[ boccio @ 15.01.2007. 11:11 ] @
Razmisljam se polako da promenim auto, pa mi se izbor suzio na dva modela. Interesuju me saveti, pro/con, i ostalo vezano za to, pa da polako odlucim :) Evo oko cega se dvoumim: Alfa Romeo 156 ili Ford Focus (hatchback varijanta).

U oba slucaja u pitanje dolaze iskljucivo benzinci, 4 vrata, 1.6 ili 1.8 varijante. Godista koja gledam su 2001-2002.

Za sada naginjem ka Focusu, iako mi je Alfa lepsa, ali samo iz razloga sto je mozda zahvalniji za odrzavanje. Ne bih da me svaka poseta majstoru sa Alfom kosta ko Svetog Petra, iz poznatih razloga...

[ bakara @ 15.01.2007. 11:18 ] @
Hm..interesanta nedoumica, posto ja imam slicnu, ali ja biram izmedju stila i focusa...
Dobra opcija moze biti alfa 156 sa JTD motorom (focus sa TDCI motorom je ipak dosta skuplji), a mislim i da gresis sto se odrzavanja tice...

[ HoT_Steppa @ 15.01.2007. 11:47 ] @
Zavisi za sta ti treba, to nisu automobili iz iste klase. Za grad Focus, za otvoreno Alfa. Focus je mnooogo zahvalniji za odrzavanje.
[ boccio @ 15.01.2007. 12:08 ] @
156 1.9 JTD je koliko vidim najcesca varijanta u Beogradu. Sto se tice TDCi Focusa, to bih izbegao, jer (ne racunajuci scenario da licno uvozim) tesko da cu naci neki koji tamo preko nije presao ispod 200.000 + cukan/havarisan... A i stvarno bih benzinca pazario, bez obzira na sve.

Koliko vidim na autoscout24.de i mobile.de, Focus 1.6/1.8 2001-2002 Ghia se krece oko 6K - 6.5K. A po Halo oglasima tu pricu prodaju za 7-7.5K (i to prakticno nema benzinaca, samo dizeli) ... naravoucenije: nema sanse da ga preko kupuju za vise od 4-5K tako da je jasno kakvi su ti primerci... To mi je najveca briga za sada - kako da to izbegnem :)

Citat:
HoT_Steppa:Za grad Focus, za otvoreno Alfa. Focus je mnooogo zahvalniji za odrzavanje.

Pa recimo da eventualno jedan vikend mesecno zapalim negde i to je to, ostalo je gradska voznja...
[ bakara @ 15.01.2007. 15:07 ] @
Da ovo za kilometrazu i cukanje dizelasa si apsolutno u pravu...i bilo bi dobro da su presli samo 200 000km

Pa ako neces dizel, onda je svakako focus mnogo bolji izbor, fordovi benzinci manje trose, bolje drze cenu (fiat bolje drzi od alfe)...
Ja bih svakako uzeo focus 1.6 sa cetvoro vrata, hatch back ili limuzina...
Jedini mali problem je sto ih nema bas puno u oglasima, tako da je izbor suzen...

Da nema neko slike enterijera focusa i tehnicke karakteristike 1.6 i 1.8 motora (potrosnja i ostalo), posto sve sto pronalazim na netu su slike nekih budzenih ili sportskih verzija...
[ vladd @ 15.01.2007. 18:07 ] @
To su dva automobila koja nemaju veze jedan sa drugim. Varijante jeftino, stedljivo, odmah "zaboravi" alfu. Ako ces da ih "poredis" po "klasicnim" (da se ne izrazim grublje) "metodama", to tek nema nikakvog smisla.

Alfa je auto sa "stilom", za energicnog coveka, bonvivana, svalercinu, , a maleni ford je za "domacina", ekonomicnog, briznog, papucice na noge, ugradnja plina, prebrojavanje svake parice...kako da se "predje sto vise kilometara" za male pare, a kada se sve sabere, pitanje je i zasto uopste "prelazi"...ista.

Malo sale, malo i zbilje, nisu to "konkurenti" u izboru..

Poz.
[ HoT_Steppa @ 15.01.2007. 18:11 ] @
Da, ako ces plin u Focusa, onda moras 1.6. U 1.8 ne moze plin bez aditiva.
[ slobodan81 @ 15.01.2007. 18:52 ] @
bakara mozda ce ti ovo pomoci
ford fokus

1,6 16v 1,6 Ti VCT16v 1,6TDCi 1.6TDCi 1,8 TDCi 2.0 TDCi

tip karoserije limuzina
br vrata 4
br sedista 5
br cilindra r4
polozaj motora napred poprecno
zapremina motora(ccm) 1596 1596 1560 1560 1753 1997
precnik x hod klipa(mm) 79x81,4 79x81,4 75x88,3 75x88,3 82,5x82,0 85,0x88,0
brij ventila po cilindru 4
max snaga(kw/ks) 74/100 85/115 66/90 80/109 85/115 100/136
obrtni moment 150/4000 155/4150 215/1750 240/1750 280/1900 320/2000
vrsta pogona prednji
manuelni menjac 5 5 5 5 5 6
automatski menjac 4 - - cvt - -
kocnice napred/nazad dv/d
serijski pneumatici 195/65r15h 195/65r15h 195/65r15h 195/65r15h 205/55r15h 205/55r15h
medjuosovinsko rastojanje 2640
d x s x v 4488x1840x1497
masa praznog vozila kg 1270 1279 1377 1377 1416 1425
max ukupna masa 1750 1765 1815 1815 1905 1895
zapremina prtljaznika(l) 526
zapremina rezervoara(l) 55 55 53 53 53 53
ubrzanje 0-100km/h 12 10,9 12,7 11,0 10,9 9,4
max brzina km/h 182 193 179 190 193 205
potrosnja goriva (l/100) 6,7 6,4 4,7 4,8 5,3 5,6
vrsta goriva s s d d d d
cena 17390 18480 18660 18480 19840 23510

[Ovu poruku je menjao slobodan81 dana 15.01.2007. u 20:19 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao slobodan81 dana 15.01.2007. u 20:20 GMT+1]
[ HoT_Steppa @ 15.01.2007. 20:21 ] @
Da se vidi ;)
[ bakara @ 15.01.2007. 20:42 ] @
Ovo je slika upravo onoga sto nisam trazio, dajte sliku obicnog focusa, a ne nekih ghia, ili ovih sportskih...(takve slike nalazim i sam )

Sta kod fokusa ide u standardnu opremu?
[ slobodan81 @ 15.01.2007. 20:46 ] @
Focus Ambiente od 15,470 €*
AirBag za vozača i suvozača, tonirana stakla, servo volan podesiv po visini i dubini, ABS sa EBD, treće stop svetlo, kodirani ključ (imobilajzer),
centralno zaključavanje, Elektro prednji prozori, visinski podesivo sedište vozača, Stereo RDS radio/kasetofon, dva zvučnika, antena, branici u boji vozila, 15" čelicne felne, deljiva zadnja sedišta (60:40), držač za čašu, bočne lajsne, pokrivka i osvetljenje prtljažnika, dodatna utičnica, ležišta za krovne nosače, nivelacija farova, obrtomer, digitalni sat, ISO FIX nosači dečjih sedišta, zaključavanje poklopca motora, hladan start B25°C, kompaktni rezervni točak

Focus Trend 15,710 €*
AMBIENTE PAKET + Bočni AirBagBovi, Elektro pomični retrovizori u boji vozila, sa grejačima, ručice vrata u boji vozila, Putni kompjuter, Stereo RDS radio/CD sa daljinskom audio komandom na upravljaču, 6 zvučnika, Daljinska komanda centralnog zaključavanja (1 ključ)

Focus Ghia 19,560 €*
TREND PAKET + Klima uređaj, Tempomat, AirBag zavese, integrisani pokazivači pravca u retrovizorima, 16" Aluminijumske felne, mreža za prtljag (Wagon), kišni senzor brisača, follow me home farovi, elektro pomični prednji i zadnji prozori sa globalnom komandom, nosači svetala za maglu u boji vozila, centralna konzola sa naslonom za ruku, zadnji naslon za ruku sa kasetom i držačem za čaše, automatsko zatamnjenje retrovizora, Kaseta sa hlađenjem B frigo, bočne lajsne u boji vozila, hromirana maska hladnjaka, kožna ručica menjača, krovna konzola sa osvetljenjem i kaseta za naočare

[Ovu poruku je menjao bakara dana 15.01.2007. u 22:13 GMT+1]
[ ilija1 @ 15.01.2007. 20:47 ] @
...skoro ništa. Uzmi bre Alfu več osnovni modeli su bogato opremljeni. Eto to je moja preporuka.
[ bakara @ 15.01.2007. 21:13 ] @
Stvarno ova oprema se cini kao neslana sala, ne znam gde si to iskopao... i to je verovatno za novi fokus, a pricamo o 2002-3 godistu...

Mene od opreme zanima pod obavezno:
-servo (to ne moram da pominjem)
-abs
-air bagovi
-klima

Koliko je realno, tj koliko su cesti takvi fokusi po oglasima?
[ ilija1 @ 15.01.2007. 21:23 ] @
Uzmi Alfu 156 SW. To je i onako standardi ne podrazumeva se kao oprema. Pa nisu valda električi podizači stakala oprema. Bilo je to nekada...
Pogledaj ovde tek toliko da usporediš cene... www.avto.net
[ slobodan81 @ 15.01.2007. 21:28 ] @
jeste za ovaj novi model.
iskopao sam ga na FORD.CO.YU
i ja da sam na tvom mestu prebih uzeo alfu
ov ti ono klot varijanta fokusa

[Ovu poruku je menjao slobodan81 dana 15.01.2007. u 22:45 GMT+1]
[ bakara @ 15.01.2007. 21:45 ] @
@slobodan81

Pa ti si najvise kukao na onu lanciu?

E, ove slike vec prikazuju realnije stanje...

[ slobodan81 @ 15.01.2007. 22:07 ] @
ja jesam kukao i hvala bogu resio se. ja sam se odlucio za nemca i tu ostajem
ali kad bih bio dilemi izmedju alfe i forda sigurno bih odlucio za alfu.
vidim da si iz beograda imas i ovlascenih dobrih servisa i normalno da ce auto odraditi svoje kako treba. ami koji zivimo po malim gradovima kada odemo kod mehanicara molimo boga da jos nesto ne pokvari.ziv primer do juce sam tu lanciu odrzavao kod coveka(nisam znao ) koji je dugo vreme radio traktore e sad on odjednom sve radi i mehaniku i limariju i dijagnostiku bilo to sportski auto dzip ili traktor.
pa vi sad vidite normalno da mi je brljavio auto. evo jednog slucaja mog napr. recite vi meni koji majstor menja letece lezajeve bez obrade radilice? e taj majstor to radi cak je postao i trkac (nije bitno njegovo ime)hvalabogu neidem vise kod njega.
a wv audi opel radi skoro svaki servis u mom kraju tako da se ta vozila mogu odrzavati a italijani ne.

ev oprimera zasto sam za alfu decko je kupio 156-icu 2.0 twinspark ima je vec par godina dnevno prelazi 400 500 km i koliko vidim nema vecih problema osim redovnih servisa i vasljda sredjenog trapa a uopste ga ne stedi ali ima kintu pa svaki servis u bg pa normalno da mora da traje
izvinite na off-topic
[ vladd @ 16.01.2007. 10:12 ] @
Ovo sto si naveo za mehanicara, to je jedini pametan razlog za odluku oko kupovine. Mada ne vidim tvoju dilemu izmedju modela automobila. Bolje da se odlucis za mehanicara, pa onda da biras auto.
Ili da pazaris staru bubu, ona je lepo izradjena u velikim tolerancijama, i "traktoristi" mogu da je popravljaju.

Za novije automobile je ipak neophodan malo bolji mehanicar, sa opremom, a motori su osetljiviji na budzevine.

A sad mi (nam) lepo objasni, zasto si se "odlucio" za "nemca", uz "ociglednu" smejuriju:

"Focus Ghia 19,560 €*
TREND PAKET + Klima uređaj, Tempomat, AirBag zavese, integrisani pokazivači pravca u retrovizorima, 16" Aluminijumske felne, mreža za prtljag (Wagon), kišni senzor brisača, follow me home farovi, elektro pomični prednji i zadnji prozori sa globalnom komandom, nosači svetala za maglu u boji vozila, centralna konzola sa naslonom za ruku, zadnji naslon za ruku sa kasetom i držačem za čaše, automatsko zatamnjenje retrovizora, Kaseta sa hlađenjem B frigo, bočne lajsne u boji vozila, hromirana maska hladnjaka, kožna ručica menjača, krovna konzola sa osvetljenjem i kaseta za naočare

Sa ovakvom "opremom", plasticnim zabicama, rupama za case, naslonima, i lampicama, par prekidaca, mislis da auto "vredi" 20kevra, ili to vrede radni sati "debeloguzih kajzera".
Ovaj auto, sa ovim "gabaritima, i "opremom" tipa sarene pedale i "cetiri dugmeta-globalna komanda", da ne upravlja globbusom , morao bi svoju cenu da podeli sa 2 pa jos i malo popusta da daju..

Pa ako beres pare po drvecu, masala, ali ako ih zaradjujes, postuj bar sebe. Znam da nije "lako" razmisljati, kada covek upadne u groznicu kupovine, ali...

Poz.
[ boccio @ 16.01.2007. 12:20 ] @
Evo jednog malog podpitanja:

Po mojoj nekoj proceni, Alfa 156 1.6/16 (recimo) bi me kostala oko 150-180E mesecno (benzin + odrzavanje). Focus 1.6 Ghia (recimo) bi me kostala oko 120-150E mesecno (isto benzin + odrzavanje). Mislim da oba relativno isto kaliraju u ceni, tako da to nije neki faktor...

Sta dobijam za 50E mesecno + veci smor oko odrzavanja? Prolaz kod cice u Veprovom Dahu? :) Ili nesto konkretnije... zivahniji auto, udobniji, tisi, pouzdaniji, bolji na crash testu od Focusa, etc...

[ slobodan81 @ 16.01.2007. 15:30 ] @
vladd
izvini molim te ali ja sam gore naveo kada bih birao izmedju fokusa i alfe odlucio bih se za alfu.
odakle ti uopste da sam ja za forda vozim nemaca(audi) i za mene je on potpuno ok auto (vise komada kod mene bilo) i nemogu da se pozalim na njega
[ EagleOne @ 16.01.2007. 22:44 ] @
Za vladda i ostale koji jure alfu :), pogledajte ovu 166 i to V6 turbo :) mmm, bas sad gledam i mislim se too good to be true.

@boccio
Ovako spolja gledano i ocigledno, ti sa alfom kupujes njenu estetiku, ime i imidz, iako te stvari tebi licno mogu biti nevazne, realno je tako i objektivno te stvari imaju veliku specificnu tezinu u brendu "alfa". A kako opet staju na noge verujem da ce ime i vise naplacivati.

Sa druge strane, za razliku od 156-ice, ja licno nikada nisam vozio fokusa niti bio vozen :). Pa da uporedjujem ne mogu. Koliko razumem ghia 1.6 je sportskija verzija fokusa, sa druge strane 156 1.6 je najslabija i najmanje sportska verzija alfe sto se tice motora. Vrlo je verovatno da ces mnogo pre naci korektan fokus nego 156, polovan. Ako kupujes novo to je druga stvar.
Provozaj oba automobila, vidi sta ti se vise dopada.
[ vladd @ 17.01.2007. 12:22 ] @
Znam ja te "igracke", ali nemam zelju da dajem 50K dinara godisnje za "porez na koriscenje vozila", za tu kubikazu, a i treba mi nasto "manji" auto. Tako da je 156, 2.0 preostala kao "izbor". Ili..ima jos jedna "igrackica"...

Neka mi ne zamere, mnogi za komentare, ja ne zelim da budem "krstitelj", ili misionar, pa da radim na "preobracanju" zirokih narodnih masa.

