[ ©ooLe® @ 27.02.2007. 16:14 ] @
Slack 11 distribucija.
kako da nateram os da posle logina (root npr.) pokrene neku skriptu? gde se to stavlja?
svuda piše nešto pomalo(slackbook,linuxpackages.net,lugons,štatijaznamgdesvenisamgledo), ali nema konkretnih primera.(u taj i taj fajl/dir).
kako da nateram da se u kde-u automatski pokreću neki programi/skripte posle startup-a? jel to /usr/X11R6/lib/X11/xinit/xinitrc.twm ili xinitrc.kde? jel može to u kde-u da se podesi, bez ovih skripti?(kao npr. startup folder u win)?

[ malimedo37 @ 27.02.2007. 17:22 ] @
Ajde postavi jedno ali konkretno pitanje pa da probamo da to odgovorimo.
Npr koja scripta i sta treba da radi......
[ ©ooLe® @ 27.02.2007. 17:53 ] @
bash skripta(nesto.sh), treba preko curl-a da skida jedan fajl u neki folder, i posle neki wget, ne znam kako radi, od nekog mog ortaka/poznanika je skripta, ali je fora da to radi svaki put kad se upali komp.

[ Tyler Durden @ 27.02.2007. 18:48 ] @
Logina u shell ili u X?
Za bash mozes da stavisu ~/.bashrc fajl komandu kojom pokreces tu skriptu a za X mislim da je ~/.xinitrc fajl.
Mislim da bi trebalo da radi i ako stavis tu skriptu u direktorijum ~/.kde/Autostart. Ovo vazi za KDE samo.
[ bmcvetic @ 27.02.2007. 19:29 ] @
Citat:
skida jedan fajl u neki folder, i posle neki wget, ne znam kako radi, od nekog mog ortaka/poznanika je skripta

Aj malo pojasni, sta treba da uradi konkretno taj skript, odakle skida fajl, kako izgleda, daj da vidimo. Ne mozes ovako sturo objasnjenje.

Pozzz
[ ©ooLe® @ 27.02.2007. 21:14 ] @
ma ništa, glupost, džabe sam cimao vas dobre ljude. izvalio sam šta je u pitanju. zapravo je skripta uzeta sa nekog sajta, ne znam čijeg, taj moj ortak nema pojma o linuxu, ne zna o čemu se radi. skripta skida slike studenata etf-a, i nikakve potrebe nema da se startuje posle login-a, to je on siroma istripovao.
Code:

#!/bin/bash
for god in `seq 0 5`; do
        mkdir 200$god
        for i in `seq 1 600`; do
                wget --no-check-certificate https://student.etf.bg.ac.yu/SlikaStudent?indeks=200$god$(printf %04d $i) -O 200$god/$i.jpg&>/dev/null
        done
done

ali apropo toga, ovo ~./bashrc ne radi, ali ~/.kde/Autostart radi. Možda će mi u životu trebati da se za svakog uzera izvršava posebna skripta kada se taj isti loguje. Kako bi to npr. moglo da se odradi?
[ Tyler Durden @ 28.02.2007. 08:01 ] @
Sa .bashrc mora da radi. Vjerovatno nisi nešto dobro uradio.
U pitanju je fajl .bashrc u njihovom home direktorijumu, to je jasno jel tako?
[ ©ooLe® @ 28.02.2007. 09:26 ] @
root@HOME:~#pico .bashrc
root@HOME:~#chmod +rwx .bashrc
za root (~/.bashrc je /root/.bashrc)
user@HOME:~$
u isti folder (~/ je /home/user/.bashrc)
u .bashrc sam sam stavio samo #!/bin/bash echo tralala; da vidim dal će da radi. ali ne radi..
gde sam pogrešio?
[ caiser @ 28.02.2007. 18:39 ] @
Definitivno radi.

Code:
[ home ~ ] # echo "echo tralala" >>.bashrc
[ home ~ ] # su -
tralala
[ home ~ ] #
[ ©ooLe® @ 28.02.2007. 22:18 ] @
neće, samo fortune program se pojavi.
[ anrxc @ 28.02.2007. 22:46 ] @
Pogledaj 'INVOCATION' sekciju bash manuala za objasnjenje ove situacije.
[ ©ooLe® @ 02.03.2007. 09:22 ] @
@anrxc thnx
našo sam http://www.gnu.org/software/bash/manual/bashref.html#SEC65 .
Code:
mv ~/.bashrc ~/.bash_profile 
, sad radi..
thnx everyone
[Ovu poruku je menjao ©ooLe® dana 03.03.2007. u 09:59 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao ©ooLe® dana 03.03.2007. u 09:59 GMT+1]