[ HoT_Steppa @ 15.11.2006. 12:42 ] @
Video sam da se nedavno pojavio u prodavnicama uvozni puter od kikirikija, mislim po prvi put kod nas. Kupio sam ga i svideo mi se, narocito jer nema nista od konzervansa i aditiva, znaci cist, prirodan prozivod sa rokom trajanja od oko 2 godine. Mene interesuje da li neko ima od vas ili zna gde moze da se nabavi recept za ovaj puter, hteo bih da ga sam pravim, posto je dosta skup, 340g kosta oko 200 din.
[ ton_majstor @ 15.11.2006. 13:31 ] @
Po prvi put za tebe, ako si malo mlađi... inače, pre 15-20+ godina je bio ISKLJUČIVO iz uvoza. Baš iz USA, ako se dobro sećam.

Ima sada toga iz nekoliko izvora, pa još i u par oblika (krem ili lomljen, mrvljen u kremu), ali ostaje dilema da li i KO to sme da jede!?
Maloj deci do 6-8 godina starosti nikako ne bih preporučio, jer je kikiriki puter jedan od žešćih alergena, tj. potencijani izazivač opakih i "doživotnih" alergija! Ko preživi, pričaće.

Inače, ja bih to jeo kašikom, kutlačom, lizao, muljao... jer je hrana za gojenje, za prasad, za tov! Lepo, ali IPAK opasno!

Đavo da nosi Amere koji TO mažu na 'leba! Bljak!

Pozdrav!

[ HoT_Steppa @ 15.11.2006. 13:35 ] @
Nisam mladji, ali ako pricas pre 15 godina da se pojavio, tad sam u vreme hyper-a kupovao samo hleb i mleko i cekao u redu za to, nije mi bilo ni na kraj pameti da gledam nesto tako, a kamoli iz uvoza (ekonomski nacionalista, sta ces).
Kazi mi ako znas zasto nije dobar?
[ vuxsa @ 15.11.2006. 13:43 ] @
Zato što je prava energetska bomba...gledah jednom kako ga prave,deluje prilično jednostavno(doduše za mašinsku obradu),nema,koliko se sećam nikakvih termičkih postupaka,ali ipak pretpostavljam da bi bila veća jebada za kućnu radinost...uostalom pogledaj na wikipediji,sigurno ima recept
[ HoT_Steppa @ 15.11.2006. 14:35 ] @
Ovo bi treblo da bude otprilike to:
http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/A824410
[ ton_majstor @ 15.11.2006. 20:34 ] @
Polako...

Citat:
- 100 g putera od kikirikija sadrži 50 g masnoca. Ako volite da jedete kikiriki puter ogranicite njegov unos na jednu kafenu kašicicu nedeljno.


Citat:
Kikiriki puter

Veoma lako mozemo sami da napravimo ovu vrstu putera, koju koristimo za sosove ili jednostavno kao namaz.


Sastojci:

300 g oljuštenog kikirikija,
100 g putera.

Priprema:

Kikiriki u tiganju, bez dodatka ulja, propržiti dok ne porumeni. Malo prohladiti i samleti. Pomešati sa mekanim puterom, po ukusu dodati malo soli, ako želite slan, ili malo šecera, ako želite sladak. Staviti u teglu, dobro zatvoriti i držati u frižideru. Može da stoji do 1 mesec.


Hvala Gospođi Ljilji.

Pozdrav!
[ Ivan Dimkovic @ 15.11.2006. 20:41 ] @
Kikiriki puter se koristi za rapidni povracaj kilaze dece po Africi, gde obicna hrana ne moze da pomogne.

Sto znaci - u pitanju je kalorijska bomba, od koje moze da se nagoji covek dok kaze piksla. Pazljivo sa tim.

