[ milovank @ 15.04.2007. 22:08 ] @
Posto se nekako skupi nesto crkavice i kupi neki autić, bilo bi lepo da ga neko posle toga ne prisvoji? Interesuju me najvise iskustva u vezi Zedera. Je li to stvarno 100% zastita, ako nije sta predlazete? |
[ milovank @ 15.04.2007. 22:08 ] @
[ ~Vojvoda @ 15.04.2007. 22:18 ] @
Upamti jedno ne postoji 100% zastita ;)
A sto se tice prakticnosti i upotrebljivosti moj glas ide Zederu. Ja imam kandzu i mnogo je losa, nekada ne moz' da ubodes onaj anker odozdo pa da ga 'bes.... A da ne pricam o grebanju i habanju, nedostatku mesta za odlaganje itd... Poz! [ millko @ 15.04.2007. 23:54 ] @
zeder u kombinaciji sa dobrim alarmom i mikroprekidacem.ovaj mikroprekidac stavljas na skriveno mjesto.svaki put kad ugasis auto,prekidac je otvoren,tj. pri svakom pokusaju startanja motora on se mora pritisnuti.ove 3 mehanicko-elektronske zastite su po meni najefikasnije.pored ovoga,pomoli se svako jutro i nemoj da brines:)poz
[ vladd @ 16.04.2007. 11:11 ] @
Bokerica, 12-ica, krupna sacma..., povremeno veselje kroz prozor...
Ne postoji siguran sistem, 100%, ali, zavisno od uslova, mesta parkiranja, treba odabrati dopunu, jedan ili dva uredjaja koji ce spreciti nesto. Kradja radija, tockova je tesko zaustavljiva, ali auto treba da ima zvucan alarm svakako. Makar ga lopovi testiraali petardama ili kamencicima, treba se uvek "odazvati" doci do kola, pokazati brigu. Tako se bar zaustavlja "tipovanje". Za ostale prepreke, postavlja se pitanje isplatljivosti, i do kog nivoa ici. Da li uvoditi alarm, dopunski sa blokadom i nezavisnim napajanjem, dojava ne pejdzer ili mobilni, stvar je cene, ukusa, straha. Dobar, i malo skuplji sistem je kasko osiguranje, ali nekako svi beze od njega. U perionicama, ne ostavljati kljuc od zedera ili kandzi i sapa. Neki dopunski prekidac ili blokadu, sam ugradidti, da ne bi serviseri bili upoznati sa tim. To sluzi za zastitu, i tajna je, ne sluzi za pohvalu "sigurnosti". Poz. [ bakara @ 16.04.2007. 11:20 ] @
Ja za paranoike uvek preporucujem auto pagger, pa ako zelis mozes dodati i alarm, znaci uvek imas dojavu sta ti se desava sa kolima...
Ako bas hoces najbolje tu su gsm alarmi sa paggerom... Kakve kandze, celjusti i ostale nakaze, ja to nikada ne bih stavio... [ millko @ 16.04.2007. 12:27 ] @
Nema potrebe da citiras poruku iznad
pa pazi ovo,kod nas kad se kradu kola,mislim na profi lopove,obavezno po "obavljenom" poslu ulaska u kola i pokretanja auto se trpa u faradejev kavez,tako da opcija gsm i gprs otpada,onda imaju dovoljno vremena da se pozabave oko skidanja istih odasiljaca.znaci,toliko ulaganje u zastitu se ne isplati kod automobila srednje klase starijih od 5-6 god.ono na sta tipujem napisao sam gore.taj mikroprekidas je oko 30 e,zeder oko 200e,dobar alarm oko 300e.znaci za 550e imas dobru kombinaciju zastite,zstita koja ce sprijeciti lokalne polove sa pajserom u ruci i narkice.ako je auto zapalo za oko nekoj organizovanoj krim ekipi,svaka zastita pada u vodu.pogotovo ja nemogu shvatiti ljude koji danas ugradjuju multlock,to je obicno bacanje para za manualne mjenjace. [Ovu poruku je menjao bakara dana 16.04.2007. u 15:53 GMT+1] [ bakara @ 16.04.2007. 14:52 ] @
Ja i ne pricam o gps-u vec o car paggeru koji reaguje prilikom obijanja auta, a isti ti nece pomoci ako ti vec neko otera auto.
