[ sergio2matrox @ 18.01.2007. 01:22 ] @
samo mi jos sliku nisu stavili, ali napravio sam uloške, da ne koristim tabakeru |
[ sergio2matrox @ 18.01.2007. 01:22 ] @
[ Miroslav Jeftić @ 18.01.2007. 06:32 ] @
Odlicna su stvar. Da su jos vece bilo bi jos bolje. Mada, najefikasnije bi bilo da je jedna paklica nekoliko evra. Samo po dzepu...
[ Zoran Rodic @ 18.01.2007. 07:20 ] @
Najbolje je da sve kostaju 5 ojra
I malboro i morava Pa da vidimo koliko pomaze osvestavanje kamena temeljca [ mLAN @ 18.01.2007. 08:55 ] @
Trebalo bi to i kod nas regulisati kao u Norveškoj.
http://www.kidon.com/smoke/int-prices.htm (Podaci su za 1998. godinu!) [ Slobodan Milivojevic @ 18.01.2007. 09:02 ] @
Cigare su glupost, ljudi na njih nepotrebno bacaju pare, mnogo mi smeta kad dodjem sa zurke ili iz kafica kuci, a ono sve na meni "carobno" mirise :(
A to sto da su stetne po zdravlje trebalo bi svi da znaju, i dobro je sto na svim paklama pise upozorenje... [ Nemanja Avramović @ 18.01.2007. 11:11 ] @
Trebalo bi cela paklica da predstavlja umrlicu, možda čak i same cigare a ne onako malo na paklici...
[ DjoleReject @ 18.01.2007. 11:18 ] @
Ma trebalo bi nas pusace u konc-logore, cisto zato da vas ne nerviramo...
MARS!!! [ ton_majstor @ 18.01.2007. 11:29 ] @
Polako, i to ćete doživeti... još vas ovde država voli, tj. vaše pare su im važnije od vašeg zdravlja.
Umrlice su SJAJNE, ja bih stavljao slike sa autopsija... Pozdrav! [ flylord @ 18.01.2007. 11:48 ] @
Citat: DjoleReject: Ma trebalo bi nas pusace u konc-logore, cisto zato da vas ne nerviramo... svidja mi se ideja. Ako mozete vi nas da trujete, zasto ne bi smo i mi vas mogli da trujemo (ali sa sarinom i sl: samo malo brze deluje). [ Dark_Runger @ 18.01.2007. 11:49 ] @
Citat: DjoleReject: Ma trebalo bi nas pusace u konc-logore, cisto zato da vas ne nerviramo... Cisto zato da nas ne trujete. [ flylord @ 18.01.2007. 11:54 ] @
ja stvarno ne mogu da veujem kolko su pusaci &$*#@ licimerni. Znaci, ako kazemo nesto protiv njih odma nas napadaju. A to sto nas ostale truju, to nikom nista. Ja se nadam da ce i kod nas u neko skorije vreme poceti da se postuju zakoni, pa da vas pocnu kaznjavaju za svaku zapaljenu cigaru na javnom mestu. I da pocnu da vas deru sa porezima. Ako vam se ne svidja, idite negde, idite na mars. Ovde samo stetu pravite
[ ton_majstor @ 18.01.2007. 12:02 ] @
A pikavci na tone svuda pobacani! Gazimo po njima kao po jesenjem lišću ili šljunku!
Kolega, trovanje sarinom je brza smrt i ne bih da grešim dušu, ali neka samo nastave da se ubijaju sami. Ne trebamo im mi za to. Međutim, na tom putu, truju i sve okolo sebe. Ovo nije stav ES-tima, nego moj i kolegin. Bio sam pušač 15 godina i znam sve priče za i protiv, urbane legende, mistifikacije, opravdanja itd... NIŠTA GORE sebi nisam od toga mogao da uradim u tom periodu. Pomisliti da će neko ostaviti duvan preko tih licemernih kampanja koje sprovodi država je prosto SMEŠNO!!! Kao i za svaki drugi porok, ili čovek sam ODLUČI, ili ode gde mogu da mu pomognu stručnjaci. Nema treće... tj. ima, groblje pre vremena. Pozdrav! [ Lesli Eldridz @ 18.01.2007. 12:06 ] @
Ja sam bivsi pusac, pusio sam 17 godina, i kad bi se ja pitao, stavljao bih ovakve slike na cigare preko cele povrsine paklice (belo je rak, a crno su pluca pusaca koja jos nisu zahvacena; inace, tako izgledaju pluca pusaca i kad nema raka, ovo sto je sve crno, a kako treba da izgledaju zdrava pluca moze da se vidi u mesari)
a jos radije bih doooobro izmlatio i sebe i onu dvojicu koji su me kad sam bio u onim godinama nekako ubedili da je pusenje cool, one koji su u to vreme propagirali pusenje po filmovima, teveu i na drugim mestima bih postreljao uz sudjenje, a one koji danas propagiraju pusenje ili se ne bore protiv tog zla zato sto su zauzeti trosenjem nasih para na vaznije drzavnicke poslove bih streljao bez sudjenja. [ Pirossi @ 18.01.2007. 12:38 ] @
ne vredi raspravljati sa pušačima.
često u raspravi koriste izvanrendno glupe argumente tipa "je l' znaš ti koliko nas prevoz truje... što ne idete peške". možda i truje ali mi niko ne turira auto u garsonjeri, jednoj sobici u kojoj živim, radim i spavam. [ mojke @ 18.01.2007. 12:40 ] @
[ ton_majstor @ 18.01.2007. 13:05 ] @
Pa, ono... "sa cigaretom nisi sam", "cigareta smiruje živce", "kako smršati uz cigare, kafu i računare", "sad si baš kul faca, pušačice moja"!
Pozdrav! [ Bojan Basic @ 18.01.2007. 13:19 ] @
Citat: ton_majstor: "sad si baš kul faca, pušačice moja"! Zar su ti i ovo govorili? [ kelja @ 18.01.2007. 13:23 ] @
Eh, nema vecih boraca protivu ovog(a i svih drugih?) poroka od onih koji su u njemu tako sladostrasno uzivali...
Pusio sam 12 godina, pluca jos nisam snimio(ako bih to video,morao bih da zapalim, verovatno),i da ironija bude veca, tek kad sam ostavio pusenje, poceli su da se javljaju neki cudni zdravstveni problemi, koje za vreme uzivanja u duvanu-NISAM IMAO!(burne alergijske reakcije,npr) A o nesto izmenjenom" reagovanju na spoljasnje nadrazaje"("Ti nikad nisi bio tako zivcan...")da i ne govorimo :) Ma,samo da zaradim za transplantaciju pluca,oma cu da se vratim cigaretama! :) [ SqlByte @ 18.01.2007. 13:57 ] @
Alkohol, marijaana, droga...
Bar se lepo osecate, al' shta je sa cigarama ? nikad mi to nije bilo jasno... [ axx420 @ 18.01.2007. 14:31 ] @
Pušio sam 14 godina i ostavio zauvek pre 3 godine tako da su me umrlice zaobišle :)
U svakom slučaju mislim da su prava stvar naročito ako zbog njih neko ostavi cigarete - mada - čisto sumnjam. Cena je ipak efikasnije rešenje. @kelja Zdravstveni problemi o kojima pričaš su česti: - prvih 6 meseci sam ujedao ako me neko pogleda - "ripao" sam prvih par meseci kao nikad do tada - prehlada me "napadala" češće nego dok sam pušio - alergija se pojačala... Sve je to sada iza mene (jednostavno je prošlo) i niko i ništa me neće naterati da ponovo zapalim. Nikad. Bez obzira na to ponekad mi dođe da zapalim (jednom pušač uvek pušač). [ mmmilan @ 18.01.2007. 14:33 ] @
Mislim da su cista glupost. Ja sam pusac od 14. godine, verovali ili ne!!! Sad imam 21, i nikad mi nije palo na pamet da ostavim. Po prirodi sam jako zivcan i kad ne bi imao te carobne stapice mislim da bi isao ulicom i ujedao :-)
U proseku pusim 20-30 komada winston 100s cigara dnevno, i pusicu ih pa makar kostale i 10evra. Snalazicu se kako tako. Kad mi dune, prestacu. A u vezi ovih umrlica-mogu da ih stave i preko cele pakle, meni ne smeta. [ flylord @ 18.01.2007. 14:40 ] @
ne brini se . Ce dodje i zakon i protiv takvih kao sto si ti
[ Shadowed @ 18.01.2007. 15:10 ] @
Nije lose sto postoje ta upozorenja jer postoji izvestan (doduse, mali) deo pusaca koji ne znaju kakve su posledice.
Sto se tice samog pusenja, smeta mi sto se ne sprovode zabrane na javnom mestu jer ne zelim da mene truju. A to sto sebe truju me nije ni najmanje briga. Doduse, nisam ni ja savrsen tako da me jeste briga za osobe do kojih mi je stalo i veoma mi je krivo sto puse, ali generalno gledano, njihova stvar. [ andre2000 @ 18.01.2007. 15:43 ] @
Kod mene u kući su i ćale i keva pušili, a ja sam ih kao mali trovao, terao da me mole da im kupim drogu kad im idem po cigare, bacao statistiku u lice (tipa "od 4 pušača 1 umre od raka pluća, pa vi vidite ko će"), ali nije pomoglo. Ćale umro od raka pluća (krivi mu Ameri i bombardovanje, naravno, a cigare su lek), keva se pomirilia sa tim da je džanki, ali i dalje puši. Nema pomoći, dok ne odumru ili im samima ne dođe iz du**** u glavu.
