[ Milan M. Radovic @ 20.01.2007. 12:26 ] @
Jos ni u jednom restoranu nisam nasao na meniju skakavce i polutke zmija.
A kamoli da se kupi zamrznuto..
Da li ima to negde da se nadje?

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 22.01.2007. u 09:49 GMT+1]
[ ctrl alt del @ 20.01.2007. 18:42 ] @
Naravno da nema. Šta misliš koliki bi promet imao neko ko bi to držao na meniju? Nije ovo Kina.

Skakavce možeš sam da naloviš kad dođe leto (pazi da budu između 1 i 3cm), operi ih u par voda i isprži na ulju. Biće otprilike kao čvarci. Zmije su zaštićene zakonom pa o njima ne razmišljaj... A i nisu nešto posebno :)
[ ton_majstor @ 20.01.2007. 19:55 ] @
Jeo sam zmijsko meso pre dosta godina. Bile su neke neotrovne, smuk ili slično. Belo, belo meso kao riba, sa gomilom sitnih rebaraca... neki roštilj je pao tada.

Ništa posebno, mora da se začini dosta da bi bilo ukusno. Kao i svaka riba, traži dodatke, sosove, marinade itd... bez toga je suvo i maltene bezukusno.

Otprilike, ako gledaš Reks Hanta i onog njegovog debelog, astmatičnog kuvara... to ti je to. Uvek neki preliv, uvek neki začini, marinade, povrće... riba (zmija) MORA da pliva u tome.

Insekte ne bih jeo, ako ne moram.

A mislim da je inače zmije gre'ota jesti. Korisnije su nam žive.

Pozdrav!

[ RAMBRAKER @ 20.01.2007. 20:46 ] @
Meni je bas zelja da probam te zmije i pacobve i skakavce .....
aj ako neko nadje 'de ima nek javi ...
[ SlobaBgd @ 20.01.2007. 20:49 ] @
Imao sam u vojsci davne 83-ce izmedju ostalog i obuku iz prezivljavanja i tamo smo jeli zmije (nesto kao rostilj), kornjace (supu), razno bilje, probali smo mravlja jaja (nismo smeli u vecim kolicinama jer je to zasticena vrsta), ali sve su nam spremali kuvari. Bilo je i 'leba i SDO obroka, i caja iz kesice, ali i zverinja. Utisci? Kad savladas psiholosku barijeru, a stomak zakrci, bude i ukusno u dovoljnoj meri da ne pravis pitanje sta jedes.
[ sasa022 @ 20.01.2007. 23:18 ] @
Milane sacekaj prolece pa onda u prirodu pa biraj

Uclani se u neko planinarsko sportsko drustvo ili neko slicno udruzenje.Oni cesto organizuju razne izlete
i tada se izmedju ostalog moze nauciti kako preziveti u prirodi.
[ ton_majstor @ 21.01.2007. 10:55 ] @
Kako preživeti u prirodi?

Paaa, kada se izmoriš planinarenjem, orijentacijom pomoću sunca ili busole, zbiranjem biljaka ili slikanjem prirode... siđi nazad nizbrdo i svrati do prodavnice u selu, kupi 150 grama parizera i stavi u četvrt 'leba, pa sedi na večernje sunce i pij 'ladno pivo, te pričaj sa meštanima gde ima u okolini dobar roštilj i/ili povoljno okupa+prespava.

Ontopic, ne jedi zmije... nit' su ukusne, nit' ima smisla. Pusti ih da jedu miševe, pacove i žabe, i time doprinose ekologiji. A ako naletiš na neku, smiri se i gledaj je sa jedno metar i po udaljenosti, videćeš da će ona prva da ode.

Da ne trujem više, ali moram da pitam... jel' se služi kučeće meso negde u Srbiji? Kinezi? Pretpostavljam da je to ilegalno...

Pozdrav!
[ Aleksacar @ 21.01.2007. 12:59 ] @
Ja sam pojeo pre jedno desetak godina dve zmije belouske(recna zmija, nije otrovna) i mogu da ti kazem da nije nista posebno. Kao sto su rekli u prethodnim postovima, gomila kostiju tako da i nemas nesto narocito da pojedes od njih. Jeo sam i zablje batake i puzeve vise puta, naravno sve licno ulovljeno i spremljeno. Zablji bataci su odlicni, a sa puzevima nisam nesto odusevljen. Sledeci korak su mi przeni skakavci i jajasca od mrava. Odavno imam zelju da ih probam. Cim otopli krecem u lov.
[ flylord @ 21.01.2007. 15:03 ] @
Mravi su zakonom zabranjeni da se jedu.
[ sasa022 @ 21.01.2007. 15:39 ] @
Ko mi pobrisa prethodni post - cu ga zgazim kao mrava :D

@flylord

Pa valjda se jedu mravlja jajasca a ne mravi.....
[ vujo032 @ 21.01.2007. 15:58 ] @
Citat:
Aleksacar: Ja sam pojeo pre jedno desetak godina dve zmije belouske(recna zmija, nije otrovna) i mogu da ti kazem da nije nista posebno. Kao sto su rekli u prethodnim postovima, gomila kostiju tako da i nemas nesto narocito da pojedes od njih. Jeo sam i zablje batake i puzeve vise puta, naravno sve licno ulovljeno i spremljeno. Zablji bataci su odlicni, a sa puzevima nisam nesto odusevljen. Sledeci korak su mi przeni skakavci i jajasca od mrava. Odavno imam zelju da ih probam. Cim otopli krecem u lov.


