zelda i Mario su zabavni, i predstavljaju nesto na cemu su odrasle generacije. Isto kao star wars igrice za Xbox : Meni se MNOGO svidja KotOR, i meni je to razlog za XBox. A ne poligoni :).

Glavna stvar koju treba da pokapiras je sledeca: Novi XBox nece izaci jos 2-3 godine. PS3 izlazi sad jer kasni, a zatim ce i on ostati aktuelan nekoliko godina. To sto jedan ima ovakav, a drugi onakav GPU ili CPU nikako ne menja cicnjenicu da ce ljudi koji pisu igre morati da se prilagode tome sto tu postoji. Kad uzmes u obzir da imaju stabilan API, samo jedan moguci hardver i jednu verziju "drajvera", shatis da ljudi vremenom uce da to sve bolje koriste... Originalni XBox je izasao par godina posle PS2, pa su igre i dalje izgledale uporedivo :). Broj poligona koje iscrtava neki CPU je samo od jedan faktora koji uticu na kvalitet grafike, a kamoli cele igre. Plus sto je 500M poligona divljacka cifra.... Quadro FX 5500 crta 225M. I plus sto je jedno "poligona", a drugo "sencenih poligona", uz obavezno pitanje "kako sencenih" :).

Poenta: Cilj je naci platformu na kojoj su igre zabavne, a ne koja crta poligone... :) Ja sam provodio sate uz frozen bubble koji ima ... cuj 2D je :). Pa? Glavna razlika izmedju konzola su izdavaci koji izdaju igre za njih, i koje su to igre, a ne tenhicke specifikacije GPU-a.
[ Mitrović Srđan @ 22.11.2006. 12:57 ] @
Pa ti kupi super nintendo pa igraj. Izace te oko 20e na pijaci. Posto volis bubble ;-)

Kada dajem pare za nesto zelim da znam sta ima da mi ponudi. 80% korisnika
konzola prvo sto gledaju jeste grafika. Ko ce jos u ova vremena da igra
igru koja ima krs grafiku. To je prvo sto upada u oci. Na PC je situacija
ista. PS3 je predvidjen da bude on market i konkurentan cca 10 god.
Zbog toga mi se RSX ne svidja jel tesko da ce moci da opstane toliko
dugo godina.

Citat:

Broj poligona koje iscrtava neki CPU je samo od jedan faktora koji uticu na kvalitet grafike, a kamoli cele igre

Naravno. ALi to je prvi dertalj koji svaki gamer pogleda.
I ja jos nekad igram igre sa automata , ali to ne znaci da se mogu porediti sa ps3
i da cu da uzmem automat kuci.

Procitaj clanak Tim Sweeney-a koji lepo govori sta donosi upotreba cellovih SPE.

Citat:
Osim ako nisi programer za konzole (A nesto mi kaze da nisi), stvarno ne vidim sta ima da ti se svidja neki GPU ili CPU... :)

Heh kakva glupa konstatacija. To bi bilo kao kad bi rekao nekom "sta ce ti 6600GT kad nisi 3d programer?"

Procitaj clanak Tim Sweeney-a koji jasno govori sta donosi cell i njegovi SPE.
Xbox1 je svkako bio mocan tada kada se pojavio pogotovu zbog mocnog GPU i CPU.
ALi i njega je pogazilo vreme , malo memorije 64mb i slab emory bandwidth i fill rate su znacili
nize rezolucije sada je xbox360 taj problem resio medjutim ps3 je izvrsio evoluciju ;-)
Pravi HD un nasoj kuci.

[Ovu poruku je menjao blood dana 22.11.2006. u 14:38 GMT+1]
[ a1200 @ 22.11.2006. 14:10 ] @
IMHO, konzole ce uvek imati blagu prednost...

Zasto? Pa zato sto kad kupis igru za konzolu tacno znas da ce u 99% ona raditi kristalno tecno i kako treba. Jednostavno mnogo je lakse iskoristiti maximum i napraviti super igru (graficki, idejno, optimizovati je do maximuma itd.) ako znas koji su ti limiti u hardware-u... a posebno ako je taj hardware mocan kao PS3 . Znaci ako si gamer, definitivno kupiti nextgen konzolu i uzivati maximalno.

