[ Java Beograd @ 31.01.2007. 11:44 ] @
Pregradio sam stan, tako da sada postoje dve posebne, nezavisne celine - tj. sada su to dva stana. Sada bih da sve to ozvaničim, tj. konačni cilj bi bio da u katastru stoji da postoje dva stana, tako da mogu nazavisno da raspolažem svakim stanom pojedinačno. Uz to bi podelio i uplatnice za Infostan, struju, održavanje - jednom rečju da sve funkcioniše kao da nije ni bio jedan stan.

Ono šta me zanima je pravničko / opštinska / komunalna / građevinska / katastarska procedura. Dakle, gde da se javim, odakle da započnem ? Ako je neko ovo već prošao bilo bi mi jako korisno njegovo iskustvo. Hvala unapred.

Informacije radi, prvi, pregrađeni stan je bio regularno uknjižen u katastru.
[ caiser @ 31.01.2007. 19:10 ] @
Moja keva je skoro prosla kroz tu proceduru, ali jedino cega se secam je da je morala da nadje nekog arhitektu koji ce potpisati novi plan. Ostale detalje ne znam.
[ Stefano @ 31.01.2007. 22:16 ] @
I ja imam isti problem, ali mene zanima pre svega koliko traje procedura knjizenja za takav pregradjeni stan. Moja Majka kaze da to moze da potraje i godinama, sto mi zvuci bas mnogo.
Dakle koje vi savete imate oko uknjizenja pregradjenog stana kako da to ide brze (sada je i podeljeno vlasnistvo izmedju ta 2 stana).
[ djolep @ 01.02.2007. 22:58 ] @
Svakako je potrebna gradjevinska dozvola, a za nju ti treba projekat (tu ce i staticar mozda morati da kaze neku rec). U principu stan nisi ni smeo da pregradjujes bez dozvole. Ako je stan u stambenoj zgradi moze zatrebati i saglasnost ostalih stanara (ne mozes da otvoris jos jedna vrata na zajednickom stepenistu bez njihove saglasnosti itd.). Kad to zavrsis onda resavas struju. Infostan, telefon i sl. dodju tek na kraju, kad je sve gotovo. Ja bih se prvo raspitao u opstini, mozda kod gradjevinskog inspektora, pa onda u katastru.

Sto se tice uknjizavanja ono ne traje bas toliko dugo. Pre akcije legalizacije uknjizavanje je trajalo 15-20 dana. Koliko traje sad ne znam. Nije problem uknjiziti dva vlasnika na jedan stan, dovoljan sudski overen ugovor i plaćene takse, ali fizicko razdvajanje na dva stana je nesto drugo.