[ anon7994 @ 20.03.2007. 00:20 ] @
Da li neko ima informaciju kada ce konacno ova jadna zemlja dobiti nove pasose?

Vec znam da ovi nasi silni jadni politicari nisu u stanju, odnosno ne zele da nam dopuste putovanje bez viza (da, to iskljucivo od njih zavisi i ni od koga vise, postoje jasno definisana pravila koja treba da ispune, ali koja jednostavno ne zele da urade), ali kako nije sramota sve te nazovi velike srbe, da nam jos uvek izdaju pasose na kojima pise Jugoslavija, a koji su ujednom jedni od najnebezbednije uradjenih pasosa na kugli zemaljskoj.

Nervira me kada mi se neko podsmeva sto na pasosu pise Jugoslavija a ja sam zapravo iz Srbije. (Jugoslavija je prestala da postoji pre skoro 4 godine, a SCG ne postoji uskoro godinu dana).

Nervira me kad neko iskreno ne zna gde je Jugoslavija zato sto u racunaru nema na spisku takvu zemlju.

Nervira me kad me neko pita, da li sam iz Srbije ili sam iz Crne Gore.

Nervira me kada se ja zadrzim najduze na granicnom prelaze, ne zbog vize, nego zato sto nemamo machine-readable pasos, pa svaki podatak granicar mora rucno da ukucava sto traje, umesto da skenira prvu stranu za 5 sekundi. (Ovo cekanje nema veze sa vizama).

U svakoj iole normalnoj zemlji neko bi odgovarao za sve sto radi ovom narodu osim kod nas...
[ hecky @ 20.03.2007. 00:43 ] @
Tipican razgovor sa immigration officer-ima:

IO: Vi ste iz... Jugoslavije (gleda pasos)?
Ja: Ne, iz Srbije.
IO: Um... Srbije i Crne Gore (njaka komp)?
Ja: Ne, Srbije...
IO: ?! (gleda sumnjicavo)
Ja: Znate mi volimo da promenimo ime drzave svako malo, onako iz dosade.
IO: sta god...
[ _djevojka_ @ 20.03.2007. 07:18 ] @
@mojmejl2003,

Citat:
Nervira me...
Nervira me...
Nervira me...
Nervira me...

Ovaj, mnogo se nerviras. Ne znam da li to ima bilo kakvu svrhu, pa bih ti predlozila da poneses neki zanimljiv materijal za citanje sljedeci put kad budes putovao. Takodje, predlazem da se manje bavis time sta drugi misle i rade oko tebe, posebno sluzbenici. Ne isplati se ni razmisljati o necijem osnovnom (ne)poznavanju geografije, jer to se tice njih samih, a ne tebe. Bices smireniji, i neces rasipati energiju na nebitne stvari.

Koliko god da je tebi npr. bitan izgled pasosa, meni ne bi smetalo ni da bude obican toaletni papiric - koliko god da omoguci putovanje od tacke A do tacke B. Bitno je da vrsi svoju funkciju. Sto se tice skeniranja, jedanput sam naletjela na red od 50-ak ljudi, a masina riknula; drugi red je bio nesto veci, pa se nije isplatilo prebacivati. Zvrcnes i objasnis sta se desava ako te neko ceka, na miru zavrsis knjigu/stagod da citas/pismo/organizujes stvari za sljedeci dan/itd., kez i dobar dan/dobar dan sa sluzbenicima, oni urade svoje, uzmes pasos i ides dalje.

Obicno kad covjek ide na odmor, ide da se odmori. Nemoj da pravis sebi zamor. {Pretpostavka da ne ides na sluzbena putovanja; a ako ides - vazi isto kao navedeno, samo ako uzivas u svom poslu.}
[ Miroslav Jeftić @ 20.03.2007. 08:06 ] @
Citat:
_djevojka_: @mojmejl2003,
Ovaj, mnogo se nerviras. Ne znam da li to ima bilo kakvu svrhu, pa bih ti predlozila da poneses neki zanimljiv materijal za citanje sljedeci put kad budes putovao. Takodje, predlazem da se manje bavis time sta drugi misle i rade oko tebe, posebno sluzbenici. Ne isplati se ni razmisljati o necijem osnovnom (ne)poznavanju geografije, jer to se tice njih samih, a ne tebe. Bices smireniji, i neces rasipati energiju na nebitne stvari.

Ne bi bila živa kad ne bi nešto pametovala. Nije to samo pitanje dizajna i nekakvih slovaca. Kao što si i sama rekla, najbitnije je da pasoš vrši funkciju, a naš takav-kakav je ne vrši (bar ne u potpunosti). Između ostalog zato što je jedan od uslova (od mnogih) da dođemo na belu šengensku listu i taj da zamenimo putne isprave, jer ovakve kakve su sad ne odgovaraju standardima (može ga falsifikovati i amater, a da ne spominjemo da se vodi na nepostojeću državu).
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2007. 08:08 ] @
Hehe

Meni je interesantnije kada vidis kako nam ljudi lepo daju country-code, posto mi nismo u stanju da se dogovorimo oko istog ;-)

Nationality: XXY - ko da si alien, ali to je valjda sasvim u skladu sa nebeskim narodom :)

Uostalom - gori Hilandar a vi bi da putujete... e pa nece moci ;-)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 20.03.2007. u 09:41 GMT+1]
[ hecky @ 20.03.2007. 09:21 ] @
Nemate pojma...

XXY = Ex Ex Yugoslavia
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2007. 09:25 ] @
Samo da napomenem da za ulaz u doticnu drzavu gde smo XXY (Japan) vize ne trebaju drzavljanima Makedonije, Bugarske, Hrvatske...

Al oni nemaju tako lep nebeski country code - mogu da nas mrze ;-) Steta sto nisu stavili FOO-BAR, prilicno realno bi oslikavalo stanje :)
[ ton_majstor @ 20.03.2007. 09:35 ] @
Sjajno! Da si alkoholičar, pisalo bi XXX!

Citat:
Uostalom - gori Hilandar a vi bi da putujete... e pa nece moci ;-)

Selo gori, a baba se češlja!

Mojmejl, lepo ti kaže đevojka... sedi, popi nešto, iskuliraj...

KO da izda ili donese odluku o novim pasošima? Ljudi, mi nemamo Vladu već mesecima. Za tu odluku je potrebna. I ne samo za tu.

Prema tome, pasoši su samo jedna od stavki koje sede u redu i čekaju ove pijačare i prekupce da se dogovore oko cene svojih usluga!

Da ne offtopicujem više, ni ove godine neću ići u inostranstvo (pa ni u CG, barem ne na more) iz prostog razloga što nemam ovaj outdated "plavi" pasoš, a da mi piše nešto što ne postoji... ne dam! A ako najesen donesu uredbu i izdaju nove pasoše, moraću da ga menjam svejedno... trošak x2!

Pozdrav!
[ _djevojka_ @ 20.03.2007. 12:52 ] @
@Miroslav Jeftić,
Citat:
Ne bi bila živa kad ne bi nešto pametovala. Nije to samo pitanje dizajna i nekakvih slovaca. Kao što si i sama rekla, najbitnije je da pasoš vrši funkciju, a naš takav-kakav je ne vrši (bar ne u potpunosti). Između ostalog zato što je jedan od uslova (od mnogih) da dođemo na belu šengensku listu i taj da zamenimo putne isprave, jer ovakve kakve su sad ne odgovaraju standardima (može ga falsifikovati i amater, a da ne spominjemo da se vodi na nepostojeću državu).

Jest', bas divno da si se nasao da poklopis lonac. :) Elem, pasos savrseno vrsi funkciju, ali nije sredjena zakonska regulativa koja je podloga za sprovodjenje osnovih promjena u zemlji (pa tako i u vezi pasosa); a kamoli da se dogura do nekog ozbiljnijeg sredjivanja veza sa drugim zemljama. Samo, Catch 22 - da bi se sredila zakonska regulativa, bilo bi zgodno da se skonta ko uopste sredjuje sta (citaj: vlada), pa kad se dogovore oko toga, mozda se nesto i desi. Kad se pocisti sopstveno dvoriste, ima sanse da i druge stvari krenu. Primjetices da ako imas jedna kola na vucu, i zavezes cetiri magarca na cetiri razlicite strane - dokle god se ne usaglase, nema nekog bitnijeg pomaka. Isto stvar i sa ljudima.

Sto se tice standarda - zavisi po kojem mjeris i krojis; a ne moras da se brines, sve sto jedan covjek smisli kao savrseno, drugi dodje, snadje se i provali - falsifikuju se mnogo vece stvari od pasosa, pa opet se ne skace gore-dole u panici. Sad, da li je veca gre'ota da neko falsifikuje pasos i tako udje/izadje iz zemlje, ili je gore da okace nekog kriminalca na kutiju i da ga puste da hoda nesmetano zemljom - ti sam vidi. Ne radi se nista o kriminalcima o kojima se zna, a bas ce nesto da se radi sa ovima o kojim nisu sigurni.
[ Miroslav Jeftić @ 20.03.2007. 13:40 ] @
Probaj onima koji s tim pasošem padaju u nesvest u redovima ispred ambasada da kažeš kako on savršeno funkcioniše, mislim da će reakcije biti zanimljive. Naravno da se sve može falsifikovati, ali naš pasoš sa onom multigram nalepnicom je verovatno ispod svih mogućih standarda. Osim ako ne krojimo po standardima Moldavije ili tako neke simpatične zemlje (mada me ne bi iznenadilo da su i njihovi napredniji. :P). A vlada/vlade... šta ih briga, ne čekaju oni ispred ambasade.
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2007. 14:24 ] @
Jedino resenje koje ce naterati Srbiju da promeni taj pateticni dokument koji se jos naziva i "SRJ Pasos" je vrlo prosto:

Jednog dana ce nam zabraniti ulaz sa tim WC Papirom u EU/USA/Kanadu/Australiju/Japan, pa ce se neko od politikosa valjda potruditi da to sredi posto njegov "kum", "brat", "sestra" i sl.. nece moci da idu napolje :-)

Ostaviti to na resavanje Vladi Srbije odlaze resavanje toga na bar jos 50-60 godina jer, jbg, gori Hilandar a neki razmazeni bi da putuju :)

Mada kako je vreme krenulo, 50% Srbije ce imati pasos Bugarske, Hrvatske, Slovenije, vrlo brzo i Crne Gore itd... posto tako jedino mogu da putuju bez problema - koliko je to dobro za Srbiju, zna se ;)
[ Milos niks @ 20.03.2007. 15:40 ] @
Zanimljivo je da se za nove pasose nikome ne zuri a za recimo elektronske licne karte , koje nikome nisu bile prioritet, je u startu bilo ulozeno 100mil. , to je bilo pre 6 godina a te licne karte nisu i dalje zazivele . Znaci ispade da je tacno da ce to dodji na dnevni red tek kada neki ministar bude mogao da dobije proviziju od posla .
[ hecky @ 20.03.2007. 16:04 ] @
Mozda se ceka da prestanemo da se predomisljamo i da odlucimo kako ce da nam se zove drzava.

S obzirom da menjamo ime svako malo, prosto je preskupo stalno stampati nova dokumenta .
[ EagleOne @ 20.03.2007. 16:07 ] @
Trebace mi pasos za oko mesec dana, a nedavno mi je istekao, pa to treba regulisati. Isto putovanje, drugarica je danas isla u policiju/gde li vec, jer joj je ostecen pasos, zelela je da ga zameni. Rekli su joj da nemaju obrasce za pasose da ce ih imati za oko mesec-dva dana majko mila.
Recite mi kada se produzava pasos, nisam nikada radio, dobija se popuno novi dokument, zar ne ?
[ hecky @ 20.03.2007. 16:12 ] @
http://www.mup.sr.gov.yu/domino/formular.nsf/pasosi.html

Dobijes novi za 3-4 radna dana (u Novom Sadu barem).
[ Mobtel @ 20.03.2007. 17:39 ] @
Elem istice mi pasos a ja imam cg drzavljnstvo..iako sam rodjen u serbiji nebeskoj...
Pa se nesto mislim da uzmem Cg pasos...sta bi vi radili na mom mestu i ocu li se nekako ovajditi ako to uradim..
Sa ovim nasim sam siguran da necu.hehehe
[ Tyler Durden @ 20.03.2007. 18:11 ] @
Tesko je tu biti pametan, ali ja iskreno vjerujem da ces prije imati koristi od CG nego od ovog ovdje.
Najbolje bi bilo kada bi ovi papani iz vlada dogovorili neko dvojno drzavljanstvo, ali sta da ocekujes od tih usijanih glava...
[ _djevojka_ @ 21.03.2007. 10:06 ] @
@Miroslav Jeftić,
Citat:
Probaj onima koji s tim pasošem padaju u nesvest u redovima ispred ambasada da kažeš kako on savršeno funkcioniše, mislim da će reakcije biti zanimljive.

Ako ti osjecas potrebu da nekom objasnjavas stvari vezane za papirologiju, mozda si mogao razmisljati o radu u drzavnim ustanovama. Izgleda da je kljucna stavka sto postavljac teme nije klarifikovao tacno sta mu smeta, pa je ovo jos jedna tema sa buckuris-salatom. Dokument kao dokument sluzi funkciju koja mu je odredjena, ali regulativa nije sredjena - kako stvari u zemlji nisu sredjene, ne moze se ocekivati da ni medjunarodni odnosi budu pod konac. Tebi, a i postavljacu teme u stvari smetaju sve propratne zakacke - prohodnost sa tim istim pasosem; a to dolazi kroz sredjivanje vlade. Kad oni srede sami sebe, onda ce moci i druge stvari da usmirglaju.

Zanimljivo je spominjanje elektronskih licnih karata. Gdje jos u svijetu (u naprednim zemljama) postoje elek.l.k.-e? Da li neko ima informaciju? Jer hajde da uzmemo u obzir da jedna Bosna (izbombardovana, unistena i iskasapljena u svakom smislu) vec nekoliko godina koristi el.l.k.-e. Hajde da kazemo da je AU nesto tehnoloski naprednija zemlja, ali nije uveden pojam jedinstvene l.k. (jos uvijek). Kome i cemu sluzi ta ukakena l.k., i kakav li se to eksperiment sprovodi u Bosni; a ko li je samo vidio prioritet da se odobri ogromna (sumanuta) svota za Srbiju za iste/slicne l.k.-e - i to bi bilo zanimljivo pogledati. Kao i tada, tako i sada - pitanje priorieta, ali cijih?

[ Ivan Dimkovic @ 21.03.2007. 10:55 ] @
Citat:

prohodnost sa tim istim pasosem; a to dolazi kroz sredjivanje vlade. Kad oni srede sami sebe, onda ce moci i druge stvari da usmirglaju.

A sto bas ove nove "soon to be" Vlade - koliko znam, "Vlade Srbije" su bile sasvim sredjene u periodu od 2001 do kraja 2006, sa par prekida u "sredjenosti" sto zbog koalicionih problema sto zbog nadolazecih izbora.

Ne znam na cemu se gradi ta sigurnost da ce bas ta nova Vlada da sredi problem pasosa i viza, kad predhodne 3 to nisu a, koliko vidim, face kandidati za vladu su isti ko i ranije, iste njuske ko i uvek - u njihovu sposobnost "da smirglaju stvari" se ne bih bas uzdao :)
[ Marko Lisinac @ 21.03.2007. 11:13 ] @
Jel se spominjao uopste negde po medijima taj "problem" oko pasoša?

[ Deda_Mraz @ 21.03.2007. 11:24 ] @
Dobro kada dodbijemo novi pasoš šta ćemo da radimo sa carinicima na granici?

Išao sam u Zagreb na gostovanje sa rukometnim klubom partizan i na granici carinik (naš) mi lupi pečat preko moje slike!? Ja u čudu pitam ga kako bre ovde čoveče, sad se ne vidi slika? A on kaže: Ma ajde ko još gleda sliku!? Ajde daljeee.....

Da ima budala ima.
[ Ivan Dimkovic @ 21.03.2007. 11:32 ] @
Mediji? :) Pa oni su verovatno zaokupljeni bitnijim stvarima - sigurno trenutno gori neko Kosovo i sl... :)

@edit... Lazem - evo, neko se bavi:

http://www.b92.net/info/vesti/..._category=11&nav_id=237517

Citat:

Sporazum o readmisiji
21. mart 2007. | 09:49 | Izvor: Beta
Brisel -- Evropska komisija i Srbija dovršile tehničke razgovore o jedinstvenom sporazumu o readmisiji.

Sporazum treba da uredi povratak osoba iz Srbije koje ilegalno uđu ili borave na teritoriji zemalja EU. Procenjuje se da je takvih osoba od 100.000 do 150.000.

Član srpske delegacije Zoran Martinović kaže da je reč o mehanizmu postepenog, uređenog povratka srpskih državljana za čije je socijalno-ekonomsko zbrinjavanje i ponovno uključivanje u društvo EU obećala da će od 2008. obezbediti finansijska sredstva iz svojih fondova.

Delegacije Srbija i Evropske komisije će početkom aprila održati završnu rundu pregovora i, očekuje se, parafirati sporazum koji bi na jesen bio potpisan i stupio na snagu krajem godine.

Proces povratka osoba koja su iz Srbije ilegalno došle u EU traje od 1996, pošto Srbija od ranije ima sporazume o readmisiji s 12 zemalja EU. "Zato ne očekujemo nikakav novi talas povratnika", objasnio je Martinović, zvaničnik Službe Srbije za ljudska i manjinska prava.

Eto, jos jednom "do kraja godine" :-)
[ pctel @ 21.03.2007. 12:40 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Mediji? :) Pa oni su verovatno zaokupljeni bitnijim stvarima - sigurno trenutno gori neko Kosovo i sl... :)

Problem Kosova je svakako vezan za problem pasosa - moralo bi se urediti pitanje izdavanja pasosa stanovnicima tog dela (?) Srbije. E, sad, ako im se pasosi ne izdaju onda smo se odrekli tih ljudi, ako im se izdaju onda ce celokupna albanska mafija dobiti taj novi pasos koji ce onda vredeti tacno koliko i stari... a ako dodje do nekih promena granica to podrazumeva opet novi... Meni to zadrzavanje ima logike. Evo, vec do sada smo ustedeli nesto novca i vremena - nismo uzimali pasos SCG.
[ ton_majstor @ 21.03.2007. 13:05 ] @
Ivane, pakuj kofere, eto tebe nazad u Beogradu! Kao i vas ostalih, što trujete iz EU!!!

Ako se budeš bunio, onda neće milom da te vrate... a sad, što nisi Ciganin, Šiptar, ilegalac, lažni azilant... ko ti je kriv, READMISIJA?

Citat:
reč o mehanizmu postepenog, uređenog povratka srpskih državljana

Cool, liči na "konačno rešenje", na oslobađanje iz Dahaua 1945. Arbeit Macht Frei! (zamalo...)

Pozdrav!
[ Ivan Dimkovic @ 21.03.2007. 13:28 ] @
Citat:

Cool, liči na "konačno rešenje", na oslobađanje iz Dahaua 1945. Arbeit Macht Frei! (zamalo...)

Pa malo koja zemlja, osim Amerike, ne vraca ilegalne imigrante nazad u mesto odakle su dosli...

E, sad, Srbiju niko ne bije motkom da prihvati sporazum o readmisiji - ako izracuna da joj se to vise isplati (u sta iskreno sumnjam ;-)
[ ton_majstor @ 21.03.2007. 13:36 ] @
Ma da, samo što se o readmisiji i punim avionima uplakanih ljudi slabo piše i slika, a kada se nasuču na obalu ili podave kao pacovi ili ih savataju u kontejneru polumrtve... onda na sva zvona!

Pozdrav!
[ Ivan Dimkovic @ 21.03.2007. 13:40 ] @
Citat:

Ma da, samo što se o readmisiji i punim avionima uplakanih ljudi slabo piše i slika, a kada se nasuču na obalu ili podave kao pacovi ili ih savataju u kontejneru polumrtve... onda na sva zvona!

Ne kontam, sta treba da odu u zemlje odakle dolaze pre nego sto odluce da zapale i da im uplate let prvom klasom u Emirates-u + hotel od 5 zvezdica kako bi lako imigrirali bez opasnosti :-))
[ Milos niks @ 21.03.2007. 14:42 ] @
Citat:
pctel: Problem Kosova je svakako vezan za problem pasosa - moralo bi se urediti pitanje izdavanja pasosa stanovnicima tog dela (?) Srbije. E, sad, ako im se pasosi ne izdaju onda smo se odrekli tih ljudi, ako im se izdaju onda ce celokupna albanska mafija dobiti taj novi pasos koji ce onda vredeti tacno koliko i stari... a ako dodje do nekih promena granica to podrazumeva opet novi.

Tu ne vidim neki problem , srpski gradjani sa kosova treba da imaju "novi" srpski pasos ali da se on izdaje recimo samo u Beogradu, sumnjam da ce neki UCK-ovac ili slicni uopste dolaziti mecki na rupu cak i da bas hoce srpski pasos.Ipak izdavanje pasosa kontrolise srpska vlada i moze da odredjuje uslove ko ga dobija a ko ne.

Oko readmisije , sumnjam da je to u nasem interesu cim nas toliko jure oko toga :) . A i tih 100k emigranata sigurno nece doci puni para , nego ce vise biti socijalni slucajevi kojima ce trebati da se obezbede poslovi i socijalna davanja
[ Ivan Dimkovic @ 21.03.2007. 15:02 ] @
Citat:

Oko readmisije , sumnjam da je to u nasem interesu cim nas toliko jure oko toga :)

Naravno da primanje 100K siromasnih ilegalnih emigranata nije u nasem direktnom interesu - medjutim neprihvatanje toga povlaci i neke posledice, kao na primer - tezak vizni rezim, a sigurno i jos neke "poslastice" u vidu sprecavanja pocetaka pridruzivanja EU i sl...

Kada se sve to sabere, nisam bas siguran da je inat mnogo povoljna opcija po nas, jer cemo biti uskraceni za pristup raznim finansijskim instrumentima EU, a takodje ce nasi gradjani biti i dalje tretirani drugorazedno kada su granice Evrope u pitanju.

Ako se u Srbiji godisnje izda 100 hiljada EU viza, to mu izadje 3 miliona evra troskova godisnje (prosecna cena vize - 30 eur) koji se odlivaju iz Srbije svake godine. 100K gladnih kosta verovatno vise od toga, ali inacenje sa EU povlaci jos neke sankcije u vidu stapa... a sve to kosta.
[ Milos niks @ 21.03.2007. 15:26 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Naravno da primanje 100K siromasnih ilegalnih emigranata nije u nasem direktnom interesu - medjutim neprihvatanje toga povlaci i neke posledice, kao na primer - tezak vizni rezim, a sigurno i jos neke "poslastice" u vidu sprecavanja pocetaka pridruzivanja EU i sl...

Kada se sve to sabere, nisam bas siguran da je inat mnogo povoljna opcija po nas, jer cemo biti uskraceni za pristup raznim finansijskim instrumentima EU, a takodje ce nasi gradjani biti i dalje tretirani drugorazedno kada su granice Evrope u pitanju.

Ako se u Srbiji godisnje izda 100 hiljada EU viza, to mu izadje 3 miliona evra troskova godisnje (prosecna cena vize - 30 eur) koji se odlivaju iz Srbije svake godine. 100K gladnih kosta verovatno vise od toga, ali inacenje sa EU povlaci jos neke sankcije u vidu stapa... a sve to kosta.

Pa sa tim pridruzivanjem EU vise dosadise i bogu i narodu . Da ne pocnomo sada opet sa kosovom i sa hagom i sa svima sto EU trazi a sto je bitnije od readmisije i sto jedno bez drugog nema svrhe raditi pa se sada treba zuriti , ali gledaj na to ovako da se za 100k gradjana nadje fiktivan posao u ovoj zemlji ili na neki drugi nacin resi njihov socijalni problem treba min. mesecno 10mil evra , na godisnjem nivou je to 120mil .

Ili da li postoji neka garancija EU da ce ukoliko se srbija prihvati readmisije, istog trenutka nezavisno od drugih zahteva, dodji do povoljnijeg viznog rezima , da ce cena vize biti 0 evra , dobiti pristup finansijskim institucijama EU ili da nasi gradjani nece biti tretirani losije od ostalih .

Mada je bezmislena rasprava jer ce jednog trenutka neko iz EU komandne strukture udariti packu nasim politicarima i oni ce prihavatiti readmisiju bez nekog daljeg polemisanja oko dobrobiti toga po Srbiju.
[ _djevojka_ @ 21.03.2007. 15:42 ] @
@Ivan Dimkovic,

Citat:
A sto bas ove nove "soon to be" Vlade - koliko znam, "Vlade Srbije" su bile sasvim sredjene u periodu od 2001 do kraja 2006, sa par prekida u "sredjenosti" sto zbog koalicionih problema sto zbog nadolazecih izbora.

Ne znam tacno sta podrazumjevas pod 'sredjenosti', ali lickanje na kutiji i paradiranje/promocija znaci samo jedno - dobro upakovana ambalaza. Konkretan rad i donosenje bitnih odluka, i sprovodjenje istih u sklopu zakona, primjenjivanje zakona/drzanje do istog bla bla bla - sve to uzme nesto vise truda. Bas kao sto si rekao - 'Vlade Srbije' - period od pet godina; pa koliko li ih je prodefilovalo samo? Kako se moze ocekivati bilo kakav pomak, kad se smjenjuju u kratkom vremenskom roku?

Citat:
Ne znam na cemu se gradi ta sigurnost da ce bas ta nova Vlada da sredi problem pasosa i viza, kad predhodne 3 to nisu a, koliko vidim, face kandidati za vladu su isti ko i ranije, iste njuske ko i uvek - u njihovu sposobnost "da smirglaju stvari" se ne bih bas uzdao :)

Ne vidim da se gradi sigurnost na blatu (uopste, ko je to i spominjao?), ali moguce je da ljudi imaju nadu. Bolje jeste moguce, ali nece samo. Kao sto je neko gore naveo, dok neko malo ne osjeti neku zakonsku zakacku na sopstvenim ledjima, nece mrdnuti guzu da je ismirgla. Do tada, imas priliku/izbor da trazis neki drugi pasos sa/bez viza, i tako sredis prethodni problem (ako mislis da te pogadja).
[ Ivan Dimkovic @ 21.03.2007. 16:05 ] @
Citat:

Kako se moze ocekivati bilo kakav pomak, kad se smjenjuju u kratkom vremenskom roku?

_djevojko_, Estonija je menjala vlade svake godine 90-tih, pa im to nije smetalo da postanu jedna od uspesnijih novih EU zemalja, dosli su do toga da zaposljavaju Fince, ili da ulazu u nova poslovna cuda, SkyPe recimo... Pretpostavljam da njihove "Vlade" imaju malo vise sposobnijih ljudi od ovih nasih pa su od ex-SSSR guzice napravili uglednu drzavu bez obzira na smenjivost politicara... ;-)

Citat:

Do tada, imas priliku/izbor da trazis neki drugi pasos sa/bez viza, i tako sredis prethodni problem (ako mislis da te pogadja).

Poznavanje licnih prava se podrazumeva ;-)
[ DaliborP @ 21.03.2007. 16:45 ] @
Citat:
_djevojka_:Do tada, imas priliku/izbor da trazis neki drugi pasos sa/bez viza, i tako sredis prethodni problem (ako mislis da te pogadja).

