[ Gugliša @ 22.01.2007. 18:04 ] @
Dobar dan svima.

Danas sam isao na razgovor za posao u kome bih bio menadzer jednog kafica/poslasticarnice. Posao bi se obavljao samo petkom, subotom i nedeljom u popodnevnim casovima, tako da bih to mogao da uklopim sa svojim stalnim zaposlenjem. Nije nikakva prevara, tipa nesto ti obecaju pa onda ne ispune, jer povrsno poznajem gazdu lokala. Sutra ce me zvati da mi saopsti da li pocinjem da radim ili ne.
Pored redovnih poslova koje bi mi on objasnio kako se rade, rekao je da zeli da ja kao "menadzer" povecam promet.

Kako se uopste radi takav posao ?

Da li neko ima neki savet ?

Nije toliko bitna informacije, ali cisto da spomenem da je dnevnica 1000 dinara.
[ DaliborP @ 22.01.2007. 18:11 ] @
Citat:
Gugliša:
Kako se uopste radi takav posao ?


Pa jednostavno musterije mozes da privuces kvalitetnom uslugom, otkud znam kakav je tip lokala, recimo ponudom pica, pa i pravih cena, prijatnom atmosferom, cistim i urednim osobljem ILI da poznajes dovoljan broj ljudi koji ce bas zbog tebe da pocnu da dolaze u taj kafic i tu prave promet.

S obzirom da postavljas ovo pitanje bolje ne pocinji sa radom.

[ Majstor Duja @ 22.01.2007. 18:14 ] @
...pocni sa cistim,mirisljavim i urednim toaletom, sa prisutnim papirom i sitnicama, ljudi to znaju da cene...
..eto, to je retko kod nas - mozes to da napises i na reklami....
[ Gugliša @ 22.01.2007. 18:23 ] @
Mesto je cak po mom ukusu isuvise fensi, ali takva klijentela i dolazi, pa je i veljda i opravdano. Inace, uvek ima ljudi, znaci nije neka rupa na periferije pa da ne znas odakle i kako da dovuces ljude.

Jos jedan detalj koji mi deluje glupo. Tamo ima desetak zaposlenih i sada ja kao pao sa Marsa treba njima nesto da objasnjavam. Gledace me ljudi kao da sam lud posto jedva da razlikujem tolumbe od baklava.
[ Stole_sto_ljubi_zene_gole @ 22.01.2007. 18:44 ] @
Pazi ovako ja nemam iskustva sa tim poslova ali mi pada nekoliko ideja na pamet..
Pod broj jedan da bi povecao promet u kaficu moras u pocetku da ulozis u reklamu.. Reklama ne mora da bude klasicna oglasi ili tv reklama.. Dovoljno je da recimo nekim danima u nedelji postoji neka vrsta heppy hour-a pa da se recimo uz naruceni esspreso dobija i kolac po zelji ili nesto slicno..
Neko je vec pominjao toalet.. ozbiljnost i kvalitet lokala mnogi ljudi cesto gledaju po uredjenosti toaleta pa gledaj da to bude na najvisem mogucem nivou..
Osoblje.. veoma bitna stvar.. moj izbori ( a to je i moj ukus) bi bile lepe i nasmejane devojke koje uvek znaju da izvuku "neki dinar vise" od musterija lepim izgledom i sarmom.. veruj mi puno ljudi na pojedina mesta dolazi i zbog toga.. pa ako vec kadar nije takav pozabavi se malo i time..
Muzika mora da prati ambijent.. nije nebitna stavka..
Eto to je na blic prvo sto mi je palo na pamet... Ima tu jos brdo stvari koje bi mogle da uticu na posecenost nekog lokala..
[ Slobodan Miskovic @ 22.01.2007. 18:48 ] @
Kontaktiraj lokalne distributere pica pa organizujte promocije i slicno vikendom, tako sam bar ja radio...
[ grk @ 22.01.2007. 20:04 ] @
Druze bez ljutnje @Stole_sto_ljubi_zene_gole
"Happy hour"inace ako je za fensi kafic onda to jutarnjim satima za brzu biznis jeftiniju kafu u pauzi,evo par caka koje ja radim u kaficu ovde,cascavanje shotova (popularnih sfinakia)vecinom pri sanku i mladjoj klijenteli,mnogo zavisi koja ti je target grupa u kaficu ako je ponovo naglasavam fensi onda takodje mali meze (ne prsuta i kajmak,npr sir sa stapicima sa susamom,onda zavisno od alkohola mesavina badema pistaca i kikirikija iseckana sargarepa krastavac masline itd itd)uf ima tu mnogo od rezervisanje stolova onda do raznih privilegija za razne goste,takodje su popularni Lady's nights ima mnogo toga ali bi ti morao da znas kome je kafic namenjen koja je zeljna grupa......
[ Java Beograd @ 22.01.2007. 20:09 ] @
Pazi, nije mi jasno jesi li menadžer, ili si menadžer petkom subotom i nedeljom.