[ vujo032 @ 18.01.2007. 16:26 ] @
Ja sam u preduzeću izlepio gornji deo radnog stola sa njima i onda su pušači reagovali:"
Šta si nalepio te umrlice"? Kada sam im rekao da je to sa njihovih paklica,neki su tek tada postali svesni koliko je to ružno. Za sada imam oko trinaest različitih natpisa,o uskoro ću ovde okačiti fotku,da vidite kako to izgleda. Imam i duplikata,ako neko hoće da se menja.:) [Ovu poruku je menjao vujo032 dana 18.01.2007. u 23:32 GMT+1] [ Fuzz @ 18.01.2007. 16:27 ] @
Fly-ov stav necu da komentarisem posto je jednako nenormalan kao i pre dve godine kada smo elaborirali ovu temu do besvesti. Ali kao sto sam rekao i onda...zabrana pusenja na poslu...ok...zabrana u bolnici, opstini ili sportskoj dvorani...zabrana u kafani, klubu ili pabu...e nece da moze..to treba da zavisi samo od vlasnika lokala...
[ DaliborP @ 18.01.2007. 16:34 ] @
U Australiji od marta prosle godine postoje i slike na kutijama, uopste nije prijatno da se vidi:
http://www.smoke-free.ca/warnings/Australia-warnings.htm Koliko se secam Singapur je prvi uveo ovu praksu, a koliko cujem sprema se slicno u nekim Evropskim zemljama. Ovde kod mene pusenje je zabranjeno od 2003 u svim zatvorenim javnim prostorijama tako da nepusaci su potpuno zasticeni od duvanskog dima. Tek kad dodjem u Beograd primetim razliku, dok sam ovde potpuno zaboravim kako izgleda provesti neko vreme u zadimljenoj prostoriji, kaficu ili gde vec. Kao vikend-pusac primecujem da ova praksa odgovara i pusacima, druze se zajedno ispred puba, lakse startuju neku "pusacicu", vratis se kuci, garderoba ti ne smrdi da dim itd. Sve u svemu potpuno podrzavam zabranu. [ ton_majstor @ 18.01.2007. 17:47 ] @
Pa jes', mi bivši ovisnici smo najgora sorta. Konvertiti! Uvek tu da upozore na gnev Božji!!! Pokajte se, vi bednici!!!
Onako iz zezanja, pre par meseci uzmem od kuma jednu cigaru i kresnem prvi dim, povučem i vratim mu da nastavi. DVA DANA SAM BIO BOLESTAN. Pozdrav! [ OffShore @ 18.01.2007. 18:08 ] @
k`o sto rece Haso: boli me cuna, ja sam musliman :)
p.s muslimanske smrtovnice su zelene:) (mozda stavljaju zelene na mentol pljuge) [ Lesli Eldridz @ 18.01.2007. 21:17 ] @
Ja mislim da kad se uspesno zavrse ove kampanje sa ovim slikama, diskriminacijom pusaca, proterivanjem pusenja iz filmova i drugih mas medija itd, to jest kad se izvrsi edukacija novih generacija da je onaj ko pusi isto sto i gubavac, za jedno recimo 20 godina, to treba da se skroz zabrani i stavi u ilegalu. Pa ko hoce neka se snalazi kao za travu i ostalo i neka placa koliko hoce, njegova stvar, i takvi likovi ce uvek traziti nesto od cega ce da budu zavisni, pa makar to bilo lupanje glavom o zid, ali ce zato 90% ovih sto sad puse biti postedjeni tog zla i zdraviji.
Citat: DaliborP: Kao vikend-pusac primecujem... Sta ti je to vikend pusac? Jel' to ono, kad subotom izadjes u kafic ili nesto, samo tad pusis? [ smsnet @ 18.01.2007. 21:34 ] @
Neki ovde propagiraju poskupljenje cigareta. Zamislite da cigarete kostaju 10eur kutija. Koliko ljudi bi moglo to sebi da priusti? Drzava bi imala bar milion nezadovoljnih. Porastao bi broj ubistava, samoubistava, saobracajki... [ mmmilan @ 18.01.2007. 22:08 ] @
Ako si mislio na mene, ja ne propagiram poskupljenje cigareta, samo kazem da bi ih i tad kupovao :-)
[ Shadowed @ 18.01.2007. 22:14 ] @
@smsnet, ne bi doslo do toga. Doslo bi do jedne nezamislivo gore, neuporedivo teze i nadasve nedopustivo lose stvari - vlada koja bi donela te zakone bi izgubila veliki broj glasova.
Zato se to nece tako lako (a verovatno i nikad) dogoditi. [ Stole_sto_ljubi_zene_gole @ 18.01.2007. 23:13 ] @
Citat: Fuzz: zabrana u kafani, klubu ili pabu...e nece da moze..to treba da zavisi samo od vlasnika lokala... E oce da moze prvim danom ulaska u EU... [ mmmilan @ 18.01.2007. 23:17 ] @
U Madjarskoj, u Budimpesti u vecini kafica, kad udjes odmah na ulazu te pitaju hoces li u pusacku ili nepusacku zonu.
Ako bi vec moralo i kod nas da se zabrani pusenje na javnom mestu, trebalo bi ovako nesto da se uvede. [ Shadowed @ 19.01.2007. 02:31 ] @
Ma, ok to, ali treba zabraniti na ulici, na autobuskim stanicama i sl. (osim ako ne bi pravili posebno za pusace :)). Ali nista od toga iz razloga pomenutog u mom prethodnom postu.
[ Fuzz @ 19.01.2007. 09:50 ] @
Citat: Stole_sto_ljubi_zene_gole: E oce da moze prvim danom ulaska u EU... Znaci vec sutra :) Ali ajd...videcemo..to mora da ce biti glavni uslov za ulazak... A sto se tih kafica tice, ja ne shvatam vas problem. Recimo neki hipoteticki Fuzz cesto zalazi u "Dimnjak"...tamo mu je super...ne smeta mu dim...Za to vreme neki Fly npr., koji mrzi cigaretu, lika koji je konzumira i verovatno jos nesto, stalno otpada u "Dve banane" gde je pusenje zabranjeno. I u cemu je problem? I zasto bi zabranio pusenje na otvorenim prostorima Shadowed? [ flylord @ 19.01.2007. 10:24 ] @
zato sto pravi djubte na ulici.
hint: u Sungapuru ne smes da pusis nigde sem u za to odredjenim prostorima. Jednostavno, treba uvesti sto vecu diskriminaciju prema pusacima, i kod zaposljavanja, i kod skolovanja. Da im se ukine besplatno lecenje, da im se ukine bilo kakvo osiguranje da mogu da placaju... I da vidite kako ce mnogi da prestanu da puse... [ Fuzz @ 19.01.2007. 10:38 ] @
Djubre na ulici :) Pa to nije problem konzumacije cigareta, vec opste kulture. Znaci uzmes lepo i kaznjavas i lika koji baci pikavac, i onog koji pljune zvaku i onog koji baca papir u kojem je dobio pljeskavicu. Problem resen. A to poredjenje sa Singapurom je vec potpuno komicno. Bas kao i diskriminacija za koju se zalazes. Onda ukini zdravstveno osiguranje i pravo na skolovanje i onima koji jedu masno, slabo se krecu, konzumiraju alkohol ili gledaju previse televiziju.
[ flylord @ 19.01.2007. 10:43 ] @
ti sto jedu masno, ne ugrozavaju nikog drugog sa tim svojim postupkom. Pusaci UGROZAVAJU I TRUJU sve ljude blizu sebe (a i dalje)
[ Fuzz @ 19.01.2007. 10:51 ] @
Pa zato postoji zabrana pusenja u javnim ustanovama i na radnom mestu sem eventualno u za to predvidjenom prostoru. U kafanu u kojoj se pusi te niko ne tera da ides, a ako mislis da te neko truje ako hoda po ulici i pusi, onda si mnogo paranoicniji nego sto sam mislio.
[ Ivan Dimkovic @ 19.01.2007. 10:55 ] @
Citat: Da im se ukine besplatno lecenje, da im se ukine bilo kakvo osiguranje da mogu da placaju... "da im se ukine" - lecenje nije besplatno, vec se placa od osiguranja - a osiguravajuce kuce svkakako mogu da modifikuju cenu osiguranja u odnosu na profil rizika odredjenog klijenta - ne u Srbiji, ali bice i toga :) [ flylord @ 19.01.2007. 10:58 ] @
zagadjuje vazduh. Cigare su jako veliki zagadjivac. Verovao ili ne. Nije problem u jednoj cigari. Problem je (npr u Srbiji, kad smo vec tu), da pusi negde oko 40% nacije, a to je oko 3-3.5 miliona ljudi. Dnevno se popusi (min) i do 10 miliona cigareta. To je veoma veliki uticaj na zivotnu sredinu.
I da si malo bolje pratio moje postove, shvatio bi da nisam ja samo protiv cigara, nego protiv bilo cega sto zagadjuje. Pogotovo, ako je to totalno nepotrebno i nekorisno za ljude (kao sto su cigare) [ sergio2matrox @ 19.01.2007. 11:12 ] @
Hvala na iscrpnim komentarima, ali ja se nadam da ce tako nesto da stave i na
pivo, rakiju, slaninu, beli hleb, beli secer , beli pirinac... [ Fuzz @ 19.01.2007. 11:15 ] @
Znaci sad je ekoloski problem u pitanju :) Daj Fly...
[ Vole Domu @ 19.01.2007. 11:35 ] @
die fly!!!
dve banane? xexexe.... ali problem je u tome sto cigare donose ogroman profit, i zbog toga drzava ne preduzima velike korake protiv toga, nego radi ovakve gluposti kao sto su umrlice... pa kao eto vidite borimo se protiv toga.... oni da hoce mogli bi da ilegalizuju cigare ali bi onda bilo puno nezadovoljnih glasacha... slicno tako ameri ako bi hteli bi mogli da izbombarduju sve vece plantaze koke i MJ ali tu ima suvise kesha da bi se tako neshto uradilo.... [ flylord @ 19.01.2007. 12:04 ] @
a ne ne, ne mozes da ih prebacis u ilegalu. Ilegala ne moze da se kontrolise. Tako da ce samo da naprave problem. Plus ce da ljudi puse samo zbog toga jer je ilegalno :) .
btw, i ja se slazem da su umrlice glupost. Ne treba ljudima braniti da rade nesto, nego ih sankcionisati ako to rade, ali im ipak ostavis mogucnost za izbor. Npr, znam dosta firmi u nisu koje strogo zabranjuju radnicima da puse u prostorijama firme. I onda usred zime, po vetru, kisi, oni moraju napolje ako zele da zapale cigaru. Mada, za pocetak, bi bilo sasvim dovoljno da drzava pocne da postuje zakon koji su uveli. I da ga primenjuje [ Fuzz @ 19.01.2007. 12:32 ] @
Tu se slazemo. Zanimljivo je npr. da veliki broj privatnih firmi postuje zabranu pusenja na radnom mestu dok recimo udjes u Poresko, a tamo u kancelariji obnevidis od dima. Izgleda da drzavne institucije najmanje postuju zabranu.