A kako se to "trazi" neki drugi pasos, evo ja bih hteo da uzmem jedan, recimo pasos Luxemburga.
[ Slobodan Miskovic @ 21.03.2007. 18:20 ] @

Eve recimo :)

http://www.henleyglobal.com/migration.html

Ima toga kolko 'oces na netu samo treba malo googlati ;)
[ EagleOne @ 22.03.2007. 00:06 ] @
malo je off ali svidja mi se ideja:

Sto kaze jedan moj drug, zasto ne bi iznajmili neku vladu, kao rent-a-vlada.
Ponudimo nekoj uspesnoj vladi (heh, bas rece Estonija), da odrade koji mandat kod nas, ionako je kod njih dosadno, a kod nas je akcija.
Damo im spisak zadataka koje treba odraditi, platu, hranu, kola, pancir, smestaj, provod. Mi ispunimo nas deo, platimo po ugovoru, a oni posteno da odrade njihov deo, profesionalno. Sto je bolje nego natezanje sa tetkama i tecama :).
[ hecky @ 22.03.2007. 09:26 ] @
Pa nisu valjda ludi Estonci

Videli su kako su prethodni reformisti zavrsili (hint: Djinjdjic)... nema tih para...
[ ZaMpA @ 22.03.2007. 11:19 ] @
ma jedino da neko digne u vazduh kucu/vikendicu/novi bmw nekom bitnom i da objavi da ce nastaviti sa teroristickim napadima dok god se ne uvedu novi pasoshi. Meni stvarno nije jasno shta cekaju ovi papci na vlasti?!?!?!?!?! Uvodjenje novih pasosha je dobro za svakog, a ne shteti nikom (jedna od retkih takvih stvari ovih dana ...) Ali neeeeeeeeeeeeeeee, nije bitno da se uvedu novi pasoshi, bitno je da ih JA uvedem, a ne ovaj iz druge partije... mamu da im ***** ********* ************, sve bi ja to potrovao, SVE. i seme i pleme... ******** lopovske....

(malo sam se iznervirao, pa sebi dajem odushka, ne zamerite )
[ Mobtel @ 22.03.2007. 11:28 ] @
S obzirom na nedavno potpisivanje nekog sporazuma sa eu,kako Diskutori u ovoj temi vide dalji razvoj situacije sto se tice Crne Gore?
Posto potpsase sporazum posle 3 -4meseca od odvajanja kojom li ce se brzimo stici u evropu?
[ _djevojka_ @ 23.03.2007. 09:19 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Poznavanje licnih prava se podrazumeva ;-)

Ne bas. Neophodno je nacrtati, cim diskusija zadje u domen banalnosti.

Nego, kad smo vec zapeli kod Estonije, koliko puta su oni bili bombardovani u posljednjih 100 godina, i koliko puta su imali sankcije u posljednjih 50(?) vs situacija brdovitog Balkana, konkretno Seeeeeeeerbija?
[ Miroslav Jeftić @ 23.03.2007. 09:22 ] @
Kakve to ima veze sa pasošima? :)
[ hecky @ 23.03.2007. 09:26 ] @
Kakve to ima veze?

Pa svabija je bila sravnjena sa zemljom posle WW2, pa vidi ih sada... putuju bez viza
[ Miroslav Jeftić @ 23.03.2007. 09:35 ] @
Znači, trebali su i nas da poravnaju, možda bismo bili u šengenu već?
[ Ivan Dimkovic @ 23.03.2007. 09:42 ] @
Citat:

Ne bas. Neophodno je nacrtati, cim diskusija zadje u domen banalnosti.

Nego, kad smo vec zapeli kod Estonije, koliko puta su oni bili bombardovani u posljednjih 100 godina, i koliko puta su imali sankcije u posljednjih 50(?) vs situacija brdovitog Balkana, konkretno Seeeeeeeerbija?

Excuses, Excuses :-)

Estonija? Bombardovani su isto koliko i mi - 1 (ono 1999 ali, ako cemo iskreno, 1999 je Estonija vec bila daleeeko ispred Srbije, tako da argument i nije neki) - teritorija bila atraktivna i u periodu posle I (Rusima, revolucija ;-) i u II svetskom ratu, sankcije? Imali su i oni sankcije, a takodje i tenkove na trgovima od "majcice Rusije" kada su krenuli da se prkose istoj (ruska vojska je prestala da okupira Estoniju 1994, JFYI), samo sto su njihovi frendovi stvarno pomogli za razliku od nasih "frendova"... no, znas kako se kaze - frendovi se biraju - a s'kim si takav si, zar ne? :-)

A da... da odmah uradimo prevenciju odgovora tipa "A etnicka slika, eh taj Balkan - to nema nigde, lako je Estoncima" - Estonija ima 68% Estonaca i 25% Rusa + ostala boranija, sto bi mu bio ekvivalent distribucije, recimo, Srba & Albanaca... samo sto Rusima ne pada na pamet da prave frku u Estoniji, vec sljakaju za pare kod pametnih ljudi - uzimaju kredite za kucu, i zive zivot :-)

Elem, nema bas ovo puno veze sa pasosima, aye? Ili mozda ima ;-)
[ commissar @ 23.03.2007. 09:58 ] @
Evo zato nesto sto IMA veze sa pasosima: novih pasosa NECE biti do kraja godine (informacija iz valjevskog SUP-a).
[ Ivan Dimkovic @ 23.03.2007. 10:03 ] @
@commissar

Pa da - "Kraj godine" je omiljen izraz kada su domaci drzavni odrgani u pitanju - "XXX-a nece biti do kraja godine, ali se ocekuje pocetkom sledece godine" - naravno, godina nikad nije precizirana, ili - ako je precizirana, lako se zaboravi ;-)
[ ton_majstor @ 23.03.2007. 10:09 ] @
A da se vratimo na naslov teme:

"Novih pasoša neće biti do kraja vaših života." Informacija ne iz Vlade ili OUP-a, nego iz iskustva.

Ustvari, biće... al' dok stignu, opet neće vredeti pišljivog boba.

Pozdrav!
[ Mobtel @ 23.03.2007. 10:58 ] @
Citat:
Mobtel: S obzirom na nedavno potpisivanje nekog sporazuma sa eu,kako Diskutori u ovoj temi vide dalji razvoj situacije sto se tice Crne Gore?
Posto potpsase sporazum posle 3 -4meseca od odvajanja kojom li ce se brzimo stici u evropu?
[ Ivan Dimkovic @ 23.03.2007. 11:32 ] @
Citat:

Znas kako, Turska ima taj sporazum vec nekoliko decenija, a opet - neke zemlje su usle u EU i bez toga ;-)

Zavisi od same Crne Gore, koliko su brzo u stanju da urede drzavu - a takodje i od EU, tj. kad budu bili sposobni da primaju nove clanice.
[ _djevojka_ @ 23.03.2007. 15:10 ] @
@Dimkovic,

Citat:
Excuses, Excuses :-)

By all means, you may be excused. :)

Citat:
Estonija? Bombardovani su isto koliko i mi - 1 (ono 1999 ali, ako cemo iskreno, 1999 je Estonija vec bila daleeeko ispred Srbije, tako da argument i nije neki)…

Aman, je l’ moguce do sada razlikovati izmedju pitanja i argumenta, ili ponovo nastavljamo sa odbrambenom reakcijom na sve i svja , za svaki slucaj? Pitanje nije postavljeno da se odgovara svaki put, nego da se malo mucne za sebe.

Citat:
Elem, nema bas ovo puno veze sa pasosima, aye? Ili mozda ima ;-)

Naravno da ima. Kao sto si sam uspio da objasnis, oni mogu da se dogovore svake godine, i da tokom te godine nesto urade; dok ovima uzme nekoliko godina da posteno sjednu za sto. Usput dok sjedaju, neko drugi im izmice stolicu, malo igranja macke i misa, dosta podmetanja, vise bavljenja administracijom i izborima nego konkretnim radom bla bla bla. Nesto sam izostavila? Slobodno dodajte.

Bitna stvar je sto je osam godina relativno kratko u ekonomskom smislu (ako se tako moze izraziti), pogotovo sto je debeo procenat infrastrukture zeznut u roku od tri mjeseca; dok su oni imali koju deceniju vise da se oporave od sravnjavanja i peglanja. Ako ces porediti, onda bar da to bude mjerodavno. Ni Njemacka nije preko noci postala ono sto jeste, pa cak i da se gleda kao bitan faktor – priznaces da nije isto kad setas istokom, i kad setas zapadom.

Kakve veze ovo ima sa pasosima (koja pticica ce chvakati)? Zemlja koja ima sredjenu vLaDu moze i sama postati sredjena, ako se ljudi dogovaraju i rade (a ne da defiluju na kutiji ili pricaju da rade). Znaci – mnogo veca sansa da se srede i pasosi, sem ostalih stvari. Divna stvar, zar ne? A ko bira sredjenu vladu? Ja bih rekla sredjeni ljudi. Pociste svoje dvoriste, i vide da li im se isplati da sjede i da cekaju nesto da se desi, ili da sami pokusaju maksimalno da srede sebe i svoju okolinu. Vjerujem da je i drugima primjetna opsta apatija koja vlada kad se desavaju izbori. Desavaju se svakih pet minuta, pa ljudi vise ni ne izlaze na izbore. Steta; jer da svi izadju, onda bi se znalo u kakvom je tacno s(r/t)anju zemlja.

I argument o sposobnosti ovih u Estoniji takodje ne drzi vodu – mogu ljudi biti sposobni u svom poslu, izuzetni strucnjaci – ali to nije dovoljno za timski rad. Estonci su sposobni da se dogovore. Ovi (da ih ne nazovem tako, ali sta da se radi, najbolji termin koji ih opisuje) – egomanijaci, samo se in/direktno busaju u grudi k’o pecinski ljudi, o nekom radu sem licnih interesa – istinski, nema ni govora. Svako bi da ubere grozdje dok ga jos ima, jer se sve boje da ce nestati. Niko da nesto posadi i da pogleda dugorocne ciljeve, da svake godine mogu brati i ulagati; a ne! Mislim da ima zaista sposobnih ljudi, ali imaju falinke – losa komunikacija /interpersonal skills/ + nedovoljno su ostvareni kao ljudi da razumiju da i njima moze biti bolje u ono isto vrijeme kada i citavoj zemlji moze biti bolje (i da – moguce je da se obe stvari poklope, cudna mi cuda).

Pri ovakvom saznanju, ne vidim svrhu nerviranja oko nesredjenih pasosa, jer je to samo konsekvenca opsteg stanja.
[ commissar @ 23.03.2007. 18:25 ] @
@Ivan Dimkovic:
Znam za "kraj godine", to je kao kad dodjes kod prodavca racunarske opreme, a on kaze "dodji sutra/prekosutra/sledece nedelje/whatever, ali su prethodno pominjali jun mesec (a za tu foru nisam znao)....
[ Bojanc @ 27.04.2007. 12:09 ] @
Evo danas sa isao da pokupim novi pasos,stari mi istice sledeceg meseca,i za malo da me slog stefi,pogledam kad ono SAVEZNA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA??!! Zena se samo nasmejala i slegnula ramenima,kaze pa ko da nam promeni pasose kad jos ni Vladu nisu formirali,pa reko imali smo mi Vladu do pre par meseci,sto to niko nije menjao,eee kaze pa nisu imali vremena,racunali su svoje dnevnice,plate,kojekakva primanja...koga briga za sto mi putujemo sa pasosem zemlje koja ne postoji skoro 10.godina. Kakva sramota.....
[ Miroslav Jeftić @ 27.04.2007. 12:58 ] @
Bar ne piše SFRJ. Ja sam pre dve nedelje zamenio ličnu kartu sa bakljama.
[ Ivan Dimkovic @ 27.04.2007. 12:58 ] @
Elem, pre neki dan na Tokyo Narita intl...

15 minuta su me procesirali zato sto nisu znali koji je country code... (ni koja je zemlja, for that matter) - mislim da je ovo vec postalo pravilo, da putnik mora da pomaze radnicima na aerodromu oko CC-a njegove zemlje koja menja ime svakih par meseci :)

Malo je bizarno... ono "znate... to sto pise na pasosu, ne vazi... mi menjamo ime svaki dan... A... country code? Stvarno ne znam... ni oko toga ne mozemo da se dogovorimo... probajte SRM... ne ide... YUG ne ide... CSI ne ide... XXY kao ovi iz vase ambasade... ne ide" :-)

Trivija od zemlje... sta drugo :(
[ hecky @ 27.04.2007. 13:41 ] @
Glupi Japanci, pa pise Country Code na vizi koju je izdala njihova ambasada.

A to sto se taj Code ne slaze sa trenutnom geopolitickim situacijom... ***iga sad
[ Ivan Dimkovic @ 27.04.2007. 15:33 ] @
Pise country code XXY (na japanskoj vizi) - i, ne, ne slaze se ni sa cim :)
[ Deda_Mraz @ 27.04.2007. 17:41 ] @
Od sad ćemo početi ko Izrealci da nam se Gate otvara 3 sata pre poletanja radi provera da neko nije slučajno zaboravio da ostavi eksploziv kod kuće, da nema brata teroristu, zašto nosi dugu bradu, kom bogu se moliš....itd

U bangkoku čekamo da nam se otvori gate (22:00), nama je let bio u 23:35 a let koji je išao za Tel Aviv, gate otvoren pre 3 sata, a boarding je već u toku a let je zakazan u 00:55, jadan narod, šlogno sam se
[ ton_majstor @ 27.04.2007. 19:17 ] @
Ne žalim ih, navikli su oni da idu sa puškama i u uniformama čak i u diskoteke, tako je tamo već 30 godina (Izrailj).

Ja neću da vadim sošku dok ne napišu lepo Srbija. Iz principa. A vidim da skoro neću nigde ići...
[ Ivan Dimkovic @ 27.04.2007. 20:45 ] @
Citat:

Ja neću da vadim sošku dok ne napišu lepo Srbija. Iz principa. A vidim da skoro neću nigde ići...

Jbg... dobro je da mozes da doneses takvu odluku...

Vidis, jedina stvar koja mi danas od Republike Srbije treba je bas to - taj ukoriceni komad papira sa 32 strane. I sta se desava? Ta smesna trivija od zemlje nije u stanju ni to (32 strane papira sa imenom zemlje) da uradi kako treba.... sve moraju da zaseru i urade kako ne treba.

Mogu samo da zamislim kako je kad ti treba mnogo vise od iste... :(((
[ Deda_Mraz @ 28.04.2007. 08:28 ] @
Ma oni su verovatno naštampali sto miliona ličnih karata, isto toliko pasoša, pa ne nameravaju to da menjaju dok ne potroše zalihe
[ Mobtel @ 28.04.2007. 10:31 ] @
Jedno pitanje?
Da li bi uzeli hr pasos u ovom trenutku da mozete...
Kosta pa me zato zanima isplativost..
ili cekati Cg pasos...
ili...
sta je bolje?
Zaniam me kako ce se razvijati situcija sa CG i vizama nasim itd...Pa se razmisljam
[ ton_majstor @ 28.04.2007. 13:46 ] @
Ja mogu taj "CRO"... preko žene. NE PADA MI NAPAMET.

Nema veze sa njima, nego sa STAVOM. Strpimo se...

http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=9811ž

Citat:
Sporazum o vizama 8. maja

Srbija će 8. maja sa Evropskom unijom parafirati sporazum o viznim olakšicama, izjavila je za B92 direktorka Vladine kancelarije za saradnju sa Evropskom unijom Tanja Miščević

I u Briselu i u Beogradu postignuti su dogovori kojima se otklanja poslednja prepreka da Srbija parafira sporazume o viznim olakšicama i readmisiji sa Evropskom unijom.

Sporazumi bi trebalo da budu parafirani 8. maja u Beogradu, a potpisani krajem ove godine.

Na putu ka kompromisu sa Briselom, Vlada Srbije uvažila je preporuke pregovaračkog tima i policije kako da se prevaziđu nesuglasice o tome kako da se spreči da državljani trećih zemalja preko Srbije ilegalno ulaze u EU.

Ministar privrede Predrag Bubalo izjavio je da je Vlada Srbije usvojila informaciju u kojoj se navodi da je Evropska komisija prihvatila primedbe Srbije koje se tiču sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji.

"Imali smo rezerve jer nismo želeli da nam se vrate i oni koji nisu iz naše zemlje, a koji su se predstavili kao da jesu. Smatrali smo da osobe treba da se vrate na teritoriju gde su imale poslednje boravište ili prebivalište, a ne da budu vraćeni u Srbiju jer su bili u tranzitu kroz Srbiju", rekao je Bubalo.

Sporazume o vizama i readmisiji sa EU su već parafirali Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Albanija, navodi B92.
[ Mobtel @ 28.04.2007. 15:53 ] @
Ali onda opet moras da vadis vizu.,. Sa hr pasosem ti ne trebaju vize ili gresim
[ commissar @ 28.04.2007. 21:24 ] @
Mislim da hrvatskim drzavljanima ne trebaju vize za EU.
I, na posletku, zna li se ista o tome da li cemo MI dobiti nove pasose?
[ hecky @ 28.04.2007. 23:31 ] @
Evo jedan konstruktivan predlog...

Apelujem na odgovorne da, kad budu pravili novi pasos, stave vise stranica. Barem duplo vise.

S obzirom da nam, kud god krenuli, treba viza i da svaki vizni stiker zauzme celu stranicu, postojece 32 su premalo za sve te silne nalepnice .
[ Miroslav Jeftić @ 28.04.2007. 23:54 ] @
Citat:
commissar: I, na posletku, zna li se ista o tome da li cemo MI dobiti nove pasose?

Zvanično se ne zna ništa. Nezvanično takođe.
[ _djevojka_ @ 29.04.2007. 06:31 ] @
Citat:
hecky: Evo jedan konstruktivan predlog...

Apelujem na odgovorne da, kad budu pravili novi pasos, stave vise stranica. Barem duplo vise.

S obzirom da nam, kud god krenuli, treba viza i da svaki vizni stiker zauzme celu stranicu, postojece 32 su premalo za sve te silne nalepnice :D.

Izgleda da ova ideja ide u etar ako se ne obratis glavnim i odgovornim i predlozis opciju. Ne znam da li svi smatraju ES kao izvor ideja. Dobronamjeran prijedlog, nista vise.

Npr. u AU mozes da izaberes da li hoces da shlepas 32 ili 64 stranice, a nekad je pozeljnije da cesce mijenjas pasos, nego da ti svaki radoznali sluzbenik ispretura pasos, u nadi da ce da isprati pusestvije kroz silne pecate i vize.

Koliko god se neko gore nervira sto mu je CODE za sluzbenicimanepostojecuzemlju ZHNJ, i cudi se sto mu ode petnaestak minuta na takvu glupost; onda sta reci na cekanja od po desetak dodatnih minuta (znaci, svim putnicima budu vraceni pasosi/licne karte/itd., a cekanje dodatno traje zbog jednog putnika) dok radoznalci komentarisu (u dometu putnika):
'j8888e, kud je ovaj putovao', 'vidi kinu, japan'. WTF? Neprofesionalno. Pasos od 64 stranice, proputovanih 20+ zemalja, i nakon takvih pet-sest zadrzavanja na granici, rodjak bira da cesce mijenja pasos, nego da se zadrzava zbog gluposti. A da, sluzbenik i biser: 'koliko ste vi zemalja proputovali...ovi moji ne mogu da se nacude'...nakon desetak minuta dodatnog zadrzavanja, ni mi nismo mogli da se nacudimo zbog cega cekamo. Hajde da neko dijete ispretura pasos, jer mu je zanimljivo da vidi sarenilo, ali da odrastao covjek na odgovornom poslu drzi citavu kolonu vozila zbog - radoznalosti - to se treba dozivjeti. :) Napominjem da radoznalost nema veze sa vezom sa bilo cim ilegalnim, nego cisto onako - da se ubije vrijeme. Kumulativno, deset po deset - pa izracunajte zasto se i koliko dodatno ceka. Tacno da ti dodje da svaki put poneses dupli paket raznovrsnih naljepnica, da imaju cime da se igraju dok provjeravaju pasose. Nek' se djeca zabavljaju.
[ Somebody @ 29.04.2007. 13:46 ] @
ne verujem da neko od njih cita ovaj topic...
[ ton_majstor @ 29.04.2007. 14:12 ] @
Policija čita sigurno, po dužnosti...
[ Pneos @ 29.04.2007. 16:14 ] @
Slovenija je menjala pasos cak 3 puta, a da je drzava ostala ista sto je kontraprimer nama.

Prvo su zamenili pasos SFRJ pasosem novopriznate drzave Slovenije i to je bilo na brzinu. Onda su menjali pasos, za novi pasos Slovenije kad su se vec ustalili u nezavisnoti i koji je prilagodjen zahtevima sengena. Na kraju uzeli su i pasos potpuno prilagodjen standardu EU. Meni je to ispricao jedan Slovenac i on kaze da on zbog toga ne zeli vise da vadi pasos jer je umoran od menjanja !

Ali naravno, drug Slovjenac, moze sa licnom kartom svugde osim u Srbiju xexe.

Mozda nasi pouceni slovenackim iskustvom cekaju da udjemo u EU da ne bi stalno menjali pasose jer to kosta ?!
[ acabgd @ 29.04.2007. 17:26 ] @
Slovenija je 3. put menjala pasos, odnosno uvela onaj sa biometrijskim podacima da bi njeni gradjani i dalje bez viza mogli da putuju u USA.

To je uslov koji su Amerikanci postavili svim zemljama koje imaju bezvizni rezim sa njima, pa posto Slovenci brinu o svojim gradjanima i stalo im je da mogu da putuju u druge zemlje bez viza, onda im nije bilo tesko da naprave novi pasos.

Dotle nasim luzerima i diletantima nije ni na kraj pameti da naprave novi pasos, pa sve da ih bichem teraju da to rade. Sto neko rece, tako ce biti sve dok nam EU i ostali ne zabrane skroz ulazak kod njih sa ovim pasosima nepostojece drzave, pa ce onda brze bolje da se opamete jer ce tetke/sestre/rodjaci/burazeri i ostali da pocnu da im kukaju.

Mi smo bre smeh od zemlje ili sto rece jedan americki novinar: "Serbia appears to be a country".
[ Slobodan Miskovic @ 29.04.2007. 21:09 ] @
Ma i kad urade nove pasose bice bez biometrijskih podataka jer ce se crkva umesa i kaze kako su to djavlja posla....
[ hecky @ 29.04.2007. 23:55 ] @
Sto se tice jumbo pasosa, sa vise stranica... to sam ja samo bio ironican... naravno da ne ocekujem da nadlezni organi citaju ES...

Zapravo ozbiljno sumnjam da ista citaju
[ chika spec @ 30.04.2007. 00:12 ] @
Kako ne?"Svet" je omiljeno shtivo medju plavcima :)

Nego,ova gorepomenuta situacija sa chekanjem zbog provere pasosha se meni desila od strane nashe granichne policije shto ne bi bilo chudno da sam neki svetski putnik.Ali zbog pechata tri drzhave zadrzhavati bus...mora da se netjkao da li da drmne autogram il' jock...
[ Deda_Mraz @ 01.05.2007. 14:46 ] @
Ma taj "problem" sa malim brojem stranica (za našu "državu") u šari jer idealno rešio jedan naš carinik, lupio mi vizu na prvoj stranici preko slike za članove porodice ukolikom je dete maloletno bla bla bla, naravno morao sam da ga izvadim ponovo kada sam se vratio od "preko"
[ neca @ 10.06.2007. 12:58 ] @
Citat:
Novi pasoši tek od 2008.
MUP Srbije moraće da nabavi opremu vrednu više miliona evra za izradu novih pasoša sa čipovima, iako je nabavkama iz 2001. i 2003. godine na skupu opremu u te svrhe već utrošeno oko 100 miliona evra. Kako saznaje "Blic nedelje", ministar policije Dragan Jočić odlaže pitanje izdavanja novih pasoša, ranije najavljenih za ovu godinu, jer mora od Vlade Srbije da traži odobrenje za nabavku dodatne opreme, čija se vrednost kreće od pet do deset miliona evra.
Prema rečima našeg sagovornika koji insistira na anonimnosti, preplaćena oprema nabavljena u vreme ministra Dušana Mihajlovića ne sadrži aparaturu za personalizaciju pasoša, koja je neophodna za izradu dokumenata po novoj tehnologiji sa čipovima. Zbog nove nabavke i tenderske procedure, procenjuje se da bi nove, redizajnirane pasoše građani mogli da dobiju tek od juna 2008. godine.
Za početak izdavanja novih pasoša neophodno je da i sva diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije u svetu, gde je predviđeno da se izdaju nove putne isprave, budu opremljena uređajima za unošenje i zaštitu podataka u ovaj dokument. Pored toga, i na svim graničnim prelazima naše zemlje moraju biti postavljeni uređaji za proveru ispravnosti pasoša kako bi se kontrola odvijala efikasno i bez zastoja.
Uz sve ovo treba imati u vidu da novi putni dokumenti moraju biti urađeni i zaštićeni po svetskim standardima jer bez toga građani naše zemlje neće u perspektivi moći da prelaze granice i putuju u inostranstvo bez viza, na čemu se već dugo radi i što bi trebalo da nam bude omogućeno u narednim godinama.
Inače, dogovoreno je da i novi pasoši Srbije zadrže dosadašnje plave korice (evropski standard su plave ili bordo). Iako idejno rešenje novog pasoša još nije poznato, za sada se razmišlja o mogućnosti da na stranicama pasoša budu utisnuti predeli i znamenitosti Srbije, poput Hrama svetog Save, Kalemegdanske tvrđave, dunavskih pejzaža i dr.
Nove lične karte koje će izgledati poput kreditnih kartica, a izrađivaće se s čipom ili bez čipa, građani Srbije počeće da dobijaju od 1. septembra. Građani će moći da biraju da li žele ličnu kartu s čipom ili bez njega, a cena dokumenta u oba slučaja biće ista. Na novoj, plastificiranoj ličnoj karti preovlađivaće plavi tonovi, izgledaće poput plastificirane kreditne kartice (biće nešto manja, dimenzija 54x86,6 milimetara). Na prednjoj strani u gornjem levom uglu biće grb Srbije i neutralni zaštitni motiv, a ispod fotografija dimenzija 50x50 milimetara. Svi državljani Srbije stariji od 16 godina moraće da imaju nove lične karte do kraja jula 2011. godine. Zakon predviđa da se lica koja se odevaju u skladu s verskim ili nacionalnim običajima mogu fotografisati za ličnu kartu s kapom ili maramom.
Nova dokumenta na prednjoj i zadnjoj strani imaće sve podatke o vlasniku koji su postojali i u dosadašnjim dokumentima. Dodati su čitač dokumenta, otisak kažiprsta, još jedna umanjena crno-bela slika vlasnika, potpis i mapa Srbije. Sam čip liči na sim-kartice mobilnog telefona i zaštitu za pojedine bankarske kartice. Na čipu su i sertifikati, ključevi i sve potrebno za elektronski potpis.

Citat:
Lična karta 12 do 15, pasoš 30 evra
Nove lične karte koštaće građane između 12 i 15 evra (1.000 i 1.230 dinara), od čega će proizvodna cena iznositi oko 10 evra. Sada je građani plaćaju 470 dinara. I pasoši će nam bitno poskupeti zbog ugradnje čipova i kvalitetnijeg papira, pa će njihova cena umesto sadašnjih 870 dinara, prema nezvaničnim procenama, iznositi oko 30 evra (2.500 dinara).

Izvor: Blic
[ EagleOne @ 10.06.2007. 16:16 ] @
:( Makedonska granica, poslednje iskustvo (pre par nedelja):
Radni dan nigde guzve samo par nasih automobila i 3 autobusa u jednoj koloni, na jednoj rampi. Stojimo u mestu 2 sata, a za to vreme pored nas prolaze automobili i autobusi sa stranim tablama zadrze se na granici par minuta i adios.

