|
[ Stefano @ 16.02.2007. 00:24 ] @
| Pozdrav, moja devojka hoce da kupi mali gradski auto do 5 godina star, znaci 2002 godiste i mladji, do 6000 eur. Ja mislim da su tu najbolji izbor Punto 2, Corsa C, i Peugeot 206. Sta je najbolje po vama? Koje su mane svakog od ovih automobila, na sta treba paziti kod kupovine, i koje su cene odrzavanja.
|
[ lancia88 @ 16.02.2007. 00:36 ] @
Pozdrav,
zasto Punto 2? Ja sam uzeo nedavno Multijet 3 recimo, sve se uklopilo, i cifre i godista (dve godine star a turbodizel od 1300ccm). Nije da nesto savetujem bas taj auto, samo se nadovezujem na razmisljanja o Puntu 2 za te novce. Meni je svakako italijanski auto uvek pri srcu (ma ko bi i rek'o za Lanci88, jelte), ne mora da traje 100 godina kao Nemac ali ga zato i ne moram gledati ispred kuce 100 godina samo zato sto traje pa onda "steta da se baci"......
[ bakara @ 16.02.2007. 00:45 ] @
Ja bih tvom izboru dodao i skodu fabiu i toyotu yaris...
Sto se tice punta2 to je dobar izbor, ali ga ja licno ne bih odabrao jer se za iste pare moze kupiti bravo/a.
[ Stefano @ 16.02.2007. 00:58 ] @
Lancia88 nisam znao da Punto 3 moze da se nadje za 6000 eur. Ali onda bi i Putno 3 dosao u obzir.
Interesuje me i cena odrzavanja tih malih gradskih automobila. Koliko kostaju redovni servisi, koji su uobicajni kvarovi i tako to.
[ lancia88 @ 16.02.2007. 07:59 ] @
Pozdrav,
sto se tice odrzavanja Punta, prijatno sam iznenadjen kombinacijom koju sam nekako uspeo da zaokruzim sto se "ruku" tice, pojedine stvari su ispale cudno jeftine sa sve delovima ali nacelno kao i za svaki novi auto moras racunati da ce odrzavanje biti relativno skupo ipak. Sve je, vise-manje u elektronici i racunaru automobila, imam relativno nov auto pa ne mogu sada da pisem o nekakvoj lepezi kvarova sto bi dalo realniju sliku ali sam objektivno zaista prijatno iznenadjen za sada. Nemam pojma kako zvuci kada se kod uvoznika pazari neki deo, cisto sumnjam da je to naivna cifra za sve delove (recimo far ili tako nesto kapitalno) ali cu izgleda saznati uskoro, ukrali su mi dopunsku svetlosnu rampu sa zadnjih vrata sa leve strane pa cu to morati da kupim (ja imam model sa pasivnom svetlosnom grupom i na zadnjim vratima), sta da se radi.....
[ HoT_Steppa @ 16.02.2007. 08:37 ] @
Pazi, suludo je davati 6k za 4-5 godina star Punto kad za 7.5k imas nov, a hoces za 6k da kupis mali gradski auto. Ako nemas jos 1.5k uzmi kredu na toliko, ima namenskih kratkorocnih kredita sa najpovoljnijim kamatama (da ne reklamiram banke). Z10 je jos uvek 99.99999999 % cist italijanski Punto, onih 0.00001 % je nalepnica i amblem ;)
Posto se radi o sestri, jos jedan plus je da kupi nov auto, a ne polovan, osim ako nije u vezi sa nekim automehanicarem :))
[ Stefano @ 16.02.2007. 12:22 ] @
Citat: HoT_Steppa: Pazi, suludo je davati 6k za 4-5 godina
6000 je plafon
Citat: Posto se radi o sestri, jos jedan plus je da kupi nov auto, a ne polovan, osim ako nije u vezi sa nekim automehanicarem :))
Ja nisam automehanicar :))) devojcica je u pitanju a ne sestra :)
[ vladd @ 16.02.2007. 12:45 ] @
Lancia88:
ne mora da traje 100 godina kao Nemac ali ga zato i ne moram gledati ispred kuce 100 godina samo zato sto traje pa onda "steta da se baci"......
Gresis, proda se za debele pare drugom ljubitelju starina
U toj klasi, sto se mene tice, izdvojio sam dva modela, C3, istina malo skuplji, ali 2004, i kao "favorit", s obzirom kakav auto hocu, Fiat stilo, e sad jos da nadjem i sa odgovarajucim motorom, ne svidja mi se 1.6, cilj mi je bar 2.0.
E sad, pitanje kupovine, ako neko ima 6k€, pa sta uraditi. Da li kupiti auto za 5 hiljada, pa prenos, laki servis, i zamena ponekih delova, mozda muzika..ili se istegnuti nesto preko, pa biti bas zadovoljan
Poz.
[ lancia88 @ 16.02.2007. 12:54 ] @
Pozdrav,
obzirom da ja ima vise vozila i sasvim je prirodno da ce iz moje firme/porodice jos neko voziti bilo koji moj automobil (sto za motore recimo ne vazi iz razumljivih razloga), otud uopste i zbor ili nova Dacia Logan (joj, sto sam nesto protiv tog modela ali ne znam zasto), ili nesto slicno po gabaritima i lakoci gradske voznje (citaj: bezposledicnog uparkiravanja). Otud bas Punto u izboru. Naravno, za novce 5-6000 ja bih se sigurno pre odlucio za neku Kappu sa JTD motorom ali me brinuo upravo pomenuti faktor koji mi je malo-pomalo sahranio jednu Themu pre toga ali srecom imam jos jednu ;) pa se lagano razmisljanje prenosilo i na Stillo koji je bio van tih okvira, Scudo koji na kraju ipak nije zadovoljio kriterijume duzine dela u koji bi se moglo utovariti (sve iza prednjeg reda sedista) i Lancia Lybra za koju nikako nismo uspeli da nadjemo adekvatnu cenu...ali sto privlacno zvuci....
Na kraju price ipak Punto JTD, nije uopste lose ispalo, bilo je razgovora i o modelima od 1,9 obicnim dizelima ali je JTD ipak shuttle tehnologija po svemu bez obzira na tradicionalni 1,9 motor. Dakako, umesao se u razmisljanje i jedan 206 hdi sa 1,4 motorm ali je na kraju ipak Punto odneo pobedu. Naravno, relativno brzo menjam vozila pa mi i nije previse bitno koliko vekova posle mene moze izdrzati a ko na to gleda, definitivno mora sa rezervom citati moje stavove.