Ovo bi trebalo da spreci da auto u opste dodje do tog tvog faradejevog kaveza, a i poenta nije da lopov zna koju ti zastitu koristis. Napredni gsm alarmi mogu i preuzeti kontrolu nad vozilom i cak se gasiti preko sms poruke i sl.. Znaci kad ti zapisti u dzepu, a ti sa tandzarom izadji na prozor da vidis ko ti dira auto. [ vsi @ 16.04.2007. 18:18 ] @
Kakvi su ti alarmi od 300 eura, sta je sa onim od 50-ak po oglasima sto vidjam.Jedini problem za gsm, je kako izvesti napajanje mobilnog telefona, tj.punjenje baterije.
[ milovank @ 16.04.2007. 18:45 ] @
To mi je OK, Zeder + alarm + mikroprekidač. Je li taj Zeder stvarno "neprovaljen" ili ja imam zastarelu informaciju? Hvala!
[ bakara @ 16.04.2007. 19:46 ] @
Citat: vsi: Jedini problem za gsm, je kako izvesti napajanje mobilnog telefona, tj.punjenje baterije. Ma kakvo bre napajanje mobilnog telefona...nista vi mene niste razumeli, napredovala je tehnika alarma. Evo otprilike na sta sam ja mislio (naravno braca kinezi su u pitanju): A pogledajte mu funkcije: Function 1. Remote control a. Arm/disarm b. Lock/unlock c. Car finding d. Trunk release e. Emergency help f. Enable/disable shock sensor (optional) g. Disable siren temporarily h. Start/stop engine 2. Phone a. Arm/disarm b. Lock/unlock c. Enable/disable shock sensor d. Activate/deactivate immobilizer e. Activate/deactivate alarm phone numbers f. Open power window g. Check the status of car h. Broadcast to the driver i. Listen in the car j. Remote start/stop engine k. Control the car by SMS Function brief introduction: 1. can work with different frequency (850MHz, 900MHz, 1800MHz) 2. GSM cell phone carrier 3. Friendly human voice instruction 4. Hopping code 5. Arm/disarm by phone, and remote control 6. Two-stage shock alarm modes 7. False alarm trigger prevention 8. Alarm with SMS 9. SMS order control 10. Will call up 3 alarm phone numbers when there is an alarm. 11. Anti-hijacking 12. Override switch 13. Remote engine start/stop 14. Sensitivity of shock sensor adjustable 15. Checking system status by telephone 16. Status LED indicator 17. Trigger alarming (opening the door and engine start) 18. Shocking alarming 19. Power off alarming 20. Bonnet open alarming 21. Trunk open alarming 22. Alarm memory recall 23. Parking reminder 24. Remote trunk release 25. Automatic central locking system 26. Power speaker 27. Power window output 28. Remote sound monitoring 29. Compatible with any cars U ovakav alarm se ubacuje jedna sim kartica, i ne treba vam dodatni mob. telefon ili neko budzenje na taj nacin. Kada se aktivira alarm moze se podesiti da dobijete SMS poruku sa zonom koja je napadnuta ili da zove telefon koji vi odaberete, na isti nacin vi mozete i da ugasite/upalite auto..... [ MarkBg @ 16.04.2007. 20:56 ] @
bakara a sta cemo sa tim sto lopovi nose sa sobom gsm ometace za mobilne telefone... onda ti to sve pada u vodu...