[ ako Bog da @ 19.01.2007. 13:17 ] @
Moj dobar prijatelj radi u firmi koja se bavi prodajom cigareta i na poslednjem sastanku je bilo reci o tome da je od stavljanja umrlice na paklicu prodaja opala za citavih 6%.
Prosto neverovatno ako se uzme u obzir nivo svesti naseg naroda... [ abishai @ 19.01.2007. 13:56 ] @
Ja sam takodje za to da se zabrani na javnim mestima. Oni mogu da puse i da im se j..., a ja odem u restoran i imam utisak da zvacem pikavac neki dok jedem od onog ogromnom oblaka dima, ali ko me j... Treba cigarama podici nenormalno cenu, takodje bih lepio prave umrlice.
Ako se njima j... za mene, b*li i mene za njih onda. [ Tyler Durden @ 19.01.2007. 15:02 ] @
Citat: ako Bog da: Moj dobar prijatelj radi u firmi koja se bavi prodajom cigareta i na poslednjem sastanku je bilo reci o tome da je od stavljanja umrlice na paklicu prodaja opala za citavih 6%. Prosto neverovatno ako se uzme u obzir nivo svesti naseg naroda... Meni je to prilično teško da povjerujem. Ali me raduje. [ Lesli Eldridz @ 19.01.2007. 15:49 ] @
Ko vidi onu sliku crnih pluca zamrljanih katranom i nastavi da pusi treba da se leci, ali ne zbog pusenja, nego zbog mnogo ozbiljnijih stvari vezanih za poremecaj licnosti. Kad pomislim da u sebi nosim onu odvratnu prljavu katransku krpu kojoj treba jos 10 - 15 godina da pocne da kako - tako izgleda normalno, i to zbog svoje gluposti i zbog toga sto je u moje vreme to zlo bilo drustveno prihvaceno i cak pozeljno, kao neki znak odrastanja, povraca mi se od toga.
Citat: Ivan Dimkovic: "da im se ukine" - lecenje nije besplatno, vec se placa od osiguranja - a osiguravajuce kuce svakako mogu da modifikuju cenu osiguranja u odnosu na profil rizika odredjenog klijenta - ne u Srbiji, ali bice i toga :) Ma nece. [ Shadowed @ 19.01.2007. 16:33 ] @
Citat: Fuzz: Zato sto ga i tu udisu nepusaci (verovao mi ili ne). [ ajdeBre @ 19.01.2007. 21:48 ] @
Jos samo cekam da alkoholicare pocnete da vesate na bandere, a da narkomane giljotinirate...
@ bivsi pusaci, a sadasnji nepusaci: Kaludjerica uvek govori sve najgore o manastiru iz koga je pobegla - italijanska poslovica [ Lesli Eldridz @ 19.01.2007. 22:05 ] @
Znaci ti volis da ti pluca budu onakva odvratna katranom umazana krpa i da to nosis u svom telu? Pa dobro.
[ kasaad @ 19.01.2007. 22:36 ] @
Pa to sto ja volim ili ne volim je iskljucivo moja stvar, a inace novi zakon u nemackoj o tome delimicno nije prosao jer je ustavni sud oborio zakon sa obrazlozenjem da je to ugrozavanje licnih sloboda i prava ..te stoga mante se pusaca ako vam smeta idite tamo de se ne pusi a nas ostavite da se unistavamo .....ovo polako prelazi u nacizam rasizam tj kako god se to kaze za ovaj slucaj.... Kass [ SashaM @ 19.01.2007. 22:45 ] @
A gusenje dimom u zadimljenim prostorijama nije ugrozavanje licnih prava i sloboda?
[ kasaad @ 19.01.2007. 22:47 ] @
Ajde nek otvore kafane za pusace i za nepusace ..da se kladimo da ce svi da sede u onima za pusace? Kass [ Lesli Eldridz @ 19.01.2007. 22:47 ] @
Citat: kasaad: ...ovo polako prelazi u nacizam rasizam tj kako god se to kaze za ovaj slucaj.... Ako, ako, tako i treba. Lekari imaju pravo da lece pacijente i bez njihove dozvole, na primer ako pacijent nije svestan svoje bolesti ili nece da prihvati cinjenicu da je bolestan. [ kasaad @ 19.01.2007. 22:49 ] @
Pa upravo nemaju ..ako ja potpisem da ne treba da me lece onda ce me pustiti da umrem ..e isto tako manite se vi nas da se ubijamo.... P.s uopste nisam agresivan pusac uvek pitam dal nekome smeta da zapalim cigaru itd itd...al vi ste bas nastrojeni za linc ..ma beste bre ... Kass [ Lesli Eldridz @ 19.01.2007. 22:51 ] @
Imaju, imaju, nista ti ne brini. Ako nisi pri cistoj svesti kad potpisujes, a ni jedan zavisnik nije, to se ne vazi.
Citat: kasaad: Pa to sto ja volim ili ne volim je iskljucivo moja stvar... U ovom slucaju nije samo tvoja stvar. Na stranu tvoj dim, nisi ti sam na ovom svetu, nego imas ili ces imati ljude koji te vole i tako to, pa ces onda ti njih da povredis ako se razbolis pa crknes pre vremena zbog pusenja, i onda ce oni da pate zbog tebe. Znaci, treba da budes lecen da ne bi povredjivao ljude na ovaj nacin. U Kanadi deci u sklopu borbe protiv pusenja u skoli daju pismene zadatke "Zasto ce moj tata umreti u 46". Tako i ovde treba. [ kUdtiHaEX @ 19.01.2007. 22:55 ] @
Realno govoreci - ma koliko vi nesto branili, zabranjivali i proglasavali protivzakonitim, ljudi koji imaju "potrebu" za tim ce i dalje da nalaze raznorazne nacine kako bi dosli do toga. Nevazno da li su u pitanju cigare, droga ili alkohol.
Medjutim, ako ljudima ne mozete da zabranite nesto generalno, mozete da im podignete nivo svesti (ako je uopste imaju) i da im objasnite ili da ih informisete na ovaj ili onaj nacin da to sto ce konzumirati nije dobro za njihovo zdravlje. Mislim da se svi slazemo u konstataciji da pusenje jeste steto za zdravlje (ko ne misli tako, neka se informise). E sad, problem nastaje onog momenta kada svi slojevi i tipovi stanovnistva krenu da konzumiraju duvan - deca, trudnice, stariji ljudi koji imaju neki n-ti zdravstveni problem, sportisti i sl. Svi oni na taj nacin direktno uticu na narusavanje svog zdravlja a indirektno na narusavanje zdravlja ljudi oko njih. Posto vec truju sebe, neka bar ne truju mene jer ja nisam ljubitelj duvanskog dima (nije da mi smeta ali sto da ga udisem ako ne moram). Da sad spojimo ovo sa temom - da, ja smatram da su te "umrlice" neophodne. Da li ce okvir biti plav a slova crvena velicine 20 tacaka, ili ce biti u pitanju neko drugo dizajnersko resenje, generalno, uopste nije bitno. Ono sto je vazno je da se to jasno vidi, iako trenutno estetski kvari sve kutije cigara, i da to sto pise ljudi mogu jasno da vide. Na taj nacin im je skrenuta paznja da to sto konzumiraju definitivno ne valja. Naravno, neko ce reci - ok, ja sam pusac ali ne pijem. Ajde sada da na sve flase rakije stavimo istu takvu umrlicu. Onda ce se pojaviti neka treca osoba i tako u nedogled.... Mislim da takav pristup celoj stvari nije dobar. Ako se ne varam, procenat populacije koja konzumira duvan je najveca u nerazvijenim sredinama. Stoga i nije cudno sto smo pored Turske i jos par zemalja, najveci potrosaci duvana na planeti. Da bi se taj procenat suzbio, ljude treba na vreme informisati - ne u 50 godina kada nisu u stanju da menjaju svoje lose navike, vec od malih nogu, svim mogucim sredstvima. Objasniti koje su posledice i kako to negativno utice na njih i njihov dalji zivot. Sve ostale spekulacije na temu pusenja, na primer zasto neko pusi, nije za dalju diskusiju. Nekome je to navika, drugome potreba (nervoza etc), trecem da se pravi vazan.... [ flylord @ 19.01.2007. 22:57 ] @
Citat: ajdeBre: Jos samo cekam da alkoholicare pocnete da vesate na bandere, a da narkomane giljotinirate... Alkohol je jedno od najvecih zala koje su pogodile covecanstvo. Rastura porodice, prijateljstva, uzrok je smrti nekoliko miliona ljudi godisnje (koga ne mrzi moze da juri statistike po netu). Cak stavise, mislim da nijedna bolest ne ubije vise ljudi od alkohola (na razne posredne i neposredne nacine). Narkomani imaju marginalni uticaj na drustvo. Oni uglavnom, samo sebe unistavaju. Alkoholicari i pusaci ubijaju i druge. I imaju veoma veliki negativni uticaj na kompletno drustvo. [ kUdtiHaEX @ 19.01.2007. 23:02 ] @
Citat: by flylord: zagadjuje vazduh. Cigare su jako veliki zagadjivac. Verovao ili ne. Nije problem u jednoj cigari. Problem je (npr u Srbiji, kad smo vec tu), da pusi negde oko 40% nacije, a to je oko 3-3.5 miliona ljudi. Dnevno se popusi (min) i do 10 miliona cigareta. To je veoma veliki uticaj na zivotnu sredinu. I da si malo bolje pratio moje postove, shvatio bi da nisam ja samo protiv cigara, nego protiv bilo cega sto zagadjuje. Pogotovo, ako je to totalno nepotrebno i nekorisno za ljude (kao sto su cigare) Fly, nemoj kao onaj nesretni Vidusa da trazis nebeske poruke u necemu sto nema nikakvu poruku :) Drugim recima, nemoj da naturas zagadjenje, opsti raspad sistema i sl. Moras da shvatis da je to nemoguce ZABRANITI. Zakon? Ok, zakon je propisao da se u radnim prostorijama ne sme pusiti. Praksa i dalje kaze da ljudi puse po kancelarijama (licno sam izbacio kolegu sa sve cigarom kroz vrata jer nije hteo da ugasi cigaru). I sta sad? Da ih vesamo? Necemo. Pokusacemo da ih obrazujemo. Neko je rekao da pusi od 14. godine i da je vrlo neurozan. Ja kada sam neurozan udaram boxerski dzak. Bolje dzak nego ljude. Medjutim, onaj ko pusi jer je neurozan ne truje samo sebe nego i one u neposrednoj okolini. Stoga, nemojte bas da budete toliki samozivi jebivetri i da mislite samo na sebe. [ flylord @ 19.01.2007. 23:13 ] @
polako polako. U nekoj od prethodnih poruka sam rekao da sam protiv potpune zabrane pusenja. Ja sam za selektivnu zabranu, kao sto je sada: zabrana pusenja u javnim ustanovama (skole, bolnice, opstine itd). Totalna zabrana bi sao ojacala duvansku mafiju, nista vise.