Ono sto bi naveo kao plus skupih PC konfiguracija (4X+ za cenu jednog PS3...) je mogucnost da se rade vrlo ozbiljne stvari, pored igranja. Tj. moze jako dobro da te zabavi kad treba, ali polako pocnes da se interesujes i za druge stvari - grafika, 3D animacija, programiranje... sto moze sutra da ti bude profesija, i da zivis od toga. Takodje jos jedna prednost je to sto lako mozes da dodjes do "jeftinih" verzija igara (tj. P2P, pira**ki CD/DVD)... mada i konzole mogu da se "moduju" itd. ali to je druga tema.

Ja bih to recimo poredio kao "auto za porodicu" i "sportska kola". "Family car" mozes da nabudzis da bude jako mocan ali to nikad nece biti "sports car". Dok sports car nikad ne moze da postane family car (recimo nije bas napravljen za putovanja i pijacu )... jednostavno nije dizajniran kao takav.

E sad, ono nasta treba obratiti paznju je recimo koncepcija koja stize sa PS3 (za xBox 360 ne znam), a to je da uz PS3 stize Linux kao operativni sistem... da moze da se butuje kako najnormalniji comp, da ce se uskoro pojaviti driveri koji ce omoguciti da linux desktop poleti na PS3-ci... Samim tim sto je Linux na njemu, to prestaje da bude samo igracka masina, jer svaka aplikacija koja inace radi pod Linuxom radi i na PS3-ci (znaci sve igre, programi, verovatno i emulator za Windows itd...). To je neverovatna prednost... dobija se pravi multimdijani centar i super computer za cenu od 500$... naravno treba sacekati i videti u kojoj meri ce biti napisani dobri driveri za sve to. Ali nesumnjam da ce u roku od par meseci izaci totalno optimizovan Linux za PS3, tada vadim $$$ i kupujem mashinu...

znaci sports car je postao pravi trasformer u Minivan po potrebi - a svi znamo da Linux ima tonu free aplikacija, igara, playera, programerskih tool-ova, OpenGL, Firefox... znaci koncepcija dosadasnjih konzola kao kutija za igru i nista drugo, je prerasla u nesto sasvim drugo. Ostaje samo da se vidi u kojoj meri. Ali PS3 stvarno ima realne sanse u tome, samo se nadam da Sony nece osakatiti celu ideju sa nekim rootkit-om ili prevencijama pri pisanju drivera/koriscenju Linux sistema, videcemo ... bice zanimljivo

[ bakara @ 22.11.2006. 15:22 ] @
Citat:
a1200:

Ono sto bi naveo kao plus skupih PC konfiguracija (4X+ za cenu jednog PS3...) je mogucnost da se rade vrlo ozbiljne stvari, pored igranja. Tj. moze jako dobro da te zabavi kad treba, ali polako pocnes da se interesujes i za druge stvari - grafika, 3D animacija, programiranje... sto moze sutra da ti bude profesija, i da zivis od toga. Takodje jos jedna prednost je to sto lako mozes da dodjes do "jeftinih" verzija igara (tj. P2P, pira**ki CD/DVD)... mada i konzole mogu da se "moduju" itd. ali to je druga tema.

Pa i na vrlo jeftinom PC mozes raditi vrlo ozbiljne stvari, a kad zavrsis s tim, ukljucis lepo PSX i igras se ko covek. Tako je bolje i za zivce, a i za novcanik...
Da bi se lepo igrale ove nove igre nece biti dovoljna konfiuracija od 500€...
A mislim da je tema pocela o tome sta je bolje za igranje, a sve drugo je u drugom planu.
[ igorpan @ 22.11.2006. 15:42 ] @
Mene stvarno mrze da citam ove odgovore na temu , ali ja mislim da je komp ubedljivo najbolja stvar , kod nas .
Da sam u Americi , verovatno bih kupio PS3 od 600$ , ali , ovde , PC RULEZ josh uvek :)
[ a1200 @ 22.11.2006. 17:10 ] @
Citat:
Pa i na vrlo jeftinom PC mozes raditi vrlo ozbiljne stvari, a kad zavrsis s tim, ukljucis lepo PSX i igras se ko covek. Tako je bolje i za zivce, a i za novcanik...