Za jaja od mrava,ne znam koliko ti je to pametno,ali ako si baš rešio,samo izvoli.
A ima li pravilo za žabe,koje su dobre,a koje ne bi trebalo klopati?
[ flylord @ 21.01.2007. 16:02 ] @
nije sija nego vrat. Zabranjeno je da se unistavaju mravi (misli se na one iz prirode, ne one kucne, zute...) jer su ugrozeni. Zato su zakonom zasticeni.

btw, ako mozes tog sto ti je obrisao post da zgazis kao mrava, onda mozes da ucinis i nesto lepo A to je da se trudis da cuvas ono sto nam je priroda dala. I da cuvas i samu prirodu.

Nemam nista protiv da bilo ko jede ono sto voli, ali ne treba preterivati i jesti ugrozene vrste. Ostacemo bez njih.
Ziveti sa prirodim, ne protiv nje.
[ flylord @ 21.01.2007. 16:04 ] @
Citat:
vujo032: A ima li pravilo za žabe,koje su dobre,a koje ne bi trebalo klopati?


nemoj klopas krastace :) Nece ti se svidi. Ima raznih zaba koje mogu da se jedu. Recimo, od nasih vrsta, tu je obicna zelena zaba.
[ mulaz @ 21.01.2007. 16:31 ] @
Citat:
ton_majstor:
Da ne trujem više, ali moram da pitam... jel' se služi kučeće meso negde u Srbiji? Kinezi? Pretpostavljam da je to ilegalno...


u bogarskoj su pre par godina nasli kamijon pun skitnica na putu za mlevenja (znaci pastete, virsle, ...). A sami znate koliko se nadje, a koliko se ne :)
tako da .. bolje pitanje je, gde ne moze da se nadje kucece meso :D
[ Ivan Dimkovic @ 21.01.2007. 17:03 ] @
Citat:
Flylord
Ziveti sa prirodim, ne protiv nje.


Eliminacija vrsta je i te kako prirodna stvar - desavala se i mnogo pre ljudi ;-)
[ flylord @ 21.01.2007. 17:11 ] @
eliminacije vrste od strane ljudi nije prirodna.
[ Aleksacar @ 21.01.2007. 17:24 ] @
Nisam znao da su mravi zasticeni. Zato odustajem od njihovih jaja i necu da zgazim vise nijednog. Casna Titova pionirska.
[ spartak @ 21.01.2007. 17:36 ] @
Citat:
flylord: eliminacije vrste od strane ljudi nije prirodna.

Nisam siguran da li razumem sta si hteo da kazes? Covek je vanprirodna tvorevina?
[ ctrl alt del @ 21.01.2007. 19:27 ] @
Citat:
flylord: eliminacije vrste od strane ljudi nije prirodna.


Ovo je potpuno tačno. Onog časa kada je zakoračio u industrijsko doba (a možda i pre) i počeo nekontrolisanu eksploataciju svih resursa iz prirode svim sredstvima i to ne zbog pukog preživljavanja i opstanka, već zbog sticanja veće dobiti, čovek je prestao da bude ravnopravan član ekosistema u kome živi. Gori smo od pustinjskih skakavaca, sve uništimo, zagadimo, izlovimo... Ne moramo preterivati kao tibetanci i nositi maramu preko usta i čistiti zemlju pre svakog koraka ali ako je neko već zaštitio zakonom neke vrste, ostavimo ih na miru.

Citat:
vujo032:
A ima li pravilo za žabe,koje su dobre,a koje ne bi trebalo klopati?


Ima i za njih "pravilo". Sakuplja se samo zelena žaba i to ne cele godine i ne na celoj teritoriji Srbije. Više o tome na http://www.natureprotection.org.yu/
[ Ivan Dimkovic @ 21.01.2007. 20:09 ] @
Ali covek je zivotinja, deo prirode - i sve sto radi je u skladu sa osnovnim zakonima prirode (nemojte mi reci da covekov mozak funkcionise suprotno zakonima fizike) - jer su ti zakoni prirode i doveli do nastanka coveka.

Dakle - sve sto covek radi je posledica prirodne selekcije koja je otisla u pravcu u kojem je otisla i dovela do rasta frontalnog korteksa u mozgu primata koji je opet omogucio da se covek industrijalizuje - da li postoji slobodna volja je debelo filozofsko pitanje, koju sve vise i vise ogranicavamo i smanjujemo kako nauka i poznavanje prirode (ponajvise ljudskog mozga) napreduje.

U svakom slucaju - ako covek kojim slucajem unisti neku vrstu, to je savrseno u skladu sa zakonima prirode. Ne kazem da to covek treba da radi, ali svakako ne mogu da se slozim da je to neprirodno, jer je i covek integralni deo prirode.
[ Fuzz @ 22.01.2007. 01:00 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ali covek je zivotinja, deo prirode - i sve sto radi je u skladu sa osnovnim zakonima prirode (nemojte mi reci da covekov mozak funkcionise suprotno zakonima fizike) - jer su ti zakoni prirode i doveli do nastanka coveka.


Covek jeste deo prirode, ali 12 milimetarska snajperska puska nije. Ako to ukombinujes sa neprirodnom navikom da se ubija iz zabave ili nekih suludih estetskih nacela onda nastaje problem. Ljudi su jednostavno spremni da istrebe vise-manje sve sto postoji ne zato sto im je to neophodno za opstanak, vec zato sto ih boli k... a raspolazu sredstvima koja ni jedna druga poznata vrsta niti ne naslucuje.
Priroda je ipak nesto vise od fizike.
[ Sunjalo @ 22.01.2007. 05:22 ] @
Ovde samo prva 2-3 posta imaju veze sa temom ... ah taj ES
[ japan @ 22.01.2007. 06:33 ] @
Citat:
Fuzz: Covek jeste deo prirode, ali 12 milimetarska snajperska puska nije. Ako to ukombinujes sa neprirodnom navikom da se ubija iz zabave ili nekih suludih estetskih nacela onda nastaje problem. Ljudi su jednostavno spremni da istrebe vise-manje sve sto postoji ne zato sto im je to neophodno za opstanak, vec zato sto ih boli k... a raspolazu sredstvima koja ni jedna druga poznata vrsta niti ne naslucuje.
Priroda je ipak nesto vise od fizike.


