[ ZaMpA @ 25.04.2007. 21:44 ] @
Ako niste do sada culi za ovaj film kazu da je rasisticki, pro-americki, i da vredja sve ne-bele stanovnike. Ako ste gledali film, iznesite mishljenje po ovom pitanju, neverovatno me zanima. |
[ ZaMpA @ 25.04.2007. 21:44 ] @
[ fanfon @ 25.04.2007. 21:47 ] @
Ja sam ga pogledao, ali mi se nije svideo. Nisam primetio neki rasizam, mozda bas zato sto ga nisma ni odgledao s nekom vecom paznjom. Zbog cega kazu da je rasisticki i proamericki?
[ Deda_Mraz @ 25.04.2007. 21:51 ] @
Film sam gledao dva puta za redom(ne pitajte zašto)
Isto nisam primetio da ima neku dozu rasizma.. ali mogu da kažem da je ovaj film totalni promašaj, ne stoleća, nego uošteno filmske produkcije od kako postoji. Ništa sem grafike, slike i kamera (ela matrix) nije spektakularno stvarno s***** jedno od filma. Čini mi se da su pink pantera uradili u ovom HD fazonu da bi bio zanimljiviji [ fanfon @ 25.04.2007. 21:58 ] @
Najzad jedan koji deli moje misljenje. Koga god pitam, film je ludilo, odlican, fantastican...Ne kontam kako moze biti dobar kad nikakve povezane radnje nema. Sve iscepkano. Da ne pominjem onog slona od 20 m, vuka vanzemaljca i nosoroiga od 10 tona. Deda_mraz, pogledaj tv show za 300. Odlicno snimljeno. To je vredno gledanja za razliku od filma. Ja sam prvo gledao to pa onda film. Moguce da mi se zbog toga nije svideo...
[ Deda_Mraz @ 25.04.2007. 22:04 ] @
Nisam gledao tja TV šou ali svejedno film je opet glupav mnogo...
Bolje da su uradili Matrix 4 nego što su izmišljali i nabrzaka osmislili ideju za film... [ ZaMpA @ 25.04.2007. 22:06 ] @
Meni se inace svideo film, nisam primetio da je prica iscepkana, vuk vanzemaljac i slon od 10 metera su iz stripa (razmishljaj o Gandalfu ovde), borba je fantasticna, a najvishe mi se svidja osecaj koji sam imao celog filma tipa "e sad ce mo mi spartanci da im pokazemo mamicu im persijsku".
e a zashto kazu da je rasisticki: pa gomila belih, nabildovanih, moralnih, casnih, pravih demokratskih mushkarchina ceo film kolje orijentalne nakaze, koje su kukavice, robovi, naduvani, i seksualno devijantni, i naravno neverovatno glupi. zashto kazu da je pro-americki: pa svake pete sekunde filma mozesh cuti "borimo se za slobodu i spartanski nacin zivota.." a nekima ovo strashno lichi na americhku propagandu. a da i iranci su ulozili zalbu UNESCO-u da film stvara predrasude prema njihovoj istoriji.. [ mizob @ 25.04.2007. 22:16 ] @
Ja isto ne vidim poentu filma, film je lepo snimljen, lepi oni vojnici sredjeni sve je to OK, al tema filma jedna bitka, kako se oni fajtaju, i to je to.. I koga god sam pitao za film, kao extra je film(samo ne znam sta tu moze biti extra sem efekata sto lepo izgleda?? ), inace smatram da ne vredi dati 2h da se taj film pogleda, ko nije gledao, bolje pogledajte nesto drugo, ovo je tracenje vremena
[ Rongon @ 25.04.2007. 22:41 ] @
Ne znam za vas, ali meni je film bas odlican. Verno je prenesena atmosfera iz stripa Frenka Milera, a efekti su nenormalno dobri (sta fali matrix-u sa macevima i kopljima, onakve scene su umetnicka dela ) Sve prati i extra muzika.
Citat: Milos Zobenica: Ja isto ne vidim poentu filma I ako vam je ovaj film bezveze, onda predlozite neki bolji film koji je nedavno snimljen... [ hakinen @ 25.04.2007. 23:40 ] @
Ja volim takve filmove, tako da film po mom ukusu nije los, sad on prica o samo jednoj bitci tako da i nemozes da ocekujes nesto spektakularno, ali mislim da je sasvim ok film!!
