[ 1r0nM4n @ 09.05.2007. 23:42 ] @
Gde mogu kupiti (ili naći na netu) neku detaljniju kartu Avale i njene okoline? Da li to uopšte postoji tako nešto? Verovatno postoji neka topografska karta.. da li to može da se nabavi nekako?

p0z
[ sasa022 @ 10.05.2007. 00:58 ] @
Topografska mapa
www.avijacijabezgranica.com/ka...teRS50/imagepages/image61.html

Za okolinu ce dobro posluziti Google Earth
[ ventura @ 10.05.2007. 07:43 ] @
I meni treba identična stvar... Međutim ja sam kupio one vojne karte 1:25000, tu se vidi nešto malo više detalja ali opet to nije to da se precizno vide sve šumske stazice i puteljci... A to je i delom zbog toga što su sve te naše karte pravljene tokom sedamdesetih kad dobar deo tih puteva nije ni postojao...
[ dejan @ 10.05.2007. 09:04 ] @
Idite u planinarsko drustvo neko (ima mislim bas na Avali pored Carapicevog bresta) i pitajte ih za karte 1:10,000 koje se koriste za orjentacione kroseve...

Imam ja nekoliko takvih karata beogradskih izletista, pa cu da ih skeniram i okacim danas-sutra...

@Sasa022
Hvala za link... bas sam se pitao postoje li te vojne karte u digitalnom obliku!
[ ventura @ 10.05.2007. 09:18 ] @
Ja baš prekjuče bio tamo, pitam za karte a oni me gledaju bledo... Slao sam mail planinarskom savezu & savezu izviđača, takođe ništa...
[ 1r0nM4n @ 10.05.2007. 14:15 ] @

Hvala za link! Odlična kolekcija mapa iz 1970 godine (i kasnije)
Da li crne linije (osim ovih debljih) predstavljaju puteve i puteljke?

p.s. Meni treba nešto još detaljnije, ali i ovo nije loše
[ sasa022 @ 10.05.2007. 16:06 ] @
Citat:
Da li crne linije (osim ovih debljih) predstavljaju puteve i puteljke?

Proveri
Vremenske prilike bas pogoduju za prijatnu setnju ili voznju biciklom.
[ 1r0nM4n @ 10.05.2007. 16:33 ] @
Naravno da ću da proverim Sutra bi trebalo da krenem ako ne odem na Zvezda-Vojvodina da proslavimo titulu ;-p. Inače, ja imam kuću u Ripnju, i taj predeo poznajem solidno. Samo mi treba još karta puteljaka Avale.. Juče i prekjuče sam malo više vozio na Adi (2 dana po ~40 km), a juče sam uglavnom vozio offroad. Ona šuma u sred Ade je najjača Nego, da se vratim ja na temu.. Čuo sam da postoji neka biciklistička staza na Avali. Jel zna neko nešto više o tome?

p.s. Jel ima neko GPS uređaj i Google Earth Plus licencu na zajam?
[ sasa022 @ 10.05.2007. 16:55 ] @
Cini mi se da ti Google Earth nece mnogo pomoci oko puteljaka i staza.Postoji 7-day trial za Google Earth Pro
http://earth.google.com/products.html pa vidi sta nudi.
[ dejan @ 11.05.2007. 08:54 ] @
Evo skenirao sam i uploadovao karte zanimljivih beogradskih izletista... detaljnije od ovog ne postoje :)

http://rapidshare.com/files/30672049/karte.zip.html

Imam jos neke, samo sad nisam uspeo da pronadjem (Zvezdarska suma, Kalemegdan, Lipovicka suma)...

PS. Uglavnom su stare nekih 15-tak godina, pa ne treba da se zbunite ako naletite na neki putic ili detalj koga nema na karti...

[Ovu poruku je menjao dejan dana 11.05.2007. u 11:14 GMT+1]
[ Daniel011 @ 11.05.2007. 09:58 ] @
Dejane, svaka čast, ovo je fenomenalno, tako nešto tražim već godinama! Ajd ako nađeš i te ostale, bilo bi super da i njih okačiš.
[ 1r0nM4n @ 11.05.2007. 12:41 ] @
Hvala puno na ovome!! Stvarno je extra
[ ventura @ 11.05.2007. 21:42 ] @
Dejane svaka čast na ovim kartama...