čovek nije jedina vrsta koja koristi oruđa. to što je inteligentniji od ostalih, pa su mu, za razliku od npr. primata, ta oruđa složenija od dva kamena kojima tuca orase, ili od grančice kojom vadi termite iz termitnjaka, to je kako ivan reče, samo prirodna selekcija i evolucija i nikako nije neprirodno.

a što se tiče ubijanja iz zabave, ja još nisam video da pas pojede mačku kad je zadavi. pa sad, jel davljenje mačaka psima neophodno za opstanak, ili to rade iz zabave...?

e sad, to što čovek ima sposobnost rasuđivanja je ipak nešto što bi trebalo da ga razlikuje od psa, i zbog čega ne bi trebalo da davi mačke po ulicama. ali isto tako ne bi trebalo ni da zaprašuje komarce ili krompirovu zlaticu.

po meni, licemerno je reći da neku vrstu ne treba ubijati zato što je retka, dok je sasvim legalno ubijati neke druge koje to nisu. izumiranje vrsta je sasvim prirodno, koji god uzrok bio, a čovek bi trebalo da se, kad već ima zdrav razum, trudi da on ne bude taj.
[ nkrgovic @ 22.01.2007. 10:24 ] @
Citat:
Jeo sam zmijsko meso pre dosta godina. Bile su neke neotrovne, smuk ili slično. Belo, belo meso kao riba, sa gomilom sitnih rebaraca... neki roštilj je pao tada.

Ništa posebno, mora da se začini dosta da bi bilo ukusno. Kao i svaka riba, traži dodatke, sosove, marinade itd... bez toga je suvo i maltene bezukusno.

Otprilike, ako gledaš Reks Hanta i onog njegovog debelog, astmatičnog kuvara... to ti je to. Uvek neki preliv, uvek neki začini, marinade, povrće... riba (zmija) MORA da pliva u tome.

Ovo vazi, zapravo, za sve vrste mesa. Meso je generalno neukusno i bez gomile zacina je svako meso bljutavo. Razmislite malo o tome. Probajte da jedete bilo koju vrstu mesa spremljenu suvo, bez ikakvih zacina (npr. skuvajte ga u vodi, bez soli i slicnog).

A oko toga da je i covek deo prirode... Glupo je tvrditi da bilo ko moze da uradi bilo sta neprirodno, u smislu da je u suprotnosti sa osnovnim zakonima prirode. Ali to i dalje ne dalje coeku za pravo da unistava sve oko sebe bez razmisljanja o tome sta ce biti sutra, uz opravdanje da je to "prirodno".
[ ton_majstor @ 22.01.2007. 11:03 ] @
Fuzz, misliš na kalibar 0.50? To nije ni za koga živog, a kamoli za jadne životinje.

Citat:
Meso je generalno neukusno i bez gomile zacina je svako meso bljutavo.


Aha, jedino. Kupi svinjetinu, jagnjetinu u kasapnici, samo je posoli (ako i to treba) i baci na žar! Ne kažem da treba jesti samo svinju ili ovcu, ali riba, zmija, vodozemci nije ni prineti ukusna "a priori" kao meso sisara (pa čak i glodara), a i nije baš tako lagana za stomak kao što se priča!

Elem, pre bih (a to i činim) jeo meso neke životinje iz kontrolisanih okolnosti, nego upecanu ribu iz mora ili nedajBože, reka, jezera i potoka...

Skoro bila ona emisija sa Čukotke, gde urođenici jedu živu rečnu očišćenu ribu, začinjenu povrćem, solju. Kaže jedan, ovo NE SME da se radi sa ribom iz Evrope, jer je puna parazita i zagađena. Slažem se.

Pozdrav!


[ S_Kid @ 22.01.2007. 11:07 ] @
Citat:
nkrgovic: Ovo vazi, zapravo, za sve vrste mesa. Meso je generalno neukusno i bez gomile zacina je svako meso bljutavo. Razmislite malo o tome. Probajte da jedete bilo koju vrstu mesa spremljenu suvo, bez ikakvih zacina (npr. skuvajte ga u vodi, bez soli i slicnog).


Pečeno prase/jagnje/pile/ćurka bez ikakvih začina, samo na ražnju?
Pršute, šunke, pečenice?

Jedini začin je so, i to bez preterivanja sa njim i ne uvek... Jel si ti nekad uopšte probao meso?
[ DaliborP @ 22.01.2007. 11:16 ] @
Citat:
ton_majstor:
Aha, jedino. Kupi svinjetinu, jagnjetinu u kasapnici, samo je posoli (ako i to treba) i baci na žar! Ne kažem da treba jesti samo svinju ili ovcu, ali riba, zmija, vodozemci nije ni prineti ukusna "a priori" kao meso sisara (pa čak i glodara), a i nije baš tako lagana za stomak kao što se priča! :(


Nije ni prineti?!?