Efekti su stvarno dobri i do sada nevidjeni, posebno odusevljava efekat usporenja i ubrzavanja slike :D Dal je rasisticki, pa mozda i jeste jel su beli pametni a crni glupi, ovi idu na snagu a ovi pametniji na mudrost!! Ali nemozes ti persijance da prikazes kao belce vec onakve kavi jesu!! Svaka legenda poseduje odredjenu dozu detalja koji su neverovatni, i cesto neistiniti ili izmisljeni, tako da slon od 10 metara nosorog od 10t potpuno odgovaraju legendi, jel je ovo u stvari jedna prepricana legenda :D [ Nenad Vranjanac @ 26.04.2007. 00:18 ] @
matrix i bobo smrade se bave jednom tematikom, a 300 drugom. ako vec uzimas istorijski dogadjaj za scenario, onda je logicno i biti dosledan istorijiskim cinjenicama. ovak samo dobijes "boj na kosovu" u skupoj produkciji.
[ Alter Ego @ 26.04.2007. 07:28 ] @
Evo i treći put: film je snimljen po stripu i zato nije sasvim u skladu sa istorijskim činjenicama.
A što se tiče ovoga: Citat: e a zashto kazu da je rasisticki: pa gomila belih, nabildovanih, moralnih, casnih, pravih demokratskih mushkarchina ceo film kolje orijentalne nakaze, koje su kukavice, robovi, naduvani, i seksualno devijantni, i naravno neverovatno glupi. zashto kazu da je pro-americki: pa svake pete sekunde filma mozesh cuti "borimo se za slobodu i spartanski nacin zivota.." a nekima ovo strashno lichi na americhku propagandu. Ovo o borbi za slobodu jeste jedna od većih budalaština koje sam čuo u poslednje vreme - Sparta je bila jedna od najsurovijih robovlasničkih država svih vremena, a posao ovih "boraca za slobodu" je bio da drže u pokornosti porobljene mase 24/7. I da, zvuči taaako Američki [ fanfon @ 26.04.2007. 08:23 ] @
Citat: Rongon: I ako vam je ovaj film bezveze, onda predlozite neki bolji film koji je nedavno snimljen... Shooter, Epic movie(parodija)... [ commissar @ 26.04.2007. 08:30 ] @
@Alter Ego: ti si ovlas pratio nastavu istorije to tvoj post nedvosmisleno pokazuje. Uzmi knjigu za 5. razred osnovne skole i malo citaj.... Ne baratas bas najbolje nekim osnovnim pojmovima, zato ti je neverovatno da se "najsurovija robovlasnicka drzava bori za slobodu" (i to svoju) i sl.
Film je idiotski, zali boze vremena utrosenog na gledanje oko 2/3 istog. Vec kod vuka sam se lomatao da li da ga izbrisem ili ne..... Cela ta plejada filmova koji su prepuni "najsjajnijih hi-tech efekata" (verovatno da nadomeste nedostatak radnje, smisla i poente) mi se uzasno penje na odredjene delove anatomije, ali dobro de..... [ DaChaS @ 26.04.2007. 08:45 ] @
Svako ko odgleda film mora i da zna da je radjen po stripu i trazenje propusta u 300 tipa veliki slonovi itd je isto kao i trazenje propusta u tome koliko spiderman preskoci zgrada ili u Sin City-u npr jednostavno radjen je da lici na strip bukvalno preslikani crtezi iz stripa su se radili za film .......e sad to sto on nije ispunio ni moja ocekivanja u potpunosti sta da se radi ne znaci da se nisam zabavio dok sam grickao kokice .... :)
[ Deda_Mraz @ 26.04.2007. 09:01 ] @
Da je bilo koji drugi film uradjen tom tehnologijom snimanja i efektima bio bi bolji sigurno.
[ fanfon @ 26.04.2007. 09:10 ] @
Znam i ja da je radjen po stripu, ali cini mi se da nije dovoljno jasno postavljana granica. S jedne strane ljude bombarduju informacijama o stvarno bici koja se odigrala, a sa druge navedu da je strip. Da ne pominjem onu zver od coveka(ili mutanta, stagod da je) kad mu zabode noz u oko, a on nista...
