[ Milan Stojanovic @ 18.02.2007. 14:36 ] @
Skoro sve zemlje Evropske unije istakle su strogu zabranu pušenja na javnim mestima

Nepoštovanje zabrane pušenja povlači za sobom rigorozne kazne. Ako ste mislili da je pet hiljada dinara za pušenje na mestu na kome je to zabranjeno mnogo, pogledajte kako to izgleda u na primer...

Francuska
Kako ćete biti šik u zemlji koja je izmislila mnoge šik stvari, pa i specifičan način držanja cigarete, ne znamo, ali, ukoliko vas sa zapaljenom cigaretom uhvate u pozorištu, javnoj ustanovi ili bolnici, kazna koju ćete platiti iznosi 450 evra.

Grčka
Gde su nestala ona vremena kada se u Grčkoj provodilo, pevalo, psovalo, vikalo, kada su se tanjiri razbijali na prvi zvuk buzukija... Neke stvari su ostale, ali ono što vas može skupo koštati jeste pušenje na mestima gde je zabranjeno. Smeši vam se ne samo kazna od 500 evra, već i zatvorska kazna do tri meseca.

Irska
Pazite, Irska, ona raskalašna, tako nalik Srbiji... Koga uhvate da puši u restoranu ili pabu plaća kaznu od 3.000 evra. Baš koliko i za pušenje u podzemnoj ili autobusu.

Italija
Još do pre koji dan Italijani su pušili ko Turci (u Turskoj je, uzgred, kazna blizu 500 evra), čak i u pekarama, a danas je zabranjeno zapaliti cigaretu uz čašu vina ili espreso, jer, kaznu od 275 evra lepše je potrošiti u kafiću ili u prodavnici nego je staviti u državni budžet. Kazne za one koji puše u blizini dece ili, ne daj bože, trudnice, iznose i 550 evra.

Holandija
Zemlja seksualnih i svih ostalih sloboda ima veoma rigorozan odnos prema pušačima. Gde god je pušenje zabranjeno, a to je gotovo svuda, uključujući radno mesto i prevoz, zapaljena cigareta staje 2.400 evra.

Majorka
Pušenje u javnim zgradama kažnjava se sa 6.000 evra. Ništa bolje neće proći oni koji opaze nailazak inspektora pa opušak bace na pod, pored sebe. Kada se to desi, policajac ima pravo da naplati kaznu od 300 evra. Iako niste pušili pred njim.
A kažete visoke su kazne u Srbiji. Em su niske, em je naplaćeno tek stotinak njih. A i kod nas je pušenje zabranjeno na većini mesta. Ako ste navikli da verujete u to kako ovde nema dovoljno inspektora za sve pušače, nemojte kušati sreću u navedenim evropskim zemljama. Poštujte zakon.

[objavljeno: 18.02.2007.]

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=20090

Kamo sreće da su kod nas ovolike kazne...
[ Neythan @ 18.02.2007. 14:47 ] @
Sve je to chisto licemerje. Eto, u Holandiji je legalno kupiti i pushiti marihuanu i niko ti nishta ne mozhe, dok za cigaru dobijash 2400 evra kazne...
[ caiser @ 18.02.2007. 15:14 ] @
Sve jedno je da li pusis duvan ili marihuanu. Ako pusis na javnom mestu sleduje ti kazna.
[ flylord @ 18.02.2007. 15:17 ] @
Licemerje je kad neko ko namerno truje i ubija druge ljude kaze da ne treba drasticno kaznjavati pusace. Marihuana je daleko manje stetna od duvana, ai daleko se manje konzumira.
[ tdjokic @ 18.02.2007. 15:30 ] @
Hm... nesto razmisljam - da li bih mogao da retroaktivno tuzim drzavu (u mom slucaju Sloveniju) u kojoj sam proveo radni vek i stekao penziju, za mucenje na radnom mestu? Kancelarije su bile zajednicke, i pusaci i nepusaci zajedno, ako se bunis kazu ti "Ako ti se ne svidja - idi!" Uvidjavni pusaci su izuzetno retki, retko ko je bar priznavao da mi smeta. Ja kao nepusac nisam imao pravo da mu zabranim pusenje, a svaki pusac kome se prohte je mogao meni da zabrani "nepusenje" i da mi duva dim direktno u lice!

