|
[ iognjen @ 06.05.2007. 21:22 ] @
| Pozdrav,
Imam Daciu Logan 1.4 MPI, kupio sam Ambiance Pack. Interesuje me pri kojem broju obrtaja motor troši najmanje goriva. Verujem da ljudi koji su kupili isti ovaj model sa putnim kompjuterom mogu da mi daju odgovor. Unapred hvala! |
[ bakara @ 06.05.2007. 22:31 ] @
Motor ima najmanju potrosnju kada radi u zoni najveceg obrtnog momenta, a to je za benzince od 3-5000rpm...ovo mu dodje kao univerzalno pravilo, i tada bi trebalo saltati.
Skroz je pogresno misljenje da ako vozis lagano manje trosi benzina, naravno u nekim umerenim okvirima.
Detaljnije bas za taj motor ne znam, ali pomoglo bi kada bi nasao grafikon krive obrtnog momenta.
[ MarkBg @ 07.05.2007. 08:09 ] @
Cekaj, pa zar logan ne pokazuje trenutnu potrosnju?
Inace mislim da bakara nije u pravu, gde moze malo da trosi na 4-5k obrtaja??
ako hoces malu potrosnju samo ga ti vozi lagano, ubrzavaj lagano i odmah prebacuj u visu brzinu. saltaj na oko 2500 obrtaja, a inace vozi na oko 2000-2200 i bice ti niska potrosnja.
[ Doberman @ 07.05.2007. 10:43 ] @
bakara je ipak u pravu, samo nije detaljno objasnio,evo citata sa jednog naseg sajta o automobilima:
"Mnogi misle da će, ako sa semafora budu kretali brzinom "puža", znatno smanjiti potrošnju. Ipak, ovde postoji jedna "caka" koja na prvi pogled deluje kontradiktorno. Naime, ako želite manju potrošnju, dajte puni gas i menjajte vredno brzine. Kod punog gasa, prigušna zaklopka stoji u najpovoljnijem položaju za potrošnju u usisnoj grani. Međutim, ovu navedenu rečenicu morate u potpunosti razumeti, te ćemo je i pojasniti. Nije nužno da pritisnete papučicu gasa "do daske", već da samo odlučno date gas. Zatim, menjajte brzine daleko pre crvenog polja na obrtomeru, a ono najvažnije – morate znati na kom broju obrtaja motor postiže maksimalni obrtni moment, jer je upravo tada agregat najefikasnije radi. Na primer, ako imate Opel Astru II 1.6 koja maksimalni obrtni moment postiže pri 2.800 o/min, potrebno je prebaciti u više stepen prenosa između 3.200 i 3.400 o/min. Kod nekih drugih automobila je to malo drugačije – kao, recimo, kod Toyote ili Honde, čiji motori često postižu najveći obrtni moment na 4.000 o/min, ali još od 2.500 o/min daju preko 90% obr. momenta, tako je u tom slučaju potrebno šaltanje na oko 4.000 o/min."
Pozz
[ lancia88 @ 07.05.2007. 11:13 ] @
Pozdrav,
i ovo je uslovno: radi se o prvim stepenima prenosa, na predzadnjem i zadnjem stepenu potrosnja je ipak vezana za broj obrtaja jer ko bi inace terao kola sa 4-5K obrtaja 90 km/h. Tekst odlicno pojasnjava stil voznje u pocetnim brzinama ali ne naglasava to osim u delu koji pocinje sa kretanjem sa semafora iz cega se da zakljuciti o cemu se radi. Ovo ce reci da postoji nekoliko uslova voznje i rezima za najmanju potrosnju.
[ Doberman @ 07.05.2007. 11:32 ] @
Slazem se ali je sam preneo samo deo teksta kao reakciju na prethodni post od MarkBg.
Inace ceo tekst moze da se vidi na: http://www.automarket.co.yu/servisne/kako_zimi_trositi_manje.asp
Nadam se da na ovaj nacin ne krsim pravila foruma.
Pozz
[ MarkBg @ 07.05.2007. 12:40 ] @
Brate, taj covek moze da pise sta hoce, kad god sam bilo koji auto stiskao stalno do 4000 obrtaja i onda tek menjao brzinu-a narocito po gradu, potrosnja je isla u P.M.
I sam taj tekst mu je je nelogican. kaze toyote i honde razvijaju maks obrtni moment na oko 4000, a vec od 2500 imaju 90% obrtnog momenta, ali ipak vi gurajte svaki put na 4000 obrtaja zbog onih 10% mislim, nebuloza.
ja koliko sam citao, potrosnja raste bas ako stalno "odlucno dodajes gas", tj. kad stalno naglo ubrzavas.
Uostalom,neka te neko provoza autom koji pokazuje trenutnu potrosnju pa vidi koliko trosi na 2000 a koliko na 4000 obrtaja.
Ili posto tvoj logan izgleda ne pokazuje trenutnu potrosnju, sipaj 10 litara goriva i vozi ga lagano kako sam ti ja rekao,uvek lagano pritiskaj papucicu,lagano ubrzavaj, saltaj u visu brzinu vec na 2500-2700 o/min,a gledaj da ga na pravcima konstantno vozis na oko 2000-2200 o/min. naravno to ne vazi kad ides uzbrdicom nekom, onda mu daj gas da se ne muci sa 2200 obrtaja. ali u svakoim slucaju 3000 o/min nemoj uopste ni da prelazis i vidi koliko si kilometara presao. onda opet sipaj 10 litara, svaki put "odlucno pritiskaj gas", tj. ubrzavaj naglo i menjaj brzinu na 4000 obrtaja pa vidi koliko si takvom voznjom presao pa uporedi i zakljuci sam.
naravno potrebno je da vozis na priblizno istim relacijama i u priblizno istim uslovima.
[ planerso @ 07.05.2007. 12:57 ] @
Citat: MarkBg: Cekaj, pa zar logan ne pokazuje trenutnu potrosnju?
Nivo opreme Ambiance Pack u opremi nema putni kompjuter.
[ lancia88 @ 07.05.2007. 16:51 ] @
Pozdrav,
MarkBg, da si vozio nekada kola sa automatskim menjacem i pokazivacem broja obrtaja, zabezeknuo bi se koliko je pod uslovima kretanja iz mesta, sve napisano prilicno tacno. Automatski menjac je predvidjen da menja stepen prenosa pri priblizno idealnom broju obrtaja a to je definitivno iznad tih 2-2,5 K obrataja. Ili mislis da su automatski menjac projektovali da puno trosi?
Da se neko ne uhvati deklarisanih potrosnji, ona je deklarisana na jedva malo vecu od one kod manuelaca i to sa idealnom voznjom tako da su razlike zanemarive.
[ MarkBg @ 07.05.2007. 17:40 ] @
Logan koliko ja znam nema automatski menjac a i da ima onda ovo pitanje ne bi covek ni postavio
a ako je automatik neki parametar onda bi trebao sa njim svaki auto da trosi manje, mislim ako on sve tako idealno obavlja, a po pravilu auto sa automatikom trosi barem malo vise.
[ lancia88 @ 07.05.2007. 17:57 ] @
Pozdrav,
sad upravo proverih, nisam pisao poruku na mandarinskom jeziku, ne znam onda otkud ovoliko nerazumevanje.... ;)
Jednostavno, nebitno je koji automobil ima a koji nema automatski menjac, da si vozio ITI JEDAN automobil sa automatskim menjacem a da ima obrtomer, video bi na kojim obrtajima menja brzinu automatika. To su obrtaji znacajno visi od raspona 2-2500, te otud i moje poredjenje. Ako pritom znamo da vozila sa automatskim menjacem trose jedva malo vise od manuelaca i to u uslovima idealne promene brzina, analogija je jasna: niski obrtaji pri promeni brzine nikako ne mogu biti uslov za manju potrosnju vec samo obratno.
[ MarkBg @ 07.05.2007. 19:05 ] @
Pa dobro, na koliko to obrtaja automatika menja brzinu i na koliko po tebi treba menjati?
[ pctel @ 07.05.2007. 19:46 ] @
Meni nije poznat primer nijednog automobila koji trosi vise pri brzini 80km/h nego pri 120 km/h, vec naprotiv, u petoj se voznjom 120km/h potrosi 10%-30% vise goriva nego pri 80km/h kod svakog meni poznatog modela automobila. Voznja na 2000-2500 obrtaja ne samo da je najbolja za potrosnju, vec i za motor.
[ SmilieBG @ 07.05.2007. 19:59 ] @
Bakara je dao najtacniji, mada vrlo kratak odgovor.
Kriva obrtnog momenta pokazuje pri kojem broju obrtaja motora, motor proizvodi najvise konjskih snaga. Kod benzinaca je to kao sto bakara rece izmedju 3 i 5k obrtaja. Kod dizela, mnogo manje. U oba slucaja nebitno da li je to automatik ili manuelni menjac.
Kada motor proizvodi maksimalni broj konjskih snaga, onda mu treba manje goriva da pokrece istu tezinu automobila. Prema tome, logicno je da ce auto najmanje trositi onda kada koristi maksimalnu snagu - to jest u najvecem opsegu obrtnog momenta.
Auto najvise trosi:
1. kada se upali (da se pokrene motor);
2. da se automobil iz stanja mirovanja pokrene.
Automobil, jednom u pokretu, zahteva vrlo malo benzina / snage da odrzi tu brzinu (naravno, na ravnom).
Prema tome, idealno je voziti:
1. kada se krece, pun gas do najvise tacke krive maksimalnog obrta;
2. tada se salta u vecu brzinu;
3. 1 i 2 se ponavljaju dok se ne postigne zeljena brzina kretanja, a zatim se ta brzina odrzava u onom stepenu prenosa koji je najblizi maksimalnom obrtnom momentu.
Sto se tice automatika i zasto on trosi vise, postoje 2 glavna razloga:
1. automobil ne moze da koci motorom, posto ga automatik uvek izbacuje na 'ler' kada se pusti gas. Noviji automobili (zapravo negde od 1992-e) sa injection motorima, imaju osobinu, da kada se pusti gas, ali se menjac ostavi u brzini - prekida se dovod goriva u motor, posto tockovi, koji su u pokretu proizvode dovoljno snage da se motor ne ugasi. Na ovaj nacin, benzin se stedi. Automatik ovo ne moze da radi, barem ne stariji automatici.
2. automatik, iako pri optimalnoj voznji prebacuje u sledeci stepen to je isto tako tesko i postoci u svakodnevnim usluvima. Sa manuelcem se moze vise 'igrati' i biti pazljiviji na potrosnji benzina.
Poz,
Sale
[ ~Vojvoda @ 07.05.2007. 20:26 ] @
Vozite po "skolski" i ne bojte se za potrosnju. Ne vredi se opterecivati sa tim. Jednostavno neko ima sluha za motor neko ga nema. Ja ne bih mogao da vozim auto i da svaki sekund buljim u obrtomer kada ce dostici zeljene obrtaje i da pritom pratim saobracaj.
Jedino sto zvuci normalno jeste: ne visoki rpm, sve preko 3500, je stetno po motor i tracenje goriva, i treba da se koristi samo u kriticnim situacijama.
Polako do najveceg stepena prenosa i voziti u njemu, ako to uslovi puta i gustina saobracaja dozvoljavaju.
[ vlada01us @ 07.05.2007. 20:57 ] @
Citat: Prema tome, idealno je voziti:
1. kada se krece, pun gas do najvise tacke krive maksimalnog obrta;
2. tada se salta u vecu brzinu;
3. 1 i 2 se ponavljaju dok se ne postigne zeljena brzina kretanja, a zatim se ta brzina odrzava u onom stepenu prenosa koji je najblizi maksimalnom obrtnom momentu.
Kakav pun gas, pa ne govori se o trkama, nego o normalnoj voznji.
[ MarkBg @ 07.05.2007. 20:58 ] @
Prvo nije tacno da benzinci maks. snagu razvijaju na 3-5k obrtaja. ko vam je to rekao? to je notorna glupost. razvijaju je uglavnom na 5000-6000 obrtaja, neki i na vise.
Konkretan Logan je razvija na 5500 o/min. sto se tice obrtnog momenta, maksimalni razvija na 3000 o/min. Smilie ako si mislio na obrtni moment a ne na snagu to sto si napisao jos i ima smisla- da treba saltovati na 3000 obrtaja. medjutim i dalje tvrdim
da ko zeli nizu potrosnju treba uvek lagano da ubrzava, a ne naglo (odnosno kako autor citiranog teksta kaze "odlucno").
Dalje, iz prakticnog iskustva sam naucio da je za manju potrosnju bolje saltovati i pre 3000 o/min, ja sam konkretno bio napisao 2500-2700, pretpostavljam da je vec i na tim obrtajima dostupno mozda i 90% obrtnog momenta. apsolutno se slazem sa vojvodom kad kaze da je najbolje drzati broj obrtaja od 2000-2500.
smilie, ono sto po meni nikako nije tacno je da prilikom voznje konstantnom brzinom treba voziti onom u kojoj ce obrtaji biti sto blizi broju na kom motor razvija maks. obrtni moment. po tome ispada da recimo 80-90 kad vozis u 4. na 3000 obrtaja manje trosi auto nego kad isto toliko vozis u 5. na oko 2000. to naravno uopste nije tacno, nema veze sa zivotom. ne znam gde dolazite do tih dezinformacija.
uzmite bilo koji atuo sa putnim kompjuterom koji pokazuje trenutnu potrosnju i povremeno bacajte pogled na displej. sto bi rekle lale- sve ce vam se samo kaasti
Uostalom pitanje je bilo na kom broju obrtaja motor najmanje trosi. odgovor je -na najmanjem prihvatljivom ili da to uoblicim preciznije vozi ga na 2000 obrtaja kad vozis konstantnom brzinom i sigurno da ce ti potrosnja biti niska.
[Ovu poruku je menjao MarkBg dana 07.05.2007. u 22:16 GMT+1]
[ pctel @ 07.05.2007. 21:21 ] @
Citat: SmilieBG: Kada motor proizvodi maksimalni broj konjskih snaga, onda mu treba manje goriva da pokrece istu tezinu automobila. Prema tome, logicno je da ce auto najmanje trositi onda kada koristi maksimalnu snagu - to jest u najvecem opsegu obrtnog momenta.
Za ovakve dezinformacije bih ja slao u zatvor...
Evo, moj auto po specifikaciji maksimalnu snagu ima na 6500 rpm (to bi u petoj bilo 220 km/h), po tvojoj prici je ekonomicnije da vozim 220km/h nego 80km/h?!
