[ fanfon @ 05.04.2007. 20:44 ] @
Svakave cokolade se prodaju poslednjih 15-ak godina u Srbiji, ali interesuje me koje su najkvalitetnije i gde se mogu kupiti jer sam primetio da vecina prodavnica ima slican izbor. Pod kvalitetnom cokoladom podrazumevam onu koja ima sto veci procenat kakaoa, a sto manje secera i biljne masti. Znaci uglavnom mislim na crne cokolade. Takve su vise gorke nego slatke. U poslednje vreme mnogo se prodaje se i crna cokolada sa ogromnim % secera, polupripremljena za pravljenje kolaca, a to mi nije potrebno. Cuo sam da je u Svajcarskoj najnoviji hit cokolada sa 100% kakao sastavom. Znaci, bez biljnih masnoca, bez secera i bez mleka; izkljucivo kakao. Bilo bi zanimljivo probati, pa ako neko zna gde ima nesto slicno neka napise.
[ stex @ 05.04.2007. 21:03 ] @
Tesko da ces tako nesto naci kod nas. Jednom sam se ubio trazeci takvu cokoladu za devojku i nasao sam sa 80% ili 85% kakao u Swiss lion prodavnici.
Jednom mi je donela iz Francuske cokoladu sa 96% kakao i pojeo sam samo jednu kocku, nisam mogao (navikao) vise. Oni to tamo jedu ko ludi, nista Milka nista Nestle samo prava cokolada.
[ Milan BG @ 05.04.2007. 22:42 ] @
U samoposlugama imaš Nestle crnu čokuladu sa oko 50 % kakaa, ali ti preporučujem nemačku Ritter Sport koje u principu ima na pijacama, i to dve vrste: Halbbitter (50 %) i Edel-Bitter (71 %).

Prepoznaćeš je po karakterističnom kvadratnom obliku, a težina je standardna 100 g, samo je manja a deblja. I ostale njihove čokolade su izvrsne, za više informacija www.rittersport.de.

Naravno, u većim mega-marketima ima i odlične Lindtt crne čokolade, ali je njena cena već osetno viša.
[ acaradio @ 05.04.2007. 23:09 ] @
Veoma dobre cokolade, ali bogami i skupe mogu se naci u Beogradu, u jednom pasazu koji izlazi na Knez Mihajlovu. Ne znam kako se zove prodavnica (a i da ne reklamiramo), ali tu se moze naci vrhunska cokolada koja se, koliko znam, pravi od mase koju dobijaju iz Belgije. Razni ukusi i oblici, prodaje se na meru. Kada imam zelju da pojedem DOBRU cokoladu, svratim tamo i uzmem sto grama da smirim svoje cokoholicarske prohteve. Razlika u odnosu na "komercijalu" je drasticna !
[ jnk @ 06.04.2007. 00:36 ] @
to je kod tc milenijum u knez mihajlovoj. inace nije bas u samom tc nego neki lokal ispred. ince te cokolade se rucno prave i sta ti ja znam i naravno skuplje su od obicnih.

inace ja mnogo vise gotivim obicne od ovih fensi cokolada....
[ Deda_Mraz @ 06.04.2007. 00:45 ] @
Ja mislim da od Nesline Kranč čokolade nema bolje, kraj mmmmm njam njam mljac mljac mrs mrs

Za 8 mart sam devojci kupio najveću krašovu bombonjeru koju sam našao, i naravno pojeo sam pola
[ milke @ 06.04.2007. 01:42 ] @
Belgijanci (flamanski deo) su zakon (kao i za pivo)!
[ Emil Ranc @ 06.04.2007. 02:14 ] @
^word!!!!

Apsolutno isprobano, kako čokolada, tako i pivo :)
[ fanfon @ 06.04.2007. 08:08 ] @
Citat:
Deda_Mraz: Ja mislim da od Nesline Kranč čokolade nema bolje

A koliki procenat kakaoa ona ima?Preko 50%?
Btw, cuo sam da je "Kalebo" ("Callebaut"), inace belgijska marka, jedna od 2 najkvalitetnije cokolade koje se proizvode u svetu.
[ Djomloun @ 06.04.2007. 11:00 ] @
Ta radnja se nalazi kada se iz Kneza krene ka Milenijumu i pre nego sxto se udje u TC (tj prvo skretanje) desno pa sa leve strane. Ali nisu opsxte jefitni, sxatro homemaide, uvoz Belgija etc, ok je kao gift ali nije za mass potrosxnju ;)
[ atinna @ 06.04.2007. 12:03 ] @
probaj lindt, ima je po supermarketima...
nisam ljubitelj cokolade, nije iz iskustva, ali Lindt mnogi hvale...
[ djk494 @ 06.04.2007. 12:47 ] @
Heh, jedini test kod mene za cokuladu je moje nepce ;), retko kad se potrudim da procitam sastav cokolade, pamtim samo brand ako mi se dopadne za sledeci put...