Nikad mi nije bilo ni na kraj pameti da pusacima zabranjujem pusenje, to je njihovo pravo, ali zasto su oni skoro svi bez izuzetka smatrali da nisu obavezni da svoj dim zadrze za sebe, nemam pojma i ne verujem da cu ikada saznati. Bilo kakva diskusija na tu temu se zavrsavala na potsmehu pusaca sa kojim razgovaram, uz bucnu podrsku ostalih prisutnih pusaca.
[ Abstract @ 18.02.2007. 16:32 ] @
Citat:
flylord: Marihuana je daleko manje stetna od duvana, ai daleko se manje konzumira.

Kako mozesh ovakvu glupost da kazesh, pa samo kolichina katrana koja se uvuche pushenjem marihuane je nekoliko puta veca od cigare, onda uticanje na mozak(THC), srce, krvne sudove, etc...

Definitivno sam ZA drastichne kazne za pushace (i pushachice )

[Ovu poruku je menjao Abstract dana 18.02.2007. u 18:33 GMT+1]
[ flylord @ 18.02.2007. 18:31 ] @
ti si prvi (Pored nekih fanatika) koji tvrdi da je marihuana stetnija od duvana
[ Milan Stojanovic @ 18.02.2007. 18:37 ] @
Citat:
flylord:  Marihuana je daleko manje stetna od duvana, ai daleko se manje konzumira.

Ovim samo obmanjuješ samog sebe...
Ali, šta radiš u svom domu , tvoja stvar.

Citat:
caiser: Sve jedno je da li pusis duvan ili marihuanu. Ako pusis na javnom mestu sleduje ti kazna.

Citat:
Abstract
Definitivno sam ZA drastichne kazne za pushace

Holandske kazne a Italijanske odredbe. Savršena kombinacija.
[ Abstract @ 18.02.2007. 18:37 ] @
Nije da tvrdim nego je nauchno dokazano, progooglaj malo, a ako si nekada probao onda i sam znash koliko zadrzavash dim u pluchima tako da nema nikakve teorije da je "zdravija" od cigare, naravno ne pricham o aspektu "uzivanja"...
[ Marko Medojević @ 18.02.2007. 18:48 ] @
Marihuana i jeste mnogo manje štetna od duvana iz jednog prostog razloga: marihuanu pušiš jedan džoint u dve nedelje tako da štetnost katrana sigurno nećeš ni osetiti, a uticaj na mozak je u tim količinama pozitivan. Evo skoro svi koje ja poznajem, a da znam da puše travu, zapale možda par džointa mesečno, dok prosečan pušač popuši 15 cigareta dnevno.
[ Milan Stojanovic @ 18.02.2007. 18:57 ] @
Citat:
mare_bj: ... zapale možda par džointa mesečno, dok prosečan pušač popuši 15 cigareta dnevno.

Poenta je da ne puše na javnom mestu
[ Abstract @ 18.02.2007. 19:00 ] @
E pa sad mozemo samo da menjamo aspekte gledanja, ja pricham za 1dzoint 1cigara, recimo svi moji ortaci za koje znam da pushe travu smotaju parem par na dan, a za pozitivan uticaj na mozak stvarno ne znam shta da ti kazem uz duzno poshtovanje mislim da samo budala moze tako da misli, evo recimo jedan citat...

"THC menja puteve kojim senzorske informacije dolaze do nekih delova mozga i dalje se prenose do hipokampusa. Hipokampus je deo moždanog limbičkog sistema koji je od izuzetne važnosti za učenje, memoriju i integraciju senzorskih informacija (iskustava) sa osetima i nadražajima.
Istraživanja su pokazala da su neuroni koji se nalaze u sistemu za obradu informacija u hipokampusu, kao i aktivnost nervnih vlakana u ovoj regiji, potiskivani od strane THC-a.
Takođe, naučena ponašanja koja zavise od hipokampusa pogoršavaju se. Skorija istraživanja su ukazala i na činjenicu da dugotrajno uzimanje marihuane izaziva promene u mozgu kakve ostavlja i dugotrajna upotreba "težih" droga. Dakle, droge ne delimo na teške i lake - sve su teške."

No ovde ipak nije rech o marihuani, nego o kaznama za pushace...
[ Marko Medojević @ 18.02.2007. 21:15 ] @
Citat:
Dakle, droge ne delimo na teške i lake - sve su teške.
Na osnovu čega si to zaključio? Od uzimajna samo jednog ekstazija može da se overi (umre), a da li može da se umre od jednog džointa?

