[ mrpeja @ 09.02.2007. 20:40 ] @
Pozdrav,
Da li neko zna kako sam napraviti izmenjivac toplote i ugraditi ga u kaljevu pec, a da bas ne mora cela da se rasklopi i ponovo zida. Trebalo bi na to potom prikljuciti par radijatora i grejati jos koju prostoriju
Mrpeja
[ vlados @ 11.02.2007. 20:08 ] @
U jednom od brojeva casopisa "Tehnicka revija" sam citao o jednoj firmi koja u Srbiji izradjuje izmjenjvace toplote za kamine.

Kad pronadjem skenirat cu i "zakaciti" pa ko zeli naka se dodatno raspita.
[ maksica6 @ 12.02.2007. 15:40 ] @
Osnovna ideja i tehnicka zadaca pri projektu koji vam prikazujemo bila mu je - iskoristiti 17 godina stari kamin na drva za zagrijavanje cijele obiteljske kuce.
Kako kuca ima instalirano centralno grijanje zelio iskoristiti cijelu infrastrukturu postojece instalacije s plinskim kombi-bojlerom, ali bez trosenja plina, osim za ekstremno jake zime kad se pretpostavlja minimalna potrosnja.


Izrada kotla

kliknite na sliku za povecanje
1.
2.
3.


Skica kotla - pogled sa strane za lozenje kamina Zadnja strana kotla s izvedenom instalacijomKako to izvesti. Nova zamisao temelji se na konstrukciji posebnog kotla koja je nastala kao rezultat visegodisnjeg pracenja tehnicke literature iz tog podrucja i temeljem razmjene iskustava u krugu prijatelja, pri cemu mu je najveca potpora bio gospodin Ivan Drvar.
Cijeli kotao nastao je u kucnoj radionici, a izraden je od cetvrtastih crnih cijevi 100x50x4 i besavnih okruglih crnih cijevi 3/4?. (Sve mjere su tocno dane prema crtezu br.1.)
Kako bi se ostvario maksimalno dobar protok i minimalni otpor crpki trebalo je okrugle cijevi zagrijavanjem savinuti u blagi luk pod kutom od 90°, a to je ujedno omogucavalo relativno lako spajanje okruglih i cetvrtastih cijevi zavarivanjem.
Pri samoj izvedbi trebalo je voditi racuna o tome da kamin stoji na ravnoj horizontalnoj povrsini, a kotao je valjalo projektirati i izvesti tako da ni u kojem slucaju u njemu ne ostane zracni jastuk, jer bi mu narusio funkciju.
Spajanje dijelova kotla izveo je elektrozavarivanjem, sto je iziskivalo podosta napora i vjestine, a utrosio je priblizno 2 kilograma elektroda.
Kotao je sad na testiranju i radi vise nego zadovoljavajuce. Ovakav se tip kotla, uz odredene prilagodbe, moze ugraditi u mnoge druge tipove kamina i peci.
Na konkretnom primjeru ugradnje u stari kamin, kotao zagrijava u obiteljskoj kuci 80 m2 stambene povrsine i to u dvije etaze s ukupno 6 radijatora (prikaz na crtezu br. 3). Temeljem proteklog testiranja gospodin Bratkovic je ustanovio sljedece cinjenice:

grijanje je moguce u dvije varijante. U prvoj, kad radi samo plinski kombi-bojler, zatvaraju se ventili 1 i 2, a otvara se ventil br. 3 (prema crtezu 2)
drugoj varijanti grijanje se ostvaruje preko novougradenog kamina, dakle, zatvara se ventil br. 3, a otvaraju ventili br. 1 i 2.
Tim postupkom zapravo skrecemo vruci vod vode u novi kotao i preko ventila br. 1 vracamo zagrijanu vodu u vruci vod prema radijatorima. U ovoj varijanti treba regulator temperature vode u kotlu kombi-bojlera postaviti u polozaj 1 tako da se plamenik bojlera uopce ne pali, jer ce termometar u bojleru stalno mjeriti temperaturu vode iz novog kotla koja ce biti visa od zadane, pa nece dopustiti paljenje plamenika bojlera.
U ovom dijelu potpuno je zadovoljena druga postavljena zadaca - cijela infrastruktura grijanja sluzi za tocan i ucinkovit rad novog kotla.

