[ damirh @ 09.05.2007. 22:57 ] @
Ne znam da li je iko primetio, ali digitron u winxp-u ima gresku...

standard varijanta 5+5*5=50

scientific varijanta 5+5*5=30

Posto ja glasam da je 30 tacan odgovor znaci li to da sam naucnik a ne obican covek?
[ Bojan Basic @ 09.05.2007. 23:14 ] @
Standardni digitron analogan je ovima koje kod nas možeš da nabaviš... neću da kažem čak ni na pijaci, jer se i tamo mogu naći pristojni digitroni, već koji se dele šakom i kapom kao promotivni materijal i sl. Jedna od njihovih odlika je to da ne znaju prednost operacija, pa rezultat koji si dobio nije za čuđenje.
[ mLAN @ 09.05.2007. 23:31 ] @
Ovde se ne radi o tome da calc.exe u standardnoj varijanti ne zna koja operacija ima prednost, već on radi na taj način da posle svake operacije izbaci rezultat, dok to nije slučaj u scientific varijanti.

Dakle damirh želi da izračuna:
5+5*5 i dobije 50. To je zato što je on kalkulatoru rekao:
(5+5)*5.

Kalkulator odmah posle prve operacije napiše 10 i naravno kad posle toga pomnožiš sa 5 da ćeš dobiti 50.
[ damirh @ 09.05.2007. 23:40 ] @
Kontam ja sta se tu desava nego mi je cudno da su standardni napravili kao pijacni a naucni redovno...missim, matematika je ista i na pijaci i u nauci.
[ Goxomania @ 09.05.2007. 23:44 ] @
Citat:
mLAN
Kalkulator odmah posle prve operacije napiše 10 i naravno kad posle toga pomnožiš sa 5 da ćeš dobiti 50.

Mislim da bi svaki obicniji kalkulator izbacio ovakav rezultat, probao sam na kalkulatoru mobilnog telefona i naravno izbacio je 50.

@damirh ako zelis ovo pravilno da izracunas sa analognim kalkulatorom prvo unosis "stariju" operaciju mnozenja, pa tek onda sabiras, u ovom slucaju 5*5+5 i sigurno ces dobiti kao rezultat 30, na svakom analognom ili digitalnom kalkulatoru. Nadam se da zbog ovog Microsoftovog propusta nisi napravio neku havariju Pozdrav...
[ damirh @ 09.05.2007. 23:47 ] @
svejedno, ne racuna dobro koliko god ga vi pravdali :))) Microsoft je opet usrao motku :D
[ Goxomania @ 09.05.2007. 23:49 ] @
Citat:
damirh: svejedno, ne racuna dobro koliko god ga vi pravdali :))) Microsoft je opet usrao motku :D

Taj kalkulator nije predvidjen da racuna neke kobasice (duge jednacine) nego proste, da na brzaka izracunas koliko je 2X2, posto nekom i za to treba kalkulator...
[ Shadowed @ 10.05.2007. 00:04 ] @
Poenta je da je nekad potreban upravo takav rad, gde se ne postuje matematcka prednost operacija vec se rade redosledom kojim su i unesene. Tada se koristi "standardni" kalkulator. Kada je potrebno da se obraca paznja na prednost operacija onda scientific.
[ milke @ 10.05.2007. 00:08 ] @
Moram da pomenem da me je ovakav način računanja oduvek nervirao na "pijačnim" digitronima, a još čudnije mi je bilo kada su u Win-u postavili da se "basic" isto tako ponaša.

Inače, ova tema me podseti da vidim kako radi na standardnom digitronu u Mac OS X-u, jer retko ikada zalazim u "basic" mod. Gle čuda, Apple digitron poštuje redosled matematičkih operacija čak i u basic varijanti. A sličan "basic" digitron dashbord widget pak, nego radi kao "pijačni".
[ Daniel011 @ 10.05.2007. 01:15 ] @
Citat:
Goxomania: i sigurno ces dobiti kao rezultat 30, na svakom analognom ili digitalnom kalkulatoru.
Koliko je meni poznato, ne postoje analogni kalkulatori. Svi kalkulatori su digitalni.
[ damirh @ 10.05.2007. 08:18 ] @
Dok evo casio u firmi sa obicnim opcijama pravi istu "gresku"...a casio bas i nije pijachar. Izgleda da to ipak nije greska mada je onda jos gore posto je debilno.

P.S. ima i analognih i bez greske su ;)
[ ctrl alt del @ 11.05.2007. 07:49 ] @
Citat:
milke: ... Apple digitron poštuje redosled matematičkih operacija čak i u basic varijanti...

I Ubuntu bolje stoji sa matematikom od Win-a.

Uzgred, evo jednog još analognijeg digitrona:
[ Marko Medojević @ 11.05.2007. 16:17 ] @
Citat:
Koliko je meni poznato, ne postoje analogni kalkulatori. Svi kalkulatori su digitalni.
Zar nisi čuo za Abakus?!
[ Daniel011 @ 11.05.2007. 17:11 ] @
Ma ok, naravno da sam čuo i za abakus i za šibler i ostale igračkice, ali sam smatrao (možda i pogrešno, priznajem) da se pod kalkulatorom podrazumevaju isključivo elektronske naprave. A u ovoj temi i govorimo isključivo o elektronskim napravama.
Nadam se da je nesporazum otklonjen i da se možemo vratiti na ontopic.
[ VladaSu @ 13.05.2007. 14:58 ] @
Ne vidim sta je tu cudno.
Standardni lepo radi...
2+3 .. odmah izbaci 5 pa ako posle ukucas * 4 valjda mora biti 20!!!!

Scientific isto dobro radi...
2+3 pa ako pritisnes * nece nista da odradi pa * 4 je 14!
a ako kucas
2+3 pa pritisnes + onda ce da ispise 5+4 je 9.
Sto su tu cudna 2 moda rada?
Ima jednostavan mod sa osnovnim operacijama i mod sa komlikovanijim operacijama, a ti prati sta ti ispisuje i gde se nalazis.
Ako je u wordu ukljucen Insert onda ces kucanjem prekucavati naredna slova a ako nije onda ce se slova ubacivati.
Sta je tu za glupe a sta za pametne. Pametni koriste ono sto im u tom trenutku odgovara.
[ damirh @ 14.05.2007. 08:44 ] @
posle operacije sabiranja pritisnem jednako ako zelim da mi da zbir pre mnozenja ako ne idem odma' na mnozenje. totalni je idiotizam napraviti dva digitrona koja se razlicito ponasaju.
[ VladaSu @ 15.05.2007. 09:57 ] @
Meni bas ovako odgovara, za razlilcite situacije koristim razlicite digitrone. SUPER JE!!!!!
Kada porastes, shvatices....