|
[ Lesli Eldridz @ 18.04.2007. 09:36 ] @
| Da li neko zna, ili da li negde ima da se nadje i procita koji sve uslovi treba da se zadovolje u trgovini, maloprodaji ili ugostiteljstvu da bi radnja zadovoljavala taj njihov HACCP sistem? Ili da li neko zna ovako, pa da ukratko i konkretno opise, bez pravnih izraza i rasplinjavanja. Na primer, sta treba da ima radnja za prodaju mesovite robe, sta mesara, a sta radnja za brzu hranu, da bi bio zadovoljen ovaj standard koji kod nas postaje obavezan od 2009? Da li ce onda sve zelene pijace morati da se zatvore? I tako to. |
[ sonus70 @ 18.04.2007. 16:01 ] @
Osnovno ,samo toliko i znam kako je to proslo u nasoj firmi.
- sertifikuje se proizvodni proces, ne fabrika, znaci dobili smo haccp normu samo za liniju Feta sira, a za sterilu cemo traziti kad zavrsimo novi pogon
prica je isla otprilike ovako
1. angazuje se konsultantska firma koja izradi projekat uskladjivanja sa HACCP normama za datu liniju.
2. po njenom projektu mi odradimo sve predlozene (naredjene) stvari
3. druga firma, koja ima licencu izvrsi kontrolu i ako je sve OK dobije se lepa diploma
4. periodicno se vrsi kontrola mislim u roku od 2 godine, nemoj me drzati za rec
Sam projekat se razlikuje od delatnosti firme, da li je u pitanju mlekara,klanica,restoran, generalno bilo koje mesto gde se manipulise hranom ili opremom koja se koristi u prehrambenoj industriji. Jako siroko za neku konkretizaciju, sve zavisi od slucaja do slucaja.
ako se dobro secam , HACCP norme su inkorporirane u ISO9001-2000 pa guglaj
[ Lesli Eldridz @ 18.04.2007. 16:56 ] @
Svi eksperti nikom ponikose, i u strokav patos pogledase. Tacno sam znao. Kad treba da se drvi o trzistima, o menjanju poslova na tri godine, o investicijama, o konsultacijama i o raznim drugim fensi pomodarstvima, ne mozes da dodjes do reci od njih. Oce i da kolju ako ih prekines, ili ako kazes stagod suprotno njhovim mudrostima. A kad ih pitas jedno jednostavno pitanje na koje treba da se da konkretan i jednostavan odgovor, nigde ih nema. Ljubi ih cika. Eksperti moji. Dobro smo i dovde dosli, ne sa, nego pored takvih eksperata i uprkos njima.
Sad cu ja da ispricam jednu istinitu anegdotu o ekspertima, pa ce mozda da je brisu, kao i celu temu, a mozda i nece, mozda ce nekome biti i poucno i zanimljivo, mozda i nece, ali nema sve to veze, ja cu ipak da je ispricam. Uzme meni bog pamet jednom pre nekoliko godina, i uhvati me neka opsesija da otvorim i ja jednu radnju, nije bila prodavnica i to nego nesto drugo sto je tad dobro islo, za pricu nije vazno sta. I tako ti ja uradim sve sto treba, nabavim pare na odredjene nacine koji su iskljucivali razne eksperte jer sam znao sa kim imam posla (i zahebem se tu do koske, ne sto nisam hteo da imam veze sa ekspertima, nego sto sam tako nabavljao pare, ali dobro, bilo sta je bilo) , sredim cakum pakum objekat, sve na nivou, europski, sredim papire i sve ostalo, i pre nego sto pocnem da radim, odem ja kod gos'n eksperta da ga pitam sta i kako, da ne bi posle bilo nekih problema, jer ne volim ti ja te stvari i ta njihova muljanja, i ono, kako ono bese onaj kineski izraz sto ga neki vole, ono, da ti poceses moja ledja a ja cu tvoja, nego volim sve po zakonu, sve cisto, i sve ljudski. Dodjem ti ja tamo, a gosn ekspert se umudrio kao da se upuvao u crkvi, gleda u neke 'artije sav vazan i tako to, mozete da zamislite. Ekspert covek. I pitam ja njega, je li vase ekspertsko visocanstvo, da li biste blagoizvoleli da u vasoj ekspertskoj premudrosti meni poniznome otvorite oci i uputite me u svete tajne vaseg ekspertstva (dobro, ne tim recima, ali u tom stilu, uz persiranje i sve) i da mi kazete sta i kako ja sad treba da radim, da ne bi posle bilo problema, kad dodjete u kontrolu. On poce da pravi grimase, da se vrpolji, i kaze, ej, ne mogu sad, nego idi ti (govorio mi "ti" , casna rec, iako sam ja njemu govorio "vi" ) pa pitaj onog Dragana (jedan Dragan drzao istu radnju tu blizu do mene, a i znamo se od ranije sa njim, ja i Dragan, za eksperta ne znam od kad se znaju). Rekoh, ne mogu ja to gos'n ekspert, nego