Pošto imaš ove karte, da ne znaš možda gde bi mogao da nađem mapu staze Josifa Pančića, Beograd - Kopaonik? Video sam na Avali tablu gde piše 320 km do Kopaonika, pa mora da ima sigurno neka mapa kuda se to ide...
[ sasa022 @ 11.05.2007. 23:51 ] @
@ventura
Pokusaj da kontaktiras nekog iz PSD Avala - http://psdavala.org.yu
[ dejan @ 14.05.2007. 10:54 ] @
Evo iskopao sam jos malo karata (Zvezdarsku sumu definitivno nemam):

- Lipovicka suma
- Strazilovo
- Kosmaj
- Kalemegdan

http://rapidshare.com/files/31225205/karte2.zip.html

Kao sto rekoh, ove karte mora da mogu da se nadju u planinarskim drustvima. Problem je samo sto su orjentacione sekcije koje koriste ove karte maltene potpuno odvojene od "obicnih planinarskih" desavanja.

@ventura
Pretpostavljam da si naleteo na te "obicne planinare" koji se nisu setili da ovakve karte postoje... mada, ko zna, mozda se PSD Avala vise aktivno ne bavi orjentacionim trcanjem?! Ja sam prestao da se bavim pre 10-tak godina tako da zaista nisam u toku...
A to za Beograd-Kopaonik nemam pojma... moguce da u drustvima znaju?!
[ broker @ 14.05.2007. 14:39 ] @
Dejane, koliko su ove karte geografski tacne? Ni na jednoj nisam video druge podatke osim razmere.
[ dejan @ 14.05.2007. 15:12 ] @
Moram da priznam da ne znam sta znaci to "geografski tacne"...

Osnovna namena im orienteering tj. orjentacioni kros (za vise infoa vidite na wikipediji) gde zaista funkcionisu bez greske -- dosta cesto je npr. potrebno da se od odredjenog objekta (npr raskrsnice puteva) dodje do npr. rupe u sred sume - prostim nalazenjem azimuta stize se nepogresivo tacno...
[ broker @ 14.05.2007. 18:32 ] @
Interesuje me da li su im poznate geografske kordinate i d ali je tacna proporcija, ali ako koazes da se mogu koristiti za kretanje po azimutu onda valjda jesu.
[ Daniel011 @ 14.05.2007. 18:43 ] @
Evo ja sam baš juče "iskoristio" kartu Avale - odštampao sam je, spakovao je zajedno sa kompasom i - pravac Avala. I mogu reći da sam zaista oduševljen. Ja bih rekao da je geografski potpuno tačna, nikakvu nepreciznost nisam uočio, strane sveta se savršeno poklapaju... A zahvaljujući ucrtanim šumskim putevima, juče sam po prvi put prošao nekima od njih, kojima verovatno nikad ne bih prošao da nije karte, a ovako sam tačno znao kuda ti putevi vode tj. kuda stižem.

Citat:
ventura: Video sam na Avali tablu gde piše 320 km do Kopaonika
Gde se tačno, na kom mestu na Avali, nalazi ta tabla?
[ ventura @ 14.05.2007. 19:41 ] @
Citat:
Daniel011
Gde se tačno, na kom mestu na Avali, nalazi ta tabla?

Pogledaj attachovanu mapu... Kada kreneš od tornja ka hotelu onom asfaltiranom prečicom, pa odmah sa leve strane posle 10 metara imaš odvajanje i stazu koja vodi levo u šumu, i baš tu sa leve strane tačno na raskršću je drvo na kome stoji mali znak i gde piše "Staza Josipa Pančića, Beograd - Kopaonik, 320 km"

[Ovu poruku je menjao ventura dana 14.05.2007. u 21:50 GMT+1]
[ Daniel011 @ 14.05.2007. 20:20 ] @
[att_img]
Pa da, ja još i slikao drvo s tim natpisom, a potpuno sam bio zaboravio šta na njemu piše.:)