Takodje, po specifikaciji se maksimalni obrtni moment postize na 4600rpm, sto je u petoj oko 155km/h. Suprotno tvojim shvatanjima, pri toj brzini potrosnja je skoro 10 l/100km, dok je pri 70-80 km/h tek nesto vise od 5l/100 km. Ne razumem se bas nesto u proracune motora SUS, ali taj ocigledan primer me dovodi upravo do suprotnog zakljucka - motor ce vise trositi sto vecu snagu proizvodi.
[ bakara @ 07.05.2007. 21:25 ] @
Ja sam znao da ce oko ovoga biti velike diskusije i bas zbog toga nisam hteo da trosim tastaturu :D
Citat: MarkBg: ono sto po meni nikako nije tacno je da prilikom voznje konstantnom brzinom treba voziti onom u kojoj ce obrtaji biti sto blizi broju na kom motor razvija maks. obrtni moment. po tome ispada da recimo 80-90 kad vozis u 4. na 3000 obrtaja manje trosi auto nego kad isto toliko vozis u 5. na oko 2000. to naravno uopste nije tacno, nema veze sa zivotom. ne znam gde dolazite do tih dezinformacija.
uzmite bilo koji atuo sa putnim kompjuterom koji pokazuje trenutnu potrosnju i povremeno bacajte pogled na displej. sto bi rekle lale- sve ce vam se samo kaasti :)
E, vidis upravo ovde gresis, motor manje trosi na 3000 u nizem stepenu prenosa nego u visem na 2000, naravno ovo zavisi i od konkretnih uslova saobracaja, ali mislim da se razumemo medjusobno...
Ova tvoja prica o stednji ima jedino smisla ako vozis dizelasa.
Ako imas bord komp. vrlo lako mozes proveriti potrosnju, ako ubacis u 4 brzinu na 2000rpm videces da motor vise trosi nego u trecoj na 3000rpm.
[ SmilieBG @ 07.05.2007. 22:13 ] @
@marko i pctel: umesto konja, trebalo je svakako da pise maks obrtni momenat - moj lapsus.
Zatim, pricam sada samo o benzicima, posto je topik o benzincu.
Uzmimo ovako primer:
60 km/h u petoj brizini se vrti prakticno na leru (tik iznad 1000 obrtaja). Na tim obrtajima automobil, tj motor raspolaze sa oko 30% ukupne snage, odnosno sa 30 konja ako motor ima deklarisanih 100 konja. E, sada: automobil u svakom trenutku ima, recimo 1000kg. Sada vi meni objasnjavate, da ce motor manje da trosi kada koristi 30 konjskih snaga da odrzi automobil mase 1 tone, nego kada koristi recimo 80 konja? Pa onih 30 moras da upregnes onda iz sve snage, tj da mu das vise gasa, tj da trosi vise benzina...? :| Ne, ne vidim logiku.
Drugo - kada se kaze da je maksimalni obrtni moment od recimo 170 Nm pri recimo 3800 obrtaja, onda se to odnosi na svaki stepen prenosa (nisam siguran za prvu i za rikverc, posto oni nisu sinhroni). Uglavnom, u tom rasponu obrtnog momenta, motor proizvodi najvise snage. Sa vise snage - lakse se pokrece ili odrzava brzina vozila iste tezine. Sa manje snage - motor mora vise da 'radi' da bi odrzao istu brzinu, a da ne pricam o ubrzavanju.
Imam stila, sa board kompjuterom i pokazivacem trenutne i prosecne potrosnje na njemu. Menjac ima i 6 brzina. Recimo, pri 80 km/h u sestom stepenu prenosa, sa mojim stilo voznje trosi oko 5,5 litara na 100 kilometara i motor se vrti na 1,800 obrtaja. Na istih 80 km/h u 4-oj brzini na oko 3,500 obrtaja trosi - 5,5 litara.
E, sada - kada sam u sestoj brzini pri 80 km/h i dam pun gas, potrosnja ode na oko 12,5 litara dok se brzina skoro ne menja. Do 100 bi mi trebalo oko 15-ak sekundi. Dok, u cetvrtoj brzini, pri 80 km/h kada dam pun gas, potrosnja ode na oko 12,5 litara, a do stotke stizem za svega par sekundi.
Sve u svemu: u sestoj bi 10 sekundi duze trosio 12,5 litara. Zasto? Zato jer motor radi sa 30 konja u sestoj brzini, dok u 4-oj posto je vec na maximumu obrtnog momenta mog motora radi sa svih 80 raspolozivih... ;)
Tako, da i dalje stojim iza toga, da sporije ubrzavanje vozila, trosi vecu kolicinu goriva:
1. motor radi sa 30% snage i treba mu vise benzina da sa manje snage pokrece vozilo;
2. potrebno vreme da se dostigne zeljena brzina je duze, odnosno umesto da dnevno motor bude opterecen (pod gasom) 15 minuta, auto bude 20 minuta pod opterecenjem...
Kod dizela je druga prica, ali sada pricamo o benzincima :)
Poz,
Sale
[ pctel @ 07.05.2007. 22:45 ] @
Citat: SmilieBG: 1. motor radi sa 30% snage i treba mu vise benzina da sa manje snage pokrece vozilo;
Dobro, a kako se dobija snaga? Pa sagorevanjem benzina - kompjuter ubrizgava kao lud na obrtajima na kojima je predvidjeno da ima maksimalni obrtni moment/snagu, sta vec od toga. Ako nije tako, sta preporucujes u mom slucaju - kad izadjem na autoput da nagazim 220km/h i necu trositi gotovo nista?
[ SmilieBG @ 07.05.2007. 23:06 ] @
Snaga je potrebna za maksimalnu brzinu;
obrtni momenat za ubrzavanje;
kombinacija ova dva, za odrzavanje brzine.
Prema tome - ako hoces da ubrzas sto bolje i sa sto manje potrosnje - onda trebas da gledas na obrtni momenat. Ako je obrtni momenat recimo 200 nm pri 3500 obrtaja, onda bi ja u svakoj brzini menjao na oko 4,200 posto pri tom obrtaju, prelaskom u sledecu brzinu broj obrtaja pada do oko 3,200 odnosno tacno u zonu kada auto raspolaze sa najvecim obrtnim momentom.
Kada dostignem zeljenu brzinu, odrzavam je onoj brzini u kojoj je obrtni momenat idealan.
I PCtel - OPET (!!) zaboravljas, da postoje zakoni fizike, te aerodinamike, trenja i slicnog. Ne secam se tacno kako rekose, ali da bi isao 200 na sat treba ti recimo 200 konja. A da bi isao 300, treba ti 500 konja... ;-)
Sa sve vecom brzinom vozila, veci je otpor vazduha, kao i trenje guma. Opet, veci je otpor u krivini, nego na pravcu. Isto vazi i da je veci otpor uzbrdo, nego nizbrdo. Sve sto sam do sada naveo se odnosi na ravnu podlogu, pod nekim normalnim uslovima.
A ako i dalje mislite, da benzinci manje trose pri sporijem ubrzavanju i pri manjim obrtajima, zasto onda ja u sestoj brzini pri 60 km/h trosim vise benzina dok ubrzam do 120?! :| Dok kada bi to radio kroz 4-u i 5-u brzinu bi vremenski brze stigao do 120 km/h, trosio sve vreme ubrzavanja manje goriva i u totalu potrosio mnogo manje goriva nego da se vucem od 60 do 120 sestom brzinom... ;-)
Poz,
Sale
[ vlada01us @ 07.05.2007. 23:07 ] @
@SmilieBG
Citat: Tako, da i dalje stojim iza toga, da sporije ubrzavanje vozila, trosi vecu kolicinu goriva:
Jesi li bas siguran da je tako?
Citat: kada sam u sestoj brzini pri 80 km/h i dam pun gas, potrosnja ode na oko 12,5 litara dok se brzina skoro ne menja.
Zasto tako? Zar auto ubrzava samo kada se da pun gas? Zar nece ubrzati i u sestoj, ako se nezno pojacava pritisak na papucu gasa, i imati malo vecu potrosnju, a ne sa 5,5 da skoci na 12,5l? E sad sto nece ubrzati za par sekundi, mislim da nije bitno.
EDIT
U prethodnoj poruci si napisao da tvoj auto toliko trosi pri brzini od 80km. Sada pise 60km.
Sesta nije za brzinu od 60km. Ne moze da se vozi 6-om. Ono nije da ne moze, ali 60km/h nije ni za cetvrtu, a kamoli za sestu.
[ Nebojsa Milanovic @ 07.05.2007. 23:17 ] @
Za najmanju potrošnju bilo kog automobila, postoji jedan jedini kriterijum - vrlo jednostavan:
Režim vožnje kojim se ostvaruje najmanja potrošnja je onaj kojim se postiže što veća brzina kretanja - sa što manjim otklonom papučice gasa (tj. količinom ubrizganog goriva).
Prosto kao pasulj. Naravno, tečna vožnja i izbegavanje najnižih obrtaja se podrazumeva.
[ SmilieBG @ 07.05.2007. 23:18 ] @
@vlada01us:
ali vreme i jeste vrlo bitan faktor u celoj prici.
Bas zato i verujem da sporijim ubrzavanjem trosis vise goriva. Prosta racunica:
od 60 do 120 km/h sa potrosnjom od prosecno 11 litara (ne moze manje, jer u suprotnom ne ubrzava) mi treba oko 30 sekundi.
od 60 do 120 km/h sa idealnom raspodelom snage / obrtnom momenta, do 120 stizem za 15 sekundi. Prosecna potrosnja u ovom slucaju je isto oko 11 litara.
U oba slucaja, pri konstantoj brizini od 120 trosi oko 7 litara.
Prema tome, zasto bi 15 sekundi duze trosio 11 litara na 100 kilometara? Svaki dan po 5 minuta duze potrosnje, pa x 30 dana... pa racunaj.
Druga stvar - zasto ne koristiti svu raposlozivu snagu. Ne pricam o tome da se spaljuju gume pri svakom kretanju sa crvenog, ali ne da se tegli i razvlaci do zeljene brzine. Jednostavno - odlucno na gas, do zeljene brzine, u sto kracem roku a onda odrzavati tu brzinu u idealnom rasponu obrtnog momenta pri kojem automobil sa najmanje potrosnje (= najvise snage) odrzava brzinu vozila.
Ako verujes drugacije - daj neko (logicno) objasnjenje.
Poz,
Sale
PS. ove gore mere su bazirane na 1.2 stilu sa 6 brzina.
[ SmilieBG @ 07.05.2007. 23:22 ] @
Citat:
Sesta nije za brzinu od 60km. Ne moze da se vozi 6-om. Ono nije da ne moze, ali 60km/h nije ni za cetvrtu, a kamoli za sestu.
On moze da ide sestom, ali da bi odrzao tu brzinu trosi vise goriva nego recimo cetvrtom. A opet, po logici nekih ovde (barem koliko sam razumeo iz odgovora), to je bolje i manje trosi jer je na manjem broju obrtaja ;) Ja samo hocu to da osporim.
Inace, moze 60 i sestom, ne cima, ne trese - ali se cuje po motoru da mu bash ne prija. Zato sam i uzeo malo excentrican primer ;)
@Nebojsa - a zar to sto si rekao, nije pri najvecem obrtnom momentu? Obrtni momenat je mera kojom automobil 'ubrzava' odnosno osecaj da vas sila zalepi za naslon sedista. U tom trenutku, auto najvise ubrzava, dok je papucica na 1/2 gasa ;-)
Poz,
Sale
[ Nebojsa Milanovic @ 07.05.2007. 23:28 ] @
Nije na najvećem obrtnom momentu.
Područje najvećeg obrtnog momenta nije najekonomičniji režim. Najekonomičniji režim se postiže na način koji sam opisao. To je uvek ispod zone najvećeg obrtnog momenta.
Razlog što je tako je što otpori kretanja ne rastu linearno, nego sa kvadratom brzine. Zato je najekonomičniji režim uvek na nižoj brzini od one koja bi se imala u zoni najvećeg obrtnog momenta, jer su u njoj otpori daleko veći.
[ vlada01us @ 07.05.2007. 23:31 ] @
Vidi, najmanja potrosnja auta je pri brzini 90km/h u najvecem stepenu prenosa. Tvoja racunica ne pije vodu, jer ako predjes 100km pri brzini od 90km, sestom, tvoj auto ce potrositi 5,5l. Ako ti vozis cetvrtom, trecom, istih 100km, istom brzinom-90km/h, vise ce goriva da ode. Fakat je tako.
[ SmilieBG @ 07.05.2007. 23:34 ] @
Nije tako ako u svim navedenim stepenima prenosa samo odrzavas tih 90 km/h. Vozio sam ga na tempomatu u raznim stepenima prenosa pri istim brzinama i uvek trosi isto ako je ravan put i ako samo (a tempomat je ;)) odrzava brzinu.
Jedini izuzetak u ovom je ako je u odredjenoj brzini, pri nizem stepenu prenosa broj obrtaja zaboden u crveno. Ako je to do 5k obrtaja, onda trose isto.
Objasni zasto mislis da auto u 3 i 4 stepenu prenosa trosi vise pri brzini od 90 km/h nego li pri istoj brzini u 5 ili (gde ima) 6-om stepenu prenosa.
Moja logika, zakljucak i iskustvo je da:
Ako motor pri 3,500 obrtaja ima max obrtni momenat i pri 4,500 max konja, onda motor sa svom raspolozivom snagom odrzava brzinu. Posto je veca snaga motora, onda mu treba i manje gasa da bi odrzao brzinu.
Ako je motor na 2,000 obrtaja (u mom slucaju je to oko 80 km/h u sestoj), onda ce takodje samo odrzavati brzinu sa minimalnom potrosnjom. Ali bilo kakvo ubrzanje (makar to bilo i naminimalnija uzbrdica) ce trositi mnogo vise da odrzi brzinu, nego li da to radi u nizem stepenu prenosa, gde je obrtna kriva u maksimalnom rasponu. Shodno tome - auto ce biti najekonomicniji, ako iz njega izvlacis uvek maksimum, a ne ako ga sporo vozis, tj ubrzavas.
Poz,
Sale
[ vlada01us @ 07.05.2007. 23:39 ] @
Najsigurnije ti je da to proveris ako sam izmeris potrosnju, ne preko bord kompjutera, nego napunis rezervoar, predjes tvojim stilom voznje 50, ili 100km, dospes, izracunas potrosnju. Onda tih 50km. predji mirnijom voznjom, pa ponovo izmeri. Uvideces onda.
[ SmilieBG @ 07.05.2007. 23:44 ] @
Ja iz jednog rezervoara od 58 litara mogu da izvucem oko 1100 kilometara sa mojim nacinom ekonomicne voznje. Ali onda ne idem preko 110 km/h. Naravno, ubrzavam zustro do zeljene brzine, a onda je odrzavam na idealnom broju obrtaja, po mojim shvatanjima.