Sto se tice tih umrlica, tu se slazem sa tobom. Mada sam ja mnogo vise protiv toga. Jednostavno ne vidim smisao. Nijedan pusac to i ne pogleda, niti oni zagledaju kutije sta ima na njima. Daleko je bolji pristup, bas obrazovanje. Ali ne sa nekim glupim kampanjama, ko ranije sto su razni glumci imali svoje trenutke na RTS-u. I definitivno, kampanju usmeriti samo prema mladima, i maksimalno postovati i sprovoditi zakon koji je donet. Ono sto ja viidm kao najveci problem sada, je sto imamo zakon, koji je samo mrtvo slovo na papiru. [ kUdtiHaEX @ 19.01.2007. 23:17 ] @
Citat: flylord: polako polako. U nekoj od prethodnih poruka sam rekao da sam protiv potpune zabrane pusenja. Ja sam za selektivnu zabranu, kao sto je sada: zabrana pusenja u javnim ustanovama (skole, bolnice, opstine itd). Totalna zabrana bi sao ojacala duvansku mafiju, nista vise. Sto se tice tih umrlica, tu se slazem sa tobom. Mada sam ja mnogo vise protiv toga. Jednostavno ne vidim smisao. Nijedan pusac to i ne pogleda, niti oni zagledaju kutije sta ima na njima. Daleko je bolji pristup, bas obrazovanje. Ali ne sa nekim glupim kampanjama, ko ranije sto su razni glumci imali svoje trenutke na RTS-u. I definitivno, kampanju usmeriti samo prema mladima, i maksimalno postovati i sprovoditi zakon koji je donet. Ono sto ja viidm kao najveci problem sada, je sto imamo zakon, koji je samo mrtvo slovo na papiru. Svaki zakon je mrtvo slovo na jos mrtvijem papiru ako se ne sprovodi dosledno - pusenje ili zakon o radu, apsolutno je svejedno. A da li pusac pogleda ili ne - to je sad drugi par rukava. Ja sam siguran da bar 10% ljudi procita sta tu pise. Pa neka 10 od 100 ljudi batali cigare jer shvate da to nije nista specijalno i da ce im samo smetati, i to je neki uspeh. Obrazovanje obavezno - dobro smisljeno, sa dobrom idejom i pravcem u kojem se treba kretati. Agresivna kampanja za mladje slojeve populacije koji se jos uvek razvijaju sto na televiziji i u novinama tako i u skolama i sl. [ kasaad @ 19.01.2007. 23:19 ] @
Pravite li vas dvojica razliku izmedju napaljene decurlije i ljudi koji su svesni svojih postupaka i rade to sto rade iz kog bilo razloga? cini mi se da to do vas bas ne dopire? Kass [ Vole Domu @ 19.01.2007. 23:19 ] @
Fly, potpuno se slazem,
James Dean je jedan od najvecih promotera pusenja i mislim da je gomilu ljudi upravo on navukao. slicno tome obrazovanjem se moze odvici (odnosno spreciti uopste pocetak) gomila ljudi. a sta je sa onim da je prodaja opala za 6% Izgleda da nisu bas beskorisne. a zar se gomila ljudi ne navlaci upravo dok su napaljena dechurlija? [ kUdtiHaEX @ 19.01.2007. 23:22 ] @
Citat: kasaad: Pravite li vas dvojica razliku izmedju napaljene decurlije i ljudi koji su svesni svojih postupaka i rade to sto rade iz kog bilo razloga? cini mi se da to do vas bas ne dopire? Kass Ti ocito ne pratis fabulu radnje i za dzabe spamujes i trollujes. Lepo pise da je to vazno zbog mladjih a ne zbog vas matorih prdonja :) Vi ste generalno izgubljen slucaj :) [ kasaad @ 19.01.2007. 23:24 ] @
Citat: kUdtiHaEX: Svaki zakon je mrtvo slovo na jos mrtvijem papiru ako se ne sprovodi dosledno - pusenje ili zakon o radu, apsolutno je svejedno. A da li pusac pogleda ili ne - to je sad drugi par rukava. Ja sam siguran da bar 10% ljudi procita sta tu pise. Pa neka 10 od 100 ljudi batali cigare jer shvate da to nije nista specijalno i da ce im samo smetati, i to je neki uspeh. Pa ne bih bas reko ...ovim ocigledno smarate onu grupu koju sam ja malopre spomenuo. [ flylord @ 19.01.2007. 23:25 ] @
Da. Ne mozes nekog ko puse 10,15,20godina ubediti u nesto. Jedini nacin su da ih posaljes u ustanove na lecenje. Posto je pusenje bolest. Tako da ja zalim vas pusace.
Ali... moze se krenuti u obrazovanje klinaca. Da nikad to i ne probaju duvan. [ kUdtiHaEX @ 19.01.2007. 23:26 ] @
Citat: kasaad: Pa ne bih bas reko ...ovim ocigledno smarate onu grupu koju sam ja malopre spomenuo. Kampanja protiv pusenja je vise za mlade da se obrazuju. A umrlice su tu da pokusaju odvratiti onaj broj ljudi koji ipak krene da pusi i da ispune neku moralnu obavezu. Pa ako od vas 100 zagrizenih pusaca bar 10 odustane, nije lose :) [ kasaad @ 19.01.2007. 23:26 ] @
Citat: flylord: Da. Ne mozes nekog ko puse 10,15,20godina ubediti u nesto. Jedini nacin su da ih posaljes u ustanove na lecenje. Posto je pusenje bolest. Tako da ja zalim vas pusace. Ali... moze se krenuti u obrazovanje klinaca. Da nikad to i ne probaju duvan. Samo ti nas zali al radi to u tisini. a za decu se slazem ....nikome ne bih preporucio da zapali. [ Ivan Dimkovic @ 19.01.2007. 23:33 ] @
Citat: Posto je pusenje bolest ?! [ flylord @ 19.01.2007. 23:33 ] @
pa zasto im onda govoris da je OK pusiti? I zasto trujes decu koja zele da bude zdrava?
[ kasaad @ 19.01.2007. 23:35 ] @
Ja sam rekao da ja to hocu i da zato hocu da me ostavite na miru, nit koga teram nit bih bilo kome savetovao ...ne okreci moje reci ... Kass [ flylord @ 19.01.2007. 23:39 ] @
ja ne okrecem tvoje reci. Samo govorim da si licimer. Kao govoris da ne zelis da mladi puse, a sa druge strane im dajes licni primer da treba da puse. O ljudima ne govore njihove reci, nego njihova dela.
[ kasaad @ 19.01.2007. 23:41 ] @
Pa to znaci da ja ako se bacim sa mosta svi treba da se bace sa mosta? ja to radim i znam sve posledice ....njima treba objasniti posledice pa nek sami odluce ...de je problem ? [ Fuzz @ 19.01.2007. 23:44 ] @
Jao sto volim kad me zale :) Ajd pa se zalimo medjusobno :)
Vi mene sto pusim, a ja vas sto vam je moje pusenje postalo zivotni smisao. Stavljanje umrlice na kutije? E pa to je vec potpuno bolesno. Jer ako je pusenje najgora stvar na svetu, pa cemo paradirati mrtvim ljudima u propagandne svrhe da se upravo tog najgoreg zla resimo, onda mi zivimo u prilicno divnom svetu, zar ne? [ ad0lf @ 19.01.2007. 23:45 ] @
[ flylord @ 19.01.2007. 23:46 ] @
Citat: Fuzz: E pa to je vec potpuno bolesno. potpuno bolesno je bas to sto vi radite. Trujete ljude koji ne zele da udisu taj dim. Idite negde u pustinju pa tamo pusite. [ kasaad @ 19.01.2007. 23:47 ] @
Pa ko tebe tera da se zadrzavas bilo gde u nasoj blizini... [ ad0lf @ 19.01.2007. 23:50 ] @
uzgred, ja sam nepusac...na ovoj fotografiji drzim cigaru...to je jedna od dve koje sam u zivotu popusio :-)
[ flylord @ 19.01.2007. 23:54 ] @
kasaad: ja se ne zadrzavam u vasoj blizini, nego vi u mojoj. Odem u bolnicu tamo puse (cak sam licno video hirurga kad je usao u operacionu salu sa cigarom). A u niskoj bolnici, prostorija gde doktori puse, je prva prostorija do operacionih sala.