To je stvar ukusa nego bilo cega drugog. Ako je tebi ukusnija prasetina od neke kvalitetne morske ribe ne znaci da je to stvarno tako.
Evo ja mogu morsku ribu da jedem svaki dan bez problema. Prasetina mi je odvratna.

U pravu si za jendu stvar, recna riba kod nas je odvratna, oseca se na mulj. Moze da prodje samo neka potocna pastrmka ili nesto slicno ali se to jako tesko nadje.

E jos nesto, probaj da pojedes 750 grama ribe i 750 grama prasetine. Pa javi sta je "teze" palo.

Tvoj stav je uzrok podneblja u kom zivis, daleko od mora, riba se jela za Badnji dan i za Veliki Petak ako i tada. Nemoj nista lose da shvatis ali kultura jedenja morskih proizvoda u Srbiji je na jako niskom nivou, tako da tvoja prica je samo proizvod toga, a ne sto je stvarno prasetina toliko dobra.
[ Nemanja Avramović @ 22.01.2007. 11:18 ] @
Citat:
Ovde samo prva 2-3 posta imaju veze sa temom ... ah taj ES


Ovo je [em] :)
[ ton_majstor @ 22.01.2007. 11:22 ] @
Citat:
Ako je tebi ukusnija prasetina od neke kvalitetne morske ribe ne znaci da je to stvarno tako.


Ahahaha, neverovatan si! To je ZA MENE stvarno tako!

Kvalitetna morska riba je širok pojam. Razlikujemo se, momče, ne samo po izgledu, nego i po biohemiji! Ne može svako da jede ribu bez posledica, a to važi i za meso sisara!

Srećan sam što sam stočar, a ne ribar. Ako kapiraš!?

Ontopic, KO je menjao naslov teme? Neki vegetarijanac? Jedva sam postovao!

[ DaliborP @ 22.01.2007. 11:30 ] @
Citat:
ton_majstor: Ahahaha, neverovatan si! To je ZA MENE stvarno tako!

Kvalitetna morska riba je širok pojam. Razlikujemo se, momče, ne samo po izgledu, nego i po biohemiji! Ne može svako da jede ribu bez posledica, a to važi i za meso sisara!

Srećan sam što sam stočar, a ne ribar. Ako kapiraš!? ;)


Ne kapiram. Drzi se lagane prasetine.

Citat:
Kvalitetna morska riba je širok pojam


Sta si sa ovim hteo da kazes?
[ nkrgovic @ 22.01.2007. 11:47 ] @
Citat:
ton_majstor: Aha, jedino. Kupi svinjetinu, jagnjetinu u kasapnici, samo je posoli (ako i to treba) i baci na žar! Ne kažem da treba jesti samo svinju ili ovcu, ali riba, zmija, vodozemci nije ni prineti ukusna "a priori" kao meso sisara (pa čak i glodara), a i nije baš tako lagana za stomak kao što se priča! :(


Citat:
S_Kid: Pečeno prase/jagnje/pile/ćurka bez ikakvih začina, samo na ražnju?
Pršute, šunke, pečenice?

Jedini začin je so, i to bez preterivanja sa njim i ne uvek... Jel si ti nekad uopšte probao meso?


Da, samo so i cinjenica da se sprema na raznju/zaru. Ta cinjenica, doduse, podrazumeva, spaljivanje drveta (ili uglja) i gomilu finih mirisa u dimu... Ili pak prsute/sunke/pecenice koje su DIMLJENE. Da, znam kakav je ukus lepo spremljenog i zacinjenog mesa, ali znate li vi kakav je ukus nezacinjenog? :) Ozbiljno, probajte nekad klot barenu svinjetinu, ako mozete :). Ovo nije post "ne jedite xxx" vec samo "znajte sta jedete". :) Mislio sam i ja tako dok mi par puta nije neko posluzio klot, bareno meso u vodi... Probajte, pravi otvarac za oci za sve one koji misle da im prija "ukus mesa".
[ ton_majstor @ 22.01.2007. 14:08 ] @
Ukapirao si ipak, držim se baš toga...

"Kvalitetna morska riba" ima istu težinu kao i "kvalitetni čvarci" ili "kvalitetni dimljeni ćureći bataci". Znači, ili se kupuje (kontinentalno) gde je NAJSKUPLJE (što i nije neki fazon), ili se peca direktno iz mora, pa nosi negde BRZO na obradu... sve ostalo je želja za kvalitetom, ne i sam kvalitet!

Recimo, tunjevina iz konzerve ili skuša u komadićima ima daleko manji nutricioni ili organoleptički kvalitet nego sveža krtina sisara iz kasapnice!

Eto, barenu ribu ili riblju SUPU ne bih jeo ni da mi plate. Čorba je drugo, to je malko ribe u GOMILI začina!

Roštilj SVAKOM mesu doprinese sa tim ugljeničnim "miomirisima", ne samo svinjećini! Ne razumem?

Pozdrav!
[ nkrgovic @ 22.01.2007. 14:20 ] @
Citat:
ton_majstor: Ukapirao si ipak, držim se baš toga... ;)

"Kvalitetna morska riba" ima istu težinu kao i "kvalitetni čvarci" ili "kvalitetni dimljeni ćureći bataci". Znači, ili se kupuje (kontinentalno) gde je NAJSKUPLJE (što i nije neki fazon), ili se peca direktno iz mora, pa nosi negde BRZO na obradu... sve ostalo je želja za kvalitetom, ne i sam kvalitet!

Recimo, tunjevina iz konzerve ili skuša u komadićima ima daleko manji nutricioni ili organoleptički kvalitet nego sveža krtina sisara iz kasapnice! ;)

Eto, barenu ribu ili riblju SUPU ne bih jeo ni da mi plate. Čorba je drugo, to je malko ribe u GOMILI začina!

