[ Miladinovic @ 18.12.2006. 17:34 ] @
| Naime idem kod rodjaka u EU i planiram da ponesem sa sobom svoj labtop ali sada ne znam kakva je procedura na granici, carina i slično, verovatno trebam da ga prijavim na ulasku i posle prijavim kada se vraćam. Ovo pitam jer znam da npr. ne profesionalne fotokamere ili video kamere ne treba prijavljivati...? |
[ chupcko @ 18.12.2006. 19:31 ] @
A sta je tacno labtop?
[ dalibord5 @ 18.12.2006. 19:40 ] @
Ne znam...ali znam da su drugaru oteli 230 evra za laPtop kada je ulazio u zemlju...
Platio ga je 500 dolara,a carina izadje oko 300 dolara!
Mada ne znam zasto...kada ne oporezuju mobilni aparat i rucni sat...
[ bojan_p @ 18.12.2006. 19:40 ] @
na izlazu iz zemlje, kazes cariniku da zelis da prijavis laptop, on ti da formular. popunis ga, das cariniku da pogleda laptop, lupi pecat na papir i to je to...
ako te pri povratku pitaju da li imas sta prijaviti, imas laptop sa papirom da si isti izneo iz zemlje i to je to...
[ mr_pingvin @ 19.12.2006. 00:21 ] @
@dalibord5 Tvog druga je neko gadno zeznuo. Ja sam kupio laptop u Bratislavi za 800 eur i kad sam ulazio u mađarsku popunio sam formular i vratili su mi taj nihov PDV (oko 160 eur), i posle je trebalo da platim nazad po izlasku iz mađarske. Ja to nisam uradio (sakrio sam laptop), ali tako bi stvari trebale da funkcionišu.
[ dalibord5 @ 19.12.2006. 08:46 ] @
To sam mu i ja rekao...nije trebao ni da prijavljuje laptop,a mozda jos uvek moze da se prodje sa 20 evra "da se tutne u dzep".
Mada ne znam po kom kriterijumu odredjuju koliko ce da odrape za carinu...
[ tomkeus @ 19.12.2006. 10:13 ] @
Meni su prošle godine na aerodromu naplatili pdv, tj 18% na vrednost laptopa. Nisam mogao da pređem carinika pošto se očigledno dobro razumeo u materiju jer je cenu laptopa procenio sa tačnošću od 20 evra.
[ bojan_p @ 19.12.2006. 12:43 ] @
ako sam dobro razumeo, ovde se radi o laptopu koji je privatno vlasnistvo i iznosi se iz zemlje, pa se isti i vraca nazad... kakva carina, pdv, i ostale carinske dazbine??
pa neka je vrednost laptopa i 1800eu. on njega iznosi iz zemlje i ide kog drugara u inostranstvo. na izlazu iz zemlje prijavljuje cariniku laptop, dobija formular da popuni kakvu tehnicku robu iznosi, carinik overava taj papir i kraj price. vraca se u zemlju sa sobom nosi taj isti laptop, ako pitaju da li ima nesto da prijavi pokazuje laptop i overeni dokument da je isti i izneo iz zemlje i to je to...
letos sam nosio sa sobom foto-opremu malo vece vrednosti u grcku, prijavio pri izlasku iz zemlje, kada sam se vracao carinici su videli aparat, ja sam im dao papir na kome pise da je isti iznesen i gotovo. nikakva carina, pdv, troskovi....
[ Fedya @ 19.12.2006. 14:14 ] @
Okacis laptop na rame, izneses ga iz zemlje, vratis ga nazad i gotovo. Ne treba da prijavljujes laptop, mobilni i sl jer se to smatra licnim prtljagom i nigde se ne prijavljuje. Ako ti traze da prijavis, to verovatno ona baba u Surcinu oce da ucari 100 dinara. Ne nasedaj na to.
Dvojica kolega i ja smo pre dve nedelje poslovno bili u Holandiji izneli smo i uneli tri laptopa i niko nas nista nije pitao.