[ bakara @ 16.02.2007. 13:07 ] @
@Stefano
Da punto3, 1.3mj nikako nemoj smetnuti sa uma, bio si me skroz zbunio sa onim puntom 2.
Za 6000 mozes kupiti punta svega 3 godine starog sa odlicnom opremom, meni jednostavno ne pada na pamet nista slicno sto mozes dobiti za te pare.
Citat: vladd: s obzirom kakav auto hocu, Fiat stilo, e sad jos da nadjem i sa odgovarajucim motorom, ne svidja mi se 1.6, cilj mi je bar 2.0.
Daj meni preporuci tog stila 1.6, ja bas takav trazim, pod uslovom da je sa 5 vrata i u dobrom stanju.
[ vladd @ 16.02.2007. 15:38 ] @
U NS-u se nalazi, vidjen u ponedeljak, frisko uvezen, ali mislim da nece potrajati njegovo "parkiranje" na placu..
[ bakara @ 16.02.2007. 15:43 ] @
Vidim da dobar deo uvoza zavrsava u NS, zasto je to tako?
[ vladd @ 16.02.2007. 16:26 ] @
Ja mislim da je dodatnih 80km jako velika investicija za misheve, zaradjuje se na svakom detaljcicu, maznjavaju se kutije sa lepo zapakovanim alatom, pp aparati(ostaju nosaci), "mali" rezervni tockovi, rezervne sijalice, sve to "donese" dodatnih 60-80 evra, a i cenjkanje je "zestoko", plus minus 50 evra....vajdica.....
Poz.
[ deki77 @ 16.02.2007. 16:54 ] @
@lancia88
Pošto i ja razmišljam o kupovini Punta...dosadilo mi je više da po sat vremena tražim parking sa mojim glomaznim karavanom...
verovatno si ti bolje upoznat sa tematikom oko tipova ove marke Auta...ili oni koji imaju...
tako da imam par pitanjca!!!
-Šta je to dupli servo kod tih modela,čemu služi,jel ima kakve veze to sa city servo volanom...???
prepostavljam da je taj "City Servo" za lakšu vožnju i manevrisanje po gradu(toliko nisam glup)
-Šta bolje uzeti???
1,9diesel vs 1,3bensin !!!
-3 ili 5 vrata šta je bolje ???
-Na koliko se radi Đeneralka ???
-Stabilnost na putu....Kiša,Led,Sneg,Suvo
...itd
-Oznake JTD,mj
-Oko papirologije: cene registracije,prenosa vlasništva..
Po meni, na oko mi se više sviđa stariji model sa manjim farovima u odnosu na novi model.Nekako mi lepše i sportski deluje ...a vama!!!
slike...
[ SmilieBG @ 16.02.2007. 20:08 ] @
glas za stila :) Jeste malkice veci za 'gradski' auto, ali se sve to vrati :)
1.2 motor, 80 konja, sasvim dovoljan za grad a potrosnja (gradska) smesnih 8 do 9 litara...
Takodje, ako ste za klasu ispod - yaris dizel i nista drugo.
Poz,
Sale
[ Nebojsa Milanovic @ 16.02.2007. 21:30 ] @
Citat: deki77:
Po meni, na oko mi se više sviđa stariji model sa manjim farovima u odnosu na novi model.Nekako mi lepše i sportski deluje ...a vama!!!
Model sa većim okruglim farovima ima daleko jača svetla od starog sa uskim.
Po mom mišljenju, to je neuporedivo bitnije nego razlika u izgledu.
[ lancia88 @ 16.02.2007. 23:57 ] @
Pozdrav,
ja cu se sloziti sa Nebojsom da je svetlosna grupa upotrebljivija, nisam siguran, ali mislim da je po prvi put Italijan povecao farove u nekoj restilizaciji, barem ovako drasticno, uvek je bilo obrnuto i to na racun upravo izgleda. To ima svoje zasto, mislim da je upravo funkcionalnost ovaj put u pitanju. Ipak, slozicu se i da je lepsi model sa malenim farovima ali spreda, zadnji panel je druga prica. Svakako, ovde svako treba da odluci sta mu je bitnije.
Prica o Puntu je slozenija nego kod dosadasnjih iz ove kategorije (Uno pre svega). Imamo sada siru paletu motora, insistiralo se i na dizel modelima te je sarolikost prisutna i kao faktor odlucivanja. Ja sam isao jednom logikom do koje sam dosao eliminisuci ostale: podjednak broj dizelasa i benzinaca u mom voznom parku je uglavnom neki prirodan balans, ne toliko isforsiran ali sasvim slucajno je ispalo da na jednu stranu mora prevagnuti (peto , neparno vozilo) tako da sam prilikom razmatranja stvari odlucio da eksperimentisem sa malim dizelom kakav je 1,3 JTD, popularni multijet. Na suprotnoj sam strani iamo ponudjene za slicne novce i modele sa standardnim dizelom 1,9 ali ja odavno ne respektujem italijanski dizel bez JTD osobina. Turbina je nesto sto znacajno izdvaja dizel motor od drugog dizel motora i za mene ne postoji opravdanje za kupovinu obicnog dizela bez turbine jer savremeni turbodizelasi negiraju prosto osecaj inferiornosti u odnosu na benzince a potrosnja se jedva malko razlikuje. Kako nisam imao ponudjen 1,9 JTD, izbor je bio jasan.
Sta je prednost? Naravno, superioran dizelas sa malenom potrosnjom (ide ona i do 7 litara po gradu ako se malko gazi, bez sekiracije), relativno niski troskovi registracije i savremeni, tih, brz i pouzdan agregat od 1300 ccm. Kombinacija koja uspesno kompenzuje nekomfornost malog vozila. Da mi to treba biti jedini auto, tesko da bih ga uzeo, jednostavno nije dovoljno velik i komforan da troje podju na put a da sve ponesu i ne guraju se sa tim sto ponesu :)
City opcija je dopunski servo pojacavac koji dodatno olaksava motanje volana u mestu, nepouzdan je i najbolje ga je izbegavati. Nemoj nasedati da je rec o nekoj znacajnoj prednosti. Upalices ga par puta stosa radi i posle ces zaboraviti na njega. Predvidjen je za uslove uparkiravanja jer ima dosta tezak agregat napred i opterecenje na tockove je dosta veliko. Ipak, standardni servo pruza sve sto treba.