[ skala @ 26.04.2007. 09:28 ] @
U pitanju je film rađen po stripu i poređenja imaju smisla samo u okviru te kategorije.
Estetika stripa koji je poslužio kao platforma, a posledično i sam film, vuku neprekinutu i nesumnjivu vertikalu do arijevske propagande tokom uspona nacizma, ali nisu nacistički propagandisti izmislili "rupu na saksiji", samo su značajno usavršili nešto što ima dugu istoriju i čije korene ne treba (i nije moguće), povezivati sa bilo kojom određenom ideologijom. Ne mogu da ne pretpostavim da je u oživljavanu stripa, neko od autora filma, prethodno više nego jednom pogledao "Olimpiju" Leni Rifenštal, ali to se nikako ne može uzeti kao minus ni filmu ni autoru, po sredi je čisto zanatski proces, nikako ideološki. (uostalom ne mogu ni da zamislim ozbiljnog filmskog profesionalca koji se nije sreo sa filmovima ove autorke) Neizbalansirana poruka "slobode i demokratije" na američki način, sve češće "štrči" iz skupih holivudskih produkcija, pitanje je kojoj ciljnoj grupi se obraćaju i sa kakvim ciljem? Film zaista ima slabih mesta, ali ima i dobrih, ipak je strip ostavio bolji opšti utisak, ali opet rezultat je natprosečno dobra adaptacija stripa, mada sve to ima važnosti samo ako volite i strip i film i filmovane adaptacije. Za one koji ne vole sve je rešeno na samom početku. [ ton_majstor @ 26.04.2007. 10:29 ] @
Neko se našalio (atačment i link), i slažem se... film je SUBJEKTIVNA vizija nečega što je istorijski događaj. Mnogo česta pojava, nažalost.
Očekujem daljnje HD-video "akcije" sličnih događaja i različitih perioda... alternativni WWII, gde Nemci postaju good-guys, a Ruje bacaju nuke na London (već viđeno u igrama)... Napoleon je zli gnom iz Lotr, Tesla je princ sa planete Kripton , Kastro ustvari ima Aliena u stomaku (hence boleština), Sloba je rođeni Tuđmanov brat po ženskoj liniji... samo naručite! Holivud je odavno dospeo do centra Zemlje, uništava komete, sređuje Sunce od skoro... gasi vulkane... ma samo naručite! Vodu u vino i vino u vodu. Uz dužno poštovanje stripa... jednostavno ne ide. Verovatno su autori potpuno imuni na zemaljske dileme, kada ne razmišljaju o posledicama (Iran...). Nego, šta kažu Grci? http://www.mediafire.com/?bmifeyyznti cela animacija... [img][att_url][/img] [ DaliborP @ 26.04.2007. 11:37 ] @
Citat: ton_majstor: film je SUBJEKTIVNA vizija nečega što je istorijski događaj. Netacno. Film je ekranizovani strip. E sad ako je strip subjektivna vizija, a verovatno jeste kao i svaki, onda se svi dusebriznici koji imaju nesto protiv filma, fabule radnje, istorijskih cinjenica, rasizma ili cega vec mogu direktno zaliti autoru stripa, Frenku Mileru, koji je usput napravio strip jos davne 1998(Cisto da se zna zbog Iranaca i njihovih optuzbi da se ovo sve odnosi na trenutnu situaciju). Preporucujem svima da procitaju strip pa tek onda da pogledaju film, onda mozda i shvate zasto je film takav kakav je. [ skala @ 26.04.2007. 13:02 ] @
... kad je već pomenuta davna 1998...
Film Stargate je napravljen još nešto davnije 1994, prvi deo filma klasičan američki SF, a zatim, po prolasku kroz kapiju (za mene tada potpuno neočekivano), pustinjskim peskom počinje da dominira vizuelna i ne samo vizuelna, atmosfera prve "pustinjske oluje"... I naravno nije moguće prevideti da se čak i u nešto ranije pomenutim (meni omiljenim), prstenima "slobodni ljudi zapada" suprotstavljaju vrlo slikovitim, ali naglašeno neevropskim odnosno afro-azijskim saveznicima mračnih sila. U knjigama nisam osetio ni trunku takve atmosfere. Ipak na kraju su se nekako "izvadili" time što poslednji brod elfova ima trouglasto (arapsko), jedro. :-) I posle svega, ostala mi je nejasna sva ona pomama sa dinosaurusima (ne samo filmovi, tome je prethodilo trista čuda, knjige i filmovi bili su samo komercijalna reakcija...), odakle je to došlo i kome je bilo namenjeno [ Silencer @ 26.04.2007. 13:14 ] @
THIS IS SPARTAAAA !!!!!!