Samo branim licni stav, ukljucujuci i licne, ne lako zaradjene pare, i "opsta" povika ili "postavljanja standarda" ne zelim da vaze bezuslovno.
Opsti "kriterijumi" me ne zanimaju, ne zelim taj i takav "poklon", kada vec nemam "poklonjene" pare, a smatram da sam dovoljno tehnicki pismen, i sebicno maliciozan, da bi mi neke zvucne marke i propagande "poturile" sitnjuriju za velike pare(moje pare, za njihove tricarije). I da me ubede da imam "lazne" osecaje neke "stednje". Ili imam ili nemam, ne stedim, pogotovo ne po nametnutim pravilima.

I ne "padam u nesvest" od imena firme ili nekog "statusa", ili "stare slave". I zasigurno necu dati 2k evrica za polovnu "ikonu" Golfa2, ili 20k za auto sa "globalnom kontrolom" (nevidjeno lupetanje, prosto centralna, globe je svet), podizaca stakala...

I necu, ne samo sebe radi, smatram da je nekorektno, porediti 2 auta razlicite klase, i dramaticne razlike u stilu, i to sa "argumentima" neprimerenim za oba vozila, bilo tehnicki, bilo estetski. Porediti, zamalo sportski auto, sa kucnim stedisom, i navoditi "prednosti" oko odrzavanja, i potpuno nebitnih aktivnosti koje nisu sama voznja. Ili vozis sportski auto, ili ne. Nema tu "bolje je jesti kupus...".

I jos jedna mala "filozofija", licna. Primetio sam da mi auto uopste ne trosi benzin. Uvek se potrosnja "potrefi" kada sam u kolima, a kolicina litara koji izgore, direktno su vezani sa mojim desnim stopalom, i zeljom da negde stignem...

Tako da auto smatram i "razmatram" veoma drugacije od vecine, dosadni su mi..I zelim malo da "uzivam" u voznji, a ne da se iskrivljujem od raznih "briga"...

Poz.

[ boccio @ 17.01.2007. 12:51 ] @
Citat:
vladd:
I necu, ne samo sebe radi, smatram da je nekorektno, porediti 2 auta razlicite klase, i dramaticne razlike u stilu, i to sa "argumentima" neprimerenim za oba vozila, bilo tehnicki, bilo estetski. Porediti, zamalo sportski auto, sa kucnim stedisom, i navoditi "prednosti" oko odrzavanja, i potpuno nebitnih aktivnosti koje nisu sama voznja. Ili vozis sportski auto, ili ne. Nema tu "bolje je jesti kupus...".

Ja uopste ne vidim u cemu je problem porediti dva automobila slicne klase, pa u tome i jeste poenta. Uostalom, nije ovde rec o poredjenju Fice i Mercedesa pa da kazes da je smesno... Najnormalnija stvar je porediti odredjeni proizvod sa "stepenikom iznad" i gledati da li razlika u ceni opravdava ulozeno. Osim toga ja ovde ne pricam o tome da li Alfa trosi pola litre benzina vise, i da li joj je spaner 40 dinara skuplji od Focusa... Pogledaj moj post iznad, ja ne znam sta ima toliko glupo u tome sto pitam.
[ bakara @ 17.01.2007. 13:15 ] @
Oba automobila imaju slicnu cenu na trzistu polovnih vozila tako da se prakticno mogu porediti i ako nisu u istoj klasi.

Sto se mene tice jasno je da se sa alfom sigurno dobija vise, ali isto tako znam (iz licnog iskustva) da je alfu od svih italijanskih vozila najteze prodati...
[ vladd @ 17.01.2007. 16:44 ] @
Pa i nije ti nekakav, razlog. To sto "deru" "stedise", i poturaju im "istu" cenu za kantu, ne smatram da je korektno poredjenje. Pa G2 kosta 2k evra, a realna cena je 200("svetska"), po meni ni toliko.

Drugo, sta se "poredi" i po kojim "kriterijumima. Svetsko testiranje "malih" automobila, je kriterijum, mozda za "poredjenjem" sa drugom kategrijom, eto u "malim" je prvi, a veliki nije prvi medju "velikim". Pa "potrosnja" i stedljivost.
Malo trosi ali i slabo "ide", koliko dugo, pitanje, sigurno ne kao njegovi preci.. Kod fokusa je, prosto, "naduvana" cena, a i kod ostalih slicnih, opela, malih VW...

A alfa ima svetski trend u "padanju" cena (lici na Nokiu), zbog skupog servisa i rizika kod neodrzavanja (ipak je auto koji "ide" preko 200), a ford sa nenormalne cene (za koju ne pruza nista, ekvivalentno vredno, i sa cenom se "gura" medju tojote, honde..), jako "opada" na nizu, takodje nenormalnu cenu. Realan "tok" cene fokusa je od 12-13k evra, za novog, pa do 6-8k za par godina starog. Recimo hiljadu evra vise od punta. Ne vidim zasto im "kosta" 19k evra..niti su lepsi ni pametniji od mene, da bi "zavredeli" da im dam moje pare za njihov "proizvod".

Dok alfa ima stil, "dusu", zvuk brzinu i ponasanje na putu. E sad, ako sam ja jedan od retkih koji hoce da se "vozi" a ne da se "preveze"... Ne kudim forda, mustanga bih rado vozio, ali malo g..ce, pa za ekstra pare...hebo "ustede", u startu su ih pojeli sa cenom..

O nasem "nepismenom trzistu" ne zelim da pricam i gubim vreme

Prica je da je "teze prodati", ali cija, onih trgovaca, koji prave brzu zaradu na "domacinima", prodajuci tdi hdi cdi karavane, kojima propada trend, i osim za prevoz kupusa niko i ne zna "cemu sluze", ili onih sto voze kola po balkanskom sistemu BO, i to je "kriterijum". Pa sta me briga za prevarante i aljkavce, i ne bavim se preprodajom kola, i svoj auto odrzavam, ne sa "jelkicama" i masnim dashboardom ili vezicama na radkapnama... Vozim auto dok ga ne satrem, i bacim, poklonim ili prodam koliko god, ne bavim se "uvaljivanjem robe"...

Probaj da nadjes "neprodatu", dobru alfu, ja cu da je kupim, odma', a ne da se "mucim" mesecima, vec...

Poz.
[ lancia88 @ 17.01.2007. 17:26 ] @
Pozdrav,

bez obzira sto nase trziste zaista jeste nepismeno, na sta lici izraz "kanta" prilikom deskripcije auta koji nije autorov favorit? Danas nema losih zapadnih vozila, postoje samo dobri i bolji, mesta nema kvalifikacijama a'lla Kanta.....
[ vladd @ 17.01.2007. 23:33 ] @
Povlacim rec, "kanta" je veoma neprikladan izraz, zaista.

Mislio sam na "gomilu gvozdja", i plastike (kvalitetne) koju prodaju za enormne pare. Bez obzira na standard. Ja im zasigurno nisam kriv za recesiju, plus "prodor" sa istoka. Drugi put za 20god.

Dalje, nije poenta koji je MOJ favorit(imam ih nekoliko, alfa 156, 2,0, i samo ta, je na drugom mestu), vec sta vozilo pruza, naravno za ekvivalentne pare. Moji su svi, favoriti, koji pruze nesto coveku, zavisno od afiniteta, za realan novac.

Ali iako u toj "zoni", obican korisnik nema puno uticaja, pogotovo siroti balkanci, smatram da ne treba dodatno zatupljivati ljude i nuditi im razne "ciljeve" ili ideje, pa sve do "smisla" imanja auta, a po zelji proizvodjaca, dovoljno bezobraznih. Neke manje bitne "sitnnice" a neke bas nebitne. "Malo trosi" benzina, ili dizela, to je vazno-nevazna stavka, "zagadjenje", euro 17.., drzaci za case, plasticne kutijice, nema problema, ne smetaju, moze se i bez njih, ali ne da kostaju po 1000 evra svaka.

Za balkan uglavnom veoma nevazne "stavke". Klima je pitoma, nema "stajaceg" vazduha, dramaticnih "polucija" po gradovima, od strane saobracaja. Industrija se ne "racuna", vozaci nemaju "uticaja".

Da li auto malo trosi, lepo je ako je to zasluga dobrog racunara i opreme, ali ne da trosi "kao upaljac", zato sto je motor kilav, ili "ciljno" projektovan za specificnog korisnika, onda nesto nema smisla. Postoji javni prevoz. A kada treba da "povuce", pa neka trosi koliko moze. I plin je opcija, i jeftin i ne zagadjuje. A i mala smo zemlja, nismo par hiljada km s kraja na kraj.

I gde je "usteda", ako prosecni auto, srednje klase, "pukne" na ceni 8-9k evra za par godina. Za 3 godine, to je 100€ mesecno, bez odrzavanja, i sta je to onda "stednja". Pa zar to i tako da "hvalimo" ili podrzavamo. Ja ne znam sta se desava.

Cela moja "prica" je sa pozicije korisnika vozila, ne preprodavca ili auto-novinara.

Poz.
[ bakara @ 17.01.2007. 23:55 ] @
@vladd

Skreces bre sa teme...proradile ti emocije

Salim se i ja sam za italijane, ali ipak ne za alfu 156 lepa je to stoji,
Kada sam postavio pitanje na jednom forumu sta uzeti za 7500e i dobih odgovor alfu 156, stvarno sam se bio zamislio...lepo bi to bilo, ali ipak ne...mozda bih uzeo neku 147, ali one su skuplje...

Nego mene muci jedan drugi fenomen, kako to da fiat bolje drzi cenu od alfe i lancie kad su u svakom segmentu bolji, ili kako to da jedan punto drzi cenu bolje nego fiat stilo, ili kako to da za cenu moje fabie ja mogu kupiti fiat stila (sto cu i da uradim)?

Jesmo li mi toliko lud narod, ili je tu nesto drugo u pitanju?
[ lancia88 @ 18.01.2007. 08:14 ] @
Pozdrav,

zasto? Sad i Punto ima pocinkovan lim, primera radi....
[ HoT_Steppa @ 18.01.2007. 12:58 ] @
Zato sto je Punto bilo koje generacije psiholoski ovde zamenio Golfa II. Po mom misljenju, veoma uspesno i zasluzno.
[ vladd @ 18.01.2007. 13:01 ] @
U principu, nije tema alfa, vec "dilema", cudna, neobicna, nastala zahvaljujuci stanju na trzistu, kako nasem tako i van, pogotovo evropsko.

Ja stvarno nemam emocija po pitanju opstanka evro auto industrije, ili opstanka domacih dilera preprodavaca. I bunim se na svaki pokusaj "ustolicenja" devijantne misli, pomalo ugradjene u nase glava, i tesko zaradjene pare(ili kakve god), da moramo olako da isporucimo nekim "polumrtvim" brendovima, koji pokusavaju da nas "ubede" da stvarnost nije stigla, odlozila je pojavljivanje.

Primer mi je kineska limuzina, da ne vrtim arhive, nije ni vazno ime, velicine BMW-a, nalik na mercedesa, sa motorom oko 2L, po ceni 4500 dolara. Ehe, ala bi neko stavljao katanac, i sadio salatu . "Dozvoljena" cena u evropi je 18k evra.
O kvalitetu ne zelim ni da pricam, ni da razmisljam, da je od sira napravljen (1,8 tona sira po 250 din.), bila bi slicna cena.

I da posle dve godine ne kosta nista, pa i da se baci...da li se "isplati". Bolje da nam evro industrija uzme te pare, bar na "pad cene", jos malo, dok ne dozive sudbinu Grundiga......

I sta sad. Da li da postujem sebe i svoje pare, ili da padnem u trans i platim sta traze, i jos da me gledaju kao...

Poz.
[ vladd @ 18.01.2007. 13:21 ] @
Postujem kod forda, sto su razvili nov motor, sa francuzima zajedno, sto su angazovali studio Ghia, ali proslo je nekoliko godina, za motor, vreme je da mu "padne" cena, ni drugi bas ne "tapkaju u mestu".

Poz.
[ HoT_Steppa @ 18.01.2007. 14:57 ] @
Ja da imam 7000, uzeo bih novog Geely-ja cim stigne bez razmisljanja. Ne robujem imenima. Vozim Forda, voleo bih da vozim Hondu, ali za novu bih morao da dam 3 puta vise. A polovnjaci su tu da nam popune gap dok ne stasamo za nova kola, znaci vozi sta imas i dok ti ne crkne i skupljajte pare za nove automobile.
[ vladd @ 18.01.2007. 19:27 ] @
Pa da, otprilike, ako imas 10 k evra, da li da se iscedis, ili pazaris nesto za 6, pa za ostatak, servis, felne, muzika, neki dobar filter za vazduh, sitna oprema, farovi, gume i accu. Na primer.

Ili auto od 150 ks, pa da se ceskas, kada crkne delic od 400- 600 evra.

Ili auto kome se ne vide otpozadi sajle, ramena i opuge...pa ga poredis po ceni.. ili neki V8, pa da te "truju" kako puno trosi, ili nekog kupea, pa da ti se plaze kako mu je mali gepek...

Poz.
[ MOSLER @ 21.01.2007. 17:49 ] @
Ljudi otisli ste u off,vratite se na temu.
Alfa je malo veci auto od Fokusa i za nijansu udobniji ali je zato skuplja za odrzavanje i znatno cesce se kvari a najveci problem je prodati je dalje(primer momka koji vozi 156 2.4jtd u perfektnom stanju sa ful opremom a ne moze da je proda vec godinu dana)
Fokus kvalitetniji auto,ima slabije motore a narocito 1.8 koji vuce gore nego 1.6 jer zbog lose rasporedjenog obrtnog momenta motor mora non stop da bude u visokim obrtajima.Jos jedna bitna stavka koja ne ide u korist Fokusu je nemogucnost odnosno neisplativost ugradnje plina jer zbog karakteristicne konstrukcije motora zahteva neprekidnu upotrebu Flash Lube aditiva koji nije ni malo jeftin.
Sto se izgleda tice ne bih da ga komentarisem jer su ukusi razliciti,licno ja bih radije uzeo 156 jer mislim da pruza vece zadovoljstvo u voznji.

[ vladd @ 22.01.2007. 13:06 ] @
Nismo u "off"-u.

Smatram da je dilema "specificna", i da "doprinosi" zaglupljivanju kako sirokih narodnih masa, koje ne "citaju" forum, tako i nas, koji smo bar malo "pismeniji".

Takvu "dilemu" bih plasirao da sam diler Forda, da "poboljsam" prodaju, lakse je i lepse kada nadjes "pacijenta" pa mu nesto "zavalis".

Elem, dilema je vise ili filozofska, ili socijalna nego tehnicka. Ispaljivati parole "kvalitetniji", jeftiniji...sa "lebdecim" argumentima, ili izglasavanjem, "demokratski", sto vise glasova to je bolja partija, pardon, auto, ali mi ovo bas lici na "populisticku" i "onu drugu" politiku, poredimo populisticki sa konformistickim autom. Obe su vazne stvari, ostalo vise ide u smeru "stvar ukusa"

Samo obe "politike" mogu da budu "skupe", prvu cemo da platimo, a ona druga, moze da nas kosta, povremeno i vise...
Izvinjenje, nisam mogao da odolim...

Zamislite da se radi o dva X i Y automobila ( da ne "proglasavamo" "favorite"). Jedan 80-90ks drugi 140-150, jedan od opreme moze da ima i kozzu i "sportski paket", drugi centralno upravljanje prozorima, jedan ima 6 er begova i prvi je na testu u svojoj klasi, drugi ima 10, i nije prvi u svojoj "klasi"...

Sada je "pogled" malo drugaciji, mozda...

Mozda bi drugacija prica bila da pricamo o dva konkretna automobila, koja covek hoce da kupi, a ne o dva modela razlicite namene i tipa, za potpuno razlicit "profil" kupca.

I koji je to "tehnicki" argument-"ne moze LAKO da se proda", i gde, u Maloj Krsni, i kakav je to uopste "argument", o tome bi bas trebalo da napravimo novi tred, po svim forumima, ne samo "tech-zone"

Poredimo dva auta, koji su se iz razlicitih razloga, "susreli", u jednom vremenskom trenutku, sa "cenom", koja je ekstremno zavisna od malo izvitoperenog mentaliteta. Ne "krivim", nas, narod, svasta smo proziveli i doziveli, ali.. idemo dalje..valjda..