Citat:

Two tablespoons of Peanut Butter contains 190 calories and 16 grams of fat - as much fat as in a Burger King hamburger. Peanut butter is a high-calorie source of protein. Two tablespoons contains about 8 grams of protein/200 calories, the same protein as 1oz of roast turkey with only 50 calories!

[ bakara @ 15.11.2006. 21:12 ] @
Uh...zato ja imam 100 kila
[ operacija @ 15.11.2006. 22:07 ] @
Drugarica, koja je zavrsila molekularnu biologiju ili genetiku (jbm li ga) u Kanadi, mi je rekla da je kikiriki kancerogen i da to svi doktori znaju. Naime, koliko se secam njene price(bilo je davno), jetra ili vec neki drugi organ, ne moze da razlozi (sta li vec) enzime kikirikija, pa vremenom dolazi do mutiranja celija. Taj proces je dug (recimo 10-15 god.), ali me je ova tema podsetila na to.
E sad, mozda neko to bolje zna.
[ ton_majstor @ 15.11.2006. 22:11 ] @
Ja imam skoro 110. Al' ne baš od kikiriki-putera... mada bi bilo lepo.

Pozdrav!
[ Davor Vlajkovic @ 15.11.2006. 22:35 ] @
Da potvrdim i ja, kao veliki ljubitelj kikirikija, da je reč o poprilično ukusnoj ali i za*ebanoj hrani. Uostalom, evo vam par linkova pa istražujte sami:

http://en.wikipedia.org/wiki/Peanut_Butter

http://www.peanutbutterlovers.com/
[ 3D-Elite @ 15.11.2006. 23:07 ] @
u kom smislu je zaje*ana...zato sto goji ili...meni bas treba da nabaci par kila !
[ Davor Vlajkovic @ 15.11.2006. 23:42 ] @
Pre svega u smislu izazivanja raznih alergija. Ja sam recimo imao problema sa disanjem, a i par puta mi je izlazio herpes na ustima dan nakon konzumiranja veće količine kikirikija (ili putera od kikirikija, svejedno). Sad pazim šta radim, kad pazarim teglicu od 200-300gr traje mi i do mesec dana
[ ZaMpA @ 16.11.2006. 16:28 ] @
God bless the Peanut Butter!!
to mi je nesto najlepse na svetu! mazem na leba, a preko kikirikija pekmez od kajsija ili eurokrem..
inace, nije se od nedavno pojavio, ja ga kupujem vec 3-4 godine, mislim da je uvezen bash iz USA, "Teddy" se zove. Divota jedna! A da je skup,jeste.
[ superbaka @ 16.11.2006. 16:33 ] @
Citat:
operacija: Drugarica, koja je zavrsila molekularnu biologiju ili genetiku (jbm li ga) u Kanadi, mi je rekla da je kikiriki kancerogen i da to svi doktori znaju. Naime, koliko se secam njene price(bilo je davno), jetra ili vec neki drugi organ, ne moze da razlozi (sta li vec) enzime kikirikija, pa vremenom dolazi do mutiranja celija. Taj proces je dug (recimo 10-15 god.), ali me je ova tema podsetila na to.
E sad, mozda neko to bolje zna.


rekao bih da je nisi dobro shvatio, ili mozda ona nije... problem u kikirikiju lezi kod gljivice Aspergillus flavus koja parazitira na kikirikiju kada poraste vlaznost i temperatura iznad odredjene vrednosti u zemlji u kojoj se gaji... A. flavus luci jedne od najjacih toksina koje znamo, medju kojima je najpoznatiji aflatoksin... u vecoj kolicini, on dovodi do akutnog trovanja i smrti, a u manjoj do hronicnog trovanja gde prvo strada jetra... u veoma maloj kolicini, ako unosenje traje, dovodi do tih kancerogenih efekata o kojima pises... znaci, nema veze sa kikirikijevim enzimima vec sa ovim gljivicama na njegovom omotacu... zato se pri svakom uvozu sirovog kikirikija i sirovina od njega (arasidova sacma pogotovu) vrsi kontrola na prisustvo ovih gljivica ili toksina...

http://www.aspergillusflavus.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/Aflatoxin
[ _djevojka_ @ 30.11.2006. 15:01 ] @
Najbolji 'puter' mozes dobiti iz sopstvene proizvodnje. Mlin za kafu (?), sam izaberes kikiriki, bzzzzzz bzzzzz, nekoliko minuta, i gotovo.