NO DUDE THIS IS MADZONE ! :P Film je bre ql ;) ja sam ga cak gledao 2 puta ;) meni se svidja skroz. Rasizam nisam primetio u filmu ne vidim jednostavno di je mogo da bude :S A i da ima opet se neko istripovo oko toga :P [ Mitrović Srđan @ 26.04.2007. 13:37 ] @
Medju mojih top 5 filmova ikada.
Odlicna slika/kamera/rasveta sta god vec perfekcija. [ superbaka @ 26.04.2007. 13:41 ] @
meni u ovom filmu najvise smeta preterivanje sa slow motion-om... cela dinamika i dramatika se baziraju SAMO na tome...
sto se tice pitanja, stvarno ne vidim sta je rasisticko u tom filmu... Iranci se po potrebi poistovecuju ili ogradjuju od persijske kulture, a sad su se osetili prozvanima... vise mi je muka od njih, malo ih covek pomene u negativnom kontekstu i odmah gore ambasade... ali je zato sasvim normalno da se u njihovoj zemlji javno vredjaju druge kulture kao za dobar dan... kakva dvolicnost... ako bi obracali paznju na ovakve stvari, nemci bi trebali da zapale celu zapadnu obalu Amerike a ne samo Holivud... ovo je samo jos jedan u nizu pokusaja tamosnje vlasti da skrene paznju njihove javnosti sa praznog dzepa, i da se oni nisu uzjogunili nikom ne bi ni palo na pamet pitanje da li je film rasisticki... dobra stvar u filmu je to sto me je nagnao da malo vise procitam o toj bitki po netu... http://www.youtube.com/watch?v=K5uR5Z3oNag [ Silencer @ 26.04.2007. 14:00 ] @
Nisam mogao da izdrzim :)
[ night-shift @ 26.04.2007. 15:00 ] @
[ ton_majstor @ 26.04.2007. 15:18 ] @
JOJ!
Film je NARAVNO "subjektivna vizija" nečega što je istorijski događaj... ne ispravljaj me barem TU, Dalibore! Ako po tebi i grešim oko toga, strip je eto, subjektivno AUTORSKI ... meni je dovoljno za sve ovo "vikanje". Međutim, šta da je g.Frenk Miler 'ladno NACRTAO i "umetnički obradio" bilo šta DRUGO u ljudskoj istoriji, pa da poredimo rezultate!?? Hajdemo da zamislimo da Kerac ili Ćosić NACRTAJU nepravdu prema Srbima naspram UN ili Indijancima u USA?? Oće, ZAbole ih pravilno... ko se prvi seti i najviše galami, njegova istina. To se pakuje i na "ex-YU odnose", tako da... Subjektivno znači LIČNO... tako da su i stripopisac+reditelj+scenarista ovde IZVRŠIOCI SOPSTVENIH RADOVA. Taj film i celokupna priča oko njega imaju APSOLUTNO subjektivni, tj. pojedinačni i lokalni značaj... te je CEO TRIP oko njega prosta nadmoć produkcije, reklame i HD-tehnologije... Žao mi je... ima filmova koji su veća PARODIJA (wtf) na istorijske događaje, a lošije su prošli zbog manjkavosti produkcije... Neću više... majke mi. [ M-84 AB1 @ 26.04.2007. 18:39 ] @
Ali, koliko mi znamo o bici kod Termopila istorijski?
Ako je ijedan dogadjaj mogao slobodno da se interpretira, onda je to bas ova bitka, kao i Troja iliti Ilijada, koju su ljudi eto pokusali racionalno da obrade. [ ton_majstor @ 26.04.2007. 19:03 ] @
"Racionalno" znači RAZUMNO... tako da... zaista si u pravu, ali mi samo jedno smeta... oni "azijski" DEMONI!!! Slonovi od 20 m i ostala rogata i zubata marva...