Puse vozaci u autobusima kojima se vozim, taxisti, po prodavnicama, svugde... Znaci svugda vas ima, i ja se borim za to da ili iskorenim duvan ili vas. Mislim da je bolje duvan. Zar ne? [ kasaad @ 19.01.2007. 23:56 ] @
To se zove nekultura i krsenje zakona.... ja sam vec napisao da NISAM agresivni pusac i da nikad ne bi zapalio negde gde je zabranjeno a ni u kom slucaju kod nekoga kuci ili nesto slicno ukoliko to njemu smeta...znaci ne pravi jednakost izmedju nepristojnih ljudi (pusaca) i pristojnih ljudi pa makar oni bili i pusaci...... [ Fuzz @ 20.01.2007. 00:00 ] @
Citat: flylord: potpuno bolesno je bas to sto vi radite. Trujete ljude koji ne zele da udisu taj dim. Idite negde u pustinju pa tamo pusite. Ma idi ti u tri pustinje bre :) Cinjenica je da se tebi uopste ne spori pravo da obavljas neophodne aktivnost bez dima, ali to sto bi ti da udjes u bilo koji lokal i da tamo svi ugase cigarete i prscu se limunom, misssim jbg...i ja bih nekad da mi isprazne sve i pustaju muziku po zelji pa ne ide ako ne znam gazdu... Nemojte da izjednacavate edukaciju dece sa nekim svojim iracionalnim tripovima. [ flylord @ 20.01.2007. 00:02 ] @
Ja i te kako pravim razliku izmedju kretena i vas ostalih pusaca. Znam i ja da ima pusaca koji ce odma da izgase cigaru ako im trazis ili nece ni zapale ako im tako kazes.
Ali su manjina. Mene je jedan komsija pitao kako je to moguce da mi smeta njegova cigara dok pusi u liftu (kad se zajedno vozimo). [ kasaad @ 20.01.2007. 00:03 ] @
Pa sto onda nas napadas ......ja sam se opasno osetio prozvan tvojim izlivima gneva bez ikakve potrebe prema ljudima koji te nikako ne ugrozavaju..... [ flylord @ 20.01.2007. 00:06 ] @
fuzz: ja hocu stanje ko u singapuru. Pusenje je dozvoljeno iskljucivo u zato napravljenim prostorijama i parkovima. I nigde vise. Cak ni u kaficima. A, ako mali pogledas razvoj zakona protiv pusenja (po EU i jos nekim zemljama), svi teze bas tome. Totalna satanizacija duvana, i samo ogranicena mesta gde moze da se pusi.
Citat: kasaad: Pa sto onda nas napadas ......= pa jer pusite. Prestani da pusis, i necu te napadam. Prosto. [ kasaad @ 20.01.2007. 00:07 ] @
Erm ..znaci ja tebe ne ugrozavam ..ali ti mene i dalje napadas .....pazi ima dijagnoza za to tako da nije samo pusenje bolest .... [ Lesli Eldridz @ 20.01.2007. 00:09 ] @
Citat: Fuzz: Stavljanje umrlice na kutije? E pa to je vec potpuno bolesno. Tacno, a bolesno je zato sto bih ja stavljao slike katranisanih pluca, a ne umrlice, kao i druge jos gadnije stvari kao sto su one slike amputiranih prstiju itd sa onog australijskog sajta. Kako ne kapirate da ta kampanja nije zbog vas nego zbog mladjih. Koga je uopste briga za matore ovisnike. Sve te kampanje koje se vode su zbog narednih generacija, da se njima ogadi to purnjanje i unistavanje sebe. Cigare su prvo prognane sa filma jos devedesetih, sto je dobro. Pomenuo je neko Dzejmsa Dina, jeste, tacno je, ranije je u svakom filmu onaj ko je baja pusio, i onda su se mladi na njih ugledali. I bas je super sto sad toga vise nema. Zasto da moje dete neko navlaci na to zlo samo zbog para? Neka ide u pustinju pa tamo neka to radi i neka "ostvaruje profite" prodajom otrova. Kakvo je uopste zadovoljstvo pusenje? Pice kapiram, duvanje takodje, ali pusenje duvana je obicna glupost. Ja sam radikalan, ja bih to zabranio. Jeste, pojavila bi se duvanska mafija, i jeste, pacijenti bi to kupovali na crno, ali to je njihova stvar, bilo bi ih mozda 5% u odnosu na danasnji procenat, a i mislim da bi na duge staze ta duvanska mafija propala. Nije duvan isti kao druge psihoaktivne supstance pa da sad neko ide da kupuje cigare kod dilera i da purnja. Absint je zabranjen, i gde sad ima da se kupi pravi absint sa onim psihoaktivnim sastojcima? Nema nigde. I kome to nedostaje? Nikome. E tako bi bilo i sa cigarama. [ Fuzz @ 20.01.2007. 00:11 ] @
Citat: flylord: ja hocu stanje ko u singapuru. Pusenje je dozvoljeno iskljucivo u zato napravljenim prostorijama i parkovima. I nigde vise. Cak ni u kaficima. E pa ja necu. Mani se Singapura covece. Stvar je potpuno jednostavna. Kao sto ne ides u lokale u kojima moras da se seces flasom da bi se proveo, tako ne ides ni na mesta gde se pusi. I niko nikom ne smeta. E sad sto je tebi bas najbolje tamo gde se pusi, to je tvoj problem. [ flylord @ 20.01.2007. 00:12 ] @
Ne ugrozavas direktno mene. Ali ugrozavas nepusace u cijoj okolini zivis. Ja cu podjednako da se borim protiv duvana kod mene u Nisu, i u Tokiju u dalekom Japanu.
Nisam jedan od onih koje zanima samo njihove dupe, i nista vise. Ja sam malo vise, globalno orijentisan. A to nije dijagnoza. Samo necu da dopustim da ikoga trujete. Zamisli kad bi svi gledali samo sebe. Gde bi covecanstvo bilo sada? Zasto bi neko izmisljao lekove protiv bolesti koja njega nece nikad zahvati... da ne pricam o mnogo drugih situacija gde se neki ljudi bore za dobrobit covecanstva, ne sebe licno [ flylord @ 20.01.2007. 00:14 ] @
Citat: Fuzz: E sad sto je tebi bas najbolje tamo gde se pusi, to je tvoj problem. nece prodje mnogo vremena, pre nego zabrane svugda da se pusi. Ja sam strpljiv. [ Fuzz @ 20.01.2007. 00:17 ] @
@ Leslie
Briga za decu mi je razumljiva...ali na cigare bi im stavljao noge koja trule, tako si rekao? A na pivo bi stavljao raspadnutu jetru pretpostavljam? Na brzinomer u kolima >80 decu bez glave? [ kUdtiHaEX @ 20.01.2007. 00:17 ] @
Fly mislim da malo preterujes u ocekivanjima i nastupu :)
[ kUdtiHaEX @ 20.01.2007. 00:19 ] @
Citat: Fuzz: @ Leslie Briga za decu mi je razumljiva...ali na cigare bi im stavljao noge koja trule, tako si rekao? A na pivo bi stavljao raspadnutu jetru pretpostavljam? Na brzinomer u kolima >80 decu bez glave? Ne nego bi zabranio prodaju alkohola maloletnicima a u automobile je uvek lako ugraditi ogranicavac brzine... [ Fuzz @ 20.01.2007. 00:22 ] @
Da, svi sad idu okolo sa ogranicavacima...oni jaci imaju i po dva...ogranicavaca...
A Fly...ne znam sta da ti kazem... [ kUdtiHaEX @ 20.01.2007. 00:28 ] @
Ma Fly ide iz krajnosti u krajnost sto je vrlo glupo i nerealno.
Sto se tice drugih stvari koje treba ograniciti, ne treba mesati babe i zabe (brzinu i duvan). Razlicite stvari se na razlicite nacine sankcionisu. [ flylord @ 20.01.2007. 00:33 ] @
Citat: Fuzz: @ Leslie Briga za decu mi je razumljiva...ali na cigare bi im stavljao noge koja trule, tako si rekao? A na pivo bi stavljao raspadnutu jetru pretpostavljam? Na brzinomer u kolima >80 decu bez glave? duvan ne izaziva truljenje nogu:) Dijabetes, na primer to moze da izazove. Duvan izaziva bolesti pluca i grla, najvise. Btw, imao sam priliku (dok sam bio u JNA u klinickom centru), da razgovaram sa tipom koji ima rak pluca u poodmakloj fazi, i koji je cekao da umre. Bio je strastveni pusac. Ja sam ga upoznao, u vreme, kad su doktori govorili da nece ziveti duze od 4-8meseci. Imao je manje od 50god. Ali je zeleo da zivi jos malo, makar jedan dan, jedan mesec duze. Tek kad su mu rekli da je pitanje meseca kad ce da umre, on je pozeleo da zivi duze, i tek tad je shvatio sta je sam sebi uradio. Ali je bilo kasno. sto se tice ciroze jetre, ona nije tolko ucestala. Problem sa alkoholom nije u tome sto neko unistava svoju jetru. Nego, sto cak i pripiti ljudi imaju veoma cest obicaj da ubiju nekog kolima. [ Fuzz @ 20.01.2007. 00:37 ] @
[ Lesli Eldridz @ 20.01.2007. 00:37 ] @
Izaziva, izaziva. Ima nesto sto se zove "pusacka noga". To je kad se zbog pusenja skupe periferni krvni sudovi, pa se onda pojavi gangrena i onda se zna, cak satarom i gotova stvar. Mozda bi trebalo uz paklu cigara dzabe deliti ove cevape, cisto kao reklamu za medicinske ustanove u kojima junacina koji se bori sa ljutim duhanom i hoce da ga pobedi moze da se javi kad mu zatreba.
[ flylord @ 20.01.2007. 00:57 ] @
eee, gangrene su jako zanimljiva stvar. Bas sam ih se nagledao, svih vrsta i stadijuma Bas cu cakane.