Makedonska policija (oni su posebna prica) ne dozvoljava da se izdje iz autobusa, navodno postoji neka ogromna kazna ~300e. Treci sat, jos uvek cekamo, pored nas neki britanci izlaze iz kombija, pisaju uz autobus nasred prezlaza, vracaju se uz kombi i prelaze granicu. Ne znam posle koliko vise vremena napokon ulazimo u BJRM :(, pakao.
I sve to koliko sam razumeo zbog nasih pasosa koji su zastareli i makedonaca koji izigravaju kauboje i rucno prepisuju i proveravaju podatke iz svakog pasosa, znaci total:par kola+3 autobusa=3sata cekanja. Zivo me interesuje sta ce se desiti kada krene turisticka sezona i ljudi krenu za Grcku.

Da sam bio sa autom, glat bi se okrenuo i otisao nazad pa u Grcku preko Albanije ako treba (za Bugrasku treba viza zar ne?:()
[ Ivan Dimkovic @ 10.06.2007. 16:49 ] @
Citat:

Novi pasoši tek od 2008.

Eto - jos jedna godina...

Sledece godine u ovo vreme bice vest "Novi pasosi tek od 2009"
[ hecky @ 10.06.2007. 17:59 ] @
Kahm kahm...

http://www.mfa.gov.yu/Srpski/FDP/211003_s.html

Od 2005 smo trebali da putujemo bez viza, od pocetka 2007 da imamo ID & pasoses sa biometrijskim podacima, 2009 da udjemo u EU sa Hrvatskom...

Nazalost, kod nas vladini sluzbenici ne odgovaraju za svoje izjave (a ni postupke), pa tako ja ovo ne primam previse ozbiljno .
[ Pneos @ 10.06.2007. 19:03 ] @
Kako kenjaju ovi nasi, a garant hoce da dignu lovu. Kao fol, skupe masine.

Drzava treba pothitno da zameni pasose i to besplatno svakih 10 godina osim ako neko ne izgubi pasos.
[ acabgd @ 10.06.2007. 20:43 ] @
Stigao sam pre 4 dana u Grcku i situacija na makedonskoj granici je mnogo bolja. Strane pasose skeniraju i tu je kraj, nase pasose skeniraju pa onda jos i ukucavaju rucno sve podatke i to traje. Ipak, bili smo jedini na prelazu u dva popodne i sve je trajalo 5 minuta.

Naravno, kada krene guzva i sezona bice mnogo gore...
[ vindic8or @ 10.06.2007. 23:30 ] @
ok, mozda je bolje da sacekaju da se otcepi kosovo pa tek onda da izdaju nove pasose. da bi se smanjila kolicina azilanata i krimosa sirem civilizovanog sveta pod tim pasosem kad krene da se izdaje, to je samo u nasoj koristi.

svidja mi se na ovoj hecky-jevoj vesti kako gospodja kaze:

Citat:
Srbija i Crna Gora učinila je značajan napredak da udovolji zahtevima koji će je dovesti na takozvanu belu šengensku listu, ali je još dosta toga preostalo da se uradi na zakonodavnom, tehničkom planu (od kontrole granica i potpisivanja preostalih sporazuma o readmisiji, do izdavanja novih putnih isprava koje će odgovarati bezbednosnim standardima Evropske unije) i političkom - a tu se pre svega misli na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Brisel procenjuje da Studija o izvodljivosti, bez koje nema pregovora o Sporazumu, neće biti dovršena do marta naredne godine (Sporazum će, dakle, u najboljem slučaju biti potpisan krajem 2004), pa je realno očekivati da će naša zemlja dospeti na "belu " šengensku listu najranije 2005. godine, smatra Joksimović.

da, da, samo jos tih par poslica :)

Citat:
Djomloun: Meni je to isuvisxe optimistichki za 2008 god. A o 'masxinama' za sxtancanje pasosxa prichaju kao da prave spejs shatl....IMHO mrzi ih da se cimaju jer zasxto bi...

brate smorio si za medalju s tim x

[Ovu poruku je menjao vindic8or dana 11.06.2007. u 01:50 GMT+1]
[ Deda_Mraz @ 11.06.2007. 10:27 ] @
Pusti čoveka, svako ima prava da bude ne pismen
[ staticInt @ 11.06.2007. 11:28 ] @
Citat:
vindic8or: ok, mozda je bolje da sacekaju da se otcepi kosovo pa tek onda da izdaju nove pasose. da bi se smanjila kolicina azilanata i krimosa sirem civilizovanog sveta pod tim pasosem kad krene da se izdaje, to je samo u nasoj koristi.

Pokrajna ne moze da se otcepi jer to nije drzava, to je isto kao da si rekao da sacekas da se Srem otcepi, naime ceka se i to taj konacni status sto ce biti neka vrsta autonomije a iovako Albanci dole imaju UMNIK pasose a broj azilanata i krimosa koji sa KiMa upadaju u zemlje EU se povecava iz dana u dan ali zbog makro politike na to se trenuto zmuri.
[ vindic8or @ 11.06.2007. 14:44 ] @
ok, konacni status, to sam mislio. ali cinjenica je da i dan danas more ljudi sa kosova pod srpskim pasosima prave prilicno losu statistiku o ilegalnoj imigraciji iz srbije u EU.
to je njima (EU) jedan od glavih faktora kad stavljaju zemlju na tu belu listu. kolicina azilanata i ilegalnih ulazaka u poslednjih par godina iz neke zemlje.
[ Emil Ranc @ 11.06.2007. 19:42 ] @
Mislim da je Deda bio ironičan...
A što se tiče vindic8torove zamerke, mogu samo da se složim s njim.

Čitanje tvojih postova je zamorno i iritirajuće, odvzanjaju mi s-h-ovi i ks-ovi u glavi, dok ih čitam... ništa lično, ali zaista smara ovakvo pisanje. Štaviše, mislim da bi ga pravilnikom trebalo zabraniti.
[ Slobodan Miskovic @ 16.07.2007. 07:37 ] @
Lična karta na jesen, pasoš u martu
16. jul 2007. | 07:22 | Izvor: B92
Beograd -- Božidar Đelić kaže da će nove lične karte, po evropskim standardima, biti spremne na jesen, a pasoši u martu.

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je za B92 da će do jeseni biti spreman takozvani šengenski paket zakona, koji treba da olakša postizanje dogovora o viznoj liberalizaciji sa Evropskom unijom.

"Radi se o zakonima o upravljanju granicom, o azilu, o strancima i s njima ćemo dočekati tehničku posetu Evropske komisije, planiranu za jesen. I želim da kažem, to je možda ekskluzivna vest, da će lična karta po evropskim standardima biti spremna za jesen, a pasoš po evropskim standardima za mart sledeće godine. To je još jedan način na koji želimo da pokažemo evropskim partnerima da veoma ozbiljno idemo u tom pravcu. Jednostavno, želimo da sve ispunimo i da oni nemaju više nikakav razlog da nas odbiju", kaže Đelić.

Đelić je izjavio i da je plan za ulazak Srbije na tzv. belu šengensku listu izuzetno ambiciozan, ali da su preduzeti konkretni koraci.

"Prvo i najvažnije je da je taj dijalog počeo. Ja sam imao sastanak s Frankom Fratinijem, potpredsednikom Evropske komisije za pitanje viza i bezbednosti, i prvi put u istoriji odnosa Srbije i EU on je formalno otvorio mogućnost dijaloga o viznoj liberalizaciji. Vlada Srbije formirala je međuresorsku grupu na čijem čelu je Dražen Maravić iz MUP-a. Članovi te grupe će ovog meseca otići u Portugal da vide šta EU radi da osposobi zemlje šengenske liste", kaže Đelić.

Đelić je juče prisustvovao prijemu sa kog je 300 najboljih studenata Srbije krenulo na put u države EU u okviru projekta Evropskog pokreta u Srbiji "Putujmo u Evropu".

Studenti će tokom mesec dana imati priliku da vide više država EU. Oni će putovati kartama Inter-rejla, koje je obezbedio Evropski pokret. Projekat se organizuje u saradnji sa Ambasadom Austrije i Skupštinom Beograda.

[ tosa @ 16.07.2007. 08:50 ] @
Citat:
Deda_Mraz: Pusti čoveka, svako ima prava da bude ne pismen :D

Kad smo već kod toga... nepismen se piše zajedno.
[ staticInt @ 16.07.2007. 20:36 ] @
Dobicemo pasose a onda na BELU SENGENSKU LISTU koja je izgleda najveci cilj ljudi koji vode ovu zemlju, realno ne zanima me da li imam sengen ili ne, meni je bitnije da imam pare a za sengen onda nije nikakav problem, naime studenti mogu da uzmu sengen na godinu dana ako imaju sta da ponude, ja prvi imam Austrijski sengen od godinu dana pa nemam pare da "skoknem" do Pariza jednom nedeljno i vidim sta se tamo radi kao sto ovde neki mastaju.

Ne kazem da to nije dobro ali previse se potencira bez ikakvog razloga a i ljudi su u totalnoj zabludi da je to neko veliko dostignuce, vaznije su pare nego bilo kakvi sengeni i vize jer bez para ne mozete da idete nigde a vizu cete lako kad imate pare. Ono sto maksimalno podrzavam je izrada novih pasosa i licnih karti iz prostog razloga sto svi posedujemo dokumenta nepostojece drzave.
[ Slobodan Miskovic @ 07.08.2007. 12:15 ] @
jedna lepa vest za sve ljude koji imaju Srpski pasos :)

Citat:

Ukinute vize za Albaniju
7. avgust 2007. | 11:31 | Izvor: Beta
Beograd -- Građanima Srbije više nisu potrebne vize za putovanje u Albaniju, potvrđeno u Ambasadi Albanije u Srbiji.

Kako je rečeno, vize su ukinute pre mesec dana i neće biti ponovo uvođene.

Prethodnih godina, Albanija je tokom letnjeg perioda, od juna do septembra, ukidala vize za državljane Srbije, ali su bile potrebne ostalih meseci.

hebote! :)
[ Miroslav Jeftić @ 07.08.2007. 13:04 ] @
Svi u Albaniju.
[ DS_Store @ 07.08.2007. 13:59 ] @
Citat:
tosa: Kad smo već kod toga... nepismen se piše zajedno.

LOL

Koji si ti car...
[ acabgd @ 08.08.2007. 01:49 ] @
Sad kad krene egzodus, trbuhom za kruhom....
[ Aleksandar Đokić @ 08.08.2007. 03:08 ] @
Citat:
alno ne zanima me da li imam sengen ili ne, meni je bitnije da imam pare

uvoz/izvoz i carine istih, nista necu vishe da kazhem
[ Miroslav Jeftić @ 10.08.2007. 08:57 ] @
http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=10318

Citat:
Stari pasoši važe do kraja 2008.
Autor: BETA | 10.08.2007 - 09:07

Predlog zakona o putnim ispravama, čije je usvajanje jedan od uslova za stavljanje Srbije na belu šengensku listu, Vlada Srbije dostavila je u skupštinsku proceduru. Novim rešenjima predviđeno je da stari pasoši na kojima je naziv bivše države SRJ važe do kraja 2008. godine.
Obrazac pasoša sadržaće prostor za automatsko očitavanje podataka u koji se unose vidljivi slovni i cifarski podaci na ispravi i zaštitni elementi. Osim zakona o putnim ispravama, za stavljanje Srbije na belu šengensku listu potrebno je usvojiti i zakone o azilu, o državnoj granici i o strancima. Pasoš će važiti pet godina, za mlađe od 14 godina dve godine, a može se izdati i sa kraćim rokom važenja ako nadležni sud, odnosno tužilac to dozvoli.
Predloženim rešenjima navedene su i situacije u kojima će zahtev za izdavanje pasoša biti odbijen: ako je protiv lica doneto rešenje o sprovođenju istrage ili je podignuta optužnica, ako je lice osuđeno na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju dužem od tri meseca, odnosno dok ne izdrži kaznu. Zahtev će biti odbijen i ako ga podnese lice kome je u skladu sa priznatim međunarodnim aktima zabranjeno putovanje, kao i lice kome je zabranjeno kretanje radi sprečavanja širenja zaraznih bolesti, odnosno epidemije.
Predviđeno je odbijanje zahteva i iz razloga odbrane zemlje, ili kada postoji druga smetnja predviđena zakonom kojim se uređuje vojna obaveza u slučaju da je proglašeno ratno ili vanredno stanje.
Nadležni sud ili drugi organ je dužan da obavesti državni organ za izdavanje putne isprave o svim činjenicama koje za posledicu imaju prestanak razloga za odbijanje zahteva za izdavanje putne isprave.
Novčanom kaznom od 3.000 do 30.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana biće kažnjen onaj ko poseduje više od jedne putne isprave, ko svoju putnu ispravu da drugom licu ili se posluži tuđom, onome ko da neistinite podatke, dobije izdavanje putne isprave i koristi je.
Novčanom kaznom od 4.000 do 40.000 dinara biće kažnjen onaj ko bez odlaganja ne prijavi nadležnom organu nestanak putne isprave ili njeno pronalaženje.
[ acabgd @ 10.08.2007. 09:09 ] @
> Predloenim reenjima navedene su i situacije u kojima e zahtev za izdavanje pasoa biti odbijen: ako je protiv lica doneto reenje o sprovoenju istrage ili je podignuta optunica

Hmmm.... Ovo prakticno znaci da drzava moze svakog da spreci da putuje van zemlje. Posto znamo kakvo nam je pravosudje, najmanji problem bio bi da se protiv nekoga otvori istraga i tako mu se spreci izlazak iz zemlje. Posle se to zatvori uz obrazlozenje o nedostatku pravih dokaza i nikom nista.

Znaci, ne samo kadija te tuzi, kadija ti sudi, vec i kazna (sprecavanje putovanja) pre nego sto je neko proglasen krivim.
[ neo01 @ 11.08.2007. 01:38 ] @
Citat:
Predloenim reenjima navedene su i situacije u kojima e zahtev za izdavanje pasoa biti odbijen: ako je protiv lica doneto reenje o sprovoenju istrage ili je podignuta optunica

Ovo nije nista novo. Postoji i u sadasnjem zakonu o putnim ispravama. Samo sto je za odbijanje resenja potrebna odluka nadleznog suda (i ona se izdaje samo ako procene da mozes eventualno da pobegnes). Da li po novom nece biti potrebna odluka suda, to se ne zna, jer nigde ne mogu da nadjem niti predlog, niti nacrt novog zakona.

Postoji i kao obaveza da se ti javis vojnom odseku, ako nameravas da ostanes duze od 30 dana u nekoj stranoj zemlji.

Pitanje uopste ko i postuje sve te odredbe? Secam se kad sam i ja dosao kuci iz regularne vojske, i kad sam se prijavio vojnom odseku (pise da treba u roku od 7 dana) oni su mi se smejali. :-)
[ Ivan Dimkovic @ 11.08.2007. 22:09 ] @
Citat:

Hmmm.... Ovo prakticno znaci da drzava moze svakog da spreci da putuje van zemlje

Skroz je OK da drzava ima instrument da spreci ljude da odu iz zemlje ako postoji otvoren sudski proces i opasnost da oni pobegnu. Doduse, mislim da je u predhodnim instancama takvih slucajeva zakazalo nesto drugo, posto su postojali razlozi za oduzimanje isprava, ali to ipak nije uradjeno (Mirjana Markovic, Bogoljub Karic i sl...). Dakle, taj zakon nece sigurno tu nista popraviti, jer je korupcija na drugom nivou - ali ako nista drugo bar ostaje ta mogucnost, pa ako se bude postovala... bice dobro :)

Medjutim, ono sto je ovde sporno je jos jedna mogucnost u predlogu zakona - "ako je pokrenuta istraga". To je malo neobicno, ja bih bio daleko komotniji da oduzimanje putne isprave bude iskljucivo u nadleznosti Suda, a ne policije. Ovako ispada da policija moze da "pokrene istragu" protiv bilo koga, i na osnovu toga da ogranici slobodu kretanja bilo kome - time potpuno iskljucujuci i zaobilazeci pravosudnu granu vlasti.

Sto, u prevodu, znaci da bez ikakve validne sudske odluke nekom mogu biti uskracena Ustavom zagarantovana prava slobode kretanja, ako organi bezbednosti smatraju to potrebnim.

To je malo bizarno - mada, takodje je bizarno i kada se na vestima iz Srbije procita/cuje "MUP radi na izradi novog zakona" (bilo pre par meseci) :(

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 11.08.2007. u 23:19 GMT+1]
[ Slobodan Miskovic @ 06.10.2007. 10:41 ] @
"Bez viza u EU od polovine 2009."
6. oktobar 2007. | 11:13 | Izvor: Beta
Beograd -- Ove godine će biti doneti zakoni potrebni za bezvizni režim sa Šengenskom zonom, nakon čega sledi monitoring EU, kažu u MUP-u.

Šef Biroa za evropske integracije MUP-a Srbije Dražen Maravić izjavio je da će stavljanje na belu šengensku listu Srbija moći da zatraži krajem 2008. godine. U intervjuu za Politiku Maravić je rekao da će nakon što Srbija zvanično zatraži stavljanje na belu šengensku listu biti potrebno i da u narednih nekoliko meseci Evropska unija donese konese konačnu odluku o tome.

On je naveo da će građani Srbije "najverovatnije od polovine 2009. godine moći bez viza da putuju u zemlje EU".

Maravić je rekao da će pored već donetog Zakona o pasošima, do kraja ove godine biti doneta i tri preostala zakona neophodna za uspostavljanje "bezviznog režima" Srbije sa EU. Potrebno je da Skupština Srbije usvoji i zakone o azilu, kontroli državne granice i kretanju i boravku stranaca.

"Do kraja ovog meseca trebalo bi očekivati da ova tri zakona sukcesivno prođu vladu, i da potom budu upućena skupštini na usvajanje", naveo je šef Biroa za evropske integracije MUP-a Srbije.

Međutim, Maravić je rekao da će tokom naredne godine Evropska komisija "pomno pratiti" sprovođenje pomenutih zakona u praksi, zatim sprovođenje Sporazuma o viznim olakšicama i Ugovora o readmisiji, kao i situaciju u Srbiji kada je reč o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Cisto da dokumentujemo sve izjave :) vidimo se 2009.
[ hecky @ 06.10.2007. 15:34 ] @
Here we go again ...

Kad god nekog nadleznog u EU pitaju kad ce Srbiji ukinuti vize, ovi ogdovaraju da je suvise rano za pricu o tome, ali da ce nam dati olaksice, a za dalje... videcemo.

Sa druge strane nasa draga vlada, samouvereno, po ko zna koji put, zadaje nekakav rok, koji niko ne zarezuje, pa ni oni sami. Ista se prica ponavlja svako malo jos od 2004 :S.

Izgubili su sav kredibilitet i ovakve izjave bi trebalo da idu u SPAM filter domace javnosti .

---

Mali off

Primetice te da se u tvrdnjama nasih politicara cesto pojavljuju prilozi "verovatno", "najverovatnije".

Kad je nesto "najverovatnije", razumnom coveku to znaci da je to nesto sto je prakticno sigurno, neizbezno sem u izuzetnim okolnostima (sto bi rekli 90% sigurno).

Srpskom politicaru prilog "najverovatnije" sluzi vecinom da bi mogao sakriti laz: Kad se pokaze da nije bio u pravu, on nije lagao, vec su se okolnosti dramaticno promenule... opet

[Ovu poruku je menjao hecky dana 06.10.2007. u 16:45 GMT+1]
[ Pneos @ 06.10.2007. 18:06 ] @
Mislim da je tvoj komentar hecky veoma neumesan ali u skladu sa tvojim dosadasnjom linijom omalovazavanja ljudi. Zbog cega bi taj rok bio dalek ? Saradnja sa hagom se privodi kraju (btw koji qratz nas terete za M + K pa oni su drzavljani Bosne, nek ih vija KFOR), resava se Kosovo i uvode se novi pasosi, a readmisija je vec potpisana. Sta mislis da bi trebalo jos ?
[ caiser @ 06.10.2007. 18:26 ] @
Citat:
Pneos: btw koji qratz nas terete za M + K pa oni su drzavljani Bosne, nek ih vija KFOR

Mozda zato sto se neki od njih kriju na teritoriji Republike Srbije gde [K|S]FOR nema nikakvu nadleznost.
[ Nemanja Avramović @ 06.10.2007. 20:40 ] @
A kako si ti siguran da se oni kriju na teritoriji Srbije? Znaš nešto što mi ne znamo?
[ caiser @ 06.10.2007. 21:33 ] @
Bolje da ti ne kazem jer kada bih ti rekao... ti bi postao jako bogat covek, a svi znamo da pare ljude kvare. Onda bi prestao da pises po blogu pa bi mene onda zena isterala iz kuce jer te redovno cita. :P Bolje je ovako, za sve nas. :)
[ hecky @ 07.10.2007. 00:43 ] @
@Pneos
I dalje si dosledan sebi vidim

Vlada obecava ukidanje viza jos od 2004. Svaki put zadaju neki rok, i svaki put se, ocekivano, nista ne desi. A onda se pojave sa pricom, kako smo evo tu pred ciljem, na domak, kako imamo jos neke sitnice da uradimo i to je to.... i opet zadaju novi rok .

Sreca nasa pa ce Sengen od nove godine da se prosiri na skoro celu Evropu, pa ce nam biti dovoljan jedan stiker za putovanja (dobro mozda ne jedan, ali manje nego do sada hehe).
[ NeoBG @ 07.10.2007. 14:57 ] @
Citat:
hecky: Here we go again :)...

Kad god nekog nadleznog u EU pitaju kad ce Srbiji ukinuti vize, ovi ogdovaraju da je suvise rano za pricu o tome, ali da ce nam dati olaksice, a za dalje... videcemo.

Sa druge strane nasa draga vlada, samouvereno, po ko zna koji put, zadaje nekakav rok, koji niko ne zarezuje, pa ni oni sami. Ista se prica ponavlja svako malo jos od 2004 :S.

Izgubili su sav kredibilitet i ovakve izjave bi trebalo da idu u SPAM filter domace javnosti :).

---

Mali off

Primetice te da se u tvrdnjama nasih politicara cesto pojavljuju prilozi "verovatno", "najverovatnije".

Kad je nesto "najverovatnije", razumnom coveku to znaci da je to nesto sto je prakticno sigurno, neizbezno sem u izuzetnim okolnostima (sto bi rekli 90% sigurno).

Srpskom politicaru prilog "najverovatnije" sluzi vecinom da bi mogao sakriti laz: Kad se pokaze da nije bio u pravu, on nije lagao, vec su se okolnosti dramaticno promenule... opet ;)

[Ovu poruku je menjao hecky dana 06.10.2007. u 16:45 GMT+1]

Apsolutno se slažem sa ovim što je hecky napisao. Prvo je bilo od 2005. bez viza u EU, pa krajem 2006, do juče vicepremijer priča da je "dobio uveravanja" u Lisabonu da je moguće do kraja 2008. doći na belu šengen listu a sad čujemo polovinom 2009. Ako se nastavi sa tipovanjem možda neko i pogodi :) Šalu na stranu, vreme je da se uradi šta EU zahteva pa onda imaju moralno pravo da bilo šta prognoziraju. Ovako sa pričama "planiramo ovo i ono, a šta ćemo da uradimo ko zna" izgledaju stvarno smešno. Znači i ja glasam za SPAM!
[ vindic8or @ 07.10.2007. 23:06 ] @
"Zivkovic: Na samitu u Solunu otvorena vrata za EU" - 26 Maj 2003

Citat:
Beograd - Premijer Srbije Zoran Zivkovic izrazio je u subotu ocekivanje da ce se Srbiji i Crnoj Gori "otvoriti vrata za put ka EU na predstojecem samitu Unije, 21. juna u Solunu.
Zivkovic je na konferenciji za novinare, nakon povratka delegacije Vlade Srbije iz zvanicne posete Briselu, Berlinu i Atini, ocenio da zajednica Srbije i Crne Gore ima velike sanse da, zajedno sa Bugarskom, Rumunijom i Hrvatskom, do 2007. udje u EU.

izvor.

Zabavno je kako je uvek ista prica u pitanju samo drugaciji datumi hehehe :) kapiram da je neko pitao zivkovica kad cemo biti na beloj listi kad je ovo izjavio da bi rekao: sledece nedelje :)
[ Slobodan Miskovic @ 15.10.2007. 17:52 ] @
Here we go again :D

Citat:
Đelić: Beli šengen 2008.
15. oktobar 2007. | 15:28 -> 18:31 | Izvor: B92, Beta
Pariz -- Božidar Đelić kaže da je u Parizu dobio uveravanja da Srbija može da računa na belu Šengen listu tokom francuskog predsedavanja EU.

"Ministar za migracije zadužen za nacionaloni indentitet Bris Ortefu je povrdio da će Srbija ako ispuni određene uslove, a tiču se readmisije i ilegalnih imigranata, moći da računa na beli Šengen tokom francuskog predsedavnaja EU", rekao je potpredsednik Vlade Srbije agenciji Beta, nakon sastanka sa francuskim ministrom.

On je naglasio da je to prvi put da je Srbija dobila rok za ulazak na belu šengen listu i naglasio da je ubeđen da ona ima kapacitete da to postigne.

"Za Srbiju je najvažnije da nas niko ne koči na tom putu i da nam ne postavlja neobjektivne kriterijume. Ako imamo jasan cilj i podršku naših evropskih kolega, uspećemo da sprovedemo zahtevane reforme", kazao je potpredsednik Vlade Srbije.

Đelić je naglasio da je "to prvi put da jedan od ključnih ministara u ključnoj zemlji EU daje jasnu perspektivu Srbiji za beli Šengen". Dodao je da je to najvažniji učinak njegove sadašnje posete Francuskoj.

Vicepremijer Srbije predstavio je Ortefuu Akcioni plan koji će, po Đelićevim rečima, omogućiti da počne da se sprovodi režim viznih olakšica. "To je prvi korak; a posle će, očekujem, sve ići brže", rekao je Đelić.

Đelić je obavestio o reformama koje će sprovesti Vlada u Beogradu u oblasti policije, pravosuđa i kontrole granica, kako bi se ispunili uslovi za primenu nedavno potpisanog sporazuma o viznim olakšicama za građane Srbije.

"Za Srbiju je najvažnije da počne da se sprovodi režim viznih olakšica koji je povezan sa procesom readmisije, onako kako predviđa sporazum potpisan sa Evropskom unijom. Dalje, treba da ratifikujemo i sporazum koji smo 2006. godine potpisali sa Francuskom", kazao je Đelić.

Bris Ortefu, inače jedan od dugogodišnjih bliskih saradnika francuskog predsednika Nikolasa Sarkozija, saopštio je dobru vest - da bi, što se Francuske tiče, novi tretman državljana Srbije, kada je o vizama reč, mogao da počne već od polovine sledeće godine.

"Cilj je da se u vreme kada Francuska bude predsedavala Evropskoj Uniji, od jula do decembra 2008. godine, postigne napredak po tom kao i drugim pitanjima. I ako to uspemo za vreme francuskog predsedavanja, to će imati i jedan simboličan značaj", kazao je Ortefu.

Inače, francuski mediji dosta pažnje posvetili su višednevnoj poseti Đelića Parizu. Dnevnik "Liberasion" preneo je danas njegovu izjavu "da bi trebalo da prestane beskrajno kažnjavanje Srbije zbog Miloševića jer je prošlo sedam godina od kada je on zbačen s vlasti i otkad smo ponovo postali demokratsko društvo".