Pa ljudi, ja u kuci nemam nista vise od "nemackih" proizvoda, a bilo je tu Bosha, filipsa, aeg-a, grundiga.., i nista nije nekvalitetno, mozda nece trajati 40 god, ali necu ni ja, i ovaj PC je "kineski", a radi k'o zmaj...

Ako "odjednom"(ili na rate) dam 19-20k evra za auto, nema vise price "jeftino ovo ili ono", sve sam "ustede" poklonio proizvodjacu, unapred. Ostaje mozda da ugradim plin, pa da posle nekoliko meseci (kada se "isplati") da grickam "ustedu" od 30-tak dindzi dnevno... da "kompenzujem" 2-5 evra dnevno koliko doticni "mezimac" "gubi" na ceni, nov ili polovan.

Naporna "filozofija"

Dilemu kupovine covek sam sa sobom mora da razresi, da li ce se prikloniti ovom ili onom tipu, "vlasnika" i vozaca, tehnicki nema smisla da "davimo". Stvar je vise "na strani" potreba, mogucnosti, stila ili imidza, nego masinske ili elektro izrade i varijante

Poz.

[ 75TS @ 22.01.2007. 13:56 ] @
Inace moj savet iskljucivo od benz 2.0 TS, ne ici na manju kubikazu, jel ako racunas na potrosnju neces ustedeti mnogo uzimajuci model 1.6 ili 1,8...registracije je nesto niza.

od dizela 1.9 8v...za 2.4 ti je reg verovatno jaka.

[ MOSLER @ 22.01.2007. 16:37 ] @
Joj ubicu se.Pa covek je samo trazio savet jer se dvoumi izmedju dva cenovno slicna auta.Briga njega a i sve ostale kako to da dva vozila razlicite klase imaju istu cenu i da li je za to odgovoran nas mentalitet.Jos vise verujem da nikog ne zanima da li je dilema vise ili filozofska, ili socijalna nego tehnicka.

vladd prijatelju, ako si hteo da studiras filozofiju trebao si da je upises na fakultetu a ne da je studiras ovde na forumu.
[ StORM48 @ 22.01.2007. 19:03 ] @
Ne slažem se.
Odnosno, slažem se sa vladd-om.

Tačno je da korisniku treba dati nekakav predlog i mišljenje o tome koji auto je prikladniji. Ali, opšte pravilo u Srbiji, je poslednjih godina postala opsesija, da se na "dobar auto" gleda isključivo iz ugla da li on troši ovoliko ili onoliko i da li može plin.

Pravo poređenje - gastarbajter koji crnči i bunari za evre u inostranstvu, nakon što odluči da se vrati u dedovinu, za sve pare kupi Mercedes od 3000 kubika (al' da je dizel!), a onda krene da ga racionalizuje (ugrađuje plin i tako to, ako nije dizel), umesto da u startu uzme jeftiniji i prikladniji auto, koji isto može biti i fin i udoban, a i dovoljno štedljiv i prostran (bilo koji noviji karavan najčešće rešava taj problem).

Već smo se na jednog temi raspravljali o opravdanosti uzimanja ogromnog automobila sa smešnim motorom. Tu mentalitet ipak ima uticaja u neku ruku. Koliko je ovo istinito vrlo je jednostavno proveriti - pitajte svakog vlasnika BMW-a serije 7 da li je ugradio plin (nebitno da li ima 2800 ili 5000 kubika) - u 95% slučajeva, odgovor će biti potvrdan.

To se zove robovanje neracionalnim željama. Svi bi voleli da žive raskošnije nego što mogu. Onda dolaze do onog sindroma - "čupanje kose" kad se pojavi i najmanji kvar.

Po meni ovo jeste nekakav off-topic. Ali mislim da je totalni off-topic upravo savetovati nekoga da uzme Focus umesto Alfe, a sve zbog nekakve "štednje". Kao ovo je skuplje za registraciju, održavanje itd. Auto je ili dobar ili loš (uopšteno gledano), a ako je dobar, logično je za očekivati da neko ko razmišlja o njegovoj kupovini, ima finansijsku podlogu da to i održava. Zato Alfu i kupuje neko čija je desna noga nekad "teža", pa mu neće biti problem drastično smanjenje autonomije zbog malo oštrije vožnje.

Ja lično nikada nisam imao svest o štednji kod auta. Razume se da auto od 3500cc mora mnogo da troši, pa se tako treba i ponašati. Proporcionalno tome, auto od 1600-2000 kubika troši manje, pa je logično da neko ko teži ka štednji, uzme auto manje kubikaže, a ne neke ogromne, pri čemu će kasnije kukati kako je to preskupo i mnogo troši i ne znam, pada cena i tako to. Ako hoćeš višu klasu, naoružaj se svešću da to NIJE i nikada ne može biti jeftino. Ako nećeš to, onda uklopi želje i mogućnosti.

Ovo se ne odnosi na ovu temu i pokretača iste, nego na domaća razmišljanja, generalno. Cenim da ljudi ovde ne znaju šta tačno žele, a iznad svega žele da svoj polovni krš sledeće godine prodaju kao da je tek kupljen. Zato su nam cene ubedljivo najviše, odmah posle Singapura. :(

Pozdrav
[ 75TS @ 22.01.2007. 20:10 ] @
Ako ti treba auto "golf" klase to je onda definitivno focus, znaci standardan porodican auto koji bi sa 1.6 motorom i klimom po gradu trebao da bije ne vise od 9-10l na otvorenom 7. Za cenu odrzavanja u mnogomome zavise gde odrzavas auto i koje delove koristis znaci nije sve jedno origibal ili tueski, servisa za ford kod nas ima sto ovlascenih sto ne, nije neki veliki izbor kao za neke druge nemacke modele ali servisa postoji, znacu ako ti treba auto da se prevezess od tacke a do tacke b, ako za sebe smatras da si stalozen i miran vozac koji nece da divlj da pozira i sl uzmi Forda i nece te boleti glava, uz cve to taj ford i danas dan izgleda atraktivno.
Alfa...pri samom izgovaranju te reci u srbiji velika vecinja njih ce samo da okrene glavu, tipa da sve je to lepo ali alfa je to, to se kvari, skupo, trosi...i sve je to tacno, ali samo kada kaze covek koji i danas dan tvrdi da je golf 2 najbolji auto, a takvih je u ovoj zemlji puno.
Elem ti gledas Alfu 156 Mk1, ona je cini mi se do 2002god proizvodjenja, mane svih TS motora je crkavanje varijatora faze, nepostoji pravilo posle koliko ce klometara crci, dolazi do promene zvuka motora pocinje da se cuje ko dizel pri niskim obrtajima, ali ne utice nista na sam rad motora tj nedovodi do njegovog dalje ostecenja. TS motori imaju osam svecica koje se menjaju ako su kvalietnijw na 100 000 km i kostaju oko 120eura, takodje kao slabu tacku predstavljju trapovi predji...ali to je manj vise zahvaljujuci nasim lepim ulicama...jedna od mana je brzi pad cena kao polovan auto nego konkurencija.
E sad pitas se sta dobijam...pa dobijas 1 izgled, iako 156 je vec pomalo zalazi karijera makar onim prvim modelima i dalje izgleda atraktivno, 2 motori koji se rado vrte, kod benz 2.0 racunaj po gradu 10-13l u zvaisnosti od voznje, 3 verovatno ce imati vise opreme nego focus , znaci standard bi rebao da bude servo,abs,podizaci i klima...za odrzavanj imas dosta servisa sto ovlascenih njih imsa 1 sto ne ovlascenih koji su podjednako dobri, za delove nije problem ima i novih i polovnih.

Ako se uzima benz varijanta, znaci da motor valja, plin nikako nece da mu skodi, ali ces verovatno morati ici na sekvent zbog plasticne grane sto znaci 1k eura gore. Oni koji misle da je plin imati blam ili sta znam jos oni zive u nekom svetu snova...znaci cista ekonomija je u pitanj i nista vise

I da zamolio bi moderatora da mi nebrise linkove, jel kolko sam video u pravilniku ove teme nigde nepise da je zabranjno postavljnje istih.
[ vladd @ 22.01.2007. 20:19 ] @
Pa upravo si rekao ono sto ja "penim" x postova, a kao ne "slazes se". Dileme nema, ne postoji, neka kupi fokus, bez dileme, i nema "za i protiv", ako to sa sobom nije "rascistio", ne moze mu vecina "odluciti", da dobije "opravdanje" za ucinjeno "delo" prema sebi.

Par postova ranije moze da se "odluci" u koju kategoriju ce da se svrsta, po potrosnji para.

Kupi "nemca" i ima veliku narodnu masu "iza sebe", ako mu bas treba "razlog" za kupovinu. Tehnicki podaci i "parametri odrzavanja" su nebitni, "neuporedljivi" po mentalitetu

Poz.

Jedino mi malo nije jasno, kako nije imao "dilemu": nova dacija ili polovan, raubovan fokus, ipak "novo" je novo.
[ sandinista @ 05.02.2007. 12:41 ] @
Pre neki dan sam kupio FORD FOCUS 1.8 TDCI 2003 godiste, presao sa escorta benzinca na euro dizel, i doziveo sam tehnoloski skok od 3 generacije.
Auto je fenomenalan, savrsen za gradsku voznju i idealan za sportsku voznju, auto je kupljen sa full opremom, unutrasnjost da budem iskren i nije neka, fino je uradjena, sa tvrdim sportskim sedistima koja nedozvoljavaju da se opustis (sto mislim i da nije tako lose na nasim ulicama), potrosnaj mu se krece od 4.5l do 7.5l, sto je vec neka usteda, ubrzanje mu je fantasticno drugom brzinom postize 90km/h, testirao sam ga auto putem i isao je 190km/h bez ikakvog problem ..... Upravljivost, lezanje na putu, kocnice itd bez mane, jedina mana mali gepek, nas ima 4 u porodici pa smo zrtvovali nedostatak prostora naustreb njegovih ostalih neospornih kvaliteta. Toplo preporucujem Focus tdci.
[ boccio @ 05.02.2007. 14:23 ] @
Citat:
sandinista: Pre neki dan sam kupio FORD FOCUS 1.8 TDCI 2003 godiste, presao sa escorta benzinca na euro dizel, i doziveo sam tehnoloski skok od 3 generacije.

Citat:
Fokus kvalitetniji auto,ima slabije motore a narocito 1.8 koji vuce gore nego 1.6 jer zbog lose rasporedjenog obrtnog momenta motor mora non stop da bude u visokim obrtajima.

Da ne bude zabune - jer se misli na 1.8 benzinca da je losiji motor, to se ne odnosi na ovaj 1.8 tdci koji spominje @sandinista?
[ ilija1 @ 05.02.2007. 14:54 ] @
Citat:
sandinista: potrosnaj mu se krece od 4.5l do 7.5l, sto je vec neka usteda,

Sve je to OK, ali 4.5l je stvarno neostvarljivo ne ubeđuj me, da si rekao 6.5l do 8.5l to bi bilo realno...
[ sandinista @ 05.02.2007. 15:04 ] @
ta potrosnja od 4.5l do 7.5l pise u fordovoj knjizici a i na netu sam nasao istu informaciju, verovo ti ili ne al tako pise,
[ bakara @ 05.02.2007. 15:20 ] @
@sandinista i ilija1

Polako...pa nije ovo chat ...

neke poruke sam morao da izbrisem
[ ilija1 @ 05.02.2007. 16:34 ] @
Nije chat, u pravu si. Samo da kažem da me malo nervira priča oko potrošnje. Naravno da proizvođači imaju svoje metode merenja potrošnje ali se to nikako ne može ostvariti u svakodnevnom koriščenju automobila. Pogotovo me nervira kada neko kupi “nova“ kola i odma ga hvali koliko malo troši. Iz moje prakse dizel 1.9 troši 7.5ldo 8.5lmada fabrički podatci su drukčiji. A dizel od 2.5 troši 8l do 9l. Naravno da se može postiči i manja potrošnja ali to više nije normalna vožnja nego sasvim nešto drugo. E toliko…
[ vladd @ 05.02.2007. 17:40 ] @
Mogu i da napisu od 0-XX litara, postenije je, posto "situacije" za neke "navlaka" potrosnje od 4,5l su nizbrdo, na leru, sam u kolima...

Cista "navlaka' za "stedise", koji "umiru" da im auto "malo" trosi...da se zabrinu ako trosi vise, neka se brinu, neka ga voze u servis, neka pustaju suze na pumpi, ako je to "cilj" i smisao imanja auta, zivota....

Mislim da je bolje o tehnici da pricamo ili o precenjenosti nekih kola, mada, mozda, najbolje o mentalitetu, sta vredi sto "trosi" 3,2 L/1000km, ako su "ustede" potrosene u osnovnoj ceni...u startu su prelili "zaradu" u svoj dzep, platis 10k evra vise nego sto objektivno vredi, pa posle stedis evro po evro, 5-6 godina, pa im opet "zakucas" na vrata, da im isplatis sledecu "ustedu"..

Poz.
[ MOSLER @ 06.02.2007. 01:54 ] @
Citat:
boccio: Da ne bude zabune - jer se misli na 1.8 benzinca da je losiji motor, to se ne odnosi na ovaj 1.8 tdci koji spominje @sandinista?

Nisam mislio da je Fokusov motor 1.8i (benzinac) los vec da mu je kriva obrtnog momenta strma.Imao sam nekoliko puta priliku da ga vozim i ne dopada mi se to sto je ispod 4400rpm motor mrtav i tek tada pocinje da se budi a onda se vrti do 5500rpm i tu posustaje.Ima veoma mali opseg upotrebljivosti i nije elastican pa zato zahteva cesto saltanje.
Usled toga u voznji se ne stice utisak da je motor jak, iako na papiru deluje da ima snage.

Primera radi Alfa 156 1.8TS max obrtni moment dostize na 3500rpm i vuce sve do 6300rpm.
Nadam se da razumes sta sam hteo da kazem.
[ lancia88 @ 06.02.2007. 08:21 ] @
Pozdrav,

Citat:
vladd:

Cista "navlaka' za "stedise", koji "umiru" da im auto "malo" trosi...da se zabrinu ako trosi vise, neka se brinu, neka ga voze u servis, neka pustaju suze na pumpi, ako je to "cilj" i smisao imanja auta, zivota....
.

veoma uvredljiv i podsmesljiv ton, ubuduce ces ga zadrzati za sebe ili cemo drugacije da intervenisemo. Jednostavno, neko voli da mu vozilo malo trosi i tome se niko nece izrugivati i podsmevati na forumu, ovde pricamo o elementarnoj kulturi. I ja se slazem da su price oko potrosnje uglavnom delimicno laganje jer se odnose na posebne uslove u kojima se testira a realni uslovi retko kada mogu da tako nesto zadovolje ali to jos uvek nije razlog da se podsmevam nekome ko pazi na potrosnju. Ja sam i bivsi sportski vozac a i danas posedujem svoj klub pa ipak gledam sta mi i koliko trosi, kada se vozim od tacke A do tacke B i nista vise, jasno je da zelim da mi vozilo sto manje potrosi, sva ostala gledista su nezrela i detinjasta. Ukoliko se covek vozi iz zadovoljstva i zeli da izvlaci maksimume, jasno je da nece gledati na potrosnju ali ako mu je svako suvisno trosenje goriva samo bacanje para, onda bi bilo veoma neozbiljno kada ne bi gledao na potrosnju. Sta tek reci od onih koji zive od utroska goriva i kojima je to samo izbijena dobit iz dzepa ili sacuvana (taksisti, prevoznici, vlasnici raznih manjih i vecih privrednih vozila itd.)? Ili da se podsmevamo onima koji nemaju, recimo, uopste gradski prevoz za decu do njihovih skola pa moraju da ih svakodnevno dovoze i odvoze u/iz skole? Nedavno sam sa zurke svog mladjeg sina vozio dvojicu njegovih drugara do kuca, nisam ni znao da tamo postoje kuce a kamoli nekakav prevoz (taj sto postoji podrazumeva da bez cekanja promenis par prevoza i putujes najmanje sat vremena pod idealnim uslovima) a u slucaju pesacenja na putu su im ni manje ni vise nego najveca gradska suma i groblje usred nje, da ne pominjem veranje po Kosutnjaku uzbrdo itd. Saznao sam da njihovi roditelji na smenu tu decu dovoze i odvoze koristeci samo jedan auto (samo ga jedan i ima od njih) i da im je jako bitno koliko im taj auto trosi....hocemo li i njima da se podsmevamo?
[ sandinista @ 06.02.2007. 09:03 ] @
Ljudi, potpuno je jasno da auto trosi u zavisnosti od nacina voznje, oni podaci o potrosnji su navedeni u idealnim uslovima, tako da ova rasprava postaje besmislena, bolje da se vratimo na temu alfa 156 ili Focus, ja sam za Focus i u prethodnom postu sam naveo i zasto (nije u pitanju samo potrosnaj) :)
[ vladd @ 06.02.2007. 10:44 ] @
Lancia88:

"veoma uvredljiv i podsmesljiv ton, ubuduce ces ga zadrzati za sebe ili cemo drugacije da intervenisemo"

Nemam ja nameru da vredjam, pogotovo ucesnike foruma. Voleo bih da budem PRAVILNO shvacen. Mozda je ironija, ili "podsmesljiv" ton jedino "oruzje" koje mi preostaje, da obesmislim marketinske trikove za prodaju kola. Smatram da sam pripadnik, kao i velika vecina clanova foruma, "obicnih" korisnika automobila, manji ili veci zaljubljenik, ali sigurno nisam trgovac ili preprodavac.