Mozda i ne bi bilo tako lose da se klinci vode po bolnicama i patologijama da vide takve stvari. Kako izgleda gangrena u poodmakloj fazi, kako izgleda plucno krilo koje je izvadjeno coveku jer ga je zahvatio rak. Btw, ako se ne varam, ako je rak precnika 1mm, mora da se sece preko pola plucnog krila. A sto je najgore, on se primeti tek kad bude jako kasno za pacijenta. Ali mi nije poznato, da nesto mnogo pusaca oboljeva od toga. Ali Pogledajte ove slike: bas su lude, a? Meni ne smeta da gledam tako nesto. Bio sam na urgentnoj hirurgiji godinu dana, tako da sam uzivo video mnogo toga. A vi ? [ srki @ 20.01.2007. 02:02 ] @
Ja nisam pusac, mrzim cigarete i smetaju mi ali sam protiv toga da se zabrani u kaficima i restoranima. Jednostavno imam izbor da ne idem u te kafice i restorane. Isto mi smetaju pijane budale u tim kaficima pa ne mogu da trazim da se u kafiima sluze samo sokici i kafa. Ja sam za zabranu pusenja u javnim ustanovama i na ulici jer mrzim kada odem da sacekam autobus a neko pored sve zatrovao. Ako pusi tamo gde mu nece neko doci (npr. u svom dvoristu) to je ok. Ako pusi setajuci se na stazi u parku a neko je sa decom hteo da prodje kroz taj park tom stazom onda normalno da to nije ok. Zato sam za zabranu pusenja i na javnim otvorenim povrsinama. Ako neko ode tamo gde njegov dim ne moze da ugrozava druge onda neka pusi koliko hoce. Fly malo preteruje u poredjenju sa Singapurom (tamo su i zvake zabranjene) ali ga razumem iako se ne slazem da u privatnim lokalima treba da bude zabranjeno.
[ abishai @ 20.01.2007. 02:04 ] @
Koliko god da sam za to da se malo poraditi na ovome (protiv pusanja na javnim mestima), takodje sam protiv kacenja ovakvih gadosti po forumima, ovo bih stvarno zabranio, ne mogu da prelistam neku temu/neki forum a da ne vidim ovakve gadosti, ima nas kojima je to odvratno.
Mogli bi ste svi da zadrzite takve slike za sebe (barem sto se tice foruma) [ S_Kid @ 20.01.2007. 09:30 ] @
Što se edukacije tiče, koga zanima, preporučujem knjigu Joel Spitzera "Never take another puff". Može se naći na P2P mrežama a koga interesuje mogu i na e-mail da mu pošaljem, ima samo mega ipo. Ja sam uz nju ostavio cigarete neposredno nakon one debate od preko 20 strana, pre dve godine.
A u poslednje vreme slabo pratim medije pa nisam siguran, jel su to u Srbiji počeli da lepe umrlice na paklice? Ja na kioscima i kod prijatelja vidjam pakle sa novim, velikim upozorenjima, ali umrlice još nisam video. [ DaliborP @ 20.01.2007. 10:29 ] @
Ovakve situacije i rasprave sam vec video. Kad je dosla zabrana svi su ucutali i nastavili da ne puse/puse i to je to.
Naplati se par visokih kazni vlasniku lokala, musteriji ili kome vec i problem resen. Pusaci se sad bezveze pale sa objasnjenjima i diskriminacijom ali potpuno bespotrebno. Jednostavno pusenje treba da bude dozvoljeno samo napolju i gotovo. Zivim u takvom drustvu i ama bas nikom ne smeta, cak i pusacima odgovara. Jeste Srbija pusacka zemlja ali ne izgleda ta zabrana tako drasticna kako vi pricate. Posle par meseci niko se vise nece ni secati kako izgleda zadimljena kafana ili restoran. Predlog o podeli restorana i kafana na pusacke i nepusacke je potpuno besmislen. [ mizob @ 20.01.2007. 10:35 ] @
Em bi trebalo staviti te slike, u boji, i to da ima razni, da se stavljaju random slike, da ljudi ne gledaju uvek istu sliku :D
Em povecati cenu cigareta, zabraniti pusenje na javnim mestima, npr odem na mesto vikendom gde uvek volim da budem, posto je mesto zatvoreno nije veliko, a kontam da jedno 70% ljudi pusi tamo, znaci sem sto sutra ujutru kad se probudim odelo smrdi ko da sam pusio danima, em sto posle 2 sata na tom mestu oci pocnu da mi suze, i ne mogu vise biti, a zbog cega bih ja menjao mesto zbog nekih koji truju sebe, cime uticu na mene, jos ako sam s nekim poznatim za stolom, posle ga pitam jel mora on jos da pusi, odgovor je potvrdan.. Mislim, definitivno treba stavljati random slike, onako u detalje da se vidi, pa svaki put kad neko kupi paklu da vidi nesto novo, mozda mu i pomogne.. [ flylord @ 20.01.2007. 11:28 ] @
Citat: abishai: takodje sam protiv kacenja ovakvih gadosti po forumima, ovo bih stvarno zabranio, ne mogu da prelistam neku temu/neki forum a da ne vidim ovakve gadosti, ima nas kojima je to odvratno. Ove slike nisu odvratne. Zato sam ih i izabrao. Ima ih daleko gorih. A tek da vidis kako to izgleda uzivo... [ Fuzz @ 20.01.2007. 11:34 ] @
Citat: Milos Zobenica: npr odem na mesto vikendom gde uvek volim da budem, posto je mesto zatvoreno nije veliko, a kontam da jedno 70% ljudi pusi tamo, znaci sem sto sutra ujutru kad se probudim odelo smrdi ko da sam pusio danima, em sto posle 2 sata na tom mestu oci pocnu da mi suze, i ne mogu vise biti, a zbog cega bih ja menjao mesto zbog nekih koji truju sebe, cime uticu na mene, jos ako sam s nekim poznatim za stolom, posle ga pitam jel mora on jos da pusi, odgovor je potvrdan.. Zanimljiva postavka problema...besmislena, ali zanimljiva... Vidis, to mesto gde ti kao volis da budes, usvari nije mesto gde ti volis da budes posto je zadimljeno, a tebi suze oci. Znaci menjaj mesto...menjaj drustvo... [ flylord @ 20.01.2007. 11:39 ] @
nemoj menjas mesto, nego se bori da se zabrani pusenje na tom mestu. Tako je zdravije za sve, cak i za pusace. Sto znaci, da zabranom ti njima cinis uslugu
[ Fuzz @ 20.01.2007. 12:12 ] @
Jao, nemoj da im cinis uslugu mame ti :)
A mislim zdravije je i bez glasne muzike i stroba, pa jbg.... [ voja_pfc @ 20.01.2007. 12:12 ] @
Ako si postavio slike, jesu gadne , ali to je i cilj.
Sto vise takvih slika, bilo bi dobro da se plakatima izlepi grad sa tim. Bilbordi.... ili mozda da na pola kutije stoji upozorenje, a na pola jedna takva slika. I to za poreze, 300% da bude za cigare. Pa ko hoce da se truje, samo napred. Udjes u kafic sa devojkom, ne mozes da dises od cigara. Dodjes kuci, duks , majica, sve nenormalno smrdi... Uzas... [ Fuzz @ 20.01.2007. 12:21 ] @
A mozda da se fasade i unutrasnji zidovi oslikavaju iskljucivo mrtvim ljudima i raspadnutim tkivom, a pusaci obavezu na nosenje maksimalno jedne cipele sa instaliranim ekserima. Takodje, ne bi bilo lose streljati ih barem dva puta nedeljno...u pauzama izmedju vesanja...
[ flylord @ 20.01.2007. 12:29 ] @
niko ne pominje straljanje pusaca, sem tebe Svi mi trazimo zabranu pusenja na svim javnim mestima, ne ubijanje pusaca. Mi hocemo da duvan nestane, ne pusaci. Ima tu velike razlike.
A i sta fali da kompletna paklica bude sa slikama, da se nigde ne vidi proizvodjac i slicne gluposti. [ Zoran Rodic @ 20.01.2007. 12:36 ] @
Uzdrzavam se od komentara od prve strane ali navescu primer iz jako bliske okoline
Majka je pusila u trudnoci paklo dnevno Dete je imalo problema i posle par meseci "zivota" je umrlo. Razlog: Pusenje u trudnoci Nastavila je da pusi, rodila jos dvoje dece Oboje imaju zestoke probleme alergijske prirode Kad kazem zestoke, mislim na to da ne smeju da jedu sve sto mi normalni jedemo Nemas pravo da drugima unistavas zivot Kao roditelj, nemas pravo da unistavas svoj i da ti deca ostanu bez roditelja zato sto pusis Eto toliko [ Fuzz @ 20.01.2007. 12:39 ] @
Citat: flylord: niko ne pominje straljanje pusaca, sem tebe :) Uuuu Fly, nemoj me terati da sad pretrazujem sve metode kojima si hteo da ih tretiras :) [ Fuzz @ 20.01.2007. 12:48 ] @
Citat: alkion: Uzdrzavam se od komentara od prve strane ali navescu primer iz jako bliske okoline Majka je pusila u trudnoci paklo dnevno Dete je imalo problema i posle par meseci "zivota" je umrlo. Razlog: Pusenje u trudnoci Nastavila je da pusi, rodila jos dvoje dece Oboje imaju zestoke probleme alergijske prirode Kad kazem zestoke, mislim na to da ne smeju da jedu sve sto mi normalni jedemo Hm...naveo si ovde nekoliko stvari. Prvo, bilo bi zanimljivo videti ko je utvrdio uzrok smrti deteta kao "pusenje u trudnoci". Jos je teze pronaci vezu izmedju konzumacije duvana od strane majke i alergijskih reakcija dece na odredjenu vrstu hrane. Tako da mi sve to vise lici na propagandu nego na neki realan primer, a kojih da ne bude zabune, sigurno ima. Licno sam protiv pusenja u trudnoci...i duvana i crack-a...kao i alkoholisanja...i gutanja Valiuma... [ Zoran Rodic @ 20.01.2007. 13:04 ] @
Citat: Fuzz: Hm...naveo si ovde nekoliko stvari. Prvo, bilo bi zanimljivo videti ko je utvrdio uzrok smrti deteta kao "pusenje u trudnoci". Jos je teze pronaci vezu izmedju konzumacije duvana od strane majke i alergijskih reakcija dece na odredjenu vrstu hrane. Tako da mi sve to vise lici na propagandu nego na neki realan primer, a kojih da ne bude zabune, sigurno ima. Licno sam protiv pusenja u trudnoci...i duvana i crack-a...kao i alkoholisanja...i gutanja Valiuma... 1. Uzrok smrti je utvrdio lokalni prodavac lekovitog bilja ispred starog merkatora 2. Sto se tice pronalaska veze izmejdu alergije, pusenja, majke i deteta to sam procitao u kuriru 3. Jeste propaganda. Jos koliko sutra ocekujem da mi se vrati ulozena sredstva u tu propagandu. 4. Prozreo si me. Sve sam izmislio da bih napisao neki post. Bilo mi dosadno. Oprostices mi naravno? Ako Vam je dobro , onda nista Svakim danom sve vise uvidjam kako je ova misao sustina svega [ Fuzz @ 20.01.2007. 13:28 ] @
Pa ok, mozes i tako reagovati. Ali cinjenica je da je uzroke alergijskih reakcija izuzetno tesko utvrditi, pogotovo sto su cesto psihicke prirode, tako da mi se tvrdnje kako se dete zadise i ospe na sargarepu zbog pusackih navika majke cine u najmanju ruku neozbiljnim. Ali ako ti kazes...