kad Dragan pocne da dolazi da me kontrolise kako radim, ja cu tad da pitam Dragana, a posto cete da dolazite vi, ja bih radije da pitam vas. Dobro onda, kaze on, ali ne mogu sad, nego dodji ti tad i tad, rekao mi za tri - cetiri dana, ne znam tacno. Dodjem ja za ta tri - cetiri dana, gos'n ekspert opet drnda istu pricu, veoma je zauzet, pa da pitam ja Dragana. Rekoh, ne mogu ja Dragana da pitam, a i necu da ga pitam, nego, zar nemate vi neku brosuru, nesto, sta znam, list jedan, gde pise sve to, pa to je desetak recenica, nije Rat i mir. Nemamo, kaze ekspert, nego idi ti pa se raspitaj, i ne brini, sve ce biti u redu. Sta cu kud cu, odem ja, i nekako se kako tako upoznam sa time sto treba da se radi, i kroz mesec dva i ja potpuno otkrijem te velike tajne univerzuma. Prodje jos mesec dana, znaci tri meseca ukupno, evo ti ga gosn ekspert, poneo onu budjavu crnu tasnu iz osamdesetih sto je oni nose, i dosao u kontrolu. Dobar dan, dobar dan, daj da vidim to i to, iznesem mu ja sve, pregleda on i kaze, ej, da ne nosim ja sad ove 'artije sto je trebalo da ponese, daj ih ti knjigovodji, pa neka ih on sutra donese. Dobro rekoh, nema problema. Sve tako bude, i onda zove mene ekspert za par dana da uzmem ja taj zapisnik o kontroli. Odem ja, kad tamo drug ekpert napisao da ja nisam imao u radnji one artije za koje mi je on rekao da ih donese knjigovodja. Cekaj bre, rekoh, kako sad, pa ti mi rece (predjem ja na ti) da neces da se smaras da ih nosis, nego da ih donese knjigovodja? A on ce, kaze, ma nema to veze, nista to nije, formalno je to, daj da ne kucamo sad drugi zapisnik, evo tebi ovaj. Dobro rekoh, videcemo. Prodje neko vreme, i od tog njegovog nista stize meni neka kazna za to, nije ni mala bila. Meni pocne vec da burgija u stomaku, odem ti ja brzo kod gos'n eksperta, rekoh cekaj bre gos'n ekspert, pa ti prvo nisi hteo da mi kazes sta da radim nego me saljes kod Dragana, onda si dosao i rekao mi da neces da nosis ove 'artijetine nego da ih donese knjigovodja, onda si napisao u zapisniku da ih nisam imao, i jos si me slagao da to nema veze, odakle sad ova kazna? On nesto poce tuc - muc, rekoh, ma je li takva situacija ovde sa vama i sa tim radnjama, takva, more mrš svi u piiiii piiiiiii i vi i vase radnje i vas lopovski i nenormalni sistem, piiiiii li vam majke piiiiiiiiii svima, daj ovamo 'artiju i plajvaz da napisem zahtev za zatvaranje radnje, piiiiiiiiiiiiiiiiii. Oni me gledaju, ucutali se, ne mrdaju. Ja se tu malo ohladim, napisem taj zahtev, bacim im ga tamo, i ta tuzna avantura se tako zavrsi, sto se mene tice, vo vjek i vjekova. Posle sam dao jos pet grosa da izadjem iz kola, do potpunog gasenja tog njesraa zvanog novosrpski bizmis.
To ti je ta moja saga o ovdasnjim ekspertima. Ko je njih poznavao ni pakao mu nece tesko pasti, i zao mi je sto su moji sunarodnici i sugradjani a ne sunarodnici i sugradjani nekih mojih neprijatelja, to kad bih imao neprijatelje. I molim drugove eksperte koji bi mozda dobili zelju da to pisu, da me postede prica o tome kako je trebalo da prijavim ove eksperte, kad ih molim. Pre par dana me boleo stomak i imao sam dijareju pa mi taman prosla, a nije lepo da je dobijem ponovo. Eto, ima jos razloga, ali ovo je jedan od osnovnih, zbog kojih sam ja otisao u taj downshifting, kako to lepo rece neko na drugoj temi, i zbog kojih necu sa njima i njihovim pomodarstvima i prljavstinom da imam nikakve veze. Nisam ja jos od 1987 radio to sto sam radio, znaci jos od kad su ono poceli da mi vracaju dostojanstvo, da se sad ovako smaram sa ekspertima. Nema tih para, sto se mene tice. Od njih svih ni lek a sa njima nista, odo ja da gajim jabuke i da cuvam pcele, orahe, lesnike, stagod, samo da nema eksperata. Jedina moja veza sa njima moze da bude ta sto cu da dodjem kod svih njih da im zapalim svece, da kusnem zito i da popijem rakijicu, kafu necu, ne pijem je vec godinama, i da ih onda lepo ispratim tamo gde im je odavno mesto. Uz muziku. To, i sto cu kad - tad da vidim kraj tom njihovom ekspertskom sistemu, isto kao sto sam video kraj i onom pre njihovog.