Sem aflatoksina i problema pri izlaganju istim (tokom duzeg vremena upotrebe), u posljednje vrijeme se vrti prica i o tkz. trans fats (sta sve jos nece ubaciti u formulaciju putera?). Ako ces vec da se shopash vecim kolicinama, sopstvena produkcija ti koliko-toliko garantuje da se netjesh kljukati ostalim bonusima koje koriste da popune teglu.

Sto se tice dizanja kilaze djeci u Africi, ono sto ima kalorijsku vrijednost ne znaci da ima i nutricionu. Podsjeca me na 'humanost' Americkih kompanija, i donacije raznih preparata za hemoroide (Kosovo band-aid donacija); ali bitno je da se racuna kao poreska olaksica i da je donacija medicinski preparat - nema veze sto tamo trule kutije istog njasra, bitno je da se pokaze humanost na djelu. Ko hrani tu djecu u Africi i cime - samo oni to znaju.

I da ne zaboravimo masovnu pojavu alergija (od manjih, pa onih masivnih) - nekoliko vrtica i osnovnih skola su vec postale 'Peanut Free Zones' (Australija u pitanju). Znaci, niko od djece ne smije da donosi bilo sta u skolu od kikirikija, jer znaju da ako oni budu chvakali taj jedan kikiriki ili jeli sendvic sa kiki. puterom, moze da ih kosta zivota njihovog druga/drugarice. Bukvalno.
[ Ivan Dimkovic @ 30.11.2006. 15:07 ] @
Citat:

Sto se tice dizanja kilaze djeci u Africi, ono sto ima kalorijsku vrijednost ne znaci da ima i nutricionu. Podsjeca me na 'humanost' Americkih kompanija, i donacije raznih preparata za hemoroide (Kosovo band-aid donacija); ali bitno je da se racuna kao poreska olaksica i da je donacija medicinski preparat - nema veze sto tamo trule kutije istog njasra, bitno je da se pokaze humanost na djelu. Ko hrani tu djecu u Africi i cime - samo oni to znaju.


Ne.

http://www.msf.org/msfinternat...t.article&method=full_html

Procitaj tekst, i videces zasto je peanut-butter jako dobro sredstvo izbora kod lecenja:

Citat:

Previously, malnourished children were given milk and other vitamin-packed substances in hospital, by drip. It took several weeks for them to regain strength, and all the while they occupied precious space in hastily erected emergency centres. Once they are back home, their only hope of survival would be if their mothers, often weak and hungry themselves, could supplement their breast-feeding with special milk formulas. Those are costly and in areas of poor water supply prone to spreading other diseases, such as diarrhoea — which can kill weak children. Aid workers are unanimous in their approval of the product.


Umesto pausalnog pljucakanja na "humanost americkih kompanija" razmisli glavom.
[ _djevojka_ @ 30.11.2006. 15:32 ] @
Ja stojim iza onog sto sam napisala - znaci, ne hrane djecu istim kikiriki puterom kojeg djeca na zapadu jedu, jer ono sto stave u tu teglu je cisto vecinski energetsko smece. Skoro nikakva nutriciona vrijednost nakon sto prodje razno buckanje, mijesanje, dodatke i sl. Kljucna rijec za gladnu djecu iz Afrike: FORTIFIKACIJA kikiriki putera. FORTIFIKACIJA.