Slazem se, ali sam poredio PC i PS3 sa istom grafikom. Znaci kad bi na PC-ju zeleo da igras iste igre kao na PS3 (shaderi, detaljnost itd) to bi kostalo 4X ili oko 1700-1800 EUR.
[ Ivan Dimkovic @ 22.11.2006. 17:12 ] @
Posle danasnjeg igranja sa PS3-jem i nekih demo igrica mogu da konstatujem da bih to ipak kupio pre nego PC da mi treba za igranje ;)
[ mrkidivx @ 22.11.2006. 18:02 ] @
Sve zavisi ko je koliko zadrt igrač, ja lično nikad ne bih uzeo konzolu PC je ipak bolje rešenje možeš da ga nadogradjujes kako hoćeš.
[ a1200 @ 22.11.2006. 18:03 ] @
@Ivan: Lucky you!!!!

Bas bih voleo da vidim sve zivo iz prve ruke... bice i kod nas, samo malo kasnije...
cekam, cekam... cekam...
[ Mitrović Srđan @ 22.11.2006. 18:11 ] @
Citat:

Sve zavisi ko je koliko zadrt igrač, ja lično nikad ne bih uzeo konzolu PC je ipak bolje rešenje možeš da ga nadogradjujes kako hoćeš.

I tebi je bolje da ga nadogradjujes svakih 4-5 meseci nova graficka vise rama vise para? omg ;-)
[ mrkidivx @ 22.11.2006. 18:20 ] @
Ma jok, nisam toliki manijak za igre.
PC jednostavno zamišljam kao multimedijalni centar koji mi menja konzole za igru, tv, radio, plejere itd.
Uostalom konzole su i stvorene da bi se klincima uzimale pare
[ ZaMpA @ 22.11.2006. 18:21 ] @
offtopic:
Citat:
blood: Ko ce jos u ova vremena da igra
igru koja ima krs grafiku.

Evo ja cu, ako je igra igriva i ima zanimljiv koncept.
Grafika je, za mene, totalno sekundarna stvar i stvarno ne kontam kad neko kaze da je igra shit ako ima loshu grafiku. Utisak koji ostavlja dobra grafika 'izvetri' za nedelju dana. Igrivost i inovativnost ostaju svezi i posle par (desetina) godina. PS3 je PS2 sa jacim procesorom, grafickom, itd... a wii donosi neshto sasvim novo. zato mi izgleda zanimljiviji, ali verovatno nece biti podrzan dovoljno kod nas, sigurno ni blizu koliko PS3.
ontopic:
I sad ce i konzole da dobiju velike OS-eve, hardove, prikljucak na net/lan, postaju sve vishe i vishe kompovi, a sve manje i manje konzole. Mislim da je to dosta loshe jer ce, na primer, veza sa netom omoguciti da se downloaduju patchevi, a onda ce da izdaju polugotove stvari, jer boze moj, skinuce ljudi patch ako treba....
[ nkrgovic @ 22.11.2006. 18:24 ] @
Citat:
blood: Pa ti kupi super nintendo pa igraj. Izace te oko 20e na pijaci. Posto volis bubble ;-)

Malo je offtopic, ali moras da shvatis jednu stvar: Bejeweled i Zuma Deluxe su prodati u mnogo vise primeraka nego CoD 3. To sto to ne igraju tvoji drugari, ne znaci da igra nije popularna... Ja igram RPG-ove, ali to ne znaci da cu se praviti lud. :).