Neke normalne voznje mogu da predjem oko 750 kilometara sa jednim rezervoarom. I u ovom slucaju ubrzavam zustro, ali idem do 160 km/h gde je naravno mnogo veca potrosnja.
Takodje, gledao sam potrosnju na board compu i ona je pri konstantoj brzini ista u gotovo svim stepenima prenosa, izuzev prve, koja opet verujem da ima veze sa sinhronima i njenom raspodelom snage.
Poz,
Sale
PS. to merenje nema sanse, to mora biti u strogo kontrolisanim uslovima voznje, sto je u svakodnevnoj voznji ne moguce izvesti...
[ Nebojsa Milanovic @ 07.05.2007. 23:46 ] @
Citat: vlada01us: ako predjes 100km pri brzini od 90km, sestom, tvoj auto ce potrositi 5,5l. Ako ti vozis cetvrtom, trecom, istih 100km, istom brzinom-90km/h, vise ce goriva da ode. Fakat je tako.
Ovo je jasno, gore sam naveo razlog.
Citat: vlada01us: Vidi, najmanja potrosnja auta je pri brzini 90km/h u najvecem stepenu prenosa
Ovo sigurno nije tačno. Najekonomičnija brzina je ispod 90 km/h. Podrazumeva se u najvećem stepenu prenosa i bez cimanja.
[ SmilieBG @ 07.05.2007. 23:56 ] @
@Nebojsa - prevideo sam tvoj odgovor (drugi). Elem, ne slazem se sa tobom. Barem ne u slucaju da govorimo o konstantoj brzini. Naime, ako se vozilo krece brzinom od 80 km/h, u petom prenosu, onda je na oko 2,300 obrtaja. Ako je max obrtni momenat na 3,200, onda motor koristi oko 60% ukupne snage da odrzava brzinu.
Ako se pri istoj brzini, stepen prenosa vrati u cetvrtu, motor ce proizvoditi na oko 3,000 obrtaja oko 90% ukupne snage. Sa vise snage - ista tezina vozila se lakse pokrece, te je potrebno manje goriva.
Ili ja gresim negde ;)
Poz,
Sale
[ vlada01us @ 08.05.2007. 00:12 ] @
Citat: Najekonomičnija brzina je ispod 90 km/h. Podrazumeva se u najvećem stepenu prenosa i bez cimanja.
Na primer? Koliko znam, u specifikaciji svakoga vozila brzina od 90km/h je najekonomicnija.
[ Nebojsa Milanovic @ 08.05.2007. 00:14 ] @
Grešiš, i to dosta :).
Naime, snaga koju čitaš iz dijagrama snage je MAKSIMALNA snaga pri tom broju obrtaja, a to je daleko veća snaga od one koja se razvija pri ravnomernoj vožnji u tom broju obrtaja. Ona se može ostvariti kada maksimalno nagaziš gas pri tom broju obrtaja.
Auto srednje klase na 80-90 km/h troši na sve otpore nekih 15-tak KS.
Jer, kada bi na 3000 obrtaja u četvroj trošio, kako ti kažeš, 90% snage, kako bi mogao tako da ubrzava sa tih 80 do maksimalne brzine za koju mu je potrebno nekoliko (i do 10) puta više snage?
Apsurdno, zar ne ;)
Edit za vladu:
Najekonomičnija brzina za auto srednje klase je minimalna koja se može ostvariti u najvećem stepenu prenosa a da se motor ne guši i ravnomerno radi. U prevodu, nekih 70 km/h, za slabije aute nešto manje.
[ lancia88 @ 08.05.2007. 07:19 ] @
Pozdrav,
eto, ja vec na pocetku napisah kako je navedeni tekst tacan samo u pocetnim rezimima voznje dok se u predzadnjem i zadnjem stepenu prenosa stvar menja i broj obrtaja daleko drasticnije utice na potrosnju. Neko je vec napisao, mislim SmilieBG, da se zustrijim stizanjem do visih stepena prenosa i brzina od cca 90 km/h postize najekonomicniji rezim voznje.
Ovih 90 km/h je orjentaciona brzina za vecinu vozila ali nikako nije precizna mera. Tacno je i da se taj raspon najekonomicnije brzine krece od cak 70 pa do 100/105 km/h, zavisno od vozila i njegovih faktora (struktura guma, konstrukcija motora, masa, aerodinamika itd.). U svakom slucaju, rezim najekonomicnije voznje se menja sa tom brzinom i tada je neophodno "osetiti" onaj broj obrtaja neophodan za odrzavanje postojece brzine za koju pretpostavljamo da je idealna ili makar joj priblizna, ukoliko je posmatramo kroz rezim najmanje potrosnje.
Racunari u automobilima ponekada veoma cudno pokazuju potrosnju pa je i tu moguce zbunjivanje, posebno kod prvih susreta sa njima. Svojevremeno vozim audi 200, zadnji model pred A8, maksimalno opremljen ukljuciv i racunar sa svim rezimima potrosnje, i konstatujem da u prvoj i drugoj, bez obzira na ukljucenje ili ne-ukljucenje quatra/redukcije, moj rezim potrosnje je jednak kako god vozio - 43 litra, i tu spasa nema. Ovo mi je bilo veoma cudno jer, recimo, jedna Baccara mi je pre toga pokazivala uredno promene potrosnje i u ova dva stepena prenosa zavisno od nacina voznje u njima. Poseban je sok bio kada se uzme u obzir ocitavanje ukupne dnevne, mesecne ili sve predjene kilometraze gde vec odokativno bude dosta cudnih ocitavanja. Ipak, danasnji racunari to dosta precizno rade pa im, mislim, mozemo verovati.
U tom smislu, slazem se sa SmilieBG i njegovim zapazanjima vezanim za potrosnju apropo rezima voznje.
Pctel, mozda se lakse uklopis u temu ako prihvatis da se sa postizanjem okvirne "idealne" brzine u najvisim stepenima prenosa rezim menja, pa se tada vozi na nizim obrtajima od onih kojima dostizes tu brzinu. Mozda onda prekines slati ljude u zatvor za ono sto sam ne razumes.
[ SmilieBG @ 08.05.2007. 08:41 ] @
Citat: Jer, kada bi na 3000 obrtaja u četvroj trošio, kako ti kažeš, 90% snage, kako bi mogao tako da ubrzava sa tih 80 do maksimalne brzine za koju mu je potrebno nekoliko (i do 10) puta više snage?
Nisam siguran da sam razumeo sta si sa ovim mislio? :|
Auto, u 4-oj pri 3000 obrtaja ne trosi - nego koristi 90% ukupne snage koju motor moze da proizvede. U tom smislu, sa vise snage pokrece istu tezinu vozila. U slucaju da auto ubrzava, onda se prebacuje u sledeci stepen na taj nacin da broj obrtaja u sledecem stepenu opet pocne na od prilike maksimalnoj snazi motora, kako bi opet imao dovoljno snage da energicno ubrza. Posto je u pitanju 4-a brzina, onda bi bilo logicno da ce u 5-om stepenu dostici 120 km/h i 'sam' doci na 80% snage motora po broju obrtaja.
Naravno, da u najvisem stepenu prenosa, pri 4000 obrtaja ta brzina vec dostize (u zavisnosti od automobila) i preko 150 km/h gde se kao sto lancia88 rece stvari menjaju zbog otpora i svih drugih faktora. Ali pri 150 i nema vise stepena prenosa da bi se broj obrtaja smanjio. Uostalom, prvi topik je glasio:
[quote]Interesuje me pri kojem broju obrtaja motor troši najmanje goriva.[/qoute]
A ja sam na to odgovorio (uzimajuci u obzir da je benzinac i normalnu exploataciju vozila): pri maksimalnom obrtnom momentu u svakom stepenu prenosa i za zustrim ubrzavanjem. Tako, da cisto sumnjam da se neko gradskim ulicama vozi 150 na sat (mada ima ih, ali to je posebna tema :)).
Poz,
Sale
[ vlada01us @ 08.05.2007. 13:38 ] @
Citat: Najekonomičnija brzina za auto srednje klase je minimalna koja se može ostvariti u najvećem stepenu prenosa a da se motor ne guši i ravnomerno radi. U prevodu, nekih 70 km/h, za slabije aute nešto manje.
Nebojsa, mislim da ovo nije bas tako. Ja vozim dizela, pa i onda petom, na 70km, motor ne radi kako treba. On ce da odrzava tu brzinu, pa ce i da ubrzava, ali se dosta muci. Pa nekad moram da vratim u cetvrtu, da bih prestao sa opterecivanjem motora. Mogu misliti samo kako radi benzinac. Mislim da ne valja ta voznja za motor.
[ Doberman @ 08.05.2007. 21:07 ] @
@vlada01us
Covek je pitao na kom broju obrtaja ce motor najmanje da trosi a ne kako da, mu motor, sto duze traje.Još samo da dodam ubrzavanje brzinom puža takodje ne produžuje vek motora.
pozz
[ pctel @ 08.05.2007. 22:43 ] @
Citat: lancia88: Pctel, mozda se lakse uklopis u temu ako prihvatis da se sa postizanjem okvirne "idealne" brzine u najvisim stepenima prenosa rezim menja, pa se tada vozi na nizim obrtajima od onih kojima dostizes tu brzinu. Mozda onda prekines slati ljude u zatvor za ono sto sam ne razumes.
Covek nije pitao kako da ubrzava/usporava, vec je jasno i nedvosmisleno pitao "pri kojem broju obrtaja motor troši najmanje goriva" a na osnovu vasih pisanja moze doci do potpuno suprotnih zakljucaka. Ako izuzmemo gradsku voznju, pri normalnim uslovima na putu motor radi uglavnom na istom broju obrtaja i nema nekih non-stop ubrzavanja-usporavanja. Tu nema mesta diskusiji - motor manje trosi na manjem broju obrtaja, to bi trebalo da je trivijalno, svima poznato i da se podrazumeva. To je tako oduvek bilo, a jos je dodatno izrazeno kod injection motora koji da bi dobili jos snage pri visim obrtajima uspricavaju gorivo kao ludi.
Citat: SmilieBG: Auto, u 4-oj pri 3000 obrtaja ne trosi - nego koristi 90% ukupne snage koju motor moze da proizvede. U tom smislu, sa vise snage pokrece istu tezinu vozila.
Dobro, to je jasno, nego ja ne vidim kakve to veze ima sa temom. Ako auto koristi 90% snage koju motor moze da proizvede, taj motor trosi 90% svoje maksimalne moguce potrosnje, dok ako koristi 15% snage koju motor moze da proizvede, trosi takodje veoma mali procenat svoje maksimalne potrosnje. Inace, peta brzina nije ni namenjena za ubrzavanje, vec da se cetvrtom dostigne zeljena brzina, a onda da se prebaci u petu kako bi se motor rasteretio i smanjila potrosnja. Kazem, generalno je to peta, to sto tvoj auto ima 6 brzina je zanemarljivo retka pojava.
Citat: vlada01us: Mogu misliti samo kako radi benzinac. Mislim da ne valja ta voznja za motor. To sve zavisi od auta do auta... Moj auto moze da odrzava brzinu i od 35 km/h u najvisem stepenu prenosa bez ikakvih problema, to je tako jer sve dotle ima dovoljno konjskih snaga. Neko rece da je prosecnom automobilu za odrzavanje brzine dovoljno 15 konjskih snaga, ali nije svaki auto isti - onaj koji ima 2000 kg sigurno ce za odrzavanje brzine traziti 3x vise snage nego neki od 700kg. Svaki auto ima drugaciju krivu snage i na drugacijem broju obrtaja dostize tih 15-30-45 ili koliko vec za tu tezinu treba konjskih snaga. Ipak, kao sto je vec receno, nije dobro opteretiti motor do granice izdrzljivosti, tako da ja ne vozim u najvisem stepenu prenosa ispod 55km/h, a ostali takodje neka probaju koja je minimalna brzina koju motor moze da odrzava u najvisem stepenu prenosa pa neka ubrzaju jos za 20 km/h i to je to.
Citat: Doberman: @vlada01us
Covek je pitao na kom broju obrtaja ce motor najmanje da trosi a ne kako da, mu motor, sto duze traje.
Dobro, ali je pomenuo da je auto njegov a ne komsijin, pa se pitanje samo po sebi namece
[ vlada01us @ 09.05.2007. 00:18 ] @
Citat: Covek je pitao na kom broju obrtaja ce motor najmanje da trosi a ne kako da, mu motor, sto duze traje
Sta ovo znaci? Tako moze da se kaze da ce najmanje trositi sa 1 obrtajem, ili ako ga neko slepuje... Valjda se podrazumeva da se misli o normalnoj voznji.
@pctel
Molim te reci koji auto ti imas. Bas me interesuje. Sigurno si vozio tom brzinom cim kazes da moze bez problema.
[ pctel @ 09.05.2007. 00:58 ] @
Citat: vlada01us: @pctel
Molim te reci koji auto ti imas. Bas me interesuje. Sigurno si vozio tom brzinom cim kazes da moze bez problema.
Alfa Romeo 33. Ler gas u petoj je 30km/h, tada trza i ima cudan zvuk, ali vec sa 20% vise obrtaja (~35km/h) moguce je voziti. Da, vozio sam tako jednom prilikom kad mi je nestalo benzina i plina, vozeci na isparenja iz plinske boce presao sam nekih ako se dobro secam 8km do najblize pumpe. Da sam nagazio "do daske" tesko da bih i kilometar presao.
[ Doberman @ 09.05.2007. 16:43 ] @
@vlada01us
Sa malo izuzetaka ,brzinu od 70 km/h u petom stepenu prenosa ne mozemo da nazovemo "normalnom voznjom".
Citat: Inace, peta brzina nije ni namenjena za ubrzavanje, vec da se cetvrtom dostigne zeljena brzina, a onda da se prebaci u petu kako bi se motor rasteretio i smanjila potrosnja.
Motor sigurno nece da bude rasterecen ako se auto (osim vrlo retkih izuzetaka) vozi 70 km/h petom, jedino mozda ako ide nizbrdo :-)
[ hakinen @ 10.05.2007. 20:37 ] @
Pitao sam profesora motora SUS danas na fakultetu sta misli on o nacuni voznje da bi se postigla idealna potrosnja!
I kaze on da kod automobila sa karburatorom, nikako nije preporucljivo da se ostro startuje do postizanja maksimalnog momenta u I II i III brzini, jel se tada definitivno najvise trosi, u onim pocetnim momentima, kad se da pun gas, a auto ne moze da sagori toliku smesu, pa se pola sagori a pola ode u vazduh!
