[ anakin14 @ 28.03.2007. 14:28 ] @
spavam dosta dugo,da li ima veze sto su mi tv i kompjuter i muzika uvek ukljuceni? |
[ anakin14 @ 28.03.2007. 14:28 ] @
[ vaske71 @ 28.03.2007. 22:02 ] @
Za komp nema veze a za tv ima veze !!!
[ anakin14 @ 28.03.2007. 22:07 ] @
kakva je razlika????
da li uopste ima veze i ako mi je sve pogaseno posto mi je kolicina tehnike u sobi 50 posto prostora sobe a o kablovima da ne pricam od strujnih,trofaznih,koaksijalnih,mikrofonskih...citao sam negde da to ima veze sa em poljima,te neki faradejev kavez itd... molim vas edukujte me malo... hvala [ ~Vojvoda @ 28.03.2007. 22:26 ] @
faradejev kavez nema nikakve veze sa ovim sto pricas, on ti sluzi za izolaciju em talasa, recimo, metalna kutija, i ona je uzemljna, teoretski unutar nje ne bi trebalo da dopire bilo kakvo em polje iz spoljnog sveta, obicno se koristi za experimente.
Inace praktican primer, kada se vozis preko starog mosta u bg kuda idu tramvaji, jesi li primetio da se ponekad prekidaju signali na radiju? e to ti je to.... Celicna konstrukcija blokira signal do tvog radio-aparata. p.s. koji sam ja ludak, ovde se zaj*bavam, a sutra kolokvijum iz Mreza, cirka nekih 150-200 stranica+zadaci, a ja tek na 50-oj :))))) Poz! [ Ivan Dimkovic @ 28.03.2007. 22:35 ] @
Da li gasis te tvoje kucne uredjaje nocu?
Mozda ako su bucni se desava da se cesto budis u toku noci, pa ti onda treba vise sna da bi se adekvatno odmorio. [ anakin14 @ 28.03.2007. 22:41 ] @
ne gasim ni kompjuter ni tv.ALi zelim da napomenem da moje pitanje nije bilo vezano za buku zato sto meni buka (to jest lagana muzika,ali koja je za recimo moju devojku buka) odgovara i bez nje ne bih mogao da zaspim.Pitanje se odnosi na sam rad uredjaja,znaci na njihovu aktivnost i njihovo zracenje,da li moze da utice na kolicinu spavanja.
Ajde da zanemarimo pitanje, da li neko zna sta moze da prouzrukuje duze spavanje posto ovaj problem imam u zadnjih 5,6 godina, a to je svakodnevni,dubok, nekada lucidan san (ono kad si svestan svega), minimum spavanje 10-12 a recimo nekada i 14 >>> znaci bolest,ne znam kako da resim ovo,zapostavljam i posao i fax zbog toga(usporavam doduse ne zapostavljam), a napominjem da nikakvi zvuci tipa alarmi ne pomazu jer ih registrujem kao zvuk u samom snu. [ plava_motorola @ 28.03.2007. 22:44 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Da li gasis te tvoje kucne uredjaje nocu? Mozda ako su bucni se desava da se cesto budis u toku noci, pa ti onda treba vise sna da bi se adekvatno odmorio. Ja tesko zaspem dok mi rade komp i TV,a i tada se cesto budim. [ Ivan Dimkovic @ 28.03.2007. 22:45 ] @
Ne, "zracenje" kucnih uredjaja ne moze da prouzrokuje probleme u spavanju - jer oni "zrace" jako slabim elektromagnetim talasima na frekvencijama koje nemaju puno veze sa ljudskim mozgom.
Razlog dugog sna je metabolizam - interna regulacija odredjenih hormona (melatonin recimo) - vidi sa nekim doktorom, mozda je u pitanju ishrana i sl... [ vaske71 @ 28.03.2007. 23:22 ] @
TV ili komp nemaju nikakve veze sa ljudskim mozgom niti mu mogu naskoditi a vezano za dugo spavanje -trebao bi posetiti doktora ako sumnjas u nesto cisto da se razuveris !!!
