[ irule @ 30.04.2007. 01:06 ] @
Mozda ce nekome zvucati smesno ali meni definitivno vise nije.
Svaki, ali SVAKI put kada vozim kola desava mi se da me udari struja od bilo cega metalnog sa cim dodjem u kontakt po izlasku iz auta. Bilo da su to vrata od kola, kljucevi, kapija ili stagod, uglavnom hocu da odlepim od toga. Da stvar bude gora ne pomaze ni kontakt preko odece, samo u tom slucaju nema spektakularne varnice kao kod kontakta golom rukom. Inace, jos troje mojih ukucana vozi taj isti auto a meni se jedinom to desava.
Prvo sam mislio da mi se ruke naelektrisu od trenja sa volanom ali isti slucaj je i sa drugim delovima tela, naime, pre nekoliko dana sam butinom zakacio vrata i drmnulo me je i preko farmerki.
Imate li ideju o cemu se tu radi?
[ Andrej Čvoro @ 30.04.2007. 01:16 ] @
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20070419033119AALcS2X
[ Bhamby @ 30.04.2007. 01:53 ] @
Takođe. Ali me ne nervira.

Preduhitriš udar iznenađenja tako što, pri izlasku, odmah dodirneš vrata (kao ja) i kažeš: "Hasta la vista, baby."
[ ton_majstor @ 30.04.2007. 09:23 ] @
Isto, ali me ne udara kod svih automobila. Najčešće kumov novi kec, drugarova stara Corolla i komšijin Yugo. Ostali retko ili ne, za divno čudo!
[ Vole Domu @ 30.04.2007. 09:25 ] @
eee i meni isto tako,
jbt ovaj internet je toliko veliki da i za najvece gluposti mozes naci istomisljenike i sapatnike :)
ja ne vozim ali svaki put kad izadjem iz burazerovih kola BAM!

anywayz meni je jos gore nego sto vi opisujete,,,
u skoli imamo vezbe iz fizike i onda se delimo u neke grupe,,,,
i samo mojoj grupi nece da radi
fizicarka otkaze sledeci put dodju drugi, svima lepo radi, dodje na mene red, opet ne radi...... :?
i onda na kraju kad je proradilo iz treceg puta posle otprilike mesec dana
ja pridjem voltmetru i kazaljka krene da pizdi levo-desno, onda kasnije (valjda kad se ispraznim) prestane/////
al dobro meni je ovo vise zanimljivo nego sto mi smeta (Za sad...)
[ dalibord5 @ 30.04.2007. 09:30 ] @
I niko nije video slicnu temu na ES-u
[ biber021 @ 30.04.2007. 10:03 ] @
Mmmmda i ja sam ponosni vlasnik novog voz'la marke stojadin i skoro svaki put kada izlazim iz kola setim se Nikole Tesle i njegove mačke. Mislim da su najzaslužnije presvlake sa pijace od 700 din u kombinaciji sa jaknom (šatro skijaškom).
Pokazao mi je jedan drugar prilično davno, privezak za ključeve koji ima ugradjenu lampicu i kada se prisloni na metal, nagomilani elektricitet se isprazni tako što lampica nakratko zasvetli.

Evo našao sam :)

[Ovu poruku je menjao biber021 dana 02.05.2007. u 20:50 GMT+1]
[ irule @ 30.04.2007. 10:37 ] @
Da, zaboravio sam da kazem i moj auto je novi kec.
[ dr.NPN @ 30.04.2007. 10:55 ] @
Citat:
dalibord5: I niko nije video slicnu temu na ES-u

Ja postavio pre par dana jednu ovakvu

http://www.elitesecurity.org/t255511-0#1537771
[ Vole Domu @ 30.04.2007. 12:45 ] @
ali meni se to desava na 307ici,
a ja i buraz nosimo iste jakne,
pa opet njega ne drma a mene drma,,,,

turururururu (muzika iz Xfiles:)
[ skymobile @ 30.04.2007. 16:20 ] @
Jednostavno se naviknes.....da zatvaras vrata nogom
Evo ako nisi znao mozes da probas sledece: Kad izlazis iz auta pre nego dohvatis metal na vratima, jednostavno drzis u ruci kljuc od auta(za metal naravno, ne za plastiku) i prislonis vrh kljuca na metal vrata, i verovao ili ne, neces nista osetiti a varnica ce "skociti" sa kljuca na vrata....
[ virtualx @ 30.04.2007. 17:07 ] @
cudno bas
meni se to nikad nije desilo
[ dobio_7 @ 30.04.2007. 21:49 ] @
Citat:
drugarova stara Corolla

Japanac Pajo!

Mene isto drma na mojoj " Toyota Corolla 90' " mada zanimljivo tek od pre 2 meseca !!!!!!!!! Dotle nikad nisam imao problema, vozim je 14 meseci !!!