Ajde nazad na topic! Dosta o drogama!
[ Abstract @ 18.02.2007. 23:35 ] @
Chek polako da se zavisnici pochnu javljati...btw kontam ce u buducnosti svima trebati po ovakav jedan

@Mare To shto si citirao je bilo u delu texta koji je u navodnicima i ja ga nisam pisao, tako da...
[ commissar @ 19.02.2007. 01:15 ] @
Pozdravljam. Ono sto nikad necu podrzati je zabrana pusenja na svim mogucim mestima ukuljucujuci i otvorene prostore (ulica, park, trg i sl.).
[ SASA M. @ 19.02.2007. 07:04 ] @
Mislim da nije problem u visinim kazne, vec u nepostovanju istih.
Da nije sve idealno u belom svetu, drugar je prisustvovao sceni u gradu Amsterdamu, covek izlazi iz kafica sa zapaljenim dzoint-om, prilazi mu policajac koji je bio u blizini, opominje ga da ugasi, a kada je ovaj krenuo to da uradi, policajac mi je zatrazi, poduva je do kraja, a onda ugasi. U stilu "greota da se baci".
[ sezam @ 19.02.2007. 08:41 ] @
Jes' ga video, mamicu mu korumpiranu... Bas bi voleo da mi imamo tako kvarne policajce...
[ IvoD @ 19.02.2007. 10:11 ] @
Ima li neki link ka tom Zakonu o zabrani pušenja? Hoću da prijavim televizije (kud ćeš javnije mesto od njih) gde ima pušenja na pretek: sastanci, intervjui, reportaže... (izuzimam filmove, mislim samo na emisije koje su u njihovoj produkciji).
Ja sam postao ogorčeni protivnik pušenja još na početku srednje škole kad sam kod devojke koja je pušač osetio duvan na bradavicama. Medjutim, najokoreliji protivnici pušenja su buvši pušači.
Zanimljivo je istraživanje koje su radili naučnici (ne znam čiji - englesko govorno područje) o uticju ishrane na ukus sperme, gde su dame kao najgoru ocenile spermu pušača (TV Avala - pre neki dan).

Pazi sad ovo:''Promena političkog sistema koja je verovatno bila neminovna,
postavlja gradjanina /korisnika zdravstvenih usluga/ u potpuno
novu poziciju...Tako će pušači samostalno finansirati lečenje od raka pluća,
alkoholičari se više neće lečiti od ciroze jetre na račun socijalnog
osiguranja, narkomani i kockari će morati da plate psihijatra, kao
i ugroženi supružnici. Moglo bi mnogo ovakvih primera da se navede,
nadamo se da je i ovoliko dovoljno da se shvati nastala situacija.'' mojlekar.com
[ Bhamby @ 19.02.2007. 11:09 ] @
[ Abstract @ 19.02.2007. 11:41 ] @
Citat:
SASA M.: Mislim da nije problem u visinim kazne, vec u nepostovanju istih.

Tako je, koliko vec recimo postoji zabrana prodaja cigara maloletnim licima i to apsolutna svaka trafika ima na sebi, a naravno svi im prodaju...
[ Fuzz @ 19.02.2007. 11:44 ] @
Citat:
IvoD: Ja sam postao ogorčeni protivnik pušenja još na početku srednje škole kad sam kod devojke koja je pušač osetio duvan na bradavicama.

Ma daaaj....
[ sasa022 @ 19.02.2007. 13:36 ] @

Strasni pusaci mogu da puse i dalje jer je stigla nova tehnologija - elektronska cigara E-JOY
[ commissar @ 19.02.2007. 14:53 ] @
Citat:
IvoD: Ja sam postao ogorčeni protivnik pušenja još na početku srednje škole kad sam kod devojke koja je pušač osetio duvan na bradavicama.

I ti umesto da pocnes da mrzis neverne devojke ti postajes protivnik duvana...... Well done ;)
Citat:
Medjutim, najokoreliji protivnici pušenja su buvši pušači.

Pardon. Nisam najokoreliji protivnik pusenja iako sam bivsi pusac, a to sto pricas - moze da bude, a ne mora da znaci. Imas slucajve gde apstinenti od duvana nisu raskrstili bas najbolje sa sobom, pa im je motivacija za bacanjem duvana ranjiva i zato im smeta kad god neko zapali u njihovoj blizini. Ako o ovakvim "bivsim pusacima" pricas, onda se slazem.
Pozdrav.
[ IvoD @ 22.02.2007. 08:41 ] @
Citat:
Fuzz: Ma daaaj....