U svakom slucaju kaze on da za bilo koji automobil, i u zavisnosti od uslova na putu, najbolje je da se onako po osecaju prebacuju brzine, i da se sto pre stigne do najviseg stepena prenosa :d
Sve u svemu zakljucak je ne ostro I II III IV pa onda polako u petoj, vec polako sve brzine!
Inace nikako nije pogodno za motor da se vozi V brzinom 60-70, jel to moze da ima samo kontra produkte u odnosu na ustedu goriva :D
[ Nebojsa Milanovic @ 10.05.2007. 20:53 ] @
Svi koji govore da je minimalna potrošnja na autima srednje klase (do stotinak KS) ona pri brzinama većim od 70 km/h trebalo bi ponešto da nauče o otporima kretanju, a ne da šire dezinformacije.
Inače, zvaničan test podatak je da je čovek sa Golfom dizelom prešao nekoliko hiljada kilometara uključujući i uspone i nizbrdice sa prosečnom potrošnjom 2,69 l/100 km. Brzina kojom je vozio je 55-60 km/h.
[ bakara @ 10.05.2007. 21:41 ] @
Citat: hakinen: Pitao sam profesora motora SUS danas na fakultetu ...
Jadan taj tvoj profesor, pa ti ga za sve pitas
Treba napraviti razliku izmedju motora sa karburatorom i savremenih (inteligentnih) multi point ubrizgavanja na 16-ventilskim motorima!
Citat: Nebojsa Milanovic: Inače, zvaničan test podatak je da je čovek sa Golfom dizelom prešao nekoliko hiljada kilometara uključujući i uspone i nizbrdice sa prosečnom potrošnjom 2,69 l/100 km. Brzina kojom je vozio je 55-60 km/h.
Informacija mi je interesantna i molim ako bi mogao ostaviti link...
Takodje treba napraviti razliku izmedju benzinskih i dizel masina, sto sam napomenuo na pocetku.
Ono pravilo od 3-5000rpm se definitivno ne moze primeniti na dizel motore.
*Zasto dizel motor manje trosi od benzinskog?
Ako uzmete za primer da automobil vozite po gradu po kreni-stani principu, jasno je da tesko prelazite 3000rpm, ako vozite auto sa benzinskim motorom prakticno ga vozite ispod zone maksimalnog obrtnog momenta i tako trosite vise goriva. Kada izadjete na auto put motor je u zoni preko 3000rpm motor maksimalno koristi svoju snagu i najmanje trosi benzina.
Ako imamo dizel motor kome kriva obrtnog momenta pocinje vec nesto od iznad 1000rpm a zavrsava se negde oko 3000rpm jasno je da je takav motor u gradskoj voznji vecim delom u zoni najveceg obrtnog momenta i najveceg stepena iskoriscenja.
Kada izadjete na auto put i vaseg dizelasa naterate preko 3000rpm njemu obrtni momenat opada a raste mu potrosnja. Kod dizel motora krivu obrtnog momenta u velikoj meri popravljaju turbine koje su sada vec postale standard, a izuzetak su klasicne dizel masine.
Savremena auto industrija sada radi na tome da turbine sve cesce ugradjuje i na benzince i tako i njima popravi krivu obrtnog momenta i pomeri je ka nizim obrtajima, poveca snagu a smanji potrosnju...To je buducnost!
[ netDemon @ 13.06.2007. 13:40 ] @
Kada se automobil krece ravnomernom brzinom, njegov motor savladava otpor kotrljanja i otpor vazduha. Prvi raste sa kvadratom brzine a drugi sa trecim stepenom brzine. Posle nekih 70 km/h, otpor vazduha strmo raste i zahteva vise snage. Da bi recimo, automobil sa prosecnom aerodinamikom, dostigao 200 km/h, treba mu oko 125 KS, dok recimo za 160 km/h mu treba oko 70 KS. Znaci, jasno je da ekonomicna voznja pri vecim brzinama otpada. Znaci, najekonomicnija voznja je u najvisem stepenu prenosa (IV ili V) sa sto manjim brojem obrtaja, koji nece preopteretiti motor, a kod savremenih sistema el. ubrizgavanja taj broj moze da bude i ispod 2000, u zavisnosti od snage motora. Brzine koje se ovde postizu su oko 60-70 km/h, i to je najekonomicniji rezim orijentaciono, a naravno za tacno odredjivanje je potreban eksperiment.
[ ZloPrase @ 17.06.2007. 10:15 ] @
Citat: Sa vise snage - ista tezina vozila se lakse pokrece, te je potrebno manje goriva.
Ili ja gresim negde
Kao što su ti već napisali, grešiš. Zaključak je sasvim suprotan. Ista brzina, manje snage -> manji rad -> manja uložena energija -> manje potrošenog goriva.
Saveti stručnjaka za manju potrošnju goriva: (izvor Auto Bild, ja ću citirati samo 2)
Citat:
- Ubrzavajte pod punim gasom
Funkcioniše kod savremenih motora sa elektronskim ubrzavanjem (ne važi za motore sa automatskim menjačem i "dizelaše"): ubrzavanje pod punim gasom do 2.000 o/min donosi uštedu. Razlog: kod laganog dodavanja gasa otvor leptira u usisnoj grani je nepovoljan jer nastaju vrtloženja koja povećavaju potrošnju. Kod punog gasa leptir u usisnoj grani je potpuno otvoren. Preporuka za one koji imaju automatski menjač i koji voze na dizel: krenite sa malim gasom, kod vozila sa turbopunjačem izbegavati pun gas.
- Menjajte brzo stepen prenosa
Visok broj obrtaja znači i visoku potrošnju. Ko vozi na niskim obrtajima štedi gorivo. Pri brzini od 50 km/č u petom stepenu prenosa "fokus 1.8" troši svega 4 litra umesto 8.7l/100km u drugom stepenu.
Inače, navešću samo još jedan podatak (iz testa istog lista) koji se tiče vožnje pod "punim gasom".
Porše Kajen turbo s (koji pri brzini od 80 km/č troši 11.3l) potrošio je 66.7 litara pri brzini od 270km/č.
Folksvagen Golf GT 2.0 TDI (koji pri brzini od 80 km/č troši 4.6l) potrošio je 16.4 litara pri brzini od 220km/č.
Pozdrav
[ MarkBg @ 17.06.2007. 10:57 ] @
pa to je vec logicnije, pod punim gasom doci do 2000 obrtaja a onda polako jos malo do 2500 i odmah u visi stepen prenosa... onda voziti konstantno na recimo 2100-2200 obrtaja...
upravo sam otprilike tako i ja rekao na pocetku...
[ vladd @ 17.06.2007. 12:00 ] @
Ako se vec raspravlja o karburatorskim masinama, posto racunari optimizuju kolicinu goriva prema ostalim parametrima, ne treba zaboraviti da ni karburatori nisu isti.
Nekada je konstrukcija karburatora imala dve ili tri "tacke" radnog rezima, ostale, "prelazne" ili nisu bile zanimljive, ili konstruktivno nije moglo da se jednostavno izvede.
Neke od "legendi", Mini moris, reno4, imale su "neobicne" karburatore, minika sa zvonom u ulju, za lagano doziranje, a r4 je imao karburator koji je konstruisan u 5 tacaka, u 5 rezima je imao idealan(koliko je moguce) odnos vazduha i benzina.
Najcesca "tacka" je ler, gde se isporucuje nesto bogatija smesa, a optimalna je bila na oko 2/3 gasa (kod nekih na 3/4). Tako da za pricu pocetnog ubrzavanja treba imati podatak koliko otvoren leptir daje "idealnu", optimalnu smesu.
Posto je to uglavnom bilo u zoni "preko pola gasa", ubrzavanje je preporucivano da bude malo "ostrije".
Za ostale elemente potrosnje, vetar u ledja, sirina guma, to je mnogo jasnija zona rasprave. Ne moze se ubrzavati (mada su i retka kola koja mogu nesto ekstra da postignu) mnogo preko kvadratne funkcije funkcije, a otpor fluida raste sa trecim stepenom brzine. Mada do 100km/h nije znacajan, tek posle hidraulickog udara na oko 150.
Poz.
[ mstevic @ 18.06.2007. 22:32 ] @
Motor je najefikasniji kad razvija maksimalni obrtni momenat. Najmanje troši na pola od te vrednosti. Primer, max obrtni momenat na 4000rpm, najmanja potrošnja na 2000rpm. Što se brže ide, veći je otpor vazduhu, pa je i potrošnja veća.
[ agvozden @ 19.06.2007. 08:50 ] @
Potrošnja motora je najmanja kada ima najveći obrtni momenat? Ovo možemo uzeti kao tačnu izjavu, ali se ovo odnosi kada je motor izolovan - nas interesuje potrošnja auta.
Kompjuteri pokazuju različite potrošnje prilikom različitih režima vožnje - koliko vidim svi su to testirali na kratke staze.
Najekonomičnija vožnja jeste dati impuls autu i koristiti inerciju. Praktično znači dovesti auto u stanje 70-80 km na sat prebaciti u najviši stepen prenosa (kod nekih automobila ovaj stepen je ekonomični, a kod nekih je i dalje vučni!) i održavati brzinu kretanja. Treba osetiti zvuk motora u odnosu na gaženje papučice gasa. Ako malo oduzmete gas, a auto nastavi nesmetano kretanje - to je to. Lagano vratite pritisak papučice u najbliži poliožaj u kome ste bili. Svako prekomerno gaženje će se direktno odraziti na potrošnju.
Fiziku nisam proučavao, ali imam veliki broj kilometara u različitim vozilima i različitim terenima. Svakodnevno sam na autoputu.
I ono što je najbitnije - još uvek ne uspevam da vozim ekonomično u Beogradu. Berem ne preko dana (jednom sam preračunao zeleni talas u Takovskoj i kneza Miloša i u ponoć ekonomično došao do gazele)
[ vladd @ 19.06.2007. 11:49 ] @
Motor jako trosi na najvecem obrtnom momentu, ali se uzima da je to njegov najefikasniji rezim, sto bi kolega rekao na "izolovanom" motoru.
Realno, retko ko krece sa semafora na 4000o/min, sa benzincem, da se ne rasplinjavamo, ili 3000 sa dizelom.. Ali i sa 30% manjim brojem obrtaja, smo vec u zoni povecane "efikasnosti", i sa karburatorima, mapirane masine su vec mnogo efikasnije na skoro svim rezimima.
Znaci, rezim voznje vise utice na potrosnju, mekano ubrzavanje i sa sto manje kocenja. Najmanje trosi auto koji najmanje koristi kocnicu, posto je svaki pritisak na pedalu "ponistavanje" ubrzanja, brzine, potrosenog goriva za postizanje "nepotrebne" brzine.
Drugi rezim bi bio krstareca voznja, e tu je optimum nesto ispod maksimalnog obrtnog momenta, gde je motor prilicno efikasan, a snagu trosi na savladavanje otpora, vazduha, kotrljanja...odrzavanja kolicine kretanja, brzine sa sopstvenom masom.
Poz
[ bakara @ 21.06.2007. 21:53 ] @
A da se mi vratimo temi?
Hvala!
[ nnn @ 25.06.2007. 13:35 ] @
Mi smo sada na sajmu uzeli mazdu 3 1.6i TX
ima board kompljuter i pokazuje trenutnu potroslju. i tstiranjem sam dosao do zakljucka da kada ga drzim na 3000-3500 obrtaja najmanje trosi(oko 5-8)litara, a kada ga drzim na oko 2000 trosi oko 10, a na visim obrtajima da nepricam
[Ovu poruku je menjao bakara dana 25.06.2007. u 14:54 GMT+1]
[ vladd @ 25.06.2007. 14:07 ] @
I dalje tvrdim da je besmislen doticni komp. Dva iskustva, isli smo preko rudnika sa cirokijem, uzbrdo od 45-65l potrosnja, nizbrdo 0,5, za plakanje pa za smeh.
Drugo, sa relativno novim A4, TDI, do NS. Pokazivao je potrosnju od 5-6,5L, i "predvidjao" da sa preostalim gorivom mozemo da predjemo 350km. Dosli do Novog sada, malo se svrckali, i nazad, potrosnja ista, "mogucnost" i dalje oko 350 km(zavisno od pedale gasa), ekonomicna voznja , sta li, iako smo pregazili 130 km. Tek pred BG, spala nam je mogucnost na 250 km (u nekih 10km), pri tome je potrosnja varirala od 6-7,5L.
Sta je mucenik pokazivao, da se valjda reciklira gorivo iz duvanskog dima..., ili neku "utesnu" pricu eto predjes 220 km kao 100, samo sto u par km "iznenadi" sa promenom racunice. Moze jos 300km, a posle 20 km, eee sada juri pumpu..
Pri tome, potrosnja nije silazila ispod 5,5L, a i to je bilo jako retko, a gorivo se trosilo, prelazili kilometri, relativno konstantnom brzinom, a rezultat..nepromenljiv.
Poz.
[ ~Vojvoda @ 25.06.2007. 14:19 ] @
Pa kao prvo, ja iako sam po struci elektrotehnicar racunara, nikada u potpunosti nisam verovao bilo kakvim podacima koje ocita racunar :) sto znaci ni onim u vozilu. Mozda vam to zvuci zatucano, ali prethodni post upravo pokazuje da racunar ume nekada da unese bas povecu gresku.
Pravu potrosnju je najbolje izmeriri na tradicionalni nacin, sipati pun, voziti 100km i ponovo sipati, po meni jos bolje je preci recimo oko 200-300(pa pomnoziti broj usutih litara sa 100 i podeliti sa brojem predjenih km) jer je to duzi period i vozilo prodje kroz sve moguce faze ekspolatacije i tada se zaista pokaze i stil voznje i ekonomicnost vozila i vozaca.
Toliko od mene.
Pozdrav !
[ djsloba10 @ 03.07.2007. 08:43 ] @
E ovde svega za čitanje...
I o benzinskim motorima i o dizelima i sa karburatorima i sa ubrizgavanjem i turbine i bez.........
A čoveka zanima LOGAN...
Na osnovu svih pisanja sam došao do oštroumnog zaključka: automobil najmanje troši kad mu je potpuno prazan rezervoar!!!!!!!!!!!!!!!