I to mislim od kada sam stavio nove cetkice na alternator, mada necu da tvrdim jer nisam siguran jer nisam razmisljao o tome dok nije postalo ucestalo...
[ ton_majstor @ 01.05.2007. 06:21 ] @
Ubre, diže mi se kosa na glavi...

3 x novi kec, 2 x matora Korola... i to sve zaista od pre nekoliko meseci! Ljudi, nisu tu čista posla!

Osumnjičeni:

1. Zemljin magnetizam
2. bure na Suncu
3. nova smeša benzina
4. kineske patike i jakne
5. nizak procenat kaučuka u gumama
6. USA (CIA... itd)
7. Al Kaida
8. "tehnička" Vlada RS

Pa sad vi odlučite!
[ Deda_Mraz @ 01.05.2007. 14:38 ] @
Glasam za Al kaidu nekako mi oni imaju najveću vezu sa elektricitetom?

Inače meni je isti slučaj ali u sobi, kad god sendem na stolicu i dodirnem računar (aluminijum) ili pojačalo (isti materijal) pesne elektricitet, i to zaista može opasno da nervira. Kada ustanem sa tolice opet pipnem ništa, sednem na stolicu pipnem kućište opali opet? Mislim da je problem u kaišu na pantalonama?

Šalu na stranu zaista je ovako, ali evo u poslednje vreme ništa me ne peska
[ Buffy @ 01.05.2007. 15:42 ] @
I meni se pocelo desavati od prije nekoliko sedmica, ali samo kad vozim moj auto( Ford Orion).
Vec sam poceo mahinalno zatvarati vrata gurajuci bravu( jer je plasticna:). Ne znam, mozda je do jakne, jer sam nedavno kupio novu jaknu.
Ko ce ga znati :(
[ dobio_7 @ 01.05.2007. 19:40 ] @
Cisto posla nisu!

Amerikanci, ko drugi!
[ vujo032 @ 01.05.2007. 20:17 ] @
Ja sam stekao naviku da, kada izlazim iz auta, prvo nogom dodirnem prag od auta ,jer me tako najmanje pecne u nogu.
Blesavo zar ne?Inače zna dooobro da strese, što je baš neprijatno.Materijal od presvlaka u kombinaciji sa odevnim predmetima i trenjem,dovodi do stvaranja statičkog elektriciteta.
čovek se ponaša kao kondenzator,i kada dohvati do metala dolazi do pražnjenja.
Jel tako nekako to ide?
[ ~Vojvoda @ 01.05.2007. 21:23 ] @
Nacelno da, covek je jedna ploca, a vozilo druga, vazduh je dielektrik, a EpsilonKriticno za proboj vazduha je negde oko 2000V/mm, zato se svi tako dobro "proveselimo"....
Naravno veliku ulogu igra i povrsinska gustina naelektrisanja koja tezi beskonacnosti kada povrsina tezi nuli i u sustini vranica ce najpre "iskociti" iz shiljatih predmeta, zato najvise udara iz coska vrata, i iz rubova, mozda bi bilo dobro da izadjete ne dodirujuci nista i da prislonite dlan na neki limeni panel vozila, ne mogu vam reci da li deluje ili ne, jer me nikad posle toga nije zdrmalo, da jeste onda bi znao da ne deluje...
Poz!
[ since1986BC @ 02.05.2007. 12:23 ] @
Citat (Radovan III)

Radovan III:
Kaze:Radovane samo ti ukloni prekidac, oguli zice
i kad dodje po mraku, metne prste - nema pada ko p**ka
gotov je.
Ja mu dao 5000! Ne zalim para kad ocu da ubijem coveka.
Stanislav:
A meni uzo 3.
Kaze: Cica tebi ima da se desi taka i taka stvar.
Nego ti da metnes gumu na opance i ne 'moz ti niko nista.
[ ton_majstor @ 02.05.2007. 12:27 ] @
Ma, kineske patike su gumane, pa jopet bije struja!
[ Urkelele @ 03.05.2007. 07:08 ] @
Ja nemam ni japanca ni domacu Zastavu, ali imam italijana (Croma) i isto mi se desava. Utripovao sam se da mi negde vuce na masu, gledao ja, gledao majstor, sve je OK ali mene o5 drma. Takoreci, navikao sam se ali neki put stvarno zna da drmne. Nemam nikakve presvlake.
I svi pisu svoja iskustva a niko da ponudi resenje. Neki mi pricali da se stavi neka gumena traka koja ce da se vuce po asfaltu i tako ce da odvuce svo to naelektrisanje.
Ne znam, nisam probao ali mi i dalje kopka, sigurno je masa...
[ Pirossi @ 03.05.2007. 09:33 ] @
par dobrih saveta
[ mr KUM @ 03.05.2007. 09:39 ] @
Meni se ovaj problema javio tek nakon ugradjivanja muzike u auto.Probaj dok si jos u voznji da iskljucis muziku i kad budes stao i iskljucio vozilo nebi trebalo da te pecne struja.Meni je pomoglo.
[ cozmo_im @ 03.05.2007. 10:13 ] @
Ja imam Corollu, ali nikad mi se nije to desilo... dok moju zenu uvek "drma" kad izlazi iz auta, sta god metalno da pipne...