Svako u odredenom periodu zivota ponekad spava duze nego sto spavaju drugi - kod nekoga se to javi ranije a kod nekog kasnije sve zavisi !!! [ Zoran Rodic @ 28.03.2007. 23:45 ] @
Citat: vaske71:Svako u odredenom periodu zivota ponekad spava duze nego sto spavaju drugi - kod nekoga se to javi ranije a kod nekog kasnije sve zavisi !!! Od cega? A kad ce doci mojih 5 minuta? Ima vise od 20 godina kako ustajem u 6.30 a isto toliko nisam sastavio vezano 7 sati spavanja. Doduse, ja gasim tv , muziku i racunare, pa da nije zbog toga? [ Nibble @ 29.03.2007. 00:15 ] @
Citat: vaske71: TV ili komp nemaju nikakve veze sa ljudskim mozgom niti mu mogu naskoditi... Da li si siguran u ovo ? [ _djevojka_ @ 29.03.2007. 00:53 ] @
Citat: anakin14: ne gasim ni kompjuter ni tv.ALi zelim da napomenem da moje pitanje nije bilo vezano za buku zato sto meni buka (to jest lagana muzika,ali koja je za recimo moju devojku buka) odgovara i bez nje ne bih mogao da zaspim.Pitanje se odnosi na sam rad uredjaja,znaci na njihovu aktivnost i njihovo zracenje,da li moze da utice na kolicinu spavanja. Ako ti ta dva uredjaja zvrche u sobi, onda se ne pitas da li ti uticu na san, nekoliko koliko ti uticu na san. Takodje, iako kazes da spavas duze, moguce je da je za pocetak bitniji kvalitet sna. Kazes da ti smeta duzina, ali to je vecinom stvar navike, iako neki ljudi osjecaju stvarnu potrebu za tolikom duzinom. Najbolja stvar koju mozes da uradis za sebe je da iskljucis te uredjaje (ukljucujuci i vadjenje kablova iz zida), i da se posteno naspavas. Ako ne mozes da ih iskljucis, izvoli, preseli se iz te sobe u neku drugu. Razumijem da ti je stimulacija neophodna tokom dana (masina ovdje, masina tamo, posao bla bla bla...), ali ako vidis da ne ide, onda je vrijeme za formiranje novih navika. Daj sebi mjesec dana da sve dodje na svoje (za pocetak). Sto se tice testova, ispitaj malo koliko se bavis fizickom (ne)aktivnoscu, i gledaj da to mijenjas sto prije. Ako se posteno ne zamoris tokom dana, ne mozes se odmoriti tokom noci. Ishrana takodje igra ulogu, ali ako budes mijenjao sta, gledaj da to radis postepeno, i da su to stvari koje si spreman da uradis na duze vrijeme, ne samo da zakrpis rupu, pa da se vratis na staro - inace nema efekta. Sto se tice necijeg prijedloga da ides kod doce, mozda bi ti bilo isplativije da se sam informises i - naucis da kuvas. :) Doca ti nece kuvati, a lakse je mijenjati ishranu ako ima ko da ti pokaze sta je zdravo, a sta ne (tvoja djevojka mozda?). [ anakin14 @ 29.03.2007. 01:28 ] @
mislim da neces da mi poverujes ali ja veoma brinem o mojoj ishrani i veoma sam probirljiv.Hranim se iskljucivo piletinom i junetinom i ribom od mesa i povrcem u neogranicenim kolicinama...da ne duzim a od Fizickih treninga, igram fudbal,badminton i kardio treninzi,trcanje i orbitrex. jedini problem je spavanjeeeee,poludecu od toga, razmisljam da odem kod neuropshihijatra jednog koji je i fiziolog,mozda covek pomogne nesto...
vama hvala na odgovorima... [Ovu poruku je menjao anakin14 dana 29.03.2007. u 02:47 GMT+1] [ pctel @ 29.03.2007. 02:42 ] @
Ljudi koji mnogo vremena provode uz kompjuter i/ili TV u principu pokusavaju da pobegnu iz stvarnog sveta u neki imaginarni, ljudi koji mnogo spavaju takodje... mene navedena "koincidencija" ni najmanje ne cudi.