Roštilj SVAKOM mesu doprinese sa tim ugljeničnim "miomirisima", ne samo svinjećini! Ne razumem?

Pa bas to i jeste fora. Ja samo pokusavam da ljudim objasnim da meso nema nikakav ukus, tj. da je prilicno bljutavo. Dobro zacinjeno meso, meso na rostilju, riba sa malo zacina spremljena u kvalitetnom maslinovom ulju... to sve ima jako bogat ukus, ali to nije ukus mesa - to je ukus zacina, dima, maslina... :).

Koliko je meso hranjljivo je odvojeno pitanje. Ja ga zapravo ne jedem, ali to je moj licni izbor, iz mnogo razloga. Kad sam ga jeo, znao sam sta sam jeo, kao sto i sad znam sta jedem. Mnoge hranjljive sastojke je lakse naci u mesu, to stoji, ali ima i dosta objektivnih problema sa njime... Jedino sto ne podnosim su ljudi koji imaju problem da gledaju kako se kolje svinja, ali eto, vole da jedu pljeskavice... To mi je licemerno. Ko moze da zakolje, ocisti i pojede, to je njegova stvar, i pitanje licnog izbora.
[ DaliborP @ 22.01.2007. 15:27 ] @
@ton_majstor,
Iskreno mislim da pricas o necemu o cemu ne znas bas mnogo. Bez ljutnje.
[ boccio @ 22.01.2007. 16:01 ] @
Citat:
ton_majstor:
Kvalitetna morska riba je širok pojam. Razlikujemo se, momče, ne samo po izgledu, nego i po biohemiji! Ne može svako da jede ribu bez posledica, a to važi i za meso sisara!

Citat:
ton_majstor: Ukapirao si ipak, držim se baš toga... ;)
"Kvalitetna morska riba" ima istu težinu kao i "kvalitetni čvarci" ili "kvalitetni dimljeni ćureći bataci". Znači, ili se kupuje (kontinentalno) gde je NAJSKUPLJE (što i nije neki fazon), ili se peca direktno iz mora, pa nosi negde BRZO na obradu... sve ostalo je želja za kvalitetom, ne i sam kvalitet!

Recimo, tunjevina iz konzerve ili skuša u komadićima ima daleko manji nutricioni ili organoleptički kvalitet nego sveža krtina sisara iz kasapnice! ;)

Nope, mislim da gresis. Tj. premisa ti je pogresna. U ovom slucaju "kvalitetna" nije marketinski pridev :) Morska riba se deli na belu i plavu. Bela je ono sto se obicno referencira kao "kvalitetna" i u nju spadaju skarpina, brancin, list, orada, zubatac... dok je skusa npr. plava, manje kvalitetna riba.

Ja recimo mogu bez problema da pojedem celu ribu (oko 400-500 gr.) dok tesko da bih uspeo toliko prasetine da skrkam bez tezih posledica :)
Citat:
DaliborP: kultura jedenja morskih proizvoda u Srbiji je na jako niskom nivou, tako da tvoja prica je samo proizvod toga, a ne sto je stvarno prasetina toliko dobra.

Nazalost - vrlo tacno. I izuzetno je skupa, sto samo povecava jaz izmedju kupovina mesa/ribe, jer porodica sa nizim primanjima (kakvih je verovatno 85%) sigurno nece dati 850 din. za kilogram brancina, nego kupiti svinjetinu za 350. A da ne pricam o ceni hobotnice, rakova i misaonoj imenici u Beogradu - svezoj tunjevini, koju ovde mogu samo da sanjam :)
[ Ivan Dimkovic @ 22.01.2007. 16:18 ] @
Doduse, imas svezu tunjevinu u vidu sushija (mmm) :-)
[ DaliborP @ 22.01.2007. 16:23 ] @
Citat:
boccio: Nazalost - vrlo tacno. I izuzetno je skupa, sto samo povecava jaz izmedju kupovina mesa/ribe, jer porodica sa nizim primanjima (kakvih je verovatno 85%) sigurno nece dati 850 din. za kilogram brancina, nego kupiti svinjetinu za 350. A da ne pricam o ceni hobotnice, rakova i misaonoj imenici u Beogradu - svezoj tunjevini, koju ovde mogu samo da sanjam :)


U pravu si kvalitetna morska riba je nepristupacna i zbog visoke cene.
Mada uvek postoje misljenja tipa:
- ko se od ribe najeo
- nema ptice do prasice
- nisam lud da se zadavim
- Nije Badnji dan pa da jedem ribu

Meni je jos interesantno sto u Crnoj Gori, dakle na samoj obali cena sveze ribe je ista kao u Beogradu?!?

Ovde kod mene cene su iste kao i u Bg-u, cak i nize, s tim sto je izbor mnoogo veci.
Orada, Brancin, Zubatac, List, Hobotnica - 9-12€ kilo.Doduse nalazim se na moru, ali opet cene su mnogo pristupacnije u odnosu na standard.

[ StORM48 @ 22.01.2007. 18:44 ] @
@ton_majstor

Preporučujem Ti sabljarku na ražnju, sigurno će Ti se svideti. A ljubitelji ribe će znati i zašto :)
Spremljena na ovaj način, izuzetno miriše na krmenadlu, a fantastičnog je ukusa.

Inače, meni je škarpina malo previše bezukusna riba. Jako mnogo zavisi ko je sprema. U nekim restoranima prosto izostave preporuku da je serviraju uz neki sos, malo jačeg ukusa. Bez toga, ukus je previše "mlak". Razumeće oni koji vole ribu, na šta mislim. Mada, ne mora da znači da nekome ovo ne odgovara.