Po kisi su mi se do sada slabo pokazali samo brisaci, ostalo je OK, stabilan je iako ga ja nisam nesto ni testirao, sneg i led nisam ni video ove zime da budem iskren :)
Vrata? Pa troja su generalno manji komfor, ja takav imam ali su ljudi ubedjeni da su tada vozila cvrsca, valjda prilikom udesa ili nesto slicno, nemam pojma odakle im takva ubedjenja. Doduse, kad protruli vozilo, imas manje vrata za menjanje, to li im je nekakva prednost. Meni nije mnogo bitno, ja ne volim ionako voziti vise od nas dvoje/troje u kolima pa mi nesto i nije vazno. Petoro vrata je, po meni, uvek bolje ali troja zvuce sportskije, ne znam....kako kome valja, to je vec individualno.
Od standardne opreme najupadljivija su dva drzaca za konzerve, ostalo je zanemarivo ;)
[ AstralPro @ 24.02.2007. 13:41 ] @
"Vozio sam Fabiu sada vozim Stila, koji sam ja smeker majko moja mila" :)
Da ja imam 6k evra kupio bih definitivno fabiju 1.9 sdi jer prosecno trosi 4.5l evrodizela a super je za voznju.
Mozda je malo skuplja,ne znam ali tu je negde.
Onda,mozda corsa C-ona je na izgled vrh u toj klasi.
Punto?
Punto dvojka 1.9 JTD nije ostavio neki utisak na mene,za trojku ne znam.
JAvi sta si kupio.
[ iwko @ 24.08.2007. 08:30 ] @
neke od opcija
Peugeot 206 2001/2002
Renault Clio 2002/2003
Opel Astra 2000/2001
Opel Corsa 2001/2002
Fiat Punto 2002...
Fiat Bravo 2000...
...
teška odluka... a slabo se razumem oko kola?!
[ Miroslav Jeftić @ 24.08.2007. 08:33 ] @
Punto ili Clio.
[ iwko @ 24.08.2007. 08:43 ] @
ooo evo i prvih saveta... hvala hvala... i ja sam za to... nekako mi peugeot ne miriše na dobar izbor
[ dootzky @ 24.08.2007. 08:45 ] @
cao ljudi!
prosli put sam se konsultovao sa vama, ovde na ESu, i posle 3 meseca sam kupio EXTRA auto, i vozim ga skoro godinu dana, i prezadovoljan sam.
zato - pitam vas ponovo - u najkracim crtama - koji bi ste auto predlozili, ako imate ove kriterijume:
1) do 5000-6000 eura
2) da je godiste > 2000
3) da ima 5 vrata
4) da je ekonomican (trosi malo, relativno jeftino odrzavanje)
5) da ima servo i elektricne podizace prozora, eto kao klasika.
6) da je dizel..?
-----------
ok - shoot me!
slusam sve, ne morate previse opsirno, cisto model/marku, pa cu ja dalje sam da trazim ponude i da gledam kakvo je trziste.
hvala na vremenu i deljenju iskustva!
[ iwko @ 24.08.2007. 08:48 ] @
A Renault Clio 2003/04
[ sasa_vu @ 24.08.2007. 09:05 ] @
Pezo 206?
[ dootzky @ 24.08.2007. 09:56 ] @
hmm.. peugeot 206.. zvuci nice :)
i hvala @jefticu za link za temu, trazio, a nisam nasao. imao sam los izbor reci u searchu :P sorry ako dupliram temu..
anyway, napravio sam neku mini listu, NE po prioritetima, vec kako-mi-je-ko-dao-predlog:
1) seat ibiza
2) reno clio
3) ford fiesta (?)
4) opel corsa
5) peugeot 206
6) fiat punto (?)
7) suzuki swift
8) VW polo (skuplji?)
9) skodu fabia (!)
any thoughts? :)
[ Mungos 7 @ 24.08.2007. 10:19 ] @
zasto bjezati od astre g? nadji neku koja je dobro ocuvana i neces zazaliti
[ cozmo_im @ 24.08.2007. 10:25 ] @
Ako nabacis i 500 eur viska, mozda nadjes i odlicnog Forda Focusa 1.6 16v (ZETEC od 2002).
Jedan od pouzdanijih polovnih automobila.
[ iwko @ 24.08.2007. 10:29 ] @
Hvala svima ...imam još 10-ak dana fore do konačne odluke... A Ford Fiesta 2001/2?
[ cozmo_im @ 24.08.2007. 10:46 ] @
Bolje Focus od Forda. Pouzdaniji je, udobniji, bolji auto... osim ako ti ne treba manji automobil.
[ Miroslav Jeftić @ 24.08.2007. 10:47 ] @
[/quote] Citat: cozmo_im: Ako nabacis i 500 eur viska, mozda nadjes i odlicnog Forda Focusa 1.6 16v (ZETEC od 2002).
Jedan od pouzdanijih polovnih automobila.
Je l' to beše američki fokus?
[ iwko @ 24.08.2007. 10:52 ] @
Pa i jedno i drugo je FORD valjda... FORD focus i FORD fiesta... osim ako nisam loood... američko naravno
[ risp73 @ 24.08.2007. 11:05 ] @
Zar ti niko nije preporučio Toyotu Yaris, auto godine u Evropi (2002.)?
Ili se možda Yaris ne može naći za te pare?
[ Miroslav Jeftić @ 24.08.2007. 11:34 ] @
Mislim da se dobar Yaris ne može naći za te pare. :)
[ bakara @ 24.08.2007. 11:46 ] @
Tesko da ce neko dati dobar yaris za 6000e, i to jos sa 5 vrata...
@dootzky
Eno tri elantre u oglasima (2001-2-3) motor 1.6 to je odlican auto za 6000e, obavezno pogledaj!
Najvaznije sto taj auto mozes naci da nije iz uvoza, znaci servisna istorija, poznati vlasnik...to mnogo znaci.
[ Stole_sto_ljubi_zene_gole @ 24.08.2007. 11:47 ] @
Udobnost i fenomenalni 1.5 dci agregat su glavni aduti clia uz po meni korektan dizajn.. od nize klase definitivno najbolji izbor po meni.. astra i fokus su vec nesto drugo pa auto biraj prema svojim potrebama..