Sto se tice jake cokolade koju sam ja probao to je Cote d'Or (belgiska cokolada) - ime verovatno nepoznato ali to su one cokoladice sa sloncetom na omotu, verujem da ih je vecnina negde videla, mislim da su imale ogroman procenat kakao-a a i bile su poprilicno ukusne, pakovanje je kutija sa cokoladicama velicine otprilike pola zivotinjskog carstva, drugi brand koji sam probao je Amber Lyn (Belgija)-cokoladni blok, koji me se nije bas dojmio... mada siguran sam da imaju proizvoda koji bi me se dojmili ;), nazalost cokoladice nisu kupljene u Beogradu i nemam pojma gde bi mogle da se nadju kod nas.

Za Beograd:
Neuhaus, belgijski brend, rucna proizvodnja i sl. manje bitne stvari, prodavnica je kad se krene niz Bulevar Kralja Alekstandra, malo pre ETF-a pa preko puta, tu su blizo i neke prodavnice satova ili tako nesto... E sad cokoladice su super zaista, po mom ukusu ;) mada ne znam koliko sam ja merodavan ;), ne verujem da imaju velik procenat kakao-a... a cena... sitnica, 7000din/1kg (skoro duplo skuplje nego u Belgiji) sto znaci za neko manje pakovanje 1000-1500din... Pazi 4-600din kosta GuyLian isto belgija-plodovi mora bombonjera a i ona je fenomenalna a i ima ih i po supermarketima, za ostale manje fancy brendove organizuj burn in test pa vidi sta je po tebi najbolje...

[ Deda_Mraz @ 06.04.2007. 13:23 ] @
Citat:
fanfon: A koliki procenat kakaoa ona ima?Preko 50%?

Ma de znam kol'ko ima samo znam da je extra ukusna, bar meni :)
[ fanfon @ 06.04.2007. 13:54 ] @
Zato i pitam da ne odemo u off topic. Ukus i kvalitet su dva razlicita pojma. Interesuje me ono drugo posto o prvom ne vredi raspravljati
[ operacija @ 06.04.2007. 23:14 ] @
Svedska cokolada Marabou je nesto najlepse sto sam pojeo.

http://www.northerner.com/html/mat-ch_1.html
[ Dragan Varagic @ 07.04.2007. 13:32 ] @
Ona prodavnica blizu Kneza se zove Adore (ima ih nekoliko u BG-u, ali ima i u Bazaru u NS) - http://www.cokolada.co.yu/.

Strava...
[ Janmix @ 08.04.2007. 17:46 ] @
Imas u Bulevaru par prodavnica sa extra kvalitetnim cokoladama, uglavnom Belgijskih... Imas i kod Doma omladine neohaus ili tako nesto, samo su te cokolade skupe do yaya... tipa 100gr je oko 400-500 din, pa vidi jel ti se isplati...

Ja sam probao i odusevio se... Pise da se prave u Belgiji, a da kakao dolazi iz Sao Tome i Principe...
[ nkrgovic @ 09.04.2007. 20:22 ] @
Citat:
Djaki: Sto se tice jake cokolade koju sam ja probao to je Cote d'Or (belgiska cokolada)
....
Pazi 4-600din kosta GuyLian isto belgija-plodovi mora bombonjera a i ona je fenomenalna a i ima ih i po supermarketima, za ostale manje fancy brendove organizuj burn in test pa vidi sta je po tebi najbolje...

Meni je Cote d'Or loš. Ima možda veliki % kakao-a, ali nije neka čokolada, bar meni. Koliko se sećam, tu čokoladu zapravo pravi Kraft, koji je vlasnik Jabobs kafe (odlična kafa, meni mnogo bolja od Nes), i milka čokolade (mozda je mrmoti vole, ja ne). Gore navedeni Lindt je druga priča, to je stvarno skroz OK cokolada, staviše odlična je - baš onakva kakva treba da bude. Meni su doduše za čokoladu Švajcarci zakon :).