Samo pokusavam, "jace" ili normalnije, da "okrenem' korisnike i vlasnike vozila, prema tehnici, koja ce im i "omoguciti" manju potrosnju, ali u "normalnim" granicama, realnim, tehnicki opravdanim, a ne virtuelnim trgovackim, nerealnim. Uz trikove "4,5-7,2", gde niko ne primecuje 7,2, vec se raduje "opciji" 4,5, a 90% situacija ce mu biti +- 20% oko 7,2, mozda nesto manje +.

Ako smo vec "sirotinja", za sto se niko ne "buni", sto od svojih malih prihoda placa evropsku cenu benzina, koji je najlosiji, placa golfa 2, 2-3 hiljade evra, a evropska (za "bogate") cena mu je par stotina.

Dobro ja znam situaciju, i materijalnu, i moralnu, i vise mi je "cilj" da "otvorim oci" ljudima sa kojima se moze "pricati", da se ima bar malo konstruktivnih razgovora.

A ti prijatelju, reaguj kako smatras, i po ovlascenjima koje imas.

Poz.
[ boccio @ 06.02.2007. 11:48 ] @
@vladd: ja tebe potpuno razumem. Iako imas malo ostriji ton (jbg, verovatno emocije ka Alfi preovladavaju, boze moj ), ali vec smo negde na drugoj strani teme zakljucili da potrosnja nije bitna stavka u odlucivanju. Naravno, ne mislim generalno (5l/100 vs 20l/100), nego pricam o ovome sto je spomenuto da Focus tdci trosi 5l, sto je i po mom misljenju bajka. Trenutno vozim Peugeot 306 1.9d, i trosi mi po gradu oko 7.5-8l, i meni zaista nije bitno da li ce da trosi 6 ili 9, samo je bitno da ne trosi 15

Potpuno se slazem sa tobom da su "pamfleti" o potrosnji proizvodjaca samo bajke o Pepeljugi, i ako primecujes skoro niko na forumu se na to posebno i ne obazire. Tako da nema posebne potrebe da toliko forsiras tu pricu - svi to znamo.
[ vladd @ 06.02.2007. 14:51 ] @
Ma, nemam bas neke emocije prema stvarima, ali volim da auto malo i pruzi vlasniku, konfora, sigurnosti, nekog osecaja, da ga manje boli glava, da mu bude partner u zivotu i radu, a ne zlo...

Alfa pruza dosta, od stila i tehnike, ali i "boli" glava, malo od cene delova, vise od cesceg posecivanja servisu ili ceprkanja, posle svake ostre voznje.

A fokus bas "udara" po nama, ne znam ni sta lepo da mislim o autu, koji u rasponu od obicnog modela za 14000€, do Ghia 2.0 za 24000€, sa sve PDV...mozda da se ovaj drugi zove drugacije..to mi je nejasno, a baska cifra za opremu tipa naslon za ruke sa drzacem za case.

I sve sto ima i dobro i lepo, covek se oseti "sugav"(da ne koristim domaci jasniji izraz) kada to debelo preplati. Na svoju stetu, a u korist svih "u lancu" prodaje i proizvodnje. Zato se, mozda, i neki vlasnici novog Yuga "dobro" osecaju, znaju da je los, i lim i plastika, ali..4000evra...

O svemu treba brinuti, racionalno, normalno, bez bilo kakvih preterivanja. Da je potrosnja prioritet, mogu da prihvatim, zbog stednje, univerzalno, ali kada se daju tolike pare, to je vec rasipnistvo. I gde je tu sad stednja.

Pri tome ni reci o ergonomiji, udobnosti, izgledu, ne daj boze o vrsti zadnje osovine, vesanju, efikasnim kocnicama, mogucnostima motora, tacnosti i odnosima u menjacu, za kakvog je "vlasnika", da li za agresivniju ili defanzivnu voznju, kako se pokazao u eksploataciji....

A mi, citamo cifre, da li je manje 4,2 ili 4,3....pa jos i da se svadjamo..

Poz
[ lancia88 @ 06.02.2007. 15:47 ] @
Pozdrav,

ja ne reagujem drugacije nego kako to dolikuje dosadasnjem pokazanom u radu na forumu, iz tog razloga skretanje paznje na onaj deo gde zabrazdis. To je sve, malo samokontrole i onda ce postovi biti kvalitetni i citljivi za sve, mislimd a si sve razumeo tacno kako je trebalo. Bez dosadasnjeg pokazanog u tvojim postovima, jednostavno bih reagovao u skladu sa svojim ovlascenjima i zamerenom, ovako, na Tebi je da primetis kada prelazis u krajnost i da taj deo korigujes u korist opsteg nivoa svojih postova. I ja se slazem da su forumi jedan od nacina da se realno prikazu ogoljeni pojedini tabui i tako to i treba raditi. Vlastita iskustva su najmerodavnija i treba ih oznositi, u gotovo svemu sto si dosad izneo, pa i oko potrosnje, u najvecoj se meri potpuno slazem i sa aspekta mog vozackog staza (ne bih se izjasnjavao koliki je, zbog mladjih generacija :) ) izneseno je rezultat velikog licnog iskustva i kvalitetne analize. Mislim da to ne treba kvariti ovakvim izletima u nepotrebno kao sto su tako ostri tonovi prema necijem dozivljaju potrosnje. To je sva problematika, nema potrebe za nekim dubljim razglabanjem, samo da nastavimo u tonovima prihvatljivima za sve.

Da ne bude OT u potpunosti, Boki, uzmi tu Alfu, odaberi lep primerak i uzivaj, svaki auto kosta ali kako rece nedavno jedan poznanik kada je registrovao BMW 750i na opasku koliko ga kosta to zadovoljstvo (u pitanju je mala komplikacija pa izlazi na 800 eura ukupno) - I dobra zenska najvise kosta pa se svi lepimo bas na njih..... I sta da mu covek kaze? Malo je banalizovao stvari ali cisto paralela u razmisljanjima ;)
[ vladd @ 06.02.2007. 18:09 ] @
Ne kazem da nisam preterao, malo vise od "dobrog ukusa". Samo bih da poredim bilo koja dva auta po mnogim "korisnim" osobinama, a ne slepo..i da to bude imperativ. Neka kupi forda ko hoce, neka je fan, njegova stvar, ali spustanje kriterijuma, opravdavanje neopravdanog..i kao "najgore" nametanje "kriterijuma" koji lice na "normalne", samo su preterani ili nebulozni ("lako se prodaje"..za vlasnika kola, ekstra "bitan" faktor, za preprodavca-njegova stvar), i tako preterani, postaju "jaki".

Btw, svaka cast na "konstataciji" tvog prijatelja.

Poz.
[ vladd @ 06.02.2007. 21:04 ] @
Gledao sam na tv-u pre par dana, pa sam "proverio" na net-u. Da ne pomislite da "mrzim" forda, ovo je nesto sto bih rado vozio, ali to je manje vazno, POGLEDAJTE CENE, razumecete o cemu pricam, pogotovo peti i sesti model "ozgo" .

http://autos.yahoo.com/2006_ford_mustang/

Poz.
[ bakara @ 06.02.2007. 21:44 ] @
Citat:
vladd: "lako se prodaje"..za vlasnika kola, ekstra "bitan" faktor, za preprodavca-njegova stvar), i tako preterani, postaju "jaki"..

Nisam hteo da se ubacujem i da nastavljam ovu diskusiju, ali na ovo moram da odgovorim:

ja sam pomenuo tu frazu "lako se prodaje", i dalje mislim da je to jako bitno, jedino ako ne razmisljas da taj auto ostane zauvek tvoj, a sa druge strane auto koji "se lako prodaje" uvek dobro i drzi cenu. Prilikom koriscenja automobila svi pokusavamo sto jeftinije da prodjemo, znaci taj auto treba da je tehnicki dobar da mi budemo zadovoljni sa njim, da delovi kao i tekuce (i vanredno) odrzavanje nije skupo, i na kraju treba da povedemo racuna da kada sutra budemo hteli da prodamo auto to ucinimo za sto priblizniju sumu kojoj smo ga platili. To je jednostavno tako i jare i pare

E sad dolazimo gde je boccio na pocetku zapoceo dilemu izmedju alfe i focusa, alfa jeste dobar auto i definitivno mnogo bolji od fokusa, ali ne mozemo zanemariti cinjenicu da zivimo ovde gde zivimo i da vladaju trzisni uslovi kakvi vladaju, ako to zanemarimo to moze dosta da nas kosta. Cinjenica je (ja sve na osnovu licnog iskustva) da cete jednog fokusa da prodate mnogo lakse od jedne alfe, eto ja recimo samo zbog toga necu da kupim jednu alfu 156 (a svidja mi se itekako)...a ne zbog odrzavanja, sa tim bih vec mogao da zivim.

Pre par godina sam imao alfu, i prodavao sam je mesecima izgubio na njoj dobre pare, i za svo to vreme je jedan jedini covek dosao da je pogleda, uporedo sa njom sam prodavao i skodu, nju sam prodao za 5 dana, a porediti skodu i alfu...smesno!

Pre 2 godine sam prodao fiat bravu TD i polo variant (1.6i), polo sam prodao odma` cim je izasao u oglasima, za bravu sam morao prilicno da spustim cenu, i opet da poredimo bravu sa malim polom...smesno!

Ja nemam predrasude ni prema jednom proizvodjacu, ali najvise me brine kada iz mog auta ne mogu brzo da izvucem novac, a to ne kosta samo novca vec i zivaca...
[ lancia88 @ 06.02.2007. 23:43 ] @
Pozdrav,

eto, a ja sam potpuno izgubio na par svojih automobila, posle nedavnog peha, tako ce izgleda i jedna CRX istim stopama...potpuno, to znaci ostade na kraju samo saobracajna, onako, za uspomenu. Jednostavno vise ne zelim da pazarim ista sa tom unapred nametnutom hipotekom "prodati a ne izgubiti, citaj: ne ispasti budala". Ne zanima me vise sta cu i za koliko prodati, otprilike sracunavam eksploatacioni period ako je moguce sto pribliznije i pazarim, sta se izgubi - izgubi. Poznajem ljude koji su vozili minike i 123-jke sve vreme se nasladjujuci kako im kola vrede...ne znam-ni-ja-koliko, samo kad bi htelid a ih prodaju. Postanes tako rob svog automobila. Pa u razvijenim zemljama kupujes posle desetak godina kola za desetinu nabavne vrednosti, izraubovanije za jos i manje, to znaci da svi oni gube...pa valjda su sve to budale nekakve u odnosu na nas koji ne smemo da izgubimo nista, ako mozemo jos i da zaradimo, glavni smo u drustvu...a preko te koji zaradjuju na automobilima zovu meckarima i nakupcima i to na raznim jezicima, uvek sa naglaskom na inferiornost zanata.

To je, naravno, ipak stvar stava na kraju krajeva, i ja sam do ovog svog dolazio dugo...i mucno.
[ boccio @ 06.02.2007. 23:55 ] @
Ljudi, udarismo mi na tesku filozofiju :) Ali dobro je sto se nije upalo u Advocacy fazon, pa diskusija itekako ima smisla... Ono sto je stvorilo glavni nesporazum je zamena teza - da li je "isplativije" voziti 156-icu ili Focus. A to uopste i nije bila poenta teme (bar iz mog ugla, kao pokretaca iste).

Ono sto sam od starta hteo da pitam kao neko ko se dosta slabo razume u tehnicke aspekte automobila jeste vrlo jednostavna stvar - da li kupovinom Alfe u odnosu na mog favorita iz "nize" klase - Focusa, dobijam ono sto amerikanci zovu value za ulozen novac. A pritom me ni najmanje ne zanima da impresioniram ribice iz strahinjica bana :) OK, teze se prodaje. To stoji. Ali ako vec pricamo o Alfi, onda je to nesto sto definitivno NIJE bitan parametar, jer ako gledamo resell value i nisku potrosnju onda nemamo sta da pricamo o tome, nego daj da komentarisemo Punta, Golfa i ostalo :) Ako osecaj i zadovoljstvo voznje Alfe vredi i pruza za klasu bolji experience - to je onda to :) Prica o evru manje tu nema mesta, to je promasena tema. A posto nisam nazalost imao prilike da vozim ni Alfu ni Focusa zato sam postavio ovu temu, jer ne bih voleo da placam samo izvikani brand name i nista vise od toga, a pritom imam duplo vecu muku oko odrzavanja automobila i da ja robujem njemu, a ne da on sluzi meni...
[ HoT_Steppa @ 07.02.2007. 08:53 ] @
Citat:
A posto nisam nazalost imao prilike da vozim ni Alfu ni Focusa zato sam postavio ovu temu, jer ne bih voleo da placam samo izvikani brand name i nista vise od toga, a pritom imam duplo vecu muku oko odrzavanja automobila i da ja robujem njemu, a ne da on sluzi meni...

Sam si odgovorio na svoje pitanje. Kupi Focusa i to gledaj neki sa sto boljom opremom, po mogucstvu Ghia. I neces pogresiti.
Sto se tice vozenja, nadji neki primer iz oglasa i odi kod prodavca i provozaj par krugova, ali ubodi bas model koji hoces da kupis da ne steknes pogresno misljenje.
[ vladd @ 07.02.2007. 11:20 ] @
@boccio
Pa mozemo smatrati da su oba brenda "stara", a koliko su "izvikani" ne bih da komentarisem. Kupovina auta po "prostim" kriterijumima je budalast posao.
Auto se kupuje prema potrebama i mogucnostima, naravno, mozda pre svega. Prosto da poredimo dva brenda, prilicno razlicite filozofije, probasmo i eto. Mozes isto da probas na CB forumu, ili jos bolje na ARCS, pa da "vidis paljbu" .

Da smo poredili dva konkretna vozila, za koja se dvoumis, jedan komsija prodaje fokusa a drugi alfu, pa da "tranziramo" ponudu, bilo bi vise "koristi".
Ja licno volim da vozim ispavan auto, tako da ne razmisljam da li ce se lako prodati, dosadasnje moje iskustvo je da sam uvek u minusu. Uvek prodam auto po trzisnoj ceni, i "puknem". Jednog keca sam prodao za 400€ ('86), i to je "cena", samo sto je imao nove gume, rezervoar, diskove, alnaser, homokineticke, alternator, karburator, hladnjak....sto je kostalo skoro 800€.
E, a da sam ga vozio "kako treba" bez odrzavanja, sa gumama od 15€, sa zakrpljenim delovima...."dobro" bih prosao pri prodaji, ali tesko da bih pre prodaje mogao bezbedno do Novog Sada ili Nisa..