Citat: sonus70: Osnovno ,samo toliko i znam kako je to proslo u nasoj firmi.
- sertifikuje se proizvodni proces, ne fabrika, znaci dobili smo haccp normu samo za liniju Feta sira, a za sterilu cemo traziti kad zavrsimo novi pogon
prica je isla otprilike ovako
1. angazuje se konsultantska firma koja izradi projekat uskladjivanja sa HACCP normama za datu liniju.
2. po njenom projektu mi odradimo sve predlozene (naredjene) stvari
3. druga firma, koja ima licencu izvrsi kontrolu i ako je sve OK dobije se lepa diploma
4. periodicno se vrsi kontrola mislim u roku od 2 godine, nemoj me drzati za rec
Sam projekat se razlikuje od delatnosti firme, da li je u pitanju mlekara,klanica,restoran, generalno bilo koje mesto gde se manipulise hranom ili opremom koja se koristi u prehrambenoj industriji. Jako siroko za neku konkretizaciju, sve zavisi od slucaja do slucaja.
ako se dobro secam , HACCP norme su inkorporirane u ISO9001-2000 pa guglaj
Ovo sam kasno video, tek kad sam poslao ovo gore, jer sam u medjuvremenu to pisao, pa da ne brisem sad celu sagu odozgo, greota je. Elem. Hvala lepo na trudu i na objasnjenju, ali ja to vec znam. A zar to nema to da se zna konkretno? Ako nema, onda je to idiotizam i spada u rang idiotizama iz ove moje price gore. Na primer, evo, najkonkretnije, ima tip mesaru koja radi godinama, i sta on sad treba da radi da ne bi morao da je zatvori prvog januara 2009 godine? Ili neko ima dobro razradjen kiosk sa brzom hranom. Sta da uradi takav, da ne bi nicim izazvan zatvarao radnju 2009 godine i otisao da okopava kukuruz? Zna li neko?
[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 18.04.2007. u 18:19 GMT+1]
[ McKracken @ 18.04.2007. 20:06 ] @
Uuuuuu, ali si ti prsoooooo.
[ Djomloun @ 18.04.2007. 20:54 ] @
Ja sam mislio (iskreno!) da si ti Lesli pametniji...prva prepreka i odmah po piiiiiiii svima...
[ Lesli Eldridz @ 18.04.2007. 21:01 ] @
Nije po svima, smo po ekspertima, i nije prva prepreka, nego prvo izivljavanje, ponizavanje i hebanje u zdrav mozak. A Srbija se saginjati nece, rekli smo. Imam ja nacine kako da lepo zivim i bez toga. Ne treba mi to. U tim drugim nacinima ni jedna prepreka mi nije dovoljno visoka da je ne bih preskocio, ali sa ekspertima koji su gori od mene, ali misle da su bolji zato sto su clanovi partije, ili ih je ćaća zaposlio preko veze, pa da se ja onda rvem sa tim njihovim dziberskim i primitivnim forama, to ne. To nije prepreka, a i ja sam covek gospodin. To je za mene iskenjavanje najgorih po elementarnom ljudskom dostojanstvu onih koji su bolji od njih, samo zato sto im se tako trenutno dalo. To ne pratim.
Citat: McKracken: Uuuuuu, ali si ti prsoooooo. ;)
Ma do koske, pa ti si sam rek'o, ima dve mogusnosti, ili sam lud ili sam lud. Ali sve to nije vazno, a ono sto je vazno je sledece. Ovako ja to vidim. Cela prica se svodi na to da svi oni duvaju maglu u istu tikvu. Cilj tog duvanja je da ti uzmu pare, a kljucne su tacke 1 i 3 iz posta koji je poslao sonus70. Znaci, umesto da se napravi brosura ili CD sa jednostavnim uputstvima koja bi gradjanima objasnila sta treba da rade da bi svoj posao usaglasili sa novim propisima, to ide ovako. Eksperti donesu propis koji je tako velika tajna da svaki ekspert od njih hiljadu pise po dve recenice, jer ako koji slucajno vidi tri poludece, ako li vidi vise umrece, kao u onom skecu Pajtonovaca o smrtonosnom vicu. Zato eksperata mora da bude mnogo. Onda eksperti, kad donesu propis, kriju tajnu kako propis sprovesti u delo da bi ti uzeli sto vise para. Zatim te eksperti upute na konsultantsku firmu koja izradi projekat i uzme ti pare. Onda te konsultantska firma uputi na drugu firmu koja ima licencu da ti uzme pare i odobri taj isti projekat. Onda ti eksperti posle vrse kontrolu i uzmu ti pare. I to je ta prica.