Ako si pušač, pitaj nekog drugara koji nije - nek sledeći put obrati pažnju pa podnese izveštaj društvu.
[ Fuzz @ 22.02.2007. 09:36 ] @
Citat:
IvoD: Ako si pušač, pitaj nekog drugara koji nije - nek sledeći put obrati pažnju pa podnese izveštaj društvu.

Da ga pitam pa da se smejemo zajedno?
[ vladd @ 22.02.2007. 09:41 ] @
Ako je osetio, duvan, ...u tom trenutku, hitno kod lekara.., onog za glavu...
[ sergio2matrox @ 22.02.2007. 09:49 ] @
Ako ću zbog nečega da prestanem da pušim, biće to zbog ekonomije. Poznanik je sabrao sve cigare (jeftine drine bez filtera) koje je popušio za 35 god, i ispadne da je popušio kuću, kola i stan
[ Darko Prelic @ 22.02.2007. 17:25 ] @
Ivo ovo je tačno što si napisao druže, pusti ih da se smeju,.. Ja sam sad proverio tvoju teoriju na sebi i stvarno moja bradavica ima ukus duvana, sto je super jer sada ću da sisam duvan non stop a pušenje ću smanjiti, ako me razumeš šta hoću da kažem.. Hvala, hvala ti od srca..
[ Fuzz @ 22.02.2007. 22:45 ] @
:)
[ mihojla @ 23.10.2014. 08:04 ] @
Najviše me boli zabrana prodaje duvana na trotovaru. Šta se time ugrožava?
[ bachi @ 23.10.2014. 08:12 ] @
Duvanska industrija i država koja nenormalne pare uzima na akcize i pdv.
[ anon142305 @ 23.10.2014. 08:18 ] @
Citat:
mihojla:
Najviše me boli zabrana prodaje duvana na trotovaru. Šta se time ugrožava?

Punjenje budzeta po osnovu akciza.

Pogledaj trenutni rebalans, deficit se povecao.
Neko je kanda zaboravio da stalno povecanje poreskog opterecenja ne dovodi do stalnog povecanja poreskog prihoda.
[ vladd @ 23.10.2014. 08:58 ] @
Ne mogu akcize da napune budzet.

To sto je povecan deficit je posledica nepismenosti i gluposti takozvanih ekonomicara.

Ne moze se podizati pdv i ocekivati uvecan priliv tog novca u budzet. Ne moze se mahati teoretskim krivama, koje nemaju uporiste u realnosti..doticne mantre i teoreme, dijagrami i kvazi pravila(koja se uruse periodicno) su pravlljeni u sistemima sa visokom produktivnoscu, i visokim obrtom novca. Pa ni tamo ne funkcionisu bas kako bi se zelelo...

Na prosek 300 evra, i to vestacki(poprilicna manjina ima enormne prihode) preracunat, realno 220 evra, se ne mogu primenjivati nebulozni zahvati. Takav ambijent je kao iznemogli bolesnik, kojem se prepisuju snazne terapije.

I u tom slucaju, kada se vlast "otkaci" od stvarnosti, ulicna prodaja(bilo cega) je socijalna a ne ekonomska kategorija za drzavu.

Ali, ovi manekeni 90-ih, ocito imaju marginu socijalnih desavanja na 30 evra(maraka) po zaposlenom mesecno...njima je prosek 200 evra silno "rasipanje" i bogatstvo, koje treba ozbljno smanjiti.
[ anon142305 @ 23.10.2014. 09:06 ] @
Citat:
vladd:
Ne mogu akcize da napune budzet.

Prihodi od akciza u 2012. su bili skoro cetvrtina budzeta.

Citat:
vladd:
To sto je povecan deficit je posledica nepismenosti i gluposti takozvanih ekonomicara.

Za glupost se slazem.
Vodi se losa ekonomska politika i losi rezultati ne mogu da izostanu.
[ vladd @ 23.10.2014. 09:23 ] @
NA srecu ili zalost..je podatak o "cetvrtini" budzeta..

Mozda da su tajkuni placali porez, budzet bi bio veci, pa bi sveopste akcize(gorivo, pice i cigarete) bile deseti deo VELIKOG budzeta...

To sto je neke godine akciza bila cetvrtina..to je znak da je bankrot blizu..

NAzalost, procentni racun bi trebalo zabraniti ekonomicarima, i tesko ih kaznjavati...mislim da bi bio veci efekat

Neka racunaju u apsolutnim brojkama..dinar usao, dva izasla..a ne "odnosne" velicine..

P.S.