Da si dao malo podataka, treba ti veliki gepek, karavan, auto od 150ks, troje ili petoro vrata, za do posla ili za posao, za jurenje sojki, a u tom "cenovnom rangu" ima jos zanimljivih, ako ne i zanimljivijih modela, npr hyundai kupe (pandan recimo Alfi), ili C5, Laguna2, Pezo307 kao "pandan" Fokusu..sa sve opcijama raznih motora i karoserija, slicne cene odrzavanja, a cesto sa vecom ili boljom opremom.

Poz.
[ boccio @ 07.02.2007. 14:34 ] @
Citat:
vladd:
Da si dao malo podataka, treba ti veliki gepek, karavan, auto od 150ks, troje ili petoro vrata, za do posla ili za posao, za jurenje sojki, a u tom "cenovnom rangu" ima jos zanimljivih, ako ne i zanimljivijih modela, npr hyundai kupe (pandan recimo Alfi), ili C5, Laguna2, Pezo307 kao "pandan" Fokusu..sa sve opcijama raznih motora i karoserija, slicne cene odrzavanja, a cesto sa vecom ili boljom opremom.

Ne treba mi veliki gepek, karavan necu, dosta mi je ~110ks (ali necu manje od toga, najvise mrzim kad mi zafali par konja pri preticanju, ili kad pri 80-90kmh na otvorenom krene tromo da ubrzava). Motor 1.6 ili 1.8, benzinac, nisam fan dizelasa (sad ga imam). Petoro vrata obavezno (preferiram hatchback), 80% za po gradu a 20% ponekad vikendima za izlete ~200km od Beograda. To sto bih jednom godisnje odvezao 800km negde na ozbiljniji odmor nije toliko bitno da bih na osnovu toga birao model. Sojku imam, tako da jurenje istih otpada (a nije iskljuceno da cita ovu temu pa ne smem bas previse da komentarisem, najebacu ko zuti ).

C5 je fenomenalan, zaljubljen sam u njega (kao i Laguna2) ali mi je malo prevelik... C4 - preskup. Pezo 307 sam razmisljao, ali posto vec vozim 306 malo bih promenio iskreno... Bar 2002 godiste, ne stariji. Nemca necu ni pod razno, a necu ni koreance. Francuze volim, japanca bih drage volje (al te pare nemam). Nova Honca Civic mi je san, a san ce verovatno i ostati Jbg, ne znam sta jos od podataka mogu da navedem da je bitno za izbor. Jedan od favorita mi je bio i Seat Leon, ali vidim da je dosta lose ocenjen i komentarisan po netu... Kao i Rover 45/75, svi su mi rekli da bih sa njim imao vise muke nego radosti.

Citat:
HoT_Steppa: Sam si odgovorio na svoje pitanje. Kupi Focusa i to gledaj neki sa sto boljom opremom, po mogucstvu Ghia. I neces pogresiti.
Sto se tice vozenja, nadji neki primer iz oglasa i odi kod prodavca i provozaj par krugova, ali ubodi bas model koji hoces da kupis da ne steknes pogresno misljenje.

Da, pa zato sam Ghiu explicitno i naveo u prvom postu. Jel postoji opcija test-voznje kod ovlascenih prodavaca? Mislim da je Ford negde u Tosinom Bunaru, da li oni to dozvoljavaju?

[Ovu poruku je menjao boccio dana 07.02.2007. u 15:44 GMT+1]
[ HoT_Steppa @ 07.02.2007. 14:46 ] @
Pa dozvoljavaju ako si kupac ;)
Rekao sam ti, skokni kod nekog iz oglasa sa istim motorom koji preko telefona izgleda OK, pa proveri da li ti zadovoljava komfor.
[ vladd @ 07.02.2007. 18:59 ] @
Pa onda da "vadim keca iz rukava", kao predlog, i verovatno moj buduci auto, Chrysler Neon 2.0LX . Reetko "potcenjen" auto na balkanu..
[ Orlando11 @ 08.02.2007. 13:01 ] @
Chrysler Neon 2.0LX , hmmm. Po meni auto za izbegavanje. Jeste jeftin, ima dosta opreme, ali preskup za održavanje(ako hoćeš original delove).
Što se 307-ce tiče, oseti se velika razlika u odnosu na 306. 306 jeste mekši i udobniji ali 307 je sigurniji ima više mesta, opreme. Ako imaš prilike sedi i provozaj, osetićeš razliku.
Focus mi se baš sviđa. Nisam baš imao prilike da ga nešto dugo vozim, ali po priči vlasnika i servisera dobar auto. Lično pre bih uzeo Forda nego Alfu. I ne zaleći se na Amerikance, pošto po rečima servisera samo izgledaju kao evropski, dok se delovi i kvalitet razlikuju.

[ vladd @ 09.02.2007. 00:15 ] @
Hoces sam da procitas svoj post ili da ga ja "tranziram". Osim tvog "izbora", sve neke "tudje" reci izbijaju iz tebe. A informacije, kakve takve, su podlozne proveri. Da ne budem nejasan, nista skuplji delovi nisu od "francuza", alfe (od "italijana"), a ne daj boze golfa5, a3...volj ti "originali" volj ti "turci", "grci", "poljaci"...

Dalje, nekoliko od onih sto su postovali, izgleda da puno vise znaju od "servisera", ukljucujuci i moju malenkost, tako da treba "jaci" argument, uostalom kada procitas postove nekih ljudi, njima je vise za verovati nego pripadniku "interesne" grupe, tj serviseru. Moje "emocije" ne racunam.

I dalje, dati za auto od 135ks, 6,5-7k€, i to godiste 2002, "pun" opreme, a ne "drzaca za case", pa neka su i 50% skuplji delovi, nece biti vecih "zamena" bar par godina, uz 1,5-3k€ "vise" u dzepu, koji bi se iskesirali za evropskog "ekvivalenta", ne deluje kao "los" posao. Istina, malo je veca potrosnja, ali...ima tu i plina za kombinacije..kome treba i ko voli.

Ne lici li ti malo "prica" na predrasudu. A i od skoro postoji predstavnistvi u BG, pa ako treba bas "original" deo, a osim ulja, filtera, plocica, ne vidim neke potrebe...

Poz.
[ Orlando11 @ 09.02.2007. 09:00 ] @
Pa pošto kažeš da se razumeš da te malo uputim u problematiku.
Neon 2.0 Lx kupljen kod zastupnika u Beogradu 2001 godine sa 0 km. Pošto me je tada izašao sa sve kasko osiguranjem 25000 DM, smatrao sam da ne nema većeg, jačeg i bolje opremljenog automobila.
E pa kod tog "extra" automobila,garažiran, prešao do sada 68000 km, do sada je odlazli sledeći delovi:
- termostat - 1350 dinara
- gornje crevo između hladnjaka i termostata - 50E
- servo pumpa prvi put - garancija
- servo pumpa drugi put - garancija
- servo pumpa treći put - oko 35000 dinara, kvar na pumpi je takav da ne može da se reparira
- sitne gluposti oko elektronike koje znaju da koštaju
- prednji ležaji -zuje još uvek
- bilo je još nekih gluposti ali ne mogu da se setim

Što se održavanja tiče dok je bio u garanciji servis sa menjanjem prednjih i zadnjih pločica 700 DM ili ti 350 E
Pa opet servis kada se zalomio šraf na zvonu A/T menjača, 110 E
Sva sreća pa više nije u garanciji.
Što se tiče delova, pošto trenutno imam 307-cu , kraj spone za nju je oko 1700 dinara u Veranu, a u Krajsleru je oko 7000, stvarno ista ili slična cena. Još ako ti mačka pretrči put pa je čvrkneš i usput slomiš maglenku, još 150E. Sreća kasko je tu, a i maci nije bilo ništa.
Ajde opet da se vratim na famozne pločice, kod ne ovlašćenih prodavaca delova prednje su 80E, za zadnje nisam ni pitao. Gomila prodavnica u gradu imaju slične ali ne i takve pločice,možeš danaručiš, možeš da lepiš, ali koliko će diskovi da traju to ne znam.
Potrošnja benzina se kreće od 12.5 (bez klime) do 17l u gradu i to najviše zavisi od spoljne temperature. Ugrađen gas od 1000 i par evrića, potrošnja ne pada ispod 14l.
Auto se vozi normalno, bez divljanja, bez trkanja na semaforima, sa lakom nogom na gasu pa opet troši. I za 133 ks ne ide baš nešto specijalno. To i mogu da mu oprostim pošto je automatik.
Što se udobnosti tiče, sedišta su dobra i stvarno udobna, auto relativno mekan i ima solidno mesta na zadnjim sedištima. Prtljažnik nije nešto, a pogotovo što je otvor prtljažnika mali.

Inače turke i ostalu bratiju ne ugrađujem u kola pošto se rukovodim onom narodnom "nisam dovoljno bogat da kupujem falš stvari". Uvek kupujem automobil koji mogu bez problema da održavam.

Što se "servisera" tiče, to su mi drugari iz detinjstva, pa nema potrebe da me lože. Pogotovo što mi nikada ništa ne naplate, pa me ne računaju kao "mušteriju", a često i "čačkamo" zajedno. Kod njih sam terao Focusa Amerikanca, limuzinu, 2.0 A/T, da ga pregledaju, tada sam prvi put i čuo da se razlikuju, a imao sam i prilike i da vidim, pošto je u servisu bio još jedan Fokus 2.0 Evropa.

Tako da slobodno možeš da smatraš moje ili reči servisera za isto. Slobodno u vezi Neon-a pitaj za sve što te zanima, nije problem, ali bolje otvori novu temu.

Izvinjavam se za Off.

Pozdrav svima

[ HoT_Steppa @ 09.02.2007. 09:05 ] @
Pazi, svako od nas je mogao da da alternativan predlog. Lista mogucnosti je beskonacna. Tema je 156 ili Focus, ili vise nije?
[ ilkebgd @ 09.02.2007. 09:35 ] @
Kad je u pitanju razlika evropski vs americki fokus, mi ovde smatramo da je americki krsh, a Ameri tvrde da je nas evropski krsh :-)

[ lancia88 @ 09.02.2007. 10:12 ] @
Pozdrav,

ja nekako tu problematiku vidim drugacije:

Kada bi mogao da Amerikanac pozeli auto sa sve svojim standardima, a da ga Italijan dizajnira, bilo bi strasno pozeljno da Svedjanin proizvede materijal da to isto Nemac napravi a da Englezu ne dozvole pristup projektu :).....ah, da..i da vremenom sve to Japanac umanji, ako je moguce neko iz Honde recimo.
[ vladd @ 09.02.2007. 14:18 ] @
Zaboravio si Kineze, da formiraju cenu

@Orlando11

To je vec znacajno bolji post
[ StORM48 @ 10.02.2007. 03:21 ] @
@Orlando11
U celoj Tvojoj priči mi se par sitnica ne uklapaju...

-vozim takođe 307 2.0HDI ("full bez kože", kako vole ovde da kažu). Za par godina se pokvarilo jako malo "kapitalnih" delova, ali je suma na gomili pristojna. Da ne pominjem što od sitne elektronike (koja je PREskupo plaćena kao dodatna oprema) gotovo da jedva šta radi danas. A servis? Pa to ne bi poželeo ni sotoni - "stručnjaci" iz servisa koji si pomenuo (a koji ja neću, jer se gnušam i same pomisli) NISU UMELI da nameste sirenu! Tačno tako! I čak štaviše, nije ih bio blam da to i kažu. Ma ne mogu da se nerviram - servisna mreža za Pežo je katastrofa nad katastrofama. Sve "stručnjaci".

-drugi auto - Chrysler 300m. 3500cc, 255HP. Da ne nabrajam šta se kvarilo (spisak je izuzetno kratak, na sreću), ali mi apsolutno nije jasno kako tebi 2000cc troši više nego meni 3500? Meni na ravnom u AT modu potrošnja ide od 11,5 do 12 uz umerenu vožnju, SA KLIMOM. U gradu nisam merio, pa nemam pojma, ali sam za potrošnju na ravnom apsolutno siguran, jer sam merio baš na karakterističnim, kombinovanim deonicama (BG-Tivat i nazad). Sa rezervoarom od 65 litara prelazim nešto preko 550km (onda moram da sipam, da ne zaglibim nekud), tako da je u pitanju jednostavna matematika. Kod vožnje u sekvencijalnom modu, potrošnja se penje na nekih 12-13 litara i uz sav trud, nisam uspeo da napravim bolji rezultat (nije da mi je to bio cilj, ali sam pokušavao sebi da dokažem da ja mogu bolje nego on - nisam bio u pravu).

Naravno, ume on da pokaže i 46 litara/100 u trenutku, kada pričepiš pedalu do ispod patosa, ali i uz prilično oštru vožnju (nisko letenje), potrošnja ne ide iznad 17-18.

Sve ovo mi nekako asocira da je problem u Tvom primerku. Mada, šta znam... ipak nisu isti automobili.

Pozdrav
[ vladd @ 11.02.2007. 18:21 ] @
Vazno je napisati sto vise licnih iskustava, a svaku informaciju, prihvatice kako ko moze, ume, ili mu treba. Dobro je znati cene, ali i "uz cenu". Ako je deo skup, nekada i nije strasno, ako se menja na 50-100-150000 km. Iz mog iskustva, a i svi znamo, koliko su delovi za Zastavu jeftini, ali sam ih menjao, na par meseci. Takodje sam prisustvovao kupovini "lagera"(zadnji tocak) za Hyundai, oko 250€, ali, i opet ali, ceo sklop, prakticno glavcina, stize u kompletu sa lagerom. A za "pricu" bi mozda ispalo, da je skuplji za odrzavanje od BMW-a.
A na kraju se sve sabere, i dobije cifra, na mesecnom nivou, od 50-300€, za razna vozila, bez benzina ili plina, cisto odrzavanje, sa ili bez "gubitka" cene na starenje vozila.

A o potrosnji je, mislim, gore diskutovati, nego o ukusima, zavisi od lokacije, vozila, starosti, nacina voznje...Meni je jako tesko bilo da "pazim" na malu potrosnju, obicno ne razmisljam o nacinu voznje, a kada sam par puta "proveravao", shvatio sam da nema puno smisla, a i nemam vremena za kalkulacije, jednostavno, vozim auto kako moze, i kada mi treba, a koliko trosi, ..pa ne znam ko, ja ili auto..trosim koliko mi treba, ne "trosim" kada ne treba...sta znam, da li tako treba, mozda se i preracunam kada bude neophodno.

Poz.
[ HoT_Steppa @ 11.02.2007. 20:21 ] @
Kad te neko sledeci put bude pitao koliko ti trosi auto, ti mu kazi, "trosi mi koliko mu sipam" ;)
[ Orlando11 @ 12.02.2007. 07:55 ] @
Pa baš tako, troši koliko mu se sipa, a naj manje dok je parkiran.
Samo ne znam odakle Krajsleru ideja da ubaci A/T sa tri brzine. Valjda su shvatili grešku, pa su posle ubacivali menjač sa četiri , mada izgleda da ni to nije mnogo pomoglo. Ovo sa potrošnjom nije samo kod mene. Nas par se zaletelo pa uzelo u kola u isto vreme, tako da sa potrošnjom smo svi tu negde.
I još jedna imbecilnost, kada se usmeri vazduh ka šofer šajbni, automatski se pali klima radi boljeg odmagljivanja. Piše sitnim slovima u uputstvu za upotrebu.