Takodje, predlazem da se informises o tonama njasra koje su Am. kompanije poslale na Kosovo, prije nego sto krenes sa komentarima 'razmisli glavom', jer ocigledno da takvi komentari nisu produktivni.
[ kv66 @ 30.11.2006. 16:07 ] @
Xe,xe sam si trazio Ivane,sad ces dobiti xy" komada" odgovora:-))
Sto se tice alergenskog potencijala kikirikija,on zaista postoji,ali ko je alergican nece ga jesti(deca?)Alergije su moderne bolesti 21.veka i prakticno ne postoji hrana koja ne izaziva alergiju:kod dece cesto su to jagode,cokolada,jaja,pa cak i kravlje mleko...Citao sam o liku koji je alergican na vodu(H2O)pa se siroma poji samo vinom..sic!!
[ Ivan Dimkovic @ 30.11.2006. 16:34 ] @
Citat:

Ja stojim iza onog sto sam napisala - znaci, ne hrane djecu istim kikiriki puterom kojeg djeca na zapadu jedu, jer ono sto stave u tu teglu je cisto vecinski energetsko smece. Skoro nikakva nutriciona vrijednost nakon sto prodje razno buckanje, mijesanje, dodatke i sl. Kljucna rijec za gladnu djecu iz Afrike: FORTIFIKACIJA kikiriki putera. FORTIFIKACIJA.


Hoces li da procitas ili treba da se crta?

Pazi, u uslovima kakva je sub-saharska Afrika, nije moguce izvrsiti adekvatan povratak akutno izgladnele dece u normalno stanje bez izuzetno skupih preparata koji se ne mogu naci tamo, sto uzrokuje gomilom nepotrebnih smrtnih slucaja dece - jer posle odredjenog gubitka kilograma, nije moguce konvencionalnom dijetom nadoknaditi izgubljeno, a infrastrukture za kompleksnije tretmane obicno nema - sto sam siguran da vec znas.

U takvom slucaju se kikiriki puter (inace sasvim slucajno otkriveno) nasao kao izuzetno resenje - jer je pre svega: jeftin, lako ga je transportovati, jos lakse primenjivati tretman i otporan je na vremenske uslove - dakle, izuzetan lek za tu sredinu.

Simply put - znacajno smanjuje mortalitet. I to je sve.

Citat:

Takodje, predlazem da se informises o tonama njasra koje su Am. kompanije poslale na Kosovo, prije nego sto krenes sa komentarima 'razmisli glavom', jer ocigledno da takvi komentari nisu produktivni.


Totalno off-topic, uopste me ne interesuje sta su Am. Kompanije "poslale na Kosovo" - niti to ima blage veze sa ovom temom (kikiriki puter, hint hint)
[ ton_majstor @ 30.11.2006. 16:45 ] @
offtopic:

Eh, a taman sam pomislio da Ameri imaju neki jači lek protiv hemoroida... a daju ga gratis Šipcima, jer nas ovde ne vole!

/offtopic:


Fortifikovan piše i kod Ivana i kod Đevojke! "Utvrđen", "ukrućen", "ojačan"... šta bre? Pojasnite nama ostalima!?

Pozdrav!
[ _djevojka_ @ 30.11.2006. 17:38 ] @
@Dimkovic,

Evo ide:

Key word: fortification.
http://www.nutrition.org.uk/ho...;parentSection=299&which=1
Da si pazljivije procitao pasus koje si okacio + clanak, primjetio bi da se u Afriku ne salje obican kikiriki puter koji jede John Doe za dorucak, nego ubace jos nekolicinu drugih stvari. Znaci ----->>>> Key word: nutritional value.

Ponovo isti linAk:
http://www.msf.org/msfinternat...t.article&method=full_html

Citat:
A peanut butter paste fortified with milk and vitamins...