Pozdrav
[ ton_majstor @ 22.01.2007. 18:50 ] @
Ovaj, najeo sam se puno ribe u dosadašnjem životu, jer mi je prijala (sa naglaskom na prošlo vreme)... od pre nekoliko godina (steklo se...) sam uspeo da se najedem i tunjevine, ajkulovine, jesetrovine, smuđevine, raznih raža i ostalih kvalitetnijih vodenih egzemplara. Ipak, nisam našao hedonističku utehu u njima, nažalost!

Žao mi je, imam pravo na svoje mišljenje, ma kako vi bili uporni da me ubedite da je riba cool, ukusna, zdrav i pametan izbor. Opet, nikoga ne demantujem jer sam rekao da nam se organizmi i njihove potrebe razlikuju!

Ah, da... "sunete" isključujem iz ove diskusije! Njih mogu da jedem koliko god se naprži!

("suneti"=lignje)

Pozdrav!
[ nkrgovic @ 22.01.2007. 18:50 ] @
Citat:
StORM48:Preporučujem Ti sabljarku na ražnju, sigurno će Ti se svideti. A ljubitelji ribe će znati i zašto :)
Spremljena na ovaj način, izuzetno miriše na krmenadlu, a fantastičnog je ukusa.

Ili mozda jednostavno mirise na "meso spremljeno na raznju" ? :)

Citat:
Inače, meni je škarpina malo previše bezukusna riba. Jako mnogo zavisi ko je sprema. U nekim restoranima prosto izostave preporuku da je serviraju uz neki sos, malo jačeg ukusa. Bez toga, ukus je previše "mlak". Razumeće oni koji vole ribu, na šta mislim. Mada, ne mora da znači da nekome ovo ne odgovara.

Kao sto rekoh...
[ ventura @ 22.01.2007. 19:34 ] @
Citat:
ton_majstor
od pre nekoliko godina (steklo se...) sam uspeo da se najedem i tunjevine, ajkulovine, jesetrovine, smuđevine, raznih raža i ostalih kvalitetnijih vodenih egzemplara. Ipak, nisam našao hedonističku utehu u njima, nažalost! :(


Sve je to u redu, međutim to sve što si naveo ne spada u kvalitetnu ribu, već naprotiv...

Tunjevina je dobra jedino sveža, kada se pripremi dobije onaj opori i težak ukus maltene kao prepečen biftek, meso ajkule ne nakon prženja kao da jedeš opanak, jesetru nisam nikad probao (mada nisam znao da to i ima da se jede pošto je to valjda ugrožena vrsta, i nema je kod nas), smuđ kao i uostalom sva rečna riba je izuzetno lošeg kvaliteta (plus kao bonus dobiješ gomilu parazita), raža ajde tu i tamo, mada i to nije nešto spec...

Kvalitetna riba je npr. Kovač, Orada, Brancin, Škarpina, List, Zubatac... ;
Pa od kvalitetnijih stvari možeš da probaš sveže gambore ili jastoge (škampi su za nijansu ispod gambora);
sveža hobotnica (pogledaj ovaj moj recept, ovako spremljena hobotnica je sočna kao prasetina), lignje su shit, to je junk food;
pa recimo školjke npr. prstaci, vongole, ostrige, kamenice, jakobove kapice, kunjke;


Problem je što ljudi jedu shit hranu, i na osnovu toga dolaze do zaključka da je ta celokupna vrsta hrane loša, još i ako neko ko sprema nema pojma... Npr. probaju lignje pune masti i uvaljane u neke prezle, pune holesterola same po sebi, i odmah recimo tu svrstaju i hobbotnice da su shit... Ili recimo neko prekuva hobotnicu pa bude ko guma od bicikla, pa je opet hobotnica kao hrana loša ako to neko jede prvi put... Ili recimo neko ko ne zna naruči odrezak tunjevine, a ono dobije oporan opanak koji ni ne uspe da pojede, ili isto tako ajkulino meso koje je kao i tunjevina izuzetno suvo i bezukusno kad se isprži, i odmah je i ta vrsta tibe loša... Ili kupe ljudi u C marketu one kineske smoki škampe, ona bezukusna 10 puta zaleđena sranja, i misle da su sve škampe/gambori/jastozi isto takvi... itd itd... Tako je jedan moj drugar 'mrzeo' sushi, a u stvarnosti ga nikad nije ni probao, pa na kraju kad sam ga odveo par puta na dobar sushi, sad ne mogu da ga isteram iz restorana kad odemo.. itd...
[ boccio @ 22.01.2007. 20:27 ] @
Citat:
DaliborP:
Meni je jos interesantno sto u Crnoj Gori, dakle na samoj obali cena sveze ribe je ista kao u Beogradu?!?

Glup razlog - italijani otkupljuju sve cega se docepaju pa to dize cenu...

Citat:
ventura: meso ajkule ne nakon prženja kao da jedeš opanak

+ dok przis otvori sve prozore u kuci i stavi gas-masku :) ajkule nemaju besiku, pa im urin odlazi u krv. A ako se odmah po ubijanju krv ne pusti iz ajkule, ostane apsorbovana u mesu. To kao posledicu ima sjajan smek amonijaka dok przis, meni se to jednom desilo kad sam kupio filete ajkule u Maxiju... zato tamo ne kupujem nikad vise :)
[ spartak @ 22.01.2007. 20:28 ] @
O ukusima ne vredi raspravljati

Meni je recimo meso zmije odlicno. Znam da je pod zastitom, ali kad mi naleti neka krupna "ne oprostim joj".Puzevi su mi super, isto tako izablji bataci.