[ iwko @ 24.08.2007. 11:58 ] @
slažem se ... RENAULT CLIO mi je prvi na listi za sada, na drugom mestu je FIAT PUNTO 2 ili 3...a ovog pežoa svi nešto izbegavaju i ako je to bio naj auto u svoje vreme ... ;)
[ Miroslav Jeftić @ 24.08.2007. 12:05 ] @
Citat: iwko: Pa i jedno i drugo je FORD valjda... FORD focus i FORD fiesta... osim ako nisam loood... američko naravno
I jeste i nije. Ja bih najradije zaobišao svaki koji je uvezen iz Amerike. A to ćeš isto često i od majstora čuti.
[ iwko @ 24.08.2007. 12:23 ] @
Pa dobro... verovatno ima neka caka...rekoh ja da mi je znanje o aotomobilima veoma šturo... zato i tražim savete od iskusnijih...
[ vladd @ 24.08.2007. 12:38 ] @
Kada vec neces u druge tredove, Reno Clio 2003 tesko ispod 6600, kompletan, pa ako se i nadje za malo ispod 6k€, ili je furgon, ili nema klimu, obavezno beo, ili mu je motor obisao ekvator pet puta, pa se doplata za delove, gume...slabo isplati, preci ce 7000€
Poz.
[ apex @ 24.08.2007. 12:54 ] @
Citat: nekako mi peugeot ne miriše na dobar izbor
Pa mislim da tu gresis. Mislim da je Peugeot pouzdaniji od 50% ovde navedenih automobila.
Osim Peugeota ili eventualno Renault-a jedino bi mogao da se izdvoji Ford Focus po kvalitetu i pouzdanosti
[ iwko @ 24.08.2007. 12:55 ] @
ok prihvatam sve kritike
[ bakara @ 24.08.2007. 13:08 ] @
Sve 3 teme o automobilu su spojene u jednu, molim da vise ne otvarate nove.
Hvala!
[ dootzky @ 27.08.2007. 08:24 ] @
@bakara - thanks man! :) pogledao sam vec, raspitacu se dodatno :)
a ja se dvoumim, nesto sam se nameracio na Skodu Fabiu na kraju, mnogo mi se dopada auto, cena je u opsegu koji ja trazim.. ono..
jel' ima neko neki negativni stav za Fabiu? lose iskustvo, anything? kakvo je odrzavanje? jel' ok ekonomican auto?
[ bakara @ 27.08.2007. 09:08 ] @
Ja sam imao fabiu do pre 3 meseca, u pitanju je bio motor 1.4 101ks...
Sto se tice same skode, to su dobri automobili, ja sam vozio skodu od favorita, felicie (koju sam kupio novu) do fabie.
Fabia je bila veliki korak u napred odnosu na feliciu koja je bliza skodi favorit u novom odelu.
Fabia je dobar auto, mali cvrst, robustan sa odlicnim materijalima u unutrasnjosti, odlicna antikorozivna zastita, dobre kocnice i skromna oprema u osnovnim modelima (ja sam imao elegance).
Fabia nije preterano udoban auto i meni je dosta smetalo sto nazuljam kolema u duzoj gradskoj voznji a ja nisam bas visok (175cm).
Na skodi sam imao dosta problema sa raznim (skupim) senzorima, silen blokovima, i ostalim lampicama koje signaliziraju greske. Stvar koja me je dodatno iritirala je potrosnja skupog sintetickog ulja koja je isla i do 1l na 4000km, tako da sam ulje morao uvek imati u rezervi, mada to pomalo zavisi i od nacina voznje.
Da ne pomislis da je moja fabia bila neki krs moram reci da je kupljena sa svega 80k km od prvog vlasnika sa urednom servisnom dokumentacijom.
Veliki problem na skodi mi je bio problem sa check engine lampicom koji serviseri nikako nisu umeli otkloniti, takodje stvar koju serviseri nisu uspeli popraviti je kvar grejaca sedista i predlagali su mi da kupim novo sediste...
LM, moja skoda jeste bila malo komplikovanija za odrzavanje i prepuna elektronike i ovakve probleme verovatno nemaju neki jednostavniji modeli, ali ipak treba proveriti...
Odrzavanje:
za skodu postoji nekoliko dobrih servisa u Beogradu, zakazivanje u svakom je obavezno, cene redovnog odrzavanja su na nivou drugih evropskih automobila, kao i cene delova za redovno odrzavanje, i to je ono sto je mene uvek iritiralo kod skode...
Par primera; zamena seta kvacila me je kostala 260 eura, a zamena zupcastog kaisa je kostala 360 eura, to su cene iz NEovlascenih servisa i kad sam kupis delove, u ovlascenim servisima je to 100-150 eura skuplje...
Znaci servisi i delovi nisi bas jeftini i recimo da je bilo skuplje odrzavanje moje skode nego mazde 323, 2002 godiste, isto tako smatram da je jeftinije odrzavanje ranije pomenute elantre jeftinije od fabije, nema logike ali tako je, i u najgoru ruku cene pojedinih delova ce biti ista...
Eto za sad toliko, ako te zanima da li bih opet kupio skodu, kupio bih je naravno, ali samo uz urednu servisnu dokumentaciju i samo ako je odrzavana i kupljena ovde, ali generalni zakljucak bi bio da ima boljih jeftinijih i zanimljivijih automobila od skode.
Ako imas jos pitanja...
[ driveM @ 27.08.2007. 11:29 ] @
Ljudi koji su dosta upoznati sa funkcionisanjem auto-sveta su mi rekli da je to Skodin princip sa poslednjim fancy modelima - "jeftina" za kupovinu, skupa za odrzavanje! Nije to nesto ekstra skupo al' nije nista jeftinije od nekog nemackog ili japanskog automobila srednje klase cije ime ipak "zvuci".
Ono sto je jos mana Skode jeste brend koji nije toliko popularan medju polovnjacima - mislim da neces bas najbolje proci kada budes prodavao Skodu sa 150000 km kao n-ti (drugi) vlasnik.
Inace, ljudi koje znam da imaju Fabiu tvrde da je pouzdan auto i dosta kvaliteta koji vaze za VW modele vaze i za nju.
Imao sam prilike da vozim 1.9 dizel 60-tak konja (SDI), i 1.2 benzinac, gotovo nove novcate - malo skuceno, ali fino utegnuto, deluje "svabski". SDI je jako trom ali za nekih 170-180km koliko sam ga vozio kazaljka za gorivo se nije pomerila :-) Benzinac kao i svaki beniznac - ako ga przis nece biti stedljiv.