Citat:
Totalno off-topic, uopste me ne interesuje sta su Am. Kompanije "poslale na Kosovo" - niti to ima blage veze sa ovom temom (kikiriki puter, hint hint)

Hint yourself: da li se smart a** komentari odnose na sopstveni mucak? Hint, hint: ima veze, i nije off-topic, jer izvoze kikiriki iz 'merike, pravo u Afriku. Ne bih rekla da su se pretrgli u vezi kvaliteta, a genetski modifikovana hrana upakovana u tegle nije bas objerucke prihvacena na svacijoj trpezi. Tuzno sto ovi nemaju izbora, nego - daj sta das. To sto te ne interesuje u vezi Am. komp. i njihove humanitarne ODmoci, ne znaci da nije bitno. Nece se problem smanjiti, jer ga neko ne registruje. Tone smeca da se unisti + zagadjenje okoline, od istih para koje su potrebnije negdje drugdje - skole, putevi, zdravstvo itd. Opet, svakome su sopstveni problemi bitniji, pa je lakse mahnuti rukom i reci - to me se ne tice. Znaci, po prijedlogu, stavljamo tacku.

Ako te zanima, procitaj malo vise o USAID, Peanut Collaborative Research Support Program (CRSP) itd. Covjek je pitao o RECEPTU za puter od kikirikija, a nije okacio poziv da spasavamo Afriku i saljemo donacije. Ako imas dobar recept, slobodno okaci.
[ _djevojka_ @ 30.11.2006. 17:42 ] @
[offtopic]
Citat:
kv66: Citao sam o liku koji je alergican na vodu(H2O)pa se siroma poji samo vinom..sic!!

Drugarica alergicna na cokoladu. Koji tacno sastojak - nisu testirali. Obicno svi otkriju kad dodju na rodjendan - gomila bombonjera, cokolada i sl., a ne moze nista da proba.

[/offtopic]
[ miki3 @ 12.12.2006. 18:28 ] @
Recept iz

www.zdravzivot.com

Namaz od kikirikija

Potrebno je :

-200g sirovog kikirikija
-1 casa vode
-3 cena belog luka
- 2 kafene kasike ulja (maslinovog ? )
- soli po ukusu
- persunov list .

Kikiriki prziti u t...(zbog pravilnika o reklamiranju -izostavljeno ime ) 6 min na temperaturi od 70 stepeni ,zatim ga mleti oko 30 secundi i dodati ostale ( gore pomenute ) sastojke .
Sve to promesati 30 secundi i namaz je gotov .


[ ton_majstor @ 12.12.2006. 18:53 ] @
Pa to "živo" ostane? To je pre pirkanje nego prženje... al' 'ajde. Samo 70 stepeni?

T... tepsija, tiganj, tava, tegla, teflon? Zaboravi reklamiranje, nije bre dotle došlo!

Pozdrav!
[ Vole Domu @ 12.12.2006. 20:05 ] @
mislim da je hteo da kaze teflon a da ne reklamira Teflon.... ali to je bzvz
to je kao da ja kazem moj drug vozi dz.. jer ne bih da reklamiram Jeep...