Na neizbežno pitanje o Kosovu, Đelić je ponovio da je Srbija spremna da Kosovu da izuzetno široku autonomiju, ali da teritorijalni integritet države ne može biti dovođen u pitanje.

Kako se vidi da ce izbori uskoro :))))
[ Ivan Dimkovic @ 15.10.2007. 18:31 ] @
Citat:

Pariz -- Božidar Đelić kaže da je u Parizu dobio uveravanja da Srbija može da računa na belu Šengen listu tokom francuskog predsedavanja EU.

Da, zato planiraju da otvore "sabirni centar" za vize u 2008 ;-)

Jbg, mora i Djela sa necim u predizbornu kampanju hehe - a na ovakvoj temi se vidi sta politicari u Srbiji misle o pamcenju njihovog puka, cenim da misljenje nije bas visoko ;-)
[ Slobodan Miskovic @ 15.10.2007. 18:35 ] @
Mozda su izracunali da im se vise isplati da prime pare od turista iz Srbije nego da placaju sabirni centar :) mada sumnjam :)
[ hecky @ 15.10.2007. 19:21 ] @
E imam ja bolji vic...

Pita momak djevojku na prvom izlazku:
- "Čime se baviš?"
- "Režijom", odgovara mu ona...
- "Jel to ono struja, voda,..."

Moj je bar blago smesan
[ Slobodan Miskovic @ 21.11.2007. 13:46 ] @
Citat:

Đelić: Za sedam godina u EU
21. novembar 2007. | 13:46 | Izvor: FoNet, Beta
Beograd -- Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić očekuje da će Srbija 15. decembra 2008. godine dobiti status kandidata za EU.

On očekuje da će Srbija za šest do sedam godina postati i njena članica. "Primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je naša viza za sledeći korak, a to je dobijanje statusa kanidata 15. decembra 2008. godine", rekao je Đelić na obeležavanju 15 godina Evropskog pokreta u Srbiji.

On očekuje da će Srbija do kraja januara potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i da će krajem 2008. godine ući na "belu" šengen listu.

Vicepremijer je istakao da za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju uslov i dalje ostaje potpuna saradnja sa Haškim tribunalom i da državni organi rade sve kako bi ta saradnja bila ostvarena.

U procesu pridruživanja Srbije EU, kako je Đelić naglasio, veoma su važni sporazumi o viznim olakšicama i o readmisiji, čija primena počinje od 1. januara 2008. godine.

"Očekujem da sledećih 13 meseci ostvarimo najbrži napredak koji je jedna zemlja u tranziciji, koja je išla prema Evropi, napravila. Mi to možemo i naša je odgovornost da to i realizujemo", poručio je potpredsednik vlade.

On je ocenio da po pitanju najvažnijeg cilja Srbije, a to je članstvo u EU, nema tenzija u društvu, i da jačanje evropske perspektive Srbije znači jačanje same Srbije."Više nego ikada biti za Srbiju znači biti za Evropsku uniju", zaključio je Đelić.
[ Horvat @ 21.11.2007. 15:12 ] @
hahah,on ocekuje...hahaha :D
[ weird al @ 21.11.2007. 15:51 ] @
Ja očekujem da će ići sporije jer je tako brže.
[ hecky @ 21.11.2007. 18:09 ] @
Djela jos nije procerdao poverenje biraca (ili mozda nisam informisan dovoljno?), tako da ko zna... mozda bude nesto... drzim sipke :).
[ vindic8or @ 22.11.2007. 04:59 ] @
hm, mozda 2010 :)
[ DS_Store @ 22.11.2007. 05:30 ] @
Kada se pogleda koliko ljudi ima pasoš ili koliko ga ljudi uopšte treba (tj. koliko je nijh uopšte putovalo u inostranstvo) onda stvarno ne razumem kome je namenjena ovakva propaganda?

Koliko glasova može da mu donese ovakva priča kada ubedljivu većinu boli du*e za tamo nekakve pasoše i zlo van naših granica.

Ako hoće glasove onda umesto da lobira za Srbiju na beloj Šengen listi treba da lobira za to da se npr. ceci dozvoli ulazak u USA.
Da to izboksuje imao bi dva premijerska mandata dok si rekao keks, ovako se obraća tamo nekim naučnicima, studentima i ostalim krpeljima...
[ Slobodan Miskovic @ 24.01.2008. 04:38 ] @
[ Pneos @ 24.01.2008. 05:57 ] @
iiiyaks !

boja paradajz corbe, aaargh
[ Slobodan Miskovic @ 24.01.2008. 06:35 ] @
I da, objavili su da ce biti biometrijska zastita....sta god to znacilo :)
[ srdjee @ 24.01.2008. 08:00 ] @
Biometrijski pasosi imaju logo na koricama

jedino ako te slike nisu odsecene

jos o biometrijskim pasosima:
http://en.wikipedia.org/wiki/Biometric_passport
[ Slobodan Miskovic @ 24.01.2008. 08:02 ] @
Odsecene su slike, ima clanak u Blicu i Danas.
[ srdjee @ 24.01.2008. 08:07 ] @
Da, sad procitah da ce imati i tu oznaku za biometrijske pasose
[ hecky @ 24.01.2008. 09:21 ] @
Vidi ti njih! Dobar pasos, nije sala.

Hmm, 8 nivoa zastite, biometrija... zanima me kako ce kontrolisati izdavanje pasosa (dzaba fensi pasos, ali ministar moze telefonom da naruci pasos za rodjaka, sa proizvoljnim podacima)?
[ Slobodan Miskovic @ 24.01.2008. 09:34 ] @
Citat:
- Lične podatke u pasoše unosiće Centar za personalizaciju MUP Srbije. Taj posao biće centralizovan u Beogradu, ali što se tiče mesta podnošenja zahteva za izdavanje i samog izdavanja pasoša građanima, to neće biti promenjeno - rekao je Vuletić.
[ Java Beograd @ 24.01.2008. 09:34 ] @
"... a prvi pasoši najverovatnije biće uručeni našim sportistima koji će učestvovati na Olimpijskim igrama ..." kaže neki u Blicu.
Brate, pa zar nije bilo od 1.marta 2008 ? A već smo došli do "najverovatnije u avgustu". Šta je sledeće ? "... potrudićemo se da budu gotovi do Nove 2009 ?!"
[ Slobodan Miskovic @ 24.01.2008. 09:42 ] @
Koliko vidim nigde se ne spominje avgust mesec, vec samo da ce prvi dobiti ucesnici olimpijade. To sto olimpijada pocinje avgusta ne znaci da ce ih ucesnici dobiti pred polazak ;)
[ Horvat @ 24.01.2008. 10:39 ] @
a ovaj stari ce vaziti do roka koji je upisan u njemu ili sta?

jbnih 2000 dinara ce kostati pasos ,uuuuuuaaaa
[ Slobodan Miskovic @ 24.01.2008. 10:42 ] @
Stari ce vaziti do kraja godine.
[ Horvat @ 24.01.2008. 10:50 ] @
djubrad jedna ]:->...nego meni nije jasno kakve zastite ima?nista se ne pominje u txt-u,tj. za sta ce biometrijski cip uopste

edit:evo izgled citavih korica,doduse iz ruke i mala je slika... ali se vidi "biometrijska oznaka"

[Ovu poruku je menjao Horvat dana 24.01.2008. u 13:29 GMT+1]
[ DaliborP @ 24.01.2008. 13:07 ] @
Citat:
Horvat: djubrad jedna ]:->...nego meni nije jasno kakve zastite ima?nista se ne pominje u txt-u,tj. za sta ce biometrijski cip uopste

Kako mislis sta ce im biometrijski cip? Radi lakse identifikacije i bolje sigurnosti, to i jeste uloga biometrije danas.
Koliko ja znam srpski pasos ce imati samo sliku, bez otisaka prstiju, dakle ipak ne kao sto EU preporucuje.
[ Horvat @ 24.01.2008. 13:12 ] @
da...ali sta sve je sadrzano u cipu
biometrijski cip je sirok pojam...
[ DaliborP @ 24.01.2008. 13:30 ] @
Citat:
Horvat: da...ali sta sve je sadrzano u cipu
biometrijski cip je sirok pojam...

Kao sto rekoh, u srpskom pasosu od biometrijskih podataka ce biti samo slika. Danasnji standard u biometriju su finger, face, iris. Postoje i druge stvari kao sto su glas, dlan, potpis, DNA ali nisu toliko rasprostanjene u primeni kao navedena 3.
EU pasos sadrzi dva fingerprinta i sliku, US i UK pasos sadrze samo sliku, dakle Srbija ce isto imati biometrijski pasos, doduse ne preporucenog EU standarda.
[ Horvat @ 24.01.2008. 14:09 ] @
aha...pff :D...velike zastite...
a bice i rfid ili nece biti sa "radio emiterom"?
[ DaliborP @ 24.01.2008. 14:21 ] @
Kako mislis nije "velika" zastita?
Ti bas ne kapiras o cemu ja pricam?

Kad kazem slika naravno da ne mislim na onu koja je zakacena na papir, nadam se da si toliko shvatio? Slika ce biti digitalizovana u chipu na pasosu, tako da je to prilicno visok stepen zastite, odmah posle otiska.
[ Buum @ 24.01.2008. 14:22 ] @
Fala ku*cu da su se više nakanili!
[ Horvat @ 24.01.2008. 14:38 ] @
ma kapiram ja
ima pic chip na sebi ,u njemu se nalazi ime /prezime/datum rodjenja/mesto/FOTOGRAFIJA
i to je to

[ Pneos @ 24.01.2008. 14:46 ] @
pazi Horvat, ovaj kako da ti objasnim, da bi stavio taj simbol biometrijski na pasos moras da ispunis odredjene standarde. Znaci ne radi se na pamet. Capisci ?
[ DaliborP @ 24.01.2008. 14:47 ] @
Citat:
Horvat: ma kapiram ja
ima pic chip na sebi ,u njemu se nalazi ime /prezime/datum rodjenja/mesto/FOTOGRAFIJA
i to je to

Naravno da nije samo to u pitanju ali mrzi me sad da objasnjavam, nebitno. Uglavnom ce pasos biti biometrijski.
[ hecky @ 24.01.2008. 14:49 ] @
Citat:
Horvat: ma kapiram ja
i to je to

Pretpostavimo da hoces da hoces da predjes u Madjarsku, a tamo ti je zabranjen ulazak. Lepo uzmes komsijin pasos, zamenis sliku i voala, prolazis granu bez problema (doduse na vizi ima slika, al pretpostavimo dodatno da ce nam jednom ukinuti vize).

Pasos sa biometrijskim cipom ima u sebi sliku i podatke vlasnika pasosa, u digitalnoj formi (pretpostavimo da su kriptovani javnim kljucem MUP Srbije, ili na neki drugi nacin zasticeni da ih komsijin mali, sto zna s kompjuterima, ne moze lako menjati).

Ako bi tvoj komsija kojim slicajem imao biometrijski pasos, zamena slike ti ne bi pomogla da se dokopas Madjarske, jer bi imigracioni sluzbenik odmah primetio da se razlikuje slike na pasosu od one snimljena u chip-u (i onda bi bilo ono.. release the hounds... ).

Znaci, biometrijski pasos u mnogome otezava falsifikovanje (mada ja i dalje nisam uveren da Velja nece moci da zovne Borisa i naruci jedan original diplomatski, za komsiju Djuru, da ovaj moze, ko covek, bez cimanja za vizu, da ide na letovanje u Spaniju ).
[ Pneos @ 24.01.2008. 15:00 ] @
Inace, da dodam, naravno biometrijski pasos je novina i za EU. Tako npr. Italijani imaju opciju da uzmu biometrijski pasos. Sad, ono sto je interesantno je da sa biometrijskim pasosem mogu uci u SAD bez vize do 90 dana (klasika), dok sa ne biometrijskim moraju uzeti vizu !

Znaci, pametno je i dobro sto nasi uvode biometrijske, ali mogli su tu opciju i izostaviti. Pa ako je neko sujeveran...
[ DaliborP @ 24.01.2008. 15:05 ] @
Citat:
Pneos: Inace, da dodam, naravno biometrijski pasos je novina i za EU. Tako npr. Italijani imaju opciju da uzmu biometrijski pasos. Sad, ono sto je interesantno je da sa biometrijskim pasosem mogu uci u SAD bez vize do 90 dana (klasika), dok sa ne biometrijskim moraju uzeti vizu !

Koliko znam od 2009 godine biometrijski pasos ce biti obavezan u EU, i to pod istim standardom (slika i dva otiska). Verujem da vecina EU zemalja vec uveliko stampa pasose pod tim standardom, UK ce isto poceti da stavlja otiske. Visa Vaiwer sistem se zasniva na tom principu, tako da je normalno sto traze vizu za ovaj drugi.
Citat:

Znaci, pametno je i dobro sto nasi uvode biometrijske, ali mogli su tu opciju i izostaviti. Pa ako je neko sujeveran...

A zasto su trebali izostaviti, ne razumem?
[ Pneos @ 24.01.2008. 15:37 ] @
pa eto cisto, da oni koji smatraju da je to atak na privatnost imaju izbor.
[ rajco @ 24.01.2008. 15:43 ] @
Citat:
Java Beograd:Brate, pa zar nije bilo od 1.marta 2008 ? A već smo došli do "najverovatnije u avgustu". Šta je sledeće ? "... potrudićemo se da budu gotovi do Nove 2009 ?!"

Sportisti koji idu na olimpijadu moraju da imaju pasose najkasnije do nekog marta, nisam siguran za tacan datum.
[ Horvat @ 24.01.2008. 15:58 ] @
pa pazi "komsijin mali" zna sa kompjuterima i "hakne" mupovi crypt i promeni sliiku i ostale pizdarije
a tek ova zaheftovana slika se moze "promeniti"

p.s. ovo je sve teoretisanje

dakle ako neko hoce da ukradeni pasos "preradi"...sve se moze kad se hoce :D
Citat:
DaliborP: Naravno da nije samo to u pitanju ali mrzi me sad da objasnjavam, nebitno. Uglavnom ce pasos biti biometrijski.

pa cekaj ,BIOMETRIJSKI podaci su izgled osobe [fotografija],otisak,zenica,onda konture tela [ne mogu se setiti kako se to strucno zove],konture lica [isto kao prethodno]...
ili gresim?

a koji od navedenih [i ne navedenih] podataka sadrzi ovaj ultra-haj-fensi paseport?
[ DaliborP @ 24.01.2008. 16:06 ] @
Citat:
Horvat: pa pazi "komsijin mali" zna sa kompjuterima i "hakne" mupovi crypt i promeni sliiku i ostale pizdarije

Moze, nego kako, ako pogledas James Bonda sve je moguce.
Citat:

pa cekaj ,BIOMETRIJSKI podaci su izgled osobe [fotografija],otisak,zenica,onda konture tela [ne mogu se setiti kako se to strucno zove],konture lica [isto kao prethodno]...
ili gresim?

a koji od navedenih [i ne navedenih] podataka sadrzi ovaj ultra-haj-fensi paseport?

Vise ne znam da li se pravis glup ili sta vec?
Opet kazem, bice samo fotografija u chipu ili "konture lica" kao sto si rekao. Konture tela(?!?) ne postoje kao biometrijski standard, razmisli malo pre nego sto nesto tako glupo napises.

A taj ultra-haj-fensi pasos bi trebalo da bude istog standarda kao i bilo koji u EU.
[ Horvat @ 24.01.2008. 16:13 ] @
to konture tela sam lupio,jer nisam mogao da se setim kako se zove...u pitanju je "gait" tj. hod ili "maniri pokreta"

a sve je to lepo sto je standard,nego sto su rekli da ima neku nezamislivu zastitu,to mi je bezveze :)

[ Ivan Dimkovic @ 24.01.2008. 16:20 ] @
Aman bre ljudi - sve je zbog glupog imena "biometrija" koja mnogima budi neke vrlo cudne asocijacije.

Biometrijski pasos nema nista vise od obicnog pasosa - jedino su sve informacije koje postoje na slici jos dodatno ukodirane elektronski sto ce olaksati posao provere.
[ DaliborP @ 24.01.2008. 16:25 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Biometrijski pasos nema nista vise od obicnog pasosa - jedino su sve informacije koje postoje na slici jos dodatno ukodirane elektronski sto ce olaksati posao provere.

Naravno da ima, sadrzi dodatne biometrijske podatke i mnogo veci stepen sigurnosti. Prilicno velika razlika.
[ acabgd @ 24.01.2008. 16:30 ] @
Mene najvise od svega nervira sto nisu prihvatili EU standard, a to je da pasosi budu tamnoplave ili bordo boje, nego su uzeli ovu crvenu kao da smo Bugari iz 1972. u najmanju ruku...
[ Ivan Dimkovic @ 24.01.2008. 16:31 ] @
Ne sadrze svi pasosi "dodatne biometrijske podatke" kao sto su otisci prstiju (npr. americki ne sadrze), pa se i dalje zovu biometrijski.

Naravno, podrazumeva se da je biometrijski pasos sigurniji od obicnog iz prostog razloga sto postoji jos jedan nacin za skladistenje podataka koji mogu biti sifrovani - pa je lako videti da li je neko pokusao da menja sliku i sl...
[ DaliborP @ 24.01.2008. 16:36 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ne sadrze svi pasosi "dodatne biometrijske podatke" kao sto su otisci prstiju (npr. americki ne sadrze), pa se i dalje zovu biometrijski.

Naravno da se zovu posto i jesu biometrijski.Sadrze fotografiju koja je validni biometrijski podatak. Geometrijske crte lica su prilicno jedinstvene i sa dodatnim detaljima (boja koze, specificni detalji itd) fotografija je dosta primenjena u biometrijskoj obradi i skladistenju.
[ Ivan Dimkovic @ 24.01.2008. 16:39 ] @
Pa da - ali je to digitalni oblik biometrijske fotografije koja vec postoji na pasosu.

Zato i kazem da ta rec "biometrijski" budi potpuno neracionalne asocijacije kod nekih ljudi - a nije nista specijalno.
[ hecky @ 24.01.2008. 16:52 ] @
Zar nema taj nas novi bio-pasos RFID cip (mislim, kako bi ga drugacije ocitavali... nisam vidjao pasose sa smart chipom ili magnetnom trakom... mada ko zna hehe)?

Pa tako teorijski (a i prakticno potvrdjeno sa UK pasosem) neko moze da procita podatke sa pasosa bez volje vlasnika (tipa skenira vasu torbu sa pasosem, dok ste u autobusu).

Znaci postoji problem privatnosti, ali mislim da nije jako bitan (npr. mozete nositi pasos u speciajlnoj futroli koja ne propusta RFID komunikaciju).
[ Horvat @ 24.01.2008. 17:01 ] @
onda raspizdis macolom pasos i niko nece procitati :D
[ srdjee @ 24.01.2008. 19:41 ] @
Citat:
... - Strana sa podacima je polikarbonatna, a inače je to trend u svetu u poslednjih godina, jer ima viši nivo zaštite nego dosadašnje tehnike. Ta strana sadrži i beskontaktni čip koji se ne vidi i on u sebi sadrži podatke koji su odštamani na stranici. Na strani sa podacima osim natpisa na ćirilici, gde god ima potrebe, stoje i natpisi na latinici - ističe Ljubiša Vuletić.
Pasoš sadrži sve neophodne podatke - ime države, kakav je tip pasoša, ime i prezime njegovog vlasnika, datum i mesto rođenja, matični broj, prebivalište, datum izdavanja i do kada važi, kao i potpis. U donjem delu strane nalazi se mašinski čitljiva zona, koja, inače, ne postoji na sadašnjem pasošu, tako da nema potrebe da se podaci prekucavaju.
Postupak izdavanja pasoša biće isti kao i do sada. Novi pasoši će se dobijati u MUP-u gde građanin podnese zahtev za njegovo izdavanje.

izvor:
http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=27879

Znaci u cipu ce biti slika i podaci
[ NickS @ 25.01.2008. 23:58 ] @
Prva stranica novog pasoša:

Nova lična karta:
[ Horvat @ 26.01.2008. 03:18 ] @
postoje 2 verzije ili sta [na donju sliku mislim]
[ srdjee @ 26.01.2008. 07:17 ] @
pa bice jedna s cipom, a jedna bez cipa, mada se ona sa srbijom mozda bude menjala ako se kosovo otcepi hihi

evo slike iz ALO novina

[ Pneos @ 26.01.2008. 07:39 ] @
ljudi jel ono Kip Slobode ili sta ?
[ Mili-CQ @ 26.01.2008. 08:00 ] @
Citat:
Pneos: ljudi jel ono Kip Slobode ili sta ?

Ma jok meni lici na konja ispred skupstine
Salim se,lici mi na grcku boginju pravde ili neka nasha istoriska lichnost
[ DS_Store @ 26.01.2008. 08:35 ] @
Figura sa socijalne LK mi liči na jedan od kipova na zgradi Vlade.

A koja je fora sa, još socijalnijim, pasošem, tj. zašto je samo ćirilicom "Pasoš", zašto nema "Passport" i/ili "Passeport"? Da li je to zato što je ovo samo demo verzija ili je u pitanju princip: ko-ih-je*e-kad-ne-govore-srpski?
[ žutokljunac @ 26.01.2008. 08:50 ] @
Zato što ćemo sa tim pasošem moći samo u bratsku Rusiju.
Kakva latinica, treba staviti ćirilicu i kineski, pa da i nas braća u Koreji isto razumeju.

Sa onim crvenim, najnovijim, može ladno da se uđe pravo u finale Žikine šarenice.
[ staticInt @ 26.01.2008. 09:10 ] @
E bre vama ljudi nista ne valja...
[ Ivan Dimkovic @ 26.01.2008. 09:48 ] @
Pa znas kako, staticInt - postoje 3 zemlje na kojima na pasosima ne stoji i medjunarodni naziv za pasos.

1. Rusija
2. Kina
3. Iran

Po svemu sudeci, smesi nam se pocasno cetvrto mesto :)
[ rourke @ 26.01.2008. 10:04 ] @
I ja sam se odmah iznervirao (i opsovao par osoba :D ), ali bar cemo dobiti pasos vec jednom :)
[ Davor Vlajkovic @ 26.01.2008. 10:10 ] @
Citat:
staticInt: E bre vama ljudi nista ne valja...

Koja je poenta u dokumentu koji je, iako predviđen za korišćenje širom sveta, ispisan pismom koje ne razume 90+% svetske populacije?!

Ili, evo ti najbanalniji primer iz svakodnevice: meni je pre koji dan potencijalni hosting provajder tražio scan pasoša radi potvrde identiteta. Kada bih mu poslao ćirilica-only dokument, verovatno bi mislio da ga za*ebavam :/
[ Pneos @ 26.01.2008. 11:38 ] @
Bas carinici gledaju naslovnu stranu, pasos se odmah otvara i gledaju genetalije.
[ Ivan Dimkovic @ 26.01.2008. 11:44 ] @
Kako kad - ja sam recimo imao 5-6 slucajeva da ljudi gledaju prednju stranu onog nesrecnog dvoglavog pasosa i pitaju me koja je ovo wtf. zemlja :)

Sad kad bude pisalo cirilajom, ima sve da im bude jasno iz prve ;-)

Trebalo bi da predju na crkveno-slovenski, to je jos kripticnije #@*)(&@#
[ acabgd @ 26.01.2008. 11:53 ] @
> Kako kad - ja sam recimo imao 5-6 slucajeva da ljudi gledaju prednju stranu onog nesrecnog dvoglavog pasosa i pitaju me koja je ovo wtf. zemlja :)

Kada se pojavio "nas" SRJ (plavi) pasos meni se to desilo u Francuskoj. Mislili su da je Ceska i zamalo me pustili bez da su i pogledali vizu. Covek je bukvalno pogledao u neku knjigu i video da je rec o "SRJ" i onda je pitao jel imam vizu i lupio pecat.
[ žutokljunac @ 26.01.2008. 12:01 ] @
Citat:
Pneos: Bas carinici gledaju naslovnu stranu, pasos se odmah otvara i gledaju genetalije.

genitalije + generalije = genetalije
[ Emil Ranc @ 26.01.2008. 12:21 ] @
Ajd' sad, nije smak sveta što ne piše passport ili štaveć. Uostalom, carinik/pandur na granici će i očekivati da mu u ruke date pasoš, a ne zdravstvenu knjižicu. I još: koliko vidim, mnoooge zemlje nemaju ništa napisano na stranom jeziku na koricama pasoša.

Uostalom, pogledajte i sami:
http://en.wikipedia.org/wiki/Passport

Evo, npr. mađarskog pasoša.

Sumnjam da će prosečnom svetskom cariniku mađarsko "útlevél" značiti više od srpskog "nacow"
[ Horvat @ 26.01.2008. 12:49 ] @
iako bi trebalo da pise I cirlicom I latinicom [jer su oba ravnopravna,bar bi trebalo,pisma],na koricama pise samo tjirilililicom
a to da treba i strani jezici,bilo bi dobro,ali i drugi pasosi su samo na drzavnom jeziku [korice],a iznutra pise na 3 jezika [domaci,ingljish,franse]

p.s. i dalje mi nije jasno ovo sa l.k....onaj ko ima cip taj ima neku konturu neke drzave,a kone nema ima cccc [ili obratno]?
[ hecky @ 26.01.2008. 13:07 ] @
Malo sitnicarite, a ? Slazem da su trebali staviti cirilicu i latinicu na korice, al boze moj, sve lepo pise na prvoj strani (na 3 jezika) .

Novi pasos je biometrijski, masinski citljiv i vazi 10 godina, sta bre vise ocete . Jos kad bi poceli da ga izdaju, umesto da masu po televiziji njime...

Nego mene zanima zasto taj Marko Jovanovic ima pasos broj 123,456,789?

S obzirom da Srba nema 123 miliona, osnovano sumnjam da smo se mozda ujedinili sa Rusijom, a da to meni niko nije rekao !
[ srki @ 26.01.2008. 13:11 ] @
O cemu vi pricate, pa lepo se vidi unutra da su podaci ispisani srpskom LATINICOM i ima prevod na engleski i na francuski jezik i lepo pise passport i passeport a prednja strana je retko kod koje zemlje na medjunarodnom diplomatskom jeziku (francuskom). Sta vama smeta meni nije jasno. Meni smeta jedino to sto ne mogu da platim da dobijem pasos za sat vremena ili makar sutradan. Ovde vadjenje pasosa kosta oko 40 evra i ceka se 3 dana, 80 evra za 1 dan i 150 za sat-dva.

Citat:
Ivan Dimkovic:Kako kad - ja sam recimo imao 5-6 slucajeva da ljudi gledaju prednju stranu onog nesrecnog dvoglavog pasosa i pitaju me koja je ovo wtf. zemlja :)
Sad kad bude pisalo cirilajom, ima sve da im bude jasno iz prve ;-)

Lepo cim otvori pasos vidi na engleskom i na francuskom naziv zemlje. Nikada nisam imao nikakvih slicnih iskustava da me neko pita koja je to zemlja kada mu dam pasos. Ne znam sta mislis kada kazes "sada kada bude pisalo cirilajom", pa i pre je pisalo cirilicom. A i stvarno ne znam sto bi bilo toliko tesko da se glupavom careniku kaze "look inside" i zasto vam toliko smeta sto nema latinice na prednjoj korici. Mene bi bolelo uvo i da je nacrtan deda mraz, bitno je ono sto je unutra. Pored toliko drugih trulih stvari nije mi jasno da nekom moze da bude bitno kako izgleda prednja korica (osim mom bivsem komsiji koji je pun nezadovoljstva i sve zivo mu smeta i uvek je pun kritika).