Pa dobro, razumem ja njih, ne znaju vola u debelo meso da ubodu, a moraju da jedu. A ne radi im se. I onda misle velike misli, a raja sta ce, mora i ona da jede, pa racuna, ma daj, platicu im pa nek idu dodjavola.
A sve to moze lepo i covecanski. Moze da se napise na primer ovako. Ko hoce da drzi mesaru po novom propisu mora da zadovolji ove uslove. Dva ulaza, jedan za ulaz robe, sa magacinskim prostorom, drugi za ulaz musterija. Ulaz za robu, sa magacinom u kome su odgovarajuci rashladni uredjaji, mora biti fizicki odvojen od dela za prodaju (zidom i vratima) . U objektu moraju da postoje jos i dva nužnika, jedan za musko, drugi za zensko osoblje, odvojeni od dela za prodaju i od magacinskog dela. U objektu mora da postoji i posebna prostorija za pranje uniformi koje nosi osoblje, kao i posebna prostorija za pranje alata, to jest nozeva, satara, testera kao i posudja. Unutrasnjost objekta mora da bude oblozena plocicama. U obejkstu morada postoji bojler i eventualno tus kabina, zavisno od velicine objekta i radnog vremena. I tako dalje. I kao najvaznije, svaka radnja mora u stalni radni odnos da primi po jednog eksperta koji ce nadgledati kako se propis sprovodi (ovo stvarno ima u tim novim ekspertskim zakonima; Pajtonovci su pravili skec o tome kako ce do 2000 godine svaka kuca da ima svog pesnika, a ono vidis ispalo da ce do 2007 svaka radnja da ima svog eksperta). Ali ako tako napisu, jezikom fukare, raja moze da posmisli da oni nisu eksperti, nedo bog, pa sta ce onda oni. Kako ce umne misli misliti, ako raja pomisli da su oni isti po rangu, i jos vaznije, kako ce lebac jesti i od cega?
A koren svega je sujeta, moj McKrakene, sujeta. Poslednji po redu, po Danteu. Onaj zbog koga te najduze kuvaju. Pa ti vidi.
[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 18.04.2007. u 22:11 GMT+1]
[ McKracken @ 18.04.2007. 21:26 ] @
Citat: A sve to moze lepo i covecanski. Moze da se napise na primer ovako. Ko hoce da drzi mesaru po novom propisu mora da zadovolji ove uslove.
Ovo i pise u normama standarda.
Ono sto je surova realnost je da kod nas uglavnom to odradjuju firme koje nikada nisu imale priliku da se susretnu sa realnoscu vec ih vode "Mladi Menadzeri" (mladi po iskustvu ne po godinama) Ti jesi lud, ali sad moram da konstatujem da si u pravu :)
[ superbaka @ 18.04.2007. 21:29 ] @
pa znas kako, ako ce taj istim rukama da pakuje meso i vraca kusur musterijama, onda i treba da je zatvori... eto ti nesto konkretno... do sada sam samo na jednom mestu (ispred VMA, logicno) video da imaju radnika koji samo naplacuje na kiosku sa rostiljem... radnik koji mulja ono mleveno meso se ne hvata za pare koje su leglo raznoraznih zaraza...
[ Slobodan Miskovic @ 18.04.2007. 21:33 ] @
http://haccpalliance.org/
Lepo posaljes pitanje i dobijes odgovor...
[ Lesli Eldridz @ 18.04.2007. 22:05 ] @
Citat: McKracken: Ovo i pise u normama standarda.
Ono sto je surova realnost je da kod nas uglavnom to odradjuju firme koje nikada nisu imale priliku da se susretnu sa realnoscu vec ih vode "Mladi Menadzeri" (mladi po iskustvu ne po godinama) Ti jesi lud, ali sad moram da konstatujem da si u pravu :)
A gde ima da se procita taj standard? Daj link, molim te. Hajde sva zehebancija, ali ja sam stvarno ozbiljno postavio ovu temu, bas konkretno vezano za te mesare i za brzu hranu, zato sto mi je to vazno. Da li ce to sve, ili priblizno, da bude za te mesare, i za te brze hrane? Ima tu jedan sto ima mesaru, pa treba da je prilagodi novim propisima, isao je i na te seminare o tom HACCP sistemu, ali je nezgodno sto ne zadovoljava sve te uslove, trenutno. Pitao on inspektore i oni mu rekli da za sad gledaju kroz prste, ali ne znaju kako ce biti posle. Onda treba da se njemu dogradjuju te dodatne prostorije, i tako to, pa treba da se zna unapred, pre nego sto se prostorije izgrade, a vec se grade, i pre nego sto te prostorije odu drugome, pa onda ovaj ispushi za sva vremena, da izvinis, i onda se 2009 ispostavi da mora da ode u aut.
I slazem se sve sa superbakom. Posebno su mi odvratni oni koji pljuju u prste kad otvaraju kese ili broje pare. Ja u takve radnje ne ulazim i sve to treba na ulicu.