Što onda ne napraviše adekvatne Grke? Jesu, samo što njima pripisaše polu-nadLJUDSKE osobine, a azijatima DEMONSKE... A o gay-aluzijama ne bih ovde... Joj, što je ovo gotiva! A uzaludno, mahom... [ blaza @ 26.04.2007. 20:05 ] @
Prica je plitka i predvidiva.
Film je pretrpan izvestacenim specijalnim efektima, od kojih su najsmesniji nacrtani 6-packovi spartanaca. Film je potpuni promasaj. [ Marko_L @ 26.04.2007. 20:27 ] @
E svašta. Pa ko još traži istorijske činjenice i realnost u jednom holivudskom blokbasteru, pa još rađenom po stripu ? To bi bilo kao da tražite da vam neko objasni kako supermen leti i zašto gravitacija ne utiče na njega, kako spajdermen izbacuje mrežu iz ruke, kako Stiven Sigal istambura 20 naoružanih razbojnika i još prođe bez ogrebotine, ili gde je u T1000 smešten procesor kad je sav od tečnog metala :) Tačnije, who cares. Takvi filmovi su pravljeni da pruže vizuelni užitak i da ubiješ dosadu ako nemaš šta pametnije da radiš, koga briga ako ima slonova od po 10 metara, meduza, veštica, orkova... tim bolje jer pruža bolju zabavu. Ako hoćete ozbiljne i realne istorijske činjenice, gledajte dokumentarce, gde se naučnici trude da koristeći sve poznate dokaze sklope najverovatniju moguću sliku istorijskih dešavanja. Filmovi kao što su 300 služe da pustiš mozak na otavu i s vremena na vreme kažeš "WOW, vidi kako ga je odvalio", a ne "Ha, vizuelni efekat nije loš, ali otkud slon od 10 metara".
[ SladjanaB. @ 26.04.2007. 22:19 ] @
Ovde izgleda bash ima neverovatno glupih ljudi!
Koja je poenta filma?! Poenta je u preslikavanju stvarnog dogadjaja na filmski ekran! Film jadan i dosadan?! Jadan je onaj ko mozhe to da kazhe, a odgledao je ceo film! Film rasistichki i proamerichki?! Kao shto sam vec rekao, film je sniman po istinitoj prichi, pa su zato spartanci BELI (kao shto i jesu bili) dok su persijanci tamniji (kao shto i jesu bili)... Iran se zhalio tamo nekome?! Ha-ha, mogu oni da se zhale do sutra, kao odgovor ce dobiti bombardovanje i to je to... [ fanfon @ 26.04.2007. 23:36 ] @
Citat: SladjanaB.: Ovde izgleda bash ima neverovatno glupih ljudi! Koja je poenta filma?! Poenta je u preslikavanju stvarnog dogadjaja na filmski ekran! Film jadan i dosadan?! Jadan je onaj ko mozhe to da kazhe, a odgledao je ceo film! Film rasistichki i proamerichki?! Kao shto sam vec rekao, film je sniman po istinitoj prichi, pa su zato spartanci BELI (kao shto i jesu bili) dok su persijanci tamniji (kao shto i jesu bili)... Iran se zhalio tamo nekome?! Ha-ha, mogu oni da se zhale do sutra, kao odgovor ce dobiti bombardovanje i to je to... Ko si ti da vredjas druge? Jesi mozda filmski kriticar? Moje misljenje je da je film dosadan i da nije nista posebno, ali postujem tudja misljenja koja su suprotna. Koji si ti faktor ovde pa da drugima solis pamet i nameces svoje misljenje za relevantno? I za Isusa kazu da je pretvarao vodu u vino i setao po vodi pa ne verejum u to. Postojao verovatno jeste, ali sva ona cuda...Pateticna si s tim nacinom razmisljanja... [ Samurai Jack @ 26.04.2007. 23:47 ] @
Huh Sladjo ala ga oplete...