[ bakara @ 27.08.2007. 11:43 ] @
Citat: driveM:
Ono sto je jos mana Skode jeste brend koji nije toliko popularan medju polovnjacima - mislim da neces bas najbolje proci kada budes prodavao Skodu sa 150000 km kao n-ti (drugi) vlasnik.
Moram reci da tu nisi u pravu...
Ovo nije toliko bitno za temu, ali ako nekoga posebno zanima...
Skodu favorit sam prodao 1997 godine (tada je imala 5 godina) u roku od 7 dana po davanju oglasa, u isto vreme sam pokusavao da prodam alfa romeo 33 celih 6 meseci...
Feliciu sam nudio prijateljici za 3800 eura i ona je nije htela (bilo joj skupo) dao sam u oglase i prodao posle 5 dana za (700 eura vise) 4500 eura, covek nije ni pokusao da spusti cenu...
Fabiu sam prodao dajuci samo oglas na netu i otisla je u roku od nedelju dana...
Sto se mog iskustva tice skoda se odlicno prodaje...
[ dootzky @ 27.08.2007. 12:51 ] @
@bakara - covek, hvala sto se uvek zalazes i dajes opsirna objasnjenja i obrazlozenja! :) respect.
elem, ako je skoda los izbor onda, jer ja trazim pre svega zanimljiv, lagan i jeftin za odrzavanje auto, sta mislis o Peugeotu 206? :)
kazem ti, imao sam celu mini-listu, na kraju sam sveo na 4 modela, ovim prioritetom:
1) skoda fabia (ocigledno sada opada njena 'interesantnost' u mojim ocima ako je toliko skupa za odrzavanje)
2) peugeot 206
3) reno clio (jer je mali i pratkicno 'dzabe' za odrzavanje i potrosnju (barem mi tako kazu?? mozda i tu grese? shoot ako imas neki info! ))
4) VW polo
what you think? jel' mi je los izbor, obizrom da sam vozac tek nekih 8-9 meseci ? :)
[ Miroslav Jeftić @ 27.08.2007. 12:58 ] @
Dodaj i Fiat Punto na tu listu, povoljna cena, nije preskupo održavanje i trebalo bi da je lako rešiti ga se kad dođe vreme za to.
[ dootzky @ 27.08.2007. 13:10 ] @
pa, razmisljao sam i o njemu, ali 4 od 6 kolega su mi rekli 'ipak bolje ne', ali dvojica koji zapravo POSEDUJU punta - kazu da je skroz ok auto. :|
ne znam, nisam pametan, bedak mi je sto sada ima toliko opcija, da ne znam kako da... suzim izbor... :P
kazem, najbitnije mi je da je auto:
1) ekonomican (za odrzavanje i za potrosnju, dakle pravi mali gradski auto)
2) da ima el. podizace prozora, servo volan, klimu, nista vise specijalno
3) da je noviji od 2000 godista (jer necu vise da vozim kola stara 20 godina :P )
4) ? jesam li zaboravio jos nesto? sta vi ostali trazite u kolima? eto da moze da stane 5 ljudi, taj rad, da nije neki mini-autic. :P
pored toga sam mozgao, posto sada imam Ford Escort IV 1.6D, 1988 godiste, i SUPER me sluzi, ali je to ipak stari auto, kapiram mozda da nastavim 'tradiciju', ford Fiesta mi je bas lep, pa kao mozda to.. ili mozda Focus, mada mi on i nije nesto privlacan za oko...
npr evo neke fieste na koju sam naleteo, nije bitan oglas ko oglas, nego ima konkretne slike:
http://www.polovniautomobili.com/auto_oglas_detalji.php?id=28589
jel' neko ima nesto protiv Forda Fieste onda? :)
recite bre, pitam vas je verujem vasim iskustvima i sudovima, ja sam jos uvek 'nov' u celoj toj prici.. ali ucim! ^_^
[ Miroslav Jeftić @ 27.08.2007. 13:19 ] @
Hm... koleginca je pre godinu dana kupila Punta 1.9td (common-rail) iz '02 za nekih 5700€ i nema zamerki na njega posle godinu dana korišćenja; ima sve to što si naveo u zahtevima.
[ bakara @ 27.08.2007. 15:32 ] @
Citat: dootzky: @bakara - covek, hvala sto se uvek zalazes i dajes opsirna objasnjenja i obrazlozenja! respect.
elem, ako je skoda los izbor onda, jer ja trazim pre svega zanimljiv, lagan i jeftin za odrzavanje auto, sta mislis o Peugeotu 206?
kazem ti, imao sam celu mini-listu, na kraju sam sveo na 4 modela, ovim prioritetom:
1) skoda fabia (ocigledno sada opada njena 'interesantnost' u mojim ocima ako je toliko skupa za odrzavanje)
2) peugeot 206
3) reno clio (jer je mali i pratkicno 'dzabe' za odrzavanje i potrosnju (barem mi tako kazu?? mozda i tu grese? shoot ako imas neki info! ))
4) VW polo
what you think? jel' mi je los izbor, obizrom da sam vozac tek nekih 8-9 meseci ?
Ne, nije ti los izbor, a to je ujedno i izbor vecine ljudi koji kupuju gradski auto za 6000 eura...
Iz liste ponudjenih vozila ja bih napravio ovakav redosled:
1. renault clio
2. skoda fabia
3. peugeot 206
4. punto (mada bih ja pre uzeo bravo)
Polo bih izbacio sa liste.
Citat: dootzky:
kazem, najbitnije mi je da je auto:
1) ekonomican (za odrzavanje i za potrosnju, dakle pravi mali gradski auto)
2) da ima el. podizace prozora, servo volan, klimu, nista vise specijalno
3) da je noviji od 2000 godista (jer necu vise da vozim kola stara 20 godina :P )
4) ? jesam li zaboravio jos nesto? sta vi ostali trazite u kolima? eto da moze da stane 5 ljudi, taj rad, da nije neki mini-autic. :P
Evo ti par smernica:
-ekonomican i jeftin za odrzavanje kao npr. fiat, ali sa kvalitetnom unutrasnjosti kao nemacki automobili
-Podizace, servo, klimu i abs jednostavno mora da ima i to sve naravno mora biti ispravno, ne nasedaj na fore klima mora samo da se napuni
-naravno auto treba da bude sto mladji
-da ima bar 4 vrata (uvek treba) i dobar gepek...