[ Zoran Rodic @ 20.01.2007. 13:45 ] @
@ Fuzz
Pa kako da reagujem, majke ti? [ Zoran Rodic @ 20.01.2007. 13:50 ] @
Upravo zato sam se i suzdrzavao od komentara.
Sve je to u domenu teorije i dogadja se nekom drugom, dok tebe ne ... [ Lesli Eldridz @ 20.01.2007. 15:03 ] @
Svako se na cigare navuce u tinejdzerskom dobu i zato sam ja za to da se to zabrani i da se pusaci diskriminisu dok im ne dojadi da se kriju. Ako sam ja pogresio zato sto je bilo takvo vreme pa se o stetnosti pusenja nije ni pricalo, nego je bilo ko pusi taj je cool, ne mora da ta ista greska negde ceka moje dete, pa da posle i ono nosi u sebi smrdljivu katranisanu krpu koja ce mu biti potencijalni uzrok prerane smrti. A govoriti o pusenju kao o delu licnih sloboda koje bi bile ugrozene tom zabranom je smesno. Isto tako mozete da bijete glavom o zid i da tvrdite da vam ugrozavaju slobode kad vas u tome sprece.
[ Nemanja Avramović @ 20.01.2007. 15:56 ] @
Prohibicija i totalna ilegala nisu odgovor. Treba im dozvoliti samo u određenim lokalima kao coffee shopovi u Holandiji (za gandžu)
[ Ivan Dimkovic @ 20.01.2007. 16:46 ] @
Citat: Svako se na cigare navuce u tinejdzerskom dobu i zato sam ja za to da se to zabrani i da se pusaci diskriminisu dok im ne dojadi da se kriju. Da se cigarete zabrane, jednostavno bi postale ilegalni biznis kao i marihuana, heroin, kokain, mdma i sl... sto bi bilo jos gore, jer bi klinci kupovali cigare od likova koji bi im rado prodali i heroin. Prohibicije nisu resenje vec dizanje cene, a pare od taksi bi isle u zdravstveni fond. [ Goran Mijailovic @ 20.01.2007. 16:56 ] @
Ja sam protiv cigareta.
Opet tema pusenje ili zdravlje :( Hoce neko da zakljucava ovo ili ne? [ Zoran Rodic @ 20.01.2007. 17:10 ] @
Tema je apsolutno van svake rasprave
[ flylord @ 20.01.2007. 17:41 ] @
Citat: Goran Mijailovic: J Hoce neko da zakljucava ovo ili ne? nemoj tako. Tema ja jako bitna, i jeste da ima flejma (fuzz i ja se "koljemo" vec 2 godine na ovu temu ), ali je po meni jedna od retkih tema na MZ-u koje imaju bilo kakav smisao. Zato sam ja protiv zakljucavanja ove teme. [ ton_majstor @ 20.01.2007. 18:05 ] @
Citat: Treba im dozvoliti samo u određenim lokalima kao coffee shopovi u Holandiji (za gandžu) Ko o čemu, baba o uštipcima! Klaćete se još dve godine, i svako će ostati pri svojim stavovima, osim ako fuzz ne baci duvan. Ili ti propušiš. A oba su malo verovatna. Pozdrav! [ Zoran Rodic @ 20.01.2007. 18:35 ] @
Citat: flylord: ... ali je po meni jedna od retkih tema na MZ-u koje imaju bilo kakav smisao. Ovim si sigurno povecao broj fanova u svom i onako velikom klubu obozavaoca [ Nemanja Avramović @ 20.01.2007. 19:05 ] @
Citat: Ko o čemu, baba o uštipcima! A jbga majstore, ja to iz ličnog iskustva [ Goran Mijailovic @ 20.01.2007. 21:56 ] @
Jaooo flylorde ali opet ste poceli sa onim slikama
secam se proslog rata oko pusenja, brrr [ flylord @ 20.01.2007. 22:14 ] @
ja nikako da skontam sta je to u glavama pusaca te se svesno ubijaju
[ mmmilan @ 20.01.2007. 22:48 ] @
@flylord
Probaj, mozda ti se svidi. Ja ne razumem sta je to u glavama nepusaca pa odbijaju da probaju duvan. [ Goran Mijailovic @ 21.01.2007. 02:21 ] @
Hm, zdrav razum?
[ Aleksandar Đokić @ 21.01.2007. 05:42 ] @
ha gluposti, probao, ispusio do sad barem 50, mozda 100 cigareta, nikad paklu nisam kupio jer mislim da je to bacanje para, uz alkohol deluju prilicno lepo ako se ispuse jedno 20 komada u roku od 10min, inace pusenje po jedne cigarete na sat ili dva...- NE VIDIM EFEKAT, ne vidim u cemu je lepota, ako mi kazete - odmah cu da propusim, ista stvar sa pijenjem kafe - meni je ona gorka i glupa, i nikad necu da je pijem, to je moj stav i kraj, mnogi su pokusavali da mi dokazu suprotno al uvek mleko ispadne blaze od kafe
a i nikad necu da kupim paklu [ Au197/79 @ 21.01.2007. 11:47 ] @
Nikotinska industrija je sve beskrupuloznija: http://www.b92.net/zivot/vesti.php?nav_id=228411
[ Lesli Eldridz @ 22.01.2007. 12:30 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Da se cigarete zabrane, jednostavno bi postale ilegalni biznis kao i marihuana, heroin, kokain, mdma i sl... sto bi bilo jos gore, jer bi klinci kupovali cigare od likova koji bi im rado prodali i heroin. Prohibicije nisu resenje vec dizanje cene, a pare od taksi bi isle u zdravstveni fond. Jel to vazi i za absint? To je teorija, a praksa je da nema od toga nista jer cigare nisu alkohol, marihuana itd, to jest ne uticu nikako na izmenu stanja svesti, nego su samo blesava i glupa navika koja je tu zbog trenda, pa ih niko ne bi ni kupovao od dilera. Samo da se to zabrani i to je to. A i ako se pojave dileri, samo singapurski metod i gotova stvar. [ Nemanja Avramović @ 23.01.2007. 13:49 ] @
Izvini, a kako to ne utiču na izmenu stanja svesti? Pa koliko ljudi zapali cigaretu kad su nervozni, da bi se smirili?
Veruj mi da bi ih kupovali od dilera. [ Lesli Eldridz @ 23.01.2007. 19:25 ] @
Moguce, ali to bi vazilo za jedno 5% pusaca, a ostali bi digli ruke. Duvan nije psihoaktivna supstanca kao sto su to marihuana, alkohol, pecurke itd, pa se niko na njega nije ni navukao zbog izmene stanja svesti pusenjem, nego je pusenje duvana neka totalno bezvezna navika kod koje je psihicka zavisnost mnogo jaca od fizicke, ako fizicka uopste i postoji, i od koje ljudi uglavnom nece da odustanu iz cistog inadzijstva. Tako da je to cuveno smirivanje pusenjem obicna autosugestija. Kad si besan i nervozan uzmi uradi 20 sklekova, ili trci ili setaj, ili najjednostavnije, disi duboko dva do tri minuta disuci tako sto ces prvo nadimati stomak pa onda grudi, ono, joga fazoni, i te stvari, i isto ces tako da se smiris, samo zdravije.
[ Ivan Dimkovic @ 23.01.2007. 19:32 ] @
Citat: Duvan nije psihoaktivna supstanca kao sto su to marihuana, alkohol, pecurke itd, pa se niko na njega nije ni navukao zbog izmene stanja svesti pusenjem Procitaj malo bolje o uticaju duvana, tj. njegovog aktivnog principa - nikotina, na metabolizam dopamina u mozgu kroz aktivaciju nikotinskih receptora, pa ce ti postati malo jasnije zasto mnogi ljudi ne mogu da prestanu da puse ;) Dopamin je jako bitan neurotransmiter koji ucestvuje u tzv. mehanizmu nagrade, jednom od najvaznijih elemenata formiranja navika - dakle, ne samo da su cigarete psihoaktivna supstanca, vec su psihoaktivna supstanca sa vrlo visokim adiktivnim potencijalom uporedivim sa heroinskim, a daleko vecim od marihuane ili pecurki i slicnih stvari. To sto se od cigarete ne vrti u glavi i ne prividjaju zmajevi ne znaci da su opasne - ni od heroina se ne prividjaju zmajevi niti se vrti u glavi, pa je daleko veci problem od halucinogena :-) Visoka adiktivnost cigareta je naucno dokazan fakat - dakle, mogucnost zloupotrebe je vrlo visoka i postojeca... i cisto sumnjam da ne bi bila iskoriscena da su cigarete ilegalne. http://www.trdrp.org/research/PageGrant.asp?grant_id=2169 [ Lesli Eldridz @ 23.01.2007. 20:01 ] @
Lepo pise "kao sto su to marihuana, alkohol" itd. Dobro, OK, trebalo je da pise "koja deluje na isti nacin kao marihuana, alkohol" itd. Ma to su samo izgovori za slabice, bez uvrede. Tako isto bilo sta ucestvuje u mehanizmu bilo cega, na primer secer, kofein, jaja, meso, zelena salata, mleko... Osnovni razlog zbog koga ljudi nece da prestanu da puse je bilo i ostalo inadzijstvo. Sta, da nece mozda neko da kolabira ili padne u delirijum ako ga na nedelju dana zatvoris negde bez cigara? Kad sam mogao ja da prestanem da pusim sto sam iz inata patriotama kad su bile one nestasice kupovao od seljaka najgoru mogucu krdzu za motanje, ili od cigana ono sto se baca iz fabrika duvana, i to pusio mesecima iz nekakvih principa, moze svako. Kakvi dopamini, sve je to sarena laza. Samo treba da se hoce da se prestane sa pusenjem, a kad se covek prosvetli i to odluci, sam cin odvikavanja traje cirka 20 sekundi.