Let us walk to...cool our tongues...;) Film je jedan od ubedljivo najjačih filmova koje sam ja gledao. Znači ja sam izašao iz bioskopa i ćutao ostatak večeri. To mi se skoro nije desilo. Ljudi, ajd da rezimiramo, film je radjen po stripu, strip je radjen po legendi, legenda se rodila iz istorijskog događaja o kom malo imamo 100% pouzdanih informacija. Mislim, hej, pa ne mogu strele da pomrače nebo, ali tako kaže legenda. Tako da oni koji traže realističnost - traže to u pogrešnom filmu. Film sam po sebi nema poentu. On samo poput indiga preslikava strip, koji preslikava legendu itd. Poentu ima bitka kod Termopila. E ako vam ceo taj događaj (bitka kod T.pila), 300 spartanaca, slavna smrt, odbrana zemlje itd. ne pogađa neku žicu unutra, ako ne nalazite poneku paralelu sa našom istorijom kada smo se mi suprotstavljali višestruko jačim protivnicima radi svoje odbrane, ako vas prkos u rečenici "Come and get them!" nije prodrmao....gospodo...moram da kažem, moje skromno mišljenje, teško ste anestezirani...al baš do srži... [ staticInt @ 27.04.2007. 01:40 ] @
Citat: SladjanaB.: Ovde izgleda bash ima neverovatno glupih ljudi! Koja je poenta filma?! Poenta je u preslikavanju stvarnog dogadjaja na filmski ekran! Pa onda film nema poentu jer to nikako ne moze biti stvaran dogadjaj, stvaran dogadjaj je da je bilo 2000 ljudi a od toga 300 spartanaca, dalje nisu im dosli sledja, vec su ih pokosili ovako ali je cinjenica da su ih drzali par dana na istoj poziciji pa je moral vojske dodatno opao. Citat: Film rasistichki i proamerichki?! Kao shto sam vec rekao, film je sniman po istinitoj prichi, pa su zato spartanci BELI (kao shto i jesu bili) dok su persijanci tamniji (kao shto i jesu bili)... Ne znam ali ta prica nije tacna koju su oni tamo stavili, postoje istorijski dokazi da to nije bilo tako kako je prezentirano u filmu, nema rasizma ima neke vrste politike u filmu jer se propagira rat "za slobodu" protiv Irana. Citat: Iran se zhalio tamo nekome?! Ha-ha, mogu oni da se zhale do sutra, kao odgovor ce dobiti bombardovanje i to je to... Da to je sasvim kulturno i opravdano. Ja ne mogu da verujem da neko ovako razmislja. [ Mefisto_soad @ 27.04.2007. 11:10 ] @
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Thermopylae
Bilo je malo vise od 2000 ljudi. A sto se filma tice dobar je. Poz. [ beep @ 27.04.2007. 11:21 ] @
Vise mi lici na game trailer
[ Ivan Dimkovic @ 27.04.2007. 11:24 ] @
Citat: Koja je poenta filma?! Poenta je u preslikavanju stvarnog dogadjaja na filmski ekran! Malo sutra :) Poenta filma je: 1. Da akcionare filmske kuce koja je finansirala film ucini jos bogatijim 2. Da isplati plate i honorare ljudima koji su ucestvovali na izradi filma (glumcima, reziji, produkciji itd... itd...) 3. Da zaradi lebac bioskopima, marketinskim partnerima, i sl... 4. Da zabavi siroke narodne mase koje ce platiti $$$ za zadovoljavanje poenti 1. i 2. i 3. Ovo nije nikakav istorijski dokumentarni film ili neko specijalno umetnicko delo pa da se raspravlja o nekim dubokim stvarima tipa istorijska pozadina i sl... Film je obicna "$10+kokice" zabava za siroke narodne mase, uradjena po stripu - i tolika je i vrednost svega toga. [ smrki @ 27.04.2007. 16:28 ] @
Film je po meni nevidjeno glupav.
Jedva sam ga pogledao do kraja. Za razliku od knjige Vatrena kapija (prevod odTermopila) koja je fantasticna. [ fanfon @ 27.04.2007. 18:48 ] @
Dimkovicu, apsolutno se slazem s tobom...
[ Kosta ******um Rex Persia @ 27.04.2007. 21:15 ] @
Apsolutno se slažem da je film, u najmanju ruku, nerealan i čudan, ali daleko od toga da nema istorijske istone u njemu, makar malo. Jer, zaista su Spartanci pobili bar oko 3000-5000 Persijanaca pre nego što su bili opkoljeni i poubijani trećeg dana bitke.