[ Djomloun @ 19.04.2007. 00:03 ] @
Lesi druzxe, ili to znasx da uradisx sam pa ne platisx nisxta (osim svoje enetualne gresxke i neznanja;) ili platisx ljudima koji to znaju da urade (zovi ih kako hocesx...) Trece resxenje je verovatno najgore, savati za dz (koji otprilike toliko i vrede) i sl pa ti posle drugi krivi...
btw mislim da ti je sasvim korektno odgovorio sonus70
-firma koja ce reci sxta treba da se izmeni/doda/oduzme da bi bilo po propisu (*)
-akreditovano telo koje ce sertifikovati da je to posle sve po zahtevanom propisu
moj prvi pasus se odnosio na deo obelezxen zvezdicom (*)
[ dekibre @ 19.04.2007. 00:31 ] @
@Lesli Eldridz
Nažalost ne mogu ti pomoći u konkretnom slučaju ali ti mogu ispričati primer kako je moja bivša kompanija dobila HACCP sertifikat, pa ti možda to iskustvo malo pomogne.
Ovo što je napisao sonus70 to je teorija a praksa izgleda malko drugačije.
Citat: 1. angazuje se konsultantska firma koja izradi projekat uskladjivanja sa HACCP normama za datu liniju.
To u praksi znači da plaćaš nekoliko ako smem da upotrebim Lesli tvoj termin "eksperata" i to u konkretnom slučaju dobrano ih plaćaš, tako da ti je sa njima igranka bez prestanka.
Citat: 2. po njenom projektu mi odradimo sve predlozene (naredjene) stvari
To znači da opet drešiš kesu i to po sistemu npr. Potrebno je da imate program za praćenje dokumentacije, a "ekspert" ima već čoveka koji je to napravio što je to napravljenu u Accessu a treba da radi na tom programu više od dvadeset korisnika nikom ništa. Nemože više podno skladište gotovih proizvoda nego mora regalno a za regale vam je ekspert profesor taj i taj evo njegova vizitka. Vrata na magacinima bi trebala da budu takva i takva... Shvatio si priču. Kadija te tuži kadija ti sudi.
Citat: 3. druga firma, koja ima licencu izvrsi kontrolu i ako je sve OK dobije se lepa diploma
E tu su nam došli stranci, e njih plaćaš takodje ali sada devizno. Dobijanje diplome u konkretnom slučaju nebi išlo tako lako bez salaša, ribljih paprikaša, vina, kajmaka, žute ose i ko zna čega da se ljudima nadje uz put. A jedan moj kolega je imao predlog da pred sertifikacionom komisijom prvo odgovara na pitanja generalni direktor pa ako on padne onda ostali nemaju potrebu ni da odgovaraju, a ne obrnuto. Kroz iglene uši smo se provukli ali dobismo mi taj sertifikat, koliko je nama bilo teško još teži su bili koferi članovima komisije, jadan naš vozač koji ih je vozio do aerodroma ruke su mu se otegle do zemlje. E onda smo mi udarili po salašu da proslavimo po sistemu biju turci a biju i naši.
Citat: 4. periodicno se vrsi kontrola mislim u roku od 2 godine, nemoj me drzati za rec
E do kontrole u konkretnom slučaju digneš sve četiri u vis a onda nedelju dana pre nego što će oni doći ti onda navrat nanos popuniš dokumentaciju u onom kljakavom programu što ti je uvaljen i jovo nanovo.
p.s. Bio sam službeno u jednoj hrvatskoj kompaniji gde sam razgovarao sa njihovim direktorom kvaliteta i mi smo se onako u razgovoru pohvalili kako imamo HACCP sertifikat, samo mala digresija ta kompanija inače izgleda svetski tako da je taj direktor ekspert ali stvarno nije šala, i pita on nas koja nam je kuća radila sertifikaciju i ispostavi se da on ima njihovu licencu pa nas on dalje pita ko je bio u komisiji kada smo mu rekli ko je bio on je čovek samo slegao ramenima i prokomentarisao da ne poznaje dotičnog. E pa sad ti vidi kakve nam "eksperte" svet šalje.
[ Lesli Eldridz @ 19.04.2007. 00:41 ] @
Hebomaterr, po ovim realnim iskustvima ispada da je ovde u svim BJROMNK (bivsim jugoslovenskim republikama oslobodjenim od mrskog nam komunizma) bolje da otmes neciju maloletnu cerku da bi ti taj potpisao neku 'artiju, nego da ides kroz tzv sistem. Napredak, sta da radis. Pa dobro. Ćeraćemo se još.
[ sonus70 @ 19.04.2007. 07:20 ] @
@dekibre
Sve sto si ti napisao stoji i tako je bilo i u mojoj firmi al' reko da se ne raspisem kad svi znaju kako kod nas ide polaganje , dobijanje dozvola i sl. I koliko kosta u din, euro, jaganjci, prasici i ostale valute.