@StORM48
Što se "doktora nauka" iz Verana tiče, kod njih ne idem. Samo sam se raspitivao koliko su delovi kod njih. Doduše za sada na kolima sve radi, ali još koliko nemam pojma.
Inače put BGD-Risan ne može ispod 10 sa klimom i brzinom oko 80-90. Još je i rezervoar 47l.
Pozdrav svima.
[ vladd @ 12.02.2007. 10:51 ] @
A kada nesto porazmislim, pa konstatujem da je sve vise "duplikata", dva kompleta guma, dva mobilna, ili vise, a sa obzirom na dramaticne cene novih automobila, koji ipak ne "pruzaju sve", sve mi je bliza varijanta, jedan "mikrob", recimo 1,4HDI, i jedan sedan, max 2.0, maleni za voznju po gradu, a veci za putovanja i ekskluzivnije voznje. Pri tome ce oba vozila znatno manje prelaziti, nego da su mezimac, a dupla registracija ce se "isplatiti" ustedom na gorivu. Mana je duplo odrzavanje, ali je i na duzi period, velika prednost su dva vozila, pa ako jedno zanemoca, na nekoliko dana, tu je "zamena".
[ StORM48 @ 12.02.2007. 15:22 ] @
Tačno tako!
To je na duže staze, najbolje rešenje. Čak i kada su znatno jeftiniji automobili u pitanju.
Jednog 'akaš po gradu i okolini, drugog delješ po putu. Zajedno, nekako čudno, traju daleko duže nego da su kupljeni i voženi jedan za drugim.

Pozdrav
[ HoT_Steppa @ 18.02.2007. 15:38 ] @
Da se vratimo na temu, citiracu Quentin Willsona, najpoznatijeg dilera polovnih automobila u Engleskoj, i jednog od voditelja kultnih emisija Top Gear i Fifth Gear:
"Selling the car you have not yet bought may be the last thing on your mind, but don't make the mistake of choosing a model no-one else wants. Pick one instead that is suitable for you needs, sure, but combines practicality with street cred, and you'll reap financial rewards when the time comes to change."
[ vladd @ 18.02.2007. 18:59 ] @
Da li se to "podgreva" jednoumlje...

A i mi Srbi, sto volimo da poslusamo nepoznatog coveka, pa ako je jos inostranac, pravo na kolena.

Salu na stranu, ipak je on DILER, a to ne moze da nema uticaja, ili na "propagandu" koju siri, ili se vec sam ubedio u "pricu", ipak je "najpoznatiji", odnosno najbolji diler, profesionalac sa pripadajucom deformacijom.

A sto bas dilerima da "olaksavam" posao...

Poz.
[ HoT_Steppa @ 18.02.2007. 20:30 ] @
Ti ne prodajes auto dilerima pa da tako izjavis. Covek samo daje generalna uputstva sta da se kupi. Prenosim malo detaljnije:

Quentin Willson's used car buying guide

All you need to know to buy a used bargain:

[ vladd @ 19.02.2007. 09:49 ] @
Ma salim se. Zanimljiv tekst, vise mi deluje kao "uvodni" skup informacija za kupovinu auta. Mada je to sada ozbiljna vestina.
A sa druge strane, uslovi na Balkanu, obicaji prevelike stednje, neodrzavanja kola, i npr, znas koliko briga prodavce golfa 2 ovakvo uputstvo...kosta oko 2000€, pa makar ne prosao ni jedan od ovih "testova" .

s druge strane, imas situaciju nabavke sluzbenih vozila, starih par godina, sa par stotina hiljada km u tockovima, sa vracenom kilometrazom, zamenjenim pedalama, volanom vozackim sedistem i rucicom menjaca..i kosta kao nov, a jedan je od najvecih macora u dzaku...

Poz.
[ njinsa @ 19.02.2007. 22:57 ] @
kao neko ko svera kolima ,a i vozio je oba moja preporuka da provozas oba auta na nekom placa onako neobavezno.Ta 2 auta uopste nisu u klasi sto se tice voznih kvaliteta.Alfa ti je neuporedivo bolji auto ,bolje se drzi u voznji,odziv motora odlican,kocnice odlicne ,mozda je malo tvrdja sto se tice udobnosti,ali to je auto sa sportskim duhom.Fokus ti je klasican porodican auto mada sve pohvale sto se tice motora bilo da pricamo o dizelu ili benzincu.fokus je visi ,ne lezi ko alfa i nije me bas odusevio.sad je pitanje ,svih pitanja najvaznije ,a to je mozes li ti podneti odrzavanje i potrosnju Alfe benzinca.Ne budes li kupio neku sto je kupljena ovde i dobro odrzavana,tesko ces naci nesto dobro.za alfu da znas da je mnogo sklona kvarovima elektronike i motora,klasican kvar je da zaribaju spaneri vec nakon 40000-50000 km.,pa zato ako je uzmes promeni ih odmah.opet Fokus mi je mnogo ruzniji i losiji,ali opet da ponovim motori su super,doterivao sam ih i sa predjenih 300000km i super rade i manje trose od alfe.Alfe i Fokus relativno dobro drze cenu i neces puno izgubiti za koju godinu.a da, iskljucivo gledaj alfu 1.8,ako trazis benzinca,1.6 je slab.Bakari da kazem da dobro razmisli o Fiat Stilu,ako nema nekog dobrog prijatelja elektronicara :))
[ bakara @ 20.02.2007. 09:13 ] @
Citat:
njinsa: Bakari da kazem da dobro razmisli o Fiat Stilu,ako nema nekog dobrog prijatelja elektronicara )

Da li bi mogao da pojasnis, sta si hteo ovim reci, posto te nista nisam razumeo...sto bi mi trebao elektronicar?

I da se razumemo mi u svom voznom parku vec imamo jednog fiat stila.
[ vladd @ 20.02.2007. 11:14 ] @
Pa to je uvrezena prica, za "italijane", problemi sa elektronikom, bosh-motronikom..Niko ne spominje(kod nas) audi ili vw, ili bmw "probleme" sa elektronikom. Fiati su mnogo cesci, pa se i problemi zbrajaju.

Ni vise ni manje nego "ostali"

Poz.
[ bakara @ 20.02.2007. 19:36 ] @
Da, bice da je to u pitanju, mada me bas zanima dal je na to mislio...

Bilo je nekoliko puta bas na TZ o fiatu i (kao) losoj elektronici, a ispalo je da se misli na dijagnosticke greske koje izlaze na displeju o air bagu i ostalim glupostima...Tako je to na svim novijim automobilima, i to nikako ne znaci da auto ne moze da se vozi, a ako bas hocete detaljnije tu je forum auto elektronika, i dovoljno je da ukucate fiat stilo, ili golf, astra, passat itd, pa da sami zakljucite ko daje vise rezultata...a jos smesniji su problemi koji se desavaju, npr. citao sam kako se u voznji otvara prozor na golfu V, i sad bi trebalo izvesti zakljucak da ima losu elektroniku...a evo imam ja i yuga, kome je elektronika besprekorna, nikad ni jedna greska....eh

Taj fiat stilo ima svasta od opreme, i to u osnovnoj verziji o nekim malo boljim da i ne govorimo (abarth sta je to?) i normalno je da se ta silna oprema i kvari...

Ono sto nemas ne moze ni da se pokvari...

[ ilkebgd @ 20.02.2007. 21:12 ] @
Mene strasno nervira elektronika na novijim automobilima. Te pisti za ovo, te za ono. Dovoljno je da ne vezes pojas i vec pocne da pisti. Ili recimo drugar ode sa glanc novim Citroenom C4 na neku privatnu pumpu, sipa euro dizel... i nakon toga auto krene da pisti kao lud, na instrument tabli pocne nesto da trepce... i prebaci se na neki emergency ili kako god da ga nazovemo program rada tako da odjednom nije hteo uopste da vuce normalno, vukao se kao puz! uglavnom kao ne svidja mu se sastav goriva i onda je morao u servis, ispirali mu rezervoar i resetovali komp, tako nesto!

A da ima neki stariji auto on bi produvao taj dizel kroz auspuh bez ikakvih problema. :-)

ili recimo ja kad sam jednom vozio novu skodu octaviju... pocela nesto da mi pisti i trepce neka lampica, ali ja (a ni drugi u kolima) nisam imao pojma o cemu se radi. Ma poludeo sam vozeci je.

[ bakara @ 20.02.2007. 21:45 ] @
Citat:
ilkebgd
A da ima neki stariji auto on bi produvao taj dizel kroz auspuh bez ikakvih problema.

Hm...delimicno si u pravu, ali da je taj C4 provukao taj dizel kroz dizel, ko zna koliko bi ga to kostalo...

Elektronika je tu da pomogne, zna da smeta kada pisti da vezete pojas, da je nestalo tecnosti za brisace ili da je pregorela sijalica, ali bi ste joj svakako bili zahvalni ako pisti da nemate dovoljno rashladne tecnosti, otvorena jedna vrata (a vozite decu) ili gepek, krenuli ste pod rucnom, ili je primecen nepravilan rad servo ili abs uredjaja...
Naravno desi se i da (cesto) pogresi i napravi laznu uzbunu, ali kada vas prvi put bude spasila vece havarije bice te joj zahvalni, i oprosticete sve greske

Najveci stres od ove elektronike dozivljavaju ljudi koji su vozili starije automobile, ali navikne se vremenom...bolje da pisti, ako ne pisti preprodavac je premostio
[ StORM48 @ 21.02.2007. 15:35 ] @
Pežo 307 ima jednu do bola imbecilnu foru sa "obaveštavanjem".

Jedne zime je krenuo da pišti pri paljenju - jednom izuzetno kratko trepne neka lampica na instrument tabli, a onda se na displeju centralne kozole pojavi tekst, koji "obaveštava o problemu", s tim što se pojavljuje na BUKVALNO (slobodna procena) 10-15 stotinki. Htedoh da poludim načisto! Pišti svaki put, a blage ideje nemam kako da pročitam to što napiše, za tako kratak period?

Onda sam primenio sirovu metodu i usnimio "scenu" fotoaparatom. Kasnije premotao, pa na pauzu, frejm po frejm.

Da bih ukapirao da piše nešto "Coolant level bla, bla..." Nivo antifriza pao za par milimetara i odma' panika. To je u redu, nego bih baš voleo da pitam onog balvana, koji je konstruisao taj "sistem", šta je pio kad je ovo podešavao?

Pozdrav
[ njinsa @ 21.02.2007. 22:44 ] @
da se odmah razumemo,ja ne govovorim o novim automobilima,vec o autima,ovde je rec o "stilu",starim preko 4 god i sa solidnom kilometrazom ili blaze havarisanim koje i sam doterujem.svako ko ima takvog uvezenog "stila" neka skine - klemu i ostavi auto da prenoci bez napona. u 50% slucajeva ujutro ce imati diskoteku u autu.znaci auto ima gomilu senzora za sve i sva ,koji se ovde kad stigne auto naravno pogase na kompu,ali cesto hoce da se vracaju greske,pa cak i kad se stavi ispravan deo i ok resetuje stanje.inace jedan od velikih problema jeste kod airbegova gde postoji senzor tezine u sedistu koji se razlikuje od modela do modela i koji i kad hoces da zamenis tesko da mozes naci,a bez njega nonstop se pali - gasi lampica,tako da se tako primeti da li je auto bio lupan .zatim auto u benz.varijantama cesto brljavi u radu motora sto doduse mogu pripisati i solidnim kilometrazama od preko 200000km i tu je verovatno rec o ubrizgavanju.da da ne zaboravim senzore abs-a,ako vam se ukljucuju bolje da nadjete ispravne polovne nego nove,a to vredi i za gomilu drugih auta.sve to sto sam nabrojao naravno ne sprecava voznju auta,ali te silne lampice strasno nerviraju,a sto se tice automobila koji pricaju sedite u pokvarenu reno lagunu pa cete videti sta znaci kad auto pocne pricati,ali svaka im cast,autokomp.je uspeo da registruje da je na autu pomeren ugao nagiba tocka !!!???sta dalje reci...
[ bakara @ 22.02.2007. 10:43 ] @
Citat:
StORM48:Da bih ukapirao da piše nešto "Coolant level bla, bla..." Nivo antifriza pao za par milimetara i odma' panika. To je u redu, nego bih baš voleo da pitam onog balvana, koji je konstruisao taj "sistem", šta je pio kad je ovo podešavao?

Mislim da nije problem u tome sta je taj pio, vec u tome da se nivo tecnosti nije dovoljno spustio da treba da ostane to obavestenje na displeju, sto bi se sigurno desilo da je nivo rashladne tecnosti bio na kriticnom nivou... Ista stavr se meni desavala sa fabiom praceno sa cetiri prodorna piska, ali na fabii (na zalost) lampica i posle toga nastavlja da trepce, i ako se nije nista znacajno desilo (nivo isto par mm manji). Mislim da je to kod mene mnogo iritantnije (ko da ce auto da eksplodira) po vozaca nego to resenje na peugeotu...

Citat:
njinsa: ... ko ima takvog uvezenog "stila" neka skine - klemu i ostavi auto da prenoci bez napona. u 50% slucajeva ujutro ce imati diskoteku u autu.znaci auto ima gomilu senzora za sve i sva ,koji se ovde kad stigne auto naravno pogase na kompu...

Da ga ostavi bez napajanja? Pa to ni jedan noviji auto sa komjuterom nece bezbolno podneti (ni nemci), zasto im skidate kleme? Proizvodjaci napominju u uputstvima da auto ne sme ostati bez struje, gube se sva inicijalna podesavanja, izvadite bateriju sa maticne ploce (od kompa...) pa ce i on sve pozaboravljati... Cak i kada se menja akumulator potrebno je obezbediti stalno napajanje, a ako se izgubi napajanje tacno je da se moze svasta desiti pa cak i da auto nece da upali...(tu je forum auto elektronika).
Znaci ovo nije specificnost fiat stila, nego svih modernijih automobila...

Citat:
njinsa:inace jedan od velikih problema jeste kod airbegova gde postoji senzor tezine u sedistu koji se razlikuje od modela do modela i koji i kad hoces da zamenis tesko da mozes naci,a bez njega nonstop se pali - gasi lampica,tako da se tako primeti da li je auto bio lupan .

Hm...tesko da na osnovu ovoga mozes da zakljucis da li je auto bio lupan...
Fiat stilo ima visestepene air bagove koji registruju tezinu vozaca i prema njoj naduvavaju air bagove u slucaju sudara. Problem o kojem ti govoris je vezan bas za taj senzor i radi se o tome da je stampana plocica (senzor) vrlo krta a nalazi se u delu sedista gde se bukvalno mora polomiti, i onda na tabli izlazi greska da je air bag failure. Naravno senzor se moze zameniti (15000din) ali kvar ce se verovatno desiti na isti nacin.
Da to je poznati (fabricki) problem za koga svi vlasnici stila vec znaju, i niko ga vise ne uzima za ozbiljan, mada sam na netu nasao da se ta plocica moze zalepiti nekim lepkom...ali to je vec neproverena informacija.

Citat:
njinsa: zatim auto u benz.varijantama cesto brljavi u radu motora sto doduse mogu pripisati i solidnim kilometrazama od preko 200000km i tu je verovatno rec o ubrizgavanju.da da ne zaboravim senzore abs-a,ako vam se ukljucuju bolje da nadjete ispravne polovne nego nove,a to vredi i za gomilu drugih auta.sve to sto sam nabrojao naravno ne sprecava voznju auta

Kod benzinskih varijanti hoce da odu bobine, i ne bih to pripisao velikim kilometrazama (mada istina je, jesu velike...)
Sto se tice senzora za abs, ne znam da se na to neko zalio, ali senzor za abs je prosta stvaR i najcesce je u pitanju jedna foto dioda koja registruje okretaje tocka...