-metalik boju
-dobre gume, jer gume dosta govore o tome kako je vlasnik odrzavao vozilo.
-poznato poreklo i urednu servisnu dokumentaciju
-uvek treba dati prednost autu koji je kupljen ovde.
-uvek trazi maksimum za svoj novac veruj u sebe i ne daj da te ubedjuju...
[ pejcha @ 28.08.2007. 10:51 ] @
Komsija je imao VW Polo, au dranja za servise nisam mogao da verujem cene kao za Phaeton, brzo i uspesno ga je prodao.
za stilo imam dve informacije, od druga iz spanije koji je vozio 180000km 1.9jtd bez i jednog kvara i druga preprodavca kola koji ga ne preporucuje. Ko od vas ima licno iskustvo, sa tim autom?
[ dootzky @ 28.08.2007. 13:16 ] @
evo meni vecina ljudi prica da je Renault Clio prava stvar. tipa 2003-2004 godiste :)
Jurim sada detalje, vec sledece nedelje bi mogao i da ga pazarim, ako bude srece da nadjem dobru ponudu :)
(svakako cu vam javiti sta sam uradio, sa sve slikama ^_^ )
[ Miroslav Jeftić @ 28.08.2007. 13:22 ] @
Gledaj da ne bude teretna verzija ako je ikako moguće.
[ bakara @ 28.08.2007. 13:40 ] @
@dootzky
Dobronameran savet, gledaj clia benzinca i nemoj gubiti vreme gledajuci dizelase jer u tom rangu cena mozes kupiti samo van ili neki kome je dusa izvadjena!
[ bakara @ 28.08.2007. 13:42 ] @
Citat: pejcha: Komsija je imao VW Polo, au dranja za servise nisam mogao da verujem cene kao za Phaeton, brzo i uspesno ga je prodao.
Da te ispravim, servisi za Phaeton su skuplji nekoliko puta...
A to da se brzo proda to vec i deca znaju
[ dootzky @ 28.08.2007. 15:52 ] @
@bakara - benzinca, a?
a jel' moze onda da planiram odmah i plin? :) mislim - to je sada vec klasika.. right? :-\
i naleteo sam na super sajt (zapravo, kolega me je uputio), zove se http://www.whatcar.com/
fora kao kazu ti sta valja sta ne valja za koji model kola, iz "prve ruke", i u fazonu mozes da gledas polovne ili nove automobile, karakteristike i sl.
evo konkretno linka za Clia: http://www.whatcar.com/used-car-summary.aspx?RT=2374&type=1
interesantna su mi ova dva podatka:
- Go for... 1.2 16v Expression
- Avoid... Early 1.9 diesels
dakle trebao bi "kao" da jurim 1.2 motor? hm? :)
ne znam - samo-ubijam se u pojam, jurim definitivno ili Clia ili P206 :) nesto malo, skromno, za gradsku voznju - milina :)
[ bakara @ 28.08.2007. 16:16 ] @
Citat: dootzky: @bakara - benzinca, a?
a jel' moze onda da planiram odmah i plin? :) mislim - to je sada vec klasika.. right? :-\
ne znam koliko prolazis, ali mislim da za plinom neces imati potrebe, to su ipak mali potrosaci, zato ti i savetujem benzinca...
Ali ako bas hoces moze i plin u njega, ali po meni je to nepotreban trosak koji ce tesko da ti se isplati ako ne prevaljujes velike kilometraze.
[ pejcha @ 29.08.2007. 00:23 ] @
Citat: bakara: Da te ispravim, servisi za Phaeton su skuplji nekoliko puta...
A to da se brzo proda to vec i deca znaju izvinjavamo se potecijalnim kupcima Poloa sto sam ih doveo u zabludu, ako su tako shvatili moj komentar
Ne znam nikoga ko bi kupio tog Poloa pa me iznenadilo da se lako prodao.
dootzky ne bi da kvarim kupovinu, ali zar nemas za par hiljada vise nov auto sa garancijom, onaj punto/z10. Ja bi pre uzeo kredit na toliko i uzeo novo nego uzimao kredit za eventualne popravke starog.
[ dootzky @ 29.08.2007. 08:15 ] @
@pejcha
pa... nemam par hiljada vise!
fora je u tome sto mi je to "tek" drugi auto, i dalje mislim da sam "pocetnik" u mnogo tome, pa ne bi bas da uzimam "wow" auto, jer em necu umeti da cenim sve njegove prednosti (jer necu biti ni svestan koliko je dobro imati *nov* auto), em ako ga lupim - plakacu 2 nedelje
zato i jurim nesto tipa 2002-2003-2004 godiste, sto je par godina vozano, dakle "relativno nov auto", i sredjivacu ga i sl, i to bi trebalo da bude to
a dao Bog srece, za jos par godina cu skupiti dovoljno para da kupim i *nov* i sl.
danas cu da zovem jednog lika, po preporuci, da vidim za Clia ili Fabiu, cisto da se raspitam, da ubrzam ceo proces this is gonna happen real soon
[ driveM @ 31.08.2007. 10:24 ] @
Mislim da nema potrebe da suzavas spisak - juri sva 4 (ili sada 2) modela koja su ti ostala na spisku pa u zavisnosti od konkretnog auta koji se nudi odaberi. Moze se desiti da ti se nudi "bolji" Polo nego Klio i sl.
Sto se tice Forda ja te podrzavam u nastavku tradicije - moj prethodni i sadasnji automobil su marke Ford i nemam nikakve vece zamerke. Svi ljudi oko mene voze sarenolike automobile i ne primecujem da ja sa Fordom losije prolazim od njih. Moja ex Fiesta je imala 180000 kada sam je prodao a i dalje dobro sluzi (covek je ove godine bez bojazni da ce joj nesto faliti isao sa njom za CG).
Sto se tice polovnih Skoda izvinjavam se ako sam dao netacne informacije oko kasnije prodaje - bazirane su na mom iskustvu - nikada niko iz moje okoline nije bio zainteresovan da kupi polovnu Skodu. Verovatno se ne krecemo u istim krugovima :-)
Jos jedna napomena vezano za savet "uvek treba dati prednost autu koji je kupljen ovde" - ako imas nekoga u inostranstvu ko ti moze kupiti tamo zaita proveren auto onda je ta varijanta jos bolja, jer auto vozen 5-6 godina po nasim putevima i sa nasim benzinom i auto vozen u Nemackoj sa istom kilometrazom nisu vise isti.