Citat:
Kada dajem pare za nesto zelim da znam sta ima da mi ponudi. 80% korisnika
konzola prvo sto gledaju jeste grafika. Ko ce jos u ova vremena da igra
igru koja ima krs grafiku. To je prvo sto upada u oci. Na PC je situacija
ista. PS3 je predvidjen da bude on market i konkurentan cca 10 god.
Zbog toga mi se RSX ne svidja jel tesko da ce moci da opstane toliko
dugo godina.
...
Heh kakva glupa konstatacija. To bi bilo kao kad bi rekao nekom "sta ce ti 6600GT kad nisi 3d programer?"
...
Procitaj clanak Tim Sweeney-a koji jasno govori sta donosi cell i njegovi SPE.
Xbox1 je svkako bio mocan tada kada se pojavio pogotovu zbog mocnog GPU i CPU.
ALi i njega je pogazilo vreme , malo memorije 64mb i slab emory bandwidth i fill rate su znacili
nize rezolucije sada je xbox360 taj problem resio medjutim ps3 je izvrsio evoluciju ;-)
Pravi HD un nasoj kuci.

Ti uporno odbijas da shvatis sta ja pricam... Oh, well - na likovima kao sto si ti proizvodjaci konzola i prave pare... Cuj, covek: Ja ne kupujem igracku zbog grafike. Ja ne zelim konzolu koja ce da donese "Pravi HD un nasoj kuci" . Ja kupujem igracke da bi se igrao, i zelim da mi donese ZABAVU u kucu. Razumes razliku? Dobar RPG je dobar i na PSP-u, i na PS3 i na SNES-u. Ja zapravo jesam kupio graficku sa 6600 GT, ali zato sto ja igram NWN, a devojka The Sims 2, i trebala nam je graficka na kojoj cemo moci da se igramo opusteno, i da uzivamo u igri. Znaci, nije poenta u grafici, poenta je u igri. Lepa grafika jeste prednost, ali daleko da je jedina. Evo, skoro smo igrali stari Gothic i Baldur's Gate 2. I ja cu, verovatno, za godinu dana, opet igrati BG2. Jednostavno, igra je OPAKO dobra, i to nema veze sa grafikom.

Citat:
a1200: IMHO, konzole ce uvek imati blagu prednost...

Zasto? Pa zato sto kad kupis igru za konzolu tacno znas da ce u 99% ona raditi kristalno tecno i kako treba. Jednostavno mnogo je lakse iskoristiti maximum i napraviti super igru (graficki, idejno, optimizovati je do maximuma itd.) ako znas koji su ti limiti u hardware-u... a posebno ako je taj hardware mocan kao PS3 :). Znaci ako si gamer, definitivno kupiti nextgen konzolu i uzivati maximalno.
....
E sad, ono nasta treba obratiti paznju je recimo koncepcija koja stize sa PS3 (za xBox 360 ne znam), a to je da uz PS3 stize Linux kao operativni sistem... da moze da se butuje kako najnormalniji comp, da ce se uskoro pojaviti driveri koji ce omoguciti da linux desktop poleti na PS3-ci... Samim tim sto je Linux na njemu, to prestaje da bude samo igracka masina, jer svaka aplikacija koja inace radi pod Linuxom radi i na PS3-ci (znaci sve igre, programi, verovatno i emulator za Windows :) itd...). To je neverovatna prednost... dobija se pravi multimdijani centar i super computer za cenu od 500$... naravno treba sacekati i videti u kojoj meri ce biti napisani dobri driveri za sve to. Ali nesumnjam da ce u roku od par meseci izaci totalno optimizovan Linux za PS3, tada vadim $$$ i kupujem mashinu...