[ maji @ 19.04.2007. 14:23 ] @
HACCP (Program analize rizika kontrolom kritičnih tačaka u proizvodnji) je sistem bezbednosti hrane kojim se na efikasan način osigurava potpuna zdravstvena bezbednost prehrambenih proizvoda u svim segmentima proizvodnje i prerade. Ovaj sistem omogućava da se odrede i procene kritične tačke za kontaminaciju proizvoda u svim segmentima proizvodnje kao i da se osmisle instrumenti kontrole (koji mogu da se razlikuju zavisno od vrste i namene objekta proizvodnje odnosno prerade).
Od 1. januara 2009. godine pravna lica i preduzetnici koji obavljaju delatnost klanja životinja, proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla, hrane za životinje, kao i sakupljanje, preradu i uništavanje otpadaka životinjskog porekla moraju da imaju Sistem za osiguranje bezbednosti proizvoda koji je uveden i koji se održava na principima dobre proizvođačke i higijenske prakse i analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka u proizvodnji.
SEDAM PRINCIPA HACCP SISTEMA
Sprovođenje analize opasnosti – rizika: identifikovanje rizika koji mogu da se pojave u procesu proizvodnje.
Određivanje Kritičnih Kontrolnih Tačaka (CCP): tačke u procesu gde moguće opasnosti – rizici mogu da se pojave.
Određivanje kritičnih granica: granica za primenu preventivnih mera u svakoj CCP. Kritična granica je kriterijum koji mora da se ispuni u svakoj CCP. Ako postoje, kritične granice se usklađuju sa zahtevima propisa.
Određivanje zahteva – postupaka za nadzor u CCP: postupci kojima se osigurava da CCP ostane u kritičnim granicama. Postupci nadzora mogu da zahtevaju instrumente i opremu za merenje ili drugi način ocene procesa u CCP.
Određivanje korektivnih mera - mera u slučaju da nadzor pokaže da CCP nije u okviru kritičnih granica. Kada se problem pojavi, mora da postoje korektivne mere da spreče pojavu zdravstvenog rizika za potrošače.
Uspostavljanje postupaka za verifikaciju – postupci i povrđivanja da je HACCP sistem efektivan i da funkcioniše dobro. Postupci verifikacije mogu da uključe preispitivanje HACCP planova, zapisa u CCP, kritičnih granica kao i uzorkovanja za laboratorijska ispitivanja. U verifikacione aktivnosti treba da budu uključena ovlašćena lica zaposlena u pogonu i predstavnici inspekcije u pogonu.
Uspostavljanje i vođenje efektivne evidencije i dokumentacije – dokumentovanje da HACCP sistem dobro funkcioniše.
Standard ISO 9001:2000 (sistem kvaliteta) obezbeđuje dobru osnovu za primenu gotovo svih principa HACCP-a. HACCP sistem se koristi za identifikaciju kritičnih kontrolnih tačaka, a sistem upravljanja kvalitetom prema standardu ISO 9001 obezbeđuje i kontrolu nad tim tačkama. Ukoliko proizvođač ima sistem kvaliteta ISO 9001:2000 uvođenje HACCP sistema je znatno olakšano.
Kao i kod bilo koje druge sertifikacije nekog proizvodnog/prerađivačkog objekta, proces sertifikacije obavljaju za to osposobljenje institucije. Ukoliko kontaktiraš Akreditaciono telo Srbije http://www.juat.gov.yu/, mozeš da dodješ do informacija koje organizacije ili pravna lica su akreditovana kod nas da vrše sertifikaciju HACCP sistema, a direktnim kontaktom sa njima ćeš dobiti informaciju šta sve treba da uradiš i koliko to košta.
Takođe, 2005. i 2006. godine Ministarstvo poljoprivrede je davalo subvencije za uvođenje HACCP sistema. Iznos sredstava nije bio zanemarljiv. U prilogu se nalazi tekst prošlogodišnje uredbe o podsticajima (čisto da imas informaciju koji su uslovi, ako bude bilo tih posticaja u 2007. godini). Takav program je bio planiran i za 2007. godinu, ali zbog cele priče sa budžetom mislim da ga Ministarstvo poljoprivrede ne sprovodi.
[ dekibre @ 19.04.2007. 15:50 ] @
@sonus70
Razumemo se u potpunosti. Nesumnjam da HACCP je teoretski dobra stvar i da se u praksi dobro sprovodi u pravom okruženju ali kod nas je uglavnom po sistemu videla žaba da se konj potkiva pa i ona diže nogu.
[ PAC MAN @ 19.04.2007. 23:56 ] @
HACCP ...jes..otvorim teglu na čijem poklopcu lepo piše HACCP ..a unutra ubuđaveli krastavci ...ne svi , samo oni prvi pri vrhu...fino...možda neko voli takve krastavce..ja ne volim.