[ biotech @ 19.12.2006. 16:59 ] @
Citat: tomkeus: Meni su prošle godine na aerodromu naplatili pdv, tj 18% na vrednost laptopa. Nisam mogao da pređem carinika pošto se očigledno dobro razumeo u materiju jer je cenu laptopa procenio sa tačnošću od 20 evra.
sucker
[ DjoleReject @ 19.12.2006. 18:49 ] @
Izlazio sam sa lap topom na Bosnu i preko aerodroma i oba puta sam pitao carinika da li treba da ga prijavim. Oba puta je rekao da ne treba. Kad sam se vracao (aerodrom) pitali su me imam li nesto, a ja sam rekao da imam lap top i nisu ga cak ni gledali. Ako ga kupujes u inostranstvu dobro bi bilo da instaliras neke gluposti, cisto ako proveravaju da li je tvoj...
Inace, cini mi se da je neko bas ovde pominjao da kada se vracas iz Hong Konga i slicnih mesta da nema sanse da ga preneses tek tako.
[ Ivan Dimkovic @ 19.12.2006. 18:58 ] @
Citat:
Inace, cini mi se da je neko bas ovde pominjao da kada se vracas iz Hong Konga i slicnih mesta da nema sanse da ga preneses tek tako.
A odakle ce oni da znaju ko dolazi iz Hong Konga pa da ga zaustavljaju na zelenoj liniji, posto koliko se secam nije da bas imamo puno direktnih letova sa Hong Kongom ;-)
[ mulaz @ 19.12.2006. 19:14 ] @
mene su na granici samo pitali sta je u torbi... rekao sam da laptop, i isao dalje.. nikakvih papira, nikakvih drugih pitanja (al sam za svai slucaj imao u torbi jos racun, da se nebi setio neko da sam ga mozda kupio u inostranstvu)
[ Trikki @ 19.12.2006. 19:53 ] @
ipak ti to prijavi.
[ zraj @ 19.12.2006. 21:42 ] @
UPRAVA CARINA: Na internet prezentaciji postoji i mogućnost on-line postavljanja pitanja u vezi sa specifičnim slučajevima.
http://www.fcs.yu/
http://www.posta.co.yu/uslugeicene/postanskaspedicija.asp
[ katilovic @ 20.12.2006. 16:18 ] @
Bio sam ovog meseca u Hong Kongu i mocu reci da nasa carina uopste ne gleda popreko nikoga ko odatle stize, verovatno jer nema direktnih letova, a mrzi ih da zagledaju odakle je neko tacno krenuo, pa preko Londona stigao u Beograd. BTW, u Hong Kongu su cene laptopova u kvartu gde se moze zestoko cenjkati za 20-30% nize od nasih, ali bez medjunarodne garancije. Pa ko voli...
[ DjoleReject @ 23.12.2006. 21:22 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: A odakle ce oni da znaju ko dolazi iz Hong Konga pa da ga zaustavljaju na zelenoj liniji, posto koliko se secam nije da bas imamo puno direktnih letova sa Hong Kongom ;-)
Kao sto sam napomenuo, bas na ovom mestu je neko napisao upravo ovu stvar, a ja je (po secanju) prenosim. Nikada nisam bio u Hong Kongu, a ne pratim ni hongkonsko-srpske avio odnose. Sad, mogao bih se i iscimati, pa potraziti taj citat, nego me boli qrac...
[ ventura @ 23.12.2006. 21:40 ] @
Stavi kopiju računa/fakture u torbu sa laptopom, i nemaš brige... Ja namerno ne prijavljujem nikad laptop, a ako počnu da seru izvadim račun i to je to...
[ [REaS0n] @ 23.12.2006. 23:20 ] @
ma bre samo stavish laptop pod dzemper i pichi
[ zeca015 @ 02.02.2011. 17:13 ] @
Da ne otvaram novi temu.
Ovih dana treba da putujem van zemlje Jatom pa me zanima da li se menjala neka procedura prilikom nosenja laptopa?
Znaci planiram da ponesem laptop i pratece stvari kao licni prtljag (mis, slusalice, mikrofon, usb flash) i manje zvucnike u putnoj torbi.
Naravno, posedujem sve racune za gore navedeno pa ne znam da li da ponesem i kopiju ili original racune za svaki slucaj.