[ dootzky @ 05.09.2007. 16:00 ] @
evo ovako - gledao sam i gledao, zvao i zvao, i sustina je jednostavna:
- dobar Clio, sa full opremom i klimom, 2003-2004 godiste, oko 6500-7500eura. neki su jeftiniji, ali nisu registrovani, tako da se tamo-vamo -> svodi na istu cifru.
- fabia je jos skuplja, sa jos manje opreme, i nema toliko ponuda, tako da ni ne vredi zvati
na kraju sam se smorio, jer - gledajuci ponude, kapiram da dajem ravno 7k za auto star 3-4 godine, i koji je vozen i vozen, ciman i sl.
palo mi na pamet: nova Dacia Logan, sa full opremom, bukvalno SVE osim klime -> 8.5k
jel' razmisljam dobro? 3 godine noviji auto, sve sto ti treba, servis 2 godine, itd itd? jel' neko ima nesto "protiv" Logana? iskustvo neko, bilo sta?
ljudi me sada grde (pretezno kolege koje vole da polemisu o automobilima, njih cesto smaram za detalje i misljenje):
- kazu mi da je bolje da kupim novu "Zastavu 10" (to je Punto, right?), nego Daciu Logan. za manje/vise iste pare.
sa druge strane, raspitivao sam se malo, i svi su kao manje/vise ok sa puntom, i meni je mali simpa auto, ali sam naleteo i na ovakve forume gde se ljudi ne "zale", nego oce da UMRU koliko je sve to 5ranje. da citiram: "Moj zakljucak: Nista iz Zastave, nikad i ni za sta, pa makar tu skalpali jednog dana i Jaguar."
link na forum:
http://www.vrelegume.co.yu/forum/viewtopic.php?t=8022
jel' su svi oni ludi sto kukaju kako je zastava prevashodno shit, ili su ipak nezadovoljni iz svojih nekih razloga? :P
sta vi mislite? generalno? nov Punto ili nova Dacia Logan? znam da smo zapoceli temu kao polovni auto, ali ako je u pitanju 6 ili 8k eura, bolje onda zgrciti se negde za neki zajam, pa kasnije otplacivati, nego da uzmes vozen i lupan auto, i pitaj boga kako odrzavan i sl.
ajde ko ima volje da mi pomogne da razmislim pravilno, totalno sam se sludeo, vec 3 nedelje trazim auto, i opet mi je muka u glavi, ovo je toliko tesko i konfuzno i komplikovano i osecam se bre ko da mi se nesto LOSE desava, pa ja gledam da "prezivim" sa sto manje modrica, umesto da bude kao "woohoo! super! kupujem nov(polovan) auto!" :P
thx! :)
[ vladd @ 05.09.2007. 18:23 ] @
Kao prvo, ne mozes da kupis auto "na bombu". Moras da cekas, da nosis para sa somom, skoro, pa ako "naleti" da platis.
Razlika izmedju novog i polovnog nije tako prosta, kako bi neki kupci opravdali termin "novo je novo". Ima ta zabava neke bezbedne situacije, sam vozis auto sam ga odrzavas, a ima i drugu stranu medalje, resavas decje bolesti, i mucis se sa ovlascenim servisom..
I to sve platis par hiljada evra vise.
Za nase uslove(i fond od 7k€), povoljniji je polovan auto, klase oko 15k€, za koga je pretpostavka, da ce za datih 6-7000 odmah, uz sitne dorade sluziti jedno par godina, recimo do 5 bez velikih zahvata, kako mehanicarskih tako i finansijskih.
E sad je pitanje, sta kupac hoce od auta, i za sta da mu sluzi, koliko para za servisiranje. Kada se to razjasni, onda se pravi izbor. Najcesce auto kupuje prilika, a ne model, unapred odredjen.
Poz.
P.S. I ne kupujes tog klia tako sto ces pitati preprodavca posto auto, i jos bolje da li je dobar. Naucis sve o tom autu(dizne za dci- 300€, servis 80, erbegovi i zatezaci u kom su stanju, knjizice su oko 150kkm), i vec sto se moze, pa dodjes i kazes, moj drugar ima sivog metalik, 2003 godiste, koliko moze da dobije, uzeo bi nesto vece..pa vidi kako radi prica..mozes 2003 klia da dobijes i za 5800... belog.
[ dootzky @ 08.09.2007. 13:49 ] @
ok ljudi, rekao sam da cu javiti - pa evo sta sam uradio:
kupio sam danas od sasvim ok lika: Renault Clio 1.5DCI, 2004 godiste, 3v, beli, full oprema (klima, servo, abs, podizaci, muzika, CB, ..?) - sve je ocuvano, auto nije lupan, nije ogreban nigde, motor je ok, sve unutra izgleda ok, moj majstor ga je pogledao i rekao je "uzimaj slobodno", i to je to! :) cena - 6800eura, jeste malo vise, ali klio je PERFEKTAN.
voziti to posle fora eskorta 1.6D je .. svet razlike. iako volim svoju fordaljku do jaja, presao sam sada na Clia, pa - valjda ce dobro da me sluzi, u ponedeljak moram da ga prebacim na svoje ime, da dobijem novu saobracajnu, i to je to, kraj price, i konacno ne moram vise da se sekiram i da jurcam oglase. :)
nevervatno koliko kupovina kola zamori coveka :P
hvala vam na pomoci, again -> ES rulzs! :)
poz,
dootzky
[ bakara @ 08.09.2007. 21:11 ] @
Citat: dootzky:
nevervatno koliko kupovina kola zamori coveka :P
Ti si se vec smorio...?
A ja moj auto trazio 7 meseci i za to vreme vozio zeninog yuga...
Aj` u zdravlje da ga vozis, i za godinu da postavis temu: koji auto za 8k eura?
[ vladd @ 09.09.2007. 01:57 ] @
E vala svaka cast, jel' vidis da nije tesko kupiti auto(a ni sedam meseci nije problem ).. a ustedelo se, vozis puslicu auto, trosi kao upaljac...
A tek ako se cujemo iduce godine, a auto isti kao sad, uz par hiljada km vise...a cena opet "tu negde"...
Bas mi je drago da se pomoglo, da ovolika prica nije otisla niz vetar.