[ anakin14 @ 29.03.2007. 03:03 ] @
sto naravno ne znaci da ljudi koji puno koriste racunar nuzno i dugo spavaju!!!!! :)
ne zelim da pobegnem u imaginarni svet,racunar koristim iskljucivo radi edukacije i informacija,sto mozete videti u mojim postovima (neki su glupi ali svasta me interesuje ;) ). da li postoji biolosko objasnjenje,npr neka bolest ili disbalans hormona koji se manifestuje duzim spavanjem od prosecnog??? hvala puno. [ pctel @ 29.03.2007. 03:33 ] @
Citat: anakin14: ne zelim da pobegnem u imaginarni svet Zaboravih napomenuti da se sve ovo dogadja potpuno nesvesno, tj. podsvesno. Samo jednog dana konstatujes da prijateljima mnogo cesce posaljes email umesto da sa njima sednes, popijes nesto i procaskas... Ja sam otprilike tako ziveo za vreme bombardovanja '99. godine... 13 sati spavanja dnevno + sedenje ispred racunara radi edukacije i informacija. Tada sam promenio mesto boravka pa neke prijatelje u blizini nisam ni imao a nesto pametnije zaista nisam imao da radim. [ fanfon @ 29.03.2007. 08:31 ] @
Meni npr. ne smeta tiha muzika ako nekad popodne zaspem, ali nocu moram namestiti racunar da se ugasi 2 sata od kada zaspem, jer ne mogu zaspati uz to zujanje. Kad iskljucim sve, lepo se naspavam...
[ samo1epartner @ 29.03.2007. 10:48 ] @
Za Vasketa71
Postavio sam ti pitanje u vezi sa gumama na temu Zimske gume , dilema trilema . Vidim da si ovde aktivan pa bi te zamolio da vidis moe pitanje i mi odgovoris vise detaljnije o njemu . Hvala ti na odgovoru . Pozdrav [ _djevojka_ @ 29.03.2007. 12:22 ] @
Citat: anakin14: mislim da neces da mi poverujes ali ja veoma brinem o mojoj ishrani i veoma sam probirljiv.Hranim se iskljucivo piletinom i junetinom i ribom od mesa i povrcem u neogranicenim kolicinama...da ne duzim a od Fizickih treninga, igram fudbal,badminton i kardio treninzi,trcanje i orbitrex. jedini problem je spavanjeeeee,poludecu od toga, razmisljam da odem kod neuropshihijatra jednog koji je i fiziolog,mozda covek pomogne nesto... vama hvala na odgovorima... Zvucis kao da bi te jedino zadovoljila dijagnoza iz DSM-IV knjizurine, plus paketic pilulica. Pick a disease, heh? :) Sta ce ti to? Identifikovao si problem, pokusaj da iskljucis komp/tv/ostale uredjaje, i naspavaj se k'o covjek - umjesto da provodis vecinu budnih sati brinuci o tome koliko ne/spavas. Uostalom, zasto da ne odes na razgovor, ako ces se bolje osjecati i osjecas potrebu za tim? Osvrni se na stvari i ljude oko sebe. Da li ima nesto cega si svjestan sto ti pravi stres vec duze vremena, jer se mozda ne osjecas u kontroli situacije, ili ostavljas problem po strani, misleci da se ce sam rijesiti od sebe? Moguce je da se nisi suocio sa tim, i stres ti se samo nagomilava iz dana u dan; a konkretno se manifestuje bijegom u san (kao sto je vec neko prepoznao) - u ovom slucaju vjerovatno psihosomatski poremecaj (kome ima lijeka). E sad, kakav li je to stres (i da li je stres?), to trebas sam da procackas. Nemas nista od toga da ti se izlista nekoliko bolesti gdje imas poremecaje sna, jer ces samo pokusati da se pronadjes u tome; pa ces eventualno gledati da pokrpis simptome, a ne da se suocis sa uzrokom problema. Vec ako ces setati do doce, pitaj ga da uradis standardne testove (ako ih ne radis redovno), cisto da vidis da je sve na svom mjestu. [ rmilosh @ 29.03.2007. 12:51 ] @
bez obzira da li su ti uredjaji koje pominjes ukljuceni dok spavas, ako dosta vremena provodis za njima (ispred kompa, tv-a) sigurno da utice na tvoje dugo spavanje. jednostavno, iscrpi te buljenje u komp-tv i to je to.
smanji malo... [ Deda_Mraz @ 29.03.2007. 13:43 ] @
A zašto jednom ne biste ustali u 6:30 ujutru i radili ceo dan pa da vidiš kako ćete zaspati u 10 naveče, nego vas mrzi da ustanete toliko rano pa onda tupite po forumu o nesanici. Ova preporučuje lekove ovaj psihijatra.... daj bre ustanite 4-5 puta za redom u 6:30 i radite ceo dan nešto i vratićete se u normalu.