[ ~Vojvoda @ 16.04.2007. 21:22 ] @
Citat: milovank: To mi je OK, Zeder + alarm + mikroprekidač. Je li taj Zeder stvarno "neprovaljen" ili ja imam zastarelu informaciju? Hvala! Da li ja pricam kineski ili sta? Ne postoji 100% zastita i neprovaljenjost nekog uredjaja, svaki uredjam ima "kvaku" i svaki se moze razmontirati i razbucati, samo je pitanje vremena i opreme, e bezbednosni sitem ti sluzi da zaustavi lopova sto je duze moguce, ali ako ostavis automobil u nekoj pustoj ulicici na duzi vremenski period sigurno ce nestati;) Ugradi ove 3 stvari, i nemoj vise da ramisljas o lopovima ovo ti je prijateljski savet.... Ne vredi se sa tim opterecivati.... [ bakara @ 16.04.2007. 21:59 ] @
Citat: MarkBg: bakara a sta cemo sa tim sto lopovi nose sa sobom gsm ometace za mobilne telefone... onda ti to sve pada u vodu... Da...da svemocni lopovi imaju i gsm ometace i faradejeve kaveze i kamione paukove...daj bre, koji ce im to? Ako bas hoce tvoj auto uzece pistolj i lepo ce te zamoliti da im das auto, kljuceve i jos benzin da im natocis... Ako si hteo da trolujes temu nece moci! [Ovu poruku je menjao bakara dana 16.04.2007. u 23:23 GMT+1] [ milovank @ 16.04.2007. 22:04 ] @
bakara, koja je cijena takvog uređaja, otprilike?
[ bakara @ 16.04.2007. 22:21 ] @
Za takvim stvarima vlada jako malo interesovanje na nasem trzistu, obicno se traze najjeftiniji alarmi, jer je vlasniku najvise bitno da se vrata otkljucavaju na daljinski i da svirne da komsija vidi da ima alarm....
Ovakav auto alarm se moze naruciti preko neta, a cene su od 130-200$ zavisno od funkcija, ne znam da li se kod nas mogu naci ovakvi alarmi, ali priznajte da bi voleli da imate ovako nesto. Koliko je meni poznato kod nas se mogu kupiti samo alarmi sa FM pagerom, i to obicno nece da vam ugrade samo pager (koji inace ide odvojeno) vec vam povezu na postojeci alarm... Domet FM pagera je ogranicen i u praksi iznosi do 300m, a pager je obicno u obliku priveska za kljuceve, i to je interesantna spravica, ali ni blizu kao GSM alarm... [ MarkBg @ 17.04.2007. 10:12 ] @
Citat: bakara: Da...da svemocni lopovi imaju i gsm ometace i faradejeve kaveze i kamione paukove...daj bre, koji ce im to? Ako bas hoce tvoj auto uzece pistolj i lepo ce te zamoliti da im das auto, kljuceve i jos benzin da im natocis... Ne znam sta znaci trolovanje teme,sigurno je nesto negativno, tako da ne radim to sigurno. A ti nemoj da ubedjujes ljude da bacaju pare na skupe gsm alarme koji uopste nece spreciti lopopva da im ukrade auto. Ne verujem da lopovi imaju faradejev kavez i paukove, barem ne vecina, a faradejev kavez im uopste i ne treba, koji ce im ako imaju ometac. gleao sam na TV-u emisiju o kradljicima automobila, lepo je jedan inspektor policije sve objasnjavao... ometac mobilnih telefona svaki lopov koji krade auto vrednosti preko par hiljada evra sigurno ima, to je dosta rasprostranjen uredjaj koji koristi veliki broj ustanova na zapadu, a sve vise i kod nas, narocito pozorista,sudovi i bolnice na primer (kako ne bi bilo iritirajuce zvonjave kad neko zaboravi da iskljuci mob.), fakulteti (kako studenti ne bi prepisivali uz pomoc telefona) itd. secam se kad sam bio u pozoristu u sred BG-a bre da imaju ometac i da mi nije radio tel. osim toga ometac nije uopste skup, kosta manje od 200 evra, a moze i da ga napravi svako ko se razume u elektroniku. evo cak i na ovom vasem forumu postoji sema ometaca http://static.elitesecurity.or...s/7/0/706452/cell_jammer-3.png tako da ti je totalno pogresno stavljanje u isti kos faradejevog kaveza