postoji i treca varijanta koja nije zamisljena kao prioritet, a bit ce aktualna samo za jako hladne zime. Dakle, moguce je ukljuciti oba sustava grijanja istodobno i to opet uz maksimalnu stednju skupljeg energenta, a u ovom slucaju to je plin.
Prema crtezu broj 2 treba otvoriti ventile 1 i 2 , sto znaci ukljuciti u rad novougradeni kotao, ali i regulator temperature u kotlu kombi-bojlera postaviti na neku mjeru od 1 do 9, sukladno sobnom regulatoru, tako da se samo u slucaju kad novi kotao ne moze postici vrsnu temperaturu upali plamenik plinskog kombi-bojlera i tako pomogne novougradenom kotlu da dode do zadane sobne temperature, a potom se automatski gasi.
Napravljen za tocno odredeni tip kamina (prema mjerama iz crteza br. 1), ovaj kotao moze primiti priblizno 8 litara vode - dakle 10 posto od ukupne vode u sustavu - sto jamci dobro grijanje.
Ovoj cijeni materijala treba dodati cijenu ideje, izrade i montaze. U svakom slucaju kotao bi se visestruko isplatio u jednoj sezoni grijanja.
Treba reci kako je opisano rjesenje najjeftinije i najjednostavnije, ali ima i slabu tocku koja nije poseban tehnicki problem. Plinski kombi-bojler je tehnicki rijesen tako da i kad radi centralno grijanje prednost ima topla voda.
Pojednostavljeno receno, ako bojler rabimo za centralno grijanje, kad otvorimo slavinu za toplu vodu dobit cemo toplu vodu, a grijanje ce za to vrijeme mirovati.
To samo po sebi nije smetnja, ali u tom mirovanju crpka bojlera radi za potrebe tople vode, pa ako intenzivno lozite voda u kotlu mogla bi zakuhati, sto bi opet uzrokovalo otvaranje sigurnosnog ventila preko kojega bi se smanjio trenutacni pritisak. No time bi i normalni radni pritisak mogao pasti ispod 0,8 bara, sto bi moglo izazvati raspad sustava, jer je za normalan rad kombi-bojlera nuzan odredeni pritisak. To bi zahtijevalo ponovno dopunjavanje i podizanje cijele instalacije na pritisak oko 1,5 bara, sto je uvjet za tehnicki isparavan i ucinkovit rad.
Kako bismo sve ovo izbjegli imamo dvije mogucnosti:

pri intenzivnom grijanju ni u kojem slucaju ne trosite toplu vodu duze od 2 do najvise 3 minute, a prije kupanja OBVEZNO pricekajte da se plamen smanji do pred gasenje.
ovo rjesenje omogucuje potpuni komfor, ali i dovodi do dodatnih troskova.
Na izdvojeni vruci vod prema ulazu u novi kotao - poslije ventila 2, (crtez br. 2) treba postaviti dodatnu crpku za vodu koja se moze po potrebi ukljuciti najobicnijim prekidacem ili na izlaznu cijev iz kotla ugraditi termoprekidac koji bi prema porastu temperature vode u kotlu ukljucivao crpku. Ta crpka kosta oko 500 kuna.
Pitanje je, dakle, da li kupiti dodatnu crpku ili stalno biti na oprezu.
Slijede vazne napomene za sve varijante i izvedbe kojih se obvezatno valja pridrzavati, ako ocekujete maksimalnu ucinkovitost:


vrlo je bitan dobar odabir mjesta gdje cete uci u postojecu instalaciju centralnog grijanja s novim kotlom i to iz dva razloga:
ucinkovitost novog kotla bila bi maksimalna kad biste odvajanje prema novom kotlu izveli na glavnom vrucem vodu prije prvog radijatora, gdje bi kao i u ovom slucaju trebalo postaviti sva tri ventila i ponovno se ispred prvog radijatora vratili u vruci vod. To je vazno, jer je novi kotao u sustavu spojen radno i vruca voda ide u vruci vod prema svim radijatorima koji su u redu ispred njega, dok se oni iza odvajanja griju vodom u povratku koja je nize temperature.

zbog ustede materijala i vremena - ako promotrite crtez br. 3 vidjet cete da novi kotao ulazi u instalaciju iza prvog radijatora, cime nije znatno smanjena ucinkovitost grijanja u cijelom prostoru, a ustedeno je 12 metara bakrenih cijevi Ø 22 mm, nekoliko koljena i ostalog sitnog materijala.
Vazno! Bez obzira na to o kojem je kaminu ili peci na kruta goriva rijec, uvijek treba imati na umu kako su u njih ugradena tehnicka rjesenja koja jamce vrlo ucinkovito i potpuno sigurno grijanje, sto znaci da nitko ne smije samovoljno izbacivati ili prekrajati odredene dijelove u kaminu, a posebno ne one koji reguliraju protok zraka.
Ni u kojem slucaju ne smijete mijenjati protok dimnih plinova!
Jedino postujuci ova nacela mozete osigurati komfornu i tehnicki sigurnu sezonu grijanja.