Budite fer i nemojte da ga zbunjujete kažite prave podatke a ne teorije koje sami stvarate
[ dulsrules @ 06.07.2007. 18:13 ] @
Vozim Zastavu 101 GTL 55 '86 god. Automobil stvarno ide dobro, vuce uzbrdo cak i kad je pun, znaci nisam imao nikakvih problema tipa da mu fali snaga, da stuca i sl. Nije budzen. Elem, nikad nisam merio potrosnju po gradu, ali sticajem okolnosti sam jedan dan isao do ortaka koji zivi kod hotela "Srbija" u Beogradu (ja sam na Vidikovcu). Krenuo sam u vecernjim satima, znaci nema guzvi, pesaka, murije itd. Vozio sam trasom kojom ide autobus broj 50. Vozio sam uglavnom ne brze od 70 km/h, uglavnom u najvecem stepenu prenosa na ravnom, a na nizbrdicama u leru. U oba pravca. Sauh spusten. Skoro je prazan rezervoar bio kad sam krenuo, u medjuvremenu sam sipao za 500 din. Kad sam dosao kuci, bacih pogled i videh da je rezervoar skoro prazan, kao i kad sam krenuo. Pogledam ja ispod da ne curi negde, u motoru, sve sam pregledao i nista. Sve suvo kao barut. Znaci ja ne znam koliko ima kilometara ova relacija koju sam ja izvozao, ali mislim da je previse potrosio, cak i za ovo godiste. Ako neko zna koliko bi za tu relaciju bila optimalna potrosnja, voleo bih kad bi saznao, cisto da znam trebam li kod majstora ili da ugradim plin. Molima da mi neko da kakav takav odgovor.
Hvala :-)
[ Stele @ 06.07.2007. 19:01 ] @
Svi podaci koje si dao su prilično klimavi za bilo kakvu precizniju analizu..........
Ako te baš zanima koliko ti auto troši po gradu primeni staru seljačku metodu...... Napuni rezervoar do čepa i zabeleži početnu kilometražu. Kad rezervoar bude skoro prazan ponovo ga napuni do čepa pri čemu ćeš izmeriti količinu nasutog goriva. Zabeleži kilometražu u tom trenutku i sa malo elementarne matematike dobićeš prilično realnu vrednost potrošnje..... Ako je manje od 10 lit na 100 km be happy
Što se plina tiče, koristi pretragu, bilo je dosta tema o tome.
Pozdrav!
[ vladd @ 07.07.2007. 11:29 ] @
Kec iz '86 je jako kritican auto po pitanju potrosnje. Od zaglavljivanja plovka, iglice, pustanja povratnog creva, kriticne pumpe za gorivo, cistoce rezervoara i filtera(benzina i vazduha) i maksimalno netacnog pokazivaca za gorivo(ne utice na potrosnju, ali utice na nervozu). Tako da relacija, nacin voznje i ne mora da ima previse uticaja na potrosnju, koja zbog neke neispravnosti, varira i tokom voznje
Najbolja metoda je tankovanje "do cepa", pa posle 200km sracunati potrosnju, pregledati instalaciju benzinskog sklopa a posebno karburator, sto je neophodno i u slucaju ugradnje plina. Na potrosnju benzina, dodati 1,5-2l i to ce biti potrosnja plina, a cena plina ce praviti "ustedu", jednog dana, kada se isplati plinski uredjaj.
Poz
[ HOKUM @ 08.07.2007. 19:39 ] @
da bi znali koji je rezim najpovoljniji za motor,i u kojem rezimu najmanje trosi goriva,za to vam treba dijagram od proizvodjaca,koji dobiju na kocnici na probnom stolu,na kojem su nacrtani obrtni moment i broj obrtaja,po tome znate koji su optimalni rezimi motora...i ovu potrosnju oni takodje sracunaju i ucrtaju...mada vi mozete biti pravi empiristi ako vas mrzi da gledate dijagrame i citate tablice,i fino naspite goriva koliko mislite,pa onda isprobavajte na raznim brzinama :) a ovi koji imaju ideju da gas ne treba dirati,nego vazda tako voziti na dno gasa i saltati brzine...to nije zdravo za motor nikako,pogotovo za dizele,raspadnu se i srcu gorivo tada vise nego da im se da normalno gas,i pregrijavaju se bez potrebe...standardna greska,da je za motor najbolje da se vozi na dno gasa :) pogotovo ne vazi za bilo kakvi uspon ili malo vece opterecenje za motor ;)
[ popovicvl @ 17.07.2007. 08:20 ] @
Svaka konjska snaga se mora napojiti odredjenom kolicinom goriva...
ako vizite na 6k rpm morate napojiti 100 konja,a ako vozite na 2k rpm
morate napojiti 33 konjske snage.
Da bi automobil odrzavao konstantno recimo 100 km/h teorijski je dovoljna i 1 konjska snaga...
To sve zavisi od tezine,aerodinamike,otpora kotrljanja,stanja podmazanosti sistema i td...
Kad vozim focus 1.6 (101 ks) na laganicu:
1-2-3 menjam na 2000
4-5 na nesto vise 2250
auto trosi 6 l/100km
Kad ga gazim:
1-2-3-4 do 5500-6000
auto trosi 12 l/100km
Inace u 5toj brzini na 2000 rpm auto se kotrlja na 83 km/h,nema muke,ali
ne mogu se usuditi na preteknem nikog.Za tu operaciju treba niza brzina...
Evo jedne kamiondzijske konstatacije:
Vozilo najmanje trosi kad nemate potrebu da koristite kocnicu.
Cim pritisnete kocnicu to znaci da ste potrosili nepotrebno energiju za ubrzanje.
Idealno bi bilo da auto izbacite u ler pred semafor i da stane na liniju...
naravno u gradu je nemoguce,ali na otvorenom putu moze se brzina korigovati bez preteranog koriscenja kocnica...
..aj ziveli...
[ efes @ 22.07.2007. 01:20 ] @
Ajde malo da se umesam...
SAT plus broj 162 iz juna meseca tekuce godine...
KAKO DO MANJE POTROSNJE
Ispravno vozilo -10%
Naduvajte pneumatike -3%
Ne stavljajte prtljag na krov -10%
Nezno sa pedalom gasa -10%
Ne preterujte sa kocnicom -5%
Zatvorite prozore -10%
Iskljucite klimu -10%
Elem sad idu dva naslova koja su jako interesantna
Ne preterujte sa brzinom -8% pa sledi tabela
potrosnja goriva tojota jaris u 5-TOM stepenu prenosa
80 km/h = 4,5 l/100km
90 km/h = 4,9 l/100km
100 km/h = 5,5 l/100km
110 km/h = 6,1 l/100km
120 km/h = 7,0 l/100km
130 km/h = 8,1 l/100km
Koristite (naj)visi stepen prenosa -10% pa sledi tabela potrosnja goriva Koral in L
dajem samo 3 zanimljive brzine:
71 km/h = 3ci stepen 6,8 l/100km ... 4ti stepen 5,4 l/100km ... 5ti stepen 4,9 l/100km
81 km/h = 3ci stepen 7,5 l/100km ... 4ti stepen 6,2 l/100km ... 5ti stepen 5,7 l/100km
90 km/h = 3ci stepen 8,2 l/100km ... 4ti stepen 6,7 l/100km ... 5ti stepen 6,1 l/100km
Sad nisam vas tacno citao ponaosob da bi znao ko je ovde lud a kome noge smrde:) ali ja verujem Alvirovicu,pa se i donekle pridrzavam ovih pravila...
Zivi bili......
[ ~Vojvoda @ 23.07.2007. 13:40 ] @
Citat: popovicvl: Svaka konjska snaga se mora napojiti odredjenom kolicinom goriva...
ako vizite na 6k rpm morate napojiti 100 konja,a ako vozite na 2k rpm
morate napojiti 33 konjske snage.
Ovo je tacno.
Citat: popovicvl:
Da bi automobil odrzavao konstantno recimo 100 km/h teorijski je dovoljna i 1 konjska snaga...
To sve zavisi od tezine,aerodinamike,otpora kotrljanja,stanja podmazanosti sistema i td...
Kolega, uz duzno postovanje, ovo ste lupili i ostali zivi, pod predpostavkom da je automobil tezak 1000kg, i da se krece 100km/h odnosno 27.7m/s potrebno je 27.7kW odnosno 37,672KS, naravno ako govorimo o idealnom sistemu[nema otpora vetra, nema gubitaka u transmisiji i pneumaticima itd.]. Ljudi misle da ako amutomobil ide konstantnom brzinom, potrebna je mala snaga, pogresno, kretanje automobila predstavlja fizicki rad, koji jeste promena energije, kineticke i potencijalne, a izvrseni rad u jedinici vremena predstavlja snagu, i fica i ferrari naprave isti rad kada predju 100km, samo ovaj drugi taj rad obavi za mnogo manje vreme, naravno zbog vece snage koja jeste rad/vreme. E sada tu u racunicu uskace i sama karakteristika motora koja nam takodje govori da kriva razvoja snage i kriva potrosnje imaju isti tok, rastu sa brojem obrtaja, ali ovo vazi za gornju polovinu opsega obrtaja, u donjoj polovini motor trosi manje, zaista, ali voznja na malim obrtajima rezultovace vecom potrosnjom na 100km zato sto se automobil krece sporije, a potrosnja nije mnogo opala, vi ovde mesate pojmove trenutne potrosnje motora u lit/h i efektivne potrosnje lit/100km, shvatate li sada? Kada vozite na recimo 1500rpm motor zaista vuce manje goriva, ali se zato automobil drasticno sporije krece zbog cega opada efektivna potrosnja koja nas konkretno u ovom slucaju interesuje. Neki ljudi na ovom forumu bi zaista trebali malo da se pozabave elementarnom fizikom pre postovanja, jos samo fali komentar tipa> Ma kada ti nestaje goriva, trebas da vozis brze da stignes kuci pre nego sto ti nestane
Evo jedne kamiondzijske konstatacije:
Vozilo najmanje trosi kad nemate potrebu da koristite kocnicu.
Cim pritisnete kocnicu to znaci da ste potrosili nepotrebno energiju za ubrzanje.
Idealno bi bilo da auto izbacite u ler pred semafor i da stane na liniju...
naravno u gradu je nemoguce,ali na otvorenom putu moze se brzina korigovati bez preteranog koriscenja kocnica...
..aj ziveli...
Moj otac je kamiondzija, sa 40 god radnog staza presao je preko 4 000 000km na tri kontinenta, dobijao je razna priznanja kao jedan od najboljih vozaca u floti, nisam bas cuo da kaze da kocenje nije bitno, on zapravo kaze, bez divljanja i vozi po skolski kako su te instruktori naucili, ako nesto ne stima u potrosnji ili se gume vise deru, kriv si samo ti i niko drugi, kako su njemu gume trajale po 20 000km duze od ostalih vozaca, to samo on zna, kako je njegov kamion trosio najmanje to samo on zna. Mogu ja vama ovde da prepricavam njegove anegdote ovde citav dan...
Sta mislite zasto neke njegove kolege trose vise goriva, e pa lepo moj stari nije visio po kafanama pa onda vozi ko manit da stigne, moj stari se nije trkao sa kolegama, i tako dalje lista je poprilicno dugacka
Pozdrav!
[ vladd @ 23.07.2007. 13:51 ] @
Elementarna fizika zahteva razmisljanje. Ako treba 30 ks da se postigne 100km/h, nije potrebno toliko snage za odrzanje kretanja, vec onoliko koliko treba da se savladaju otpori kretanju.
Svaka cast kamiondziji na predanom radu i iskustvu, ali nemamo bas 40 god za sakupljanje iskustva, a neke se stavri mogu izracunati i zakljuciti mnogo pre.
Da se ponovim, o rezimu efikasne voznje, sa najmanjom mogucoom potrosnjom, treba raspravljati mozda sa konkretnim vozilom, nacinom voznje i principom kontrole i merenja ponasanja motora. Ne mogu se u isti dzak trpati i kec iz 86 i multipoint iz 2003 godine.
Nekada se iz 1300 kubika "izvlacilo" 60ks, uz potrosnju 12L, a sada sa takvom "potrosnjom" i kubikazom i 180ks, posteno, recimo na mozda malo vecim motorima, ako ne racunam Hayabusu, bas...
Poz.
[ ~Vojvoda @ 23.07.2007. 14:16 ] @
Citat: vladd: Elementarna fizika zahteva razmisljanje. Ako treba 30 ks da se postigne 100km/h, nije potrebno toliko snage za odrzanje kretanja, vec onoliko koliko treba da se savladaju otpori kretanju.
Mislim da ljudi ovde opet brkaju loncice, nemojte gledati automobil kao automobil vec jednu kocku tesku 1000kg u idealnom sistemu toj kocki treba snaga od 37KS da se krece brzinom 100km/h, i kraj price, pitaj bilo kojeg nastavnika fizike, potvrdice ti ovo. A ubrzanje je totalno druga prica.
A odrzavanje brzine umanjuje potrosnju, a ne snagu, jer motori imaju sistem obaogacenja smese kada se ubrzava, to se zove engine load, odnosno pterecenje motora, koliko je leptir otvoren, danas se to meri potenciometrom kod benzinaca jer samo oni to imaju, i u zavisnosti koliko je leptir otvoren, dodaje se malo obogacenje smese radi lakseg ubrzanja, upravo zbog toga su i karburatorski motori i trosili vise jer su bljuvali gorivo ko ludi kada vozilo ubrzava, kod novijih motora, svako obogacenje smese se precizno dozira trajanjem duty cycle-a injektora koji se obija iz osnovne tabele koja se posle mnozi sa faktorima iz enrichment tabela-choke(sauh), engine load, engine rpm, MAF senzor(kolicina i temp. vazduha), lambda(SAFR) na osnovu ovih faktora mnozenjem baznog impulsa sa brojem iz enrichment tabele dobije se novo korigovano trajanje impulsa.
I kada je sve ovako fino dozirano naravno da multipoint iz 2003. trosi manje od neke krntije iz 88....
[ grujicd @ 23.07.2007. 14:23 ] @
Nesto ti ne valja u toj tvojoj elementarnoj fizici.
Citat: kretanje automobila predstavlja fizicki rad, koji jeste promena energije, kineticke i potencijalne
Ako zanemarimo sve otpore, nema promene energije - kineticka je ista, jer se ne menja brzina, potencijalna takodje jer ne menjas visinu.
Citat: Mislim da ljudi ovde opet brkaju loncice, nemojte gledati automobil kao automobil vec jednu kocku tesku 1000kg u idealnom sistemu toj kocki treba snaga od 37KS da se krece brzinom 100km/h, i kraj price, pitaj bilo kojeg nastavnika fizike, potvrdice ti ovo.
Nije ni ovo tacno, kocki koja se krece svemirom treba 0KS da bi odrzala kretanje kojom god hoces brzinom.
Druga je prica naravno kad otpori udju u igru. Ali tada zavisi od mnogih faktora, tako da otpada neka fiksna i apsolutna velicina od 37KS.