Opa. U kozole se ne razumem, ali se u Linux brate razumem. Ovako: To sto PS3 koristi Linux kernel ne znaci da imas Linux Userland. Na sam PS 3 jeste moguce instalirati genericki Linux (Fedora) ali ta fedora ne sadrzi nikakve "accelerated" drajvere. Moci ces da koristis NEKE Linux programe (one koji su portovani na PPC), ali definitivno neces moci da igras PS3 igre na Linux-u. Takodje, zaboravi na taj Windows emulator, em je krs, em radi samo na x86 masinama (sto PS3 nije). Sve sto ces dobiti time je dual-boot konzole i linux-a. Po meni, mnogo ti je bolje i udobnije da uzmes dodatni PC za taj Linux :).
[ a1200 @ 22.11.2006. 18:34 ] @
@nkrgovic

Znam da trenutno ima samo genericke drivere
Da zvuk "bas" neradi kako treba itd.
ALI sam isto tako siguran da ce u sledecih par meseci izaci totalno optimizovana verzija (driveri i ostalo), mozda i live CD , i tek onda ce cela stvar imati smisla. A to ce biti pravi napredak u odnosu na trenutno stanje na konzolama... zamisli da mozes, recimo da poguras Mayu na Linuxu, koja koristi PS3 snagu za realtime fiziku, particle simulation itd. mozda i (near) real-time raytrace. Tome se nadam... to bi prakticno bila reinkarnacija Amige . Ali videcemo, Sony je imao prilicno nepopularne "poduhvate" sa DRM forama kao i MS... tako da sve ostaje na tome koliko su oni spremni da otvore sitem.
[ nkrgovic @ 22.11.2006. 18:54 ] @
Citat:
blood: I tebi je bolje da ga nadogradjujes svakih 4-5 meseci nova graficka vise rama vise para? omg ;-)

Drugi, odlican point. Hvala.

Citat:
a1200:
Znam da trenutno ima samo genericke drivere :)
Da zvuk "bas" neradi kako treba itd.
ALI sam isto tako siguran da ce u sledecih par meseci izaci totalno optimizovana verzija (driveri i ostalo), mozda i live CD :), i tek onda ce cela stvar imati smisla. A to ce biti pravi napredak u odnosu na trenutno stanje na konzolama... zamisli da mozes, recimo da poguras Mayu na Linuxu, koja koristi PS3 snagu za realtime fiziku, particle simulation itd. mozda i (near) real-time raytrace. Tome se nadam... to bi prakticno bila reinkarnacija Amige :). Ali videcemo, Sony je imao prilicno nepopularne "poduhvate" sa DRM forama kao i MS... tako da sve ostaje na tome koliko su oni spremni da otvore sitem.

Hm... Ovo mi vise zvuci kao amigo-nostalgija i lepe zelje nego realnost... Jednostavno, niko, vec godinama, nije uspeo da napise accelerated drajvere za x86 linux, iako se trude... Sumnjam da ce to uspeti bilo kojoj open-source grupaciji. A da ce sony to da odradi... videcemo. Iskreno, sumnjam. Postojao je i linux kit za ps2 i nikad nije otisao dalje od ovoga sto nude za PS3. Ne vidim zasto bi sad to uradili. Ne znam... ja sony-ju i dalje ne verujem :). A extra to da ce Alias da portuje maya-u na PPC linux, a pogotovo na PS3 PPC Linux.
[ Mitrović Srđan @ 22.11.2006. 19:00 ] @
Bla bla ;-) uzima sony pare na meni i na jos par miliona ljudi sirom sveta.
Nisam video da su nekad cekali ljudi u redovima da uzmu neku nv graficku
verovatno jel su znali da ce za 5 meseci morati da cekaju u red za novu
jel ce im stara postati prespora.

Pa i ja igram stre igre naravno jos uvek igram planscape: Torment. Ja pricam
kako razmislja masa . To je ptpuno ista stvar kao sa windozom ;-)
Ne mora da znaci da je najbolje ali ljudi to traze. Niko u 2007 god nece
da igra igru koja nema milione poligona krsh pixel shadera , normal mape ,
dinamicko ovo dinamicko ono ....
Mislis da ce neki klinac od 16 god da uzme da igra baldur gate ;-)

Citat:

Ja ne kupujem igracku zbog grafike. Ja ne zelim konzolu koja ce da donese "Pravi HD un nasoj kuci" . Ja kupujem igracke da bi se igrao

Ja volim da uzivam u onome sto igre donose. Svakako da je graficki / vizuelni ugodjaj
ono sto prvo padne u oci. Nema teoretske sanse da odigram nesto a da ne bude ni malo
dopadljivo.