Za praline, tough, Belgija je majka Mara, a dotični Gylian je... Ne, to mora da se proba :). Ako ništa ima njihovih barova (kao snickers ili mars), za oko 100 dinara. To je dovoljno malo da odvojiš da probaš da li ti se dopada fazon..... :) Jednostavno, najbolje nešto što sam probao - ali to nije taj "visok procenat kakao-a" fazon. To je čokolada za uživanje :).
[ fanfon @ 09.04.2007. 20:56 ] @
Ja bas i trazim te cokolade sa velikim procentom kakaoa. Znam da nisu ni priblizno ukusne kao klasicne, ali su kvalitetnije...
[ nkrgovic @ 10.04.2007. 10:48 ] @
Citat:
fanfon: Ja bas i trazim te cokolade sa velikim procentom kakaoa. Znam da nisu ni priblizno ukusne kao klasicne, ali su kvalitetnije...

? ? ? Kao što rekoh, meni je Lindt ukusan i to dosta, zato sam ti preporučio njega, a ne ovu Kraft. Za šta će ti čokolade koje ti nisu ukusne, btw? Ako ti se ne dopadaju što lepo ne jedeš ono što ti se sviđa?
[ fanfon @ 10.04.2007. 11:22 ] @
Procitaj naslov teme pa ce ti biti jasno. Ne trazim ukusno, vec kvalitetno...
[ Black_eyed @ 10.04.2007. 11:40 ] @
Pre par dana sam u Rodicu (NS) kupio devojci neku nemacku cokoladu (ne secam se imena) sa velikim porcentom kakaoa (mislim oko 70%). Nalazila se u onom delu sa zdravom hranom, pakovanje od 100 gr. i kostala je oko 120 din. Ima veliko zrno kakaoa na omotu..

E, sad, ukus. Devojka se odusevila, ona bas voli te gorke cokolade dok je po meni to cisto kvarenje reci slatkisi. To nije slatkis, gorko je do boga i ne dopda mi se (stvar ukusa....) ali ko voli...
[ fanfon @ 10.04.2007. 11:52 ] @
E tako nesto trazim. Nema Rodic supermarketa kod mene u gradu, ali potrazicu u njihoviom prodavnicama. Mozda imaju. Nisam gledao ni i KTC-u. Tamo sigurn mora biti nesto slicno...
[ Emil Ranc @ 10.04.2007. 11:58 ] @
Što više kakaa i što manje mleka - to bolja čokolada. Stvar ukusa :)
[ Sandra Dj @ 10.04.2007. 12:08 ] @
Najkvalitetnija cokolada je po meni Milka.

A sto se tice ukusa super je,mada i druge cokolade su ok.
[ Shadowed @ 10.04.2007. 12:33 ] @
Citat:
fanfon: Ja bas i trazim te cokolade sa velikim procentom kakaoa. Znam da nisu ni priblizno ukusne kao klasicne, ali su kvalitetnije...

Ovo sam vec par puta cuo... U cemu se jos ogleda kvalitet cokolade osim u ukusu?
[ fanfon @ 10.04.2007. 13:16 ] @
Ukus i kvalitet su 2 razlicita pojma. Ako je cokolada ukusna ne znaci da je i kvalitetna(pa i one secer table su ukusne). Kvalitet cokolade zavisi od kakaoa koji sadrzi mnogo korisnih supstanci. Biljna mast i secer uopste nisu sastojci koji daju kvalitet cokoladi, ali joj daju ukus. Ne znam ni za jednu korisnu funkciju belog secera...
[ Shadowed @ 10.04.2007. 14:30 ] @
Aha, hoces da kazes da su u pitanju korisne supstance. OK, nisam bio siguran da li to podrazumevas pod kvalitetom.
[ Backy @ 10.04.2007. 14:31 ] @
beli šećer=ugljeni hidrati=zaliha energije

ili možda grešim?
[ fanfon @ 10.04.2007. 16:40 ] @
Ne gresis, ali beli secer je nekvalitetan izvor energije. http://www.studpol.co.yu/savet...tika/UgljeniHidrati.htm#Podela
http://www.zdravibili.com/zdrhrana/ugljhid.asp?ids=234
[ bobiska @ 10.04.2007. 18:48 ] @
Slazem se, sve su super koje ste naveli, dodao bih jos i "najlepse zelje" u crnoj varijanti (60% kakao), domaca, jeftinija od svih nabrojanih, vrhunska, pogotovo pakovanje od 5g, one malecke (mozda subjektivan osecaj). Davim se svako vece uz "Lost" i slicne nebuloze.
[ nkrgovic @ 11.04.2007. 09:49 ] @
Citat:
Ne trazim ukusno, vec kvalitetno...

