[ OffShore @ 12.02.2007. 22:15 ] @
Internet adresa yu u rukama manje grupe entuzijasta
Državu ne zanima internet domen


Da ovo pitanje ni malo nije naivno, kao i da je razvoj informacionog sistema u Srbiji ozbiljno narušen, govori podatak da yu domen trenutno dodeljuje grupa entuzijasta koji to rade uzgred, van radnog vremena.

Uz to, čitaoci „Blica“ žale se da je domen yu praktično nemoguće dobiti. Naime, po važećem pravilniku, co.yu ili org.yu domen može da dobije samo pravno lice i to samo jedan domen, dok fizičko lice to praktično ne može da dobije.

- Na domen se čeka i po nekoliko meseci, moja firma je nekoliko puta slala zahtev, ali nam nikad niko nije odgovorio. Sve se rešava tako što odete u dotičnu organizaciju, odnosno u Jugoslovenski registar internet domena koji to dodeljuje i onda se ubeđujete i moljakate - objašnjava jedan od čitalaca „Blica“.

Međutim, u Registru nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) sve to demantuju i navode da se na poslati zahtev odgovara u proseku od 15 dana, a najduže do 30 dana.

- Pošto je registracija domena još uvek besplatna, da bi uopšte bilo moguće celu stvar održati pod kontrolom i u funkciji, bilo je neophodno uvesti neka ograničenja. Čak i sa takvim ograničenjima, pojedinci su počeli da šalju zahteve koji su glasili na izmišljene firme. U datim okolnostima, pooštrena je procedura provere podataka tako da smo danas stigli do toga da podnosilac zahteva mora da priloži i rešenje o registraciji firme kod Agencije za privredne registre - objašnjava za „Blic“ Nenad Krajnović, član Upravnog odbora RNIDS.

Po rečima Slobodana Markovića, takođe člana UO RNIDS, dodela domena do pre deset godina je bilo čisto tehničko, a ne društveno pitanje.

- Međutim okolnosti su se promenile. Ova pitanja se u drugim zemljama ozbiljno uzimaju, država daje podršku i učestvuje u pravljenju pravilnika oko dobijanja domena, dok je kod nas podrška države, posebno finansijska, prestala još pre deset godina - objašnjava Marković.

On navodi da su konačno prošle godine udruženje provajdera, udruženje tehničkih fakulteta i državnih institucija formirali RNIDS, kako bi upravo ova organizacija kvalitetnije radila na dodeli yu domena, a u budućnosti i domena rs.

Tek sa dobijanjem rešenja od Ministarstva kulture o osnivanju fonda RNIDS, održaće se vrlo brzo Skupština i uraditi biznis plan.

- Takođe, doneće se i novi pravilnik oko dobijanja yu domena, po kojem će svako pravno lice moći da dobije više yu domena, a domen će moći da bude dodeljen i fizičkom licu - kaže Marković.

Pored toga, za promenu domena yu i uvođenje domena rs, potrebno je da se ispune i određeni tehnički uslovi koje RNDIS trenutno nema.

- Nadamo se da ćemo sa dobijanjem rešenja o osnivanju fonda i urađenim biznis planom dobiti kredit, kako bismo se tehnički opremili. Primera radi, domen yu trenutno radi zahvaljujući dobroj volji Elektrotehničkog fakulteta i Fakulteta organizacionih nauka na kojima se nalaze serveri. Dovoljno je da se desi manji kvar a da neko na ovim fakultetima taj kvar ne želi da otkloni, pa da yu domen prestane sa radom - navodi Marković.

M. Cvejić

Dobijanje domena org, com ili net
Kako je do yu domena teško doći, iako za to nisu potreban finansijska sredstva, mnogi se odlučuju da uzmu druge domene kao što su org, com ili net. Procedura za ovo je jednostavna i dobija se kod bilo kog provajdera po ceni od 800 dinara. Pri tom treba razlikovati domen od sajta. Naime, tek sa dobijanjem domena kod bilo kog provajdera može da se otvori sajt i to po ceni od 50 do 100 evra godišnje.


-------------------------------------------------------------------------------- izvor blic.co.yu
[ EagleOne @ 13.02.2007. 01:27 ] @
Skoro sam hteo da registrujem jedan co.yu domen, u pauzi čekanja na odgovor saznao sam da više ne otvaraju nove co.yu, .rsnisu ni poceli, praktično više ne možete dobiti naš domen, nema.
Nic.yu stvarno deluje kao amatersko-dobrovoljačko-hobi društvo, a ako imaju takve uslove onda nije ni cudo.
[ Tyler Durden @ 13.02.2007. 08:14 ] @
Ovo za neotvaranje novih .yu domena nije tačno. Ili te neko pogrešno informisao tamo.
Uglavnom, .yu domeni se registruju i dalje...
[ flylord @ 13.02.2007. 09:13 ] @
I dalje se otvaraju svi .yu domeni. Za co.yu treba oko 10-ak dana, za org.yu oko 7 dana za registraciju, i to vec odavno. Ja svakih 7-15 dana regujem neki yu domen. I nemam nikakvu vezu tamo. Tako da je dobar deo clanka, cista izmisljotina
[ EagleOne @ 14.02.2007. 02:51 ] @
Ok, moja greska, nisu mi jos odgovrili, a drug me ocigledno izbaronisao, pa sam i ja vas, sorry ...