[ Nemanja Avramović @ 23.01.2007. 20:24 ] @
Uopšte se ne slažem sa tobom.
Ne možeš napisati "koja deluje na isti nacin kao marihuana, alkohol" zato što marihuana i alkohol ne deluju ni slično na ljudsku psihu. Kad se napiješ (prilično) ti nisi svestan svojih postupaka a kad se navariš (prilično) i te kako si svestan svojih postupaka. Verovao ili ne, osnovni razlog zbog koga ljudi neće da prestanu da puše je bilo i ostalo TEŠKA NIKOTINSKA ZAVISNOST, samo što oni sebi to ne žele da priznaju. Nema tu ni i od inadžijstva. Nikotin izaziva psihičku zavisnost tako da osoba kojoj oduzmeš nikotin neće da padne u delirijum ali ima da se nervira samo tako i na kraju da prsne, ili da se skine. Veruj mi, poznajem svog ćaleta (puši čovek nešto manje od 40 godina i ko zna koliko puta je pokušavao da ostavi). [ Ivan Dimkovic @ 23.01.2007. 20:30 ] @
Citat: Kakvi dopamini, sve je to sarena laza. Samo treba da se hoce da se prestane sa pusenjem, a kad se covek prosvetli i to odluci, sam cin odvikavanja traje cirka 20 sekundi. Nema sarene laze, postoje nacini da se neke stvari eksperimentalno utvrde, i u slucaju nikotina su odavno utvrdjene i niko ih ne spori, otprilike kao sto niko ne spori da struja ubija. Nikotin izaziva tesku zavisnost - i mnogi ljudi ne mogu zbog toga da ostave cigarete a ne zato sto su "slabici" [ kelja @ 23.01.2007. 20:49 ] @
Citat: Samo treba da se hoce da se prestane sa pusenjem, a kad se covek prosvetli i to odluci, sam cin odvikavanja traje cirka 20 sekundi. Blago tebi Lesli,kod mene je to trajalo oko nedelju dana(ona najgora kriza),a mesecima sam zvakao nikotinske zvake :) Ne stvarno, nije nikotin nimalo bezazlen. Citat: Kad se napiješ (prilično) ti nisi svestan svojih postupaka a kad se navariš (prilično) i te kako si svestan svojih postupaka. Pa ne znam bas...Ako mislis da moc rasudjivanja u tom stanju nije ugrozena rekao bih da grdno gresis ... :-) [ sergio2matrox @ 24.01.2007. 12:05 ] @
citiram (Lesli Eldridz): Ko vidi onu sliku crnih pluca zamrljanih katranom i nastavi da pusi treba da se leci, ali ne zbog pusenja, nego zbog mnogo ozbiljnijih stvari vezanih za poremecaj licnosti
ako tako lako dajes savete , okaci nam i diplomu ovde [ Zoran Rodic @ 24.01.2007. 12:16 ] @
Citat: sergio2matrox 2 Lesli Eldridz: ... ako tako lako dajes savete ... Izvini, ali meni se cini da ti olako shvatas svoje zdravlje [ sergio2matrox @ 24.01.2007. 12:26 ] @
suvise se volim da bih olako shvatao takve stvari, ali paranoja je zajebana,
moj otac pusi 45 godina, doziveo je srčani infarkt čiju je ranu zatvorio bas taj katran... [ skijash @ 24.01.2007. 13:43 ] @
Postoje cigare sa nekom elektronikom unutra i sa punjenjima koja sadrze aromu duvana ali ne i stetne sastojke. Izgledaju kao tompusi i pusaci kazu da im je osecaj vrlo slican kao sa cigaretama ako ne i isti. Ispusta se samo vodena para umesto dima, i ima potvrdu ministarstva zdravlja da moze da se koristi i na mestima gde je zabranjeno pusenje... Ako nekog interesuje nek se javi na pp, mogu da vas uputim na nekog.
[ Nemanja Avramović @ 24.01.2007. 15:25 ] @
Citat: Pa ne znam bas...Ako mislis da moc rasudjivanja u tom stanju nije ugrozena rekao bih da grdno gresis ... Lično iskustvo mi govori da možeš prilično normalno da rasuđuješ... edit: Naravno, ako ne preteraš mnogo [Ovu poruku je menjao Nemanja Avramović dana 24.01.2007. u 17:34 GMT+1] [ kelja @ 24.01.2007. 22:36 ] @
Citat: Nemanja Avramović: Lično iskustvo mi govori da možeš prilično normalno da rasuđuješ... ;) edit: Naravno, ako ne preteraš mnogo :D He,he koliko si aplikacija napravio u 'blazenom stanju'? Nego, nismo kanda definisali sta znaci biti 'prilicno navaren'? ;-) [ Mbit @ 25.01.2007. 16:46 ] @
umrlice gadno izgledaju, takođe u takvom samo većem obliku treba da stoje na bilbordovima pored puteva a da ukazuju na pogubnost nesmotrene i brze vožnje.
pročitah od početka do kraja, da je zavisnost jeste, nije lako ostaviti duvanski dim, ali u mom slučaju više mi pomažu proizvođači cigareta da ostavim cigarete, sa neujednačenim i sve lošijim kvalitetom cigareta od 100din, za ovih 14 godina nisu bile tako loše, ali sada non stop iz njih nešto šušti, pucketa kao da ne gori duvan nego neka guma, zato i onaj koji je baš odlučio da voli da puši, znate ono crtić "ja volim da pušim, pušenje je moje zadovoljstvo" neka nađe nekog lokalnog proizvođača duvana, bar nema hemikalija, i dodatnog tretiranja duvana raznim mixevima, a kada proba kako izgleda pravi duvan brzo će ga ostaviti. Takođe treba napraviti podelu i među uživaocima duvana, imate vikend uživaoce, kojima paklica traje i po 7 i više dana dana što je apsolutno bezazleno pušenje i uz umerenu fizičku aktivnost ne ostavlja nikakve pušačke traume. I imate krajnju grupu, zavisnika od duvanskog dima, koji dnevno troše i do 4x20kom cigareta, takvi pušači golom nogom po žaru hodaju, a pušenje ostavljaju isključivo iz zdravstvenih razloga. takođe uživanje u pravim cigarama je nešto drugo od svakodnevnog zavisnika od duvanskog dima, i treba praviti veliku razliku, kao između alkoholičara i ljubitelja dobrog dobre čašice. što se tiče bolesti, ne znam da li ste primetili, ali retko ko umre ne nasilnom smrću, a da nije bio bolestan, tj. jasnije, retko ko umre zdrav, a svi umiru. mnogo više strada na auto putu nego direktno od duvanskog dima, ne kažem da je zdravo to nikako. i ja bi prekinem, jer počinje da mi smeta, ali to nikako ne bi mogla biti posledica teksta koji sam u ovoj temi pročitao. poz... [Ovu poruku je menjao Mbit dana 25.01.2007. u 21:58 GMT+1] [ Nemanja Avramović @ 25.01.2007. 21:27 ] @
Citat: kelja: He,he koliko si aplikacija napravio u 'blazenom stanju'? Ama baš ni jednu. Ali sam zato jako veliki broj ideja dobio u "blaženom stanju" i kasnije ih realizovao. Citat: kelja: Nego, nismo kanda definisali sta znaci biti 'prilicno navaren'? ;-) Pa to je jako teško odrediti jer zavisi od mnogo faktora, ali recimo jedan 100s na 3-4 čoveka [ kelja @ 25.01.2007. 22:53 ] @
He,he...
a zavisi to i od osobe koja vari. a znas li ti da smesne cigare mogu da izazovu alergijske reakcije sa ozbiljnim(kobnim)posledicama...cak i nakon visegodisnjeg konzumiranja... Mani se ti toga;-) [ Mbit @ 26.01.2007. 09:53 ] @
kave to veze ima sa porukama na kutijama cigareta, otvorite novu temu varenje bez maske i aparata pa diskutujte.
stvarno nema smisla. [ kelja @ 26.01.2007. 10:04 ] @
Citat: Mbit: kave to veze ima sa porukama na kutijama cigareta, otvorite novu temu varenje bez maske i aparata pa diskutujte. stvarno nema smisla. U pravu si! Ali ako pogledas malo teme i postove ovde na MZ, videces da se cesto odstupa od 'zadate teme'...U digresijama lezi car komunikacije :) [ Nemanja Avramović @ 26.01.2007. 12:36 ] @
Citat: a znas li ti da smesne cigare mogu da izazovu alergijske reakcije sa ozbiljnim(kobnim)posledicama...cak i nakon visegodisnjeg konzumiranja... Za preko 6 godina u tom "svetu" nikad nisam ni čuo za sličan događaj, tako da ne verujem baš u to. A znaš li ti da obične cigare mogu da izazovu rak pluća, pa je ogroman procenat pušača "običnih" cigara Nek' se manu oni toga [ kelja @ 26.01.2007. 19:57 ] @
Citat: Nemanja Avramović: Za preko 6 godina u tom "svetu" nikad nisam ni čuo za sličan događaj, tako da ne verujem baš u to. To je naucno dokazano, isto kao i povezanost pusenja i raka :) Ali, na kraju, covek ipak veruje samo u ono u sta zeli da veruje. Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|