Ali, isto joj se desava i na drugim tipovima automobila (pa cak i na potpuno novim)... dok meni ne...
[ darkon @ 03.05.2007. 12:33 ] @
Citat:
Ground yourself

Ovo me podseti na kolegu iz kancelarije koga redovno drma statički elektricitet.
Čovek je lepo uzeo komad žice, nakačio za radijator sa jedne strane, a za drugu se hvata svaki put kada ustaje sa stolice.
Čitava procedura :)
[ ton_majstor @ 03.05.2007. 13:29 ] @

Ovo je znak-logo koji treba da stoji na mestima gde se statički elektricitet javlja intenzivno!

Razmislite o tome kako bi izlgedalo da se "ispraznite" na pumpi, dok točite čorbu?

Serviseri računara (oni ozbiljniji) drže oko ruke narukvicu koja je uzemljena, da se ne "prazne" u komponente.

[ Pirossi @ 03.05.2007. 14:02 ] @
Citat:
Serviseri računara (oni ozbiljniji) drže oko ruke narukvicu koja je uzemljena, da se ne "prazne" u komponente.

antistatic wrist strap

[ PAC MAN @ 04.05.2007. 05:27 ] @
Kada otvorite vrata , pre nego nogom stupite van kola uhvatite rukom metalni deo vrata i ne puštajte, zakoraknite na tlo i izađite iz vozila pri tom ne puštajući vrata sve dok niste skroz izašli i to je to...isprobajte pa javite.
[ ton_majstor @ 04.05.2007. 08:50 ] @
Pa još i da se okrenemo i triput prekrstimo, kao ispred crkve.

Nema tu spasa, mislim da se radi o bioelektricitetu, našem sopstvenom. Nekog "udara", nekoga ne.

Ja "bacam" varnice i samo ako hodam po itisonima... zato nigde nemam to po kući, niti mi se sviđa što u ateljeu, pored te audio-tehnike, imam to s***** na patosu.

Pitanje je vremena kada ću nešto da spalim.
[ irule @ 04.05.2007. 11:26 ] @
ton_majstor >> ahahahaha :)

inace sve gore navedene metode sam davno isprobao ali nema pomoci
a sad idem ponovo u svog keca :(

bzzzbzzzzz
aaaaaaaaaaa!
[ Boki4u @ 04.05.2007. 12:02 ] @
I mene drma, ubija.
Ne znam koji je vise, ali pi*dim zbog toga.
Mane svaki, ama bas svaki put, dok ortaka npr. nece. On izadje i normalno se uhvati za kvaku, a ja ne mogu.
Evo jedino me nije drmalo juce, kada je padala kisa.

Ja izadjem i cak zatvorim vrata tako sto ih gurnem za staklo, ali cim prislonim kljuc da zakljucam bravu otkine me struja. I to ponekad bas udari. Ne znam sta da radim. Moracu da ugradim daljinsko zakljucavanje!
[ su27killeryu @ 04.05.2007. 16:15 ] @
Citat:
Boki4u
Evo jedino me nije drmalo juce, kada je padala kisa.

Ja izadjem i cak zatvorim vrata tako sto ih gurnem za staklo, ali cim prislonim kljuc da zakljucam bravu otkine me struja.

Takodje, mada mi se to samo u zadnjih mjesec dana inace isto Fiat :) A kad pada kisa nista :D

I ja otvorim ovaj topic i ne vjerujem haha mislio sam da se javim elektricaru al reko da ne pomisli da sam lud ili nesto precutacu i paziti na pumpi :D

Sto rece onaj prije mene zalupite nogom tako i radim u zadnje vrijeme je8o kedere i zacudjene poglede :D
[ PAC MAN @ 04.05.2007. 21:45 ] @
Ovakva tema već davno postoji ovde...ali vi ne slušate na času...pa šta da vam radim ..kupite Toyotu
[ vaske71 @ 04.05.2007. 22:24 ] @

Praznjenje statickog elektriciteta najvise zavisi od materijala koje nosite na sebi , materijala oko sebe (u vozilu) kao
i unete kolicine tecnosti u organizam - tacnije ako su vam ruke sklone znojenju vise cete osecati potencjalne udare !!!