[ ~Vojvoda @ 23.07.2007. 15:51 ] @
Citat: grujicd: Nesto ti ne valja u toj tvojoj elementarnoj fizici.
Valja, valja...
Citat: grujicd:
Ako zanemarimo sve otpore, nema promene energije - kineticka je ista, jer se ne menja brzina, potencijalna takodje jer ne menjas visinu.
Ima promene energije, A=F*s, s ti je put koji automobil predje, a F ti je sila koja ga pogoni i deluje u pravcu njegovog kretanja, jer da nema promene energije, onda bi to bio perpetuum mobile. Motor vrsi rad, cim imas rad imas i snagu. Oces da kazes da automobil koji se krece 100km/h ne vrsi nikakav rad? A sto onda trosi gorivo? Odakle dolazi toplota, ako nema rada?
Nije ni ovo tacno, kocki koja se krece svemirom treba 0KS da bi odrzala kretanje kojom god hoces brzinom.
Druga je prica naravno kad otpori udju u igru. Ali tada zavisi od mnogih faktora, tako da otpada neka fiksna i apsolutna velicina od 37KS.
Ne znam da li su te roditelji naucili tome, ali nije lepo lagati, vrati se i procitaj gde sam ja pomenuo svemir? I naravno da za kretanje treba 0KS kroz svemir, da se razumemo cifra od 37KS nije ni apsolutna ni fiksna, to je minimalna snaga koja je potrebna da pogoni neko telo brzinom od 100km/h na zemlji, racunica se komplikuje sa dodavanjem parazitnih faktora, otpor itd... sto rezultuje jos vecom potrebnom snagom za to kretanje, ili oces da kazes da mozes da stavis motor iz motorne testere[5KS] u auto i da vozis 100km/h?
[ grujicd @ 23.07.2007. 16:15 ] @
Citat: [nema otpora vetra, nema gubitaka u transmisiji i pneumaticima itd.]
Ti si pomenuo idealan sistem, bez gubitaka i otpora, sto je isto sto i svemir :)
Problem je sto si ti izasao sa potrebnom snagom na trecu decimalu! I tvrdio da je to tacno snaga koja je potrebna za 100km/h, za auto ili za kamenu kocku od 1000kg. A tek sad si se setio da zavisi od sile.
A koja je to sila? To je sila koja je tacno jednaka sumi svih sila otpora. Da je veca auto bi ubrzavao, da je manja usporavao bi.
Iz tvojih tvrdnji ispada da su sile otpora iste za auto koji se kotrlja na tockovima i za kocku od 1000kg.
Hahaha
[ ~Vojvoda @ 23.07.2007. 22:57 ] @
Citat: grujicd: Ti si pomenuo idealan sistem, bez gubitaka i otpora, sto je isto sto i svemir :)
Ne bas, da se korigujem, iskljuceno save na zemlji osim gravitacije, nema vetra, trenja, ili bilo kakvog drugog otpora.
Problem je sto si ti izasao sa potrebnom snagom na trecu decimalu! I tvrdio da je to tacno snaga koja je potrebna za 100km/h, za auto ili za kamenu kocku od 1000kg. A tek sad si se setio da zavisi od sile.
A=F*s; P=A/t; ne ja trvrdim da je minimalna moguca snaga za pokretanje objekta na Zemlji brzinom od 100km/h.
E j*bi ga sada me vec puno pitas...a i to je visa a ne elementrana fizika
To je sila koja je tacno jednaka sumi svih sila otpora. Da je veca auto bi ubrzavao, da je manja usporavao bi.
Znaci da eliminisemo sve otpore onda automobil ne trosi nista, e daj bas da vidimo i to cudo, ovo za povecanje i smanjenje sile je tacno, ali da ti kazes da kretanje automobila nije potreban nikakav rad...
Iz tvojih tvrdnji ispada da su sile otpora iste za auto koji se kotrlja na tockovima i za kocku od 1000kg.
Hahaha
da hahahaha, i tebi....
nikad ja nisam rekao da su sile otpora iste, opet mastas i izmisljas, preporucujem ti da postanes politicar imas dobar potencijal.
Evo sad cu i ja malo da budem politicar
1.Ti tvrdis da automobil moze da ide 100km/h pogonjen motorom od motrne testere, mozda bi cak odgovarao onaj iz decijeg elektricnog vozica :)
2.Ti tvrdis da takav automobil ne trosi nista ako odrzava konstantnu brzinu
E pa da te razuverim, nadji mi jedan jedini automobil ciji motor razvija manje od 37KS u momentu kada se krece 100km/h onda ja nisam normalan, vise da, zapravo sigurno, jer postoje sile otpora koje traze dodatnu snagu, ti uporno hoces da meni imputiras izjavu kako svi automobili razvijaju istu snagu pri 100 na sat, NIJE TACNO, i sama ekonomizacija vozila se svodi na smanjenje sila otpora, ali na kraju i da se napravi automobil kod koga su sve sile otpora jednake 0, postoji donji prag snage potreban za odrzavanje te brzine i on inzosi 27.7kW, teoretski ispod toga je nemoguce, uzmi koji god automobil hoces, nadji krivu snage, i pronadji na kojim obrtajima u najvisem steoenu prenosa razvija 100km/s, sa grafikona ocitaj koliku snagu razvija taj motor na tim obrtajima...
Mozemo ovako da se prepiremo "letnji dan do podne" ali ti neces dokazati suprotno, jer da je tako mi bismo vozilli automobile koji prelaze kontinent sa jednom casom benzina, smejace ti se neko kada to cuje...
ako zelis nesto da dokezes iznesi koncept i tezu kako ti mislis da to funkcionise jer ovo repliciranje ne vodi nikuda, lepo ti kazi kako ti vidis stvari, daj da procitamo.
[ Backy @ 24.07.2007. 00:53 ] @
@~Vojvoda
nauči fiziku (trenje kotrljanja se spominje još u osnovnoj) pa će ti biti jasno... grujicd ti lepo objašnjava, a ti se praviš pametan...
ps. gravitacija je sila, nije otpor... nema direktan uticaj na brzinu kretanja tela koja imaju težinu i kreću se bez promene daljine od centra gravitacije... to kretanje jeste ubrzano, ali se vektoru brzine menja samo pravac a intenzitet ostaje isti, pa kretanje može da se posmatra kao ravnomerno
[ grujicd @ 24.07.2007. 07:41 ] @
Citat: E pa da te razuverim, nadji mi jedan jedini automobil ciji motor razvija manje od 37KS u momentu kada se krece 100km/h onda ja nisam normalan
Ne moram uopste da gledam neka egzoticna vozila. F126p iliti Peglica:
Zapremina motora: 704cc
Snaga: 26KS @ 4500rpm
Maksimalna brzina: 116km/h
Podatke sam nasao na: http://www.fiat126.info/specs.html
[ broker @ 24.07.2007. 08:49 ] @
Vojvodo, posto slika govori vise od hiljadu reci, zamisli sledecu (slikovitu) situaciju:
Vozis auto 100 km/h (po ravnom), i onda u jednom trenutku pritisnes kvacilo i iskljucis motor. Hoce li auto da stane zato sto motor vise ne radi i nema ni jedne KS koju trosi na kretanje vozila?
Evo jos jedne (slikovite) situacije:
Vozis auto po ravnom, u cetvrtoj, na 3000 obrtaja i vozilo se krece 80 km/h, onda predjes u petu i popustis gas, tako da je broj obrtaja pao na 2500, a auto i dalje ide 80 km/h. Da li u oba slucaja, motor ima istu snagu, odnosno trosi istu kolicinu goriva?
[ ~Vojvoda @ 24.07.2007. 09:49 ] @
Citat: grujicd: Ne moram uopste da gledam neka egzoticna vozila. F126p iliti Peglica:
Zapremina motora: 704cc
Snaga: 26KS @ 4500rpm
Maksimalna brzina: 116km/h
Podatke sam nasao na: http://www.fiat126.info/specs.html
Ne sumnjam u tacnost podataka, ne mogu da poverujem.
@broker
Naravno da auto nece stati, kretace se zbog ulozene kineticke energije, sve dokle ona ne opadne na nulu. Koliko ce brzo opasti zavisi od otpora koji postoji.
Znam da motor razvija razlicite snage na razlicitim obrtajima u razlicitim stepenima prenosa, ali do ove peglice sve mi je imalo nekako smisla. Ali mi jednostavno ne ide u glavu da za odrzavanje brzine treba 0KS, u svemiru da, ali na zemlji?
Znaci svi vi tvrdite da se sva snaga automobila trosi na savladjivanje sila otpora pri konstantnoj brzini, u redu respekt, cenim to misljenje, ali onda vi meni lepo iznesite koncept toga, vase misljenje, ne replike i prepucavanja, nego u 2-3 recenice mozete da kazete vase vidjenje stvari pa onda mozemo da diskutujemo, ja ako gresim, i ako mi tim vasim konceptom dokazete da gresim, ja cu rado priznati gresku, ne bezim ja od toga...
Citat: Backy: @~Vojvoda
, a ti se praviš pametan...
...
ps. gravitacija je sila, nije otpor...
prva recenica: mogao bi malo pazljivije da biras reci, jer veoma dobro znas sta to znaci sto si rekao, zato bih te zamolio da u buduce malo povuces rucnu sa tim izrazima, dozvoljavam da mi neko kaze da ne znam, ali da sam glup, najlepse te molim, da razmislis samo malo o tezini reci koje si izrekao, ja SVE ucesnike ove rasprave CENIM, ZA UZVRAT OCEKUJEM ISTO!!!
mogu u sali nekada to da kazem, cak i kada sam 100% u pravu to ne govorim ljudima
sto se tice gravitacije malo sam se losije odrazio, (brzo kucam poruke) sam pricas o otporu kotrljanja, u formulu ulazi normalna sila koja je proizvod mase i konstante g, pa sam to mahinalno nazvao gravitacijom, otpor kotrljanja ja nisam ucio ni u osnovnoj ni u srednjoj, jesam trenje ali otpor kotrljanja ne-znaci kriv je profesor. Gravitacija ima uticaj direktan na otpor kotrljanja, sto je masa automobila veca to je i otpor veci, logicno zar ne?
Pozdravljam vas!
[ popovicvl @ 24.07.2007. 09:52 ] @
..da bi se auto kretao nekom brzinom dovoljna snaga koja savladava otpor vazduha i
otpor kotrljanja.To je teorijski 0 ks (svemir).
Mom autu treba 40 ks da bi se kretao 100 km/h,a solarnom autu sa tockovima od bicikla
treba i aerodinamikom aviona treba 10-15 ks...
I jos nesto mi nije jasno...kakva je veza izmedju broja predjenih kilometara i pameti?
Uostalom za voznju kamiona ne treba nikakva pamet...
[ ~Vojvoda @ 24.07.2007. 11:51 ] @
Citat: popovicvl: I jos nesto mi nije jasno...kakva je veza izmedju broja predjenih kilometara i pameti?
Uostalom za voznju kamiona ne treba nikakva pamet...
ima veze br. predjenih km sa iskustvom koje je dragoceno, ali sa tim iskustvom prodjes kroz xyz situacija i iskustava, dosta toga se moze primeniti na smanjenje potrosnje. Ne govorim ni u cije ime, ali nisam corav niti moj otac, sedimo u malim putnickim kolima, i krecemo na semaforu i kamion u njemu neki baja[naravno nas jugovic] nam pobeze
pretekao sam posle ja njega, ali on je tako silovito krenuo da je samo na tom startu sprzio goriva za dodatnih x km ravnomerne voznje. Opet da se ogradim-ne rade to svi vozaci, ali ovo je samo jedan banalan primer.
Sto se tice konkretno same teme, mozda sada i vidim gde gresim, ali obratite paznju sada:
-salzemo se za 0KS kroz svemir, slazemo
-dobro popustiucu i za ravnomerno kretanje, ok
-vrsi se rad protiv sila otpora, koje se mogu manje ili vise eliminisati, ali ostaje jos jedan ogranicavajuci faktor-masa, koja figurira u otporu kotrljanja[vasa kritika je urodila plodom, naucio sam sta je otpor kotrljanja], solarni automobil ima aerodinamiku Mig-a, ali nema masu normalnog automobila, tacnije laksi je i to mnogo. teoretski koeficijent trenja ne moze biti 0.001, ne moze biti nula, i onda nam ostaje i da je taj koeficijent tako mali masa pomnozena sa g daje otpor, i opet dolazimo na moje da postoji teoretski limit na zemlji i on nije 0, nego neki broj, priznajem moja greska omanuo sam u brojkama, ali i dalje se drzim svog stava e sada vi dokazite suprotno.
Pozdrav!
[ popovicvl @ 24.07.2007. 12:24 ] @
dobro jutro...
naravno da ne mogu otpori da se svedu na 0...
u cast tvoje konstatacije...sto vece divljanje veca potrosnja...
Za vece ubrzanje treba uloziti vecu energiju,tu bas tu auto najvise trosi...
Sto cesce pritiskamo papucicu gasa,tj. menjamo rezim voznje,povecava se potrosnja...
[ broker @ 24.07.2007. 13:03 ] @
Citat: ~Vojvoda: Naravno da auto nece stati, kretace se zbog ulozene kineticke energije, sve dokle ona ne opadne na nulu. Koliko ce brzo opasti zavisi od otpora koji postoji.
Tu tije kljuc: da bi automobil nastavio da se krece istom brzinom potrebno je uloziti samo onoliko energije koliko je dovoljno da se nadomesti otpor njegovom kretanju, a to je manje nego sto je potrebno da se automobil pokrene (ili ubrza).
Citat:
Znam da motor razvija razlicite snage na razlicitim obrtajima u razlicitim stepenima prenosa, ali do ove peglice sve mi je imalo nekako smisla. Ali mi jednostavno ne ide u glavu da za odrzavanje brzine treba 0KS, u svemiru da, ali na zemlji?
Nesto se ne secam da je iko tvrdio da za odrzavanje brzine treba 0 KS, nego da ne treba ista snaga kao da se automobil pokrene. U tome se i sastoji trik u ustedi goriva rezimom voznje: sto ravnomernije vozis, bez nepotrebnog stiskanja papucice gasa, manje ces goriva potrositi.
Iz toga i proizilazi sasvim logicna ocena da ako vozis tako da u krivinama moras da kocis, nepotrebno trosis energiju: potrosio si je da postignes ubrzanje a onda si je ponistio kocenjem. Ovo se, naravno, odnosi na voznju po ravnom.
Ili, kao ti je tvoj matori rekao: tajna njegove ustede goriva je u ravnomernoj voznji.