Troskovnik dijelova nuznih za izradu kotla:
1,5 metra kvadratne crne cijevi 100x50x4 130 kn
6 metara besavne crne cijevi Ø 3/4? 80 kn
2,5 metra bakrene cijevi Ø 22m 55 kn
tri kuglasta ventila 3/4 90 kn
odzracnik, fitinzi i ostali sitni materijal 65 kn
2 kg elektrode, rezne ploce i 2 m azbestne trake 90 kn

Ukupno 510 kn

Instalacija centralnog grijanja s ugradenim novim kotlom u kaminu

U pravilu, svaki je instalacijski sustav prilagoden kuci i njenim osobinama. Tako je i u ovom primjeru sve napravljeno prema potrebama ukucana i mogucnostima stedljive izvedbe.Dakako, najvece su ustede ostvarene samogradnjom, a pritom je svaki detalj temeljito obraden. Ovakav dodatni kotao za iskoristenje krutog goriva moze se ugraditi u bilo koju pec ili kamin.[Ovu poruku je menjao bakara dana 12.02.2007. u 17:14 GMT+1]
[ eurodragon @ 06.11.2009. 18:47 ] @
mozete li mi poslati semu jer mi planiramo da uradimo isti samo sto nemmo nista sem kaljeve peci

sta nam je sve potrebno da nabavimo
imamo 3 spavace sobe 2x 12 m2
1x16m2
dnevnu sobu sa trpezarijom i hodnicima,kuhinjom 65m2

od dve kaljeve pravimo jedno preko 100 kaljeva

da li je dovoljna samo pumpa ?izmenjivac bi radili veci tj duzi

na[isite kako ste ga ugradili da li je bilo kaljeva sa horizontalnimkanalom iznad kojeg je postavljen izmenjivac

nama treba dovesti vodu pa mislimo da ta voda ide iz izntalacije za radijatore

mogu li plasticne cevi

[ ivicasarita1 @ 07.11.2009. 06:26 ] @
Mogu plasticne cevi ali se ne preporucuju . U kom smislu da li je dovoljna samo pumpa? Ima vise mogucnosti za izmenjivac tako da je ovaj gore od slabijih. Sto se tice mera ugradjuje se maksimalan po velicini koliko dozvoljava prostor unutar peci jer iz iskustva za zagrevanje oko 100m2 dovoljan je i gore prikazan ali u je prostoriji gde je pec prevruce da bi i u ostalim prostorijama bilo dovoljno toplo. Postoji model izmenjivaca koji lomi dimne gasove kao kod trajnozarecih kotlova i samim tim je bolja iskoriscenost i manja potrosnja.
[ eurodragon @ 07.11.2009. 18:37 ] @
--0-50680821-1257619087=:52605
Content-Type: text/html; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable

HVALA VAM N AODGOVORUMOZETE LI MI DATI SKICU TOG IZMENJIVACA KOJI LOMI IZDUVNE GASOVE- TRAJNOZARECI KOTLOVI?DA LI IMATE I RESENJE IZVODA IZ IZMENJIVACA VAM KALJEVE PECIMOJ SIN I SUPRUG MOGU, AKO BI IMALI SKICU,  SAMI NAPRAVITI IZMENJIVAC KOJI BI KERAMICAR UGRADIO U PEC POZDRAVNADA--- On Sat, 11/7/09, ivicasarita1 <[email protected]> wrote:From: ivicasarita1 <[email protected]>Subject: Re: Izmenjivac toplote za kaljeve peci [elitesecurity.pracenje.teme]To: [email protected]: Saturday, November 7, 2009, 7:26 AMMogu plasticne cevi ali se ne preporucuju . U kom smislu da li je dovoljna samo pumpa? Ima vise mogucnosti za
izmenjivac  tako da je ovaj gore od slabijih. Sto se tice mera ugradjuje se maksimalan po velicini koliko dozvoljava prostor unutar peci jer iz iskustva za zagrevanje oko 100m2 dovoljan je  i gore prikazan ali u je  prostoriji gde je pec prevruce da bi i u ostalim prostorijama bilo dovoljno toplo. Postoji model izmenjivaca koji lomi dimne gasove kao kod trajnozarecih kotlova i samim tim je bolja iskoriscenost i manja potrosnja.--http://www.elitesecurity.org/p2432547Prijave/odjave: http://www.elitesecurity.org/pracenje#243826Ne menjajte sledece dve linije ukoliko odgovarate putem emaila!esauth:243826:35298d8d6dc379a0d53af7753377b5e9
[ ljubisam @ 26.07.2020. 18:42 ] @
Jedno pitanje na staru temu,

Planiram da implementitam sličan sistem. Razlika je u tome što bih ja dodao kombinovanu peć na čvrsto gorivo na postojeći sistem centralnog grijanja ali iza zadnjeg radijatora u dvocjevnom sistemu.

Znači iskoristio bih postojeću pumpu, ekspanzionu posudu i ostalo od starog sistema a kod zadnjeg radijatora bih dodao peć.

Da li će takav sistem moći da funkcioniše?