[ sonus70 @ 20.04.2007. 08:02 ] @
Citat: PAC MAN: HACCP ...jes..otvorim teglu na čijem poklopcu lepo piše HACCP ..a unutra ubuđaveli krastavci ...ne svi , samo oni prvi pri vrhu...fino...možda neko voli takve krastavce..ja ne volim.
Da nije pisalo HACCP bili bi svi budjavi ;)
[ Lesli Eldridz @ 20.04.2007. 10:46 ] @
Citat: dekibre: @sonus70
Razumemo se u potpunosti. Nesumnjam da HACCP je teoretski dobra stvar i da se u praksi dobro sprovodi u pravom okruženju ali kod nas je uglavnom po sistemu videla žaba da se konj potkiva pa i ona diže nogu.
I jos pojedini uporno pokusavaju da dokazu kako je sve to normalno i to je tako i nema tu sta da se neko buni. Mislim na ove plasticne opise dobijanja te budjave 'artije, koji su isti i za druge stvari ovde. Djomloun jos kaze kako sam ja piiii po svemu posle prve prepreke. Ma idi begaj bre, pa kome je sve to normalno taj je zreo za lecenje, po meni, ali meni nije normalno, i ja sa takvom prljavstinom ne zelim da imam nikakve veze. Nisam ja iz tog vremena, i nisam ja 20 godina radio to sto sam radio zbog toga da onoga skinemo, a njegov sistem da ostane. Kad bih sad pristao na to, onda bi tih 20 godina bile bacene dzabe. U moje vreme je toga isto bilo, ne kazem ja, ali u retkim lsucajevima, to je bilo sramota da se radi i krilo se ko zmija noge. U zatvore se zbog tih stvari islo. Sta vise, ja smatram da sve koji su deo tih novih jagnjecih brigada treba likvidirati do poslednjeg i zatrti im seme, a one koji na to pristaju treba u najmanju ruku doooobro izbatinati, ali dobro, to ce vec oni sami da urade, rekli smo na temi o natalitetu. Onda kad oni izumru cemo mi Srbi da ostanemo u nasoj oslobodjenoj zemlji, sa onima koji dodju da u nju zive kao ovaj gad izumre, i onda cemo da budemo normalni, kao sto smo bili pre njihovog napretka.
Sve u svemu, ostala je velika tajna sta treba da napravi bilo ko da ne zatvori radnju 2009. Pa dobro, ja cu da saznam kad ovi zbog kojih sam pitao to rese, tj kad plate ekspertima, pa cu da onda ovde napisem da saznaju i drugi. Znaci, to ce biti podaci za mesaru i za brzu hranu.
[ Miroslav Jeftić @ 20.04.2007. 11:08 ] @
(offtopic) Bre Lesli, ti to imaš hamburgeriju, a ne zoveš? :P
[ Lesli Eldridz @ 20.04.2007. 15:15 ] @
Ama nemam ja nego imaju drugi kojima je vazno sta treba da urade da ne bi zatvarali radnju, i ne beze od te procedure i tih konsultanata trte mrte, ali samo hoce da znaju unapred, pa da se dogradi to sto treba. Ako se to sad ne dogradi, posle vise nikad nece moci, i njihove radnje ce morati da odu u aut zbog nekih gluposti.
[ Djomloun @ 20.04.2007. 18:12 ] @
Citat:
...Djomloun jos kaze kako sam ja piiii po svemu posle prve prepreke...
Lesli bez uvrede ali ochigledno da nisi studirao inace bi drugachije razmisxlja btw ne morasx ni da mi odgovarasx. Znam sada cesx da napich*asx profane i kako je to sve sr*nje nemaju oni pojma. Moje selo i ja, vrh svih vrhova...blah...ocihledno se ne razumemo ;)
[ Lesli Eldridz @ 20.04.2007. 21:55 ] @
Tacno, nisam. Tamo gde i vi sad. Mi smo u skolu isli da ucimo i nama su predavali profesori a ne jajare. Meni su predavali neki koji su redovni profesori i u USA, a ne neki koji primaju poklone. Na primer, onom mom profesoru sto sam ga pominjao, fiziku nam je predavao, onaj sto je govorio kako ti ne znas nesto ako ne umes da to objasnis seljaku sa pijace jednostavim jezikom, malne nije pena na usta posla kad je dosao na usmeni i u prolazu procitao u prolazu ono o Fikretu Abdicu i Agrokomercu. Govorio je "20 ovakvih zgrada je taj lopov ukrao", to su njegove reci, a nije se divio tako vestom bizmismenu kao pojedinci. Doduse, nije nas dodatno cedio na ispitu kad je prestao da se nervira. Jedan treci se, isto na usmenom, iscudjavao i pitao kakve su to glasine, da neki uzimaju pare za ispite, i da li je to istina. Bilo mu neverovatno. I tako to. U takvu sam ja skolu isao. Ne znam kakva je situacija sad kod vas. Ili si mozda hteo da kazes da je za tebe isto ono gore iskenjavanje sljama na normalne, i kad treba da ucis ispit koji te ne zanima.
