Ja radije koristim
XING, koji je evropski pandan LinkedIn-u. Onaj ko je fokusiran na USA obično tu nema šta da traži, jer ako Amer nije na LI-u, gotovo da je sigurno da ga nećete naći ni na XING-u :)
Otvorio sam nalog i na jednom i na drugom servisu pre nepunih godinu dana, podstaknut tadašnjom pričom o biz SN servisima po domaćim blogovima - čisto da vidim kako to izgleda. LI nikada nisam aktivno koristio jer više nemam interesovanja za USA u istoj meri kao ranije, a XING-u sam dao šansu tek nakon rebrendinga (stari interfejs mi je bio odvratan) i nisam se pokajao. Štaviše, ostao sam mu veran, što se vidi i po linku koji mi je u profilu ovde već ohoho ;)
Preko njega sam dosad nakupio solidan broj meni interesantnih kontakata, mahom sa Balkana. Moja XING strategija je kvalitet ispred kvantiteta, ne želim da imam par hiljada nazovi-kontakata već odabranu grupu usko definisanih profila ljudi za koje verujem da mi zaista nešto znače i sa kojima imam realne šanse za ostvarenje nekog vida poslovne saradnje u skorije vreme. No, to sve naravno zavisi od toga šta uopšte želite da postignete korišćenjem ovih servisa - neko ko se bavi npr. prodajom robe široke potrošnje se verovatno ne bi složio sa mnom :) Anyway, jedan posao je bio direktna posledica toga, a još jedan se baš ovih dana krčka. Poučen iskustvom stečenom na ES, verovatno bi bilo toga još da sam i tamo aktivno uključen u diskusije (za sada samo čitam šta drugi pišu).
Vezano za stav da se na ovim prostorima posao još uvek završava preko rodbinskih i partijskih šema: nisam primetio da su face iz javnog (a.k.a. svačijeg a ničijeg) sektora aktivne tamo :))) Ono malo što se može naći je više reda radi - par njih sam pokušao da kontaktiram i niko nije našao za shodno da mi odgovori, za razliku od ljudi iz privatnog sektora koji ionako važe za generalno racionalnije, mudrije i komunikativnije osobe ;)
Pozdrav