[ ~Vojvoda @ 24.07.2007. 15:31 ] @
naravno da ne mogu otpori da se svedu na 0...
a, ne ne ne, pazi ovaj rad, znam i ja da u realnom sistemu na zemlji ne mogu da se svedu otpori na nulu, ali i teorijski otpor kotrljanja ne moze biti 0, za aerodinamicki ne znam, ali ako nema vazduha on mora biti 0. I teorijski i realno na Zemlji otpori se ne mogu svesti na nulu, sto sam ja i tvrdio, sto znaci da bi se i u najidealnim teorijski mogucim uslovima opet vrsio rad protiv tih sila otpora, i znaci opet bi se trosilo gorivo. Ako ne shvatate: zamislite najidealniji teorijski moguc automobil, stavite ga u vakum, opet bi mu trebala snaga da savlada minimalni otpor kotrljanja, mozda je ta snaga zanemarljiva, ali dokazuje ono sto ja vec nekoliko postova hocu da dokazem, teorijski idealan automobil ne moze da odrzava brzinu bez rada, jer teorijski minimalan otpor nije jednak nuli.
[ Backy @ 24.07.2007. 15:55 ] @
idealni teorijski uslovi se baš tako i zovu jer je sve idealno (po ideji, onako kako je zamišljeno)... u teoriji je sve moguće... najidealniji teorijski automobil u vakumu neće trošiti rad na održavanje konstantne brzine, već samo na njenu promenu
[ vladd @ 24.07.2007. 16:52 ] @
Uz duzno postovanje, debelo ste zagazili u teoretisanje, koje nama puno veze sa realnoscu i potrosnjom goriva. Napolju su realni uslovi, realne sile, realni motori i vozila, i realni vozaci, koji bi da trose sto manje goriva za identicne potrebe, ili da bi povecali potrebe za boravkom u kolima.
Poz.
[ ~Vojvoda @ 24.07.2007. 18:08 ] @
dobro, pa sta ako teoretisemo? to nije zabranjeno
jes da smo malo zalutali u nadrealne i imaginarne svetove...
sto se tice realnog sveta, motor kao masina najvecu efikasnost postize u zoni maksimalnog obrtnog momenta, a najbolja efektivna potrosnja se ostvaruje, voznjom u najvecem stepenu prenosa, kada se ove dve tacke poklope, dobije se najbolji rezultat, znaci voznja na maksimalon ob. momentu u najvecem stepenu prenosa, bi trebala da bude najekonomicnija.
kod mog vozila to mu dodje na nekih 80-85 km/h, naravno, nije isto za druga vozila, kod jacih brzina ce biti veca, i obrnuto.
[ Backy @ 24.07.2007. 23:58 ] @
ovde je to mnogo puta pominjano...
vožnja na max. ob. momentu nije najekonomičniji način vožnje... to je režim vožnje u kojem je najbolji odnos dobijene snage i potrošenog goriva... za vožnju je dovoljnja i manja snaga, ali treba imati u vidu da je smanjenje snage nesrazmerno smanjenju potrošnje... to znači da je ako, lupam, za održavanje brzine dovoljna polovina snage motor neće prepoloviti potrošnju već će se smanjiji, opet lupam, za jednu četvrtinu... za pređeni put u 4. stepenu prenosa pri istoj brzini je potrebno manje goriva nego za isti u 3. (pretpostavimo samo da je ravan put)
ps. upravo sam shvatio da je problem u naslovu teme... jedna grupa (u koju ja spadam) pokušava da objasni najekonomičniji način, a druga grupa idealni odnos potrošnje i iskorišćenja
[ bakara @ 25.07.2007. 19:25 ] @
Citat: Backy:.. jedna grupa (u koju ja spadam) pokušava da objasni najekonomičniji način, a druga grupa idealni odnos potrošnje i iskorišćenja
pa idealna potrosnja bi trebalo biti da ide sto bolje i da trosi sto manje...sto se mene licno tice to je u zoni maksimalnog obrtnog momenta, sve ispod i iznad toga je van onoga sto motor maksimalno moze da pruzi, a maksimumu valjda tezimo zar ne?
[ ZloPrase @ 25.07.2007. 19:36 ] @
A ko bi rekao vidiš da se ljudi konceptualno razilaze... Za neke je idealna potrošnja idealna potrošnja, a za druge je idealna potrošnja nešto drugo...
[ bakara @ 25.07.2007. 20:08 ] @
Da, izgleda da je za neke idealno da ne trosi nista
[ ZloPrase @ 25.07.2007. 20:22 ] @
A neki bi pak da voze kocke (i to po svemiru)...
[ dd_dd @ 22.08.2007. 14:51 ] @
Felicia 1.3 43kW na obrtomeru ima osenčeno zeleno od 2000-3500 - što će reći da je najekonomočnije održavati obrtaje u tom opesgu...
Verovatno je i kod Logana približan interval...
Na slici se ne vidi ceo zeleni interval... ali čisto da vidite na šta mislim.
[ real-fantastico @ 26.08.2007. 10:28 ] @
Neznam da li je ta tvrdnja o voznji na relativno visokim obrtajima da bi bila mala potrosnja tachna!
Evo, ako hoce neko nek vozi 80-90 kmh na 3500-4000 obrtaja ( cca u 3 brzini ) i videce da mu je potrosnja otisla u nebo , a josh shto ce mu motor riknuti pre ...... Svi znaju da sa brojem obrtaja motor radi "napetije" , vishe se greje, vishe se haba itd..... u te prche o maloj potrosnji na tako relativno visokim obrtajima uopshte neverujem, jer ja lichno vozim Opel Astru 1.6i 55 kW i vozim tako shto sahltam brzine na 2500 obrtaja , a inache vozim kontsantno na 2000-2100 obrtaja ...... znachi izadjem na put, peta brzina i 2000 obrtaja , to je 90 km/h i milina od potrosnje za motor takve kubikaze, samo 7,5 litara plina ....... a u kombinovanom rezimu, tj prigradski put ( ima konstantno vozila , znachi nije da mozesh uhvati straftu i nekochiti ) i grad ( ova kombinacija mi je 90% vremena koriscenja kola ) potrosnja je 10 litara plina ! Ko ne veruje, nek slobodno dodje da mi napuni bocu plina i nek sedne samnom :)
[ jnk @ 26.08.2007. 23:29 ] @
evo ponesto znam o ovoj temi.
auto trosi najmanje pri konstantnoj brzini pri sto manjem broju obrtaja. u praksi to je oko 80 km/h a sve preko toga otpor vazduha postaje veci tako da i potrosnja raste
ali ono sto je bitno kako stizemo do te brzine.
ako vozimo na obrtajima na kojima nam je idealan obrtni moment manje i vremena i puta da ubrzamo do te idealne brzine. ako vozimo na manjim obrtajima treba nam vise i vremena i puta da ubrzamo . sad ako brze vozim za kraci put stgnem do 80 kmh i i nastavljam dalje sa idealnom potrosnjom. za to vreme onaj ko sporije vozi jos nije stigao do 80 km/h tako da i dalje nije na idealnoj potrosnji. sad neko ko je pametniji od mene trebao bi da izracuna kolicinu goriva koju je potrosio drugi automobil da stigne do 80 kmh i put koji je presao i kolicinu goriva koju je potrosio prvi automobil za ubrzanje do 80 kmh + potrosnju za razliku duzine puta drugog i prvog auta do postizanja 80 km/h (naravno pri brzini oko 80km/h.)
inace istina je da sto manje koristimo kocnicu imacemo povoljniju potrosnju. takodje postoje jos neke cake kao recimo pred brdo treba ubrzati i onda odrzavati brzinu a na nizbrdici ubaciti u brzinu jer tada auto ne trosi nista.
[ jnk @ 26.08.2007. 23:31 ] @
takodje nije u potpunosti istina da motor na visim obrtajima se vise haba. to zavisi od sirine cilindra i hoda klipa. naci cu vam formulu u ponedeljak pa cu okaciti ovde.
[ real-fantastico @ 27.08.2007. 10:13 ] @
Kruzno kretanje koje u ovom sluchaju pravi motor, mora nekako da se "napravi" ..... da bi se napravilo svi znamo kako to radi, i onda ne moze se tvrditi da se motor manje haba na 3500-7000 obrtaja nego na 2000 obrtaja! ( vishi broj obrtaja veca brzina rada klipova, a sa svakim zavrshenim ciklusom se motor haba ..... e sad jbg ako si to poredio sa voznjom na 1500 obrtaja, onda si u pravu, jer motor/benzinac na tom broju obrtaja nema nikakvu snagu a opterecuje se sa "momentom tereta" koji s svodi i predstavlja "moment motora" koji se ne moze ostvariti na toj brzini obrtaja i motor pochinje na se napreze itd.... jedino ta konstatacija vazi za nenormalnu voznju ispod 1900 obrtaja)
Sve je relativno pa i formule! Evo samo zdravom logikom zakljuchite da li ce da rikne motor koji se normalno vozi cca na 2000 obrtaja ili motor koji se gazi preko 3500 obrtaja pa navishe!
[ vladd @ 27.08.2007. 12:54 ] @
bar u tehnici nije nista relativno, i filozofski, naprotiv, sve je proracunato, ako nije, moze da se sracuna.
Ako se filozofski pristupa motoru, tesko da mogu dobri zakljucci da se iskopaju.
Posto je realan predmet, treba uzeti sve parametre u obzir, ne samo broj obrtaja, vec i opterecenja, kako na radilici tako i u cilindrima, i reagovanje sistema za regulaciju, odnosno kontrola smese, i ugla paljenja..
Poz.
[ real-fantastico @ 27.08.2007. 17:32 ] @
Ma znam ja to, ali da sad ne ulazim u teoretisanje, poshto se ova tema sasvim nepotrebno razvlachi!
Dokazano je da, konkretno na mojim kolima ( govorim o mojim poshto znam da od 1900 obrtaja moze da vuche, tj tada pushtam kvachilo posle menjanja brzine ) ako vozim na otvorenom putu u petoj brzini na 2000 obrtaja, shto je 90 kmh da ce motor preci veci kilomtrazu pre generalke nego ako bi ga vozio u petoj brzini na 3000 i vishe obrtaja ........
Jedino na malim obrtajima gde se motor haba isto kao i na velikim obrtajima je ispod 1900 obrtaja, jer je to zona u kojoj motor nema dovoljno snage da nosi kola!
Dokazano milion puta i milion puta ce se dokazati i to je to, samo shto je kod nekih +/- 100 obrtaja u pitanju donje granice!
E i sad mora da se upotrebi ono "relativno" ....tj relativno je shta je kome idealna potroshnja .... u ovom sluchaju je chovek trazio da mu se kaze idealna najmanja potrosnja a da pri tom auto normalno ide!
Opet nekim ljudim to normalno je ili 100 ili 110 ili 150 kilometara na sat itd....
[ totomoto @ 02.09.2007. 11:09 ] @
Samo da dodam malo na temu habanja motora...
Time što će se vrteti na 3000 ili 3500 umesto na 2000 motor se neće habati značajno više. U tom režimu je još uvek u granicama normalnog opterećenja (pričamo o standardnim benzincima koji se vrte do 6000 obrtaja). Najveće habanje nastaje prilikom hladnog starta, pa ko hoće da prištedi motor, najbolje je da izbegava vožnju na kratkim relacijama (zimi to su sve relacije ispod 10-tak kilometara).
Istraživanja pokazuju da je prilikom svakog hladnog starta habanje motora jednako onom koje nastaje prelaženje 250 km puta.
Zato je jedini pravi lek da sačuvate motor korišćenje kvalitetnog ulja (sintetika), a da li ćete ga voziti na 2000 ili 3000 obrtaja, manje više je svejedno sa aspekta habanja...
Inače, prelazim mesečno oko 3500 - 5000 km tako da sam dosta eksperimentisao sa različitim režimima vožnje, i slažem se sa ljudima koji kažu da je s aspekta potrošnje bolje ubrzavati sa malo više gasa i menjati brzine na 3500-4000 obrtaja nego mučiti motor šaltanjem na 2500. Naravno, kada se postigne željena brzina ide šaltanje u najviši stepen prenosa koji tu brzinu može da održava. Međutim, prilikom preticanja, kada je potrebno naglo ubrzati recimo sa 70-80 na preko 100 ponovo je potrebno šaltati u niži stepen prenosa (onaj u kome će motor biti u režimu optimalnog obrtnog momenta), jer će tada ubrzanje biti najbolje, a i potrošnja manja.
Do nedavno sam vozio Fiat Stilo 1.8 16V sa 133KS, sa njim sam prešao 150.000 km, i sa opisanim načinom vožnje mi je gradska potrošnja bila ispod deklarisanih 11,5 lit na 100 km.
Sada vozim Škodu Octaviu 1.9 TDI, 105 KS i ovo mi je prvi dizelaš u životu. Teško mi je da se naviknem na dizelaša. Sada šaltam na 2000-2500 obrtaja (od maksimalnih 4500), a u preticanje krećem na nekih 2200-2500 obrtaja i koliko sam primetio, ni ovom motoru ne prijaju baš niski obrtaji (ispod 1500). Može se on voziti i na 1200 - 1300 obrtaja, ali tada zaboravite na naglo dodavanje gasa. Pri takvom dodavanju gasa, do nekih 1500 - 1600 obrtaja baš se oseti da se motor muči, a tek iznad 2000 vuče kako treba.
[ ZloPrase @ 02.09.2007. 11:35 ] @
Sve u svemu... ?
[ dean 21 @ 02.09.2007. 11:46 ] @
e pa ovako ... obrtaza i sve to je... djabe, evo zasto:
paziti na obrt motora ne vredi ,koja je to voznja ako ja non stop gledam u obrtomer....
a ne na ono sto se desava van vozila...lepe zene i ...
nego ovako...
svaki motor mora da potrosi odredjeni procenat goriva da bi odradio ono sto mu vi "kazete"
stvar je vrlo prosta, resenje je u pritiskanju papucice za gas...znaci sto se manje pritiska
to vozilo manje trosi.
i vrlo bitna stvar kada se krene (primer sa semafora) pritiskate jednom na gas..
drzite i ne pritiskate vise sve dok motor ne dostigne max obrt.momenta sto bi znacilo
max snage sa tim odredjenim povlacenjem goriva.
svaka promena na papucici na gas stvara vecu potrosnju.
znaci kada krenete od tacke A do tacke B i pritisnete pr.100 puta na gas..
nije isto kao i kad pritisnete 70 puta na gas.
na kraju da sumiramo: koliko pritiskate na gas toliko ce vase vozilo da potrosi goriva,
bez odredjene razlike sa kojim obrtajem vozite, znaci ne pritiskati na gas i da motor gusi
dok dostigne brzinu, nego pritiskajte postepeno na gas davajuci motoru tacno odredjenu kolicinu goriva
sve dok ne dostigne zeljenu brzinu.
za one koji imaju veci "sluh" za motore, sve je dobro dok se ne cuje ono mukanje iz filtera za vazduh,
kad se cuje mukanje znaci da motoru dajete vise smese on u tom momentu ne moze da je odradi i
veliki procenat ide niz izduv.