Citat:
Davor Vlajkovic: Ili, evo ti najbanalniji primer iz svakodnevice: meni je pre koji dan potencijalni hosting provajder tražio scan pasoša radi potvrde identiteta. Kada bih mu poslao ćirilica-only dokument, verovatno bi mislio da ga za*ebavam :/

Unutra je sve ispisano latinicom i na jos dva medjunarodna jezika.

Neki inostrani pasosi:

[Ovu poruku je menjao srki dana 27.01.2008. u 06:00 GMT+1]
[ NickS @ 26.01.2008. 14:55 ] @
Najnormalnije u svetu je da korice pasoša imaju natpis samo na maternjem jeziku. Korice su na neki način deo identiteta. To sa druge strane nikako ne znači da je pasoš neupotrebljiv jer će retko koji carinik gledati korice već će otvoriti (i očitati uređajem) prvu stranu koja je najvažnija i koja je zapravo dokument. A ta stranica je koliko vidim urađena prema svim svetskim standardima za putne isprave.

Što se tiče statue na LK u pitanju je statua "Majka Srbija" koja se nalazi na zgradi Vlade Srbije:

http://upload.wikimedia.org/wi...erbian_Government_building.jpg
[ Horvat @ 26.01.2008. 17:27 ] @
Citat:
hecky: ...sta bre vise ocete :D...

da putujem bilo gde bez da me iko ista pita [legalno naravno],a ako ne,onda sa putnom ispravom [bez viza] kud god zazelim :P

[ Pneos @ 26.01.2008. 19:58 ] @
ne samo sto su generalije napisane na latinici i ne samo sto ih carinici ne gledaju vec oni imaju i kurs da prepoznaju i identifikuju svako pismo. To su profesionalci.
[ Bojan Basic @ 26.01.2008. 20:34 ] @
Citat:
Horvat:
[jer su oba ravnopravna,bar bi trebalo,pisma]

Nije tačno. Baci pogled u Ustav.
[ hecky @ 26.01.2008. 20:48 ] @
Pazi stvarno...
Citat:
Jezik i pismo

Član 10.

U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.
Službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje se zakonom, na osnovu Ustava.

http://www.parlament.sr.gov.yu/content/lat/akta/ustav/ustav_1.asp

OT

Obratite paznju na footer stranice iznad:
USAID Economic Policy for Economic Efficiency Project is funded by the U.S. Agency for International Development and is being implemented by IBM Business Consulting

Il je neka neuspela posalica, ili Ameri finansiraju sajt vlade Srbije
[ staticInt @ 26.01.2008. 20:59 ] @
Ivane najmanji problem je to sto na koricama pise to sto pise tim pismom, kao sto vidis mnogi su vec dali primere stranih pasosa gde se lepo vidi da svako fura svoj sluzbeni jezik i pismo na koricama. Smatram da je ovo trebalo mnogo ranije da se odradi ali bolje sad nego nikad, inace pasosi su radjeni prema svim EU standardima koji su bili preduslov za neke "vizne olaksice".
[ Horvat @ 26.01.2008. 22:16 ] @
pa onda koji k su onda podaci na 1. stranici napisani latinicom :D:D:D

viva las vegas
[ Pneos @ 26.01.2008. 22:21 ] @
nije koji k. Latinica je svetsko pismo i takodje i srpsko. Ja govorim ovima sto mrze cirilicu.
[ Horvat @ 27.01.2008. 11:35 ] @
Citat:
Jezik i pismo

Član 10.

U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.
Službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje se zakonom, na osnovu Ustava.

zbog ovoga sam napisao koji k je latinica ;)

jer po toj logici bi trebalo da pise cirilicom kao zvanicnim pismom
i latinicom kao svetskim pismom :)
[ Sergivs @ 28.01.2008. 09:38 ] @
Ja bih samo zeleo da objasnim da, iako je cirilica u ustavu proglasena za "pismo u sluzbenoj upotrebi" u ustavu - da to ne znaci da latinica nije i dalje ravnopravna sa cirilicom kao pismo srpskog jezika.
Naime, po nasem pravopisu i po realnosti, cirilica i latinica su dva ravnopravna standardna pisma srpskog jezika. I imaju JEDNAK status. Cirilica je jednaka sa latinicom i OBA pisma su pisma srpskog jezika

Takodje, to sto je SAMO cirilica proglasena za "pismo u sluzbenoj upotrebi" je diskriminisuce, jer samo deo gradjana moze da se koristi svojim pismom, a deo - ne moze. A to je neustavno. Ne sme da postoji diskriminacija gradjana po verskoj, polnoj... JEZICKOJ osnovi, a neomogucavanje delu gradjana da se sluze "u sluzbene svrhe" i latinicom je - diskriminacija tih gradjana.

@Pneos
meni je neshvatljiva mrznja nekih prema cirilici i svemu sto je srpsko. A jos mi je draze sto je pasos na cirilici, inace uopste nisam obracao paznjo, a sad ce mi biti 100x draze. Nek puknu od muke.
Ne postoji nikakva mrznja "nekih prema cirilici i svemu sto je srpsko" vec je situacija obrnuta. Prvo, nije samo ono sto je na cirilici - srpsko. I ono sto je na latinici je isto srpsko, ISTO kao sto je i kada je napisano na cirilici. Oba pisma su ravnopravna, i nije cirilica "srpskije" od latinice.
Drugo, tvoj stav da je tebi 100x draze da je pasos SAMO na cirilici i da kazes da "mi puknemo od muke" samo pokazuje koliko si TI (i tebi slicni) taj koji imas mrznju, ali prema onima koji pisu i koriste se latinicom, i ne koriste cirilicu.

Zeleo bih da ukazem da se sada, danas, upravo zato sto je donet onaj smesni, oktrojisani vecernji ustav Srbije, sa odredbom koja kaze da je samo jedno od dva ravnopravna pisma - "u sluzbenoj upotrebi", da se desava neverovatna stvar - neki pokusavaju da potpuno proteraju latinicu iz srpskoh jezika i da sve zivo cirilizuju - svaki dokument, pasose, licne karte... pre neki dan su se culi glasovi da se odbije prigovor nekoga, izbornoj komisiji - jer je napisan na latinici.
To sto se sada radi je jednostavno izivljavanje cirilizatora i tome se mora stati na put. Dotle to ide. Sumrak prava i pravde. Deo gradjana nema pravo na svoj jezikna svom pismu, a drugi deo gradjana to ima.

Zeleo bih da svi dignemo glas protiv toga, sve dok se taj clan ustava ne promeni i omoguci SVIM GRADJANIMA pravo na koriscenje svog jezika (srpskog) i SVOG pisma (i cirilice i latinice).
Uvek pisite emailove na adrese ministarstava, poslanika, medija, itd, itd... da se sporni clan ustava promeni, kako bi omogucio da se OBA pisma srpskog jezika koriste u "sluzbene svrhe"
I da se podigne svest o ovom problemu.
[ IvanSto @ 28.01.2008. 22:45 ] @
Evo jednog lepog pasosa, modernog po dizajnu, i ispisanog na svim zvanicnim jezicima te zemlje + engleskom jeziku:

Meni nije jasno zasto mi moramo da budemo retrogradni. To sto druge zemlje nemaju ispisano ime na nekom velikom svetskom jeziku, pa njihov problem.

Ja sam ponosan na cirilicu, ali isto tako, zelim da pokazem svoj pasos i drugima u inostranstvu, da kada stojim u redu dok cekam pasosku kontrolu, drugi u redu mogu da procitaju odakle sam, i da pomisle, evo, i ovi Srbi su poceli da putuju, i razmisljaju o drugim stvarima osim o ratu.

Vrlo bi ponosan bio kada bi na nasem pasosu stajalo:

Srpski pasoš
Serbian passport
Passeport serbe

Stvarno ne znam ko je dizajnirao ovaj novi pasos, ali trebalo bi da ga bude sramota.

Evo jos primera kreativnih pasosa:

Svedska:

Spanija:
[ IvanSto @ 28.01.2008. 23:09 ] @
A evo jos pasosa ciji jezici nisu latinicni, pa su dodali i prevod, sto ih ne cini manjim zemljama:

Japan:

Kina:

[ IvanSto @ 28.01.2008. 23:11 ] @
A koliko je nasa vlast neodgovorna, tj. nista ne preduzima po pitanju ukidanja viza, govori i sledeci primer:

http://www.dfa.gov.ph/consular/visa.htm Filipini dozvoljavaju gradjanima 146 zemalja ulazak bez vize, ukljucujuci i neke od najsiromasnijih zemalja na svetu. Nazalost, nama je potrebna viza za Filipine.

Sramota.

[ IvanSto @ 28.01.2008. 23:15 ] @
Jos jedan primer sramotne politika nase vlade, koja je nesposobna da bilo sta uradi, kao i ministarstva inostranih poslova na celu sa Vukom Jeremicem, i svim prethodnim ministrima inostranih poslova.

Crna Gora je pre nekoliko dana potpisala sporazum o ukidanju viza Turskom. Tako smo mi jedina zemlja iz bivse Jugoslavije kojima je potrebna viza za ulazak u Tursku, iako su Turci fer pa nam dozvoljavaju da je izvadimo na granicnom prelazu.

Turci ne traze (a isto tako im nisu potrebne vize za) vize Hrvatima, Bosancima, Crnogorcima, i Makedoncima.
[ commissar @ 28.01.2008. 23:39 ] @
@IvanSto: to sto na svajcarskom pasosu pise na 4 jezika je zato sto su sva ta 4 jezika u upotrebi i doticnoj zemlji i to je ok. Na pasosu SRJ je naziv dokumenta bio ispisan na tri jezika (nas, engleski i francuski), cudo njega nisi pomenuo?
@Sergivs: kako bi bilo da borbu za taj uzviseni cilj nastavis odavde, a ne iz Amerike ;)
[ DaliborP @ 29.01.2008. 00:29 ] @
Citat:
commissar: @Sergivs: kako bi bilo da borbu za taj uzviseni cilj nastavis odavde, a ne iz Amerike ;)

Zasto je to tacno bitno, hoces ti da mu kazes gde treba da bude i sta da radi?
[ Sergivs @ 29.01.2008. 00:46 ] @
@ commissar
A kada bih obrisao iz profila da zivim u Americi, jel bi onda sve bilo ok?
[ milke @ 29.01.2008. 01:11 ] @
Citat:
Sergivs: @ commissar
A kada bih obrisao iz profila da zivim u Americi, jel bi onda sve bilo ok?
Moraćeš da maskiraš i IP adresu :-)
[ commissar @ 29.01.2008. 01:20 ] @
Citat:
DaliborP: Zasto je to tacno bitno, hoces ti da mu kazes gde treba da bude i sta da radi?

Nije bitno. Samo dajem konstruktivne predloge kroz retoricka pitanja ;)
[ staticInt @ 29.01.2008. 05:50 ] @
Citat:
Sergivs: Ja bih samo zeleo da objasnim da, iako je cirilica u ustavu proglasena za "pismo u sluzbenoj upotrebi" u ustavu - da to ne znaci da latinica nije i dalje ravnopravna sa cirilicom kao pismo srpskog jezika.
Naime, po nasem pravopisu i po realnosti, cirilica i latinica su dva ravnopravna standardna pisma srpskog jezika. I imaju JEDNAK status. Cirilica je jednaka sa latinicom i OBA pisma su pisma srpskog jezika

Takodje, to sto je SAMO cirilica proglasena za "pismo u sluzbenoj upotrebi" je diskriminisuce, jer samo deo gradjana moze da se koristi svojim pismom, a deo - ne moze. A to je neustavno. Ne sme da postoji diskriminacija gradjana po verskoj, polnoj... JEZICKOJ osnovi, a neomogucavanje delu gradjana da se sluze "u sluzbene svrhe" i latinicom je - diskriminacija tih gradjana.

Naravno da nije jer ne znas ta tumacis zakonik kako treba pa ne znas sta znaci sluzbeno pismo, ne mozes imati 2 sluzbena pisma i da hoces, mora da ima neki red. Sto naravno ne iskljucuje latinicu ni u kom slucaju ali ti moras da imas jedno sluzbeno pismo kojim se koristis, ovo vise nije Jugoslavija.

Citat:

Zeleo bih da ukazem da se sada, danas, upravo zato sto je donet onaj smesni, oktrojisani vecernji ustav Srbije, sa odredbom koja kaze da je samo jedno od dva ravnopravna pisma - "u sluzbenoj upotrebi", da se desava neverovatna stvar - neki pokusavaju da potpuno proteraju latinicu iz srpskoh jezika i da sve zivo cirilizuju - svaki dokument, pasose, licne karte... pre neki dan su se culi glasovi da se odbije prigovor nekoga, izbornoj komisiji - jer je napisan na latinici.
To sto se sada radi je jednostavno izivljavanje cirilizatora i tome se mora stati na put. Dotle to ide. Sumrak prava i pravde. Deo gradjana nema pravo na svoj jezikna svom pismu, a drugi deo gradjana to ima.

O ustavu mozes da pricas onda kada polozis predmet ustavno pravo na fakultetu do daljnje svaki komentar na ustav je po meni veoma los jer ti nisi pravnik niti mozes tako olako da govoris kako je nesto ovako i onako, kad polozis ustavno pravo mozes da dodjes ovde pa da vodimo diskusiju na visem nivou ja da se spustam na tu retoriku "ti meni, ja tebi" necu niti to ima smisla ikakvog.

Citat:

Zeleo bih da svi dignemo glas protiv toga, sve dok se taj clan ustava ne promeni i omoguci SVIM GRADJANIMA pravo na koriscenje svog jezika (srpskog) i SVOG pisma (i cirilice i latinice).
Uvek pisite emailove na adrese ministarstava, poslanika, medija, itd, itd... da se sporni clan ustava promeni, kako bi omogucio da se OBA pisma srpskog jezika koriste u "sluzbene svrhe"
I da se podigne svest o ovom problemu.

Da njihovo sluzbeno pismo je cirilica a svako moze da se sluzi pismom kojim on zeli, ti mozes sudu da napises podnesak na cirilici i latinici kako god zelis.

Napomena sad za sve, nemojte vise tumaciti zakonike jer za to treba neka skola, ne moze svako da tumaci zakonik, da je to moguce pravni fakulteti ne bi ni postojali, pravo je nauka i samim tim to nije bas tako kako vi mislite da jeste, zakon tumace pravnici zato i postoje i nemojte se baviti tako povrsnim analizama vec sam video ovde da ljudi pljuju po ustavu jer su culi nekog na TV da prica lose o nekim odredbama, bez ikakvog pravnog argumenta...
[ hecky @ 29.01.2008. 09:28 ] @
Citat:
staticInt:Napomena sad za sve, nemojte vise tumaciti zakonike jer za to treba neka skola, ne moze svako da tumaci zakonik, da je to moguce pravni fakulteti ne bi ni postojali, pravo je nauka i samim tim to nije bas tako kako vi mislite da jeste, zakon tumace pravnici zato i postoje i nemojte se baviti tako povrsnim analizama vec sam video ovde da ljudi pljuju po ustavu jer su culi nekog na TV da prica lose o nekim odredbama, bez ikakvog pravnog argumenta...

Vid, uberman opet progovorio .

Molim te da nama, pravno neobrazovanoj raji, objasnis zasto u Ustavu nase drzave stoji cirilica kao sluzbeno pismo, kad se u narodu ravnopravno koriste cirilica i latinica (cime je efektivno otezan zivot dela populacije koji ne koristi cirilicu; Svajcarska ima 3 sluzbena jezika, jer su sva 3 u upotrebi i tamo se zna reda, a mi imamo jedan jezik i 2 ravnopravna pisma... i za inat nam je sluzbeno pismo bas ono koje pola sveta ne razume)?

Da nije to mozda bio neuspeli (nepromisljen, a i prilicno skup) pokusaj da se potakne osecaj pripadnosti naciji (ne bih isao toliko daleko da kazem nacionalizma), pred resavanje sudbinskih pitanja (godinama nismo imali ustav, a onda su ga sklepali za 3 sedmice) drzave, medju Srbima?
[ Sergivs @ 29.01.2008. 09:50 ] @
Citat:

Naravno da nije jer ne znas ta tumacis zakonik kako treba pa ne znas sta znaci sluzbeno pismo, ne mozes imati 2 sluzbena pisma i da hoces, mora da ima neki red. Sto naravno ne iskljucuje latinicu ni u kom slucaju ali ti moras da imas jedno sluzbeno pismo kojim se koristis, ovo vise nije Jugoslavija.

Naravno da latinica JESTE nase pismo.
Drugo, znam da tumacim zakon (kakav sad zakonik?!), i znam sta znaci "sluzbeno pismo" (to je nesto sto samo banana drzave definisu).
Dalje, naravno da mozes da imas 2 "sluzbena pisma", kao sto je recimo u Bosni ili u Crnoj Gori, ili u bivsoj SFRJ.
I red moze da postoji i sa dva sluzbena pisma. Ili da se uopste ne definise ustavom, jer je to uostalom nepotredno da se definise ustavom.
Naravno da Jugoslavije vise nema, a to sa svim ovim uopste nema blage veze. To je kao da si rekao da je tegla sa dzemom otvorena kada razgovaras sa nekim o zavarivanju.

Citat:

O ustavu mozes da pricas onda kada polozis predmet ustavno pravo na fakultetu do daljnje svaki komentar na ustav je po meni veoma los jer ti nisi pravnik niti mozes tako olako da govoris kako je nesto ovako i onako, kad polozis ustavno pravo mozes da dodjes ovde pa da vodimo diskusiju na visem nivou ja da se spustam na tu retoriku "ti meni, ja tebi" necu niti to ima smisla ikakvog.

Kako si znao? Gle, sasvim slucajno sam studirao pravo i na na fakultetu imao ustavno pravo i - polozio ga iz prve. A kad vec to pominjes - da li si ti imao i polozio ustavno pravo?

I samo da pomenem da si se upravo TI spustio na nivo "ti meni , ja tebi" pominjuci MENE i da li sam JA imao ustavno pravo ili ne.
Ta nakaradna logika da neko moze da prica o necemu samo ako je ekpert, ako je zavrsio taj-i-taj fakultet moze da prodje samo u kafanskoj raspravi, a ja za to nisam. Ako nemas nista da kazes na ovo o cemu sam napisao - onda nemoj nista ni da napises. Te "argumentum ad hominem" fore ne pale kod mene.
A ako zelis da pricas o meni, i da li sam JA polagao ustavno pravo ili ne, da li nosim odelo ili farmerke, ili sam visok 2m ili 190cm... onda mozes da me kontaktiras privatno da me pitas o tome i nekako "povezes" ovo sto sam ja pisao i tvoje teze-pitanja... ili otvori temu o meni pa tamo do mile volje raspravljaj o meni.

Citat:

Da njihovo sluzbeno pismo je cirilica a svako moze da se sluzi pismom kojim on zeli, ti mozes sudu da napises podnesak na cirilici i latinici kako god zelis.

Prvo, taj termin "sluzbeno pismo" treba da se ukine. Srpski jezik koristi DVA ravnopravna pisma a ne jedno. Jednostavno nije pravedno da samo jedno pismo bude "sluzbeno" a drugo ne.
Ja zelim ne samo da JA mogu da se sluzim pismom kojim zelim, vec i bilo koji drugi gradjanin a ne da nam drzava namece svoj izbor pisma. I da bilo koji gradjanin moze da izabere na kom ce pismu drzava da mu izda bilo koji dokument, ukljucujuci i licnu kartu i pasos.
A da ilustrujem danasnju situaciju, pomenucu skorasnji primer u "republickoj izbornoj komisiji" kada su se culi zahtevi da se ne uvazi prigovor jer je - napisan na latinici. Eto dokle to ide.

Citat:

Napomena sad za sve, nemojte vise tumaciti zakonike jer za to treba neka skola, ne moze svako da tumaci zakonik, da je to moguce pravni fakulteti ne bi ni postojali, pravo je nauka i samim tim to nije bas tako kako vi mislite da jeste, zakon tumace pravnici zato i postoje i nemojte se baviti tako povrsnim analizama vec sam video ovde da ljudi pljuju po ustavu jer su culi nekog na TV da prica lose o nekim odredbama, bez ikakvog pravnog argumenta...

Napomena za ove koji napominju (a i za druge).
Prvo, ovde se ne radi o nikakvom zakoniku, vec o ustavu. Zakonik je totalno druga stvar.
Svaki covek moze da tumaci zakon i ustav, ali ovde se uopste i ne radi o ikakvom tumacenju nego o zahtevu da se promeni nepravedni clan ustava kojim se propisuje da je samo jedno od dva ravnopravna pisma u srpskom jeziku - "sluzbeno".

Vidim da si ti jedan od onih koji zdravu kritiku proglasava za "pljuvanje". Vidis, moras da naucis da se ljudi ne slazu, i da ako neko javno kaze da se ne slaze sa necim - to nije nikakvo "pljuvanje" vec samo kritika i poziv za razmisljanje i promene.

I na kraju, kad vec pomenu, ja ne cuh ikog da je pricao o ovom nakaradnom ustavu na TV-u ili bilo gde... jer je taj ustav donesen tajno, preko noci, bez prilike da gradjani kazu sta misle o njemu. Zato ce i biti kratkotrajan i promenice se vrlo brzo.

[ DaliborP @ 29.01.2008. 09:51 ] @
Citat:
staticInt: Naravno da nije jer ne znas ta tumacis zakonik kako treba pa ne znas sta znaci sluzbeno pismo, ne mozes imati 2 sluzbena pisma i da hoces, mora da ima neki red. Sto naravno ne iskljucuje latinicu ni u kom slucaju ali ti moras da imas jedno sluzbeno pismo kojim se koristis, ovo vise nije Jugoslavija.

Zasto drzava ne moze imati dva pisma, po kojoj osnovi, ne razumem?

BTW, evo kako su Crnogorci odradili svoja dokumenta.
http://www.vlada.cg.yu/minunut...p?akcija=vijesti&id=153055
[ Horvat @ 29.01.2008. 11:15 ] @
a po cemu je ciriljic "srpskija" od ljatinjic? :D

ni jedno ni drugo nisu izmislili "srbi" ,niti je izmisljeno "za srbe",
cirilicu koriste jos mnogi pored srbije [npr. crna gora ,ukraina,rusia....]
a nije ni latinica "srpsko" pismo,jer se isti "karakteri" koriste i u drugim zemljama :)

i pustite sad raspravu o ovome,nego raspravljajte sta uciniti da bi mogli bezvizno da putujemo skoro svida...kao finci :D

uostalim ,chekirajte site,na 64. ebenom mestu smo!
[ Legeonar_ @ 04.02.2008. 11:41 ] @
Bolje da se mi nista ne sekiramo sada jer ce kada dodje do zamene pasosa jos skociti takse i ostale njihove gluposti,tako ce nam trebati citavo bogatstvo da mrdnemo bilo gde... a i plate su nam "mnoooooooogo dobre".Ma prosto su te takse "uskladili" sa platama tako dobro da ja nemam reci.Uskoro vise ni licne karte necemo menjati, ici cemo u zatvor jer tamo bar imamo hranu i krevet - to bar nista ne kosta.Ovo je stvarno rasulo.
[ anon7994 @ 08.03.2008. 22:05 ] @
Kazite dragicka...

Ponovo se odlaze izdavanje ovog velelepnog tisuc-leta dugog grandioznog projekta kreiranja novog srpskog pasosa. Sada se kao datum pojavljuje pocetak Maja (nije navedeno koje godine)...

[ Ivan Dimkovic @ 08.03.2008. 22:13 ] @
Zar je neko stvarno verovao da se to (odlaganje) nece desiti :)

Ceka se da dodje nova ekipa posle izbora, moraju i oni da se ugrade malo..
[ Java Beograd @ 09.03.2008. 09:28 ] @
Ma lepo sam vam rekao, (koga ne mrzi može da potraži šta sam pisao):

Biće novi pasoši i lične karte, odma' tu neki dan od nedelje, čim se završi obilaznica i most kod Ade. Možda koju nedelju kasnije, čim se popuni katastarska knjiga Novog Beograda.

Brate, pa ne samo pasoši, mi i na registarskim tablicama vozila imamo zastavu Jugoslavije. Mrak.
[ stil @ 09.03.2008. 10:02 ] @
Znate šta , dokle god razni lažni " patriot-izmi " budu jedina tema na kojoj će političari dobijati političke poene i dolaziti na vlast . Dotle će građani Srbije biti njihovi saučesnici u tome koji neće imati nikakvo pravo da im bilo šta prigovore. Uskoro se pruža prilika da ovakve i slične teme budu retkost . Na vama je da zaoštrite olovku i kažete šta mislite.

Pozdrav.
[ kelja @ 09.03.2008. 10:38 ] @
Citat:

Na vama je da zaoštrite olovku i kažete šta mislite.

Ja koristim hemijsku. :)

Citat:

Uskoro se pruža prilika da ovakve i slične teme budu retkost .

Stil, odusevljava me tvoj optimizam. ;)
[ brzibg @ 09.03.2008. 13:10 ] @
Taman sam krenuo da postavim temu oko novih pasosa koji su trebali da pocnu da se izdaju od 1.3., kad vidim vracena je ova tema iz zivota...

Znaci MAJ??? A stari ce da vaze kao sto stu rekli do nove godine?

Ja imam specifican slucaj da mi pasos vazi do decembra ove godine, ali kako za Grcku vizu (ne znam da li je tako i za ostale nesengenske vize) traze da pasos vasi jos 6 meseci nakon planiranog dana izlaska iz te zemlje, ispada da mi je za ovo leto pasos NEUPOTREBLJIV. Dakle moram da vadim novi-stari pasos koji cu opet morati da menjam do kraja godine!?!?!

Dakle da li neko zna, pouzdano-provereno-objavljeno sta se desava po ovom pitanju?

Plasim se da cemo docekati Godoa pre novih pasosa.
[ Java Beograd @ 09.03.2008. 13:40 ] @
Jbg, brzi, "zbrzili" su te, da izvineš na izrazu. Ti mu dođeš kao neka kolateralna šteta. Ili zaboravi Grčku ovog leta.
[ Horvat @ 09.03.2008. 13:50 ] @
ma nece pasosi jos skoro,sta se brinete :)
[ Buum @ 09.03.2008. 16:51 ] @
Nema razloga za brigu. Kad dođe nova vlast, pasoši nam ionako neće trebati... >:[
[ brzibg @ 09.03.2008. 17:00 ] @
Citat:
Buum: Nema razloga za brigu. Kad dođe nova vlast, pasoši nam ionako neće trebati... >:[

Ti, ili si veliki optimista, ili si totalni pesimista. U svakom slucaju nasmejao sam se, uglavnom od muke.
[ Horvat @ 09.03.2008. 18:02 ] @
bice da je pesimistican stav,po smajliju na kraju
[ bobiska @ 09.03.2008. 19:22 ] @
Odlazu se novi pasosi, dok se EU jasno ne izjasni da li ce to biti pasosi Srbije sa Kosovom, ili bez njega.
[ etjen @ 09.03.2008. 19:27 ] @
Pasoshi?! Pa pasoshi su ukinuti, niste znali
[ brzibg @ 09.03.2008. 19:28 ] @
Evo i zvanicno obavestenje:

Upravo je u Dnevniku 2 RTS-a objavljeno da izdavanje pocinje u maju (krajem maja ako sam dobro cuo).

I sad cu morati da izvadim novi STARI pasos da bi u junu otisao u Grcku a od nove godine da ponovo izvadim NOVI pasos. To moze samo u Srbiji....
[ D.i M.e @ 09.03.2008. 20:06 ] @
Tama sam hteo da otvorim novu temu i da javim nove vesti, ali lik iznad me pretekne (mada nije rekao najzanimljivije).