Evo jedna vest, mada bi dobro dosla i za temu "nezavisnost" medija.."slobodne informacije"...
http://www.blic.rs/Vesti/Ekono...-za-skoro-pet-milijardi-dinara

Prodato obveznica...

E sad, da li je prodato bankama, sto ce generisati inflaciju, ili je prodato privredi, odnosno gradjanima, sto nece generisati inflaciju?

Mislim da je dilema opravdana..

I takvo ponasanje ne moze da vodi drugoj opciji nego uvecanom kaznjavanju gradjana, po bilo kom osnovu..zarad "prelivanja novca"..

Sada se "dele" na pusace i one druge, pa su oni drugi prividno(i od konkretnihm kazni) zasticeni, ali..smislice se nesto i za njih...

[Ovu poruku je menjao vladd dana 23.10.2014. u 11:05 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 23.10.2014. 09:39 ] @
Citat:
IUOP_1: Za glupost se slazem.
Vodi se losa ekonomska politika i losi rezultati ne mogu da izostanu.

A čekaj malo, kad ti pušači koji pune budžet akcizama prestanu da puše, neće li da troše pare na druge stvari što će opet puniti budžet preko PDV? Cela ta priča o akcizama i kako su pušači potrebni državi je šuplja
[ anon142305 @ 23.10.2014. 09:45 ] @
Sve i kad bi svi pusaci prestali da puse (sto je nemoguce), ne bi moglo da se zna sta bi umesto toga radili sa parama.
Prica da su drzavi potrebni prihodi od akciza uopste nije suplja.
Najbolji dokaz za to ti je sto recimo duvan nije zabranjen, iako je stetan.
Sta mislis, zbog cega drzava regulise njegovu prodaju? Zbog zdravlja gradjana ili zbog prihoda koje ubira?

Ono sto je ovde suplje je sto neko misli da ce povecanjem poreskog opterecenja popraviti stanje u javnim finasijama.
[ Marko83 @ 23.10.2014. 09:46 ] @
Citat:
bojan_bozovic: A čekaj malo, kad ti pušači koji pune budžet akcizama prestanu da puše, neće li da troše pare na druge stvari što će opet puniti budžet preko PDV? Cela ta priča o akcizama i kako su pušači potrebni državi je šuplja

Akcize <> PDV

Na akciznu robu se i dalje plaća PDV...
[ Shadowed @ 23.10.2014. 09:49 ] @
Citat:
bojan_bozovic:
A čekaj malo, kad ti pušači koji pune budžet akcizama prestanu da puše, neće li da troše pare na druge stvari što će opet puniti budžet preko PDV? Cela ta priča o akcizama i kako su pušači potrebni državi je šuplja

Nije bas tako jer bi se onda taj deo koji bi kompletno otisao na akcizu delio na cenu i pdv pa bi samo jedan njegov deo otisao drzavi.
[ bojan_bozovic @ 23.10.2014. 10:11 ] @
Citat:
Shadowed: Nije bas tako jer bi se onda taj deo koji bi kompletno otisao na akcizu delio na cenu i pdv pa bi samo jedan njegov deo otisao drzavi.

Vidiš manji deo iz budžeta bi išao i za lečenje obolelih od raka pluća. Možda je to dobro?
[ vladd @ 23.10.2014. 10:13 ] @
Pusaci ne treba da pune budzet, odnosno, nema u Srbiji dovoljno prometa cigareta(u apsolutnom, a ne procentnom iznosu) da bi akcize od duvana bile neophodne. Ili znacajne..

Na zalost, ostali "punoci" budzeta su se "razbezali"..porezi se izbegavaju, privreda je u kolapsu, ono malo mini privrede je u crnoj zoni dublje nego u beloj...

Moze Kina da apeluje da se vise pusi i trosi novac na duvan, posto je ogroman broj pusaca, pa je i velika kolicina novca u pitanju, i solidna zarada svih u lancu, od livade do pakle...

Za Srbiju bi bilo znacajnije da pogura privrednu aktivnost i da ne gubi vreme sa zamlacivanjem o detaljima i nebitnim sitnicama..
[ Shadowed @ 23.10.2014. 10:51 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Vidiš manji deo iz budžeta bi išao i za lečenje obolelih od raka pluća. Možda je to dobro?

To je tacno. Zapravo, ova akciza takva kakva je ste je glupost. Ono sto treba da se naplacuje je taksa za zdravstveno koja bi direktno isla u zdravstveno osiguranje a ne u budzet iz kog posle uzima ko god uspe.