a sto se tice ovog recepta... gde se u sastojcima denuo puter majku mu...
kako puter bez putera????
[ dalibord5 @ 12.12.2006. 20:26 ] @
Pa nije puter sa kikirikijem,vec puter od kikirikija...
[ Vole Domu @ 12.12.2006. 21:11 ] @
e evo napravio sam ja....
nije ispalo kako sam ocekivao ali s obzirom na to da prvi put pravim....extra
evo par saveta:
ovaj recept koji kazhe da stavite celu casu vode je los
vode treba crlo malo a ako volite gust nimalo! ja sam stavio celu casu i dobio sam ujle od kikirikija a ne puter...
onda kikiriki slobodno isprzhite malo vishe ali pazite da ne uzmete vec soljen kikiriki, tako sam ja i sad sam morao da popijem pola litra vode....
eto to je to zasad
[ _djevojka_ @ 13.12.2006. 00:20 ] @
@Vole Domu,
Pa ako sameljes sam kikiriki primjetices da iz te smjese izlazi dovoljno ulja, a vodom samo razvodnjavas ako ti bude previse gusto (ne pravis sad neko novo ulje od niceg, nego razvodnjavas ono sto je vec bilo). Skoro nikad se za recept ne koristi prethodno posoljen kikiriki (onaj standardni iz kesice), vec se obicno kupi obicni (bez aditiva) i soli po potrebi. Koliko oni soli stave, toliko ti ne mozes da popijes dovoljno vode. Recept je sam po sebi los, jer ukljucuje i przenje na toj temperaturi, pa to promijeni i ukus i konsistenciju. Po sjecanju, cak i kikiriki ulje je cold-pressed, znaci bukvalno cijedjenje na hladno (bez temperaturnih tobogana). Ko je probao svjeze samljeven kikiriki (a prethodno kikiriki mora da bude svjez :) ), primjetice da je konsistencija dovoljno gusta za koriscenje. Naravno, finije mljevenje preporuceno.
[ Vole Domu @ 13.12.2006. 10:12 ] @
cekaj, hoces da kazes da uopste ne przim kikiriki...
nego da uzmem svez, neposoljen i sameljem, a onda dodam vodu....
hmmm, oba ova recepta kazu ulje samo onaj jedan kaze da dodam ulje kikirikija.....
aj probacu i tako kako ti kazes pa cemo videti...
[ Vole Domu @ 13.12.2006. 10:37 ] @
evo kupio sam teddie-ja sad...
przeni kikiriki na ulju, kukuruzni sirup, hidrogenizovano ulje semena pamuka i uljane repice, so.
bez aditiva i konzervansa
prozivodi Leavitt, USA
[ _djevojka_ @ 15.12.2006. 11:20 ] @
Citat:
przeni kikiriki na ulju...kukuruzni sirup, hidrogenizovano ulje...

Bas fino da znas cime podmazujes krvne sudove. :) Ili jednom rjecju: BLJAK. Jesi slucajno primjetio koji procenat kikirikija ti serviraju? Da nisu mozda ubacili i 'trans-fat' procenat ili nema potrebe da te i tim zamaraju? :) Sto manje znas, lakse ces ga pojesti. Zvak, zvak.

Citat:
nego da uzmem svez, neposoljen i sameljem, a onda dodam vodu....

Minus voda. Ako imas dobar mlin, dobices konsistenciju paste.

Ono prethodno sto sam napisala - to je u stvari bilo objasnjenje sta si ti pokusao da uradis (nisi proizveo nikakvo /novo/ ulje dodavanjem vode, nego si samo razvodnio postojece). Sta ce ti uopste voda?

[ HoT_Steppa @ 17.01.2007. 17:56 ] @
Ne znam ljudi kako Vama, ali meni sa mlinom za kafu ne uspeva da sameljem kikiriki. Vrlo brzo pusti ulje, stvrdne se i zalepi za zidove a motor radi u prazno. Ja sam uzeo da sameljem u rucnom mlinu za orahe. Dobije se za nijansu krupnije zrno, ali Boze moj, maze se isto.
[ atinna @ 18.01.2007. 17:00 ] @
puter od kikirikija sam kupovala i devedesetih u beogradu... dobro, nije ga bilo u svim radnjama (kao sto nema ni sad) vec u onim sa boljim asortimanom...
ovo za kilazu je tacno, znam iz sopstvenog primera posto sam tokom novembra i decembra imala momente da pojedem teglicu za vece,,,dok sedim uz komp...
nemam pojma da li mi puter kikirikija pogorsava alergiju, ali je cinjenica da imam silne polenske alergije koje traju od aprila do kraja oktobra
[ _djevojka_ @ 21.02.2007. 16:21 ] @
@HoT_Steppa,

Zavisi koliko je kikiriki svjez; kakvu vrstu mlina koristis; koliko dugo meljes itd. Eksperimentisi malo; nece samo. :)