Ne samo da su najavili da će početak izdavanja biti u maju, nego i da će svi građani moći da predlože ko će biti prva 204 srećna dobitnika. Na sajtu RTSa nema još te vesti, ali je ima na Novostima, odakle je citat ispod:

Citat:
Vlada Republike Srbije, “Večernje novosti” i RTS pokreću akciju “Novi srpski pasoš - novo lice Srbije”, u cilju promocije nove putne isprave. Posle 90 godina Republika Srbija dobija pasoš sa obeležjima svoje državnosti.
Ovom akcijom Vlada Srbije u saradnji sa “Novostima” - najtiražnijim dnevnim listom u Srbiji - i RTS želi da promoviše kvalitet naše nove putne isprave, ali i ljude koji predstavljaju prave vrednosti našeg društva.

U saradnji sa medijskim partnerima, Vlada Republike Srbije poziva građane da kandiduju ljude iz svojih gradova, mesta i sela, ali i iz dijaspore, koji po njihovom mišljenju zaslužuju da budu nosioci prvih pasoša.
Kandidovanje počinje u ponedeljak, 10. marta, i traje do 25. marta 2008. godine. Prve 204 putne isprave Republike Srbije početkom maja će biti dodeljene najistaknutijim građanima iz Republike Srbije i dijaspore.
Broj 204 uzet je simbolično zbog 204 godine od obnavljanja srpske državnosti.

Na koricama pasoša, koje su carsko crvene boje, nalaziće se naziv i grb Republike Srbije, natpis “pasoš“, napisan ćirilicom u zlatnoj boji i oznaka da je pasoš biometrijski. Na unutrašnjoj stranici korica je natpis “Srbija”, naizmenično ćirilično i latinično, koji će biti vidljivi samo na UV svetlu. Prvi list u pasošu je polikarbonatni i tvrđi je u odnosu na druge listove, a ostale stranice, kojih ima ukupno 32, namenjene su za pečate i vize i prošivene su na specijalan način i specijalnim koncem koji je fluoroscentan.

I druga stranica je polikarbonatska, kao na kreditnim karticama, a na prvoj stranici na srpskom, francuskom i engleskom jeziku napisano je “pasoš“. Na toj stranici su lični podaci vlasnika (fotografija, ime, prezime, mesto i datum rođenja, serijski broj i ostali podaci koje sadrži i sadašnja putna isprava).
Prema elementima zaštite, novi pasoš se najviše razlikuje od starog i ima sedam nivoa zaštite što ga čini jednim od najmodernijih u Evropi. Novina je nevidljivi čip sa biometrijskim podacima vlasnika. U dnu druge stranice nalazi se mašinski čitljiva zona sa ličnim podacima. Zaštita ove stranice je izuzetno važna kako bi se sprečilo falsifikovanje, tako da ima kinegram, optički varijabilne boje, u procesu laminacije unose se mat i sjajni elementi, i napravljena je od više slojeva plastike. Podaci se urezuju laserom, ali ne na prvi, već na donje slojeve polikarbonata. To znači da bi neko, ako hoće da izmeni podatke, morao da ošteti površinski sloj.

I ostale stranice, predviđene za vize, imaju grb Srbije, sadrže i vodeni žig, zaštitne niti i druge skrivene elemente, koji pasoš čuvaju od falsifikovanja.
Pasoši će važiti deset godina. Na izradi idejnih rešenja za pasoš radila je zajednička komisija MUP-a i Zavod za izradu novčanica.
Novi moderan pasoš je glavni uslov za ukidanje viza građanima Srbije za putovanja u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma.
Uz dodelu prvih pasoša biće organizovana i izložba srpskih putnih isprava kroz istoriju.

KRITERIJUMI

KRITERIJUMI za nosioce prvih 204 pasoša, na osnovu kojih će žiri odlučiti o dobitnicima putnih isprava:

* Ljudska izuzetnost – plemeniti i hrabri podvizi
* Profesionalna izuzetnost – istaknuti rezultati u različitim profesionalnim oblastima (medicina, nauka, umetnost, privreda, poljoprivreda i slično)
* Školska i fakultetska izuzetnost – studenti i učenici koji postižu izuzetno zapažene rezultate u obrazovanju
* Afirmacija Republike Srbije u inostranstvu
* Nijedan od kandidata ne sme da bude do sada medijski eksponiran

USLOVI

USLOVI za dobijanje novog pasoša Republike Srbije je pravna mogućnost posedovanja ovog dokumenta, odnosno da je kandidovana osoba:
* Upisana u knjigu državljana Srbije
* Ako nije upisana, da se za upis stiče jedan od uslova iz Zakona o državljanstvu

OVDE MOŽETE POPUNITI FORMULAR

Žiri će raditi u sastavu:

Biljana Stepanović,predsednica žirija: Ona i suprug, kao hraniteljska porodica, othranili su i odnegovali 38 dece
Miodrag Stojković: Najpoznatiji srpski genetičar, koji je svetsku slavu stekao istraživanjima na polju matičnih ćelija
Zdravko Čolić: Pevač, čija popularnost prelazi granice ne samo Srbije, već i bivše Jugoslavije
Aleksandar Đorđević: Nekadašnji košarkaški reprezentativac, jedan od najuspešnijih i najpopularnijih sportista Srbije svih vremena
Dejan Ilić: Direktor nemačke kompanije ARRI. Jedini je Srbin koji je redovni i aktivni član Akademije nauka u Njujorku. Imenovan za senatora u Evropskom privrednom senatu, proglašen za najboljeg svetskog menadžera 2006 godine
Manojlo Manjo Vukotić: Generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti"
Bojan Brkić: Urednik u Radio televiziji Srbije

Početkom maja, na svečanosti u Domu Narodne skupštine, pasoši će biti dodeljeni najistaknutijim ljudima iz Republike Srbije i dijaspore.
Sva pitanja, komentare i sugestije možete poslati na elektronsku adresu: [email protected]

Možda da ovde organizujemo predlaganje nekoga :)
[ hecky @ 09.03.2008. 20:18 ] @
O boze, od rutinskog izdavanja licnih dokumenata su napravili smo nagradnu igru

Sto se tice pomeranja datuma za izdavanje...

Mozda je to deo akcionog plana!? Mozda hoce da nas sprece da idemo u neprijateljske zemlje i da im pomazemo ekonomiju? Sta ce biti sa nama koji smo vec otisli? Hoce li nam suditi u odsustvu?

Zvuci blesavo.. ali da li je blesavo ? S obzirom da Zdravko Colic i Aleksandar Đorđević odredjuju ko ce prvi dobiti pasos ...

Mozda je sve ovo neka jaaako dobra skrivena kamera (znate, kao one okrutne, sto Japanci vole da snimaju)?

Sto bi na Srbovanju rekli

[Ovu poruku je menjao hecky dana 09.03.2008. u 21:31 GMT+1]
[ Nikola_BGD @ 09.03.2008. 21:21 ] @
Zalosno je cime oni nas zamajavaju, pored toliko pametnih stvari kojima bi drzava trebalo da se bavi.

Bas me briga ko ce prvi da dobije pasos, sa mog aspekta - moracu da vadim stari pre novog, jer sam planirao za uskrsnje praznike da putujem.

Da sam ja neki urednik ovih dnevnika, vest bi pocela sa "PONOVO ODLOZENO IZDAVANJE NOVIH PASOSA" ali mediji poko zna koji put dokazuju da evo vec skoro 20 godina ne predstavljaju nista drugo do produzenu ruku vlasti.
[ mrle 011 @ 09.03.2008. 22:54 ] @
Citat:

stil:

................. Uskoro se pruža prilika da ovakve i slične teme budu retkost . Na vama je da zaoštrite olovku i kažete šta mislite.

Pozdrav.

nesto se u srbiji sa tim olovkama bas ne slaze.
dok je vladao zli tito, nisu nam trebale olovke ni listici, ali se sa njegovim pasosem moglo putovati po citavom svetu, osim mislim u tri drzave: izrael, jar i cile, naravno bez viza.
nije bilo drzave na planeti ciji je gradjanin mogao da tako stavi pasos u dzep i da otputuje kad i gde hoce i da se vrati kad god hoce.
pasosi su na crnoj berzi vredeli i po 6-7 hiljada tadasnjih DM.

opasni su zlikovci bili te komunjare, no nema veze, bilo pa proslo, no se meni cini da sa ovim sadasnjim patriotama i demokratama od ostrenja olovaka nema nista, vec je deljanje usr*nih motki izgleda jedini spas.
[ Horvat @ 10.03.2008. 00:12 ] @
bice najjace ako 204 osobe dobiju izlaznicu ,a ostali ce ostati u karantinu :D,gore nego u sovjetima :D

Citat:
Biljana Stepanović,predsednica žirija: Ona i suprug, kao hraniteljska porodica, othranili su i odnegovali 38 dece

u jbte ona je nakotila 38 dece ili je usvojeno :P
i iz cijeg dzepa i kako su odgojili tu decu?
[ New Village DC @ 10.03.2008. 03:05 ] @
Pozdrav,
Prvo, drago sto cemo dobiti taj famozni novi pasos.
Mada, korica novog pasosa mi se uopste ne svidja, ne svidja mi se boja, grb je prevelik, ovo sa cirilicom je ok mada je moglo u oba pisma i na vise jezika. Cak bi mozda dobra fora bila da se cela korica pasosa ispise (onako bledo u pozadini) nazivom srpski pasos na sto vise svetskih jezika, pa da budemo originalni. Sve u svemu vise mi se svidja svajcarski (sto se dizajna tice ) . A sto se tice pisma koje treba da bude u sluzbenoj upotrebi mislim da je ovo resenje fer, jer je cirilica zapostavljena u svakodnevnom zivotu i u medijima, pa bi mu ovo doslo kao balans za odrzanje oba pisma. Takodje mislim da nije ljudima toliki problem da koriste cirilicu (ili latinicu) iz prostog razloga sto svi uce oba ova pisma u osnovnoj skoli. Bitno je samo da se (sto bi rekao Srecko Sojic) ne ide u krajnos' i da se ne cepilidaci oko upotrebe bilo kog od ova dva.
[ stil @ 10.03.2008. 05:11 ] @
@ mrle 011 Znas kako. Tito i kompanija su deo nase istorije. Neka tamo i ostanu. Ono na sta mogu da budem ponosan je njihova borba protiv fasizma. To i cinjenica da smo bili na strani svetskih sila koje su bile pobednici u WWII su nam doneli takav ugled i takve pasose. Ostale stvari , kao sto su otimanje kuca i zemlje od takozvanih mrskih im burzuja je bilo obicna otimacina koja ne sluzi nikome na cast. Sto se tice motki. Nema potrebe za tim. Situacija je najzad pocela malo da se kristalise i sada je kao i u svakom sazrevanju drustva potrebno uciniti pozitivnu selekciju . Sve je na glasacima i njihovoj zainteresovanosti za svoju dalju sudbinu.
[ brzibg @ 10.03.2008. 09:25 ] @
Otisli ste u OT. Ne vredi nam nista da kukamo za Tiletovim vremenima. Bilo proslo. Kao i famozni pasosi iz tog vremena.

Ovaj pasos ce vredeti hiljadu dinara. I cim ga iznesete iz SUP-a nece vredeti vise nista, osim mozda sentimentalno - mogucnost izlaska odavde. Ali eto ni to ne moze da prodje normalno nego moraju da nas zamajavaju. Kod nas izgleda dolazi period reality show-a za sve i svasta.

"VI BIRATE KO ĆE DOBITI SRPSKI PASOŠ. DA GLASATE ZA PERU PERIĆA POZOVITE 0900 9999001"....

Šteta što ne možemo i vladu i skupštinu tako... DA IZBACITE MINISTRA .... POZOVITE ....
Ala bi se tako država namlatila para. Mislim da niko ne bi štedeo para za tu svrhu.

Ali moram i da pohvalim naše političare. Od svog neuspeha da ispoštuju rokove koje su sami sebi zadali, vezane za početak izdavanja pasoša, oni su napravili nagradnu igru. I oni ljudi koji malo manje koriste mozak će pasti na foru i reći "Vau baš super". Bar su se malo naucili marketingu. Jos samo da nauce da ga primenjuju po svetu za svoju zemlju, a ne ovde za pokrivanje svojih gresaka.
[ hecky @ 10.03.2008. 10:02 ] @
SJAJNA IDEJA!!!

Parlamentarni izbori preko SMS-a!!! Bez preterivanja, G E N I J A L N O!

Mogli bismo da menjamo vladajucu garnituru vikendom, a da im uterujemo strah svakodnevno!!

Ja sam za to da se sistem patentira sistem kao "Srpska Hiper Demokratija" pa da valjamo franchize
[ Java Beograd @ 10.03.2008. 10:23 ] @
Majmunijada i gluposti, naravno. J*b* mi se ko će prvi da dobije sošpa. A i tom ko ga dobije, biće svejedno.

Ali ova zamisao brzog mi se JAKO, JAKO SVIĐA !!!

DA IZBACITE MINISTRA .... POZOVITE ....
[ Horvat @ 10.03.2008. 11:16 ] @
Citat:
Java Beograd:

DA IZBACITE MINISTRA .... POZOVITE ....

...sumara :D
[ vladd @ 10.03.2008. 11:48 ] @
Izgleda da je jedino Horvat shvatio koga treba zvati.

Pa kada bi se tako birali ministri, u vreme izbora telefoni bi bili neupotrebljivi, ili bi poruka kostala 1000€, pa kome treba...
[ brzibg @ 10.03.2008. 12:46 ] @
Citat:
vladd: Pa kada bi se tako birali ministri, u vreme izbora telefoni bi bili neupotrebljivi, ili bi poruka kostala 1000€, pa kome treba...

Eh bre vladd "pa ti bas ne znas da se zabavljas". Daj pusti nas bar malo da mastamo kako bi bilo da mi njih, uz pivo i kikiriki, gledamo kako se preznojavaju i cekaju ishod nase volje svake nedelje, umesto sto obrnuto oni uz jagnjetinu pomenu mozda po neku o narodu (kako je glup i sl.), a mi preznojavamao sta ce sa nama biti....

Nego hajde sada da pocnemo sa javnim nominacija.
[ etjen @ 10.03.2008. 13:03 ] @
brzi svaka cast na ideji! Evo i ja podrzavam takvo glasanje
[ Beltrammi @ 10.03.2008. 14:58 ] @
Uslov svih uslova za Beli Sengen je nove putne isprave. Fala Bogu i to ce stici. Mislim da pasos izgleda, lepo, jednostavno i mnogo mi je drago sto pise cirilicom mada ja licno koristim latinicu. Podseca me na Srbiju i otklanja delimicno nostalgiju.

Jedva cekam da ga uzmem.
[ noreniou @ 10.03.2008. 16:45 ] @
Citat:
Beltrammi: Uslov svih uslova za Beli Sengen je nove putne isprave.....

samo ljudi, ajd da ne budem pesimista, Ali...

Bosna il nek bude FYR Makedonija (da ne bude Albanija :) npr. vec odavno ima famozne biometriske putne isprave, imaju FYR makedonci i potpisan ugovor o stabilizaciji i pridruzivanju sa unijom, kao i ugovore o paktu za stabilnost i nalaze se pred ulazak u Nato, Ali...
jednostavno, zalosno al istinito jos uvek imaju vize i nesto se ne nazire termin ukidanja istih .

Uslovi za ukidanje viznog rezima su utvrdjeni, inace, nacelno i odnose se na bilo koju drzavu prema kojoj EU zelo da ukine vizni rezim. Na osnovu analize stanja u svim tim oblastima (za koje odluce da su potebne) EU donosi jednostranu odluku da li ce ukinuti vizni rezim il ne. Sada ne zaboravite na broj 27 i toliko potrebnih saglasnosti drzava za skidanje vize, (normalno tu ce biti 'posebni' britanci koji i da se sloze za nacelan ulazak Srbije na belu listu 100% zadrzavaju vizni rezim) znaci treba nam broj 26
Da li ocekujete da ce 'za belo Srbije' 26 biti skoro dostignut broj ?

A jedan od uslova za 'belo' je inace i uvodjenje vize za gradjane Ruske Federacije - onih kojima smo upravo ukinuli vize
Inace ova akcija 204 prvih za zasluzne je po meni dno dna, al ajd sta je tu je, dajte malo ljudima zanimacije...
[ Beltrammi @ 10.03.2008. 17:07 ] @
Pa naravno da ne mora da znaci, ima jos bolji primer - Turska ! Oni su vec 50 godina clan natopakta i nista od belog sengena. Medjutim, ono sto je 100% sigurno da bez adekvatnih isprava nema b.s.

Uzgred, moram da priznam da mi je dovodjenje na bs listu malo cudan uslov da se Rusima uvedu vize. Ne vidim, razlog, pa ne ulazimo mi u Sengen Zonu vec u bezvizni rezim sa Sengenom. Cudna je administracija...
[ Sergivs @ 10.03.2008. 19:28 ] @
@ New Village DC

Citat:

... A sto se tice pisma koje treba da bude u sluzbenoj upotrebi mislim da je ovo resenje fer, jer je cirilica zapostavljena u svakodnevnom zivotu i u medijima, pa bi mu ovo doslo kao balans za odrzanje oba pisma.

Moras da odvojis pitanje drzave, diskriminacije gradjana, jezika, pisama - i nekakve subjektivne razloge za to da li je nesto fer ili ne.
Drzava MORA da omoguci da oba pisma budu ravnopravna jer gradjani koriste oba pisma i nas jezik (srpski) koristi OBA pisma, ravnopravno.
A da li je nesto fer ili ne - to nije pitanje za drzavu. Da li je nesto zapostavljeno u svakodnevnom zivotu ili medijima je pitanje za gradjane i medije, kulturu, itd. Ne zapostavljaju marsovci cirilicu, nego upravo gradjani. Ako vise vole latinicu - onda je to njihov izbor. Ne sme drzava da namece samo jedno pismo, i da time proglasava nekakav "balast". To ne sme da se radi.

Drzava mora da se postavi kao nepristrasan sud... Ako gradjani koriste dva pisma - onda drzava mora da im omoguci da koriste OBA ili da izaberu koje ce da koriste.

Citat:

Takodje mislim da nije ljudima toliki problem da koriste cirilicu (ili latinicu) iz prostog razloga sto svi uce oba ova pisma u osnovnoj skoli.

Nije u pitanju stvar oko toga da li je neko tesko ili lako - vec da li mu drzava OMOGUCI da koristi oba pisma, ili pismo koje ON (gradjanin) zeli. Radi se o pravu gradjana a ne o teskoci/lakoci koriscenja.

Citat:

Bitno je samo da se (sto bi rekao Srecko Sojic) ne ide u krajnos' i da se ne cepilidaci oko upotrebe bilo kog od ova dva.

Tacno. Zato je potrebno omoguciti ili (1) OBA pisma, ili (2) ono pismo koje gradjanin zatrazi.
I treba konstantno pritiskati drzavu da ukine to suludo odredjivanje samo cirilice za "sluzbeno pismo". Ne sme samo jedno od dva ravnopravna pisma da bude jedino sluzbeno.

[ Beltrammi @ 10.03.2008. 19:59 ] @
Sergivs, kojesta !

Cirilicno pismo je sluzbeno, a latinica u skladu sa zakonom. Strogo gledano latinica nije pismo srpskog jezika jer se na nju ne moze primeniti Vukovo pravilo, s obizrom na znakove LJ i NJ, posto nije uspela ideja da se oni pisu kao poljsko L precrtano i spansko NJ nadvuceno. kod slova DJ ta ideja je prosla.

Naravno da Srbi koriste latinicu da pisu srpski, ali ne rade to samo Srbi. To rade i Makedonci, Bugari, Rusi, Japanci...
[ commissar @ 10.03.2008. 20:44 ] @
@Sergivs: nemoguce je "ono pismo koje gradjanin zatrazi", dakle - samo "oba pisma" igra kao resenje.
[ Ivan Dimkovic @ 10.03.2008. 20:57 ] @
Citat:
Beltrammi
Strogo gledano latinica nije pismo srpskog jezika

Strogo gledano, Latinica jeste pismo srpskog jezika bez obzira na Vukova pravila.

Sto se sluzbenog pisma Srbije tice - interesantno je primetiti da je manjinama dozvoljeno da koriste latinicu u sluzbenoj komunikaciji sa drzavom dok Srbima to pravo nije Ustavom zagarantovano... i onda ko prica o diskriminaciji.

Meni je zao sto postoje "cirilicni" a i "latinicni" tabor - Srpski jezik podrzava oba pisma i to je njegova prednost, a ne mana... i bilo bi stvarno dosta slusati generacije ljudi kojima je jedini uspeh u zivotu da nesto sruse, ukinu, zabrane a ne da stvore, omoguce, uvedu.
[ Beltrammi @ 10.03.2008. 21:21 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic Meni je zao sto postoje "cirilicni" a i "latinicni" tabor - Srpski jezik podrzava oba pisma i to je njegova prednost, a ne mana... i bilo bi stvarno dosta slusati generacije ljudi kojima je jedini uspeh u zivotu da nesto sruse, ukinu, zabrane a ne da stvore, omoguce, uvedu.

Ne, ja to ne bih tako dramatizovao, u principu ne prihvatam ekstreme. Agresivni liberli jednaki su kao i neizivljeni nacionalisti.
[ kelja @ 10.03.2008. 21:28 ] @
A upotreba latinice je izraz agresivnog liberalizma, pretpostavljam?
[ Beltrammi @ 10.03.2008. 21:43 ] @
ma ne. Drzava Srbija forsira cirilicu, a oni koji to ne prihvataju pokusavaju to da dovedu u vezu sa nacionalizmom. Tj prave se neki sabloni.
[ Horvat @ 10.03.2008. 21:56 ] @
pa zasto forsira cirilicu?
zar nisu oba pisma "ravnopravna"

p.s. za one koji nisu isli u osnovnu skolu ili su prespavali taj cas,nije cirilica nista "srpskija" od latinice,jer nije ni cirilicu "izmislio" srbin/srbkinja kao ni latinicu,a niti je izmisljena "za" srbe

inace glupo je ovde o tome raspravljati,u clanku postavljenom na temi iza ima i email adresa za "predloge" pa ako nekog ne mrzi neka napise poruku,mozda neko i odgovori :)
[ Ivan Dimkovic @ 10.03.2008. 21:58 ] @
Citat:

ma ne. Drzava Srbija forsira cirilicu, a oni koji to ne prihvataju pokusavaju to da dovedu u vezu sa nacionalizmom.

Istini za volju, jos nisam sreo "forsaca cirilice" koji nije i nacionalista - a onih koji su za ravnopravnost pisama ima raznih...
[ stil @ 10.03.2008. 22:23 ] @
;-) Bila bi veoma zanimljiva situacija kada bi na primer naterao doktora da ti napise dijagnozu cirilicom, ili nekog hemicara i fizicara ,matematicara i staticara da formule stancuje Vukovim pismom. Sada treba Karadzicevoj izreci " Pisi kao sto govoris ,citaj kao sto je napisano " ,dodati novu izreku , " Pisi da te ceo svet razume " . Trebalo bi da zastupljenost oba pisma bude ravnopravna , iz cisto prakticnih razloga.
[ Beltrammi @ 10.03.2008. 22:23 ] @
Ne razumem Ivane zbog cega si se ti tako najezio na cirilicu ako su oba pisma ravnopravna ?
[ markom @ 10.03.2008. 22:46 ] @
Zato što je radikalni latiničar ;-)
[ Sergivs @ 10.03.2008. 22:48 ] @
Citat:
Beltrammi: Sergivs, kojesta !
Cirilicno pismo je sluzbeno, a latinica u skladu sa zakonom. Strogo gledano latinica nije pismo srpskog jezika jer se na nju ne moze primeniti Vukovo pravilo, s obizrom na znakove LJ i NJ, posto nije uspela ideja da se oni pisu kao poljsko L precrtano i spansko NJ nadvuceno. kod slova DJ ta ideja je prosla.

Naravno da Srbi koriste latinicu da pisu srpski, ali ne rade to samo Srbi. To rade i Makedonci, Bugari, Rusi, Japanci...

Prvo da napomenem da je totalno nevazno da li je cirilica vise pismo srpskog jezika od latinice. (Sto i nije tacno).
Latinica je isto toliko pismo srpskog jezika kao i cirilica. Srpski jezik koristi ravnopravno oba pisma.
Dalje, ne cini jedno pismo "pismom srpskog jezika" ako se na njega ne moze primeniti Vukovo pravilo. Ako cemo tehnicki, cirilica i nije nikakvo srpsko pismo, nego pismo koje su Vizantijci kreirali za Slovene, a koje je bazirano na grckom pismu. I jos, to pismo danas koriste gomila slovenskih ali i NEslovenskih naroda.
Trece, Vukovo pravilo je pravilo PRAVOPISA a ne pisma.

Bugari, Makedonci, Rusi i Japanci (tj. njihovi jezici) zvanicno NE KORISTE latinicu. Srpski jezik zvanicno KORISTI latinicu.
To je velika razlika.

Polovina gradjana Srbije zele da imaju pravo da im se izdaju dokumenti na SVOM pismu - latinici.

Citat:
commissar: @Sergivs: nemoguce je "ono pismo koje gradjanin zatrazi", dakle - samo "oba pisma" igra kao resenje.

Zasto je nemoguce? Zasto je nemoguce da se izabere na formularu "cirilica / latinica" i da se prema tome gradjaninu izda dokument?

Citat:
Beltrammi: Ne, ja to ne bih tako dramatizovao, u principu ne prihvatam ekstreme. Agresivni liberli jednaki su kao i neizivljeni nacionalisti.

Ja cu pre da podrzim "agresivne liberale" nego neizivljene nacionaliste. Kada covek bolje razmisli, upravo su ti "agresivni liberali" zasluzni sto mi danas zivimo u takvom-kakvom slobodnom drustvu. Za "agresivne liberale" su bili proglasavani i oni koji su zeleli da daju prava zenama, oni koji su se zalagali za univerzalno pravo glasa, itd.
Iskreno im hvala.
Ono sto zelim da kazem je da te dve strane nikako nisu iste. Niti su oni ekstremi. Ekstrem je onaj koji nesto NE DA. Onaj koji trazi da ima pravo koje imaju drugi nije ekstrem.

Citat:
Beltrammi: ma ne. Drzava Srbija forsira cirilicu, a oni koji to ne prihvataju pokusavaju to da dovedu u vezu sa nacionalizmom. Tj prave se neki sabloni.

Hmm... Pa mozda zato sto je istina? :)
Samo agresivni naciJonalisti forsiraju cirilicu, iz ko zna kog razloga. To su obicno neobrazovani ali veoma glasni ljudi, kojima je lako podmetnuti da samo pravi SrBi pisu cirilicom, a da oni koji pisu latinicom moraju da se sprece, jer se time rusi srBska kultura... kao i da je latinica "nesrpsko pismo", ubaceno od Latina, Hrvata, katolika... a to sve mora da se spreci i zaustavi.

[ night-shift @ 11.03.2008. 00:13 ] @
Ja sam za ćirilicu iz estetskih i praktičnih razloga, a ne zato što je ćirilica "srpsko pismo" ili tako nečeg.

A normalno jedinice (SI sistem...) se pišu po međunarodnim standardima "latinicom".
Takođe i latinski nazivi lekova i neke dijagnoze na latinici.

Ali pošto mnoge vređa ćirilica, dobra varijanta je i da oba pisma budu zvanična.
Kad može Kina da ima dva pisma, možemo i mi

E da, samo lepo koristiti ili jedno ili drugo pismo u isto vreme, a ne kombinaciju, kako rade mnoge državne ustanove.
Recimo logo na kome piše nešto ćirilicom, a ispod tekst na latinici, očajno mi izgleda.