Pozdrav
[ agvozden @ 02.09.2007. 13:33 ] @
Mislim da ovo sa brojem pritiskanja papučice gasa veze nema...
Broj pritiskanja kočnice je uticajan za potrošnju, a broj pritiskanja papučice gasa na brzinu. Ovo se najbolje primećuje na teškim teretnim vozilima, ali mislim da ima malo ljudi sa takvim iskustvom na forumima.
Koriščenje impulsa vozila itekako može uticati na potrošnju. Ali - i na bezbednost.
Stoga, ne preterujte. Manje košta koji litar goriva više nego slupan auto, ili nedaj bože nešto gore...
[ filka @ 07.09.2007. 17:46 ] @
Ako ste zavrsili sa fizikom hemijom i dokazivanjem teorija ,evo malo prakse mada deli malo od auto do auto jer ja imam LOGAN ali 1.6 sa kompjuterom i on kaze ovako ako das vise gas on trosi i vise goriva dali bilo prilikom voznje u gradu ili auto putu ako ides nad 3000 obrtaja trosi oko 8litra a ako drzizs oko 2500 onda je 5.5/6litra tako da brate vozi i uzivaj ne misli kolko trosi jer to je ipak DACIA.pozdrav...
[ bakara @ 21.09.2007. 18:57 ] @
Interesantan tekst na ovu temu:
Citat:
NEVJEROJATNO, ALI ISTINITO
ŠTEDNJA S PUNIM GASOM
Kod benzinskih je motora usis prigušen usisnom zaklopkom, pa se većim pritiskom na papučicu gasa smanjuju usisni gubici i teoretski smanjuje potrošnja goriva. Ovaj nevjerojatan način štednje može funkcionirati i u praksi, ali samo kod benzinskih motora, jer dizelaši imaju neprigušen usis.
Smanjenje potrošnje goriva već je desetljećima prioritet automobilske industrije, a sve skuplje gorivo postaje sve neugodniji "uteg" u korištenju automobila. Zbog toga vozači sve više razmišljaju o štednji goriva. Više izgorenog goriva znači i više ispušnih plinova i zato je štednja goriva apsolutni prirotet.
Štednja počinje kupnjom automobila, ali štedljivi su automobili u pravilu skuplji (posebice dizelaši). Velike su rezerve u načinu vožnje, pa vozač s "teškom nogom" sklon sportskoj vožnji može potrošiti i dvostruko više od štedljivog. Prema procjenama stručnjaka u prosjeku se izgori trećinu više goriva od potrebnog, većinom iz neznanja ili nemara.
U posljednje su vrijeme u Njemačkoj došli do zanimljivih spoznaja da se gorivo može štedjeti s punim gasom! Ta nevjerojatna konstatacija vrijedi samo za benzinski motor i u posebnom režimu rada, a kod dizelaša je u pravilu kontraproduktivna. No dizelaši su uvjerljivo štedljiviji od benzinskih motora (posebice u području manjeg i srednjeg opterećenja), pa način vožnje kod njih proporcionalno manje utječe na potrošnju goriva.
Kod benzinskog se motora snaga i brzina vrtnje motora regulira zakretanjem usisne zaklopke (leptira), odnosno usisnim prigušenjem. Za to se prigušenje troši efektivan rad motora, jer se u prvom taktu stvara relativno velik podtlak (0,2 do 0,8 bara).
Kod malog opterećenja, kad je usisna zaklopka najviše zatvorena, usisni su gubici najveći. Kod dizel motora usis je slobodan (ako zanemarimo otpore u filteru zraka), a snaga se regulira promjenom količine ubrizganog goriva.
Zbog toga je najveća razlika u potrošnji goriva između benzinskog i dizel motora kod malog, odnosno djelimičnog opterećenja. Tada je benzinski motor znatno prigušen, a dizelaš neprigušen. Kod punog opterećenja razlike u potrošnji se smanjuju, jer oba motora rade praktički bez usisnog prigušenja (ako zanemarimo bočni otpor koji stvara okomito postavljena zaklopka).
Upravo u tome leži glavna rezerva za štednju goriva. Naime ako kod benzinskog motora, kod malog opterećenja, pritisnemo papučicu gasa do kraja, tada se trenutno smanjuju otpori i potrošnja drastično pada. Motor tada počinje 'disati punim plućima' te se znatno smanjuju usisni gubici. Jasno, uštede su relativne (u postocima), a kako je tada opterećenje najveće, i potrošnja je najveća. Pri tome treba koristiti pravila 'škole dobre štednje', a najvažniji su napuci:
KAKO ŠTEDITI S BENZINCEM
treba krenuti u prvom stupnju
već nakon desetak metara treba prešaltati u drugi stupanj i pritisnuti gas "do daske"
kod otprilike 2000/min treba prebaciti u treći stupanj i ponovno "gas do daske". Postupak se ponavlja i u višim stupnjevima
treba voziti sa što manjim okretajima, u što većem stupnju i sa što pritisnutijom papučicom gasa
uz uspon je bolje ići u višem stupnju s većim pritiskom gasa, nego turirati u nižem.
KAKO ŠTEDITI S DIZELAŠEM
Kod dizelaša je priča drukčija, jer motor ima prigušen usis, a pritiskom papučice gasa mijenja se količina ubrizganog goriva. Kod takvih motora neka su pravila za štedljivu vožnju ista, a neka drukčija nego kod benzinaca:
treba voziti u što višem stupnju i sa što nižim brojem okretaja
kod ubrzavanja treba ići nešto iznad okretaja najvećeg okretnog momenta
treba izbjegavati vožnju s punim gasom, jer se tada ubrizgava najviše goriva
Postoje i "generalna" pravila za štednju, a najvažnija su:
treba izbjegavati nagla ubrzanja i kočenja, jer se tako najviše rasipa gorivo
treba voziti ravnomjernom brzinom sa što manje kočenja
treba izbjegavati velike brzine, jer tada eksponencijalno rastu aerodinamički otpori i potrošnja goriva.
dr. Željko Marušič
Izvor: http://www.autoportal.hr/savje...766/nevjerojatno_ali_istinito/
[ vladd @ 21.09.2007. 20:09 ] @
Imao si Juna meseca o.g....
vladd:
"Najcesca "tacka" je ler, gde se isporucuje nesto bogatija smesa, a optimalna je bila na oko 2/3 gasa (kod nekih na 3/4). Tako da za pricu pocetnog ubrzavanja treba imati podatak koliko otvoren leptir daje "idealnu", optimalnu smesu.
Posto je to uglavnom bilo u zoni "preko pola gasa", ubrzavanje je preporucivano da bude malo "ostrije".
Ali kada novinari napisu...eee to je nesto... pa kazu strucno...ama bre cuvaj se novinara, mogu da te prevare.
A ja sam tu da "mrzim" forda i opela
Poz
[ bakara @ 21.09.2007. 20:48 ] @
Naravno, i ja sam to nekoliko puta rekao na pocetku teme, ali neki od nas vole da vide i "zvanicnu" verziju
btw: mrzi koga hoces, nije zabranjeno!
[ ~Vojvoda @ 22.09.2007. 10:53 ] @
Nesto mi nije bas najjasniji ovaj novinar. Sve i da je tacno da su ti otpori mali na WOT, da li je on svestan da ce automobil poceti da ubrzava, a za stednju potrebna je ujednacena voznja. A ECU takodje ubrizgava dodatno gorivo iz Load tabele(opterecenje) a senzor se nalazi na leptiru, tipa kada je automobil pod opterecenjem(recimo uzbrdica) i ti dajes veci gas-leptir je vise otvoren, on iz te tabele racuna ugao za koliko si ga otvorio i dodaje jos jedan enrichment A/F mesavine, odnosno mnozi Duty cycle, sa odgovarajucim brojem iz Load tabele. Sto znaci da ces cepanjem masine potrositi vise goriva, a da ne pricam koliko opterecenje trpi radilica, kada skroz pritisnes papucicu na malim rpm.
Za kraj narodna izreka: "Ne vredi klati vola za kilo mesa"
Pozdrav
[ vladd @ 22.09.2007. 11:15 ] @
Ovo je jako gruba prica, vise kao "bazni" principi. Naravno da mnogo toga zavisi od tipa karburatora, a za "pametne", sa EFI-jem, zavisi od mape.
Ima tu desetak detalja, van samih linija gorivo-vazduh, pa bi to sve trebalo da bude slozeno, ovako izvlaciti jedan segment, jednu varijablu iz cele "jednacine" ne znaci puno.
Naravno, za podizanje saznanja, i kulture voznje, ne moze se krenuti od stehiometrijskog odnosa i jednacine kontinuiteta, ili sistema jednacina parcijalnog sagorevanja, vec sa uopstenim uputstvima, lako shvatljivih vecini, a mi kao "manjina", mozemo da razvlcimo detalje po forumu...
Poz.
[ ~Vojvoda @ 22.09.2007. 11:54 ] @
Citat: vladd: Ima tu desetak detalja, van samih linija gorivo-vazduh, pa bi to sve trebalo da bude slozeno, ovako izvlaciti jedan segment, jednu varijablu iz cele "jednacine" ne znaci puno.
Bas tako.
[ ZloPrase @ 23.09.2007. 12:41 ] @
Ma to je sve izmislio "benzinski lobi"... :P
[ ~Vojvoda @ 23.09.2007. 13:04 ] @
Pa pazi nije izmislio ovo oko kola, ali kako god okrenes situacija im "ide na ruku"...
Goriva je sve manje i sve je skuplje, sirotinja i ljudi srednjeg imovinskog statusa gledaju kako da ustede na gorivu da bi manje platili, dok bogatasi pale i ovo sto je ostalo, samo zato sto imaju para da plate, kako god okrenes, dzep se prazni.
Posle kada nestane fosilnih goriva, smislice nesto novo, i opet ce i tu napraviti klase, i opet ce bogatasi voziti bolje i brze nego ostali, to je jednostavno sistem, bio i uvek ce biti...
[ ZloPrase @ 23.09.2007. 18:52 ] @
Ma ti si krenuo u opaku filozofiju, mislio sam na ovo ubrzavanje... Da sa "benzincem" treba punim gasom, a sa "dizelasem" lagano...
[ ~Vojvoda @ 23.09.2007. 19:15 ] @
Kakva filozofija? Nema tu filozofije, neka svako vozi kako on(ona) misli da je najbolje, a rezultati ce pokazati ko je u pravu. Iz mog iskustva i proracuna kao najbolja se pokazala voznja po "shkolski"
Kraj.
[Ovu poruku je menjao bakara dana 23.09.2007. u 21:08 GMT+1]
[ ar nogard @ 18.10.2007. 09:13 ] @
bila je jedna test voznja na onim kanalima discovery ili nacional ne secam se tacno gde su vozili auto u krug na fin lagan nacin i na onaj ekstremniji brz. Znaci na startu u oba slucaja pun rezervoar i verovali ili ne razlika je na kraju bila negde za malo vise od pola kruga u korist lagane voznje s tim da je velicina kruzne putanje ili obim bio negnde oko 100 metara.
Znaci razlika je stvarno minimalna s tim sto je za auto itekako bolja lagana voznja da vec to ne objasnjavam ali ako se nekom zuri onda gas do daske slobodno.
[ ZloPrase @ 18.10.2007. 14:24 ] @
Da stavimo jednom tacku na ovakve diskusije i neargumentovane zakljucke koji proizilaze iz iste... Evo malo materijalnih dokaza...
I saveti "strucnjaka"... pod navodnicima jer ocigledno i oko toga ne postoji dogovor...
[att_img]
[ RS TURBO @ 18.10.2007. 20:07 ] @
ako hoces malu potrosnju benzinca onda kreni lagano nemoj ici u prvoj i drugoj brzini u visoke obrtaje i niposto se ne zadrzavaj puno u prvoj brzini... ali gradske potrosnje to auto ti uzima 8,9,10 litara zavisi do vozaca a cak zna uzeti i 11 litara benzin je to :)
[ RAMBRAKER @ 19.10.2007. 16:14 ] @
Jel zna neko iz prve ruke koliko trosi Citroen Saxo VTS (118 konja - 1.6 16v) ?
Hvala ;)
[ bakara @ 19.10.2007. 19:23 ] @
Citroen Saxo 1.6i 16V VTS
Potrošnja [l/100km]
Grad 9,5
Kombinirano 7,2
Otvorena cesta 5,8
[ RAMBRAKER @ 19.10.2007. 23:15 ] @
Hvala Bakara ;)
Inace, jel su to info. od nekog ko ima VTS-a ili.... ?
[ Nebojsa Milanovic @ 19.10.2007. 23:23 ] @
Nemoj pogrešno da shvatiš, ali pitanje "koliko neki auto troši" je prilično.. da ne kažem...
Na primer, Fiat punto 75 SX, do Crne gore, po Crnoj gori i nazad, precizno izmeren prosek: 4,91 l/100 km.
Ali kada dam taj auto ćaletu, nema šanse da troši manje od 7 l. Pri tome, moja prosečna brzina vožnje po bilo kakvom putu je veća od njegove.
Kako?
Ključna reč: STIL vožnje.
[ RAMBRAKER @ 19.10.2007. 23:32 ] @
Pa znas kako, ljudi obicno mogu da kazu da kad ga gaze da trosi (npr.) 12L / 100km a kad voze normalno da potrosnja pada na 9L..... ja odlicno znam da sve zavisi od stila voznje .
Moj yugo trosi sa normalnom voznjom oko 7.5 - 8L a kad ga JA vozim, doteram i do 10 :)
[ bakara @ 20.10.2007. 09:20 ] @
Citat: RAMBRAKER: Hvala Bakara ;)
Inace, jel su to info. od nekog ko ima VTS-a ili.... ?
Ne, to su fabricki podaci.
[ RAMBRAKER @ 20.10.2007. 16:51 ] @
Znaci da dodam jos 2L !?
[ su27killeryu @ 21.10.2007. 00:15 ] @
Ako ostrije vozis dodaj, ali ako ostrije vozis onda i ne razmisljaj o potrosnji :)
[ RAMBRAKER @ 21.10.2007. 00:26 ] @
Slazem se....
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|