Dobro, opet lepo sto si ovo podelio sa nama, ali ipak ne rece koji auto da gledam ako ne stila?
[ njinsa @ 26.02.2007. 23:31 ] @
sto se tice bobina i brljavljenja to se desavalo mnogo puta ali uvek je bio u pitanju Fiat,najcesce bravo ili brava.ovo za senzore je cista sugestija iz mog iskustva,jer se vise puta desilo da se ti novi senzori ubrzo pokvare,a sa polovnim nikad nisam imao problema.sto se tice akumulatora,tj. gubitka napajanja i paljenja posle svakakvih gluposti na satu, to mozda jeste odlika svih novijih automobila,ali fiat je NO.1:( !!! ne moj pomisliti da ja nesto mrzim fiat,ali da se kvare,kvare se!moj predlog ti je da izbegnes stila i ako racunam da raspolazes sa oko 7000e uzmes sebi nekog japanca,npr.corrolu,avensisa ili civic,a od evropskih restajling vectre ili pezoa 406 ili dodaj jos malo i uzmi c5.naravno tu je i nezobilazna vw korporacija,za sve one kojima je bitno da se voze i ne gube na ceni auta!i sam imam golfa 4 1.9tdi,ali uopste nisam odusevljen tim autom.
[ Chika-nedja @ 18.04.2007. 12:29 ] @
Ljudi Kako vi uopste mozete da poredite ALFU sa malenim fordicem. On je u klasi sa sa alfom 145 a ne sa limunzinom kakva je 156 ili bilo koja veca alfa. Ja vozim alfu od kad znam za sebe a vozio sam svakakve automobile. I nikad u zivotu ne bih mogao da sednem u amerikanca. Jedino bi t mozda bio Mustang Shelby 1967. Onda kupi fiat punto za 5 soma kupis auto 2004 god trosi 4 litre dizela ili juga odrzavanje za njega je ,, dobar dan jel imate cigarete, i treba mi zupchasti kaish, hvala priatno 100 dinara". Ali za alfu nemash bugarskih delova kao za vw. Pozz

[Ovu poruku je menjao lancia88 dana 18.04.2007. u 15:42 GMT+1]
[ HoT_Steppa @ 18.04.2007. 12:52 ] @
Focus I je u klasi sa Alfom 147 a ne 145.
Nisam bas siguran da si sedeo u tog "malog" Forda.
Ovo nije Amerikanac nego Nemac.
[ StORM48 @ 18.04.2007. 13:09 ] @
Citat:
Chika-nedja: A ovaj sto je postavio ovo ptanje o biranju izmedju alfe i forda smesan je.

Ako nemaš šta pametno da napišeš - uzdrži se od pisanja bilo čega! Niko ovde nije "smešan" i takve kvalifikacije se smatraju uvredom! Pričitaj Pravilnik!

Kada bih imao nešto više od 20 godina, ja se ne bih razmetao krupnim rečima "ja ceo život... ja nikad ne bih..." itd. Živo me zanima koliko si Ti to iskustva i automobila "napucao" za par godina vožnje?

Pozdrav
[ vladd @ 18.04.2007. 15:02 ] @
Jesu prejake reci, moremo se vise postovati, ali ne "ubijajte" mladez olako. Covek voli Alfu, selbija....

Emotivno dozivljava i ozivljava "mrtvu" temu.

Ne znam da li je njinsa primetio koliko se promenilo "trziste", od kada smo ja i bakara kmecali za stila....
Malo se pricaju druge price, ovih dana, cak i medju trgovcima...

A ni pokretac teme se nije javio kako je razresio dilemu, da li i dalje samo kolicina para odredjuje "klasu" automobila, ili ima jos nekih detalja?

Poz
[ Chika-nedja @ 19.04.2007. 16:03 ] @
NIsam nikog hteo da uvredim ni da kazem za bilo koga da bukvalno nema pojma. Nego mi nije jasno kako moze da poredi alfu 156 i forda
[ lancia88 @ 19.04.2007. 17:31 ] @
Pozdrav,

pa sta je cudno ako mu se dopadaju oba modela? Jednostavno, nema novaca za oba pa zeli da cuje/procita misljenja za svakog ponaosob da zna koji da pazari. Apsolutno nije nuzno da automobili koje preferiras budu iste klase, cak se vremenom i cenovni razredi priblize do neprepoznatljivosti bez obzira na startnu razliku.
[ StORM48 @ 19.04.2007. 17:33 ] @
@Chika-nedja

OK, moj komentar je bio na Tvoj prvi nastup, pa je zato i reakcija bila takva.

Da pređemo na temu.

Kako se može porediti? Pa lepo, kad vršimo poređenje, osim po tome koji auto spada u koju klasu, potencijalni kupac češće posmatra i neke, naizgled sekundarne, osobine. Prvo, cenovni rang je, realno gledano, samo jedan i to sitniji podatak, koji je bitan za izbor. Od tog izbora kasnije zavisi čitavo brdo drugih stvari, koje se (kako se i očekuje) mahom opet vezuju za finansijski momenat.

Alfa je skuplji auto za održavanje i 156-ica baš i ne spada u "gradski auto srednje veličine", u šta se Fokus svakako može svrstati. Znači, ovde niko nije potencirao subjektivni utisak "pravog auta", već njegovu upotrebljivost. Drugo, servisna podrška - iako su Alfe kod nas prilično popularne (reklo bi se - "ima ih"), servisi baš i nisu rasprostranjeni iza svakog ćoška. Isto to nije idealno ni kod Forda, ali je kudikamo bolje (barem ja imam takav utisak).

Tu je i potrošnja. Nekome bitna manje, nekome više, a za nekog možda i nije bitna potrošna sama po sebi, već autonomija, odnosno period koji sebi možete dozvoliti u vožnji, a bez svraćanja do benzinske pumpe. Oni kojima je štednja još bitnija, svakako interesuje i ugradnja gasa, raspoloživih uređaja, cena takvog zahvata, kao i eventualna potreba za zamenom određenih delova.

I registracija se računa, pa će i ona zavisiti od toga koliko kubika ima, koliko kilovata itd.

Ono što je na kraju bitno je pouzdanost. Za ovu kategoriju nije moguće napraviti neku previše tačnu komparaciju, jer su u igri često i subjektivni utisci pojedinaca, kojima se, eto, zalomilo da imaju ili savršen ili do-zla-boga loš primerak jednog automobila. Takvi vlasnici će, razumljivo, utisak pouzdanosti podrediti ISKLJUČIVO sopstvenim iskustvima, bacajući u zapećak čak i eventualna saznanja o problemima koje su možda imali njihovi rođaci, komšije, prijatelji...

Kada se sve to stavi na papir, dosta potpuno različitih klasa automobila, potpuno drukčijih ciljnih grupa, može biti uporedivo.

Da si me pitao pre nekih 5-6 godina, ja bih između proizvoljna dva, tri, pet automobila, od kojih je barem jedan Passat, gotovo 100% izabrao baš tog Passata. Danas je situacija dijametralno suprotna. Razna iskustva, nakupljena sa svih strana, ubedila su me da je Passat često lošiji izbor od nekog drugog automobila konkurenciji za kupovinu. Jeste veći od mnogih popularnih automobila, jeste VW (koji je ovde neopravdano popularan preko svake mere i granice pameti), jeste i skup, ali da li se za njegovu cenu dobija dovoljno u poređenju sa (na primer) nekim francuskim ili američkim vozilom. Najčešće ne.

Alfu ne svrstavam u ovakvu kombinaciju, ali recimo da je to to - Alfa jeste ekskluzivniji auto u odnosu na Fokusa, ali je pitanje koliko predstavlja ono, što zovemo "dobra kupovina", kada se u priču umešaju svi faktori od kojih udobnost (kako fizička, tako i ona udobnost korišćenja), kvalitet, pa i servisna mreža čine samo delić funkcionalnosti. Mnogo je lakše kada se ima para za dva automobila - onda je mnogo lakše izvesti sve ovo. Ali, kako nažalost, nemaju svi para za ovakav poduhvat, stvar je logike pre samog čina kupovine ukalkulisati sve ono što nam kasnije može poboljšati/pokvariti užitak vožnje, puta, letovanja, pa i zimovanja...

Sve se računa, a pošto su kod nas automobili još pride i skupi, period do sledeće "slatke avanture" biva značajno duži nego u susednim (da ne kažem zapadnim) državama.

Kad se sve ovo sabere i stavi na papir, često se u konkurenciji nađu totalno nespojive klase automobila, što cenovne, što veličinske.

Pozdrav
[ vladd @ 19.04.2007. 22:44 ] @
Ovo si ekstra, gotovo literarno srocio. Ne moze da se ni doda ni oduzme, gotovo nista.

Jedino je, na pocetku, dilema nastala zbog "slicne cene", a to je, citajuci diskusije, strastvene ili isprazne, a na kraju tvoj slagvort, u celokupnom okruzenju, najbesmisleniji vid "poredjenja". Znaci, ne "pokriva" ni jedan racionalni, ili zaljubljenicki razlog, eto nasla se neka "dodirna tacka", malte ne oba auta su siva metalik...

Slicna cena-slucajnost u sticaju okolnosti...nikakav "razlog" za "dilemu" ili kupovinu..

Poz.
[ HoT_Steppa @ 20.04.2007. 08:15 ] @
Ekskluzivnost auta proporcionalno opada sa godinama. Pricamo o pomenutim i slicnim modelima, ne McLarenu SLR i sl.
"Licni" osecaj posedovanja odredjenog modela realno dosta sporije opada, narocito ako se auto duze zadrzi u vlasnistvu.
Udobnost i osecaj za zadovoljstvo je u direktnoj vezi sa redovnim odrzavanjem.
Cena odrzavanja je u vezi sa markom i klasom auta, skuplji auto>skuplje odrzavanje cak i kad je polovan od 5-10-20-30 godina.
Registracija, ista stvar kao odrzavanje.
Pouzdanost, citanje primera sa foruma, slusanje majstorksih prica iz radionica i iskustava ljudi koji voze te modele.
Cena preprodaje (vladd ce me mrzeti zbog ovoga), VECINA skupljih automobila (u koje spada i Alfa 156) se posle max 10 godina ozbiljno priblize ceni njenih modela iz nizih klasa, kao i drugih marki. Primer, isto godiste tamo neko 1992-3 Alfa 33, 155 i 164, razlike mogu biti max 500 evra. Isto vazi i za Ford, Escort, Fiesta i Scorpio slicnog godista, Mondeo je malo skuplji jer vise "lici" na moderan auto.
Da li svi uzimamo vecinu ovih parametara ili mozda bas sve kod kupovine?
Tesko. Toliko cesto se zaletimo na prvi model za koji smo videli/culi/probali/neko nam rekao/neko nam rekao da bezimo od svega ostalog/ima moj drug/nema moj drug/hocu da impresioniram devojku/shefa/firmu/klijente/.... wtf?!?
Ko ne shvata auto cisto kao prevozno sredstvo iz tacke A u tacku B i nazad, morao bi da uzme sve ove aspekte u obzir.
[ vladd @ 20.04.2007. 09:52 ] @
Eto, cim nastavi, ne valja..

Da (se) pojasnim. Cena "preprodaje" je neka neminovnost, u jednom trenutku, pa mozda.

Ali nije imperativ, "karakteristika" vozila, na koju treba obracati paznju, cak je opasno, ne specifican nacin.

Meni je to postalo jedan od parametara za neuzimanje vozila. Nemam vremena da ispitujem patologiju prodavca, ali ako je u pitanju "histerija" za novcem, to znaci, preprodaje se model koji "drzi" cenu (nevazno da li je opravdano), uglavnom se zasniva na plitkoumnim zakljuccima, koji je masovno popularan, a sta mi garantuje da se nije stedelo i na odrzavanju, posto je to faktor ustede i zarade, osim javnog proglasavanja popularnosti, na koji prodavac ima uticaj...

To su mi bili podsticaji, da trazim dobre, prihvatljive modele kola, sa "podnosljivim", kako smo videli sveprisutnim manama, za racionalne pare, uz skromnu zaradu prodavca...

Tako sam pre sest(ili par vise) meseci "otkrio" Lagunu, Stila (uz sva "pljuvanja" "iskusnih", sto ljubitelja "nemaca" sto preprodavaca).
Pre godinu i po sam nabavio Bubu, (cg table-problem), kada ih je bilo tri u BG, sada u kraju ima dve zute, tri srebrne..desetak Stila, dva C5, NIJEDAN "opelo", novokupljen, polovan...

Situacija se za pola godine "okrenula" naglavacke...

Tako da Opel, Ford, prakticno vise ne postoje u mojoj zoni interesovanja. Kako god da su dobri, da imaju kvalitetne plasticne drzace za case. Jbga, ipak ja sve to placam, a nisam automehanicar da izucavam stotine modela i da istrazujem "kvalitet", ne bi lih sebi "opravdao" sopstveno trosenje para...Onoliko koliko sam se bavio istima, potaknut okolinom, nisu nista spektakularno, cak su neke "legende" netacne, neki delovi su besmisleno skupi, opel je sampion trulezi, besomucna stednja fabrike je neukusna (pocinkovani parcici limarije, gomila plastike proglasene za "opremu")...

A posebno sto cena "preprodaje" popularnog Opela postaje kriticna (mada su fanovi slepi), kada Zastava krene da ih "sklapa", po damping cenama...
Slicno ocekujem da "poginu" i G2, sa svojom suludom cenom, cim ovi pristigli puntici napune 7-8 godina i "sidju" na 2-3k€, tada je golf "mrtav"...ne spominjem zabranu registrovanja svega sto nije Euro3, i to nam "visi" nad glavom...

Osluskujem "pojavu" polovnih C4, to je nov model, cekam da ostari, da postane pristupacan, mojim iscrpljenim fondovima. Tu su i Hyundai, Krajsler..ponuda nikada tako raznovrsna..

A "legende" o "ceni preprodaje", sve krace traju..

Poz.
[ bakara @ 20.04.2007. 10:25 ] @
E vladd svaka cast za post, prosirio si mi vidike...
I ja jedva cekam da C4 padne cena, to moram imati...

Do tada odo` da vidim jednu xsaru...
[ HoT_Steppa @ 20.04.2007. 10:57 ] @
Ja sam se usredsredio na ove 2 marke, ali diskusija uvek moze da se siri.
[ boccio @ 20.04.2007. 11:49 ] @
Citat:
vladd:
A ni pokretac teme se nije javio kako je razresio dilemu, da li i dalje samo kolicina para odredjuje "klasu" automobila, ili ima jos nekih detalja?

Pa nisam imao nista pametno da kazem, zato se nisam ni javljao A dilemu jos nisam razresio, stoji
Citat:
Chika-nedja: NIsam nikog hteo da uvredim ni da kazem za bilo koga da bukvalno nema pojma. Nego mi nije jasno kako moze da poredi alfu 156 i forda

StORM48 je jako lepo objasnio to, a i ja sam na ovoj temi u par navrata pokusao da objasnim istu stvar, jer se dosta ljudi (@vladd pogotovo ) javilo sa istim pitanjem. Posle mi je bilo i bezveze da ponavljam u krug, ali ja uopste in the first place nisam smatrao da su to automobili iste klase. Verovatno je zabuna i nastala zbog "slicne cene", iako to zapravo ne znaci nista. TCO je bitan (geekovskim recnikom govoreci ), a on je mnogo, mnogo vise od puke cene polovnog automobila.

U krajnjoj liniji, moje pitanje je isto kao da sam rekao "Da li da kupim Sony Vaio laptop, ili neki blabla desktop", pa da mi neko odgovori - ludaku, ta dva se ne uporedjuju. Naravno da se ne uporedjuju u smislu iste klase, bitno je za sta nameravam da ih koristim i koliko me odrzavanje/upgrade/etc. kosta, i da li uzivanje i lepota koriscenja jednog i drugog opravdavaju cenu vlasnistva nad istim. Ali jbg, nekako se u diskusiji uvek vrtela rasprava oko toga kako moze da se uporedjuje porodicni stedisa sa horny alfom

Citat:
StORM48: @Chika-nedja
Kako se može porediti? Pa lepo, kad vršimo poređenje, osim po tome koji auto spada u koju klasu, potencijalni kupac češće posmatra i neke, naizgled sekundarne, osobine. Prvo, cenovni rang je, realno gledano, samo jedan i to sitniji podatak, koji je bitan za izbor. Od tog izbora kasnije zavisi čitavo brdo drugih stvari, koje se (kako se i očekuje) mahom opet vezuju za finansijski momenat.

Bas to... Ja se i dalje vrtim oko istog cenovnog ranga, i uopste nisam slepo zakucan u to sta da kupim. A od nedavno, u TCO treba dodati i kera koji ostavlja dlake po kolima, pa ce malo da im obori cenu kad ga budem prodavao

[ MarkBg @ 20.04.2007. 14:33 ] @
Sta ti znaci to TCO???
[ vladd @ 20.04.2007. 15:03 ] @
Mozda je i dobro sto je dilema ostala. Nije razresena. Ja, u ovom trenutku ne bih uzeo ni jedan od ova dva modela.