Ako već forsiraju ćirilicu, neka se drže toga, a ako nemaju uslova / ne znaju, neka je ne koriste uopšte...
[ Sergivs @ 11.03.2008. 01:15 ] @
Citat:
night-shift: Ja sam za ćirilicu iz estetskih i praktičnih razloga, a ne zato što je ćirilica "srpsko pismo" ili tako nečeg.

A recimo ja sam za latinicu iz istih razloga: estetskih i prakticnih...
I ako to ekstrapoliramo na celo stanovnistvo, videcemo da je oko pola za cirilicu a pola za latinicu.
Zasto onda samo da cirilica bude "sluzbeno pismo"? To ne sme da bude tako.

Citat:
night-shift
Ali pošto mnoge vređa ćirilica, dobra varijanta je i da oba pisma budu zvanična.
Kad može Kina da ima dva pisma, možemo i mi :)

Mislim da nikoga ne "vredja" cirilica, nego ljudi jednostavno imaju vise afiniteta prema latinici. Vise vole latinicu nego cirilicu. Vise im se svidja. To je kao boja. Meni se vise svidja plava od crvene. A kada mi mi neko odredio da od sada MORA da mi se svidja crvena... onda bi to proizvelo kontra efekat. Meni ne moze da se svidi crvena boja na silu.

Citat:
night-shift
E da, samo lepo koristiti ili jedno ili drugo pismo u isto vreme, a ne kombinaciju, kako rade mnoge državne ustanove.
Recimo logo na kome piše nešto ćirilicom, a ispod tekst na latinici, očajno mi izgleda.

Zasto? Mogu da stave i cirilicu i latinicu. Zasto da imena ulica budu ispisana SAMO na cirilici?
Danas u 21. veku, svaki gradjanin moze da se izjasni na kom pismu zeli neki dokument... Bas kao i pripadnik nacionalne manjine. Zast Srbi koji pisu latinicom ne bi imali ista prava kao i drugi gradjani sRbije?

Drzavne ustanove, ako nisi primetio, sada SVE cirilizuju... sve prebacuju u cirilicu. Postoje gomila primera gde se ovaj glupi clan ustava koji propisuje (inace potpuno nelegalno) da je samo jedno od dva ravnopravna pisma - sluzbeno, tumaci najekstremnije, kao "latinica je sada ukinuta".
Sada je na sceni lov na vestice (latinicu).

Citat:
night-shift
Ako već forsiraju ćirilicu, neka se drže toga, a ako nemaju uslova / ne znaju, neka je ne koriste uopšte...

[/quote]

Pa ne treba i ne sme da se forsira samo cirilica. To je problem broj 1.
To je kao kada bi rekao: ako vec drzava diskriminise Rome, neka se drzi toga...
Problem je obrtnut: ne sme biti diskriminacije.

[ commissar @ 11.03.2008. 01:31 ] @
Citat:
Sergivs:
Nije u pitanju stvar oko toga da li je neko tesko ili lako - vec da li mu drzava OMOGUCI da koristi oba pisma, ili pismo koje ON (gradjanin) zeli. Radi se o pravu gradjana a ne o teskoci/lakoci koriscenja.

Ovako srocena misao dopusta mogucnost da gradjaninu mora da se dozvoli da moze da se nesmetano sluzi (primera radi) klinastim pismom.
Rekao sam vec, oba pisma - pa ko sta hoce.
Druga stvar: ovde, na ovom forumu je zaista in neko anti-cirilaja raspolozenje, koje se uporno provlaci kroz razne diskusije, a nisam jedini koji je to primetio. To sto stvarno nema potrebe za tako necim je skroz druga prica.
Sta ce biti sa novim pasosima, to je pravo pitanje. To 204 or not to 204?
[ night-shift @ 11.03.2008. 03:06 ] @
Citat:
Sergivs: A recimo ja sam za latinicu iz istih razloga: estetskih i prakticnih...
I ako to ekstrapoliramo na celo stanovnistvo, videcemo da je oko pola za cirilicu a pola za latinicu.
Zasto onda samo da cirilica bude "sluzbeno pismo"? To ne sme da bude tako.

Kako znaš koliko je ljudi za latinicu a koliko za ćirilicu?
Ako si za latinicu, zašto ne pišeš latinicom?

Citat:
Sergivs: Mislim da nikoga ne "vredja" cirilica, nego ljudi jednostavno imaju vise afiniteta prema latinici.

Još jednom, otkud znaš da ljudi više vole latinicu? Po stavovima iskazanim na internet forumima?
Koliki procenat stanovništva koristi računar, a koliko ih posećuje forume?

Citat:
Sergivs: Zasto? Mogu da stave i cirilicu i latinicu. Zasto da imena ulica budu ispisana SAMO na cirilici?
Danas u 21. veku, svaki gradjanin moze da se izjasni na kom pismu zeli neki dokument... Bas kao i pripadnik nacionalne manjine. Zast Srbi koji pisu latinicom ne bi imali ista prava kao i drugi gradjani sRbije?

Mislio sam na "miksovanje" latinice i ćirilice, npr. fiskalni račun, gde je malo ćirilica ili latinica, tako nešto...

Evo recimo gledam knjižicu za dobrovoljno davanje krvi, ćirilicom je sve ispisano, ali onaj samolepljivi deo, gde piše krvna grupa i moji podaci je na latinici.
O tome pričam, znači bolje ili da je na ćirilici cela ili na latinici, ovako baš skrnavo izgleda.

Citat:
Sergivs: Drzavne ustanove, ako nisi primetio, sada SVE cirilizuju... sve prebacuju u cirilicu. Postoje gomila primera gde se ovaj glupi clan ustava koji propisuje (inace potpuno nelegalno) da je samo jedno od dva ravnopravna pisma - sluzbeno, tumaci najekstremnije, kao "latinica je sada ukinuta".
Sada je na sceni lov na vestice (latinicu).

Pa okej, kao što sam rekao, može, neka se koriste oba pisma. A koliko znam svi državni sajtovi imaju opcije ćirilica/latinica. Sad imena ulica, kako gde.
A da se latinica "ukida", čisto sumnjam, da li si video ijedan proizvod u prodavnici sa nazivom ili onim tekstom na poleđini na ćirilici? Naravno da ne (izuzetak su jedino bile mars čokoladice, na kojima su za SRB sastojci i uvoznik pisali na ćirilici). Da li im neko brani da pišu latinicom? Naravno da ne.

Evo još primera: sajtovi fakulteta (www.ftn.ns.ac.yu, http://www.etf.bg.ac.yu/) su latinični, dokumenta na FTN-u kako koji. Gledam neke račune (Telekom), sve latinica. Lokalna pošta, natpisi na 5-6 jezika! Imena ulica u mestima gde ima više pripadnika nacionalnih manjina, kao npr. u Kisaču, pišu na oba jezika (na srpskom čini mi se latinica, ali nisam sto posto siguran).
Jedino bih u mestima od turističkog značaja dodao nazive na engleskom.

Po meni, najbolje bi bilo izdavati dokumenta na ćirilici kao podrazumevanom (default ) pismu, a ako neko želi, bez problema omogućiti latinični dokument.
[ Ivan Dimkovic @ 11.03.2008. 08:17 ] @
Citat:
commissar
Druga stvar: ovde, na ovom forumu je zaista in neko anti-cirilaja raspolozenje, koje se uporno provlaci kroz razne diskusije, a nisam jedini koji je to primetio. To sto stvarno nema potrebe za tako necim je skroz druga prica.

Mislim da su ljudi nezadovoljni jer je u periodu 2004-2008 drzava Srbija dosta poradila na tzv. "pozitivnoj diskriminaciji" cirilice izbacujuci latinicu iz drzavnih dokumenata, imena ulica, "rezimskih" listova i sl... sve u cilju nekakve navodne "zastite" cirilice koja navodno "propada".

Mislim, razlog za to je poznat - nije sto politicari posebno vole cirilicu nego je na vlasti u Srbiji bila nacionalisticka garnitura kojoj je duvanje u tu tikvu jedan od jeftinijih nacina "lupanja u grudi junacke" - da promenis pismo ne kosta tebe nista (pare su od poreza), a izgledas veliki nacionalista jer tvoji poklonici i ovako i onako smatraju latinicu "stranim pismom"

Sad imamo situaciju da sednes u avion JAT-a gde ti daju turisticki vodic za strance (sprski + engleski) - i onda gledas mapu Beograda ispisanu cirilicom - jebem ga, mozda JAT planira da se totalno fokusira na tzv. CIS trziste (Rusija, Kazahstan, ...) gde ce citaoci i te kako razumeti cirilicu.
[ srki @ 11.03.2008. 10:06 ] @
Citat:
Sergivs: Mislim da nikoga ne "vredja" cirilica, nego ljudi jednostavno imaju vise afiniteta prema latinici. Vise vole latinicu nego cirilicu. Vise im se svidja.
Potpuno razmumljivo. Meni se vise svidja cirilica ali to je samo stvar ukusa.
Citat:
To je kao boja. Meni se vise svidja plava od crvene.

Upravo to, nekome se svidja vise kada bi zastava imala zelenu boju umesto crvene a nekome se vise svidja crvena. Drzava ne bi trebalo da zbog toga ima dve zastave, jednu sa crvenom bojom a drugu sa plavom. Isto tako je i u sluzbenom pismu uveden standard i izabrano jedno od dva pisma, ne vidim u cemu je problem jer niko tebi ne brani da pises pismom kojim hoces. Zasto ti je toliko bitno na kom pismu ti je ispisana licna karta, pa nije to biblija pa da ,mozes svaki dan da je citas i da ti ne bude dosadno.

Citat:
A kada mi mi neko odredio da od sada MORA da mi se svidja crvena... onda bi to proizvelo kontra efekat. Meni ne moze da se svidi crvena boja na silu.
Pa eto ni meni a opet nam zastava ima crvenu boji ali sta da se radi :-)

Citat:
To je kao kada bi rekao: ako vec drzava diskriminise Rome, neka se drzi toga...
Problem je obrtnut: ne sme biti diskriminacije.

Ni nema diskriminacija, dokumenta mozes da popunjavas na kom hoces pismu.

Citat:
Zasto da imena ulica budu ispisana SAMO na cirilici?

Tu se slazem sa tobom, nazivi ulica bi trebalo da budu prvenstveno na latinici jer ipak to olaksava strancu a od turizma ipak mozemo da zaradimo. Isto kao sto ni novi pasosi nece da menjaju praksu koja je bila do sada a to je da unutra svi podaci budu ispisani latinicom. Znaci ona dokumenta koja su bitna su ispisana latinicom ali licna karta ti sigurno nece biti bitna u inostranstvu. Stvarno ne znam oko cega se vodi ovolika rasprava. Pasosi ce kao i do sada imati na prednjoj korici naziv drzave na sluzbenom jeziku (kao i mnoge druge drzave, vidi: http://www.elitemadzone.org/p1837987 ) a unutra ce imati naziv drzave na engleskom i francuskom. Sa starim pasosem nikada nisam imao problema zbog toga pa ne verujem da ce neko imati problema sa novim.
[ DaliborP @ 11.03.2008. 10:19 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Mislim da su ljudi nezadovoljni jer je u periodu 2004-2008 drzava Srbija dosta poradila na tzv. "pozitivnoj diskriminaciji" cirilice izbacujuci latinicu iz drzavnih dokumenata, imena ulica, "rezimskih" listova i sl... sve u cilju nekakve navodne "zastite" cirilice koja navodno "propada".

Pa iskreno ja ne mogu bas da primetim rezultate nametanje cirilice o kojoj govoris. Osvrni se oko sebe sledeci put kad dodjes u Bg, sve je na latinici, 90% bilo kakvog teksta.

Osim drzavnih dokumenata i par dnevnih listova ne bih rekao da iko pokusava da nametne cirilicu bilo gde, potpuno je slobodan izbor i svi maksimalno koriste latinicu.
Cak bi rekao da ce pre cirilica da propadne od latinice, mnogo je manje zastupljena u svakodnevnom zivotu, i pitanje je sta bi bilo da je dat slobodan izbor u svih dokumentima i drzavnim spisima od strane vlasti, posle par generacija niko je ne bi vise koristio.

Stvarno ne razumem cemu ovolika rasprava. Ja stalno pisem latinicom, na svim zivim dokumentima i nisam nijednom osetio da mi neko namece cirilicu. Neki ljudi prave fobiju od nicega.
[ Ivan Dimkovic @ 11.03.2008. 10:26 ] @
Citat:
DaliborP
Pa iskreno ja ne mogu bas da primetim rezultate nametanje cirilice o kojoj govoris. Osvrni se oko sebe sledeci put kad dodjes u Bg, sve je na latinici, 90% bilo kakvog teksta

Pa ne mozes ni da vidis jer drzava nema nikakva prava (za sad) da namece privatnicima i gradjanima cime ce da pisu.

Medjutim, ja sam i te kako primetio cirilizaciju drzavnih dokumenata i dokumenata drzavnih firmi (JAT, npr...) - a takodje znam za vise slucajeva problema kada su odredjeni drzavni organi odbijali zahteve zato sto su napisani na latinici.

To je upravo ta steta koju je drzava cinila - i nadam se da ce konacno prestati uskoro.

Citat:

Stvarno ne razumem cemu ovolika rasprava. Ja stalno pisem latinicom, na svim zivim dokumentima i nisam nijednom osetio da mi neko namece cirilicu. Neki ljudi prave fobiju od nicega.

Ni ja nemam problem, niti mislim da je to nesto bog zna kako strasno - ali samo mogu da primetim da se neke stvari ipak desavaju.
[ vladd @ 11.03.2008. 10:30 ] @
Po zakonu je cirilica postala sluzbeno pismo, i tu se prekida rasprava o ukusima i prakticnosti. Svaki dokument koji proizvedu drzavni organi mora da bude na cirilici..
Latinica je tolerisano pismo u opstoj upotrebi.
[ DaliborP @ 11.03.2008. 10:35 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa ne mozes ni da vidis jer drzava nema nikakva prava (za sad) da namece privatnicima i gradjanima cime ce da pisu.

Medjutim, ja sam i te kako primetio cirilizaciju drzavnih dokumenata i dokumenata drzavnih firmi (JAT, npr...) - a takodje znam za vise slucajeva problema kada su odredjeni drzavni organi odbijali zahteve zato sto su napisani na latinici.

To je upravo ta steta koju je drzava cinila - i nadam se da ce konacno prestati uskoro.

Pa zar ne mislis da bi potpuna liberalizacija drzavnih dokumenata dovela do izumiranja cirilice? Ja bas to i tvrdim, generacija ili dve posle nas tretirala bi cirilicu kao nuzno zlo, bespotreban a obavezan predmet u skoli, nista vise.
Ne bih rekao da je to najbolje resenje, cirilica je sluzbeno pismo i ne vidim nikakav big deal sto firme moraju da posalju neku dokumentaciju na cirilici.
[ Ivan Dimkovic @ 11.03.2008. 10:45 ] @
Citat:
DaliborP
Pa zar ne mislis da bi potpuna liberalizacija drzavnih dokumenata dovela do izumiranja cirilice? Ja bas to i tvrdim, generacija ili dve posle nas tretirala bi cirilicu kao nuzno zlo, bespotreban a obavezan predmet u skoli, nista vise.

Mislim, i u tome ne vidim nista lose jer je jezik ziva stvar - zato smo izbacili glagoljicu i upotrebu rabosa u proslosti.

Ako je nesto u prirodnom izumiranju ne vidim bas puno razloga zasto bi ga drzava stitila neprirodnim aktima - tvoja impresija kada dodjes u Beograd dovoljno govori o tome sta se koristi a sta neki politicki elementi "zele" da koriste.

Citat:

Ne bih rekao da je to najbolje resenje, cirilica je sluzbeno pismo i ne vidim nikakav big deal sto firme moraju da posalju neku dokumentaciju na cirilici.

Big deal je zato sto je to d.i.s.k.r.i.m.i.n.a.c.i.j.a. i to sa iracionalnim razlogom. Ako su cirilica i latinica srpska pisma (a jesu), zahtevati da se koristi iskljucivo jedno nekim zakonom je diskriminisanje.
[ stil @ 11.03.2008. 11:07 ] @
Da li je , kada je taj zakon postojala javna rasprava o onome sto pise u njemu ? Mislim da nije , a tice se svih ljudi koji ovde zive. Kako je donet taj zakon tako isto moze da se promeni. Jer ljudi su ti koji zakon donose. Iz nekog razloga pojedine struje u drustvu se trude da stvore sto vise barijera kojim bi se smanjila kompatibilnost sa ljudima koji zive van pa i ovoj zemlji. Time sami sebe izolujemo od drugih. Elem , navescu svoj primer . Kroz citavu osnovnu i srednju skolu sve moje beleske sam pisao cirilicnim stampanim slovima. Niko me na to nije terao . Jednostavno takav mi je bio cef. Za to vreme sam naravno latinicu koristio kada je to bilo neophodno : hemija , fizika ... E sad , u to vreme sam takodje koristio latinicu pri resavanju ukrstenih reci jer kad ti npr. dodje oznaka za vodonik H , to je oznaka za neko drugo slovo u cirilici i eto konfuzije :-) Ubrzo posto sam upisao fakultet jednog dana mi je doslo da beleske pisem latinicnim pismom - niko me nije nagovorio. Tako mi je dunulo. Ne kazem da nikada necu ponovo cesce upotrebljavati cirilicu. Jednostavno ne zelim da mi taj izbor niko namece i za tu svoju slobodu cu se boriti.
[ DaliborP @ 11.03.2008. 11:19 ] @
Kontradiktoran si, prvo kazes:
Citat:
... sve u cilju nekakve navodne "zastite" cirilice koja navodno "propada".

pa onda kazes:
Citat:
Ako je nesto u prirodnom izumiranju ne vidim bas puno razloga zasto bi ga drzava stitila neprirodnim aktima

Cekaj malo, prvo kazes da su politicari to uradili potpuno nepotrebno iz bez ikakvog razloga a sad tvrdis kako ipak cirilica izumire? Odluci se sta stvarno mislis.
Ne vidim da je dobro pustiti neko pismo da izumre, porediti sa glagoljicom i vremenom reforme jezika danas i onda kad nije ni bilo pismenih ljudi ja stvarno smesno.
Stvarno bi voleo da cujem koji narod ili razvijena drzava danas dopusta da pismo ili jezik izumre bez razloga.

[ Horvat @ 11.03.2008. 12:23 ] @
Citat:
night-shift: ... A koliko znam svi državni sajtovi imaju opcije ćirilica/latinica...

inace nisu svi ,npr. http://www.mps.sr.gov.yu/code/navigate.php?Id=306 ,ja nisam primetio da ima izbor latinica ,mada nisam bas toliko gledao sajt,a sigurno nije jedini drzavni sajt
[ staticInt @ 11.03.2008. 12:26 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Big deal je zato sto je to d.i.s.k.r.i.m.i.n.a.c.i.j.a. i to sa iracionalnim razlogom. Ako su cirilica i latinica srpska pisma (a jesu), zahtevati da se koristi iskljucivo jedno nekim zakonom je diskriminisanje.

Zapravo nije diskriminacija, jer mozda te nisu naucili sta znaci, diskriminacija postoji onda kada se za sticanje nekog subjektivnog prava postavljaju kriterijumi koji su nerazumni i objektivno neopravdani, znaci razlikovanje pravnih subjekata se zasniva na kriterijumima koji nisu sustinsi povezani sa tim statusom, sto ovde svakako nije slucaj. Tu nema ogranicavanja gradjanskih prava, pazi diskriminaciju imas na primer za to sto ne mozes da ukljucis kola u saobracaj ako nemas polisu osiguranja, to jeste diskriminacija i krsenje gradjanskih prava. To da dokumenta budu na cirilici vazi samo za neke stvari koje nemaju veze sa tobom, cak i sudovi donose presude na latinici i sva dokumentacija u sudu je na latinici, ne vidim oko cega vi pravite problem.
[ Ivan Dimkovic @ 11.03.2008. 12:31 ] @
Citat:
DaliborP
Cekaj malo, prvo kazes da su politicari to uradili potpuno nepotrebno iz bez ikakvog razloga a sad tvrdis kako ipak cirilica izumire? Odluci se sta stvarno mislis.

Ja sam lepo rekao sta mislim - drzava Srbija brani "od propadanja" cirilicu, dok ista izumire prirodnim nacinom - narod je sve manje koristi. To je potpuno iracionalna reakcija jer nesto sumnjam da ce promeniti realno stanje stvari.

Citat:

Stvarno bi voleo da cujem koji narod ili razvijena drzava danas dopusta da pismo ili jezik izumre bez razloga.

Pa za to moras naci narode koji su u uporedivoj situaciji sa Srbijom - nije bas toliko mnogo zemalja koje se nisu fokusirale na jedno pismo. Srbija (jos) nije pa imamo ovakve "borbe"

Citat:
staticInt
Zapravo nije diskriminacija, jer mozda te nisu naucili sta znaci, diskriminacija postoji onda kada se za sticanje nekog subjektivnog prava postavljaju kriterijumi koji su nerazumni i objektivno neopravdani, znaci razlikovanje pravnih subjekata se zasniva na kriterijumima koji nisu sustinsi povezani sa tim statusom, sto ovde svakako nije slucaj.

A koji je to "objektivno opravdan" razlog da se u sluzbenoj upotrebi forisra jedno od dva pisma sprkog jezika iako je do jako skoro bilo sasvim OK koristiti oba u sluzbenoj upotrebi? Cista koincidencija da recimo Izborna Komisija odbija zalbe ljudi pisane latinicom? Bices ti dobar advokat :)

Btw tvoja definicija diskriminacije je samo jedna od mogucih.
[ Horvat @ 11.03.2008. 12:34 ] @
pa ako nije diskriminacija,zasto je od dva "ravnopravna" pisma u ustavu napisano da je cirilica drzavno pismo?

ali ova rasprava i dalje ne dovodi do nicega,niti ove iz vlade boli k**** sta se tu raspravlja,niti ih boli k**** za obican narod,bitno da suske idu u dzep,i da su siroke narodne mase opijene njihovim lelemudanjem
[ Beltrammi @ 11.03.2008. 13:08 ] @
Ipak se cirilica mora favorizovati jer ona je ugrozenija pred svetski dominirajucem latinicom. Postavlja se pitanje zasto favorizovati nesto ? Zato sto je cirilica "srpskija", to znamo svi. To je jedino pismo i nase Crkve, prvo pismo koje smo naucili, pismo Srba odvajkada. Na cirilici su pisali svi nasi umovi.

Evo bas sinoc podstaknut ovom raspravom uzmem casu vina i prazan list papira na mom velikom belom stolu i pocnem na praznom listu papira da pisem cirilove znake koje ne koristih dugo vec. Da se podesetim rekoh. Jedva mi ide, srce hoce da pise, ali mozak komanduje drugo. Mozak kaze latinica ! Jedna suza je krenula niz obraz.

Pomozimo nasoj cirilici i hvala drzavi Srbiji sto je brani !
[ DaliborP @ 11.03.2008. 13:19 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Ja sam lepo rekao sta mislim - drzava Srbija brani "od propadanja" cirilicu, dok ista izumire prirodnim nacinom - narod je sve manje koristi.

I sta je tacno sporno u tom? Da, da, kristalno si jasno rekao sta mislis ;)

Sto se tice zemlje sa slicnom situacijom upravo zivim u takvoj gde je situacija jos gora u korist "izumrlog" Irskog jezika(tako reci niko ga ne koristi) ali ne cini mi se da neko dozvoljava da taj isti jezik izumre vec upravo rade slicne stvari da bi ga sacuvali.
Sve je napisao na oba jezika, drzavni sluzbenici moraju da znaju jezik da bi se zaposlili, obavezan je u skolama tokom celog obrazovanja, koristi se u drzavnim dokumentima, cak je validan i kao EU jezik.

Ali dobro ako ti kazes trebalo bi ga skroz zaboraviti, koji ce im, bas kao i nama cirilica. ;)
[ Horvat @ 11.03.2008. 13:29 ] @
@beltrammi a sta je glagoljica?
i zasto nekog siliti da koristi cirilicu [ili latinicu] ukoliko to ne zeli?

a i ti sam si sad rekao da ne koristis cirilicu,da si vec pozaboravljao pomalo,zar ti je iko branio da istu koristis? da li je to "drzavna" krivica jer ti nije rekla CIRILICA I NISTA DRUGI ili crkvena?to je jedino tvoja volja da li ces jedno ili drugo

i drugo je jezik,a drugo pismo ,jer irski jezik je nesto bas konkretno za to podrucje,a cirilica je "opsti" pojam koji kao sto sam napisao na prethodnoj stranici NIJE izmisljen samo za srbe vec sve slavene i nije izmisljena od strane nekog slovena vec grka u cilju sirenja propagande - crkvenih pisama

i problem irskog [i ostalih keltskih] jezika je englesko osvajanje i forsiranje engleskog jezika ,a problem cirilice nije osvanje od strane ne znam ti ja koga,nego jednostavno neki ljudi vise preferiraju latinicu,a neki i dalje cirilicu a samim tim sto neki pref. latinicu se NE GUBI jezik i nacionalna svest,sto je bio POKUSAJ engleza kod keltskih naroda [neki verovatno znaju kako je to ispalo,i jos uvek nije "zavrseno"]
[ night-shift @ 11.03.2008. 14:01 ] @
Pa naša ćirilica je jedinstvena i samo mi je koristimo.
Rusi imaju svoju verziju, Makedonci takođe.

Najbolje onda napraviti pasoše sa LCD / OLED ekranima i prilikom inicijalnog bootovanja izabrati jezik, tj. pismo pasoša

E da, da ponovim opet, zašto vi svi zagovarači latinice ne pišete njome ovde, nego oskrnavljenom ASCII varijantom?
[ stil @ 11.03.2008. 14:14 ] @
Ja zato sto na Nokiinoj tastaturi nema nasih slova. Kad pisem uz pomoc racunara koristim sva slova kako treba.
[ commissar @ 11.03.2008. 16:11 ] @
Citat:
DaliborP:
Sto se tice zemlje sa slicnom situacijom upravo zivim u takvoj gde je situacija jos gora u korist "izumrlog" Irskog jezika(tako reci niko ga ne koristi) ali ne cini mi se da neko dozvoljava da taj isti jezik izumre vec upravo rade slicne stvari da bi ga sacuvali.
Sve je napisao na oba jezika, drzavni sluzbenici moraju da znaju jezik da bi se zaposlili, obavezan je u skolama tokom celog obrazovanja, koristi se u drzavnim dokumentima, cak je validan i kao EU jezik.
Ali dobro ako ti kazes trebalo bi ga skroz zaboraviti, koji ce im, bas kao i nama cirilica. ;)

Svaka normalna zemlja, sa normalnim ljudima koji imaju neku nacionalnu svest, svoje neke osobenosti neguje i drzi do njih. To sa Ircima je bas lep primer.
Intelektualna elita sa ponosom drzi do svoje tradicije i radi na ocuvanju iste. Svaki normalan covek ce sa ponosom za sebe reci da je nacionalista (to nije isto sto i sovinista) i patriota i da je ponosan na svoju nacionalnu pripadnost i neka nacionalna obelezja.
Ali to sa Srbijom nije slucaj. Ovde imamo jednu bizarnu situaciju gde ljudi koji svakako jesu elita pljuju po svemu sto je srpsko, a da su pri tome cistokrvni Srbi. Prosto postoji jedan trend ruganja svojoj naciji, nekoj tradiciji, obicajima i sl. Ne mogu samo da se setim kako je uopste pocelo to da se desava.....
Cirilica je samo vrh ledenog brega. Mene licno zabole, ja latinicom pisem od 5-6 razreda osnovne skole, jer tad mi je bilo mrsko da, kad nastavnica engleskog diktira nesto iz gramatike i navodi primere na engleskom, se saltam iz cirilaje u latinicu ili kad se radi ispravak pismenog iz srpskog, pa mora suprotno od pisma kojim si pisao rad. I tako, malo po malo, ja skroz predjoh na latinicu. Cak se i potpisujem iskljucivo latinicom.
Prosto je: cirilica jeste nesto sto je deo tradicije, zasto pljuvati po njoj? Zasto da izumre?
[ stil @ 11.03.2008. 17:36 ] @
Hm to je zanimljivo. Ja se potpisujem cirilicom :-) . Jel' sam sad pravi patriota i Srbenda. To je totalno nevazna stvar jer je bitno samo ono sta si napisao . Mislim da bi se umesto zamajavanja simbolima cirilica latinica i menjanjem naziva ulica svakih mesec dana . Trebalo baviti necim sustinski mnogo vaznijim kao sto je : Sta ce ti sto pisu cirilicom i latinicom sutra da jedu ? Namecete takve trivijalne teme da bi ljudi zaboravili na krcanje iz stomaka. Pozdrav.
[ brzibg @ 11.03.2008. 21:32 ] @
Citat:

Mislim da nikoga ne "vredja" cirilica, nego ljudi jednostavno imaju vise afiniteta prema latinici. Vise vole latinicu nego cirilicu. Vise im se svidja. To je kao boja. Meni se vise svidja plava od crvene. A kada mi mi neko odredio da od sada MORA da mi se svidja crvena... onda bi to proizvelo kontra efekat. Meni ne moze da se svidi crvena boja na silu.