Hvala na odgovoru!
[ Daniel011 @ 14.05.2007. 20:32 ] @
Nego, kad smo već kod toga, može li neko da mi pojasni šta znače ovi planinarski znakovi, tj. koja je razlika između njih?
[att_img]
Da sad zbog toga ne otvaram novu temu, kad može i ovde...
[ 1r0nM4n @ 14.05.2007. 21:56 ] @
Citat:
Daniel011: Evo ja sam baš juče "iskoristio" kartu Avale - odštampao sam je, spakovao je zajedno sa kompasom i - pravac Avala. I mogu reći da sam zaista oduševljen. Ja bih rekao da je geografski potpuno tačna, nikakvu nepreciznost nisam uočio, strane sveta se savršeno poklapaju... A zahvaljujući ucrtanim šumskim putevima, juče sam po prvi put prošao nekima od njih, kojima verovatno nikad ne bih prošao da nije karte, a ovako sam tačno znao kuda ti putevi vode tj. kuda stižem.

I ja sam je odštampao na A3 formatu, i stvarno se vidi odlično.. Nego ja je još nisam isprobao u praksi. :)
Jel ti voziš bicikl ili ideš peške? Jesi li prošao ovim stazicama koje se nalaze maltene u sredini (pogledaj sliku)?
[ ventura @ 14.05.2007. 22:05 ] @
Citat:
1r0nM4n: I ja sam je odštampao na A3 formatu, i stvarno se vidi odlično.. Nego ja je još nisam isprobao u praksi. :)
Jel ti voziš bicikl ili ideš peške? Jesi li prošao ovim stazicama koje se nalaze maltene u sredini (pogledaj sliku)?

Sa biciklom možeš bukvalno kud god hoćeš po ovim stazama... Ja idem ATV-om, pa imam problem zbog širine staze, nagiba terena, prepreka itd. pa ne mogu proći baš svakom stazom i moram da tražim alternativne pravce... Označio sam na ovoj karti kuda se prolazi bez problema (zelena linija), kuda treba malo cimanja (plava) i kuda je sa ATV-om definitivno neprohodno (crvena linija) ... Sa bajsom, zelena i plava definitivno nema frke, dok na crvenim deonicama ćeš verovatno trebati da siđeš i da ga guraš :)

[ 1r0nM4n @ 14.05.2007. 22:14 ] @
Hvala!
[ Daniel011 @ 14.05.2007. 23:27 ] @
Citat:
1r0nM4n: Jel ti voziš bicikl ili ideš peške?
Isključivo peške. Ja nemam problema sa (ne)prohodnošću.
Citat:
1r0nM4n: Jesi li prošao ovim stazicama koje se nalaze maltene u sredini (pogledaj sliku)?
Juče kad sam bio na Avali nisam. Ali pre nedelju dana (dok još nisam imao ove mape) sam prošao šumskim putem od Čarapićevog bresta pa do onog mesta gde se nalazi tabla "Staza Josipa Pančića, Beograd - Kopaonik, 320 km", (koje je Ventura označio na mapi koju je okačio). Ne bih umeo na mapi da prepoznam koje su to staze kojima sam prolazio, ali su blizu te sredine. Sledeći put kad budem iš'o, proći ću tuda ponovo i tačno ću označiti na mapi kojim stazama sam se kretao.
[ 1r0nM4n @ 18.05.2007. 10:47 ] @
U današnjem jutarnjem programu RTS-a je bila reportaža o izgradnji tornja na Avali, i tom prilikom je spomenuto da je Geokarta uradila novu kartu Avale u saradnji sa PSD Avala.
[ ventura @ 19.05.2007. 10:23 ] @
Nemaju još uvek na sajtu tu kartu... Mada ne vidim šta bi bila detaljnija od one što je već postavljena ovde...
[ AstroDule @ 26.02.2014. 10:13 ] @
Da dignem ovu temu iz mrtvih.

Linkovi ka mapama iz prvih postova vise ne postoje. Da li neko moze da ponovo okaci iste?