Ako je ovo drugo, od tebe se očekuje samo da paziš da konobari ne šaniraju gazdu. Tj. da paziš na narudžbine, ko - koliko, da li je naplaćeno i sl. Takođe paziš da konobari ne prodaju piće koje su sami nabavili u samiški, već gazdino piće. Dakle, nemaš ingerencije za sam lokal, već samo da paziš na personal.

Ako si pravi menadžer tj. svaki dan - ceo dan, onda bi verovatno kreirao imidž lokala i kompletno poslovanje.
[ Stole_sto_ljubi_zene_gole @ 22.01.2007. 21:02 ] @
Citat:
Java Beograd: Pazi, nije mi jasno jesi li menadžer, ili si menadžer petkom subotom i nedeljom.

Ako je ovo drugo, od tebe se očekuje samo da paziš da konobari ne šaniraju gazdu. Tj. da paziš na narudžbine, ko - koliko, da li je naplaćeno i sl. Takođe paziš da konobari ne prodaju piće koje su sami nabavili u samiški, već gazdino piće. Dakle, nemaš ingerencije za sam lokal, već samo da paziš na personal.

Ako si pravi menadžer tj. svaki dan - ceo dan, onda bi verovatno kreirao imidž lokala i kompletno poslovanje.


Vidis ni ja nisam obratio paznju na taj deo koji je veoma bitan..Skroz si u pravu.. i ja mislim sad da gazda u stvari zeli da se iskontrolise rad pri povecanom prometu i pazaru vikendom.. samim tim ce i profit biti veci ako sve bude regularno a do sada nije.. He he resenje prosto..
[ smsnet @ 22.01.2007. 21:03 ] @

Meni se dopada fora u jednom kaficu/pivnici da uz turu krigli dobijem pistace/kikiriki... njih to ne kosta puno, a mi popijemo mnogoooooo vishe piva. ;)

Uredan WC dosta ljudi ceni. Nista gore nego u nekom fancy kaficu videti uzasno neuredan WC velicine kutije sibica... ima nekoliko takvih u silikonskoj dolini... znaci, obavezno neki wc papir ( ne novine od juce ), sapun ( tecni ) ... takodje, jos jedna stvar nervira ljude... stolovi nagurani jedan uz drugi da ljudi bukvalno sede jedni drugina na glavu... zbog toga sam prestao da odlazim u Grinet kod Beogradjanke.

[ dalibord5 @ 22.01.2007. 21:18 ] @
Kako se dogodilo da dobijes posao,a da ne znas nista o njemu?
I jos da ti poslodavac da dnevnicu od 1000 dinara,a da nije siguran kako ces to obavljati?
Oglas,preporuka...?
[ Gugliša @ 22.01.2007. 22:28 ] @
Licno sam upoznao vlasnika lokala na samom otvaranju, a i znam ga povrsno jer je u kraju. Inace, preporucili su me ljudi jer se on zalio na predhodne radnike. Nije neka posedna preporuka, posto se on dvoumio da da oglas, ali mu je bilo bolje da mu neko preporuci neku osobu. Zanimljiva su mi vasa vidjenja stvari. Ni sam nisam siguran da li je ideja samo kontrolisanje osoblja ili stvarno neke inovacije. Cujemo se sutra kada budem imao vise informacija.
[ neca @ 22.01.2007. 23:16 ] @
Pa ako je kontrolisanje osoblja u pitanju, ti onda nisi dobio posao menadžera nego čekera (bar se u mom kraju tako zove onaj koji sedi za šankom i udara recke dok naručuju konobari iz šanka) :)))
A ako si dobio posao menadzera za vikend, e onda ti samo ostaje da organizujes neke promocije...ovako je mnogo glupo pricati..rekao si da je mesto fensi, a nisi rekao kakva muzika se pusta, da li je malo ili veliko mesto, jel postoje odredjene ekipe koje se tamo striktno okupljaju ili ko dodje dosao je, koja se muzika pusta...bla...ni ja vise ne znam :)
[ SupermenX @ 23.01.2007. 01:24 ] @
>> čekera (bar se u mom kraju tako zove onaj koji sedi za šankom i udara recke dok naručuju konobari iz šanka) :)))