[ zeca015 @ 02.02.2011. 17:15 ] @
Da ne otvaram novi temu.
Ovih dana treba da putujem van zemlje Jatom pa me zanima da li se menjala neka procedura prilikom nosenja laptopa?
Znaci planiram da ponesem laptop i pratece stvari kao licni prtljag (mis, slusalice, mikrofon, usb flash) i manje zvucnike u putnoj torbi.
Naravno, posedujem sve racune za gore navedeno pa ne znam da li da ponesem i kopiju ili original racune za svaki slucaj.
[ cyofee @ 02.02.2011. 17:30 ] @
Nema nikakve potrebe da se prijavljuje laptop.
[ tdjokic @ 02.02.2011. 18:10 ] @
Citat: cyofee: Nema nikakve potrebe da se prijavljuje laptop. Dok se ne ukaze potreba ... a onda - bolje vori, nego sori :-) Moj brat ima laptop za koji mu ni jedan carinik ne bi trazio papire - izdrndan totalka, otpadaju komadi plastike sa njega povremeno, zivi humor, vec godinama ga vuca po belom svetu, ali malo je takvih, ljudi cesto imaju pristojne laptopove i nikad ne znas na koga moze da naleti*. Mislim da nije zgoreg imati kod sebe bar jedan papir kao dokaz vlasnistva, ne moraju biti prisutni svi moguci, tek toliko da se onaj uveri da nije mucka.
(Off topic: * Kupujem u SAD razne sitnice, pa tako i neku hranu, koja je mozda bez veze ali meni odgovara i po asortimanu i ceni i kvalitetu, nije bitno. Uzmem vise puta original pakovanje od 6 komada, kutija od trostrukog kartona, da se zastiti sadrzina prilikom transporta, i unutra 6 komada neke kao konzerve, malo vece od uobicajene sardine. Nasi carinici OBAVEZNO cepaju onu zajednicku kutiju, fabricki zapecacenu i zatvorenu, "da vide sta ima unutra"! Eto ti logika. Tek kad dodju do pojedinacnih kutija, koje su pune slika i sarene, oni se zaustave. Sumnjiva njima ona zajednicka kutija, onako siva kao sve zajednicke kutije, ko zna sta sve "mali Djokica" krije unutra.)
[ Isak666 @ 02.02.2011. 18:39 ] @
[ vujo032 @ 02.02.2011. 19:11 ] @
Pa ne znam, sad nešto gledam, nije to ni tako malo, za preneti ispod džempera:
http://www.sincaninc.com/pumps/rotary/labtop/labtop.htm
[ zeca015 @ 02.02.2011. 19:30 ] @
Ponecu za svaki slucaj racun za laptop.
E sad, s obzirom da je nov (kupljen pre 5 dana u Gigatronu) dobio sam vise papira. Jedan je garancija za pristepanim racunom a drugi je zapravo faktura/otpremnica sa mojim imenom, prezimenom i adresom, brojem racuna/otpremnice (interno verovatno), naziv proizvoda i cena za naplatu. Naravno pecat i potpis ovlascenog lica.
Ne znam da li da nosim sva tri (racun, garancija, otpremnica) ili je otpremnica/faktura dovoljno kao dokaz o poreklu na carini?
[ scrip @ 02.02.2011. 19:36 ] @
Faktura ti je samo predracun, a fiskalni isecak(sa garancijom) ti je dokaz o kupovini robe.
[ pbenka @ 02.02.2011. 19:36 ] @
Prijavi ga na izlasku i nemaš nikakvih problema.
[ tdjokic @ 02.02.2011. 20:08 ] @
Sta ste bre napali coveka sa la Btopom, nije on otvorio temu, nego se samo nadovezao i napisao korektno laptop.
Ne prave stetu slucajne greske, nego namerne
[ Isak666 @ 02.02.2011. 20:13 ] @
Pa to i jeste reakcija na B od postavljaca teme.
[ zeca015 @ 02.02.2011. 20:18 ] @
Citat: scrip: Faktura ti je samo predracun, a fiskalni isecak(sa garancijom) ti je dokaz o kupovini robe.