Citat:

Lepa grafika jeste prednost, ali daleko da je jedina

A ko je rekao da je jedina?

Sto se tice linuxa bas bih voleo da vidim YDL ;-)
PPE je sposoban da pokrece POWER I PPC binarije , naravno zbog PPC ISA.
Kutarag je izjavio da arhitektura cell-a dozvoljava pokretanje
vise OS simultano , ali opet vdecemo vremenom kako ce to tacno raditi.

Citat:

Because we have plans for having Linux on board [the PS3], we also recognize Linux programming activities… Other than game studios tied to official developer licenses, we'd like to see various individuals participate in content creation for the PS3.

Naravno da neces moci igrati igrice na linuxu pa CELL ima svoj sopstveni kernel.
Linux mu dodje kao client OS;-)
[ bojan_bozovic @ 22.11.2006. 19:08 ] @
Samo zavisi od igara koje zelis igrati, konzole imaju odlicne sportske igre, anime igre, FPS. Za RPG-ove Oblivion, NWN2 i za strateske igre, za to je svakako bolji PC. Ne samo zato sto se te igre portiraju a ne razvijaju za konzole, vec su modovi izuzetno bitni kod takvih igara a modderi ne koriste konzole Dalje, PC ne sluzi samo za igre, mada to moze biti nebitno.
[ Mitrović Srđan @ 22.11.2006. 19:10 ] @
Zato lepo imas oboje i uzivas u pogodnostima ;-)
[ prikojas @ 22.11.2006. 20:44 ] @
Citajuci vase postove, covek se prosto zapita koliko vi imate godina?? Ako imate manje od 15 onda je sve OK!
Jel cela ova tema vuce na pricu: "Ko je jaci? Spiderman ili Batman??"
Mislim da je tema offtopic i da je treba zatvoriti Jer je forum prepun slicnih naglabanja tipa AMD vs INTEL, NVIDIA vs ATI...bla bla bla... Gde svako duva u svoju tikvu bez ocitih argumenata. Kao i ovde, gde ljudi pricaju o konzolama (sa kojim nisu imali dodira) ili obratno! I konstantno se pokusava nametnuti svoje misljenje drugom!
Pa ako se meni svidja pc a nekom drugom PS2 zasto bi se ja raspravljao i ubedjivao nekog kako je PS2 promasena investicija...
Briga me sta neko misli da je bolje imam svoje misljenje i ostacu pri tome!
A forumi su puni ljudi koji jedva docekaju da se raspravljaju sa nekim iz ciste dosade!
I naravno po starom balkanskom obicaju "ono sto posedujem je najbolje", tako da i neko ko je kupio PS2 (recimo) i igrao ga 2 puta u toku godine ce tvrditi da je to najbolja konzola! Jer boze moj tesko je sebi priznati da je bacio 200e(i ovo navodim kao primer jer nisam imao dodira sa doticnom)!
Da imam para verovatno bi imao i XBOX 360 , i PS3 i Game CUBE.... I nemam averziju prema nijednoj konzoli niti PC-ju!
Mogu da kazem na primer da mi se nesvidja neka od konzola, ali necu se raspravljati sa nikim od vas jer ako se vama ista dopada "RESPECT"!

[ a1200 @ 22.11.2006. 21:06 ] @
Citat:
Briga me sta neko misli da je bolje imam svoje misljenje i ostacu pri tome!