Znaci ljudi sami da biraju hoce li pasos ispisan ćirilicom ili latinicom?
Ili mozda da li ce crvene ili plave boje?
Bojim se da nam je demokratija udarila u glavu.

P.S. Ovo me podsetilo na onaj vic kada homo plavusa trazi roze tablice...
[ Sergivs @ 11.03.2008. 21:33 ] @
@ commissar
Citat:

Ovako srocena misao dopusta mogucnost da gradjaninu mora da se dozvoli da moze da se nesmetano sluzi (primera radi) klinastim pismom.
Rekao sam vec, oba pisma - pa ko sta hoce.

Pa ne, jer srpski jezik ne koristi klinasto pismo. Kada kazem "pismo koje gradjanin zeli" to znaci jedno od dva, posto se samo dva koriste.

Citat:

Sta ce biti sa novim pasosima, to je pravo pitanje. To 204 or not to 204?

Ja ne mislim tako. Mislim da je upravo obrnuto - postoje ljudi koji su "anti-latinicarski raspolozeni". Ovde se pogresno protura ideja da su oni koji su za slobodno koriscenje oba pisma - ekstremi.
Neces naici ni na koga ko pise latinicom koji ce reci kako bi zeleo da najuri cirilicu iz srpskog jezika. Ali ces zato naici na vecinu onih koji pisu cirilicom koji ce ti reci kako je latinica strana, hrvatska, nije srpska i treba da se prestane sa njenim koriscenjem.

Sta ce biti sa novim pasosem je pravo pitanje, a PODPITANJE je zasto je pasos SAMO na cirilici. :)

-----------------------------------
@ night-shift

Citat:

Kako znaš koliko je ljudi za latinicu a koliko za ćirilicu?

Postoje milion istrazivanja javnog mnjenja. Jedno od tih je i ovo:

Citat:

Ako si za latinicu, zašto ne pišeš latinicom?

Pa pisem.

Citat:

Mislio sam na "miksovanje" latinice i ćirilice, npr. fiskalni račun, gde je malo ćirilica ili latinica, tako nešto...
Evo recimo gledam knjižicu za dobrovoljno davanje krvi, ćirilicom je sve ispisano, ali onaj samolepljivi deo, gde piše krvna grupa i moji podaci je na latinici.
O tome pričam, znači bolje ili da je na ćirilici cela ili na latinici, ovako baš skrnavo izgleda.

Da, ali je razlog tome sto su ti podaci na latinici taj, sto vise ljudi mogu da to procitaju nego da je na cirilici... i plus, ako ti ikada zatreba u inostranstvu, ili slicno.
Inace, fiskalni racun i cirilica ... mislim stvarno.

Citat:

Pa okej, kao što sam rekao, može, neka se koriste oba pisma. A koliko znam svi državni sajtovi imaju opcije ćirilica/latinica. Sad imena ulica, kako gde.
A da se latinica "ukida", čisto sumnjam, da li si video ijedan proizvod u prodavnici sa nazivom ili onim tekstom na poleđini na ćirilici? Naravno da ne (izuzetak su jedino bile mars čokoladice, na kojima su za SRB sastojci i uvoznik pisali na ćirilici). Da li im neko brani da pišu latinicom? Naravno da ne.

Evo još primera: sajtovi fakulteta (www.ftn.ns.ac.yu, http://www.etf.bg.ac.yu/) su latinični, dokumenta na FTN-u kako koji. Gledam neke račune (Telekom), sve latinica. Lokalna pošta, natpisi na 5-6 jezika! Imena ulica u mestima gde ima više pripadnika nacionalnih manjina, kao npr. u Kisaču, pišu na oba jezika (na srpskom čini mi se latinica, ali nisam sto posto siguran).

Proizvodi u prodavnicama su privatne stvari tih ljudi koji proizvode te proizvode.
Govorim o drzavnim stvarima. Da, postoje sajtovi nekih ministarstava koji imaju opciju i za latinicu. Ali neki nemaju - imaju samo na cirilici. Ne mali broj puta sam slao emailove sa pitanjem zasto ne postoji opcija za latinicu... I onda posle par emseci uvedu. (ne svi)

Ja kada god odem u Srbiju, primetim da je nesto sto je do tada bilo na latinici - preslo na cirilicu. Pre par meseci je bilo u Politici da je u nekoj skoli, neka profesorka proglasila da je "latinica ukinuta", jer je novim ustavom samo cirilica proglasena za "sluzbeno pismo". Pa onda pre par meseci, za vreme izbora za predsednika Srbije, u sred republicke izborne komisije su se culi pozivi da se odbije zalba na neku odluku, jer je bila ispisana na - latinici.
Hocu da kazem da se polako, ali sigurno, krece ka radikalizovanju ove teme, i da "cirilizatori" krecu u akciju proterivanja latinice i cirilizovanja svega.
Idi u neko malo mesto u Srbiji - SVE je na cirilici. Mozda je Vojvodina drugacija za nijansu, ali je ostatak Srbije sto se toga tice uzas.

Citat:

Jedino bih u mestima od turističkog značaja dodao nazive na engleskom.

Svuda treba biti i na engleskom.

Citat:

Po meni, najbolje bi bilo izdavati dokumenta na ćirilici kao podrazumevanom (default ) pismu, a ako neko želi, bez problema omogućiti latinični dokument.

Najbolje je pitati gradjanina na kom pismu zeli dokument.

@ Srki

Citat:

Upravo to, nekome se svidja vise kada bi zastava imala zelenu boju umesto crvene a nekome se vise svidja crvena. Drzava ne bi trebalo da zbog toga ima dve zastave, jednu sa crvenom bojom a drugu sa plavom. Isto tako je i u sluzbenom pismu uveden standard i izabrano jedno od dva pisma, ne vidim u cemu je problem jer niko tebi ne brani da pises pismom kojim hoces. Zasto ti je toliko bitno na kom pismu ti je ispisana licna karta, pa nije to biblija pa da ,mozes svaki dan da je citas i da ti ne bude dosadno.

Opet pogresno. U Srbiji se koristi JEDNA zastava (crveno-plavo-belo) a ne DVE.
Za razliku od toga, srpski jezik koristi DVA ravnopravna pisma, a ne JEDNO.
Prema tome, ne moze drzava da proglasi SAMO JEDNO za sluzbeno, a ono drugo, isto ravnopravno, da izbaci.
Ne moze da se "uvodi standard" koji je diskriminirajuci. To je problem.

Ti i dalje ne razumes "koji je moj problem". Moj je problem taj sto ja zelim DOKUMENTE na latinici. I to ako ja zelim. Tj. da svaki gradjanin moze da izabere na kom pismu zeli da mu drzava izda dokument, ili da vrsi korespondenciju.
Zasto mi je bitno? Pa zato sto mi je bitno. To je moje pravo, i moja stvar. Pitanje "zasto ti je bitno" nebi ne znaci nista. Dovoljno je da mi je bitno i da ja osecam da mi je bitno.

Citat:

Ni nema diskriminacija, dokumenta mozes da popunjavas na kom hoces pismu.

Pa ima, ne pravi se Tosa.
Ja ne mogu da dobijem dokument na latinici, ako zatrazim. Mogu da popunim, ali ne mogu da trazim recimo pasos na latinici.

@ DaliborP

Citat:

Pa iskreno ja ne mogu bas da primetim rezultate nametanje cirilice o kojoj govoris. Osvrni se oko sebe sledeci put kad dodjes u Bg, sve je na latinici, 90% bilo kakvog teksta.

Osim drzavnih dokumenata i par dnevnih listova ne bih rekao da iko pokusava da nametne cirilicu bilo gde, potpuno je slobodan izbor i svi maksimalno koriste latinicu.

Kako ne mozes da primetis rezultate nametanja cirilice? Pa sve se cirilizuje sad!
Ti se osvrni oko sebe i primetices da se sve cirilizuje. Svi dokumenti, koji su nekada bili na latinici, polako prelaze u cirilicu. Manja mesta... sve je na cirilici.

Citat:

Cak bi rekao da ce pre cirilica da propadne od latinice, mnogo je manje zastupljena u svakodnevnom zivotu, i pitanje je sta bi bilo da je dat slobodan izbor u svih dokumentima i drzavnim spisima od strane vlasti, posle par generacija niko je ne bi vise koristio.

Pa sta? Pa sta i da propadne?
Propala je glagoljica. Propala je crkvenoslovenska cirilica. Narodna nosnja. Propala je zadruzna svojina, porodicna zadruga.
To je zivot. Stvari propadaju, jer ih ljudi nece.

Citat:

Pa ovolika rasprava sluzi da se podigne svest i znacaj ove teme.
Ako ti nisi osetio da ti iko namece cirilicu, ja sam osetio (a nisam jedini) da mi se namece, i ne zelim da mi se namece ista.
Tvoje nije da meris nametanje, nego da prihvatis da postoji neko kome to smeta i da podrzis da nam se omoguce prava gradjana koje i drugi imaju - pravo na svoj jezik i pismo.

@ vladd
Citat:

Po zakonu je cirilica postala sluzbeno pismo, i tu se prekida rasprava o ukusima i prakticnosti. Svaki dokument koji proizvedu drzavni organi mora da bude na cirilici..
Latinica je tolerisano pismo u opstoj upotrebi.

Po zakonu je nekad bilo da postoje robovi ili da su Jevreji niza rasa. To ne znaci da se tu prekida rasprava.
I te kako pocinje rasprava jer taj zakon (ustav, da budemo precizniji) nije pravedan, nije fer, diskriminisuci je i treba da se menja.

Drugo, postoji nesto sto se zove "izobicajenje" pravnih propisa. Recimo u Americi (ali i u svetu) postoje bezbroj glupih propisa koje niko ne postuje (http://www.dumblaws.com).

Latinica je pismo srpskog jezika BAS ONOLIKO koliko je to i cirilica.

Citat:

Da, mozda ce da izumre, ali "pa sta"?
Neka izumre, ako je sudjeno da izumre, bas kao sto su izumrle hiljade drugih stvari. Sta je u tome problem?

@StaticInt

Citat:

Zapravo nije diskriminacija, jer mozda te nisu naucili sta znaci, diskriminacija postoji onda kada se za sticanje nekog subjektivnog prava postavljaju kriterijumi koji su nerazumni i objektivno neopravdani, znaci razlikovanje pravnih subjekata se zasniva na kriterijumima koji nisu sustinsi povezani sa tim statusom, sto ovde svakako nije slucaj. Tu nema ogranicavanja gradjanskih prava, pazi diskriminaciju imas na primer za to sto ne mozes da ukljucis kola u saobracaj ako nemas polisu osiguranja, to jeste diskriminacija i krsenje gradjanskih prava. To da dokumenta budu na cirilici vazi samo za neke stvari koje nemaju veze sa tobom, cak i sudovi donose presude na latinici i sva dokumentacija u sudu je na latinici, ne vidim oko cega vi pravite problem.

Mislim da je ipak u pitanju diskriminacija.
Ako ja, gradjanin Srbije koji pise latinicom, NEMAM prava da mi se izda dokument na latinici, a pri tom gradjanin Srbije koji pise cirilicom to pravo IMA, kao i pripadnik nacionalne manjine, koji isto IMA to pravo, i to na svom jeziku i pismu - to je diskriminacija.

Ako i dalje ne vidis oko cega "mi pravimo problem", evo da pomognem, jednostavno. Mi, gradjani koji se sluzimo srpskim jezikom i latinicom, zelimo da imamo ISTA PRAVA kao i gradjani Srbije koji se sluze srpskim jezikom i cirilicom, kao i nacionalne manjine koje se sluze svojim jezicima i pismima. Zelimo da nam pismo (latinica) bude ZAKONSKI IZJEDNACENO sa cirilicom.

@Beltrammi
Citat:

Ipak se cirilica mora favorizovati jer ona je ugrozenija pred svetski dominirajucem latinicom. Postavlja se pitanje zasto favorizovati nesto ? Zato sto je cirilica "srpskija", to znamo svi. To je jedino pismo i nase Crkve, prvo pismo koje smo naucili, pismo Srba odvajkada. Na cirilici su pisali svi nasi umovi.

Zao mi je, ali ovakav nacin razmisljanja je veoma pogresan.
Ti izgleda ne razumes pitanje drzave i drustva. Te dve stvari su odvojene i treba da budu odvojene. Kakva crkva, kakvo pismo, kakvi Srbi sad?
Mi smo GRADJANI. Svi smo ravnopravni: i Srbi koji pisu cirilicom, i Srbi koji pisu latinicom, i nacionalne manjine. SVI.
Cirilica, ne da se ne mora favorizovati od strane drzave, nego se i NE SME favorizovati. To je veoma ozbiljan pravni problem (diskriminisanje), i mora se zaustaviti. I bice.

Citat:

Evo bas sinoc podstaknut ovom raspravom uzmem casu vina i prazan list papira na mom velikom belom stolu i pocnem na praznom listu papira da pisem cirilove znake koje ne koristih dugo vec. Da se podesetim rekoh. Jedva mi ide, srce hoce da pise, ali mozak komanduje drugo. Mozak kaze latinica ! Jedna suza je krenula niz obraz.

Pomozimo nasoj cirilici i hvala drzavi Srbiji sto je brani !

Gle, ti kao pojedinac mozes da radis sta zelis.
Ali drzava NE SME da ti odredjuje kojim ces se pismom koristiti, jer su OBA pisma ravnopravna. Da li ce nesto da nestane ili ne.... to je pitanje za sudbinu. Ako je predodredjeno da nestane - NEKA NESTANE.
Ali DRZAVA ne sme nista tu da radi: niti da podstice, niti da sprecava nestanak.
Drzava se tu ne pita nista i ne treba da se pita i ne sme da se pita.

Da ilustrujem dalje, ovaj problem ce polako ici i u sudove, a mogu da garantujem da ce neko jednog dana da tuzi drzavu Srbiju Evropskom sud za ljudks prava jer nelegalno i nepravedno ne dozvoljava delu svoje populacije da se sluzi SVOJIM pismom, u isto vreme dozvoljavajuci delu populacije da to isto pravo imaju.

@night-shift
Citat:

Pa naša ćirilica je jedinstvena i samo mi je koristimo.
Rusi imaju svoju verziju, Makedonci takođe.

Ispravka: mi koristimo I LATINICU.

Citat:

Najbolje onda napraviti pasoše sa LCD / OLED ekranima i prilikom inicijalnog bootovanja izabrati jezik, tj. pismo pasoša

Najbolje je na formularu pitati gradjanina da li zeli latinicki ili cirilicki pasos. I sve ovce na broju.

Citat:

E da, da ponovim opet, zašto vi svi zagovarači latinice ne pišete njome ovde, nego oskrnavljenom ASCII varijantom?

Zato sto smo tako u mogucnosti :)

@ commissar
Citat:

Svaka normalna zemlja, sa normalnim ljudima koji imaju neku nacionalnu svest, svoje neke osobenosti neguje i drzi do njih. To sa Ircima je bas lep primer.
Intelektualna elita sa ponosom drzi do svoje tradicije i radi na ocuvanju iste. Svaki normalan covek ce sa ponosom za sebe reci da je nacionalista (to nije isto sto i sovinista) i patriota i da je ponosan na svoju nacionalnu pripadnost i neka nacionalna obelezja.

Vidis, neki ljudi nisu takvi. Imas deo ljudi koji su suprotni tome. Ti sada delis ljude na "normalne" - koji su nacionalisti, i, pretpostavljam "nenormalne" koji su ostali, recimo ja. Ja to ne prihvatam.

Postoje intelektualci koji NE drze do nikakve tradicije. Ja se recimo gnusam tradicije.
Drugo, ljudi i drzava su dve odvojene stvari. Ja nemam nista protiv toga da LJUDI imaju neku "nacionalnu svest", "cuvaju tradiciju" i to je sve.
Drzave - ne. Drzava ne treba i ne sme da ima nikakvu nacionalnu svest... Bas zato sto postoje ljudi koji "imaju nacionalnu svest" i oni koji "nemaju nacionalnu svest".
Drustveni kompromis je da oni koji zele da "cuvaju nacionalnu svest" to rade - BEZ drzave, tako da oni koji ne zele da "cuvaju nacionalnu svest" mogu da uzivaju u zivotu, bez tih gluposti.

Citat:

Ali to sa Srbijom nije slucaj. Ovde imamo jednu bizarnu situaciju gde ljudi koji svakako jesu elita pljuju po svemu sto je srpsko, a da su pri tome cistokrvni Srbi. Prosto postoji jedan trend ruganja svojoj naciji, nekoj tradiciji, obicajima i sl. Ne mogu samo da se setim kako je uopste pocelo to da se desava.....

Pa? Imas i Engleze koji pljuju po Engleskoj, Amerikance koji ne podnose Ameriku ni Amerikance, itd...
Nismo svi isti.
Drugo, sta je to "pljuvanje po svemu sto je srpsko"?
Kako je to pocelo da se desava? Pa dolaskom demokratije, slobode govora.
Ranije niko nije smeo da kaze nista. Sada ljudi slobodno govore sta im se ne svidja i sta ne vole.

Citat:

Cirilica je samo vrh ledenog brega. Mene licno zabole, ja latinicom pisem od 5-6 razreda osnovne skole, jer tad mi je bilo mrsko da, kad nastavnica engleskog diktira nesto iz gramatike i navodi primere na engleskom, se saltam iz cirilaje u latinicu ili kad se radi ispravak pismenog iz srpskog, pa mora suprotno od pisma kojim si pisao rad. I tako, malo po malo, ja skroz predjoh na latinicu. Cak se i potpisujem iskljucivo latinicom.
Prosto je: cirilica jeste nesto sto je deo tradicije, zasto pljuvati po njoj? Zasto da izumre?

Zato sto jednostavno neki ljudi ne zele da im se namece cirilica. Kako ne razumes. Neke ljude zabole to sto je cirilica nekakva tradicija.
Zasto da izumre? Pa zato sto niko nece da se sluzi njom (pod pretpostavkom da je tako). Zasto da se nesto na silu "stiti"? Zar to nije silovanje?
Zasto je izumrla glagoljica? Ili ona cirilica pre Vukove? Ili narodna nosnja? Sve je to izumrlo... Zato sto nije izdrzalo ispit vremena.

[ night-shift @ 11.03.2008. 21:46 ] @
Au, odustajem od ove diskusije, mrzi me da čitam, a i nemam vremena za besmislene internet rasprave, imam mnogo pametnijih stvari na koje ću trošiti vreme...
[ MyWay @ 11.03.2008. 22:48 ] @
Citat:
commissar:Ovde imamo jednu bizarnu situaciju gde ljudi koji svakako jesu elita pljuju po svemu sto je srpsko, a da su pri tome cistokrvni Srbi. Prosto postoji jedan trend ruganja svojoj naciji, nekoj tradiciji, obicajima i sl. Ne mogu samo da se setim kako je uopste pocelo to da se desava.....
Ko? Koja elita? Šta to podrazumevaš pod 'elitom'?
I kad je to 'elita' pljuvala po svojoj naciji, tradiciji, običajima?
Da li je kao takva mogla i biti 'elita'?

Imaš li neke primere takvih dešavanja?
[ Horvat @ 11.03.2008. 22:55 ] @
sergivs,samo sto srbija vise nije gradjanska drzava vec prvo srpskog naroda a potom svih gradjana koji u njoj zive,cime se automatski stvara nacionalna svest drzave [izvor:prvi clan novog ustava]
[ pajaja @ 12.03.2008. 00:41 ] @
Otisli ste previse u offtopic.
Prestanite sa cirilica vs latinica, takvih tema je vec bilo...
[ Ivan Dimkovic @ 12.03.2008. 07:22 ] @
Citat:

Ja se distanciram od ovoga - ja po cirilici uopste ne pljujem, stavise mislim da je lepo pismo.

Medjutim to nema veze sa faktom da je to pismo u izumiranju i koristi ga sve manji broj ljudi (kako u Srbiji tako i u svetu) - to je vec realnost. Nemam nista ni protiv da se drzava bavi "zastitom" cirilice u nekom kulturnom smislu sve dok ta ista drzava ne ogranicava moja prava da pisem bilo kojim srpskim pismom u komunikaciji sa njom, jer sam Srbin i zahtevam da se postuju moja prava.

Ako Madjari u Srbiji mogu sa drzavom da komuniciraju na svom pismu, ne vidim zasto to ne bih mogao i ja - znam da po staticInt-u to nije diskriminacija, ali on je pravnik, moze lako i da promeni misljenje u zavisnosti od buduceg klijenta :)

[ srki @ 12.03.2008. 08:05 ] @
Ako ljudi ne zele da cirilica izumre onda ni nece izumreti jer ce ljudi pisati njom. Ja npr. pisem cirilicom i mislim da nema potrebe za nekakvim zakonom a ako izumre to je uredu isto kao sto je uredu sto niko sada ne pise glagoljicom jer niko posle nekog vremena nije hteo da pise tim pismom. Ako se cirilica ocuva to je onda zato sto su ljudi zeleli da pisu tim pismom.
[ staticInt @ 12.03.2008. 13:35 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ja se distanciram od ovoga - ja po cirilici uopste ne pljujem, stavise mislim da je lepo pismo.

Medjutim to nema veze sa faktom da je to pismo u izumiranju i koristi ga sve manji broj ljudi (kako u Srbiji tako i u svetu) - to je vec realnost. Nemam nista ni protiv da se drzava bavi "zastitom" cirilice u nekom kulturnom smislu sve dok ta ista drzava ne ogranicava moja prava da pisem bilo kojim srpskim pismom u komunikaciji sa njom, jer sam Srbin i zahtevam da se postuju moja prava.

Ako Madjari u Srbiji mogu sa drzavom da komuniciraju na svom pismu, ne vidim zasto to ne bih mogao i ja - znam da po staticInt-u to nije diskriminacija, ali on je pravnik, moze lako i da promeni misljenje u zavisnosti od buduceg klijenta :)

Jao Ivane gde te konkretno "diskriminisu", jel si imao negde problem da ti odbiju neki zahtev-dokumentaciju jer je na latinici?!
Ja sam ti vec rekao ako sudovi koriste latinicu, cak i sva sudska dokumentacija moze da bude u cirilici i latinici ne vidim zasto pravis problem tamo gde ga nema, svaki gradjanin moze sva prava da ostvari i sa cirilicom i latinicom to uopste tebe ne dotice kao gradjanina. Ako ti neko uskracuje ostvarivanja subjektivnih prava zbog pisanja latinicom/cirilicom ja cu ti obezbediti advokata za dz da tuzis drzavu za diskriminaciju. Problem je sto je ta ustavna norma malo nejasna i treba se pravilno tumaciti. :)
[ milke @ 12.03.2008. 19:01 ] @
Citat:
Sergivs:Idi u neko malo mesto u Srbiji - SVE je na cirilici. Mozda je Vojvodina drugacija za nijansu, ali je ostatak Srbije sto se toga tice uzas.
Nije da zauzimam stav ćirilici, ali zašto je ovo "užas"? Ili je ipak ćirilica loša i zla? To je tako baš iz razloga koje ti propagiraš; svako koristi šta mu se sviđa. I dok je u velikim i većim mestima u Srbiji latinica odavno preuzela (blagu do znatnu, kako gde) prednost, u manjim mestima i selima ćirilica caruje i to je to.
[ Sergivs @ 12.03.2008. 23:54 ] @
Citat:
staticInt: Jao Ivane gde te konkretno "diskriminisu", jel si imao negde problem da ti odbiju neki zahtev-dokumentaciju jer je na latinici?!
Ja sam ti vec rekao ako sudovi koriste latinicu, cak i sva sudska dokumentacija moze da bude u cirilici i latinici ne vidim zasto pravis problem tamo gde ga nema, svaki gradjanin moze sva prava da ostvari i sa cirilicom i latinicom to uopste tebe ne dotice kao gradjanina. Ako ti neko uskracuje ostvarivanja subjektivnih prava zbog pisanja latinicom/cirilicom ja cu ti obezbediti advokata za dz da tuzis drzavu za diskriminaciju. Problem je sto je ta ustavna norma malo nejasna i treba se pravilno tumaciti. :)

1) Da li gradjanin Srbije moze da zatrazi i dobije neki dokument na srpskom jeziku - na latinici? (recimo izvod iz maticne knjige rodjenih, licnu kartu, pasos, zdravstvenu knjizicu...). Da li moze da zahteva da drzava korespondira sa njim na latinici?
Ne mogu.

2) Da li pripadnik nacionalne manjine moze da zatrazi dokument na njegovom jeziku i njegovom pismu? Ili da zatrazi da drzava/opstina korespondira sa njim na njegovom jeziku i pismu?
Mogu.

3) Da li gradjanin Srbije moze da zatrazi i dobije neki dokument na srpskom jeziku - na cirilici? itd...
Mogu.

Izgleda da samo ovi pod 1. ne mogu a ostali mogu...
To se zove diskriminacija.

[ Sergivs @ 13.03.2008. 00:17 ] @
Citat:
milke: Nije da zauzimam stav ćirilici, ali zašto je ovo "užas"? Ili je ipak ćirilica loša i zla?

Nije losa niti zla. Jednostavno se meni ne svidja, pa sam zato rekao "uzas"... :)

Citat:
milke:
To je tako baš iz razloga koje ti propagiraš; svako koristi šta mu se sviđa. I dok je u velikim i većim mestima u Srbiji latinica odavno preuzela (blagu do znatnu, kako gde) prednost, u manjim mestima i selima ćirilica caruje i to je to.

Mozda, samo sto se sada selo pomera u grad i onda se desava jos jedna stvar - agresivno se na silu namece cirilica (suprotno onome "sto ja propagiram").
Poziva se "drzava" da proglasi "sluzbeno pismo" (sto je ona i uradila) i sada se sve "zvanicno" cirilizuje.