Sta da radis, ne razumemo se jer nismo iz istog vremena, to sam ja vec rekao, niti cemo se ikad razumeti. Nisam ti ja za ova vasa pomodarstva i napredak. Pregazilo me vreme. Tako ce i tebe.
[ taxidermi @ 29.05.2009. 21:52 ] @
Konkretno ćeš znati kad platiš toj tzv. konsultantskoj firmi!!!!
Pekari kod nas u selu su tražili neverovatnih 600.000,-din. za uvođenje HACCP sistema. Akcenat je na konkretnih 600.000,- din., molim vas!!!
Očigledno je da je sve izmišljeno da bi se upropastili mali privrednici, da bi multinacionalne kompanije imali "očišćen" teren, tj. ostali bez konkurencije! Planirano je da se ovaj sistem bude zakonski obavezan za sva područja gde se proizvodi, skladišti, pakuje ili sprema hrana. Zamislite, mi smo sve do sada bili budale i nismo znali kako treba spremati hranu!!! Verovanto zbog toga, 99% bolesti uzrokuje to što Nijazi Jusufi nije oprao ruku između dva zamaha sa burek testom ili što baba Anđo drži kajmak u drvenoj posudi na pijaci!
Najgore u svemu je sistem, koji hoće da se kontroliše (i to ne bilo kako) PROCES proizvodnje, spremanja, skladištenja i dr. hrane a NE KRAJNJI PROIZVOD! - kako je inače sadašnja praksa. Ako bilo ko može pod nenormalnim uslovima da napravi hemijsko - bakterološki ispravan proizvod pa svaka mu čast, zar ne? Ali to nije moguće i to zna svako ko se bavi sa proizvodnjom hrane. Osim toga toga tržište će samo elimisati nekvalitetne proizvode.
Po mom mišljenju ne treba svakakve gluposti preuzteti iz Evropske Unije (a oni uzeli od SAD) jer se sve vodi na to da se upropasti ovdašnja privreda (makar vam ovo zvučalo paranoično i kao teorija zavere) ali se zamislite! Okolne zemlje su već progutale sva ta sr***nja od EU i idite malo u Mađarsku, koja je pre prelaska na kapitalizam bila agrarna sila - gde je sad?! Pa pogledajte u Segedinu u Tescu, Metrou, Aldi, Lidlu, Penny-ju ili Cori da je jestivo ulje uvezeno iz Slovačke, mleko iz Poljske, voćni jogurt iz Nemačke, margarin iz Nemačke, kačkavalj iz Nemačke, šećer iz Austrije i tako 70% ponude hrane se uvozi. Seljaci svake godine sada demonstriraju putevima (pošto ih u Budimpeštu ne puštaju) ali voz je prošo...
Interesantno je da je kod nas zabranjen jedan proizvod, instant sok u kesici, pošto ima toliko veštačkih boja da je jednostavno otrovan - dok se taj isti instant sok bez problema može kupiti u Mađarskoj. Zatim malopre pomenuti lanac Lidl je bio na naslovnim stranama pošto je sa svojih polica prodavao smrznuto pileće meso punog dioksina - pa HACCP ili ne brate... Nije na odmet pogledati kome uvođenje HACCP-a "konkretno" odgovara, jer krajnjem korisniku sigurno ne jer ovaj sistem će poskupiti proizvode, a treba da je kontrolisan krajnji proizvod! Zatim treba pogledati koje su te firme i čijem su vlasništvu koje su ovlašćene za izdavanje, uvođenje HACCP sertifikata.
Obavezivanje HACCP sistema će osim toga podići cenu "eksprata"-inspektora koji sada, (opet u našem selu) u STR-u godišnje uzmu po 500,-EUR jer na vanilin šećeru nije bio istaknut broj artikla: "...pa znate šta, kaznićemo vas sa 65.000,-din i 14 dana zatvoriti prodavnicu..." onda gazda računa da je onih 14 dana opasnije nego onih 65.000,- pa vadi evre i cenka se...E sad, zamislite to, samo NAVELIKO!
"Gde ti je HACCP-sapun?! gde ti je HACCP-lonac?!, gde ti je HACCP-odelo?!..idt.itd.itd...puta xxx.xxxx,- din pošto je u ovaj sistem i ulaznica skupa. Šta će posle preduzetnik?
Lepo da zatvori radnju.
Nažalost na sve ove stvari treba misliti kad su izbori jer nam sad ti koje smo mi postavili tamo sada zgorčavaju život. Preporučujem svima da kad dođu izbori prvo zamisle šta im je u zadnje vreme zagorčilo život i ko je doneo takve zakone koji su mu zagorčili život pa tek posle da se obaziru na izborna obećanja. Zato je i potreban referendum o ulasku u EU, da nam ne bi uvodili svakojake HACCP i dr. sisteme!
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|