Ti ocigledno nisi shvatio sta sam ja hteo reci. Meni je Lindt ukusan, a jeste kvalitetan. Imas Lindt cokolade sa do 90% kakao-a. Znaci, kvalitetno i ukusno. :)
[ shonex @ 11.04.2007. 22:24 ] @
*T*O*B*L*E*R*O*N*E* !!!!!!

Kvalitetno, ukusno, zdravo.... Ima cak i meda, a pcele su korisne i prave djem :))
[ fanfon @ 11.04.2007. 23:04 ] @
Moracu probati taj Lindt ako je tako kvalitetan i ukusan ko sto kazete...
[ _djevojka_ @ 13.04.2007. 05:08 ] @
Citat:
shonex: *T*O*B*L*E*R*O*N*E* !!!!!!

Kvalitetno, ukusno, zdravo.... Ima cak i meda, a pcele su korisne i prave djem :))

Mozda Djemo voli djem, ali qq, dzem (sa kvacicom iznad z); i otkad pcele prave dzem? Jos malo pa i mlijeko dolazi iz fabrike, a krave se tu i ne racunaju.
[ Marko Jovanovic BG @ 14.04.2007. 20:26 ] @
Ako je kvalitet cokolade po vama definisan kakao procentom , zasto ne napravite sami cokoladu u kucnoj produkciji ?
[ shonex @ 17.04.2007. 08:12 ] @
_djevojka_: Kaze se "Djem", odgovorno tvrdim, i otkud ti to da ga pcele ne prave, pa to se uci u 5. razredu iz biologije.
[ _djevojka_ @ 18.04.2007. 11:14 ] @
Citat:
shonex: _djevojka_: Kaze se "Djem", odgovorno tvrdim, i otkud ti to da ga pcele ne prave, pa to se uci u 5. razredu iz biologije.

Prvi razred osnovne - dzem (sa kvacicom iznad z), a ne djem. Takodje, oni lektori koje poznajem se groze/jezhe/zovi kako hoces kad cuju djem. Slazemo se da se ne slazemo ako je to dio tvog govora, ali bih te zamolila da ne sakatis pisani jezik.

Posto si ti tako odgovoran, a ocigledno da sam ja neuka po tvom standardu, hajde nam objasni kakav to djem prave pcele.
[ Janmix @ 18.04.2007. 11:23 ] @
Aman bre djevojko, sta se palis, to je fora iz nekog smesnog klipa sa nekim Romom koji kaze: Pćela je dobra zato što daje đem...

Eto, kraj polemike...
[ _djevojka_ @ 18.04.2007. 13:59 ] @
Citat:
Janmix: Eto, kraj polemike...

I ti svo vrijeme kontas da se ljudi pale na komentare sa MZ-a...how hopeful. Ne mislim da je moguce da MZ djeluje kao afrodizijak.

[ fanfon @ 18.04.2007. 14:28 ] @
Molim moderatora da obrise poslednje 4 poruke. Nemaju veze s temom. Rapravljajte se na pm...
[ Shadowed @ 18.04.2007. 14:30 ] @
Kontao on ili ne, ti se tako ponasas; pri cemu "paljenje" ne mora obavezno oznacavati seksualnu nadrazenost vec bilo koji oblik prekomerne reakcije na nesto. A zasto je tebi bila na umu bas seksualna nadrazenost ne znam (i mozda je bolje sto je tako).
[ Sylvester @ 29.07.2009. 16:13 ] @
Vadim temu iz naftalina posto verujem da jos nekog zanima dobra cokolada :)

Elem, od nama dostupnih fabrickih cokolada Hachez u crvenom pakovanju sa 88% kakaoa je vrh tamna cokolada (i ukusna je (bar meni) i kvalitetna) a dobra je i Najlepse zelje sa 75% kakaoa. Dakle ko voli tamne cokolade nek navali

--

Od ovih mlecnih slatkih super su Nussknacker (valjda se tako pise) i Ritter Sport

A od ostalih slatkisa Kinder Choco fresh bez konkurencije (ko je probao zna o cemu pricam) :)
[ maliradojca @ 29.07.2009. 16:43 ] @
Ja sam jeo cokoladu Darija, ima je u Takovo prodavnicama,mislim da je 70% kakao i meni je odlicna.Nije slatka kao "obicne".
[ Flo33 @ 29.07.2009. 17:16 ] @
Bambi takođe ima te čokolade nabijene kakaoom, sa raznim ukusima, kao i obične. Meni lično je ukus odvratan, gorak, mada moja devojka kaže da je ok. E, koliko su kvalitetne, nisam merodavan.
[ Ivan.Markovic @ 30.07.2009. 10:50 ] @
Da li neko zna zasto vise nema cokolade: "Galija - Soko Stark" ?