Naucio sam da spremim svaku vrstu ribe tako da bude ukusnija nego ona koju sluze po domacim restoranima. Prvu klasu ribe svakako ne zaobilazim svakom prilikom, ona se prakticno "sama preporucuje".

Plodovi mora prva klasa. Jeo sam i jedem sve od onoga sto je ovde spominjano.

Sushi obozavam.


E sad meni je recimo divljac neosnovano precenjena. Na primer.
[ ctrl alt del @ 22.01.2007. 20:34 ] @
ton_majstor reče:
Elem, pre bih (a to i činim) jeo meso neke životinje iz kontrolisanih okolnosti, nego upecanu ribu iz mora ili nedajBože, reka, jezera i potoka...
Skoro bila ona emisija sa Čukotke, gde urođenici jedu živu rečnu očišćenu ribu, začinjenu povrćem, solju. Kaže jedan, ovo NE SME da se radi sa ribom iz Evrope, jer je puna parazita i zagađena. Slažem se.

Za parazite nisi u pravu. Mislm da u Evropi (ili bar kod nas) nema ribljih parazita koji mogu da pređu na ljude. Postoji riblja pantljičara i još sijaset sličnih sandžama, ali one su za nas bezopasne. Što se otrova i zagađenosti ribe tiče to zavisi od vode sa koje potiče riba. Nisu mi jasni ljudi koji kupuju ribu kod divljaka po pijacama. To je najčešće ulovljeno na Dunavu na mestima gde se izliva kanalizacija. Uopšte pitanje je koliko je čista (od teških metala i sl.) riba iz naših velikih reka. Sa druge strane riba ulovljena u čistim potocima, manjim rekama i čistim jezerima je sigurno potpuno "zdrava". Ja sam jeo sirovu pastrmku iz Biočkih jezera i u njoj sigurno nije bilo ničeg osim najprirodnijeg i najčistijeg mesa. Ovo važi verovatno za sva visokoplaninska jezera, za gornje tokove Mlave, Studenice,... Samo treba izbegavati deo reke do recimo 1km uzvodno od naseljenih mesta i u blizini obrađenog zemljišta. U lepom i čistom delu Boračke reke sam našao dvadesetak flaša od nekog pesticida/insekticida koje je uzorni domaćin tu bacio pošto je napunio prskalicu. Prosto neverovatno: Meni iz Beograda koji tu dođem jednom ili dva puta godišnje to smeta, a čovek koji tu živi, obrađuje zemlju, gaji decu, ladno baca otrove sebi pod nos...
[ dalibord5 @ 22.01.2007. 21:13 ] @
Neki kazu:
Da je riba meso i vuk bi u vodu skakao...
[ ton_majstor @ 22.01.2007. 22:22 ] @
Odosmo mi debelo u offtopic, ali da napomenem Daliboru da MEDE skaču u vodu za lososima!




Elem, hvala na prosvetljenjima, momci! Prvo, ajkulovina JESTE kiselkasto s*****! Sad znam i zašto, đavo da ih nosi zapišane...

Dalje, tuna koja stigne do MENE verovatno izgubi sve pozitivne atribute zbog koje toliko košta na Pacifiku. Neki moji drugari jeli to u Sijetlu, Vankuveru... navukli se kao životinje na suši. Sada po BGD nose kisele želudce i piju sodu-bikarbonu! Seronje...

Rečna riba mi se definitivno OGADILA, što zbog mirisa, što zbog ukusa. Pecam povremeno i vraćam nazad (kiss!)! Ne jedem to, đavo da me nosi!
Pastrmke volim, ali ne jedoh odavno ništa sem da je iz ribnjaka, a tu već kreću "teorije zavere" oko hranjenja i uzgoja te ribe! Recimo, volim pastrmke iz okoline Arilja i Ivanjice!

@ctrl alt del> prijatelju, potoci u planinama i rečna riba su DVA sveta! Inače si u pravu.




Skoro mi jedan vajni i priznati kuRvar dao recept kako da spremim rečnu belu ribu. Majko mila... samo da bih ubio+obogatio original ukus i miris (mulja), i doprineo smanjenju bockanja jadnih kostiju... riba treba da se pretvori u bezobličnu masu ugljenih hidrata, masti i malko DNK (ostali, a korisni elementi to ne preživljavaju)! "Melting pot", a bez razloga!!!

Iz istih razloga ne jedem pasulj (i ostale bLobove), jer se pretvori u oružje protiv konzumenta... ili da ne spominjem pretis-lonac "recepise"!!! Joj, Bože!

E, vidi se iz aviona da sam gurman, ali NE PO SVAKU CENU! :P

Pozdrav!
[ ventura @ 22.01.2007. 22:58 ] @
Citat:
ctrl alt del: ton_majstor reče:
Elem, pre bih (a to i činim) jeo meso neke životinje iz kontrolisanih okolnosti, nego upecanu ribu iz mora ili nedajBože, reka, jezera i potoka...
Skoro bila ona emisija sa Čukotke, gde urođenici jedu živu rečnu očišćenu ribu, začinjenu povrćem, solju. Kaže jedan, ovo NE SME da se radi sa ribom iz Evrope, jer je puna parazita i zagađena. Slažem se.


Paraziti u ribama su svuda na svetu, nema veze da li je u pitanju Evropa ili Sibir, jedino je u pitanju da li je slatkovodna ili morska riba. Morska riba ne može da ima parazite, jer oni ne mogu da opstanu u slanoj sredini. Slatkovodne ribe, svugde na svetu su prepune parazita, međutim oni su više manje bezopasni kada se riba termički obradi.