i pauka- sa ometacem. nemoj da brkas komarce i magarce. A postoje i Gps ometaci, pogledaj uostalom na ovom linku koje su cene.... http://www.boyswin.com/ometaci-signala.html znaci Gsm ometac 225 dolara, a Gps ometac 300 dolara, oba zajedno manje od 450 evra i sta je to za lopove koji sa jednim ukradenim autom zarade 10-20-30 puta toliko a ti ometaci im uvek trebaju i mogu milion puta da ih koriste ??? prema tome ljudi nemojte da bacate pare bezveze na sisteme za gps pracenje i za onakve alarme kao sto je bakara napisao,to su velike pare uzalid bacene, to vam nista ne vredi, cisto bacanje para. jedina prava zastita je uplatiti kasko osiguranje, narocito za skuplje automobile,a za jeftinije i starije automobile mislim da mogu dobro da posluze zeder + recimo 2 prekidaca mastovito sakrivena. a znate kako jedan deda iz mog komsiluka obezbedjuje ficu kad mu povremeno zablokira brava pa ne moze da ga zakljuca lepo covek pocupa razvodnu kapu i kablove i ponese sa sobom kom ce lopovu pasti na pamet da nosi sa sobom kapu i kablove za ficu [Ovu poruku je menjao MarkBg dana 17.04.2007. u 11:29 GMT+1] [ Miroslav Jeftić @ 17.04.2007. 10:29 ] @
Citat: MarkBg: jedina prava zastita je uplatiti kasko osiguranje, narocito za skuplje automobil Još jedan glas za ovu opciju. [ bakara @ 17.04.2007. 10:39 ] @
Pustite kasko, narocito u zemlji Srbiji, i nemojmo ici u off topic ipak je ovo jos uvek tech zone!
[ skocimish @ 17.04.2007. 17:50 ] @
Po meni je najbolja solucija ugraditi najjeftiniji alarm (onaj od 50 e), koji ce sirenom oterati lopova, a ako ga ne otera i neku mehanicku zastitu koja ce ga onemoguciti , bar za neko vreme, da otera auto . Sve ostalo je u bozjim rukama. Sto se tice pejdzera i telefonskih dojava , znacajno je imati informaciju o kradji, ali da li je svako sposoban da izadje sa tandzarom?! Da li je vredno upucati nekog i robijati za 10 - 15 - 20000 evrica , ili jos gore rizikovati da lopov koji u 99% slucajeva nosi pistolj i spreman je da ga upotrebi, zapuca na vlasnika!? Drugo, mnogo njih prica, ja bih ovo, ja bih ono a ipak u praksi bude drugacije.
[ millko @ 17.04.2007. 22:30 ] @
Citat: bakara: Da...da svemocni lopovi imaju i gsm ometace i faradejeve kaveze i kamione paukove...daj bre, koji ce im to? [Ovu poruku je menjao bakara dana 16.04.2007. u 23:23 GMT+1] bakaa,vjeruj mi zivim u takvog gradu gdje se nagledam svega i svaceg.ovdje se auta kradu na sve moguce nacine,ako je vrijednoije auto,visa klasa,u kradju se ulaze mnogo,od razne tehnike do ljudstva. samo skontaj da za otkup jednog a8 iz 04g traze oko 10k eura i sve ce ti biti jasno.nekolicina ovakvih vozila ide preko grane u rusiju u albaniju.srednja klasa automobila se krala sa puacima,jednostavno ga podigne i vozi,pa alarm moze da svira koliko hoce,meh. zastita 0,nema patnje.samo se predje tako u drugi entitet i rijesio si se policije. sta hocu ovim da kazem,u danasnje vrijeme sve se krade,na razne nacine.nase je da svog ljubimca osiguiramo max. koliko je moguce.ne postoji idealna zastita.postoji zastita koja ce nanijeti manje ili vise muke lopovu.jednostavno,ako se vozi iole mlad automobil,garaza+zeder+dobar alarm(ne onaj od 50 e)+mikroprekidac (moze u kombinaciji i sa 2),po mogucnosti alarm da ima pracenje putem mob i td.pozzzzz [ vladd @ 18.04.2007. 00:42 ] @
Polako sa razbacivanjem sa elektronikom. GSM jammer, osim sto postoji sema, koju, od svih na forumu ne bi mogli da urade, mozda dvoje, i to uz debelu pomoc sa strane, plus nabavka "teoretskih" komponenti, a pri tome i ne funkcionise.