Alfu, za koju "navijam", bih uzeo kada bi bila u top stanju, bez greskice, a takve se ne prodaju. I bez obzira na lepotu, brzinu, konfor, stajling i zvuk, svaka ostrija voznja, koja bi se zasigurno dogodila, zahtevala bi velike kolicine evara za vracanje u stanje od pre.

Tako da, mislim, jeste. Trazimo model koji nas nece stimulisati na orgiju, a ako se ponekad i dogodi zurba, da ne kosta bas ekstra...

Da ostane "prostora" za muziku, ako treba, za lickanje, za dobre gume, mozda i chipovanje( e to vec nije dobro ), da preostane parica za motor, camac, pa njegov motor, uopste nije lako "dostici" lanciju...

Poz

P.S. E da, nemam pojma sta je TCO, verovatno nesto opstepoznato pa "spakovano".....
[ Backy @ 20.04.2007. 15:34 ] @
total cost of ownership... ukupni troškovi korišćenja/posedovanja...
[ vladd @ 20.04.2007. 20:43 ] @
Da, bas bi bilo glupo UTP, iskoriscena skracenica...

A ti zapadnjaci su vec razvili detalje do perfekcije. Meni se, za sad, u oceni vozila, najvise dopada "fun factor"..

Poz.
[ blagec @ 23.04.2007. 09:03 ] @
Da ne bi otvarao novu temu postavicu jedno kratko pitanje?Imam ponudu za alfu 156 2.0 TS (2002god), benzinac,silver, ful oprema:klima, muzika,alarm, alu felge i sve ostalo.Auto izgleda kao nov i prijatelj mi prodaje za 6000E.Obzirom da slabo poznajem ovo vozilo a hocu kupiti nesto rado bih prihvatio vase savete.
Unapred hvala
[ skijash @ 23.04.2007. 09:57 ] @
Ja bi taj auto odvezao u AMSJ na pregled (ili u neki pouzdan servis) i ako je ok uzeo bi ga jer za te pare od "sportskih" automobila moze da se uzme citroen saxo vts slicnog godista i mozda jos poneki... Ali posto sam zaljubljenik u alfe...
p.s. ako neces ti, daj meni broj prijatelja da pogledam auto.
[ blagec @ 23.04.2007. 10:36 ] @
Ja bih auto uzeo ali nemam pojma o alfama a u ovim diskusijama ovde vidim poprilicno puno skeptika po pitanju alfe, zbog toga sam postavio pitanje.Taj auto mi prijatelj prodaje i meni daje jeftinije????a imao sam priliku da ga vozim i sve je ok,znaci tvoj predlog je na servis-provera i ako je sve u redu da ga kupim.Sta kazes za potrosnju, kolika je posto se ovde govori o ciframa od 10-22 l/km, jeli to moguce?Nisam mislio te pare da dam ali kad sam je video i provozao zaljubio sam se...
[ vladd @ 23.04.2007. 10:57 ] @
Pa prvo sedi u Alfu sa prijateljem neka te provoza, lagano, preko lezecih policajaca, da bi eventualno cuo neko tukanje, lupkanje u trapu. Ako ti se to ucini nezdravo, onda pregled, u Delti, jeste skup, ali ti prijatelje daje popust, a i da ostanete prijatelji...

Ti sto ti kazu da je potrosnja 22L, ako kupis alfu, reci im da su malo omanuli, ide i do 34L. Obraduj malo vozace sklopocija koje stede, ti ces vec imati svoja zadovoljstva...
Kada su vec okiselili slatko grozdje..

Poz..
[ bakara @ 23.04.2007. 10:58 ] @
Evo, mozda ce da koristi:
http://www.index.hr/auto/baza/prikaz.aspx?model=4&tip=430
[ skijash @ 23.04.2007. 12:04 ] @
http://www.cannonballforums.se/viewtopic.php?t=10458

edit: samo da dodam, to (6000) je neobicno niska cena (a takve stvari me plase kod alfi) tako da budi pazljiv.

[Ovu poruku je menjao skijash dana 23.04.2007. u 14:11 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao skijash dana 23.04.2007. u 14:11 GMT+1]
[ blagec @ 23.04.2007. 12:24 ] @
Hvala puno....
[ vladd @ 23.04.2007. 14:54 ] @
Cena je nesto nize od "trzisne". Obicno su oko 7500€(sa varijacijama i "luftom" za cenjkanje do 7800), realna bi bila izmedju 6500-7000, preko 8000 je cist pokusaj prevare, takva se ne prodaje i ne kupuje...

E sad, prijatelja je tesko naci za 1000€, , a pri tome moze da se zalomi neka iznenadna popravka, a da nije trap, pa da pojede ili pare ili prijateljstvo.

Po meni, , malo niza, bas prijateljska cena, da ne bi bilo nesporazuma..

A tu je i redovan servis, mozda neka guma...

Poz.
[ boccio @ 25.04.2007. 09:56 ] @
Citat:
vladd:Mozda je i dobro sto je dilema ostala. Nije razresena. Ja, u ovom trenutku ne bih uzeo ni jedan od ova dva modela.

OK, ali zasto? A sta bi uzeo?

Ja inace polako ali sigurno uvodim i treci izbor (nesto izmedju ova dva?) koji ce na kraju mozda i da pobedi (planiram da uzmem novi auto krajem leta, btw). Citroen Xsara, varijanta 1.6 16v ili 1.8, 2001-2003 god., 5 vrata, ne znam koliko je bitan nivo opreme u prici (vtr/vts/exclusive/stagod), ali to je otprilike to sto mi se mota po glavi... Prednosti/mane?
[ vladd @ 25.04.2007. 11:35 ] @
Mi u stvari pravimo polemiku, posto vise nisu definisane "klase" automobila. Pa sad imamo raspone cena za isti "tip" vozila sa razlikom i 10000€.
Ja se, na neki nacin, izvinjavam, sto unosim zabune, sa svojim "cudnim" stavovima.

Ne mogu da prihvatim da mi trgovci diktiraju klasu i proglasavaju kvalitet, veci ili manji.

Ford, a i opel, mada opel je znatno inertniji, vuku tradiciju ogromnih limuzina sa cmoljavim motorima, jos od granade i rekorda. Dizajn im je blago uzasan, a oprema, daleko od americkog stila, svaka plasticna zabica se tretira kao oprema.
S druge strane, posmatram proizvodjace, koji "osvajaju" kupca, detaljima, kvalitetom, opremom, dizajnom.

Mozda je to razlog, sto ponovo posmatram "italijane", sa svim tradicionalnim brljivostima oko pravljenja auta, japance, koreance, i bilo kog, i sa kog kontinenta, koji daje nekidoprinos, za ovac koji traze.
Mozda mao vise cenim sebe i svoje pare, ali zasto i ne bih. Svi cene sebe i svoj trud, i svoj novac.

Postavljam se kao kupac, zato sam malo u "sukobu" sa preprodavcima, ne dopustam da mi proglase za dobar auto, samo ono sto mogu da dovuku sa evropskih otpada, ili placeva..

Znaci, ne znamo sta je "klasa". Ili gabariti lima, kolicina kubnih metara u gepeku, velicina ili snaga motora. Sve je pomesano, ali na srecu, lakse se moze uklopiti u potrebe. Sedan, karavan, monovolumen, sportski, sve se to doobro pomesalo. Kvalitet je slican, ako je malo razlicit, ponekad je neopravdano precenjen.

Nema vozila trajnih, jedino dugotrajno parkiranje obezbedjuje neku trajnost. To ne zele ni proizvodjaci. Ovo je vek izobilja, i cestih promena, u tehnici.
Citroen, Pezo, Fiat, Toyota, su u naletu osvajanja kupaca, Tojota to radi godinama, Mitsubisi je pokleknuo, "kinezi" nadiru.

Zato je mozda Xara dobar izbor, po meni, mada je malo ruznjikav, opet po meni, ali tehnicki bez primedbi. I sto se kvaliteta (za cenu) nudi, a posebno udobnost, neprevazidjena..Ja bih, trenutno uzeo C5, ali radje bih da "sacekam" C4, da postanu poovni, 3-4god stari...pristupacniji.

Ali, sve i dalje zavisi od licnih potreba (ne spominjem mogucnosti, one su pojacane kreditima, a i smatram da su potrebe uskladjene). Najveci "razlog", a i najznacajniji je faktor.

Jedino sto mogu da pomognem, objektivno, da ukazem na "marketinske" prevare, na precenjivanje brendova, i na opste stanje u auto-industriji, po mom vidjenju, sa mojim "citanjem izmedju redova". Pa ako ima logike, ako se malo objektivnije sagleda, ako me neko koriguje, sve je u "nasu" korist, kupaca, "malih miseva" koje "napadaju" i lavovi i hijene, i veliki proizvodjaci, i preprodavci & mehanicari(kojima srednja skola vise nije dovoljna..)

Poz.
[ lancia88 @ 25.04.2007. 12:02 ] @
Pozdrav,

Citat:
vladd:
Ford, a i opel, mada opel je znatno inertniji, vuku tradiciju ogromnih limuzina sa cmoljavim motorima, jos od granade i rekorda. Dizajn im je blago uzasan, a oprema, daleko od americkog stila, svaka plasticna zabica se tretira kao oprema.

Poz.

da, da, posebno ona Grenada Ghia, proizvodjena 1982.1984., sa rebrastim stopovima, sva je ne-americka....ili si nju ispustio iz vida ;)

...iliti Taunus u istoj varijanti i istim godistima, samo dve godine unapred zakrenutim.

Ostatak je i po mom vidjenju takav ali ova dva modela definitivno se isticu upravop zakasnelom "amerikanizacijom" i tom vrstom lepote, naravno, za one koji vole te oblike.
[ bakara @ 25.04.2007. 12:04 ] @
Citat:
boccio:Citroen Xsara, varijanta 1.6 16v ili 1.8, 2001-2003 god., 5 vrata, ne znam koliko je bitan nivo opreme u prici (vtr/vts/exclusive/stagod), ali to je otprilike to sto mi se mota po glavi... Prednosti/mane?

Pa jedna od najcudnijih mana je sto taj auto nema sanse da se nadje sa 1.6 motorom, u sustini to ne vazi odredjeno za xsaru vec u opste za tu klasu:
stilo/astra/xsara/megane/almera itd...znaci 5 vrata HB benzinac, nemoguca misija za naci, moze se po pravilu samo naci u dizel verziji sa motorima sa preko 300 000km, benzinci su mahom prelazili tu do 200 000km, i u dosta su boljem stanju....ali opet, skoro je nemoguce naci takav auto sa benzinskim motorom.
Da li su oni napolju skupi (to ipak ne voze kurirske sluzbe i transportne firme) ili ovde preterano popularni (mozda zbog ugradnje gasa), nek odgovori neko ko vise zna.
[ vladd @ 25.04.2007. 18:28 ] @
Mislio sam na opremu, odavno kod Amera, klima, automatski menjac, servo volan, elektricni podizaci, nisu "oprema". To je "baza", a za "dalje", telefon, frizider, bar...
A sto se izgleda tice, pa iste cekice imaju..

Poz.
[ bakara @ 25.04.2007. 21:01 ] @
hehe...vladd, pa jesi trazio stila?

Sta kazu trgovci, uvek je to full oprema, sve osim koze....
a kad pitas pa jel ima panorama krov, a ono pa nema...navigacija?....pa nema...grejanje sedista, cruize control, senzor za svetlo i kisu, alu felne?...pa nema....
a ima servo, board comp,abs, klimu i 2 podizaca, srpska posla
[ Miroslav Jeftić @ 25.04.2007. 21:10 ] @
Citat:
bakara: Pa jedna od najcudnijih mana je sto taj auto nema sanse da se nadje sa 1.6 motorom, u sustini to ne vazi odredjeno za xsaru vec u opste za tu klasu:
stilo/astra/xsara/megane/almera itd...znaci 5 vrata HB benzinac, nemoguca misija za naci, moze se po pravilu samo naci u dizel verziji sa motorima sa preko 300 000km, benzinci su mahom prelazili tu do 200 000km, i u dosta su boljem stanju....ali opet, skoro je nemoguce naci takav auto sa benzinskim motorom.
Da li su oni napolju skupi (to ipak ne voze kurirske sluzbe i transportne firme) ili ovde preterano popularni (mozda zbog ugradnje gasa), nek odgovori neko ko vise zna.

Sigurno je ono prvo. Da su popularni, već bi ih uvozili u većoj količini. Našim "dobavljačima" je jedino bitno da što jeftinije kupe (ako može pola miliona kilometara i sastavljen iz tri puta) kako bi ovde što više zaradili. :) Znam jednog tipa koji je prodavao vektru II sa pravih 170.000km za solidne pare (jer ju je i u Austriji dobro platio), mislim da je mesecima pokušavao da je proda i jedva nekako nakon što je popustio cenu.
[ bakara @ 25.04.2007. 21:25 ] @
Pa upravo to...
pre neki dan sam vozio stila sa pravih 175 000km (prvi vlasnik, kupljen ovde) 2001 godiste, auto je ko nov, nista nije izlizano i pohabano.
Kada sam izasao prva stvar koja mi je pala na pamet je sta prodaju ovi po placevima, koliko je to moglo da predje kad ovaj sa 175000 nema ni volan izlizan
[ vladd @ 26.04.2007. 00:44 ] @
Stilo je "zadnja odstupnica". Trenutno su fondovi prazni, pa je samo osmatracnica aktivna. A nesto nemam snage da pricam sa preprodavcima.
U stvari sam prestao o dovezenim modelima i da pricam.
Retke su prilike da vidim svez auto, nevracane kilometraze, tek stigao. Vise ih animiram, kada odu na put, da nekog konkretnog dovezu. Ali nista ne dovoze sto nije udarano. Ne bas nista, ali su tako retki primerci, cak egzoticni, da nije vredno pomena.
"Droga" je uzela maha. Udaren, za 3-3.5k€, ovde uz 400€ dostize vecu cenu nego isti takav na zapadu, pa neudaran. A zarada je preko 2000 evra. Tu slabo pomaze i "druzenje"...

Ali polako, pojavice se, ako se ne pojavi, "sleduje" mi A4, Avant, 1.8T, '97 godiste, za male pare. Naravno, pod uslovom da nadje(m) sveziju zamenu...

Poz.
[ i-design @ 21.07.2008. 12:13 ] @
Sad iscitah celu temu, pa samo da kazem da ovih dana uzimam Alfu 156 1.8TS sa ugradjenim sekventom, javljam utiske kada prodjem neku normalnu kilometrazu.

Nisam bas bio spreman da lako dam tih 8000eur, ali pregledanjem silnih oglasa nisam nasao nista vredno premisljanja. Ipak sam vec unapred bio spreman na rizik uzimanja Alfe - interesuje me sportski naklonjen auto pa su neke od opcija koje nadjoh bile jedino bembare sa kojih 200 000 predjenih kilometara. Ova koju uzimam ima u sebi 75000, sa plinom je presla oko 8000, pa mi je i to bio jedan od faktora za odluku.

I fokus mi je bio izbor, ali uporedite recimo sliku fokusovog enterijera sa neke od prethodnih strana i ovu:

Moja nema kozna sedista i komande na volanu.

Meni je enterijer fokusa stvarno los, ali i to je stvar licnog ukusa.

Na test voznji me kupila odmah, osecaj je odlican i nisam primetio neku razliku u voznji na benzin i plin. Jedino sto moram da dodam na temu je da ako se vec razmislja o godistima 2001/2002 svakako ici na restyle verziju - jeste malo skuplja ali enterijer je, bar meni, dosta lepsi.

Takodje, ko razmislja da ugradi plin moze slobodno da zaboravi 2.0JTS motore, a ionako su osetljiviji i na kvalitet goriva.

Toliko za sada, spreman sam na malo vece izdatke za odrzavanje ali valjda nece biti strasno kao sto se negde pise.