U zdravlju se vozili obojica, pa i jos neke pride..
Poz.
[ geenije @ 12.09.2007. 16:44 ] @
Bar dan, evo prvog posta :) malo kasno ako dobro vidim al evo za ostale...
Poenta ovog posta je privoleti te za Punta, uzmi mladjeg i ne mora sporting, mada je kul fora, i za devojku...
Imas brate istu muku kao ja vidim, ja sam krenuo sam 3-4 ljade pa onda kao 5-6 pa dosao do ideje da na kredu uzmem Zastavu, gledao Pachiju (bulju), ma nisam normalan bio kroz koje sam faze prosao :)
Govorio sam nikako Punta njih sam se nagledao za 5 ljada samo beli venovi...a onda...nadjem za 5 ljada iz uvoza Punto Sporting 2, 2001, 1.2 16V, 6 brzina, navigacija, 5 cda, 6 zvucnika plus woofer, kadice, kn filter, samoventilirajuci diskovi, Novitec opruge i amortizeri, zatamnjena stakla, plava do j*** boja, alufelne, i sve to fabricki sem Noviteca i diskova..
13.000 din registracija i teraj...
Uradio sam veliki servis jer sam hteo, morali su 'samo' kablovi i semerinzi..evo cena pa to ti je najbolje da uporedis sa nekim ko ima drugi neki auto...4 meseca ga vozim, autu ne fali nista vise, mogao bi cilindar kvacila da promenim malo pusta at ulje, on je 3500 din, mozes sam al malo teze da ga zamenis i to je to...
Svećice 1200
Kablovi silikonski 3000
Varenje izduvne grane 2500
Čišćenje dizni 1600
Sijalica za zadnju tablicu 150
Sijalica za prednji desni far 400
Filter za gorivo 0
Ruke 1600
Zupčasti kaiš 1150
Španer 3900
Semering radilice 450
Semering bregaste 400
Filter ulja 350
Kaiš za alternator 500
Ulje, 3+1 litar 1680
Gumice balans štangle, 2 komada 900
Ruke 3200
[ geenije @ 12.09.2007. 16:47 ] @
E da ne rekoh...
Motor je 1.2 16V ima 80 konja i trosi (ja sam od onih sto ne lazu) 7.5-8 u gradu mada moze da popije i 10 ako ga saltas na 5 ljada i vise ;) crveno je na 7 :))
A na autoputu trosi 5.5
Video sam na stranim Fiat forumima i inace da su 1.2 16V najbolji benzinski motori od Fiata...to godiste auta mislim...
[ dd_dd @ 16.09.2007. 01:49 ] @
Kad smo kod Punta...
Sta mislite da li ce Zastava 10 kroz par godina uticati na cenu polovnog Punta (npr 2002), tj da li ce je oboriti cene ili mozda nece posto vecina italijana ima 'bogatu' opremu...
Mozda nema smisla ovo poredjenje... no videcemo...
[ SEnder @ 19.09.2007. 11:19 ] @
Sto se Clia tice..Imam Clio II 1,5dCi 2003. Zadnji put sam sipao neko s***** od nafte u OMV-u. Auto posle toga radi kao traktor...izgleda da su dizne a mozda i jos nesto gore...znacu sve u petak.
IZBEGAVAJ OMV evro dizel, los je.
[ brancco @ 30.09.2007. 19:46 ] @
Ja se nesto interesujem u poslednje vreme za takvog clia 1.5dci, pa me zanimaju iskustva sa tim autom vezano za potrosnju i odrzavanje, auto ne treba da mi sluzi nizasta posebno, niti ce nesto posbno mnogo biti vozen.totalni sam laik, pa bi mi svaki savet dobro dosao
[ boban779 @ 30.09.2007. 20:39 ] @
Citat: SEnder: IZBEGAVAJ OMV evro dizel, los je.
Izbegavajte dizel automobile.
[ brancco @ 30.09.2007. 21:15 ] @
Pa dobro, znam ja da nema idealnog, ali me zanima sta se pokazalo bolje u praksi, 1.9 ili 1.5, znam da su 1.5 jako ekonomicni motori, ali se stvarno ne razumem u automobile, a to mi je bitno, nije mi bitno niti brzina niti snaga!
[ vladd @ 30.09.2007. 22:34 ] @
U kom smislu "ekonomican", sto mu je brizgaljka 300€, ili sto malo "trosi"?
Poz
[ brancco @ 30.09.2007. 23:01 ] @
pa znas kako, i jedno i drugo je bitno,ali cisto sumnjam da cu imati problema sa odrzavanjem, zato sto necu prelaziti veliku kilometrazu sa njim.e sad, nisam za onu varijantu, ako se nesto pokvari da me to kosta silu boziju,onda je potrosnja manje bitna, ali bi voleo da je sto ekonomicniji motor.citao sam da je 1.9 laksi za odrzavanja(mislim na 206 konkretno i mislim da imaju dobre dizel motore), ali isto tako znam da 1.5dci(clio) trosi jako malo, pa sad me zaima sta je bolje uzeti?znam da je to subjektivno, ali valjda ima nekih iskustava sa tim automobilima!
[ ppejic @ 20.11.2007. 18:19 ] @
Eeeeee,
vasi problemi u vezi kupovine su jos i mali u odnosu na moj :)
ja cu morati da pazarim "stranca"..na invalida carinim.... ziv nisam... ndam se da ce macka u dzaku barem mozda biti persijska...
Salim se naravno, tek sam predao za papire, ali generalno ne planiram da predjem 5.500 (bez carine, sa PDV) i u tu cenu mi se nekako najvise uklapa Punto JTD 2003. Imao sam svojih trenutaka kada ni sam nisam znao sta zelim, pa sam poceo sa Stilom, pa zbog cene registracije presao na Astru 1.7DTi... do konacnog izbora za Punto-a.
Moj glas za Punto. Ima ih prs i pleve benzinaca, nesto manje JTD, ali mirise da ce biti jos jeftinije odrzavanje nego sada zbog zastupljenosti modela (nesto kao GolfII). JTD su odlicni motori, prelaze i preko 350k, a i ako je uvezen sa 150k do 300k po gradu...da se navozas
Ovo je barem moje razmisljanje.
Pozdrav,
PPejic
[ zlatko78 @ 09.04.2009. 22:41 ] @
da li je punto 1.3 dobar izbor?
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|