Ozbilljnu opremu, ne mogu da kupe pojedinci, ma kako zli bili ili bogati. potrebna je caga drzave, ili drzavne sluzbe, sa oznakom "poverljivo", a onda se sprava prati i kontrolise na vise nivoa. Zar mislite da bi se giganti tako razvijali, da spravice od 200€ prave rsum u sistemu. Baska sto sprava mora da radi bar pola sata, baska sto bi je primetili sa njenih 6W...ako lopovima ne prokljuca mozak od jammera... Malo manje bajki.. ipak moraju neku kintu da uzmu i dokoni elektronicari...ne mislite da sve te "kutijice" nesto rade GSM sistem je dobar, mada, poznajuci nase "domacine", najcesce ne bi bilo kredita na kartici, sto lopovima olaksava posao. Uglavnom, svi sistemi pruzaju zastitu, odredjenog nivoa, lopovi su vise okrenuti fabrickim alarmima, svaka "dopuna" pravi velike probleme, i cesto odustaju. A imaju dovoljno musterija, koji se oslanjaju na postojece sisteme, tako da ne komplikuju sebi zivot. Pracenje preko GPS-a, je takodje dobar ali skup sistem, "faradejevi" kavezi ne pomazu, ako se ukine napajanje ili ometa sistem, dolazi do ukljucenja blokade, tako da, kao ni za GSM, ne vaze "ometanja". Gde god je "dvosmerna" komunikacija, sistem radi kao zmaj. Cim GSM "ne vidi" repetitor, ukljucuje blokadu, ukida gorivo, struju..ne moze da javi, mozda, ali moze masno da onesposobi auto. Pa ako bas imaju lopovi vremena, da prelistavaju elektricnu instalaciju, instalaciju za gorivo, ili voze pauka..boze moj, to mu dodje kao napusten auto. Baska sto se tim sistemima moze postavljati "upit" za stanje ili za paljenje kola, pa ako odgovora nema... Poz. [ MOSLER @ 15.05.2007. 14:30 ] @
Po tvojoj logici isto bi se desilo i u voznji kada vozis auto pa izadjes iz dometa GSM mreze.Zamisli da ti se pri brzini od 100km/h ili prilikom preticanja desi da ti se ukljuci blokada,prekine dovod gorivaa ili nesto gore.Daj moilm te. Mozes ti da neverujes ali kola sa GSM-GPS pracenjem se veoma lako kradu a ti ometaci su dostupniji mnogo vise nego sto ti mislis,svako sa interneta moze da naruci razne ometace i alate za obijanje i kradju svega i svacega.Bas je skoro na vestima bila reportaza o ukradenim vozilima otkrivenim u nekoj garazi u BG-u.Medju silnim BMW-ima nasao se i Audi Q7 pevaca Vlade Georgijeva koji je imao GPS pracenje pa je uprkos tome bio ukraden,prikazali su i taj cuveni ometac GPS-GSM signala koji je koriscen prilikom kradja. Nijedan protivprovalni uredjaj ne moze da zastiti imovinu od dobrog lopova,pitanje je samo koliko ce mu oni vremena uduzeti i naterati ga da odustane. [ Gosovic @ 08.06.2007. 19:42 ] @
Na pitanje 'koji je najbolji alarm' cesto sam imao prilike da citam odgovore tipa da 100-procentna zastita ne postoji, da se sve moze razbiti i slicno. Kad se radi o alarmima i mehanickim zastitama tipa zedera i lavlje kandze, njihova najveca mana je serijska proizvodnja. To znaci da je svaki model toga vec uradjen u hiljadama primeraka i lopov koji zeli da se informise moze da kupi svaki od njih kako bi im nasao mane. Ne postoji brava koja ne moze da se obije ako je lopov vec imao prilike istu da vidi. Kljuc dobre zastite lezi u unikatnim sistemima. Ukoliko poznajete elektriku, mehaniku, kreativni ste i imate nesto slobodnog vremena mozete za reletivno malo truda da sami napravite zastitu na automobilu koja ce biti bolja i od najskuplje serijske alarm-mehanicke opreme. Ja sam u svom proslom jugu imao mehanicku blokadu tockova koju je cale napravio i jedina mana je bila sto je rucica za to bila zavucena pored motora (dakle morala je da se otvara hauba da bi se to "aktiviralo") i to tako da se ne vidi ni po danu a pogotovo po mraku. Cak i kad bi lopov nekako zavukao ruku na to mesto i nasao rucicu ne bi znao sta sa njom treba da uradi. Dakle, ako zelite stoprocentnu zastitu, uhvatite se majstorisanja i napravite nesto originalno. Ideja koliko hoces, npr, provucete celu elektriku u kolima preko radija tako da ima struje samo kad se stavi plocica, a plocicu uvek nosite sa sobom. Dobro, za ovo treba imati i znanja ali verujem da se moze izvesti.