Daleko ces dogurati

I da neki su stariji od 15... i bave se ozbiljnim stvarima i nehrane ih roditelji ... a ipak vole da odigraju koju partiju i vide dokle se stiglo na polju video igara - a takodje zele da cuju i druge komentare, kako bi eventualno saznali nesto novo i mozda promenili misljenje... ma nebitno, jer ti vec imas svoje misljenje
[ Mitrović Srđan @ 22.11.2006. 21:07 ] @
Ti si mali da bi shvatio ;-)
Jednom je neko rekao kad sam isto pitao na advocacyda su holly wars mnogo jaka stvar i jesu.
Preporucujem ti da posetis advocacy ;-)
I nemoj vredjati clanove rasprave ako imas nesto pametno i argumentovano da kazes reci.
Ocigledno nisi tehnoloski potkovan da bi uopste mogao da ucestvujes u ovakvim raspravama.

Citat:

A forumi su puni ljudi koji jedva docekaju da se raspravljaju sa nekim iz ciste dosade!

Pa da i sta ti imas protiv toga? Ako ti je ovo gubljenje vremena niko te ne tera da citas.
Neko mozda nesto i nauci pametno.

Citat:

ali necu se raspravljati sa nikim od vas

I nemoj nije ovo za tebe nemoj sa nikim nikako ;-)

Citat:

Daleko ces dogurati i da neki su stariji od 15... i bave se ozbiljnim stvarima i nehrane ih roditelji... a ipak vole da odigraju koju partiju i vide dokle se stiglo na polju video igara - a takodje zele da cuju i druge komentare, kako bi eventualno saznali nesto novo i mozda promenili misljenje... ma nebitno, jer ti vec imas svoje misljenje

Naravno. Uvek volim da cujem i tudje misljenje jel mozda je i moje pogresno ko zna ;-)
U svakom slucaju uvek se cuje koja pametna i nauci se nesto.
[ prikojas @ 22.11.2006. 21:30 ] @
Citat:
blood: Ti si mali da bi shvatio ;-)
Jednom je neko rekao kad sam isto pitao na advocacyda su holly wars mnogo jaka stvar i jesu.
Preporucujem ti da posetis advocacy ;-)
I nemoj vredjati clanove rasprave ako imas nesto pametno i argumentovano da kazes reci.
Ocigledno nisi tehnoloski potkovan da bi uopste mogao da ucestvujes u ovakvim raspravama.

Naravno. Uvek volim da cujem i tudje misljenje jel mozda je i moje pogresno ko zna ;-)
U svakom slucaju uvek se cuje koja pametna i nauci se nesto.

"Tehnoloski potkovan" LOL!!! Sad mi je jasno o kom godistu je rec!
I kad budes otvorio raspravu na temu "Spiderman vs Batman", nezaboravi da spomenes da si od mene dobio ideju!

Citat:
blood: Bla bla ;-).

a ovo je bilo najpametnije u prethodnim izlaganjima sto si rekao :)

[ Mitrović Srđan @ 22.11.2006. 21:37 ] @
Ma vazi pobedio si ;-)
[ TGCVugi @ 22.11.2006. 21:45 ] @
Ovo je tema o PC vs Konzole i ne razumem sta dode neko ovde bez argumenata vredat ljude da ne kazu svoja mislenja, svaki covek ima pravo na svoje mislenje. Moje mislenje je da je PC bolji, ali isto tako priznajem da ni za PC ni za bilo koju konzolu nema takvih igara kao sto su nekad bile na NITENDU.
Nekog mozda ovde zanima jacina a nekog zanima dozivljaj igre zato mislim da ima svako pravo dati svoje mislenje, jer svaki covek je jedinstven.
Citat:

A sta ti onda radis gore??

Kao sto blood kaze uvek ces da naucis nesto novo, evo ja otkada sam na ovom forumu sam naucil kontrolirat svoj bijes (barem malo) i zahvaljujem bloodu na tome.

A ovo

Citat:
I naravno po starom balkanskom obicaju "ono sto posedujem je najbolje", tako da i neko ko je kupio PS2 (recimo) i igrao ga 2 puta u toku godine ce tvrditi da je to najbolja konzola! Jer boze moj tesko je sebi priznati da je bacio 200e(i ovo navodim kao primer jer nisam imao dodira sa doticnom)!

Ja imam PS2 i PC pa ipak mislim da je PC bolji, samo u nekim pogledima, otkako ga imam (oko 2 g) jedanput sam ga probao, Ali svaki covek ima svoj pogled na svet pa tako i na to!