Gledao sam neke delove filma, oko polovine, i mogu reći da mi se uopšte, ali uopšte ne dopada kako su predstavljeni Persijanci. To je bruka i sramota, nije ni čudo što su Iranci zabranili prikazivanje ovog filma u svojoj zemlji, jer zaista vređan njihovu istoriju. Persijanci su prikazani nerealno i kao kakvi divljaci, što apsolutno nije tačno. Mala edukacija: http://en.wikipedia.org/wiki/Xerxes_I_of_Persia http://en.wikipedia.org/wiki/Greco-Persian_Wars [ ton_majstor @ 28.04.2007. 13:58 ] @
A tadašnji Persijanci i današnji Iranci su taman isti koliko Srbi za vreme Nemanjića i danas...
[ Kosta ******um Rex Persia @ 28.04.2007. 16:47 ] @
Pa, ukratko rečeno, današnji Iranci su bruka u odnosu na tadašnje Persijance, jer su se odrekli svog pahlavi pisma, i zamenili ga arapskim, doduše pod arapskom prisilom.
Ali, nije mi jasno šta ih danas sprečava da se vrate svojim korenima i izbrišu svaki trag arapske najezde? [ Lesli Eldridz @ 28.04.2007. 17:19 ] @
Pa mozda sto nisu nenormalni i imaju preca posle nego da im u 21 veku najvaznije drzavno i drustveno pitanje bude "da se vracaju korenima" , kao sto je to nekima.
[ DjoleReject @ 29.04.2007. 21:48 ] @
Komentari na komentare:
1) Persijanci su arijevci koliko god to moze da se bude. Ako je film rasisticki, moze samo da se kaze da je uvredjena jedna od najznacajnijih arijevskih linija. Naravno svaki rasizam vidjen u ovom filmu je jadan pokusaj politizacije. Druge rase koje vidite u persijskoj armiji su posledica cinjenice da su Parsi pre Grka osvojili "hiljadu naroda". Iz tih porobljenih naroda mobilisani su i vojnici (koji su logicno bili i u prvim linijama kad treba da se gine). 2) Poredjenje sa Amerikom je na nivou decijeg rezonovanja. Ako postoji lajt motiv u ovom delu, on je potreba superiorne sile da se klekne pred njom. Spartanci imaju nekoliko prilika da se izvuku iz rata pod uslovom da simbolicno kleknu. Persija je neupitna supersila koja gazi male. Ako vi ne vidite priliku da povucete paralelu sa Amerikom, problem je u vama, ne u Mileru. 3) Poenta stripa (posledicno i filma) nema veze sa konkretnim narodima. Isto tako se mogla ispricati prica i o Klingoncima, ali iskonska potreba ljudi da vide manjeg i slabijeg kako pobedjuje beskrajno mocnije je vecita. Licno ne znam za stariji primer od biblijskog Davida i Golijata, ali verovatno ih ima. Ako ste nesposobni da je takvu prihvatite, pa imate potrebu da unosite tako trivijalnosti poput rasa ucesnika, predlazem jednogodisnju detoksifikaciju od mas-medija. Zaista vam treba. 4) Dimkovicu i "podrzavateljima" moram da kazem da bavljenje bilo kakvom umetnoscu nije obavezno u ustavu ni jedne drzave. Ako mislite da se sva dela rade iskljucivo zbog novca - imate slobodu da ne ucestvujete u tome. Ista takva primedba se moze staviti i na bilo koju izlozbu, predstavu, film ili knjigu. Autor je hteo da zaradi! Vid` qrca, bas je bandit! Pored te zarade je valjda imao i neku ideju o poruci dela koje radi - ako je ne vidis ili mislis da nije dovoljno dobra, reci tako, ali spocitavanje zarade je bedno. Film je prilicno verna ekranizacija stripa, a reci za Milera da je jajara koja samo kupi pare pokazuje elementarnu neupucenost u njegova dela. Nije da nije radio na nekim stvarima "samo zbog para", ali mu malo ko moze sporiti mesto medju 3-4 najveca strip autora danasnjice. Ako jednostavno ne volite strip i njegovu poetiku, koji ste moj trazili u bioskopu??? [ dobio_7 @ 30.04.2007. 21:45 ] @
Ja mislim da je RETARDNO vezivati ovaj film i rasizam!!!
U sta se pretvorio ovaj Svet, svuda neke zavere, mrznja... Gledaj film, oceni ga od 1-10 i spavaj... Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|