[ vladd @ 09.06.2007. 12:17 ] @
Fabricki sistemi su pravljeni za sociopatski tip lopova, a ne za tehnoloski organizovan kriminal.
Sa druge strane, ugradnja samostalnih sistema zahteva znanja proporcionalna tehnologiji automobila. Petljati po nekoj elektronici automobila vrednih 40k€ i vise je sansa za neku vecu stetu, a praviti analogije izmedju keca i BMW-a je tragikomicno. Obicno se licni, jeftini auto moze zastititi, dopunski, od kompletne kradje, ali od cerupanja tesko. Postoje razni nivoi stete. Zastitu treba odabrati i prema vozilu, i prema mogucim napasnicima, sve preko toga je "paranoja".. Poz. [ Gosovic @ 09.06.2007. 15:08 ] @
Opet filozofski odgovori. Petljanje po elektronici ili mehanici automobila od 40 kilo eura slazem se da treba da radi neko ko se u to razume. Inace, nevezano za koliko koji auto kosta u njemu nije nikakva svemirska tehnologija kako to neki ovde misle. Samo sam hteo da napomenem da dovoljno dobra zastita postoji ali treba da se zasuku rukavi.
[ vladd @ 09.06.2007. 19:24 ] @
Mada, bez filozofije, vredno kao rudar, zasuces rukave i mases rucicama, mozda i poletis...:)
kakve veze ima sto ovi skupi imaju CAN komunikaciju, samo zasuces rukave i preseces zicu, ubacis projekat, i mozda i ne upalis auto, vise. Ili da poskidas vrata, krila, i u tunelu da ugradis tajni prekidac, lako i brzo, tek mesecima da traje, sa ili bez stete. Jednostavne egzibicije vaze na jednostavnim kolima. Ali se postavlja pitanje ko i kada ce da se grci oko nekog keca, i koliko para uloziti na zastitu. Da vredi dodati nesto na sistem, postojeci, vredi, ali se mora upoznati instalacija, i mesto na kome se radi zastita, blokada motora, prekid goriva...sta god. Samo zelja i rudarska vrednoca, to mu dodje kao glup a vredan, a takvi prave visestruku stetu... Poz. [ i-design @ 21.07.2008. 11:51 ] @
Da ne otvaram novu temu - koji alarm srednje klase trenutno preporucujete?
Bitno mi je da ima iole normalam daljinac, znaci da nisu neki tanki plastikaneri i slicno. Koliko se danas raspitah, jedino excalibur i jaguar deluju kao to sto trazim, jedini problem mi je sto ne nadjoh sliku daljinaca pa ne znam koji je vizuelno lepsi. Mozda nekom ovo za daljinac zvuci smesno, ali svestan sam da svi alarmi pruzaju slicno, pa sto bar da se ne nerviram zbog klimanja nekog jeftinijeg plastikanera... Inace, auto je Alfa 156 ako je bitno - znam da je na njoj osetljiva elektronika pa ipak moram da jurim i kvalitetnu ugradnju, zato moze preporuke i za to. [EDIT] Sada videh ove META sisteme, mozda bih se ipak odlucio za njih. Zna li neko ko na NBG radi njih? Googlam ali mi nesto slabo ide... [Ovu poruku je menjao i-design dana 21.07.2008. u 13:40 GMT+1] [ dp10 @ 22.04.2012. 18:29 ] @
Zbog cega je razlika od 100 eura u cijeni izmedju Zedera kupljenog u BG i u BiH? Za isto auto? Da li je to samo visoka marža ili ipak je ipak nesto drugo u pitanju?
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|