Citat:
Jel cela ova tema vuce na pricu: "Ko je jaci? Spiderman ili Batman??"

Nezamislivi divovi od kompanija se nadmecu (ati vs nvidia, amd vs intel,...), pa ako se oni nadmecu smijemo i mi dat ovde svoje mislenje..

Citat:
Zato lepo imas oboje i uzivas u pogodnostima ;-)

Ovo je najpametniji post ovde, mislim da ni konzole ni racunara nisu skupa pa tako da bi svako mislim mogao probat oba ako bas želi..

[ ton_majstor @ 23.11.2006. 08:35 ] @
Citat:
I da neki su stariji od 15... i bave se ozbiljnim stvarima i nehrane ih roditelji ... a ipak vole da odigraju koju partiju i vide dokle se stiglo na polju video igara - a takodje zele da cuju i druge komentare, kako bi eventualno saznali nesto novo i mozda promenili misljenje...

Jeste, tačno. Uvek se lepo igralo na konzolama, jer su pružale mogućnost igranja više igrača odjednom. PC to nije imao do skoro. Mislim, nema ni sad, ako ne računamo igranje u mreži. Koliko nas ima dva gamepada i igra sa decom ili ortacima fudbal ili neku pucačinu na PC?

PC je bio, napominjem BIO... lošiji sve do pojave Voodoo grafike. Od tada je isti ili bolji tehnološki. Ne znam, videćemo kako će ovaj PS3 da prođe?

Sada ove Core 2 Duo "mrcine" sa ovim "DX11" kartama mogu takođe Bogaoca da svare! Ne bih se toliko kladio na čist CPU+GPU power PS3-a! Mada, cena mu je jako pristupačna, to mu je glavni atribut. Kao i baza igara, zar ne?

Ovaj mali Wii http://wii.nintendo.com/ je ipak više Gameboy nego konkurent PS3 i Xbox360. Akcenat je na kontrolerima, a igre su baš slatke, što je vrlo ciljano na određene konzumente. Pravilno.

Pozdrav!
[ Mitrović Srđan @ 23.11.2006. 08:48 ] @
Citat:

Ovaj mali Wii http://wii.nintendo.com/ je ipak više Gameboy nego konkurent PS3 i Xbox360. Akcenat je na kontrolerima, a igre su baš slatke, što je vrlo ciljano na određene konzumente. Pravilno.

Upravo tako malo jeftine zabave za siroke narodne mase. Daleko od ozb gaminga ,
pravih blockbustera i hitova sem Zelde dakako ;-)
[ mrkidivx @ 23.11.2006. 09:12 ] @
Citat:
Daleko od ozb gaminga

"Ozbiljan gaming"
[ Mitrović Srđan @ 23.11.2006. 09:28 ] @
Huh ;-)
Ozb gaming koji deo recenice je smesan?
Ako nisi znao broj obrtnih sredstava u gaming industriji je veci
nego u holivudu. Igranje je negde i sport (korea) , a dobrom
delu gaming populacije je i posao. Da li znas koliko npr zaradjuje jedan
Fatal1ti kao q3 prvak? I reci mi da to nije ozbiljno. Mislis da su igre
samo i iskljucivo za malu debelu americku decu koja jedu pomfrit
i sede ispred svog big 42inch plazma televizora.
Klise.
[ mrkidivx @ 23.11.2006. 10:07 ] @
Mislio sam pre svega na zgubidane koji po ceo dan drndaju igre.
Naravno da to ne važi za one koji na tome zarađuju lovu.
[ Mitrović Srđan @ 23.11.2006. 10:14 ] @
Ok a zgubidane koji po ceo dan gledaju fudbalke utakmnice
i klade se? Postoje ljudi koji nekad u nekim prilikama odigraju nesto
a tesko da gube vreme. Covek jednostavno nadje ventil u necemu.
[ mrkidivx @ 23.11.2006. 10:20 ] @
Slažem se.