čeker, haha, zar i takav zanat postoji, to prvi pu cujem. O zemljo....
[ Urkelele @ 23.01.2007. 07:49 ] @
haha, ovo me podseca na jedan kafic u mom kraju. Kafic ima "menadzera" koji radi sve sto mu vlasnik kaze, jel' je bio toliko glup i uvlakac da je to neverovatno. U stvari i ne znam dal' se zvao menadzer ali je vodio racuna o kaficu, da sto vise ljudi ima, da pazi na pice, usluge i tako te stvari. Radio sam i ja tamo, preporucili me kao strucnjaka, kao coveka koji zna sa muzikom. Hteo sam nesto da promenim, takoreci u osnovi i poslo mi je za rukom. Jedno vece gazda kaze super muzika, drugo vece, nista ne valja... a onda i upadne "menadzer" pa mi kaze na foru "sta to radis, pusti nesto normalno, pusti nesto bolje, pusti nesto"... ne znam ni sam. I kad sam video s kim radim dig'o sam ruke od toga...

... i sada placaju 30€ "DJ-a" koji pusta 3 pesme narodne pa jednu tehno pa pokusa neki mix pa mu ne uspe pa pusti zabavnu jednu i tako dalje... (u principu se svodi kao da naredjate muziku u winampu i ona ide redom, a to bi bolje odradio neki plug-in za winamp)

P.S. Ivinjavam se ako je bilo OT, ali brate, ako uvidis da imas posla sa takvim, bezi odatle glavom bez obzira...
[ Java Beograd @ 23.01.2007. 13:43 ] @
Citat:
SupermenX: >> čekera (bar se u mom kraju tako zove onaj koji sedi za šankom i udara recke dok naručuju konobari iz šanka) :)))

čeker, haha, zar i takav zanat postoji, to prvi pu cujem. O zemljo....

Brate supermene, ovo je veoma, veoma ozbiljan posao koji nema ama baš nikakve veze sa zemljom Srbijom. Svaki Amer, čim otvori lokal sa više od dva zaposlena (prodavnica, fićka, servis, fast-food, whatever) odmah zaposli i kontrolora. Smisao kamera za nadgledanje je pre svega da zaposleni ne marišu, pa tek onda da kupci ne marišu.

(A kamere naprimer vezane za elektronske kase, pa se na ekranu vidi i koliki je račun i koliko je naplaćeno - ubačeno u kasu)

Mesar u mom komšiluku ima 4 zaposlena koji rade sa mušterijama i 4 kamera koji nadgledaju dućan. Svaki zaposleni zna da je nadgledan 100% vremena dok radi - i svi srećni i zadovoljni.
[ Gugliša @ 23.01.2007. 14:23 ] @
Dobro de, nisam bas planirao da se zaposlim u produkciskom timu Velikog brata, ali videcemo. U svakom slucaju, sada me je pozvao gazda i rekao da dodjem sutra na probu, pa u zavisnosti od toga da li im se svidim ili da li meni odgovara posao, nastavljamo saradnju.

Cujemo se sutra.
[ Gugliša @ 24.01.2007. 17:28 ] @
Evo, javljam vam detalje kako sam i obecao.

Upravo sam se vratio iz kafica, pa rekoh da podelim utiske sa vama. Moj posao bi tamo bio vise oko vodjenja crnog/belog lagera, imaju neki dobar kompjuterski program koji im zavrsava sve njihove potrebe. U tom programu se vodi sve moguce, pa bih bio duzan da u njega unosim podatke od predhodnog dana. Od mene se ne ocekuje da menjam muziku i slicno, ali bi svaki predlog bio dobro dosao. Precutno mi je receno da je moje da proveravam da radnici ne kradu, posto je nekoliko njih uvaceno pred Novu godinu i naravno dobila otkaz.

Deluje malo pandurski zaglupljujuce, ali kao dodatni posao meni odgovara.

Hvala vam svima koji ste odgovorili, ali ovo je vec dobro osmisljen posao gde ne treba biti mnogo kreativan. Dakle, ukratko, mene su tamo zaposlili da bi drugi "menadzeri" imali vise slobodnog vremena, a ne zbog toga sto su im potrebni saveti kako da podignu prodaju.

Hvala jos jednom.
[ mrbakero @ 08.02.2013. 16:17 ] @
treba mi pomoc oko kontrole konobara u restoranu kao i kuvara,svaki savet dobrodosao
[ commissar @ 08.02.2013. 17:01 ] @
Mislim da video nadzor sve resava.
Neka me neko ispravi ako gresim.