Znam, nego mi se nesto ne vuku ti papiri ali cenim da cu morati da ponesem za svaki slucaj.
Svejedno ce mom bratu trebati kada bude dolazio u Srbiju jer laptop ne planiram da vracam sa sobom nego cu ga ostaviti.
[ ventura @ 02.02.2011. 20:39 ] @
Po pravilu laptop treba da prijaviš kada izlaziš iz države, samo što to većina carinika toleriše... I sve je super dok ne naletiš na budalu... Zato kopiju računa + fiskalni isečak staviš u torbu i to je to... Ako krene da te maltretira zašto nisi prijavio laptop, a ti imaš račun, onda mu kažeš da ga nisi prijavio jer imaš dokaz da je kupljen u Srbiji. I to je to, koliki god majmun bio ne može više da te cima za to.
[ tdjokic @ 02.02.2011. 21:02 ] @
Citat: Isak666: Pa to i jeste reakcija na B od postavljaca teme. Ali se nekako stice utisak kao da ste napali ovog coveka koji se danas javio a tema od 2006 godine!
Sto se prijavljivanja tice, zamislite na sta bi licile granice kad bi narod poceo da prijavljuje sve ono vrednije sto nosi - nakit, tehnicku robu - rucne satove, fotoaparate i jos sto cuda, nastao bi opsti haos. To je ono poznato "rad strogo po propisima" kad carinici hoce da blokiraju granicu, tako oni strajkuju - ne prekidaju rad ali je efekat takvog rada za vlast i narod mnogo gori nego da ne rade.
[ smark @ 02.02.2011. 22:11 ] @
Mislim da nase carinike ne interesuju racunari. Jednom sam sa sobom nosio 2 laptopa i bas sam namerno otisao na crveni izlaz na Beogradskom aerodromu, ali ih to jednostavno nije zanimalo. Tako da verujem da sa jednim neces imati problema.
[ ventura @ 02.02.2011. 22:13 ] @
@smark:
Generalno ne prave problem, ali dovoljno je jednom da naletiš na budalu pa da ti napravi problem..
[ zeca015 @ 03.02.2011. 09:23 ] @
Sve u svemu, kopirao sam sve papire i fiskalni isecak, pa cu poneti sve te kopije za svaki slucaj.
Sto rece Ventura, dovoljno da se jedna budala zakaci (koja obicno nema pojma o racunarima) i eto frke.
[ scrip @ 03.02.2011. 16:53 ] @
Obavezno javi po povratku kako si prosao.
[ jnk @ 03.02.2011. 22:19 ] @
Mene je hrvatski carinik smarao što mi ispod vrata na kolima ne piše broj šasije iako sam mu dao saobraćajnu i original servisnu knjižicu i ima brojeve na šoferci itd. tako da uvek ima budala ali ukoliko ti laptop nije zapakovan u kutiji ne verujem da će ti iko išta reći.
[ tdjokic @ 04.02.2011. 05:52 ] @
Citat: scrip: Obavezno javi po povratku kako si prosao. Moze on proci odlicno ali to jos uvek nije garancija da ce svako proci, suvise je mali uzorak za donosenje generalnog zakljucka. A obzirom na problematiku, moze proci bez problema i 12872 putnika i onda sledeceg uvate da zezaju, nema tu cvrstih pravila.
[ miloshzorica @ 11.02.2011. 14:29 ] @
obidjoh svet s laptopom (tj. neretko dva) i poslednjih desetak godina me niko nije cimao. isao sam i po raznim nedodjijama treceg sveta. jedino znaju da pitaju i cudno gledaju ako imas dva laptopa u nekim bivsim sovjetskim republikama i po latinskoj americi (desilo mi se jednom u argentini i jednom u kolumbiji). objasnis da je jedan za posao, drugi licni.
ja sa sobom nosim:
- 2 laptopa
- 3 kamere
- objektive / optiku
- stativ
- 3 externa HDD i jos masu drugih stvari
ranije su znali da proveraju, da gledaju sadrzaj HDD, pishu brojeve. sad je to suludo kad svaki putnik nosi laptop.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|