Gledao sam ja tu emisiju, i bilo mi je žao onog našeg, jer ima dobre šanse da zakači nekog parazita... Ti Rusi žive u takvim psihofizičkim uslovima, i jedu takva sranja, tako da sigurno ponekad bol u stomaku neće da im pravi problem, pa ni ne znaju šta imaju u stomaku, i ko zna koliko oni parazita nose u sebi... Sve dok jednog dana ne iskenjaju rep od pantljičare :)

[ atinna @ 23.01.2007. 01:19 ] @
Ton majstor:

ne znaci da nesto ne valja ako nisi bio u situaciji da probas pripremljeno na pravi nacin, pa naturas i drugima tu junk hranu kao neko merilo kvaliteta
[ atinna @ 23.01.2007. 01:26 ] @
jos nesto:

po mom misljenju pogresno tumacis rec "gurman"... pravi GURMAN nije neko ko se pretrpava i jede nekvalitetnu hranu bez ikakve mere i onda sebe naziva gurmanom jer ima prekomernu kilazu i veliki apetit, vec covek koji zna da uziva u kvalitetnom zalogaju i koji ima meru, jer PRETRPAVANJE stvara osecaj nelagode i gubi se car i uzivanje u ukusima

dakle gurmanluk NIJE isto sto i krkanluk!
[ ton_majstor @ 23.01.2007. 11:49 ] @
atinna, jel' ti to sudiš prema mojoj slici u profilu, da te pitam?

Piši nešto korisno za sve ostale, ne pokušavaj da me "poklopiš"... nisam lonac. Ne jedem smeće čoveče, ne ubacuj mi to u tanjir!??




Citat:
Gledao sam ja tu emisiju, i bilo mi je žao onog našeg, jer ima dobre šanse da zakači nekog parazita... Ti Rusi žive u takvim psihofizičkim uslovima, i jedu takva sranja, tako da sigurno ponekad bol u stomaku neće da im pravi problem, pa ni ne znaju šta imaju u stomaku, i ko zna koliko oni parazita nose u sebi... Sve dok jednog dana ne iskenjaju rep od pantljičare


U najmanju ruku, diskutabilno... tamo na Čukotki jedini zagađivači voda su irvasi, medvedi i sitna divljač, i to samo ako se pokenja posred reke (a da su prethodno brkali po nekakvom ljudskom smetlištu). Za pantljičaru treba mnogo više "komoditeta", tako da Jovan Memedović ne mora da brine oko toga.

Ja sam "out of here". Riba nije zmija i skakavac. I njih nema na Čukotki!

Pozdrav!

[ ventura @ 23.01.2007. 19:44 ] @
Citat:
ton_majstor
U najmanju ruku, diskutabilno... tamo na Čukotki jedini zagađivači voda su irvasi, medvedi i sitna divljač, i to samo ako se pokenja posred reke (a da su prethodno brkali po nekakvom ljudskom smetlištu). Za pantljičaru treba mnogo više "komoditeta", tako da Jovan Memedović ne mora da brine oko toga.


Parazite ne stvara kanalizacija i industrija već priroda... Pošto je u pitanju reka (odnosno slatka voda), u kojoj ima ribe u izobilju (domaćina, odnosno prenosioca), verujem da i parazita ima u izobilju, kao i na svakom drugom mestu.
[ machiavelli @ 23.01.2007. 22:17 ] @
Da li je iko ikad probao ovako nesto?

http://www.heaven666.org/galleries/rat_cooking.php
http://www.earthportals.com/Portal_Messenger/ratfordinner.html
[ ventura @ 24.01.2007. 01:31 ] @
Ako hoćete ultimate gadnu hranu, onda pogledajte šta je balut...

Inače, to ću morati da probam čim se budem obreo na Filipinima :)

P.S. Ovi pacovi mi izgledaju stvarno ukusno :)
[ vindic8or @ 24.01.2007. 01:40 ] @
booo! ventura sad sam dosao to da napisem :)

balut je dakle pacje jaje u kom je embrion u poodmaklom staduijumu razvoja. kao mrtav fetus drugim recima :-|
popularno u jugoistocnoj aziji.

[ burex @ 24.01.2007. 02:27 ] @
Video sam par delova neke emisije na Viasat Explorer-u vezanu za Balut... Ide neki lik ulicom sa punom košarom kuvanih jaja (u kojima je u stvari taj pačiji embrion) i ljudi to kupuju k'o kuvani kukuruz kod nas, pa gule i jedu. Kažu da je trik u tome da se ta jaja skuvaju u onoj fazi razvoja embriona kada je on velik a kada su u isto vreme kosti mekane i skoro neprimetljive. Onima koji su navikli na Balut, sadržaj istog miriše primamljujuće, ali zato nama "smrtnicima" podosta smrdi... Ne bih ga jeo u svakom slučaju
[ sasa022 @ 24.01.2007. 02:36 ] @



Citat:
ventura: pogledajte šta je balut...
Inače, to ću morati da probam čim se budem obreo na Filipinima :)
P.S. Ovi pacovi mi izgledaju stvarno ukusno :)


Neces valjda da probas balut :(

A pacovcici i nisu tako losi :D




A za Ruse sa Čukotke nemoj da brines - pre ce pomreti od ciroze jetre nego od parazita :D
[ vindic8or @ 24.01.2007. 03:17 ] @
dobro momci el jelo neko nekad morske konjice?

[ spartak @ 24.01.2007. 07:49 ] @
Siroti konjici