Narod je postao suviše lenj [ Vladokv @ 29.03.2007. 15:47 ] @
Gledaj da provetriš tu prostoriju dobro (1 sat luftiranja). Ako je tako provetrena lepo ćeš se i dobro naspavati. Ja kad to ne uradim ne mogu se lepo naspavati ni sa 12 sati, a ako je provetreno, i prozor neprekidno malo oškrinut, naspavam se kako valja za 7 sati. To nije pitanje zračenja, već nagomilavanja ugljen-dioksida, a celom telu je potreban kiseonik za dobar rad i dobar odmor
[ ~Vojvoda @ 29.03.2007. 16:59 ] @
poslednja 2 posta su bas na mestu.
Provetravanje pogotovo... i pre i posle spavanja iskljuci sve uredjaje sa el.mreze neka te neko probudi posle samo 6-7 sati sna, i tako nekoliko dana da premoren legnes u krevet, meni je ovo pomoglo, tako je meni bilo prosle zime, legnem u 3 budim se u 15h, onda sam malo povukao rucnu i primenio ovaj sistem gore, ali ko zna nisu svi ljudi isti... Posle testrun-a javi nam rezultate:)) Poz! [ fanfon @ 29.03.2007. 17:53 ] @
Sta znaci provetriti sat vremena? Zar i za 10 minuta nece biti isti efekat? Dovoljno je da pritvoris prozor ili vrata tokom noci da ima svezeg vazduha...
[ pctel @ 30.03.2007. 03:42 ] @
Citat: Deda_Mraz: nego vas mrzi da ustanete toliko rano pa onda tupite po forumu o nesanici. Mozda si prespavao deo diskusije deda, nije rec o nesanici vec o mnogosanici, da se tako izrazim. [ anakin14 @ 30.03.2007. 04:32 ] @
i o tvrdosanici =] =] =]
[ rmilosh @ 30.03.2007. 08:42 ] @
znas kako kazu stariji, treba slusati starije.
ali ne sve starije! samo one pametne starije... jer ako slusas sve starije, onda mozes da zavrsis u starackom domu i sta si onda dobio!!?? ne moze dan da zameni noc! ukratko receno [ _djevojka_ @ 30.03.2007. 11:44 ] @
@Deda,
Citat: Narod je postao suviše lenj Slazem se, pogotovo sto se tice citanja i komentarisanja na pogresno protumacene ideje. :) a) Ne znam ko ovdje preporucuje lijekove, ali ja sigurno ne. b) Postavljac teme sam mozga da li bi isao do neuropsihijatra. [ Deda_Mraz @ 30.03.2007. 12:00 ] @
Citat: pctel: Mozda si prespavao deo diskusije deda, nije rec o nesanici vec o mnogosanici, da se tako izrazim. Zar mnogosanica nije uslovljena nesanicom? [ malada @ 30.03.2007. 19:28 ] @
Isti problem sam imao i kod mene je bio problem u tome, vjerovali ili ne, sto sam legao poslije 4h ujutro i budio se poslije 16 h, kada sam uspjeo da natjeram svoj organizam da mogu da zaspim oko 12h, bila je to duga i mukotrpna borba, skratio sam vrijeme sna na podnosljivih 8-9 sati dnevno. To valjda ima veze sa mjesecom jer je zbog njega (ne znam zasto) covjekov metabolizam tako "podesen". I ja sam ranije mislio sta ima veze spavao od 5h do 13h ili od 23h do 7h, ali sad vidim da ima. Nekad kada zaspim u 23 h probudim se i za manje od 8 sati.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|